Bezzeg...

2009/06/28. - írta: Modor Tibi

-Ez a BKV egy vicc. 300 forintos buszjegy? Ennyiért Berlinben meg Bécsben apám tudod, milyen szolgáltatást kapsz? Hajszálpontos csatlakozások, tiszta szerelvények, udvarias sofőrök meg ellenőrök, ezzel szemben itthon meg köszönni nem tudó, nyolc általánost végzett kétajtós szekrények. És ezt mutogatjuk a turistáknak. A bunkókat meg a hajléktalanokat. Meg ott nem szokás az utcán hugyozni, mint itthon.

-Én meg is mondtam: mindig vettem bérletet, de a múltkori óta nem. Ilyet nem látott a világ, hogy a sok bliccelő, csöves meg nyugger ingyen hobbiutazik, engem meg egy lejárt matrica miatt megbüntetnek. És ezért fizettem havi többezer forintot, Bécsben ebből hetekig világszínvonalon utazhattam.

-Londonról nem is beszélve. Egy ott dolgozó haverom mesélte, hogy kétszer annyi metróvonaluk van, mint nekünk villamosjárat. És mi ezt a negyediket is mióta építjük már. Lassan már a piros metró rekordját is megdöntjük. Inkább próbálnák a felszíni közlekedést javítani - így meg csodálkoznak, ha mindenki autóba száll inkább.

-Öcsémfacsiga. Itt, Abszurdisztánban már semmin se lepődöm meg, ennyi bunkót, komolyan. Leesik egy kis eső a városban, és megőrülnek az emberek. Ezeknek tényleg elment az esze. Mindenki büdös, tolakszik, a közlekedési morálról meg ne is beszéljünk. Index nélkül kivág, bevág, meg se köszöni, a parkolásról meg kisregényt lehetne írni.

-Jól mondod, öreg harcos. Azért van ez így, mert ez a Balkán, bármennyire is fáj. A Külső Bécsi úton - érted, a Lajtán túl - tudod, mi történik egy koccanáskor? Kiszáll a két vezető, kezet fognak, névjegykártyát cserélnek, és igazi úriemberek módjára megállapodnak! Itthon? Anyázás, köpködés, rendőr nélkül sosem egyeznek meg.

-Ne is mondd, Bécs és Budapest? Bécsben rend van, tisztaság, semmi graffiti, semmi kutyaszar, itt Demszkigrádban? De tudod, mit mondok? Úgy kell a pestieknek, ők szavazták meg már hanyadszorra újra. És itt kell élnem ezen a lepratelepen. Ne is beszéljünk róla. Nyugaton bármikor beülhetsz egy kávéra akárhova, nem akarnak lehúzni, megvágni, kedvesen köszönnek, és a csapvíz mindenhol jár, és mosolyogva szolgálnak ki, ha mást nem is kérsz! Itthon pedig? Ha félóránként nem rendelsz egy újabb mentes vizet, a pincér szinte leköp.

Leégett a pofámról a bőr, mesélték, amikor nyolcankilencben a Mariahilferstraßén mindenhova ki volt írva, hogy Magyar, ne lopj! Cigányoknak néznek minket, egy kalap alá vesznek minket a jugókkal - lássuk be, joggal. A schönbrunni kastély tavából is magyarok fogták ki és sütötték meg helyben a hattyúkat.  Meg amíg ilyenek ülnek ott fönt (mutogat), már ha érted, mire gondolok.

-De nem kell ám messzire menni: nézd csak meg, a szlovákok, románok, mind leköröztek már minket! Pozsonyból egy élettel teli, fiatalos, pezsgő város lett, szerethető, élhető hely. Bukarestben pedig gombamódra nőnek ki az új irodakomplexumok a földből, kezdi visszanyerni a háború előtti Kelet Párizsa titulust, nem ok nélkül. És tudod, miért? Mert dolgosabbak, összetartóbbak! Mert itthon mi megy? Csak a széthúzás, megosztás, árokásás: két magyar, három vélemény. Mi csak sírunk, hogy magyarüldözés, magyarverés? Tudod mit? Megérdemeljük, gyáva népnek nincs hazája! Az ottani politikusok pedig legalább a hazájuk érdekét képviselik.

-Tudod, miért van ez? Az elbutítás miatt, azért. Győzikesó, Mónikasó, tévé meg média. Régen az emberek könyvtárba jártak, kávéházakba beszélgetni, nagyritkán moziba, és folyóiratokat, napilapokat olvastak. Ma meg marad a tévé. Azt mondják, válság van meg szegénység? Röhögnöm kell. A Média Márkban is úgy viszik a plazmatévét, mintha nem lenne holnap.

-Persze, a hárommillió rokkantnyugdíjas országa. Mutyizás, számlagyárak, zsebre dolgozás, korrupció. Alagút az Alföldre, völgyhíd a pusztára.

-Ne is beszéljünk róla, inkább igyunk. Gabikám! Még egy kör barackot, légy' oly bátyám!

Címkék: politika magyar
216 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Marciii 2009.06.29. 00:01:08

és a sok hülye barom a szöveg tartalmán kezd el vitatkozni.

kaboca36 2009.06.29. 00:12:16

@LarryUnderwood: akik zsidok voltak mind.

ha olyan krva okosak lennénk nem tartannánk itt.

virágelvtárs 2009.06.29. 00:27:11

EZ IGEN!
Rég volt ilyen jó poszt!
Hányszor eljátszottuk ezt a figurát, itt-ott, szinte szó szerint, jó leírva látni!
(És csak növeli az értékét, hogy a kommentelők elég szép számban szinte aktuálproblémafeszegető fröcsögőposztként vették!)

virágelvtárs 2009.06.29. 00:28:45

Egy kiegészítés, mondatok, amik úgy kezdődnek, hogy: "SZERINTEM, MA, MAGYARORSZÁGON..."

changebug (törölt) 2009.06.29. 00:33:33

Es ezt itt igy most hogy? :)

Photographer 2009.06.29. 00:43:37

@Pernilla: Mire gondolsz? Az idézőjelben foglalt mondatra? Azt nem kell nagy betűvel kezdeni.

civil polip 2009.06.29. 00:44:17

Hehe. Tetszenek az értő kommentek.

pdstudio 2009.06.29. 01:29:33

le a nyugdíjasokkal! sic!

Zoopraxiscope · http://en.wikipedia.org/wiki/Zoopraxiscope 2009.06.29. 02:21:44

De hogy mi a "modoros", azt vajon tudjuk-e?
A (sokszor inkább vélt) magas elvárásnak csak külsőségekben megfelelni akaró (mert azokon túl nem látó) attitűd. Betanult, ellesett, gyakran teljesen félreértett gesztusokkal, viselkedésmintákkal, szófordulatokkal, külsőségekkel operáló magatartás. Felvett modor, imitált jólneveltség, eltanult jófejség. Alsóbb közelítésben: műmájerség. Felsőbb közelítésben: sznobizmus.
Látom, hogy milyenek mások, akik sikeresek. Érteni nem értem, hogy mitől, de érteni vélem, és megpróbálom utánozni. Felveszem a "modort". Rokonértelmű kifejezés: hiperurbanizmus. Hallom, hogy a városi ember azt mondja: "jártam a boltban". Úgy érzem, ez előkelőbb és megbecsültebb, mint az általam eddig használt " voltam a boltba' ", tehát mostantól azt mondom: "elmegyek a boltban" - ez tipikus modorosság. Az affektálva beszélés, az imitált akcentus egy hét amerikai tartózkodás után: iskolapélda.
Lényege tehát, hogy magunkat úgy állítsuk be, mintha remek nevelésben lett volna részünk, kiváló *modor* birtokában lennénk, anélkül persze, hogy fogalmunk lenne magának a modornak a mibenlétéről és a lényegéről.
Tehát a modorosság igencsak más, mint amiről ez a blog szól (sok-sok átfedéssel persze) - de ez semmit nem von le a blog érdemeiből. Remek munka, nagyon éles meglátások, pazar példák - a közhelyek világából, a megfelelni akarás, a csordaszellem öntudatlan világából. Vegytiszta konformizmus. Alsó és felső közelítésben. :)

JuhászP 2009.06.29. 03:18:02

Csá!
Nem, tudom mennyire számítok deviánsnak, de én jól éreztem magam pl. Belgiumban, ahol mindenki tudta hogy magyarok vagyunk (cserediák-program). Szó se volt olyasmiről, hogy mittudomén elrakták a lakásban az ékszereket mielőtt jöttünk. Ott kb. semmilyen kép nincs a magyarokról, főleg nem az, hogy mi milyen patkány egy nép vagyunk. Amúgy nyugaton annyi a különbség, hogy az emberek nyugodtak. És pont. Nem félnek attól, hogy másnapra elveszítik a munkájukat, az élőmunkát megfizetik, a gyerekeiket oktatják, fel tudják nevelni őket egészségben, gyakorlatilag semmire nincs gondjuk.
Talán nem véletlenül ilyen pesszimisták az emberek. Meg nem tudom már ki írta, hogy jó nekünk a tesco gazdaságos vodka meg a 90 ft-os sör is. Nem tudom, el tudod-e képzelni honfitársam, de van akinek csak arra telik és kész. És sajnos nem kevés ilyen van

Egyébként én 17 vagyok és az oktatásért aggódok. Mert nagyon durván megy a lebutítás. Mert ugye nem kell elitképzés, minek buktatni első 4 elemiben, meg legyen 18 év a tankötelesség korhatára stb. stb. gondolom ezeket mindenki ismeri. Tankötelesség nem is kellene. Az értelmes szülő gyereke úgyis elmegy iskolába, a cigányoknak meg legalább nem kellene ahhoz kötni a segélyt, hogy a gyerek jár-e iskolába (mert amúgy ezen kurvamód fel volt háborodva minden nagyfejű római, Kolompár meg a díszcigány társaik, akik nagyon együtt tudnak érezni a teleplakókkal a Q7-es Audikuk ablakából, na mindegy, ez más téma...)

JuhászP 2009.06.29. 03:29:22

Ja, még annyit, hogy miskolci vagyok, ami nem számít túl jó környéknek még itthon sem, nemhogy mondjuk egy belga szemében. A cserediákom mégis el volt ájulva a várostól, hogy mennyi fa meg egyáltalán zöld övezet van, merthogy náluk otthon ilyen nincs is, olyan sűrűn laknak. Nyilván nem vittük őket az avasi második ütembe (full gettó) túlélőtúrára, de mondjuk láttak csöveseket és nem úgy néztek ki, mint akik még nem láttak olyat, meg csak bámulták a sok szar trabantot, mert egyébként az náluk kuriózumnak számít:) És egyáltalán, tetszett nekik az ország.

Szóval alapvetően jó hely lehetne ez, ha kicsit előrefele is mennénk és nem olyan lenne (engedjetek meg egy klasszikust:)) ez a "kurva ország", mint a hátramenés.

(Mondás: A magyar az az ember, aki mögötted megy be a forgóajtóba és előtted jön ki:))

oldalfasz · http://youtu.be/T92P7rEq990 2009.06.29. 03:54:47

Kimaradtak a posztból a nyugdíjasok nyavalygásai, amúgy telitalálat.

netsrot8 2009.06.29. 05:05:48

...de Ausztriában nem is cigó készülődik már másodszor a miniszterelnöki székbe,...és nem a Győzike a legnépszerűbb műsorszám évek óta.... Hülye magyarok,

icelpro (törölt) · http://mousepad.blog.hu 2009.06.29. 06:29:22

Mi ezzel a modoros? Ezek így vannak, öcsifej. Látom, Te is a mérleg utcai megélhetési rettegőkhöz tartozol.

Ne fossál, kapsz majd tőlem bőröndöt.
Ingyér!!!

mqqq 2009.06.29. 06:46:33

Szépen könyörgök mindenkit, basszátok meg, hogy mielőtt a bejegyzés tartalmáról vitatkoztok, járjátok picit körül, hogy miről szól ez a blog. Nem arról, amit az okos fejetekkel hisztek.

KolompárRómeó 2009.06.29. 07:21:14

Berlinben minden aluljaro tiszta hugyszag. Ha megcsapja az orrodat az "illat", akkor tuti, hogy a kozelben metroaluljaro van...

Valamint 1.30-nal kezdodnek a jegyek, az jelenlegi arfolyamon is tobb, mint 300 HUF. Aztan 72 EUR egy havi berlet is, ami 20ezer HUF korul van most. Bp-n mennyi is?

Az is igaz, hogy a kozlekedes jo, bar a metrokocsik egy resze elegge lepukkant. Es a heti- es havijegyet barki hasznalhatja, atruhazhato, igy nem kell matricakkal, egyebekkel baszakodni.

betyár (törölt) 2009.06.29. 07:34:45

A poszt tulképpen, nagyjában-egészében igaz.

A baj az, hogy attól lett közhelyes, mert annyiszor elmondták. A közhelyessége azonban nem von le az igazságtartalmából.

spag · http://railzone.nl 2009.06.29. 07:36:58

@Modor Tibi: pontosan :) univerzális érvelés:

"[bármi]" - "na _ezért_ tart itt ez az ország, ahol!"

spag · http://railzone.nl 2009.06.29. 07:38:20

Berlinben valóban S-Bahn-botrány van, balesettel, rövidült szerelvényekkel.

Igaz, annyi a különbség, hogy meg van az üzemeltető fenyegetve szerződés-felbontással, de hát "nyugaton" kérem ez így megy...

polcz 2009.06.29. 07:46:24

végre kiderült az is, hogy a sok kutyaszart, és rengeteg greffitit a Demszki csinálja. monnyon le!

Nzoltan 2009.06.29. 07:48:17

Ne felejtsük el, hogy ahhoz a koszhoz, az utasok járulnak leginkább hozzá. Pl. nem a BKV sara, ha valaki leszarja a kombínó ülését(volt ilyen). Az ország évről évre koszasabb.
Az igazi értelmiség már lelépett, az utánpótlás kb. megszünt. Meg kell szokni, hogy a pestiek minimum nyolcvan százaléka kurvára igénytelen, csak pofáznak de ugyanolyan nemtörődöm birkák, mint a hajléktalanok konszolidáltabb része.

Nzoltan 2009.06.29. 07:51:06

"Bukarestben pedig gombamódra nőnek ki az új irodakomplexumok a földből, kezdi visszanyerni a háború előtti Kelet Párizsa titulust"

A 'Kelet Párizsa' Budapest volt, nem bukarest.

mqqq 2009.06.29. 07:55:24

A kommentelők 90%-a beépített ember és a modorosságot fokozza? Gyanús...

Malachi 2009.06.29. 07:57:46

Hehe, még mindig jönnek. Olyan tökéletes lenyomata ez a poszt így kommentekkel együtt a "blogkultúrának", hogy ihaj.

mqqq 2009.06.29. 08:01:34

@Malachi: gondolom addig marad így, amíg fent van a hiperlink az index ottlapján ;)

Panka-manka 2009.06.29. 08:06:42

@Nzoltan:
Teljesen egyetértek. Amíg mindenki "fentről" várja a megoldást itt semmi nem lesz. A politikusok meg még rá is játszanak erre. Mindenki kezdja a "takarítást" a saját portáján, pl: nem dobom el a szemetet, nem vágok be a kocsiosor elé, átadom a helyem, szelektívbe hordom a szemete, egy kicsivel több adót fizetek ....stb.
Ha ennek kezd majd kialakulni a csírája, akkor fog itt valami elindulni.

Erdőtársulás 2009.06.29. 08:10:51

"-Tudod, miért van ez? Az elbutítás miatt, azért. Győzikesó, Mónikasó, tévé meg média."

Miért, a példának felhozott Romániában vagy akár Nyugat-Európában nincsen ilyen? Én azt hittem a licenceket pont onnan hozták a kereskedelmi televíziók...

"Persze, a hárommillió rokkantnyugdíjas országa."

Csak (?) nyolcszázezer.

És nem gondolnám, hogy Demszky szaratja a kutyáját a járdára, grafitizna vagy zsugázná le a pincérrel, hogy köpjön le téged.

Az egész írásból az sugárzik, amire pontosan utalna: önbíráskodó, okoskodó, indulatos és téves következtetéseket von le. Pont olyan, mint ami ellen "tiltakozik".

A lényeget a végére hagytam: ha újra átolvasod az írásodat (ami egyébként jól indult, csak közben szaladt el rossz irányba), akkor rádöbbenhetsz mi a lefgfőbb baj. Ha nem, segítek: ez egy tömény basztatás mindenféle konstruktív javaslat nélkül.

Pedig az elejét olvasva én már azt hittem, hogy az egyébként jó összehasonlítás után jön majd valami javaslat, hogy csináljunk ezt vagy azt, amiből én vállalok ezt vagy azt, és amitől nekünk (vagy unokáinknak) holnap egészen biztosan jobb lesz mint ma.

Egy így bocs, de kalapszar.

balfék 2009.06.29. 08:19:55

@Panka-manka: “Mi magunk legyünk az a változás, amelyet látni szeretnénk a világban” (Gandhi

cso zsi 2009.06.29. 08:22:57

"Bukarestben pedig gombamódra nőnek ki az új irodakomplexumok a földből"

Mert ugyanazt a szarosbilit borítják rájuk, mint ránk.
Tele vagyunk újépítésű, kiad(hat)atlan irodaházakkal, és mégegyszer ennyit akarnak építeni.
Egyesek sírnak, hogy minél több zöld kell a városba, ugyanakkor meg minden szabad négyzetméterre épül egy irodaház.
Mindezekért persze az autósok a hibásak...

mqqq 2009.06.29. 08:30:57

...én ezt a kommentzuhatagot nem bírom, a röhögőgörcsöm lassan de biztosan átfordul sírógörcsbe. Ezt sok faszt ááááá

spag · http://railzone.nl 2009.06.29. 08:39:57

@kamasuka: Tokiói villanypóznák is így néznek ki, azzal a különbséggel, hogy azok optikai kábelek, és azért mert nem egy természetes monopólium kábelen osztoznak a szolgáltatók, hanem mindenki kihúzza a sajátját. Így aztán nincs vita a nagyker telkó árakról...

Baldvogel 2009.06.29. 08:49:40

Hehehe...
A "sok bliccelő, csöves meg nyugger" kitétel miatt fejvesztve kaptam a géphez (pedig önmagában a "nyugger" is elegendő lett volna), még jó, hogy aztán mégsem.
Ugyanis ez itten a modorosblog, jó reggelt kívánok, a poszt pedig egy kocsmai, sörözős, haveri beszélgetést idéz, amelynek történetesen a BKV a tárgya. A blog küldetéséhez híven ez a beszélgetés maga a modorosság a sok féligazságával, tévedéseken alapuló okoskodásaival és a "bezzeg nyugaton" közhellyel, amely a világlátottság hamis álarca mögé rejti kis magyar provinciális kisebbségi komplexusunkat. Éppen csak az maradt ki, hogy a Lajtán túl még a fű is zöldebb. :-)
Valljuk be, ezt a modorosságot mindannyian elkövettük már akár aktívan, akár passzívan: három-négy sör után így szoktuk hülyíteni a haver Bélát (vagy ő minket, attól függően, melyikünknek van nagyobb szája).

AgentUngur 2009.06.29. 08:58:06

Látom okostojás te nem voltál Bukarestben.

Ami pedig Londont, Bécset vagy Berlint illeti - hogy a faszba van valakinek annyi esze, hogy a világ csúcsvárosaihoz hasonlítsa Budapestet. Öcsisajt, te ugyanazt a nyomorult sirós rívós magyar mentalitást adod elő, amit kritizálsz.

Most volt egy olasz - római - vendégem, aki elájult a BKV-tól, pozitív értelemben.

Ami a hasonló Mónikasós sírás helyett tehetünk (mert ez az), hogy rászólunk mindenkire, aki nem vesz jegyet vagy bérletet. Én legutóbb ledobtam egy alakot - nem öreg hajléktalant, egy fiatal juppit, aki beszólt az idős kalauznak - még neki állt feljebb, hogy nincs jegye.

Gyáli úr 2009.06.29. 08:58:47

A modoros blog lényege, hogy asszimilálja a száraz funkcionális és puszta praktikummal operáló szövegek mellett megjelenő képes közbeszédet, mint hülyeség?

Gratulálok.

borzash · http://frozensteak.bandcamp.com 2009.06.29. 09:01:48

hehe, végigolvastam, már majdnem kitörtem, hogy miféle ezerszer hallott panelekből összetákolt füstölgés ez, aztán láttam csak, hogy a modorosblogon vagyok.

Sátán meg a Jocó 2009.06.29. 09:02:47

Kedves blogíró, ha nem tetszik itt, EL LEHET MENNI!

Elmehetsz a bevándorlóktól fuldokló Londonba, Párizsba, ott tényleg sok a metróvonal.

Csudálatos helyek, tényleg. Da ha rámhallgatsz, nem metrózol sokat...

Aztán vigyázz, nehogy jobban megnézz egy csinosabb muszlim lányt, lehet, a pereputty nem messze tőle ott lebzsel és eme szörnyű becsületsértésért megkerget, átvágja a torkodat.

Ja, és előzőleg tájékozódj, hogy melyik városrészek azok, ahova fehér rendőr nem teheti be a lábát.

Jótanács: ha belédkötnek a fekák/pakik, akkor nehogy angolul/helyi nyelven szólalj meg, hanem hangosan kurvaanyázd le őket magyarul, mert akkor azt hiszik, te is bevándorló lengyel vagy, így nagyobb az esélyed, hogy megúszhatod.

Mall-okat kerüld Londonban. Ne lepődj meg a sötétbőrű népesség furcsa szokásain, ugyanezt látod itthon is, mikor a bodzaszedők utaznak (szotyiznak, üvöltöznek, szemetelnek) a 6-os villamoson.

Kellemes túrázást Nyugatra, ahol minden szép, ahol kolbászból van a kerítés!!

Baldvogel 2009.06.29. 09:08:04

Még valami eszembe jutott: ugye a galériában a kommentelők sem vizelnének bele Duchamp piszoárjába? ;)

IzomTibi · http://tibor.blog.hu 2009.06.29. 09:12:01

"sztem az olyan balfaszok miatt tart itt ez az ország, akik nem vágják ezt a posztot :D"

pontosan, meg azok miatt, akikről szól, meg úgy egyáltalán. még szerencse, hogy nálunk itt genfben egy ilyen post elképzelhetetlen lenne, de ha lenne is, meg pontatlan tömegközlekedtető járművek (nincsenek!), akkor is mindenki értené miről van szó. nálunk a kommentelők is szebben és értelmesebben zöldellnek.

további jó munkát, jó egészséget kívánok a kedves postírónak.

IzomTibi · http://tibor.blog.hu 2009.06.29. 09:13:48

@Sátán meg a Jocó: nem tudom megállni: te vagy a leghülyébb kommentelő, evör. (nahjó, csak az egyik). úgyse érted meg miért, de mi értjük.

jó egészséget neked is.

forumuser 2009.06.29. 09:16:11

"Kedves blogíró, ha nem tetszik itt, EL LEHET MENNI!"

Ezt inkább azoknak kellene mondani, akiket a poszt kifiguráz, nem?
Mérő László is leírja egyik könyvében, hogy Magyarhonban meglepődnek, ha valaki nem panaszkodik.
Ettől rögtön "menjen el" meg idegenszívű?

2009.06.29. 09:19:57

Bécsben?
Ott minden más. Finom virlisk, vidám emberek, Sacher torta, rend és nyugalom, tiszta új metrókok.
Ott kérem még a szarnak is más íze van, már én kérek elnézést.
Ha tehetném ott élnék, szerintem mindenkinek itt kéne hagyni abszurdisztánt, hátha akkor a poltikusaink (érted, politikusaink csörösszmájli ) magukhoztérnének...

Vagy mégsem?

SzL

2009.06.29. 09:29:00

Kedves Tibi!
A poszthoz - és annak szellemiségéhez -szólván, hadd ajánljak a figyelmedbe egy rövid szösszenetet egy másik blogról (amelynek szorgalmas olvasója vagyok).
Szerintem ismerősek lesznek a leírtak számodra is (ha már modorosság):


"Szabó Dezső is megírta gondolatait. Az 1940 tavaszán megjelent 'A bánya mélye felé' c. írásában az alábbiakat fogalmazta meg az általa megalkotott kifejezés, a 'magyar nihilizmus' kapcsán.

(Juhász Gyula Uralkodó eszmék Magyarországon 1939-1944 /Kossuth 1983/ c. könyve alapján).

A magyarság egyik jellegzetes negatív vonásának a nihilizmust tartotta, amelynek legfontosabb magyarázatát abban látta, hogy az 'átlagmagyar' az "abszolút ma és abszolút most" gyermeke: Csak ma ne érje bántás, csak ma ne szakadjon rá a tető, csak ma legyen meg a falat, vagy a cím, a rang, a vagyon, csak ma süssön rá a nap. A múlt: mindíg megvoltunk valahogy. A jövő: majd csak lesz, ahogy lesz.".

Szabó e "végzetes vonás" eredetét "európai évezredünk irgalmatlanságaiból" vezeti le, s amelyben a magyarság fejlődése megtört, lendületét vesztette. A múlttal és a jövővel való szolidaritás hiányából eredezteti azt is, hogy a magyar "nem mer szolidáris lenni a jelen küzdelmeivel sem", sőt gyűlöli a közüle kiemelkedőket, a "magyar jövő nagy kifejezőit", mert félti biztonságát az idegen megtorlástól és mert lelkiismerete háborgását gyávaságáért ezzel kompenzálja. A ma nyugalmába, biztonságába "befedezékezett" magyar megfojt önmagában minden érdeklődést a magyarság egyetemes problémái, sorsa, célja, feladatai iránt. S hogy ez könnyebb legyen: az olcsó "humorba" menekül, amely a legkomolyabb problémákat is anekdotával, viccel intézi el, mint Mikszáth. Ez a "magyar léhaság" a magyar nihilizmus másik arca. A harmadik a "magyar optimizmus", amely nem lát és nem akar látni, s minél nagyobb a veszély, annál biztosítottabbnak látja a jövőjét annak a magyarországnak, amely "nem volt, hanem lesz".

Felsorakoztatja a "magyar nihilizmus" sajátos típusait. Ezek: A "félreténfergő", aki olyan mellékutakon magyarkodik, amelyek nem veszélyesek: "Nyakig ül a magyar ősvallásba", nyelvészkedik és bebizonyatja, hogy az öt világrész valaha magyar élettér volt". Kuruc, ízig-vérig ellenzéki, "napi huszonnégy órát vérzik a hazáért". Kis múzeumot gyűjt össze a "hontörténet szent emlékeiből", kifürkészi a magyar történelem legszörnyűbb titkait: "Titkos egybehunyásokon mutogatja a költő Zrínyi gyilkosának gyermekkori fényképét, s féladagja van abból a méregből, amelynek másik felét II. Józsefnek adta be a kamarilla, mikor észrevette, hogy ki akar békülni a magyarokkal. Döbbenetes megelevenítéssel tudja megsúgni Széchenyi meggyilkolását, de nem akarja elárulni a gyilkos fiának a nevét, ki ma is előkelő hivatalt foglal el Budapesten stb." De ha az ilyen ember elé tesznek egy kérvényt, amelyben valamilyen közösségi ügy elintézését kérik, aláírását megtagadja, mondván, hogy írhatnám alá én, "akinek intranzigens magyarsága a legnagyobb szálka a hatalom szemében".

A másik típus a "nyöszörgők", vagy a "károgók" csoportja, akik egy "hazafias aggodalommá pingált saját gyártmányú pesszimizmusba menekülnek minden a ma nyugalmából kimozdító szolidaritás és kötelezettség elől".

forrás:
toriblog.blog.hu/2008/09/16/a_felretenfergo_2

Ernoke 2009.06.29. 09:31:23

az elején még röhögtem a sok funkcionális analfabéta nyomorék kommentelőn, de mostmár inkább sírhatnékom van...

spag · http://railzone.nl 2009.06.29. 09:35:35

@AgentUngur: 110 éve Budapest valóban világváros volt, ma azonban Bécs, Berlin sem az már, európai nagyvárosnak viszont még azt hiszem mi is megtesszük, pontosan azért, amiért a vendéged elégedett volt a bkv-val - a belvárosban egyébként joggal.

Lasombra 2009.06.29. 09:37:18

tipikus magyar szokás mindenre rámondani, hogy tipikus magyar szokás.
közben meg máshol is mondanak még ilyenebbeket is. lássatok világot!

a post amúgy ül.

izomtibi meg mijarákot héderezik Genfben? :)

Peter Blau 2009.06.29. 09:47:50

Miattatok tart itt ez az ország :-)
Sajnos idáig jutottunk :-)
Bezzeg a horvátok, azok a sarkukra mernek állni, nem olyanok mint ti :-)

Cyric 2009.06.29. 09:48:16

@eric (újra itt):

Teljesen egyetértek. Ez mindig is jellemző volt a magyarokra és most a vállság alatt még jobban kitűnik. Sírunk mindenért ha nem nekünk van belőle azonnali hasznunk de a hosszú távú pozitív következményekbe senki nem gondol bele.

Az álltalam leginkább kedvel példa:

Bejelentették néhány hónappal ezelőtt ugye hogy a cégek, vállalatok helyzetén könnyiteni fognak. Alacsonyabb adóztatás stb.

Persze egyszerre mi volt? Sírt a sok paraszt szája hogy mekkora szemétség, hogy a kis ember semmi nem kap a cégek meg majd eyre többet tehetnek zsebre.

Amibe azonban a sok nyivákoló nem gondol bele az az hogy ma egy bruttó 200.000 Ft-os munkabérért a cég kb. a dupláját adózza az államnak. Ezért van hogy feketén dolgoztatják inkább az embereket és a fizetés felét zsebbe adják.

Mindenki rí hogy ő nem kap semmit de az már eszébe sem jut hogy hosszú távon ez ahhoz vezethet hogy a cég nem megy tönkre a vállság alatt? Hogy a jövőben rendesen bejelentik a munkásokat? Hogy neadjisten így még akár több embert is fel tudnak veni mert 1 ember után kevesebbet kell fizetni?

De neeeeeem ha az én zsebembe nem jön semmi akkor dögöljön meg mindenki. Hát ez a magyar mentalitás. :(

Peter Blau 2009.06.29. 09:55:58

Cyric, elsősorban miattad tart itt ez az ország :-)

Ernoke 2009.06.29. 09:56:31

@Cyric: a vállság az egy olyan, mint a kezesség?

MortálWombat 2009.06.29. 10:25:43

@Ernoke: Nem, az olyan, mint az álltalam : )

oldalazó gnóm 2009.06.29. 10:28:56

hát ez mindent visz, mint a kamaz a kereszteződésben :)

virtual-horgasz 2009.06.29. 10:31:37

Találó poszt, magamra ismerek benne. Változnom kell... :D

Parkőr (törölt) 2009.06.29. 10:36:09

A posztoló és a hasonszőrű társai miatt jutott ide az ország ahol van, a balkán szélén, még ukrajnában is jobb élni mint itt.

Nem tudja értékelni megcsonkított kishazánk megmaradt értékeit. Trianon után ennyi maradt. Mindent meg kell tennünk, hogy a turáni átkot lemossuk magunkról.
A SÜNDÖÜRSÉG is a külföldi cionisták malmára hajtja a vizet.

Magyarország én így szeretlek :S

Acid Amadeus 2009.06.29. 11:19:10

Nagyon jó!
Tegnap Siófok "sétálóutcáján tevékenykedtem, mint eladó, jön egy magyar házaspár:-Csókolom, van forgalom? Beindult már a szezon?
Én:-Hát még nem éppen.
Bácsi:-ezt tette a kormányunk!
Én( modorosan):_-Hát tudja, ebbe jobb bele sem kezdeni, mert csak felidegesíti magát az ember"
Bácsi(+néni ): Így van kedves, jól mondja.!"
És tényleg:D

Pernilla 2009.06.29. 11:27:14

Tibikém, ideje felkötni a gatyát, a kommentelők ötször lekörözték a posztodat;)

asz_tapasz (törölt) 2009.06.29. 11:45:11

hehe még a Reakció egyik szerzője is beszopta :D

e_e 2009.06.29. 12:00:49

isteni, isteni, isteni moka!... csak ulok es csemegezek. sosem olvastam jobb kommenteket, hajra, sracok!

balra 2009.06.29. 12:06:51

Bazmeg, itt már dél van. Bezzeg az amiknál.

NDT · http://nemdomi.blog.hu 2009.06.29. 12:09:20

Merész témaválasztás...:)

Ernoke 2009.06.29. 12:19:02

@rokkka: bazmeg, ezt most akartam belinkelni. de akkor inkább ez:

rajottem.blog.hu/2009/06/15/kenyer_16

harcsaparcsa 2009.06.29. 12:24:55

Latom mar Izomtibor is megtisztelt hozzászólásaival, ez azért már "nem kicsit, nagyon" jóleső lehet. A kommentelők balga része a rájöttem blog szerkesztői lehetnek...."szerintem"

rokkka 2009.06.29. 12:33:33

@Ernoke: Végre egyre többen kezdenek el gondolkodni. (Azért persze csínján azzal a gondolkodással : rajottem.blog.hu/2008/11/17/gondolkodas_5 )
Tibi is kezdi levetkőzni a tudatlan bölcsész-imidzsét, nagyon helyesen. A kommentelők között is egyre több az intelligens ember, kis hazánk nagy dicsőségére.

LarryUnderwood 2009.06.29. 13:37:02

@AgentUngur: "Öcsisajt, te ugyanazt a nyomorult sirós rívós magyar mentalitást adod elő, amit kritizálsz."

Háááááháháhá

Na ez a csúcs! A kommentelők egy része érti, hogy ez egy lózung-gyűjtemény, illetve annak kritikája, egy része komolyan veszi. Na de ez itt melyikhez tartozik?

Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és 2009.06.29. 15:07:05

az abszurdisztán fogalmat még 2007-ben találta ki valaki a tékozló homár kommentezői közül. ahogyan a sünözést is. (nem értem, nálunk mindig azt mondták, hogy szarjál kaktuszt. hogy hogy nem ez terjedt el?)

Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és 2009.06.29. 15:14:35

mondjuk az is tény, hogy legutoljára több törököt, arabot, kínait és filippínót láttam bécsben, mint osztrákot...

Gerardus A. Lodewijk 2009.06.29. 15:29:53

@dzsucseharcos:

"Külön örülök az "élhető" szó vastagon szedésének. Az egyik legocsmányabb mostani divatszó. Tulajdonképpen semmit sem jelent"

Rendben, akkor szívesen vennék jobb javaslatokat, hogyan mondjuk frappánsan és gördülékenyen magyarul azt, hogy értelmesen, tartalmasan, fölösleges problémáktól jórészt mentesen lehet élni valahol. Addig is marad az élhető.

Acid Amadeus 2009.06.29. 15:38:35

Én azt hittem, hogy az Abszurdisztán fogalmát Bayer Zsolt találta ki.

ViPleX (törölt) 2009.06.29. 16:06:50

Indiában mosolyognak az emberek, még a jógik is, akik naponta egy almát esznek, vagy még azt sem.
Mi meg kidobjuk a kukacos almát, és közben azon bosszankodunk, hogy nem jön a villamos.

Balance Of Power 2009.06.29. 16:14:09

Tovabbra sem hiszem el, hogy ennyi hulye veszi komolyan magat es a posztot...
Bazmeg, egyszer tegyek mar cimlapra a Rajottem-et, ha mar ugyis parszor elokerult - megneznek ott is egy ilyen komment-flame-et... "Mit kepzelsz, hogy kepzeled..." stb.
Nagy az isten allatkertje...

Balance Of Power 2009.06.29. 16:16:06

Egyebkent az "Abszurdisztan" tokre szellemes szerintem. Csak mar elcsepelt...
Ha meg tenyleg Ady talalmanya az elnevezes (ahogy itt valaki irta), akkor ez az alkoholista, kiallhatatlan, semmirekello alak meg sokkal nagyobb zseni volt, mint eddig gondoltam...

ViPleX (törölt) 2009.06.29. 16:23:56

A szívem csücske ez a fórum!

Billy_Bright 2009.06.29. 16:33:53

Csá Tibi!

Nem olvastam el az összes hozzászólást (ki a fasz bír elolvasni 200-at?), de úgy látom egyre kevesebben értik a blogodat. Hogy a picsába van ez? Az ember pont az ellenkezőjét várná.

Celtic 2009.06.29. 16:34:08

@e_e: Kvazi jol hangzik :)))

IndaMuncher 2009.06.29. 16:42:01

@Balance Of Power: Már tették címlapra a rájöttem.blog-ot, meg is lett az eredménye. :) Csak kövesd a sok kommentes posztokat. :)

Celtic 2009.06.29. 16:51:58

@Sátán meg a Jocó: Tejoisten...Van lejjebb vagy ez mar a godor alja?

ViPleX (törölt) 2009.06.29. 16:54:10

@Billy_Bright: Az emberek nem mindig veszik észre, hogy tükröt tartanak elébük, és önnön képmásukat látják. Legalábbis szerény véleményem szerint.

Celtic 2009.06.29. 16:55:39

@Balance Of Power: Hat, a "nekunk Mohacs kell" utan nem lehetetlen.

gyz 2009.06.29. 17:01:13

Akkor röviden:

KolompárRómeó, Panka-manka, Erdőtársulás, AgentUngur, Sátán meg a Jocó, spag, Cyric, Parkőr és társaik:

a seggem kivan tőletek.

ViPleX (törölt) 2009.06.29. 17:27:01

Nem igaz, hogy ezt a felületet is arra használják egyesek, hogy egymásnak essenek. Próbáljatok meg európai módon blogolni. Szólni kéne a modorátornak.

Parkőr (törölt) 2009.06.29. 17:31:24

@gyz: @ViPleX:

Igen szarjunk sünt.
" Csak a széthúzás, megosztás, árokásás: két magyar, három vélemény."

ViPleX (törölt) 2009.06.29. 17:39:21

:) igen
ez jó ;)

üdv
Viktor :)

ViPleX (törölt) 2009.06.29. 17:49:06

No, megyek megtöltöm a pocakot, addig is jók legyetek :)

szixous 2009.06.29. 18:59:51

ááááá, mindjárt megfulladok a röhögéstől!!!!!! ez kurvajó :))) még, sok értelmes kommentet, még, még!!! :)
illetve szeretném, ha még legalább hárman kikeresnék szótárból a modoros szó jelentését, és megosztanák velünk pontosításképp.
ez szerintem a modorosblog fennállása óta a legnagyobb buli, ami itt megy!!! :)

ViPleX (törölt) 2009.06.29. 19:33:05

Az tényleg Fergeteges party lenne! :)

Viktor :)

ViPleX (törölt) 2009.06.29. 19:33:42

Partyphotózik itt valaki?

Lilienfeld 2009.06.29. 22:07:47

Eeezeeek a kommentek... nyerítve röhögök. Az ilyen dumákat is kéne egybegyűjteni mindenhonnan, bash.hu mintájára.

Persze, "Magyar seggbe magyar lófasz!"

kicsibuta 2009.06.30. 16:11:02

A kommentek _hihhhetetlenek_! :)))
Pár gyöngyszem a nyolcvanas évekből néhai apámtól, a modorkirálytól: "állam az államban" (bármelyik állami cég), valamint "bezzeg a tehót azt beszedik!" :)))

lr 2009.06.30. 23:44:29

@lr: Csak azt nem értem, az ilyenek hogy jutnak internethez? (/kocsihoz/lakáshoz/stb.)

marcivagyok 2009.07.01. 19:03:29

@mqqq: jaj, még csak a felénél vagyok!
egyre jobb lesz, érzem a végére elérem röhögőgörcsöt.

marcivagyok 2009.07.01. 19:10:02

@izomtibor: pedig úgy reménykedtem, hogy ő ott maradhat, egymagában boldogan és havonta egyszer valaki megtalálja és jót röhög.

marcivagyok 2009.07.01. 19:37:37

@ViPleX:
mint ez már máshol, így itt is felvetődött a kérdés: van e moderátor.
kiderült, hogy nincs, de elvileg működik.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.07.02. 03:02:12

@Gerardus A. Lodewijk:

>értelmesen, tartalmasan, fölösleges problémáktól jórészt mentesen lehet élni

Ez lenne az "élhető" jelentése...?

Mit jelent "értelmesen, tartalmasan élni"? Melyik városban értelmesebb az élet? (Ez függ pl. a zöldfelületektől vagy a légszennyezéstől? Mert akik élhetőznek, azok ilyenekre is gondolnak.) És mi a "fölösleges probléma"? Milyen pl. egy nem-fölösleges probléma?

Az a baj, hogy mivel az "élhető" egy üres, értelmetlen szó, ezért a definíciói (definíciókezdeményei) is elmosódottak, problematikusak lesznek., _mint a mellékelt ábra mutatja_. :-)

Nyelvész Józsi · http://szleng.blog.hu/ 2009.07.26. 22:13:00

Ezt a bejegyzést elégedetten csettintgetve olvastam, mint ahogy az öreg Pazgyera bá csinálja, barackozás közben.
Kiváló. :D

wolff 2009.07.27. 00:30:56

"Demszkigrád"...nagyon jó!:))
süti beállítások módosítása