A nemdohányzó

2009/09/10. - írta: Horváth Oszkár

- Na, isteni ez a kávé Mártikám, nem? Érezni, hogy itt helyben őrlik, legszívesebben otthon is ilyet innék, csak olyan drágák ezek a flancos gépek, a többi meg nem csinálja meg rendesen. Meg aztán Zsani, a lányom, nagy capuccinós, úgyhogy olyat kellene venni, ami tejhabot is tud, de azt a férjem nem hajlandó kifizetni. Úgyhogy a kapucínerezésnek lőttek. Kérsz egy cigit?

- Nem, kösz, nem élek vele. Leszoktam.

- Nem mondod!

- De bizony, ez is eljött. Egyik napról a másikra, úgy döntöttem, nem mérgezem magam tovább. Letettem, csak így. Eleinte nagyon nehéz volt, de most már 9 napja nem gyújtottam rá. Hidd el, sokkal boldogabb vagyok így, nem büdösek a ruháim, amikor hazamegyek, és a pénztárcám is megérzi, hogy nem szívom azt a rohadt bűzrudat.

- Hm, én azért rágyújtok. De megmondom őszintén, irigyellek. Persze ne kiabáljuk el, remélem, nem szoksz vissza. Biztos, hogy nem kérsz?

- Á, nem. Ez most már biztos, nagyon nem kívánom. Sőt, érdekes, korábban egy autóutat nem bírtam ki cigiszünet nélkül, most meg kifejezetten undorodom tőle. Mit szívsz amúgy? Látom 2mg kátrány, 0,2mg nikotin. Azért ilyen büdös. Én a vége felé már csak ezt az egymilligramosat szívtam. Tudod, a legfontosabb dolog az egészségünk. Nem mondom, kávé mellé jól esne, meg aztán étkezés után is húsz évig mindennap rágyújtottam, de ezekről le kell mondani, valamit valamiért. Hú, Zsanett, tudod egy kicsit másfelé fújni a füstöt? Pont rám jön.

- Bazmeg bocs, tényleg pont oda ment. Szépre száll a füst, érted. Na, bocsi, bocsi. Sok a füstje ennek, de azt az egymilligramosat én nem bírnám, olyan, mintha semmi nem volna benne. Meg aztán ez hozzátartozik a napomhoz, nem szívok sokat. Talán kettőt-hármat délelőtt, kicsit többet délután, aztán este, ha elmegyünk valahová, maximum fél dobozzal, ha nem megyünk, akkor csak 9 szálat. Igazából nem is vagyok rászokva, bármikor le tudnám tenni, csak a szertartás miatt esik jól. Én nem érzem, hogy abba kellene hagyni, valamiben meg kell halni, nem?

- De, persze, valamiben meg kell halni, de azért abban te is egyetértsz, hogy nem mindegy, hogy mikor! Azért aki tüdős, annak rendszerint nagyon csúnya halála van. Emiatt tervezzük, hogy Gábor is leszokik, csak még elszívja a maradékot a kartonból, mégsem szórhatjuk ki a pénzt az ablakon. Egyébként kiszámoltuk, hogy ő egy évben 365 x 615 Ft-ot költ cigire, az több, mint kétszázezer forint. Abból, amit ezen megspórolunk, simán elmegyünk nyaralni. Kicsit megint ide jön, nem baj?

- Fújom másfelé, várjál. De remélem, nem kezded te is ezt a passzív dohányos dumát lassan?

- Miért? Teljesen igazuk van. Te azt csinálsz a szervezeteddel, amit akarsz, de meg kell hagyni másnak is a választás lehetőségét. Állítólag a passzív dohányzás sokkal veszélyesebb, mint a rendes, mert a kifújt füstben már csak káros anyagok vannak. Elnézést, ez a kávé kicsit hideg, megmelegítené? És kérnék szépen mellé egy kis mézet! Köszönöm. Na, hol is tartottunk?

- A passzív dohányzásról magyaráztál, nemrég még te is csináltad. Ugyan ez még mindig csak találgatás, és nyilván növeli a betegségek kialakulásának kockázatát, senki nem bizonyította be, hogy rákot okozna. De ezért jó, hogy vannak nemdohányzó részek, akinek ezzel problémája van, az foglaljon oda.

- Jó, de milyenek már ezek, egyik sincsen rendesen elválasztva. Meg aztán aki dohányossal megy, az most vagy ebbe ül, vagy abba. Be kellene mindenhol tiltani ezt is, sok más dologgal együtt. De ha magadtól nem érted meg, hogy ez mennyire nem való, én nem segíthetek. - (Parancsoljon, a kávé.) - Á, köszönöm!

- Na, hú, de jól néz ki, jobb mint az enyém. El is nyomom, hogy tudd élvezni!

- Mit? Nem szívod el a végét?

- Á nem, ez már legalább a harmadik, mióta itt ülünk.

- Akkor legalább adj egy slukkot, aztán elnyomom én!

- Nem azt mondtad, hogy már...

- Jaaaj, de ez nem számít, így legalább tudom, miről mondtam le. Eh, eh, nézd, már köhögök tőle. De jó ez a cigi amúgy, mi ez? Annak ellenére, hogy 2mg-os, majdnem olyan jó, mint amit én szívtam. Mert jobbat szívtam, mint te, hiszen nemcsak nemcigizni tudok jobban, de cigizni is. Figyelj, nekem mennem kell. Adsz még egy szálat esetleg az útra, amíg várok a megállóban?

- Persze, vegyél csak nyugodtan. Öngyújtó nem kell?

- Á, az mindig van nálam, ilyen esetekre.

- Akkor jó. Mártikám, ugye tudod, hogy egy álszent faszszopó geci kis puttána vagy, akit legszívesebben lehánynék és bekennék véres szarral? - érdeklődött Zsani.

- Igen, tudom. Nincs tartásom, és okoskodom - állapította meg találóan Mártikám -, de én legalább le tudtam szokni. Fú adjál már tüzet mégis! Na csók.

- Na jó, akkor puszi! Majd gyertek el egyszer Gáborral, ha ő is leszokott. Addig lehordunk mindenféle kurvának a hátad mögött.

- Mindenképpen! Majd ütközünk!

136 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

raoul_duke 2009.09.10. 16:10:05

@Ernoke: számlálás persze :).

- este majd 1-gyel kevesebbet szívok
- ellövök még egyet lefekvés előtt, délelőtt úgyis kimaradt kettő, még így is -1
- ha ezt befejezem/kitalálom/megcsinálom/stb., akkor majd elszívok egyet, addig nem
- tegnap vettem, és még mindig van belőle, egyet elpattintok

De az igazán önfeledt, számlálásmentes cigizés titka az, hogy eleve 2-3 dobozzal veszel, és amikor már kevés (mondjuk 4-5 szál) van a dobozban, akkor veszed a következőt. Így gyakorlatilag folyamatosan "szinte tele" doboz van nálad :).
A sodort cigiben meg azt nem értem, hogy miért kell cipelni hozzá a gyárat? Kell venni egy szép bőrszütyőt, aztán az otthon legyártottat abban lehet tárolni ;).

sorica123 (törölt) 2009.09.10. 16:10:58

@Ernoke: sodrott cigi... hajjaj, emlékbetörés:)
Anyukám leszokóban: 'nézd csak, ezt találtam ki, így kevesebbet szívok, mert lusta vagyok annyit tekerni...'. Aztán valahogy elfelejtődött a dolog.
Ismerős srác próbateremben, pergő tetején szétpakolja a szettet, másik odaugrik hozzá, micsinász?? kérdéssel, és rávág kettőt a a dobra... cucc szétugrál, srác sűrűn szentségelve fogja a fejét.
Most hirtelen ennyi.
@Rafael Jiménez Valéra: ha mindenkinél ezt idézné elő, akkor lenn igazán gusztustalan. De szerencsére nem ennyire brutális a helyzet. Viszont aki frissen abbahagyta a cigizést, milyen horrorisztikusan tud hörögni... broáááff.

sorica123 (törölt) 2009.09.10. 16:13:44

'akkor lenn igazán gusztustalan' = értelemszerűen 'akkor lenne', csak koszos a klavi... (a kapufa meg alacsonyan volt, az a hülye akác, perszepersze)

Gumineaux 2009.09.10. 16:22:27

@Sorica
„'nézd csak, ezt találtam ki, így kevesebbet szívok, mert lusta vagyok annyit tekerni...'.”
Aha, egyik ismerősöm meg azért szokott rá a füves cigire, mert abból kevesebbet szív, mint a „rendesből” – tehát egészségesebb. Bravó. :)
@Afromagyar
„hogy van ez osszefuggesben a dohanyzassal”
Talán mert annyi pasas szív Vogue-ot mint ahány nőt Bélának hívnak. :)

sorica123 (törölt) 2009.09.10. 16:25:43

@Gumineaux: uhh. Vaslogika. Csak az a baj, hogy a fű rosszat tesz a memóriának, és ha alapban hajlamos vagy az ellustulásra, akkor véged, olyan leszel, mint egy teknős. Más baj, ugye, nincs is vele...

2009.09.10. 16:26:16

Jaj, meredek téma, voltam mind két oldalon, 8 évig nem dohányoztam - jó volt, de mióta visszaszoktam, hogy ne legyen olyan egyszerű a dolog, vékony zöldet szívok, amit persze nem mindenütt kapni, előnye, hogy még a hajléktalan is undorral fordul el, ha éppen cigit tarthálna tőlem
.@Rafael Jiménez Valéra (barátoknak csak Rafi):
teljesen igazad van, ezért utálom magam érte, és bűntudtaom van.

Ernoke 2009.09.10. 16:29:50

@Rafael Jiménez Valéra (barátoknak csak Rafi): ez csak a láncdohányosokra igaz, közülük sem mindegyikre.

@raoul_duke: nálam azért van mindig több doboz cigi, mert csak este cigizek. tehát ha reggel nem tudom, hogy este megyek valahova, nincs nálam cigi.:D így tud akár 3 megkezdett doboz is felhalmozódni. az öngyújtókkal ugyanez van, nemrég 6-ot számoltam meg a lakásban meg a táskáimban.:D szerintem ez is kurvamodoros.:D

sorica123 (törölt) 2009.09.10. 16:36:09

@Ernoke: 'Jaj, hol az öngyújtóm?' 'Ez a ződ?' 'Neeeem az a sárga pöttyös' stb... legalább egy negyedórányi beszédtéma. Aztán _emberünk_ feláll és 'Áááá basszus rajta ültem:/'

brodaclop 2009.09.10. 17:02:41

Az egy milligrammos cigi meltatasabol bantoan hianyzik az "illatositott hegyi levego", valamint az "ugy szivom, hogy behorpad a homlokom" kifejezes valamelyike, esetleg mindketto.

.:Philip:. 2009.09.10. 17:24:58

A legkomolyabbak a dohányzó kéményseprők és tűzoltók. Nem nyelnek elég kormot meló közben, még egy kis cigi is kell, hogy tuti legyen a tüdőrák?

raoul_duke 2009.09.10. 17:28:29

És azért azt is vegyük észre, hogy az mennyire a csikkezés alja, amikor a veled egy asztalnál ülő dekkjébe még beleszívsz hármat, mielőtt elnyomja! Mintha ebéd közben a más által megevettnek nyilvánított csirkecombról még lerágsz 3 falat bőrös panírt. (lásd még: királydekk)

Falusi_metálos 2009.09.10. 17:56:52

"ha elmegyünk valahová, maximum fél dobozzal, ha nem megyünk, akkor csak 9 szálat"

:-))))))

cd-r 2009.09.10. 18:11:41

@raoul_duke: az combos dekk jobb helyeken :DD

El Topo (Sgt. Elias) 2009.09.10. 18:18:45

Csak előrebocsátom, hogy magam is erős.:)
Deaz tényleg elképesztő, hogy egy dohányos mit meg tud tenni, ha elfogy a cigije/nincs gyújtója.
Volt már olyan, hogy hajnali kettőkor, komoly hóban felkerekedtem s elgyalogoltam a következő benzinkúthoz, ami jó erős tíz kilométerre volt. Aztán ersze vissza is kellett menni.
És akkor még nem beszéltem a cigaretta meggyújtásáról, nappal szemüveggel, éjjel forrasztópákával, hegesztőpálcával, gázcirkóba belehajolva...

2009.09.10. 18:32:14

@raoul_duke:
Ha egy Zippo előkerül, tuti, hogy a társaságból valaki fölényesen előadja a "ki fog hullani a fogad, ha benzines öngyújtót használsz" népi bölcsességet.

2009.09.10. 18:38:57

@brodaclop: a nagyanyám csak Munkást szívott, azzal utasította el a szűrőset, hogy "levegőt ingyen is szívhatok".
94 évéből 90-et dohányzott

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2009.09.10. 19:03:56

13 évig dohányoztam, napi 1-2 dobozzal, és imádtam, aztén 3,5 éve leraktam, mert idegesített, hogy rádöbbentem, a rabja vagyok (ahogy a fenti igen találó történetben: aki minusz 20 fokban hajlandó 10 kilométert gyalogolni, az függő). Én nem híztam el a leszokás után, de valóban jobban bíroma lépcsőt. A pénzmegmaradás viszont legenda, észre sem veszed azt a pénzt, simán kipótlod jobb kajával, havi plusz egy pólóval, inggel (előtte ha vagy kaja, vagy cigi volt a érdés, akkor mindig cigi)

p.m.s. 2009.09.10. 19:05:57

@Frengi:
4 évesen szokott rá? Ma meg mindenki kiakad a 12 évesen dohányzókon, pedig ezek szerint csak későn érnek.

2009.09.10. 19:33:47

@Pms: úgy mesélte, hogy az idősebb tesvéreknek a kicsik sodorták, és meggyújtva kellett oda adni, ha a felnőttek háza jöttek a földekről - így szokott rá, tőle tanultam meg szűrő nélkülit szívni, mert annak külön technikája van.

Más világ volt na. Az pl, hogy a szomszédasszony mák teát főzött a gyerekeinek, hogy szépen aludjanak, na az már neki is sok volt, ő már felvilágosult nő volt, pálinkás kenyeret se adott a gyereknek.

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2009.09.10. 20:07:56

Atomdurva írás, dobtam egy hátast a végére :))))))
Nekem azok a nöök jutnak eszembe akik a 80-as években voltak kb 40 évesek, túl egy váláson, akiknek olyan rekedt nikotinba pácolt hangjuk volt mint Charlienak és repedtfazék hangon röhögtek a férfikolegák vaskos tréfáin, majd amikor nem bírták cuflával elkezdtek hurutosan köhögni.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.09.10. 20:15:18

@Blassius: you mean hurkás felkar (80-as évek hónaljszőr) ellenére leggyakrabban ujjatlant hordó jól felismerhető réteg? Leghangosabban röhögés + őszülés és hosszú haj gondolkodás nélküli kombinálása.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.09.10. 20:28:53

@Blassius: @nosferato: gyerekek, ezt már rég meg akartam írni! A nikotinos hangú megmondónő, a társaság őszinte, trágár arca, mindenki szereti.

"Kingus, ne legyél már hülye picsa. Baszd ki a francba azt a tróger Imrét."

De abba is hagyom, mi lesz így a posztommal :D

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.09.10. 20:53:31

Nőiöblös! Virág kapásakor: "jaj elmentek a picsába, tényleg nem kellett volna, mondtam, hogy ne hozzatok semmit" :))

Ver Sacrum 2009.09.10. 21:08:03

Kitűnő a stílusváltás a vége felé, nekem a napirajz jobban sikerült fordulatai ugrottak be róla :)

Celtic 2009.09.10. 21:43:38

@F.house: Van meg IC-n dohanyzo? En akarmikor IC-re ulok, ninc srajta egy rohadt dohanyzo kocsi :( Marpedig ket orat nehezen birok ki. (nem is jo a WC-be menni, olyan, mint egy kozepiskolaban...)

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.09.10. 22:40:34

@Celtic: na akkor MOST aki használ InterCityt, magyarázza el nekem az ülések számozási sorrendjének elvét! Ezen meg az óraállításon kívül mindent azonnal megértek, segítsetek...

raoul_duke 2009.09.10. 22:54:38

@cd-r: azt a kurva :)

@tff: a Zippo tulajdonosa meg minden alkalommal, amikor tüzet ad (márpedig azért van nála Zippo, hogy pattanjon, amikor csak bír) külön szól a nemzippósnak, hogy "Az első slukkot fújd ki! Tudod, ez benzin. Egyébként a gázosnál is ezt javaslom."

@Modor Tibi: mikor? mikor? :) @Blassius: pedig illusztrálhatná. Vagy "nem kívánságműsor"?

Maestro 2009.09.11. 03:37:50

@Pms: anyám mesélte, hogy a dédnagymamám és az ükanyám generációja volt az, akik ez a 4 évesen már cigarettáznak, nemes egyszerűséggel azért, mert akkoriban könnyebb volt dohányhoz jutni, mint kajához.

anyai ágon mindenki tüdőrákos volt, én meg dohányzom 5 éve.

ahol most dolgozom IT részlegen, több a bagós, mint aki nem, de nagyon jól megvagyunk, ha páran kimegyünk _pöppenteni_, általában jönnek a tiszta tüdejűek is, és \\békében, szeretetben, felhőtlen egyetértésben éljük dolgos mindennapjaink// :-) (ha már modorosblog)

2009.09.11. 08:25:20

@Modor Tibi: csak azt tudnám, hogy más nők hogy csinálják azt, hogy a dohányzástól mély lesz a hagjuk, nekem fiatalalosan magas hangom van - dohányzás ellenére - azért szoktam vissza, hogy hátha mélyül, mert nagyon ciki, ha telefonálok és utána találkozom valakivel élőben, mert egy tinit várnak, és egy hamvas ötvenes érkezik meg.

@Maestro: lehet benne valami, bár a mama birta, apám a tüdő mellé beszerzett egy májcirhozist is,anyám csak májcirhózist, nem dohányzott.

Balance Of Power 2009.09.11. 08:33:39

Eltunt a tegnapi hozzaszolasom vagy el se kuldtem? Na mindegy. Szoval nekem az a kedvencem, amikor hosszu autouton meg kell allni cigiszunetre. Igaz, amikor en dohanyoztam 10 evvel ezelottig, meg nem jartunk nagyon sehova autoval. Ezert sem vagyok tolerans, legszivesebben otthagynam oket a parkoloban telen.

@Modor Tibi: Ez a notipus alap, ma 60 koruli, regebben foleg berszamfejtok, de akadt takaritono is, ez utobbiakat rendszerint Icanak hivjak-tak. Letezik fiatalabb kiadasban is. A muveszvilagbol Hacser Jozsa jut eszembe ebbol a tipusbol.
Viszont ne feledkezzunk el a szinten dohanyzas miatt szexisen elmelyult, bugo noi hangokrol sem (faszallito hang).

gyz 2009.09.11. 09:08:00

@Balance Of Power: ne viccelj, Hacser Józsa egy vékony néni.

szerintem arra a vörös hajú kifestett harsány hangú nőre gondolsz, akinek nem jut eszembe a neve :)

a_fater 2009.09.11. 09:11:16

Hát ennek kurvajó lett a vége :-)

gyz 2009.09.11. 09:11:42

az írás pedig 5 csillagos. Sosem dohányoztam, rühellem is a füstöt, de azért hisztérikus antidohányos sem vagyok.

Aki le akar szokni, annak egy recept:

apám 14-től 60 éves koráig dohányzott. Ekkor felnyomott a karjára egy nikotintapaszt, de elfelejtette, és rágyújtott. Kapott egy kis nikotintúladagolást, amitől olyan szarul lett, hogy azóta (11 éve) sem dohányzik :)

Ernoke 2009.09.11. 09:15:42

@Frengi: ezért visszaszokni a dohányzásra szerintem hülyeség... örülj neki, h fiatalos hangod van. nekem pont az ellenkezője van - a mókás minnie egeres kinézetem mellé ha kinyitom a számat, megdöbbentő a kemény, mélyebb hangom (ún. "nem kedves hang", ezt főleg a rendesfiúk szokták felemlegetni:D).

Ernoke 2009.09.11. 09:16:35

@gyz: nekem is volt már nikotintúladagolásom, nem egyszer. ezért szívok 1 mg-osat.:D

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2009.09.11. 09:53:36

@nosferato: nem vagyok MÁv-belsős, de ahogy én láttam, 8üléses egységekben van, a középső folyosótól balra-jobbra 4-4 ülés 2 sorban, egymással szemben.

Nah, ha jól láttam a logika, haladási iránynak megfelően:

elsőbbség: ablak felől, menetirány szerint, jobbra, azaz:

1. jobbra, ablak felől menetirány szerint
2. j, af, menetiránynak háttal
3. balra, af, msz
4. b, af, mh
5. j, folyosó felől, msz
6. j, ff. msz
7. b, ff, msz
8. b, ff, mh

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2009.09.11. 09:58:42

(4)↓ ↓(8) | | (6)↓ ↓(2)
| |
(3)↑ ↑(7) | | (5)↑ ↑(1)

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.09.11. 10:03:44

@Balance Of Power: bazmeg bérszámfejtő :))) Reggel jöttem be melózni, a zebrán az élbolytól erősen lemaradva kullogott egy ujjatlan felsős 60-as majdnem-Madonna-melltartóban. Én meg "na te tuti bérszámfejtő vagy bazmeg"... :)) TÉNYLEG AZOK!

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.09.11. 10:08:04

@Ernoke: nem lehet, hogy a nemkedves hang = faszállító?

@vészmadár (pica pica): óriási! Köszönöm :D Sorbarendezési szempont különösen érthetővé teszi. Tehát akár:

(92)↓ ↓(96) | | (94)↓ ↓(90)
| |
(91)↑ ↑(95) | | (93)↑ ↑(89)

Basszus, köszi.

Balance Of Power 2009.09.11. 10:11:25

@gyz: Bocsanat, testalkatra nem vonatkozott a megallapitasom! A hang volt a lenyeg.

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2009.09.11. 10:13:43

@raoul_duke:
Ne is mondd, jó volna ilyesmit rajzolni fööállásban. Tudod, hogy van ez... 40 felé az ember gyereke szeret már kicsit megállapodni.

Balance Of Power 2009.09.11. 10:15:39

@nosferato: Legtobbunk nagyanyja is berszamfejto volt az akarmilyen-impexnel 30 evig, nem? Es 55 evesen frankon nyugdijba mentek, mellette pedig jodarabig tovabb dolgoztak.
Komolyan, en nagyanyamat csak cigivel a kezeben lattam. Aztan 70 evesen kenytelen volt leszokni szegeny a mindenfele bajai miatt., bar valszeg akkor mar nem oszt-nem szoroz a dolog.

Balance Of Power 2009.09.11. 10:36:17

@Ernoke: Repedt fazek vagy szinten faszallito hang? :)))))

waketomi 2009.09.11. 10:42:39

A Dunhill-t miért mondják "dÖnhillnek"?
És a Vouge-t miért mondják "vúzs"-nak XD

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.09.11. 10:53:22

@waketomi: azért, amiért a németek "segedíner gulás"-t, "pustá"-t, mi meg a portugáloknál "kárlosz"-t ("kárlus" helyett) ejtünk.

Erzsebet 2009.09.11. 11:44:27

A régi világban három típus cigizett: Az úrinők, a cigányasszonyok és K@vák. A cigányok pipáztak is. Most már az ált. sulis kiscsajok is szívják.
A repedtfazékhangú, vörös, harsány színésznő Faragó Vera volt. Egyik szerepében Józsát játszott.

sorica123 (törölt) 2009.09.11. 12:03:53

@nosferato: egy adott halmazon belül összevissza számozzák az üléseket. Többé-kevésbé sorrendben.... majd ha már hosszabb ideje leszek Nyíregyen (= két utazás/hétvége), akkor megmondom:)
@raoul_duke @Blassius: mi van? Blassius károgva vihogó banyákat akar rajzolni...? Vagy mi??
@Ernoke: nekem egy kedvenc kolléganőm volt olyan, hogy dörgő kontraaltját a titkárnőnk simán férfihangnak hallotta. Én nagyon bírtam, szerintem nem férfias hangja volt, csak nagyon mély. Ő is dohányzott, naná.
@Balance Of Power: és igen. Az én nagyanyám ha jól tudom, a mélyép-tervnél volt osztályvezető. Neki is bagós alt hangja volt, de nem a közönségesen röhögős fajtáből, hanem olyan megnyugtató.
@waketomi: vúzs://// de olyanok is így mondják, akik tudnak franciául!
Na, abbahagytam:)

Ernoke 2009.09.11. 13:12:41

@nosferato: @Balance Of Power: repedtfazék biztos nem, faszállítót mondták már, de inkább a túl határozott hanghordozás a jellemző (meg h gyakran üvöltve beszélek).

Balance Of Power 2009.09.11. 13:14:04

@Erzsebet: Farago Verat eppen hogy nem a repedt fazek, hanem a kellemesen bugo organum jellemezte.

raoul_duke 2009.09.11. 13:22:22

@sorica123: olyasmit, mint itt: modoros.blog.hu/2009/05/12/az_oblos
Zsuzsa gondlom dekkel mint az állat. Leginkább Szofit, esetleg multit vagy szimfit. Nem ritka egyébként az sem, hogy Éva néninek hívják.

semota · http://livewithit.blog.hu 2009.09.11. 13:23:46

Az, hogyha valaki körbejárja a plazákat, és bombariadót csinál, ha azt látja, hogy a kijelölt dohányzóhelyen kívül is bagóznak a kedves sopperek, modoros-é?

sorica123 (törölt) 2009.09.11. 13:34:42

@raoul_duke: Ja, tényleg, a Zsuzsa:) hajjaj, de még hogy dekkel - amint kész egy haj, rögtön kint ül a fodrászat lépcsőjén. Vagy áll, kapirgál a lábával egyik kezében a cigi, másik az átellenes hóna alatt. Három fodrászat van az utcánkban, sok-sok Zsuzsával, tudom, miről beszélek.
@Ön: nikotinnácis:)

lr 2009.09.11. 13:39:31

@Ver Sacrum: +1

A dohányzás pedig tényleg ritka undorító dolog - különösen a pszichológiai vonatkozásokat figyelembe véve ijesztő.

Hogy saját modorosságommal is bővítsem a gyűjtést: Mikor vki. (kínálásképp) megkérdezi, h "Dohányzol?", mindig azt mondom "Kösz, csak passzívan."

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2009.09.11. 13:49:00

@waketomi: az "u"-t tartalmazó angol szavak egy jó része régen a francián keresztül érkezet hozzánk, és így magyarosodott: dömping, dömper, löncs. Na most, a klasszikus műveltségűek ezt szisztematikusan alkalmazzák ma is, így lesz kecsöp és dönhill.

Az utolsó 30-40 évben már inkább közvetlenül az angolból vesszük át, így az angolos kiejtés szerint inkább á-t mondunk (vagy olyasmit) estünk, kecsáp, dánhil, pánk.

De a pönk viccesebb lenne:)

sorica123 (törölt) 2009.09.11. 14:05:12

@Ir: elsősorban a pszichés része gáz. Ritka az olyan ember, aki valóban teljesen rendszertelenül néha rágyújt, és képes a cigit ugyanúgy kezelni, mint az életben bármi egyebet. Azt hiszem, én ilyen lettem, de emögött is sok majdnem-rászokás, illetve beidegződött bűntudat, emléknyom meg ilyesmi van. A többség vagy elvből utálja és félreugrik, ha rászáll a füst, vagy bagós, és rendszeresen nyomja. Aztán ennek vannak olyan hátulütői is, hogy ha gyereket vállal, előtte mikor hagyja abba, vagy pl nagyanyám láncdohányos volt és le kellett állnia amíg egy légtérben volt velem (így is sajnos ő a példa arra, hogy *lehet* a cigitől daganatot kapni, három éves voltam, mikor meghalt rákban).
@vészmadár (pica pica): pönk:)))) vagy pünk még, esetleg.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.09.11. 14:35:45

Mindent tudok:
@Ernoke: akkor te bérszámfejtő vagy!
@sorica123: a pünkösd pedig egy punkfesztivál!

sorica123 (törölt) 2009.09.11. 15:40:05

@vészmadár (pica pica): '...de én nem akarok átmenni a túloldalra!!!'

semota · http://livewithit.blog.hu 2009.09.11. 15:46:16

@sorica123:

én ilyen ember vagyok. illetve szociális dohányosnak mondanám magam. bulihoz, szocializáláshoz kell a cigi, szorongásoldónak. másnap meg folytatom tovább a nemdohányzást, mintha mi se történt volna.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2009.09.11. 15:50:02

@Ön: már ne haragudj, de ez olyan, mint ha azt mondanád, apáca vagy, kivéve, amikor - szociálisan - épp szexelsz. Ez tiszta önámítás: aki akármilyen ritkán, de szív, az dohányzik, a mértékben vannak különbségek.

sorica123 (törölt) 2009.09.11. 15:56:14

@vészmadár (pica pica): na ez az, ami nem teljesen így működik. Az apáca életforma egy elvi dolo, vállalás kérdése - ha apáca vagy, vállalod vele a cölibátust is. Vagy laikus nővér vagy, de az meg nem apáca. Viszont a dohányzás nem elvi kérdés. Hogy mondjam - attól, hogy néha pacalt eszem, nem leszek 'pacal evő párti ember' a nap 24 órájában. Hú, ez jó nyakatekert példa volt, de ha már, akkor a cigizésnek lényegesen több köze van a különféle étkezési, ivási stb preferenciákhoz, mint az elvekhez.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.09.11. 15:56:29

@vészmadár (pica pica): én ilyen úttörő alapon frankón felszaladtam a harmadik emeletig a házbéli öreg néni szatyraival, ha láttam (más kérdés, hogy a másodikon lakott), azóta sincs más, ami rávenne, illetve most már csak annak viszem a szatyrát, aki fizet, meg lassan az én szatyromat (also known as zsákomat) kell vinni.

sorica123 (törölt) 2009.09.11. 16:00:05

@Ön: amúgy most esett le, hogy szorongásoldónak. Az azért már határeset a hárítós dohányzás felé (vagy hogy is van ez).

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2009.09.11. 16:00:08

@nosferato: zsákról asszociáltam ide: bölcsészkarosoknál (orvosoknál) hátizsák = bursa dorsalis:)

sorica123 (törölt) 2009.09.11. 16:02:43

@nosferato: nyaralás kolozsvári barátnő nagymamájánál. Öt emberre bevásárlás, tizenkét kiló ezmegaz Sorica hazáig cipelés. Sorica akkor nagyon hülye, de büszke levés...

gyz 2009.09.11. 16:04:46

eszembe jutott: Lorán Lenke

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2009.09.11. 16:15:43

jó, a példám kancsal volt, de a lényeg: aki ritkán dohányzik, meg csak alkalommadtán, az is dohányzik.

sorica123 (törölt) 2009.09.11. 16:17:42

@gyz: neki bagós a hangja? Nem rémlik egyáltalán, milyen hangja van...

sorica123 (törölt) 2009.09.11. 16:20:57

@vészmadár (pica pica): persze, hogy dohányzik, hát szívja a bagót. Csak az a nem mindegy, hogy aki dohányos, az életvitelszerűen rá van kattanva, aki meg tök rendszertelenül elszív egy-egyet, az nem a 'magyarázkodós dohányos', hanem eyszerűen nem dohányos. Vagy arra mondják, hogy koca.

Balance Of Power 2009.09.11. 16:24:56

@sorica123: Na, neki igazi repedt fazek ;)))) Amugy meg a szineszek 99,9%-a dohanyos.

Csakanyi Laszlotol hallottam egy anekdotat (radioban meselte - szineszanekdota ugye alapbol modoros), hogy egyszer felhivta egy rendezo, hogy narralja a filmjet. Oke, mit fizetsz? Na, hat ennyiert nem megyek. De hogy neki pont ez a rekedtes organum kellene. Na, latod, pont ezt kell megfizetni - tudod mit kellett nekem cigiznem es pialnom, hogy ilyen legyen?

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2009.09.11. 16:33:13

@sorica123: hát, nem ugyanúgy definiáljuk a dolgokat. Én például nem vagyok pedofil, azaz SOHA nem dugok meg 7 éves kislányokat. Sem gyakran, sem alkalomadtán, sem szociálisan, sem sehogy.

Ellenben hiába nem dohányzom majdnem 4 éve, azért dohányos vagyok, csak remélhetőleg nem szívok életem végéig már.

sorica123 (törölt) 2009.09.11. 16:37:58

@Balance Of Power: hehe.
@vészmadár (pica pica): Na jó, lehet ezt _boncolgatni_ a végtelenségig, és még idekeverhetjük esetleg a leállt drogos/alkoholista-toposzt is:) de szerintem érted, hogy mit akarok én ebből kihozni.

semota · http://livewithit.blog.hu 2009.09.11. 16:42:29

@vészmadár (pica pica):

Oké. És aki egyszer, 11 évesen elszívott egyetlen szál cigit a haverjaival, az akkor már örök életére dohányos marad?

semota · http://livewithit.blog.hu 2009.09.11. 16:43:25

@vészmadár (pica pica):

pedofil meg nem attól leszel, hogy megdugod-e a kiscsajokat, hanem attól, hogy érzel-e késztetést a megdugásukra.

Balance Of Power 2009.09.11. 16:57:07

@sorica123: @Ön: Szerintem ez egyszeru. Ha valaki eletenek egy bizonyos szakaszaban alkoholista volt vagy kemeny dohanyos, netan drogfuggo, de olyan ertelemben, hogy megorult ha nem kapta meg reggel az adagjat, az leszokas utan is az marad. Barmikor vissza lehet esni - vissza is szoktak.
Mas kerdes, hogy pont a dohanyosra nezunk legkevesbe ferde szemmel - talan mert annak hatasai nem olyan hamar es nem annyira feltunoen latszanak. Mert ugye ha valaki csak 2 evig alkesz, orok eletere latszani fog rajta.
Szerintem a "koca" egyiknel sem szamit. Party-dohanyos, fuvezo, hetente egyszer bebaszo - ezek azert nagyon messze vannak a komolyabb kategoriaktol.

soma665 2009.09.11. 17:11:50

@waketomi: @vészmadár (pica pica):
Télleg Vúzs lenne, ha Vouge-nak írnák, de igazából Vogue.

A franciák viszont követik a mi jó "ö"-zös szokásunkat az angolos szavaknál, náluk 'pönk'. A 'klub' meg 'klöb'
:-) orros szmájli, jee!

sorica123 (törölt) 2009.09.11. 17:17:39

@Balance Of Power: pontosan. Nem is a látványos jelleg miatt - találkoztam már olyan leállt alkesszel, akin nem látszott meg. Hanem amiatt, hogy már egyszer rajta volt az adott szeren. és igen, itt nem teszünk különbséget legális 'drogok' és a szó általános értelmében vett drogok között.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.09.11. 17:23:40

Na most... ha azonban... a pedofilnak "tetszik" egy kiskorú, de az közben felnő, akkor a pedó meggyógyult? :)) Illetve ha valaki egyszer gyerek, akkor utána élete végéig gyerek marad? És ha egy macska hátára kötünk egy vajaskenyeret, melyik felével esik le?

Ez az "az marad-e" dolog akkor maradós, ha büntetőjogi kategória, és akkor múlik el, ha csak pszichológiai? Ugyanez háborús bűnössel, autótolvajjal, illetve drogfogyasztóval? És ha a háborús bűnös magyar, akkor hős-e? Geciszubjektívnek tűnik, hogy mikor szeretünk megbélyegezni valakit és mikor muszáj. Viszont kevés kommentben és tényleg 1-2 blogban meg lehet beszélni elég gyorsan! :D:D:D

A kecsöpözésért ütnék. És ha pedofil kecsöpözik, akkor előbb megölném, és csak aztán ütném meg.

Adalék: Madonnának ugye volt a Vogue című száma a divatlap alapján, amiben folyamatosan ilyen divatcímlapfotó pózokat vettek fel a táncosok. Ez állítólag a (gondolom chicagoi) melegklubokban egy táncforma volt, "vogueing", nyilván a fenininebbek heppje, "nézd Joe, olyan szép vagyok, mint Cindy Crawford a címlapon", "igen Roger, tényleg, kecses vagy baszod!"

És ugye francia Audi: "ödi". Ez nem az én gyűjtésem, egy barátomé. Igazából mindent tőle kaptam. ;)

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.09.11. 17:27:47

@nosferato: hehe "ha valaki egyszer gyerek, akkor utána élete végéig gyerek marad" ~= "Sose nőjünk fel!" ~= "Akit az istenek szeretnek, örökké meghagyják gyereknek." (nosferato via Belga via Halász Judit via Heltai Jenő)

Kicsit powerpoint továbbküldős / iwiw üzenőfalas anyuka feeling ilyet bemásolni, de itt a vers:
baukozsu.multiply.com/reviews/item/28

semota · http://livewithit.blog.hu 2009.09.11. 17:56:58

@nosferato:

"Na most... ha azonban... a pedofilnak "tetszik" egy kiskorú, de az közben felnő, akkor a pedó meggyógyult? :)) Illetve ha valaki egyszer gyerek, akkor utána élete végéig gyerek marad? És ha egy macska hátára kötünk egy vajaskenyeret, melyik felével esik le?"

:DDDDD csodálatos redukció-adabszurdumok :)

semota · http://livewithit.blog.hu 2009.09.11. 18:09:54

@Balance Of Power:

Ez számomra világos, csak azért kérdeztem vissza, hogy éreztessem a fórumtárssal, hogy mennyire abszurd a kijelentése.

Én pont azért mondom, hogy nem vagyok dohányos, mert nem függök a cigitől. Hogyha nincs buli, akkor az égvilágon semennyi késztetésem nincs rágyújtani. A férjem erős dohányos, a lakásban nincs cigi, de az idei nyaralásunkkor dohányzó szobát vettünk ki. Ő ott dohányzott végig mellettem, de én egyszer sem gyújtottam rá, és nem is hiányzott.

gyz 2009.09.11. 19:14:55

@nosferato:

én ilyeneket hallottam franciáktól:

(filmvásárlás) "Ván box of füzsi, plíz."

Indiában egy fickó csapátít, vagyis lepénykenyeret (angol írásmódja: chapati) akart venni:

"Tú söpátí, plíz"

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.09.11. 20:52:21

Négyéves koromban egyszer rágyújtottam. Büdös volt. Azóta se.

kisebbik rokk 2009.09.12. 01:00:49

Van egy dohányos tanárom, aki vizsgáztatás előtt arról csevegett velem, hogy ő messziről kiszúrja, ki dohányos és ki nem, valamint a filmekben is mindig kiröhögi azokat a dohányzó színészeket, akik műcigit szívnak a film kedvéért. Lehet, hogy a régi idők gyermeke lenézi azt, aki nem cigin nőtt fel...

égafater 2009.09.14. 00:15:47

jó a csattanó, nagyon beröhögtem :-)))

waketomi 2009.09.16. 13:35:12

@vészmadár (pica pica): köszi a választ ez tényleg logikusnak tűnik! A vúzs mondás pedig maradjon meg a műkörmös Smart-os csajoknak :-)

Szabó Patrícia 2009.09.18. 17:23:29

Hát ez zseniális írás, beszartam rajta, többször is!

Mitya Ivanov 2009.09.24. 11:09:12

@szabiaki: a forrást legalább írd le, hogy honnan loptad ezeket a dumákat

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.09.24. 11:57:18

@Mitya Ivanov: ja ez Belga? :) áááá :D "Jó ez a bőrkabát" :D

a_fater 2011.12.13. 08:41:27

erre a posztr most rákerestem, mert az egyik kedvencem, főleg a vége :)

Celtic 2011.12.14. 12:24:14

@a_fater: A, ez tenyleg ut :) Kedvencem:
"ha elmegyünk valahová, maximum fél dobozzal, ha nem megyünk, akkor csak 9 szálat"
süti beállítások módosítása