Az ifjú közgazdász

2009/11/05. - írta: Modor Tibi

Az ifjú közgazdász általában valamilyen multinacionális cég pénzügyi szolgáltató központjában lelhető fel - munkaköréhez szervesen kapcsolódó tanulmányait pár éve fejezte csupán be.

Ahogy az egyetemistáknál úgy általánosságban is már megfigyelhettük, a kezdeti félévek során ő is azonnal elkezd együtt lélegezni a szakmai világgal: figyeli a tőzsdei híreket, értelmezi a híreket rokonainak, ismerőseinek.

-Hát tudjátok, az itt a büdös nagy helyzet Magyarországon, hogy az inaktivitási ráta világszinten mérve is extrém, és ebből következően a választásokat is az inaktívak döntik el a mindenféle populista ígéretnek köszönhetően.

Meg hát ez is csak itthon fordulhat elő igazán, hogy jobb- és baloldal mint olyan, nem is létezik. Ott van ugye a Fidesz egy ideológiailag jobboldali beállítottsággal, másfelől demagóg, baloldali gazdaságpolitikával. Az MSZP ugyanez, pepitában: baloldali ideológia és célcsoport, jobboldali, vadkapitalista gazdaságpolitika. Lenne két normális párt, az SZDSZ és az MDF, de hát sajnos a magyar nép még nem fogta fel, hogy nincs ingyenebéd.

Az ifjú közgazdász munkába állva sem felejti el, hogy honnan jött: ő pénzügyi végzettséggel rendelkezik, és bizony oda is figyelt az órán, ő azonnal a gyakorlatban is alkalmazza az egyetemen tanultakat - nehogy összetévesszék valami bölcsésszel!

-Na nézd csak, akkor itt az önköltség-számításhoz szükségünk van az összetevőkre szépen, egymás alá rendezve, majd végrehajtjuk a főiskoláról még bizonyára ismerős mátrixszorzást, és voálá: megkaptuk a termékekre lebontott önköltséget.

Itt ebben a másik fájlban pedig többféle egységár permutációját hajtjuk végre egy egyszerű képlet segítségével...

 

Bármilyen számvitellel kapcsolatos dilemma esetén plajbászt-papírt ragad, és profihoz méltóan akasztófát rajzol - természetesen főleg olyanoknak, akik köztudottan nem rendelkeznek pénzügyi végzettséggel.

-Na elmagyarázom. Figyelj, készpénzt fizetünk be a bankszámlára. Ilyenkor a készpénz, tehát a pénzeszköz csökken, de a bankszámla - szintén pénzeszköz - . Tartozik a bankszámla, követel a pénztár. Világos? Eszköz számláknál a növekedés = tartozik, a csökkenés = követel. Nem annyira bonyolult.

Kevés embernek nézi el, ha bármit nála jobban tud, vagy egyáltalán tud.

-Na és azt vágjátok, hogy mi az a goodwill?

-Hihh, hát szerintem az a vállalat pl. hírnevéből vagy ügyféltőkéjéből származtatható fogalom...

-Hát nem egészen. Egyszerűen a vállalat piaci értékének és könyv szerinti értékének különbsége, persze a hírnév, ügyféli- kapcsolati tőke számszerűsíthető értéke.

-(Bazmeg, én mit mondtam?)

Az ifjú közgazdász szenvedélyes tőzsdés egyben, hasonló érdeklődési körű kollégáival szívesen követik figyelemmel az értékpapírok állását.

-Síí Gyugyó, bedöntötték a Richtert, a kurva életbe! Mondjuk ilyenkor röhögök a Zsoltin, aki a megtakarított három gurigáját tízezres OTP-részvényekbe fektette még tavaly...

-Te, már nekem is kéne egy ilyen regisztráció, itt lent a bankban meg tudom csinálni?

-Ó, hogyne, havi 500 pénz az egész, tíz perc alatt megcsinálják. Amire mindenképpen figyelj, az a shortolási opció, hogy az legyen benne.

És last but not least gyakran fontosnak tartja megemlíteni, hogy kik voltak a tanárai.

-Figyelj, azért a Chikán meg a Balázs Péter amikor előadást tartottak, nem véletlenül volt mindig csurig a kettes előadó. Nem mondom, követeltek is rendesen, de ők már tényleg letettek valamit arra a bizonyos asztalra.

Kíváncsian várjuk, hogy "mi maradt ki"... :-))

89 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2009.11.05. 06:32:45

Nem tudom, de jópofa, és ezzel együtt nekem szimpatikus, a férjemmel ellentétben, aki csak úgy jellemzi az ilyent, hogy egész nap csak "számokat ír egymás alá".

Winston Smith 2009.11.05. 06:43:57

Még azt is tedd hozzá, hogy a multicégnél dolgozó közgazdász ha magyarul beszél, akkor az azt jelenti, hogy a kötőszavak magyarul vannak, de minden más angolul. Tehát lóncsoljuk a prodzsektet, a rikáveri nem megfelelő ezen a prödákt lájnon, ezért e menedzsment most egy exitben gondolkodik, stb.

Meg persze a megbeszélés az meeting.

Tökös Veréb 2009.11.05. 09:04:28

egyszer lehetne egy bölcsész poszt is :)

IAMX · http://ampelmannchen.tumblr.com 2009.11.05. 09:26:53

@Winston Smith: Hogyne! Német vállalatoknál is ugyanez van, ott már szó is van rá, Denglisch. Melegágya természetesen az SAP: www.youtube.com/watch?v=9XUiLtvKqns

"Es is kein rocket science"

misbelief · http://tevhit.blog.hu 2009.11.05. 09:27:48

Mindannyian olvastuk ám a "bloginterjú" blogon, hogy számviteles-kontrollingos multisgyerek vagy, szóval jól spekulálok, hogy egy önéletrajzi ihletésű műről van szó? ;)
Ez a téma amúgy hatalmas falat.

Krisztinca · http://krisztinca.blog.hu/ 2009.11.05. 09:42:08

Idősebb közgazdász békésen, már-már meghitten _somolyog_ ifjú közgazdászra, aki azon akadt ki, hogy de hát ő _gazdasági MENEDZSER_ szakra járt a főiskolára, ő menedzser akar lenni (fog lenni!!!) , akkor szakmai gyakorlaton miért exceltáblákat kell töltögetni??? - Arany szivem, én 10 éve vagyok a szakmában, de végső soron misztifikálhatom akárhogy, de én is csak aktakukac vagyok. Ne legyenek illuzióid, örülj, hogy nem kávét főzetünk veled... Apropó, lenne egy 20 kilós doboz a recin, te erős fiatal gyerek vagy, nem hoznád fel? Kössz.

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2009.11.05. 09:52:45

@Krisztinca: en fonokom is ilyenfele gyerek, aki azon akadt ki, hogy neki kellett kaveert mennie, amivel megkinalhatja a Vevot, es hogy ez milyen sokba kerul a cegnek :D

Krisztinca · http://krisztinca.blog.hu/ 2009.11.05. 09:58:01

@afromagyar: az is szép, de a te főnököd legalább nem a főiskoláról épp csak kiesett gyerek... de komolyan, volt nálunk két kis 21 éves fiatal srác, és halál komolyan gondolták, hogy a gazdasági menedzser szak azt jelenti, hogy az első pozijuk AUTOMATIKUSAN menedzser lesz! És haragudtak ránk, amiért excel táblákat töltettünk velük.... De olyan szinten, hogy kaptak lehetőséget, hogy az egyiküket véglegesítsük, de ilyen hozzáállással a csopvez megvétózta.

greggrant 2009.11.05. 10:42:44

ahogy volt főnököm, a fenti állatfaj jeles képviselője szokta volt mondani: kúl :-)
Na és a sok-sok hárombetűs rövidítés, ami a vállalati zsargon része, de a mindennapi beszédben se tud elszakadni tőle, ezzel is mutatva a team spiritet. Mindenről kell csinálni egy prezit, amit a meetingen mutatunk meg a projektorral (légy szíves, szaladj le érte a recepcióra), vagy elemilezzük a shareholdereknek FYI and urgent.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.11.05. 10:48:27

@Fulzsenszio: már volt, több is.

@Winston Smith: már egy éve megírtuk (nathanp és én), két posztban.
Keressetek már rá :-))

@misbelief: öö, hát igen. Bár ez nem én vagyok.

RoFä 2009.11.05. 10:52:54

@Winston Smith: Ez azért nem mindenkire jellemző, inkább csak a korlátoltabbja nyomja. Illetve vannak kényszerhelyzetek...
Én bankban nyomtam (illetve végül is most is, de ez hosszú...), kevés ilyen hunglish kollegát láttam. Mivel erősen IT vonalon mozogtam, inkább az adatbázisokkal kapcsolatos terminus technicusok arattak, de attól mondjuk valószínű minden kívülállónak zúgna a feje - más kérdés, hogy sokat nem lehet magyarul mondani, mert nincs rá szavunk. Még.

Az én kedvencem egyébként a performancia, még a hangzása is idióta.

Viszont reklámügynökségi körökből hallottam cifra

RoFä 2009.11.05. 10:53:27

@Modor Tibi:
Tibi, kontroller-e vagy????

LyukasBogrács 2009.11.05. 12:13:02

Kimaradt a FED kamatpolitikajanak biralata, a lakossag devizaban eladosodottsaga (konzjumer indetidnessz), az egzotikus (mostanaban toxikus) penzugyi instrumentumok felelotlen elterjedese, meg ugy altalaban a lakossagi penzugyi kultura hianya.

A multik (ez is mar milyen modoros) egyebkent kiapadhatatlan forrasai a nyelvi bravuroknak.
Szelsoseges esetben az angol (amerikai) kifejezesek mar a nem szakmai beszedbe is atszivarognak:

-Ugy volt, hogy kafeteriaban kapunk belepot a dzsimbe.
-Dzsimbe?
-Miert, nem ugy hivjak?
-Csak azon hivjak ugy, akik igy akarjak elfedni a tajszolasukat.

noirp 2009.11.05. 12:15:37

Tanárok: nohát Chikán nekem nem volt. Csak a kibaszott }{@&#>!!@&#&@!! vállalati gazdaságtan tankönyve. Az egy akkora halom rizsa, hogy Kína kétéves rizstermése benne van. Ha a stílus az ember, nem akarom látni azt az embert. A kötetet csak azért nem vágtam a falhoz, mert tiszteljük a könyvet. Na. :SS

Ami kimaradt: az a perc, amikor az ifjú titán már kilépett a pénzügy varázsköréből, s felsővezetővé lőn; mert ekkor jön az, ami számomra a műsor csúcsa. Főszereplő:
_Az üzemigazgató, aki mindenhez ért_.
Hepiend:
amikor egy-egy értelmetlen, de a mérnökök tiltakozása ellenére elrendelt üzemi kísérlet után lógó orral- pöccsel ballag ki a csarnokból. Muhahahahaha...!!

misbelief · http://tevhit.blog.hu 2009.11.05. 12:25:07

@Modor Tibi: ez amúgy a többség számára kb. annyit mond, mint Chandler foglalkozása a Jóbarátokban:
"adatok rekonfigurálása és statisztikai faktoring" :)
Viszont ő a legviccesebb a csapatban!

noirp 2009.11.05. 12:26:16

@Winston Smith: Mi időbe telt, mire rájöttem, hogy a lóncsot összekeverem a lönccsel! Tisztára ideglóncs lettem...
Na és eddig nem volt a kedvencem, a _kulcsfeatúra_.
Találjátok ki, mi az.

Néha egyébként nemcsak angol, de japán nyelvből is vesznek át szavakat (az még kúlabb). Így lett néhol a problémamegoldásból kaizen. Mennyivel jobban hangzik már.

Zorita 2009.11.05. 12:36:03

"-Na és azt vágjátok, hogy mi az a goodwill?

-Hihh, hát szerintem az a vállalat pl. hírnevéből vagy ügyféltőkéjéből származtatható fogalom...

-Hát nem egészen. Egyszerűen a vállalat piaci értékének és könyv szerinti értékének különbsége, persze a hírnév, ügyféli- kapcsolati tőke számszerűsíthető értéke.

-(Bazmeg, én mit mondtam?)"

nekem ilyen a főnököm, annyira jó érzés!! :D

IndaMuncher 2009.11.05. 12:53:24

Nekem úgy tűnik, mintha itt egy ember lenne pellengérre állítva, valahogy simán el tudom mindezeket képzelni egy emberben, mert nem annyira szándékosan sarkított.

amirite?

Fapuma (törölt) 2009.11.05. 13:40:43

Jó nagyokat kívánok, jó reggelit! Mi a nagy harci helyzet?

A mai legfontosabb prioritás: szinergizálni a proaktív beszállító-menedzsmentet. Egy absztrakciós létra mentén kell racionálisan végiggondolni a tudatos eredményjavító hatást. Vállalatunk célja szûkíteni a robosztus rendszertervezési technológiát.

Blackrock (törölt) 2009.11.05. 13:48:50

Szerintem meg pont a lényeg maradt ki az írásból, nevezetesen, hogy milyen az "közgazdász titán" a civil életben. Néhány -hangsúlyozom- személyes tapasztalat ( barátaim kb. 80%-a közgazdász, bankár...):

- ha baráti társaságban van, röpködnek a milliók és milliárdok beszélgetés közben.
- ha nála gyűlik össze a banda, a hűtő permanensen tök üres. Ha hozol piát, rágcsát, akkor lesz tele...
- az ifjú titán az előző nap nevezték ki vagy hamarosan kinevezik valamilyen kulcspozícióba.
- amennyiben mailben értekeztek, a témától teljesen függetlenül akár, de mindenképp megjegyzi, hogy neki "semmire nincs ideje" és/vagy "el vagyok havazva".
- gyakran elpuffogtatja, hogy manapság egy kisebb teszkós bevásárlásra elkölt 2-300 ezer forintot. Majd visszakérdez, hogy ez tétel-e manapság?
- ha vásárlás (bármilyen) kerül szóba, mindenből a legdrágább van vagy lesz. Ám, fura módón, amikor munkán kívül találkozol vele, állandóan ugyanazt a farmer, cipő valamint poló/pulóver kombót viseli...
- ha bulizni indultok, a fenti dúsgazdgáság ellenére, pl. közös taxiköltségbe nem szívesen száll be, és késhegyig menő vitát folytat a többiekkel arról, hogy miért is adjon ő 1200-at, amikor a másik csak 1000-et adott bele.
- a szórakozóhelyen gyorsan elvegyül, de érdekes módon mindíg előkerül (általában már seggrészegen), amikor te kerülsz sorra a pultnál és azonnal meg is hívatja magát veled valamire. A gesztust utána természetesen nem viszonozza.
- ha egy irányba mentek haza mondjuk taxival, arra hivatkozva, hogy minden pénzét elitta nem járul hozzá a költségekhez ("Deficites volt a mai este. Bocs, haver"). Majd kiszállásnál a farzsebéből véletlenül kiesik egy tízezres...

Így elsőre ezek jutottak az eszembe.:)

Crouch 2009.11.05. 13:51:37

Az ifjú még egyetemre járó, de már nagyon lelkes közgazdász nagyon szereti olvasni az ingyenes Világgazdaságot hazafelé a metróm, hogy lássák nem szarral gurít és ha van lehetősége akkor valahol el is üti az ott olvasottakat, különösen hasonló barátainak. HVG+Figyelő szintén kötelező, bár azokat inkább mindig csak viszi magával tüntelőleg, esetleg ha valamilyen előadáson megunta már a Facebookozást akkor előveszi.

Szeret konferenciákra és előadásokra járni, nem azért mert érdekli a téma, hanem mert mondjuk Demján Sándor osztja az észt és utána meg erre veri a faszát egy hétig.

Rosszabb esetben vállalkozásba is kezd, mivel elhiszi a kisvállalatok fejlesztésén tanultakat, de általában gyorsan becsődöl szerencsére.

Előfordul még szakkollégista fajtája is, akik nagyon komoly arccal hallgatják azt hogy milyen új vezetési trendek jelentek meg Nyugaton, majd utána egy 500 forintos Tuborg mellett megvitatják hogy Magyarországon nem lehet semmit elérni.

Maestro 2009.11.05. 14:10:05

OFF
ez a kaszt a juppiek rétegének utánpótlása.

juppie: jellemzően 26-35 közötti friss egy/több diplomával rendelkező, alapvetően szingli férfi ill. nő. Jól menő cégnél dolgozik, kisautóval jár, egyedül bérel lakást amit tulajdonképpen összetologatott az IKEA-ban, majd hazavitte és összerakta ugyanúgy.
Van pénze és szereti is költeni, márkás ruházat, fontos a megjelenés, az elegancia, és alapvető jellemvonás a sznobság, illetve az aktuális kultúrális trend majmolása, annak főáramába való bekapcsolódás.
Esténként partyzni jár, akár egyedül, akár társasággal, a lényeg, hogy az este végén valakivel, valahol, a lényeg hogy keményen:)
Simán indítja a reggelt egy McReggelivel, aztán a Fornettiben vásárol egy kis tízórait.

ON

Az ifjú közgazdász hogy sok fasságát finanszírozni tudja, pókerezik, akár kaszinózik is, és ennek sajátos nyelvezete ugyanúgy részét képezi verbális kultúrájának.
Annyi választja el a bölcsésztől, hogy nem humán ismereteket halmoz fel (ahogy egy végzett közgazdász barátom mondta, semmihez sem ért, de papírja van róla, hogy igazából mindenhez ért), ellenben ugyanúgy kidumálja magát bármiből, bárkinél, nagyon szorult helyzetben pedig a farzsebben figyelő bankó is szerephez juthat, elvégre _nem_tétel.
22 éves, szüleinél élő, ismeretlen forrásokból pénzt szerző létére úgy próbál viselkedni mint egy 35 éves ténylegesen macsó.

Blackrock (törölt) 2009.11.05. 14:16:29

@Maestro: jaja, tényleg a pókerezést én is kifelejtettem.("Bocsi, kiskolléga, de ma este a Pisti druszámmal pókerezésre vagyunk hivatalosak a főnökömhöz. Úgyhogy, majd jövő héten csapunk a lovak közé.").

2009.11.05. 14:47:41

"Tartozik a bankszámla, követel a pénztár. "

_Távol álljon tőlem, hogy akadékoskodjak_, de ez így unfrankó, mert nem egyszerre lesz meg a két ügyletet (pénzfelvétel és banki befizetés) igazoló bizonylatod, amik alapján könyvelhetsz. Helyesen közéjük kéne iktatni technikai számlaként az átvezetési számlát, azzal szemben kell a kettőt könyvelni. _Csak a pontosság kedvéért._ :))

Egyébként nagyon jó a poszt.

Fapuma (törölt) 2009.11.05. 15:02:41

tff, egyebirant kezdo kozgaszdasz vagy, ocsem uram?

medvedr 2009.11.05. 15:03:49

Az ifjú közgazda számomra arról is felismerhető, hogy mindenbe beleszól a "meetingen". Ezzel szemben, ha megkérdeznek tőle valamit konkrétan , akkor vörösül és kifejti, hogy miért nem tudja, általában azért mert nem küldték meg neki időben azt a táblát anyagot stb. stb. stb.
Minden, de minden lófaszról e-mailt vár és ír.
Jól beszélnek nyelveket, jól prezentálnak, beszállítókat megfingatják , ha lehet, és sokkal okosabbak mint én voltam az ő korukban. Ezért természetesen mindet kifejezetten utálom, ha nem közgaszdász, hanem szakmámbeli, akkor talán még jobban:-). Telefonálásaiktól -amikor hallom- visítva tudok röhögni, általában a hasonszőrü cimbiket oltják. Hihetetlenül érzékenyek a címekre titulusokra. ha leasszisztensezed -életre meggyűlöl. Már rászoktam, hogy mindet koordinátornak nevezem , ezen még nem sértődött meg egyik sem. Ha munkaügyben megy valahova azt mindenki tudja. Ilyenkor elkéri a vállalati kulcsos autót, ezzel füstölgő 4 kerékkel közlekedik.
Más: Meghívjuk valamire , ha valahol vagyunk, -nyilván nem a 20+ kolléga fog fizetni a gyakornoki fizujából. Bazmeg mindről kiderül, hogy verték, ha nem szivarozott VSOP konyakhoz, vagy nem kék cimkés a sétáló jános.

Erzsebet 2009.11.05. 15:26:16

Én is egy közgazdász hallgató mamája vagyok. Engem is néha kioktat és képzésben részesít.

Erzsebet 2009.11.05. 15:58:39

@Mondták már mások is, de én felneveltem. Én ragaszkodtam hozzá.

sorica123 (törölt) 2009.11.05. 16:00:36

@Blackrock: vagy az agyát is kivetethetné esetleg... nincs is jobb egy olyan gyermeknél, akinek harmincévesen még egy darab szakmája nincs, unatkozni viszont nagyon profin és látványosan tud. Igaze?

sorica123 (törölt) 2009.11.05. 16:04:28

A gizdulás persze megint más dolog, attól, amikor valaki attól érzi magát szakembernek, hogy mindenkit síkhülyének néz, kit azért, mert bölcsész, kit meg azért, mert véletlenül tudja azt, amit ő, én is falnak tudok menni. Az ilyen villantós 'szakbarbár' (tökmindegy, mennyire ismeri a szakmáját, pláne mennyire van otthon benne) gyakorlatilag arra tartja a társaságot, hogy őt legyezgessék, minden felvetésre okoskodó 'Nnemmm'-mel kezdődik a válasza... bosszantó:/

Ernoke 2009.11.05. 16:45:40

nekem az öcsém az. és valóban folyton kioktat! jellemző, h egyszerű életszituációra (ide-meg-oda járok vásárolni, mert ott olcsóbb az xy), fensőbbséges modorban kiselőadást tart arról, h a giffen-jószág kereslete-kínálata így-meg úgy, tehát az nem is olcsóbb, csak én úgy érzem.:D idegtépő kissé, valóban.

neeroo 2009.11.05. 17:51:43

Nekem van egy szaktársam az egyetemen, aki szerényen a Herr Geschäftsführer - becenevet adta magának az iwiw profilján...

scsaba1 2009.11.05. 19:25:03

@Blackrock:

Egyébként én ezt az egész póker-hájpot nem értem. 15 éve a középiskolában játszottuk, egy haver tanított valami "Nagy kártyakönyv" vagy valami ilyesmi című könyvből. Közepesen élvezetes kártyajáték, semmi több. Senkinek nem volt akkor a kedvence _ csak egy játék volt a sok közül. Nekem pl. a snapszer vagy a makaó magyarkártyával sokkal jobban bejön, mindkettő igazi pörgős-szivatós játék... (Proli-e vagyok? )

De most - az utóbbi 3-4 évben - csak kapkodom a fejem. Pókerklub, netpóker, teszkóújságban pókerkészlet...

Tényleg, a füves után kellene egy poszt a modoros pókerfüggőről is...

hatja 2009.11.05. 19:42:57

de 15 éve is a hold 'em pókert játszottátok? mert én akkoriban csak a kocsmapókerre emlékszem (5 lapos leosztás, cserélgetés). én mondjuk hamar kigyógyultam a pókerlázból, inkább a sportfogadás...

Prophet 2009.11.05. 20:43:16

Az se rossz, amikor valaki a közgazdász gyerekével takarózik! Első féléves, már volt 5-6 mikro- vagy makroökonómián, definíciók bevágva... otthon el lehet sütni, kocsmában, mások előtt fellengzősen tolatni a demagóg dumát. De a közgazdásznak tanuló bulákat sunáznám!:D Kéjesen ostoba tekintet...

@ndtomas 2009.11.05. 23:21:42

mindegy, hogy közgazda (!), favágó, vagy buszsofőr, akármi. a lényeg, hogy ő VALAKI, te meg senki. hogy éppen mivel tudja ezt elérni magának, az csak eszköz, mert ez a célja.

Motorpenis 2009.11.06. 06:33:26

A hvg olvasás nem csak az ifjú közgazdászra jellemző, hanem úgy általában a világra nyitott, modoros egyetemistára is. Különösen modoros hvg-t olvasni távolsági buszon úgy, hogy jól látható legyen a címlap, mutatván, hogy alanyunk már nem a Buci Macit szorongatja, felnőtt, érdeklődik, tájékozódik. Ugyanez az arc simán előkapar egy laptopot is ugyanazon a buszon, mert annyira nem bírja ki azt a 150 percet a gépe nélkül. Megtörtént eset, Pécs-Zalaegerszeg járat, péntek délután, évekkel ezelőtt. Aki magára ismer az számoljon hozzá egy elmaradt nyakonvágást részemről.

scsaba1 2009.11.06. 07:55:27

@Motorpenis:

Viszont a laptopon - fejhallgatóval - filmet néz, vagy zenét hallgat - feltűnően.

Így jelzi, hogy:
1.) ő már birtokol egy olyan drága tárgyat, mint egy laptop.
2.) a fejhallgatós filmnézés jelképezi, hogy ő nem keveredik a plebsszel - mert egyszerűen többre hivatott, csak kényszerűségből ül a buszon.

Persze lehet fokozni: laptopról zenét hallgat, miközben HVG-t olvas

scsaba1 2009.11.06. 07:58:41

@Prophet:

Csak sunáznád... Én is sunáztam volna őket, de egy közgazdászlány nem keveredik csak minimum jogásszal vagy már végzett közgazdásszal.

Ilyen, hogy magyartanár, vagy olajos (és folyamatosan enyhén másnapos) gépész szóba sem jöhet.

Blackrock (törölt) 2009.11.06. 09:57:35

@scsaba1: áh, lehet őket is blokkolni :) Tapasztalat.

A póker dolgot én sem értem teljesen. Én párszor játszogattam haverokkal, meg on-line, de kb. 20-30 percig bírt lekötni. Egyébként a modoros pókeres tényleg postért kiált.:)

IndaMuncher 2009.11.06. 09:58:17

@scsaba1: Ugyan, a laptop lehet céges is. :)
De szerintem manapság már nem burzsujkodás a laptop, csak nézz meg egy átlagos InterCity járatot.

Buszon talán gázosabb és feltűnőbb, ott amúgy is kisebb a hely...

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.11.06. 10:07:29

@scsaba1: @Blackrock: egyetértek, de sajnos nagyon nem értek a pókerhez, max. a Spencerhill-filmek szintjén.

Felhívás: aki vállalja, hogy szépen megírja a pókerfanatikus posztját, annak soron kívül, főműsoridőben lehozom egy hatalmas köszönetnyilvánítással együtt :-)

CosmoBacsika 2009.11.06. 10:29:42

A téma nagyonjó, de nem igazán lett kivesézve. Jóval több van ebben a témában. Egyébként ez a kaszt erős átfedéssel rendelkezik (hacsak nem ugyanaz) mint a juppieköcsögök....

A vonaton laptoppal filmnezeshez: Nem nevezném modorosnak, nemhinnem hogy azért csinálják, hogy megmutassák (mondjuk ehhez hozzajon, hogy szinte csak IC-n latom, rendes gyorson, vagy személyen szinte soha), hogy nekik ilyen van. Manapsag mar abszolut nem luxus. Inkabb csak sokkal kellemesebb eltoltese egy 2-3ora dögunalmas útnak....

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2009.11.06. 10:45:03

Én meg láttam egy 'öblösjutka' prototípust a Bartók Béla úton gyalogolva múlt hét csütörtökön délelött 10-kor. Egy kifözdében dolgozott, takarított. Ès amikor benéztem, tündéri, sármos mosollyal közölte hogy 11kor nyitnak. Sürün pislogott, eljátszotta, hogy ö egy igazi nöö, de a hangja rekedt volt a sok cigarettától és likörtöl. Haja száraz, festett szöke, egyszóval igazi bombázó.
Ha akarjátok ti is megnézhetitek, itt a link:
maps.google.com/maps?f=d&source=s_d&saddr=&daddr=47.472653,19.033831&hl=en&geocode=&mra=mi&mrsp=0&sz=16&sll=47.472315,19.03199&sspn=0.007832,0.01929&ie=UTF8&ll=47.470995,19.029404&spn=0.003916,0.009645&t=h&z=17

A Bartók Béla út és Bánk Bán utca környékén kell keresni, a Karinthy színház elött asszem, de mernék rá megesküdni.A lényeg, hogy azon az oldalon ahol a színház van. Egy földszinti kifözde, elég retkes, az utcáról belátni a konyhába.

LyukasBogrács 2009.11.06. 10:52:03

@Modor Tibi:
Zsugabubus? Ki ne sporold a pisztaciat?

Egyebkent kozgazdasz vagyok. Repulouton szoktam laptopon filmet nezni.

Blackrock (törölt) 2009.11.06. 10:53:48

@CosmoBacsika: egyetértek, 2-3 óra vonatút ilyetén való elütése szerintem sem modoros.

De annál modorosabb pl. a metrón, villamamoson, étteremben lapotop nyitva, a képernyőn grafikonok, közben halkan (de jól hallhatóan) pénzügyi témájú beszélgetés lefolytatása (sűrűn használva a "share", "portfolió" stb. szavakat valamint 3 betűs rövidítéseket).

bej Kutyej · http://uzsidoboz.freeblog.hu 2009.11.06. 11:06:34

@Blackrock: étteremben (de nem a mekdonálcban, hanem egy "rendesben") már én is láttam laptopos embert. Hát igen, aki FONTOSCH, ugyebár...

Vonaton laptopozás: 11órás úton én is néztem filmet, amíg le nem kapcsolták az áramot.:D (Már csak hálózatról tudom használni, szóval nem vagyok modoros.) Egyébként meg nem igaz, hogy személyvonaton nincs ilyen jelenség. Pl. a Szeged-Békéscsaba járaton rendszeresen látom. Ha körülnézek, a látókörömön belül van legalább 3-4 laptopos egyetemista. Pedig ez az út max. 2 óra lehet...

DonGatto 2009.11.06. 11:46:01

Közgazdász hallgatóként 10 pont, kedvelem az öníróniát:)

hatja 2009.11.06. 11:48:04

én okj-s proli vagyok, az aktuális oldalnál visszahajtva fogom a HVG-t. de a laptop szerintem sem modoros inkább kényelmetlen ezért vinni, meg a 28 villamoson mondjuk nem venném elő.

Zorita 2009.11.06. 14:16:16

@Blassius: én meg tegnap átéltem egy mh-i szülinapot, azt hittem soha nem lesz vége (pedig nem is az enyém volt)

CosmoBacsika 2009.11.06. 14:38:15

@bej Kutyej: hát nemtudom, én két óra alatt is felbirom kötni magamat az unalomtól.. :)

Prophet 2009.11.06. 15:32:30

@Blackrock: Ó, az éttermek... az hagyján, hogy az "elitebb" helyeken (ahol 500 forint a sör (Edelweiss, ami jó különben), almafröccsöt isznak, Dunhill cigit szívnak mellé, és nincs szvasztika a padba karcolva) kicsapják a gépet az asztalra (legyen mondjuk Mac), de láttam én már kocsmában is, ahova olyan prosztók is járnak, mint én. Photoshophoz értés mutatása feltétlen szükséges!

Szundi~A szépség nem a mellből fakad~ 2009.11.06. 17:47:35

@noirp: Háháháá a vállgazdtan Chikántól nekem is falhozvágós volt.
Én is ifjú közgazda lennék, de szerencsére nem ilyen. Szerintem ez ebből a szakmából csak a hímekre jellemző, de rájuk nagyon. :)

Hollandi · http://oranje.blog.hu 2009.11.06. 17:51:29

nem teljesen témába vágó, de a közgazdász egyetemistáknál fokozottan modoros előadáson a macbookot elővenni, és azon fülhallgatóval filmet nézni, zenét hallgatni, stb.

Der Beste 2009.11.06. 17:55:18

@Crouch: Haverom állandóan kiselőadásokat tartott nekem mindenfajta gazdasági témában. Soha nem volt szíven leállítani, pedig én is olvastam a HVG-t, amiből felkészült.
Állandóan be kellett rúgnom, ha vele mentem el szórakozni, mert csak a 6., 7. sör után kezdett el normális témákról (zene, sport, nő, film, autó) dumálni.

Hollandi · http://oranje.blog.hu 2009.11.06. 18:19:36

@Crouch: amúgy buszon meg metrón kinyitott újságot (vg, hvg, figyelő), hogy jól "látszódjék" a címlap a gizduláshoz, nemcsak, hogy fokozottan modoros, de kibaszott nagy taplóság is, pláne még csak nem is kényelmes.

Der Beste 2009.11.06. 18:43:22

@scsaba1: Távolsági buszon filmet nézni laptopon modorosság,
HVG-t olvasni nem modorosság-mondom én.

LyukasBogrács 2009.11.06. 20:46:59

Financial Times-t olvasni modoros? Arra előfizetni?

mercsi 2009.11.06. 21:04:22

Jó a post, félig magamra ismertem. :)
Chikánnak szerintem viszont iszonyú jó előadásai voltak.

scsaba1 2009.11.06. 21:04:52

@CosmoBacsika: , meg mindenki

Nah, látom a laptopozás témája elég megosztó. Gyakorlott modorvadász simán felismeri, hogy valaki azért laptopozik, mert egy 11 órás út felénél jár, vagy azért néz meg egy egyébként már 15x látott filmet, hogy tizennyolc és fél évesen villogjon egy 150k-s géppel a proliknak, finom gőggel a szája sarkában, hogy ugyan egy buszon utazunk, de nem egy felé tartunk... ;)

mándy 2009.11.06. 21:14:31

@Modor Tibi: a pókeresek szivarfüstben elrejtőző kemény fickók, akik nem ismerik a modorosságot (pláne nem a modoros blogot), ezért soha nem is lesz megírva az igazi, az áutentikus modoros pókeres poszt.

scsaba1 2009.11.06. 21:25:01

@Zzz_:

Na igen, ez a baj a Modorossal, hogy az ember elkezd mizantrópkodni és az addig úgy-ahogy elviselt, túlélt élethelyzetek ezután már menthetetlenül vinnyogó röhögésre ingerelnek.

Pl. ma is... Reggel tudtam meg, hogy a Danubius meg a Sláger rádió hallgatói kék ill. piros szalaggal fejezik ki a szolidaritásukat a két megszűnő rádióval. Délelőtt jött egy viszonteladónk - na mivel? Igen: egy hatalmas, vörös bársonyszalaggal az antennáján.
Majdnem elröhögtem magam, hogy íme a modoros kerrádió hallgató aki élete értelmét veszti el, ha reggel nem lesz borosbocskor.

Volt már más blogokon is szó róla, de úgy érzem, hogy ez is egy posztért kiált, itt a modoroson is. Mármint a megszűnő rádiók felháborodott hallgatója. (Háj brájen, "szasztok istenek", "felháborító a mutyi, ami itt megy", "ez a magyar média 9/11-e" stb...) Forrásnak ajánlanám még a "Mentsük meg a Sláger és a Danubius rádiókat" (vagy valami ilyesmi, mert több is van) klubbot az iwiw-en. Valóságos mélyművelésű modorbánya....

Gyorsan megírhatná valami jótollú szerző, mert pár hét múlva aktualitását veszti.

scsaba1 2009.11.06. 21:27:01

@Der Beste:

És laptopon olvasni a HVG-oline-t mobilinternet segítségével? ;)

Der Beste 2009.11.06. 23:21:55

@scsaba1: Arra már nincsenek szavaim.
:)

butatót 2009.11.08. 00:14:47

@medvedr:
A céges kocsival villogás nálunk is befigyel. Egy éve jött hozzánk egy ilyen friss közgazdász. A főnöke beengedte az igazgatói értekezletre, hadd szokja a légkört. Nem kicsit értette félre, hogy miről van szó, és kussolás helyett beleszólt mindenbe, kioktatott mindenkit és közölte, hogy ő felkészült a komoly feladatokra. Mondtam, hogy jó, akkor most rögtön elviheti a járgányomat lemosatni, ez komoly feladat. Mikor látta, hogy nem viccelek, dühösen elviharzott. Egy óra múlva röhögve hív a közeli benzinkút tulaja, hogy volt itt egy kikent-kifent gyerek a kocsiddal, mikor megdicsértük a verdáját, azt mondta, hogy na ja, egy osztályvezetőnek ez a minimum. Mikor jött vissza az ifjú kolléga, a portás rohant kinyitni előtte az ajtót, a csajok a titkárságon látványosan összevesztek, hogy melyikük főzhet kávét az "osztályvezető úrnak", szóval égett, mint a rongy. Azóta visszavett az arcából és egész jó munkát végez, már kétszer kapott fizetésemelést...

2009.11.08. 09:16:21

@scsaba1: szerintem a sláger rádiónak meg kellene szavaszni egy potumusz arany farmer mellényt.

2009.11.08. 09:22:51

@bej Kutyej: az Salgótarjáni Fekete gyámántban lehet-e laptopozni? (mert mi a bánatot lehet csinálni ha várni kell valkire 1 órát? )
@Der Beste: a buszon csak azért nem nézek filmet, mert a lapom csak 3 órát bir ki, de vonaton szoktam, mert 12 órás utazáson - Faludy után szabadon- olvasni olyan fárasztó, folyton lapozni kell.

scsaba1 2009.11.09. 07:21:40

@Frengi:

Nah, ha mégis megírná valaki slágeres posztot, akkor még egy kis szakirodalom hozzá:

index.hu/kultur/media/2009/11/09/bolond_aki_sir_a_slager_utan/

Most épp' címlapos a cikk. Valami megint megtudtam: Há' má' megint a zsidók... Azok miatt nem lesz Sláger rádió. A mocskok... Pfuj... :)

Ernoke 2009.11.09. 09:24:43

@scsaba1: ez betonkemény, el is szomorodtam kicsit rajta.:S
én végtelenül örülök neki, h megszűnt az a 2 trágyadomb. másfél évig ültem egy szobában egy olyan emberrel, aki lágerrádió nélkül nem tudta elképzelni az életét. kikapcsoltam a rádiót, visszakapcsolta. eltekertem, visszatekerte. lehalkítottam, felhangosította. legszívesebben sóval hinteném be a frekvencia helyét is, h ne teremjen ehhez hasonló igénytelen fos ott többé.:D

marcivagyok 2009.11.10. 14:49:18

Én Közgazda végzettségű vagyok, de a közgász mindig a meredek mutatványok közé tartozott, hogy egy 3ast összehozzak (najó 2 ).
HVG-t viszont tök régóta olvasok, de a magyar pénzügyek részt mindig kihagyom:D
Ráadásul az első oldalt mindig elhagyom mert leszakad.

Most akor mindegy hol nyitom ki mindenképp modoros közgáz leszek?

@Ernoke: abszolút igaz, én fél évig dolgoztam egy olyan helyen, ahol csk a Lágerrádió ment,
az a vagány, hogy amikor állítólagos kívánság műsor ment
akkor konkrétan ki lehetett venni, hogy "te milyen számot kérsz?" utána (borzalmas háttér zaj boros hang)
-" én a az abbától a x számot kérem, ésküldöm mindenkinek aki szereti." Közötti rész olyan markánsan elválasztható volt egymástól...tényleg csak nekem tűnt fel...mert eddig még seni nem háhált miatta.

deltafly · https://edzoruha.com 2009.11.11. 16:17:49

Jó poszt nagyon! Magamra ismertem a az ingyenebédnél, meg a tanáremlegetésnél, kioktatni meg már azelőtt is kioktattam a jónépet, hogy közgarázda lettem ^^

Vienna 2009.11.13. 15:08:25

Es mit gondoltok mi az elso kerdes, amit kapok miutan kiderul hogy penzpiacon dolgozom?

Ha van egy nagyobb osszegem, mondjuk 2 MILLIO forint, azt mibe erdemes befektetni?

Na nekem ettol all fel a szor a hatamon. Es ha nem valaszolok valami nagyon ertelmes modorosat, megsertodik.

(az oszinte valasz az lenne, hogy ahhoz meg kurva sokat gyujtsel amig egy nagyobb osszeg lesz.)

Es rogton ezutan elkezd az ujdonsult ismeros bizalmasan a zsebembe turkalni (mennyit fizetnek ezert?)

lárvalányhaj 2009.11.13. 18:47:31

@Crouch:

Egyszer egy ilyen közgazdászpalánta behazudta nekem, hogy gyorsolvasással 2 nap alatt elolvasta Marx Tőkéjének mindhárom kötetét. (No comment.)

kzolika 2009.11.15. 02:00:32

Nekünk még egy csomó előadást tartott a Kikán Attila. A Vállalatgazdaságtan könyvet meg úgy eladtam alsóbb évfolyamosoknak, ahogy kell. Mindenki jól járt: nekem visszajött a pénzem egy része, ő meg olcsóbban jutott hozzá.
És nekem a szépemlékű Masa Sándor Makroökonómia szemináriumon egy dolgot tanított meg: Közgazda, kolléga, közgazda!
Amúgy felesleges a buszon és IC-n való filmnézésről vitázni. Egy igazi közgazdász(palántá)nak van autója...

lárvalányhaj 2009.11.15. 03:03:01

@kzolika: nehezen értem, hogy hogy lehet isteníteni a Közgázon oktatókat, az elsöprő többségük szakmailag pehelysúlyú, posztkomcsi reliktum. van néhány kivétel, de a kilátások amúgy elég gyászosak.

lárvalányhaj 2009.11.15. 03:03:46

@lárvalányhaj: tkp. ez is tök jól mutatja a közgazdák átlagos szellemi színvonalát.

Neruo 2009.11.19. 17:05:59

Én azt hittem, ez a bejegyzés a közgazdászokról (economics) fog szólni. De végülis pénzügyesekről (finance) szól. Én nem tudok azonosulni vele... viszont szívesen látnék egy cikket a közgazdászokról. Szerintem azon is vanmit... :)

semota · http://livewithit.blog.hu 2009.11.20. 07:48:43

@Neruo: te tulajdonképpen a férjem vagy, igaz?

Neruo 2009.11.20. 11:18:03

@Ön: Ezek szerint meglehet.

A három ág (business-finance-economics) tökéletes összemosását sosem kedveltem. Más látásmódot, ismeretanyagot, módszertani hátteret és főként más emberanyagot követelnek. Persze feltéve, hogy maga a közgazdász (/üzemgazdász/pénzügyes) sem téveszti össze önmagát valami mással, és megmarad a területen.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2010.04.11. 10:07:28

@Modor Tibi: a durva az, hogy a spencerhill filmekben is a cserélgetős kocsmapokit tolják. ("Hogy lehet pókered, amikor 5 lapot kértél?!")

A legnagyobb találat a közgázosnál a HVG és Világgazdaság cipelése mindenhova 2-3 évig, aztán diploma után nem kell, akkor már papírja van róla, hogy tudja. Én repülőre szoktam gecimodorosan Forbest meg hasonlót venni, aztán útközben jövök rá, hogy kurvára nem érdekel, és megnézegetem a képeket... aztán lehet h megnézem online, és ott meg jó :)

Devourius · http://phono-blog.blogspot.hu/ 2011.06.30. 15:06:50

A jobb/baloldali országelemzés nagyon igaz az elején. Finoman szólva sem modorosság, hanem valóság.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.06.30. 17:24:52

@Devourius: Attól, hogy valami igaz, még lehet kurva nagy közhely, és ezáltal modorosság, nem? Ráadásul mint minden közhely, ez is túlságosan leegyszerűsíti a dolgokat, tehát azért annyira nem is igaz...

Devienne 2012.08.31. 19:36:48

egyébként...
azért járkálnak HVG-vel és VG-al, mert ingyenesen ki van téve az egyetemen
fyi :P
süti beállítások módosítása