5 tévhit a devizahitelesekről

2013/08/03. - írta: Modor Tibi

Mivel ismét felmelegítette a devizahitelesek ügyét néhány rövidlátó, irigy hőbörgő honfitársunk, és mert saját sikertelenségétől vezérelve ismét inkább más pénztárcájában meg magánéletében szeretne turkálni “dögöljön meg a szomszéd tehene is”-alapon, ezért ideje egy kis ismétlésnek, hogy a bántó rohamban elharapózó miszkoncepciókat kissé visszafogjuk.

A feltűnően aktívan tajtékzó, ám marginális létszámú csoport már unalomig ismételt sallangjait határozott és slágfertig módon, ám tisztelettel és érvelve cáfoljuk meg ezúttal is.

1. Hazugság: Miért kell megint megmenteni a devizahiteleseket? Már annyi mentőprogram- és csomag volt.

Igazság: A devizahiteleseket valójában egyik lépés se mentette meg, a végtörlesztéssel is hatalmas, realizált árfolyamveszteséggel (vö. 180 vs. 140) szálltak ki az adósrabszolgaságból, illetve konzerválták azt. Megint kik jártak jól? A bankok. Mi több: nem megmenteni kell a becsapott, megfélemlített embereket, hanem a deviza alapú hitelezésnek csúfolt csalássorozat felelőseit megbüntetni, a szerződésként funkcionáló sajtpapírokat pedig hatástalanítani. Az emberek fizetnek, szeretnének is törleszteni, de amikor öt évnyi, szinte megduplázott részletek fizetése után azt látod, hogy kétszer annyival tartozol, mint amennyit felvettél, az kétségeket ébresztene még benned is, te pajor.

2. Hazugság: Akkor tessék megmenteni a forinthiteleseket is! Én azért vettem fel 2007-ben forinthitelt, mert féltem az árfolyamingadozástól, előrelátó voltam, és nem mertem kockáztatni. Engem ki ment meg?

Igazság: Sajnos füllentesz, drága kommentelő-megmondóbarátom. Nem azért vetted fel a forinthitelt, mert annyira óvatos lettél volna, hanem azért, mert az állami kamattámogatást csak így kaphattad meg, Fészekrakó, meg a többi. Apropó: ha ennyire előrelátó vagy, akkor bizonyára betáraztál svájci frankból valami távoli bankban, tehát mára dúsgazdag lettél. Így téged amúgy se kell megmenteni nyilván. De mint tudjuk, az interneten szupermennek lenni nem kerül semmibe, munkát is adsz többszáz embernek, mindenről számlát kérsz, mindenhez értesz (mostanában az FX-tradingen túl leginkább a repüléstechnikához és légitársaság-beindításhoz, -nettójelenérték-számításokhoz meg lajstromjelekhez).

3. Hazugság: Senkinek nem tartott puskát a fejéhez a bankár, hogy vegye fel a hitelt plazmatévére meg lesothói nyaralásra. Spekuláltatok, rábasztatok.

Igazság: Egyrészt puskát tényleg nem, másfelől a CHF-alapú hitelek döntő többsége lakáscélú (a CHF-re vásárolt milliónyi plazmatévé egy kedvelt mítosz a műveletlen megmondóemberek fejében), harmadrészt igen, spekuláltunk. És nem basztunk rá.

Hogy miért nem? Nagyon egyszerű. Hiszen a Nemzet jóbarátja, a Kormány most is kiáll mellettünk, és nem hagyja, hogy kisemmizzenek a nemzetközi, reptilian-illuminati pénzemberek. Ezt előre láttuk.

Ki spekulált? Hát ezzel az erővel te is, forinthiteleském. De te rá is basztál, mert a kamatkockázat veszélyesebb dolog, mint az árfolyamkockázat. Arra spekuláltál, hogy a forintkamat nem megy 8-10% fölé.

És spekulált a bank, mert ő úgy gondolta, hogy itt mindenkit beetet, majd 40 évig fog háborítatlanul fejni egy jóhiszemű, tehetséges nemzetet. Nos, kockáztattak, vesztettek. Senki nem tartott duplacsövűt a fejükhöz, hogy nekik boldognak-boldogtalannak hitelt, méghozzá CHF- meg jenalapú hitelt kell adniuk (na jó, dehogynem, de ebbe ne menjünk bele), majd azon hatalmasat kaszálniuk. Méghozzá egy ilyen kiszámíthatatlan országban. Vagy ugyanabban a helyzetben az adós felelőtlenül, a bank pedig felelősen cselekedett? Segíts, hogy megérthessem! Most majd kicsit megint duzzognak, árulkodnak, hőbörögnek - de valójában csak annyira veszélyesek, mint egy cseh hadosztály. Extraprofit semmi, de ha nagyon el akarnak menni, nem velünk basznak ki az uzsorások. A Raiffeneisenért meg nem nagy kár, ők Svájcban is csak a Buurebank, tehát a parasztok bankja. Olyanunk meg nekünk is van, köszi.

4. Hazugság: Én nem adom ehhez a nevemet! Az én adómból ne mentsenek ki senkit!

Igazság: Nem is kell, te paraszt. Egyrészt ugye nem mentésről van szó, hanem évek óta várva várt igazságtételről, tehát valójában csak tiszta lappal kezdjük az ügyletet, igazából csak a saját, ellopott pénzünket kapjuk vissza részben - másrészt a te adód nem kell a kutyának se, ideje erről lekattanni - vesznek belőle valószínűleg két zacskó kávét a közértben. Meg nincs neked amúgy se semmiféle adód, a szerelőnek számla nélkül fizetsz, a rendőrt megpróbálod megkenni, és ha mégis többre vagy bejelentve, mint a minimálbér, akkor is kétszer annyit keresek, mint te. Szóval max. abból kapok vissza, amit én befizettem. Mert ez az adózás-visszaosztás ez így megy, hogy előre meg van szabva, kinek az adójából mire költenek: pl. a blog.hu-s kommentelők adóját (amit ők ADnak) beszórják egy ilyen nagy zsákba, és ráírják, hogy Tisztelt Címzett: Stadionok, illetve Devizakárosultak.

Nem akartam, hogy így tudd meg.

5. Hazugság: A devizahitelezést Orbán és kormánya találta ki, ők tehetnek az egészről!

Igazság: Ez hazugság, illetve igaz, de nem úgy. Miniszterelnök Úr első regnálása idején egy szabályozott keretek közé szorított konstrukció létezett csak, cégeknek, alig élt vele valaki. A devizaalapú hitelezés sajnos pont utánuk kezdett veszélyes méreteket ölteni, főleg a lakossági lakáscélú eladósodás miatt.

+1 bónuszhazugság: Ezzel a folyamatos akciózgatással elűzzük a külföldi befektetőket, tönkretesszük a pénzügyi szektort!

Igazság: Remélem szívből, hogy így lesz. Amennyi szenvedést a magyar embereknek okoztak ezek a lájmkóros kullancsok, ez lenne a minimum. Persze nem ez lesz, hiszen még így is betegre keresték magukat ezen a lelkes, optimista kis népen (hiszen persze, hogy optimista az, aki úgy gondolja, hogy 40 éven keresztül fizetőképes lesz). Meg ha mégis, csak kicsit helyrebillen végre az egyensúly, és lehet újra rendes magyar, állami tulajdonú lakossági bankunk, akik esetleg kamatmentes forintkölcsönöket folyósítanak majd fiatal házasoknak, gyermekeseknek.

Remélem, azért egyszer a magyar adósokért, állampolgárokért is ugyanúgy fogsz aggódni, mint a külföldi befektetőkért - ami amúgy tényleg nagyon nemes és helyes dolog! Tudod, mit csináltak az Egri csillagokban azzal, aki az ellenségnek szurkolt? 

És most kérlek, kotródj vissza az óladba, te kojot. Fárasztod a bácsit.

2 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása