Olvasói rovat - Panelek népe

2009/10/09. - írta: Modor Tibi

Nos, egyik kedvec témám jön, amit - elfogult és érintett lévén - én is még fel fogok használni párszor a jövőben.

Auftaktként kezdjük Blassius képzőművész barátunk festményével, ami a Lakótelepi naplemente címet viseli.

Jó volna lemenni a Balcsira - gondolta Edina, a műkörmös lány.

Sopi magyaráz, Fefe hallgatja.

Eredetiben itt.

 

Pecséttörő kedves olvasónk - szintén zenész,  a Végevégevégemindennek blogregény tehetséges szerzője örvendeztetett meg minket egy fájóan találó lakótelepi életképpel, hasonló szemszögből.

Panelek Népe


Álmos vasárnap délelőtt a Rozmaringban, a telepi borozóban, egy tízemeletes panel tövében. Steril, világos helyiség, a tavalyi szilveszter ottfelejtett poros lampionjaival díszítve. Igazi törzskocsma, ritkán téved be idegen, a vendégkört 15-20 panellakó alkotja. Most még szinte üres, mindenki a tegnapi bulit heveri ki. A tévében a Napkelte, Lakat T. Károly Csala Zsuzsának udvarol.

PISTABÁ egyedül támasztja az asztalt és egy üveg Dréhert, tippmix szelvényt töltöget. Igazi békebeli panellakó, melegítő, rongyos ing, negyven kiló vasággyal együtt, múmiafejű az alkoholtól és a cigitől.

CSUTKA, a fiatal panellakó csoszog be másnaposan. Köpcös, tömzsi harmincas, lila Nike surranóban, kezében UTE-kulcstartó, rajta Suzuki slusszkulcs. Farzsebben ájfon.


CSUTKA: Isten, óvd a mennyei Újpestet!

PISTABÁ: Haggyámár, Csutka békén! Most arra a hazai egy-egyre? Egész éjjel itt műsoroztatok a Jencivel, tönkrebasztátok a sörcsapot, a harmadikról a Túróczy néni kihívta a jardot. Továbbis van, mondjam még?

CSUTKA: Nekem aztán hiába, Pistabá. Seképsehang. Még most se. Fejembazmeg. Vattát köpök.

PISTABÁ: Csutkacsutka! Megéred a pénzed! Nemrég még limonádét ittál, a nyakadban mindig ott lógott a lakáskulcs. Vártad a fatert. Akkor még volt munkája.

CSUTKA: Hát más idők voltak, Pistabá!

PISTABÁ Na gyere, kutyaharapást szőrével. Somtrő-Bögenholm, svéd másodosztály? Mennyivel fognád a hazait?

CSUTKA: Majd délután Pistabá, most csak beköszöntem. Megyek a kölykökért, láthatás.

PISTABÁ: Hova lesz a séta? A városba?

CSUTKA: Á, csak a Pólus. Multiplex, max Meki. És a Bélabá, kiheverte az estét?

PISTABÁ: Nem mondanám. Hajnalban falat fúrtak.

CSUTKA: Ja, én is hallottam. A nyolcadikon.

PISTABÁ: A Misi. A könyvtárosköcsög. Könyvespolcot készít.

CSUTKA: Basszaszájba, vasárnap hajnalban. Egyszer megvárom a félemeleten. Miakurvaannya ez a bűz?

PISTABÁ: Szar, bazmeg, a cipőmön. De nem kutya, ember. Éjszaka megyek haza, a lift már három napja nem, át a másik lépcsőházon, baktatok az átjáróban, töksötét persze, a lámpa sem, nem odaszart egy köcsög? Pont a közepére.

CSUTKA: Biztos a dakoták voltak.

PISTABÁ: Kicsodák?

CSUTKA: Hát a cigók. A kokerók! A dzsipszik! Igénytelenek.

PISTABÁ: Ja, a cigók. Szaporodnak, mint állat. Ott az a csaj a hetedikről, mondmáranevét, a kis Dzsenifer, hát abban is van néhány vonóval, nem tegnap az barnult le, ha érted. Néhány éve még ekkorka volt, ni, mint a kezem, ott cumizott az erkélyen, most meg már az ötödik gyereket, és még húsz sem!

CSUTKA: Most is cumizik, Pistabá! A bránert cumizza!

PISTABÁ: A csikkeket meg kajakra leküldi a szemétleeresztőn. Mondtam neki, Dzsenifer, egyszer ebből akkora tűz lesz, mint a vördtrédcenter, égni fog itt minden, mint a rejstág, tudod, te mennyivel ég a vasrács, ezerötszáz fokkal, itt mindenki benn fog égni bazmeg!

CSUTKA: Magyarázza ezeknek!

PISTABÁ: (sóhajt) Miért nem költözöl el, Csutka? Ha olyan fiatal lennék, mint te, mennék, ahova tudnék. Mindegy hova, csak el.

CSUTKA: Miből, Pistabá? A panelár a béka segge. Eladni? Még felújítva se. Ki venne központi fűtést? Az csak falja a pénzt. Nyáron meleg, télen hideg. Közbiztonság meg nulla.

PISTABÁ: Engem inkább az elidegenedés. Hogy mint egy falamxter. Az ember még a szomszédját se.

CSUTKA: Ja. Pedig milyen vékony a fal! Még a horkolást is áthallani.

PISTABÁ: Régen nem így volt. El se tudod képzelni, régen, mi volt itt.

CSUTKA: Hát az nem ma volt.

PISTABÁ: Hát nem! Még a gengszterváltás előtt, mert ez csak gengszterváltás volt, ha érted! Nyáron csocsót vettünk a kerékpártározóba, nyomtuk a zsugát estig, az egész ház. Házibajnokság. Tisztára Jónyer. Télen meg versenyt dobtunk a karácsonyfákkal. Szilveszterkor mindenki fel a tizedikre, aztán hagy szóljon. A homokozó volt a cél.

CSUTKA: Az szép.

PISTABÁ: És a kisdobosavatások...mennyi sör volt, a Póczik mindig teleokádta a virágágyat. Most meg már széttörve.

CSUTKA: A Póczik?

PISTABÁ: A virágágy. De a Póczik is. Leszázalékolták. A májával. Kész van.

CSUTKA: Pedig nemrég még mekkora király volt!

PISTABÁ: Ja. Elsőként vett Mercit a telepen. De neki nem volt elég a taxizás, belevágott a bálásruhába, kibérelte az IKV-tól a mosókonyhát. De nem bírta a sok adót meg a hitelt.

CSUTKA: Hát elég nagy lúzer volt.

PISTABÁ: Mindannyian azok vagyunk, Csutka, ezt nekem elhiheted. A gengszterváltás vesztesei. Ezek ott fenn szarnak ránk.

CSUTKA: El kéne hajtani őket a gecibe.

PISTABÁ: Elhajtani azért nem, mert a másik oldal az rosszabb. Csak rájuk kell ijeszteni. Mondjuk, hogy egyszer nem megyünk szavazni.

CSUTKA: Az már kevés, Pistabá. Nem értenek ezek belőle. Ezek nem tudják, hogy mi itt hogyan. Egyszer be kellene menni a városba. Rendet csinálni. Bemenne az egész lakótelep rendet csinálni. Lerendezni a várost. Megmutatni, mit akar a panelek népe.

PISTABÁ: Gyere Csutka, erre igyunk!

Pistabá nagy arc, bár a mi pistabáink itt a környéken már évekkel ezelőtt rájöttek, hogy a szar meg a fos között mit válasszunk, egykutya mind, nem megyünk szavazni!

Pecséttörőnek nagyon köszönjük a telepi sorozat első részét - akinek bejött a stílus, az hamarosan kap a kedves Szerző úrtól egy hasonlóan találó posztot itt a Modoroson, teljesen más témakörben. A lakótelepi beszámolók rajongói pedig számíthatnak további olvasói és saját írásokra is.

Stay tuned!

Címkék: magyar olvasói
158 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2009.10.09. 14:23:04

@SzabadkaiAttila: megfejthetetlen talány, de ugyanezek az emberek a természetbe kiszabadulva valódi állatokként viselkednek az anyák pedig a bogaraktól paráznak. Otthon megjegyzik egymás közt, hát jó volt de azért itt a tévé elött mégiscsak jobb
@Zzz_: í ez milyen, le is rajzolom

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2009.10.09. 14:26:07

Ez a poszt és a remek kommentek egy hatalmas, átfogó lakótelep freskó megalkotására sarkall.

HRita · http://gorbe-sminktukor.blog.hu 2009.10.09. 14:28:22

Itt akkor csak erős idegzetű és gyomrú kommentálók vannak, mert senki sem említette az undorító-kiirthatatlan-6 centiméteres CSÓTÁNYOKAT! _Elnézést_, hogy kiabálok, de ennél nincs undorítóbb állat (vagy bármi) a világon.
Ha kiirtják a szomszédban, átjönnek, rohangálnak, kimásznak a lefolyóból, a cukorból, éjszaka a falon zizegnek :'( Soha a büdös életben ne lássak többet!

A poszt stílusa hatalmas. Pistabá hiányos mondatai: "Az ember még a szomszédját se." és Csutka sokat mondó válaszai: "Hát az nem ma volt." viszik a pálmát :)

Vorg a Halhatatlan Báró 2009.10.09. 14:43:57

@HRita: Tényleg bakker! Amíg a közös szemétledobó üzemelt, hiába jöttek írtani, bizony volt csótány. Hiába, halványodnak és szépülnek az emlékek :D

El Topo (Sgt. Elias) 2009.10.09. 14:53:12

@Zzz_:

Ha valaki nem ismerné, a szépemlékű Államilag Támogatott Rakkendroll zenekar, a Dinamit szövege volt.
Na ez külön megérne egy misét.

Zorita 2009.10.09. 15:04:17

@El Topo (Sgt. Elias): én nem vágom. ha nem a mega sound system vonalát viszi, szóba sem jöhet

Zorita 2009.10.09. 15:12:01

@Blassius: ez megtisztelő lenne :D

El Topo (Sgt. Elias) 2009.10.09. 15:14:07

@Zzz_:

A Dinamit a 80-as évek nagy vitákat kiváltó zenekara volt.

Keress rá a tecsövön arra, hogy dinamit a vérem!

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.10.09. 15:26:41

@El Topo (Sgt. Elias): hát igen, szüleimnél lakni elképesztő nagy dolog, meg az iskolába tízórait nem viszek, lesz majd másnak, abból én is kérhetek.

Alapzene.

Prophet 2009.10.09. 15:32:16

Én sajnos csak egy 4 emeletes, rendben tartott panelban tengődök..

olykor bejönnek a csövik, ellopják a radiátorok felső rácsát, de ennyi. A bejárati ajtót olykor feltépik, mert a kulcsot luxus elővenni. Ezeket szívesen basznám pofán egy kormányzárral. Reggelente, hat fele, vagy hét, lehet, sőt szinte mindig arra ébredek, hogy az ablak alatt (földszint) pofáznak. Nyugdíjasok, munkába indulók, szomszédok, később, a délután folyamán a gyerekek sztoriznak, a szomszédos kisegítő iskola látogatói állatkertest játszanak. Persze az se rossz, ha hajnalban hazaérkeznek a jampecok, és enyelegnek, rosszabb esetben sírnak. Legalább én csöndben jövök.

De nem kell messzire menni, hogy részesévé válhassak az élménynek. Beton, beton, töredezett focipálya, lyukas rácsok, ping-pong asztal, holt koszos padok, előttük ofkorsz köpet meg szotyi tócsa (naprafogrómag héj, vagy napraforgó-maghéj, vagy napra forgómaghéj)... és a belső enteriőr... nem szabad egyszerre mindent lelőni.

A lomtalanítás is jó szokott lenni.

Balance Of Power 2009.10.09. 15:36:16

@HRita: Nem mindenhol voltak, nagyanyamnal legalabbis nem volt amig panelben lakott 5 evig (a hazuk felujitasa idejen). Volt viszont faraohangya - az a lassan mozgo kis g**i...

@El Topo (Sgt. Elias): A negativ felhangu legendak (mestersegesen osszerakott zenekar stb.) ellenere is remek volt a Dinamit. Vikidal hangja akkor meg ereje teljeben...

Pecséttörő 2009.10.09. 15:46:28

Halihó! Köszönöm a meleg ajánlást, ha értitek.
És hát igen: csótány, pultosnő meg még alapdolgok. Csak összejön, ha értitek.

Dave_hu (törölt) 2009.10.09. 15:54:53

még alap dolog a panellakás nagyszobájában a faltól falig szekrénysor, ami mögött sosem takarítanak, a tetejét sosem portörölgetik, hatalmas, bükk és vörösfenyő bútorlapokból és csavaros lábakból áll, bárszekrénnyel, középen tv-vel, ami alatt szintén sosem takarítanak. Kiegészítők sokaságát rejti a polc: giga ásványkő, hőmérő, barométer, műanyag fröccsöntött Balatoni hajó, aranyfüsttel lefújt tányér.

Fő helyen a vhs, dvd gyűjtemény, szépen felsorakoztatva. Modorosabb esetben cd állvány vagy füstüveg mögé rejtett hifi torony is a szoba dísze.

A polcokon könyvtámasz mögött 1000 éve olvasott sárga Agatha Christie regények és magyar klasszikusok.

A mérethelytelen szőnyeg felgyűrődik a szekrénynél, amely előtt a gurulós filc fotelek és a dohányzóasztal kap helyet.

A sarokban pedig a puff árválkodik, amire soha senki sem ül, mert bazi kényelmetlen, de a szetthez adták.

2009.10.09. 16:13:22

Legrosszabb a helyzet a tanácsi lakásból lett "társasbanházban",1°-kal jobb az a panel ahol eredetileg otépés lakások voltak, de egy igazi modor tanya egy 4 emeletes panel ami lakásszövetkezet:

a többség az átadáskor költözött be, ma már nyugdíjasok. Mindenki ismeri egymást, ezért aztán sokan már évek óta nem is köszönnek egymásnak.

A lépcsőház - kötelezően bilikékre festve+olaj láb+ fröcskölt minta - tele megnyúlt muskátlikkal, felkopaszodott szobanövényekkel, idomacélből heggesztett virágtartón, vagy lepattogzott festékű konyhai hokedlin. Itt ott újságból kivágott megfakult kép a falon. A födszinten egy rácson kiszögezve a házirend, a hirdetések, dugulás elhárítás, csótanyirtás (ez alapból), egy kartondoboz a szórólapoknak. Esetleg még nylon függöny -darab az ablakon.

Érdekes, Hamburgban egy ideig laktam panelben, de az valhogy más volt, dacára annak hogy a szomszédok bőrszinine a halvány capuccinótól a barnásfeketéig terjedt.

Sőt volt alkalmam Drezdában összahasonlítani azt a panelházat, ahol annak idején (1974-ben) laktunk a mai állapotával, allig találtam oda, mert még a homlokzatot is átépítették. De az nálunk 74-ben is elképzelhetetlen lett volna, hogy a panel házatt között ruhaszárító vasakon - erre lehetett mindenkinek privát kötelet kihúzni - száradjanak a ruhák, mert még vizesen el lopták volna.

El Topo (Sgt. Elias) 2009.10.09. 16:42:05

@Balance Of Power:

Azéazéazé...
móóóóóóóóóóóóbil!

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.10.09. 17:02:06

@dave: na még egyszer, elnyelte a kommentemet az infernó bugyra.

A szekrénysor nekem is az egyik kedvencem, a lomok és soha fel nem vett ruhák, soha el nem olvasott könyvek tárolására méregdrágán vásárolt, tonnás ballaszt.

Bárszekrény sárgaüveges vitrinnel, napóleonkonyakkal, jugoszláv paprikapálinkával, felespohár-készlettel - a lemezjátszón Nagyitól kapott, hímzett csipketerítő, fényképek tartóban.

El Topo (Sgt. Elias) 2009.10.09. 17:09:43

@Modor Tibi:

Ennél szerintem csak egy durvább van: panellakásban, szekrénysor részeként bárpult.
Na az mindent visz.

Pecséttörő 2009.10.09. 17:31:39

@El Topo (Sgt. Elias):

Mondok még durvábbat: kisüveges piagyűjtemény a konyhaszekrény tetején. Kibontatlanul. Ez a 80-as évek. A tiéd, a bárpult a 90-es. Az is kemény.

El Topo (Sgt. Elias) 2009.10.09. 17:43:15

@Pecséttörő:

A kisüveges piagyüjteményt üti a sörösdoboz gyüjtemény. Szerintem.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.10.09. 17:43:53

@Pecséttörő: nyertél :-)) ráadásul ilyen nekem is volt, egyszer meg hülyegyerekként kiraktam az összeset a lomtalanításkor - pontosan úgy, ahogy eleve szereztem.

Most már bánom, kemény gyűjtemény volt.

Herr Stirlitz · http://www.youtube.com/watch?v=6eMDu4gtpak 2009.10.09. 17:58:03

@El Topo (Sgt. Elias): Ha valaki nem ismerné, a szépemlékű Államilag Támogatott Rakkendroll zenekar, a Dinamit szövege volt.

Na, erre muszáj volt regisztrálnom... Hihetetlen, hogy erre még emlékszik valaki, de ami az igazán fani, hogy mi már akkor tudtuk, hogy a Vikidál vamzer... :)

A poszt egyébként 5/5

El Topo (Sgt. Elias) 2009.10.09. 18:12:19

@Herr Stirlitz:

Nebaszki, hogy a zsírba ne emlékeznék?

Herr Stirlitz · http://www.youtube.com/watch?v=6eMDu4gtpak 2009.10.09. 18:20:42

@El Topo (Sgt. Elias):
Mekkora szomorúság volt a mobilosoknak, hogy kilépett a Vikidál... Az volt a mondás, hogy a Schuster túrta ki, bár mai szemmel érthető.

El Topo (Sgt. Elias) 2009.10.09. 18:37:18

@Herr Stirlitz:

Mégse mondhatták, hogy ellenzenekart kell csinálni.
Mégis legyen már népi demokratikus rákkendroll is!

Herr Stirlitz · http://www.youtube.com/watch?v=6eMDu4gtpak 2009.10.09. 18:51:33

@El Topo (Sgt. Elias):
Akkor viszont azt is tudnod kell, hogy melyik volt az Államilag Támogatott újhullámos zenekar.. :)

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.10.09. 18:55:25

@Herr Stirlitz: de ugye nem egyik személyes kedvencem, a Káéfté..? ;-))

Herr Stirlitz · http://www.youtube.com/watch?v=6eMDu4gtpak 2009.10.09. 18:58:17

@Modor Tibi: Ó dehogy...
Annyit segítek, hogy az énekes Patkó Béla személyesen :)

El Topo (Sgt. Elias) 2009.10.09. 19:12:39

@Herr Stirlitz:

Nem bazmeg, nem tudom, hogy az Emelet.:D

Herr Stirlitz · http://www.youtube.com/watch?v=6eMDu4gtpak 2009.10.09. 19:14:19

@El Topo (Sgt. Elias): Váháháháháháhá, így jár aki öreg, minden faszságra emlékszik. :D

semota · http://livewithit.blog.hu 2009.10.09. 19:16:17

Meg van az a jellegzetes panelszag. Fogalmam sincs, hogy pontosan mi okozza, de minden tízemeletes házban ilyen szag van. Lehet, hogy a linóleumból jön?

A szekrénysoros-piagyűjteményes panellakásban pedig általában magyarosételszag és tigrisszofi-aroma keveréke szokta uralni az ájert. Azokon a helyeken, ahol a kiskorúak kínai tornacipőt hordanak, erős lábszag vegyül hozzá.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.10.09. 19:22:47

@Herr Stirlitz: jaja, az is igaz. Viszont a KFT sosem titkolta, hogy Erdős Péter nagyon szerette őket, ezért jutottak ők az eszembe először.

El Topo (Sgt. Elias) 2009.10.09. 19:26:40

@Herr Stirlitz:

Ááááá, vén sz.... ivar vagyok már.

Herr Stirlitz · http://www.youtube.com/watch?v=6eMDu4gtpak 2009.10.09. 19:35:15

@Modor Tibi: Ezt nem is tudtam, nekem nem szóltak
@El Topo (Sgt. Elias): Gondoltam :)

Kicsit ON:
irdatlan rácsos vasajtóval lezárt félfolyosó játszik? Éjszaka közepén csörömpölés a kulccsal, csikorgó ajtó kinyitása, majd bebaszása..

El Topo (Sgt. Elias) 2009.10.09. 19:38:36

@Herr Stirlitz:

Az kurvára megvan. Különben is szeretem a minden emeleten külön-külön ráccsal lezárt félfolyosókat.
Olyan hangulat lesz tőlük, mint egy amerikai büntetésvégrehajtási intézményben.

Herr Stirlitz · http://www.youtube.com/watch?v=6eMDu4gtpak 2009.10.09. 19:47:19

@El Topo (Sgt. Elias): Nagyon kamény, hogy akik 30-40 éve fiatalként kaptak lakást, azok ma már majdnem nyugdíjasok és még mindig ugyan ott laknak... Nem egy ismerősöm poshadt bele a panelba, legtöbbjüknek esélye sem volt az elmúlt évtizedekben, hogy elköltözzön.

Ormótlan · http://bogaras.blog.hu 2009.10.09. 19:51:00

@Herr Stirlitz:
Van erről pár sor elég hiteles infó egy 2002-es Cserháti Pityi (RIP, hatalmas ember volt még nagyobb szívvel) interjúban:
www.rockgyemantok.hu/index.php?id=cikkek&name=pboxint2002

Herr Stirlitz · http://www.youtube.com/watch?v=6eMDu4gtpak 2009.10.09. 20:07:01

@Ormótlan: Köszi, a Vikidál már csak ilyen, bár a hangja hihetetlenül jó... Kinek rémlik a Kugli?

El Topo (Sgt. Elias) 2009.10.09. 20:14:41

@Herr Stirlitz:

Idefigyelj, Vjacseszlav! Tudod mennyi esélyem van nekem is elköltözni innen? Mint Rajknak a perben.

A Kugli? Nekem!

Herr Stirlitz · http://www.youtube.com/watch?v=6eMDu4gtpak 2009.10.09. 20:20:43

@El Topo (Sgt. Elias): El tudom képzelni, a panelbiznisz az nem egy _örömfoci_, csak hogy ON legyek néha :)

Emlékszel a Kuglira? Hihetelen... Kispiricsi falu végén?

El Topo (Sgt. Elias) 2009.10.09. 20:31:53

@Herr Stirlitz:

Evvan. Panelban nem örömébe' lakik a pógár, még ha azt is mondja néha.
Mondom, hogy mindenre emlékszem, baszodalássan!
Lehetne rólam külön modorosposztot írni, mert nekem minden megvan fejben. Bencsik Samu összes szólója, Az Európa Kiadó, meg még a Technikai szünet is, ha érted, hogy mondom.

semota · http://livewithit.blog.hu 2009.10.09. 20:43:34

@Herr Stirlitz:

Esetleg folyosórész, emelet biciGlitároló megvásárlása (einstandolása?), nagy vasajtóval leválasztása, majd lakrésznek való berendezése?

Herr Stirlitz · http://www.youtube.com/watch?v=6eMDu4gtpak 2009.10.09. 20:55:14

@Ön: Hehhe, az alap :) Lezárt részen egyre több szemét tárolása, utcai cipők szellőztetése, leviendő szemetszacskó az ajtó mellett....

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2009.10.09. 21:06:21

Gyönyörü kommentek! A vasrács nagyon durva. A sárga borítós szocio krimi ponyvák analógiája ifjúsági vonalon a nagysikerü Delfin könyvek sorozat: Delfinek szigete, A görög gálya titka, Szellemleopárd, A kétéltű ember, Keménykalap és krumpliorr, Robin Hood, A kőbaltás ember,A tengeri kígyó, A fantasztikus nagynéni...
teljes lista itt:
hu.wikipedia.org/wiki/Delfin_k%C3%B6nyvek

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2009.10.09. 21:10:12

Az összekaristolt lift, a gyengén megvilágított folyosók, a linóleumszagú lépcsöházak, a vastag bordás gumiborítás a lépcsökön...
ÁÀÀÀÀÀÀÀÀÀÀÀÀ!!!!

Herr Stirlitz · http://www.youtube.com/watch?v=6eMDu4gtpak 2009.10.09. 21:10:55

Beépített erkélyek?
A faszi, aki állandóan a parkolóban szereli a kocsiját?
A hülyepicsa, aki kinn lóg az ablakban. és a lenti srácokkal veszekszik?
Öregasszony az ablakban -szinte odaszögezve- mindent tud, mindent lát, de simán kirámolják fényes nappal bármelyik lakást úgy, hogy nem is veszi észre?

666E 2009.10.09. 21:23:36

Nem olvastam el az összes kommentet emiatt nem tudom lett-e említve, de lépcsőházanként megtalálható az 50-60-as éveiben járó, rendszerint Géza, Endre, Imre - nevekre hallgató egyed aki a szabadidelye jó részét a pincerészben tölti. Jellemzően köpcös alaki tulajdonságokkal rendelkezik, olykor hadarva beszél. Amikor épp jövünk haza vagy megyünk el megfigyelhető, hogy halvány fény szűrődik ki a pincéből a lépcsőházba, tudjuk, hogy odalenn van és VALAMIT SZEREL. Magában a pincében nagy zsúfoltság uralkodik, rengeteg szerszám lóg a falról és van kirakva a nagy fém asztalra. Satu, villamossági alkatrészek, eggesztő-berendezés, motorolaj, régi camping-biciklik és a gyerek azóta már nem használt bmx-e is itt található.
Autója többnyire Lada Samara, vagy a régi típusú Skoda amit minden héten lemos s ez igazi családi programnak számít, a gyerek is ott sündörög, míg a túlsúlyos feleség az ablakan könyökölve szemlézi a dolgokat.
Rendszerint elég büdöset főznek, ilyenkor úszik a lépcsőház a szagban.

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2009.10.09. 21:48:13

Ez jó volt, kicsit lehangolódtam ugyan, de nem számít. Alapban lehangolt vagyok, csak a mániás depresszióm tetöfokán tombolok.

El Topo (Sgt. Elias) 2009.10.09. 21:58:03

@Blassius:

Nem is a dizni kedvéért tettem ide, anem mert gecire idevág, öcsécském!

misbelief · http://tevhit.blog.hu 2009.10.09. 22:01:14

Néhány - talán még nem elhangzott - motívum:

- "gazdagéknál" tuningolt bejárati ajtó aranyszínű kilinccsel és kopogtatóval (!)

- a biztonság-mániásnál brutál hevederzár és vaskeret

- külön posztot érdemelne a LOMTALANÍTÁS

Herr Stirlitz · http://www.youtube.com/watch?v=6eMDu4gtpak 2009.10.09. 22:46:26

Az tudtátok, hogy a Familia Kft a gazdagok Szomszédokja? :D
És ez komoly (volt).

semota · http://livewithit.blog.hu 2009.10.09. 22:52:25

@Herr Stirlitz: LOL

Látod, ezen még nem is gondolkoztam...

BTW: www.youtube.com/watch?v=WlNtypeuRRM

ez annyira, de annyira 90-es évek... a hamisítatlan Geszti-féle rímek már-már elviselhetetlenné fokozzák a retróélményt.

Herr Stirlitz · http://www.youtube.com/watch?v=6eMDu4gtpak 2009.10.09. 23:00:11

@Ön: hubasszus, de nagyon durva ... A sok zs kategóriás "színész". Ez az igazi megaLOL. A Szomszédokban viszont az igazi, hamisítatlan életszagú karakterek nagyon ütöttek. Vágási Feri a lúzer, de azért saját erejéből stb..., Gábor Gábor az igazi vállalkozó, aki a saját anyját is jópénzért, meg a többiek...
Rettenet.

Nyelvész Józsi · http://szleng.blog.hu/ 2009.10.09. 23:14:06

"A bránert cumizza", eddig tudtam elfojtani az ordítást. :D

Nyelvész Józsi · http://szleng.blog.hu/ 2009.10.09. 23:16:03

A hatosával lakó egyetemista albérlők is büntetnek, bár a kommentekben kicsit elhanyagoltuk őket, baszkikáim!

scsaba1 2009.10.09. 23:21:05

@Ön:

Bászki... Ez lement adásban? Nem csak a stábtagok ökörködtek? A családtagok jobban "mutogatnak" a háttérben, mint a fekák a detroiti gettóban.

Ormótlan · http://bogaras.blog.hu 2009.10.10. 01:42:14

@Blassius: Azért nem voltak ezek rosszak, még ha bizony agitprop utánérzése is volt némelyeknek, másrészt viszont sok kimondottan jó írótól származó és jó könyv (Krúdy, Verne, stb.) is akadt köztük, és bizonyosan hasznosabb szórakozást nyújtottak az adott kor gyerekeinek, mint a maiaknak a hektoliterszám ömlő tévésorozatok meg a számítógépes játékok...
Bevallom, hogy nekem nagyon sok megvan közülük. Kiválóak voltak arra is, hogy megszerettessék az olvasást egy gyerekkel, én nem ítélném el a helyedben.

Motorpenis 2009.10.10. 08:27:10

@Herr Stirlitz:
A parkolóban autót szerelő panellakóhoz: ezek többnyire nem értenek az autóhoz (megj.: én sem, de épp ezért nem is nyúlok bele), ezért a szerelés kimerül a következőkben:motorház felnyitva, a "szerelőn" trikó, és a motort bömbölteti, miközben a motorházban turkál. A fene tudja, mire jó ez, de gyerekkoromban a panel parkolójában csupa ilyet láttam, persze ennek több, mint 25 éve. Azóta már semmi sem a régi, az emberek nem köszönnek egymásnak, kivesztek a maszekolók, és így tovább.

scsaba1 2009.10.10. 08:48:06

Egyébként van még a panelnél is lejjebb. Amikor már egy panellakást sem tud fenntartani a tag, akkor áron alul - 7-8 millerért - eladja és kiköltözik valahová az agglomerációs gyűrűn túlra. A kapott pénzből vesz egy gyakran komfort nélküli, külterületi hétvégi házat, régi présházat 2,5-4 millerért, amit félig-meddig felújít. A pénzel persze nem tud bánni, így a maradék 3-4 guriga gyorsan elfogy. Az első években bőszen kertészkedik, fákat ültet (ide egy cseresznye, oda egy Jonatán, télire...), csirkét tart - "önellát". A növényekhez persze nem ért, 2-3 év után abbahagyja, gaz veri fel a kertet, egy aszályos nyár után a fák kiszáradnak. Az önkormányzat még meg is bírságolja.
A csirke sem biznisz, mert drága a táp. Az ezer forintos csirkét ő kihozza közel kétezerből.

Rájön, hogy a távfűtött , összkomfortos panel kényelmét, ahol öt percen belül ott volt a közért, az orvos, a ház tövében a kocsma feláldozta egy délibábért.
Mert a legközelebbi bolt 2 km és nincs tömegközlekedés. A külterületi földutak rosszak, eső után kisebb bányatavakon kellene át bicikliznie. A Penny 4 km. A faluban csak háziorvos van, szakorvosi vizsgálatért a legközelebbi városba vagy Budapestre kell utazni. 20 ill. 40 km.

De innen már tényleg nincs visszaút...

sorica123 (törölt) 2009.10.10. 10:02:42

@scsaba1: hát, nem tudom, valójában a 'panel'-e ekkora sátán, vagy az életforma, ami köré nőtt.
Én például szeretnék egy blokklakást. Rém egyszerű ennek az oka: ha már szereltek fel szabályozót a fűtésre, még az sincs, hogy elmebeteg összegeket költök a semmire távfűtés örvén, viszont általában egyszobás blokk nincs. Tehát olyan lakásokról van szó, amikben pár fal egybenyitható, ha nagyon szűkek a terek (sokszor járatszerű kis folyosókat terveztek beléjük, ezt én se nagyon szeretem). Az pedig, hogy hogy élek benne, az én dolgom, nyilván nem lesz belőlem modoros panelproli, hogyha nem arra a srófra jár az agyam. Viszont én jelen állapotomban is jól érzem magam a blokkokban. Volt ismerősömnek is, ahol ingatlanreferens voltam, ott is rengeteg volt, úgyhogy amennyifélét én láttam már...

El Topo (Sgt. Elias) 2009.10.10. 12:03:20

@sorica123:

Természetesen nem maga a panel a sátán, nem a blokklakás, hanem ahogy magyarországon kialakult, meg továbbalakult a lakótelepihez köthető életforma.
Itthon nagyon sokan úgy jutottak hozzá a panellakáshoz, hogy nem, vagy alig került pénzükbe. Mint ahogy pénzük nincs is. Semennyi. Innentől kezdve aztán gettósodik is a dolog. Minden közös, tehát minden senkié.
Nagy házban, tízemeletesben ez aztán fokozottan így van.
Aki a saját lakásában alapvetően rendet is tart, egy méterre az ajtajától már simán eltűri a kuplerájt, még ha nem is személyesen csinálja.
És hát azt tudjuk, hogy a kosz vonzza a koszt. Ahol egy tag van a falon, ott hamarosan száz lesz.
Ahol eldobnak egy papírdarabot, vagy csikket a lift előtt, ott pár nap múlva szemétbánya lesz.

scsaba1 2009.10.10. 12:57:05

@sorica123:

Az életforma, illetve egy jelentős számú réteg életformája a panelban lakók között. Mert ugye nem mindenki lesz automatikusan panelproli, aki panelban lakik. Itt is említették "Gazdagékat" a csili-vili faajtóval, kopogtatóval. Bent fullos lakás, bőrülő, lapostévé, a külső falon légkondi kültérije, a parkolóban zsírúj Avensis.
Itt arról a rétegről van, aki valahogy megragadt a '80-as évek végén. Nincs csili-vili bejárati ajtó , az a vetemedett, barnára festett kotvadék van, amivel még '79-ben kapták meg a lakást, csak már az üveg is kitört belőle, így belevágtak egy darab farostlemet. Zömében fizikai munkások, sm. vagy bm. kategóriában, akiket régen felszívott a ládagyár vagy a fonó, de a rendszerváltás után gyorsan az utcára kerültek, és azóta sem találták meg a helyüket. Akiknek a piacgazdaság "vágtató lovából" csak a lónak a fasza jutott.

A sorozatos kudarcok pedig eléggé kikezdték az önbecsülésüket, ami eddig sem az egeket verdeste. Cigi, pia, gépezés (hogy majd egyszer megbónuszolom a gépet, és rendbe jön minden), provident... Ezek már jönnek maguktól...

És ahogy írtam: még innen is van lejjebb...

Klárensz 2009.10.10. 13:21:44

Én azt szeretem egyedül a panelházakban, hogy néha megmagyarázhatatlan és vicces dolgok történnek.

Egyszer például egy telefonfülke tetejére sikerült valakinek leraknia a biciklit, de nem csak úgy odabaszva, hanem szépen kitámasztva.

Egy másik történet, hogy hajnali kettőkor az egyik helyi partiarc felszólt a 9.-en lakó haverjának, de nem ám kaputelefonon vagy mobilon(ami akkor még nem volt elterjedve), hanem ordított neki amíg ki nem jött. Persze nemcsak a haverja, hanem még másik 15 kurvaanyázó is kijött kérdőre vonva az éjjeli ordibálást.
Amire a válasz: "Nem akartam fölkelteni haverom anyukáját a kaputelefonnal."
És tényleg nem keltette föl.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.10.10. 14:07:26

@El Topo (Sgt. Elias): _PANEL és PANEL között is_ hatalmas különbségek vannak azért ;-)) lakótelepi gyerekként nekem a 80-as években mindig kultúrsokk volt bemenni a (pesti) Belvárosba, a penészes, szürke, aládúcolt gangos házakhoz, én azokat még mindig gázabbnak tartom.

A lakótelepi barkácsolások, alapvető suttyóságok még viccesek és valamennyire találékonyságra is utalnak: nem tudom, hogy más országokban divat-e pl. ilyen bazársorokat, egész vigalmi negyedeket, kényszervállalkozásokat létrehozni az árkádok alá beépítve.

El Topo (Sgt. Elias) 2009.10.10. 14:26:31

@Modor Tibi:

Panel és panel között persze óriási különbségek vannak.
Nézd meg Békás hegy felőli és Duna felőli része közti különbséget! Pedig az egyetlen lakótelep!
És akkor még ott van a különbség Békás és a nem messze lévő Pók utca között! Az megint másik klasszis!
Káposztás, pláne Káposztás II, az már akár másik bolygón is lehetne.
Én jelenleg a József Attilán lakom.
Szerintem ez még a leghumánusabb.

Herr Stirlitz · http://www.youtube.com/watch?v=6eMDu4gtpak 2009.10.10. 14:40:44

@El Topo (Sgt. Elias): A legszörnyűbbek szerintem a délpesti lakótelepek: Havanna, a csepeli összes, a kispestiek, meg persze a kőbányai Újhegyi úti, vagy a Pongrác út melletti (Deák Bill, meg Kokó féle), a nevét nem is tudom...
A József Attilát felújították kb 10 éve, nem?

Herr Stirlitz · http://www.youtube.com/watch?v=6eMDu4gtpak 2009.10.10. 14:44:57

Na meg a lőrinci Lakatos is elég gáz... na meg az újpalotai... a zuglói a patak mellett...

El Topo (Sgt. Elias) 2009.10.10. 16:04:09

@Herr Stirlitz:

Szigony utca, baszod! Szigony utca!
Az a világegyetem segglyuka!

Pernilla 2009.10.10. 16:34:27

A lakótelepi gyerekeket alig említettétek. nekem anno általánosban az osztályom 3/4-e lakótelepi volt, a többiekkel meg kissé kirekesztettnek éreztük magunkat, mert ezek minden délután estig együtt bandáztak a játszótereken, együtt cigiztek suli előtt, mindig ők voltak a balhés gyerekek. Azért rendesen irigykedtem rájuk, mert nekik 1-2 perc volt a suliba az út, nekem meg 10(!), ja meg mindig nekik voltak a legmárkásabb ruháik, walkmanjük és számítógépük.
Ma meg csak röhögök az iwiwen, hogy mi lett belőlük :P - tisztelet a kivételnek

flymazs (törölt) 2009.10.10. 17:04:23

@Pernilla: Ó, ezek szerint aki panelban nő fel, az csak kivételes esetben viszi valamire? Elég érdekesen vetíted ki az osztálytársaidnál tapasztaltakat és hozod összefüggésbe a panelgyerekséggel...

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2009.10.10. 17:17:33

@Ormótlan: Nem bántásiból írtam, bírom ezeket a könyveket nagyon. A borítókat nagyon szerettem nézegetni. Kevés rajz is volt bennük, igazi képzömüvészek munkái, Szecskó Tamás pl. nem olyan kontárok mint én.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.10.10. 17:37:08

@flymazs: szerintem úgy értette, hogy a lakótelepeken a jaszkarizó, folyton gazdagnak látszani akaró hülyegyerekekből nem lett túl sikeres felnőtt.

Nálunk mondjuk a legtöbb, valamikor újgazdag paneles gyerek ma még jobb körülmények között lakik, de ismerem az eredetileg megemlített fajtát is.

Herr Stirlitz · http://www.youtube.com/watch?v=6eMDu4gtpak 2009.10.10. 17:50:25

@Modor Tibi: az igazi "gazdagok" (persze csak a paneles rétegben számítottak nagymenőnek) annak idején szövetkezeti lakásban laktak, jelentsen ez bármit is :) Látszólag semmi különbség nem volt a szövetkezeti meg a tanácsi lakás között, de mégis az számított az elitebb réteghez tartozónak.

semota · http://livewithit.blog.hu 2009.10.10. 18:43:59

@El Topo (Sgt. Elias):

de ezerszer inkább a III. kerületi lakótelepek akármelyike (akár még Békás is, tetszőleges oldal!), mint bármelyik a pesti oldalon (na jó, Káposztást leszámítva, az tényleg elég jó...) Jó, Békás nem a legkiesebb, de még ott is különösebb gáz nélkül haza tudsz gyalogolni egyedül, éjszaka.

scsaba1 2009.10.10. 18:56:14

@Pernilla:

A világ legrosszabb gyereke? Kovács Róbert főszereplésével? Mondjuk az valamennyire idealizált volt.

Pernilla 2009.10.10. 19:10:56

@flymazs: bocs, ha félreérthető volt, nem általában a panelban felnőtt gyerekekről beszéltem, hanem azok egy kasztjáról, ahogy Tibi is írta.
Nálunk ők még mindig ugyanott laknak, egy középiskolát nem sikerült elvégezniük, többjük kemény drogos lett, és huszon-x évesen a szülők inkább eltartják őket, mert elköltözni a panelból már akkor sem akarnának, ha megtehetnék. Közülük értettem a kivételt - aki szintén minden este az utcán gengelt, most mégis főiskolára jár (én egy ilyet ismerek).
Értelmiségiek is laknak panelban, persze, csak nem róluk szólt a történet.

El Topo (Sgt. Elias) 2009.10.10. 19:20:24

@Ön:

Most mondom, hogy jelenleg a József Attilán tolom. Ez a pesti oldal. És van olyan jó, mint Békás, de inkább jobb.

sorica123 (törölt) 2009.10.10. 20:07:19

@El Topo (Sgt. Elias): Kőbánya és környéke meglepően jó rész, egy-két totál megoldatlan csomóponttól (Éles-sarok, Liget téri aluljáró) eltekintve. A József Attilával szembeni telepen laktam egy darabig, így volt a tizedik kerület az én területem az ingatlanosoknál. Nem bizonyultam jó kereskedőnek, de a helyeket is meg a melót is nagyon szerettem. A Békással nekem az a bajom, hogy hozza az összes sosevolt-igaz rossz sztereotípiát, amit blokkokról mondanak, kezdve ott, hogy nagyon kevés a növény, folytatva azzal, hogy kőrengeteg. Én pedig pont azt bírom a blokkokban, hogy kockaságukat ellensúlyozandó általában rengeteg növénnyel vannak körülrakva.

El Topo (Sgt. Elias) 2009.10.10. 20:11:32

Békáson azt szerettem, hogy ha kiléptem a kapun, akkor a zöldbe léptem ki. Jobbra strand, balra másik strand volt.
Volt hova levinni a srácokat. Bírtam, hogy párszáz méterre volt a dunapart, a szenzációs görög büfé, és Békáson hihetetlenü fasza piac volt.
Amit utáltam, az az volt, hogy akárhova indult az ember, először be kellett valahogy jönni a városba. Autóval, tömegközlekedéssel egyformán szar volt.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.10.10. 20:12:12

@El Topo (Sgt. Elias): persze, mert van metró, mi? ;-))

@sorica123: neeeem, Békáson menj be a hegy felőli oldalon a négyemeletesek közé, és nagyon szép előkerteket látsz. A Dunapart meg ahogy van, hibátlan :-P

El Topo (Sgt. Elias) 2009.10.10. 20:17:43

@Modor Tibi:

Van metró, villamos és busz is. Mondjuk az a helyzet, hogy mióta itt lakom, alig jártam tömegközlekedéssel.
Persze az ember nem örömében lakik lakótelepen, de azt hiszem, ahhoz képest itt még egész jó.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.10.10. 20:22:40

@El Topo (Sgt. Elias): vágom, meg a Torony presszó se _piskóta_. Majd "odaát" is biztos írunk róla hamarosan, csak el kéne mennem újra.

sorica123 (törölt) 2009.10.10. 20:24:36

@Modor Tibi: Békásmegyer sem kicsi. De van egy központi magja, ami nekem emlékszem, hogy nem tetszett. De az gondolom, nem a Duna-parti rész volt, arra különben is sok, nagyon jó lakótelep van...

El Topo (Sgt. Elias) 2009.10.10. 20:29:23

@Modor Tibi:

Meg az Ezüst Sirály étterem?
:D:D:D

Magyarnaba 2009.10.10. 20:51:12

@sorica123:

Van egyszobás, 36 nm-es blokk. Ha tényleg akarsz egyet, a 13. kerület, Gyöngyösi utca környékén vannak ilyen hirdetések rahedliszámra és az nem is rossz környék.

9 éves koromig én is panelben laktam, méghozzá Fehérváron. Az azért más volt, mint a pesti és most is más. Akkor azért, mert sok háztömbben egy-egy gyár (pl. Videoton, Ikarus) dolgozói laktak, tehát fiatalok voltak, közös munkahelyen dolgoztak, nem kis részük értelmiségi volt (pl a Videoton több ezer mérnököt foglalkoztatott). Most - ahogy én tudom - azért mások, mint a pestiek, mert szintén fiatalok laknak a lakásokban, átminősültek kezdőkecókká, de nem gettósodtak le. Ráadásul be is szigetelték majd' az összes házat a városban. Ez a más világ, nem a Békás :-)

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.10.10. 21:04:25

@El Topo (Sgt. Elias): azaz!! Létezik még a hely? Nem ott volt a Kaiser's meg akármi?

El Topo (Sgt. Elias) 2009.10.10. 21:20:09

@Modor Tibi:

Dehogy létezik!
Ott volt a Dési Huber-Napfény utca sarkon.

Ez kinek van meg?
www.youtube.com/watch?v=BLczGdHbl3U

El Topo (Sgt. Elias) 2009.10.10. 21:21:31

Máris javítom magam.
Nem ott volt, hanem ahol most a Lidl van. Ifjúmunkás utca-napfény utca sarok.

Varánusz · http://varanusz.blogspot.com 2009.10.10. 21:22:51

Az "érintett lévén" még istenes. Az igazán modoros gagyi a "lévén, hogy érintett vagyok", dupla létigével. Ha érted, hogy értem, Tibinnyó.

sorica123 (törölt) 2009.10.10. 21:57:15

@Magyarnaba: tök jó! De az nem úgy megy ám nálunk, hogy lepkehálóval kapkodjuk el a lakásokat... ha így lenne, valószínűleg nem tatámnál laknánk most, és én nem koliban lennék (Nyíregyházán járok suliba):)

Ormótlan · http://bogaras.blog.hu 2009.10.11. 07:16:32

A lakótelep idilli tud lenni ilyenkor:
Vasárnap reggel 6:08 perc. "Egy, csak egy legény van talpon a vidéken", ő is a 6:00-kor kinyitott kisbolt előtt, bal kezében félig elszívott , saját töltésű cigaretta, jobbjában lecsavart kupakú, hiányos beltartalmú féldekás üvegecske. Nézi az esőt a kisbolt eresze alól még két féldekás idején át.
Hamarosan megindulnak a kutyasétáltatók is, hogy a 8:00-kor nyitó kocsma elé kikössék ebeiket a virágágyást körbefogó kis kerítés oszlopaihoz, míg a reggeli ócska fröccs vagy kommersznél is rosszabb konyak kíséretében kitárgyalják a tegnapi csúfos vereséget. A kutyák közben áznak majd türelmesen.
A házak ablakából odaégett pirítós, rántotta és friss kávé szaga kering kifelé, egy nő a negyediken kirázza a porrongyát s közben felnéz az ólomszínű égre, egy másik az erkélykorláton lévő műanyag esővízgyűjtőből mer, hogy szobanövényeit kényeztesse a lágy vízzel. Kopott rózsafüzért szorongató öregasszonyok sántikálnak a fél kielnces misére, egyik kezükben bot, másikban ernyő. Egyiküket lefröcsköli egy autó.
Valahol hörögve felbúg egy boldogabb éveket látott csehszlovák porszívó, a garázsból átalakított cipészműhelyben a mester házipálinkát iszik a szomszédjával, aki épp csak leszaladt a szeméttel.
Az üvöltő tévé hangjai közé többfelől is húsklopfolás keveredik. Ordibáló anyuka egyszuszra utasítja rendre a ruháit széthagyó gyerekét és a kölyköt védő szintén ordibáló, másnapos apukát. A járdákon giliszták tekeregnek, néhány rigó fázósan csíp belőlük.
A szél bevág egy ajtót.

2009.10.11. 08:19:31

@sorica123: ne!!!!!!!!!!!!!!!
Nekem mindig a patkánykisérletek jutnak eszembe: sok patkány kis helyre összezsúfolva az állatok agresszívvá válnak.

A lakásban valóban ugy laksz ahogy akarsz, de amíg eljutsz a bejárati ajtóig, na az egy komoly próbatétel. Én laktam panelben - a végén már nem mertem vendéget hívni, mert nagyon égő volt a vedéget kersztül vinni a lépcsőházon.

sorica123 (törölt) 2009.10.11. 10:01:26

@Frengi: nekem a nyomógombos útkereszteződésekről jutnak eszembe a patkányos etológiai kísérletek. És nem próbálom meg beléd beszélni, hogy az olyan. Nekem a blokk nem olyan, mint egy kísérleti patkánytelep, neked igen - kinek a papné. Különben az épület konstrukciójától, és főleg a lakók habtusától is függ. Anya nem panelben lakik, mégis ég a feje a szomszédok helyett is, mert nem lehet elférni a cuccaiktól, a folyosó elején lakó is ugyanúgy kinnhagyja a szirszarait stb., tehát eleve egy zsibvásárba lépsz bele... Igaz még plusz rátesz a hatásra egy lapáttal, hogy aztán a körgangon lehet látni, hogy senki más nem ilyen, csak a két előttünk lévő...

Magenta (törölt) 2009.10.12. 09:10:28

Még nem olvastam a kommenteket, de a panelek népénél már csak az modorosabb, mikor valaki újépítésű lakótelepre költözik és azt hiszi, ettől különb lett.

sorica123 (törölt) 2009.10.12. 10:33:58

@Magenta: vagy porladozó kővirágos bérházból szagolja a belvárosi benzingőzt, és panelprolizik:) esetleg azért költözik Budéra, vagy bárhova mert az 'elit környék' (tehát lótúrót se jelent neki a hely, csak azt, hogy lehet vele villantani, Buda esetében meg esetleg politikailag is jól jön:/ utóbbiért ütök, mert nagyon szeretek Budán lenni, a szentfazakaktól viszont falra mászom).

Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és 2009.10.12. 21:11:32

@El Topo (Sgt. Elias):

józsef attila. a pöttyös egyik felén tök szépen felújított parkocska van, cuki kosárlabdapályával, focipályával, zseniális mászókákkal, még zseniálisabb drótkötélpályával, a másik oldalon meg ott rohadnak a betonpadok, még látszik egy tengópálya felfestéséből valami, és a régi mozi körbe van farostlemezezve? pedig micsoda közösségi házat lehetne belőle csinálni (ha nem lenne életveszélyes... :((( ) a természet kezdi visszafoglalni: nőtt a kerítés tövében egy PARADICSOMPALÁNTA!!!...

és nem kéne hozzá semmi brutál invesztíció: kellene néhány asztal, meg szék, három tábla sakk, 5 pakli kártya, egy csocsóasztal, egy pingpongasztal, talán egy biliárd, egy tábla activity, néhány társasjáték... vasárnaponként sci-fi filmklub... péntekenként a kölyköknek este 6-tól 10-ig buli, hogy utána még normál időben ágyba kerüljenek... szombatonként társastánc nyuggereknek... önvédelmi edzés lányoknak... szombat este a huszas-harmincasoknak funky-party... egy hely, ahol nincs drog, és mégis tudnak bulizni az emberek... és ott a placc kihasználatlanul. lelakva.

Erzsebet 2009.10.14. 13:50:48

@Prophet: Egy lakótelepen lakhatunk. Közelben van kisegítő iskola, állati viselkedésű tanulókkal.
süti beállítások módosítása