Olvasói rovat - Vegyesfölvágott 7. - Gasztro-különkiadás

2010/03/06. - írta: Modor Tibi

És igen, itt van a hetedik vegyes - gasztro-különkiadással!

András a borosok, whiskey-sek után végre a sörivóktól is talált valamit a Sörgerillán - "kicsit" találva érzem magam itt, de hát a modorosság az modorosság (=evidencia-közhely).

Ha valaki nem rondít bele citromkarikát, akkor egy kissé olajos állagú, visszafogottan komlós ízvilágot kap, ami olyan túl sok mindennek akar megfelelni (a búzasörök kedvessége, a bajor sörök maláta aromája, de legyen könnyed is), hogy ez a nagy óvatoskodás sajnos egy kevés önálló karakterrel megáldott sört eredményez, ami a várakozásokhoz képest mindenképp csalódás.

Ha mindenképp ízeket keresünk, akkor piros húsú gyümölcsök környékén képzeleghetünk, az utóíze pedig olyan vékonyka, hogy egy dunkeltől az már-már kínos.

Bizony örömteli a sörkultúra terjedése itthon is - nehogy már csak a borosok okoskodjanak. Hajrá.

Tamás az eddig igazságtalanul mellőzött francia konyhára szeretett volna kitérni pár sor erejéig:

Szeva Tibi!

Képzeld mit találtam: igazi ínyencségeket! Az egyik hipermarket francia heteket tart (na vajon melyik áruház lehet). Beszarás, mit ki nem találnak a franciák.

Reggelire ajánlott a Brioches Tressées (vajas briós), de ehetünk csokis molnárkákat, vagy márványos süteményt. Lekvár gyanánt javaslom a régimódi narancs, barack íz helyett a fügés, gesztenyés, esetleg karamellkrémes lekvárt, de aki többre vágyik, az a baguette-t mandarin-klementin, mandulás sárgabarack, mentás eper, vagy vaníliás sárgadinnye dzsemmel ékesítse.

Nem lenne a reggeli a nap legfontosabb étkezése, ha kimaradna a méz. Nem is akármilyen! A francia méz méhpempővel, ginsenggel és propolisszal van dúsítva, vagy pedig a virágméz, a gyümölcs és az erdei fenyő koktélja! Ha pedig elfogyott volna, a Virágméz utántöltővel megoldhatjuk eme problémát.

Kávénkat pedig amazóniai kávédióból készítsük. Ezután kapjunk be egy medvecukros, rózsás, vagy ibolyás ízesítésű ánizsos cukorkát.

További étkek: Szardellás tésztával vagy paprikával töltött olivabogyó

Kóstoljuk meg a pástétomot is: kapható rozmaringos nyúlpástétom, zöldborsós kacsapástétom, de a legjobb a konyakos szarvaspástétom.

Aztán ott van a mogyorós szárazkolbász egy kis hagymás kenyérrel vagy a sajttal töltött, bacon-be göngyölt szafaládé.

Érdekes a Rambol diós sajt: olyan, mint az eszterházy diótorta, csak nincs a tetején fehércsoki, és a tészta helyett sajt van.

És persze a bor! Szebbnél szebb nevek, melyek kiejtése a bor fogyasztásával exponenciálisan nehezedik (például a St. Jean de la Vallee Beaujolis, Bourgogne).


Bon appétit!
Tamás

Miam-miam.

P.H.M. szakácskönyvből idéz:

Kedves Tibi!

A modoros gasztobloggerek mellett vannak modoros szakácskönyvek, receptes füzetek is. A múltkor találtam egy csomó régi receptes újságot, a címe: Főzzünk magabiztosan. Ez az a füzetsorozat, amit 2001 körül az újságárusoknál lehetett kapni kb. hetente, lefűzted a számokat és lett egy iszonyat vastag, valószínűleg amúgy keveset lapozott szakácskönyved (mert jött az internet, Stahl Juci meg Gordon Ramsay és a lefűzött könyv ment a sutba...). A gyűjtemény a modoros ételreceptek és ételajánlók almanach-ja! A borítón Benke Laci bácsi integet.

Ebből idézek:


 

A színpompás zöldségfélék a három, különböző ízű és gyorsan elkészíthető mártással igazi érzéki örömöket ígérnek.

Friss gyümölcsből készítve ellenállhatatlan desszert. A fűszeres, karamellizált cukor alatt hideg, krémes joghurt és likőrbe áztatott őszibarack - mennyei élmény.

Ezek a garnéléval töltött falatok minden vendéget elkápráztatnak. Főzve vagy sütve egyaránt szenzációsak.

Itt a farsang, áll a bál! Mulassunk jót ezzel a New Orleans-i, színponpás, kultúrájában is gazdag menüsorral!

Valami különölegesen finomra vágyik? Ez a pazar, csokoládés-tejszínhabos torta friss málnával gazdagon megrakva az ínyencek álma!

Egyszerű, mégis csábítóan különleges: babos, kolbászos egytálétel házias, krumplis pogácsával "tupírozva".

Tinibuli 30 személyre. Kápráztassuk el kamasz gyerekeinket és barátaikat az év buliján! Ennyi finom falatot ritkán látnak együtt, ráadásul elkészíteni is egyszerű!

Pompás íz, remek látvány - ez a pralinés-pisztáciás piskóta ritka élvezet.

Ennek a krémes, gyümölcsökkel és magokkal megrakott finomságoknak senki sem tud ellenállni.

 

86 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zanzibári lány 2010.03.06. 09:12:31

Az ibolyás ízesítésű ánizsos cukorkának tényleg nem lehet ellenállni.

Bár nekem eddig még mindig sikerült.

Talán azért, mert még sose láttam egy szemet se.

Ja, meg nem szeretem az ánizst :-)

El Topo (Sgt. Elias) 2010.03.06. 09:19:44

Egyszerűen nem bírok már a tévében sem főzős műsorokat nézni, mert a faszom tele van már, hogy úgy gügyögnek az ételekhez, meg az alapanyagokhoz, mintha csecsemők lennének. Floyd forever!

2010.03.06. 09:22:55

Öööö asszem két francia hipermarket lánc van, vagy tévedek?:)
Ha a köznép már a benzint is benyónak hívja, biztos van igény az ilyenre főzős műsor szinten is.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.03.06. 09:27:57

Azt elfelejtettem mondani, hogy Stahl Juditnak, meg külön megszavazok egy hihetetlen, elképesztő, orbitálisan XXXL-es análtágítót. A szájába.
Azt a porcukros nózival előadott kellemkedést amit főzés címén művel, büntetni kéne.

2010.03.06. 10:18:36

Jó, jó, azért nem kell túlzásokba esni a sör fogyasztásnál, de azért annyit elvárnék, hogy némely vendéglátóipari dolgozó meg tudja különböztetni a pilsenit a láger sörtől.

Bor: játam már olyan helyen, ahol arra a kérdésre, hogy milyen boruk van azt a választ kaptam, hogy léding (így: léding), mégis milyen? fehér, vagy piros (!)

És ez nem a Víztorony bóüfé Gyöngyösön.

TradeMark 2010.03.06. 11:06:32

@El Topo (Sgt. Elias): arról nem is beszélve, hogy egy tholvajö! először Jamie Oliver-recepteket, utána Ramsay-recepteket használt pofátlanul, mindenféle átalakítás nélkül. Amikor meg a gyerekekkel főz, le tudnám kúrni a TV-t az állványról, olyan idegesítő. Egy eredeti ötlet nincs a műsorában.
A legmodorosabb tv-szakács pedig a jó öreg Laci bácsi. FelszeleteLJük, MEGtálaLJuk, feldíszíTJük...így kiejtve. "És hogy milyen bor illik hozzá?....NO, mindjárt kiderül" :)))) imádom az öreget. Egyébként szerintem a legügyesebb TV-szakács az a Jenei Tamás. Kb az egyetlen, aki ér is valamit.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.03.06. 11:07:05

a gasztronómiai műsor sztem konkrétan a pornó rokona, csak nem olyan érdekes. Nézed, hogy valaki valamit csinál, amit igazából neked kellene csinálni...

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.03.06. 11:09:53

@Frengi: milyen jó, hogy sem sört, sem bort nem iszom:)

a sör keserű (lehet ezt modorosan árnyalni, de ez a lényege. A keserű meg egy kellemetlen íz, röviden ez a gond). A bor meg egy akkora sznob faszság, hogy minden jóérzésű embert csakis arra sarkallhat, hogy még a csemegeszőlős kerteket is beszántassa...

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2010.03.06. 11:20:32

@vészmadár (pica pica): azért megáljunk már egy pillanatra. A bor nem sznob faszság kurvára basszadmeg te kretén barom állat, hanem az emberiség egyik legnagyobb találmánya. A bor köré komoly kultúrák épültek te idióta. Téged kéne bazmeg anyáddal együtt beszántani a gecis kurva picsás faszba bazmeg.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.03.06. 11:27:17

@Blassius: jól van, nyugodtan add ki magadból, jobb, mint ha bent marad. Aki már látott egyszer is borszakértőt, borkedvelőt, borvásárlót vagy az ihatatlan szarjár minden szembejövőnek kínáló hegyi őrültet (telkes), az sztem érti, mire mondtam, amit mondtam. Én is szeretem a kávét, tejszínnel és sok cukorral, de nem kezdek el értekezni róla, hogy lelke van és érezni benne az etióp fennsíkok illatát meg a teveszart:)

az azték kultúra meg az emberek szívének kivágására épült, na és? tudom, hogy minden félalkoholistának az a mániája, hogy a napi üveg anyag az neki kultúra, de hadd legyen meg a jogom (és szegény édesanyámnak is), hogy ezt puszta önigazolásnak tekintsük:)

szép napot, ne idegeskedj, igyál akkor inkább valamit.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.03.06. 11:37:22

@Frengi: egyetértek. A múltkor is bementem egy jobb helyre, mert láttam, hogy kint volt a Bitburger cégére. A felszolgáló érdeklődésemre közölte, hogy most csak Krusovice van, de az úgyis hasonló.

vincere 2010.03.06. 12:41:22

@vészmadár (pica pica): nagyon pikírt kedvedben vagy mostanában :)

én mindenféle sört szeretek, itt most a gyümölcsös sörökben tobzódom (van egy Tiltott gyümölcs nevű, asszem 8%-os is), a bort meg imádom, és igen, itt a szupermarketben van külön polc a Bourgogne-i boroknak :)

de hiába, én a magyar bort szeretem, és ezt a boltnyi méretű francia borosrészleg sem tudja pótolni...

2010.03.06. 12:58:46

@TradeMark: Laci bácsi igaz hogy modoros, de ehetőket főz.

Én csak a szép kövér szakácsoknak hiszek, akik mindent szépen átsütnek "ress, ropogósra".

2010.03.06. 13:03:49

@vincere: a magyar borokból a Gyöngyös környékiet (ahhoz vagyok szokva) meg a tokaji borokat.

Egy időben lehett kapni egyes Coop boltokban Manchai bort. Lehet, hogy nem az a legjobb, de Servantest is szeretem, Graham Green regényében folyton manchai bort ittak, sőt nagy becsben tartották.

2010.03.06. 13:06:46

"A pacal társasági esemény, kettőnkre, magamra nem járja. Kellenek köré a belsőségevők, a fülétől-farkáig szabadkőműves társaság elvetemült tagjai, akik az ajtón belépve beleszimatolnak a lakásba, és felkiáltanak: Pacal! Nekik érdemes, sőt, nekik kell főzni pacalt."

malackaraj.blog.hu/2010/03/06/a_belsosegek_kiralya

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2010.03.06. 13:15:36

sert csak belgiumból, háztól, és csak bière framboise-t. ultrasznobság.
a franciahetes áruház szerintem a kora lesz, mert az ő üzletpolitikájuk olyan, hogy a középkorú sznobokra épít. lásd: sajtválaszték (ami nem jelenti a magyar trappista-edami-pannónia szentháromságot) vidéken csak náluk van.
stahl pedig kurva hiteltelen ám, mióta kiderült róla, hogy szakácsvégzettsége van. és szerintem nem olivértől (neki mindenki "hello, love" <-megamodor) vagy ramsay-től (ő meg inkább ment volna szociológusnak) lopott, hanem nigella-tól, az angolok bájolgó latin kufferkirálynőjétől.

floyd szegény meghalt tavaly már, ahogy várható volt, a szittyósodás vitte el, vagyis a mája. főzőműsora remek volt, és kevésbé mesterkélt.

a poszt pedig méltánytalanul alulkommentelt. :(

Styxx 2010.03.06. 14:19:12

@Bachterman:
Floydot én is bírtam, isten nyugosztalja. Még egy önéletrajzi könyvét is elolvastam, teljesen OK volt a csávó. Szolid, kikupálódott english working class gyerek, mentes az angol proli kontrasznobságától, ezért képes volt szépen lassan gyarapodni vendéglátósként. A főzés közbeni vedeléseinek a természetessége, valami utolérhetetlen. Mondjuk az is lett a veszte. Az a kedvencem, amikor Grönlandon grillez fókahúst és persze közben vedel.

TradeMark 2010.03.06. 14:50:59

@Frengi: sose bízz egy kövér szakácsban;)
@tff: vezérem, a malackaraj a legesleg kategória a gasztroblogok közül (illetve a bűvösszakács -ott viszont néha a kommentek mennek el modorosblogba) :)

TradeMark 2010.03.06. 14:55:21

@Frengi: ja, és ha valami "ress és ropogós", az nincs jól átsütve...próbáljon már valaki elém tenni egy t-bone-t jól átsütve..a csontjával ütöm agyon:)))
nem kell mindent jól átsütni, de ne vitatkozzunk, mert ez is csak ízlés kérdése

rawdu 2010.03.06. 16:11:30

@El Topo (Sgt. Elias): Ráadásul lopja az egészet, lásd Nigella.

smartdrive 2010.03.06. 16:22:08

a következő dolgok alapból elviselhetetlenül modorosak:

- felkiáltójel
- "és" helyett "s"

medvedr 2010.03.06. 16:23:56

Laci bácsi szegény azért nem a főzés csúcsa.
@vészmadár (pica pica): "tudom, hogy minden félalkoholistának az a mániája, hogy a napi üveg anyag az neki kultúra, de hadd legyen meg a jogom (és szegény édesanyámnak is), hogy ezt puszta önigazolásnak tekintsük:)" -ez milyen igaz tud lenni. Egy pici tévedés van: ezek közül a legtöbb már szarul van , ha nem kutúrálódik naponta, tehát nem félalkesz. Sok van amelyik naplót, blogot, heti tárcákat, mi faszomat (is) ír az ivásáról. A bort pancsoló, hamisító pincetulajok meg állami támogatásért vinnyognak mert kiderült, hogy a sok milliós beruházásoknak a kölcsönadott részét visszakérik. kamatostul! Hallatlan! Fizesse más, mert kultúra, meg turizmus, meg vonzás, meg mindenki mindennap igyon egy pohárral. Nem vagyok antialkoholista, szeretem is a jó borokat , de ezektől a modoros faszoktól, meg 3-6000ft os palack árú boraiktól ki van a tököm.

2010.03.06. 17:03:05

@TradeMark: érdekes olvasmány, csak egy baja van, a bloggerek nem tudnak főzni, alapfogalmakkal nincsenek tisztában.

ez a t-bon itt, magyaroországon legalább olyan modoros, mint az argentin marha hús.

2010.03.06. 17:34:24

@medvedr: a kultúrát az alapoktól kell kezdeni, tessék szőlőt metszeni, aztán kapálni kézzel a hegyoldalban, ősszel pedig hátra vetett puttonnyal cipelni a szőlőt a hegyoldalban, hogy csak a javát említsem:)

2010.03.06. 17:40:25

Móron egyszer egy szőlősgazda azt mondta, mindenki más fajta borral kezdi, de a legtöbben a száraz fehérnél állapodnak meg, ez a borfogyasztás zenite:)

TradeMark 2010.03.06. 18:19:54

@Frengi: nebasszmár, ha csak fele annyira tudnék úgy főzni, mint az Anna, vagy a Hajni, elégedett lennék magammal. A Kari meg épp főzni tanul, ez benne a lényeg...

T-bone, argentin marha modoros? Miért lenne már modoros az, ha valami jó? A Levi's gatya is az? :)

Ronald 2010.03.06. 18:23:36

@Hadrian77: Akkor te nem láttad Gordont. Ő aztán nem édibédiskedik sem az ételekkel - a konyhai alávalóival meg aztán pláne nem.

De olyan is volt már, hogy reklamáló, sznob vendéget is elküldött már a picsába...csak a magyar fordításban finomítottak kicsit a dolgon.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.03.06. 18:42:07

A borivást sznobulásnak minősítőktől kérdezném, hogy vajon a felmenőiket is sznobokként tartják számon? Esetleg alkoholistaként? Mert bizony a középkor kezdetétől a 19. század végéig az emberek több bort ittak, mint vizet, lévén, hogy a kutak vize vérhast, kolerát kiváltó kórokozóktól hemzsegett.

2010.03.06. 18:43:28

@Ronald: ismerem Gordont, nekem is Floyd volt a kedvencem meg a swedish chef a Muppetekből:)

2010.03.06. 18:45:13

@neccharisnyás útonálló: azok a borok un. savanyúborok voltak egész alacsony alkoholtartalommal, a mai modoros borivók egész biztosan sikítva rohannának ki a világból, ha olyat adnának nekik.

misbelief · http://tevhit.blog.hu 2010.03.06. 18:59:34

Mind a bornál, mind a sörnél az üveg és a címke dizájnja, a vételár, valamint a hozzájuk társított életérzés számít.

2010.03.06. 19:10:55

@TradeMark: ez nézőpont kérdése, ha én úgy tudnék főzni, inkább visszaadnám a diplomámat, a csapatot a lelkes amatőr kategóriába sosorolnám.

2010.03.06. 19:12:44

@neccharisnyás útonálló: ez igaz, de nem ismerték a mai borok legfontosabb alkotó elemét a répa cukrot.

medvedr 2010.03.06. 19:19:56

@Hadrian77: Apósomnak volt szőlője nem is olyan kicsi , úgyhogy ezeket csináltam is. Kemény munka, de akik végzik azok általában jól át vannak baszva. Pincetulajdonosok és borkombinátok által.

2010.03.06. 19:24:08

@Frengi: azért pancsolás azelőtt is volt, csak másképp:) Hiába, Napóleon nélkül ma nem lenne répacukor meg magyaros konyha sok paprikával:)

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.03.06. 19:30:17

@Frengi: Igaz. Megelégedtek a szőlőben eleve bennelévő gyümölcscukorral.

Tényleg, tényleg! Kérdés a borkultúrában nálam jártasabbaktól. Hogyha alapból az édes fehéret(NŐből lennék) iszom, tablettásat helyből kiszúrom/kiszórom, de minőségiből jöhet rozé és száraz is (vörös, fehér mindegy) akkor hova helyezzem magam a modorossági mutatón?

TonyCaviar 2010.03.06. 19:32:54

Valahogy el kell mondani az igazságot a sörök ízéről különben ki vagyunk szolgáltatva a hivatalos álláspontoknak. Pl. ott a Cubanero. Hivatalos álláspont:
"Ha megkóstolod a Cubanero Fuerte-t a hófehér homokos Karib tenger partján érezheted magad, élvezheted az örök napsütést, hallhatod a tenger morajlását és átérezheted a salsa és a rumba fergeteges ritmusát. A Cubanero Fuerte sör nem más, mint a tradíció, hagyomány, kultúra, múlt és jelen összefonódása."
Ebből mit lehet megtudni? Csak annyit, hogy szeretné, ha megvennéd. Ha sörblogot olvasol, ezt kapod:
"Az első korty igen szigorúan alakul, szúros, száraz komló töri ránk az ajtót – ez valódi kalóztempó. Nem valami elegáns, még némi káposztaszagot is hoz magával, és lassan a komlóíz is veszít szigorúságából, és szétterjed, mint a főzelék a földhöz csapott tányérról. Lassan alá lehet nézni a komlónak, amit itt találunk az egy némileg alkoholmentes sörökre emlékeztető, fura – talán nevezhető frissnek – malátaíz, majd azért az alkohol is megmutatja magát.
Félúton jelentkezik a cukrosság, ami valóban kicsit behatározhatatlan jelleget kölcsönöz az italnak, itt tényleg lehet valami a nádcukorral, valami karamellesség, kár, hogy nincs összehasonlítási alapom, sosem ittam más nádcukros sört. És erről sem igen tudom eldönteni, hogy egy súlyosan elvékonyított belga cukrosságról van-e szó benne, vagy inkább az édesítőszer kellemetlen vegyi jellege dominál. Utóíze leginkább a világszerte állandó olcsósör-íz."
- lehet, hogy modoros, de van benne információ: folyekonykenyer.blog.hu/2010/02/08/kaloztempo

hayamushka (törölt) 2010.03.06. 19:41:15

@TradeMark: Ja. Jenei ügyes, csak nem tud beszélni. Egyszerűen élvezhetetlen a műsora.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.03.06. 19:41:48

@misbelief: persze, az átlagfogyasztónak, de amúgy ez egy TÉVHIT :)) kellő neveléssel és alternatív hírforrással (pl. blogok, fórumok) azért lehet ezen javítani. Egyébként tényleg durva, hogy a sörök csomagolása mennyivel szebb és aprólékosabban kidolgozott, mint az üdítőitaloké.

@TonyCaviar: korrekt, persze. De azért vicces. A tenger morajlását meg aki beveszi, annak úgy kell. Mondjuk nem hiszek amúgy sem a nem európai sörökben. DDR a legjobb.

hayamushka (törölt) 2010.03.06. 20:00:49

@neccharisnyás útonálló: Nem a borfogyasztás sznobság, hanem a borsznobizmus divat. Néha a hideg kiráz attól, ahogy némelyik vendég fikázni tudja a nálunk felszolgált borok minőségét azokhoz képest, amiket Ő szokott inni máshol. De megissza legyen az bármilyen szar. Literrel, néha kettővel.

zanzibári lány 2010.03.06. 20:02:32

Annyi haszna mindenesetre van a blognak, hogy megyek és megiszom egy pohár sört.

TonyCaviar 2010.03.06. 20:14:05

@Modor Tibi: Ezt csak azért mondod, mert nem kóstoltál még amerikai kézműves söröket. pl: folyekonykenyer.blog.hu/2009/12/29/a_ven_kodkurt
Biztos vagyok benne, hogy a sör jövőjét Amerikában építik.

2010.03.06. 20:20:11

Mi lenne a sörrel, ha mér a régi módon készülne és nem rottyantanák fel szénsavval?

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.03.06. 20:29:42

@hayamushka: Egyszer csúnyán néztek rám egy helyen, amiért felittam a készletüket (1 kemény üveg) dehát hosszú volt az éjszaka, a termék pedig finom. Viszont érnek még meglepetések: olcsó kocsma, 30 forint decije a fehér félédesnek - erősen megfontolandó - erre teljesen korrekt. Kóstolóból repeta lett.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.03.06. 21:00:00

Floyd óriási atc volt, egyszer valami svéd népünnepélyen olyan alaposan megalakult, hogy a kondér mellé tette a hozzávalókat:)
És sosem felejtem el, mennyire emberközeli volt, amikor nem jött föl neki valami szuflé, kivette a sütőből és rezzenetlen arccal bebaszta a kukába, aminek kamera volt az alján.:D

2010.03.06. 21:04:45

@Modor Tibi: Én a Redebergeren edzódtem ifjukoromban - ugye Drezdában az volt dögivel - de ez nem jelentette azt, hogy egy átbulizott éjszaka után ne ruccantunk volna át Prágaba kicsit kiöblíteni a képünket, mert azért a pilseni ősforrás is jó volt.

vincere 2010.03.06. 21:18:24

@zanzibári lány: én is az előbb nyitottam ki egy Kriek-et. fekete címkéset, nem pirosat. a piros édesebb, de épp ezért el is nyomja egy kicsit az eredeti ízt. a feketében jobban lehet érezni a cseresznye fanyar ízét

2010.03.06. 21:19:13

A drága párom, lévén szegedi a csávolyi rizlingen szocializálódott a nejlonosban, meg a lófarában, de a pusztamérgesiből is letette a doktorit.

Hozzám a sors kegyes volt, gyöngyösi lány vagyok, abasári, meg verpléti jára, a domoszlói muskotályról már nem is szólva, és természetesen gyöngyösi tramini.

Ez volt kéznél.

Egerben meg a medoc meg a leányka, a szóláti olaszrizling. A bikavér nevű pancsot csak a komolytalan túristák itták, mert a világon nincs annyi szőlő, amennyit a völgyben borként ki nem mértek.

Volt egy barátnők, alkohológus volt a pszichiátrián, ajkbiggyeszte szól csak az édesborokról: gyerekbor, mondta, kijönnek a külykök a völgybe, és vedelik ezt a gyerekbort.

Nekem nincs borkultúrám, mert nálam egy jó fröccs, esetleg 2 kicsi a nyerő, de ha szomjas vagyok jöhet egy hosszú lépés.

Tovább cifrázni - úgyis mint házmester és társai - modorosság. Nincs olyan borospohár ami 3 d-es -nél nagyobb lenne.

2010.03.06. 21:22:34

@Frengi: a kicsit mindig párban kell inni:) azért az ország nyugati felében a fröccsnek is van kultúrája.

Régebben többször megfordultunk Bükfürdőn, mindig a strand éttermében ettünk, van nekik valami saját szőlőjük Balatonederics környékén, a fehérboruk egészen jó.

vincere 2010.03.06. 21:28:17

@Hadrian77: a fröccsivás szerintem is kultúrált dolog. szódával, hidegen, ha nem otthon isszuk, akkor párosával kérve a kisfröccsöt :)

én nyáron fröccsként iszom a legjobb rozékat, hát így szeretem

2010.03.06. 21:31:21

@vincere: én kiskoromban nagyapám mellett szocializálódtam, amikor falun vasárnap a mise előtt és után bementünk a kocsmába, és a felnőttek egy-egy fröccs mellett beszélgettek. :)

Sörből nekem a holland Heineken jött be nagyon és a szlovén sörök (mit und ohne alkohol).

2010.03.06. 21:33:54

Ja és otthon decis talp nélküli pohárból itták a bort, aztán ilyet láttam franciáknál is, úgyhogy én is így szoktam meg:)

Lilienfeld 2010.03.06. 21:34:12

Gasztro: rohadtul tud idegesíteni, amikor a nagy gasztromán "beállít".
megsózom helyett "beállítom a sósságot"
sűrítem/hígítom helyett "beállítom a kellő sűrűséget"
ízesítem helyett "kóstolással még beállítom az ízeket", "beállítom a csípősség és az édesség arányát"

El Topo (Sgt. Elias) 2010.03.06. 21:37:26

A borkultúra, meg a sörkultúra az én olvasatomban azt jelenti, hogy jó társaságban az ember olyan bort-sört iszik, ami ízlik neki, és abbahagyja, mielőtt minősíthetetlenül kezdene viselkedni. Semmiképpen sem azt, hogy fél oldal terjedelemben magyarázom, hogy milyen íze van a bornak és ehhez olyan szavakat használok, hogy abból külön bullshitgenerátort lehetne írni.
Kultúra az, ha egy nyári teraszon a haverokkal szürkebarát kisfröccsöt fogyasztunk és színvonalas beszélgetést folytatunk.
Ellentétben azzal, mikor japán kisköcsögök tobzódnak heteken keresztül a Saonne völgyében, hogy november első csütörtökén pontosan éjfélkor kinyithassák a friss Beaujolais-t. Azért nem kultúra, mert az állot kutyahúgyért is fizetnének ennyit, ha azt mondanák rá, hogy Beaujolais. Egyébként sok különbség nincs is.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2010.03.06. 21:49:10

@Hadrian77: børk! børk! børk!
sörökről még: dos equis sör és a világ legérdekesebb embere. jó kis marketingkampány.

AZATYAURISTEN 2010.03.06. 22:22:04

@El Topo (Sgt. Elias): egyetertek;) a legjobbak a fözö versenyek, show-müsorok (somüsorok?) zsürivel, müsorvezetövel, profi es amatör szakacsokkal, en szeretem nezni, mert olyan, mintha kabaret latnal, elgügyögnek a kajaval, de egymassal is:) eleinte azt hittem, hogy tenyleg egy parodiarol van szo. ja, a közönsegnek kiviszik az elkeszült mennyei mannat kostolonak, a tagok majd megvesznek erte, aztan a sok beszed alatt egy liter gecit mar beleköpött poenkodas közben az alak, igazi csemege!:)

no mail, no problem 2010.03.06. 22:29:01

@Frengi: "meg tudja különböztetni a pilsenit a láger sörtől."

Ezt a mondatod hogyan kellen érteni? Mielőtt szabdjára engedem a bennem szunnyadó modoros sörrajongót, kíváncsi vagyok a válaszodra, nagyon.

no mail, no problem 2010.03.06. 22:37:38

@Hadrian77: Aki meg blogot ír, olvas, kommentel, az előbb forrasszon egy kicsit, vagy hogy? Köszönöm, a kapálást meghagyom másnak, nekem elég az kultúra, ami a palackból átszivárog.

AZATYAURISTEN 2010.03.06. 22:54:13

Modoros alkoholizmus...hm...allitolag, aki napi 1 üveg sört megiszik, az mar alkoholistanak szamit, haaaaaaat, nekem keves ismerösöm van, aki nem inna meg legalabb egy pohar valamilyen alkoholt naponta, en regebben egy üveg pezsgöt vagy vörösbort nemigen ereztem meg (de mas sem), viszont ha nem ittam, nem hianyzott a pia egyaltalan. Tehat en egy modoros alkoholista voltam?:) minek ez a sok kifent szofoso beszolas az alkoholokrol, kajakrol, nem ertem. senki nem iszik keszakarva szar minösegü italt, hacsak nincs jobbra penze. az ember azert el, hogy jol erezze magat. szerintem nincs az az ember, aki nem elsösorban az alkohol hatasaert iszik. mert az alkohol ize szerintem termeszetellenes, az izlelöbimbok felhivjak a figyelmet fanyar, keserü izeknel a veszelyre, vigyazat, ez romlott, mergezö, stb...megis megisszuk az alkoholt, mert tudjuk, hogy hatni fog. erdekes tema, jo poszt, tetszik;) be is vagok egy kulmbacher kulminatort! ilyen egyszerü ez:D jo ejt;)

AZATYAURISTEN 2010.03.06. 23:21:18

szerintem a running sushi allati modoros es imadom! elvittük magunkkal az egyeves gyereket, mert hova tegyük;) (nagyobbik bölcsiben volt) ö is elvezte a szeme elött elhuzo tanyerokat:) mennyibe kerül Budapesten, tudja valaki? erdkelne, mert sokminden dragabb ott, mint külföldön. nem ertem peldaul, miert dragabb a mekis cola Magyarorszagon, mint Ausztriaban. hatranya meg az alkoholnak: az embert addig kenyszeriti gondolkodasra, mig meg nem adja magat:D mobilt mindenesetre kötelezö kikapcsolni, kinos sms-ek miatt:D tenyleg jo ejszakat, örültem, hogy beszelgethettünk:D magunkkal:D

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.03.06. 23:54:33

@TonyCaviar: hát, nekem ez a leírás alapján nem csábító. A keserű DDR-pilset nálam nehéz felülmúlni, azt meg Európán kívül nem tudom még, hol főztek.

@Frengi: Radeberger a másik kedvencem. Felülmúlhatatlan pedig a Wernesgrüner. Ezeket nekem egyik belga 8%-os "sörkülönlegesség", vagy angol ale sem válthatja ki.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.03.06. 23:56:42

@no mail, no problem: biztosan tudjuk mind, hogy a pils is a lágerek egy altípusa, de azon belül is még keserűbb.

2010.03.07. 07:40:14

@no mail, no problem: A pilseni tipusú sörök kicsit kesenyések és átalában zöld cimkével jelölik, pl, a zöld Dreher, a Gösser, és a Pilseni urqwelle.
A lager kicsit édeskésebb és a piros domonál a cimkében, pl ilyen a Stella,de általában rá is írják hogy milyen jellegű.
Egy rendes kocsma ha 2 féle sört tart akkor ezt a kettőt.
Magyarországon a lager tipusú az elterjedteb, de én nem vagyok szakértő, csak sörivó.

2010.03.07. 07:42:08

@Hadrian77: igen vagy 2 kicsi vagy 1 nagy, attól függ hogy szomjas vagy, vagy iszákos, de a társaságtól is, hogy meddig akarsz maradni.

2010.03.07. 07:52:19

@Modor Tibi: Az embernek az a legkedvesebb, ami először kerül a szeme elé, mondta Arisztotelész.
Ha 20 évesen angliában vagy Irországban melóztam volna, 30-40 évesen a Ginest preferálnám,de nekem 18 évesen Drezda jutott, biztos van jobb, de hát ez a kedvenc.

zanzibári lány 2010.03.07. 08:22:02

@vincere:

Most megnyugtattál.

Arra keltem, hogy állnak még a világegyetem alapjai, és élnek még benne épeszű emberek, akik tudják, mi a jó :-)

no mail, no problem 2010.03.07. 11:07:58

@Frengi:

OK, akkor ezek után minek egy kocsmában azon tornázni, hogy láger vagy pilzeni, amikor tudható, hogy a pincér úgy sem fogja tudni, te meg úgyis tudod, hogy az ábra, ha megkérdezed milyen sörök vannak? Számomra ez kicsit modoros leckéztetésnek tűnik, de ez nem baj.

no mail, no problem 2010.03.07. 11:28:35

@Modor Tibi: kábé annyira érdekel, hogy ti mind képesek vagytok ilyen finom különbségtevésre, mint az, hogy a pincérek képesek-e rá. én csak arra voltam kíváncsi, miután valaki további kommentekben szintén mindenről, ami szóba kerül elmondja, hogy mennyire modoros dolog, miért csúszik ki belőle valami olyan, ami számomra, több, mint kínosan modoros. már látom.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.03.07. 11:45:06

@AZATYAURISTEN: "allitolag, aki napi 1 üveg sört megiszik, az mar alkoholistanak szamit, haaaaaaat, nekem keves ismerösöm van, aki nem inna meg legalabb egy pohar valamilyen alkoholt naponta"

így van, ezek mind önigazoló fél- vagy egész alkoholisták. A kedvcencem a meg tudnám állni... haha, le kell tenni, kiderül, mennyire könnyű... Én a cigit simán leraktam plö, de a kávét nem sikerült...

medvedr 2010.03.07. 12:06:12

@AZATYAURISTEN: Azt nem tudom, de többen vannak függők mint ahányan tudják magukról. Az nem mond sokat hogy 24-72 órát kibírsz pia nélkül, a nem nagyon végállapotú alkeszek is kibírják, de azért ha az év minden hetére igaz, hogy héten belül többször van alkalom az ivásra, és ha ivás van az több mint 2 pohár bor v. egy sör -és tényleg minden hétre igaz mondjuk még kórházban is v. bárhol bármikor, ott el kell kezdeni végiggondolni a történteket.

AZATYAURISTEN 2010.03.07. 20:52:04

@vészmadár (pica pica): ennel meg jobb a "siman le tudnek szokni a cigiröl, de nem akarok!";)
@medvedr: azert nekem nem hianyzik honapokig sem, megnyugodtam;) regebben volt egy alkesz exem, 30 körüli, aki minden nap megvette es beosztotta a sixpacket azaz a 6 üveg sört (ö egyebkent Zipfer rajongo volt), akinek minden reggel egy törülközöt kellett az agy melle tartanom, amibe belehanyt a gyomorsavtol, majd megivott egy fel üveggel es jobban lett, amugy szuper fej volt a csoka, kurva okos is volt, lehetett vele bulizni is, igazi filozofus volt, minden szuper volt vele, csak sajnos nem birta abbahagyni az ivast es egy ev segedkezes utan feladtam a remenyt;) vannak ilyen sztorik, sajna, meg az ambulans elvono sem segitett, semmi! anyja vedelt, ö is vedelt. egyszer egy hetvegen meg megprobalta abbahagyni es este epilepszias rohamot kapott, hivtam a mentöt, betojtam, rendesen, mert azt hittem, most vege, az orvos szerint ha kesöbb hivom nem varta volna mar meg elve. azt hiszem, eleg türelmes ember vagyok, de nem birtam tovabb a sok idegeskedest.

sóskatáska 2010.03.08. 13:47:40

"Ott a pont" na ez mekora modoros duma

2010.03.09. 17:27:38

Őőőő... Már megbocsássatok, egyvalamit nem értek mostanában:

A szalonna szó kihalt, vagy mi? Most már csak bacon van?

Fapuma (törölt) 2010.03.09. 19:00:52

nem, van meg a bacon szalonna is. van olyan is, hogy kiexportal, beimportal, ledegradal sot van meg a legoptomalisabb is. ezek mind vannak...

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2010.03.09. 21:45:00

@Fapuma: kihagytad a la manche csatornát.

noirp 2010.03.11. 13:22:57

@vészmadár (pica pica): jaj! Ne légy kegyetlen! Mi lesz velem, ha jövő ősszel nem már jutok finom, édes, ámdejóllehet tuti locsolóf*sást biztosító saszlához?

Fapuma (törölt) 2010.03.11. 14:00:51

@noirp: akkor egyel szorbitos lekvart, garantalt hatas, bar nem laboratoriumi korulmenyek kozott tesztelt. magyaran szolva /copyright by palik laszlo/ beszarsz.

/A szorbit egy cukoralkohol, mely a szervezetben lassan bomlik le. A glukoz redukciojaval keletkezik, amikor annak aldehid-csoportja hidroxil-csoportta alakul./

Kikooo 2010.03.17. 12:43:07

@TonyCaviar: nem tom miért fikázod annyira (olvastam bejegyzéseid)....lehet hogy a te ízlésedet nem nyerte el, de vannak emberek akiknek ez a könnyen és lágyan lecsúszó sör bejön.

Amúgy mi a hivatalos álláspontja a Heineken-nek vagy a többi sörgyárnak? A "bulival" akarja eladni a sört? "Party-Arc" vagy ha azt iszod?? :D

A balatoni hiéna 2010.03.27. 17:04:44

A sör minden formájában hulladék, teljesen mindegy, mennyire olajosan komlós.
süti beállítások módosítása