Olvasói rovat - A modoros makettező

2010/01/12. - írta: Modor Tibi

 

Most ismét rétegposzt következik, de annak ellenére, hogy közöm nincs a témához, remekül mulattam Hedge fogalmazásán. Az ünnepi jókívánságokat köszönjük utólag is! 

Ja, és ez nem a Nyelvész Józsi-féle makettezés. :))

Kedves Teéíjbour!

Hácsé országos cimborám sikerén felbuzdulva én is küldök egy tipikus társadalmi osztályról szóló szösszenetet. Természetesen belsős poszt, némi önreflexióval, bár azóta igyekszem a modoros-tipikus jellemzőkön túllépni, és csak az örömöknek élni. Tudod, kényeztetés és Carpe diem! Na, lássuk a medvét!

Az írásban foglalt okosságok jobb megértéséhez ajánlom az Aero magazin bármelyik számának utolsóelőtti-előtti oldalain található rovatot a makettezés örömeiről, amelyhez hasonlóan én is igyekszem dagályosan fogalmazni. A modorosságokat külön nem emelem ki, szerintem ráérez mindenki.

 


A modoros makettező

Régóta foglalkoztatott a kérdés, hogy a sokak által kedvelt és szeretett Lockheed P-38 Lightning-ot, a második világháború emblematikus szereplőjét milyen érzés lehet a polcomon tudni. Sokáig bújtam a szaksajtót a világháló különböző oldalain, míg végül arra a komoly elhatározásra jutottam, hogy nincs mese, be kell szereznem egy példányt jómagam számára is.

Miután megérleltem magamban az elképzelést, már csak azt kellett eldöntenem, pontosan milyen változatban szeretném. Mindannyian emlékszünk a hős Adams százados kalandjaira a Csendes-óceáni hadszíntéren, a Navy 28th Squadron „Tiger Feet” alakulat kebelében, jellegzetes cápamintás gépével. Nagyon szerettem volna, ha ezek a kalandok akkor is eszembe jutnának, ha otthon kakaószürcsölgetés közben a polcomra tekintek. Így próbáltam ezt a példányt beszerezni, lehetőleg nagy méretarányban, de tudtam, nem lesz sétagalopp.

A Hasegawa cég régen foglalkozott II. világháborús gépek nagy léptékű kiadásával, amik nagyszerű alapanyagnak bizonyultak diorámákhoz. Azonban a mindenki által jól ismert legutóbbi öntvényváltás alkalmával ezek a kitek eltűntek, legnagyobb bánatomra. Az Italeri tudvalevőleg nem a pontosságáról ismert, a Revell csak egy régi kiadással kecsegtetett, így csak régi ismerősünkben, a baráti Koreából származó Academy cégben bízhattam, de az információs világsztráda egyetlen rejtett zugában sem találtam meg a hőn áhított információt: kapható-e ez a készlet kis hazánkban?

Gondoltam: nincs más hátra, mint előre, nyakamba szedem a várost! Egy barátságos őszi reggelen mellkasomig felhúztam kényelmes Bang Dao típusú balfasznadrágomat, NDK-s hátizsákomba becsomagoltam kétnapi hideg élelmet, majd elindultam toronyiránt a Gyáli útra. Minden makettező kartács kedves kis odújában kezdtem a felderítő terepmunkát, nem is sikertelenül! Nagyon kedvező, 12.000,- Ft-os áron rá is leltem kutatásom tárgyára, az Academy 1:32 léptékű friss kiadására, aminek a matricakészlete ráadásul tartalmazta a hős Adams kapitány gépének díszeit is.

Otthon, anyukám kényelmes vackán kinyitva a vásárfiát rögtön eldöntöttem: dobozból fogom megépíteni. Az öntvények szépek, sorjamentesek, a panelvonalak megfelelően kiemeltek voltak. Érdekesség: a két törzsfél tartalmazta a futóaknát is, így ennek a beragasztásával külön nem kellett bíbelődni.

Az építést a pilótafülkével kezdtem. A műszerfalat nem az útmutató által javasolt RAL 32 színre festettem, hanem az eredeti képek szerinti hamurózsaszín-sivatagi kék árnyalatra, amit a Gunze 322 és 311 34:66 arányú keverésével értem el. A pilóta arcára mosolyt csaltam az anyukám lekváros buktájából származó hitlerszalonna egy kis darabkájával. Végül beragasztottam a helyére, ahova pontosan illeszkedett is, majd összeillesztettem a két törzsfelet. Két nap száradás után a megmaradt réseket kigletteltem, a vezérsíkok beillesztése után pedig a megfelelő sniccerrel a panelvonalakat újra kidolgoztam, mélyítettem, magasítottam, majd a megfelelő szint elérése után nyolc napig pihentettem.

A festés jelentette az újabb kihívást. Az útmutató szerinti kobraezüst-lombmályva keverék nem egészen felelt meg a korabeli Navy-színeknek, így a gyári festékekhez adtam egy kis kályhaezüst-vízügykék keveréket. Ezt a házilag készített kompresszorommal vittem fel a felületre, a Lada vízszivattyúja kiegészítve a háti permetező billentőszelepével tökéletesen megfelel erre a célra, mindenkinek csak ajánlani tudom. A maszkolást szalicilpapírral oldottam meg, az elfolyások a paneleknél így kikerülhetőek. A festés négy napig száradt, majd a kéményből származó korommal öregítettem. A kipufogók környékét fáradt motorolaj és fekete vízfesték (avagy vizifesték) elegyével folyattam meg.

Végül a gyári matricákat matricalágyítóval kezeltem, így tökéletesen illeszkedtek a helyükre. Sajnos a készlet nem volt tökéletes, ezért a HAD készletéből ki kellett egészítenem a bal főtartó középső pilonjának eresztékénél található figyelmeztető felirattal. A kilenc réteg ultrapuha lakkozás két hétig száradt, végül elégedetten tekinthettem legújabb gyermekemre. Az Academy készletével még a legkényesebb makettező pajtás, sőt maga Adams kapitány is elégedett lehet, nekem sincs okom panaszra.

Szerencsémre az elkészítés után rendezték a IV. Magyar Debilhobby Fesztivált, amin én is részt vettem Lightning-ommal. Másnak is tetszhetett a masina, ugyanis a dobogós II. helyezést értem el Re-tarda kategóriában. Mindenkinek további szép kiteket kívánok Jézuskára vagy Fenyőünnepre!


Sorjamentes, matricalágyító - világbajnok szakszavak :)) Köszönjük szépen, kedves Hedge.

Akit esetleg érdekel a tegnapi Depeche Mode-koncertről egy privát beszámoló, az nézzen át B-oldalékhoz - én követtem el.

Továbbá ajánlom Szoció Pata anyukás posztját A született Mamci címmel - a téma örök.

74 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DéeRGé 2010.01.12. 12:23:39

Szófetisiszta nőként külön piros(!)pont a színek érzékeltetésért, azt hittem, csak én használok olyan szavakat, hogy antikmálna és lambériazöld.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.01.12. 12:30:24

Mindig is tudtam csodálni az ilyen őrülteket.:)

Szpáhi 2010.01.12. 12:34:14

Mindig is tudtam, hogy makettezésben a kispályás balfék kategóriába tartozom. Nekem nem volt türelmem, hogy 2-3 hétig rakjam össze meg lakkozzak meg festéket keverjek és ötször átfessem. Összeragasztottam a cuccot, lefestettem, éjszaka megszáradt, reggel matricák. A modoros vendégek meg ámuldoztak, hogy "milyen kis ügyes ez a gyerek". Azt hiszem ma már csak egyet vagy kettőt mernék kitenni a polcra komolyabb égés kockáztatása nélkül:)

El Topo (Sgt. Elias) 2010.01.12. 12:38:46

@Szpáhi:

Jaj, hát az igazi makettezők nagyon durva dolgokat is megcsinálnak. Ahogy a posztoló is írta, a valósághű színhatás kedvéért napokig kevergetik a festékeket, meg archivumokban tökölnek, hogy kinek milyen karcok voltak a gépén, és milyen mintája volt a főfutó gumiabroncsának.

Styxx 2010.01.12. 12:44:17

A hitlerszalonna nem csak a modoros makettező, hanem minden modoros mádodikvilágháború-buzi egyik kedvenc csemegéje:-)

Szpáhi 2010.01.12. 12:48:22

@El Topo (Sgt. Elias): jaja, egyszer voltunk a Hadtörténeti Múzeumban, ahol rendeztek egy nagyobb makett-kiállítást. Persze nagyon megtetszettek a cuccok, ezért beszereztem egy újságot, amiben részletesen leírták, mit-hogy kell. És tényleg: a diorámát archív fényképfelvételek alapján csinálták és az alapkészlethez még kismillió extra cuccot beszereztek, felhasználtak, hogy valósághű legyen. Akkor döntöttem el, hogy ha mondjuk ez a "premiership", akkor én maradok az nb1-ben:)

Ottlaki Kababám 2010.01.12. 12:52:22

Eddig azé én sem jutottam el soha, elég még most is a kissé ügyesebb amatőr-gyenge profi határvonalon mozogni (esetleg borotvaélen táncolni).

Aki volt már ilyen rendezvényen (vagy tömegközlekedés-rajongók között), az megállapíthatta, hogy elég magas a retard-ráta. Ezért egy idő után kerüli az ilyen helyeket, jobb esetben a hobbiját pedig ilyen helyeken titkolja, marad véletlenül odakeveredett nézelődő :-)

nadivereb 2010.01.12. 12:55:28

@DéeRGé: Én ehhez hasonlóval akkor találkoztam, amikor tizenegyedikben elküldtek hímzőfonalat venni, mert nekünk kellett megcsinálni a ballagók tarisznyáját. Másodmagammal bementünk a boltba, kértünk huszonvalahány guriga zöld hímzőfonalat, erre az eladócsaj megkérdezi, hogy milyen zöldet.
Mint kiderült, hímzőfonálból is van negyvenakárhány zöld árnyalat, és mindnek van ám neve is.
Asszem valami pintyfoszöldnél állapodtunk meg.

Zorita 2010.01.12. 13:08:58

nagyon profi! egy igazi friki. szerintem a mi Gyulánknak biztos van legalább 1 hasonló haverja.

greggrant 2010.01.12. 13:10:15

mennék az V. Magyar Debilhobby Fesztiválra! Nem tudja valaki, mikor és hol lesz, és hogy lehet-e már jegyeket kapni rá?

lr 2010.01.12. 13:19:16

Be kell valljam, bár voltak próbálkozások input oldalon (főként ajándékok), máig számos meg nem épített készletem porosodik valahol.

Ellenben modellezés FTW - még szakkörre is jártam, és Lego Technicen nőttem fel, aminek a mai napig jó hasznát veszem. :)

Szalacsi_Dezső 2010.01.12. 13:42:12

ÁÁÁÁ! Ez én vagyok! :-D
Kivéve a Bang Dao típusú balfasznadrágot. :-D

Fapuma (törölt) 2010.01.12. 13:46:21

vegre egy igazan nekem tetszo poszt, noha semmi kozom a fent emlitett mikrokozosseghez. a technikus terminus helyes hasznalata 5 /azaz ot/ pont, kulon kiemelem a #vízügykék# szo hasznalatat, ami azonban bomlaszt. a Bang Dao balfasznadrag valos tenyezo vagy csak a fantazia szulotte?

noirp 2010.01.12. 13:46:39

Jézuskám:)) Sose modelleztem, de úgy pergett előttem a poszt, mint egy klip. Jóóóó.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2010.01.12. 13:48:50

Az a része tetszett, amikor a ladakompresszor meg a hátipermetező pillangószelepének házasításáról volt szó - de a laikus közönség bizonyára még ordasabb blődségeket várt volna. Bár lehet, hogy a profiknak már ez is éppen elég blőd volt.

Amúgy ez itt az igazán komoly makettépítés! (tessék NAGYON megnézni, mi miből készült!)

2.bp.blogspot.com/_ycP2LiOS3yk/SaLXyjpTh5I/AAAAAAAACx8/YO6DQtp6KvE/s1600-h/new+woodblocks+040.JPG

Imiface · http://zenezenezene.blog.hu/ 2010.01.12. 13:55:32

Én csak pár hete kezdtem bele egy, a makettezéssel rokon hobbiba, de a szakszavak már most ismerősen csengenek! Csillagos 5-ös poszt!:)

macskafaraok 2010.01.12. 14:18:43

A makettezés komoly dolog.
Bár a modorosság ténykérdés, de ez nem volt szép…

HRita · http://gorbe-sminktukor.blog.hu 2010.01.12. 14:19:54

Tejóég, ez szóról szóra az egyik volt kolegám :D Csak hogy ő még blogot is ír, nem egy posztot szentelve a makettezésnek. Azt a rohadt!
De sajnos a dioráma _kimaradt_. Az igazán modoros makettező azzal is bepróbálkozik közvetlenül az általa jól sikerültnek tartott vadászrepülőgép vagy tank után.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.01.12. 14:25:50

hiányoltam a makett és modell kifejezések összecseréléséért járó 30 perces kioktatás megjelenítését, de egyébként állat:)

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2010.01.12. 14:32:25

nagyon színes(:) leírás

:-)

(ugye ilyen orros a modoros szmájli?:)

failtv · http://kopkodotvmaci.blog.hu/ 2010.01.12. 14:35:09

Vannak benne a valóságot jól jellemző fordulatok. A kis zrika meg belefér- valahol mindenki úgyis irigyli a türelmét, a lelkesedését meg az ügyességét a makettezőknek.
Mellesleg én is sok makettet vettem annak idején, de túlnyomó részük dobozban is maradt, amikor rájöttem, hogy ezekből a fent leírt módon elkészített makett sose lesz. De az igazi érték soha nem avul, korrekt pénzekért adtam el egy évtized múltán a komplett dobozokat.:)

Mokele-Mbembe 2010.01.12. 14:43:25

Ez már nem is karikatúra, ha kicsippentjük a Bang Dao nadrágot a sztoriból...

Kurtz ezredes · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2010.01.12. 14:44:36

Riszpekt
Az én polcomon 15 éve ott a Lightning.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.01.12. 14:48:16

Valaki elárulná azért, mi a faszom az a Bang Dao nadrág?

Hal Stanton 2010.01.12. 14:51:57

Ez nagyon modri lett, tökéletes írás, semmi közöm a makettekhez, de le a kalappal!

Hal Stanton 2010.01.12. 14:54:12

Re-tarda ketegória, ismerős :))))

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2010.01.12. 14:59:16

Tökéletes, már elő is fizettem az Aero magazinra, kartács akarok lenni!

Tituszazeb 2010.01.12. 15:06:29

Kedvet kaptam a makettezéshez! (már vagy 20 éve elakarom kezdeni, nagy rá az esély, hogy most sem fogom :D)
Mindig csodáltam, hogy van valakinek ennyi türelme!
Egyébként tényleg nagyon modoros! :D

Zorita 2010.01.12. 15:15:27

@El Topo (Sgt. Elias): szerintem az olyan lehet, amilyet a kínaiban veszel. onnan a balfasz jelző? ebben az esetben inkább "szent igénytelenség", olyanok sajátja, akik inkább másra költenek, mint ruházkodásra. :D

GAbica 2010.01.12. 15:16:10

Nagyon szuper lett, bár ez a világ kicsit távol maradt tőlem, a legendás kétbalkezemnek köszönhetően.

@HRita: "amik nagyszerű alapanyagnak bizonyultak diorámákhoz" Benne van :D

Dr. No 2010.01.12. 15:38:56

Rossz a színkód, a Gunze jelölése H-val kezdődnek, és a H311-es sima szürke, a H322 pedig fényes ciánkék.

www.ipmsstockholm.org/colorcharts/stuff_eng_colorcharts_gunze.htm

Ez is mutatja, mennyire hozzá nem értő a poszt szerzője!

Fapuma (törölt) 2010.01.12. 15:46:58

@Dr. No: es mi a vizugykek szinkodja?
rajtad van a Ban Dao nadragod, ugye?

polkorrektul - balfasz vagy...

albert1 2010.01.12. 15:49:29

@Ottlaki Kababám: Aki volt már ilyen rendezvényen (vagy tömegközlekedés-rajongók között), az megállapíthatta, hogy elég magas a retard-ráta.

10 pont (töm. közl.)! De mennyire!!! :) Annyi zsíros hajat meg derékra kötött pulcsit sehol nem lehet látni. Nekem fogalmam sincs, honnan kerülnek elő, de ilyenkor kirajzanak. Életkor itt max. 14-16 év.

A hangerőszabályzás nélkül leadott fél-szakmai poénok megvannak? Vagy az Úristen, mit keresek én itt- feeling?

A makettező körökben nem forogtam, de a kész gépek az előbbinél jóval magasabb szellemi szintről árulkodnak (enyhén szólva), szerintem a dagályos fogalmazás csak azért van, mert ki kell tölteni azt a sok hasábot, de ők "nem a szavak emberei". ;)

lánczi sixx... izé... suxx 2010.01.12. 15:50:49

A sok okoskodótól megkérdezném: tudják-e, mi az a sorja... :D

IndaMuncher 2010.01.12. 15:58:56

"Otthon, anyukám kényelmes vackán..."(zseniális mondat)

"Rögtön eldöntöttem: dobozból fogom megépíteni." Ezt nem értem, hogy érti, hogy dobozból építi meg?

IndaMuncher 2010.01.12. 15:59:58

@lánczi sixx... izé... suxx: A sorja nem az, mikor a műanyagöntvény szélén ilyen kifolyt műanyag éles recéket képez?

IndaMuncher 2010.01.12. 16:02:33

@Fapuma: LoL szerintem poénkodott. :)
@Dr. No: Amirite?

Dr. No 2010.01.12. 16:03:26

@Fapuma: Nem, egyáltalán semmilyen nadrág nincs rajtam per pillanat. Két félvér bula dolgozik rajtam a munkapad alá görnyedve, miközben a Tamiya Military Miniatures No. 303 sorozatszámú JSU-152-esét festem a szórópisztolyba töltött Vallejo Russian Green 894,96-ossal. Ez ám az élvezet!

semota · http://livewithit.blog.hu 2010.01.12. 16:38:31

ugyan már, gyerekek, ez csak egy egészségesen autisztiqs nörd portréja :)

HRita · http://gorbe-sminktukor.blog.hu 2010.01.12. 16:40:22

@Gabica [almighty]: Jaj, tényleg, mostanában elég dekoncentrált vagyok :))

Ottlaki Kababám 2010.01.12. 16:42:33

@Fapuma: A balfasznadrág létező jelenség, az az, amikor a nadrág korcát a mellbimbókig kényelmesen fel tudod húzni. Retard fashion.

@macskafaraok: Komoly, épp ezért könnyen kifigurázható, érdemes rá. Egyébként épp egy A380-ba tervezek belekezdeni. A tervezés 2 éve tart.

@Kurtz ezredes: Ezredes, maga is!? Leborulok, csodálattal.

@perfor: A hétvégi re-tarda (jhelóóó!) köszicsá!

@Audi Achtzig: "Vagy az Úristen, mit keresek én itt- feeling?" Én egyszer csajt is elvittem töm.közl. nyílt napra... Égtem, mint a Reichstag.

@F.house: Ezt akkor írják, ha nem pótolják s dobozban található készletet mindenféle sufniban talált bisz-basszal.

Egész kedvet kaptam egy jó kis makettezéshez.

Dr. No 2010.01.12. 17:19:27

A legdurvább szöveg egyébként, amit a valóságban modellező/makettező körökben saját fülemmel hallottam, a következő volt: (némileg sértett hangon) "Bezzeg a fejlett Németországban külön, országos szövetséggel rendelkeznek a meleg vasútmodellezők!"

És nem viccnek szánta!

Fapuma (törölt) 2010.01.12. 17:24:18

a két félvér alatt két félvér nőt értesz, igaz?

a mellbimbóig húzott nadrágnál csak a szandáR fehér zokni kombó idegesít jobban...

Fapuma (törölt) 2010.01.12. 17:26:12

a félvér, meleg vasútmodellező németekről nem is beszélve, persze, akik asztal alatt szopják le az arra érdemeseket...

Styxx 2010.01.12. 17:27:56

@Dr. No: :-)))))
lehet, hogy nálunk is? Most azt modellezik, hogy a MÁV tartson-e a BKV-val szolidáris sztrájkot:-)

Dr. No 2010.01.12. 17:28:33

@Fapuma: Két félvér BULA. Azt hiszem, egyértelmű voltam. De most abbahagyom, mert anucikám kopogtat, hozza a három bögre kakaót. (Félreértések elkerülése végett: egyet nekem, kettőt a vendégkislányoknak.)

cd-r 2010.01.12. 17:29:12

azt azért megnézném amikor a félvér, meleg vasútmodellezők összecsapnak a bapistaszimpatizáns táncoktatókkal.

Dr. No 2010.01.12. 17:31:10

@Fapuma: Ban Daót egyébként csak a fakezű hülyék hordanak. Xien Hua a király, vagy ami most éppen rajtam van, Dadida.

Dr. No 2010.01.12. 17:32:49

@Dr. No: Fakezű hülye = 1/72 léptékben már nem tudja kifesteni a műanyagfigura arcát rendesen (szem-száj-stb.).

Szalacsi_Dezső 2010.01.12. 17:55:36

Azér a hozzászólásokból láccik, hogy vannak köztünk szép számmal hozzáértő modoros makettezők. Velem együtt. :-D

Ottlaki Kababám 2010.01.12. 18:28:19

@vészmadár (pica pica): pl. ha makettről van szó, ami UGYE röpképtelen:

"-Én is szoktam modellezni!
- És amikor eldobod repültetni, akkor nem sajnálod azt a sok összetörő darabot, amit olyan nehezen és sokáig ragasztottál össze?"

Más szerint viszont az anyagától függ. Ha fém, akkor modell (mert megegyezik az anyaga), ha műanyag, akkor makett. Ha készítenek kompozitból, az mi lesz? :-)

Mennem kell, anyukám elkészült az aranygaluskával.

SLacc 2010.01.12. 18:53:48

@El Topo (Sgt. Elias): Nagyon fontos, hogy hónaljban csak kicsit szoríthat a jó balfasznadrág, lehetőleg 10 méterenként fel kelljen húzni. Esetleges seggvágyányvillantás teli kéz miatt megint fontos.

SLacc 2010.01.12. 19:05:25

@lárvalányhaj: Hja, kérem, ez az igazi divat, bár én jobban szeretem a mackókék mackóalsó fazont. (-:

SLacc 2010.01.12. 19:06:43

Ja, és nem csak a Dang Bao, az Adios, a Hike, ... is jó márkák. :)

Dr. No 2010.01.12. 19:21:43

R. Scandi Fashion Bang Tao

www.emmybarphuket.com/tailor.html

Erre az úriszabóságra gondoltatok?

Dr. No 2010.01.12. 19:24:43

Vagy inkább erre?

www.tradekey.com/profile_view/uid/2189363/dadida-import-export-co-ltd.htm

"Namebrand apparel more than 120brands : Lacoste, Polo, Lrg, Bape, BBC, Artful, Red Monkey, Evisu, Gino, Ed Hardy, Christian, Akademiks, Rock & Republic, Armani etc." Asszem most rögtön rendelek egy konténernyi Armani-öltönyt tőlük.

Blackrock (törölt) 2010.01.12. 19:25:37

Én a Szánalmason láttam korábban egy japó modell/makett kiállításról képeket...azt hittem letszem a hajam, úgy megcsinálták a cuccot.

Ottlaki Kababám 2010.01.12. 19:40:33

@lárvalányhaj: Nabazz, ez az ultra változata, ilyet még álmodni sem mertem :-)

@Dr. No: Viszont komolyisten, nem tudtam, h van ilyen úri szabóság, csak akartam valami jó csájníííz nevet (ami ezexerint thai).

nyuszy 2010.01.13. 08:08:25

Izé. Én dolgoztam pár évig a Vízügynél, a vízügykék az egy létező szín, konkrétan az RGB #0F215A lenne az :)

wraith42 2010.01.13. 22:48:00

Az kimaradt, hogy:

"A törzsfeleket tanulmányozva szomorúan vettem észre, hogy a belső részletek kidolgozása elnagyolt ráadásul ez az elrendezés egy másik altipusé. Kénytelen voltam az egészet lecsiszolni. Eredeti archív fotók tanulmányozása után alig néhány hét alatt sikerült elkészítenem a belsőt tejfölösdobozból vágott lapokból, húzott szálból és rézdrótból. Kár hogy az ülés mögötti páncéllemez eltakarja az egészet."

Vagy amikor nem a dobozból építi meg:

"Bár köztudomású, hogy a Yamita kiváló maketteket épít, mégis úgy döntöttem hogy kicsit felturbózom ezt a PzKpfw XII Löwenbär harckocsit. Úgy döntöttem, hogy a csak papiron létező Ausf X verziót építem meg, de az Ausf W verzió tornyával és nyitott motortérrel. A toronyhoz beszereztem a gyártó saját átalakítókészletét. A motort a Lervinden műgyanta készletéből építettem, persze némi saját kiegészítéssel. A lövegcső természetesen fémből esztergált. A Fruit szemenkénti lánctalpa kötelező ehhez a maketthez. Fémmaratásból elég nagy a választék, én végül két Kazuard készlet mellett döntöttem. Már csak néhány apróság kellett, mint pl fém lőszerek és vontatókábel és máris nekikezdhettem az építésnek." :)

PS: én is maketteztem és mindig is szerettem volna ilyen szinten művelni ezt a dolgot, csak idő és minimális ügyesség nélkül elég nehéz :)

Ottlaki Kababám 2010.01.14. 08:51:32

@Ren42: Ez faszán belepasszol a képbe! A legjobb: alig néhány hét alatt és kár, hogy eltakarja az egészet :-) De azért csak csinálja, csis csinálja.

Én csak repülőkkel foglalkoztam, de a harckocsi tényleg még biszbaszosabb (ez sem egy modoros szó).

El Topo (Sgt. Elias) 2010.01.14. 10:50:58

A tudat, a tzdat, hogy ott van, megcsinálta rendesen! A hátpáncél ugyan eltakarja, de ha NEM TAKARNÁ EL, mindenki láthatná, hogy milyen korrekt munka!

csípősmustár 2010.01.15. 12:04:03

A Helyszínelőkből az a rész megvan, amikor a sorozatgyilkos Grissomnak küld igen aprólékosan kidolgozott maketteket a köv gyilkosságról(szekrényben bögrécske, a csukott ajtó mögött vagy ilyesmi)?
Nekem egyből ez ugrott be a cirkuszos makettről fentebb.

arodostoi · http://www.facebook.com/timocom.hu 2010.01.20. 16:43:12

A dobozból építés nagyjából azt jelenti, hogy a doboz tartalmát ragasztod össze, és a dobozban található matricákat ragasztod rá. Majd a festési útmutató alapján fested ki.
Namost ezt elérni, úgy, hogy nézzen is ki valahogy több évbe kerül.

Az írás teljesen korrekt, és mivel megszólítva érzem magam kicsit ellent is kell, hogy mondjak. A cikkben leírt építési módszer tényleg túlmutat a hobbi kategórián, ezt már szerintem nem lehet élvezni. Nem is beszélve arról, hogy egy-egy kiegészítő megvásárlása sokszor jelentősen többe kerül, mint maga a makett. Pl.: megépítek egy Irakban szolgált amcsi Abrams harckocsit 1:35 méretarányban, ára kb 5000 Ft, ha nem egy márkásabb cégtől veszed. Egy ilyen készlethez (kithez :)) lehet venni fém, szemenkénti lánctalpat (kb 600! darabból áll - értsd szemenkénti, ez kb 3-4000 HUF). Aztán, ha a motortért is meg akarod építeni, akkor lehet hozzá kapni műgyanta motorteret 4-10000 HUF-ig. Aztán ott van a fém, esztergált lövegcső, ami szintén 4-7000 HUF. Jöjjön a tank külseje: különböző műgyanta amerikai katonák által használt málhák, hátizsákok 3-5000 HUF. Aztán ha akarsz bele figurákat is, akkor egy-egy készlet kb 2-4000 HUF. Természetesen korhű, abban az évben gyártott fegyvereket, töltényhüvelyeket is lehet ám venni kb 2-4000 HUF. Szóval ez a része számomra már nem élvezet és nem is telik rá.

Egyébként szép hobbi, tényleg kell hozzá sok türelem. Az írás korrekt, bár ruhaneműkben és mamánál lakásban lehet eltérés. Gratula!

Plumper 2010.02.15. 14:52:58

namostakkor.. én is makettező vagyok, de ezt a modoros makettezést olyanoknál tudom elképzelni, akiknek annyi dellájuk van, hogy a legdrágább gyártótól (pl. Hasegawa) vesznek makettet, hozzá minden aranyárú kiegészítőt, és csak ekkor mutat vhogy a makett, ennyi szarral megspékelve, szanaszét nyitott aknaajtóval, motortérrel, 2 kg fotomaratással, műgyanták tucatjaival, mert ügyességet, ötletességet nem tudnak vásárolni.
egyébként a szerszámokból jó sok kell, plusz festék, kompresszor, szórópisztoly, de utána már nem olyan drága hobbi. nem annyira drága, mint a vasútmodellezés. (ami pedig modell, és nem makett!)

Ottlaki Kababám 2010.08.22. 16:40:52

www.hkbangdao.cn/

Szerintem ha megkérjük őket, készítenek nagy tételben nadrágot is.
süti beállítások módosítása