Modoros nőtípusok - az elvont etnolány

2009/04/17. - írta: Modor Tibi

Mentségül annyit, hogy tschabee multikultis posztját megelőzően elkészültem már az etnolány vázlatával. A rengeteg átfedés engem csak megnyugtat: nem vagyok egyedül meglátásaimmal :-)


 

Onnan folytatjuk, hogy az elvont zongoratanárnak sok-sok barátnője volt már, de valahogy mind a ma tárgyalt kategóriából került ki. Hát tessék:

Az etnolány kifejezésről muszáj megemlítenem, hogy tíz éve olvastam valamelyik eltés kiadvány egy nagyon jól sikerült tipológiájában. Alkotóját (egy kolegínát) sajnos az interneten nem tudtam fellelni, így a blog hasábjain szeretném neki megköszönni ennek az igen találó kifejezésnek a megalkotását.

Tehát: az etnolányok általában a hasonló érdeklődési körű, elvont zongoratanár-típusú férfiakkal találhatóak párban. Vagy a Tan Kapuja Buddhista Főiskola, vagy valamelyik bölcsészettudományi egyetem lelkes hallgatói. Ha tanulmányaikat befejezték a kishölgyek, akkor már 1-2 házasságon kívül született gyerekkel rendelkeznek, köszönhetően bizonyos szubkulturális körökben tisztelt sámánoknak vagy mestereknek, akik  így egyértelmű nyomot hagytak a leányzó életében.

nosferatótól egy pompás idézet a nevelési módszerekről:

A hippi barátnőtípus az, aki később az anyává váláskor visszafordíthatatlan hormonális elváltozást szenved el, gyerekét 11 éves koráig szoptatja, szobatisztasága előtt pedig nem pelenkázza, hanem az ún. "szükséglet kommunikáció" híve, a gyerek jelzi, ha kell neki, és én, az anyja, gecire olvasom mit mond, hiszen egyedülálló mentális kapcsolat van köztünk. Az erről szóló 40 perces dokumentumfilmben a gyerek 3-szor szart be a teveszőr szőnyegre.
 

Ruházata: saru/bőrcipő, meghatározhatatlan szabású zsákruha népies motívumokkal, poncsó, tarisznya. Foglalkozása feltehetően iparművész (ez s.k. ékszerein is megmutatkozik), fizetéskiegészítésként személyre szabott horoszkópokat gyárt és elemez unatkozó ismerősöknek.

30 után sokuk büszkén viseli ősz szálakkal stráfolt hajzatát - a természetesség ebben az esetben kihat sminkelési és szőrtelenítési szokásaikra is.

Bár megjelenésre szinte nincs is különbség az egyének között, politikai meggyőződésük egymástól gyökeresen eltérhet. Az etnolánynak jellemzően  saját, élesen kialakult értékrendje van, és aktuális kedvesét is mindig ennek megfelelően válogatja meg.

A nemzeti konzervatív:
Már 2002-ben ott pityergett a Millenárison, a választási eredmények alakulását a mai napig megmagyarázhatatlannak és hihetetlennek tartva. Önzetlenül gyűjti a kerületi képviselőjelöltek számára a kopogtatócédulákat, iskolában, baráti körben szenvedélyesen agitál és osztja az ifjú balosokat. Anyagi érdeke egyáltalán nem fűződik mindehhez, már azt megtiszteltetésnek veszi, ha kezet foghat Rogán Antallal vagy esetleg Kósa Lajos mellett állhatott valamilyen Fidelitas-rendezvényen.

Fenntartás nélkül támogat pártállami és KISZ-es múltú politikusokat, amennyiben időközben megtértek.

A liberális:
Gyakran visel bibliai nevet: Judit, Anna, Zsófia, Eszter, Sára - de nem feltétlenül a többségük. Nem azonos beállítottságú és társadalmi kasztból származó vitapartnerét a másik fél minden tudása és értéke ellenére a végletekig lenézi, és észérvek helyett a saját képesítésével vagy tanulmányaival takarózik.

-Ebbe inkább ne menjünk bele, hogy jó volt-e a Monarchia vagy sem, ugyanis annó ebből írtam a szakdolgozatomat. A Lex Apponyi felért legalább két csomag Benes-dekrétummal, ráadásul szegényeket még verték is az iskolában, ha nem akartak magyarul tanulni. Úgyhogy hátrább az agarakkal!

A státusztörvényt hadüzenetként fogja fel, de a környező országokbeli belügyeknél (Honismeret-tankönyv, Benes-dekrétumok, stb.) vagy elbagatellizálja az ügyet, vagy visszautal a hajdani erőszakos elmagyarosításra.

Az ősmagyar:
Róluk lehetne a legtöbbet írni, de ezzel már sokan megelőztek.
Igazából nem gyűlöli a szlovákokat, románokat - megértő lenézéssel kezeli őket, ahogy egy átlagos ember tekintene a csimpánzra. A szlovákokat egyenesen magyarnak tartja, nyelvészetileg bebizonyítva, hogy a szlovák nyelv csupán a magyar egyik vadhajtása.

Bár külső antropológiai jegyei alapján Európán belül szinte bárhol észrevétlenül elvegyülhetne, a magyar nép minden európai (kivéve kelta és baszk) eredetelméletét és kötődését elutasítja, a finnugrászokat gyalázza minden létező fórumon, és inkább a türk-sumér-kínai-japán rokonságra keres és talál bizonyítékokat.

Kedvesével ha éppen nem demonstráción tartózkodnak, akkor egy erdélyi táncházban könnyen fellelhetőek. Nyáron moldvai tánctábor, csíksomlyói búcsú, Erdély-Bánát-Partium, de legfőképp Székelyföld - minden mennyiségben. A határon túli, magyar kötődésű területek közül valamiért mégis méltánytalanul elhanyagolják a Csallóközt, Kárpátalját.

 

Áttekintve az általam ismert elvont etnós lánytípust, néha eltűnődöm, hogy minden esetben pozitívum-e az, ha kedvesünk "egyéniség"-gel rendelkezik vagy egyáltalán határozott véleménye van valamiről.

Természetesen maradt még itt is feltérképezetlen terület, de egyelőre érjétek be ennyivel :-)

Annyit ígérhetek, hogy erről a vonalról most egy ideig leszállunk, mielőtt nagyon elunnátok magatokat. Lesz itt fotószakkör, utazás, repülés, munkahely...

Na pá.

Címkék: politika nők
65 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

waketomi 2009.04.17. 10:37:19

megtiszteltetés elsőnek lenni:D

"Kedvesével ha éppen nem demonstráción tartózkodnak, akkor egy erdélyi táncházban könnyen fellelhetőek. Nyáron moldvai tánctábor, csíksomlyói búcsú, Erdély-Bánát-Partium, de legfőképp Székelyföld - minden mennyiségben."
nagyon jóóXD

oldalazó gnóm 2009.04.17. 11:48:19

Ez a "gyakran visel bibliai nevet" gyönyörű eufemizmus volt :D

DrJohnson 2009.04.17. 12:03:24

@oldalazó gnóm: Ja, a "gyakran visel bibliai nevet" szövegen én is jót mosolyogtam.

scarlet ruby blue 2009.04.17. 12:23:31

Hol van a Bibliában Zsófia? :)

DrJohnson 2009.04.17. 12:28:10

@scarlet ruby blue: mesterlövész-komment! gratulálok!

koleszalonaponta 2009.04.17. 13:26:48

gyakran visel bibliai nevet


nekem egy csomó nem bibliai nemzetiségű ismerősöm van aki bibliai nevet visel.
ha én ezt a klubban elmondom :) muhaha

yenoee 2009.04.17. 13:59:21

"Gyakran visel bibliai nevet: Judit, Anna, Zsófia, Eszter, Sára"

Izé. Pl. mert református/evangélikus/adventista, stb. családból származik.

Modoros elvont bölcsész_LÁNY_ és modoros elvont anyuka volt-e már?

Dr. No 2009.04.17. 14:12:36

A liberális jellemzéséből kimaradt, hogy mindgyakran feminista is. Ebben a szerepében gyakran osztja ki a férfinemet történelmi politikusok hímsovoniszta, sőt, "szexuálfasiszta" tevékenysége miatt (az a sok háború, amit a zabolátlan hím-agresszivitás gerjesztett...). Egyenlő munkabért követel a nőknek, bár nem dolgozik, vagy ha igen, vállalkozóként nincs főnöke. A plázacicákat megveti a női öntudat hiánya miatt, "önként csinálnak magukból szexuális objektumot!"

Dr. No 2009.04.17. 14:13:33

Sőt "redukálják magukat szexuális objektummá!"

scarlet ruby blue 2009.04.17. 14:17:19

A hónalj / láb / egyebek borotválatlanságának védelmében ideológiai és egészségügyi indokok teljes listáját tudják felvonultatni.

Balance Of Power 2009.04.17. 14:21:31

@scarlet ruby blue: Ahogy az elozo, hasonlo poszthoz hozzairtam: nem hiszem, hogy ma is itt tartanak ezek a holgyek. Figyelem oket, mert tenyleg sok jo csaj van koztuk es szerintem most mar 99%-ra ez nem igaz. A nuni persze nem latszik az utcan, de a tobbi azert igen.

koleszalonaponta 2009.04.17. 14:50:50

@Balance Of Power:

ahogy a multikulti esetében is észhez térhet a lyány, mikor is már szembesülni kezd a korával és a környezetével, hát alkalmazkodik soft- és hardware szempontból is:
- észreveszi, hogy nem talál ideális multikulti pasit, és ő sem ideális egy nem multikulti számára
Meg kell változnia: karrireista élharcos kosztümös nővé ( szögletes szemüveg buggyos váll, MELLÉNY) vagy egyszerűen csak Dolgozó emberré válik.
Utána már észreveszi, hogy jobban ragadnak a pasik, van önbizalma rasta nélkül is, és van pénze is, és a pasiknak is jobban tetszik. Ki ne változna ezért?

Etno lányok esetében is láttam már pálfordulást:
nem talált magának családeltartó foglalkozást űző etnoférfit, vagy nem látott benne jövőt, s így elindult a majomtól az emberig, az etnotól a vonzó nőig.

Egyébként van némi igazság, abban hogy nem látod mi van a ruha alatt, két okból sem:
1. Mindeig hosszúszoknya: nem olyan mormonos, ami kicsit feszül és van sziluett, hanem jó buggyos, hogy lélegezzen és legyen hely a szőrnek
2. Ha nem szoknya akkor kismamáknak készített Kockás-játszós nadrág, bokalengővel, fenékráhagyással
A fejek viszont nagyrészt a hajon múlnak, a boglyából szépen lassan kirajzolódik egy arc

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2009.04.17. 15:23:21

Hajlamos a vegetarianizmusra és a kővel mosásra.

Amit linkeltél, a szlovák nyelv magyar eredete - egyszerűen gyönyörű! Nem szeretnék a csehek meg más ilyen-olyan szlávok helyében lenni most.

@koleszalonaponta: az átalakulás után visszamarad azért ez-az: kicsit hosszú haj, esetleg egy bőr karkötő, fa hajcsipesz, vagy faragott medál, esetleg valami csodakő. De csak egy, mutatóba.

Ami viszont egyszer külön blogot érdemelne, az a "szép" ruha, aminek a dereka 20 cm-rel van köldök felett, és a legszebb női test is csúf gnómnak látszik benne - ti. a fenék eltűnik, mivel "lecsúszik" a szoknya közepére, a mell pedig közvetlen a "derék" fölé kerül, és emiatt úgy látszik, mintha odáig lógna. Persze bő, nehogy véletlenül a kirajzolódó test a ruha ellen dolgozzon itt-ott. Mondjuk ezt _minden_ nő szépnek látja, nemcsak az etnós.

IndaMuncher 2009.04.17. 15:31:12

@ern0: Igazad van, én se értettem, hogy a nőknek miért tetszenek az iylen ruhák. Valamiért tényleg soknak tetszik.

koleszalonaponta 2009.04.17. 15:36:28

@F.house: nagyon egyszerű

ha feljebbmegy a ruha, a srácoknak kevesebbet kell hajolni, hogy belássanak.
Magyarán könnyebb a hódítás + ápol s eltakar (modorosan)

IndaMuncher 2009.04.17. 15:39:49

@koleszalonaponta: Ööö... belássanak hova? Nem kötekedek, csak túl gyér a fantáziám. :(

koleszalonaponta 2009.04.17. 15:42:51

@F.house: hol nőttél fel? Hát a szökőkútba!

IndaMuncher 2009.04.17. 15:49:36

@koleszalonaponta: Oké akkor nem próbálkozom mégegyszer a kérdéssel pff.

koleszalonaponta 2009.04.17. 15:54:45

@F.house: bocs a reagálásért.
A szoknya alá néznek be a kiskrapekok, a bugyit, illetve annak hiányát, vagy szőrzetet inszpektrálni (nyomozni), kiscsákóként a fiatal angol tanárnéninek próbáltuk, és láss csodát sikerült, azóta sem felejtjük: jó csaj volt.
- eleve úgy indult, hogy átlátszó blúz és melltartó (mindkettő fekete) volt rajt'
- volt rajta bugyi, de a szoknya alatt készült valamire: combharisnyábanm volt bugyihozkötős taróval testszínűben.

Kész voltunk. Hát ő nem volt egy bio.etno típus.

pblue · http://www.savingprivateblue.net 2009.04.17. 16:47:41

a liberalis tipusnal kimaradt a szarvasi tabor

IndaMuncher 2009.04.17. 17:37:52

@koleszalonaponta: Ahá, akkor ez olyan rövidebb ruha, így már világos, köszi.

cziczmiczpindur 2009.04.17. 17:38:00

@scarlet ruby blue: (off) miként a férfiak is, kedvelt hónaljkutyájukat lobogtatva, a leghalványabb, eltávolítására történő utalásra mély sértettséget érezve....

Nadsat (törölt) 2009.04.17. 20:01:46

"Gyakran visel bibliai nevet: Judit, Anna, Zsófia, Eszter, Sára "

Micsoda ízlésesen csomagolt, diszkrét zsidózás, én se csinálhattam volna jobban, fogadd szívből jövő gratulációmat! (Nem ironizálok, tényleg kurvajó).

A mélymagyar Emese-Földanyácskapuncik tényleg szánalmasak, de a ballereket se kell félteni, TGM/Zerzan istenítése, a modern technológia lehányása, a fallokratikus agresszorok gyűlölete - minden olyan ország agresszor, aminek nagyobb a hadserege, mint a magyar honvédség."A SCUD rakéták a péniszt szimbolizálják", ugye.
Azt gondolják, a Csermanekjancsi alatt nem is éltek olyan rosszul az emberek, de az igazi móka a kollektív kommunális szocializmus lenne helyi biogazdaságokkal, ami valóban kézenfekvő megoldás. 7 milliárd ember etetésére (oh, the irony!)
PETA/Négy Mancs/Greenpeace stb. tagok, vegák és sajnálják az indusztriális társadalom által legyakott állatokat, de csak azokat, amik cukik. A koalát igen, a büdös oposszumot nem.

Azt nem tudom, mit ér a Tank Apuja fősulin szerzett diploma - lófaszt-, de jár oda egy (nem etno) csaj ismerősöm, aki jó fej, és nem visel zsákruhát.

koleszalonaponta 2009.04.17. 20:41:47

@F.house: nem rövidebb a fent említett ruha, csak úgy néz ki! Úgy van szabva vagy mittomén

ifj. Farkas Gyula · http://kosbor.blog.hu 2009.04.17. 20:49:36

Kedves Kommentelők!

Nekem is van egy ilyesféle ismerősnőm (szobatársam volt barátnője): esztétika--portugál--összehasonlító irodalomtudomány szakos. Egy ízben majdnem halálos balesetet szenvedett, midőn kis híján fejére esett a Király Rudolf-féle Porgutál--magyar szótár.

Üdvözlettel:
ifj. Farkas Gyula
a BME mérnök-fizikus szakának IV. éves hallgatója kondenzált anyagok fizikája szakirányon, osztatlan, kredites képzésben, nappali tagozaton, államilag finanszírozott helyen

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.04.17. 21:17:36

@Nadsat: nem kizárt a zsidó kötődés, de több esetben csak a szülők szimpátiája szabta meg a leánygyermek keresztnevét.

noirp 2009.04.17. 21:33:23

@ifj. Farkas Gyula: már azt hittem, el tetszett hagyni ezen világhálós diurnumot (diáriumot)

Tisztelettel
noirp

okleveles vegyészmérnök logománia szakirányon

Dr. No 2009.04.18. 02:35:02

Ősmagyar párja főfoglalkozású fényevő

Ver Sacrum 2009.04.18. 09:40:29

Príma írás, akár az előző! Párás tekintettel gondolok vissza szeretett BTK-mra. Más. Mikor lesz az Arany Farmermellény eredményhirdetése? Remegve várom a kísérőtanulmányt.

CernaGeza 2009.04.18. 11:02:56

- A buggyos zsákruha tényleg odab@sz, de ehhez társul még egy jóféle kötözöttsonka-cipő is.

És tényleg, van köztük liberó, amolyan "bibliai nevet viselő", tudjátok;) meg ősmagyar Vass Albert rajongó urbánus-székely is.

És valamiért mindegyik beszédhibás, selypít vagy ilyesmi.. Vagy csak én futok ilyenekbe

e_e 2009.04.18. 14:41:22

hellobello tibikem, jozsikam,

idotlen idok ota nem jartam a modorosblogon -hja, a gyerkocok, ugye- es megdobbenve latom, h egy posztban engem is ideztetek. jol ki lehettek fogyva a temakbol, edes oregem.
ebbol kifolyolag ujabb temajavaslattal allnék elo
modoros nevu uzletek!!!
minap a kiraly utcaban setalgatva jutott eszembe a dolog, ahol is azt latom, hogyaszongya
ejjel-nappali boltOCSKA
HINNYE, mondtam.

otletesek, jopofik tudnak lenni a biobolt-vonalon az elnevezesek, most sajnos egy se jut eszembe, de mar rengetegszer elhultem egy-egy ceger lattan.

most mennem kell, a kis hercegno befejezte a SZOPIT(!!!!!!), a tronorokos meg ebredezik.

egyebirant az altalatok etnolanykent emlegetett tipust mi ÉLETtel csak "millenarisos"nak hivjuk.

tschussi

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.04.18. 16:26:53

@Ver Sacrum:
Az, hogy Gyulus személyesen megjelent, szintén sarkallhatna benneteket.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.04.18. 17:01:47

@Ver Sacrum: Nyelvész Jocó most már tényleg elkészül vele!

@e_e: üdv a Klubban, welcome back! ;-) És viel Spaß a gyerkőcökkel!

betonszamár 2009.04.19. 15:58:18

"... néha eltűnődöm, hogy minden esetben pozitívum-e az, ha kedvesünk "egyéniség"-gel rendelkezik vagy egyáltalán határozott véleménye van valamiről."

Ez a mondat nagyon betalált, percekre el is gondolkoztam rajta.

Virgogirl · http://csecsebecse.blog.hu/ 2009.04.19. 21:10:25

@Modor Tibi: na, előveszem anyámat a bibliai kötődésű név miatt, eddig az volt a sztori, hogy egy kolléganője ihlette meg

Aradebil 2009.04.19. 22:01:16

miért nem lehet leírni hogy zsidó?

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.04.19. 22:51:20

@Aradebil: mert akiről ezt a figurát mintáztam, pl. nem is volt az.

Enok mester (törölt) 2009.04.20. 09:28:45

Csak szeretném megjegyezni, hogy olyan szó, hogy "státusz", nincs. Bármennyire is modorosnak számít ilyet mondani. Az a szó helyesen "státus". Lásd az Értelmező kéziszótárat, vagy a a Magyar helyesírási szótárt.

nácivadász tűsarkúban 2009.04.20. 11:08:42

"gyakran visel bibliai nevet"
nem elég a himsovinizmus (mindig csak a modorso nőtípusok) má burkoltan zsidózunk is. ejnye
amugy en is liberalis vagyok bibliai névvel és "színkeresztény" családból. amre persze büszke nem vagyok, csak tény. egyes biblia nevek divatnevek voltak, vannak, lesznek.

Ernoke 2009.04.20. 11:46:48

végre megjelentek a hagyományőrző modorosok is itt!

a hihetetlenül csöpögős beszéd- és írásstílus megvan?:D ez főleg eldugott helyen lévő magyar falvakkal kapcsolatban bukkan fel.

Ernoke 2009.04.20. 11:48:40

tudom, hogy ismételten nagyon rosszindulatú és mittudoménmilyen vagyok, de muszáj ezt a blogot ide is belinkelnem, egy régebbi posztba egyszer már megtettem.

www.sarok.org/users/susieq

gyöngyszem ebben a kategóriában.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.04.20. 13:26:15

@bombalurina: gondolom, visszaolvastál.

A személyed az ÉLŐ PÉLDA arra, hogy nincs itt burkolva semmi.

Rezsim 2009.04.20. 19:23:19

:) ELTE-BTK főépület földszint hátul: 1,5/m2 (etnolány/négyzetméter), Fonó táncház;: 3/nm2 :D

semota · http://livewithit.blog.hu 2009.04.20. 23:13:31

jajmágeci, nem értem, hogy miért kell mindenbe zsidózást belelátni. ennyire egybitesek vagytok, hogy mindenhol csak a politikai utalást veszitek észre?

noirp 2009.04.21. 08:59:57

@Ernoke: megnéztem a linkedet, fájdalmas így éhomra. :DDDD
aki Polcz Alaine-től tanul palacsintát sütni (gondolom, mert Horváth Ilona nem elég előkelő), az megérdemli, hogy csüdig olajban és füstben végezze. Amen. :DD muhaha

samjon 2009.06.06. 15:32:52

a zsófia görög név. jelentése bölcsesség. nem ószövetségben szereplő zsidó név.
amúgy meg totál abszurd keresztnevek alapján zsidózni.

Intizar 2009.12.08. 13:35:41

Viccesek vagytok, de gyöngén zsidóztok. A bibliai kereszt-(haha)nevek viselése semmivel sem gyakoribb zsidó körökben, mint ezeken kívül. A komolyabban vallásos zsidóknak szokott lenni a közhasználatban forgó, korántsem feltűnő polgári neve mellett egy zsidó neve is, a legritkább esetben Eszter vagy Sára (ennél egzotikusabb hangzású), de ti erről úgysem értesültök. A fölsorolt és hozzájuk hasonló keresztnevek a lehető legközönségesebb magyar névadási szokásoknak felelnek meg, a veretesebben bibliaiak, mint pl. Mózes, Illés, pedig kifejezetten székely eredetre, esetleg ref. vagy unitárius gyökerekre engednek következtetni.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.12.08. 16:04:47

@samjon: @Intizar: jaja, én is pontosan ezt írtam. De hát kinek mire áll rá az agya :)

El Topo (Sgt. Elias) 2009.12.08. 17:21:18

Jézusom! Bazmeg akik itt zsidózást látnak, azok valahogy söndörödjenek már össze Vérnyúllal, aki meg mindenhol férfierőszakot vizionál!

Írjatok közös blogot!

ellenszenvesfigura 2009.12.08. 19:18:24

a "zsidó" szó lassan olyan lesz, mint a harry potterben a "voldemort".

El Topo (Sgt. Elias) 2009.12.08. 19:26:27

@ellenszenvesfigura:

Ezt se.

Most mondhatnám, hogy fűzz magyrázatot a voldemortos kommentedhez, csak az a baj, hogy nem érdekel.

sorica123 (törölt) 2009.12.08. 23:52:06

@Intizar: nem tudom, ki zsidózott, ki nem... itt az nem nagyon szokás, ezzel együtt becsúszhatott egy olyan duma. Ahogy mindenhová, Magyarországon vagyunk. Amúgy nekem is herótom van az ellenségkép-gyártástól. Igaz, az ördög falra mázolásától is...
De azt az egyet megjegyezném, hogy a Sára nem egy annyira rettenetritka, kizárólag vallásos zsidók, és esetleg székelyek által használt név. Nekem is az a nevem civilben, azért mondom:) de amúgy tárgyi szempontból jót írsz, ez egy héber név, és az is igaz, hogy a székelyek is előszeretettel adnak bibliai neveket a gyerekeknek (Tamási Áron nagymamáját Sárának hívták:) amúgy ebből ered az a félreértés is, hogy a Sára az egy *magyar* név. Ez keverdehetett azzal, hogy a Sarolta viszont tényleg magyar név, és kész, sokan ma is abban vannak, hogy ez a kettő azonos és magyar).

intizar 2009.12.09. 00:26:18

Juditra meg hadd idézzem a csodálatos Csetamást - valami Judit... esetleg Edit... mint a "bármelyik bármikor szembejöhető nő" par excellence.
Ernőke!!! Nem lehet annak a "tejben sült tejfölösnek" legalább a receptjét megszerezni???
Ó, piti, piti, piti.

intizar 2009.12.09. 00:31:17

Kár tőlem, hogy nem dicsértem előbb az egész blogot, mert nagyon büfé. Épp csak az b...ta föl az agyam, hogy miért kellett a libsi típushoz (bárminek az ilyen altípusához) éppen a "bibliai" neveket társítani. Egyszerűen nem így van. Pontosan az ősmagyarrá evolvált személyek viselnek ilyen neveket (lévén, hogy gyakran normális hagyománytisztelő családból származnak), és az ő gyerekcséik - mostanság kb. 12 évestől nulláig - büszkélkedhetnek a Kende, Vérbulcsú és hasonlókkal.

Intizar 2009.12.09. 00:36:51

Tja, bocs, és nem mamaliga voltam, hanem Intizar. Sose bírok ezzel a géppel, ha az anyám ráteszi a kezét.

sorica123 (törölt) 2009.12.09. 11:36:57

@intizar: ez az alkotóelem nekem is bénán hatott egy kicsit. Nem is a zsidózás miatt, hanem mert bazmeg, a nevet nem divatos-modoros kiegészítőnek választja az ember. Élő példája vagyok én, aki máson szeretem a Sára nevet, én viszont nem szeretem használni. Viszont másfelől abszolút nem elvont-etnó-modoroskodásból hívnak így.
A divatnév megint más kérdés, amikor szegény kölök nevéből azonnal levágós a szülő politikai identitása (nem nemzetiségi nevekre gondolok, a Viorika pl az egyik kedvencem, hanem ezekre a nagyonmagyar nevekre, amiket te is mondtál).
Mamaliga:))) ötletes:)

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.12.09. 11:43:04

@intizar: @sorica123: annyira nem kell ezen fennakadni, a fent leírt "liberális" típusban találkoztam sok zsidó, de keresztény Annával, Judittal is. Itt az ő (és persze esetleg a család) ideológiai beállítottságáról és érvrendszeréről próbáltam írni. A lex-apponyis idézet egy horvát gyökerű lánytól származik amúgy.

Volt itt már Ögödej, Füvellő, fidelitasos, moldvai táncházas, azon is le lehetne ragadni igény esetén.

El Topo (Sgt. Elias) 2009.12.09. 12:56:53

A mamaliga az nem a puliszka?

Intizar 2009.12.09. 15:21:20

A mamaliga az konkrétan a puliszka. Csak néha keveredem anyámmal.

sorica123 (törölt) 2009.12.13. 23:38:11

@Modor Tibi: leragadni bármin le lehet. Amúgy ismerősek is ezek a típusok, én például pont azért nem igazán járok moldvai táncházba, mert eluralták ezek a képzelt népviseletben pompázó, az összes lépést saját képükre formáló löbögőszoknyás tündérkék. Na most, az egy dolog, hogy eleve egy más bolygó, mint én (egy-két cuccuk tetszik, de ilyen töménységben sose hordanám), de amikor beáll mellém egy ilyen, és valami romános stílusú, vonulós táncban letépi a karomat, mert ő ugrándozik, én meg nem... ész hova mész. Meg a hitelesség meg egyéb ilyen lényegtelen szempontok. (Érdekes mód a balkánosok kevésbé akarnak beleszakadni, hogy egy táncot *így* kell csinálni és nem *amúgy*.) Szóval ezeket az elszállt etnóembereket én se nagyon szeretem, akár ősmagyar, akár zsidó nevük van.
süti beállítások módosítása