Olvasói rovat - Húsvéti locsolkodás a diaszpórában, 1982

2010/04/02. - írta: Modor Tibi

Styxx - szerintem - eddigi legjobb posztját van szerencsém ma felkonferálni: böjtölés helyett mi már locsolkodunk. Ráadásul jó régen és jó messze. 

 

HÚSVÉTI LOCSOLKODÁS A DIASZPÓRÁBAN, 1982

Sanci és Styxxi Szabadkán él. 1982-ben a város kb. százezer lakossal rendelkezik, a környező falvakkal együtt Szabadka Községben (nagyjából, mint anno a járások Magyarországon) kb. százötvenezren élnek. A lakosság etnikai összetétele: az egész községben enyhe magyar többség. A falvakban jelentős a magyarság túlsúlya, míg magában a városban kb. egyharmad-egyharmad-egyharmad a szerb-horvát-magyar populáció megoszlása. És persze jelentéktelen számban egyéb nációk: albán, cigány, német stb. A városban élő szerbek és horvátok lényegében ugyanazt a dialektust beszélik. A nüánszok legfeljebb abból adódnak, hogy ki honnan elszármazott „gyüttment”. A magyarokkal is hasonló a helyzet. A zárt „ë” hang általános, ugyanúgy a suksükölés is. Gyakran felsőfokú végzettségűek is suksükölnek. Jellemző a germanizmus („el voltam utazva”, lejszni, felni, fangli, ratkapni, foszni stb.) délszláv szavak vegyítése. Sanci szülei Bánátból települtek át. Vajdaság három tájegységből áll: Bácska, Bánát és Szerémség. Bánát a XX. sz. második felében elmaradottabb Bácskától. Sokan gazdasági okból települtek át Bácskába. Sanci a zárt ë-ket némi őzéssel és egyéb tájjelegű extrákkal is megfejeli. A vegyes etnikumú területen az összes felirat kétnyelvű, a magyarság hátrányos megkülönböztetése nagyon lájtos.

Sanci és Styxxi Húsvét hétfőjén locsolkodni indul. Magyarságtudatuk nulla (ha visszagondolok, picit ég a pofám, de így volt), a vallás hidegen hagyja a fiúkat. Styxxi még csak elsőáldozó se volt. Hagyományápolás kilőve. A csajok még nem izgatják a két kiscsókát. Egyetlen egy dolog motiválja őket: a pénz.

Sanci: - Bajmëg [értsd: baszdmeg] ha összejön három piros [százdináros bankjegy, a hiperinflációt megelőzően komoly vásárlóerőt képviselt] megveszem a legújabb Iron Maiden- [a fiúk kiejtésében: Iron Májden] meg Adam & the Ants-lemezt!

Styxxi: - Ááá, én mëg kigyűjtöm a hiányzó szlicsicákat [szerb: képecskék, a szövegkörnyezetben: öntapadó matricák] a Mundial ’82 albumba!

Sanci: - Ha több összejön, akkó vëszek Pez cukorkát, cigarettarágót, meg Napóleon konyakot és e’mëgyëk a muteromma’ a magyarokhoz [Magyarországra] sinbussza’ Szögedre [sinbusz – a jellegzetes ezüstszínű dízelmotoros személyvonat] oszt vëszök rengeteg Dunakavicsot!

A település kertvárosias részei és a központ nagyjából ugyanolyan, mint a magyarországi alföldi városokban. A falakon néhány kezdetleges graffiti. Többnyire Sex Pistols és Punks not dead! feliratok. Valamint egy pár Riblja Čorba [népszerű korabeli jugoszláv rockegyüttes, jelentése: Halászlé, ezért a banda névírásának megfelelően az „i” betű helyett halcsontváz. Hasonlóan, mint a Fishbone logóban] falfirka. A srácok egy kertvárosi ház homlokzati felújítása mellett haladnak el. A melósok szakszerűen dolgoznak. Nincs lazsálás, privát a góré. Dübörög a narancssárga betonkeverő. A sárga homlokzatra visszakerül az eredeti, századfordulós gipsz stukkó mása. Az építésvezető maga a kisiparos vállalkozó. A létező szocializmus vége felé távolról se akkora terepjárós, aranyfukszos, makkoscipős kigyúrt állat, mint a kilencvenes évekbeli utódai. Szombat esténként a Zanatsztvóban [szerb: Kisiparosok Kamarája] tombolázik. A játékgép előtti korszakban a keményebb függők kisebb családi vagyonkákat is elvertek tombolán.

- Kálmán bácsi, baszazisten az annyát, igazíjja mëg azt a fosznit, [foszni, kétcolos vastagságú deszka] me’ még valakinek a fejire esik! – kiált fel az egyik idős kőműves szakinak. A vállalkozó be van szarva az üzemi balesetektől. Nem szeretné, ha rászállna a hatóság, és mindig akad egy-két segédmunkás, aki feketén dolgozik.

A fiúk amint továbbhaladnak, nagy hangon álmodoznak a mesés húsvéti locsolkodásos bevétel elverésén, miközben a kölnisüvegükkel hadonásznak, egy középkorú járókelő fejcsóválva így szól hozzájuk:

- Nem kéne ezt az elavult, keresztény vallásos babonát erőltetni. Itt élnek más nemzetiségűek és vallásúak, meg főleg hithű kommunisták, akiket ez sérthet. Nektek is arra kellene törekedni gyerekek, hogy jó kommunisták legyetek, maholnap a Marxizmus-Leninizmust kezditek tanulni! [jelenleg a korabeli járókelő a Vajdasági Magyarok Demokratikus Szövetségei Egyesületében a Keresztény Frakció elnökségi tagja]

Az úton fiákeren huszonéves népviseletes legénycsapat közeleg. Szintén locsolkodni mennek. A fiáker virággal gazdagon díszített. Pénzt nem fogadnak el, csak virágot. Bunjevácok [helyi horvátok]. Sanci és Stixxy picit értetlenkedik, hogy nem pénzért locsolkodnak.

Sanci: - Bajmëg ezek így csajoznak. Akinek tetszik valamelyik csaj, azt nem kölnive’ locsolják, hanem leöntik egy vödör hideg vízze’!

Styxxi: - Nemsoká én is e’kezdek csajozni. Hetedikes koromba má’ kefélni is fogok! [vesd össze: Medgyessy Péter: - Az Euró magyarországi bevezetésére legkésőbb 2008-ban kerül sor! ]

Megérkeznek az első locsolandó családhoz. A nyári konyhában recseg a Grundig magnós rádió. Az unokatestvér Németbe’ vendégmunkás, ő hozta karácsonyra. A huszonkétmilliós Jugoszláviából kb. kétmillióan gasztarbajterkodnak főleg Németbe’, kevesebben Svájcba’, Svédbe’ stb. A rádión a Jean Michel Jare Oxygène albumáról jól ismert szignál, majd a kétnyelvű szöveg:

- Ön a Szabadkai Rádió hármas stúdióját hallgatja, a 91,5 tizedes ultrarövid hullámhosszon. Slušate Radio Suboticu, na ultrakratkom talasu 91,5. Radio Subotica, studio tri! [magyar kereskedelmi rádióadók még nem voltak, minden menőbb szegedi butikban a Szabadkai Rádiót hallgatták] Épp a magyar szerkesztőség kívánságműsorát sugározzák:

- Csantavérre, Tamás küldi édesanyjának a Be my lover című számot.

A fiúk gyorsan letudják a locsolkodást, a verset hanyagolják, kizárólag a lóvéra gyúrnak. Csak attól paráznak, hogy pénz helyett netán festett tojással akarják kiszúrni a szemüket, de ’hál istennek pénzt kapnak. Mivel Styxxi rokonságában voltak, most neki kell benyelni a kézösszecsapós csodálkozást a frissen meglocsolt nagynénitől:

- Styxxikém, hogy mëgnyőtté, pedig mintha tënnap lett vóna, amikó’ kis klottgatyába szaladgátá’ a nenáékná’ a cserësznyefa alatt!

 

 

Hát így történt. Néhány évvel a „hangulatos” Slobo, Srbija! [Slobo, mint a Slobodan beceneve, falfirkaként a sokak által bálványozott, feltörekvő ifjú titán diktátor Slobodan Miloševćt éltető üzenet], és az Ubićemo Mađare! [Megöljük a magyarokat!] graffitik megjelenése előtt. És 17 évvel a NATO bombázásokat megelőzően. Amikor Szabadka is kapott néhány találatot és a magyar kereskedelmi rádiók hírblokkjai többnyire így kezdődtek:

- Az amerikai NBA profi kosárlabdaligában a Chichago Bulls tegnapi mérkőzésén Dávid Kornél két perc huszonnyolc másodpercet töltött a parketten és három pontot szerzett. Ismét bombázták Szerbiát. 

Ha siker lesz, a második részt megírom jövőre:-).

(A képek forrása Styxx)


 

Zoltán atya egyre keményebb csatát folytat a Szarzombi ellen, aki félő, hogy egész Budapestet lerombolja (tudom, sok modoros vidéki a Szarzombinak szurkol :-)).

Ma egy dögös fekete francia szépség is csatlakozott a zombivadász csapathoz. Mivel a posztok nagyon rövidek - aki eddig elmulasztotta a II. sorozat korábbi részeit, percek alatt elolvashatja.

50 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Marquise d'Aiglemont 2010.04.02. 07:57:51

Žan Mišel Žar az!

"Csantavérre, Tamás küldi édesanyjának a Be my lover című számot." :D

Szigi. · http://depechemode.blog.hu 2010.04.02. 08:18:53

Be My Lover? a La Bouche-tól? Amúgy nagyon jó:)

bekbórd! 2010.04.02. 08:45:33

@Szigi.: Én is arra gondolok, de az a szám kicsit később volt, nem?

Tetszik a poszt, jöhet a folytatás.

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2010.04.02. 09:02:20

:D
"Styxxi: - Nemsoká én is e’kezdek csajozni. Hetedikes koromba má’ kefélni is fogok! [vesd össze: Medgyessy Péter: - Az Euró magyarországi bevezetésére legkésőbb 2008-ban kerül sor! ]"

Hat ez nagyon tetszik!

hemill 2010.04.02. 09:23:30

"Az amerikai NBA profi kosárlabdaligában a Chichago Bulls tegnapi mérkőzésén Dávid Kornél két perc huszonnyolc másodpercet töltött a parketten és három pontot szerzett. Ismét bombázták Szerbiát."
nem tudom, h sírjak-e vagy nevessek :D
már el is felejtettem Kornélkát.

mai szemmel nézvem a főtt tojások miatt az ÁNTSZ idegbajt kapna, ám sohasem hallottam olyan esetről amikor vkinek baja lett volna miatta.
ez midnenkinél alap? : "kis klottgatyába szaladgátá’ a nenáékná’ a cserësznyefa alatt!" :D

Falusi_metálos 2010.04.02. 09:27:57

Ëz nagyon jól ësëtt így rëggëe. Lëgyën folytatása es !

Styxx 2010.04.02. 09:28:19

@Marquise d'Aiglemont:
Ja, ja,piši kako govoriš!:-)
@Szigi.: ööö, gondoltam egy kis sci-fi betétet elbír a sztori. Időgép a grundig rádióban:-)
@afromagyar: Lényeg a kincstári optimizmus:-)

Marquise d'Aiglemont 2010.04.02. 09:47:22

@bekbórd: Fel kellett áldozni némi realizmust a stílusérték oltárán. A burkolt incestusvágy mesteri, már-már Jim Morrison-i kifejezéséért. :)

rawdu 2010.04.02. 10:05:27

Emlékszel Dolly Bellre? Jugó Bitlisz album (két lemez), relatíve olcsón, csempészett vegeta meg cigarettarágógumi... Azok voltak a régi szép idők. A nagynéninél a klottgatyában a cseresznyefa alatt szaladgálás nekem is megvan, de csak ő emlékezett rá, én nem...

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2010.04.02. 10:10:49

a bunyevácok jól megöntözték a kislëányt.

Mitya Ivanov 2010.04.02. 10:14:48

Vajdaság, úristen.

Patikába mentetek locsolni?

Nem olyan régen a vajdasági barátnőm jóvoltából részt vettem egy szerb (vőlegény) magyar (menyasszony) vegyes esküvőn, és szabályosan féltem a szerb állatoktól. Más emlékem nincs a Délvidékről.

lárvalányhaj 2010.04.02. 10:28:17

ez tök jól sikerült, tetszett. külön köszönet a délszláv vonatkozásokért :)

Vorg a Halhatatlan Báró 2010.04.02. 10:43:39

@Styxx: Gratulálok! Csak ennyit akartam mondani.
A locsolkodást utálom :)

Hal Stanton 2010.04.02. 10:51:57

Egy zöld erdőben vagyok, de itt is van net. Éljen! Jót szórakoztam.

Toll (törölt) 2010.04.02. 13:58:40

"Ja, ja,piši kako govoriš!:-)"

Na primer: avto, kurba st. stb...

Ormótlan · http://bogaras.blog.hu 2010.04.02. 15:00:21

Ez több, mint zseniális volt!

LionOfZion 2010.04.02. 17:11:39

Ez most nagyon átjött nekem is mint nem anyaországi magyar! Gratula!

katikám 2010.04.02. 18:27:48

OFF
Továbbá: Székely deszkások, szevasztok!

Üdítőek az ilyen ájtatoskodás nélküli valódi életérzés- /kultúra-lenyomatok az "határon túli magyarságról".

(aki most szól, h nem székelyekről volt szó, az nem érti, mit akartam mondani :) )

ON: és persze stiláris szórakozásként is klassz* volt! (*akkoriban Bp-en ezt mondtuk volna)

Styxx 2010.04.02. 18:30:17

@katikám:
Én értem, és kössz, meg a többieknek is.
Katikám, neked meg sok locsolót, remélem jobban megúszod, mint a mellékelt ábrán a kollegina:-)

MTi 2010.04.02. 19:18:44

Szvsz túlságosan karikírozol: ...ki honnan elszármazott „gyüttment”...?, és valótlanságokat állítasz (pl. bunyevácok NEM horvátok, Vajdasági Magyarok Demokratikus Szövetségei Egyesületében a Keresztény Frakció - ilyen NINCS, stb.) - taplósra sikeredett...

Styxx 2010.04.02. 20:01:38

@MTi:
A bunjevácok nem horvátok, kb olyan állítás szerintem, mint, hogy a székelyek nem magyarok. Attól, hogy a wiki nem foglal állást, meg részben átpolitizált a kérdés, nem érdemes ezen a blogon belemenni. Persze, hogy nincs olyan párt illetve frakció. Összegyúrt a meglévőkből. Az lenne a poén helye. A többi meg ízlések és pofonok. Nincs azzal semmi gond, hogy neked nem jött be, ksz. az őszinte véleményt.

RogerNyul 2010.04.02. 20:45:55

Kérjük a folytatást! Tetszett. Bódogult '80-s évek. :)

Rich.mond 2010.04.02. 20:57:41

Amúgy hihetetlen, hogy abból a szabad szellemű országból hogyan lett két év alatt egy bizánci körítésbe foglalt mészárszék.

Amúgy tényleg jó poszt:)

simonp1 2010.04.02. 21:08:30

83-ban születtem bár, de divatosan szólva: átjött. Nagyszerű írás. Még! És persze, köszönöm az élményt.

zsoltix 2010.04.02. 21:16:51

Tegye fel a kezet, aki gyerekkoraban nem a penz miatt szerette a locsolkodast:) Bezsebeltem en is szivesen a zold es kek bankjegyeket meg a 80as evekben. Papir 10 es 20 forintos formajaban. Egy Rakoczis 50-estol meg mar elaleltunk, hogy hu, de sok penz:)

medvedr 2010.04.02. 22:17:37

Abban az időben farmerdzsekiért meg lemezekért mentünk át Szabadkára. Ha valaki azt mondja , hogy 18 év múlva ölik egymást, kiröhögöm. A konyakjukat nem szerettem, már akkor se, az örmény amit a Szuból llehetett hozni jobb volt. Jó lett a poszt.

The Great Destroyer 2010.04.02. 22:20:32

Szerintem az igazi férfi nem a pénz miatt csinálja.
Az igazi férfit a népszokás által elfogadtatott,
következmények nélkül elkövethető lerészegedés vonzza,
amihez hozzájárul az is, hogy a kölnin kívül költeni sem kell rá :)

Reális Randolf 2010.04.03. 01:28:07

Azért Szabadka az nem diaszpóra. Olyan Ámerikában van kéremszépen. (u picku materinu!)
Szabadka ősi Magyar föld, de legalább Délvidék, vagy határon túli magyar terület.

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2010.04.03. 02:03:43

Hogyan lenne Szabadka diaszpóra, bakker? Diaszpóra a baltimori magyar közösség, de nem a szabadkai, az elcsatolt terület. Fogalmi zavar a köbön.

scsaba1 2010.04.03. 06:40:48

@autodidakta agysebész:

Ja de ennek vannak stációi. A óvodás gyereket még az apja viszi, ott lóvé még nem nagyon játszik, viszont betegre eszi magát süteménnyel, csokival és kólával. Valahogy az általános iskolás kor környékén kerül előtérbe a lovetta, megy a licitálás, hogy ki mennyit locsolkodott össze. A kölyök frankó meg van van sértődve, ha valahol csoki- esetleg festett igazi tojással szúrják ki a szemét. (Az utóbbi gyakran az árokban is végzi)

14-15 éves korától már elkezdi érdekelni a sunázás, így a kötelezőkön kívül a potenciális sunázóhelyekre is elmegy, ahol bizonyítván érettségét bőségesen fogyaszt a felkínált szeszes italokból (császárkörte, diólikőr, HP, házi bor), majd kétértelmű megjegyzéseket tesz, hogy mit- és hogyan locsolna is még, persze szigorúan akkor, ha a lány anyja ezt nem hallja. Pénzt már nem fogad el, de egy kis hamvas puncit bármikor.
Dél felé már emberesen be van baszva, a felesleges piától pedig egy méretes hányással szabadul meg, amiben fellelhető egy száz forintos italdiszkont jóformán teljes választéka - és kivételesen nincs benne sárgarépa. Viszont van benne Zsuzsi sütemény, keksz tekercs, sonka és főtt tojás, kosárka, zserbó.

Ez az egész valamikor 18-19 éves kor környékén éri el csúcspontját - amikor már a haverokkal bandában járnak locsolkodni - totális lerészegedéssel, az egyik lányos ház hátsó udvarában a szalmakazal mellé hányással, majd a hányásba belefekvéssel és elalvással. Súlyosabb esetekben detoxikálóval. (Másnap a kapott számla miatti háborgással).

Winston Smith 2010.04.03. 08:32:32

Ez k. jó volt. Folytasd!

Styxx 2010.04.03. 11:16:49

@G.d.Magister:
Lássuk csak, mit is ír a Magyar Nagylexikon.
Diaszpóra: kisebbségben élő vallási, etnikai közösség. Tehát bárhol, nem feltétlenül az USÁ-ban, ahogy te írod az egyébként kiváló nyelvi blogodban. Mozaikszó, ju nó, nem kell az ékezet. Alapjáraton cseppet sem vagyok nyelvtannáci, de ahogy a régi gerilla mondás tartja: "Ha nincs fegyvered, majd ad az ellenség!":-)

zanzibári lány 2010.04.03. 12:30:25

@zsoltix:

Így van. Két bátyám járt locsolkodni a 70-es években. Amikor hazajöttek, pénzszámlálás volt. A tojások egy részét, meg tényleg eldobálták hazafelé jövet.
Kinőtték. Normális felnőttek lettek.

Reális Randolf 2010.04.03. 14:01:56

@Styxx: A lexikonnak igaza van. Minden más nemzetre ez rá is húzható, de a magyar nemzet esetében a diaszpórát valóban csak az elcsatolt részeken kívüli területekre használjuk. És ez nyelvtani kérdés hanem magyarságtudatbeli. (megbélyegzés előtt: nem vagyok sem jobbikos, sem népnemzeti vonalas)

Verbalis Inkontinencia 2010.04.03. 16:14:41

Felvidéki verzió is jöhet.

Styxx 2010.04.03. 19:07:26

@Reális Randolf:
Mea maxima culpa, jogos. Illett volna korábban utánanézni, de a cím most már maradjon így. @Verbalis Inkontinencia: Igen, jó ötlet, Tibi is ismer pár jótollú felvidéli arcot, én is, némi átfedés is van a csapatokban. Jó lenne, ha megírnák ők is, + Erdély, Kárpátalja stb. És akkor a következő cím legyen: diaszpóra áthúzva, helyette: határon túl.
@scsaba1::-))) 10 plusszos komment. Gr.

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2010.04.03. 19:17:16

@Styxx: nem is tudtam, hogy a Magyar Nagylexikon ilyen alacsony színvonalú. A diaszpóra a görög διασπείρω igéből ered, ennek jelentése "szétszór". A diaszpóra jelentése ennek alapján "szétszóródás", "szétszóródott etnikai csoport". A diaszpórát használják nagy területen (elvándorlás útján) létrejött szórvány nemzetiségre, így beszélnek görög, örmény, zsidó stb. diaszpóráról. Mármost a szabadkai magyarságra nyilván nem illik a fenti definíció.

Styxx 2010.04.03. 20:44:36

@G.d.Magister:
1-es, 1-es és 3-as jelentést is fellistáz. Nyilván alacsonyabb színvonalú, mint őbloggersága:-). Szerénységért Gyurcsánnyal, Havas Henrikkel és legyünk méltányosak, merítsünk a túloldalról is, Széles Gáborral álltál sorban?
Az eredeti jelentés a szórványzsidóság, hogy az elcsatolt magyar területekre nem használjuk, az szerintem kivételt erősítő szabály. A szaki te nyilván te vagy, én csak amatőr kommentelő, néha vendégposztolgató vagyok, de néhány hónapja már sikerült megdöbbentened, amikor szerencsétlen lúzer Paizs Mikit támadtad, mert "volt pofája" a saját szája íze szerint újraértelmezni az Iliászt. Hogy mire jó ez a magas lóról pökhendiség, az már a te dolgod. Nem biztos, hogy mindenkinek rokonszenves.
Üdv és jó locsolkodást hétfőn, már ha jársz egyáltalán. Azért megsúgom, ha felsőbbrendű pökhendiséggel startolsz, akkor lehet, hogy a lexikont alázod, de a normális arc csajok elérhetőségét nem biztos, hogy begyűjtöd. Esetleg az USÁ-ban:-)

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2010.04.03. 22:26:02

@Styxx: nem érzem, hogy különösebben pökhendi lettem volna, ha igen, akkor bocs. (Egyébként valamiért azt hittem, hogy a diaszpórás hibát nem is te követted el, hanem a Sanci.) És akkor egyezzünk ki döntetlenben, mert te is osztottál most engem rendesen.
Paizs Miklós az Odüsszeiát értelmezte újra (nem az Iliászt, mint írtad - te sem olvastad?:), pontosabban Devecseri Gábor fordítását torzította-ferdítette el. Szerintem ez teljesen vállalhatatlan dolog: miért nem írt önállóan valamit az Odüsszeia-sztoriból? Akkor egy szavam se lenne, más kérdés, hogy Paizs stílusa elég messze áll az enyémtől.

Styxx 2010.04.04. 04:45:30

@G.d.Magister:
OK, nekem is jóval jobban eldurrant az agyam a kelleténél. A döntetlen részemről teljesen rendben, főleg, hogy mindketten megúsztuk 4végtagcsonkolás nélkül, nem úgy, mint a gyalog galoppos dicső lovag:-) Stimmel, Paizs úr az Odüsszeiát töltötte újra és természetesen én sem olvastam:-). Jól tudjuk, nem az a nyerő médiaértelmiségi, aki oldalakat tud idézni Spinozától, hanem aki hosszabban tudja nyújtani az ű-t amikor Szűűűűűűűűűűzn Zontágot mond.:-)
Paizs úr stílusa az enyémtől is távol áll, csak akkor meglepően durván nekiestél, de közöm nincs hozzá, biztos ilyen a latin hév:-). A diaszpóra az én saram, pedig jó lenne szegény Sancira kennem, de utoljára kilencvenvalahányban beszéltem vele.:-)

Olgicsq 2010.04.05. 14:11:12

pc-b lett, mint amire számítottam, de jó lett, grat. :)
cigirágó, pez cukorka, dunakavics, ugy nez ki, hogy tök mindegy hol élt az ember gyereke a 70-80-as években. :)
Végre kiderült, hogy a Csantavér egy település neve. Zuglóban van egy ilyen utca, akkor innen a név.

Olgicsq 2010.04.05. 14:11:59

pc-b lett, mint amire számítottam, de jó lett, grat. :)
cigirágó, pez cukorka, dunakavics, ugy nez ki, hogy tök mindegy hol élt az ember gyereke a 70-80-as években. :)
Végre kiderült, hogy a Csantavér egy település neve. Zuglóban van egy ilyen utca, akkor innen a név.

Olgicsq 2010.04.05. 14:12:29

a blogmotor elment locsolni

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.04.05. 15:08:48

@Olgicsq: Matuska Szilveszter, a boldog békeidők ügyeletes vasúti felüljáró tervező-mérnöki megbízottja is onnan szármmazott.

Styxx 2010.04.08. 16:43:46

@Bodzaszedő Manager:
tájegységfüggő. Kb Bajmokig sinbusz, alatta sinóbusz:-)

vincere 2010.04.14. 10:55:26

szerintem is a legjobb Styxx-írás, amit eddig olvastam :) de túl rövid, folytatást!
süti beállítások módosítása