Parainesis nyájas olvasóimhoz

2009/03/20. - írta: Modor Tibi

Jó nagyokat kiáltok! :-)

A mai napon offolok egyet, de remélem, megbocsátjátok nekem. Írok a Modorosblogról 1-2 háttérinformációt, majd arra is ki szeretnék térni, hogy én hogy képzelem el ezt az egészet.

 

Nyelvész Józsi és Modor Tibi:

Józsit idestova tíz esztendeje ismertem meg elsőéves egyetemistaként. Mindketten nyelvszakos bölcsészek voltunk, bár nem pont egy szakon. A nyelvészet és a nyelvi bravúrok iránti szeretet azonban már akkoriban is azonnal észrevehető volt mindkettőnkön.

Én korán kitántorogtam, de Józsi is utánamszakadt évekkel később, így új, idegen közegben elemezhettük tovább embertársainkat. Józsi ekkor ajánlotta nekem a Matula egyik cikkét, ami azonnal megváltoztatta a gondolkodásmódunkat, pontosabban új értelmet adott eddigi észrevételeinknek: a 80 szigorú Hammer Ferenctől. Szerintem Hammer úr se hitte volna még akkor, hogy ilyen rajongókra tesz szert ezzel az összeállításával.

 

A Modorosblog létrejötte:

Sokáig elemezgettük ezt a posztot, és gyorsan meg is neveztük a farmermellényes arcok fő tulajdonságát: modoros. Vita nem volt. Szerencsére az élet mintegy futószalagon szállította nekünk a legjobb minőségű alapanyagot, akár nőkről vagy ismerősökről, családtagokról volt szó. Már ekkor (ez olyan 2006-ban lehetett) szerettünk volna egy honlapot indítani a modorosságokról, de lusták voltunk hozzá; a nyelvi lelemények meg egyre jobban csak gyűltek postaládáinkban.

Az igazi áttörést Józsi Szlengblogja hozta. Pár évig a blogspoton üzemelt a Szleng teljes titokban, de aztán úgy hozta az élet, hogy Józsi átigazolt az Indexhez. A hirtelen jött népszerűségről kezdetben mit se tudtam: egy közös haverunk küldött 2008 őszén először gyanús szócikkeket: berománul, prátol.

bazmeg, a prátol is ott van!!!!! ki a faszom írkál nekik??
ő józsi, a nyelvész. a sakálkodást és a rossz törpéskedést ő nyomatja.

Viszonylag gyorsan kiderítettük, ki az áruló, persze azonnal felelősségre is vontuk a sokéves anonimitásért és titkolózásért. Szinte aznap meg is beszéltük, hogy elindítjuk a Modorost:

-Figy, a modoros blogot nem kezdjük el együtt? Megjött hozzá a kedvem nem kicsit! Ahhoz is lenne anyagom bőven... szellemi szüleink pedig a matulás cikk, valamint Hernádi Miklós Közhelyszótára lehetnének...

-Felőlem ma este már kezdhetjük! A modoros.blog.hu még szabad... ;) Foglaljam?

-Foglald apám, foglald!

Mintha csak John Lennon és Paul McCartney beszélgetését hallgatnám úgy 1958-ból :-)

 

 A Modoros idáig:

Józsi ismertségének köszönhetően már az első héten címlapra kerültünk, és azóta is gyakran beválogat minket a blog.hu főszerkesztősége a legolvasottabbak közé. Nekik ezúton is örök hálámat szeretném kifejezni, mert ilyen támogatás nélkül nem jutott volna el üzenetünk ennyi emberhez - kevesebb, mint 5 hónap alatt 300 ezer oldalletöltést hoztunk össze 26 ezer egyedi látogatóval, ami szerintem nem rossz.

 

A Modoros témái:

Bármiről írunk, amit arra érdemesnek találunk. A nyelvi modorosságokon túl nem kíméljük az öltözködést, a különféle szubkultúrák követőit, senkit és semmit. Ha valaki úgy érzi, hogy a blog nem a klasszikus értelemben vett modorosságról szól, az jól látja.

Mégsem érzem úgy, hogy egy szigorúan behatárolt területen lenne csak szabad mozognunk: a modorosság igenis sokrétű. Akit kizárólag a manírban dúskáló kifejezések érdekelnek, az legyen türelmes, mindig vissza fogunk térni a kiindulóponthoz. Ne felejtsük el azt sem, hogy mi sem szeretnénk beleunni a posztolásba, ezért kell néha a változatosság.

Nagyon fontos: attól, mert mi itt bármiről írunk, az nem jelenti azt, hogy mi most fikázunk vagy gyűlölködünk. A posztok tekintélyes részéhez saját magunk is szolgáltattunk alapot - főszerepet játszik az önirónia és az, hogy ne vegyük magunkat túl komolyan.

 

A címlapos megjelenések és az ajánló:

A címlap kialakítása az index.hu és a blog.hu közös döntésén múlik - ha kikerülünk, mi csak örülünk, de minden további a szerkesztőségen áll.

A blogajánló szövegét se mi állítjuk össze: ha úgy érzitek, túl uszító vagy megtévesztő volt az összefoglalás, arról nem tehetünk. A szerkesztőség igyekszik a cikkeket még érdekesebbé, hívogatóbbá tenni - mindent olvassatok el végig, és nem lesz félreértés.

 

Véleménynyilvánítás, kommentálás:

Én a neten az abszolút anarchia híve vagyok: mindenki azt ír, amit jónak lát. Ez vonatkozik rám, és persze rátok is. Nem fogok kimoderálni, kitiltani senkit, még a baszd meg az anyádat-típusú kommentek szerzőit sem - biztos tudták, hogy mit miért tettek az adott pillanatban. Józsi a spammereket mondjuk lehet, hogy eltávolítja :-)

Ha nem tetszik a Modoros, és ezt be is írod, nem baj, nyugodtan. Mi is alapvetően másokat kritizálunk és elemzünk itt. Ha építő kritikával illetsz minket, megfontoljuk, hátha fejlődünk. Ha folyamatosan csak fikázol - hajrá, ennyivel növelted a látogatottságunkat.

Ne lepődj meg viszont, ha visszaszólunk - ez egy szabad platform. Szabadidőnkben írunk ide hobbiból, mi nem szolgáltatunk. Így hát senki ne kérje rajtunk számon a bejegyzések tárgyilagosságát, színvonalát - vagy éppen azt, hogy a kommentárjainkkal esetleg megbántunk valami fanyalgó vendéget.

Aki nagyon szomorú attól, hogy a blog elment egy más irányba, az vagy várjon és lesz olyan iromány is, ami neki tetszik - vagy ne is jöjjön többet. Nem tudunk mindenkinek megfelelni, bármennyire is sok témakört próbálunk érinteni posztjainkkal. Tízezres nagyságrendben találhatóak blogok magyar nyelven, a verseny szabad.

 

Hogy mit hoz a jövő?

Amíg van téma, írunk. Ha kifulladunk, szünetelünk vagy abbahagyjuk, nem tudom. Szerencsére találtunk barátokat a neten: Tibor és Rudi, valamint Nathanp blogjai csodálatosan pörögnek, remélhetőleg lesznek még a jövőben is keresztbeírások.

A rengeteg levelet, hozzászólást pedig köszönjük mindenkinek -

Jó szelet! :-)

 

17 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ifj. Farkas Gyula · http://kosbor.blog.hu 2009.03.20. 18:55:17

Kedves Blogtulajdonosok, Tibor és József!

Jómagam is olvasója vagyok blogotoknak, melynek köszönhetően még több színvonalas kifejezéssel gazdagíthattam stylusom.
Minő megtiszteltetés, hogy ti is méltónak találtátok szókincsemet, hogy egyik kedvelt kifejezésemet alkalmazzátok elköszönésként! Ez nagyon derék, bár tudom, hogy ez igazából a tengerészek elköszönése, de ezidáig nem sikerült kondenzált anyagok fizikájával foglalkozó mérnök-fizikus-köszönéssel találkozom. Ha esetleg nálatok lesz ilyen, kérlek, értesítsetek!

Üdvözlettel:
ifj. Farkas Gyula
a BME mérnök-fizikus szakának IV. éves hallgatója kondenzált anyagok fizikája szakirányon, osztatlan, nappali, kredites képzésben, államilag finanszírozott helyen

P. S.: Nota bene! Jómagam kikísérleteztem egy fizikusos búcsút, mégpedig: a kibertér csókoljon! Nekem tetszik, bár egyelőre nem sikerült elterjesztenem a BME hallgatósága körében.

janomano 2009.03.20. 21:08:21

Rendben van a dolog.
Én nektek szurkolok.
De azért ne feledjétek Harvey Keitel
figyelmeztető mondatát a ponyvaregényből:
"Azért még ne szopjuk egymás faszát!"

janomano 2009.03.20. 22:41:45

Ja, és ha modorkirályoknak gondoljátok magatokat, akkor "eat this!!!":

momus.hu/article.php?artid=5088

höhö :-)

Kopasz Mercis 2009.03.20. 23:55:13

Gyakorlatilag semmiben nem értek veled egyet, a modorosság nagyon nem érdekel, de ezért a hozzáállásért tisztellek: "Nem fogok kimoderálni, kitiltani senkit, még a baszd meg az anyádat-típusú kommentek szerzőit sem"

Le cenzurával.

noirp 2009.03.21. 09:51:11

jájájáj! Nehogy már abbahagyjátok, mikor épp csak ideszoktam :DDD (hö, milyen önző ez a noirp)

A fikázókat kitiltani nem, de _ignorálni_lehet, hátha leesik nekik a 20 fillér (bár a tősgyökeres fikázóknak nem szokott)

csak annyit tok még hozzáfűzni, hogy hajrá, egyébként meg várom az Arany Farmermellény 1. helyezettjéről a posztot.

noirp 2009.03.21. 10:03:19

@ifj. Farkas Gyula: cserébe a kibertér csókjáért ajánlom becses figyelmedbe az alábbiakat, mint tőrülmetszett vegyész tájszólást:
--ha hallgatótársadat meg akarod fenyegetni: lecsaplak, mint a réziont
--ha már unod, hogy vizsgára _kéz-és lábtörést_ kell kívánnod, kívánj
sav-és lúgmarást.

további szép napot, kellemes hétvégét
noirp
okleveles vegyészmérnök finomkémia szakirányon

ifj. Farkas Gyula · http://kosbor.blog.hu 2009.03.21. 11:34:53

Kedves Kommentelő @noirp!

Minő sziporkák! Vegyész ismerőseimnek ezentúl alkalmazni fogom őket: bizonyára lesz is nagy hahota!

Jó szelet!
ifj. Farkas Gyula
a BME mérnök-fizikus szakának IV. éves hallgatója kondenzált anyagok fizikája szakirányon, osztatlan, nappali, kredites képzésben, államilag finanszírozott helyen

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.03.21. 14:13:13

@janomano: kösz a támogatást, szopkodásról meg szó se lehet :-) A belinkelt ajánló pedig háromdanos modorosság, ez igen.

@psmith: nem volt kérdés, simán. Igyekszem tartani is magam hozzá.

@noirp: ja, dehogyis, menni fog ez, mint az ágybareggeli ;-)

Az első helyezettről (vajon ki lehet az?) Nyelvész Józsi fog írni, legalábbis nekem nagyon fogadkozott legutóbb!

Prinzessin Erbsen (törölt) 2009.03.22. 10:51:33

@noirp: leesni a tantusz szokot, már ha emlékszik még valaki arra a telefonkészülékre

Miss Marple 2009.03.23. 08:53:48

Hajrá, fiatalok, az idősebb nemzedék képviselői is, a generációs szakadék túloldaláról, mintegy megfiatalodva kvázi, nektek szurkolnak! Úttörő kezdeményezéseteket, minden jóérzésű tanerő, támogatásáról biztosítja!

Jane néni, a kommentelők doájenje
(Bár lehet, hogy magyar-magyar szótár idősebb.)

leon, a proli 2009.03.24. 17:46:02

sokáig azt hittem, innen nyúlod a cuccot.

forum.index.hu/Article/showArticle?t=9083950

klasszikus, már 6 éve küzd a topik a köcsögségek ellen.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.03.24. 18:10:55

@leon, a proli: HOPPÁ. Alapból nincs bajom a nyúlással, de ilyenkor be is ismerem.

A topikot is csak távolról láttam eddig, de most napokig meglesz az olvasnivalóm, nagyon köszönöm a tippet :-)

Volt még egy olyan is, hogy "Kiket utálunk?" vagy hasonló, na azt is előkaparom majd...

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.04.16. 01:33:31

Ez lehet a "kiket utálunk":
fontosdolgok.blog.hu/2008/11/07/mitol_van_hanyingere_a_magyarnak

A kommenteket napokig olvastam és közben disznóvágás hangokat adtam ki.

TradeMark 2010.04.11. 15:07:05

John Lennon meg Paul McCartney, mi? Inkább a Jack Lemon és a Walter Matthau :DDD

igyugyaz 2010.06.02. 18:04:07

Lehetne egy bejegyzés a nem modorosokról is.
süti beállítások módosítása