Olvasói rovat - A szaki (szakoktató)

2009/10/21. - írta: Modor Tibi

Maradunk az oktatásnál: Tromb - ahogy fogalmazott - otthon kornyadozott, dögrováson volt, úgyhogy felelevenített ifjúkori emlékeit írásba is öntötte.


A középiskolai tanműhelyek kihalófélben lévő példánya a modorosság fáradhatatlan képviselője. Megjelenése, nyelvi leleménye egyaránt jellegzetes.


Ápolatlan, zsíros haját gondozott kis kefebajusszal, barkóval ellensúlyozza. Vastag keretes „SZTK”-szemüvege enyhén sötétített lencsével tuningolt. A hosszú, kék vagy barna köpeny mellényzsebében egy teljes mobil-iroda is elfér. A kölönféle ceruzák, töltőceruzák, színes- és töltőtollak mellett még marad hely egy tolómérőnek (szerinte subler) és egy „tudományos” számológépnek. A köpeny alatt viselt inget gondosan begyömöszöli szürke, műszálas szövetnadrágjába, de nyakkendőjével is hasonlóan bánik (a munkavédelem követelményeinek eleget téve). Elmaradhatatlan kiegészítő a számológépes kvarcóra is, hátha a tudományos elromlik. A képet a fehér, néha barna zokni, az elmaradhatatlan bőrszandál teszi teljessé. Az olcsó arcszesz illata, a büdös lehelet felár nélküli extrának számít.


Harsányan köszönti a tanulókat:

  • Erőt, egészséget!

  • Jó munkát!

  • Pálinkás jó reggelt! (Ezt gyakorlatban is alkalmazza.)


A tanulókat soha nem a nevükön szólítja:

  • Kollega

  • Szaktárs

  • Mester

  • Májsztró, mejsztró

  • Édes apám, kisapám (?)


A megszokott szakzsargon (subler, srófhúzó) mellett szívesen szívatja az újoncokat nem létező eszközök, szerszámok említésével:

  • Kanyarfúró

  • Üvegdomborító kalapács

  • Olajleeresztő létra

  • Reszelőzsír

  • Dugattyú visszahúzó rugó


Az obszcén nyelvi lelemények a kedvencei:

  • Hidraulikus vibrátorszopó automata

  • Puncifikációs mikrobuzerátor

  • Zsebbenheverő kézi here keverő


Szenvedélyesen löki félre az ügyetlenkedő nebulót, kikapva kezéből a szerszámot.

Minden alkalmat megragad, hogy bebizonyítsa mekkora szakember, ilyenkor a verbális alázás sem maradhat el:


„Édesapám, mit pöcsölsz itt? Nem lesz belőled más, csak fűszeres (a szakbarbár sajátos megfelelője). Hozassak neked reszelőzsírt, vagy egyszerűen csak büdös a munka? Tudod mit, menjél inkább az udvarra szegelni (lásd koporsószeg), addig én megmutatom a többi kollegának, hogyan is köll ezt csinálni. így ni, össze is állt, mint a gecis bugyi.”

Említést érdemel még a szakoktatók étkezési kultúrája. Az ebéd otthonról, aluminium ételhordóban hozott „jó kis hazai”. Ez többnyire 70% telített zsírsav 30% cupákkal hígítva, bőséges pirospaprikafűszerezéssel. Melegíteni tökéletes a bunsenégő vagy a lánghegesztő aparát. A menüt kapkodva, hangos csámcsogás kíséretében kell elfogyasztani, mert jómunkásember nem pazarolja az idejét nyamnyogással.
 

Jó munkát, erőt egészséget!

Ez igen. Ezekhez képest az általános iskolai technikatanárok sehol nincsenek, pedig róluk is lehetne mit írni!

Tromb, nagyon köszönjük - klasszis.
 

Címkék: oktatás olvasói
74 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mitya Ivanov 2009.10.21. 10:30:24

ez a szakoktató téma nekem kimaradt, lévén fűszeresnek tanultam egy gimnáziumban:) és ott még a teknikatanár is nő volt. sőt még általánosban is.

Vérbárány 2009.10.21. 10:41:50

Egy igazi szakoktató mindent kétszr mond, kétszer mond.
" Mert édes fiam, gonosz ám a muszka. A muszka gonosz ám! Nem árulja el, milyen ötvözetből készül a vezérlőrudazat. A vezérlőrudazatot nem mondja meg milyen ötvözetből készíti. Nekünk kell valahogy kikinlódni. Kikínlódni nekünk kell."

Wildschwein 2009.10.21. 10:46:57

Kiváló munka!

Én csak a technikatanár-változattal találkoztam, aki ennél egy picivel enyhébb kiadás volt. Egyébként ő tanította az oroszt is az iskolában (jó rég volt) - nem volt ugyan orosztanári végzettsége, de a hadifogságban megtanulta a nyelvet annyira, hogy általános iskolába jó volt.

Még az jellemző szerintem rájuk, hogy szeretik az egyszerű szóvicceket:
- Na, Béla, mi célból készítettük előző órán azt a munkadarabot?
- ???
- Hát acélból!

wannee/mayaa/du/ yaru (törölt) 2009.10.21. 10:49:44

A régi szép idők :)
Engem a körvinklivel szivattak :)

sorica123 (törölt) 2009.10.21. 10:53:47

Jaj, ez egy típus, nem csak szerelő szakiban létezik... tanítani nincs türelme, töke kivan a sok kis hülyével, aki nem csavarkulccsal /sniccerrel/bármi más szakmai attribútummal a kezében született, és egyáltalán mindenki kapja be. Szövegelése alatt rendszerint lóg a levegőben a kérdés, hogy ha akkora jaszkari, miért nem egy műhelyben gyártja a szuper dolgokat, miért a tanulók máját eszi azzal, hogy ő milyen csudaokos, azok meg milyen bénák...
Teknikatanár egy másik eset, általában ők is türelmetlenek, de nem így, főleg, hogy általában nők szoktak lenni. Nekem volt szoszó normális tanításra is képes technikanénim, de volt egy olyan ecccerű nő is, hogy huh. Aki tőle nem tanult belélegzés útján. az volt az ügyetlen, eredendően stb. Aztán dekorban jött a technológia, na ott már pasasok voltak a tanárok, kalbász-kenyér-becska, szakihumor, műhelyben bagózás, minden befigyelt, viszont még a dekoratőr szellemiség is megvolt nekik, úgyhogy nagyon jó fejek voltak.

El Topo (Sgt. Elias) 2009.10.21. 10:54:36

@Mitya Ivanov:

Női technikatanár? Hát az azt hiszem már mindennek a legalja. Mit tanított? Szabásminta olvasást?

Mitya Ivanov 2009.10.21. 10:59:49

@El Topo (Sgt. Elias): ez a 80-as évek végén volt:)
az általánosos női technikatanár beceneve "satu" volt, és rendesen, mint egy férfi, nyomta a ráspoly, kalapács, szixalag, satu, bimetál, folyamatábra és egyéb szakis témákat.

sorica123 (törölt) 2009.10.21. 11:01:10

@El Topo (Sgt. Elias): mi az, téged is mamád ejtett a fejedre...? Vagy mi a bajod? Általában nálunk nem az volt a gond az adott tech tanárral, hogy nő-e vagy sem, hanem, hogy 'képes és hajlandó'-e tanítani, vagy csak hülyének nézi a diákokat főállásban. Az meg a másik, hogy alap libaság a női technikatanár részéről leszűkíteni a tanmenetet, mert ő fél a fűrésztől... akkor tegyenek helyette oda egy olyan tanárt, aki nem fél tőle:/

sorica123 (törölt) 2009.10.21. 11:02:16

@Mitya Ivanov: há még jó, hogy nyomatta, ha egyszer az a szakmája... reggel van még nekem ehhez:/

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2009.10.21. 11:14:04

egyszer a technika tanar elkuldte az egyik gyereket altalanosban kovalens koetesert a boltba

El Topo (Sgt. Elias) 2009.10.21. 11:20:46

@Mitya Ivanov:

Más kor volt.
Ma már gyakorlatilag ott tartunk, hogy emberek büszkék rá, hogy egy kurva kalapácsot nem tudnak megfogni.
Nőktől hallottam már kibüszkült fejjel mondani: "az én Lacim egy szöget sem tud beverni a falba."
És csillog az ostoba gombszemük hozzá.

El Topo (Sgt. Elias) 2009.10.21. 11:21:44

@sorica123:

Kevered a dolgokat. Én ejtettem fejre a te anyádat.

lárvalányhaj 2009.10.21. 11:41:29

@El Topo (Sgt. Elias):

Én viszont nő létemre bármit megjavítok. Jobb műszaki érzékem van, mint a legtöbb férfinak a környezetemben, annak ellenére, hogy bölcsész vagyok :P

El Topo (Sgt. Elias) 2009.10.21. 11:48:23

@lárvalányhaj:

Választhattál volna valami tisztességes hivatást!

:):):)

lárvalányhaj 2009.10.21. 11:58:03

@El Topo (Sgt. Elias):

Amúgy szeretem a munkámat, de tényleg szar, hogy nem tudom kiaknázni a kézügyességemet. Pedig régen rajzolni is imádtam, meg a technikaórát is szerettem. (Feltéve, ha valami kreatív feladatunk volt...)

El Topo (Sgt. Elias) 2009.10.21. 12:02:16

@lárvalányhaj:

Én sem kimondottan az iparban dolgozom, de ha lehetőségem adódik, imádok hegeszteni, esztergálni, meg mindenféle gépet kipróbálni.

GAbica 2009.10.21. 12:11:27

Én ugyan gimnazista voltam, de maga az iskolánk elektrotecnikai műszerészeket képzett, mi csak kísérleti osztály voltunk. Jó párszor jártunk a műhelyekben, meg ismertük a tanárokat és nagyon pontos a leírás. :)
Bár a szakoktató másik típusa a mikrofonfrizurás, fél arcos szemüveget viselő, örökké zizegő, mindig mozgó kimaradt. Nálunk akadt abból is több.

Blackrock (törölt) 2009.10.21. 12:14:28

Bazz, az általános iskolai technika tanárom egy az egyben ilyen fószer volt. Állandóan, mindenkit büntetett, persze mindenki kiröhögte...:)) Én is rühelltem, de közben azért röhejes volta miatt bírtam is, feltehetőelg bosszúból, szétlopta az iskolát. Utána valamelyik délután a napközi alatt rajtakapták, ahogy a kvalításokban hozzá igencsak közel álló tesitanárnőt kúrja a tech szertárban...

Blackrock (törölt) 2009.10.21. 12:16:12

@Wildschwein: egy ilyen poénért jobb körökben masszív saller járt.:)

LionOfZion 2009.10.21. 12:44:39

@Andras /البكري:

Ezekszerint te is nyomdásznak tanultál?

amúgy a poszt valóban jól bemutatja a műhely oktatókat, amúgy meg ne gördeszkázz a békán mert beb@szlak a nyomógépbe!!!!!!!!!!!!

bekbórd! 2009.10.21. 13:19:06

A gecis bugyin röhögtem, most akkor modoros vagyok? :) Nálunk ilyeneket nem mondtak, mivel lány tanulók is voltak (vendéglátó), a szakoktatók nagy része meg szintén nő volt.
Akárhogy gondolkodom, nem jut eszembe semmi jobb ideillő jelenet. Az van csak meg, mikor ételkészítés órán a kiértékelés után megkóstoltuk a remekműveket. Persze úgy, hogy először nekiugrottunk a tálaknak, kilapátoltuk a húsokat vegyesen a tányérba, utána szórtunk mellé valami köretet (sültkrumpli rulez!), aztán nekiláttunk kétpofára. A tanárok nem győztek rikácsolni, hogy "Nem moslékol, hanem végigkóstolja az ételeket, és másnak is hagy!"

ayad 2009.10.21. 13:20:51

Az olajleeresztő létra, meg a reszelőzsír szerintem vicces, de hát én gimnazista voltam :D

Mitya Ivanov 2009.10.21. 13:26:08

ez nem az a tipus aki ilyeneket mond? "megyez mint az ágybaszarás, majmeglássuk a vakis aszonta, kialakul, mint puposgyerek a prés alatt"

Tromb 2009.10.21. 13:47:44

@ayad:
Elsőre vicces, de 127.-re már te is a falra másznál tőle.
Amúgy gimiben (oda menekültem az ilyen arcok elől) a fizika tanár hozta ezt – vagy inkább hasonló – szintet. Persze ő kifejezetten a lányokra szállt rá, így szexista irányba korrigálta a szakis modorosságokat. Megérne egy posztot a krapek.

Erzsebet 2009.10.21. 14:01:20

Én gimnáziumba jártam, ott nem, de a munkahelyeimen találkoztam ezzel a típussal. Rendszer váltás után megszüntek a vasas szakmák. Az ott végzett fiatalok érettségivel is rendelkeztek. Hozzánk a könyvesboltba is bekerült egy ilyen srác. Mondanom sem kell még a kötelező olvasmányokat sem olvasta soha. Valaki protekciósa volt. Szellemi igénye nulla. Csak fizikai munkára, karbantartásra tudták alkalmazni. Ruházata munkaköpeny, mint a műhelyekben. Az üzletvezetőt főnöknek szólította. Keresztnevünkön szólítottuk egymást, ezért kikérte magának. Az étkezése is olyan volt mint a fenti szaki bácsinak. Anyja ételhordóban hordta neki kaját. Etette, mint egy állatot. Pár év múlva egy lakástakarék pénztárnál helyezkedtem el. Az itteni vezető is eredetileg szakoktató volt. A munkásruhát felváltotta a sötét öltöny, nyakkendő. Céges Opellel járt. Feleségével játszották az előkelőt. Kibújt az alpári stílusa, amit mi női beosztottak nem díjaztunk, az ügyfelek is panaszt tettek. Ált. suliban gyak. fooglalkozáson fél évig férfi, fél évig női munkát tanultunk. A fa-és fém munkákat egy idős tanár bácsi tanította, olyan stílussal, mint a szaki. Úgy tudtam egy 3-at megkapni, hogy a szomszéd bácsi és srác csinálta meg otthon a munkadarabot. Teljesen bepánikoltam, hogy sikerüljön. A női munkákat aranyos tanár nénik tanították, ebből megvolt az 5.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2009.10.21. 15:17:12

@Erzsebet:

Az azért érdekelne, milyen ruházatban lenne illő véleményed szerint karbantartási munkákat végeznie egy karbantartónak, ha nem munkaköpenyben.

wannee/mayaa/du/ yaru (törölt) 2009.10.21. 15:22:04

@LionOfZion:

Nem, én asztalosinas voltam, de végül bőcsész lett belőlem :)

Erzsebet 2009.10.21. 15:22:20

@Vészmadár: A volt kollégám eladóként volt fel véve. Itt megkövetelték, hogy elegánsan, megborotválva jelenjék meg. Volt, hogy a főnöknő hazaküldte átöltözni. Raktári munkához természetesen munkaköpenybe kellett átöltözni. Egyébként formaruhánk is volt.

sorica123 (törölt) 2009.10.21. 15:29:39

@El Topo (Sgt. Elias): kb a válláig érhetsz, ahogy így elhallgatlak. Ami nekem intelligens reakcióból lejött, az az, hogy naggyon érzékeny vagy erre a témára, meg is szűnik a szövegértésed, ha 'anyádat szidják'. Na, mit is mondtam az inkriminált anyás részen kívül? Nem emlékszel rá, mi?
@Mitya Ivanov: ha épp jó kedve van, akkor mond ilyeneket. De a posztban vázolt típus inkább egy állandóan füstölgő szakbarbár bácsi.

El Topo (Sgt. Elias) 2009.10.21. 15:42:17

@sorica123:

Tudod kit leckéztessél. rét fölött repdeső pillngócskám?

sorica123 (törölt) 2009.10.21. 15:49:18

@El Topo (Sgt. Elias): mi van Napóleon, eltévedtél? Leckéztet ám a tikkelős nyavalyatörés... Ha nem vetted volna észre, itt kommunikáció folyik. Azaz vissza fognak őfelségének beszélni...

Zorita 2009.10.21. 16:04:34

@El Topo (Sgt. Elias): @sorica123: elment ez a blog egy olyan irányba :D

El Topo (Sgt. Elias) 2009.10.21. 16:10:25

@sorica123:

Lassan mondom, hogy te is megértsd:
le-sza-rom.

noirp 2009.10.21. 16:11:05

Hát nemtom, van-e még, aki a kanyarfúrót és a reszelőzsírt beveszi :DD
Családom legendáiban az "eridj, hozd csak ide gyorsan a pirpuszát" maradt fenn, mint tanonchülyítő szöveg.
(pirpusza= pirított pulykaszar)

Na meg még: aki bunsenégőn melegíti a kajáját, az _bűűnözőőő_:)))))))) Amint hogy nem iszunk főzőpohárból, he. Egyébként jellemző. (Hallomásból tudom)

noirp 2009.10.21. 16:14:59

@El Topo (Sgt. Elias):
Ez majdnem olyan szöveg, mint a nőimérnöközés, _kiskezétcsekkolom_. :P :))
Azzal már csak pufogni jövök, hogy a textil-és vegyipar buggyig van női technikusokkal. Hehe :))

El Topo (Sgt. Elias) 2009.10.21. 16:20:36

@noirp:

Szép. Bár Amerikai filmekben már sokszor látok szerkezeti lakatos, meg vasbetonszerelő nőket is.

noirp 2009.10.21. 16:34:49

@El Topo (Sgt. Elias): Mi "szép"?
Az, hogy a férfiaknak büdös a laboratóriumi munka, meg az üzemi igázás, adatgyűjtés, mintavétel stb??? (átvitt és alapértelemben egyaránt, >>:-). Hogy büdös nekik reggel 6-ra bemenni üzemkezdést csinálni?? Az aztán szép.
Ámbár, akadt olyan barom is, aki az én szakmámnak, a vegyészmérnökinek a presztízsvesztését az elnőiesedésből vezette le!! Holott úgy nézem, fordított az összefüggés. :PPPPP
pffffffffffffffffffffffffffffff
(noirpból lefútt a túlhevített gőz :)))

El Topo (Sgt. Elias) 2009.10.21. 16:36:29

@noirp:

Nem tudom, szerintem itt alapvetően mindenkinek büdös, minden munka.

noirp 2009.10.21. 16:45:37

@El Topo (Sgt. Elias):
Na, ebben meg teljesen igazad van!!!!

Tenném hozzá, hogy mikor végeztem, rengeteg szakbélim (nemtől függetlenül) azt hitte, a friss diplomájával leteheti magát a vezérlőteremben/a tervezőirodán oszt annyi, és és majd ő ott osztja az agyát.

Az első munkahelyemen a felvételnél komolyan baszott a latban, hogy természetesnek vettem: nesze, melósgönc, nesze, sisak, oszt sipirc kifelé, kúszni-mászni a technológia zsigereiben.
Máshogy hogy a tökben szerezzek tapasztalatot?
Én voltam megdöbbenve, mikor kiderült, mennyire ritka állat vagyok ezzel a hozzáállással :PPPP :(( Vagyis inkább madár :D
Hát öööö....

El Topo (Sgt. Elias) 2009.10.21. 16:54:55

@noirp:

Ilyen ez a popszakma.
Sosem felejtem el, mikor németországba vittem ki egy húskombinátba melósokat. És volt velük egy ember, aki a főnökük volt. Nekem eleve gyanús volt a pali.
Na, odaérünk, kérdezem, hol a tulaj? Bent az üzemben.
Odamegyünk ahol mutatják, ott a pofa, kever valami tonnás húsmasszát.
Mondja neki ez a fasz, hogy mutassa már meg az irodáját!
Mondja a tulaj, hogy irodája még neki is csak otthon van a házában, hanem hogy vegye le az utcai ruháját és segítsen megcsinálni a cabanost, mert anak kész kell lenni.
Ez a majom meg csak nézett.
Ő úgy gondolta, hogy mindjárt irodába kell beülnie.

Gumineaux 2009.10.21. 17:02:43

“Női technikatanár? Hát az azt hiszem már mindennek a legalja. Mit tanított? Szabásminta olvasást? “

Áltisiben volt utóljára technika, és nő tanította, Gabi néni. Fél térde műanyagból (ejtőernyős balesetből kifolyólag) és _mindent_ kellett csinálni, alumínium hamutartótól a balsafa repülőig, tanultunk martinkemencét és hűtőszekrény működését.

Kicsit uncsi már ez a “női … (technikatanár/buszvezető/pilóta/tökömtuggyami) hát az mindennek a legalja” – fintorgás.

noirp 2009.10.21. 17:06:15

@El Topo (Sgt. Elias): ú, ez azért üt. Talán még csak nem is "magyar hozzáállás", szimplán hülyeség?

noirp 2009.10.21. 17:49:26

@Gumineaux: hagyd...aki nem érti, nem érti. Reménytelen. :P

flymazs (törölt) 2009.10.21. 17:52:18

@Gumineaux: nekünk is női technikatanárunk volt általános iskolában.

Fél térde műanyagból? Mi volt?

scsaba1 2009.10.21. 18:34:27

Még a kommenteket nem olvastam, de ez nagyon ott van... Aki valamikor, valahol, valamennyi óraszámban tanult valami gépészettel összefüggőt, annak megvan ez a típus. A barna köpeny tollak sokaságával alap, ahogy a tipikus szófordulatok is. Ezeket vajon a mérnöktanári szakokon külön tanítják?

Egyébként a tipizálásoknál már régóta kérni szerettem volna a "szakoktatót, szaktanárt".

scsaba1 2009.10.21. 18:39:25

@El Topo (Sgt. Elias):

Ilyenkor szoktam imádkozni, hogy jöjjön már az a meteor. Na ne valami kibaszott nagy, csak egy közepes. Legyen sok túlélő, de a gombszemű ostobák a félhülye apucival pusztuljanak el az első télen.

(gyk: poén)

scsaba1 2009.10.21. 18:45:49

@Mitya Ivanov:

"szódával elmegy", "nem lőnek ezzel nyulat"

@El Topo (Sgt. Elias):

A "fényes szellők" idején is voltak traktoroslányok, esztergályosok stb.

Klárensz 2009.10.21. 19:26:15

"Látja? Nem látja? Na látja."

Két technikatanárom volt, de ezt a szófordulatot mindkettő naponta legalább 4765-szer használta.

Az ilyen tanárok sajnos nem tudják, hogy minden poén csak egyszer poén.

iwo_ 2009.10.21. 20:10:30

engedjétek meg, hogy ezt megosszam veletek:

www.youtube.com/watch?v=YZKCzweDDUo

El Topo (Sgt. Elias) 2009.10.21. 20:16:44

@iwo_:

Kicsit talán elszállt a csóka.:)

vasziljevics 2009.10.21. 20:30:40

életemben nem hallottam még, hogy a sublert tolómérőnek hívta volna valaki...

Kermit 2009.10.21. 20:31:31

Két dolog:
1. Vegyipari szakközépben nekem is kijutottak a Laci és Józska bácsik a pneumatikus Festo Didaktic típusú sűrített levegős baromságaikkal, illetve a kalibráljunk tartályt ezer éves csapokkal megáldva, létráról köpenyben. Ezekhez a minimális információt szolgáltatjuk nehogy, aki nem üzemben nőtt fel, értsen is valamit a dologhoz. Utáltam az egészet, beleértve a félnézet-félmetszetben ábrázolt szegecs-kapocs kötést is . Ezt egy tanárnő tanította, mai napig nehéz megértenem, hogy hogyan érdekelhette ez a színes tantárgy.
2. Technika óráról meg annyit, hogy nem látom a hatását. Ráspolyoztunk, kötöttünk pulcsit, kishajót csináltunk, Bip-es flakonból szélmalmot fabrikáltunk. Lány létemre ezeket is utáltam, de talán segített abban, hogy tudom, hogy hol kell megfogni egy fogót. Ami bosszant, hogy - ahogy fentebb írta valaki - a mai férfiakból valahogy genetikailag kiveszett az alap hozzáértés is, ugyanis a legtöbb férfi ismerősöm egy szerencsétlen IKEA bútort sem képes összeszerelni.:-(

El Topo (Sgt. Elias) 2009.10.21. 20:36:22

@vasziljevics:

Én hallottam. Hivatalos körülmények közt.

El Topo (Sgt. Elias) 2009.10.21. 20:38:10

@Kermit:

Szerintem a férfiak egy jó része meg tudná csinálni, ha akarná. Csak úgy vannak vele, hogy nem ők akarták mindenáron hazatrógerolni a gazdagon faragott natúr, fenyő stelázsit.

ifjabb teoretikus 2009.10.21. 21:01:41

nagyon jó! nekem általános iskolai technikatanárom volt 100%ig ez a típus :) egyetlen momentum maradt ki: ha néhanapján írt a táblára valamit előtte a krétát látványosan a köszörűn hegyezte ki :)

scsaba1 2009.10.21. 21:36:24

@vasziljevics:
Simán. Az a tudálékos típus, aki katonaságnál is kijavította a ravaszt elsütő billentyűre, a tankot pedig harckocsira.

Ill. eszembe jutott még egy jellegzetesség. A mérnöktanároknál lehet látni a legdurvább átfésüléseket/ráfésüléseket is.
www.uniquescoop.com/2009/10/30-horrifying-comb-overs.html

Ha értitek mire gondolok... :)

scsaba1 2009.10.21. 21:57:36

@El Topo (Sgt. Elias):

Volt egy Moldova riportkönyv. Azt hiszem a "Pénz szaga" vagy valami ilyesmi címe volt. A lényeg hogy a teherautó/kamionsofőrökről szólt. A könyv végén volt egy interjú egy Svédországba "szakadt hazánkfiával" is, aki "sokra vitte" ott. '56-ban vagy mikor ment ki, de ez lényegtelen. Egy szállítmányozó cége volt, több kamionnal, egész Európában fuvarozott..
A fickó 3-4 órában ellátta a "főnöki" teendőit, a papírmunkát, majd átült a targoncára (papírja is volt róla) és pakolta kifele a kocsikat. Ha valamelyik kamionja lerobbant, és javítható volt, akkor kocsiba vágta magát, vitte az alkatrészt, akárhova. Ha valamelyik sofőrje lebetegedett, akkor ő volt a váltósofőr, mert erről is volt papírja... vagy valami ilyesmi. Állítása szerint akkoriban ('80-as évek), ott ez volt az általános, csak így tudott talpon maradni.

Vágási Matyi 2009.10.21. 22:03:45

Nagyon el lett találva! Összeállt :)

@iwo_: :D Pont időbe kapott észbe a második hülyézésnél. :) A szűzlányos-házibulis meg klasszikus!

Maxim_Isayev 2009.10.21. 22:10:06

@vasziljevics: Minket csúnyán lebasztak ha sublernek hívtuk.

A poénkodásnál csak az volt a rosszabb ha valamit kurvára hivatalosan akartak mondani. Az egyik szakoktatónk (fémipar) minden hétfőn munkavédelmi oktatás tartott, ami nem a baleseti helyzetek bemutatásából, hanem diktálásból állt. Minden előadás címe így nézett ki:
- Fúrás közben előfordulható baleseti veszélyek - azmifasz, hogy előfordulható?
A vége meg: A közlekedési szabályok fokozott betartása az üzem területén belül és kívül is kötelező.
A munkavédelmi oktatás anyagát megértettem, munkám annak figyelembevételével végzem.
Dátum, aláírás.
Rémes.
Másik szakoktatónk (elektronika):
...és amennyiben mód és lehetőség van rá...
ezt legalább naponta egyszer.

Fémipar, párbeszéd:
Az oktatónak fusiztunk, szőlőprést készítettünk. Csőből akarta készíteni a prés lábát, de a raktárban csak U-vas volt.
Raktáros: Sanyi bazmeg, jó lesz az U-vasból is, nem mindegy hogy' néz ki?
Sanyi: Ha neked mindegy, mér' nem vettél el púpos nőt? Annak is van pinája!

Hétvégén ha a helyi gimiben bál volt akkor a mi iskolánk tanárai is 'felügyeltek' a helyszínen.
Hétfőn párbeszéd:
Oktató: Konrád fiam bazmeg, szombaton megint felvetted a gömbölyütalpu cipőt, mi?
Konrád: Ááá, azt sem tudom miről beszél.
Oktató: Nem, baszod? A művház előtt a kutyák nyalogatták a szád szélit az árokparton, úgy be voltál baszva! Ipari tanulóhoz méltó viselkedés ez?

Tromb 2009.10.21. 23:04:52

@fodorzsuzsenka:
"...ha néhanapján írt a táblára valamit előtte a krétát látványosan a köszörűn hegyezte ki :) "

Ezt megjegyzem, filmbe ilő jelenet.

Amúgy az egyik ilyen szaki fusiba elkészített egy 9mm-es magnumot, csak a cső huzagolását nem tudta megoldani. A fegyver működőképes volt, de nem lehetett vele célba találni a lövedék bizonytalan röppályája miatt. Kalap szart sem ért az egész, pedig hónapokat dolgozott rajta.

lárvalányhaj 2009.10.21. 23:35:22

@Maxim_Isayev:

szerintem a púposnős és a gömbölyűtalpús is kurvajó. de mondom, én bölcsész vagyok :D

@El Topo (Sgt. Elias):

ja, szerintem is az van, h a pasik azért nem szrelik össze, mert mindig a nők azok, akik odavannak az ilyen lakberendezési tematikákért, ők sírnak azért, hogy "menjünk már el az IKEA-ba", aztán mindig a faszikkal cipeltetik, szereltetik össze stb.

btw HRita, összedobhatnál egy cikket a _lakberendezős_modoros_ nőkről!

El Topo (Sgt. Elias) 2009.10.22. 03:06:19

@lárvalányhaj:

Mit gondolsz, Lárva, a levegőbe ugatok?:)

2009.10.22. 06:45:37

Én háztartasökonomia szakos voltam, a műhely gyakorlatot megcsináltam a főiskolán azzal nem volt gond, de a gépelemekkel sokat szenvedtem, nem mintha nagyon bonyolult lett volna, csupán nem volt a sajátom a szókincse, csináltam az anyagból egy szótárt és ugy tudtam belőle levizsgázni.

(megjegyzem az a szótár módsze máshol is bejött, mint plogári jog, vagy devizatechnika)

noirp 2009.10.22. 07:10:46

@Kermit: Tartályt kalibrálni, ez nekem _az egyetemen_volt meg, Áramlástan és műszaki hőtan lab.gyak. néven...Ott aztán ennek még több értelme volt. Ha nem akarod, nem hiszed. :))
Az egyiptomi középbirodalom idejéből származó szivattyúk és hőcserélők teljesítményének vizsgálgatásával folytattuk.

Kermit 2009.10.22. 11:44:56

@lárvalányhaj: Örülök annak, hogy vannak olyan nők, akiknek ez nem okoz gondot, szuper erősek, szuper ügyesek, nem szorulnak rá más segítségére, biztos szivacson alszanak, és zsákból öltözködnek, nehogy a szent férfinak meg kelljen mozdulnia, hogy otthonosabbá tegye a lakását.
Egyetértek a modoros lakberendezői poszt-al, csak ne keverjük a két nőtípust. ( az önállótlan férficsicskáztatót, meg azt, aki nem hegesztőszakmunkás szuperwumennek született, és nem is akar farkat növeszteni!)

lárvalányhaj 2009.10.22. 18:00:54

@Kermit:

Képzeld, amikor költözködtünk, egyedül összeraktam az ikeás előszobaszekrényt, és nem nőtt ki a farkam tőle! Na, milyen vagyok? ;-))))

Ormótlan · http://bogaras.blog.hu 2009.10.23. 05:39:43

@afromagyar: Ez nagyon szuper :-)))) A férjem mezőgazd. gépészeti szakközépbe járt, őt diesel gyújtógyertyáért küldte le az oktató a raktárba... :-)))

2009.10.23. 18:48:16

én "hereturbinációs puncifikátort" hallottam =)

taecleau 2009.10.24. 19:34:15

"Ereggy fijam ki ide a vasboltba és hozzál 20 deka fázisszöget"

4TUN3 2009.10.25. 13:51:19

'Jóreggelt kívánok az egész csoportnak! Mai elsö feladatunk: elállítjuk az esöt!'

Mennyit hallottam én ezt...:)

kicsibuta 2009.10.28. 20:20:35

András, LionofZion: én nyomdában dolgoztam. (De nincs szakiskolai végzettségem.) A körvinklin kívül raszterpontokért (azt hiszem, ma pixelnek mondanánk) is sűrűn küldték a tanoncokat. :)

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2009.12.13. 19:35:59

@El Topo (Sgt. Elias): a cabanos az végül is kolbász, csak modorosan. :)

sickbump 2010.09.23. 11:19:54

Engem meg a kondenzcsíkhúzóért és a nikkelezett szemmértékért szalajtottak TMK-ba, de jól esett a vállveregetés, amit utána kaptam. Az akkuműhelyes pedig előre belénk programozta, hogy "belőletek sose lesz férfi, max. ha valami lerobbant fürdőskurva megerőszakol". Csupa jó hatás éri az embert szakmunkástanulóként ilyen helyeken. :)
süti beállítások módosítása