És igen, itt van a hetedik vegyes - gasztro-különkiadással!
András a borosok, whiskey-sek után végre a sörivóktól is talált valamit a Sörgerillán - "kicsit" találva érzem magam itt, de hát a modorosság az modorosság (=evidencia-közhely).
Ha valaki nem rondít bele citromkarikát, akkor egy kissé olajos állagú, visszafogottan komlós ízvilágot kap, ami olyan túl sok mindennek akar megfelelni (a búzasörök kedvessége, a bajor sörök maláta aromája, de legyen könnyed is), hogy ez a nagy óvatoskodás sajnos egy kevés önálló karakterrel megáldott sört eredményez, ami a várakozásokhoz képest mindenképp csalódás.
Ha mindenképp ízeket keresünk, akkor piros húsú gyümölcsök környékén képzeleghetünk, az utóíze pedig olyan vékonyka, hogy egy dunkeltől az már-már kínos.
Bizony örömteli a sörkultúra terjedése itthon is - nehogy már csak a borosok okoskodjanak. Hajrá.
Tamás az eddig igazságtalanul mellőzött francia konyhára szeretett volna kitérni pár sor erejéig:
Szeva Tibi!
Képzeld mit találtam: igazi ínyencségeket! Az egyik hipermarket francia heteket tart (na vajon melyik áruház lehet). Beszarás, mit ki nem találnak a franciák.
Reggelire ajánlott a Brioches Tressées (vajas briós), de ehetünk csokis molnárkákat, vagy márványos süteményt. Lekvár gyanánt javaslom a régimódi narancs, barack íz helyett a fügés, gesztenyés, esetleg karamellkrémes lekvárt, de aki többre vágyik, az a baguette-t mandarin-klementin, mandulás sárgabarack, mentás eper, vagy vaníliás sárgadinnye dzsemmel ékesítse.Nem lenne a reggeli a nap legfontosabb étkezése, ha kimaradna a méz. Nem is akármilyen! A francia méz méhpempővel, ginsenggel és propolisszal van dúsítva, vagy pedig a virágméz, a gyümölcs és az erdei fenyő koktélja! Ha pedig elfogyott volna, a Virágméz utántöltővel megoldhatjuk eme problémát.
Kávénkat pedig amazóniai kávédióból készítsük. Ezután kapjunk be egy medvecukros, rózsás, vagy ibolyás ízesítésű ánizsos cukorkát.
További étkek: Szardellás tésztával vagy paprikával töltött olivabogyó
Kóstoljuk meg a pástétomot is: kapható rozmaringos nyúlpástétom, zöldborsós kacsapástétom, de a legjobb a konyakos szarvaspástétom.
Aztán ott van a mogyorós szárazkolbász egy kis hagymás kenyérrel vagy a sajttal töltött, bacon-be göngyölt szafaládé.
Érdekes a Rambol diós sajt: olyan, mint az eszterházy diótorta, csak nincs a tetején fehércsoki, és a tészta helyett sajt van.
És persze a bor! Szebbnél szebb nevek, melyek kiejtése a bor fogyasztásával exponenciálisan nehezedik (például a St. Jean de la Vallee Beaujolis, Bourgogne).
Bon appétit!
Tamás
Miam-miam.
P.H.M. szakácskönyvből idéz:
Kedves Tibi!
A modoros gasztobloggerek mellett vannak modoros szakácskönyvek, receptes füzetek is. A múltkor találtam egy csomó régi receptes újságot, a címe: Főzzünk magabiztosan. Ez az a füzetsorozat, amit 2001 körül az újságárusoknál lehetett kapni kb. hetente, lefűzted a számokat és lett egy iszonyat vastag, valószínűleg amúgy keveset lapozott szakácskönyved (mert jött az internet, Stahl Juci meg Gordon Ramsay és a lefűzött könyv ment a sutba...). A gyűjtemény a modoros ételreceptek és ételajánlók almanach-ja! A borítón Benke Laci bácsi integet.
Ebből idézek:
A színpompás zöldségfélék a három, különböző ízű és gyorsan elkészíthető mártással igazi érzéki örömöket ígérnek.
Friss gyümölcsből készítve ellenállhatatlan desszert. A fűszeres, karamellizált cukor alatt hideg, krémes joghurt és likőrbe áztatott őszibarack - mennyei élmény.
Ezek a garnéléval töltött falatok minden vendéget elkápráztatnak. Főzve vagy sütve egyaránt szenzációsak.
Itt a farsang, áll a bál! Mulassunk jót ezzel a New Orleans-i, színponpás, kultúrájában is gazdag menüsorral!
Valami különölegesen finomra vágyik? Ez a pazar, csokoládés-tejszínhabos torta friss málnával gazdagon megrakva az ínyencek álma!
Egyszerű, mégis csábítóan különleges: babos, kolbászos egytálétel házias, krumplis pogácsával "tupírozva".
Tinibuli 30 személyre. Kápráztassuk el kamasz gyerekeinket és barátaikat az év buliján! Ennyi finom falatot ritkán látnak együtt, ráadásul elkészíteni is egyszerű!
Pompás íz, remek látvány - ez a pralinés-pisztáciás piskóta ritka élvezet.
Ennek a krémes, gyümölcsökkel és magokkal megrakott finomságoknak senki sem tud ellenállni.
zanzibári lány 2010.03.06. 09:12:31
Bár nekem eddig még mindig sikerült.
Talán azért, mert még sose láttam egy szemet se.
Ja, meg nem szeretem az ánizst :-)
El Topo (Sgt. Elias) 2010.03.06. 09:19:44
2010.03.06. 09:22:55
Ha a köznép már a benzint is benyónak hívja, biztos van igény az ilyenre főzős műsor szinten is.
El Topo (Sgt. Elias) 2010.03.06. 09:27:57
Azt a porcukros nózival előadott kellemkedést amit főzés címén művel, büntetni kéne.
2010.03.06. 10:18:36
Bor: játam már olyan helyen, ahol arra a kérdésre, hogy milyen boruk van azt a választ kaptam, hogy léding (így: léding), mégis milyen? fehér, vagy piros (!)
És ez nem a Víztorony bóüfé Gyöngyösön.
TradeMark 2010.03.06. 11:06:32
A legmodorosabb tv-szakács pedig a jó öreg Laci bácsi. FelszeleteLJük, MEGtálaLJuk, feldíszíTJük...így kiejtve. "És hogy milyen bor illik hozzá?....NO, mindjárt kiderül" :)))) imádom az öreget. Egyébként szerintem a legügyesebb TV-szakács az a Jenei Tamás. Kb az egyetlen, aki ér is valamit.
vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.03.06. 11:07:05
vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.03.06. 11:09:53
a sör keserű (lehet ezt modorosan árnyalni, de ez a lényege. A keserű meg egy kellemetlen íz, röviden ez a gond). A bor meg egy akkora sznob faszság, hogy minden jóérzésű embert csakis arra sarkallhat, hogy még a csemegeszőlős kerteket is beszántassa...
TradeMark 2010.03.06. 11:18:45
Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2010.03.06. 11:20:32
vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.03.06. 11:27:17
az azték kultúra meg az emberek szívének kivágására épült, na és? tudom, hogy minden félalkoholistának az a mániája, hogy a napi üveg anyag az neki kultúra, de hadd legyen meg a jogom (és szegény édesanyámnak is), hogy ezt puszta önigazolásnak tekintsük:)
szép napot, ne idegeskedj, igyál akkor inkább valamit.
vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.03.06. 11:35:58
Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.03.06. 11:37:22
vincere 2010.03.06. 12:41:22
én mindenféle sört szeretek, itt most a gyümölcsös sörökben tobzódom (van egy Tiltott gyümölcs nevű, asszem 8%-os is), a bort meg imádom, és igen, itt a szupermarketben van külön polc a Bourgogne-i boroknak :)
de hiába, én a magyar bort szeretem, és ezt a boltnyi méretű francia borosrészleg sem tudja pótolni...
2010.03.06. 12:56:40
2010.03.06. 12:58:46
Én csak a szép kövér szakácsoknak hiszek, akik mindent szépen átsütnek "ress, ropogósra".
2010.03.06. 13:03:49
Egy időben lehett kapni egyes Coop boltokban Manchai bort. Lehet, hogy nem az a legjobb, de Servantest is szeretem, Graham Green regényében folyton manchai bort ittak, sőt nagy becsben tartották.
2010.03.06. 13:06:46
malackaraj.blog.hu/2010/03/06/a_belsosegek_kiralya
manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2010.03.06. 13:15:36
a franciahetes áruház szerintem a kora lesz, mert az ő üzletpolitikájuk olyan, hogy a középkorú sznobokra épít. lásd: sajtválaszték (ami nem jelenti a magyar trappista-edami-pannónia szentháromságot) vidéken csak náluk van.
stahl pedig kurva hiteltelen ám, mióta kiderült róla, hogy szakácsvégzettsége van. és szerintem nem olivértől (neki mindenki "hello, love" <-megamodor) vagy ramsay-től (ő meg inkább ment volna szociológusnak) lopott, hanem nigella-tól, az angolok bájolgó latin kufferkirálynőjétől.
floyd szegény meghalt tavaly már, ahogy várható volt, a szittyósodás vitte el, vagyis a mája. főzőműsora remek volt, és kevésbé mesterkélt.
a poszt pedig méltánytalanul alulkommentelt. :(
Styxx 2010.03.06. 14:19:12
Floydot én is bírtam, isten nyugosztalja. Még egy önéletrajzi könyvét is elolvastam, teljesen OK volt a csávó. Szolid, kikupálódott english working class gyerek, mentes az angol proli kontrasznobságától, ezért képes volt szépen lassan gyarapodni vendéglátósként. A főzés közbeni vedeléseinek a természetessége, valami utolérhetetlen. Mondjuk az is lett a veszte. Az a kedvencem, amikor Grönlandon grillez fókahúst és persze közben vedel.
TradeMark 2010.03.06. 14:50:59
@tff: vezérem, a malackaraj a legesleg kategória a gasztroblogok közül (illetve a bűvösszakács -ott viszont néha a kommentek mennek el modorosblogba) :)
TradeMark 2010.03.06. 14:55:21
nem kell mindent jól átsütni, de ne vitatkozzunk, mert ez is csak ízlés kérdése
rawdu 2010.03.06. 16:11:30
smartdrive 2010.03.06. 16:22:08
- felkiáltójel
- "és" helyett "s"
medvedr 2010.03.06. 16:23:56
@vészmadár (pica pica): "tudom, hogy minden félalkoholistának az a mániája, hogy a napi üveg anyag az neki kultúra, de hadd legyen meg a jogom (és szegény édesanyámnak is), hogy ezt puszta önigazolásnak tekintsük:)" -ez milyen igaz tud lenni. Egy pici tévedés van: ezek közül a legtöbb már szarul van , ha nem kutúrálódik naponta, tehát nem félalkesz. Sok van amelyik naplót, blogot, heti tárcákat, mi faszomat (is) ír az ivásáról. A bort pancsoló, hamisító pincetulajok meg állami támogatásért vinnyognak mert kiderült, hogy a sok milliós beruházásoknak a kölcsönadott részét visszakérik. kamatostul! Hallatlan! Fizesse más, mert kultúra, meg turizmus, meg vonzás, meg mindenki mindennap igyon egy pohárral. Nem vagyok antialkoholista, szeretem is a jó borokat , de ezektől a modoros faszoktól, meg 3-6000ft os palack árú boraiktól ki van a tököm.
2010.03.06. 17:03:05
ez a t-bon itt, magyaroországon legalább olyan modoros, mint az argentin marha hús.
2010.03.06. 17:34:24
2010.03.06. 17:40:25
TradeMark 2010.03.06. 18:19:54
T-bone, argentin marha modoros? Miért lenne már modoros az, ha valami jó? A Levi's gatya is az? :)
Ronald 2010.03.06. 18:23:36
De olyan is volt már, hogy reklamáló, sznob vendéget is elküldött már a picsába...csak a magyar fordításban finomítottak kicsit a dolgon.
neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.03.06. 18:42:07
2010.03.06. 18:43:28
2010.03.06. 18:45:13
misbelief · http://tevhit.blog.hu 2010.03.06. 18:59:34
2010.03.06. 19:10:55
2010.03.06. 19:12:44
medvedr 2010.03.06. 19:19:56
2010.03.06. 19:24:08
neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.03.06. 19:30:17
Tényleg, tényleg! Kérdés a borkultúrában nálam jártasabbaktól. Hogyha alapból az édes fehéret(NŐből lennék) iszom, tablettásat helyből kiszúrom/kiszórom, de minőségiből jöhet rozé és száraz is (vörös, fehér mindegy) akkor hova helyezzem magam a modorossági mutatón?
TonyCaviar 2010.03.06. 19:32:54
"Ha megkóstolod a Cubanero Fuerte-t a hófehér homokos Karib tenger partján érezheted magad, élvezheted az örök napsütést, hallhatod a tenger morajlását és átérezheted a salsa és a rumba fergeteges ritmusát. A Cubanero Fuerte sör nem más, mint a tradíció, hagyomány, kultúra, múlt és jelen összefonódása."
Ebből mit lehet megtudni? Csak annyit, hogy szeretné, ha megvennéd. Ha sörblogot olvasol, ezt kapod:
"Az első korty igen szigorúan alakul, szúros, száraz komló töri ránk az ajtót – ez valódi kalóztempó. Nem valami elegáns, még némi káposztaszagot is hoz magával, és lassan a komlóíz is veszít szigorúságából, és szétterjed, mint a főzelék a földhöz csapott tányérról. Lassan alá lehet nézni a komlónak, amit itt találunk az egy némileg alkoholmentes sörökre emlékeztető, fura – talán nevezhető frissnek – malátaíz, majd azért az alkohol is megmutatja magát.
Félúton jelentkezik a cukrosság, ami valóban kicsit behatározhatatlan jelleget kölcsönöz az italnak, itt tényleg lehet valami a nádcukorral, valami karamellesség, kár, hogy nincs összehasonlítási alapom, sosem ittam más nádcukros sört. És erről sem igen tudom eldönteni, hogy egy súlyosan elvékonyított belga cukrosságról van-e szó benne, vagy inkább az édesítőszer kellemetlen vegyi jellege dominál. Utóíze leginkább a világszerte állandó olcsósör-íz."
- lehet, hogy modoros, de van benne információ: folyekonykenyer.blog.hu/2010/02/08/kaloztempo
hayamushka (törölt) 2010.03.06. 19:41:15
Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.03.06. 19:41:48
@TonyCaviar: korrekt, persze. De azért vicces. A tenger morajlását meg aki beveszi, annak úgy kell. Mondjuk nem hiszek amúgy sem a nem európai sörökben. DDR a legjobb.
hayamushka (törölt) 2010.03.06. 20:00:49
zanzibári lány 2010.03.06. 20:02:32
TonyCaviar 2010.03.06. 20:14:05
Biztos vagyok benne, hogy a sör jövőjét Amerikában építik.
2010.03.06. 20:20:11
neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.03.06. 20:29:42
El Topo (Sgt. Elias) 2010.03.06. 21:00:00
És sosem felejtem el, mennyire emberközeli volt, amikor nem jött föl neki valami szuflé, kivette a sütőből és rezzenetlen arccal bebaszta a kukába, aminek kamera volt az alján.:D
2010.03.06. 21:04:45
vincere 2010.03.06. 21:18:24
2010.03.06. 21:19:13
Hozzám a sors kegyes volt, gyöngyösi lány vagyok, abasári, meg verpléti jára, a domoszlói muskotályról már nem is szólva, és természetesen gyöngyösi tramini.
Ez volt kéznél.
Egerben meg a medoc meg a leányka, a szóláti olaszrizling. A bikavér nevű pancsot csak a komolytalan túristák itták, mert a világon nincs annyi szőlő, amennyit a völgyben borként ki nem mértek.
Volt egy barátnők, alkohológus volt a pszichiátrián, ajkbiggyeszte szól csak az édesborokról: gyerekbor, mondta, kijönnek a külykök a völgybe, és vedelik ezt a gyerekbort.
Nekem nincs borkultúrám, mert nálam egy jó fröccs, esetleg 2 kicsi a nyerő, de ha szomjas vagyok jöhet egy hosszú lépés.
Tovább cifrázni - úgyis mint házmester és társai - modorosság. Nincs olyan borospohár ami 3 d-es -nél nagyobb lenne.
2010.03.06. 21:22:34
Régebben többször megfordultunk Bükfürdőn, mindig a strand éttermében ettünk, van nekik valami saját szőlőjük Balatonederics környékén, a fehérboruk egészen jó.
vincere 2010.03.06. 21:28:17
én nyáron fröccsként iszom a legjobb rozékat, hát így szeretem
2010.03.06. 21:31:21
Sörből nekem a holland Heineken jött be nagyon és a szlovén sörök (mit und ohne alkohol).
2010.03.06. 21:33:54
Lilienfeld 2010.03.06. 21:34:12
megsózom helyett "beállítom a sósságot"
sűrítem/hígítom helyett "beállítom a kellő sűrűséget"
ízesítem helyett "kóstolással még beállítom az ízeket", "beállítom a csípősség és az édesség arányát"
El Topo (Sgt. Elias) 2010.03.06. 21:37:26
Kultúra az, ha egy nyári teraszon a haverokkal szürkebarát kisfröccsöt fogyasztunk és színvonalas beszélgetést folytatunk.
Ellentétben azzal, mikor japán kisköcsögök tobzódnak heteken keresztül a Saonne völgyében, hogy november első csütörtökén pontosan éjfélkor kinyithassák a friss Beaujolais-t. Azért nem kultúra, mert az állot kutyahúgyért is fizetnének ennyit, ha azt mondanák rá, hogy Beaujolais. Egyébként sok különbség nincs is.
manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2010.03.06. 21:49:10
sörökről még: dos equis sör és a világ legérdekesebb embere. jó kis marketingkampány.
AZATYAURISTEN 2010.03.06. 22:22:04
no mail, no problem 2010.03.06. 22:29:01
Ezt a mondatod hogyan kellen érteni? Mielőtt szabdjára engedem a bennem szunnyadó modoros sörrajongót, kíváncsi vagyok a válaszodra, nagyon.
no mail, no problem 2010.03.06. 22:37:38
AZATYAURISTEN 2010.03.06. 22:54:13
AZATYAURISTEN 2010.03.06. 23:21:18
Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.03.06. 23:54:33
@Frengi: Radeberger a másik kedvencem. Felülmúlhatatlan pedig a Wernesgrüner. Ezeket nekem egyik belga 8%-os "sörkülönlegesség", vagy angol ale sem válthatja ki.
Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.03.06. 23:56:42
2010.03.07. 07:40:14
A lager kicsit édeskésebb és a piros domonál a cimkében, pl ilyen a Stella,de általában rá is írják hogy milyen jellegű.
Egy rendes kocsma ha 2 féle sört tart akkor ezt a kettőt.
Magyarországon a lager tipusú az elterjedteb, de én nem vagyok szakértő, csak sörivó.
2010.03.07. 07:42:08
2010.03.07. 07:52:19
Ha 20 évesen angliában vagy Irországban melóztam volna, 30-40 évesen a Ginest preferálnám,de nekem 18 évesen Drezda jutott, biztos van jobb, de hát ez a kedvenc.
zanzibári lány 2010.03.07. 08:22:02
Most megnyugtattál.
Arra keltem, hogy állnak még a világegyetem alapjai, és élnek még benne épeszű emberek, akik tudják, mi a jó :-)
no mail, no problem 2010.03.07. 11:07:58
OK, akkor ezek után minek egy kocsmában azon tornázni, hogy láger vagy pilzeni, amikor tudható, hogy a pincér úgy sem fogja tudni, te meg úgyis tudod, hogy az ábra, ha megkérdezed milyen sörök vannak? Számomra ez kicsit modoros leckéztetésnek tűnik, de ez nem baj.
no mail, no problem 2010.03.07. 11:28:35
vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.03.07. 11:45:06
így van, ezek mind önigazoló fél- vagy egész alkoholisták. A kedvcencem a meg tudnám állni... haha, le kell tenni, kiderül, mennyire könnyű... Én a cigit simán leraktam plö, de a kávét nem sikerült...
medvedr 2010.03.07. 11:57:31
medvedr 2010.03.07. 12:06:12
Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.03.07. 13:01:18
AZATYAURISTEN 2010.03.07. 20:52:04
@medvedr: azert nekem nem hianyzik honapokig sem, megnyugodtam;) regebben volt egy alkesz exem, 30 körüli, aki minden nap megvette es beosztotta a sixpacket azaz a 6 üveg sört (ö egyebkent Zipfer rajongo volt), akinek minden reggel egy törülközöt kellett az agy melle tartanom, amibe belehanyt a gyomorsavtol, majd megivott egy fel üveggel es jobban lett, amugy szuper fej volt a csoka, kurva okos is volt, lehetett vele bulizni is, igazi filozofus volt, minden szuper volt vele, csak sajnos nem birta abbahagyni az ivast es egy ev segedkezes utan feladtam a remenyt;) vannak ilyen sztorik, sajna, meg az ambulans elvono sem segitett, semmi! anyja vedelt, ö is vedelt. egyszer egy hetvegen meg megprobalta abbahagyni es este epilepszias rohamot kapott, hivtam a mentöt, betojtam, rendesen, mert azt hittem, most vege, az orvos szerint ha kesöbb hivom nem varta volna mar meg elve. azt hiszem, eleg türelmes ember vagyok, de nem birtam tovabb a sok idegeskedest.
sóskatáska 2010.03.08. 13:47:40
sóskatáska 2010.03.08. 13:55:32
2010.03.09. 17:27:38
A szalonna szó kihalt, vagy mi? Most már csak bacon van?
Fapuma (törölt) 2010.03.09. 19:00:52
medvedr 2010.03.09. 20:20:20
manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2010.03.09. 21:45:00
noirp 2010.03.11. 13:22:57
Fapuma (törölt) 2010.03.11. 14:00:51
/A szorbit egy cukoralkohol, mely a szervezetben lassan bomlik le. A glukoz redukciojaval keletkezik, amikor annak aldehid-csoportja hidroxil-csoportta alakul./
Kikooo 2010.03.17. 12:43:07
Amúgy mi a hivatalos álláspontja a Heineken-nek vagy a többi sörgyárnak? A "bulival" akarja eladni a sört? "Party-Arc" vagy ha azt iszod?? :D
A balatoni hiéna 2010.03.27. 17:04:44