A vállalkozó nagybácsi

2011/01/02. - írta: Modor Tibi

 -Szevasz Krisz, édesapám, de rég láttalak! Na, jó formában vagy, kicsit kikerekedtél. Hallom, nem vált be úgy az egyetem, ahogy szeretted volna? Ne is bánd - a nyelveket így is faszán beszéled, így meg legalább valami hasznosabbat fogsz tudni tanulni. Szóval mik a tervek? Anglia? Nem mondod. Meg is kaptad az állást? Ó, hát mire megjön a munkavállalási édesapám, az minimum egy fél év. Idefigyelj, tudok én neked jobbat. Most a Fidesznél van ez a Kossuth-terv, tudod. Na, alapítottunk itt pár üzlettárssal egy céget, külön erre a tervre szakosodva, és hatalmas pénzek forognak benne - pályázatokat készítünk, külföldiekkel tárgyalunk, ilyesmi. Na ide kellene nekem segítség. Tudod, nekem MÉG ANNYIRA nem jó az angolom meg a németem se - szóval nem tudnának már eladni, meg simán megértetem magam bárkivel, már előadást is tartottam mindkét nyelven - de azért jól jönne egy ilyen gyerek, mint te. Az miatt, hogy fordítani kéne, tolmácsolni, ilyesmik. Ha nem tetszik, akkor sincs gáz, legfeljebb tényleg kimégy az angolokhoz. Nincs harag meg semmi kötelezettség.

De szerintem hülye lennél. Figyelj, itt annyi pénzről van szó, hogy soha többet nem lesz gondod semmire. Hamarosan lesz szerződés is, addig meg majd alkalmanként adunk valamennyit. Egyelőre még várunk mindenféle befizetésre, szóval csak pár ezret tudunk csengetni, de ahogy elkezdenek befolyni az első pénzek, soha nem akarsz te majd innét elmenni. Bejelentünk 30-ra, 40-re, a többit meg majd zsebbe kapod. Kapsz mellé telefont, lesz kocsi - járunk majd rendszeresen külföldre: Angliába, Svájcba, Olaszba, Németbe, mindenhova. Elegáns szállodák, kaja, pia, csajok! Jól hangzik, mi? De akkor szépen fel kell majd öltözni, szóval ilyen pincérnadrágok ne legyenek rajtad, ilyen sebeket nem akarok látni a könyöködön... mi történt? Busz után futottál? Hát te hülye vagy, Krisztián. Jegyezd meg, hogy busz, villamos és nő után sosem futunk, mert mindig jön a következő. És most nézd meg: megérte, őszintén? Nem, mi? Szóval tessék szépen beszerezni valami öltönyt. Aztán persze majd kifizetjük azt is, elosszuk szépen a bevételt. Most gyere már, bemutatlak az társamnak, ennek a Puporka Gézának - nem kell megijedni, cigány, de amúgy rendes ember. Ja, és az ilyen keresztszülős dolgot ne nagyon hangoztasd - azt hazudtam nekik, hogy (suttogva) ssssidók vagyunk, okézsoké?

...

-Jó napot kívánok, Pulsay Krisztián vagyok, a Weinrich Zoltán úr kereszt... illetve unokaöccse.

-Szevasz, öcsém. Na, milyen kis izmos gyerek vagy te - olyan kis súlyemelő. Hány éves is vagy? Olyan 12-13, mi? Húsz? Az igen. És katona voltál már? Nem? Na jól van, akkor te még nem tudsz semmit. Figyelj már, most így beugrónak ezt a Hartmut Westermeyr nevű bécsi faszikámat kéne felhívni, fogd rövidre a dolgot, mert feltöltőkártyás telóval nyomjuk, hát tudod, mert a diszkréció miatt. Mondd meg neki, hogy ki vagy, hogy az én tolmácsom vagy, és hogy holnap reggel találkozunk vele Győrben. Na, ne fossál, már hívom is, beszélj vele szépen. Idefigyelj, ha velünk szeretnél dolgozni továbbra is, akkor ez a minimum. És ami itt köztünk történik, és amiről szó van, arról senkinek semmit. Itt hatalmas pénzek forognak kockán, és csak azzal tudunk együtt dolgozni, aki ezt komolyan veszi - ahogy mi is.

-Ja, grüß Gott, Herr Westermeyr, hier spricht Christian P...

-Kérdezd meg tőle, hogy mikor fizetnek! (Krisztián közben még beszél) A kurva életbe. Ezek leléptek a pénzünkkel. A kurva anyjukat. Mondd meg neki, hogy holnap reggel 10-kor Győrben, az Aranyszarvasban! Na jól van. Bassza meg Norbikám vagy hogy is hívnak, mit tudtál vele 10 percig beszélni? Mondtam, hogy fogd rövidre. Na nézd csak: itt van ez a szerződéstervezet, öcsém. Ezt holnapra lefordítod, rendben? Angolra meg németre. Amúgy jól vizsgáztál, fiam. Most nincs nálam sok, előlegként itt van ötezer, költsd el egészséggel. Vidd el moziba a kisbarátnődet, ha van. De meg kell komolyodnod, Roland. Akkor Krisztián. Ha azt szeretnéd, hogy továbbra is velünk dolgozhass. Volt itt már előtted egy tolmács buksza. Félvállról vette a dolgokat, úgy basztuk ki, mint macskát szarni.

Akkor holnap reggel 7-kor találka a Bem téren, legyél bekapcsolva! Ja, hogy nincs telefonod. Zoli bazmeg, az hogy a faszba lehet, hogy ennek a gyereknek még nincs telefonja? Na jól van, majd kapsz. És akkor bemutatunk téged annak az angol faszinak, a Miszter Declan úrnak, talán skót vagy ír, fasz tudja ezekről, hogy mifajták. Nagyon befolyásos ember: az angol miniszterelnök a legjobb cimborája, napi rendszerességgel jár be a Parlamentbe, az angolba, meg együtt golfoznak. A külseje ne tévesszen meg - hogy hiányzik 1-2 foga, meg hogy ilyen szakadt ingekben lófrál, kicsit topis a tag - ő már megteheti, tudod. A zsebében van a fél szigetország, és most itt van, hogy nekünk segítsen.

Aztán ott legyél, és valami normális cuccot vegyél fel, értem?

141 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2011.01.03. 10:58:03

@El Topo (Sgt. Elias): az a KGB és a moszkoviták keze miatt volt és ha jól emlékszem sisak is volt rajta.

El Topo (Sgt. Elias) 2011.01.03. 11:03:33

@Hadrian77:
Én nem nagyon hiszek ebben a KGB-s verzióban.

Szegény Szabó Rozáliát viszont agyonbaszta a villám.

2011.01.03. 11:15:47

@El Topo (Sgt. Elias): ha csak arra gondolok, hogy szakközépiskolás koromban miket műveltünk a műhelyben az esztergagépekkel...
kiráz a hideg

El Topo (Sgt. Elias) 2011.01.03. 11:17:54

@Hadrian77:

Régebben, mikor még voltak Magyarországon szakmunkástanulók, minden évben volt egy két olyan eset, mikor a vidám cimborák egymás seggébe dugták a kompresszor csövét.
Aztán csodálkoztak, mikor estére szépen meghaltak.

2011.01.03. 11:19:28

@El Topo (Sgt. Elias): öcsém harmadéves bölcsődés korában vesztette el a jobb mutatóujjáról az utolsó ujjpercet munkahelyi baleset következtében.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.01.03. 11:21:33

@El Topo (Sgt. Elias): ja. még pár éve is minden tavasszal volt egy-két ilyen mínuszos hír.

2011.01.03. 11:31:46

@El Topo (Sgt. Elias): voltak ezek a tekerős körhinták. Egy hordó közepén egy tengely, beültél, kormányt tekerted és pörgött. Volt a tengelyen egy lyuk ahova ha betoltál egy kis rudat akkor reteszelt a rendszer, na ő az ujját dugta be, másik gyerek meg elkezdte tekerni. Aztán sorozáson mondták neki, hogy lövésznek így is jó lesz.

2011.01.03. 11:46:23

No mi az srácok, jön a ki tud hülyébb/borzalmasabb/viccesebb munkabalesetről? :)

Meséljek nyomdásztanuló koromból? Forró ólom, nagy fordulatszámú, hatalmas ofszet hengerek, tonnásra pakolt raklapok, kézikocsik, körfűrész, etc...

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.01.03. 11:47:50

@El Topo (Sgt. Elias): nem értelek, ha neked már embereid vannak, akkor TE minek mész a gödörbe, pláne ha fosol? arra van az ember:)

El Topo (Sgt. Elias) 2011.01.03. 11:48:38

@Hadrian77:

Az szép, bár a nagyobbik húgom is csippentett gy darabot a másik húgom kezéből, kempingszékkel.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.01.03. 11:53:23

@Brother Love: és az a szag (illat!)... amikor a szedőbácsik kiszedték ólomba a nevem :-) a mai napig minden könyvet szagolgatok, néha a könyvesboltban vagy az újságosnál hülyének is néznek :-)

El Topo (Sgt. Elias) 2011.01.03. 11:58:13

@Professor Pizka:

Ez olyan beteg, hogy sokszor megnézem, csak úgy.

Nadiposzi (törölt) 2011.01.03. 12:22:13

@Professor Pizka:
Kiváló oktatóanyag, német nyelvleckének sem volt utolsó.
Nálunk egyszer egy parkoló kamionnak ment neki a mi Klausunk, igaz, olyan részeg volt, hogy kiszállni sem bírt. Minek ül valaki targoncába szilveszterkor?

2011.01.03. 13:04:56

Ugyan ez a nagybácsi jó pár évtizeddel korábban a Vállfás Gyuszi, de az legalább ártalmatlan bolond volt

2011.01.03. 13:19:49

@Professor Pizka: egyik élelmiszer lánc raktárában a villára állást azzal fejlesztették tovább, hogy lovagi tornát szerveztek, a villára állók a hónuk alá fogtak valami hosszút és szembe mentek egymással.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.01.03. 13:56:14

@Hadrian77: ezek meg vagy igazak, vagy nem. Én őszintén kételkedem ezekben. Kb olyan viszonyban lehetnek a valósággal, mint a "rajzszöget tettünk a köcsög ofő székére" típusú vagánysztorik. Ahol a valós történet annyi volt, hogy a kis csíra gyerek egyszer megkérdezte, kimehet-e WC-re, és nem tette a végén hozzá, hogy kérem."

2011.01.03. 13:59:04

@vészmadár (pica pica): hát ha jegyzőkönyvet olvasol az esetről, akkor van valami valóságalapja biztos van.

2011.01.03. 14:30:16

@vészmadár (pica pica): Nem dolgozott maga sohasem szocialista nagyüzemben, azért nem tudja, hogyan múlatja a (munka)időt a jómunkásember!

A seggbe dugott sűrített levegő megtörtént eset, de elmés szakmunkástanulók fabrikáltak villamosszéket is társuknak, előfordult kilincsbe vezetett áram is.

Néhány személyesen tapasztalt/gyakorolt, vicces sport:

- kézi raklapemelő kocsival (ún. béka) extrém rollerversenyek a folyosókon, csarokokban (kizárólag Isten különleges kegyelmének köszönhető, hogy nem gázoltunk halálra senkit)
- ólommal megrakott kézikocsik (3-400 kg) távlökése, időnként faltörő kosként alkalmazása ajtók, bútorok ellen
- szedőgép ólomüstjének tetejére maroknyi celluloid dobása (hirtelen felcsapó, hatalmas lángnyelvet eredményez), persze úgy, hogy az áldozat valamiért odahajoljon, mert olyan vicces, ahogy lepörköli a haját... (ezt én sohasem csináltam, bár ritka szemét kis suttyó voltam amúgy)

Az olyan enyhe tréfákat, mint a takarítőnő vödrébe, a szennyes víz rejtekébe 15 kg ólom pakolása, illetve hagyományos nyomdász tréfák, mint "ólomkukac", illetve a félanalfabéta segédmunkás elküldése raszterpontért (jó esetben fél napot bolyongott a boldogtalan a hatalmas épületben, kezében egy vederrel, mert mindenhonnan továbbküldték: "nálunk már nincs, menj fel a negyedikre a TMK-ba!" már nem is említem.

Ha jól tudom, szállodákban pl. a szálloda haszonkulcsáért küldik a szerencsétleneket, építkezéseken, gyárakban violinkulcsért mennek. (Utóbbi esetben, ha a kollégák különösen gecik, 15-20 kg-os vasdarabokat sóznak az áldozat nyakába, persze azzal is megjáratják 2-3-szor - "nem jót adtak, ez balos, menj vissza egy jobbosért, stb.")

2011.01.03. 14:32:35

@Brother Love: kanyarfúró, reszelőzsír stb. ...

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.01.03. 14:37:41

@Brother Love: a szocialista nagyüzemekben senki nem dolgozott. ha azt tettevolna, akkor nem békával rollerezik, ugye. És ha nem végstádiumú alkoholista elvtársbácsik bohóckodtak volna a gyárakban, akkor a véletenül ilyennel majomkodó hülyegyerekeket egyből ki is basszák. Az utcán aztán jópofáskodhatott volna a villanyoszlopon, villamosszékként.

2011.01.03. 14:40:04

@Hadrian77: Azaz... klasszikusok.

A legkeményebb, amit 100% hiteles forrásból halottam: egy balféket a Biogal Gyógyszergyárban beöltöztettek teljes vegyvédelmi ruhába (csizma, overall, gumikesztyű, stb.) és egy vödörrel a kezében elküldték vákumért. Az is bejárta az egész üzem területét.

2011.01.03. 14:43:33

@vészmadár (pica pica): Jójó, ez igaz. De ugyan mi értelme a "mi lett volna, ha?" kérdésnek? :)
Ez volt, ez ment. Még loptak is. Nem, nem csak az igazgatók, mindenki. Azok is, akik ma döngetik a mejjüket, hogy "felépítettük a 'zországot, ledolgoztam egyéletet!".
Hát persze.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.01.03. 14:46:43

@Brother Love: tudom, ezek a kis gecik ezen szocializálódtak, ezért verik állandóan a nyálukkal kevert taknyukat, hogy miazhogymárne...

GERI87 2011.01.03. 15:18:43

@El Topo (Sgt. Elias):

Minket is rémisztgettek ilyennel de nem hittük el.
Mondjuk eszünk ágába se volt feldugni sehova...

@Professor Pizka:

ÁÁÁÁ:)

De rég láttam...
Aber Klaus..höhö

noirp 2011.01.03. 16:37:15

öhrm

nekem vállalkozó apuka szerény és okos kisfiával volt dolgom anno
revelatív volt!!

Lehet, hogy Krisztiánt nem viszik jégre, sőt. Két év múlva már fontosember lesz belőle, pedig pont olyan hülye lesz szegény ifjú titán, mint mikor kiesett az egyetemről.
Tárgyalópartnerei nem szólalhatnak föl utólagosan, mert már rég elvitte őket az agyérgörcs :))

janomano 2011.01.03. 17:37:24

A nagybácsi nem taxis volt régebben?

2011.01.03. 19:18:25

@Brother Love: ugye ha már elszámolunk mindenkivel azért a 40 évért, a zemberekkel is el kellene, akik szétlopták az üzemeket meg a gyárakat.

Veronka 2011.01.03. 19:31:11

Ennek a típusnak az áldozata legtöbbször az Ember Akinek Ötlete Van (továbbiakban EAÖV). Jellemzöen mérnökember pl. Miskolcon végzett de akár autodidakta technikus is lehet. Szocialista nagyüzemben kezdett, ahol ötletei voltak, újításai, de ezt csak akkor lehet bevezetni, ha az osztályvezető is aláírja, ha még fontosabb, akkor a főosztályvezető is. Ezért az EAÖV az elején még tapasztalatlanságból/kényszerűségből együtt újított velük, de pár eset után, amikor a nagy zsét lenyúlták és neki be kellett érni a morzsákkal, (beutaló a Balatonhoz) már óvatosabb lett. Emiatt azután összeveszett a káderekkel, összeférhetetlennek minősült és másik céghez került. Így tett szert lassan arra, hogy őt a kommunisták elnyomták, egy ötletét sem tudta megvalósítani. Kissé megkeseredett. Felesége jellemzően tanárnő, könyvtáros vagy védőnő. 1+2 félszobás panelban laknak, néha apósék támogatják őket, küldik a falusi élelmiszert. Mert anyagilag nehéz előbbrejutni, mert őt a kommunisták mindig kicsinálják. Eljön a rendszerváltás. Itt a nagy lehetőség EAÖV most majd megmutatja, hogy milliomos lesz a nagy ötletből és visszavág a sógoréknak. Sógor ugyanis TSZ melléküzemágban vagy gmk-ban sok munkával, de jut előre, csurran a legújabb elektromos gépecskékre a háztartásban. Amikor EAÖV gyermekei meglátogatják az unokatesókat, ott mindig új csodák vannak. Az EAÖVnek egyébként semmi kereskedelmi vagy marketing érzéke nincs, az adózási rendszer a mai napig Terra incognita számára, adóbevallását a felesége készíti, mert ő ezeknek egy vasat sem, meg egyébként is ... De zseniális ötlete van napkollektorra, szélenergiára, tyúknevelőre. Csak egy kis tőkéstárs kellene és már dől is a pénz. Mert a piacon kaphatónál 10szer olcsóbban és jobban ki tudná hozni. És ekkor találkozik a Vállalkozóval, aki tudja, hogy van egy tuti pályázat, csak... És itt hiába az após intő szava, az özvegy édesanya utolsó megtakarítása is beleveszik.

2011.01.03. 19:34:38

@Professor Pizka: Az apósom nyomdász volt, mert csak 1 gyerek volt, de abból urat neveltek a szülők.
Fehérkesztyűs úri embernek számított. Kiszedték alapot, aztán irány a Kas szálló megy a Hungária, biliárd hajnalig.

(Végül is nem ebből élt, kártyázott. Egyszer elküldték Pestre tovább képzésre, haza jött, új öltöny, csináltatott cipő méga koffer is új volt. Hogy miből? Pesten is szeretnek kártyázni az emberek, kisfiam, de nem tudnak)

2011.01.03. 19:42:10

@Brother Love: Felépítették az országot: hozott anyagból a Pingyomban, vagy az Almári telken.

Ledolgoztak egy életet: ugyan ott hétvégén, szakadásig, hogy aztán hétfőn a munkahelyen kipinhenjék magukat.

Anyám raktáros volt, amikor meghalt és kiürítettem a portát a szám is tátva maradt, mert nem tudtam elképzelni mire kellett neki fióknyi tüzógépkapocs, csavarlazító, tejes zsacskó tekercsben, a 12 db cirkseprűról nem is szólva.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.01.03. 19:55:50

@Veronka: a magyar ember az újítást titkolta ahogy bírta. mert ugye a normár az újítással lazán hozták 850%-ra, a gépidőt tudták másra használni, basztak becserélni 500 Ft. egyszeri prémiumra és dicséretre. Ismerek néhány hatvan körüli embert, akik órákat tudnak fusizásról beszélni. Dehát akkor is élni kellett valamiből... Nem tudtak volna a komcsik annyi embert felakasztani, amennyi ezzel a fejekben okozott kárral felért volna.

2011.01.03. 20:22:27

@Frengi: a nyomdászok voltak a munkásmozgalom arisztokratái.

cd-r 2011.01.03. 20:49:56

@Frengi: "csavarlazító, tejes zsacskó tekercsben"

szipu?

chilis csokoládé 2011.01.03. 21:06:20

@blur7:

Nem is igaz. Az én kedvenc ételemet nem ismeri :)

Judea · http://roleplay.blog.hu 2011.01.03. 21:09:39

@Veronka: Ilyen munkatársam van, kb. nyugdíj előtt van, de tele van ötletekkel az energetika terén. Kéményhatást kihasználó generátor, meg ilyenek. Bármilyen mitológiából levezeti neked a magyarok eredetét és még rovás írni is tud.

chilis csokoládé 2011.01.03. 21:16:30

A poszt gyengének tűnt. De a kommentek feldobták.

Veronka 2011.01.03. 21:52:47

@Judea: Csakis. Ezek az érdeklődési területek abszolút együtt járnak :) a gaz zsidók tagadják csak, hogy a magyarok 30 ezer éve itt élnek, és akik a csodálatos találmányát sem hagyják befutni.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.01.03. 22:27:12

@Veronka: na ez igen, a zseniális ötletek embere! Akarok egy ilyet már régóta. Mondjuk ami saját használatra nem hülyeség (napkollektor), értékesítésre már problémás lehet.

2011.01.03. 22:42:33

@cd-r: áh dehogy, az anyám csak sima alkesz volt, sört ivott, viszont nem dohányzott, mert fő az egészség.Azt mondta, hogy azért árt meg neki olyan könnyen, mert sokat dolgozik.

Valami tejes cégnél dolgozott. Gyerek koromban a tejfölt és tejföllel ettük, a tejet csak azért nem hozta haza, mert az olcsó volt, nem érte meg cipelni. De nem a tejtermékek voltak a menők, hanem az IFA meg a Robur alkatrészek. Eszméletlen raktár készlet volt otthon, pedig mikor meghalt már 10 éve nyugdíjban volt, és mégis.

Apám a bányánál melózott, na ő aztán nem volt ilyen ügyes, mert mit hozott volna haza? Lignitet? Adtak széncédulát, de ő amúgy sem volt az a fajta, született lúzer, szerintem még a villanykörtét is a boltban vette (villanyszerelő volt).

Egy ismerős csaj Egerben a palackozóban dolgozott, mesélte, hogy ha nem vitt haza naponta 2 üveg bort (a rajnai papalckosból) akkor úgy érezte, hogy aznap ingyen dolgozott.

Egerben a cigarettát kilóra vettük annak idején, esetleg szálra, 1000db os tételben, a Domángyárból (Dománnak hivtták a dohány gyár igazgatóját)

Hűtőszekrényben tároltuk a cigit, hogy ne száradjon ki. A mai napig megnyalom a cigarettát mielőt rágyújtok, pedig már a gyár sincs meg, pláza van a helyén.

Így építettük a szociálizmust, na csoda-e hogy nem jött össze? A csoda az, hogy addig is tartott.

Veronka 2011.01.03. 23:07:43

@Modor Tibi: A kedves papám az ezermester alfajban futott, még a csavart is maga menetelte, képzelheted mi maradt utána "jó lesz még" alapon. De legalább a világot nem akarta megváltani szerencsére. Viszont a szombat hajnali - na jó délelőtti - flexeléseket bírnám feledni. Meg a recsegő Kossuth rádióból kihallatszódó kabaré ismétlés közönségröhögését.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.01.03. 23:31:54

@Veronka: ó igen a rádiókabaré. Farkasházy Tivadar egy ultimate, feketeöves szuperbuddha, ugyanis Litkai Gergely személyében még életében feltűnt a reinkarnációja.
Szerintem a Dalai Láma ezért jött ide, mert ilyet még ő sem látott.

nandras01 2011.01.04. 01:00:55

@Hadrian77: én csak azon csodálkozom, hogy egyáltalán vannak felnőttek. a gyermekkorban elkövetett csínytettek következtében gyakorlatilag mindenkinek, még 12 éves kora előtt balesetben kellene meghalnia...
a hideg kiráz, ha visszaidézem saját ifjúkori hülyeségeimet, ennél jobban csak akkor vannak lidérces álmaim, ha eszembe jutnak azok az esetek, amelyeket a saját fiaim éltek túl.

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2011.01.04. 07:56:12

@Veronka: én ezt bírom a szocióban a legjobban, hogy kitermelte magából ezt az önellátó, mindent megreszelő, gyűjtögető életmódot folytató preshisztorikus embertípust, persze mindezt a fejlődés jegyében. De nem tudtak apáink mit csinálni. Hiánygazdaság volt. Mindent drótokkal meg farostlemezből kellett kiókumlálni. Sok epokitt ragasztó felhasználásával.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.01.04. 10:03:03

pont ezért mondom én mindig, és leszarom ha diszkriminatív: 40+ emberek kussoljanak erkölcs, becsület, munka, tisztesség, nyugdíj, járulék, meg "nekemezjár" ügyben. Ennyi. Én sem használom ezeket a szavakat magamra, de ők se tegyék, mert nincs rá alapjuk.

El Topo (Sgt. Elias) 2011.01.04. 10:14:52

@vészmadár (pica pica):

Hééé, bazmeg!!! Hé!!!!!
Jó, hogy elásni nem akarsz már, mert pár nappal elmúltam 41!

2011.01.04. 10:19:32

@vészmadár (pica pica): azért ez lefelé kiterjesztve is elég s okemberre igaz...

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.01.04. 11:16:51

@El Topo (Sgt. Elias): nem akarlak elásni. Csak azt mondtam, 40 felett (magyarán: legalább pár évet valszeg aktívan dolgozott a komcsi rendszerben) senki ne merje elkezdeni, hogy mennyit dolgozott, hogyan szakadt meg és milyen szar volt. Ne. Mert 10 ember volt 4 ember helyére, és szarrá loptak mindent, ennyi a véleményem.

2011.01.04. 11:22:10

Az a jó picában, hogy megfellebbezhetetlen magabiztossággal és durván általánosítva tud ítélkezni. :)

Én épp 40+ vagy egy kevéssel, de életem első munkaviszonyát 93'-ban létesíttem, azt is magáncégnél. De mindegy, biztos igazad van.

Szerintem meg az összes pedagógus/iskolaigazgató egy félalkoholista, ápolatlan, elhanyagolt frusztrált barom, aki útálja a gyerekeket, és útálja a saját életét, amitől - teljesen alaptalanul - többet várt. Valójában azért választották a tanító/tanárképzőt, mert lusták/hülyék voltak ahhoz, hogy elvégezzenek egy normális egyetemet.

No ez a megállapítás is kb. annyira igaz, mint a tiéd.

Mondom mindezt úgy, hogy kevesen útáljták jobban nálam a szocializmusnak nevezett posványt, annak minden hozadékával együtt.

2011.01.04. 11:38:48

@vészmadár (pica pica): ezt azért kikérném néhány családtagom nevében!

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.01.04. 11:40:15

@Brother Love: amúgy kábé a megállapításod 90%-ban igaz is. Tiszta szerencse, hogy nem végeztem tanárképzőt (illetve most már utólag elvégeztem), csak simán kurva tehetséges vagyok. Evvan.

És amúgy ja, igen, annak tekintetében, hogy a komcsi rendszerben a melósok picsogó és vinnyogó, seggvakaró tolvajbanda voltak, semmilyen pápai enciklika nem tud megingatni.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.01.04. 11:43:33

@Hadrian77: kérd nyugodtan. Én ragaszkodom az előítéleteimhez:)

Judea · http://roleplay.blog.hu 2011.01.04. 11:48:00

@Veronka: Az én kollégám nem ilyen, fusiban nyomja, nem akarja megváltani a világot és még nem hallottam tőle antiszemita szöveget sem. Állítólag több embernek dolgozott már és sikeresen csökkentették a közüzemi számlákat. Viszont a másik oldalról pedig, ha belekezd az őstörténeti elmélkedésekbe akkor nem lehet lelőni. Ami rosszabb bárhonnan oda tud kanyarodni. Áramellátós részlegen dolgozik és egyszer vasárnap dolgoztunk (én 24 órás ügyeletben voltam), ők pedig szerelték a villanyt az irodánkba, meg a mellettünk lévő gépteremben. Egész nap szóval tartott bennünket. Romulus és Remus-ból levezette a székelyeket. Fárasztó volt. Cserébe, ha felhívod hajnali 3-kor, hogy: Ferikém le kellene menni Békéscsabára generátorral, mert elfogyott az áram és életre kell kelteni a berendezéseinket. Simán szó nélkül megy. Azt hiszem agglegény, anyukájával él Egerben, Budaörsre jár be nap mint nap a céges autóval. És udvarol a rémronda takarítónőknek. Ez a legmodorosabb tulajdonsága.

El Topo (Sgt. Elias) 2011.01.04. 12:06:49

@vészmadár (pica pica):

Igaz, igaz, én még a szockóban kezdtem. Kerek három hónapig dolgoztam állami cégnél.

bajor gizella 2011.01.04. 12:23:39

@vészmadár (pica pica):

www.youtube.com/watch?v=0JeEecUHqBg

a többiek, pedig mély sóhajjal, és lemondó ábrázattal kórusban kérjenek elnézést amiért elöbb voltak kénytelenek megszületni.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.01.04. 12:32:54

@bajor gizella: sztem félreértetek valamit. Nem kell bocsánatot kérni, hogy mikor születél. Nekem sem kell, másnak sem. Csak el kell ismerni, hogy a születési idődből és helyedből adódóan olyan környezetben szocializálódtak ezek az emberek (elismerem: nem tehetnek róla), ami onnantól elveszi tőlük azt a jogot, hogy például munkamorál, közvagyon és magánvagyon viszonya, esetleg nyugdíjkilátások kapcsán megszólaljanak.

Mondok egy példát: ahol én szocializálódtam, ott aki nem akart reménytelenül balfasz lenni, 12-14 éves korától dohányzott. Én is. Nah, emiatt, habár leszoktam, innentől nekem kussolnom illik mondjuk szenvedélybetegségek ügyében, illetve kurvára nincs jogom bárki szemére vetnem bármilyen szenvedélybetegséget, ugye. És ha megteszem (perszehogy meg), akkor joggal vágják a pofámba, hogy ahha, és a cigi? akkor kussolj.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.01.04. 12:35:24

@bajor gizella: ne haragudj, de ez kispál, én ezt a hangot képtelen vagyok egy szám erejéig hallgatni. Ha van valami tanulsága a dalnak, írd meg kérlek nekem prózában, de ezt a baszott vinnyogást - bocsáss meg - nem fogom meghallgatni.

2011.01.04. 12:36:56

@vészmadár (pica pica): Én valójában ennél optimistábban, úgy 75% százalékra tartom a teljességgel alkalmatlan pedagósusok arányát és szerintem a fennmaradókat meglleti a méltányos elbírálás.

A melósokról amúgy nekem sincs sokkal jobb véleményem, de itt is engednék egy "biztosnági" százalékot a rendesen dolgozó, nemtolvaj szakiknak. valószínű, hogy az arány még rosszabb. Én magam két ilyen szakit ismertem: egyiket tanuló koromból, még a háború előtt munkába állt, igazi, régivágású kéziszedő volt, talpig úriember, ultraolvasott, tisztességgel dolgozott és meggyőződésem, hogy nem lopott. A másik szaki meg egy Jehova tanúja volt - nem hinném, hogy ők mind hibátlanok, de ez nem csak kirakatként élte meg a parancsokat.

Amúgy átérzem mindennapi küzdelmedet, a nagyság és kiválóság teher, én is nap mint nap cipelem. Ehhez nekem még pluszba jön ellenálhatatlan vonzerőm, sármom, daliás alkatom is.

2011.01.04. 12:37:39

@vészmadár (pica pica): hehe... kispál vinnyogás, ez jó.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.01.04. 12:40:06

amúgy meg hiába a felháborodás, sajnos az az igazság, hogy fiatalabbnak lenni mindig sokkal jobb, menőbb, emelkedettebb és tisztább érzés, mint öregebbnek. Szval lehet ezen kiakadni, de a korral az is jár, hogy elballag mellettünk a saját jófejségünk, és vén faszok leszünk bárki számára, aki legalább 5 évvel fiatalabb. Sztem ez így is van rendjén...

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.01.04. 12:40:53

@Brother Love: szerencse, hogy a vonzó külső terhével nem kell megküzdenem:)

2011.01.04. 12:45:46

@vészmadár (pica pica): Ugyan! Mindig elegáns, szolid fekete öltöny fehér ing, karcsú, formás testfelépítés, csillogó szemek, határozott, erős, de nem túl nagy csőr, jó beszédkészség (baszott cserregés minden hajnalban az ablak alatt), etc.

A szarka szép állat és okos is! :)

2011.01.04. 12:47:44

@vészmadár (pica pica): Ez nem igaz, mert nem kell vén fasznak lenned!!! Erőlködhetsz és akkor vén hülye, vén bohóc, vén ripacs is lehetsz...:)))

bajor gizella 2011.01.04. 13:03:27

@vészmadár (pica pica):
rám azt mondják ahogy öregszem egyre szebb vagyok. elnézve az általános iskolás képeimet ezt csak megerősíteni tudom.
a dal értelmezése a vinnyogással együtt jár. sajnálom.ilyen műfaj ez. életérzést közvetít amit általában huszas éveik végét járó frissdiplomás kisköcsögök éreznek mikor rájönnek arra hogy az élet mostantól már csak munkából fog állni, semmi másból, és önnön keserűségünket már csak némiképp gyógyítja a generációs szakadék okozta elsőre kétség kívül bájosnak tűnő felismerés. 10 évvel később persze ők éneklik majd az itt van az életem ezen a mérlegen című számot is dréheres áhitattal, és emlékezni se fognak arra a kis mitugrászra ott legbelül. hamar elrepül meglásd, és nem lesz annyira égő mint amennyire most annak látszik.

2011.01.04. 13:12:02

@vészmadár (pica pica): Érettségi után egy két éves suliba jártam - itt gyűlt össze az a hulladék, akit sehova nem vettek fel, de dolgozni lusta volt, tanulni meg hülye is. Volt egy osztálytársunk, aki 23 éves volt - egyöntetűen megállapítottuk, hogy semmi keresnivalója közöttünk egy vénembernek, nem is hívtuk semmilyen iszunk-hányunk-belefekszünk buliba.
A vén marhájának tervei voltak, dolgozott a suli mellett, stb. - ki lett volna kívácsi erre???

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.01.04. 13:14:56

@bajor gizella: ne bántson, hogy megsértődtél, cserébe én is adok egy hasonló tanácsot neked, éppen ilyen szeretettel: indulj ki abból, hogy mindenki más kurva hülye, és akkor a mások véleménye nem fog ennyire feldühíteni. Tényleg, szívből ajánlom, remek módszer.

Amúgy friss diplomás elég rég voltam, és a húszas éveim vége is inkább a harmincas eleje. Majd ha lelkileg is vén fasz leszek, akkor ígérem, meghallgatom a kispál-féle vernyogós kesergőt. tanulok majd belőle, nekiállok sötétlila szövegeket írni a nyakamba csomózott magányról meg effélék, sztem klassz lesz.

Égőnek lenni mellesleg szükségszerű állapot, ellenben ezzel foglalkozni - hidd el nekem - nem az:)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.01.04. 13:15:54

@Brother Love: és nem volt jogos? a púpos szükségszerű sorsa, hogy udvari bolonddá legyen.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.01.04. 13:18:35

@Brother Love: mellesleg a cserregés az hagyján, de amikor a műhely felett lakó szarka megtanulja a flex hangját, az harap:)

bajor gizella 2011.01.04. 13:28:55

@vészmadár (pica pica): miért sértődtem volna meg? még jó 4 évem van 30-ig.
de ettől még gondolhatlak butusnak ugye?:)

2011.01.04. 13:31:15

@vészmadár (pica pica): A kissé jáksós áll-toka szerkezeteden viszont sokat javít a túlméretes plasztik kippa.:)))

Dobj egy körszakállt, borostafrizura és olyan vagy, mint a jóképű latin rosszfiú valami zs-kategóriás akciófilmben, hehe.

2011.01.04. 13:47:13

@vészmadár (pica pica): Na igen, téged ez zavar, pedig fiatal vagy, és akkor még nem is éltél, de mit szóljak én, 50+ amikor nekem magyarázzák, nekem aki ott voltam, láttam, tudom, mert benne éltem.

-Ne mond azt hogy akkor nem éltünk jobban? - na ettől a kérdéstől szokott kiverni a hideg. A megszépítő messzeség vagy a korai demencia? De hogy nem normális, az biztos.

medvedr 2011.01.04. 14:17:04

@vészmadár (pica pica): Ez nagyon igaz. Nem lehet rajta változtatni, de a változtathatalanság okán érzett keserűséget jól oldja a pénz, és az érte kapott hiábavalóságok, amivel ugye a fiatalabbak általában nem rendelkeznek.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.01.04. 14:18:13

@Brother Love: sajnos nem vagyok az a szőrös típus (hiába no, kazárrá levésem nem halad jó úton), inkább csak amolyan pöhölyszerű pinaszakáll lenne, ha hagynám, de az gáz, szval nem hagyom:)

blur7 2011.01.04. 14:22:54

@vészmadár (pica pica): "10 ember volt 4 ember helyére"
Ebből meg dolgozott kettő, de akkor nagyon keményen. Ez is része a képnek.

blur7 2011.01.04. 14:24:35

@chilis csokoládé: Akkor még van hová fejlődnie 2014 őszéig. Számolj majd be az esetleges sikeréről! :)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.01.04. 14:33:13

@blur7: hadd kérdezzek valamit: és mi volt, ha valaki nem dolgozott? jah, semmi. Mert munkanélküli nem lehetett. Ennyi.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.01.04. 14:37:10

@vészmadár (pica pica): a kispálos pasas sajnos nagyon hasonlít egy általános iskolai osztálytársamra aki nagyon hülye volt. Még most is az. Rádióban lett volna esélye. Meghallottam és azonnal áttekertem vmi másra. Majd egyszer ha én is nagy leszek és komoly.

2011.01.04. 14:57:43

@blur7: azt is hajalamosak elfelejteni, hogy bértömeg gazdálkodás volt, a cégek béradót fizettek a kifizetett munkabér után 100%-ot ! tehát minden megkeresett 100Ft után 100 ft bér adót.

Mégis mit gondoltok, hogy a béradót kinek kellett meg termelni, a főkönyvelőnek vagy a függetlenített pártitkárnak? Igen, jó a választ: a drehásnak ott a csarnokban, darabbérben.

(Ha még emlékszik valaki Haraszti Miklós könyvére, amit nagyon gyorsan be is tiltottak, a szerzőt beperelték, ahogy kell)

Hogy az igazgató et. fizetése meg legyen, fel kellett venni 3-4 léhűtőt az udvart serpreni.

Hogy most sok adót fizetünk? Ez most semmi, ennek csak örüljünk. Akkor is fizettünk, csak akkor nem tudtuk, mert amit a paraszt nem ismer az nincs.

Csak érdekességként: a németeket nem nézték ennyire hülyének. Az NDK- bérjegyzékemen precízen rajta volt minden járulék, adó (még a nőtlenségi adó is) a háborús jóvátétel, csak hogy tudjuk.

Ezért dolgoztál, nem éppen semmiért.

blur7 2011.01.04. 16:19:52

@vészmadár (pica pica): Annak nem sok baja volt, aki nem dolgozott. Behúzták az árnyékba, hogy kicsit kijózanodjon. De a nehéz munkát a maradék becsületes pár embernek kellett elvégeznie. Na ez a baj.

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2011.01.04. 18:04:36

@vészmadár (pica pica):
41 múltam éppen, de teljesen egyetértek veled: fiatalnak lenni sokkal menőbb. Kedvenc íróm, Misima Yukio az én koromban végezte el a harakirit, ami Japánban az utolsók rituális öngyilkosságnak számított (1970 körül). Ő is csak a fiatalságot tekintette értéknek, szigorúan esztétikai alapon. Egy buta és csúnya fiatal is sokkal többet ér, mint egy okos öreg.
A komcsi rendszerben egy évet dolgoztam, 3700-ért futárkodtam, szóval kussolok.

2011.01.04. 18:35:12

@Szocio Pata (kikvogymukblog): azért az öregedéstől sem kell beszarni :) ismerek pár embert, akik 60 felé közeledve újra kivirágoztak:)

Nadiposzi (törölt) 2011.01.04. 18:45:12

@Frengi:
Én olvastam Haraszti könyvét. Ajánlanám mindenkinek, aki szerint merő faszverés volt a 70-es, 80-as években egy gyárban dolgozni.
Nem, nem az volt.
A KMK státusz elérése felért egy középkori egyházi kiközösítéssel, szóval a melósnak kuss volt, ha ugrált, elküldték szó nélkül, rossz ajánlással, hamar leküzdhette magát hamar a pajtikám a KMK-ig.
Még mielőtt bárki kérdezné, 33 vagyok, de a 90-es években dolgoztam a szocialista nagyipar még álló rezervátumainak egyikében. Az itteni öregek pl. felvoltak háborodva, hogy kezdőként 21 nap szabadság jár nekem. Az ő idejükben ez 13 volt. (Folyamatos, 3+1 munkarend mellett képzeld ezt el.)
A sereget is megúsztam, és még katonaadót sem fizetem, na ezt is nehezen fogadták be.

2011.01.04. 19:16:27

@Nadiposzi: anno iskolásként elvittek minket a győri szövőgyárakba, ott azért durva volt a három műszak.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.01.04. 19:33:44

@Dr. No: Lehet, de az avatarod alapján te hazabeszélsz!

666E 2011.01.05. 23:10:06

már látom, hogy a zakója könyöke bőrrel van fedve.

lárvalányhaj 2011.01.06. 14:55:05

@vészmadár (pica pica):

Idősebb férfirokon fiatal korában egy olajfinomítóban dolgozott. Mesélte, hogy az éjszakai műszakban a 10 ember munkáját 1 is el tudta látni. Mindig beosztották, hogy ki legyen az az egy ember, a többiek pedig berúgva jártak be, vagy az üzemben rúgtak be. A helyiek egyik kedvenc hobbija a toluol nevű vegyianyag inhalálása volt, amitől jókat lehetett haluzni. Állítólag egyszer annyira kiütötték magukat, hogy órákig nem tértek magukhoz. Szóval biztosan nagyon kemény munka folyhatott ám a szocialista üzemekben :P

hutp 2014.01.09. 17:32:40

"Az angolOM, németEM még nem olyan jó..."

Fú, de rühellem ezt a hülye anglicizmust. Mondjuk már helyette, hogy angolTUDÁSOM meg németTUDÁSOM!

Kb. olyan ez, mint az amerikai filmben amikor azt mondja a csaj egy másik srácnak, hogy "bocs ő a RANDIM"! Váááá....!!!!

Sanyi9 2014.01.10. 08:55:23

@hutp: ez nem lenni anglicizmus. Nemetul is lenni ugyanigy. Mein Ungarisch ist noch nicht so gut...
süti beállítások módosítása