Ereszd el a hajam! - 1. rész

2009/03/21. - írta: Modor Tibi

Haverok, buli, Fanta...

Na ez a poszt is régóta érlelődik bennem. Jómagam már több éve nem látogatom az úgynevezett szórakozóhelyeket, cimboráimmal inkább egy jó pofa sörikére szoktam betérni egy-egy környékbeli füstös kiskocsmába. Igazi régivágású csókaként nem is nagyon értem már, hogy mi készteti az embereket a bulizásra azon kívül, hogy jó szerencsével hazavisznek valakit egy zártkörű megbeszélésre.

A klubok repertoárja siralmasan egysíkú, a belépő drága, a kidobók parasztok, mozogni vagy beszélgetni alig lehet, italt 20 perc sorbanállás után kapsz (azt is méregdrágán és rossz minőségben), a tánctéren pedig elhízott tizenévesek és bizonytalan állampolgárságú egyének produkálják magukat.

Izom Tiborék és nathanp urak legújabb posztjai után nem bírtam tovább: úgy éreztem, nekem is meg kell osztanom veletek mindazt, ami idestova 15 éve nyomja a szívemet.

Hol is kezdtük anno decibel?

A 90-es évek tinidiszkója:

Volt régebben a Fortuna a Várban (erről még hajviseletet is neveztek el: fortunás), a Hully Gully, no meg a High Life. Akkoriban kezdett el divattá válni, hogy a család szeme fénye lehetőleg apuci kéthavi keresetének megfelelő értékű ruházatot húzzon magára hétvégenként: persze valójában az áru nagy része kamionos szerzemény volt. Egész iparág szerveződött az orgazdaság köré a középiskolákban: mindenki ahol tudott, adta-vette a márkás pólókat, farmereket, cipőket meg parfümöket.

-Apám, most esett le a kamionról, Trevízióból hoztunk Chevignont meg Ügó Bosst, a 120 milis 3000. Farmerból tudom ajánlani az Energie-t, Marlborót, Camelt, az irregulár Léviszt, télire meg ezt a fasza kis Kappa hurkáskabátot érdemes megsasolnod!

Emberünk így hát nagyon májernek érezhette magát: lábán patkótalpas érmeksz, szálkoptatott Replay-farmer, narancssárga vagy dortmundzöld Devergó-póló, ízlésesen rálógatva az aranylánc, karikafülbevaló rajta fityegő kereszttel, a szoláriumtól sötét és hámló arcból világító kék szemek, kopogósra zselézett hajzat és rajta Oakley-szemüveg. Vagy utánzat, persze. A mai metrós-nyunyókás testfelépítéssel szemben akkoriban viszont a gyúrás volt az elvárt.

A hölgyeményekről nem tudok sokat elmondani: holdjáró, rosszabb esetben Buffalo, halásznadrág és top. Sminktetoválás, különösen a szemöldök helyén. Akkoriban még az úszógumit szégyellni kellett, köldökpiercinget csak lapos hassal volt szabad megmutatni.

Nem mintha visszasírnám a 90-es éveket, de még így 2009-es szemmel nézve is egészen vállalhatónak tűnik az akkori divat. No de mindegy.

Zenék közül az All Aboard - the Nighttrain, Seven Days and One Week, Húzz magadhoz, ha fázol, Get Down, Érezd a ritmust voltak a DJ kedvencei. A telepi ifjúság nem szégyellte saját magát csodálni a falakat beborító tükrökben, ahogy minderre önfeledten szeletel - a Mega Sound System kiváló korabeli rapzenekar egy idézete vág ide:

Nyakkendős faszoknak, akik élvezik, hogy fehér inggel a UV-ben ragyognak

Minden számra ugyanúgy döcögnek, jó érzés a DJ-nek, annak a köcsögnek!

Az átlag tizenéves így is lement péntekenként a tinidiszkóba a legjobb Kappa felsőjében, megitta az ingyenes kuponjáért járó 2x 3 decis kóláját, és a felső szint korlátjára támaszkodva várta a csodát, hogy valami nő majd csak leszólítja...

 

A Mode-Klub:

Na ide már a 80-as években is elborultabb arcok jártak, akik valahogy a mai napig megmaradtak. Sok-sok kis dave meg kis martin kószál a Pecsában kéthavonta a válltöméses bőrkabátjában, kocka- ill. dauerolt frizurájával, bőrnadrágjával. Még fiúknál is látunk feketére lakkozott körmöt, kihúzott szemeket, fúj. Lányoknál felnyírt Kleopátra-haj, hosszú ballonkabát, és persze rengeteg túlsúlyos. A kövér lányokat a diszkó mindig is kivetette magából, így ők inkább a metálos vagy a módos/szkinhed vonalból horgásztak össze maguknak hímet, sikerrel.

Igazi Mode-osnak lenni főleg Magyarországon valami egészen elbaszott dolog. Az igazi elvakult módos utálja a Bonanzát, Ákost, a buzi Pet Shop Boyst, az Erasure-t, a gruftikat, és minden más zenét, amiben szintetizátor is van.

Ide járnak persze az EBM-es (Electronic Body Music) rajongók és a szkinhedek is - ők erejüket demonstrálva szeretnek csapatosan félmeztelenül táncolni és közben a csicska módosokat méregetni, akiket meg ők nem kedvelnek.

A kistermeket leszámítva egész éjjel 1-2 külsős szám kivételével csakis Depeche Mode-zenéket hallhatunk vizuális támogatással (kivetítő), az összes lehetséges verzióban, és nem unják már huszoniksz éve. Kívülről tudják az összes szöveget és feltűnően tátognak is, hadd lássa mindenki, ők mekkora rajongók. Közösen megtekintik a fiúk aktuális internetes üzenetét az új albumról pár negyednyi felcsigázó taktussal, és megy tovább a buli.

 

Na de hova megy? A 2. részből hamarosan megtudhatjátok, türelem! :-)

Címkék: zene buli
33 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ZZZZZ 2009.03.21. 12:13:18

Az akkori divat csak és kizárólag a mai trendek ismeretében nevezhető "vállalhatónak". A kibaszott Oakley-k, a rikító Energie cuccok és a csótánytaposó platformcipő már abban az időszakban is vállalhatatlan volt, és nemcsak az ár miatt, hanem azért, mert egyszerűen rondák voltak, és kész. Mindenki attól hitte magát májernek, hogy narancssárgában jár. Azt nem értem, hogy ha mindenki narancsban jár, akkor emberünk mitől lenne annyira más.

nathanp · http://loscatrachos.blog.hu 2009.03.21. 12:59:33

Tbikém, régi sebeket szakítottál fel, de jobb lesz, ha kimondom, mert stroke-ot kapok, ha nem.
"Endi-elen-mártin-dév, jó nagy buzi mind a négy" - ezzel majdnem öngyilokba hajszoltak a suliban, hogy aztán Cure-os legyek zsírkrétával rajzolt fekete kereszttel, meg fonálból aplikált pókhálóval a mennyezeten. Anyám meg erőltette a meki-style Emporio Oumo inget, amit évnyitó után hordtam kétszer a nagy identitás-zavaromban. De később legalább volt válaszversünk, "fortunások/halál rátok"... Várom a folytatást, de addig megkeresem a Camouflage kazimat, meg a térdnél szaggatott Bros-szos farmert ;)

scarlet ruby blue 2009.03.21. 13:48:00

Tovább is van, mondjam még?
"Rohadt DJ kurva anyád ma este meghalsz."

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.03.21. 14:09:34

@ZZZZZ: visszanézve az akkori képeket, a 80-as évek divatjához képest szerintem rendben volt. Mondjuk bejött a rendszerváltás után hirtelen jött "gazdagság", illetve erre az igény. Viszont akkor még tényleg divat volt a gyúrás meg nőknek a vékony testalkat.

@nathanp: ez igen, csak nem grufti? Camouflage legjobb, aranyos német akcentussal.

@scarlet ruby blue: üssed te is üssed, ne kíméld, gyerünk-gyerünk üssük le, üssük le a DJ-t!


(Faszom kormányválság meg miért ma van, nincs más a címlapon, csak a Feró... :-))

Nadsat (törölt) 2009.03.21. 15:09:07

A DM-klubos résznél exceptiont dobott az agyam, a földről kellett felkanalaznom magam, úgy röhögtem, grat. A Mode amúgy jellegzetesen az az együttes, aminek a rajongói endless loopba vágták magukat a '90-es évek elején és még most, harminc-sok, negyven-kevés évesen is telivér Fanként cheerleaderkednek a Dave-Andrew-Martin-SID-hangchip bandának. Hasonló jelenség csak a klasszik metálbandák (Maiden! Slayer!) kiöregedett rajongóinál figyelhető meg, azokon viszont általában nem mer röhögni az ember.
Az Oakley pedig vérciki, a valódi és a fake egyaránt, de ha netalán valaki olcsón akar hamisítottat belőle, menjen el az egyetemisták parkjába a BME-nél, egy nem túl élelmes árus a földről árul Foakley-kat egy tölgynél (Oak=tölgy, LOL). Ingyen össze lehet szedni, mert az árus néha elvonul a parkba hugyozni, a napszemcsiket meg elfújja a szél.

noirp 2009.03.21. 15:24:00

"dortmundzöld" mint eposzi jelző...Tibi, te ma a szokottnál is borultagyúbb vagy :DDD

A 90-es évek divatja, istenem, ha belegondolok, milyen régen volt [sóhaj] :) Azért vannak emlékeim.
99-ben volt az _universitasban_(adjunk ifj. Farkas Gyulának is) volt egy szobatársam, aki ennek a holdjárós-kamionrólcsencselős irányzatnak a megtestesülése volt, sőt, az arany mobiltelefon-tokot viselő vállalkozó pici csemetéje, akiről kedves szülei láthatólag úgy tartották, h úgy szép a gyerek, ha kerek.
Péntek esténként fölvette a kiemelőtoll színű tapadós haskipólót és a szürke vagy fekete csípőgatyát. A kettő közt kiputtyanó bájos hurkácskákat hagyta a maguk természetes rendjében, csak némi csillámzselével élénkítette a látványt. Végül felöltötte a húszcentis talpú propilénzsámolyt. Felkente bájos arcocskájára a kellő mennyiségű Hérát és Trilakot, ja, és a csillámzselét is.
Addigra én már igyekeztem falnak fordulni, ne lássa, hogy röhögök. Így ált. a szoba másik részébe ment át megkérdezni: szép vagyoook?

bekbórd! 2009.03.21. 15:44:04

A 90-es években így jártam diszkóba: bordó bőrcipő (bőrtalpú), világoskék farmer, világos ing, nyakkendő, aranyszínű nyakkendőcsipesz, mályva színű zakó, elegáns óra, arany fülbevaló, néha -az érettségire kapott- arany kakaóscsiga (pecsétgyűrű) is játszott. :D Kedvencem az "It's my life" volt, de a "Hyper-hyper" már kijelölte a következő irányt.

janomano 2009.03.21. 17:26:23

@nathanp: A Kjúrosokat mélységesen lenéztük a lyukban. Mi dárkok voltunk Feltartott mutatóujj)!
Fields of The Nephilim, New Model Army (az ír vonalba is beleér). Aztán jöttek még komolyabb zenék.
Van aki vágja itt, hogy mik ezek:
In Slaughter Natives, Deutsch Nepal, Will, Calva y Nada... ?

Ezekhez képest a Sol Invictus könnyed matinéműsor volt.

Volt egy haverom, az csak úgy emlegette ezeket a zenéimet, hogy az Ívül kolleksön.

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2009.03.21. 17:27:21

Ez tényleg így volt Tibi.
Bizonyára sokan emlékeznek a Fortunások (Forisok) nadrágjába hosszan, az oldalsó varrás mentén betoldott vastag undorító színes szövetdarabra ami a srácoknak kifejezetten buzeráns külsöt kölcsönzött. Felül kökeményre, fejresimulósra volt lezselézve a hajuk, fülmagasságban viszont kezdödött bongyorodni faszán. A cigány nemzetiségüek olaszul tanultak és dzsovanni szólították egymást. A diszkós csajbarátnök pedig tesózták egymást.
Példa: "Edi, ugye mi tesók vagyunk? Fú bazmeg, te nem tudta hogy mi Adrival tesók vagyunk?"
Aztán még olyan is van , hogy országos span, ami különösen undorító. Na ennyi fért bele órai munka keretében.
A depesmód klubban pedig dévgehenesen kellett táncolni. Alaplépések: Kaszálás elörehátra történö lépkedéssel, déves tapsolás (mikrofont tartó kéz imitálása kötelezö), illetve déves pörgés.
A lányok sárga limarát használtak amitöl finom rágógumi szaguk volt és kb 1 perc alatt lehetett találni csajt akivel lehetett smárolni bent a nagyteremben.

don kartács 2009.03.21. 18:41:58

Sárga Limara.....basssszki! :D Meg volt az a másik cucc az OE.

nathanp · http://loscatrachos.blog.hu 2009.03.21. 20:36:47

mondjuk én kezdtem, de erősen benne vagyunk a nosztalgiázás modorosságában. ennél már csak az a jobb, aki úgy is maradt. :)

Dave_hu (törölt) 2009.03.21. 21:30:18

úristen a linkelt high life-os poszt mekkora... Lehetne még beszélni a balatoni Flörtről, meg Palace-ról. Ezek még most is vannak, de minek...

Azért ciki nem ciki a 90-es évek, a csajoknál a lapos has, pushup, top és tapadós fehér naci bejön még most is.

Penya666 2009.03.21. 22:43:50

Limara ur isten! Egy pillanatig dolgozott az agyam aztan beugrott! :)

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.03.22. 01:39:03

@Blassius: én mondtam neked, hogy saját blogot kéne indítanod, világbajnok észrevételek :-D

scarlet ruby blue 2009.03.22. 11:02:35

@janomano: Nincs is jobb dolog annál, mint Current 93-t hallgatva... mit is csinálni? Ja, megvan, ülni és nézni magunk elé.
:)

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2009.03.22. 11:05:49

Megtisztelsz Tibi, de alapvetöen egy passzív lusta disznó vagyok.

janomano 2009.03.22. 17:14:36

@scarlet ruby blue: "California dream...."
alatta sejtelmesen: "destruction, destruction, destruction..."

:-)

no mail, no problem 2009.03.22. 17:31:07

@janomano: swans? jarboe? cop shot cop?

@scarlet ruby blue: azért a current 93-at nem tenném ide. az nekem inkább a coil, throbbing gristle, psychic tv, nurse with wounds vonal felé van.

scarlet ruby blue 2009.03.22. 18:41:14

@no mail, no problem: De általában aki a janomano által felsoroltakat hallgatja (+ pl Swans), az a C93-féle neofolk gajdolásra (bocs, Tibet) is vevő.

nácivadász tűsarkúban 2009.03.23. 11:35:44

éltem nagy élménye volt mikor elengedtek a DM klubba a pecsába (modoroskodás nélkül ma is szereten a zenéjüket, de nem a szubkultúrát). Több hetes szervezekedés, mi is viseljünk, a fekete-fehér csíkos combközépig érő zokniért felhajtottam az össze lengyel piacot. (most hideg téli estéken jól melegít). Nekem ez a zokni is a képhez tartozik. Felnyírt Kleopátra hajam is volt, igaz nem a DM miatt, de legalább passzotam. Fekete körömlakk mellé, feketéslila rúzst is találtunk. Na ennyit a 17éves modorkodásomról.

Balance Of Power 2009.03.23. 12:02:10

Fortunasoknak garboja is volt, makkoscipo es Chicago Bears-es dzseki, plusz Washington Redskins-es baseball-sapka. Ezeket se feledjuk.

Jim 2009.03.23. 15:40:07

Na, ez kurva jó volt:)

A sárga limara odabaszott:)

ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget 2009.03.23. 17:08:31

'94, első acid party-m az FMK-ban...
11-kor telefújták a füstgéppel a termet, bekapcsolták a strobit, elindult egy savas állat szám... és reggel 7-kor is még mindig ugyanaz a szám dübörgött...
azóta se vágom, hogyan lehet olyan hosszú számot csinálni... :)

feltételes reflex 2009.03.24. 12:52:36

@janomano:

:,-(((

én is Kjúros voltam. Zsenge kisiskoláskoromban egy udvarlóm még egy The Cure-jelvénnyel is kedveskedett nekem.

:)

Ernoke 2009.03.24. 16:47:32

pecsai dm klubra rá lehet ám kattanni rendesen, akkor is, ha amúgy nem szereted a depesmódot (én amúgy nem). a lényeg, h eszméletlen módon be lehet baszni úgy, h közben emberi, táncolható zenét hallasz mindenütt (bonanzás teremben nem jártam még:D), és nem fulladsz meg a füsttől és a tömegtől. egyébként egy idő után persze az ember ráun a többségében pocsolyarészeg és kólától agresszív egyénekre (volt, h egy éjszaka 3 verekedés történt csak a 2méteres környezetemben), és inkább otthon marad.:D

Bettie Page · http://90es.blog.hu 2009.03.25. 08:52:58

hm hm. én a high life-ban kezdtem, és a tükör előtt táncolás tényleg menő volt, nem nagyon tudom mondjuk, mi értelme volt. a dm klubba meg 97 óta flyamatosan járunk, és az az igazság, hogy azon kívül, hogy már a dobozos sört is műanyag pohárba öntik, nem változott. se a zene, se a divat, se az odajáró emberek, se szerintem nem is baj...

Ernoke 2009.03.25. 10:00:15

@Bettie Page: én 2005-2006-ban jártam sokat, de akkor még nem kokszoltak ott annyian, mint mostanában. tavaly voltam utoljára, azóta nincs nagyon kedvem hozzá, eszméletlenül agresszív légköre lett.

ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget 2009.03.25. 18:55:48

@feltételes reflex:

magácska is ottan tolta..., akarom mondani ott tolult...? :))

feltételes reflex 2009.03.25. 22:46:04

@ufó - úgy néz ki, mint egy pemetefű cukorka:

egyik sem, mert akkoriban mindig vittek. aztán mire épp (részben a hely hatására) magamhoztértem - azaz teljesen önállóan tolulni kezdtem volna, véget is ért az egész :))))))))
hatása viszont örökkön-örökké tart, ámen.

(vicc nélkül: tényleg a legjobb bulik között vannak az FMK-sok. Az acid partikról meg olyan emlékeim vannak, hogy a füstgép nagyon töményen sz*r volt, (de milyen jól bírtuk- hja, fiatalság, bolondság:))) vagy hogy egy bizonyos rosszul takart ablakon át előbb-utóbb valahogy mindig beütött a külvilág, legkésőbb hajnalban... egy csíknyi szürkület, aztán egy csíknyi szánsájn.
Egyszer ki is nyitotta valaki reggel 6-7 táján azt az ablakot; persze az újabb "fíling" volt: szerintem anélkül, hogy akkoriban bárki is tisztában lett volna az 'afterparty' jelentésével, ott helyben, rögtön felfedezésre került a dolog...úgyhogy sejtéseim szerint aznap reggel legalább 9-10 -ig senkit sem bírtak kirúgni a helyről...:)))

ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget 2009.03.26. 10:40:26

@feltételes reflex:
ja, ja, az egy csíknyi szánsájn az szigorú és kérlelhetetlen volt, mindenképpen muszáj volt utána eldurrantani egy-két levezető rakétát, meg aztán a folyadékpótlást foganatosítandó egy-két sör is játszott még... :))

Azor 2009.05.10. 12:19:37

tökjó, most pont a depeche moda bannerje ragyog a poszt mellett :)
süti beállítások módosítása