Olvasói rovat - A modoros pszichológushallgató

2009/05/01. - írta: Modor Tibi

Na, szusszantunk egyet, de természetesen nem állunk le. Bár József és Tibor boszorkánykonyhájában készülnek saját finomságok is, mindennap kapunk legalább egy blogérett posztot.

És igenigen, hamarosan Nyelvész Józsi tényleg publikálja az Arany Farmermellény 2008 győzteséről a beszámolót!

A mait Humbinónak köszönhetjük meg - az etnolányos poszt annyira felkavarhatta, hogy rájött: ki lehet még jobban bontani a témát. Mi az, hogy! Nagyon is!

Kedves Tibi,

6 évet töltöttem el az egyetemen, és volt szerencsém sokat találkozni a modoros pszichológushallgatóval.
miről lehet felismerni őket?



- 1. "mama-típus" : a lányok  úgy öltöznek, mint a saját nagyanyjuk, kihangsúlyozva a helyzet komolyságát, hiszen ők már majdnem pszichológusok. általában pszichológus felmenőkkel rendelkeznek, akikre nagyon büszkék.
( életem első gyakorlatán ez hangzott el az egyik szájából : "mert mi pszichológusok, tudjuk..."...)
Amikor kérdeznek valamit előadáson, mindig hozzáteszik a hivatkozást, hogy kitől és mikor olvasták az információt...
(" mert Cosmides azt írja egyik könyvében, hogy....")
Kezükben bögre kávéval / teával / bármivel korzóznak az egyetem folyosóin, komolyan gesztikulálnak és fontos dolgokról beszélgetnek, ha tanár közeleg, akkor hangosan köszönnek és méghangosabban folytatják...
(" olvastad azt a cikket, aminben x/y arról a kutatásról ír, hogy... szófosás)

- 2. "etno-lány" : minden, ami az etno-típusba belefér, pluszban India-imádat, és folyamatos penetráns füstölőszag. Könnyen összebékítik magukban a különböző kultúrákat, az ellentmondásokat jó pszichológus módjára elfojtják magukban. Fontos az önismeret ("Ismerd meg önmagad'), a szünetekben mindenkivel megosztják az önismereti élményeiket (pszichodráma, tánccsoport, akármi).
Biciklivel járnak, télen-nyáron. Mert az jó.

3. "ismeretlen zseni" fiú : különc öltözködés jellemzi, széttaposott bőrcipő és ingek, borosta, fésületlenség,  és valami kordbársony tartozék, és bőrtáska. Mindig van nála könyv, ha van szabad 3 perce, már olvas (Nietzsche, és Freud a legmenőbb kötetek). Enyhe lenézés jellemzi, nagyon jóban van a tanárokkal, professzoroknak hangosan köszön előre, és jópifizik. Meg van győződve, hogy okos és érdekes dolgokat kérdez, miközben közröhej tárgya, mert köze nincs a témához.

4. "jópofa srác" : vicces, mindenkivel jóban van, mindenkihez van egy kedves szava, bármikor szívesen meghallgat, és figyel rád, csajoknak nagyon bejönne, ha nem lenne csúnya, mint a bűn. Azért jött pszichológia szakra, mert "szereti az embereket" - ezért a mondatért jobb helyeken már a felvételin kivágják az ember gyerekét, mint a macskát... nagyon szeret beszélgetni, és minden buliban benne van.
Rendezvényeket szervez, nagyon elfoglalt.

Hát most ennyi jutott eszembe.

üdvözlettel

Humbino
 

Brilliáns, nagyon találó és tömör. A tisztelt posztírót én arra szeretném kérni, hogy ne kíméljen minket és folytassa.

Azonnal beugrottak volt (lány)osztálytársaim, akik a gimnáziumba kerüléskor azonnal beléptek az önképzőkörbe. Szerintem amúgy feleslegesen, mert már úgyis annyira egyediek voltak, hogy nem volt rajtuk mit képezni.

Biciklivel járni meg tényleg jó. És rendkívül modoros lehet - de ez már a jövő zenéje! :-)

Akartok róla beszélni?

40 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cd-r 2009.05.01. 11:26:01

egyébként érthetetlen miért akarnak fiatal lányok mindenáron avas öregasszonynak kinézni és úgy is viselkedni
volt ebből a tipusból kolléganőm, koravén irodalmárpicsa, egész nap múlt századi depresszív hangulatú regényeket olvasott, csak akkor derült jókedvre mikor néha kicsit megfogdostam az amúgy elég löttyedt hátsófelét, azt persze simán tűrte, sőt még vihogott is hozzá, meg mondta, hogy "hüüülye, mit csinálsz?" : D

scarlet ruby blue 2009.05.01. 11:52:19

Háát, ezek nem voltak túl vicces sztereotípiák és elég sok egyetemi bölcsész-szakra rá lehetne húzni őket.

lárvalányhaj 2009.05.01. 11:59:59

ez a poszt azért jó, mert kihangsúlyozza azt az ismert, de keveset hangoztatott tényt, hogy a bölcsészkarra kizárólag torzszülött pasik járnak. vagy rondák, vagy van valami testi hibájuk, vagy csak szimplán nem normálisak.

Légy résen! 2009.05.01. 12:34:26

Sztereotípiának éppen vicces, csak nem pszichológus tanonc - sztereotípiának. Az ELTE-n legalábbis nem nagyon találkoztam ilyen típusokkal, az ismeretlen zseninek is mindössze egy-két képviselőjével. Igaz, az ELTE-n már nem a bölcsészkar része a pszichológiaszak. Lehet, hogy itt a hiba...

salted 2009.05.01. 14:07:30

a poszt jó, de valóban nem csak kifejezetten a pszichológia szakra jellemzők ezek a fajok, hanem tulajdonképpen bármilyen egyetemen/főiskolán megtalálhatóak.
max a műszakisokról kimarad az etno-lány, de nem baj, van helyettese a reál-punáta személyében. aki találkozott már ilyennel - nekem volt szerencsétlenségem kb 6 évig a tágabb baráti körömben tudni egy ilyet -, az tudja, miről beszélek.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.05.01. 15:07:51

@scarlet ruby blue: @Légy résen!: @salted:
a zongoratanáros posztomnál is voltak hasonló észrevételek - mivel ez a pszichós írás is személyes élményeken alapul, szerintem simán realista.

Hogy más szakokkal-karokkal is mutat metszetet, az meg nem csoda :-)

szixous 2009.05.01. 15:48:15

@salted: milyen az a reál-punáta? :)))

Prophet 2009.05.01. 16:34:57

Punátát én is nézném.

Magamra ismertem némileg! Metszet vagyok, és csak jó tulajdonságokkal! Nárcisztikus, modern ember...

laccc 2009.05.01. 16:38:38

@salted:

Mit tud az a "reál-punáta"? :)

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2009.05.01. 19:42:39

reál-punáta? renáta reál puna ál-puna ->> reál-punáta
szerintem az valami reál szakra járó megmondó csaj aki rém okosnak képzeli magát és közben tényleg az is csak épp a kutya nem akarja makkoltatni

szixous 2009.05.01. 21:15:41

@Blassius:
ez vicces, pont ismerek vagy 25 ilyen típusú RENÁTÁT. Tisztelet a kivételnek (modor), de az élet szinte csak olyan RENÁTÁKKAL hozott össze (m), akik ilyenek. Ambiciózus, megmondós, reálszakos, pénzügyes, földhözragadt és modoros tyúkokkal, akik mindenkin keresztülgázolnak, hogy nekik jó legyen.
Bocs a jófej Renátáktól.

Kurtz ezredes · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2009.05.02. 01:10:58

A kettes típussal annyira tele van a tököm hogy biztosan posztot ér majd nálunk.

sünibaba · http://dosszie.blog.hu 2009.05.02. 07:47:10

Magyar szakon is ugyanezek a típusok küldik.
Amikor másodévesen kiselőadást tartottam barokk irodalmon Koháryból, amit nem szerettem, és alig tudtam felkészülni belőle, és aznap reggel másnapos is voltam, mert hajnali ötig toltuk valahol, akkor az előadás végén egy ilyen hármas típus megsimogatta a körszakállát, és közölte, "hmm, néhány ponton vitatkoznék veled", akkor majdnem elsírtam magam.

AgiM 2009.05.02. 08:47:04

Sziasztok!

Két dolog jutott eszembe erről a posztról.

Először az, hogy ezek a "típusok" a bölcsészek között fordulnak elő, én pszichológia szakon ilyeneket még nem láttam, legalábbis nem ennyire jellebzetesek, és sokkal több típusú ember van ott. Mint minden más szakon. :)
Másodszor az, hogy a pszichológia szak nem bölcsészettudomány. Sokkal inkább sehova sem tartozik, de valahova be kell sorolni, van, ahol természettudomány, van, ahol bölcsész. Egyikkel sem értek egyet. :)
Harmadszor az, hogy jót mulattam, köszi a posztot írónak. Szerintem ki kellene egészíteni még továbbiakkal, mert ez így nem fest teljes képet.
Negyedszer pedig az, hogy végül mégiscsak több, mint két dolog jutott róla eszembe. :D

Asszem 2009.05.02. 10:17:53

Szerintem ez szintén egy iszonyú gyenge poszt lett. A témáról sokkal jobbat is lehetett volna írni (hehe, én csak tudom, szintén ott voltam hat évig), nem ennyire közhelyes, lapos és semmitmondó dolgokat.

Hamár paródia, görbe tükör, akkor azt minimum ezen a szinten illene csinálni:
tibor.blog.hu/2009/04/30/az_entellektuelnek_budos_a_honalja_egy_kicsit

Aki tud írni, az írjon, aki meg nem, az ne erőltesse...

lárvalányhaj 2009.05.02. 10:42:20

@Asszem:

nemtom, szerintem se rossz az általad idézett poszt, de szerintem az kurvára nem a bölcsészekről szól. illetve ja, a bétékán is van egy-két ilyen arc, de a többség általában messze nem olyan elkötelezett, hogy éjszakába nyúlóan pofázzon a kortárs művészetről valamelyik seggbelökött romkocsmában. a bölcsészek többsége csak azért ment a bölcsészkarra, hogy valami kellemes helyen tölthesse a diplomáig hátralévő időt. a kortárs művészet és irodalom többnyire teljesen hidegen hagyja. nem vagyok benne biztos, hogy akár egy átlagos magyar szakos is ötnél több kortárs költőt/írót tudna fölsorolni.
de most ezt nem a kortárs irodalom témájára akartam kihegyezni, hanem arra, hogy a tiborblogban bemutatott arcokat szemlátomást nagyon érdekelte valami, a bölcsészek többségét viszont az égvilágon semmi sem érdekli. de tényleg.

az a vicces különben, hogy a fenti típusok többsége az ún. "megjátszósan okos" csoportba tartozik. vagyis többnyire csak előadják magukat, hogy milyen műveltek, intelligensek és olvasottak, a valóságban viszont néhány jól elhelyezett keresztkérdéssel tök faszán össze lehet zavarni őket. az a legjobb, hogyha ezt az ember valamelyik szemináriumon teszi, amikor a szeminárium vezetője is jelen van.

Asszem 2009.05.02. 10:53:15

@lárvalányhaj: lehet, bár szerintem idővel azon is túl lehet lépni, hogy büszkeséggel töltsön el az, hogy a szeminárium vezetője előtt néhány jól elhelyezett keresztkérdéssel össze tudsz zavarni valakit. :)

Amikor én voltam ilyen kvázi-bölcsész a pszichológia szakon, egyáltalán nem ezt tapasztaltam, amit a posztban olvashatunk, ezért is volt csalódás elolvasni ezt a semmitmondó írást, pedig muníció lenne bőven, de akkor már a tiboros stílus közelebb jár az én ízlésemhez.

modoros-e vagyok?

lárvalányhaj 2009.05.02. 11:28:44

@Asszem:

azt nem írtam, hogy büszkeséggel tölt el, csak azt, hogy meg lehet csinálni. én magam sose szerettem túlzottan a szemináriumokat, pont az ilyen férgek miatt, akik úgy akarták maguknak biztosítani a tédéká/ótédéká-helyezésüket, illetve a biztos ösztöndíjat a píécsdín, hogy bebújtak az oktatók seggébe.

btw te szeretted a pszichószakot?
jelenleg a pályán dolgozol?

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.05.02. 12:13:18

@Asszem: te is azok táborát "erősíted", akik szenvedni meg harcolni járnak ide?

Szerintem meg nagyon jól sikerült Humbino összeállítása, nem kéne ezt ennyire komolyan venni. Szerinted mindenki, aki az általad megszabott szintet nem éri el, az "ne erőltesse"? Izomtibi idézett posztja az eddigi legjobb volt amúgy tényleg - de nem túl helyénvaló a két stílust összevetni.

Ha jobban meg tudnád írni (ahogy utaltál rá), a mailcímemre küldd el, és szívesen lehozzuk.

Nyelvész Józsi · http://szleng.blog.hu/ 2009.05.02. 12:16:43

@Asszem: "Aki tud írni, az írjon, aki meg nem, az ne erőltesse..."

Ígérjük, ezentúl nem írunk, és a blogot biztosan töröljük.

Nyelvész Józsi · http://szleng.blog.hu/ 2009.05.02. 12:20:46

@Modor Tibi: Ezt egyszerre írtuk, apám. Látom megint én vagyok a BAD COP. :-)

Asszem! Ahogy Tibi említette, ha jól megírod a 6 év tapasztalatát, szívesen leközöljük.

vasziljevics 2009.05.02. 14:56:28

biciglizni télleg jó.

pszichológusnövendékből normálissal még nem találkoztam. aki megüt egy bizonyos szintet alulról, annak meg nincs is szüksége agyturkálóra - rájön magától, hogy mit baszott el az életében.

Boz Cordolla 2009.05.02. 16:36:38

@lárvalányhaj:
"a tiborblogban bemutatott arcokat szemlátomást nagyon érdekelte valami, a bölcsészek többségét viszont az égvilágon semmi sem érdekli."

Ott a pont!

Légy résen! 2009.05.02. 17:50:38

@vasziljevics:
Ezzel azért vitatkoznék. A saját dolgainkat sokkal nehezebb átlátni akkor is, ha megütünk egy szintet, akkor is ha nem. A pszichológusok különben sem csak válságtanácsadók. :)

malackarosszarc 2009.05.02. 20:42:50

Nem védeném én bölcsész hallgatókat, de kezd modoros - és nagyon unalmas - lenni, az ELTE-BTK összes szakát végigvenni egyenként.
Annyi modorosság van a világban, próbáljunk ezen túljutni valahogy és mást is körbepisilni

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.05.02. 21:57:49

@malackarosszarc: türelem, hamarosan jön a kezdő testépítő, a veteránautó-mániákus, grafikus, portás, minden, AMI SZEM-SZÁJNAK INGERE.

Addig meg ajánlom az újabbak közül a fotóst, a kiscsapatok ultráit, ifj. Farkas Gyulát, a borszakértőt, erdő a tányérbant...

Dr. No 2009.05.02. 22:09:09

Pszichológus-hallgatók közül kimaradt a deathmetálos csávó, aki "már leállt a hernyóról/bármilyen egyéb kemény tudatmódosítóról". Na meg a pszichológus-hallgatók kb. 70 %-át képező tömeg, aki tkp. önmagát keresi, és azért a pszichót választotta, mert auralátó-reinkarnációs szak még nem indult akkreditációval, a Tan Kapuja diplomáját meg apu nem pfinánczérozná.

Na meg a pszichodráma... Nyolc év kényszermunkával büntetném a Jenyiszejen, erőműépítésen.

malackarosszarc 2009.05.03. 09:35:00

@Modor Tibi: Tűkön ülök :) a fotós meg a borszakértő remek valóban. én egyébként tudnám még ajánlani (csak a politikai korrektség jegyében) a modoros férfi-típusokat lenne néhány ötletem... :)

nácivadász tűsarkúban 2009.05.03. 14:05:20

@malackarosszarc: ááá olyan nem lesz, itt csak a nőket osztják. :-) nem PC blog ez. sajna. mert néha vicces amúgy.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.05.03. 17:07:05

@malackarosszarc: @bombalurina: na ne vicceljünk, kérem! Elvont zongoratanár, modoros öltözködés, munkatárs, erdő a tányérban, gitárművész, ultrák, fotós - mindegyik kimondottan férfitéma, de most nem sorolom fel az összeset.

Ha nem hiszitek el, adjátok össze és számoljatok százalékot.

Nézze meg az ember.

malackarosszarc 2009.05.04. 08:28:36

@Modor Tibi: szedem össze őket,
én nem mondtam hogy nem vagytok píszík, de a férfitéma és a modoros férfiak külön elemzése azért az nem ugyanaz,
és persze ettől még a modoros nőket lehet osztani - mert megérdemeljük :)

Ernoke 2009.05.04. 14:09:48

modoros nős több is van, modoros férfis viszont tényleg nincsen. követeljük!:D

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.05.04. 14:21:12

@Ernoke: öltözködés, a kiskrapekok haverja, informatikus, munkatársak, arany farmermellény sok helyezettje, fotballista-sportriporter, egyetemi tanár, gitárművész... és még lesz sok.

Vagy ezentúl írjuk oda, hogy "A modoros pasik"? :))

Ernoke 2009.05.04. 16:55:01

@Modor Tibi: ezt már írtad, de ezek kis szegmensek, nem általánosak. de akkor feladom.:)

Asszem 2009.05.07. 16:56:48

@lárvalányhaj: igen, nem.

írnék én, ha tudnék, de nem tudok, legalábbis viccesen nem, csak pont olyan szarul, amit kritizáltam. ezért nem írok. mondom, ehhez kell egyfajta tehetség.

egyébként számomra meglepő módon az ELTE pszichológia szakán, ahová jártam 98-2004 között, teljesen átlagos, normális arcok voltak, legalábbis a saját előzetes elvárásaimhoz képest. volt egypár különc arc, de nem a pszichó tette őket azzá, meg volt egy csomó szürke ember és volt néhány kimagaslóan okos és tehetséges.

2009.06.06. 19:53:44

@Asszem: akkor lássuk, kedves Asszem, TE mit hoznál ki a témából? Szerintem az beszéljen, aki utána ír / tesz is valamit. Pofázni könnyű.
Ja, és nem, nem pályáztam Pulitzer-díjra, csak leírtam amit én láttam. És még lehet, hogy írok is többet!
(most kapcsold ki a gépet...)

Asszem 2009.06.11. 19:04:12

@Humbino: a kritika nem azon alapult, hogy azért rossz a poszt, mert én jobbat tudnék írni, hanem azon, hogy azért rossz a poszt, mert rosszul van megírva, közhelyes, szellemtelen, lapos, felejthető. Mint kb. a legtöbb cikk itt a modoros blogon.
Maga az ötlet jó, de a megvalósítás színvonaltalan.
süti beállítások módosítása