Olvasói rovat - A magyar gazda

2011/09/19. - írta: Modor Tibi

 

Végre újra hácsé. Nála jobban úgyse tudná megírni ezt senki. 


Voltam a vidékrombolási minisztériumban. Nem lesz a támogatásból semmi. Megint egymás közt osszák’ majd szét. Sógor-koma-jóbarát. Mindenhol ez megy. Mutyizás. És akkor fizessek adót rendesen, de nem kell nekik a minőségi tej, hús. Védik a magyar gazdákat? Kik? A szekusok, esetleg, ha felbérelem őket. A gatyám rámegy. Nem érdemes itt semmit se csinálni. Az ember becsületes, és lebüntetik róla a gatyáját is, ha nem tölt ki egy rubrikát valami fecnin. Röhej.

Vetni? Mikor? Komolyan mondom, ebbe a száraz földbe semmit. Nem bírok, beletörik az eke. Eső? Nem lesz eső. Itt még jó ideig nem lesz eső. A tél enyhe lesz, a vége felé meg hideg. Szárazság jön, nekem elhiheted. Éhen fogunk dögleni. Milyen lesz a búza ára? És a kukoricáé? Annak se lesz idén ára. Olcsóbban nem tudsz? És akkor a gázolaj. Emelik az egekig. Csökkentsék, na, gyerünk! Pár éve még Szíjjártó aszondta, hogy a kormány csökkentse a benzin árát. He? Hát akkor ezek miért emelik, könyörgöm. Kurva drága az üzemanyag. Vettem is most ebből a jobbikból egy ötezer liter. Biztosan jobb, mert drágább.

Papírmunka, na, az van. Körmölhet a paraszt reggeltől estig, látástól mikulásig. Statisztika, ilyen számla, olyan könyvelés, de még elküldeni, póstán’, tértivevénnyel, de közben émilben is, itt kint meg akadozik a net, gondolhatod. És akkor ezt létrehozni saját pénzből, azt fejleszteni, mert kötelező. Uniós előírások, baszkódás. Kellett nekünk csatlakozni, csak szopjuk a faszt. És akkor kijön három ficsúr egy pesti légkondis irodából, hogy hogyan mennek itt a dolgok. Ellenőrök. Eszem megáll. Kipottyantak a főiskoláról, és akkor itt fötrik az adminisztrációt. Ez se jó, az se. Fumigálnak itt mindent. Fingjuk sincs semmiről. Amit ők képviselnek, az az elmélet. Azzal lakassák jól a nagyvárosi puhányokat. Ha nem szarik a paraszt, nem eszik az úr, ez mindig is így volt. Megnyomorítják a gazdákat. Bele fogunk rokkanni, ha ez így megy tovább.

Mit etessek? Mit? Ó, hagyjad már, gyenge volt idén a termés. Alig adott valamit az a 200 hektár. Jó, nem panaszkodom. Vettem egy kombájnt tavaly. Ötven milla volt. Most meg alkatrészre elment a fél bevételem. Bele fogunk rokkanni. Nincs értelme csinálni. Kiszállok.

Hol? 3500-ért mázsája? Az nagyon jó. 2800-ért megveszem. Mind kell. Tettem félre egy kicsit, ha megszorulok, de ezt már nem bírom. Olyan nyarunk volt valamelyik évben, hogy ihaj. Most meg? Augusztusban összesen esett kilenc milli. De nem ez a fő baj. Fent kavarják a szart, abból öntenek a nyakunkba. Ezt az egészet még Torgyán baszta el. De ha visszajönne, szerintem rendet tenne a zsúrfiúk között.

Milyen most a birka ára? Sertés? Stagnál? Esik? Aha. Nem érdemes? Persze, hogy nem érdemes. Legszívesebben levágatnám az összeset, osztán egyenek, amit akarnak a pestiek. Egy állatot ismernek, az pedig a csirkemell. Pedig mi minőséget állítunk elő, és ezt nem fizetik meg. Kivisszük külföldre, onnét meg behozzák az olcsót, a szart, azt isszák, azt eszik. Egészségükre. Tele van minden ótvar adalékkal. Reggeli ital? Micsoda? Hagyjad már. Higított trágyalé az, nem más. Betiltanám. Nem csipszadó meg luxusadó kell ide, hanem silányadó. Bezzeg a külföldi gazdák. A patyolat tiszta tehenek legelésznek a zöld domboldalon, dől a pénz az államtól, a gazda még borászkodik is hobbiból. Itt meg az ideget nyeljük jó bor helyett.

Mondtam? Idén vettem új traktorokat 70 milláért, kellett, muszáj volt. Tudod, mit megesznek gázolajból? A gatyám rámegy. Nincs értelme csinálni. És senki sem fogja továbbvinni. Senki. Ezek mai taknyok nem képesek kikelni az ágyból reggel kilenc előtt. Csak az Internet meg a lógás. Hogyan fogják ezek kitermelni a nyugdíjunkat? Sehogy. Hamarabb belerokkanok, beledöglök. Jól jár velem az állam. Lusta szarháziak. Én negyven éve négykor kelek. És van, hogy este tízkor még tehenet elletek. De minek? Nincs, aki megfizesse.

Két éve vettem öntözőberendezést húsz milláért, erre végig esett. A gatyám rámegy. Nem szabad panaszkodni, tudom. De belerokkanok. Ezt nem értik meg ott a minisztériumban. Rendet kéne tenni ebben az országban, nem az árkokat mélyíteni. Ja, tavaly vettem árokásót öt milláért, hogy levezessem a belvizeket a táblákról, erre bebaszott ez a kurva szárazság. A gatyám rámegy.

Ja, ez? Semmi, csak sms. Aszondja összeg érkezett a izé. Ja, küldik a banktól, hogy megkaptam a harminc millát. Ezt is egy hét után küldik csak, fene az anyjuk kurva úristenit. Eddig ültek a pénzemen. Nem győzöm energiával. Hát azt hiszik ezek, hogy lopom én a pénzt?

56 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

escargot 2011.09.19. 12:59:05

Gyönyörű, hiánypótló. Köszönjük!
(Egyszer régen láttam valami autós műsorban traktorbemutatót. Ilyet tud, olyat tud, meg légkondi, nagyzene. Kérdik, mégis mennyi, mondjuk Mercedesben kifejezve? Válasz: egy tizenhatmillás Mercedes.)

mrbateman 2011.09.19. 13:03:41

aztapicsa de jó lett!

"pesti zsúrfiúk" (esetleg zsúrpubik)

Nem akar ma már dolgozni senki, mindenki irodára akar menni nyomakodni egész nap a komputert

Apropó Sanyikán féláfáért nem kell 500 liter gázolaj, elfogy az hamar!

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.09.19. 13:12:17

születés jogán falusiként, amúgy meg városiként csak annyit tennék hozzá, kérem szépen, ezt a mezőgazdaság dolgot jó lenne ráhagyni Elefántcsontpartra, Quatemala-ra meg a hasonlókra.

2011.09.19. 13:15:51

Nagyon szép, szinte látom magam előtt a nagybajuszú parasztembert, aki ízes szavakkal előadja, hogy "A jaú minőségű magyar terméket kellene fogyasztani, de inkább veszik az olcsó külföldit..."
Amivel alapvetően egyébként egyetértek (mármint a mondat első részével), de mit tegyek, ha a görög/olasz szőlő nagyszemű, ropogós, zamatos, míg a magyar csemegeszőlő gyakran valami aprószemű, savanykás, fonnyadt bogyó, közepében akkora maggal, hogy felhasítja a szájpadlásomat.

Amúgy ha címlap, ebből lesz azután heddelhadd!

mrbateman 2011.09.19. 13:17:42

Ezzel a területalapúval is bazmeg mit művelnek hihetetlen!
annyira hülyék bazmeg, h. a 3 meg az 5 éves gyerekemmel leveleznek, meg küldözgetik a hiánypótlásokat csak mer a nevükön van 150-150 hektár,...most kérdezem én ki tehet arról, h. a cigók az erdőtelepítés után 3 nappal kihúzkodták tövestül azt a 45 000 db akáccsemetét, leírtam már nekik 3-szor, de még mindig okoskodnak, komolyan mondom neked bazmeg felmegyek a misztériumba és feltárcsázom az egész második emeletet, vagy hol a faszomba van az a hülye pitsa Kivágóné.
Tiszta hülyék bazmeg, bezzeg a húszmilliós fagykárommal csúsztak 3 hónapot addig ülnek a pénzen és forgatják...tudom miről beszélek a Holecz Misi fia - az-az a Ricsike - fenn van az FMV-ben azt ő mondta, milyen pénzek forognak a főnökök között, tanulmányutak külföldre a titkárnővel persze kettesben, luxusautók, minden

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2011.09.19. 13:22:54

@Brother Love: Hol vásárolsz szőlőt? Irsaitól a Saszláig egyszerűen nem lehet rosszul választani! Tudod, nem a méret a lényeg :)

mrbateman 2011.09.19. 13:28:46

@Szocio Pata (kikvogymukblog):
szólóből nem lehet rosszat választani (direkttermőket nem árulnak boltokban) augusztus első felétől szeptember végéig

persze ha márciusban kívánod a szőlőt az más...mondjuk nme is azt kapod amire számítasz, hanme valami brutál nagy bogyóméretű madárkás fürtöt, amin a szemeken 3 miliméter vastag viaszos, néha poros páncélszerű hély van...de ezt egye akinke hét anyja van

lifeofmyown 2011.09.19. 13:30:12

Gimis osztálytársam és szülei panaszkodtak, hogy soha nem jutnak el nyaralni, mert olyan sok a munka (sosem értettem, hogy egy vállalkozó miért panaszkodik arra, hogy sok a munka, ha jól csinálja, akkor a több munka több pénzmagot is jelent), és sosem jutnak el nyaralni. Persze télen a 2 hetes síelés az befigyelt a franciáknál meg az olaszoknál, szarabb években csak a sógoroknál.

2011.09.19. 13:31:45

A jó minőségről nekem mindig bevillan a banya: megeszik még ezt a finom pesti úrinépek.

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2011.09.19. 13:36:11

@mrbateman: Jaja. Egyszer próbáltam ki a hiperszuper görög pinponglabdákat.
1 labda - De finom!
2. labda - Hmmmmm...jaja.
3. labda -Mennyire kurvára unom!
Gyümölcsöt akkor együnk, ha szezonja van. Télen pedig igyunk sok sört vagy vörösbort, hogy legyen vér a pucában!

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.09.19. 13:45:39

@Szocio Pata (kikvogymukblog): ez így nem definiált, kerek e világból érkezik a gyümölcs, mindig (vagy csaknem mindig) onnan, ahol akkor amúgy épp szezonja van. Amúgy a hidropóniás magyar saláta amúgy abban az időszakban, amikor kint a földön is épp megteremne, bár ez speciel nem látott se napot, se földet, se semmi hasonlót, szval kérdem: az ilyen saláta vajh szezonális-e?

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.09.19. 13:49:16

a paraszt, ha már hosszabb mint egy arasz, vágni kell belőle.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.09.19. 14:00:10

a betanult szövegek mellesleg hajlamosak felszedni egy-egy újabb sort, mondatot, aztán - éppen mivel betanultak - az így létrejött alakzatok szinte mindenkor nélkülözik az amúgy elveknél oly kívánatos koherenciát.

blur7 2011.09.19. 14:01:18

@lifeofmyown: Ennél az szánalmasabb, aki dolgozik az év nagy részében, össze is jön viszonylag jó jövedelme, aztán tulajdonképpen nem élvez belőle semmit. A tőke nő, de könnyen el is értéktelenedhet. Kritikán aluli kopott ruhában jár és állandóan panaszkodik.

A minisztériumról: Volt (vagy még talán van) valami kárenyhítési alap. A gazdáknak űrlapon kellett beadni az igénylést. A mit termelt az elmúlt három évben rubrikánál egy növény megnevezésére volt hely. Mintha nem lenne már az általános iskolában tananyag a vetésforgó. Ha meg nem írja be mindegyiket, akkor érvénytelen lehet a pályázat.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.09.19. 14:20:56

Sérelmezem, hogy a tisztelt szerző nem vette bele Böjte Csaba vidékfejlesztési tervezetét. Pedig már felsőbb körökben is foglalkoznak a dologgal. Tessék lépést tartani a korral, különben lemaradsz.

A leendő ócsai lakosoknak meg gyorstalpaló tanfolyamot indítanak majd gazdálkodásból, hogy az egyszeri panellakó flaszterpatkány megtanulja, hogy is kell mézet pergetni?
Elnevezés: HORROR A TANYÁN
-Ni, ez a tik..... igen, ha piszkálod a kotlóst, mikor épp a tojásokon ül, úgy meg fog csípni, mint Zoltánt az előbb.
-1,5 mázsás kocával vigyázni. Bodri kutya sem azért bújik az odújába előle, mert gyáva nyúl. Jah, azt mondtam már, hogy a disznók ugyanúgy mindenevők, mint az ember?

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.09.19. 14:22:43

@blur7: az űrlap nagy úr. Elég közismert, hogy például modulrendszerű képzésben minden szakma maximum kilenc modulból állhat. Na most, az erdész szakma évekig jelezte, hogy neki gyanúsan egybe lett mosva (fosva) két olyan tananyagtartalom, ami sztük (erdészek szerint) nem illik össze. (hogy értse az is, aki nem modulban utazik: mintha lenne egy tantárgyad, hogyaszongya magyar nyelv és biológia, ami végülis részleteiben kiderülve teljesen önálló magyar nyelv és önálló biológia). A kérdésük az volt, miért nem lehet ezeket szétbontani? miért ennyire masszívan fontos, hogy kilenc modul max és soha soha semmikélpp nem több. Végül megérkezett a válasz: a modulos bizonyítványokban kilenc hely van.

Nah, hát ezért. szval aki 3 évben háromfélét vet (és ne igyekezzünk itten hinteni a port ilyen álszakkifejezésekkel, hogy vetésforgó), az vét a hivatali rendtartás ellen és a kurva anyját az ilyennek.

escargot 2011.09.19. 14:31:13

@neccharisnyás útonálló: H. Zsuzsa óta tudjuk, hogy aki vidékre születik, az zsigerből ért a mezőgazdasághoz. Tehát már csak a bennszülött pesti hiteles ficsúrokat kell megismertetni a desznyó titkaival. De lehet, hogy ők könnyített pályára kerülnek, és nevelgethetnek pl. zöldborsót. Az legalább nem támadékony.

Styxx 2011.09.19. 14:32:14

A poszt kiváló,DE!
Azért mégis csak egy modoros poszt. Látszik, hogy a posztoló csak interneten látott még tehenet. Tippem, hogy egy jobban fogalmazó informatikus, vagy inkább szoftver-hardver export-importőr rittyentette. Olyan nem olyan-nagyon római katolikus, de még csak nem is református gyerek. Ilyen született újlipótvárosi, aki ha átmegy a tizenhárom kerületen belül Angyalföldre, vagy a Lehel piacra, akkor szerzi vidéki tapasztalatait, mert azok már parasztok.
DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.09.19. 14:41:51

@escargot:
Zöldborsó? Neviccejjé! Még rosszabb! Először is fel kell ásni a földet -feltöri a steinerkristófkák tenyerét az ásónyél. Gereblye, majd kapa, amivel kijelölöd az egyenes sorokat. Ezek után 3 évig nem akar majd fanyelű szerszámot látni. Aztán nem csak úgy belélöttyinted a zacskó tartalmát, neeem. Kapa reloaded - hogy maradandó lelki defekted keletkezzen. Azt ha szemetek, nem mesélik el, hogy a k.cs.g galambok felülről pontosan látják, hova is vetetted vérrel-verítékkel a cuccot, és nem átallják kieszegetni úgy, hogy nyoma se maradjon. Te meg várod, hogy kicsírázzon, karácsonyig.

Kamaszkorom legnagyobb WTF pillanata:
wazze, iskolában tanítják, hogy kell PALÁNTÁZNI?! És aki megbukik, azt hogy csinálja? Ráfektette a gazt a földre és kész? Vagy hogy?

@Styxx: Lehelen télen van faint disznósajt!

noirp 2011.09.19. 14:45:44

Jó kis poszt ez azért. Ezeket a tipikus "mi a fasznak csináljam, ússe lesz ebbű semmi" szövegeket hallom én is otthonfele. Na meg--eszem a szívüket--ahogy tudják várni a támogatást a gatyapertli telkeiken (emmég a nagyapámé vót) termesztett kukoricára :)he-he
Tudnék még mesélni, de minek, ússe lesz belőle semmise :)

2011.09.19. 15:04:42

Nagyanyém mondta, hogy nem érti a mostani gazdákat. Annak idején az ő apjától nem kérdezte senki mennyi termett és a víz vagy aszárazság mit tett tönkre. Lett amennyi lett és éltek belőle ahogy tudtak.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.09.19. 15:13:16

@Styxx: így is van. Azt hiszi, hogy a tehén lila, a tej meg a KÖZÉRTBEN terem.

A gazdák meg nem tudnak mást csinálni, csak a markukat tartják! Az EU meg tapsol nekik azért, hogy a búzát a tengerbe borítsák, a baromfit meg eltüzeljék.

Styxx 2011.09.19. 15:23:47

@Modor Tibi:
Azért ne legyél méltánytalan, egész ügyes a fiJú.
Egy kicsit az egész blog olyan, hogy olyanok írják, akik csak KÉPERNYŐ mögül ugatják az életet. Leszázalékolt ovónők, akiknek bekötötték a hálót.
Élőben se Multit, se focimeccset, se házibulit, se romkocsmát, se unijós országot, se LMP-s biciglistát még nem láttak. Kicsit tankönyvizű, mint a priusz nélküli börtönszleng, de a miénk!

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.09.19. 15:29:20

@Styxx: vitatkozom, a poszt bebizonyította, hogy a posztíró legalább a mezőgazdasághoz ért!

@neccharisnyás útonálló: gyakorlóiskolába jártam és épp akkoriban akarták feltalálni a megfelelő techniakotatást, ezért versenyzett három koncepció, ezért technikaóra szempontjából háromfele volt osztva az osztály. Voltak a lányok, akik háztartás-ökonómiát tanultak (sütöttek-főztek-varrtak technika órán) a fiú csoportokból volt egy műhely meg egy másik, amelyiknek a nevére nem emlékszem de az ilyen kapálós volt. Ezt a kettőt később összevonták (egyesült a két koncepció) úgyhogy mi 12 évesen tanultunk kapálni, metszeni, vetni, palántázni a tanárképző főiskola botanikus kertjében és dolgozatot írtunk erőátvitelekből (fogaskerék, lánc, szíj, dörzs...) illetve a kaszat-, a becő-, a becőke- és még a lófasztudja miféle termésekből és talajjavításból is. Később ezt az őrültséget leállították, de addigra mi már túlestünk rajta.

2011.09.19. 15:30:29

@Professor Pizka: akkor te igazi munkás-paraszt vagy:) nem csak a származása munkás, viselkedése paraszt fajta:)

Styxx 2011.09.19. 15:34:20

@Professor Pizka:
A posztíró a mezőgazdasághoz nagyon is ért, de legalábbis abból él (kivételesen most olyan posztolt, aki tényleg érintett) ez csak ilyen kedves frocli volt.
(Gondolom én kedvesnek, amíg Hácsé gazda nem kerget meg vasvillával)

2011.09.19. 15:41:34

@Professor Pizka: Milyen szerencse, hogy én még az igazi cuclizmusban jártam iskolába', és technika - mit technika! gyakorlati foglalkozás! - órán végeztünk érdekes feladatokat: WC tartály javítás, hamutál domborítás alulemezből, stb.
Igaz, ennek sem volt semmi értelme: aki kétbalkezes, vagy nincs indíttatása, úgysem fog bütykölni, én meg olyan vasajtót rittyentettem a pincére, hogy még lakatos szaki is elismerően bólogatot.
Mostanában - környzettudatos gondolkodás, stb. - ismét előtérbe kerül néhány helyen az iskolai földtúrósdi. Ennek keretében pl. egész osztályokat kiterelnek gazolni, ami különösen jó, hiszen mindne harmadik gyerek allergiás.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.09.19. 15:48:01

@Professor Pizka:
Megy az még ált. iskolában technika óra címén, hogy nemek szerinti oktatás? Mi lányok főztünk, varrógép-kezelést, pulóverkötést tanultunk, a fiúk meg fúrtak-faragtak. Aztán volt félév csere, a fiúk megtanultak palacsintát sütni, mi meg szöget beverni.
Emlékszem, még valami elvetemült tankönyvet is gyártott, amiben benne voltak a disznó, marha részei, meg hogy mi az ideális konyhaberendezés, aminél egészséges testtartással tudsz mosogatni. Pre-mosogatógép éra.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.09.19. 15:53:47

@neccharisnyás útonálló: nem tudom megy-e még. Nem ebben a könyvben volt a "Fritu" mintájú olajsütő, amely az ételek egészséges elkészítését teszi lehetővé?

neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.09.19. 16:06:15

@Professor Pizka:
Szerinted, 16 év távlatából tudom én azt? Érettségi után amúgy is, ami könyv nem kellett egyetemre vagy nem volt önmagában érdekes (pl. művtöri sok szép képpel) ment a szelektív papírgyűjtőbe. Azt tudom, hogy "Háztartás-tan" volt a címe.

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2011.09.19. 16:11:28

@Brother Love: de tudod mér? mer nem mozognak, tespednek benn görbe háttal a büdösben és nyomkoggyák te érted azt a szart egész álló nap. Mer asz csinájják.
Ül érted vakarózik de már egy kurva hokedlit nem tolna odébb vagy aggya az úristen, hogy esetleg a zannyának segítene.

noirp 2011.09.19. 16:18:14

@Hadrian77: Kollégám mesélte: néhányan a Detk (Heves m.) környékbeli kistermelők közül évekig nem bírtak magukkal micsinálni. "Hát senki nem mondta meg, hogy most akkor mit vessünk."

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.09.19. 16:29:12

@noirp: ...és kínjukban nekiálltak halványpiros permetezőtartályokat hegeszteni, mások pedig elhelyezkedtek a keksziparban.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.09.19. 16:47:30

@Styxx: Kikérem magamnak az újlipótvárosiak ilyetén sztereotipizálását! Saját példámmal tudom cáfolni a dolgot. Illetve cáfolni nem, de legalább megmagyarázni. A nagyszüleim például még olyan echte falusi parasztok voltak, hogy a fagylaltot is bugylibicskával ették. Csak azután jött 1944, és parasztból hirtelen (kényszer)munkást csináltak belőlük. A többi már történelem...

2011.09.19. 17:09:02

@noirp: Akár merre járok, búza, kukorica, napraforgó, repce mindenhol. Sehol egy kis cukornád vagy valami változatosság:)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.09.19. 20:22:48

@CraB: valahol a másik emberi lény nagyon súlyos lenézéséből fakadhat az, ha elhiszed, teljesen komolyan süthette el ezt a cukornád dolgot.

2011.09.19. 20:39:08

@vészmadár (pica pica): olyan negatív vagy mostanában:) biztos csak tapasztalatlan még:)

Rich.mond 2011.09.19. 21:10:27

Gyönyörű, kiváló, tökéletes! Életem 18 évét egy isten háta mögötti faluban éltem le, a klasszikus értelemben vett parasztok között -az emberek egy elenyésző hányada ismeri őket.
Ez a típus a kárpótlási jegyből-téjeszcséből-nagyszülők utáni örökségből összegründult egy rahedli nagy földdarabot/erdőt/régi téesz istállót és tényleg látástól vakulásig dolgozik. Egy gyereke van. Se több, se kevesebb -ezeknek mindig egy gyerekük van. És tényleg Torgyánt sírja vissza, mert az legalább odamondott a pestieknek. Ááá, kiváló poszt!

Brushy 2011.09.19. 23:39:23

Szvsz: A gazdáknak alanyi jogon jár a rinya. Nem is lenne ez az életük, ha nem sírna mindig a szájuk valamiért. Ez így van, nem keveset hallottam én is. De..

Amiket olvastam, láttam papírokat, hogy ki, hogyan pályázhat, milyen feltételekkel, miket kell kitölteni, stb... Tényleg igaz az is, hogy "ne onnan fentről a pesti zsúrbubik mondják már meg mit és hogyan csináljunk!"

A kedvenc fordulat pedig az, hogy "Jajj, de jó lenne egy kis eső a földeknek!" Azt, ha leesik, "Jajj, de sok ez az eső, jó lenne már egy kis napsütés.." És ezt így felváltva.

Bandibacsi34 2011.09.20. 01:56:01

@Brushy: Ez kulfoldon is igy van. Franciaorszagban is tartjak a markukat a piziirt. Amugy ki van talalva mindenhol, hogy ok a "nemzet megtartoi", de szerintem meg a legnagyobb konzumidiotak es opportunistak a nem iden lebarnult honfitarsaink mellett. Kell nekik a plazma tv, akinek nincsen autoja, az nem is ember stb. stb. Ahol tudnak tamogatast kapni, oda elmennek. Nyugat-Eu ban legalabb rajottek, hogy inkabb traktorberlo cegeket kell alakitani, mert minek minden egyes kisgazdanak sajat traktor????
Mondjuk nem vagyok ellenuk, mint reteg ellen, de csak a nagybirtokok eletkepesek.
Az egykezes az tenyleg divat naluk, mint a pesti kispolgaroknal.
Arrol ugye nem is beszelte, hogy falusi eskuvon mekkora a rongyrazas. pl. belekerul 4 millioba, de mennyasszontanckor a rokonok csak szorjak oda a 20 000 eseket.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.09.20. 08:10:42

@Brushy: attól, hogy nem a hatos villamos vonalán belül élnek, még lehetnek modorosak az emberek :-)
(itt most kísértést éreztem, hogy belemenjek bizonyos mezőgazdasággal kapcsolatos fejtegetésekbe, de győzött a lustasággal vegyes józan ész)

comad 2011.09.20. 11:52:06

Picit hiányolom az "alacsonyabb a felvásárlási ár, mint a termelési költség" szöveget és változatait, amit mindig hallok. Mindig is rejtély volt előttem, hogy akkor miből élnek ill. miért nem hagyják a p...ba. Mondom ezt agrárkörnyezetben élőként. Biztos nem figyelek eléggé.

Brushy 2011.09.20. 14:20:28

@Professor Pizka: Szerintem félreérthető voltam, egy pillanatig sem tagadom a poszt létjogosultságát, nem kevés igazság van benne. Csak mint minden érintett témának, azért itt sem egyértelműen fekete fehér az érme két oldala, csak hogy tökéletesen pontatlanul fejezzem ki magamat.:)

Stronci 2011.09.20. 17:07:39

A hazai mezőgazdaságnak 5 ellensége van: a tél, a tavasz, a nyár, az ősz és persze dr.T

Stronci 2011.09.20. 17:54:28

off: a "magyar" miért tiltott? eszemf +áll

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.09.20. 19:22:05

@comad: nos, a régi zsidóvicc szerint ugye abból élnek, hogy hétvégén NEM dolgoznak.

BuDdHa 2011.09.20. 22:07:05

www.youtube.com/watch?v=yXb0LMaix8A

A büdös parasztnak sír a pofája
Belvíz, aszály meg az anyja picsája
Dolgozni lusta, de kéne neki minden
Állami támogatás, John Deere traktor ingyen
Ráér évente ötször is tüntetni
A rohadt kulákot földhöz kéne verni

[c] 2011.09.23. 02:01:43

Én csak aztat nem értem az önsajnálat fényében, amit tapasztaltam a tágabb ismeretségi körömben, tudniillik hogy a parasztcsaládok a leggazdagabbak. Gyerekeknek lakás, autó, nagy esküvő - a informatikuséknak/közgazdászéknak stb. ez miért megy olyan nehezen?

NDT · http://nemdomi.blog.hu 2011.11.19. 22:16:07

@Bandibacsi34: most voltam két hónapot stájereknél, esküvő is volt... Ilyen rongyrázást még nem láttam. Csak a zene lett volna változatosabb. A jódlizást 10 percnél tovább csak megfelelő mennyiségű sör kíséretében tudom elviselni.

csi szi 2011.11.20. 22:16:17

@tea fan: Tudod, ha a paraszt nem sz.rik, az informatikus/közgazdász nem eszik :)
Na jó, ma már nem így van, városi észosztók körében népszerű is, hogy ők szívesen eszik a külföldi kaját, a buta magyar termelő haljon éhen, ha nem versenyképes.

Régen is volt gazdag paraszt, meg szegény paraszt, gondolom most sincs másképp. Meg ott fontosabb is egy ilyen esemény, virítani kell, ha egy élet megtakarítása is megy rá.
süti beállítások módosítása