Olvasói rovat - A Kérges

2009/12/15. - írta: Modor Tibi

 

Az IT-vezetős poszt sikere után Pierre Woodman bedolgozónk újra jelentkezik: ezúttal Próbaemberrel közösen fedezték fel és alkották meg a Modoros vélhetően újabb, nagy népszerűséget kivívó, karizmatikus egyéniségét.

 

A Kérges

 

Nyájas Olvasók! A középkorú/idősödő korosztály egyik típusát vesszük ma górcső alá, név szerint: a Kérgest.

 

Kinézet:

 

A Kérges legfőbb jellegzetessége, hogy száraz, mint a sivatag.

Bőre cserzett bőrhöz, vagy tölgyfa kérgéhez hasonlatos (gy.k.: innen jön a neve is). Arcát grankanyon-szerűvé varázsolják a sűrű, mély barázdák, amelyek a Kérges eseménydús életének eredménye. Hajszíne nincs, ha feltétlenül rá kellene erőszakolni, akkor talán galambszürke és/vagy Rembrandtszürke színben "pompázik". A Kérges arcát mindig szigorúan kétnapos borosta borítja - ha van unokája, akkor az pusziadáskor mindig a "Jajj nagyapa szúúúrsz" mondatot kiáltja. Kezét előszeretettel húzza végig borostáján, dörzspapírhoz hasonló hangot hallatván. Esküvőkre, névnapi bulikra megborotválkozik ugyan, de éjfél után azonnal újra kétnapos borosta üt ki orcáján. Szeme színe szintén nincs, körbe rendeződött barázdák szegélyezik azt a részt, ahol a szemnek kellene lennie. Tekintete átható, sokszor a távolba réved, úgy nézve mindenkire, hogy közben mégsem néz senkire. A Kérges sosem elhízott és nagyon ritkán magas, pedig rengeteg eszik. Általában igen erős testalkatú. Egész megjelenéséből az erő, a tekintély és a megalkuvást nem ismerő elhivatottság sugárzik. Arca pókerarc, csak akkor olvashatók le róla érzelmek, ha ő is így akarja.

 

A Kérges alaptípus kétségkívül hasonló stílusjegyeket hordoz, mint az Öblös, de utóbbival ellentétben nem szükséges, hogy bömbölve vonja magára a figyelmet. A Kérges vasbeton falakon és vulkáni kőzeteken áthatoló, halk, mégis dörgő szubbasszusa elég ahhoz, hogy bármilyen helyzetben átvegye az irányítást anélkül, hogy fel kellene emelnie a hangját, éppen ezért ritkán is él ezzel az eszközzel. Ha mégis megteszi, akkor azt általában alapos verés követi.

 

A Kérges felmenői között szép számban találunk katonákat, csendőröket, légiósokat és háborús veteránokat.

 

Öltözködés, egyéb tartozékok:

 

A ruházat előtt rátérnék a Kérges legfontosabb kellékére: a cigarettára. A Kérges mindig cigizik; szájában vagy ujjai között minden élethelyzetben csonkká égett cigaretta van, de olybá tűnik, mintha soha nem gyújtana rá. Csak és kizárólag a legbrutálisabb cigarettákat szívja, vagy olyat, amilyen dobozt legalább 2 éve nem látott senki. Jellemző cigarettamárkák: Fecske, Kossuth, Munkás, külföldi Kérgesek esetén 1945 előtt gyártott Lucky Strike, esetleg Gauloises.

 

Munkáját is így végzi, a Kérges valószínűleg alvás közben is cigarettázik. Gyújtót nem használ, legjobb esetben is csak gyufát (ennek címkéje szintén múltidéző), de gyakran előfordul, hogy demonstratív jelleggel a keze ügyébe eső, karakteréhez illő eszközöket használ fel a cigaretta meggyújtására (lángszóró, acetilénfáklya, plazmavágó, esetleg gyalogsági golyószóró narancs-vörösen izzó csöve). Zuhanyzás és búvárkodás közben is dohányzik.

 

Ruházata sokféle lehet, mint maga a Kérges is. Jellemző ruhadarabok: olajfoltos, tíz évnél nem fiatalabb katonai vagy munkás overáll, azonban kinézete így is mindig rendezett. Ha így nem szalonképes, akkor dörmögve fehér vagy khaki (izom)pólót, néha atlétát húz terepszínű vagy fekete nadrággal. Lábán munkásbakancs vagy surranó képzelhető el csak. Öltöny, szmoking, frakk a Kérges testét per definitionem nem boríthatja. Ha mégis ilyenbe kényszerítik, akkor a lehető legrövidebb idő alatt szabadulni igyekszik tőle. Az elegáns bőrcipő töri a lábát. A Kérges arcán csakis ilyen helyzetben fedezhetők fel a fájdalom jelei, néha fel is szisszen.

Akárhogyan is legyen öltözve, a Kérges mindig tekintélyt parancsol.

 

Viselkedés, egyéb attitűdök:

 

A Kérges egész életében egyetlen munkahelyen dolgozott: jellemzően katona volt, kamionos, esetleg vájár vagy öntész.

A Kérges nem veti meg az italt. Kisfröccsöt iszik pálinkával, esetleg másféldeci kólákat kér (deci kóla-fél pálinka a pult alóli háziból), ezen szokása mellett évtizedekig kitart, esetleg a mennyiség növekszik. Külföldi Kérgesek whiskyt isznak tisztán, üvegből.

 

Ha kocsmázik, akkor végtelenül csendes. Amikor megszólal, akkor mintha borba mártott reszelő muzsikálna. Ilyenkor érdemes odafigyelni rá, mert a Kérges igen bölcs embertípus, amely bölcsesség óriási élettapasztalatából eredeztethető. Senkit ne tévesszen meg azonban ez a visszafogottság: vita vagy veszekedés esetén a Kérges rövid idő alatt izgalmi állapotba hozható, melynek következtében taktikai atomfegyver robbanásához hasonlatos robajjal kezd el üvölteni, mielőtt szecskává aprítja ellenfeleit.

 

Csendessége mögött tehát vadállat rejtőzik. A tévében róla nyilatkozzák a szomszédok, miután péppé veri kocsmatársait vagy felmossa az asszonnyal a padlót:

 

"A Laci? Az olyan csendes ember volt! Meg ügyes is nagyon, nem gondoltam volna róla ezt. Jöjjön nézze ő vakoltva fel a sufnit, nézze no milyen szép munka!”

 

A Kérges mindig szakbarbár, de a legjobbak közül. Munkáját Michelangelo szintjén végzi. Ha a Kérges ifás/kamazos volt (esetleg harckocsizó a seregben), akkor még ma is képes bármilyen járművel, (bodorodó cigarettafüst mögül hunyorítva) bármilyen méretű kapun beállni úgy, hogy a jármű két széle nanométerekre kerüli el az ütközést. Részegen is.

 

Ha kőműves, akkor unatkozva csapkod fel a ház homlokzatára korinthoszi oszlopfőket vakolókanállal.

 

Híres Kérgesek:

 

Charles Bronson, Clint Eastwood
 


 

Na ilyenből is tudnék pár példát hozni. Még a Gyulabá is hordoz kérges jellemvonásokat, talán vinnyogó hangja ad neki egy különleges élt. Várjuk tehát a kérges rokonokról, nagypapákról a beszámolókat!

Nagyapám egy igazi büszke, szíjas parasztember volt, háromkor-négykor már kivetette magából az ágy. Kilencvenéves koráig úgy füstölt, mint a gyárkémény, szalonnát reggelizett reggelente töpörtyűvel, fogmosás helyett meg pálinkával öblögetett - mégis megvolt minden foga.

100 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GAbica 2009.12.15. 10:09:27

Óóóó, remélem ma Styxx nem jön kommentelni, mert már én szégyellem magam.
De egy Kérges a mai napig feleségül venne, ha beleegyeznék. Csak ő vadász, nem pedig kamionos vagy katona. De igaz, volt katona :)
És egyszer hallottam kiabálni, pedig ismerem már jó ideje. De akkor aztán azt hittem kidől a vadászház összes fala.

GAbica 2009.12.15. 10:26:12

@zoltanatya: Kabbe. :D :D :D
Az exKérgesem velem sosem emelte fel a hangját, és nagyon gyengéd is tudott lenni :) Ügyhogy a modoros gyilkost írd bátran, na ott olyan csendben leszek, hogy csak na.
Valahogy az IFA féltengely nem vonz. Ha még egy jó kis Shermant mondtál volna :):):)

GAbica 2009.12.15. 10:28:42

"Kezét előszeretettel húzza végig borostáján, dörzspapírhoz hasonló hangot hallatván"
Na ez meg nagyapám, bár ő nem kérges volt, de ezt a hangot imádta kiadni.

És tényleg vannak olyan férfiak, akik ha megborotválkoznak, pár óra után már sötétlik a borosta, és másnapra már karcolnak. Hmmmm, nem is rossz az :)

Hal Stanton 2009.12.15. 10:29:20

Nálunk a műhelyben több kérges is dolgozik. Kérgesfészek a mi műhelyünk.

Zorita 2009.12.15. 10:35:28

"A Kérges legfőbb jellegzetessége, hogy száraz, mint a sivatag." Ehhez a szerephez minden körülmények között ragaszkodik. Hogy egy spanyol kollégámat idézzem (bocs a féloffért): "én a mezetáról származom, szárazabb vagyok, mint egy mazsola" és tartotta magát ahhoz, hogy soha, de soha még egy mosolyt se eresszen meg. a szerepemberek kurvára modorosak!!

cd-r 2009.12.15. 10:50:04

magyar kérges: charlie !

Jim 2009.12.15. 10:53:38

ez a mondat nagyon kafa:

"Esküvőkre, névnapi bulikra megborotválkozik ugyan, de éjfél után azonnal újra kétnapos borosta üt ki orcáján."

egyébként az igaz magyar kérges: Koncz Gábor.

dokk 2009.12.15. 10:57:41

Charlie soha nem "száraz"

Mitya Ivanov 2009.12.15. 10:59:43

Nagyfater ilyen volt. 96 évesen halt meg. Igaz, ő nem dohányzott, pálinkát nem ivott, de a többi leírás illik rá. Egész életében 68,2 kg volt, pedig lapátolta magába a szalonnát, a kolbászt, a zsírt, a kenyeret. A zöldségeket, paradicsomot, főzelékeket megvetette, kivéve a hagymát, amiről azt tartotta, hogy hagymával még a vasszeget is megenné. Ezermester volt, fogai között vagy szeget, vagy fogpiszkálót tartott, zsebeiben fogók garmadája volt. Mindent egyedül csinált a kertben, a szőlőtől a villanyszerelésig mindent. Az volt a felfogása, hogy ha az ember magának csinál valamit, pl házat épít, akkor a legtöbb munkát saját magának kell elvégezni, mert akkor lesz a legjobb. Ezért nagyapám egyszerre volt kőműves, esztergályos, szobafestő, tetőfedő-ács, később szőlész, borász, szántó-vető. A minőséggel néha problémák akadtak, főleg 40 év után, de azért jól dolgozott az öreg.
Előélete a vas és az elektromosság bűvkörében telt, hadiüzemben dolgozott. Amikor a németek ezt a hadiüzemet át akarták telepíteni Németországba 44-ben, akkor a teherautón ülve Győr előtt leszállt. Állítólag egy német katonának a szemébe mondta, hogy „én itt akkor leszállnék”, és az hagyta elmenni. Hihetetlen, de nagyapám hanghordozását és kijelentő hangszínét ismerve elhiszem, hogy egy 18 éves német katonát meg tudott győzni.

dokk 2009.12.15. 11:01:26

@Jim: meg Oszter Sándor, meg Bánhidi László, Délről meg Djoko Rosic

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2009.12.15. 11:06:14

nekem is egy vadász vagy katona ugrott be a képről, kellőképp utálom is őket.
a terepmintás cuccot hordókról: álatlában olyanok viselik, akik már a fizikai alkalmassági első körében elbuknának, másrészt viszont meggyőződésük, sok liba csajjal egyetemben, hogy a katonaság férfias dolog. Ez igen súlyos téveszme, és irtani illenék...

a vadász még gázabb, barátnőm szokta találóan megkérdezni Sopron környéki vonatokon, félhangosan, csupa zöld ruhás ember között, hogy a vadász miért visel vadászruhát a városban? Ő sem köpenyben megy bevásárolni, csak mert dietetikus...:)

El Topo (Sgt. Elias) 2009.12.15. 11:07:52

Én belülről vagyok kérges.

Mitya Ivanov 2009.12.15. 11:11:09

@vészmadár (pica pica): miért ne viselhetne zöld ruhát, ott ahol akar? Kevésbé gáz, mint a fehér köpeny

Mitya Ivanov 2009.12.15. 11:19:50

Székely B. Gábor a vezető kérges a színészek között.

Fröcsi Bácsi 2009.12.15. 11:33:13

@Jim: Koncz Gábor valóban, a Kérges mintapéldánya.

Honlapjának mottója a Kérgesek Világszövetségnek lobogóján is jól mutatna: "A bátrak sem élnek örökké, de a gyávák sohasem."

Az alaptípus további tudományos igényű tanulmányozásához elengedhetetlen forrás a kiváló színművész honlapjának tüzetes átböngészése:

www.konczgabor.hu/Kezdolap.html

Fröcsi Bácsi 2009.12.15. 11:33:41

Különösen ajánlom a fényképeket!

El Topo (Sgt. Elias) 2009.12.15. 11:36:52

Egyébként a poszt abban téved, hogy az igazán kérges SOSEM üvölt. Amikor igazán elhalkul, na akkor jön a kurva nagy verés.

greggrant 2009.12.15. 11:40:58

A félelem bére c. klasszikusban csak ilyen emberek szerepelnek.

fade 2009.12.15. 11:43:25

@vészmadár (pica pica):
A vadászat úgy ánblokk egy borzasztóan szánalmas dolog... Kimennek, elbújnak sunyiban a vadászlesben, kidugja a puska csövét, távcsővel 200 méterről oldalba lövi a békésen iszogató vaddisznót. Otthone meg mennek a nagy vadászsztorik, hogy ő mekkora hős. Basszus, persze. Még egy csimpánz is tud így kilőni AKÁRMIT.

Az egyetlen értéeklhető dolog a vadászatban az a szarvasprökölt :)

Maestro 2009.12.15. 11:43:37

a posztban vázolt Kérges nagyon sok hasonlóságot mutat a székelyekkel...
amúgy az Igazi Kérgesnek apai ágon hetedíziglen Kérgesek a felmenői, akiknek minden tudását gyerek- és fiatalkorában összegyűjti, innen eredeztethető, hogy honnan a rákból tud szőlőt nemesíteni még akkor is, ha az eredeti szakmája géplakatos.

El Topo (Sgt. Elias) 2009.12.15. 11:53:07

Őőőőőőő, a vadászat mondjuk a vadállomány megörzésének egyetlen és legjobb eszköze. Magam nem gyakorlom, de tudom.

Zorita 2009.12.15. 11:54:27

@fade: ráadásul a vadászok inkognitóban hajlamosak PECSÉTGYŰRŰT hordani

GAbica 2009.12.15. 12:01:58

Vadász ismerős és az ő ismerősei alapján kell az ellenőrzött vadászat. Megőrzik az állományt, kiveszik a túlszaporodást, ahol ki kell, áttelepítik, ahol az kell, illetve a veszett/beteg állatok sem maguktól tűnnek el általában. Már voltam olyan vadászaton, ahol az a lövés, amit leterítette a vaddisznót és sikeresnek tűnt, azért odaérkezés után kiderült, hogy van még élet az állatban. Nem lettem volna a felé hajoló vadász helyében. Azért megúszta élve, de rendesen össze kellett varrni. ÉS azt is megtanultam, hogy a vadásznál nem véletlen van kés, és ért is hozzá.
Még szerencse, hogy csak messziről szemléltem az eseményeket, meg általában nekem a vadászatból annyi jutott, hogy hajnali, éjszakai erdőjárás, és izé, kérgesség levedlése.

cd-r 2009.12.15. 12:05:47

@vészmadár (pica pica): szánalmas, szánalmas, nade ne tudd meg mit össze keresnek azzal, hogy svarcba' eladják a vadhúst a vendéglátósoknak.

vincere 2009.12.15. 12:09:06

jó kis poszt, nagyrészt apukám fiatalabb kiadására is ráillene (azóta az ital meg annak abbahagyása elpuhányította). aki valóban géplakatosként dolgozott, de nem nagyon tudok olyan fizikai munkát mondani a mezőgazdaságtól (na jó, azt pont tanulta) az ipar többféle ágáig, amit ne művelt volna kiválóan. ő is old school volt, otthon mindent meg kell csinálni, munka mellett házat építeni, kertet művelni, minden létező javítást magának megcsinálni.
azért használok múlt időt, mert ez kb. 15 éve véget ért, azóta csak tévézik.

a Kérges nemzetközi jelképe sztem Charles Bronson.

cd-r 2009.12.15. 12:09:10

@Gabica [a legboldogabb]: az általam ismert vadászok a legsúlyosabb alkoholisták akikkel életemben találkoztam. az egyik már embert is ölt "véletlenül" (hulla részegen lelőtte a legjobb barátját)

El Topo (Sgt. Elias) 2009.12.15. 12:25:55

@Gabica [a legboldogabb]:

A hobbivadászok is jók valamire. Afrika nemes vadjai már 50 éve nem léteznének vadászat nélkül.

GAbica 2009.12.15. 12:37:08

@cd-r: Azért ne gondold,hogy én töménytelen sok vadászt ismerek. Úgy 5 főt, abból egyet közelről. Mondjuk ő is ivott, de nem többet, mint a falusi ismerőseim. Viszont volt egy olyan ismerőse, akinek a 10 méteres körzetében fizikailag rosszul lettem. Biztos ismered azt az embertípust, aki úgy hat rád, mintha valaki bottal ütne, ha közel jön. Az ő kezébe akkor sem adtam volna fegyvert, ha kényszerítenek rá.

@El Topo (Sgt. Elias): Igazából nem védem egyik oldalt sem, csak láttam mindkét felet, és el tudom fogadni a saját igazukat. De a szabályozott vadászatot támogatom, az orvvadászatot egyértelműen nem.

marcivagyok 2009.12.15. 12:48:22

ritkján történik meg a modorosblogon, hogy hangosan röhögök, de itt a dohányos résznél nagyon röhögtem :D

remek kis poszt lett. megjegyzem, hogy Clint eastwood megrögzött vega(akárcsak jómagam), remélem ettől még kalsszikus Kérges marad!

Blackrock (törölt) 2009.12.15. 13:50:31

"öntész" ezmiez?

Egyébként a "Kérgesnek" van női megfelelője is, aki az esetek 90%-ban tanár, a fennmaradó 10%-ban pedig valamely közhivatal alkalmazottja. Ő az, akinek női mivoltára már réges-régen csak a neve emlékeztet.

@El Topo (Sgt. Elias): ami azt illeti, Afrika nemes vadjai már most sem léteznek, csak a nemzeti parkokban ergo mikor valamelyik pénzeszsák afrikai nagyvadra vadászik védett állatokat pusztít el (teljesen értelmetlenül).

El Topo (Sgt. Elias) 2009.12.15. 13:59:23

@Blackrock:

Azokat a nemzeti parkokat jórészt Német, Spanyol, Olasz, Amerikai hobbivadászok pénzéből tartják fent. Ha ezek nem járnának vadászni, a fekák már feletették volna a girhes kecskéikkel egész Afrikát.

Blackrock (törölt) 2009.12.15. 14:24:43

@El Topo (Sgt. Elias): nem vagyok abban teljesen biztos, hogy mindent a pénzes nyugati hobbivadászok pénzelnének. Persze egy biztos, hogy van ilyen is. Ettől függetlenül az egyik legvisszataszítóbb dolognak tartom az ilyen jellegű vadászatot és azt sem értem, hogy pl. egy oroszlán vagy bármilyen nagyvad kilövése miért okoz valakinek örömet? Én egyszer ismertem egy profi "vadászt", és neki is azt mondtam, hogy, öregem, majd ha egy szál késsel vagy dárdával ejted el a vadat, akkor beszélhetünk vadászatról...

El Topo (Sgt. Elias) 2009.12.15. 14:30:59

Extrém esetben előfordul. Ha elég sokat fizetsz, bevisznek a bushba egy szál aszegájjal, ami egy ilyen rövidnyelű lándzsaféleség. Olyan 50 cm lehet a vasa, és 70 a nyele kb. És akkor, ha jön a bivaly, megpróbálhatod leszúrni, de az is sanszos, hogy ő szúr le téged. Komolyan van ilyen.
Egyébként aki szalad párszáz kilométert egy elefánt után, az megérdemli azt is, hogy lelőhesse.

Mitya Ivanov 2009.12.15. 14:37:31

hagyjátok már a vadászokat, vagy ha nem, akkor szedjétek ízekre a modoros disznőölést vagy a vágóhidi szakmunkásokat is, esetleg a rágcsálóirtókat még.
Utálom az ilyen álszent dumát, hogy majd dárdával vagy íjjal, akkor rendben van, puskával nem. Nevetséges

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.12.15. 15:01:53

@Mitya Ivanov: nem nagyon tisztelem a horgászok v. a vadászok hobbiját, de ha szabályozott keretek között csinálják, és a végén valaki meg is eszi, az úgy szerintem elfogadható. A disznóvágás dettó, de ha valaki bepálinkázva maszkként hordja a disznó fejét, az nem vicces.

Nem tartom elfogadhatónak a prémért v. a trófeáért, az élményért folyó vadászatot, pláne nem védett fajok ellen, tilosban.

A fakitermelés saját erdőből, új ültetéssel okés, a falopás nem.

Blackrock (törölt) 2009.12.15. 15:14:58

@Mitya Ivanov: az ipari jellegű állattenyésztés és a hobbivadászat közé azért ne húzzunk már egyenlőségjelet.

Blackrock (törölt) 2009.12.15. 15:16:55

@El Topo (Sgt. Elias): na, az vadászat. tiszta küzdelem. de amikor a csávó feláll a dzsip ketreccel védett platójára és onnan távcsöves puskával leszedi a vadat, az egy igen puhapöcs dolog.

Blackrock (törölt) 2009.12.15. 15:20:32

@Mitya Ivanov: amúgy meg kurvára nem álszent és végképp nem nevetséges.

Zorita 2009.12.15. 15:25:16

@Modor Tibi: azt hittem elírtad azt a szót, hogy "maszkként", és azon tűnődtem, hogy "maszekként hordja a disznó fejét", az tényleg olyan feketevágás-jellegű, de attól még esetleg lehet vicces, mert hordozgatni valamit, az még nem baj (?) aztán leesett, hogy az valóban "maszkként", bár betegebb. tényleg nem vicces.

Mitya Ivanov 2009.12.15. 15:35:07

@Blackrock:
ez nagyon is álszent: "Én egyszer ismertem egy profi "vadászt", és neki is azt mondtam, hogy, öregem, majd ha egy szál késsel vagy dárdával ejted el a vadat, akkor beszélhetünk vadászatról..."

Mitya Ivanov 2009.12.15. 15:36:27

@Blackrock: mi értesz hobbivadászat alatt?

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2009.12.15. 16:03:50

KURVAJÓ ÍRÀS! A kérges basszus milyen arc, az öblöst is lenyomja. Amíg az öblös mondjuk össze-vissza höbörög meg osztja az észt hogy oda 26-os kell addig a kérges pusztakézzel ráhúzza úgy az anyát a menetre, hogy az öblös is elhallgat.

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2009.12.15. 16:07:03

@Modor Tibi: A legutóbbi disznóölésen például jól éreztem magam, csak az volt a kár hogy úgy fostam egész éjjel mint a murányi ló, hatalmas nagy tócsákat egy túlméretezett családi házban ahol minden ajtó nyikorgott. Szépen nézett ki a vécé. Juhéj!

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2009.12.15. 17:16:35

A kérges tényleg korfüggetlen típus. Nagyatyáink voltak a még kérgesebbek. A huszadik század gyermekei, mondanám dőlt betűvel. Szinte látom a leírásban magam előtt a nagyapámat. Terepszínű ruhája nem volt, mindenféle kinyúlt melegítő meg munkásnadrág igen. Kocsmába nem járt, ellenben a pálinkája finom volt és erős mint a lórúgás. És tényleg mindenhez értett. Kivétel nélkül.

Annyival egészíteném ki, ha ő a kérges, hogy ha öltönybe kényszerül akkor viszont "machismo ultra" fokozaton viseli. Legalábbis az öreg széles vállain és az utolsó pillanatig szálegyenes tartásán úgy állt az öltöny, ahogy kell. Van róla fotó altiszti egyenruhában, azon is. Szóval tudnak ők öltözködni, csak nem szeretnek :-)

Jim 2009.12.15. 17:56:27

@Modor Tibi: ez tipikusan az az oldal, alapvetően vicces, de azért egy-két kép már tényleg túlzás

www.disznovagas.hu/

Motorpenis 2009.12.15. 18:07:53

Személyesen nem nagyon ismerek Kérgest, de láttam már ilyet, igaz, az magas volt. Pécsen van egy ilyen arc, 50 évnél idősebb, építkezéseken segédkezik, és dús hosszú haja van, olyan mint az Omega énekese. Én Száraz-nak neveztem.

Motorpenis 2009.12.15. 18:12:17

@Modor Tibi: Tisztelt Uram! Én önnel nagyon egyetértek!

Der Beste 2009.12.15. 18:23:33

Hopp, ez a poszt tökéletes.
Az egyik kérges ismerősőm valóban vadász, terepszínű cuccokban jár, a seregben Ural-t vezetett, régen lakatosként dolgozott, most kertészkedik.
A másik Kérges elmúlt hetven, de kénytelen építkezéseken zulágerkedni, mert a fia hitelfedezete az örege lakása volt, aztán a fiú lelépett külföldre, az öreg meg kénytelen törleszteni. Novemberben is olyan barna még az öreg, mint aki most jött Hawaii-ról.
Mindkettő cigizik, s egyik kérges ismerősömön sincs egy deka súlyfelesleg sem, pedig rengeteget esznek.
Gratulálok a posztoló(k)nak. Mestermunka.

NDT · http://nemdomi.blog.hu 2009.12.15. 18:39:19

@Modor Tibi
Nem hiszem, hogy az élményért való vadászat elítélendő lenne, főleg, mert a végeredményt tekintve nincs ilyen. minden lelőtt vad húsát és ehető belső részeit (máj) megeszi valaki
másrészt ez egy marha régi ösztön modern kori kiélése. mások vásárláskor élik ki ugyanezt, amivel többet ártanak a környezetnek, mint az, aki lelő egy vadat a szabályozott vadgazdálkodás keretén belül.
mint hobbi egészséges, szép, és szintén nem károsabb, mint pl. a motorsportok, vagy mint a repülés.

Az orvvadászatot természetesen nem támogatom.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2009.12.15. 19:01:13

én nem a vadászatot kívántam cinkelni. Mondjuk az sztem netto marhaság, hogy vadállomány nagyságának szabályozása, állati szar lehet annak a többi, nem vadászott egymillió fajnak,a melyik magát kénytelen szabályozni. Arra mutattam rá, hogy sztem nevetséges, hogy egy sztem MUNKARUHÁZATOT vagy EGYENRUHÁT (vadászöltözék) valaki éjjel-nappal, a budiban is hordja. Részemről ez alá az elbírálás alá esik az is, aki ficomezben megy ki az utcára. Ha úszósapkában mennék ki, békatalppal, az nevetséges, ugye? na hát, a focimez az ugyanilyen sportöltözék...

NDT · http://nemdomi.blog.hu 2009.12.15. 19:04:01

@vészmadár (pica pica): a nem vadászott kismillió fajnak nem teremtettünk olyan életfeltételeket, amik mellett túlszaporodnának. az erdő- és vadgazdálkodást egyetemen tanítják, nyilván egy picivel jobban értenek hozzá, mint mi.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2009.12.15. 19:05:36

@nemdomi: tudom, én is oda jártam:)

de mivel a környezetvédelem felől jövök, mindig azt mondom, nem az őzek vették el az ipari és mezőgazdasági területeket az erdeikkel, hanem fordítva...

NDT · http://nemdomi.blog.hu 2009.12.15. 19:16:40

@vészmadár (pica pica): hidd el, nagyon szeretem a természetet. de úgy hiszem, emberként a Föld ésszerű(!) használatára jogosultságunk van. ha épp az erdőből veszünk el területet, akkor onnan. az itthon honos nagyvadakat tudtommal nem fenyegeti a kihalás.
ha egy ember által még nem meghódított helyre megyek, ahol például a tigris a tápláléklánc csúcsa, ott neki joga van megenni engem-amellett, hogy nekem is jogom van az életemet védeni.:)
OFF hová jártál?

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2009.12.15. 19:20:03

kérges: delej.deviantart.com/art/self-portrait-137389925
nagyapám vagongyári melósként, betonoszlopgyártó maszekként igazi kérges volt. sosem cigizett, de sutyiban megivott ezt-azt, amikor nagymutter nem figyelte. hétvégi telken egymaga ásta ki a pincét, szinte egyedül húzta fel a házat, "mert akkor lesz a legjobb". áldott jó ember volt, sajnos a 60-at sem érte meg. :(
trokán péter, mint erdész és vadész mennyire kérges?

666E 2009.12.15. 19:47:06

nekem egy volt munkatársam olyan kérges, hogy csak na. ő mondjuk motoros futár. csak akkor hallottam beszélni, ha valami nem tetszett neki, vagy ha hozzá szóltak. még a himnuszt is káromkodva mondaná el és szerintem még a tablóképén is cigi lógott a szájából.

aribeth 2009.12.15. 20:44:40

A híres Kérges listához: a ránckirály Tommy Lee Jones és Edward James Olmos.
Meg Stilgar a Dűnéből.

Blackrock

@Blackrock:
"van női megfelelője is, aki az esetek 90%-ban tanár, a fennmaradó 10%-ban pedig valamely közhivatal alkalmazottja"

Úgy van. De akad néhány Kérges doktornő is.

NDT · http://nemdomi.blog.hu 2009.12.15. 20:52:36

@vészmadár (pica pica): csak azért kérdem, mert én meg gödöllői vagyok (mármint lakos:))

hogy ON legyek

a westernfilmek tele vannak Kérgesekkel, nem csak Eastwood. csomó ilyen karakter van.

ibafaipap 2009.12.15. 20:55:36

Szintén nagyapám volt ilyen kérges kategória. Kőművestanoncként kezdte, aztán építészmérnökké küzdötte fel magát. Ő húzta fel a házát, meg egy nyaralót, közben gondozta a kertet, egy málnást meg egy gyümölcsöst. A Don-kanyarba induló seregből úgy szökött meg, hogy minden társát elkapták és lelőtték, csak este mozgott, nappal erdőkben, mezőkön bújkált. Jószokása volt, hogy nyaranta egy szál fürdőgatyában vezette a Trabit.

nyílméregbéka 2009.12.15. 21:57:28

Nekem erről a posztról végig a Gran Torino jutott eszembe.

Ormótlan · http://bogaras.blog.hu 2009.12.16. 06:27:53

@Fröcsi Bácsi: Ajjaj, ez odabasz. Nem azért, amiért beraktad, hanem azért, mert szci céget reklámoz.... ("Ajánlásaim") Nem hittem volna......... :-(
Egyébként kérges ide vagy oda, némelyik fotója alapján simán lebuziznám.

Ormótlan · http://bogaras.blog.hu 2009.12.16. 07:07:10

Apai nagyapám volt az, bár csak lelkiekben. Mérnökemberként sokat járt öltönyben, de otthon szigorúan csak melegítőnadrágban, hozzá ing + nyakkendő + kötött mellény, hozzá kényelmes szőrmepapucs. Gyorsan növő borostája miatt naponta kétszer borotválkozottt. Mindenhez értett, beszélni nem szokott, csak lebaszni, vagy azt sem, csak rögtön ütni (őt is verték gyerekkorában). Nagykorúságától fogva főnök volt, ellentmondást sosem tűrt. Negyvenöt évesen ugyanúgy nézett ki, mint 70 évesen. Helyre hitlerbajuszt viselt, ami olyan bökős volt, hogy acélt lehetett volna vele reszelni. A levestészta rendre fennakadt a bajszán, amit nem szabadott kiröhögni, mert azonnal lendült a keze. Öreganyám ezért egy idő után csak daragaluskával csinálta a húslevest... A társaságában még a vajas kenyeret is késsel-villával kellett enni, ő is mindent úgy evett. Ha egyetlen percet is késett az ebéd, a saját nevelőanyját (aki a nagynénje volt, miután az édesanyja, aki a családi legendárium szerint átsegítette a túlvilágra a második férjét, lelépett Amerikába egy pasival; az apja még öregapám kicsi korában meghalt) is irdatlanul lebaszta. Kedvenc étele a stefánia vagdalt volt (igazi, marhahúsos egyben sült fasírt, nem a menzai utánzat, de azt nem tudom megmondani, honnan szereztek állandóan marhahúst a hatvanas-hetvenes években az öregek), ebből sosem tudott eleget enni. Szabad idejében folyamatosan diót rágcsált, az íróasztalán a tollak és egyéb szerkentyűk mellett volt diótörő is.
Még akkor is cigarettázott, miután 67-ben Kalkuttában TBC-t kapott. Igaz, innentől fogva csak szipkából, félbetört talpas cigiket, de azt folyamatosan. Egyetlen dologgal lehetett mosolyt csalni a képére: a friss mezei kakukkfűvel. Ha ennek az illatát megérezte, önkéntelenül elmosolyodott, de amint észrevette magán a mosolyt, el is tüntette az arcáról. A hangja is stimmel, általában igen halk volt, de ha megemelte, akkor dőltek a falak. A legnagyobb baj az volt, hogy álmában rendszeresen énekelt, s ilyenkor rajta kívül senki nem aludt a házban, olyan hangerővel nyomta. Karády-slágereket vagy operetteket énekelt... Egész életében egy munkahelyen dolgozott, bár ennek a jóvoltából a világot bejárta. Eképpen inni csak whisky-t szokott, nagyritkán márkás brandy-t vagy pálinkát. Azt, hogy barna szeme volt, csak onnan tudtuk, hogy öreganyánké kék volt, de mind faternak, mind a húgának barna. A haja valamikor 20 éves korában barna lehetett, de ezt követően dohánysárgával kevert ősz lett. Volt orosz hadifogságban, de nem sokat, szerintem azért küldték hamar haza, hogy szabaduljanak tőle...
Nyugdíjasként szőlőnemesítésbe kezdett, milliméterpapírra rajzolta a példányok növekedését hetente... Tolómérővel mérte a szőlők hajtásait...
Az egész család egyhangú megkönnyebbüléssel sóhajtott fel, amikor meghalt. (Faterom azóta lett normális ember, amióta az öregje nincs, előtte ő is ugyanolyan dilinyós volt...) Orvos kétszer mert hozzányúlni: amikor a TBC-jét diagnosztizáltálták, meg amikor a halál beálltát megállapították.

El Topo (Sgt. Elias) 2009.12.16. 07:28:19

A tolómérő nagyon jó!!!
Alacsonyabb képzettségű kérgesek hajlamosabbak mindenféle eszközt, alkatrészt dűzni, vinkli, subler, kontramutter néven emlegetni, de az egyetemet végzett kérgesek ragaszkodnak a szabatos, tankönyvi, magyar nevekhez. Például: egyetemes fogó.

nyílméregbéka 2009.12.16. 09:05:42

@Maestro: "a posztban vázolt Kérges nagyon sok hasonlóságot mutat a székelyekkel..."
TÉNYLEG!! Lusta vagyok, ezért most nem fogalmazok, csak beidézem @Professor Pizka-t az általam ismert tipikus székely kérgesről:
"Szinte látom a leírásban magam előtt a nagyapámat. Terepszínű ruhája nem volt, mindenféle kinyúlt melegítő meg munkásnadrág igen. Kocsmába nem járt, ellenben a pálinkája finom volt és erős mint a lórúgás. És tényleg mindenhez értett. Kivétel nélkül."
100%-ig stimmel :-)

vincere 2009.12.16. 10:15:40

@Ormótlan: egész gyerekkoromat úgy töltöttem, h. vasárnap délben a harangszó kezdetére ott kellett ülni az ebédhez, anyukám állandóan stresszelt, h. elkészüljön. apukám azóta belazult, mióta már nem aktív jómunkásember.
ja, és "magyar ember evés közben nem beszél", mondta a sváb apukám, nem is beszéltünk soha ebéd alatt egy szót se, én meg felnőtt korban tanulhattam meg szépen, hogyan is kell szocializálódni...

El Topo (Sgt. Elias) 2009.12.16. 10:27:06

@vincere:

12.00-kor ebéd, kinyerma, időjárás-és vizállásjelentés?

vincere 2009.12.16. 10:28:30

@El Topo (Sgt. Elias): és 30 perc alatt a Föld körül...
teljesen összezavarodtunk, mikor pár éve áttették ez utóbbi műsort máskorra, azóta nép-világzenei műsor van akkor, mikor ebédelünk (valamikor 1 óra után asszem)

GAbica 2009.12.16. 10:32:17

@vincere: @El Topo (Sgt. Elias):
Aki kérdez: Czigány György.
Aki válaszol: Kiss Gézáné nyugdíjas okleveles gépészmérnök :)

El Topo (Sgt. Elias) 2009.12.16. 10:51:27

@Gabica [a legboldogabb]:

Az Ipoly Nógrádszakállnál apad, máshol árad.
Az ezerhatszáznyolcvankilences folyamkilométernél hajóútszűkület, szélessége ötven, hosszúsága ezer méter. Hajóvonták találkozása tilos.
Az Inn Scherdingnél huszonöt deciméter.

GAbica 2009.12.16. 10:56:33

@El Topo (Sgt. Elias): ezt pedig naponta többször kellett meghallgatni, mert a papa a hajósmúltja miatt mindig tudni akarta az aktuális állást :D :D :D

Szalacsi_Dezső 2009.12.16. 14:44:31

@Gabica [a legboldogabb]:
Nagymamám (a szépművészetis) rendeszeresen felírta a vízállásjelentés előtti időjárás jelentés adatait. Több spirálfüzetet hagyott maga után. Szerintem a Vissy László egy vagyont fizetne érte.
:-D
Nagyapám is igazi kérges volt, bár ő sosem kiabált. Onnan tudtuk, hogy veszekszenek a nagymutterral, hogy olyankor magázódtak.

GAbica 2009.12.16. 14:48:58

@Szalacsi Dezső: keresd meg, nagy kincset őrzöl :D
Papa meg mama esetén onnan tudtuk, hogy vitáznak, hogy a papa aznap a telken aludt, a mama meg csak németül beszélt. De a hangját akkor sem emelte meg egyik sem. Ez a 30 éves emlékezetem szerint kétszer fordult elő, de mikor másnap a papa igen kapatosan hazaállított, mamának beindult a szegény drágám effektus és el volt minden felejtve.

hhunter · http://headhunter.blog.hu 2009.12.16. 15:14:38

ragyogó post. nagyfater is megjárta az orosz frontot, hadifogságot is. utána nem ült trolira itthon, mert annak "köze volt Sztálinhoz". inkább gyalogolt. a gesztenyepüréhez is kenyeret evett, és reggel "kaukázusi kefír" és fokhagyma nélkül nem indult a nap. ettől persze egész nap bűz áradt a bőréből

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2009.12.16. 16:06:19

ki nyel ma? játékos buzikkal tíz percben. :D

Ormótlan · http://bogaras.blog.hu 2009.12.16. 18:03:08

@El Topo (Sgt. Elias): Erre szó szerint emlékszem (bár néhány ilyet még össze lehetne rakni valami random vízállásjelentés-generátorral, lehet, régen is úgy csinálták).
@Szalacsi Dezső: Károly. Amúgy én is vagyonokat adnék azokért a füzetekért, már ha lennének nálam olyanok. :-)
@vincere: Szerencsére, amint kiszabadultam a családi (vipera)fészekből, azonnal megtanultam beszélni ebéd közben. :-) Ha nem egyedül eszem, ma is így van. A legjobbakat egy komótosan elköltött ebéd vagy vacsora közben lehet dumálni, főleg, ha még egy üveg bor is akad az asztalon. :-)

El Topo (Sgt. Elias) 2009.12.16. 18:06:47

@Ormótlan:

Hát látod, hogy én is. Fogalmam nincs, miért kellett nekem gyerekkoromban minden ebédnél vízállásjelentést hallgatni. Gondolj bele, körülbelül harminc éve mennyit hallgathattam, ha most így vágom, séróból!

El Topo (Sgt. Elias) 2009.12.16. 18:21:54

Ja, és valószínűleg a rendszeresen hallgatott vízállsjelentés hatására a srácokkal azt énekeltük a sátormászóka tetején ülve, hogy:

Ungvár alatt folyik az Ung,
Abban úszik Mao Ce Tung.
Meghalt már az öreg Mao,
nem kell neki rökamié.

Kurvára semmi értelme, de akkoriban nagyon jól elütöttük ezzel az időt.

migueldiez 2009.12.16. 20:12:25

Nekem a nagyfater szinten nyomokban tartalazott kerges jellemvonasokat, de a fentieket olvasva en is egy törtenetet emelnek ki.
Köszegen voltunk, es ha mar az osztrak hatarnal vagyunk, miert ne ugranank at. Engem, meg gyerekkent, talan el nem itelhetö modon, a Kinder tojas motivalt a dologban (´90-es evek eleje, de hogy miert nem vettunk csak ugy siman itthon, az egy masik törtenet - a fater hulyesege). Mar "unneplöbe öltöztettem a lelkem", meg minden - erre nagyapam azt mondja - ö is megjarta ugyanis a Don-kanyart - ö nem megy sehova; ö az orszaghatart az eleteben csak szuronnyal lepte at.
Igy aztan nem lett Kindertojas, en meg el nem tudom mondani, milyen kurva merges es csalodott voltam. :)

ifj. Farkas Gyula · http://kosbor.blog.hu 2009.12.16. 21:42:52

Na, és kedves fórumolók!

A Dallasból az öreg Jock az vajon kérges-e vagy sem?

Várja válaszotok:
ifj. Farkas Gyula
a BME mérnök-fizikus szakának ötödéves hallgatója kondenzált anyagok fiziája szakirányon

U.i: Igazából jóbarátnőmet, Hintalan Hajnalkát csiggatja ez a kérdés. De gondoltam mint törzstag, nekem jobban válaszoltok majd.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2009.12.16. 22:09:26

@El Topo (Sgt. Elias): ó igen a vízállásjelentés :-) hajóvontáktalálkozása tilos!!!

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2009.12.16. 22:11:07

@Bachterman:

Helyesen:

Ki nyel ma?
Játékos Buzik a a kiskertben!
Aki térdel: Czigány György!
Aki ráhajol: Sebernyik Waldemár főolvasztár.

@ndtomas 2009.12.17. 07:11:01

Az "öntész" az olvasztár, öntő, kohász, hengerész egyben :)

A vadászathoz: semmi szükség egyenlő küzdelemre az állattal. Ugyanis az ember jogi értelemben az állat fölé lett helyezve, ráadásul az Özönvíz után átmenetileg a földi Paradicsom visszaállításáig joga van az állat életét elvenni. De csak akkor, ha az élelmezési célt szolgál, valamint ha a vérét kiönti a földre. (Forrás: 1Mózes 9:1-4) A klasszikus értelemben vett vadászathoz tehát joga van bárkinek bármilyen eszközzel, szó sincs arról, hogy egy szál késsel kéne leopárdot üldözni a tajgán, mert csak az a fajin.

Ami a viszont a sportvadászatot illeti - amiben az élelemszerzés elhanyagolható szerepet játszik, magáért a vadászat élvezetéért végeznek -, az súlyosan sérti az élet tiszteletének alapelvét. Eredete Nimród "munkássága", akiről úgy szól a feljegyzés, hogy "Istennek ellenszegülő, hatalmas vadász" volt. A lényeg a lázadáson van. A sportvadász nem tiszteli az életet, sem az élet Adományozóját, élvezetből öl, és elve, hogy "neki senki nem parancsol". Viszont mégis gyakorol babonás szokásokat, és hódol a természet, meg az állatok istenének, stb. - ez helyenként eltérő hiedelmeket jelent. Tehát nem istentelen, mega-kamikaze, hanem bálványimádó, a teremtményt tiszteli inkább a Teremtő helyett. Akinek jogát a természet törvényeinek megalkotására, mint Alkotónak, elvitatja, és helyébe saját, vagy más teremtett lények elveit teszi. Egyesek szerint ezzel nagyon bátor, hisz neki megy még az "Atyaúristennek is", valójában csak annyira, mint amennyire egy chihuahua a bernáthegyivel szemben.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2009.12.17. 08:59:20

@Professor Pizka: valóban. :D
azt mondd meg, hogy honnan van?

lr 2009.12.17. 12:17:09

Atomjó poszt, köszönöm.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2009.12.17. 13:08:09

@Bachterman: nem tudom, én is úgy hallottam valakitől

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2009.12.17. 17:21:37

@Professor Pizka: kár. kíváncsi lennék a homofób forrásra. :)

Kalimera/Huncut Nyalókás Kislány 2009.12.20. 18:08:53

@ifj. Farkas Gyula:

az öreg Jock simán kérges volt. A tintás Barnes is, csak ő az ivósabb fajtából.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2010.02.05. 18:43:48

akkor már inkább daniel-day lewis.

balu_ 2010.04.13. 13:02:17

Dédnagyfater ilyen volt! Bár ő magas volt és olyan egyenes gerinccel 80 évesen, mint mai fiatalnak 20 évesen se!
A klasszikus meg a Körhinta c. filmből a fater.

Alcanis Ivennil 2011.03.17. 22:56:59

Samuel Vimes totál ilyen, bár ő páncélban grasszál, de csak az olyan csizmát szereti, amin át érezni a kövezetet (gyk. lyukas). Járás alapján megmondja, a város melyik részén van. Keményen dohányzik, eléggé úgy néz ki, mint Clint Eastwood, nagyon becsületes, kiégett zsaru (városőr). Ha valamit disznóságot tervezel a város, pláne Vetinari ellen, szétrúgja a segged. A jelvényéhez vadul ragaszkodik. Az ellene küldött orgyilkosokat barátságosan megleckézteti, de elengedi. Utálja, hogy időnként rangjához illően fel kell öltöznie.

Noname Watanabe 2017.10.05. 10:00:35

Ha kamionsofőrként dolgozott, a kérges tuti ott volt '86 áprilisában valahol Kijev közelében, és közvetlen közelről nézett bele a csernobili robbanásba. Különösebb baja nem történt, legfeljebb a detonáció és a kemény gammasugárzás pörkölte le egy kicsit a háromnapos borostáját, de az még direkt jól is jött neki, nem kellett borotválkoznia. Mindig is utált a habbal meg az önborotvával pepecselni.
A dokik persze féltették, jóddal etették, kontrollra kellett járnia, eltiltották a cigitől, de ő csak vont egyet a vállán, és füstölte tovább a mezítlábas Kossuthot, és leküldött hozzá néhány kupica házi szilvát, ha egy kis rézeleje került bele, azt se bánta max. krákogott egyet, amit amúgy nem szokott.
A dokikat közben már elvitte az ilyen-olyan nyavalya, a kérges viszont a mai napig egészséges, és ha Csernobilról kérdezik, csak annyira emlékszik, hogy jó volt arrafelé a borscs.
süti beállítások módosítása