Felsőoktatás

2010/01/25. - írta: Modor Tibi

 

-Na csákány, Bandesz. Ezer éve nem láttalak. Jól áll ez a kis szakállka, már akár huszonötnek is kinézel. Megvan még az a bizonyos telked a Holdon? Artézi kút meg rézsű is lesz rajta? Befektetésnek kiváló...

-Ne szopassál, kiscsávó, íjé - azaz így jártam. De te is mesélhetnél, hogy mi újság van az OTP-részvényeiddel. Tévedni emberi dolog, szólt az a bizonyos sün. Azért próbálok továbbra is több lábon állni, egyszerre több vasat tartani a tűzbe. Persze csak az asszony meg ne tudja! Na de viccen kívül: jól megvagyunk az Ancsával, már három éve, hogy bekötötték a fejünket.

-Kemény, drakula. És a gyáradban mizujs?

-Hát, alkalmazkodunk, túlélünk, ahol tudunk. Volt egy kisközértem Kelenföldön sokáig, aztán a Skálában nyitottunk egy mobiltelefontartozék-üzletet, ilyesmi. Semmi nagyszabású, de az, hogy nekem valaha főnököm legyen, az ki van csukva. Röhej, de a diplomaosztó óta nem is foglakoztam semmivel, ami tényleg a szakmánkba vág. Pedig mit végigszoptunk az öt év alatt, sose felejtem el.

-Jaja, hát ti biztos. Én azért rájöttem az első év után, hogy nekem ez nem kell. Bebiflázni azt a sok faszságot - a tapasztalatom meg azt mutatja, hogy kurvára nem érdekel senkit ma már a papír: gyakorlat kell, nyelvtudás, és mindenekelőtt szakmai tudás. Ennyi. Tőlem annyi diplomás meg mérnök kér folyton tanácsokat, ennyit tudnak. Nekem ez felér egy felsőfokú végzettséggel, nekem ez elégtétel. Diplomás beosztottaim vannak, és képtelenek józan paraszti ésszel gondolkozni - még a seggtörléshez is tanácsot kérnek.

-Persze, nekem mondod? De nem is csodálom azt látván, ami manapság itt felsőoktatás címén folyik. Ez egy rossz vicc, az egész bolognai rendszer egy kibaszott nagy humbug. Simán beszabadult a középiskola a felsőoktatásba. Meg hát szögezzük le az elején: olyan, hogy főiskolai diploma, olyan nincs. Az igazi oklevél nálam egy egyetem elvégzése után kezdődik. Beszéltem pár egyetemi óraadó tanár haverommal: hát teljesen kivannak. Ugye mindenkit fel kell venni - főleg, ha csenget - a fejkvóta miatt. A hallgatókat úgy rugdossák át már a harmadik UV-kon, hogy elég megjelenni, és megvan a kettes. És most nemcsak a diplomagyárakról beszélek: jó renoméjú intézetek is már egyre lejjebb adják, mert egyszerűen romlik a gyerekanyag. Évről évre.

-Az, és nem kicsit. Azért most gondolj bele: még a kilencvenes évek elején-közepén is mekkora szó volt bekerülni a Közgázra! Kőkemény felvételi rendszer meg ponthatárok, most meg elég, ha apuka pénzes, és odatolja a kisfia picsája alá a verdát meg valami dellás divatszakot, és a gyerek szétszívja-bulizza azt a pár évet, amíg megkapja a keményfedelest. Ki nem szólt, csak bégetett - azt kapott dicséretet. Odaraksz neki egy x a négyzetent, hogy deriválja le, ki fog röhögni, hogy análból már rég levizsgázott, és akkor is puskázott. Nekünk meg oda-vissza kellett tudni fejből az összes képletet, különben a Harkay úgy kivágott, mint macskát szarni.

-Közgáz, Közgáz, hát igen, ők se a régiek már. Pedig mekkora nevek kerültek ki onnan..! De hát ez még a kisebbik rossz. Bazmeg, nézd már meg, hogy mire költik az adóforintjainkat: bölcsészekre, diplomás idegenvezetőkre meg léhűtő kommunikáció szakosokra. Ennyi lófaszjóskát, megáll az ész. Mégis mit hisznek, mit fognak ezek csinálni? A bölcsészből legfeljebb árufeltöltő vagy megdöncis lehet, de ahhoz is hülye meg lusta. Az idegenforgalmászokról ne is beszéljünk. Kommunikáció, néprajz, könyvtáros, népművelő szak? Az mi? Büfés-ruhatáros MSc, hallod.

-Ennyi. És mi lesz a mérnökökkel, orvosokkal? Igazi gazdasági szakember is alig van. De tovább megyek. Hol van egy jó vízvezetékszerelő, egy jókezű asztalos, egy ügyes burkoló? Szép lassan megszűnik a klasszikus szakmunkásképzés, és mi meg kapunk helyettük pár millió poncsós bölcsészt meg nemzetközi kapcsolatos balfaszt. Mihez értenek ezek, most frankón? Semmihez, max. romkocsmákban tudnak filozofálni, az még megy. Mert valahonnan megszerzik rá a pénzt. Komolyan, diákkedvezmények meg ösztöndíj, ezeknek? Én még a szavazati jogot is megvonnám tőlük. Tessék szépen melózni, majd akkor lehet dönteni is az ország sorsáról - de addig pofa lapos!

-Ja. Hát én még huszonévesen is az öcsémmel aludtam egy panelszobában, és különórákat adtam meg rendezvényekre jártam lörámolni, csak hogy meg tudjam venni a könyveket,  na jó, meg hogy tudjak egy kis kommersz vodkát keverni a kólába. Nem mondom, minket se kellett félteni - mi is megittuk a magunkét, hatalmasakat buliztunk, de voltak céljaink, és akkor még tényleg rang volt a Közgázra járni. Meg kell nézni, mivel vannak az egyetemek kiplakátolva: beugró  ezres, koktélakció, 1 koktél ötszáz. Egy gombostűt nem lehet leejteni az ilyen bulikban.

-Ez van, apám. És majd ezeknek kéne minket eltartania, ha nyugdíjba megyünk. Már ha megérjük.

-Addigra úgyis felviszik százhúsz évre a korhatárt, a kurva anyjukat.  Persze pont leszarom, minimálra vagyok bejelentve - a magánnyugdíjpénztárak meg addig sowieso elrulettezik a pénzünket.

-Ja, kapják be, jól csinálod. Én meg Szlovákiába helyeztem át a vállalkozásomat. Ezeknek én egy fillért sem adok. Rendszám dettó. Na jó, rohanok, bocs. Az egyik haverom tud számlát szerezni bármiről, vele ütközöm.

-Okés, nó para. Össze kéne már futni valamikor egy sörre, nem? Számod a régi?

-Az hát. Na keressük egymást! (nagyarasszal, hüvelyk-és kisujjaival imitálja a telefonkagylót) Csőváz!

Címkék: oktatás politika
167 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

almeer 2010.01.25. 13:38:03

Véleményem szerint csupa közhelyet tartalmazó, halálosan szar írás.

Sck: 2010.01.25. 13:45:58

Imádom az ilyen témákat, itt lehet szidni a felsőoktatásban tanulókat, hát hajrá, lassan visszaérik az a kommunizmus.

persicsbalint 2010.01.25. 13:46:33

Ajjajaj. A "Kemény, drakula" mondat csillagos ötös modoroskodás. Lájk. A romló felsőoktatást belülről tapasztalókról, a felsőbbévesek elsőéves-fikázásáról ("BEZZEG a mi időnkben a Szabónál aki átment, végigszopta az egész vizsgaidőszakot, most meg még a hülye is megírja a tesztet ikúból"), a TO-s nénik véleményéről ("Manyikám, ezek évről évre hülyébbek, ma is jött egy szerencsétlen, az anyja iratta be. Katonaság kéne nekik, nem egyetem. Na, magának meg mi a baja, megint elhagyta a diákját? 1600 forint lesz, kérem a fényképet, ezt meg itt töltse ki. Tollat se hozott? Pff."), az oktatók hozzáállásáról ("Na, ha ön ennyire hülye, hogy még egy parciális deriválást sem tud megoldani a Zh-ban, ment volna inkább turizmusra. A feladatsort már nem tudom hova könnyíteni,hála az égnek, még vagyunk páran, akik vigyázunk a színvonalra!","Kedves kollegina, miért szeretne mérnöknő lenni, ha lehetne mérnökné is?") _órákat lehetne zengeni_.

GAbica 2010.01.25. 13:51:39

@Styxx: Olyan hízelgő vagy, hogy elpirulok :D

El Topo (Sgt. Elias) 2010.01.25. 13:56:53

@Sck::

Állj már meg egy polgári szóra, komám!
Ez most így hogy jött össze neked?

aribeth 2010.01.25. 13:58:03

@Styxx:
Előtte igazán leforgathatnák a Véres valentin a polgári jogi tanszékent, mondjuk Steve Buscemi és Mickey Rourke éd Danny Trejo főszereplésével.

Styxx 2010.01.25. 14:01:16

@almeer: @El Topo (Sgt. Elias):
Elmondta az ember a véleményét, na. Visszaolvastam, nem írt sokat, lehet, hogy a te fika renicked?:-)
amúgy nem hülye ez az Almeer gyerek, visszaolvastam, pl. ő írta ide a modorosra azt a pompás kiegészítést, a piaci posztról a rafinált vénasszonyt.
almeer B+, egy fogást találtam rajtad: "Ösztöndíjasként hosszabb ideig éltem Londonban. Ott minden múzeum INGYENESEN látogatható." írod

Néhány valóban fontos múzeum ingyenes, de távolról se mind. OTT SINCS KOLBÁSZBÓL A KERÍTÉS, BASZOD ALÁSAN :-)

@Gabica [almighty]: jól is áll a make up-odhoz:-)

El Topo (Sgt. Elias) 2010.01.25. 14:03:05

@Styxx:

Csak kérdeztem brada. Csak kérdeztem.

GAbica 2010.01.25. 14:03:14

@Styxx: ki fogsz ábrándulni: nem sűrűn használok olyat :)

Styxx 2010.01.25. 14:04:29

@aribeth:
:-))) 18+++ foskarikás alkotás, ha az ORTT egyáltalán engedélyezné a forgalmazást és mi szegény jogkövető filmkedvelők kénytelenek lennénk torrenti útra tévedni.
Amúgy a felsorolt 3 színészből 2 a kedvenceim közé tartozik, 1 pedig kamaszkoromban volt az.

almeer 2010.01.25. 14:05:00

@El Topo (Sgt. Elias): Nem hiszem el, hogy Te reggel 8 óta itt baszod a rezet és félóránként hozzászólsz. Jól dolgozhatsz, hiába ilyen munkaerőket bocsát ki a felsőoktatás... :)

Styxx 2010.01.25. 14:07:00

@almeer:
El Topo és én a te renickeid vagyunk, csak már olyan erős a többszörös személyiséged, hogy nem is érzékeled. Posztlipóti élet:-)

váj mí 2010.01.25. 14:08:28

@El Topo (Sgt. Elias): Kellett neked kérdezni, maradtál volna kussban :D Vagy maradt a tegnapi harci kedvből? ;)

El Topo (Sgt. Elias) 2010.01.25. 14:11:01

@almeer:

Engem anyám picsája bocsátott ki ilyen remek munkaerőként.
@váj mí:
Az én libidóm mindig a maximumhoz konvergál.

Hal Stanton 2010.01.25. 14:11:40

almeer: "Véleményem szerint csupa közhelyet tartalmazó, halálosan szar írás." - megint beúszott egy hal, mehehhe

váj mí 2010.01.25. 14:25:25

@El Topo (Sgt. Elias): Hát khmm, bizonyos helyzetekben, nem elhanyagolható ;)

Abrash1965 2010.01.25. 14:34:12

"analból", nem "análból" :-)
frajd röhög a markába.

váj mí 2010.01.25. 14:38:48

@El Topo (Sgt. Elias): Hümm, azt hittem általában érted ;)

El Topo (Sgt. Elias) 2010.01.25. 14:40:19

@váj mí:

Éppen hogy általában értem.:)

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.01.25. 14:51:10

Éreztem én, hogy nem véletlenül fülel annyira az a kiskancsó ott mellettünk! :D

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2010.01.25. 15:09:06

Klassz vagy Tibi. Látom elkapott a gépszíj és lelazítás gyanánt iderittyentettél nekünk egy ilyen kis "szösszenetet". Kösz, jó srác vagy! A sowieso nagyon durva. A "cirka" még belefért volna :)

Szelid sunmalac 2010.01.25. 15:30:04

El vagoyk keseredve :( Kozgazon Nemzetkozi kapcsolatokra jartam :( Szerencsere a diplomam meg nincs meg!

Köldökszösz (csodalampa) 2010.01.25. 15:32:10

Simán talált.

A "Büfé-ruhatáros" szinonímájaként a "Felszopó" szak.

_Venom_ · http://venomblog.blog.hu 2010.01.25. 15:34:40

Jópofa, bár nem több a szokásos írásoknál. Mert most ugye mindenki ambíció nélküli és senki sem érdemel diplomát. Az eszébe se jut a többségnek, hogy ennek a szajkózása még azon kevesek motivációját is letöri, aki tényleg komolyan gondolja, amit tanul.

Erzsebet 2010.01.25. 15:43:21

Szakmákkal sem lehet el helyezkedni. Fiam egyik volt osztálytársa fűtés- és vízvezeték szerelőként gályázik a Corában. Egy másik az idén végez autó szerelőként, ő is árufeltöltő lesz egy nagykerben. Sokan pedig itt-ott lézengenek. Akinek jobbak a képességei, az tanuljon.

virágelvtárs 2010.01.25. 15:57:18

Megin lemaradtam a okosról. Rohatt sör meg rohatt időeltolódás. Az augusztusi gulyáskrém meg összepirosozta a kabátom. Pedig jó poszt volt no.

cd-r 2010.01.25. 16:01:54

@Erzsebet: Erzsébet te mindíg megmondod a tutit ! :D egyébként igazad van. meghát nem kurva mindegy ki milyen felszopó szakon végzett? ki a tököm akar élete végéig egy hideg műhelyben gályázni minimálbérért. nyilvánvaló, hogy a hülyébbje is könnyen akar pénzt keresni.

it's_me 2010.01.25. 16:23:08

Bölcsészmérnökök!Előre!

it's_me 2010.01.25. 16:25:10

Ja meg a kommunikáció szakosok is! Amúgy ők mi a picsához értenek,komolyan kérdve.?

Fapuma (törölt) 2010.01.25. 16:41:33

azt csipazom, hogy ide CSAK csudajofej, mindehezerto, modoros, kozhelyirto, johumoru vegul de nem utolso sorban nyilvan nagyfarku kommentelo jar...

...azert szeretek ide jarni...

Mr zz 2010.01.25. 16:45:04

Tud valaki ,valamiféle olyan blogot/bejegyzést/site.ot /akármit... ahol az egyetemmel,egyetemi élettel, a buliktól a vizsgákig- szop@asoktól a sikerekig bezáróan foglalkozik a felsőoktatással??

El Topo (Sgt. Elias) 2010.01.25. 17:02:55

@it's_me:

A kommunikáció szakosok? Mindenhez!
És sokkal jobban!

kvadrillio 2010.01.25. 17:12:16

A poszt kiváló !

A rendszer viszont csapnivaló !!!

FritzTata 2010.01.25. 17:30:17

@aribeth: ilyenekkel régóta tele van, de nem csak az, az összes többi is.

Amikor én még főiskolás voltam, akkor Győrben a jogászképzés csak mint ELTE kihelyezett képzés működött, és ott mondta néhány jogászpalánta, hogy ők nem SZIF-esek, hanem ELTÉSEK és egyetemisták. Erre mondta azt egy haverom, hogy te bőcsész vagy barátom. nemnem, ő jogász. Mérnök leszel? Nem. Akkor bőcsszész vagy. Ez is legalább akkora baromság, mint amit te mondtál, de én is tudok találni egy indokot, hogy lenézzelek.

Ezek után volt azért pár ember, akivel még jóban voltunk :-)

nekend · http://www.jtauto.hu 2010.01.25. 17:32:24

Nagyon is igaz ez a blog. Én személyszerint drasztikus csökkentést vinnék véghez a felsőoktatásban, és a finanszírozást nem fejkvóta szerint végezném, hanem sorrendet állítanék fel az egyetemek, főiskolák között, adott képzési kategóriákban. Mindjárt sokkal jobb is lenne az egész rendszer. Ja, hogy ehez nincs senkinek akarata, illetve erkölcse? Paf...

Másik:
Budapesti Műszaki Egyetemre járok. Mérnöki szakra. Hülye leszek én is, és semmi értelme nincs elvégezni? Kezdem én magam is ezt érezni... Jobb lett volna seftelni, adót csalni.... Tényleg nagyon ködösnek látom a jövőt.

Jake24 2010.01.25. 17:35:45

A múltkor a Blahán egy srác a fakabátok előtt graffitizte a falat, mi meg rászóltunk, hogy nem itt kéne, erre a válasz: Én egyetemista vagyok, művelt. És mutogatta a gyűrűjét. Nem sokon múlt, hogy levágjuk az ujjával együtt.... Én meg főiskolát végeztem, és szerintem tökmindegy, hogy egyetem v. főiskola, az intézmény maga számít. Pl. sok ELTE diák nem életrevaló, nem ért semmihez, de ahhoz nagyon. Sok főiskolán meg olyan gyakorlati képzést kapnak a tanulók, hogy sok hasznát veszik. Csókoltatom a blogírot,gondolom ő is egyetemista beképzelt ****.

Fapuma (törölt) 2010.01.25. 17:46:26

szerintem kerdezzuk meg ifj. Farkas Gyulat a BME mernok-fizikus szakanak V. eves hallgatojat aki kondenzalt anyagok fizikaja szakiranyon kredites kepzesben vesz reszt, mi a velemenye a leirtakrol...
... es nem mellesleg Aranyfarmermelleny tulajdonos...

Wallstreetbull 2010.01.25. 17:48:28

Én is közgázos vagyok. Tényleg elég hullámzó a színvonal. Vannak tantárgyak, tanszékek, amiknél nagyon komolyan veszik a követelményeket, az évfolyam fele megbukik az első vizsgán és nem azért mert szar a gyerekanyag. Vannak azonban bizonyos tantárgyak, (ez főleg matekos tárgyak, ahol tényleg átrúgdossák az embert) Mondom. A színvonal változó, de a gyerekanyag azért még a legjobb az országban, nem elsősorban magamra gondolok, de egy két csoportársam azért elég éles eszű jó gondolkodású, széleslátókörű blabla. és azért ebből van a több, hiszen azért magasak a pontszámok oda. Az apuci anyagi lehetőségei és gyermeke pontszáma között pedig igen, megvan a közvetett kapcsolat, de önmagáért a pénzért senkit nem vesznek fel, ha hülye egy ötös matek érettségit írni.

papillon 2010.01.25. 18:01:19

Szerintem meg intézménye válogatja. Főiskolán is lehet színvonalasan oktatni és egyetemen is szarul.
Nálunk elképesztő az akadémiai, "tudományos" szemlélet, amely szerint csak "tudományos" fokozattal rendelkezők tudnak jól oktatni. Ez hazugság. Csak az MTA sztálinista szervezetének és az ún. "akadémikusok" belső bandájának és potyapénzeinek fennmaradását szolgálja.

kapucsengő86 2010.01.25. 18:31:53

Erről a bejegyzésről eszembe jutott egy abszolút kedvenc pozoros kép: www.pozor.hu/wp-content/uploads/2009/09/btkufo-1.jpg :D

2010.01.25. 18:45:22

matula.hu/index.php?section=article&rel=27&id=324

Itt már mindent elmondtak, ami a felhasználói oldalt, a motivációt és a perspektívákat jelenti.

ReWriter · http://miazhogy.blog.hu 2010.01.25. 18:45:36

Összefoglalom: Bezzeg a mi időnkben :)

medvedr 2010.01.25. 19:00:05

Azért szerintem ennyire nem szörnyű a helyzet. Nálunk a hallgatók nem tűnnek irtózatosan rossznak , bár van hígulás. Az utánunk jövő nemzedék mindíg jobban felkészült, és többet tud-részben a mi munkánk révén is- mint mi, amikor mi voltunk annyi idősek mint ők most. ( A saját szakterületemen szoktam TDK konferencián részt venni mint zsűri ill. díjátadó=én viszem a lóvét. Amit tapasztaltam: elképesztő részvételi arány 30-40 előadás/egyetemi TDK. Ebben nyilván szerepe van annak, hogy beszámítják érvényes szakdolinak, ha megüt egy szintet. Kiváló prezentációs készség, nulla időtúllépés! (Ezt tud . konferenciákon nem tapasztalom.) Jó vitakészség, értelmes válaszok-angolul is. Az anyag általában magasszínvonalú, a 80 -as években símán publikálhatta volna lektorált lapban. Persze nyilván a témavezető is benne van, de akkor sem rossz. Ami talán negatívum, hogy rendkívül íróasztaliak a témák. Ami kibaszott modoros az a fiatal oktatók/külső konzulensek óraadók viselkedése, akik témavezetőként ott vannak- erről is lehetne jó posztot írni. Na mindegy, kívülről nem tűnik olyan vészesnek a helyzet, még akkor sem, ha vannak köcsög hallgatók és oktatók is. Ami nagy gáz, és ez a kurva veszélyes, hogy nincs annyi lóvé a rendszerben, hogy a (kísérletes) egyetemi meló lekövesse- nem ott legyen, csak kövesse ahol a világ tart. Ez viszont rossz lesz, mert ha nincs az egyetemen olyan színvonalú munka ami vígan tartja a lépést a világgal, akkor még nehezebb lesz a fiatalabbaknak összelopkodni a szakmájukat. Nagyon tetszett a posztban egy két toposz mgjelenítése , jó írás riszpekt

Zorita 2010.01.25. 19:05:22

@Fapuma: Gyulának naná, hogy megvan erről a véleménye
kosbor.blog.hu/2010/01/01/egy_s_mas_a_felsooktatas_jelen_helyzeterol_ifj_farkas_gyula_tollabol

(bocs, Gyula, hogy kéretlenül reklámoztam az írásodat)

ifj. Farkas Gyula · http://kosbor.blog.hu 2010.01.25. 19:14:44

@Zzz_: Kedves Kommentelő!

Nem kell bocsánatot kérned: iszen azért publikáltam ezt a szösszenetet a József Nádor Műszaki Egyetemről, hogy elrettentő példám hatására hátha megfontolják a nebulók, hogy ebbe a diplomagyárba jelentkezzenek-e.

Jó szelet!
ifj. Farkas Gyula

Celtic 2010.01.25. 19:37:55

@Styxx: Nem, igazabol aki Modor Tibi neven irogat, az Nyelvesz Jozsi es a Szlengblogon Modor Tibor a szerzo valojaban.
:)

Celtic 2010.01.25. 19:47:35

@Mr zz: Volt egyszer egy egyetemista-hatarozo. Masolata:
http://unciklopedia.org/wiki/Egyetemista-határozó

Sajnos, ott is baromi sok okos kommentelo volt, aki "en is arra a szakra jarok, de ott sosem es ilyen szemetet leirni, stb", hogy a vegen megszunt... Valahogy ott sem ertette senki sem az ironia szot, meg ha konyvtar-magyar szakos is volt.

lampaules 2010.01.25. 20:02:15

Oké, tegyük fel az egyetem nem ad jó tudást. De arra jó, hogy kiszűri, ki az okos és ki nem. Aki elvégez egy közgázt, műszakit, annak az agya nem lehet rossz.

Fősulikkal más a helyzet, oda bárki bejuthat. Bár nem tudom, mennyire nehezek, gondolom nem vágnak meg mindenkit.

lampaules 2010.01.25. 20:13:03

Lehetne egy poszt a modoros fiatal vállalkozókról is, akik ölbe kapták a tőkét/céget, és lenézik a csóró egyetemista társaikat.

Erzsebet 2010.01.25. 20:24:17

@cd-r: Én nem mondom meg a tutit, csak figyelem, mi lesz a fiatalokból. Nem könnyebb dolgozni egy áruházban, mint egy hideg műhelyben. Az áruházaból is bármikor kirúghatják, cserélik az alkalmazottakat. Fiam autószerelő barátja biztosra megy, az apukája munkahelyére megy. Ismerős körülmények között fog dolgozni. Mifelénk nem lehet válogatni. A kommunikációs hallgatókból újságíró lesz, de belőlük is Dunát lehetne rekeszteni. Nálunk az egyetemen nem számított a pénz és az összeköttetések. A felvételihez magas pontszám kellett. Itt csak azt nézik, ki, hogy teljesít. Remélem, meg lesz az eredménye.

smartdrive 2010.01.25. 20:33:33

minden vodka kommersz

eleve megkülönböztetni a vodkákat a modorosság csúcsa

Pepe135 2010.01.25. 20:37:57

A Bolonyai tényleg egy faszság!

Én még az egységes négyéves főiskolát felyeztem be két éve. Ott még voltak szóbeli vizsgák, sőt szigorlatok!
A HResnek megmondtam, hogy a cégnél nem akarok BSc-s diplomást látni! Vagy hagyományos képzés, vagy Msc kell!
Majd akkor lesz a szopás, amikor felfogják végre, hogy egy Msc-s helyre 6 Bsc diplomás jut! :)

Pepe135 2010.01.25. 20:47:51

+1 Picit nem értem ezt az egyetem <> főiskola szembeállítást. jelenleg a két intézmény között csak mennyiségi különbség van a karok számában, illetve a felépítésben. Ami a lényeg, hogy hová jár valaki a ppénzéért! Igen, lehet alibizni és valamelyik diplomagyárba megszerezni a papírt. De pl az ÁvF illetve a BGF már kemény dió. Meg tudják fizetni a legjobb vendégoktatókat, és és a számonkérés is ott van. Mára inkább az egyetemek kurvultak el. Pl egy SZi-re vagy akár a BMe-re könnyen be lehet jutni, de kiesni szinte lehetetlen. Ráadásul az új rendszer szerint, úgyis csak a master képzés ér valamit, az meg attól lesz, ha egy felsőoktatási intézmény akkreditáltatja az adott képzését!

ifj. Farkas Gyula · http://kosbor.blog.hu 2010.01.25. 21:40:47

Kedves kommentelő @Pepe135: !

Helyes a dörgés, oroszlán!

Üdvözlettel:
ifj. Farkas Gyula

nekend · http://www.jtauto.hu 2010.01.25. 21:47:51

@Pepe135: Uhhh...
Ékes bizonyítéka a hozzászólalásod arra, hogy valaki nem ért valamihez, de sarkosan és keményen hozzászól, olyan érzést sugalva, hogy ő aztán ért hozzá.
BME: közlekedésmérnöki szak:
Kezdett: 350 fő
Egy évfolyamon jelenleg: 140 fő
Csúszás nélkül elvégezte a 3.5 éves BSc-t: 17 fő

Tényleg lehetetlen kiesni...

ifj. Farkas Gyula · http://kosbor.blog.hu 2010.01.25. 22:06:19

Kedves Kommentelő @nekend:

Nem osztom a véleményed. Az emberek azért lépnek le a BME-ről, mert halálra unják a végletekig lebutított, primitív tananyagot.

Üdvözlettel:
ifj. Farkas Gyula

ifj. Farkas Gyula · http://kosbor.blog.hu 2010.01.25. 22:08:23

@nekend: Kedves Kommentelő!

Nem osztom a véleményed. Az emberek azért hagyják ott a BME-t, mert tele van a hócipőjük a végletekig lebutított, primitív tananyaggal.

Üdvözlettel:
ifj. Farkas Gyula

lampaules 2010.01.25. 22:29:10

"Kiesni lehetetlen"...
Akinek nincs meg a 30 kredit az első évben, az repül
És csak egyszer lehet TUF-olni egy tárgyat.
ennyit erről

nekend · http://www.jtauto.hu 2010.01.25. 22:34:33

@ifj. Farkas Gyula:
Igazad van, van aki otthagyja önszántából.
Azért mert nehéz, de szeretné folytatni, de belátja, hogy nehéz.
Valamint van aki azért, mert tényleg egy faszságokat tanulj, és azt mondja, hogy ő ilyet meg nem tanul.
Valamint vannak jó sokan akik szeretnék csinálni, de egyszerűen kib.sszák őket, mert nincs elég kreditük 1. valamint 2. év után.
A tananyag primitívségét, hogy érted?
Primitív abban az értelemben, hogy sok a felesleges f.szság amit tanulunk.
De nem primitív abban az értelmezésben, hogy a BME könnyű.
Fejben leszünk sokak ettől a sz.r képzéstől, én úgy gondolom.
A munkáltatók is csak ezt látják, hogy kevesen végzik el, de ha látnák, hogy mit tanítanak, akkor lehet nem lenne olyan nagy híre a BME-nek....

kitvalasztanal.hu - Választási tippért notebook! · http://www.kitvalasztanal.hu 2010.01.25. 23:02:23

Nagyot fordul a világ. Jó szakmunkás jobban keres mint a legtöbb diplomás. Gázszerelő arra lazított nyár elején, hogy napi 8-10 lakásba hívják, 4000-nél kezdődik. Persze számla nélkül. Kilehet számolni menyi az egy hónapban. És mit kaszálhat a fűtési szezon előtt? Bölcsész életében nem keres annyit összesen :)
Köszönhető ez a diploma gyártásnak..

Cobs 2010.01.25. 23:14:43

hogy egy két kétely eloszlassunk..igen is vannak durva tárgyak ma is a fősulikon..ajánlom a kedves poszt irogató figyelmébe hogyha annyira séta gallop elvégezni ma egy fősulit akkor ő mért nem szerez egy ilyen papírt. Legalább presztisből hogy ő is megmutassa milyen könnyű.

másik: BOLognai rendszert tényleg nagyon sokan szidják, nem tudom megitélni hogy régi jobb volt-e..de ne röhögtessük már ki magunkat ugyanűgy vannak szobeli vizsgak mint régen..

azonkivül meg a műszaki matek nagyon durva, nem képes rá akármelyik némber hogy egykönnyen letudja a matek vizsgákat, bizony azokért kőkeményen meg kell izzadni..

jah de mondjuk dumálni könnyebb hogy így szar úgy sz.r...

amibe azért szintén van igazság hogy nem mindig minden űgy megy ahogy kéne...és lehet tényleg esett a színvonal..de mondom ezt nehéz megitélni bárkinek..illetve tanárok tudják a legjobban..van itt fősulis tanár???:)

nah..evvan..majd lesz jobb is:)

2010.01.25. 23:38:38

@Cobs:
"ajánlom a kedves poszt irogató figyelmébe"

Jaj, ne... Apa, kezdődik... Már itt is. :)

2010.01.25. 23:42:54

@it's_me:

Meg a klasszikus: Szintetika-cannabiológia, androidológia, állatpszichológia, kultúrfuturológia, pszeudo-posztkommunikáció.
www.youtube.com/watch?v=QBT9xW84a00

RoFä 2010.01.26. 00:01:50

A nagyaraszost szoktam...nem tudom, rám ragadt. Üssetek.

figyelem (törölt) 2010.01.26. 01:12:32

Na, ez a poszt végre hiteles.Tényleg ilyen a mai felsőoktatás.

gitáros 2010.01.26. 02:45:18

@ifj. Farkas Gyula:
Csak ilyen kurtán kedves ifj. Farkas Gyula?
:)

Chapell 2010.01.26. 05:15:01

@Pepe135: Na te a főiskolai diplomáddal pont ott tartassz, mint egy BSc-s. Amúgy a BSc az 5 éves egyetemi tananyag összetömörítése 3 évre, nem az, hogy csak a fele az eredeti 5 évnek... BSc-n egy tárgyban egy félévben kérik számon azt, ami anno két félév volt. Hogy leadniuk nincs idejük? Ki nem szarja le, attól te még tanuld meg egy félév alatt. Mateknál ez mint tudjuk, főleg könnyű.

Egyébként a post nagyon zsír!

Gilderoy 2010.01.26. 07:38:26

"íjé" :))) nagyon király

Mr zz 2010.01.26. 07:54:11

@Chapell: Remélem ezt te sem gondolod komolyan, hogy a bsc ugyanaz mint a "normál5éves" egyetemi képzés, annyi különbséggel hogy a bsc-n 3évbe "tömörítik" az 5éves anyagot ??!!

Celtic 2010.01.26. 07:57:36

@Chapell: Naja. En is estin jarok fosulira es kozoltek parszor, hogy sajnos fele oraszamban tanulunk (bar a masik veglet sem lenne jo, ha hajnali negyig oktatas menne), de term. ugyanugy kell tudni mindent. Nagyon sajnaljak, hogy az anyagnak erre a reszere mar nincs ido, de azert tudni kell vizsgara/szigorlatra (merthogy az is van, ket szigorlat, hogy huzna az ordog a redves faszara a szigorlat feltalalojat....)

mekeke 2010.01.26. 08:57:30

"fosuli":)))))

Amúgy melós vagyok. Tényleg tisztelem a rendes és hasznos mindenféle felsőfokú embereket, de mára már túlszaporodtak, pontosan látni, hogy darabszámuk és hasznuk fordított arányt mutat.
Dicsekedésből nem lehet élni, hogy "bezzeg hány évet toltam fősulin", vagy a kedves gazdasági szakemberek nem tudják, hogy egy képzést valakik adójából valami hasznosra is kéne fordítani, nem azzal hencegni, hogy mije van és ezért mennyit KELL keressen és mennyire nem hajlandó rendes munkát végezni!

Mitya Ivanov 2010.01.26. 09:04:05

@Chapell: ez szerintem nem így van.
Bsc-n eljutnak egy bizonyos szintig, általában az alapozótárgyakig, tehát nem is a főikolának felel meg, hanem nagyjából semminek. Aki továbbmegy, az kapja a spéci és inkább használható tudást.

vincere 2010.01.26. 10:14:28

@Mitya Ivanov: igen, én is így látom. jó poszt azért :-)

»P.H.M.« · http://setlist.blog.hu 2010.01.26. 10:29:07

ezek a fiatalemberek apákká lesznek, a gyerekeik felnőnek és utána elküldik őket egyetemre / főiskolára, hogy ők tanult emberek legyenek és ne kétkezi munkások mert az milyen...

Celtic 2010.01.26. 12:50:58

@Mitya Ivanov: Haat...Az iskola, ahova jarok:
BSC: nik.bmf.hu/index.php?page=24&lang=_hu
MSC: nik.bmf.hu/index.php?page=79&lang=_hu
nik.bmf.hu/index.php?page=81&lang=_hu

Namost en nem latom, hogy MSC-n olyan hihetetlenul nagy, mashonnan meg nem szerezheto tudast adnanak, amiert lenne ertelme vegigszopni azt a plusz ket evet.

Mitya Ivanov 2010.01.26. 13:40:40

@Celtic: megnéztem, és mivel nem vagyok műszaki ember, ezért a tantárgyleírásokból nem nagyon tudom megítélni, hogy mekkora különbségek vannak. Azért azt látom, hogy a mesterszakon mélyebben belemennek ugyanabba a modulba.
amit írtam, azt az általam egykor elvégzett szak bolognai változatára alapozva írtam.

mici˙ 2010.01.26. 14:41:38

@Celtic: amikor én jártam egyetemre, akkor meg azzal hülyítettek minket, hogy a bolognásokhoz képest mi császárok leszünk, mert mi itt nobel-díjas közgazdászok könyveiből tanulhatunk. az új rendszerben, ne legyen illúziónk, nem a diplomagyárakban folytatott oktatás lesz az új standard az átjárhatóság biztosítása érdekében. a közgázra csak azért lesz nehezebb bejutni, mint a gyöngyösi főiskolára, mert régről úgy tudjuk van valami presztízse és különben is,sokkal szebb az épülete.

nem tudom megítélni mi az igazság, de számomra újra bizonyítást nyert az a közhely, hogy minden generáció okosabbnak hiszi magát az előzőnél és az utána következőnél

Celtic 2010.01.26. 15:23:00

Volt szerencsem Pecsre is jarni ugyanerre a szakra, csak ott nem esti volt, hanem tavoktatas (ami ugyanigy heti harom nap volt, csak nehez volt bejutni dombovari letemre, nehez volt hazajutni es az anyag tok mas volt). Ja, meg fizetos volt, mint elso diploma, egyedul itt Budapesten, a NIK-en van esti, allami ebbol a szakbol. Namindegy, a lenyeg:

Itt a NIK-en kb. akkoriban is ez volt, Pecsen muszaki rajzot tanultam (igen, az elengedhetlen egy informatikusnak), ket felev es allamvizsgatargy volt a Jelek es rendszerek (amit itt egy felevben leadnak Iranyitastechnika cimszo alatt), harom szakirany volt, az elso amolyan epitesz-informatikus, a masodik gepesz-informatikus, mig itt programozo, rendszergazda es hasonlok. Ott me'g normal kreditesbe jartam, itt BSC-re, de akkor is, a tananyag annyira szar volt ott, hogy nehez elhinni, ugyanaz volt a szak. (Itt egy felev fizika, ott harom, itt ket felev analizis, ott harom, itt ket felev diszkret matek+egy felev linearis algebra, ott egyetlen felev diszkret matek).

Elvileg, amiota BSC, itt is es ott is ugyanaz a tartalom, nem tehetik meg, hogy a szak tanarainak 95%-a vegyeszmernok es gepeszmernok es onnan probalnak valahogyan kozeliteni az informatikahoz. De nem tudom, a valosagban is igy van-e.

Azt tudom, hogy MSC-n (ebben a tananyagban) rohadt kemeny elmelet van, amire nekem nagyon nincs szuksegem. Semmi vagyam, hogy programozo matematikus legyek (ahol mar a neveben is benne van, hogy a "programozo" csak jelzo az alany elott), BSC-n nagyon jo gyakorlat-orientalt a kepzes.
Mondjuk, rendszergazda vagyok, arra a szakiranyra mennek es en is latom, ehhez nem kell diploma (minthogy most sincs :)
Sajnos, mindenhol kell diploma (tapasztalat), tehat csak azt tehetem, hogy tanulok. Kozben tisztaban vagyok vele, hogy ezt a szakmat pl. technikumban is jol lehetne tanitani vagy OKJ-n (de technikumban nincs ilyen, OKJ-s kepzeseket meg, amiota ismerek par ott vegzett embert, messzire kerulom)

Itt egy vita az egeszrol. Most igazabol csak azt linkelem, ahol en szoltam hozza, de erdemes atnezni az egeszet:
hup.hu/node/76455#comment-855500

mbrz 2010.01.26. 16:07:22

marhajó poszt.
különösen vizsgaidőszakban nagyon jólesett, mondhatni motivál, nehogy minimálbérre bejelentett mobilalkatrész-kereskedő legyek. ált. ezek azok az arcok, akik a második dékáni méltányossági kérelem után is megbuknak az 5. uv-n.

a másik kedvencem meg amikor a hökös banda szidja a _bolonyai rendszert_, aminek köszönhetően havi negyvenet (papíron, persze) tesznek zsebre akár suttyó másodéves koruktól. jó lenne erről is olvasni :)

misbelief · http://tevhit.blog.hu 2010.01.26. 16:44:56

Bedobnék még egy témát: MBA!
Kertészeti egyetemi diplomával rendelkező, később mégis a pénzügyi világba keveredett menedzserek szokták "megcsinálni" noname angol university-k levelező szakán, mert ez muszáj ahhoz, hogy egyszer elnök-vezérigazgatók legyenek!

Mc_Fly 2010.01.26. 22:44:28

@Pepe135: kíváncsi vagyok, hogy milyen szakma az, ahol az MSc ennyivel többet ér a BSc diplománál. Komolyan, nem kötözködésből, mert én (itthon) tuti nem akarok a BME-n MSc-t szerezni, mivel szinte csak negatív tapasztalatokat hallok a már ott tanulóktól: erőltetett absztrakt elméleti órák, gyakorlati tudás csakis az önálló munkák során szerezhető, azt meg az ember a munkaerőpiacon is képes szerezni. Ezért szerintem kár plusz két évig egyetemre járni. Persze külföldön lehet, hogy más a helyzet.

Viszont tényleg motiváló a téma, amikor az utolsókat rúgjuk a vizsgák közt:)

brodaclop 2010.01.27. 01:20:52

Mc_Fly: A gyakorlati tudast barmelyik hulye fel tudja szedni es hasznalni ket het alatt. De aki megtanulta es megertette az egesz szamok nemstandard elmeletet meg a Markov-lancokat, az sokkal jobb esellyel fogja megerteni a gyakorlat mogotti osszefuggeseket es megallni a helyet olyan teruleten is, amihez nem adnak kezikonyvet.

(A vallalkozos reszt leszamitva en is ilyen "elfutok, de meg visszakiabalok" palyaelhagyo-egyetemfikazo vagyok, de adot en se fizetek ezeknek mar, egy fillert se!)

brodaclop 2010.01.27. 01:32:47

Na jo, inkabb megmondom a frankot az elmeleti meg gyakorlati oktatasrol: az elmeleti oktatas jobb eredmenyt hoz, de kockazatosabb. Az elmelet joval nehezebb, de ha sikerul megertened, mirol szol, sokszorosan megterul. Ha viszont nem megy, akkor ugy jartal, ott allsz egy rakas haszontalan tudasfoszlannyal.

A gyakorlati oktatas kockazatmentesebb, ha betanitott agysebesz nem is lehetsz, de betanitott programozomunkas annal konnyebben, aranylag megbizhato, de nem kiemelkedo szinvonalu munkad az iparag gerincet adhatja.

Az egyiket en bloc kihajitani az ablakon a masik kedveert mindenkepp hiba, mint ahogy az is, ha megprobalod raeroltetni oket olyan emberekre, akiknek nem valo.

ifj. Farkas Gyula · http://kosbor.blog.hu 2010.01.29. 11:31:55

Kedves Kommentelők!

Olvassátok el a felsőoktatásról szóló rövid szösszenetemet, melyet különböző szakokra járó ismerőseimmel készített interview-k alapján készítettem! kosbor.blog.hu/2010/01/29/felsooktatas_2010

Jó szelet!
ifj. Farkas Gyula

strohmann 2010.01.29. 13:23:52

@cd-r: "@migueldiez: mindíg a "tanult" emberek veszik magukat a legkomolyabban, hiszen sok esetben az egész énképük arra épül, hogy ők mennyivel értékesebbek a pórnépnél/más tanult embereknél és ha ezt valaki megkérdőjelezi, akkor az nagyon érzékeny pontokat tud érinteni. annyira szórakoztató szembesíteni másokat azzal, hogy mennyire túlbecsülik saját jelentőségüket."

Ez is egy modoros általánosítás.

Diplomásgyűlölőként „tanult” és „nem tanult” skatulyákban gondolkodsz, ez ugyanolyan mértékű, csak ellenkező előjelű túlzó általánosítás, mint némelyik butuska diplomás általad említett _én f**gom a passzátszelet is_ mentalitása a diplomanélküliekkel szemben.

Minél komolytalanabb képést végzett valaki, annál inkább hajlamos lehet erre a „felsőbbrendűségre” – gyengébb bölcsész szakok, kaposvári közgáz és más kihelyezett képzések, _Kacor király főiskolák_, stb. végzősei.

A „másik oldalnak” is megvannak a maguk modorosságai, az "énképük sokszor arra épül" hogy ők nem diplomások, és akkor most minden okleveles lenézi őket és "úgy" néznek rájuk és "úgy" beszélnek hozzájuk. Hidd el, nem kevesen vannak ilyenek is.

És az internet: a felsőoktatást szapulók jellegzetes típusai megjelennek pl. ilyen blogbejegyzést kommentálók között: a dilpomásgyűlölő (vagy csak oklevélirigy), a szakmunkásrajongó, a bölcsészfikázó, a bezzegműszakis.

Kinek jó az, hogy _szitokszó lett_ a diplomás (mint a vállalkozó és a rokkant)?

strohmann 2010.01.29. 13:26:01

@Erzsebet: "Szakmákkal sem lehet el helyezkedni. Fiam egyik volt osztálytársa fűtés- és vízvezeték szerelőként gályázik a Corában. Egy másik az idén végez autó szerelőként, ő is árufeltöltő lesz egy nagykerben. Sokan pedig itt-ott lézengenek. Akinek jobbak a képességei, az tanuljon."

A felsőoktatást szapulók egyik szajkózott panelja, hogy az aktuálisan legkeresettebb néhány fizikai szakmunka maszek keresetét hasonlítják mondjuk egy magyartanár közalkalmazotti fizetéséhez, vagy akár a diplomás átlagbérhez. Véletlenül sem egy programozó vagy villamosmérnök jövedelméhez.

Önálló vállalkozóként (adómentes pénz!) biztos nagy biznisz szerelőnek lenni, de alkalamazottként, pláne fiatal pályakezdőként nagy szívás általában. Lehetnek olyan hiányszakmák, ahol mégis jól járnak, de ez egyrészt erősen földrajzi területfüggő, másrészt időben változik, mint ahogy a dilpomás szakmáknál is.

cd-r 2010.01.29. 13:27:34

@Herr Strohmann: tévedsz. nem vagyok diplomásgyűlülő. őszintén szólva leszarom mások diplomáját. abban viszont egyetértek, hogy a komolytalanabb felsőoktatási intézményekben végzettek hajlamosabbak az ilyen fajta felsőbbrendűsködésre. amúgy meg ez a blog az általánosítgatásról szól, ha még nem esett volna le.

strohmann 2010.01.29. 13:29:01

@it's_me: "Ja meg a kommunikáció szakosok is! Amúgy ők mi a picsához értenek,komolyan kérdve.?"

Én nem vagyok még csak bölcsész sem, de a _kommédia szakosok_ szidása is közhely.

A kommunikáció szakosok 2/3-a fizetős hallgató. Váljék egészségükre, hogy ezt választották a saját felelősségükre! A maradék államilag finanszírozott egyharmad miatt _tart itt ez az ország_?

Na jó, lehet, hogy azt az 1/3-adot sem ártana tovább harmadolni. :)

mbrz 2010.01.29. 17:25:51

a poszt és a kommentek kapcsán eszembe jutott, hogy a következő kifejezéseket utálom a leginkább hallani a felsőoktatással kapcsolatban (mert annak megítélése sok esetben azok körültekintő megválasztásán múlik egyes egyetemek felvételi reklámkampányában. a többi egyetemet meg ismeri mindenki.) tehát:
munkaerőpiac, vagy jelzéként munkaerőpiaci (általában a jelzett szó az érvényesülés, lényeg, hogy nagy-nagy légüres teret jelöljön a hirdetést olvasó - rosszabb esetben a felfételiző - agyában, aki ettől azt fogja gondolni, "no, ezek tudnak valamit, amit én nem". ez amúgy a legtöbb kifejezésre jellemző)
versenyképes diploma
elérhető diploma (!)
nagy múltú intézmény (legalább 20 éves, maszek jóska emberbaráti szeretetből tovább akarta adni a módszert, ahogy a rendszerváltás után hirtelenjében megtollasodott, pedig simán azt is mondhatta volna, hogy alapítson mindenki kommunikációs főiskolát)
páratlan ösztöndíjlehetőségek (legalább egy, a minden egyetemen létező, pl. köztársasági- vagy tanulmányi-ösztöndíjon kívül)

képzéseink elvégzése után a hallgatók versenyképes diplomával a zsebükben indulhatnak el ígéretes pályájukon, nagy eséllyel a munkaerőpiaci érvényesülésre.

soha, de soha többet az életben nem megyek educatio kiállításra. soha.
süti beállítások módosítása