Békés egymás mellett élés

2009/07/21. - írta: Modor Tibi

-Kedves nézőink, élőben jelentkezünk a Révkomáromi Nyári Lovagi Játékokról, ahol megpróbálunk észrevétlenül elvegyülni az ünneplő tömegben, és a helyieket az aktuális nyelvtörvény kapcsán pár szó erejéig mikrofonvégre kapni. Ahojte, môžeme hovoriť po maďarsky?

-Áno, persze, magyarok vagyunk, sziasztok.

-Hogy tetszenek a Játékok?

-Nagyon tetszenek, sokan jöttünk át Štúrovóból bulizni barátokkal, tartalmasak a programok, tavaly is voltunk, minden évben jövünk.

-Biztos ti is hallottatok az új szlovák nyelvtörvényről, amit Ivan Gašparovič államfő a minap írt alá, mi erről a véleményetek?

-Hát, én azt mondom, hogy nem nagyon foglalkozom a politikával, de mi eddig is beszélhettünk magyarul, ezután se lesz gond, meg azért a tévében rendesen kikommunikálták, hogy ez csak arra kell, hogy az államnyelv használatának legyen valami kerete, meg hogy az elangolosodás ellen. És az is fontos, hogy megtanuljunk rendesen szlovákul: a szüleink minket is szlovák iskolába járattak, hogy tudjunk majd később érvényesülni.

-Ez tényleg dicséretes. Hogy érzitek, van-e komolyabb feszültség a szlovákok és a magyarok között?

-Á, dehogyis. Itt nincsen semmi ellentét, békében megvagyunk egymással, együtt bulizunk, köszönünk egymásnak, meg hát összeköti a két nemzetet a közös múlt is. Én Novizamkiba járok egyetemre, soha nem ért semmilyen atrocitás azért, mert magyarul beszéltem volna. Rengeteg szlovák barátom van.

Úgy érzem, az ellentéteket csak és kizárólag a nagypolitika gerjeszti mindkét oldalon. A hétköznapi embereknek nincs problémája a másikkal, ez egyszerűen pártérdekek szembenállása. De hát ezeknek semmi se drága. Hülyék meg persze mindenhol vannak, de ez az utálat csak egyes marginális csoportoknak áll az érdekében. Mert hát könnyű Kárpát-medencéről beszélni nagy hanggal meg Szerdahelybe utazni óbégatva, amikor másnap mindenki hazamehet Budapestre, de mi meg itt maradunk. Úgy is mondhatnánk, hogy más kezével verik a csalánt.

-Te milyen nemzetiségűnek tartod magad?

-Én? Hát magyarok a szüleim, de csehszlovák, illetve szlovák tudatú is, végtére itt élünk és Csehszlovákiában születtünk. Meg hát nem mindegy? Végülis európai, és ami legfontosabb: EMBER, csupa nagybetűvel. Jó lenne már észrevenni, hogy ez a folyamatos acsarkodás, magyarkodás nem vezet semmi jóra. Mindegy, hogy az Orbán úr vagy a Szlota úr mit mond.

-Legyen ez a végszó. Köszönjük szépen a beszélgetést, és további jó bulizást kívánok!

...

-Sziasztok, látom, a ti egyenpólótokon a Slovenská škola v Santov címere látható, esetleg megpróbálhatjuk po slovensky?

-Hát, tanulunk, tanulunk, de nem tudunk olyan jól, štíry parky, ennyi.

-Rendben, semmi gond. És mi járatban vagytok itt a Játékokon?

-A testvériskolánkat látogattuk meg a pilisszántói néptánccsoporttal, felléptünk az iskolanapokon, néhányan szavaltak, énekeltek is.

-Fantasztikus. Nektek mit jelent szlováknak, magyarországi szlováknak lenni?

-Hát, igazából nem sokat. Nagyon érdekes, hogy tanulhatjuk a nyelvet, hogy ápoljuk a hagyományainkat. Sajnos már a nagyszüleink se nagyon beszélnek jól tótul, egymás között néha használják, de mi csak magyarul tudunk.

-A szlovák diákcsoportokkal hogy kommunikáltok?

-Hát, többnyire magyarul, de ha északabbról jön valaki, akkor angolul, vagy néha az itteni magyarok fordítanak.

-Éreztek-e bármiféle ellentétet a szlovákiai és a magyarországi fiatalok között?

-Nem, ellentét az nincsen semmiféle. A fiatalok elég jól kijönnek egymással mindenhol a világban, gyorsan megtaláljuk a közös hangot. Csak a politikusok hatalomvágya meg a pénz szítják az ellentétet.

-Bizony, a fiataloktól még bőven volna mit tanulnia a pártoknak meg a politikusoknak. Köszönjük szépen, hogy szakítottatok ránk egy kis időt - további jó mulatást kívánunk!

Címkék: politika nyelv
30 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.07.21. 09:52:18

"ami legfontosabb: EMBER, csupa nagybetűvel" :) Igazi iskolaújságos híradás lett. Iskolanap, szavalás... bár nem közvetlen szomszédság, azt hiszem, ide kapcsolódik a lengyel társaságban kötelezően bedobandó jóleső modoroskodás is:

Polak, venger dva bratanki,
i do sabli, i do sklanki.

noirp 2009.07.21. 09:57:35

i do sabli...mit jelent? Együtt isznak?
Az első sort értem:-))) Van olyan változat is, hogy
venger, polak dva zsivánki...ha jól tudom :-)

könyvfaló 2009.07.21. 10:05:04

Ha valaki szlovák iskolába járt, hogy jobban érvényesüljön, tutira nem ismeri azt a szót, hogy acsarkodás... :(

Ez a poszt inkább azt mutatja, milyennek képzelik a modoros szlovákiai magyarokat a magyarországi magyarok :)))) De nem ilyenek ;)

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.07.21. 10:14:53

@könyvfaló: a posztot a linkelt videó és rengeteg "fenti" ismerősöm alapján raktam össze. Képzelődés nincs benne egy szál se.

Magyar többségű területen jellemző, hogy a szlovák oktatási nyelvű iskolák tele vannak magyar gyerekekkel, akik így megint nem tanulnak meg szlovákul, hát, az "acsarkodás" szót meg lehet, hogy tényleg nem ismerik.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.07.21. 10:30:46

"És az is fontos, hogy megtanuljunk rendesen szlovákul: a szüleink minket is szlovák iskolába járattak, hogy tudjunk majd később érvényesülni."

Hát, ez a szomorú - még ha teljességgel érthető is, mi sem várunk mást el az itteni kisebbségektől. Ez persze más.

Slip_21 2009.07.21. 12:27:28

Talán mindkét oldalon jó lenne egy kis humor és egy kis kompromisszumkészség. Mellesleg Budapestem több helyre is ki volt irva 1918 előtt hogy "tótul és oláhul megszólalni tilos!" egy Rejtői kifejezéssel élve: Fordult a kocka Jimmy fiam!

apajelölt · http://apaleszek.blog.hu/ 2009.07.21. 12:33:13

Kevésszer szartam be a nevetéstől, de szívet melengető poszt.
Bár "nem mélyültem el a témában" , " minimális tapasztalatom szerint "akármennyire acsarkodnak állami szinten, nem tudnak olyan általános, véres nagy utálatot gerjeszteni szlovákok és magyarok között.

Celtic 2009.07.21. 12:52:28

@Slip_21: Ja, csak azota elmutl majd' 100 ev...Az 1200-as evekben a kereszteshadjarat normalis dolog volt, de nem jelenti azt, hogy egy vallasnak, ami mashonnan szamolja az idot (es kb. 1200-nal tart) ugyanugy kell viselkednie, mint a keresztenysegnek 1200-ban.

Tenyleg kellemetlen, hogyan bantunk a nemzetisegeinkkel 100 eve, de ezen tul kellene lepni, nem most megtorolni.

lr 2009.07.21. 13:15:48

Hát, bizonyára én élek információs vákuumban, de ezt most így nem vágom, hogy hogy_..._biztos az hiányzik a lelki szemeim elől, ahogy ezt mondja, aki mondja, v nemtom. (Az eddigi posztok jobbára _bőven átjöttek-_)
(Komolyan kérem, hogy miután a ROTFL-kommentek lecsengtek, világosítson fel vki, hogy hol bújik ebben a humor, meg.)

darkmirjam 2009.07.21. 15:22:34

@lr: Hát humor az nincs benne. Csak végtelen kopár modorosság. Az a fajta ami tégyleg vicc, szex és érdekességmentes. Mint egy nemzetiségeknek szánt műsor (az is), ami az ég világon senkit nem érdekel. Csak akkor futsz bele, ha darabokra esik a távkacsoló, amikor hirtelen keresgélni kezdted és lelökted.

butatót 2009.07.21. 17:41:09

Modor Tibi
"a posztot a linkelt videó és rengeteg "fenti" ismerősöm alapján raktam össze. Képzelődés nincs benne egy szál se."
A linkelt videó alapján tényleg jól összerakhattad. Összesen két magyar szerepelt benne, az egyik _magyarországi_ (dél-komáromi), a másik meg csak annyit mond szlovákul, hogy "magyar vagyok" (ja som maďar). Ebből tényleg jól meg lehet ítélni a szlovákiai magyarokat. Gratulálok. :(

butatót 2009.07.21. 17:42:04

Ja, és volt benne még egy magyar nő, a keletszlovákiai csávó felesége, aki annyit mond, hogy nem (nie).

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.07.21. 17:47:43

@Yamamoto Isoroku: lehet, hogy rossz videót linkeltem be, majd megnézem.

Az ismerőseimet sajnos nem tudom belinkelni, pedig nagyrészben ők szolgáltatták az alapokat.

Slip_21 2009.07.21. 18:29:01

Nem is mentegetem őket! Szerintem is egy aljas tökönrugás ez az egész csak gondoltam szólok hogy nem maguktól találták ki:D

butatót 2009.07.21. 18:33:11

@Modor Tibi:
Tibi, egyébként te beszélsz szlovákul?

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.07.22. 00:48:10

@Yamamoto Isoroku: nyehovorím, csak annyira malí, hogy még ragozni se tudok.

De annyira mégis, hogy odafönt is becsüljenek :)

Gudea enszi · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2009.07.22. 00:49:48

@könyvfaló:
Én sajnos elég sok ilyet ismerek köztük.

A poszt telitalálat Tibi, a szlovák tudatú magyarokon nem tudom, h sírjak, vagy röhögjek. Szerencsétlenek.

Wagner Úr 2009.07.22. 14:06:26

Ahoj Chlapci, co je to, alebo?

A Styundenka pilisszántói dalárda nagy sikerű előadásokat szokott tartani a szomszédos településéken, sőt a messzi Szlovákiában is. Érdekes, hogy itt jól megfér egymás mellett sváb és tót, roma és zsidó(!), nyomát sem találhatjuk ellenségeskedésnek. Ideje lenne már az igen tisztelt Politikus Uraknak is egy kicsit elgondolkoznia ezen...

Gudea enszi · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2009.07.22. 14:58:18

@Wagner Úr:
Az igen tisztelt Politikus Urak csak azt nyújtják, amire a népnek (neked) igénye van. Magyar, sváb, tót, oláh, rác, cigány, zsidó jól megfér egymás mellett amíg bulizni kell. Aztán mindenki szépen hazamegy, és megint a másikat hibáztatja a világ összes bajáért. És ez így van rendjén! A gyűlölet erőt és magabiztosságot ad.

könyvfaló 2009.07.22. 14:59:54

@Gudea enszi:

Én meg akkor nem tudom, hogy sírjak-e vagy röhögjek, amikor Magyarországon megkérdezik tőlem, hogy hogyan tanulhattam meg ilyen jól magyarul - szlovák létemre.

És amikor azt mondom, nem vagyok szlovák, csak néznek: de hát Szlovákiában élsz vagy nem?

Na ettől vagyok rosszul. Ha szlovákok azt mondják, hogy kurva Maďar, abból legalább a magyar igaz...

Wagner Úr 2009.07.22. 15:38:46

Bazmeg, Tibi, kezdem azt hinni, hogy ifj. Farkas Gyula kommentel 14 nicken a blogodban :-) Ez nagyon karcos

sys 2009.07.23. 02:26:09

@Modor Tibi:

most komolyan, van olyan szlovákiai magyar ismerősöd, aki kimondta valaha, hogy szerdahelyBE? mer én ott nőttem föl, és egyet se találtam eddig. ez tipikus pestiizmus, ugyanúgy, mint a párkányRA.

ja, és hamár párkány, azt is kizárólag magyarországi magyar szájából hallottam eddig, hogy štúrovóból, mer egyrészt párkányból, másrészt, ha valamilyen furcsa véletlen folytán mégis a szlovák nevet használná egy felvidéki, akkor štúrovOból, ugyanis a szlovákiai nyelvjárásokban van kontraszt a szóvégi o és ó között.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.07.23. 09:52:24

@sys: ahogy "Újhelybe" van, úgy volt már "Szerdahelybe" is, de tudom, nem az a jellemző.

A hosszú ó viszont szabály, ahogy a "Torontóban" is a helyes alak.

Ha átírom ezeket, akkor sokkal jobban fog tetszeni? :)) Fogd fel karikatúraként, ez nem esszé.

r1attee 2009.07.23. 13:14:58

Már megint az "anya"országbeliek mondják meg nekünk, hogy mi hogyan élünk, mik a szokásaink, hogyan beszélük, >> mert hallottak már két embert, és ők úgy mondták

r1attee 2009.07.23. 13:17:08

Lemaradt a vége:

Máskor meg a tótok, mondanák meg, hogy mi hogyan élünk, mit miért teszünk.
Már nagyon unom. ennél még a Belga mátyusföldi tájszólásos idézetei is jellemzőbbek.
Üdv, DunaszerdahelyRŐL.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.07.24. 15:16:42

@r1attee: ha gondolod, rakj össze valami hasonló posztot a magyarországiakról, biztos lesz majd itt is 1-2 olyan, aki majd megmondja, hogy mi miért is nem vagyunk olyanok :))

De vedd kevésbé komolyan.

ÁRONKA 2009.12.12. 11:33:18

Én nagyrészt egyetértek Gudea Enszivel, de nem ítélem el a szlovák tudatú magyarokat sem, valahol meg tudom érteni őket. Ha pedig megfordítjuk a dolgot, a "magyar tudatú" magyarokra (értsd helyesen) sem kevésbé illik a "nem tudom, hogy sírjak, vagy röhögjek".

@Modor Tibi: ismerik.

Tényleg nem kéne annyira komolyan venni, ez egy poszt, a felszín alatt felettébb modoros, nem pedig nagypolitikai észosztás. Amúgy tényleg Dunaszerdahelyre :)

gömöri röfi 2010.04.18. 04:22:42

kicsit keson olvasom, de ez zsenialis. En ott elek, de meg senki nem tudta ennyire elkapni ezt. Tibi, neked tenyleg van fuled erre.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2010.07.24. 13:17:40

@gömöri röfi: Hja kérem, csak a jó súgókon múlik :P
De Tibi nagyon ügyes! :)

Holnap Kapitány · http://iloveyouso.blog.hu 2010.07.28. 12:16:48

Holnap Kapitány -- mesék egy elképzelt Magyarországról

holnapkapitany.blog.hu
süti beállítások módosítása