Olvasói rovat - NB I. idénynyitó

2010/02/27. - írta: Modor Tibi

Tél fut az éjen át, nyílik a hóvirág - és a Modorosblog, olvasóival karöltve próbálja továbbra is lekövetni az aktuális történéseket.

Ha már nosferato kolléga ilyen népszerű szerző lett itt nálunk, nem maradhat ki a B-oldal másik prominens egyénisége, Interstellar Overdrive úr sem - aki a zene mellett a  hazai labdarúgást is érezhetően szemmel tartja. Most köcsögségből a saját, depesmódos írásomat linkeltem be odaátról, és a tervek szerint lesz még a jövőben több is ;-))

 

A téli alapozás után 

Bár az európai és a világ futballjában már csak Magyarországon van téli alapozás, mégis szeretjük, hiszen ilyenkor csupa-csupa gyöngyszemmel lehetünk gazdagabbak a próbajátékosok, a felkészülési mérkőzések és az edzői fogadalmak háromszögében. Ilyenkor szinte minden csapatnál rendezettek a viszonyok, mindenki elvégezte a tervezett munkát, minőségi (erősítést jelentő) idegenlégiósok érkeztek, az akadémiák pedig nyugat-európai mintára működnek. Mi bajunk lehet? Jön a tavaszi szezon, tele várakozással, új befektetőkkel, új célokkal és régi közhelyekkel.

 

A bajnoki rajt előtt a TEAC edzőjét, a 37-szeres magyar válogatott Gemencz Istvánt, a legendás Szmörét kérdeztük.

"A téli szünetben 90-95%-ban elvégeztük a tervezett munkát, kijelenthetem, jól sikerült az alapozás! A török edzőtáborban, majd Porecsben kiváló talajú pályákon tudtunk gyakorolni, erre itthon nem lett volna lehetőségünk. A felkészülés alatt minden feladatot labdával végeztek a játékosok, az utolsó hetekben pedig már csak a taktikai elemek és a rögzített szituációk gyakorlásán volt a hangsúly. Az edzői stábhoz csatlakozott a röplabdásoknál már dolgozó Spártai Annamária, aki a játékosok koordinációját fogja fejleszteni, heti 2 aerobic foglalkozással.

A török edzőtábor jól szolgálta a csapat felkészülését, erős csapatokkal tudtunk játszani. Az ukrán második vonalból és a kínai első osztályból mérkőztünk meg csapatokkal (0:0 és 0:1), a Raboticsknyi elleni mérkőzés (0:3) második félidejében már láttam is biztató jeleket, az első 20 perccel pedig maradéktalanul elégedett voltam. Az edzőmeccsek alatt sok helyzetet hagytunk ki, de ezeknek majd a bajnokikon kell bemenniük, így még nem kell kongatni a vészharangot a téli gólcsend miatt. A játékosok a sok kemény edzés és hegyi futás után picit ólomlábakon mozogtak, de büszke vagyok rájuk, becsülettel tették dolgukat, alig várjuk a bajnoki rajtot. 1-2 játékosomat vissza is kell fognom, nehogy túlpörögjenek.

Az egyszeres zairei válogatott Umo-Umah megoldhatja a balhátvédi hiányposztot, az Auxerre-ben nevelkedett gaboni Munchas pedig sok örömet okozhat még a csapat szurkolóinak. Neki még utol kell érnie magát, elég gyenge erőben érkezett a csapathoz, így vele Epres erőnléti edző külön foglalkozik a napokban. Amúgy ő igazi "játékos" futballista, a 2 csatár mögött érzi legjobban magát. Munchasről még annyit, hogy fiatalkorában egy ifjúsági válogatón egy csapatban játszott Iniestaval is. Szigetszentmiklósról igazoltuk a 22 éves Zsöllyét, aki tavaly 23 gólt rúgott az NB II-ben, de ő a jövő embere, neki még fel kell vennie a magasabb osztály légkörét. A szerb légió még nem érkezett meg, a hazájukban a papírokat intézik, de az orvosi vizsgálaton már átestek. A bajnoki rajtra még beeshet a jelenleg csapat nélküli (de a Sienanál próbajátékon megforduló) Totovics, akit eddig csak videokazettán láttunk, de erős fizikumú, jól fejelő, harcias játékosnak tűnik. Teszteltük még Drogba unokatestvérét is, és bár vele és az ügynökével mindenben megegyeztünk, az utolsó pillanatban mégis kútba esett a szerződtetése.

Egy szó, mint száz, az új játékosok mindenképpen erősítést jelentenek, jól beilleszkedtek a csapatba, hiszen az edzőtáboroknak közösségformáló ereje is volt. A garnitúrában megfelelő a fiatal és rutinosabb játékosok aránya. Porecsben szerencsére minden játékossal személyesen is el tudtam beszélgetni, világossá tettem feléjük; nálam mindenki tiszta lappal indul, de nincsenek bérelt helyek a csapatban. Játékospárti edző vagyok, de hangsúlyozom: én csapatban, és nem egyénekben gondolkodom! Az általam megálmodott szisztémára kerestem a 11 legjobb játékost - és azt gondolom, meg is találtam, bár sajnos az edzőmérkőzések alatt egyszer sem tudtunk a legerősebb összeállításban fellépni.

Tegyük tisztába Luzák esetét is…. A kétségkívül tehetséges játékos sajnos nem állt be a sorba, így az Elnök Úrral úgy döntöttük, a személyes fejlődése érdekében az a legjobb, ha kölcsönadjuk a MAC-nak. Köszönjük, amit eddig a csapatért tett, harag nélkül váltunk el.

A csapat várhatóan új szisztémában (4-3-3) fog játszani a hétvégén, de jelenleg többet még nem árulhatok el - a kezdőcsapatot a hármas sípszó előtt közvetlenül fogom kijelölni. Szerencsére senki sincs a maródiak listáján, a csapat kulcsembere, Szakszon Gyula is sérülésmentesen végigcsinálta a felkészülést, jó erőben várjuk a folytatást. Az elnök úrnak és az új arab befektetőknek köszönöm a bizalmat és azt, hogy csak a játékkal kell törődnünk tavasszal. Rendezettek a körülmények, az akadémiánkon (melynek szakmai felügyeletét is ellátom) pedig nyugat-európai színvonalú munka folyik, melyet Granini úr, az UEFA főtitkár-helyettese idelátogatásakor meg is erősített.

Nem kérdés, az őszi 10. helyezésről el kell mozdulnunk, ebben az évben az első hat hely valamelyike reális cél lehet, jövőre pedig, ha sikerül posztra igazolnunk, megcélozhatjuk a dobogót és a nemzetközi szereplést!

A pályán közönségszórakoztató, jó játékkal igyekszünk meghálálni a szurkolók szeretetét, hogy ismét minél többet térjenek vissza a lelátókra. Mindenkit várunk a délutáni ankéton, majd szombaton a Regedei úton! Zúgjon-zengjen a hajrá TEAC!"

 

Mikrofonvégre kaptuk a csapat házigólkirályát, Szakszon Gyulát is (15 mérkőzés / 4 gól).

„Huh, nagyon kemény felkészülésen vagyunk túl, a Mester és Epres erőnléti edző egyáltalán nem kímélt minket. Nem akarok nagy szavakat használni, ráadásul megfordultam 1-2 edző keze alatt, de talán ez volt életem legkeményebb felkészülése. Jól sikerültek az edzőtáborozások, erős csapatok ellen játszottunk edzőmeccseket, irigylésre méltó körülmények között készülhettünk. Törökországban még a bazárt is meg tudtuk nézni, jutott idő kis kikapcsolódásra is.

A személyre szabott feladatokat rendben elvégeztük, már mindenki nagyon várja a kezdést. Az edzőmeccseken kicsit még fásultabban mozogtunk, de ez természetes ilyen intenzív edzésprogram mellett. Magammal különösen elégedett vagyok, hiszen az ősszel ugyebár egy makacs sérülés hátráltatott, de most úgy érzem, sikerült utolérnem magam. A Mester négyszemközt elmondta nekem, a 4-3-3-as szisztémában különösen fontos szerepet szán nekem, fekszik is nekem a Mester támadó futballja. Ráadásul a csapathoz érkezett Munchas (vagy Moncsi, ahogy mi becézzük), akivel már az első pillanattól kezdve nagyon megértjük egymást. Nem titkoljuk, sokat várunk a tavasztól! És hogy velem mi lesz? Hát, igen, a szezon végén lejár a szerződésem, de egy biztos, Magyarországon csak a TEAC-ban akarok futballozni!”

A hétvégi fordulóban aztán…

 

TEAC – MAC 0:2

Regedei út, 450 néző

Gól: Luzák, Kripta

Jók: Munchas, ill. Luzák, Lilik, Bajnóczy

Gemencz István: „Őszinte futballt láthatott a közönség, de sajnos 0:1 után nekünk kellett az eredmény után futnunk... Ráadásul mindkét gólt rögzített helyzetből kaptuk, amire egész héten készültünk. 1-2 játékosommal komolyan el kell beszélgetnem… A szerb légió még mindig nem érkezett meg, ők valószínűleg büntetésre számíthatnak. Szakszont sérülés miatt kellett lecserélnem, a helyére beállt Zsöllye még nem kész játékos. A bírókkal nem szoktam foglalkozni, de Czukor sportáts igencsak furcsa felfogásban vezette a találkozót. Hallottam az engem szidalmazó szurkolókat, nekik csak annyit üzennék, amennyiben én vagyok az akadálya a TEAC jó szereplésének, azonnal átadom a stafétát az új edzőnek…”

Most kaptuk a hírt: Gemencz Istvánnak Malajziából és Katarból is van ajánlata.
 

Módfelett örülök, hogy első focis témájú szárnypróbálgatásom - a fotballistás interjú - után ilyen posztok születhetnek - B-Overdrive-nak még egyszer köszönjük szépen a vendégjátékot.

Sportrovatunkat hamarosan egy saját írással folytatjuk, Újonc a Fradiban címmel.

36 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.02.27. 15:22:12

Ez a poszt újra emlékeztetett, miért megalapozott a véleményem, hogy a futballpályákat szántóföldként kellene újrahasznosítani. A borospince-szőlőskert kombókkal együtt:)

2010.02.27. 15:28:27

Ez a török bazár ismerős:) Jó tíz éve az ETO törököknél edzőtáborozott, és a helyi lapban külön írás foglalkozott azzal, hogy Vayer milyen sikeresen alkudott a bazárban:)
Azért az ilyen írásokban megjelenik még az ifjú és tehetséges Bukta Jenő, akit a télen eladtak az East End FC-nek, ami ugyan a harmadik vonalban szerepel, de nagymultú, kétszeres bajnok (1889, 1893)csapat.

Mitya Ivanov 2010.02.27. 17:25:26

anyám, borogass, kurva jó lett ez a poszt. Minden szava úgy van, ahogy írva vagyon, az életem legkeményebb felkészülésétől a bíztató utolsó 20 percen keresztül a huszadrangú délszláv légióig és a híresjátékos senki által nem ismert unokatestvéréig.

Az unokatestvéres történet egy libériai, Ben Sylla nevű játékossal kezdődött, aki azt hazudta, hogy George Weah unokaöccse, aki éppen akkor volt aranylabdás. Az MTK nál próbálkozott, de Garami kijelentette, hogy őt nem érdekli, hogy ki-fia-borja a játékos, ha simán gyenge.
Kedvenc kérges edzőnk, Csank János pedig így kommentálta volt válogatott védőjének rövid váci pályafutását, és az egymástól történő elbúcsúzást: "Fülbevalós pesti hülyegyerekere nincs szükségem".

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2010.02.27. 17:37:34

Köszi Tibi a lehetőséget! Semmi sem változott, végignéztem a Fradi meccset, ahol az a Csizmadia lett a mezőny legjobbja, akinek nem volt egy értékelhető beadása... RAKKOLÓS játékos.

Mitya Ivanov 2010.02.27. 17:50:20

@Interstellar Overdrive: Igen, aki a csapatba kerülést az edzésmunkájával érdemli ki. Aztán semmi több

Styxx 2010.02.27. 18:04:48

@Interstellar Overdrive:

Nagyon jó lett, gr.
"a rögzített szituációk gyakorlásán ..." Muhaha, erről Urbányi "elegáns fiú vagyok" Pisti jut eszembe, akinek az aktív labdarúgói, sportkommentátori, edzői pályafutásának a csúcsa az ilyen fontoskodó-halandzsa-bürokratikus sportszaknyelv-újítás. Ő tolta a pontrúgás (ami már eleve egy modoros fontoskodás, hisz Puskás Öcsiék még lazán lekornerozták, majd szögletezték meg szabadrúgásozták) helyett, hogy "rögzített játékhelyzet

pixelpiréz plüssvitéz · http://kigondoltam.blog.hu 2010.02.27. 18:04:49

Gracc, a nosztalgia könnyei csordogálnak arcomon (vagy a másnaposságé), 20 évvel ezelőtt is pont ezt olvashattam más nevekkel - azt hiszem az idő megállt, vagy relatív, vagy valami.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2010.02.27. 18:54:00

a focihoz nem értek, de a bélga 22 férfi számának a vége jut eszembe a posztról.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2010.02.27. 18:55:06

"...akit eddig csak videokazettán láttunk" !!! :)) A foci számomra olyan, mint amikor csinálnak egy sérülésbiztos, irtózatosan drága játszóteret kifejezetten fogyatékkal élők részére, és a face controlt azon belül a szellemi~ főosztály intézi. Az egész modorosság magja, amiből a modorosblogot rekonstruálni lehet, az pedig a sporthírek szerkesztője. Aranybánya.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2010.02.27. 18:55:56

@Bachterman: egy arra szálló sirály tartkóján megpattant a labda + a negyedik gólt nem láttam, mert épp akkor ápoltak :)))

Hóhér Tibi · http://bunti.blog.hu 2010.02.27. 22:07:42

Ködöböcz Károly, a MAC edzője:
"Úgy gondolom, egy jó csapatot sikerült ma legyőznünk. Felkészültünk a TEAC-ból, tudtuk, mik az erősségei és ismertük a gyenge pontjait is. A játékosaim ma megmutatták, tudnak csapatként is futballozni. Megérdemelten győztünk, mert az TEAC-nak volt ugyan egy kapufája, de akcióból nem tudta megbontani védelmünket. Nagyon örülök Kripta góljának, akit súlyos sérülés után fél éves munkával „építettünk fel”, hogy visszatérhessen."

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.02.27. 22:31:08

hát, azért ahogy látom, ez a focis poszt nemigen ajzott fel mást sem:) ideje lenne valami igazán ütős picsaposzt, megnéznék mostanság egy el topo vs. feministák meccset:)

Mitya Ivanov 2010.02.27. 22:45:15

@Hóhér Tibi: Luzák a téli szünetben a az Awercomb Wanderersnél járt próbajátékon, saját elmondása szerint a próbajátékon jól teljesített, de az ő szerződtetéséhez ragaszkodó Taylor edzőt elküldték, így kútba esett az üzlet. Ennek vélhetően a TEAC játékosai nem örültek.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2010.02.27. 22:47:58

Nem akarok tudatlan lenni, de ez a TEAC nem valami b-kategóriás DVD író/lejátszó?

Hasonmás 2010.02.27. 23:25:05

@Interstellar Overdrive: le a kalappal :D Minden mondatból árad a Ben Gay és az öltöző szaga

TradeMark 2010.02.28. 12:59:04

zseniális poszt! ilyenkor jutnak eszembe olyan egykori játékosok, mint az egyszeres gólkirály, Tiber Krisztián, Galaschek Ferenc, Aranyos Imre és Schulz Levente...az örök ígéretek:D

bélakirály 2010.02.28. 15:54:25

@Interstellar Overdrive: a legdurvább, hogy ez nem Tibi fejéből pattant ki, Pintér mester nyilatkozta ezt az Újpest elleni diadal után.

johnny drama 2010.02.28. 16:47:55

Vasas szurkoló lehet a szerző, ahogy olvasok a sorok között :)

Rich.mond 2010.02.28. 20:05:09

Ez pazar poszt lett, méltatlanul kevés hozzászólással.

Shikaka 2010.03.01. 08:59:18

Nagyon jellemző dumák vannak a posztban, ezt így egybegyúrni nem lehetett könnyű!
Gratula, még DVTK szurkolóként (amire teljesen ráillik a leírás) is jó kedvre derített!

Richard Lenoir 2010.03.01. 10:58:34

Az ilyen posztokért szeretem ezt a blogot! Hol van ehhez képest a tegnapi MILF-es? :-)

egy törzsolvasó, aki most szólt hozzá először

joeperry · http://joeperry.blog.hu/ 2010.03.01. 13:12:47

Piszok jó lett, minden szava igaz:) Grat a szerzőnek!

kovacsattis 2010.03.01. 14:02:53

@nosferato: de. @Hóhér Tibi: Ez a Pintér, a Győr 'mestere', a szombati zakó után

Blava 2010.03.01. 20:02:46

igazi gyöngyszem, de nekem a MILF-es is tetszett :)

THC 71 2010.03.01. 21:28:58

Pontosabban Pintér a Győr mestere a szombati győztes meccsük után.

Hóhér Tibi · http://bunti.blog.hu 2010.03.02. 14:10:50

@kovacsattis: Ködöböcz Károly egy amolyan átlag edző jelenkorunk kicsit megfakult labdarúgásában. Szerintem a Pro-Licence része a közhelyszótár bemagolása is.

Hóhér Tibi · http://bunti.blog.hu 2010.03.02. 14:53:52

Luzák is nyilatkozott a meccs után:
"Egyelőre nagyon jól érzem magam a MAC-ban, végre azon a poszton játszhatok, ahol igazán szeretek. Jó teljesítményt nyújtottam, ezt a gólom is igazolja. Igazából el kell áruljam, h. már régen is a MAC-ért dobogott a szívem, nálunk ez családi hagyomány. Érdekes történetként azt is el kell meséljem, h. a TEAC-os időkben mindig utoljára mentem a vérvételre, nehogy lássák a társak, h. kék-fehér a vérem!"

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.03.02. 15:19:13

@Hóhér Tibi: hmmm, csak nem látsz bele a vázlataimba? Az Újonc a Fradiban c. rövid riport kb. ennyi :-))

Mindegy, azért kirakom még...

szeme közé, laposan! 2010.03.02. 20:15:16

Azért nem nehéz ám úgy posztot írni, hogy kikopipészteled bármelyik évfolyambeli Nemzeti Sport bármelyik február végi számának bármelyik NB1-es cikkét!:):)

a_fater 2010.03.04. 16:38:34

Zseniális poszt!

Munchas a két csatár mögött érzi jól magát, de 4-3-3 a szisztéma, 4 góllal házi gólkirály valaki, a kölcsönadott Luzák meg rögtön gólt lő előző csapata (avagy anyaegyesülete) ellen :)

Meg az edző is fossa a szót, le nem igazolt játékosokról, és igen, itt kurva nagy szó az is, ha valaki az Auxerre edzőpályájának a közelében járt...hétvégén azért megnézem tévében a Zete-Fradit :)

Spiritmonger 2010.03.09. 00:55:00

a poszt jó, de nem említi a TEAC legnagyobb igazolását, a többszörös utánpótlás válogatott Uporácz Mihályt, aki a ciprusi másodosztályt és annak biztonságát cserélte fel a TEAC kedvéért...
süti beállítások módosítása