Pellengér - Pesti Bölcsész Újság 2.

2009/11/21. - írta: Modor Tibi

 

Na innen folytatjuk, he - mivel annyira megtetszett mindenkinek a szóban forgó folyóirat.

 

Hejjhó Tibi!

Nem végeztem még a bölcsészekkel, ezért tehát íme egy újabb cikk az ELTE BTK-s gólyáknak osztott Pesti Bölcsész Újságból. Nem emelek ki semmit dőlttel, mert akkor ki kéne az egészet.

 

 

Pesti Bölcsész Újság. XII./ 146. 17. oldal.

"Így készül a PBÚ

A PBÚ, avagy a Pesti Bölcsész Újság készültének rejtelmeibe foglak most bevezetni Téged, Kedves Olvasó! Jól figyelj most, mert olyan titkok birtokába jutsz, amelyek kétségkívül nem adatottak meg minden halandó számára!

Mint a legtöbb újság, a PBÚ megalkotása is egy szerkesztőségi értekezleten veszi kezdetét, amelyet a magasztos és isteni Főszerkesztő vezet. Jelen vannak még a Főszerkesztő közvetlen segítői, a hatalmas és félisteni Rovatvezetők, illetve az igazság rettenthetetlen bajnokai, a Főmunkatársak is. A Főszerkesztő bölcs vezetése mellett a szerkesztőség az ülésen közösen határozza meg, hogy mely cikkek megírása követel oly hatalmat és tudást, hogy azt csak a szerkesztőség tagjai tudják megalkotni, majd a többi témát kiosztják az arra érdemes halandóknak. A cikkek beérkezte után a Főszerkesztő megírja a a beköszöntőt, amelyre csak Ő képes, hiszen az teljes isteni hatalmat követel. Majd a kész anyagot továbbítja a csalhatatlan látású és tévedhetetlen Korrektor felé, aki egy rávetett pillantásával azonnal javítja is az összes hibát. Persze kétségtelen, hogy a szerkesztőség tagjai nem vétenek hibát, így az csak a halandók írásaiban lelhető fel. Miután minden kijavíttatott, a kész anyag elküldetik az ördögi és múzsák által ihletett Tördelőhöz, ki a Főszerkesztő hatalmánál fogva igaz formájába önti ezt a minden kétséget kizáróan legfényesebb földi csodát, melyet utána eljuttat az újság szentélyébe, a nyomdába. A PBÚ maga itt nyeri el végső formáját, melyet Kedves Olvasó, Te is a kezedben tartasz eme pillanatban. Mindezek után, ha esetleg méltónak éreznéd magad arra, hogy írásaiddal bekerülj a Halhatatlanok Csarnokába, akkor írj a mindenható Főszerkesztőnek a szerkesztőség drótposta címére: pbuszerkesztoseg@gmail.com."


A rohadt életbe!

Üdv Tibi,
tomcsee

 


 

Tomcsee-nak hálás köszönetünket szeretnénk kifejezni az anyag kézzel történő bepötyögéséért.

84 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2009.11.21. 13:49:12

én eleve Pesti Bölcsészújságnak nevezném, vagy simán így: Pesti Bölcsész.

de hát ez a legkisebb baja... továbbra is a közhelyesség és a tenyérbesmászó, fárasztó stílus az elsődleges hiba.

El Topo (Sgt. Elias) 2009.11.21. 13:53:24

A kurva életbe, és ez a jövő érelmisége! Ezek fogják kitermelni a nyugdíjadat. Ezek fogják működtetni ezt a szájbavert országot, amikor én már nem fogom. Jövőnk záloga, baszom! Dögöljek meg, hagyom a zaciban az egészet!

Nyelvész Józsi · http://szleng.blog.hu/ 2009.11.21. 13:55:30

Ez az idézet bőszítően modoros. :) Az ilyen arcok miatt utáltam a bölcsészkart.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2009.11.21. 14:27:29

Az a gond, szinte teljesen biztos vagyok benne, a szerző szerint alkotása humoros, ráadásul mélyen legbelül tényleg olyannak érzik magukat, amilyennek leírja, azaz mindenki felett állónak és kiválónak.

És soha a büdös életben senki nem tudja majd ebben a hitben őket megingatni...

Puncskocka 2009.11.21. 15:20:42

ha vki kicsit közelebbről ismeri az alkotógárdát, tudja, hogy az újságot a hök írja és még véletlenül sem a komm. szak vagy a magyar szak. szánalmasnál szánalmasabb cikkek.. borzalom... kb. 5 éve még talán olvasható volt, de azóta csak esik a színvonal

Styxx 2009.11.21. 15:25:04

Kár fikázni őket, mindezt értünk teszik. Pár év múlva a mi adónkból finanszírozva adják ki az olvashatatlan "renekműveket".

ElCapitan 2009.11.21. 15:39:02

Olvasható színvonalú ingyenes kari újság nincs, mert 18 éves vicceskedő HÖK-közeli nyomik írják mindet, de még csak nem is szabadon fogalmazva, hanem az egyetemi vezetéssel összekacsintva, finomkodó stílusban, mint a Story magazin a hazai CELEBEKKEL.
Egy országos diáklap van, ami jó, valami latin címe van, de azt 30 környéki ZSURNALISZTÁK gyártják + valamivel tőkeerősebbek lehetnek a reklámokól.

nadivereb 2009.11.21. 15:39:45

@El Topo (Sgt. Elias): bölcsészek fogják kitermelni a nyugdíjunkat? ezt azért kötve hiszem.

El Topo (Sgt. Elias) 2009.11.21. 15:46:42

@nadivereb:

Hát, ha ők nem, akkor más se nagyon. Annyian vannak, mint az oroszok.
Komolyan mondom, egész életemben egy kibaszott rejtély volt számomra, hogy mégis mi a bús lacibetyár faszát lehet csinálni egy bőcsész szakképzettséggel, azon kívül, hogy mondjuk magyartanár, meg ilyesmi lesz az emberből. És azon kívül?
Közben meg magyarországon 15 éve nem képeztek egyetlen darab üveges szakmunkást. Próbált mostanában valaki felvenni szakképzett asztalost? Szerkezeti lakatost?

2009.11.21. 15:47:11

@nadivereb: helyesen: ezeket a bölcsészeket fogod eltartani az adódból.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.11.21. 15:50:37

Azért ennyire nem rossz a helyzet. A legszórakoztatóbb blogokat általában bölcsészek írják :))

A bölcsész-nyelvszakok szerintem értékes tudást adnak, amit - persze más tanulmányokkal megfelelően kombinálva - a versenyszférában is sikeresen lehet felhasználni.

ellenszenvesfigura 2009.11.21. 16:24:52

aki ennyi hülyeséget leír, annak baromi sok szabadideje van.

és ugye mindenki figyelte, hogy "drótposta cím"? jájj.

Mézga_Géza · http://autostat.hu/autos-forum 2009.11.21. 17:29:17

mivel én is bölcsészkarra járok tanusíthatom, hogy kevés modorosabb ember van mint az "öntudatos bölcsész" - gyorsan herótja lesz tőle az embernek...

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2009.11.21. 17:49:16

@Modor Tibi: mármint itt arra utalsz, a nyelvszakon megtanulsz egy nyelvet legalább?:)

kvics 2009.11.21. 17:53:04

jajj, ez nem volt semmi. én is oda járok -de legalább nem vagyok rá büszke- ilyen kincsek mégsem jutnak el hozzám.
viszont kapom az extramodoros üzeneteket a szakos levlistán, olyan programajánló jött, sírva röhögtem, muszáj bemásolnom:

Kedves Mindenki!
Vagy bárki más is!
Esetleg még akárki, aki olvassa ezt!

Nem kertelek, egyszerűen az van, hogy:

F I L M K L U B

-osdit játszik minden héten (hol kedden, hol szerdán) az ELTE KSCs, akik nevükből adódóan is csupa jófejekből állnak össze, hiszen KORTÁRS (Kifejezetten Osztályozási Rendszerek Témakörben Általában Remek Stratégiával) Segítő Csoportról van szó, akik nem mellesleg Kreatív, Okos, Roppant Toleráns, Ámulatbaejtően Remek Skacok is egyben, így tehát biztosra vehető, hogy csurom klassz filmekkel állnak elő hétről hétre, mindannyiunk nagy közös szórakozására és nem utolsósorban okulására.

Mindezt természetesen I N G Y E N , sőt még ők honorálják megjelenéseteket némi teával és nassolnivalóval. Hálából ott lehet maradni utána és beszélgetni a látottakról.

E félévi téma a "Sok(k)hatás", melynek keretében legközelebb jövő héten szerdán (2009.11.18.) 17:15-ös kezdettel kerül vetítésre a
G I L B E R T G R A P E
című örökbecsű alkotás a Múzeum körút 4., D épület alagsorában, a 117-es teremben.

Gyertek el és nem bánjátok meg, vagy ha mégis, akkor ne gyertek!
Ez esetben persze bosszúból jövő héten is ajánlani fogom még a következő alkalmat.

Egyelőre azonban megköszönöm szépen a figyelmet és további kellemesen meghitt (amolyan kandalló melletti, forraltboros), ugyanakkor mégis filozofikusan elmélyült olvasgatást kívánok a méltán népszerű Hajdu-Babiczky szerzőpáros számunkra épp aktuális bestselleréhez.

üdv,
-ádám-

ha valaki szívesen nézne velük filmet, beprotezsálom !

Blackrock (törölt) 2009.11.21. 18:25:53

@El Topo (Sgt. Elias): Jelentem, én ismerek 3 db full faszán dolgozó fiatal asztalost.

Blackrock (törölt) 2009.11.21. 18:26:49

@Modor Tibi: egyébként most olvstam, hogy a bölcsész diploma a legjobban konvertálható diploma. Ebben spec. van valami.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.11.21. 18:30:55

@vészmadár (pica pica): például arra. Egy csomó multinál (elvileg) megkövetelik a közgazdász diplomát, és mégis sokan, akik csak nyelvszakot végeztek, jobban helytállnak. Ahogy mi is jó páran. És ez nem zárja ki, hogy pénzügyi területen is továbbtanuljunk később.

Sok közgazdász végzettségű okos gyerek úgy beszél a célpiac nyelvén, hogy szégyellem magam helyette is. És a mindennapi munkája során még a Marshall-keresztre se lesz szüksége, csak általában józan észre.

@medvedr: melyik részével nem értesz egyet?

lárvalányhaj 2009.11.21. 18:32:28

@Blackrock:

Ja, pont ezt mondom én is. Csak a konvertáláson kell dolgozni valamicskét.

A másik, hogy a bölcsészkar megtanít egy nagyon fontos dologra: arra, hogy hogyan kell írott szövegeket értelmezni, befogadni, aztán ugyanilyen jól megírt szövegeket előállítani. Sajnos erre az egyéb területeken dolgozók _oroszlánrésze_ képtelen, vagy legalábbis kihívásokkal küzd.

lárvalányhaj 2009.11.21. 18:36:57

@vészmadár (pica pica):

Azért írják így, mert így a rövidítése PBU lesz, ami régen a Pesti Barnabás Utca rövidítése volt (ez jelölte az ottani utcában található campust).
Ennek mondjuk már kurvára semmi értelme, tekintve, hogy az összes szakot odaköltöztették a Múzeum Körútra.

medvedr 2009.11.21. 18:38:13

Kicsit kibővítem: Egy nagy lófaszt! Nem ad olyan tudást egy magyar bölcsészkar, amelyet bármivel kombinálva, a versenyszférában hasznosítható tudást/készséget kap aki elvégzi. A portugál szak mellé kitanult CNC esztergályosságban sincs előnye egy bölcsésznek, és ez nagyon nagy baj. Sőt meglepő, mert a 80-as években végzettekkel szerintem még nem ez volt a helyzet. Interjúztam ilyen bölcsészkar -nyelvszak + egyéb (pld gazdasági szakok, még MBA is volt-gondolom apu kifizette) tanulmányokkal ellátott emberkéket, hát ne tudd meg. Világos, hogy szűk minta volt, meg nyilván nem a sikeresebbek kerestek nálunk ker. aszisztensi meg ügyintézői melót. Mégis ez az első pillantásra felmerült futó benyomásom nagyon mély meggyőződésemmé érett 10 perces beszélgetések után. Persze vannak a versenyszférában is bölcsész végzettségűek, akik biztosan sokat köszönhetnek a bölcsészkarnak, de szerintm nagyon kevesen.Jóval kevesebben mint ahány sikeres versenyszférában dolgozó bölcsész van.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.11.21. 18:52:09

@medvedr: dehogynem, a nyelvszakok bőven adnak annyit. Józsival azért szerintem nem panaszkodhatunk.

Azt látom, hogy míg egy bölcsész végzettségű hajlandó magát továbbképezni évek után is, egy pénzügyes annyit fog megtanulni a nyelvekből, ami a középfokúhoz elég. És persze tudjuk, "hogy ezernyi sikeres ember törve beszéli az angolt", de azért ez elég gyenge érv.

lárvalányhaj 2009.11.21. 18:58:59

@Modor Tibi:

Azért azt tegyük hozzá, hogy (sajnos) a bölcsészkart úgy is el lehet végezni, hogy a koszon kívül nem túl sok ragad rájuk.
Sajnos -- főleg a kisebb szakok -- annak alapján kapják a támogatást, hogy hány hallgatójuk van, ezért nem tehetik meg, hogy az agyhalottakat kibasszák, így aztán előbb-utóbb elvégzik ők is.
Persze ez nem csak a BTK-n van így, nekem van Közgázon oktató ismerősöm is, ő a Közgázról is ugyanezt mondta.

lárvalányhaj 2009.11.21. 19:02:27

@lárvalányhaj:

mármint ott nincs ilyen probléma a fejkvótával, egyszerűen csak az a helyzet, hogy előbb-utóbb minden barom végigkínlódja magát rajta.

lárvalányhaj 2009.11.21. 19:03:37

@medvedr:

Hidd el, van elég sok jogász is, aki végül ilyen asszisztensi és ügyintéző helyeken kapott munkát, doktori cím ide vagy oda.

medvedr 2009.11.21. 19:32:23

@lárvalányhaj: Igen, tudom.
@Modor Tibi: A versenyszférában nemigen vannak érvek, ha a szar angoljával több profitot csinál, akkor nyert. A nyelvtudás alap, de nem látom, hogy mivel jobb a nyelvszakos helyzete a nem nyelvszakon végzettel szemben, ha ez az ember nem makogva, hanem elfogadhatóan, bár nem olyan magas szinten beszél nyelvet, mint a nyelvszakos. Az, hogy ki mit tanul utána, messze nem az alma mater kérdése. Meggyőződésem , hogy ma az un. versenyszférában is az dönt, hogy ki mennyit hajlandó tanulni, szervezeteket is ideértve.
A bölcsésznek alapból többet kell , mert nem ért semmihez:-)

Krisztinca · http://krisztinca.blog.hu/ 2009.11.21. 19:50:12

Nos, nekem bölcsész végzettségem is van (nyelvszak, tanári), meg külker közgazdásznak is tanultam, aztán elmondjam mit használok a nyelvtudásomból nap mint nap? Az ezer körös, 600 feltételes interjúztatás után nap mint nap ugyanazt a max 200 mondatot. Sokra megyek azzal, hogy eredetiben olvastam Dickenst például.

lárvalányhaj 2009.11.21. 20:38:50

@Krisztinca:

Miért, szerinted egy multinál dolgozó közgazdász mekkora hányadát használja azoknak a dolgoknak a munkahelyén nap mint nap, amiket az egyetemen megtanult?
Úgy látom, hogy azokon a munkahelyeken, ahol a diploma alapkövetelmény, az egyetemen elsajátított tudásnak a töredékére sincs szükség. Tulajdonképpen diplomás szakmunkásokat keresnek. Nem véletlen, hogy régen pl. egy bankfiókban elég volt egy szakközépiskolai érettségi, egy banki pénztáros pl. annak birtokában is tökéletesen el tudta látni a munkát. Ma már egy ilyen állás betöltéséhez minimum főiskolai diploma kell. És nem hiszem, hogy ez azért lenne, mert időközben bonyolultabb időzárat raktak volna a széfre. :P

El Topo (Sgt. Elias) 2009.11.21. 20:41:26

Még durvább, hogy minap jártam egy autószalonban, ahol kicsit elbeszélgettem a személyzettel. Mind a három értékesítő diplomás volt.

Krisztinca · http://krisztinca.blog.hu/ 2009.11.21. 20:54:21

@lárvalányhaj: igazad van teljesen, bár én speciel a jelenlegi munkahelyemen rengeteg hasznát veszem a külker szaknak, de az előzőeknél nem kellett. Pedig hasonló munkaköröm volt. Itt kenni-vágni kell egy rakás dolgot, mert itt nem sablonban mennek a dolgok.

lárvalányhaj 2009.11.21. 20:56:05

@Krisztinca:

Akkor nagy szerencséd van a munkahelyeddel, a legtöbb helyen sajnos nem így mennek a dolgok. :S

Krisztinca · http://krisztinca.blog.hu/ 2009.11.21. 21:00:13

@lárvalányhaj: Ezt így nem állítanám, mert ahol kihívás van, ott bolondokháza is, ahol meg sablon volt, ott halálra untam magam. Középúttal még nem találkoztam. Bár én szeretek pörögni, kellett 3 év, mire már nem okoz gyomorideget...

lárvalányhaj 2009.11.21. 21:11:37

@Krisztinca:

Én is sokkal inkább választanék egy pörgős munkahelyet, mint egy unalmasat. Számomra a dolgok addig jelentenek kihívást, amíg ki nem ismerem a működésüket, aztán egy idő után sablonok pakolgatása lesz az egész, ami meg kurva unalmas. És mivel az ember élete jelentős részét a munkahelyén tölti el, kurvára nem mindegy, hogy mit csinál abban a napi nyolc órában.

Kinga, (törölt) 2009.11.21. 21:16:37

Nekem nem lett bölcsész diplomám, pedig még a PBU-ra is jártam. :D

Istenem, hogy ez az újság semmit nem változott, akkor is pontosan ugyanilyen volt... ó, ifjúság. ((:

Haspók_ 2009.11.21. 21:49:53

@lárvalányhaj:

"Miért, szerinted egy multinál dolgozó közgazdász mekkora hányadát használja azoknak a dolgoknak a munkahelyén nap mint nap, amiket az egyetemen megtanult?"

Az teljesen attól függ, hogy milyen munkakörben és pozícióban dolgozik ott. Pályakezdőként még nem sokat hasznosít, de ha már van pár év releváns tapasztalata és egy komplexebb feladatvégzést kívánó munkaköre, akkor egyre több egyetemi tananyag "nyer értelmet".

ebenbry (törölt) 2009.11.21. 21:50:37

A bölcsész szakok közül egyedül a nyelvszakoknak van egy kis értelme. De ha mellette nem szerez még el egy piacképes diplomát, akkor a nyelvszakos is call centerben fog megöregedni.
Sokkal jobb egy (két) felsőfokú nyelvismeret és egy jó szak kombinációja. Nem turizmus-vendéglátás, kommunikáció, bivalybasznádi főiskola nemzetközi kapcsolatok és gazdálkodás szakja, hanem természettudományos, orvosi, mérnöki végzettség!

El Topo (Sgt. Elias) 2009.11.21. 22:09:04

@ebenbry:

Brezony! Egyszer már nem is tudom milyen szituációban betámadott egy csaj, hogy neki ne ugassak, mert neki HÁROM diplomája van. Néztem rá, mint ponty a kádból, mert egyrészt nem tűnt nagyon okosnak, másfelől max 24 évesnek saccoltam.
Rá is kérdeztem, miféle diplomái vannak, erre villámgyorsan felsorolt három ilyen Kacor Király Főiskola, cukrász-gombvarró-felszopó szakot.
Ja, így aztán persze értelmet is nyert a dolog.

Haspók_ 2009.11.21. 22:14:09

@Modor Tibi:

A pénzügyesek is hajlandóak továbbképezni magukat, csak ők is inkább a pénzügy területén tanulnak még, nem pedig a nyelvtudást fejlesztik tovább. Ami a munkához elég, az a szint megvan nekik, és aki "hobbiból" nem fektet hangsúlyt arra, hogy tényleg jól beszéljen, az sok helyen simán megél egy erős középfok alapra felszedett szakmai szókinccsel. Igazából csak felsővezetői szinten szokott elvárás lenni a színvonalas nyelvtudás, alatta elég, ha az ember tud kommunikálni a külföldi kollégákkal, a kutyát sem érdekli, hogy hogyan.

Egyébként nem értem, hogy a gazdasági felsőoktatásban miért nem lehet megvalósítani a normális nyelvoktatást. Nem gondolom, hogy egy nyelvszakkal kellene versenyezniük, de azért lenne mit javítani...

Haspók_ 2009.11.21. 22:25:49

@El Topo (Sgt. Elias):

Egyszer hallottam egy lányt dicsekedni, hogy ő mennyivel többet ér majd azoknál, akik a Közgázon fognak végezni, mert azoknak csak egy diplomája lesz, ő meg ugyanannyi idő alatt kettőt is szerzett. Aztán kiderült, hogy ő a főiskola után ment át még plusz két évre, hogy meglegyen az egyetemi diplomája... :)

Így is lehet számolni, gondolom, az ilyenek szoktak azzal is dicsekedni, hogy három nyelvvizsgájuk van, csak azt felejtik el hozzátenni, mindegyik ugyanabból a nyelvből. :)

lárvalányhaj 2009.11.21. 22:29:36

@ebenbry: Elég tehetségtelen az a nyelvszakos, aki a call centerig jut a tudásával.

scsaba1 2009.11.21. 23:21:10

@Modor Tibi:

Tényleg kellene ilyen vegyes szakokat csinálni.
Bölcsész-tetőfedő, bölcsész-hegesztő, HR manager-tejtermékgyártó, könyvtár-férfiszabó.

Mint a nép Kínában

scsaba1 2009.11.21. 23:28:42

@scsaba1:
csába... Mint a népi Kínában...

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.11.21. 23:53:23

@Haspók_: tudom, pénzügyi területen dolgozom. Én is angolos bölcsészként kezdtem, most már közgázos (is) vagyok. Ez van, nem bántam meg, hogy így alakult.

A következő az lesz, mint az Index fórumán: beírom, hogy mennyit keresek, és hányan dolgoznak alattam, és milyen kocsit vettem :)))

Mc_Fly 2009.11.21. 23:59:03

Pedig annyira pofonegyszerű lenne a megoldás: egyszerűen meg kéne becsülni, hogy hány bölcsészt/ turista szakost/ jogászt tud az adott ország foglalkoztatni. És ugyanennyi helyet támogatni államilag, nyilván a legjobbaknak. Aki meg hobbiból akar esztétikát tanulni, vagy akár mérnöki szakon, csak hülye hozzá, az megteheti a saját pénzén, feleannyi bekerülési ponthatárral. (meg mondjuk alap, hogy amíg nem itthon dolgozik, addig szép lassan visszaszedni tőle a képzés költségét)

Megszűnne az "egyetemista=naplopó" sztereotípia, mert az egyetem feljebb vihetné a követelményeket, nem kéne óvatoskodni, hogy nehogy kibukjon a szerencsétlen féreg, aztán ne kapjuk meg rá jövőre a fejkvótát.

Meg az ilyen Kacor Király főiskoláktól, Havas-akadémiától az összes állami támogatást elvenni, sőt, atom szigorúan megnézni, hogy egy jó magas kimeneti feltételrendszerben megfelelnek-e a diákjaik. Vicc ez a tendencia, hogy a fél ország továbbtanul, csak növeli az egót a semmire fel. A Műegyetemen látni már tömegesen olyan arcokat, mintha a megboldogult bank diszkóból/nyugati aluljáróból szalajtották volna őket (külcsín, belbecs szempontból)

Valaki írta, hogy a bölcsészkaron végzettek nagyobb eséllyel tudnak írott szöveget alkotni és értelmezni. Ebben lehet is valami, de az a szánalmas, hogy a felső tagozat lenne ezen képességek elsajátításának a helye. Szóval nem csoda, ha az egyetemisták színvonala nulla, mert a baj az egyetemi képzés bemeneténél van.

lárvalányhaj 2009.11.22. 00:01:45

@Mc_Fly:

egyetértek. csak ez esetben meg beindul a sírás, hogy "elveszik a felemelkedés lehetőségét a NÉPNYÚZÓ KORMÁNY a NEHÉZ SORSÚ MAGYAR EMBEREKTŐL".

Nyelvész Józsi · http://szleng.blog.hu/ 2009.11.22. 02:43:07

@El Topo (Sgt. Elias): "mégis mi a bús lacibetyár faszát lehet csinálni egy bőcsész szakképzettséggel"

Kb mint a többivel. Általában közgazdász meg mérnök arcokkal dolgoztam együtt. Amíg nem vagy gecire istenbaszta májer valami specialista területen, addig nem vagy más, mint egy bölcsész, csak pl. közgáz diplomával.

Szakmunkással geci sokkal találkoztam nyári munkákon. Biztos, hogy képeztek belőlük az utóbbi 15 évben, meg lehet nyugodni, tesó. Általában az volt velük a probléma, hogy fullosan alkesz és tróger volt mindegyik. Persze én is inkább csak henyéltem, amikor a Dénes épp nem volt ott. :D

Krisztinca · http://krisztinca.blog.hu/ 2009.11.22. 07:09:32

@lárvalányhaj: "Elég tehetségtelen az a nyelvszakos, aki a call centerig jut a tudásával. " Nagyon sok olyan ember létezik ebben az országban, aki bármit is tanult, nem tudja eladni magát... de nem baj, mert így legalább sosincs hiány asszisztensből, titkárnőből, call centeresből. Sok emberből a _kurázsi_ hiányzik, megmosolyogtató a 3 diplomás (évek óta) munkanélküli.

ifj. Farkas Gyula · http://kosbor.blog.hu 2009.11.22. 11:12:42

Kedves blogolvasók!

Médiatörténeti pillanatot szeretnék bejelenteni: eme szösszenet írója egy kedves ismerősöm, akinek a fülébe jutott Arany Farmermellény - jelölésem. Ekkor fordult hozzám néminemű stylisztikai tanácsért. Nos, nem akarom elvitatni az írás jelentőségét, de azért oroszlán (Leo) részem van benne!
Üdvözlettel:
ifj. Farkas Gyula

Otthon édes 2009.11.22. 11:18:35

Mi vagytok úgy oda, az iskolaújság mindig azoknak a területe volt, akik azt hiszik, hogy valakik, miközben egy senkik. Ocsmány az írás, egyetértek, de ha szépirodalomra vágytok, ott az ÉS.

sorica123 (törölt) 2009.11.22. 12:05:59

@Krisztinca: megmosolyogtató, tehetségtelen... mindenképpen te vagy a szánalmas szar, ha nem találsz állást. Nagyon, nagyon örüljetek, tapsikoljatok, hogy nektek még van munkátok, mert álláskeresőként rövid úton felkötnétek magatokat. Btw valahogy csak idejött ez a téma, csak tudnám, hogy. Valami rettenetes, fogalmazásgátlón élő stréber által írt diákújság-cikkről van amúgy szó, nem?

2009.11.22. 12:34:33

"A bölcsész-nyelvszakok szerintem értékes tudást adnak, amit - persze más tanulmányokkal megfelelően kombinálva - a versenyszférában is sikeresen lehet felhasználni."

Pl. mekdönciben mosogatóként... Felénk sajnos a tacskó tele volt bölcsész meg tanári diplomás árufeltöltőkkel. :( Persze azt aláírom, hogy ez nemcsak a bölcsészkaron végzettek _attribútuma_, hanem mindenkié, aki csak alibiből szerez papírt. Az már megint más kérdés, hogy milyen területeken nagyobb a "megélhetési egyetemisták" aránya, pl. latin-filológia szakra tényleg azért megy-e valaki, mert érdekli, vagy mert ez volt az a 39-dikként bejelölt hely, ahova végül felvették.

A nyelvszakról meg annyit, hogy ismertem nyelvszakon végzett embereket, de nyízltan bevallották, hogy egyikük sem ott tanulta meg beszélni és használni a nyelvet.

Krisztinca · http://krisztinca.blog.hu/ 2009.11.22. 12:53:00

@sorica123: hát ehhez külön gratulálok. Szövegértés: egyes. Ülj le.

Styxx 2009.11.22. 12:56:48

@El Topo (Sgt. Elias):
"Kacor Király Főiskola, cukrász-gombvarró-felszopó szakot.":-))))
ha legalább három ilyen konkrét dologra megtanítana a képzés, mint a példádban:-)

lárvalányhaj 2009.11.22. 13:03:18

@tff:

"Persze azt aláírom, hogy ez nemcsak a bölcsészkaron végzettek _attribútuma_, hanem mindenkié, aki csak alibiből szerez papírt."

Az én tapasztalatom az, hogy már az egyetemen el kell kezdeni ficeregni, kapcsolatokat építeni, megpróbálni eladni a tudásodat. Aki ezt nem ismeri föl, hanem csak piál és baszik az egyetem alatt, mint valami anaerob élőlény, és leszarja, hogy mi lesz később, az bizony nem fogja tudni eladni a tudását, pláne ha olyasmiről van szó, ami önmagában nem ad specializált szaktudást.

"A nyelvszakról meg annyit, hogy ismertem nyelvszakon végzett embereket, de nyízltan bevallották, hogy egyikük sem ott tanulta meg beszélni és használni a nyelvet."

Ez már az ő problémájuk. Megint csak azt mondom, hogy az egyetem biztosít bizonyos lehetőségeket. Például kínál egy anyanyelvi lektort (vagy többet), akinél elsajátíthatod a nyelvet. Ezzel vagy tudsz élni, vagy nem. A nyelvi lektor nem tud helyetted leülni a koliban a tanulószobába, és beseggelni az ismeretlen szavakat, az biztos.

Krisztinca · http://krisztinca.blog.hu/ 2009.11.22. 13:07:59

@lárvalányhaj: nálunk az angol szakosok közül egy lány mesélte, hogy előző évben azért vágták ki a felvételiről, mert arra a kérdésre, hogy miért akar idejárni, azt mondta, hogy azért, hogy jól megtanuljon angolul. - Kisasszony, ide már úgy kell jönni. Itt már csak tökéletesíteni lehet... Viszlát jövőre!

Krisztinca · http://krisztinca.blog.hu/ 2009.11.22. 13:16:58

@sorica123: de ha nem megy, elmagyarázom: nem azt fikáztam le, aki munkanélküli, pláne mostanság nem szégyen, ezrével küldik el az embereket sajnos, hanem azt, aki évek óta nem talál magának egy rendes állást, holott van 3 diplomája. Nem a papírt kell gyűjteni, hanem nem szabad feladni, ismerősöket gyűjteni, próbálkozni, és igen, ha nincs hiper-szuper céges autós 800K-s menedzseri állás, akkor kezdésnek beérni egy asszisztensi, koordinátori állással, csakhogy ne az állam kenyerét egye, és majd onnan próbálkozni tovább.

lárvalányhaj 2009.11.22. 13:21:09

@Krisztinca: Na, akkoriban még jól működött az egyetem. :P

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2009.11.22. 13:21:38

Na, mi van mar itt?

Megmondom oszinten, en a legutobbi 3 munkahelyemre (1996-1999, 1999-2008 es 2008-mostanaig) ugy kerultem be, hogy feltetel volt a diploma, nekem meg nem volt. Csak egy eve lett (uzleti komm., szoval ilyen himihumi).
Az elso mukara felvettek, mert tudtam angolul, meg volt kulker kozepfoku vegzettsegem, a masodikra, mert addigra lett beszerzoi tapasztalatom, a harmadikra meg atmentem a vevohoz dolgozni, ismertem a termeket, a folyamatot es orultek nekem.
Kozben azert lett diplomam, mert szukseget ereztem egynek, es ugy gondoltam, 2 gyerek es munka mellett ezt meg tudom csinalni.

Szoval az en tapasztalatom az, hogy tok mindegy, milyen diplomad van, ha konnyen tanulsz es tudsz porogni, meg beszelsz valamilyen nyelvet (foleg angol), elsore be tudsz jutni valahova, ahol tapasztalatot szerzel (ehhez mondjuk szerencse is kell), utana meg minden rajtad mulik, nem a diploman.

Krisztinca · http://krisztinca.blog.hu/ 2009.11.22. 13:23:48

@lárvalányhaj: ja, rohadtul idegesítő volt, mikor negyedévben megkértek, jegyzőkönyvezzek felvételikor, és a magyar szakra jelentkező nem ismerte Villon nevét... nálunk ez fatal error volt.

Krisztinca · http://krisztinca.blog.hu/ 2009.11.22. 13:24:45

@afromagyar: veled akartam példálózni, de gondoltam megvárlak :-))))

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2009.11.22. 13:32:22

@Krisztinca: itt vagyok mar, csak kicsit masnaposan pihegek az agyban. Az sms-edet is csak most lattam.

Egyebkent sajnos tenyleg az van, hogy a szakmai tudas/nyelvtudas nem igazan eleg az ervenyesuleshez, tenyleg meg kell tanulnia az embernek eladnia magat, mert senki nem fog odamenni, hogy "hellobello, volna egy kis melo". Persze az mas kerdes, hogy kinek mi az ervenyesules, van, akinek egy call-center allas almasi netovabbja, van, akinek egy egy kozepvezetoi pozicio nem eleg. Ezt dontse el mindenki maga.

De hogy a francba jon ez ide??? :)

Krisztinca · http://krisztinca.blog.hu/ 2009.11.22. 13:35:57

@afromagyar: asszem onnan indultunk, hogy @El Topo (Sgt. Elias): "A kurva életbe, és ez a jövő érelmisége!" Vagyis, ha már az egyetemi lapban így ír valaki, akkor hogyan fog később materiális vagy immateriális javakat előállítani. Vagy valami ilyesmi.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.11.22. 13:45:32

@tff: nem hisztek nekem meg Józsinak...

Mert szerinted aki a munkahelyén önköltség-számítást végez, az azért tudja, mert még az egyetemen megtanulta? Ugyanúgy elfelejtenek mindent a vizsga után, élesben meg újra megtanulják. Nincs ezzel baj.

@afromagyar: na végre valaki :)

lárvalányhaj 2009.11.22. 15:46:29

@Modor Tibi:

én hiszek neked. édesapám is olyan diplomával helyezkedett el egy multinál, aminek semmi köze nem volt ahhoz, amit csinálnia kellett, és mégis, évekig tolta, és tök jó volt a szakmájában. aztán megunta, és váltott.

Haspók_ 2009.11.22. 17:24:20

@Modor Tibi:

"tudom, pénzügyi területen dolgozom"

Tudom. :) (Ki ne tudná? ;)) Csak azért reagáltam, mert a kommented azt sugallta, hogy a közgáz diplomások lusták később tanulni, főleg nyelveket. De sztem ez nem igaz, csak "haszonmaximalizálnak" és olyat tanulnak, ami később jobban megtérül. :)

"A következő az lesz, mint az Index fórumán: beírom, hogy mennyit keresek, és hányan dolgoznak alattam, és milyen kocsit vettem :)))"

Vsz. nagy sikere lenne, ömlenének a kommentek. :D De ha modoros akarsz lenni, akkor ne saját kocsit írj, hanem azt ecseteld, hogy milyen céges kocsid van... :) (Egyébként hol van ilyen az Indexen??)

manonlescault 2009.11.22. 19:55:17

Na akkor nesztek egy cikk az újságból. Kicsit régi, de emlélkezetes, körbejárt anno a levlistán. :) És ez TÉNYLEG megjelent.

"Egy bölcsész Párizsban

Jelentés a fészekből

Szerencsésnek mondhatom magam, hogy a Cité Universitaire de Paris nevű több kollégiumnak otthont adó „ojjektumban” lakhatom teljes kint tartózkodásom alatt. Először is, mert kevesebb, mint fél óra alatt bent vagyok a belvárosban, ami még Pesten is nagy szó!

Másodszor pedig, mert egy kívülről nyugodt, csendes hangulatot árasztó lakóparknak mondanám az egészet. Lakópark? Amennyiben egy három villamosmegállónyi, 40 különálló házat magába foglaló kollégium-komplexumot annak lehet mondani, igen.

Az egész olyan nagy, hogy még egy utca is keresztülszeli. Na persze erre is empirikus úton kellett rájönnöm, amikor egy kedves magyar sorstársamat próbáltam megtalálni, aki persze a Cité másik végében lakik – mert miért is ne -, és ő az egyik oldalában keringett, én meg a másikban futkostam fel s alá, hogy vajon hol lehet. Azóta tudjuk, hogy az az utca valójában nem a Cité U vége.

És akkor – még szerencse, hogy ez a második napon történt -, feltárult előttem az a kis világ, amely otthont ad nekem fél évig. A nemzeteknek különböző házaik vannak, mindenkié más és más, a maga kulturális-építészeti jegyét megcsillantva. Mielőtt azonban találóznátok, hogy vajon jurtában, parasztházban, vagy a Budai várhoz hasonló épületben lakom-e, el kell hogy keserítselek titeket: Magyar Ház nincs.Ez számomra is meglepő volt, hiszen elég sok magyar lakik itt…

Így a College Néerlandais az a hely, ahol minden reggel látom a napot felkelni, sőt, a konyhából még az Eiffel-tornyot is! Az épületen erősen szocreál jegyeket vélhetünk felfedezni, magyarul egy nagy fehér kocka, díszítésként pedig van egy tornya is. Hogy mitől holland ház akkor? Jó kérdés, de akár attól is, hogy hatalmas biciklitároló van előtte…

Az összes többi ház gyönyörű, van, aki az utcáról is bejön csak azért, hogy megnézze őket: a CIUP területe ugyanis nyilvános, közterület, míg a házakba már csak a lakók nyerhetnek bejutást saját mágneskártyájukkal. (Ami nyilván nem zárja ki azt, hogy ha eldöntjük, hogy márpedig összeülünk egy hajnalig tartó italozásra a hallban, akkor külsős barátainkat is beengedjük, portás ide vagy oda.). Havonta egyszer szerveznek egy vezetett túrát is a Citében, ahol az épületekkel kívülről, építészetileg lehet megismerkedni.

Van egyébként saját kávézónk, éttermünk, könyvtáraink és bankunk is. No meg postánk is, ami délelőtt van nyitva egy kicsit, aztán 2 óra ebédszünet, majd kora délután is valamicskét dolgoznak. Jó munkahely lehet! A minap felfedeztem, futás közben, hogy még konditermünk is van a főépület alagsorában, amelynek üvegablakai vannak, tehát az ember lánya mindent és mindenkit megnézhet magának, ha nem szégyelli.

Bármilyen kis romos is a mi kis College Néerünk, a magyar bandának itt a székhelye.Van itt egy óriási hall bőrfotelekkel, asztalkákkal, ahol esténként néha elszabadul a pokol. Éjféltől –nálunk – ugyanis nincs portaszolgálat, nyílnak a borok, a hangulat kedvéért gyertyát is gyújtunk, bömbölnek a haza slágerek, és máris hajnali négy van…."

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2009.11.23. 00:39:56

@manonlescault: Éjféltől –nálunk – ugyanis nincs portaszolgálat, nyílnak a borok, a hangulat kedvéért gyertyát is gyújtunk, bömbölnek a haza slágerek, és máris hajnali négy van…."
JÈZUSMÀRIASZENTLÈLEK! EZ BORZASZTÒ!

noirp 2009.11.23. 08:00:12

Halhatatlanok Csarnoka...Inkább hallhatatlanok lennének... ...ááááááh

noirp 2009.11.23. 08:05:55

@ebenbry: Azért egy dandárnyi jobb történészre is szükség van, mert ahol már Nemere István/Pörzse történelemkönyveket ír, ott tömény gázszag terjeng

cd-r 2009.11.23. 11:44:05

@manonlescault: ez sztem inkább aranyos, ahogy emberünk _rácsodálkozik a nagyvilágra_
mondjuk a végén a gyertyagyújtós, hazai slágeres azért rendesen bekarcolt.

Gumineaux 2009.11.24. 10:42:52

Komolyan mondom, ilyenkor én szégyellem magam, aki (előző életében) szintén bölcsész volt. Ez a szöveg vállalhatatlan, igénytelenségre és kritikátlan seggnyalásra vall. Ilyet jóérzésű ember nem ír le. Persze, lehet hogy ironikusnak szánta meg viccesnek, na de ehhez értelmesebbnek kellene lenni. Ehhhh

Amúgy a bölcsészkarnak megvan (lenne) a maga helye. Szerintem mindenki tanuljon azt, ami érdekli, hadd ne tanuljak teszem azt, ötféleképpen integrálni ha éppen a klasszika-filológia érdekel…A bölcsészkaron ugyan nem adnak kifejezett „szakmát” de szemléletet, ízlést, hozzáállást, igényességet, persze ezeket nem ingyen adják, ezeket a hallgatónak magának kell megszereznie, sokat kell olvasni-gondolkodni-írni és nem csak a bulikon óbégatni a „hazai slágereket”. Nyilván az egyetemek faramuci pénzügyi helyzetéből adódóan mindenkit felvesznek, és hát a tömegtermelés általában a minőség rovására megy.

Felvételim után egyik későbbi tanárom elmesélte: egy lány arra a kérdésre, hogy mondjon egy kortárs angol drámaírót, azt bírta válaszolni: „Tenisz Viliemsz”, akkor három lábbal rúgták ki az ilyet. Ma meg csont nélkül bekerül, mert kell a fejkvóta az iskolának. Hát ezért születnek ilyen és hasonló förmedvények a PBU-ba.

manonlescault 2009.11.24. 17:41:06

@cd-r: Naivan aranyos, ha a tízéves húgom ír ilyet. Fájdalmasan sötét, ha egy huszonX éves, diploma közelében lévő felnőtt.

okkerkukker 2009.12.12. 01:18:04

"Jövőnk záloga, baszom! Dögöljek meg, hagyom a zaciban az egészet!"

Szegény Hofi... Na mindegy.

Csak tudnám, hogy minek veszitek a kezetekbe ezt a nyomott irományt? Mert:
1. Cigit sodorni vastag
2. Segget törölni éles
3. csigának vékony
4. origamizni kicsi

Továbbá nincs jobb dolgotok, mint köpködni egy népszerűtlen lapot? Miért nem mentek esztergálni, üvegezni vagy asztaloskodni? Építsétek szépen a cucializmust :)
Nem a bőccsészek miatt nem lesz nyögdíjjad, azok maximum a kannásborra jelentenek veszélyt. :)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.03.07. 12:01:36

@El Topo (Sgt. Elias): a szakmunkás képzés, ahol én éltem, nulla,
semmit nem tanítanak, követelmény nincs
süti beállítások módosítása