Olvasói rovat - A modoros pap

2012/01/12. - írta: Modor Tibi

Szia Tibi!

Múltkor volt a modoros hívő, én pedig megírtam a modoros papot /Tibi meg Az egyházellenest - MT/. Remélem Isten érti a humort és nem ver érte bottal.

Hello: Márk


A MODOROS PAP


Az aszkétikus

Szerény és csendes, arca aszott, súlya 50 kg. Mindenhez Isten útmutatását kéri, így amikor templomát felújítják, akkor esténként hosszas „beszélgetéseket” folytat a Teremtővel, hogy az ajtót világos- avagy mélybarnára fessék-e. Miközben szorgosan imádkozik, egy pillanatnyi áramszünet hatására sötétségbe borul szobája. Ezt jelnek véli, ezért úgy dönt, hogy a templom ajtaja sötétbarna legyen.

A nagyétkű

Igaz, hogy a Biblia sok esetben mértékletességre int, de hát – tudjuk azt is – minden ember más és más, ezért ki tudja, hol lehet meghúzni a mértékletesség határát. Mert lám, a szomszéd faluban István atya három napig is vidáman eléldegél egy zacskó háztartási kekszen, de ő hogy szolgálná híven az Urat korgó gyomorral? Mert ahhoz, hogy a lelki békénk meglegyen, a testet sem szabad sanyargatni. Éppen ezért hatalmas lakmározásokat csap, a hasa akkora, mint egy hordó. A nagyböjti időszak igazi tehertétel számára.

Szívesen elfogadja a meghívást az esküvői vacsorákra, keresztelőkre és a halotti torokra is. Számára a töltött káposzta megunhatatlan.

A közgazdász

Mindig gyűjt valamire. Híveinek a vasárnapi mise közben hol arról panaszkodik, hogy felújításra szorul az oltár, hol arról, hogy beázik a tető. Ja, az orgona sem úgy működik, ahogy kellene. Segítői mindig szorgosan perselyeznek. Temetéskor nem mond összeget, hanem szerényen lesütve szemét közli a gyászolókkal, hogy mindenki maga tudja, mennyit ajánl fel az „egyházközség számára”.

De a kedvencem volt Karácsonykor, éjféli mise végeztével: „Végül örömmel közlöm, hogy megjelent egyházközségünk újságjának legújabb száma, mely 50 forintba kerül. Ezért kérem, ne rohanjanak el úgy, mint máskor szoktak, hanem vásároljanak a lapból.”

Az öreg

Már nagyon idős, közel 90 éves. Hangja remeg, keze reszket, járni szinte csak bottal tud. Ám az ő nyája még mindig kizárólag benne bízik. Így mikor megszületik a család új szeme fénye, Bencécske, egyértelmű, hogy Gedeon atyát kérik fel a keresztelésre. Bencécske nagymamája fénylő tekintettel újságolja mindenkinek, hogy „bizony már szegény jó édesanyámékat is Gedeon atya adta össze 1946-ban, meg engem is ő keresztelt 52-ben titokban, mert az akkor nem volt divat. Szentéletű ember, nagyon szeretjük. Van ez a fiatal pap is, az csak 60 éves, de hát mink mán csak a Gedeon atyában bízunk, tartsa meg az Isten jó sokáig.”

A szónok

Elmélyülten készül a miséire, minden egyes elmondani kívánt szót előzetesen megtervez. Különösen büszke zengedező bariton hangjára, amely betölti a templom minden szegletét. Mit templom, mert szavai szerint az az Úr háza. Előszeretettel használja a régies kifejezéseket, ezért a példabeszédet úgy kezdi, hogy „Az Úr mondá vala…” (véletlenül sem mondta), majd ezt követi egy végeláthatatlan körmondat, melynek mire a végére ér, senki nem emlékszik, hogy mi vala az elején. A rutinosabb szónok latin kifejezésekkel sem fukarkodik. Nem csoda, ha mise után hazafelé nagymamájuk kezét rángatván a kis unokák megkérdék, hogy a pap bácsi miért használa furcsa szavakat, mert ő nem érté azokat. Szónok papunk legnagyobb vágya, hogy egyszer a televíziós kamerák előtt adhassa elő karácsonykor az éjféli misét.

A politizáló

Véleménye szerint az egyháznak és az államnak jó viszonyt kell ápolnia, ennek érdekében viszont a politikával is élénken foglalkozik, mindig szem előtt tartva az aktuális trendeket. Az 1960-as években elkötelezett híve a békepapi mozgalomnak, meggyőződése, hogy a vallásnak segítenie kell a szocialista rendszer megszilárdulását. Az 1980-as években gyakran hangoztatja, hogy az államnak engedményeket kell tenni a szabadabb vallásgyakorlás érdekében. Az 1980-as évek végén a rendszerváltás támogatására buzdítja híveit. Az ezredforduló táján az Európai Unióhoz csatlakozást propagálja. Manapság turulmadár-szobrokat szentel fel.

A karrierista

Rögtön felszentelése után püspöki titkár lesz. Ügybuzgóságát az idősebb egyházfik többször próbálják megakadályozni, de sikertelenül. A ranglétrán töretlenül halad felfelé. Mivel időközben valamelyik tudományegyetemen összehasonlító irodalomtörténet-ábrázoló geometria szakos diplomát is szerez, mindössze 32 évesen kinevezik az egyik egyházi gimnázium igazgatójának. De ez csak ugródeszka, mert legalább a püspökségig akarja vinni.

A sármos

Kifejezetten jóképű, mindig frissen borotvált, minden hajszála gondosan belőve (még zselét is használ), fogsorát bármely hollywoodi sztár megirigyelhetné. Öltözéke kifogástalan, mint aki a skatulyából lépett ki. Kedvesen mosolyog, hangja úgy búg, mint a leghíresebb színészeké. A templomba járó szépasszonyok, de még az idősebb nénik is sóhajtozva gondolják, „de kár érte”.

A házvezetőnős

Kizárólag (?) a háztartást tartja rendben. Érdekes módon, bárhová helyezik „főnökét” (akár az ország másik végébe is) – a házvezetőnő mindenhová követi.

A családos

Bizony, ilyen is van. A tudós pap, már negyvenen túl szerelembe esik, hiszen előfordul az ilyesmi. Kéri elbocsátását az egyház kebeléből, ezt követően megnősül, gyermekei születnek. Ám néhány év múlva kéri visszavételét, amit meglepő módon teljesítenek is. Így aztán családostól él a plébánián.

A fiatal

Csillogó szemekkel kerül ki az egyházi felsőoktatásból. A világot szinte rózsaszínben látja, úgy érzi, majd ő megváltja a világot. Szeret hátrányos helyzetű fiatalokkal foglalkozni, éjjel-nappal velük van, kirándulásokat szervez a gyerekeknek, meg sátortábort. Esti klubfoglalkozások keretében vidám vallásos dalokat énekelgetnek gitárkísérettel, beszélgetnek a hitről, ami igazából a fiatalokat nem érdekli, mert inkább csocsóznának és interneteznének. Igen, úgy érzi, sikerült megjavítania ezeket a rosszcsontokat. Egyszer aztán eltűnik a pénztárcája, ötezer forinttal. Onnantól hagyja a francba az egészet.

A vagány

Mindig azt szeretné bizonyítani, hogy egy pap is lehet jó fej. Ezért aztán elsajátítja a búvárúszás, a repülőgép-vezetés, a lovas díjugratás, az agyaggalamb-lövészet, a kardvívás, a rallye-versenyzés, az ejtőernyőzés és a barlangmászás rejtelmeit. Részt vesz futballbíróként a Máriapócs-Lourdes barátságos mérkőzésen, indul a III. Egyházi Vadvízi Evezés Bajnokságon, a szélviharban megsérült templomtetőt pedig alpinista módszerrel vizsgálja meg. Egy esküvő után azonban a templomajtóban szétszórt rózsaszirmokon megcsúszik, és lábát töri. Ezt Isten útmutatásának véli, s felépülése után megtanul vízisízni.

A borissza

Feltűnően gyorsan fogy nála a misebor. A falubeli hívek frissen főzött pálinkákkal (kóstoló) kedveskednek neki. Miután azonban a település köztiszteletben álló idős tanítónőjének temetésén a papírról „elhunyt Gizi testvérünk” helyett az „elnyúlt Géza testvérünk” szöveget olvassa, elhelyezik. Hasonló bakik miatt gyakran ide-oda nevezik ki felettesei, az elmúlt öt évben szolgálati helyeinek száma eléri a tizenötöt.

A tudós

A praxis nem érdekli, csak az elmélet. Mit neki egy esküvő, temetés, mikor kedvenc könyvei társaságában is múlathatja az időt. Hiszen a Magasabb Lét kérdéseire keresi a választ, ezért mindent elolvas a témában. Hogy eredeti forrásból táplálkozzon, a már korábban elsajátított latin, ógörög, héber, német, francia és angol nyelvek mellett megtanulja a szanszkrit, a kopt, a szuahéli és az örmény nyelvet is. Már huszonéves korában teológiai doktorátust szerez, mindenféle főiskolákon oktat, emellett olyan jelentős nemzetközi konferenciákon ad elő, mint a „Tanganyika és a katolicizmus”. Számos könyve látott napvilágot, így „A hit és Jézus”, „Jézus és a hit”, „Jézus hite”, valamint a „Hitünk Jézusban”. Nagy visszhangot kiváltó angol nyelvű műve a „Don’t hit Jesus!” Mindezekre is tekintettel a madagaszkári jezsuita akadémia díszdoktorrá avatja.

64 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2012.01.12. 06:54:41

egyedül a don't hit jesus volt értékelhető.
azonban: hová tűnt az előző poszt? megette a guláta?

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2012.01.12. 07:03:26

hiánypótló, értékteremtő, aztakurvafaszba, nah erről van szó...

mrs.starkey 2012.01.12. 07:40:33

nekünk is van sármos papunk (oh, kár érte.) neki sosem merek gyónni, mert olyan jóképű, hogy zavarbaejtő neki a paráználkodásaimról beszélni. ilyesmikkel inkább megyek a fiatalhoz. :)

2012.01.12. 07:57:50

Megemlíteném a menedzser típusú papot, akinek jó példája László atya. Természtesen felvonultathatja a fenti típusok egy vagy több jegyét, de a legjellemzőbb, hogy néha úgy tűnik: üzleti-szervező tevékenysége fontosabb, mint a lelkipásztori.
Szponzort hajt fel a Katolikus Ifjak labdarúgó Bajnokságára, majd az önkormányzathot lohol, és elintéz némi támogatás a templom tetejének rendbehozatalára. Színvonalas templomi koncertet szervez - bevételét kegyes célokra fordítja. A templomba projektort vagy plazma monitort szerez, hogy a hívek jól láthassák a bibliai versek pontos megjelölését, vagy a zsoltárok szövegét, stb. A készüléket személyesen vásárolja meg, többet kipróbál és természetesen alkuszik.
Alapvetően igen jó fej.

2012.01.12. 08:11:47

Ismerek, ismertem néhány típust, igazából akkor lehet jól megismerni őket, ha egy keresztelő vagy esküvő után az eszem-iszom közben leül velük az ember beszélgetni.

mrbateman 2012.01.12. 08:50:05

A "menekülő"-altípussal kiegészíteném, akinek sok(k) a civil élet, ezért kell egy szervezet, aki gondoskodik róla, aki mögé beállhat, majd a legeldugottabb helyre kerülve megpróbálja kibekkelni ezt az egész stációt amit földi létnek is nevezünk, amíg az atya magához nem rendeli.

Illetve hol vannak a pederaszták?...azt hittem a "fiatalok"-on belül lesz (na nem úgy)!:-)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2012.01.12. 09:00:51

@Brother Love: Szegény László atya már egy ideje magasabb beoztásban menedzserkedik, meghalt pár éve. Igen jó barackpálinkája volt.

@mrbateman: Pederaszta papok nincsenek, ez aljas protestáns áskálódás :-)

@mrs.starkey: akkor direkt szerencse, hogy nem vagy refkó vagy evangélikus, senki fejét nem húzhatnád kalandjaid elmesélésével.

yenoee 2012.01.12. 10:04:33

@Brother Love: Felénk a nyolcvanas években volt egy plébános, aki akkor volt manager, amikor a szó még nem volt divatban. Ennek okán elég sokat volt úton. Neki egyszerre 2 db Trabantja volt és felváltva használta őket, mert úgy tovább bírták :)

2012.01.12. 10:12:34

Amúgy minket az "Öreg" esketett, aki nem meglepő módon 50 kg-os aszkéta is volt - szerintem napi egy zsemle-egy pohár tej (plusz ostya és misebor) volt a tápláléka az elmúlt kb. 30 évben.
Tekintélyt parancsoló kora ellenére kifejezetten fiatalos, fürge és éles eszű volt, természetesen az 5 perccel azelőtti dolgokat mindig elfelejtette, de ez már nálam is így van.
A jegyesoktatás pedig kifejezettem szórakoztató volt, de gyakran megcsillogtatta humorát, amikor csak a plebánia telefonját kapkodta fel.
Amúgy a fene sem érti néha a rk. egyház működését. Az "illetékes" templomunkban az első poronyt keresztelési kérelménél szinte felháborodva kihajítottak: mit képzelünk mi, nem is láttak még misén itten, nem csak úgy megy az! Először a kedves szülők és keresztszülők vegyenek részt egy háro hetes tanfolyamon!
A Bazilikában meg kifejezetten kedvesen, szerettel fogadtak és ha lehet ilyet mondani, "lazán" kezelték a kérdést. (Más kérdés, hogy itt már csupán böcsületből, önként elmentem az okításra - végüis sohasem árt felidézni a kiskátét.)

Styxx 2012.01.12. 10:33:29

@Brother Love:
Ezzel mi is így jártunk. Egy csomó noname templomban határon innen és túl ez a "Mit képzelünk? Maguknak nem is volt egyházi esküvője!" Tanfolyam, papír stb. (Mé' Keresztelő Szent János a Jordánban miféle papírokat kért?)
Míg a Mátyás templomban csont nélkül átment a dolog. Az akkor ott szolgáló Előd atya pedig egy tünemény. Díjbírkózó méretű, tarra borotvált fejű aszkéta (pedig hatvanon is túl lehet), finom, fanyar humorral, r.k papi sztárallűrök nélkül. Még legalább 50 évig Isten tartsa meg egészségben, remélem olvassa a Modorost:-)

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2012.01.12. 10:56:49

@Bachterman: kifogott rajtam az új adminfelület eördöghe. Még csak félkész, de élesítette a kisköcsög. Bocsánat, a kommentedet megtartottuk, sőt, válaszoltam is rá. Majd egyszer megjelenik :)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2012.01.12. 11:11:13

nekem tökidegen ez a szelete a' Univerzumnak, de az írás így is élvezetes volt:)

mrs wilkinson 2012.01.12. 11:18:35

Úgy vélem, egy ilyen témájú bejegyzés nem lehet teljes anélkül, hogy említést ne tennénk a Büszkeség és balítélet Mr Collinsáról. Óriási respect neki, annyira élethű karakter, hogy folyamatosan vakarózni kell tőle :) www.youtube.com/watch?v=mUvD7d-g5e0

Momina 2012.01.12. 11:21:13

Összeszedett, részletes mű. Egy tipust hiányoltam, a normális papot, akihez - mint anyámék szülőfalujában - a fiatalok hamarabb fordultak problémáikkal, mint a saját családtagjaikhoz (szerelmes vagyok, megestem, tartozásom van, megbuktattak, verekedtem, stb.) aki előbb lecseszte, aztán kisegítette őket, és a miséken minden mű-kenetteljesség nélkül normálisan, érthetően szólalt fel, de hát rájöttem, hogy a normális papnak épphogy nincs itt keresnivalója a modoroson. Viszont: római katolikusként kénytelen voltam református templomban esküdni az egyébként református férjemmel, lévén, hogy a katolikus papunk elhajtott, hogy későn szóltunk, mert "5 hónap kevés a házasságra való lelki fölkészülésre", valamint, hogy miért nem tudjuk hozni a férjem keresztlevelét. Hiába magyaráztuk, hogy azért, mert a Szovjetunióban viszonylag kevéssé prudensen merték csak vezetni a lelkészek a keresztlevél-nyilvántartást. Erre bementünk a reformátusokhoz, hogy esküdni szeretnénk, erre: Oké, kérem a személyi adatokat :)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2012.01.12. 11:22:00

Itten mindenki pápista? Mondjuk az evangélikus és református lelkészek is hozzák nagyjából ugyanezeket a típusokat, csak náluk kevesebb a szexuális frusztráció. Refkó lelkészben viszont külön típus a nagyon nemzeti, azoktól feláll a szőr a hátamon.

2012.01.12. 11:37:53

@Styxx: és eléggé valószínű, hogy ha elmentek a Mátyásban pl. ehhez az atyához jegyesoktatásra, még akár jól is szórakoztok.
Ebben a kérdésben spec. én megértem azt az álláspontot is, ha a pap ragaszkodik a jegyesoktatáshoz: ha valakinek templomi esküvő kell, ennyi minimum elvárható. Persze a stílus nem mindegy: ha elhajtanak, hogy mit képzelsz, azt át sem gondolod, de ha barátságosan javasolja, netántán jelzi, hogy azért jó néven venné, ha ennyit vállalnál, meglehet, magad is úgy döntesz, hogy igen, miért is ne.
Legnagyobb megdöbbenésemre a mi okításunkon olyan kérdések is felmerültek, mint pl. védekezés, orgazmus, stb. és az idős atya közvetlenül, értelmesen, jó ízlésű homorral beszélt ezekről is. Tekintettel arra, hogy a jegyespárok egy része egyszerű és nagyon fiatal roma volt, nem is biztos, hogy teljesen feleslegesen.

Momina 2012.01.12. 11:38:23

@Professor Pizka: Nem, ne aggódj, nincs ennyi pápista, csak érintettség okán előbb bukik ki belőlük vélemény a poszthoz kapcsolódóan :) Igen, a nemzeti ref.lelkész valóban egy külön fajta, főleg Hajdú-Bihar környékén elterjedt. És akkor még nem beszéltünk ennek a súlyosított alfajáról, a határontúli magyarkodós-nemzetis ref.lelkészről, sőt püspökről és ilyesmi :))

rettentó 2012.01.12. 11:40:42

Nem vagyok pápista, csak néhány típust tudtam beazonosítani, de kifejezetten kedves és nyilvánvalóan tudományos megfigyeléseken alapuló írás :-
Papnak, lelkésznek, rabbinak (imámnak?) lenni ab ovo (!) modoros, és amikor megpróbálnak kitörni ebből, az még modorosabbá teszi őket :-)
Különösen igaz ez a római katolikus plébánosokra.
A nőtlenséggel plusz egy adag lelkipásztori modort kaptak a nyakukba :-)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2012.01.12. 11:45:18

@Brother Love: nekem az a kedvencem, hogy "adjon reverzálist" hogy a gyereket milyen vallásúra fogja keresztelni a különfelekezetű szülőpár. Meg egyébként is utálom az egyházi bürokráciát.

mrbateman 2012.01.12. 11:50:45

@Professor Pizka: nem hiszem, h. mindenki az lenne. egyelőre reb. Altoid nagyon lapít az evangálikus papírjaival!:-))

Az evangélikusok nekem mindig kedvesek lesznek, de ez jórészt Linda Evangelista nemi öntudatra ébredésemmel egyidőben kifejtett munkásságának köszönhető! (na, így lehet két lépésbne eljutni a papoktól a pináig)

A pécsi pispekségnek mostanában szép történetei kerülnek napvilágra, van benne minden ami kell a magamfajta prolinak: csalás, sikkasztás, okirathamisítás, egy csipetnyi pederasztia...de mindez a legfelsőbb szinteken. Igaz jó reklám ez a cégnek!

2012.01.12. 11:57:44

@mrbateman: nincs új a pap alatt!

Donjon 2012.01.12. 12:03:53

Protestáns vagyok és a lelkészünk inkább rabbi mint lelkész. Karácsony helyett hanukát ünnepel és elvégzett egy héber egyetemet.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2012.01.12. 12:10:15

@Momina: Határon túli! Magyarkodó! Nemzetis! Református, ráadásul lelkész... hát ez tényleg hallatlan :)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2012.01.12. 12:12:27

@Professor Pizka: a reformáció - hogy úgy mondjam - jellegéből adódóan és kikerülhetetlenül nemzeti.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2012.01.12. 12:17:01

@Modor Tibi: hát szörnyű, nem? Egy (hogy is mondjam, hogy ne csapja ki a cenzúragép) történelmileg tudatos alak került a nagyfater mellé az egyik unokatesóm lagziján. Nagyfater vagy 50-60 évig volt ref. kántortanító. Természetesen nótaéneklésbe fogtak, és az ifjú csodálkozott, hogy a Kárpátia a discography elfogyása után van még vagy hat kötetnyi rendes irredenta nóta, a végén a telefonjával felvéve énekeltette a nagyfatert, aki meg örült, hogy van közönsége.

mrs.starkey 2012.01.12. 12:36:15

@Professor Pizka: elmesélés? hát én nem dicsekszem vele, hanem bűnbánatot tartok, mert így lesz enyém a mennyek országa. :) és szentáldozni sem lehet főbűnnel. :)

Styxx 2012.01.12. 12:37:17

@Donjon:
Ez pojjén vagy komoly?
@Brother Love: A jegyesoktatással nekem nincs gondom, ha valaki egyházi esküvőt akar, csak azt nem értem, ha a szülőknek nem volt egyházi esküvője, akkor miért kell a gyerek megkeresztelését megtagadni, hiszen az ő és nem a szüleik lelki üdvéről szól a történet.
@Momina: @Modor Tibi: Inkább csak személyre szabott: bishop Lesly Capitally, ha érted ahogy mondám

Donjon 2012.01.12. 13:01:49

@Styxx: Nem tényleg, beszélgettünk vele és azt mondta, hogy neki erősebb a zsidó identitása mint a magyar. 33 éves fiatal lelkész, erősen sportol, ő volt aki tavaly ütközött almádinál egy autóval amikor bringáztak, de nyár végén már Balatont került.
Megkérdeztem tőle, a magyarországi héber egyetemen végzett művelődéstörténet szakon. Keni vágja a zsidó ünnepeket és néhány szokást meg is tart. Amolyan díszzsidó.

Öblös · http://modoros.blog.hu/2009/05/12/az_oblos 2012.01.12. 13:27:30

@Donjon: Az ilyen mi a fenének nem lett inkább rabbi?

Donjon 2012.01.12. 13:29:30

@Öblös: Prozelita lehet rabbi?

2012.01.12. 13:32:53

@Styxx: Ez papfüggő. A CIC 868. a következőképpen rendelkezik: 1) szükséges, hogy legalább az egyik szülő, vagy azok jogszerű helyettese ebbe beleegyezzék, 2) meglegyen a megalapozott remény, hogy a gyermeket a katolikus hitben fogják nevelni. Ha ez a remény teljesen hiányzik, a keresztséget el kell halasztani. No, gondolom erre az utóbbi fordulatra hivatkozva tagadják meg, mondván, hogy nem megalapozott a remény, ha a szülők nem házasok (hiszen a polg. házasság ebből a szempontból nem számít). Némiképp rosszmájúan azt is mondhatnám persze: ha a szülőknek nem volt fontos az egyházi esküvő, miért fontos a gyereket megkeresztelni? - és ebben is van valami, asszem.
A "lazább" plébániák meg nyilván úgy gondolják, hogy had gyarapodjék a nyáj!

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2012.01.12. 13:38:32

@Styxx: azért mert így lehet bürokratikus eszközökkel még két hívőt fogni a statisztika számára. Aki a szép színes templomban, a táádám-dádám dallamára akar esküdni meg kereszteltetni annak membershipet kell vásárolni.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2012.01.12. 13:48:08

@Professor Pizka: annyit mondanék, hogy kellően nagy IQ-val előbb-utóbb mindenki ateista lesz, de csak kicsit naggyal harcos ateista marad:)

mrbateman 2012.01.12. 13:54:12

@Brother Love: Érdekesek amúgy ezek a jó magyar szempontok, h. legyen templomi esküvő, mert az szép, szofisztikáltabb példányoknál a hagyományok ápolása, értsd az ismerősöknél is volt, ésvagy vékonyabb lesz a boríték a nagymamától, hova húzzam fel a kislánykoromtól álmodott habos-babos uszályos ruhát, stb
a kis Mirabell meg csak legyen megkeresztelve, mert egyrészt újabb boríték a nagymamától, másrészt az nem árthat és ki tudja még mire lesz jó...és tényleg majd amikor mirabell megházasodik jól fog az még jönni, mert más funkciója a statisztika szerint nem lesz.

Nyilván túloztam, csak viccesnek érzem, h. az emberek ragasztodnak ezekhez az aktusokhoz, miközben a kereszténység legalapvetőbb normáit is magasról leszarják a hétköznapokban!

Én egyébként direkt később jelentettem be a házassági szándékomat, de nagyon határozottan, mire a pap belátta, h. a már futó oktatási turnushoz nem tudok csatlakozni, a hátrány behozhatatlan...a következő meg késő, mert én mindenképpen nősülök, így az utóbbi 3 évben elmaradt egyházadót rendeztem cashben, meg rádobtam még két évet mondván, h. látom nagy felújítási munkában vannak (előreláttam, h. a gyerekszületésig és keresztelőig úgyis fizetni fogom az adót). Azt nem tudtam megígérni, h. katolikus szellemben fogom nevelni gyermekünket, csak azt hogy megpróbálok belőle magamnál jobb embert nevelni, tiltani nem fogom...azt mondta neki ez elég. Utána még egyszer találkoztunk fél órára, mikor a helyszínen begyakoroltuk a koreográfiát, szöveget.
Egyszóval kaptam egy szolgáltatást, amit tisztességesen megfizettem, mindenki elégedett és senki nem vesztett az üzleten semmit.

2012.01.12. 13:57:42

@Professor Pizka: Egy ismerős hölgyemény kerek-perec megmondta a frankót a papnak: azért akar templomi esküvőt, mert az "olyan szép".
Oszt csodálkozott, sopánkodott nekem, hogy elhajtották a francba. Nahát!

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2012.01.12. 14:19:53

@mrbateman: nameg a szeretet himnusza... szegény Biblia, mivel mégiscsak arról szólna, hogy egy nép mit csinált évezredeken keresztül, van benne jó szöveg minden élethelyzetre, ehelyett egy kortesbeszédet mondanak el belőle mindig.

rettentó 2012.01.12. 14:33:12

@mrbateman: "Érdekesek amúgy ezek a jó magyar szempontok, h. legyen templomi esküvő" Hívőként én sem értem. Ha valaki nem hisz Istenben, pláne Krisztusban, mit keres ott? Ez képmutatás. Aki ateista, legyen következetes, vállalja fel! Féltek anyóstól? :-) Főleg, ha nem falusi párról van szó, mert ott ez még hagyomány, egy keret, amiből nehéz kilépni. Az egyház nem temetkezési vállalkozás és nem is esküvőszervező.

2012.01.12. 14:34:26

@mrbateman: a világ nem változik, régen is lehetett ezeket pénzzel kiváltani. Mi amikor vittük kereszteltetni a nagyobbik gyereket anyósomékhoz, a pap nem kért semmi különleges papírt, csak az egyházi adó befizetését igazoló szelvényt.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2012.01.12. 14:37:13

@rettentó: dehogynem. Ez a kettő, meg iskola-óvoda-elvekvő üzemeltető.

Styxx 2012.01.12. 14:37:31

@Brother Love:
Kánonjogi ismeretek nélküli, mondhatni agnosztikus érv a gyermek megkeresztelése mellett:

Mi van, ha mégis van jelentősége a megkereszteltségnek és mire a gyerek szabad akaratából megkeresztelkedne, már késő lesz? Neaddjisten meghal, elméje sérül?

Különös tekintettel azért is furcsállom, mert még százötven-kétszáz éve is azért cidrizett mindenki, hogy az életképtelen magzat ne halva szülessen meg, legalább pár percig éljen, hogy a pap gyorsan meg tudja keresztelni + 2 in 1 az utolsó kenetet fel tudja rá adni.

Amúgy tök jó, hogy van ez a modoros blog, így mi r.k.-k, más vallásúag, stb meg tudjuk beszélni a vallással kapcsolatos kérdéseinket. Kár, hogy nincs ilyen emberközpontú,r.k. lap. mondjuk lehetne Ember néven indítani, de még jobban passzolna az Új Ember

mrbateman 2012.01.12. 14:44:29

@rettentó: pedig sanszos, h. az emberek csak ezt látják benne.
Én is egy szolgáltató szervezetnek/cégnek definiálnám...egy multi.
Az egyetlen multicég, ami nem a tudjukkik kezében van!:-))

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2012.01.12. 15:02:10

@vészmadár (pica pica): biztos forrásból tudom, hogy az alapító zsidó származású, de pssszzt!

2012.01.12. 15:05:58

@mrbateman: Miért, hát nem kiszolgáltatja a szentségeket? Dehogynem!
Ezt nemhogy tagadnák, de maguk is hirdetik! :)

escargot 2012.01.12. 15:12:11

@Professor Pizka: Meg kistérségi pszichológiai szakszolgálat.

Kelletteznekem? 2012.01.12. 15:13:43

@Styxx: haha
Nekem tervben volt egy pont ilyen blog indítása, ami szerencsés esetben teret adhatna egy ilyen párbeszédnek...
myromkat.blog.hu/
ez lesz majd az ha beindítom...
nem akarsz írni rá posztot ?
Üdv

Styxx 2012.01.12. 15:55:24

@Kelletteznekem?:
Megtisztelsz a felajánlásoddal, de se kellő tudásom, se kapacitásom blogod posztjainak gyarapításához, azonban kívánom, hogy pörögjön, ha izgalmasak lesznek a posztok, természetesen olvasni is fogom.

blur7 2012.01.12. 16:13:30

@Styxx: Két blogot azért tudok ajánlani az új lap kiadásáig is (az talán már online lesz):
jezsuita.blog.hu/
elmondo.blog.hu/

neccharisnyás útonálló (törölt) 2012.01.12. 16:51:50

Óha, akadt dolgom egy-kettővel ezek közül. Nomeg a hót zöldfülü kezdő, akivel szerettem volna érdemi vitát folytatni, hogy megértsem egy adott dolgot hogy értelmezek én, és ő hogy látja hittudományi ismeretekkel a háta mögött. Nem jött össze. Sajnáltam.

Kedvencem viszont az a fazon volt, aki némileg a sármos és a vagány keveréke. Még nincs 40, de kiválóan szót értett a hitközsége szépkorú tagjaival, míg minket pápista kulisszatitkokkal traktált. Pl. hogy hogy bomlanak a római nők az új sármos pápai titkár után. Illetve hogy mi mindent bele bírnak látni hétköznapi dolgokba a hívei, neki meg jó pszichológusként fel kell oldania a helyzetet.

Szerzetesekről, apácákról lesz-e írás? Utóbbiból 2-3 típust szintén tudnék. ,)

noirp 2012.01.12. 17:54:38

@Professor Pizka: _Hegedűs_ a háztetőn, mi?

noirp 2012.01.12. 18:12:44

@vészmadár (pica pica): Höhö. Az utcai térítőknek szoktam azt válaszolni-- a lehető legártatlanabb mosolyommal--hogy: Kezét csókolom, ateista vagyok és ingerült.
Eddig még mindig bejött, agyacskájuk béreccsent és mehettem békével...
Én nem állok ki a főutcára Hawking, Sagan, Feynman etc. köteteit lobogtatni, akkor ő is hagyjon már élni.
Elmúlt már az az idő.

Normális pap csóré utcagyerekeket istápol (Böjte Cs)., hajleszszállót gründol (Iványi), szökőárból menekít (nem jut eszembe baptista),
s nem a MIÉP-ben őrjöng, sem meg nem aranykötényben, ötméteres csecsés pásztorbottal, pulpituson hazudozik, hogyhát az a kóristafiúval, alapítványi pénzekkel stb. nem is úgy volt.
Előbbiek nekem is tisztelendő(e)k, utóbbiakra nem mondok semmit, úgyis tudjátok.
Az időkorlátnak lovat a hátára, piros pej paripát.

Édy, aki Endre 2012.01.12. 20:41:16

"A praxis nem érdekli, csak az elmélet. Mit neki egy esküvő, temetés, mikor kedvenc könyvei társaságában is múlathatja az időt. Hiszen a Magasabb Lét kérdéseire keresi a választ, ezért mindent elolvas a témában."

Avagy erről másképpen (fordításban):

"És Jézus szóla tanítványaihoz:
- Mondjátok, ki vagyok én nektek?
És ők felelék:
- Te vagy létünk alapjának eszkatológiai manifesztációja... A kerigma, amelyben transzcendentális mivoltunk legvégső értelme tárul fel előttünk.
És Jézus szóla:
- He?"

Édy, aki Endre 2012.01.12. 21:02:30

Eredetiben: "Jesus said to Paul Tillich."

Bár Tillich protestáns.

Jesus said to Paul Tillich, "Who do you say that I am?"
Paul Tillich replied, "You are the eschatological manifestation of the ground of our being, the kerygma of which we find the ultimate meaning in our interpersonal relationships."
And Jesus said, "What?"

[c] 2012.01.13. 01:36:46

@Professor Pizka: "csak náluk kevesebb a szexuális frusztráció"

Jah, bár a "gyermek Isten ajándéka" egyenlő "csak naptármódszer" okozhat némi meghasonulást.

warrenbarton 2012.01.13. 22:36:32

Van egy kollégám, barátom. Expap, most ugye fegyveres testületben szolgál, és nagy wowos. A vallásban továbbra is hisz, az egyháztól undorodik. Ez egyben remek összefoglaló a véleményemről is.

Haloperidol 2012.01.17. 18:10:20

@Professor Pizka: Ha ranezel nehany reformatus lelkesz felesegere, akkor nem volnal olyan biztos a szexualis frusztracio hianyaban...

NoNight · http://anothernonight.blog.hu/ 2012.01.18. 11:54:19

Van a "fiatal" és a "vagány" nagyon jó egyvelege is, aki valóban szót ért a fiatalok nyelvén, és azok imádják - és ott nagyon jó egyébként is a hívek közössége - de a vagánysága kimerül abban, hogy focizik, motorozik, illetve mint a Lentiben lakó atya, deszkázik.

Daenerys 2012.01.29. 20:51:08

Néha sajnálom, hogy pogány vagyok, a templom szórakoztató hely lehet.

A falusi papunk egy öreg csávó, aki (temetésen hallottam egyszer) gépiesen darálja a szöveget és nincs egészen ott. Régebben motorozott és mindig nagyokat csókolomozik.

Mondjuk egy jó szónokot elhallgatnék, aztán letámadnám teológiai problémákkal, mint például a "tud-e Isten akkora követ teremteni, amit ő sem tud megmozdítani?".
süti beállítások módosítása