Pellengér - A whisk(e)y-elemző

2009/08/18. - írta: Modor Tibi

A mai leletet K-nak köszönhetjük meg hálás szemekkel, én nem is kommentálnám, annyira szép. Ha már úgyis elkezdtünk a többiekkel vendéglátózni, az új koncepció szempontjából is szerencsés a mostani poszt.

Aki a klasszikus, nyelvi bravúrokat hiányolta, annak ma szintén jó napja lesz :-)) A kiemeléseket végezzétek el egy önálló gyakorlat keretében.

Nem emlékszem, hogy a modoros whisk(e)y értelmezőről volt-e már szó, de minden egyéb comment nélkül csatolnám az egyik whiskylap törzsemberkéjének önmagában is fantörpikus írásait!


No, ez aztán ízes whisky. Illatra, mintha bementem volna egy kamrába, ahol faládákban levõ almát-körtét szagolgatnék. Ízre pedig egy roppant édes (kicsit szirupos), õszi gyümölcsös, mézes dolgok jöttek elõ. Mintha egy mézbe forgatott, túlérett gyümölcsöt majszolnék, ami már annyira érett, hogy alkohol képzõdik benne. Ez a legfinomabb, nem tõzegelt Speyside malt, amit eddig ittam. Aki szeretne beleharapni a burjánzó õszbe, annak jó választás lehet.
 
Nagyon durva, masszív ital. :)
Füst, orvosság, és fõként vizes hamu, mindez édes felhanggal. Nem pályakezdõknek való. :P
 
Illatában, és ízében is a sült szalonna ugrott be, roppant érdekes. :) Második nagy kortyra viszont egy adag gyümölcs is utánagurult, de gyorsan el is tünt. A tõzegfüst pedig határozottan uralja az egész maltot, finom anyag.
 
Nagyon jó illata van, fenolos-füstös, Islay-feeling betámadott. :)
Ízre is mintha csak a füstös testvérek közt feszítene, annyi különbséggel, hogy nincs benne só, valamint a tõzegfüst alól mintha kis gyümölcsöcske akarna kitekinteni, de nem jön össze a próbálkozása. Utóízre is jópofa, füstös, talán kicsit orvosságos is (vagy ez a tõzeg?),nem túl hosszú, de ettõl függetlenül a kedvencek közt lesz szerintem.
 
Frissen kóstolt Talisker (10): már az illata is kapásból a Laphroaig-ot juttatta rögtön az eszemben, hát még mikor lecsúszott az elsõ korty - mintha csak a fent említett malt édestestvére lenne, a füstös, orvosságos ízek dominanciája legalábbis ezt mondatja velem. Nem hiába szigetlakó mindkét fickó! (…) Helyre kis malt! :)
 
Az illata nagyon finom, leírás szerint sós, de nekem inkább édes, krémes-vaníliás, és nagyon telt, illatra az egyik legjobb, amit eddig \"orroltam\". :)
 
Finom illatok és perzselõ méz, ennyi édességet én még nem éreztem egy maltban sem
 
Az elsõ single malt, amit kóstolam: az illata az itthoni rumos süteményeket idézte, az íze pedig mmmm!! Nekem roppant elegáns, kellemes, mézes-sárgadinnyés íz jött le. Mikor feltoltam egy adagot a szájpadlásomra, mintha vmi gyümölcsbomba robbant volna szét. Nagyon tetszett! :)
 
Elsõ hordó erõsségû, amit ittam, és wohoooo-ez tényleg az élet vize, felpezsdített! :) Úgy éreztem, mintha a nyelvem egy izzó fahasáb lenne, miközben a fogaim kilazulnak a finom, forró és csípõs gõzök közt. :)

Forrás:
 
http://www.whiskynet.hu/component/option,com_velemeny/lang,en

Na ugye? És még nincs vége, hamarosan visszatérünk a már ismert borászokhoz - addig meg olvasgassátok ezt.

44 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cd-r 2009.08.18. 13:08:06

"Helyre kis Malt !" :DDDDDD
KO

CernaGeza 2009.08.18. 13:28:12

- Én szeretem az alkoholt, de a viszki számomra mindig valami büdös, hánytató olajos lé lesz, a talpam is ökölbe szorul tőle.

a leírás amúgy "priceless";)

2009.08.18. 13:34:55

Nem tudom, emlékszik-e még valaki a Késmánia c. magazinra, na abban is voltak hasonló elemzések,melyek mindegyike egy nagy modorgyűjtemény volt. Amikre még kb. emlékszem a kritikákból:
- "észrevétlenül bújik meg a zsebben"
- "hüvelykujjal varázsolhatjuk elő a borotvaéles pengét"
- "Gyűjtőknek kötelező darab"
- "rögtön a férfitársaság középpontjába kerül"

Most hirtelen ezt találtam a neten, ennek _nyitánya_ egész jó _bepillantást enged_ a _tollforgató_ által használt plasztikus kifejezésekbe.
www.hochstein.hu/files/sajto/Kesmania-200302-02.html

Pokember - a seggemből, mint minden rendes Póknak 2009.08.18. 14:06:05

'Aki szeretne beleharapni a burjánzó õszbe, annak jó választás lehet. ' - én már itt kész voltam.:-)))

Billy_Bright 2009.08.18. 15:13:49

"perzselő méz" - az bazmeg :DDDDDDDDD

"és woohoo-ez tényleg az élet vize"

Ha ezt tudom, pedig eddig szerettem a whisky-t, faszom...

HalivudEstevez · http://www.halivud.hu 2009.08.18. 15:42:06

Nem értem.

Hogy jön a viszki a motorokhoz, ha már egyszer motoros.blog a címűnk.

HalivudEstevez · http://www.halivud.hu 2009.08.18. 15:43:35

@HalivudEstevez: oks, hát olvasni se tudok, a diszlexia, az diszlexia.

Ami nem megy nem kell erőltetni. Látom már, hogy modoros.blog.

misbelief · http://tevhit.blog.hu 2009.08.18. 16:04:59

...én a whiskey-ben mindig csak a vegyszerízt érzem.

One China 2009.08.18. 16:06:20

@misbelief:

Ne öblítôs flakonban vásárold.

misbelief · http://tevhit.blog.hu 2009.08.18. 16:11:16

@One China: az öblítő az még finom is, én inkább szélvédőmosó folyadékra asszociálnék...

IndaMuncher 2009.08.18. 16:18:44

Ez olyan mintha egy alkoholista hódolata lenne a szesz felé, de amúgy eléggé jól körülírja az ízeket, modoros, de valószínüleg szándékosan, vagy mindenképp jóhiszeműen.
Csak tudnám mi a halál az a malt. (Nem, a Google, sem a Bing nem a barátom.)

One China 2009.08.18. 16:28:10

@F.house:

A malt szerintem maláta.

One China 2009.08.18. 16:28:55

@misbelief:

Küldés közben én is módosítani akartam már, bár még nem kóstoltam meg az öblítôt.

IndaMuncher 2009.08.18. 16:31:12

@tff: (OFF) Eleve bazmeg Késmánia (!!!), most komolyan. A Kaliber magazin is fura, de érthető, (bár sosem olvastam) mert vannak sportlövészek, vadászok, meg airsoftosok, de késmánia... Én már attól is kész vagyok, mikor egy nemesfémeket áruló üzletnél ilyen ökölbe férő bökőket árulnak aminek gyakorlatilag emberi élet kioltásán kívül nincs gyakorlati haszna. Nem akarom tudni kik vesznek olyat...

bikmakk · http://srbija.blog.hu 2009.08.18. 16:58:24

@F.house: a malt mint viszkifajta azt jelenti, hogy kizárólag árpamalátát tartalmaz, nincs benne pl. kukoricagríz

deltafly · https://edzoruha.com 2009.08.18. 16:59:49

@F.house:
Nekem gyermekkoromban volt egy elég komoly vadászkésem... - >Vadkempinghez, kiránduláshoz jól jön ám a méretes fémeres...
Ha nálam volt... csak úgy reszkedtek az ágak a vadonban!!! De hiába! Ha nyársbot kellett Én nem könyörültem.. :-)

@misbelief:
Egyetértek!
Tüzes vizet igyanak az Indiánok, meg az amcsi tehénpásztorlányok...

Eleve ki az a vadállat gyártó aki tőzeges hamus ablakmosót csinál a drága jó alapanyagokból, amikor főzhetne belőle SÖRT is !!!!

deltafly · https://edzoruha.com 2009.08.18. 17:00:48

...na majd 70 évesen talán megtanulok helyesen írni...

One China 2009.08.18. 17:09:05

@bikmakk:

Nem értek hozzá, de szerintem az a single malt.

cd-r 2009.08.18. 18:48:54

"Mikor feltoltam egy adagot a szájpadlásomra"

azért egy kis narkós szleng is beficcen. :D

El Topo (Sgt. Elias) 2009.08.18. 19:54:26

Egyszer modorosan bemutattam egy társaságnak, hogyan kell vodkát inni. Másnap meg bementem dolgozni. Aztán harmadnap kezdhettem elölről, amit második nap végeztem.

coucou 2009.08.18. 22:32:20

@HalivudEstevez: tudom, hogy benézted, de ez nagyon nagy :D Nem-e, Motor Tibi? ;))

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2009.08.19. 08:27:43

Én azt nem értem ,hogy amikor a Bunnahabhaint hasonlítgatják a Laphroaigh-hoz, akkor hogy rúgnak be? Mert amíg az ember kitalálja, hogyaszondja:

"minden fémes, fenolos illatól mentes, igazi Islay szigeti tőzegláp illata (szarszaga van amúgy...) vegyül össze a parti halászfalu fázós novemberi reggeleinek füstjével. A korty beköszönő ízjegye a tölgyfa, a hamu és az őszibarack különös elegye, amelyben felsejlenek távoli déligyümölcsök. Ekkor aztán lehengerlő erővel megérkezik a semmi mással nem összetéveszthető McMurdo komló, amelynek fermentációját csak a felföldi földpátból készült malomköves törés adja meg igazán. A kortynak csak egyetlen baja van: a hömpölygő ízáradat gyorsan végigzuhog, másodpercek múltán már nem marad más, mint az orron át kilélegezve is érezhető sós-tengermelléki hangaillat és a meleg alkohol kigőzölgése. De inkább erénye ez a whiskyk egyik királynőjének. Nem is királynő ez, hanem a lápok kobold-királykisasszonya, akit meglátunk, de mire tudatunk felfogja milyen szépséggel találkoztunk, lenge, könnyed emlék marad csupán."

Namost nekem van bizonyos gyakorlatom hülyeségek összehordásában, de amíg a fenti pársorost rögtönöztem, addig simán kijózanodtam volna egy pohárka whiskyből. Kettőből is.
Aztán ott van még az a probléma, hogy ezek tényleg megisszák ezt a sok whiskyt? Pontosítok: tényleg megveszik? Az rendben van, hogy a világ vámmentes repterei tele vannak ilyen mássalhangzótorlódásos nevű single malt whiskyykel (whiskey...) de akkor is, valahogy nem tudom elképzelni egy csóró újságíróról, hogy összekóstol egy cikkhez hetvenezer forint ára whiskyt. De ha mégis, végülis megérdemli.
Visszatérve a berúgáshoz: ezt a sok piát a skótok, az írek, az usákok, a kanadaiak, a németek (doppelkorn megvan?) azért főzték eredetileg, hogy berúgjanak mint az albán szamár és utána a kocsma mögött hányjanak, idősebb korukban csúnya nőket szedjenek össze, még idősebb korukban ismét a kocsma mögött hányjanak. Innen jutottak el a conoisseur-ök odáig, hogy Külső-Pusztakotkodács-Petőfitanya-Alsó skót kisközség helyi pálinkafőzdéjének gyanús végtermékét literenként háromszáz fontért lehet eladni. Ez van, amikor az országimázs pénzt nem lopják el...
Amerikában már amúgy lecsengőben a whisky, most a sznob divat a vodka. Vodka bár, vodka kóstolás, vodka szakértés, jó és rossz vodka fajták. Vadregényes ifjúságomnak köszönhetően van tapasztalati alapom azt mondani, hogy a legdrágább vodka is higítószagú, víztiszta lötty, amely ha nem pancsolt, ésszel isszák, akkor a legkisebb eséllyel okoz másnap fejfájást. Ebből érdemes elképzelni azt a cikket, amelyik a francia (van ilyen!) vodka és az orosz vodka közti őrült különbségeket taglalja. Na mindegy, Ráth-Végh is leírta már, az embernek mindig kellett valami indok a szégyenteljes alkoholfüggés indoklására...

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2009.08.19. 08:52:51

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: az véletlenül jól sikerült, mondaná erre Troppauer Hümér :-)

greggrant 2009.08.19. 09:19:41

höhö, mai index blogajánló:
"Kontár Komlókutató - Palóc Búza

Az összképet levakarhatatlanul átlengi némi besorolhatatlan, de kissé zavaró pixelhiba." :P

Egyébként meg a whisk(e)y-t is lehet ugyanúgy kóstolni, mint a bort, még ha nincs is ugyanolyan hagyománya. Nemrég voltam Skóciában, hááát... vannak jók, kár hogy itthon alig kapni a minőségi itókákat ;)

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.08.19. 09:54:06

@greggrant: lehet úgy kóstolni, csak nem érdemes... ahogy bort se...

Nem attól ért valaki a borhoz, hogy gyakorlottan halmoz jelzőket szinesztéziai célzattal. A sok okostol ha megkérdeznéd, hogy mit iszik, az üveg nélkül meg sem tudja mondani - legfeljebb a legkarakteresebb fajtákat... :)

Prinzessin Erbsen (törölt) 2009.08.19. 10:00:36

@CernaGeza: azt hittem eddig, hogy csak én vagyok így ezzel

HalivudEstevez · http://www.halivud.hu 2009.08.19. 10:23:08

Off: késmánia: nekem is van ilyen, bár inkább kardokat nézegetek.

On: múltkor volt szerencsém megkóstólni bort szépasszonyvölgyben. Egyiknél éreztem, hogy ez valamiért különleges, gondoltam ebből viszek hazára.
Megvettem, aztán mondta a pincész, hogy ez a megye bora :) Kicsit, tudok, mi? :)

A malt az nem valami erjesztett érlelt dolog? Olyan anyag, vagy cucc, vagy ... mármint nem úgy :) Tehát a veleje vagy zamata, a lényege, a mélye a skót/ír felföld lehelletének?

kardinálispinty 2009.08.19. 10:34:03

Malt 1
Definition: Barley or other grain, steeped in water and dried in a kiln, thus forcing germination until the saccharine principle has been evolved. It is used in brewing and in the distillation of whisky.

kardinálispinty 2009.08.19. 10:37:04

magyarán a malt egyfelől az áztatással, szárítással csíráztatott gabonaféle, másrészt amúgy az ebből erjesztett ital.

kardinálispinty 2009.08.19. 10:38:50

én már nemigen iszok, de ha mégis, akkor whiskey-t.

Jah, és azért e-vel írom, mert a Thin Lizzy "Whiskey in the jar" c. dalában is így szerepel:)

IndaMuncher 2009.08.19. 10:55:10

@csirkenyak:
OFF
Hehe "puska a nyomiknak, kés a profiknak" mi?
Oké, de pl az az ökölben hordott ujjak közül kiálló penge szerű fegyver amit említettem nem éppen túrázásra való, hanem hogy észrevétlenül kinyírj valakit. :) És én teljesen elhűltem mikor láttam, hogy olyat simán vehet bárki.

noirp 2009.08.19. 11:28:35

Fenolos-füstös...
banyek :DDD Nem szagolt még ez az ember fenolt!!!
Vagy a kölökkori szipu mászott az agyára :)

deltafly · https://edzoruha.com 2009.08.19. 14:23:40

@kardinálispinty:
Ha már muzsika, akkor nekem az AC/DC - Whiskey On The Rocks jobban átjön... :)

@F.house:
Puskával nem lehet nyársbotot csinálni... :)

attila1 (törölt) 2009.08.22. 20:54:53

"Aki szeretne beleharapni a burjánzó õszbe, annak jó választás lehet. "

én nagyon szeretnék a burjánzó őszbe harapni (akármit is jelentsen ez) de a tömény piától azonnal hányok, úgyhogy azt hiszem inkább sárguló faleveleket fogok rágcsálni októberben...

BUNKÓ 2009.09.01. 13:17:09

Ezen marha nagyot röhögtem, én egy időben sokat jártam borversenyre (ingyen bebaszás céljából), egyik haver apja borász, és a srác is olyan szakértő lett, hogy kiérezte a fügét a borból.
Azóta kapja az ívet emiatt...

Foton 2009.09.04. 11:34:15

@csirkenyak:
Eredetileg a whisky sör! csak még kétszer lepárolják!
azaz nem kevesebb annál, hanem éppen hogy több!
aztán még hagyják érni (minimum 3 évig, de a jobbakat 10-15-20 évig) és aztán már nem fenolos, nem öblítős, hanem selymes, lágy! :-)
de a Piros Johhnie Walker kerülendő!
süti beállítások módosítása