Irénkénél Surányban

2010/04/19. - írta: Modor Tibi

-Szevasz, aranypöcsűkém. Add már oda a jó anyádat nekem. A Ancsát. Pusszancs. Na drága Csőrikém, figyelj már ide. Kinéztem a Hermesben egy nagyon penge vaslétrát meg az mellett egy új búvárszivattyút a telekre, ezt a Gábor két fuvar között nem-e tudná nekem kivinni valamikor?

-Dehogynem, Irénke, megdumcsizom vele. Biztos belefér neki, hogyne.

-Édes vagy. Nem ingyen gondoltam persze! És amúgy szeretettel várlak benneteket a trónörökösökkel együtt.

-Ugyan már, ne hülyéskedj. De szívesen kinézünk veled a házhoz. Na puszillak, mindjárt visszahívlak!

...

-Ancsa, a büdös francba már! Az a lehúzós, csaló kocsmáros nagynénéd sajnálja a pénzt a taxira? Emlékszel, mi volt, amikor három hónapig dolgoztatott a Tulipánban? Még a jattot is alig akarta visszaosztani. Én meg voltam olyan hülye, hogy ezért kiléptem a BRG-től.

-Gabicicus, csak most az egyszer, na. Tudod, hogy a gyerekek is mennyire szeretnek kijárni Surányba, meg aztán hordja ide folyton az öreglány az ajándékokat, mostanában tényleg igyekszik - meg Fater miatt is...

-Na jó, de ez az utolsó. A gyerekek miatt. Hiába, a taxis az már csak örökre egy fuvaros marad; nem baj, majd valahogy bent elszámolom. Aztán majd ha lobogtatom a munkakönyvemet hétfőn, akkor majd nézel, ugye? Na mindegy. Nem te tehetsz róla.

A budakalászi Hermes áruház parkolója, 1987 kora szeptemberében. Irénke a magánéletben is a tőle megszokott módon, igazi főnökhöz méltóan oktatja Gábort: most éppen arra, hogy miképp kellene feltenni és rögzíteni a létrát az ezerkettes Zsigulitaxi tetőcsomagtartójára. A családfő hallgatagon tűri az okoskodást - ez is a rokonokkal jár. A nagynéni basáskodva visszaül az anyósülésre, Anikó meg a két kisgyerek hátul szorong - de mégis lelkesek, hiszen mennek Irénkéhez. Mivel péntek dél múlt, a 11-es út szépen tömve van már a Dunakanyarba igyekvő budapestiekkel - Irénke előkelően pöfékel a félig lehúzott ablaknál. Most is talán Kentet szív vagy Gitanes-t, ahogy mindig. A személy- és tehergépjárműpark a merkuros kb. nyolc típusból, ugyanennyi színből - és természetesen ezek tetszőleges kombinációiból áll.

Most nem a Lupára megyünk nudizni: gurulunk tovább, Észak felé. Szentendre elején gyorsan elhagyjuk a ruszki laktanyát - kevéssel utána, a magyar honvédségi épületnél a másik irányba, Budapest felé rengeteg, egyenruhás kiskatona stoppol. Áthaladunk hamarosan a szocreál főtéren, majd jobbra lehetne lekanyarodni a Papsziget felé.

-Ez a kemping is nagyon szimpi. Egyszer be kéne ide nézni, nem, Gabi?

-Be kéne.

Persze soha nem néznek be. Tovább, rendületlenül a leányfalusi strand mellett végig a Duna mentén:

-Egyszer bezáratta a strandot a Köjál, mert beleszartak a vízbe a németek. Most képzeljétek el!

Hogy honnan sikerült Irénkének megállapítania a tettesek nemzetiségét, azt homály fedi. Végül jön Tahitótfalu, a Pokol csárda reklámtáblája a vasvillás ördöggel, és a híd (Anyu, itt született a Tahi-Tóth?). Itt lehetne tankolni, de most nem kell. Jobbra át a hídon Tótfaluba (Ez most ugyanaz, vagy hogy?), a szűk, kanyargós főutcán a porták előtt becsületkasszás málna és eper - a faluból gyorsan kiérve pedig kétoldalt a Szentendrei sziget kukoricaföldjei (Innen loptak a Misiék pár csővel tavaly vacsorára) mindenhol - és alig tíz perc-negyedóra múlva egy balkanyar után megérkezünk Surányba.

Surány Magyarország egyik tipikus és etalon-üdülőfaluja. Bár igazából a fridzsiderszocializmus idején, majd a budapestiek 90-es évek elejétől kezdődő kitelepülésekor terjeszkedett a legjobban (jelenleg négy kerülete van), az 1930-as években alapították és alakították ki Hajós Alfréd tervei szerint sugaras-gyűrűs utcahálózatát, melynek szinte geometriai középpontjában díszeleg templom híján mindenki egyetlen biztos kiindulási pontja: a hidroglóbusz. A telepet a sziget egyik oldalán a földek és a Falu: Pócsmegyer, a másikon pedig a Gát és a Duna határolja. Az üdülőtelepen egyetlen fő kiszolgáló egység létezik akkoriban: egy ABC-fagyizó-terménybolt-kocsmaként működő fabódé tarka szalagfüggönnyel borított bejárattal, de a Volánbusz rendszeres járatának köszönhetően gyorsan be lehet ugrani innen Szentendrére is akár.

A kádárbarokk falvakkal ellentétben itt az utcanevek tökéletesen politika- és történelemmentesek, az üdülőfalu kertes jellegét próbálják kidomborítani: Zöldfa, Szőlő, Akácos, Rózsa, Alma, Körte, Hóvirág. A főutcá(ko)n kívül mindenhol hepehupás, homokos dűlőút kanyarog, a zárkerti övezetek nyaralóinak minden elképzelhető fajtájával. Van a főutcán gyönyörű, téliesített sátortetős faház, kétszintes, lapostetős kőépület színes katedrálüveges erkéllyel, a falon trófeával - a belső utcákban pedig rozsdálló, félbevágott farmotoros Ikarus, konténer is megteszi. Általában úgyis mindegyiket, mérettől és funkciótól függetlenül szerszámoskamraként jegyeztették be a Földhivatalnál.

Irénke nyaralója természetesen a műút mellett van egy árnyas, gondozott telken. Ennyi árnyékot mondjuk ő se szeretett volna eredetileg, de azok a rohadt nyárfák meg a fenyők is túl gyorsan megnőttek, ez van. Ki gondolta volna, majd kivágatjuk a szomszéd Mikivel. A téliesített, világosbarnára pácolt faházhoz lapostetős garázs is épült: a tiszta, ám jó ideje pókhálós kerti szerszámok, játékok tárolásán kívül másra soha nem használták. Autóval úgyis egyszerűbb a ház előtt megállni, végszükség esetén be lehet hajtani akár a kertbe is.

A kert utca felőli részén ide is jutott egy kis szőlőlugas ívelt, kovácsoltvas kerettel - de szinte mindenhol gyep és virágok, szúrós rózsabokrok vannak, a teraszon hintaággyal: a nagynéni délutánonként itt szokott pár oldalnyi romantikus regény elolvasása után elszundítani.

A hátsó szomszéd, a nagyhasú Miki bácsi gyorsan átköszön a kerítés fölött - éppen a korai avart gereblyézi össze és égeti a háza előtt piros, gumírozott talpú melegítőalsójában, Méta atlétatrikójában. Augusztusban szinte csak egy szál fürdőnadrágban, strandpapucsban lehetett látni mindig a környéken, most már azért óvatosabb az ősz közeledtével. Sötétbarnára pörkölődött mellkasán az őszes szőrszálak által képzett, rugalmas ágyásban így is jól mutat az aranylánc kereszttel, ujján a pecsétgyűrű, csuklóján az aranykarlánc. Hullámos, hófehér haját "aranycsapatosan" hátrafésüli, a göndör, de azért karbantartott barkót egészen a fülcimpája vonaláig növeszti, fémkeretes szemüvege a négyszögletes, barna lencsékkel folyton rajta van. Miki bácsi a Gázművek MTE igazolt futballistája volt világéletében, a Goliba (Goldberger - Pamutnyomóipari Vállalat, Panyova) csak a havi kalóriapénzéért járt be. Negyvenéves korától fogva leginkább a Vörösvári úti Ferde Lámpa nevű vendéglátóipari egységben, illetve tavasztól őszig a surányi telken lelhető fel - az aktív és "öregfiú" focistáknál megszokott módon mellékes sefteléssel egészíti ki havi járandóságát.

-Csókolom, Miki bácsi!

-Szevasztok, apafejek. De szépek ezek a gyerekek, gratulálok, Gabikám. Kézcsók, Irénke. Köszöntem. Sziamia, Ancsa drága.

Irénke faházának bejáratát klasszikus, damilokra felfűzött fagyöngyökből álló, csörömpölős dzsungelfüggöny is védi - ha hajunkat nem csípte be, itt léphetünk be rögtön a kiskonyhába, majd jobbra a fürdőszobába.

A konyha, kis alapterülete ellenére tökéletesen felszerelt: a fridzsider és a tűzhely mellett van itt tésztakészítő gép, szódásszifon, paradicsomprés, húsdaráló, rengeteg olasz paradicsom- és kínai gombakonzerv. A jobbra eső fürdőben babakék mosdókagyló, kád és vécécsésze. Persze Alföldi, mint mindenhol. A szappant mágneskorong rögzíti a falból kiálló tartóhoz, a falon aktuális naptár a Sztár üdítőital reklámhölgyével.

Egyenesen tovább található a fő helyiség, a nappali - ahol a ház alapterületének felét elfoglaló, két  hálószobát rejtő galériára is felmehetünk a nyikorgó falépcsőn. A Garas utcában feleslegessé vált könyvek, lemezek, kazetták, fekete-fehér Kékes tévé is itt, a házban kaptak helyet. Ide került ki a Tesla NZK 145-ös "zenegép": az óriási, faborítású, lemezjátszóba épített rádiómagnó is számtalan megunt lemezzel együtt. Van itt jugoszláv Oxigene Jean-Michel Jarre-tól, Karel Gott: Die goldene Stimme aus Prag, Korda György: Fehér galamb, Al Bano e Romina Power: Sharazan, Szécsi Pál: Mint a violák, Italo Hits '83, Horváth István: Hej Rigó, Rigó kétnyelvű számcímekkel, mint az Ezer éve vándorolnak a cigányok / Gypsies Wander Since Thousand Years.

A nyaralóban a jellegzetes telekillat érezhető még sok-sok év után is, ami főleg a lakkozott fagerendáknak és a pácnak köszönhető. Mindenhol szuvenírek: kérgével együtt ferdén, szalámisan vágott, simára csiszolt farönkszelet mint óra-előlap: Greetings from Praha. Mellette bolgár, rég nem működő kakukkosóra, a szekrény tetején aranyszínű Eiffel-tornyocska, miniatűr gondola, hortobágyi csikóbőrös kulacs, húsz éve bontatlan Tokaji Aszú: "Ezt a palackot Weinrich Gézáné, Irénke egészségére töltette a Tulipán Eszpresszó törzsgárdája Irén nap alkalmából. 1974. III. 25."

-Látod, Ricsikém? Majd ha nagy leszel és leérettségiztél, akkor a ballagásodon kibontjuk. Volt amúgy nekem egy hatalmas koponya tanárom a technikumban, a Nyeső tanár úr, na az mondott nekem egy alapigazságot: egy kultúrember LEGALÁBB rendelkezzen egy érettségivel, LEGALÁBB beszéljen egy idegen nyelven középfokon, és LEGALÁBB tudjon játszani egy hangszeren. Úgyhogy jó úton haladtok, akármilyen balfaszok is anyádék.

Gábor! Le-e sikerült szedni a létrát? Ide kéne tenni, drága. A búvárszivattyút meg próbáld már meg beszerelni, te olyan ügyes vagy... nem szabad lett volna másra bíznom az előzőt sem, úgy elbaszták ezek a kontárok. Na, jól van. Rendes gyerek vagy te azért.


 

Nils Holgerssonnak külön köszönöm A telkest, amivel tavaly augusztusban beindította az egészet - TradeMarknak, Modor Gyurinak pedig a faház berendezését.

68 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyuszy 2010.04.19. 07:34:26

Folytatást, folytatást! :)

GAbica 2010.04.19. 07:44:52

Gyönyörű, majdnem megkönnyeztem, komolyan. Folytatásban mélyen egyetértünk, még, még :)

"klasszikus, damilokra felfűzött fagyöngyökből álló, csörömpölős dzsungelfüggöny is védi"
Gyerekkorom állandó réme, többek között ezért is kértem általában rövid hajat, azért az mégsem fájt annyira, mikor becsípte ez a szutyok, ami nálunk a panelben a konyhaajtót helyettesítette.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.04.19. 08:14:55

Tahiban benzinkút? Az még Leányfalun van szerintem, a mai napig úgyszólván érintetlen állapotban.

Viszont Tahiban nem volt szabad rögtön felkanyarodni a hídra, egy cseppet tovább kellett még gurulni a jellemző nevű TAHITI cukrászdáig, ahol döbbenetes fagylaltkelyheket lehetett enni már '87-ben is. Kismókusoknak csokoládészórattal, nagymókusoknak Lánchíd Brandy-vel.
Suránytól alig néhány méterrel délre található a szívemnek oly kedves Horány egyébként, az ugyanaz, csak pepitában. Legalábbis történetünk idején, azóta már nem, sajnos.
A gáton simán át lehet biciklizni egyikből a másikba, amit az úri közönség rendszeresen meg is tesz, ugyanis a horányiak a surányi Evezősben szeretnek sörözni, a surányiak viszont a horányi fakocsmát részesítik előnyben, az ABC-nél.
Este viszont minden teremtett lélek Horányba igyekszik. A Vörös Meteorban Gabika nyomatja Casio szintivel a La shate mi cantare-t, míg a Zöld Takonyban Nyakas laci tölti pukkadásig a kerthelyiséget a Mit fütyül a horányi rigó c. monstre műsorával.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2010.04.19. 08:31:49

árulja már el valaki, hogy a szalámit miért kell szalámisra vágni.

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2010.04.19. 08:46:38

"A nyaralóban a jellegzetes telekillat érezhető": es itt van az orromban, basszus!

Penya666 2010.04.19. 09:44:05

@Bachterman:
Oreganyam mindig azt mondta hogy mert ugy nagyobbnak latszik a szelet.

nyuszy 2010.04.19. 09:51:49

@Penya666:
De hát nagyobb is, nem? :)

El Topo (Sgt. Elias) 2010.04.19. 09:56:35

Na szóval szombat délelőtt fél tíz körül az 1668-as folyamkilométert jelző fekete tábla tövében kötnek ki a bronztestű postás evezősök. A hetvenes években amikor még nem volt szolárium, és nem jártak a népek a Seychelle szigetekre, elég könnyű volt felismerni őket, mert már márciusban is volt némi napbarnított színük, amikor mindenki más tésztaszínű volt még.
Egy tüdővel húztak föl a Rómásról (12 Km), le is nézik a nyamvadt MNB-seket, akik ugyan korábban indultak, de leragadtak a Totyinál. Amikor elhúztak mellettük, kihúzták magukat az NDK túrakajakban, hogy délceg tartással, behúzott hassal, büszkén dagadó mellizmokkal mutatkozzanak. Picit még bele is erősítenek a tempóba, és a nagydarab, izompacsirta Pisti oda is kiált neki: "Mi van, ti napozni jöttetek?" A három kilométeres killboatozás után kifulladt MNB-sek vissza sem bírnak kiáltani, egyrészt nincs levegőjük hozzá, másrészt eleve vert helyzetben vannak. Csak legyintenek bágyadtan.
A sor végén Béla, az öblös hajtja a brigádot: "Pörgessetek, pörgessetek! Lacikám, nem a városligeti tavon vagy!"
Kikötés után sem adja ki kezéből az irányítást: "Tojáskám, segíts a lányoknak, apukám, ne álljál tátott szájjal, mint fasz a lakodalomban! Nem repülnek föl maguktól azok a hammerek! Ferike, fogjatok össze kicsit, gyerekek, ez csapatsport!"
A hajók hamarosan a Postás vizitelep kertjében pihennek. Holló Lajos, a szakszervezetis góré persze kocsival jött, mire a vizesek befutnak, ő már használhatatlanra itta magát. A nyárfák árnyékában szendereg. Az anyukák villámgyorsan instruálják gyerekeiket, hogy ne Lajos bácsi közelében hangoskodjanak,mert fáradt és pihen. Nem mintha nem lenne mindegy. Hollót délután öt előtt ágyúval sem lehetne fölkelteni.
A csehszlovák kutyaól alakú sátrakat a gyakorlottabbak öt perc alatt tudják felverni, utána lehet cikizni a lemaradókat. Akik már a cikizésből is kinőttek, segítenek a nem annyira gyakorlottaknak. Lányok nem vernek sátrat, az ő sátrukat az újfiúk állítják fel. Ez így van, így lesz. Szokás.
A lányok ezalatt már Kálmán keze alá dolgoznak. Kálmán a főzőember ugyanis. Isteni bográcsgulyást tud csinálni, mást még sosem csinált, de a gulyás szenzációs. Zöldségpucolás, húsdarabolás, csipetkézés közben már feltűnnek az első sörösüvegek. Akik nem vesznek részt a kajakészítésben, testületileg átvonulnak a Zöld Takonyba, ott isszák a jó hűvös csapoltsört, és sztorizgatnak a régebbi vizitúrákról: "És arra emlékeztek, Takács mekkorát borult a Sajón? Hogy nézett már ki a víz alól?" Elmesélik egymásnak, ki mit segített, hogy röhögött, bár mindnyájan ott voltak személyesen is.

virágelvtárs 2010.04.19. 10:04:59

Tudom, hogy utálom, de most először idézős leszek:

"Általában úgyis mindegyiket, mérettől és funkciótól függetlenül szerszámoskamraként jegyeztették be a Földhivatalnál."

Hogy lehet még erre is kitérni? A részletesség, kérem, bámulatba ejt. És igen, a miházunk is. És minden külterületi, vagy üdülőfalui. Ami modoros: A tulajdonosok SOHA nem hagyják ki a viccelődést új bemutatáskor: "Jó kis SZERSZÁMOSKAMRA mi? (súgva): úgy van ám hivatalosan bejegyezve, bezzony!"

El Topo (Sgt. Elias) 2010.04.19. 10:17:38

A gulyás komótosan rotyog, délután öt előtt nemigen készül el. Varázslatos módon éppen ekkorra érkeznek vissza a Takonyból az eddig ott időzők és mire a tányérok csörömpölni kezdenek Holló Lajos is felébred. "Jól jöttetek, gyerekek? Jó volt a víz?" kérdezi kicsit learadva az eseményektől. Béla türelmesen referál neki. Ő a csapat második embere. Holló az első, ugyebár, ő organizálja a pénzt a sportolóknak a szakszervezeten keresztül, de más forrásokhoz is hozzájut az anyavállalaton keresztül.
A gyerekek ilyenkor már masszívan koszosak és kicsit le is égtek a napon. az anyák elsősegélyben részesítik őket, és mosakodás után kiderül, melyik gyerek kié. A gulyás olyan, mint szokott lenni, mindenki benyom két tányérral is. Pisti öttel.
Közeben laza, kötetlen beszélgetés. Tojással kicsit elszalad a ló, már megint olvashatott valamit a gyerek, henceg is vele, de már megszokták tőle, jóindulatú vállveregetéssel intézik el. Különben jó gyerek, mindig kitesz magáért a túrákon, csak kicsit sokat olvas, és akkor tudálékoskodik.
Mire a kaja elfogy, lehet is indulni vissza a Zöld Takonyba, ahol már előkészítették a kerthelyiséget a szombat esti szokásos bulira. A party szót akkor még nem ismertük, illetve csak Tojás, aki jellemző módon angolul IS tanult. Nyakas Laci a szintetizátora mögé ül, és fél kézzel pötyögtetve rajta énekli a horányi örökzöldeket, amiknek a szövegét mindenki ismeri, aki jelen van.
"Horányban mókusnak lenni,
az rettentő jó dolog.
Jobbra a szomszédok laknak,
balra meg a sógorok."
Az úri közönség táncol. Műszálas VOR öltönyök keverednek mackónadrágokkal és virágos otthonkákkal, de ez a kavalkád senkit sem zavar. Önfeledten mulat a béketábor népe, mintha sejtené, hogy hamarosan elmúlik a szakszervezet, a vizitúra szakosztály, elmúlik a vizitelep is, megveszi valami köcsög vállalkozó és családi házat épít magának rajta. Elmúlik a Zöld Takony is. Hamarosan nem lesz tanácsos a gyerekeket egyedül kiengedni az utcára, melt elgázolja őket valami újgazdag hülyegyerek az ezerkettes motorjával, vagy az új Audijával.
"Ancsa magának a szeme hamis
tudom én, tudja más, tudja ezt maga is"

GAbica 2010.04.19. 10:28:04

@El Topo (Sgt. Elias): Ez magában megállna mint poszt. Mármint a mai kommentfolyamod. :)
*elismerő bólintás*

F79 2010.04.19. 10:33:29

@El Topo (Sgt. Elias): Ez annyira megható volt, menniyvel jobban leírtad mint az a "mi gyerekkorunkban" köremail( ami volt itt a modoroson is). Tök jól felidézte bennem a gyerekkort...anélkül hogy a belem kifordult volna.

Kermit 2010.04.19. 11:09:07

Engem érdekelne az, hogy Miki bá átjár izzadt felsőtesttel Irénkének segíteni a ház körüli munkákban? Egy kis permetezés utáni entyem-pentyemre? Természetesen ilyenkor visz magával egy kis házi bort fröccsnek. Miklós, a szódát maga csinálja, mert felrobbanhat, ha nem szakszerűen végzik a patron belecsavarását.

Miss Marple 2010.04.19. 11:12:23

Istenem, könnyezek!

Soha a büdös életben nem volt telkünk, mert a deklasszált úri középosztályból való retrográd értelmiségi családom nem tudott annyit összespórolni, hogy összejöjjön, s ehhez ideológiának ott volt, hogy "Mi aztán nem megyünk nadrágszíjparcellára Flintstonevárosba, hogyne, hogy a szomszéd lábszaga az én kertemben is érződjön!", de én mindig úúúúgy irigyeltem azokat, akiknek VAN!
A távoli rokon dunabogdányi nyaralója! Csónakállvánnyal, kis gyümölcsöskerttel, "rusztikus lakásbelsővel" (i.e. barna-fehér barkácsberendezés, néhány Pesten kiszolgált csőbútorral). A család felnőtt férfitagjainak jelentős százaléka odajárt hétköznap délelőttönként "vidéki kiszállás" címén félrekefélni... Régi szép idők!

Falusi_metálos 2010.04.19. 11:15:47

hát mégilyet.....

még ! ilyet !

:)

Hal Stanton 2010.04.19. 11:32:04

Horváth István: Hej Rigó, Rigó kétnyelvű számcímekkel, mint az Ezer éve vándorolnak a cigányok / Gypsies Wander Since Thousand Years.
Ez de fantastic! Meg az egész írás az.

Kermit 2010.04.19. 11:46:02

A bejárati ajtó mellett felszögelve a kis faházas időjárást mutató szerkezet, rossz idő esetén a fickó, jó idő esetén a nő van kint, középen kis hőmérő és fehér műanyagkutya.

Styxx 2010.04.19. 12:14:26

@Kermit:
Miki bá'ról különös tekintettel arra, hogy 'aranycsapatosra" nayalta hátra a haját én is lazán kinézném, hogy rájárt Irénkére lebarterozni a sok-sok apró szívességet:-)
Tib, a nyallerkodást fentebb előadták, nincs mit hozzátenni, ez most a szokásos jó minőséget is űbereli. Kétnyelvű Horváth István (nem ám Pista!) satöbbi, satöbbi,

De, a Gitanes az szerintem durva és összeférhetelen a Kenttel.

Szvsz a Gitanes 1987-ben még kizárólag a barna dohányos, füstszűrőmentes "hirtelen halálban" utazott. Lapos kék doboz, kb annyira gyilkos, mint a Munkás. Afféle légiós macsózás, ami lássuk be, nettó hülyeség, mintha azzal villognánk, hogy tisztán nyomjuk a heroint.

GERI87 2010.04.19. 12:15:04

éppen a korai avart gereblyézi össze és égeti a háza előtt piros, gumírozott talpú melegítőalsójában, "

sose voltam kibékülve ezzel az avarégetéssel.
MIÉRT KELL????
nálunk akkor jön a tavasz ha a szomszédok elkezdik égetni a falevelet,vagy bármit amit találnak és ősszel nem égettek el gereblyére támaszkodva még nedves állapotába (mert ugy a jó mer gondolom szép ahogy füstöl)
na meg persze a benzinse láncfűrésszel favágás mert már most össze kell vágni télire a fát...ja meg fűnyírás.
rohadnának meg:D

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2010.04.19. 12:36:14

Biztos, hogy nem volt ott valahol egy szovjet gyártmányú baromáter is?

eastern sugar 2010.04.19. 12:42:53

ezt majdnem megkönnyeztem, gyerekek! nem érdekel, én is nyallerkodok, mert ez überzseniális! a nagyanyáméknak tahitótfaluban van, teljesen ugyanez az egész, én is ott töltöttem a gyerekkorom:) pontosan, de pontosan ez az a dolog - no meg a zimmer frei-s késő nyolcvanas évekbeli balatonos hangulat, amit kénytelen vagyok tapasztalat híján elképzelni - amiért sajnálom, hogy n4em születtem egy olyan tizenöt évvel előbb:) és kihagytátok a pócsmegyeri bányatavat, mi is oda jártunk strandolni, és sanszos, hogy irénkéék is:)

Kassian 2010.04.19. 15:36:12

Nekem ez a környék teljesen kiesett, volt viszont helyette Ráckeve, Velence és persze az örök szerelem, a Balaton. Az aranykor; késő nyolcvanas évek, kilencvenes évek első 1-2 éve.

TradeMark 2010.04.19. 15:51:54

@Kermit: ki fog derülni nemsoká, Miki bácsit is hamarosan megismerheti mindenki:)))

Mitya Ivanov 2010.04.19. 16:09:51

nyaralótelepben surány a proli, káptalanfüred a király

Erzsebet 2010.04.19. 16:58:31

@ Kermit: Gyerek koromban nagyon tetszett nekem az ilyen tipusú barométer. Egyik névnapomra ilyet kaptam a szomszéd nénitől.

Fém Fatál 2010.04.19. 18:19:32

"...nem szabad lett volna másra bíznom..." Irénke inkább így mondaná: "nem _szabadott_ volna". Amitől engem kiskorom óta a hideg ráz.

A posztot nem méltatom, szükségtelen. :)

nadivereb 2010.04.19. 18:22:50

Nekünk költözéskor (2002) került elő egy doboz 1991-ben lejárt kínai gombakonzerv. Sose értettük, mivel senki nem vett ilyet soha a családból. Aztán azóta két másik helyen is láttam ugyanilyen gombakonzervet, ugyanúgy a '90-es évek eleji szavatossággal. Magyarázza már meg nekem ezt valaki.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.04.19. 18:24:22

@Fém Fatál: végre valakinek a gondosan összeválogatott nyelvi bravúrok is szemet szúrnak :-))

Styxx 2010.04.19. 18:28:00

@Modor Tibi:
Észrevettük, csak természetesnek tartjuk, mint Ronaldinotol az ollózást:-)
@nadivereb:
Majd elmondom, ha előkeríted az elmúlt 19 évben eltűnt 300 ukcve 400 zoknim párját.

Nyelvferdítés-zsonglőrök, vajon honnan származik az UKCVE?

Fém Fatál 2010.04.19. 18:30:01

@Modor Tibi: az egyik fő oka a blog iránti rajongásomnak. :)

Fém Fatál 2010.04.19. 18:32:17

@Styxx: én úgy ismerem, uszkve, az eredetéről fogalmam sincs, de nyelvészeink hátha megmagyarázzák.

Styxx 2010.04.19. 18:39:05

@Fém Fatál:
Persze, eredetileg uszkve, csak volt egy legendás uckve-ra ferdítés az ezredforduló (ez is elég modoros) tájékán, ami talán még most is tart.
Érdekel, hogy érkezik-e megfejtés.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.04.19. 18:40:34

@Fém Fatál: ó, de jó.

@Styxx: Szakács Béla Debrecenből? :)

vajdasagi 2010.04.19. 19:21:32

Nagy élvezet volt ezt elolvasnom, köszönöm. Meg a hozzászólások is csodásak. Nekem csak ritka vendégként mutatkozott meg ez az életérzés, de nekem úgy tűnik, valóban telitalálat.

Sokszor elgondolkodom, vajon a gyerekeinknek is lesznek ilyen szép és ilyen mély benyomásaik a (most zajló) ifjuságuk Magyarországáról? Vagy manapság már nem szerezhetők be ilyen élmények? És vajon a maiakat is majd így megszépíti az idő? Tényleg nem tudom, mit gondoljak erről...

SzocsO 2010.04.19. 19:27:39

A lemezgyűjteménybe

Záray-Vámosi: Ének az esőben
Halász Judit: Mákosrétes

ezek mindenkinél ott voltak.
Minden más perfekt.

Fapuma (törölt) 2010.04.19. 19:39:37

az uszkve szora egyetlen lehetseges magyarazat, amit felleltem. Csak nektek, csak most:

"Az Uszkve szittya eredetű név, bár manapság elég ritkán használják keresztnévnek, főleg vezetéknevekben bukkan elő.

A leghíresebb e nevet viselő ember, a ma is élő és alkotó Uszkve Mátyás színművész, nyugalmazott őrmester, ősmagyar bolthálózat-tulajdonos.

Színész korában szerepeivel kimondottan a magyar lakosság és a honvédség-, később a rendőrség közti harmónia megteremtése volt a célja. Amikor úgy érezte, hogy ennél jobb nem is lehetne a kapcsolat a rendvédelmi szervek és a civil állampolgárok között, nyitott egy ősmagyar bolthálózatot, hogy a Big Mac-en felnőtt műanyag nemzedékek is megízlelhessék eleink finom étkeit és italait, úgy is, mint a Bivalygombócot, a Turulpaprikást, a Betyárkörte-pálinkát, a mézes-sós Paksi mogyorót és persze minden magyar anyatejét, a Kumiszt.

Uszkve a hagyományos ételek mellett nagy hangsúlyt fektetett a gyerekek igényeinek kielégítésére is, ezért a honfoglalás-korabeli kakasvéres nyalóka és az Árpádsávos selyemcukorka bevezetése sem váratott magára sokáig. Legnagyobb sikere a Koppány Tojásnak volt, amely nem csak az ízletes csokoládé miatt volt közkedvelt, hanem a benne található apró játékok miatt is. A finom desszert a nevét az első játékról kapta, amely egy négy darabból összerakható Koppány-figura volt, ám ezt számos érdekes, a magyar történelemben fontos szerepet játszó személy aprócska, összerakható műanyag makettja követte.

Uszkve franchise bolthálózata annyira sikeres lett, hogy Európa-szerte sorra zártak be a gyorséttermek, és a török kebab mellett az ősi magyar ételek lettek a legkedveltebb ínyencségek Madridtól Moszkváig."

hat, szemantikailag ennyit tudott nyujtani jobaratod a gugli.

TradeMark 2010.04.19. 19:53:22

@Fapuma: ez szerintem nagyon nem vicces

Fapuma (törölt) 2010.04.19. 20:07:54

persze hogy nem, mondtam hogy az?
uszkve ennyi a kutatas eredmenye...

zanzibári lány 2010.04.19. 20:26:08

@Fapuma:

Én szeretem olvasni a kommentjeidet. Unalmas nem vagy, az biztos.

Fapuma (törölt) 2010.04.19. 20:33:58

@zanzibári lány: ugyan ne viccelj, en csak egy erdekes unalmas ember vagyok a sok kozul...

bar igazandibol /ez modoros?/ nem akarom magyarazni a bizonyitvanyom, mint a neandervolgyi osember fia, aki otthon megmutatja apjanak a bizonyitvanyat, ami nem tul fenyes. igy az apa:
- Na fiam. Az, hogy megvagtak bolenyvadaszatbol, az egy dolog, kicsi vagy meg, nincs eleg erod, majd felnosz a feladathoz. Az, hogy meghuztak barlangrajzbol is, az egy masik dolog, ez keszsegtargy, neked meg igen keves dologhoz van keszseged, de idovel majd ezt is megtanulod. De hogy tortenelembol nem voltal kepes megtanulni azt a kurva 2 oldalt!?

azer' koszi, egyszer meglatogatlak zanzibarba'

pollypudlipötty2 2010.04.19. 20:38:42

Ez ott van a szeren, gratula!
Nekünk Leányfalun volt meg ugyanez a feeling. Az 1983 júniusi naptároldalt (Vitznau, a "Stadt Luzern" gőzössel - hogy hogyan került svájci naptár ebbe a környezetbe, máig sem tudom)ereklyeként őrzöm a falon. NDK hamutartó, Pötyi ágyneműtartó, Szaratov hűtőgép, stb.

Aztán az eseményeken kívülmaradó megfigyelőként emlékeszem Horányban egy augusztus végi nyilvános bulira/kivilágított diszkóra; kb. 1981-ben, valami iszonyatos hodályban, mackónadrágos nyaralókkal és fehér nyloninges dunakeszi fiatalokkal, széklábas verekedéssel; lent egészen a révnél.
"Megmondta a Hajós Jani,
a legjobb sör a Köbányai!
Mindegy, üvegből vagy pohárból,
négykézláb is hazameghyek Horányból."
Ez lett volna a Nyakas Laci?

nagysuhi 2010.04.19. 20:47:05

Horváth István alias Cigánypista Hopp, te Zsiga! című lemezén orosz és angol nyelven is voltak a számok címei.

third 2010.04.19. 20:54:56

@Styxx: Szerintem latin a szo eredetileg, es egeszen mas a jelentese, de a modormagyar a "kb" es a "-tol -ig" jelentessel hasznalja.

Modor Tibi - sztem most eloszor szoltam hozza, de tudnod kell, hogy mindig olvaslak :-)

Fapuma (törölt) 2010.04.19. 20:57:04

az oroszra kivancsi lennek:

Хопп ты Жига?

third 2010.04.19. 20:59:46

@pollypudlipötty2: nekem van egy igazi, hamisitatlan Sokol radiom is. Anno a 70-es evekben uvoltott a nagymamam telken a kertben.

pollypudlipötty2 2010.04.19. 21:08:11

@third: Tényleg, a Sokol rádió! Nálunk megvan még, de persze üzemképtelen.

third 2010.04.19. 21:18:29

@pollypudlipötty2: hmmmm... ki kellene probalnom, a 80-as evek vegen, 90-es evek elejen meg mukodott. Akkoriban a konyhaban recsegett, a reggeli kave melle. Igazad van, ki fogom probalni, hogy mukodik-e meg...

Benikuty 2010.04.19. 21:26:04

@third: kapható még bele ellem.

AZATYAURISTEN 2010.04.19. 21:30:26

@Fapuma: marmint hopp te Zsiga??? Lehetseges ez??? :)

third 2010.04.19. 21:35:36

@Benikuty: hogyne lenne kaphato, ha jol emlekszem, a 9 V-os "kocka" elem jar bele. Es en nagyon vigyaztam mindig, mert kiszedtem az elemet, ha nem hasznaltam, szoval a sav nem marta szet :) Szvsz fog mukodni :)
Es van meg egy Pajtas fenykepezogepem is.

Styxx 2010.04.19. 22:03:59

@Modor Tibi:
Stimmel, de Fapuma kutatása is megérdemli a vigaszdíjat:-)

Troecsvoek 2010.04.20. 12:33:47

Ferde Lámpa SÖR BÜFÉ rulez:))))

rdi 2010.04.20. 13:05:00

És semmit nem lehetett kidobni, mert "jó lesz még a telekre..."

rdi 2010.04.20. 13:07:28

@third: nálunk megvan, és működik...

Marquise d'Aiglemont 2010.04.20. 14:07:17

@third: Jé, nálatok benne volt az elem? Nagyapámnál szigszalaggal a Sokol hátuljára applikált laposelemmel ment, mert az tovább kitartott, mint a bele való.

Gumineaux 2010.04.20. 14:27:38

@Marquise d'Aiglemont: Alapjáraton a SOKOL rádióba 9V-os elem kellett. Nagyanyám mindig velem cseréltette ki, mert „ő nem ért az ilyen műszaki dolgokhoz”. A rádió műbőr tokja egy idő után menthetetlenül elzsírosodott és jellegzetes szaga is volt.

Marquise d'Aiglemont 2010.04.20. 15:04:18

@Gumineaux: :) igen, megvan az a szag!
Miközben olvastam a hozzászólásodat, legalább olyan emléközönt indított el, mint a Madeleine sütemény Proustban.

no mail, no problem 2010.04.21. 01:24:45

@Fapuma: Le merném fogadni, hogy az Гопп, és nem Хопп, pont úgy, mint a Гитлер, az Адолф, meg a Гуго, a Виктоп.

no mail, no problem 2010.04.21. 01:41:33

@Marquise d'Aiglemont: A tejgumis applikálás az autentikus, nem a szigszalagos. Arról nem is beszélve, hogy az akkori vászon szigszalagokban még volt anyag. Mármint ragasztó is, amitől elég taknyosan nézett volna ki a Szokol. De ahogy @Gumineaux: írta, 9 voltos elem kellett bele, így csak két sorba kötött lapos elemmel ment, mert az csak 4.5 Voltos volt. Gondolom az lehetett a magyarázat, hogy letörött a két fémérintkező a műanyaglapról, amire rá kellett pattintani a kilencvoltost, ekkor levágták a drótról az immár felesleges műa. lapot, megplankolták, és a csupasz drótót oda lehetett kötni a laposelem érinkezőjére. De ez csak tipp.

hajdul (törölt) · http://hajdulaszlo.wordpress.com/ 2010.04.22. 19:35:12

@no mail, no problem: Az a 9 voltos az tölthető akkumulátor volt, külön! kellett sokol töltőt venni hozzá (lehet, hogy együtt szállították csak az élelmes keravill eladók...) A töltő persze ennek ellenére sem töltötte. Drága is volt az aksi, meg kapni sem lehetett.

Penya666 2010.04.24. 12:51:39

Alapbol a sokol cerkaelemekkel ment. Jo sokkal. Csak mindenki athekkelte 9v-osra vagy ket laposelemesre. De a gyari az ceruzaelem.

TH 2010.04.28. 13:26:43

@Styxx: ha jól sejtem, a latin usque szó lehet az eredete...

ALIAS75 2014.01.23. 21:13:12

@El Topo (Sgt. Elias): Laci bátyánk ennek nagyon fog örülni,hogy nincs elfelejtve! :) Ha esetleg valakit érdekel,itt található a "Hivatalos"rajongói oldala! :) www.facebook.com/szentkuti75?ref=stream
süti beállítások módosítása