Olvasói rovat - A modoros könyvbemutató II.

2011/08/25. - írta: Modor Tibi

 

Ld. az első részt

Kedves Tibi,

egy könyvbemutató ihletett meg. Sajnos, nem volt nálam diktafon vagy bármilyen más dolog, amivel felvehettem volna, ezért igyekeztem emlékezetből leírni. Amennyiben úgy vélitek alkalmas a Modorosblogban való megjelenésre, úgy használjátok fel.

Szilárd 


 

-Üdvözlök mindenkit Mezőpataky-Sipos Béla Az alsó középosztály társadalompszichológiai változásainak nyomon követése a Közép-Dunántúlon 2000 és 2010 között című könyvének bemutatóján. Szerzőnk a Dunamelléki Baptista Egyetem tanszékvezető docense, aki már számos írásában foglalkozott ezzel a témával, többek között a Dominicus Kiadónál 2006-ban megjelent Kisvárosi fluktuáció avagy a kisfröccs társadalomlélektana című művében is ezt a kérdést boncolgatta. Nem is szaporítanám a szót, hanem felkérem Harangvölgyi Kristóf professzor urat, a Budapesti Szabadegyetem Társadalompolitikai Intézetének főigazgatóját, hogy néhány mondattal mutassa be nekünk a könyvet.

-Köszönöm Déghy Valér kollégámnak a bevezető mondatait. Nos, mit is mondhatnék a könyvről? Mielőtt elkezdenék beszélni, hadd mondjak valamit. Anélkül, hogy hosszan elkalandoznék a magyar társadalomtudomány elmúlt két évtizedének útvesztőiben, szeretnék kitérni arra, hogy a Tisztelt Szerzőt én már hosszú évtizedek óta ismerem, remélem nem tagadja le (nevet, a közönség soraiból enyhe, finom derültség, Szerző mosolyog). Emlékszem, úgy ’87-88 körül együtt borozgattunk Hartwig Gyurival a visegrádi szimpóziumon és már akkor felmerült Bundiban – bocsánat, de mi a szakmai berkekben csak így hívjuk, Bundi - szóval, már akkor felmerült Bundiban, hogy kéne valamit kezdeni az átalakuló középosztály társadalompszichológiai kontextusainak mibenlétét feltáró kutatásaival. Nem részletezem – bár megtehetném, de hát az idő ugyebár szorít - szóval ilyen-olyan okoknál fogva ez a munka csak most lépett olyan fázisba, hogy könyv, mégpedig kiváló könyv szülessen belőle.

Nyilván egy könyvbemutató nem ad alkalmat arra, hogy hosszan és elmélyülten boncolgassuk a műben is érintett rendkívül jelentős problémakört. Egyrészt nem kívánom untatni az itt szép számban megjelent úri közönség (enyhe, finom derültség), másrészt én sem tudnék mást mondani, mint amit Öyvind Kvake-Olsen – akit nyilván senkinek sem kell bemutatni - írt egy recenziójában Thomas Masters-McDonald tudománytörténeti jelentőségű klasszikusáról: a társadalompszichológia jelenlegi kontextusát paradigmaválásra ösztönző alapvetés. Ugyan, Bundikám, ne szerénykedj! (Szerző zavartan mocorog a széken)

Mit is várhatunk egy ilyen alkotástól? Személy szerint azt várom, hogy kalauzoljon és orientáljon. Ugye az alapvető kérdés: a problémafelvetés. Van-e legitimációja a társadalompszichológia tudományán belül annak a problémafelvetésnek, illetve a problémafelvetés azon módjának, amit a könyv alkalmaz? Létezik-e egyáltalán az a probléma, amit a könyv felvet? Ha igen, helyesen veti fel a problémát? Még számtalan ezzel kapcsolatos kérdés merül fel bennünk, de sajnos erre most nincs idő, hogy konkrétan kifejtsem, mire gondolok (az előadó már számos publikációjában kifejtette, hogy a terjedelmi korlátok miatt nem képes a problémát a megfelelő mélységig kifejteni. Sőt, már több könyvében is kifejtette, hogy a könyv terjedelmi korlátai miatt nem tud részletesen foglalkozni ezzel a – mai napig nem tudjuk – milyen problémával. Valószínűleg a Britannica Encyclopedia teljes sorozata nem lenne elegendő a probléma kifejtésére)

-Nagyon köszönjük Harangvölgyi professzor úr gondolatébresztő és mélyenszántó előadását!

Címkék: irodalom olvasói
108 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.08.25. 09:42:51

@Hadrian77: ó, hogy én hány ilyen szeánszon voltam már :-)

nyomasek_bobo · http://sopron.e-cafe.hu 2011.08.25. 09:43:52

Olvastam, szerintem nem túl jó könyv.

2011.08.25. 09:45:21

Midig legondolkozom azon, hogy vajon olvassa-e az ilyen könyveket valaki.
@vészmadár (pica pica): én szavaztam rád.
Megnéztem az eredmény hirdetés, és megnéztem a 0 szavazatokat kapott blogokat, nem is volt annyira rosz, bár nem értettem, hogy legalább a szerző szavazhatott volna magára.

mrbateman 2011.08.25. 09:48:57

@vészmadár (pica pica):
Megírhatnád ezt újra, az "... - avagy a fasz másik oldalán" alcímmel.

Amúgy a társadalomtudományok doktori képzése hihetetlenül sok szemetet gyárt, a publikációs kényszer miatt (is).

Egy német szociológus ismerősöm, a doktori disszertációját - meg kb az egész munkássága a doktori képzés alatt - Harry Potter-ből írta.

Lehet, h. én csak egy egyszerű 19.sz-i parasztgyerek vagyok, de hogyafaszombalehetségesez?
Mit lehet egy mesén kutatni, arra tudományos munkásságot építeni?

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.08.25. 09:55:23

@mrbateman: Szerintem a Harry Potter nagyon jó kis kutatási téma. Egyrészt azért mert a leghíresebb posztmodern mese, tehát igencsak jó tükre a mai társadalomnak, értékrendeknek, stb. Másrészt a hihetetlen hisztéria miatt, ami körülveszi (még a Vatikán is hivatalos nyilatkozatott adott ki róla!). Ez szerintem egy szociológusnak egyáltalán nem érdektelen.

2011.08.25. 10:03:54

@Professor Pizka: én, kérlek szépen csak olyanra megyek, ami az MTA épületében van tartva:)

@mrbateman: meséljek közgazdász PhD tézisekről?:)

mrbateman 2011.08.25. 10:07:59

@altoid:
Hát nem tudom, nekem ez azért elég erőltetettnek tűnik.

...bár be kell valljam fogalmam nincs mi a hiszti tárgya, mert nem olvastam, filmből 3 percet ha láttam 5 részletben (nebazdmámeghogymeséketnézzekvarázslókról30évesen)

Egyszerűen sajnálom rá az időt, annyi érték van amit nem volt időm még elolvasni, hogy nem fogok mesét olvasni, csak mert divatos. (őszintén nem érdekel a műfaj, és így nem is értem meg a másik motivációját, amokor leemeli a polcról)

2011.08.25. 10:08:23

Persze ha azt vesszük van szociológiai munka ami bestseller lesz.

Emlékszem amikor először kiadták az Aronson Társaslényt, úgy olvastam mint egy regényt (nem tudtam, hogy nem szórakoztatásra szánták) meglepődtem, amikor a fiam felvételizett, és ez volt a felvételi anyag. De ő is meglepődött amikor arra kérdésére, hogy hol fogja tudni beszerezni, mondtam hogy nem kell, évek óta itt van a polcon, mert nem tudtam kétszernél többet elolvasni.

blur7 2011.08.25. 10:15:09

@mrbateman: Ezeknek a könyveknek az elemzéséből szerintem tudósok tömege képes megélni. Pszichológiai elemzése például: Kende B. Hanna: Harry Potter titka. A gyermek csodavilága.
Amúgy én se tudom elképzelni, hogy olvasni kezdjem. De más szépirodalmi művekről szívesen írnék értékszociológia értekezést. Szórakoztató lehet.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.08.25. 10:16:35

@mrbateman: @blur7: Meglátjátok, a Harrz Potter egyszer még kötelező olvasmány lesz! Komolyan.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.08.25. 10:22:39

Nálam ez az utóbbi idők legjobb olvasói posztja, elismerésünk :)

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2011.08.25. 10:26:46

A könyv alapvető tézisei:
A boldog ember tovább él.
A nem boldog ember sok stresszben él.
A jó házasságban élők egészségesebbek.
Azok a jó házasságban élők, akik boldogan sportolnak, megélhetik a 80 évet, hacsak nem halnak meg.
Elvégzett: 10 fős reprezentatív minta körében.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.08.25. 10:31:16

@Szocio Pata (kikvogymukblog): Egyszer végig kellett ülnöm egy kétórás, agyzsibbasztóan unalmas szociológia Ph.D. ismertetőt. Volt benne társadalomtörténet, statiszlika, minden lófasz. A Nagy Mű zseniális végkövetkeztetése: a papi hivatás társadalmi presztizse megnőtt a rendszerváltás után.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.08.25. 10:38:13

@Frengi: biztos vagy benne, hogy minden bloggazda tudja, hogy jelölték? Bár akkor meg felvetődik a kérdés, aki jelölte, miért nem szavaz rá?:)

nyomasek_bobo · http://sopron.e-cafe.hu 2011.08.25. 10:38:55

@altoid: mondjuk a nulláról csak nőhetett (a rendszerváltás után).

2011.08.25. 10:42:49

@blur7: Én elkezdtem olvasni, de nem jött be.

2011.08.25. 10:46:36

@altoid: semmi integrál, játékelmélet vagy valami tudományosítás?:)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.08.25. 10:52:48

@Professor Pizka: érzik benne a munka és a felkészültség, annyit mondhatok:)

@Frengi: én 30 évesen is vártam, hogy végre megjelenjen a hetedik rész, minden okoskodástól függetlenül a Harry Potter érdekes, ennyi. Van eleje, közepe, vége, története, koherens, kitalált és vannak benne szerethető vagy utálható karakterek. Ennyi jó pl. Jókai teljes munkásságáról nem mondható el. A Harry Potter szerzője jó mesélő, ennyi, kb. mint egy Sommerset Maugham, annyira legalább jó.

Styxx 2011.08.25. 10:56:41

@altoid:
Ne ná, sehol sincs Harry Potter Az alsó középosztály társadalompszichológiai változásainak nyomon követése a Közép-Dunántúlon 2000 és 2010 között-höz képest.
Ezt pont neked kell magyaráznom, aki ugyanúgy mint mindannyiónk Öyvind Kvake-Olsen munkásságát az anyatejjel együtt szívtuk magunkba?

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.08.25. 11:10:19

@Styxx: Most dolgozom egy tanulmányon. A címe: Az alsó középosztály társadalompszichológiai változásainak nyomon követése a Közép-Dunántúlon 2000 és 2010 között Harry Potter és a Mardekár Ház csoportdinamikai viszonrendszerének tükrében. Ölvind Kvake-Olsen mind a tizenegy ujját megnyalná!

lárvalányhaj 2011.08.25. 11:12:11

Harangvölgyi professzor úr egy felfuvalkodott fasz lehet, aki úgy és olyan képen feszít fel s alá a tanszéken egész nap, mint egy strici, aki bejárja a területét. Fej felszeg, kéz a hát mögött összekulcsol, komótos, lassú léptek, önmagától eltelt arckifejezés.

2011.08.25. 11:16:32

@vészmadár (pica pica): Nem azt mondtam, hogy nem jó, hanem hogy nekem nem jött be, igaz elmúltam már 30. Maugham nagyon jó: a Julia (Színház) utólsó mondtatát teljsen magamának érzem (a marha sült és a szerelem, de hát korban már én is ott vagyok, hanem beljebb).
Jókait meg hát ha nem muszáj (úgyértve van más) akkor inkább hegyjuk.

Dzsoni Kráncs 2011.08.25. 11:16:35

Én magyar szakra jártam,és egy egyszerű házi dolgozatot megírni is kínszenvedés volt,nem értettem mire fel a semmit ragozni,ha 15 oldalt kellett volna írni se tudtam kipréselni magamból 8-nál többet,mivel már általános iskolás koromban belénk nevelték fogalmazás órán,hogy a szóismétlés bűn.Később jöttem rá,hogy minden tudományos munkában legalább hússzor leírják ugyanazt,nem is annyira más szemszögből.
A másik kérdés,hány fölösleges munkaóra és hány tonna papír ment veszendőbe szakdolgozat címén.

aehrenthal 2011.08.25. 11:28:19

Emlékszik valaki a régi Gálvölgyi-paródiákra, ahol a tudóst szétálló hajjal és kecskeszakállal ábrázolta (bajusz nélkül)? Amíg nem kezdtem el tanítani, nem hittem el, hogy ilyenek léteznek. Aztán egy meetingen leült velem szemben egy kriminológus, aki pont úgy nézett ki, ahogy a Gálvölgyi bemutatta. Nem hittem a szememnek.

nyomasek_bobo · http://sopron.e-cafe.hu 2011.08.25. 11:33:03

Egyébként azt tudtátok, hogy Harangvölgyi Kristóf már csak helyettes főigazgató?

A "Rendszerváltás hatásai a közép-európai társadalmak szexuális életében" c. elnyert tudományos ösztöndíj ellenőrzésekor kiderült, hogy a fókuszcsoportot csupán két fő alkotta, ő és a volt felesége. Azért csak ex-feleség, mert közben arra is fény derült, hogy a kontrollként bevont másik nőhöz, egy lengyel cserediák program óta gyengéd szálak, valamint két eltitkolt gyerek fűződik.

mrbateman 2011.08.25. 11:37:49

@lárvalányhaj:
höhö...szinte hallom a belső monológot, amiben ilyen szavakat forgat nyelvével, mint "tudományos alkotóműhely", "szellemi epicentrum","minőségi szürkeállomány"
"...hiába lám-lám az élet mégis engem igazol, ki gondolta volna annó, hogy itt Bácsalmáson - a semmiből - a pusztából kinő ez az intézmény és bekerül az európai szellemi vérkeringésbe,...persze azt a kutatási eredményemet a "Harry Potter - jelenség társadalom formáló hatásáról - avagy kvalitatív kutatási módszerek a varázslóiskola középiskolás korosztályra gyakorolt hatásainak feltárásában" még Pesten sem tudták szőnyeg alá söpörni...hmhm (elégedetten mosolyog, szinte a könnye is kicsordul) látni kellett volna az öreg Fenyővári arcát, azt hitték eltemethetnek, leírtak, most meg hívnak a Humbold-ról tanítani, és velem leveleznek Athéntól Zágrábig,...jut eszembe azt a fasz Czigándy-t ki kell rúgatnom, túl sokat publikálgat mostanában,...na csak legyünk túl a 180 milliós TAMOP-os elszámoláson (azt még csinálja meg, nehogy kilépjen és megfekteti a pályázatomat) úgy ki vágom mint macskát szarni, helyére felhozom a polgármester lányát, úgyis elmegy szülni, addig átveszi az óráimat (persze helyettesítésbe) amíg utazok...

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2011.08.25. 11:55:09

@altoid:
Ja, azt bírom, amikor valakik (általában egy házaspár) alkotnak egy "új tudományt" és abban ők lesznek a legnagyobb szaktekintélyek. (név nélkül) Tanított minket egy ilyen szüttyős, bőrnyakláncos, kirsztusarcú pár, két óráig Dayka Margit videót nézettek velünk, majd elmondták, hogy az "illetőt" az érzelmei vezérlik beszéd közben.
Na ez a tudomány bazmeg.
És hogy a mosónők korán halnak.

lárvalányhaj 2011.08.25. 12:58:31

@mrbateman:

Úgy-úgy.

Plusz, a vén fasz jellemzően a zöld gondolat híve. Van vagy 8-9 (kisebb, kevésbé szem előtt lévő, kevésbé ellenőrizhető diszciplína esetén max. 4-5) önálló eredménye, és ezeket riszájklingolja már 20-30 éve. Régen még adott a látszatra, legalább más-más témájú és terjedelmű tanulmányokban próbálta újracsomizni a szarjait, de amióta akadémikus lett, simán megcsinálja, hogy betűre ugyanazt a publikációt leközölteti egy másik cím alatt.

A születésnapját seggnyalási célzattal folyóiratok, monográfiák ünneplik, "Harangvölgyi Béni hetven éves" és hasonló címekkel.

2011.08.25. 13:11:35

@lárvalányhaj: ebben Csurka volt a verhetetlen. Kiadta novellaként irodalmi ujságban, aztán szindarab, fogatókönyv, kisregény, néha a cím változott, vagy a nevek, de tök ugyan az. (Döglött aknák, Amerikai cigaretta, stb.)

Amióta magamévá tettem a komplett Mikszáth életművet, azóta tudom, hogy megcsinálta ezt már más is, igaz az öreg még vette a fáradtságot, itt-ott változtatott rajta.

Csurka már nem. Nem volt idő. Futotak a pacik.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.08.25. 13:16:46

@lárvalányhaj: akkor talán ideje lenne a "Tanári magatartásformák légüres térben"-t is reciklálni mondjuk "Fejezetek a vákuumpszichológia alapterületéről" címmel.

2011.08.25. 13:19:39

@lárvalányhaj: ezért kell tisztelni a matek és fizika PhD-seket:) Ott nem igazán lehet ilyen rizsákat elszórni, meg mindenféle fittyfasz folyóiratokba publikálgatni:)

lárvalányhaj 2011.08.25. 13:27:19

Vagy hallottatok már Bondavölgyi professzor úrról, aki úgy lett egy egész tudományág nemzetközi szaktekintélye, hogy még csak diplomát sem szerzett? Egyszerűen csak elkezdett írogatni egy olyan területről, amit korábban nem nagyon kutattak, és a publikációi, izé, _hiány_cikknek számítottak? És mivel ő, a kollégái többségétől eltérően, nyelveket is beszélt, hamar ún. nemzetközi elismertségre is szert tett?
Aztán professzor lett azon az egyetemen, amit egyébként el sem végzett.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.08.25. 13:32:46

megjegyzem, első szakdolgozatomat szennyvíziszap-komposztálás témakörben írtam, nem tudom, erre büszkébbnek kell-e lennem, mint egy Harry Potter-publikációra, mindenesetre az enyémre legalább el lehet sütni azt, hogy "hát ez elég SZAR téma" (itt illik fülig vigyorogva meggyőződve lenni, hogy ez a kurva ütős poén eddig senkinek a világon nem jutott eszébe.)

@lárvalányhaj: ki oda se ballagott...

mrbateman 2011.08.25. 13:33:52

@Hadrian77:
Remélem, h. igazad van, de őszintén mondom, h. tartok tőle, h. lényegileg ott sincs másként, csak más a műfaj. objektívnek látszik, mondjuk az is, de a kutatásoknál -tudományágtól függetlenül - alapvetően a témaválasztás a fontos, namost ha tökéletesen jelentéktelen, ezerszer "lekutatott" pl. algebrai témát választ, akkor hiába igaz, hiába van jól megcsinálva, alapvetően mégis érdektelen, haszontalan a végtermék,...ugyanaz a szitu, mint altoid által említett papi pálya presztizse a rendszerváltás után, stb, stb.

Az a gond, h. társadalomtudományokban nálunk 20 éve ez a l'art pour l'art tudományos munka folyik, ezt végülis még le szarná az ember, de ha a természettudományokban is ez van (nem tudom és hajlamos vagyok bízni bennük, h. nem így van, vagy lehet csak bízni akarok) akkor nagy a baj.

Ernoke 2011.08.25. 13:40:06

@vészmadár (pica pica): én ezt cáfolom, Maugham az egyik kedvenc íróm, mert izgalmas és szórakoztató. a Harry Pottert pedig többszöri nekifutásra sem bírtam végigolvasni, annyira unalmas volt, szerintem a te szakdolgozatod szórakoztatóbb irodalom, mint az...

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.08.25. 13:47:45

@mrbateman: a természettudomány olyan, valóban jelentős, tehát nem marginális kérdésekkel foglalkozik, mint például az ugróvillások anatómiája.

@Ernoke: most mit mondjak: mesét, mítoszt, fantasyt gyerekaggyal lehet csak olvasni. Nekem ez nem esik nehezemre, már ha érted:)

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.08.25. 13:49:10

@Ernoke: "Kritikai összehasonlító elemzés Somerset Maugham és JK Rowling prózájáról a szennyvízkomposztálás aktuális problematikájának tükrében."

lárvalányhaj 2011.08.25. 13:59:44

@vészmadár (pica pica):

Nekem is tetszett a Potter... mondjuk lehet, hogy van némi köze ahhoz, hogy itt van az asztalomon egy nagy tál gumicukor, és azt nyammogom éppen :)

Nadiposzi (törölt) 2011.08.25. 13:59:45

@lárvalányhaj:
Kevés modorosabb dolog létezik a 70-80 éves profok tiszteletére rendezett tanszéki konferenciákból, mentes ásvásnyvíz, termosz kávéval, pogi a sarki pékségből (számla: rendezvényszervezés). Köszöntők a kollégáktól - diszkréten felemlegetett, frivol egyetemi sztorik időszámításunk előttről - csontig benyaló egykori demonstrátorok - jelenleg tanársegédek, szinte könnyekig meghatódó még öregebb prof(ok). A feszültséget és gyászos komorságot a jelenlegi demonstrátor dolga oldani a hallgatóság nevében.
Könyvbemutató, of korsz. Ehhez képest a poszt könyvbemutatójának remekül bemutatott modorfaktora sehol sincs.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.08.25. 14:04:02

@altoid: tanulmányom zanzája annyi: Maugham idejében nem volt még Rotling, ellenben Rotling idejében már volt modem. ez fontos különbség...

@lárvalányhaj: a kólás a legjobb

mrbateman 2011.08.25. 14:04:54

@vészmadár (pica pica):
az ugróvillások autonómiája sokkal érdekesebb lenne!:-)

na baszki köszi az ötletet, lehet, h. ebbe beleásom magam, tudományágat alapítok,...megfelelő verbális képességekkel az észak-amerikai stílusú tudományos életben (azt kutatjuk, akit támogatnak) nem esélytelen a dolog, csak azt kell bebizonyítani, hogy az ugróvillások autonómiájának kutatása során elért eredményeket, hogyan lehet alkalmazni az egyre növekvő latino populáció beilleszkedési problémáinak kezelésében,...ez pedig gyerekjáték ugyebár.

2011.08.25. 14:05:24

@mrbateman: nekünk azt mondták, hogy tudományosan újszerűnek kell lennie a PhD-knak, matekban, fizikában azért bizonyítani is kell és egy meglévő, használatban lévő dolgot ezért nehéz újra elsütni szerintem.

J. S. Bach / Pierre Bezuhov (törölt) 2011.08.25. 14:20:52

Van egy szerény javaslatom: a jövőben egy tudományos közlemény címe maximum 7 szót tartalmazhat, egyik szó (jeleket és ragokat leszámítva) sem lehet 6 szótagnál hosszabb - így még a mozgószabályon sem kell gondolkodni.

2011.08.25. 14:24:04

Ejj basszus, lassan átmegyünk brit tudósokba:)

lárvalányhaj 2011.08.25. 14:27:30

@mrbateman:

Úgy látom, hogy a fő gond az, hogy, akárcsak a közszféra összes többi területén, itt is a ma 50-60 éves és afölötti generáció betonozta be magát mindenhová. Külső kontroll nincs, a belső kontroll meg van fojtva, mert a nagy öregek osztják a zsetont és a pozíciókat. De utánpótlás egyébként sincs, mert nincs rá pénz. (Bár a humán szakokat ma már az értelmes fiatalok nagy része elkerüli, így válogatni sincs miből.)

mrbateman 2011.08.25. 14:39:58

@J. S. Bach / Pierre Bezuhov:
Figyelemreméltó javaslat!
majd a végén milyen jól fog jönni az a sok karakter amit megspóroltunk,...nem mellesleg a nyomtatókat is tovább lehetne használni.

Jut eszembe az a vicc megvan, h.:
-Honnan származnak a skótok?
-A tékozló svábokat kitelepítették!

2011.08.25. 15:03:54

@lárvalányhaj: Haribo macht Kinderfroh , und Ervwachsen eben so - tehát ez nem jelent semmit

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.08.25. 15:04:59

@mrbateman: Végső célünk a haiku formában megírt tudományos recenzió!

Ugróvillások

Anatómiájának

Értelme nincsen

mrbateman 2011.08.25. 15:09:19

@altoid:
Ne kapkodjunk

kutattam eleget

talán mégis

Apropó, miről is szól a mai poszt, amit kommentelünk?!:-) (kicsit elkalandoztunk)

neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.08.25. 16:05:14

Bameg, én ilyenen VOLTAM! Szóról szóra ez ment. Bár a közönség összetételére kitérhettél volna. (magam übermodorosan hoztam a senki nem tudja, hogy bölcsész jónőt, akiről senkinek fogalma sincs, hogy került oda, vagy hogy egyáltalán a könyv címét érti) :DDD

aehrenthal 2011.08.25. 17:06:56

Kár, hogy nem tudtuk meg, mi lett a Hartwig Gyurival:))

Bandibacsi34 2011.08.25. 18:55:39

Magyartanarom nosztalgiazott anno, hogy milyen jo volt a cuci cenzura, mert minosegi cenzura is volt a politikai mellett. Persze en azt mondom inkabb akkor terjedtek el ezek az allam togyen elo firkaszok. Irnak egy olyan temabol, amit rajtuk kivul 20 ember ha elolvas. Anno egyetemen volt eloadas meg asszem leforditott konyv bemutatoja Braudel tortenelemszemleleterol (az o temaja az idorol szolt, ugye a napi aktualitasoktol a tobb evszazados periodusokig ). Ertelme nem volt (mondjuk a tortenelemnek az egyen szempontjabol nincs ertelme ) de a tanaraink villoghattak a franciatudasukkal a vendegeloado/iro elott.

A Tyne folyó déli partja 2011.08.25. 20:17:18

@altoid: egyetértek.@Dzsoni Kráncs: na igen, ezt velünk is eljátszották, már angol szakon (az irodalom órákon). egy oldalnyi mondanivalót 10 oldalban kértek.@lárvalányhaj: meg annak, hogy bizony jól van az megírva. nem véletlenül lett annyira népszerű. múltkor olvastam két könyvet is (mindkettő önéletrajzi ihletésű), mindegyik halál unalmas volt, annak ellenére, hogy a sztori érdekelt. de mindkettő íróján látszott, hogy nem igazán ez a mestersége, tele voltak rövid, egyszerű mondatokkal, ismétlésekkel, kb. mintha az lenne a regény, hogy reggel felkeltem, zuhanyoztam, reggeliztem, megittam a kávémat, elindultam dolgozni. kb. ennyire kifejtve.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.08.25. 20:24:26

@Bandibacsi21: Ez milyen igaz! A Kádár rendszer már a 60-as években kialakított egy "felkent értelmiséget", akik évtizedekre kisajátitottak maguknak szinte minden szakterületet. Voltak "hivatalos" írók, költők, zenészek, humoristák, újságírók. Ezek egy része tényleg tehetséges is volt, de mivel minden versenyt sikeresen kigyomláltak, remekül megéltek abból, hogy ugyanazt csinálták harminc évig, egyre fáradtabban és unalmasabban. Új generáció nem volt, nem hagyták a fiatalokat kibontakozni (esetleg egyet-kettőt, ha volt megfelelő hátszele). A legrosszabb, hogy a rendszerváltás után is nagyon sokáig megőrizték a pozícióikat. Ennek többek között az lett az eredménye, hogy a fiatal nemzedék egy része erősen értelmiség-ellenes lett, és vevő a legsötétebb szélsőséges ideológiákra. A kurucinfót többek között Sas Józsi bácsinak is köszönhetjük.

2011.08.25. 21:06:11

@altoid: erről nekem mindig az ugrik be, amikor a Gyula vitézben az okosok a stúdióban vitáznak a nézők felvetései alapján:)

lárvalányhaj 2011.08.25. 21:25:46

@Animacs (a Tyne folyó déli partja):

Ez meg a másik. A Potter azért különleges, mert az irodalomhoz értő magasan képzett értelmiségi éppúgy örömét leli benne, mint az olvasást máskülönben utáló kisiskolás.

2011.08.25. 21:42:29

Ha valaki nem olvasta még, egy kis zenei interjú ("Az élet diktálja a tempót"):
www.metropol.hu/kultura/cikk/770199

2011.08.25. 22:01:13

@tff: azért a végére még odafért volna egy köszönöm az interjút és további sok sikert :)

2011.08.25. 23:11:05

@Hadrian77:

Tény, hogy nem éri el egy lemezkritika vagy interjú szintjét a kalapácsos újságból, de azért kezdetnek nem rossz. _Lesz ez még így se_. :)

Nadiposzi (törölt) 2011.08.26. 08:53:03

anniversarium vicesimum quintum excavationum archaeologicarum Lussonii habentes
te cordialiter invitamus diem festum anno bis millesimo undecimo mense Augusto die
vigintesima septima hora quarta (10 a.m.) in Museo civitatis Paks et in arce Bathiana
sollemniter concelebrare

Egy rendezvényünk címe, csak szerényen és tömören.

2011.08.26. 08:57:17

@tff: ma már azt nem olvasom, pedig mai fejjel lenne érdemes elővenni a 15 évvel ezelőtti számokat:)

Ernoke 2011.08.26. 09:47:51

@Animacs (a Tyne folyó déli partja): jól van megírva...?:o szerintem egy használati utasításnak is változatosabb a szókészlete és a nyelvhasználata, mint annak... esküszöm, h kitartóan próbálkoztam, de nem jutottam tovább az első 30 oldalnál benne, pontosan azért, mert a színes, szórakoztató könyveket szeretem. de ez nem az.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.08.26. 09:52:28

@Ernoke: Harry Potter flamewar = Modoros :)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.08.26. 13:00:00

@vészmadár (pica pica): az én évfolyam- és szakdolgozataim nem szólnak semmiről. Tényleg. Van címük és egy csomó teleírt oldaluk de semmi érdemi információ sincs egyikben se, még lopás se. A parlamenti könyvtárban kimásoltam egy csomó könyvcímet, olvasgattam, ilyenek. A végén írtam, ha jól emlékszem talán a társaházakról, húsz oldal évfolyamdolgozatot. Kétharmada egy régi jogszabály összehasonlítása volt egy másik, 90%-ban azonos régi jogszabállyal.
@mrbateman: létfontosságú a kitörési pontok megtalálásában a kiugrási képesség...
@neccharisnyás útonálló: létezik, hogy a te seggedet stíröltem, ha már elkísértem anyámat a tudósklub következő szeánszára?
@altoid: és ennek a jelenségnek köszönhető pl az, hogy Györffy György úgy élte le életét, hogy nem taníthatott. Talán kevesebb lenne a sumérmagyar, meg Szíriusz-magyar, ha a magyar államalapítás legnagyobb kutatója az életét tanítással tölthette volna, ahelyett, hogy otthon írt volna (egyébként nagy horderejű) könyveket.
@Nadiposzi: az a szomorú, hogy én ezt értem. Tinédzserkoromban inkább pináztam volna.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.08.26. 13:09:23

@Professor Pizka: :DDDD
Nem hiszem. Nem tudósklub volt, hanem szlovák-magyar történelmi hermeneutika.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.08.26. 13:18:11

@neccharisnyás útonálló: akkor az egy másik jóalakú bőcsészlány volt, a legutóbbi tudósklub az egy nagydoktori védés volt az MTA-n, hardcore szociohistoriográfiai témában :-)

neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.08.26. 13:28:43

@Professor Pizka:
Hű, viszont a műfaj jó! Legközelebb lesz, szójjá, azt megejtjük! :-)
MTA-nál már úgyis szeretnek.

Ernoke 2011.08.26. 13:32:40

@altoid: nem ez az egyetlen modorom:D

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.08.26. 14:06:11

@neccharisnyás útonálló: anyukám egyidejű örömére és bánatára én gyakorlati pályára kerültem, úgyhogy (legalábbis a közeljövőben) nem várható, hogy valamilyen témában hétszáz oldalas monográfiát írjak, holott kedvem az vóna hozzá :-)
De ha van valami tudósklub _csörögjünk össze_ és irány :-)

neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.08.26. 14:12:59

@Professor Pizka: :D
Mibe kevertem magam már megint. Nem mondok SEMMIT! :-)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.08.26. 14:22:38

@neccharisnyás útonálló: ugyan, már Stefi gróf is csak azért alapította az egész kócerájt, hogy jóseggű bőcsészlányokat nézegessen ott ;-)

A Tyne folyó déli partja 2011.08.26. 19:33:49

@lárvalányhaj: pontosan. de látod, vannak itt irodalomhoz semmit sem értők, de ők megmondják. mint mikor nekem azt akarta valaki megmagyarázni egy fórumon, hogy ha Józsi kőműves bácsinak nem tetszik egy regény, akkor az rossz. Virginia Woolfról, meg James Joyceról volt szó...az illető kifejtette nekem, hogy ezek szar írók...
@Ernoke: akkor nem azt olvastad..vagy biztos rossz fordításban. pedig bizony jól van az megírva, egyáltalán nem tőmondatokban, és kevés szót használva.

Nadiposzi (törölt) 2011.08.26. 21:30:17

@Professor Pizka:
Akkor a megadott helyen, időben szeretettel várunk. Mondjuk nem a csöcsös holland nyelvű pólóba fogom nyomni, az ziher, de ződ rövidnaci, kockás fehér rövidujjú kombóban nyomuló szemüveges arcnál jó vagy egy sörre, jelszó: "Poszáta"

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.08.27. 20:12:21

@Animacs (a Tyne folyó déli partja): mondjuk a kőművesednek abban igaza van, hogy james joyce tényleg szar.

A Tyne folyó déli partja 2011.08.27. 21:25:49

@vészmadár (pica pica): nem a kőműves mondta, hanem egy műszaki fordító. hogy ha valakinek nem tetszik egy regény, az azért van, mert az a regény irodalmilag szar. meg ha Józsi bácsi nem érti, akkor az szar. és Virginia Woolftól "csak ennyire telt". ja, ez egy irodalomban jártas ember:)

2011.08.27. 22:24:00

@Animacs (a Tyne folyó déli partja):

Mitől lesz egy alkotás irodalmilag jó, mikor fogják az irodalomhoz értők azt mondani róla, hogy jó? (Mert pl. az irodalomhoz értők annak idején Petőfiről is azt mondták, hogy szar, most meg már azt mondják, hogy jó.)

2011.08.28. 09:38:08

@Professor Pizka: Az en szakdolgozatomat köszönettel át vette egy ismert roma portál, a honorról persze lemondtam.
Amúgy sem mentem túl a kötelező 40 oldalon, (képekkel együtt), rövid volt, roma ételreceptekkel a végén.

... nem, nem azzal kezdődött, hogy lopj egy tyúkot.

2011.08.28. 11:11:24

@tff: majd ha a fizikusoknak sikerül megalkotni a kvantummechanika és a newtoni mechanika összegyúrását egy képletbe;)

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2011.08.28. 16:26:51

@lárvalányhaj:Valami ilyesmi maradt meg a Potter regényekből bennem, hogy "Ron, Harry és Hermione lélegszakadva felszaladtak az ágasbogas nagylépcsőn majd sorban kikukkantottak az ódon-dohos titkosfolyosó félhomályos betüremkedésébe és elmormolták a lélegzetvisszafojtó varázsigét, ami persze csak Ronnak nem sikerült, de végül Harry egy huszárvágással kibontotta a falat, szóval Friccs úr meg a macskája nem látták meg ahogy Hermione leguggol és egy kis pisitócsát csurgat az évszázados festmények rosszalló tekintete alatt..."

Intizar 2011.08.28. 22:58:11

@vészmadár (pica pica): Hörr! Előrehaladott korom és görnyesztő súlyú humánműveltségem mellett is rajongója vagyok Harry Potternek. De hogy valaki Jókait lecsúnyázza miatta, no az már mégiscsak CSAKUGYAN! Piha.

lárvalányhaj 2011.08.29. 02:34:49

@Intizar:

Elismerem Jókai irodalomtörténeti jelentőségét, tudom, hogy nélküle Esterházy és a többiek sem lennének sehol.
Viszont nem értem, h egy olyan regényhőst, mint Berend Iván, ki tudott komolyan venni. Mégis ki tud komolyan venni egy olyan regényhőst, aki egyszerre profi bányász, természettudós, párbajozó, lovas, társasági ember stb.?

Viszont maga a regény nagyon szórakoztató, mert vannak benne ilyen szavak, hogy "könlég" meg "szénsavany".
Sőt, dínók is vannak benne, és mint közismert, minden faszább, ha vannak benne dínók is.

@Blassius:

:DDD
jogos :D

Intizar 2011.08.29. 03:39:33

@lárvalányhaj: Hát, én Esterházy nélkül könnyebben elvolnék, mint Jókai nélkül. Nem irodalomtörténetileg, csak úgy személyesen. Berend Iván? Jól van, hát mese! Tudni kell mesét olvasni, mert különben sok jóról lemarad az ember. A nagyszerű való világban "nincsen" Szindbád sem meg Minarik Ede sem. Vagy Don Quijote vagy Miskin herceg. Pedig minden faszább, ha van benne herceg. Akár szőke, akár félkegyelmű.

2011.08.29. 08:15:29

@Intizar: nem mese az kérem, akkoriban még voltak polihisztorok:) Fentebb említett Széchenyi István is írt könyvet lovakról, pénzügyekről, volt katona, ésatöbbi:) Kicsi volt még a világ:)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.08.29. 08:48:55

@lárvalányhaj: nos igen, a dinóknál jobban már csak valami jóseggű, ábrándos tekintetű filológus kollegina dobja csak fel jobban az irodalmat :-D

Amúgy ezt az embertípust egy évszázaddal később kék "laszteksz" kezeslábasban, kívülre vett piros gatyában, nyakában egy piros lepedővel és szembefésült hajjal filmesítették meg. Jókai visszafogott volt. Mellesleg Jókait nagyon irigylem, száz évig megélt kamaszkori ábrándjai publikálásából. Mondjuk ehhez kellett Gyulai Pál, akit az első magyar hype-csinálónak is nevezhetnénk, meg egy anyagias nő, aki miatt nem lehetett abbahagyni az írást.

@Intizar: Bizonyám, egy olyan helyen, mint a Helm-szurdok, kétszáz íjásszal Szarumán összes orkját el lehetett volna rendezni, de mennyivel faszább a huornokkal... :-)

A Tyne folyó déli partja 2011.08.29. 14:38:18

@tff: kidolgozott cselekmény, szóhasználat, szókincs, nem tele egyszerű mondatokkal, kidolgozott szereplők, tulajdonságaik, stb. stb. újítás esetleg (a modernisták azt unták meg, hogy már megírtak mindent, sztorit nem lehet újat kitalálni, ezért elkezdtek mindenféle újítást, pl. dobozban, lapokban árulni a könyvet, egy fejezetet azonos sorminta jelentett).

az, hogy nem tetszik, vagy nem érted, nem jelenti t, hogy irodalmilag szar. ennyi erővel a Romana, meg hasonló stílusú írások a legszínvonalasabbak, sokan veszik, szeretik őket, könnyen értelmezhetőek...

A Tyne folyó déli partja 2011.08.29. 14:58:58

@lárvalányhaj: miért ne lehetne valaki egyszerre mindez? van, akit sok minden érdekel, és foglalkozik is mindennel. miért ne?

lárvalányhaj 2011.08.29. 18:37:50

@Animacs (a Tyne folyó déli partja):

De olyan nincs, hogy valaki mindig minden helyzetben tökéletesen kompetens, és emellett még a jelleme is makulátlan. Számomra az ilyen karakterek nem túl hitelesek, inkább csak kuncogást váltanak ki.

A Romana meg halál szar, hihetetlenül igénytelenül van megírva, és még csak nem is kefélnek benne. Egyszerűen nem értem, hogy miért olvas bárki is ilyesmit.

A Tyne folyó déli partja 2011.08.29. 18:46:39

@lárvalányhaj: jó, de Jókai romantikus volt:) Berend Iván rossz tulajdonságait biztos nem írta meg:P

amúgy, vannak ilyen könyvek, emlékszem, még nyolcadikban kellett írni vagy könyvismertetőt, vagy kritikák. ott írtam az Aranygyűrű c. regényről, Révay József írta. na, abban pont ez van, mindenben a főszereplő a legjobb, ő nyeri a főzőversenyt, meg szépen énekel, már kicsit unalmas volt, hogy megint van valami verseny, és na vajon ki fogja nyerni?

szerelmesfüzetet utoljára kamaszkoromban olvastam, abban még szex nem volt, a Romanaban sincs? az csak romantikus?:)

lárvalányhaj 2011.08.29. 19:20:50

@Animacs (a Tyne folyó déli partja):

"jó, de Jókai romantikus volt:)" persze, értem én, h ez a koncepció része volt... de attól még mai szemmel nézve fura.

Az meg a másik, h Jókai könyvei... öhm, eléggé patriarchálisak.

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2011.08.29. 19:34:40

@Animacs (a Tyne folyó déli partja): a Románában asszem csak utalás van rá, kb így: "Vivienne ölét elöntötte a forróság miközben karcsú ujjai Frank gesztenyebarna haját markolászva nyögdécselt édesdeden mint egy nagyszemű, bájos bambi"

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.08.29. 20:23:12

@Blassius: A Tiffany az jobb volt, abban valamivel jobban kibontották a lényeges részleteket. Persze a magamfajta kamaszfiúnak a Schulmadchen Report volt az igazi művelődés a Sat1-en.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.08.29. 21:28:55

@lárvalányhaj: férjed megengedte, hogy ilyeneket írogass? :-)

escargot 2011.08.30. 18:59:27

@altoid: Bizony, a Schulmadchenreport. Könny szökött a szemembe. Mai fejjel egyébként a korrajz része az igazán izgalmas: utcaképek, kocsik, lakásbelsők, ruhák, stb. Csak nemfizetős portálról sokáig tart részekben letöltögetni...

Emerenz 2011.09.04. 13:45:39

Hehe... nekem filozófiatanárom volt ilyen, aki kb. minden előadásán és szemináriumán hosszan fejtegette, hogy most az idő hiánya miatt csak érinteni tudja a témát :-)
süti beállítások módosítása