A muzsika mint olyan - Kis hazánk

2009/01/23. - írta: Modor Tibi

Jóóóóóóóóóóóóóó reggelt, Vietnám!

Bocs, ennek majd a filmes posztban jut kitüntetett szerep, de mivel modoros műsorvezetőink is szeretik hallgatóikat hasonlóképpen üdvözölni, ezért ezt a frázist mi szintén nyugodt szívvel használjuk föl. Akár többször is.

Elnézést kérek a hosszú szünetekért - Tiborotoknak több fronton kell(ene) bizonyítania: egyszerre multis és egyetemista (ld. korábbi posztok), ez néha túl sok, és háttérbe szorítja a bloggolást.

No, de akkor csapjunk is a húrok közé.

Egyik legrégebbi bejegyzésemben már taglaltam a muzsikát mint olyant, meglepően kevesen jelezték felháborodásukat a címlap és a magas látogatottság ellenére is. Most először kis hazánk pár jeles művészére szeretnék kitérni részletesebben, és megindokolni, miért kerültek fel a listámra.

Valakinek már a produktumait is modorosnak találom, mások pedig (nagyon fontos szempont) csupán azért lettek gyanúsak, mert modoros emberek hallgatják őket. Szerintük van jó meg rossz zene, igazából zenei mindenevők. A tuctuc-zenét azért már nem szeretik, mert az nem zene. Amit szintetizátorral, neadjisten számítógéppel hoznak össze, az már nem zene. Csak beállítod a gépben, megnyomsz pár billentyűt, és készen is van.

  • Kovács Ákos: az Arany Farmermellénynél alig kapott végül pár szavazatot, pedig jelöltétek becsülettel. Jóska és én nagy rajongói vagyunk Ákosnak, Tibi pedig anno dominó még Bonanza Banzai-koncerten is megtalálható volt a néhai BS-ben. Ákosban nagyon becsülöm az őszinte szerénytelenséget, teljesen tisztában van azzal, hogy tanultabb és képzettebb, mint a szakmabeliek többsége. Diplomamunkáját tudomásom szerint még Zeneművek, mint szerzői alkotások nemzetközi hasznosítása címen hozta össze: bár ez a koncepció megbukott nála, a magyar piacon szinte egyedülállóan már a lemezeladásokból is szépen megélne. Zenészként már visszafogottabb képességű: bár az éneklés és szövegírás nem okoz neki nehézséget, nem egy technikás gitáros, és a jobban sikerült számainak is rendszerint mások szerezték a zenéjét. Legmodorosabb időszakának a szólókarrier kezdetét tekintem: első szólóalbumának (Karcolatok) hangszerelése leginkább egy korabeli rossz Edda-lemezre emlékeztet, természetesen ez betudható akkori rutintalanságának és kísérletezőkedvének - na meg a tapasztaltabb pályatársak közreműködésének. Modorosnak találom nála a zúzós számok erőltetését (pl. Keresem az utam koncertverzió, Majom a ketrecben, Gépszabadság), ezek általában élvezhetetlen hangorkánná fajulnak, de a közönség hálásan tombol rá, pár percig igazi rockernek érezhetik magukat. Rajongóiban a legvisszataszítóbb az önkritika és az önirónia hiánya, egy hasonló írásra is csak anyázással vagy megalapozatlan vádaskodással tudnak reagálni (csak hallgasd tovább a mulatósodat meg a Zámbó Jimmyt, te igénytelen kommancs).
  •  Bëlga: na, ezért még talán Jóska is meg fog mogyorózni, de (és itt jön az a bizonyos DE): egyre vállalhatatlanabb nekem ez a csapat. Csodálatosan kezdtek (pl. Magyar nemzeti hip-hop), de aztán a géniusz Sickratmant kitették, és elindultak valami teljesen más irányba. Nekem a Belga akkor lett gyanús, amikor olyan emberek kezdték el hallgatni és szeretni, akiket nem tartok sokra. Nos, nekik szól az ipari mennyiségű káromkodás, a Kocsi, a Boros, és tudom, mindenki úgy értelmezi a számokat, ahogy tudja, értjük-e a viccet vagy sem. Természetesen megértem őket, Tibi is hajlandó lenne kompromisszumokat kötni a haszon reményében, de számomra Sickratman marad a hiteles számkivetett.
  • LGT: ez annyira kínálja magát, hogy nem is úriemberhez méltó, ahogy kihasználom a kínálkozó alkalmat. Pár számuk kultikus Tibornak (Egy dal azokért, akik nincsenek itt; Miénk itt a tér), de a Szól a rádió, Gyere ki a hegyoldalba, Ilyen a boksz (nem is sorolom tovább) valami borzalmas. Nem véletlen, hogy a Rapülők is ráharapott. A Modorhimnusz szerintem pedig:

Hé, te, aki nappal dolgodat végzed,

Géped vezeted s hajtod magad

S embert gyógyítasz s gyermeket tanítsz

S este fáradtan várod az álmodat,

Te is adj egy percet az életedből!


hát én már túl sok percet adtam nekik, kösz, de nem.

  • Bikini: Tibor imádja őket, de rájuk csakis kritikus szemmel lehet tekinteni. Kecskerímek, ivós számok, értelmezhetetlen szövegek, rockballadák, mi kellhet még?

Ilyen jó dolgom még sosem volt,
Minden szabad, amit nem tilos.
Ilyen jó dolgom még sosem volt,
Csókolom, megszakadhatok?

Tessenek ízlelgetni ezt a kis csodát. És ezt is:

Statiszta voltam melletted, a gyűjteményedbe kellettem,
Azt mondtad, kevés vagyok már, mint mackósajtban a brummogás.

  • Dés László: a szaxofon valahogy olyan modoros, 80-as évek vége-90-es évek eleje-hangulatot teremt. Állandóan a gengszterváltás utáni első magyar Kovi-pornófilmek (Pornósztár volt őnagysága) jutnak eszembe róla. A Nagy utazásban ezt a hatást pontosan átérezzük, de természetesen megbocsátjuk, mivel ettől még csodálatos muzsika. Tényleg alap. Amit viszont kevésbé ismerünk el, az a Dzsungel könyve, amit Geszti úrral sikerült összehozni. Külön élmény, ha ezt a szupi musicalt egy iskoláscsoport elő is adja, mondjuk iskolanapon.
  • Balázs Fecó és a Korál: szintén rajongójuk vagyok, de 1-2 dolog mellett nem mehetünk el szó nélkül. A refrén hangnemváltásokkal változatosabbá tétele (Folytasd csak, fiú; Kölykök a hátsó udvarból), a magyar nyelv és hangsúlyozási szokások semmibe vétele:

aKIKKel mindig gond VAN

keSErű szóDA a borBAN

veLÜK most mihez kezdhetNÉNK

kölyKÖK a hátSÓ udvarBÓL

...

ha magaSABBra vágysz

nyugTALAN szívvel

inDULJ el, aMEDdig nem kéSŐ

Szóval értitek. Továbbá a Ne állj meg soha közepén a párperces dobszóló mindig feldühít.

  • Váradi Roma Café: igényes emberek nagyon kedvelik, még az is, aki amúgy a mulatós- ill. cigányzenét semmibe veszi. De hát olyan jó kis jazzes és olyan jó képzett zenészek. Valóban, de azért a szövegíráson itt is lehetne még csiszolni:

Egyébként is úgy tartja a közmondás

Adóstól a kölcsönkenyér visszajár!

  • Egyéb magyar alternatív, elvont, metál: őket főleg a belvárosi gimnazista-bölcsész rajongóik tették a szememben modorossá; Kispál és a Borz, Hiperkarma, Nyers, Kowalski meg a Vega - intelligensnek ható szövegek (enyhe THC-hatást sejtek), többször IMHO értékelhetetlen dallamok. Főleg Kispálék munkáját tartja Tibor károsnak, mivel az ő megítélésük a legjobb. Gézengúz, Kicsit szomorkás - hát érdemes volt eljuttatni az intellektüel fiatalokhoz ezeket a műveket is a sajátságos felfogásotokban :-) A metálosoknál a Tankcsapda és őszinte rajongói érdemelhetnek a blog részéről kitüntetett figyelmet. Azt hiszik, hogy most nagyon kemények és jól megmondták, de valahogy nem túl eredeti a produkció.

No, de mára befejezi Tibor, és nagyon reméli, hogy hamarosan gyakrabban jelentkezhet! Nagyon fontos számára ugyanis a rajongók szeretete :-)

Hallgassatok jó kis zúzós zenéket, lehet pogózni!

Címkék: zene
98 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kocsmáros rudi · http://izomtibor.blog.hu 2009.01.23. 11:25:48

Gondolom az "emerketto"-t hallgatók azért maradtak ki, mert külön bejegyzést kapnak, vagy? ;)

fasza cikk, kíváncsi leszek a flémre! :)

Enok mester (törölt) 2009.01.23. 11:32:28

Nálunk középiskolában minden csaj Beatles- és Rolling Stones-rajongó volt. Pedig nem is a hatvanas évek volt, hanem a nyolcvanas. Nyilván azért, mert azt hallották a nővéreiktől, hogy ilyen rajongónak kell lenniük. Azok meg az idősebb barátnőiktől hallották ezt. A Rolling Stonesról különben mind azt gondolták, hogy az is feloszlott a hatvanas években.

pixelatedbear 2009.01.23. 12:02:08

Nnno, ez a post -ellentétben az alföldirobissal- rendben van.

A Piramis elefántdübörgős dalához mit szóltok? És Az Edda-blueshoz? A "jujdeodamondogat" Koncz Zsuzsa némely dalához? Pap Rita erőltetett, gügyögő gyermekimádatához?

Ellenben van egy olyan rádióadó, melynek repertoárjánál gázabbat egyszerűen nem tudok elképzelni. Jazzynek hívják, és csupa ..khm, igényes, stílusos muzsikát szolgáltat az arra fogékony yuppie-geciknek, akik három éve még azt se tudták, mi az hogy maki meg nigiri, most meg felhangon fitymálják a sushi-éttermeket, mondván "a XY-ban, amióta elment a Yumiko Kotkoda, tudod az a osakai séf, na, azóta eHHetetlen az összes rolljuk.
De vissza a Jazzy zenéjéhez: St. Martin lábszagától bűzlő muzsikák ezek, melyeket emlékezetem szerint 80-as évekbeli, kekszüzem-gyártósort bemutató dokumentumfilmecskékben használtak. Puty-puty-puty: romantikus-lágy dallamra esnek le a kis falatkák a gumiszalagról.

Egyszerűen förtelmes.

pixelatedbear 2009.01.23. 12:11:00

áááá, akarom mondani fennhangon

pblue · http://www.savingprivateblue.net 2009.01.23. 13:00:57

hogy lehet kihagyni a petofi teljes repertoarjat? ilyeneket mint az a teszkos buzisag. kaukazus. meg aza nyomorek peterfi bori. meg a quimby, jezusom! es a leggyuloltebb, jopofizos, mumajer paso. ha valami modoros, akkor a budai elitgimnaziumbol kikerult hegyvideki takony, aki skat jatszik

2009.01.23. 13:09:09

az elektronikus zenét játszók közül ki ne hagyjátok Yonderboi-t, Zagar-t és az Anima Sound System bizonyos dalait

kispálban meg különösen irritáló a gügyögős, csücsörített szájjal ejtett S hangok - aki ismeri, tudja, mire gondolok

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.01.23. 13:20:10

@kocsmáros rudi: biztos megérdemlik, de ennyire nem vagyok naprakész, számomra olyan 10 évvel ezelőtt megállt a világ :-)

Majd nekiállok anyagot gyűjteni, hacsak ti nem adtok 1-2 hasznos linket.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.01.23. 13:21:39

@pblue: @R850R: nektek is ugyanez, kösz a tippeket, a következő részben visszatérünk mindenre.

De addig lesz még külföldi előadók modorossága is persze!

Ernoke 2009.01.23. 13:30:10

ha modoros külföldi előadó, akkor a Coldplay, rosszabb verzióban James Blunt (vinnyogva éneklés). régebbi változat a jutú, ott illik Bonóba is szerelmesnek lenni.

Ernoke 2009.01.23. 13:33:48

a smooth jazz haljon meg, mert kibírhatatlan és förtelmes az...

magyarországon a kézenfekvő, _közkedvelt előadóművész_, Kovács Ákos a császár. rajta kívül még labdába rúg (szerintem) Adamis Anna dalszövegíróként, a slágerrádió _úgy amblokk_, meg gyakran a petőfi is.

Ernoke 2009.01.23. 13:36:00

_Amit szintetizátorral, neadjisten számítógéppel hoznak össze, az már nem zene. Csak beállítod a gépben, megnyomsz pár billentyűt, és készen is van._


ezt meg nagyon köszönöm én tinektek!:D ezzel az őrületbe lehet engem kergetni.:D

2009.01.23. 13:39:44

@Modor Tibi: akkor egy-két javaslat: Leonard Chohen, BJÖRK!!!!!, a nyávogós brit zenekarok (pl. Radiohead), Tom Waits, balkáni népzene ihletésű zenekarok jelentős része,

persze az a helyzet, hogy amiket írtam, azok egy részét hallgatom, és szeretem is :)

dehát mindenkiben vagy egy kis Modor Tibi ;)

gimme 2009.01.23. 14:13:43

A külföldihez ajánlanám még Enya,Nightwish,Apocalyptica,Peter Gabriel,Mark Knopfler szigoruan farmelmellényben...

egyébként meg bassza meg a magyar zenék alapján (kispál,bori,quimby meg az elektronikus) engem is elért végre a modorosság...

Miss Marple 2009.01.23. 14:14:25

@pixelatedbear: Az elefántdübörgés a Karthagóé volt. Csak mondom. A felhangot meg, látom, már javítottad.


Tibi és kis barátai felsorolták szinte az összes kedvenc zenémet, ezért

a) én itten nem mondok már semmit se (nagy büntetés, tudom...)

b) Tibi és kis barátai menjenek a francba, mert lemodorosoznak itt boldog-boldogtalant.


(A belgás Zsolti, a békát a két nagylányom kívülről tudja pl., a Sickratman meg egy köcsög amúgy is. A Pressernek meg a kisujjában is több van, mint néhány más muzsikusnak. és még hosszan sorolhatnám a tiétekhez hasonló árnyalt érveket.)


Tessék nekem sorolni NEM modoros előadókat, de izibe!

nathanp · http://loscatrachos.blog.hu 2009.01.23. 14:16:18

Csavarjuk fel a hangerő gombot, hölgyek-urak, mondhatnám éljen gerő-a-hangerő, az igazi retrobuli nem maradhat Csepregi Éva nélkül!
Jöjjön tehát a Neoton Família és a "szám, amelynek címe" (a lá B.Tóth Laci) Latin szerenád!

Várj, ne ronts el semmit kérlek,
Várj, ez a mi éjszakánk!
Az örök film rólunk pereg,
Csak másként játszanánk.
Várj, ne ronts el semmit kérlek,
Várj, élvezd az éjszakát!
A távolban értünk is szól a latin szerenád.

Evezzünk vidámabb vizekre, máris itt a Dolly Roll, és egy üde, nyári muzsika, jöjjön aaaaa Windszörny!

Hullámlovon a balatonban
Jó szelet kapott a vitorla
Célbavettem a tó közepét
De felbukkanni láttam egy szörny fejét
Iminimi szeminimi juvapcsu vaminimi
Iminimi szeminimi juvapcsu vaminimi
Iminimi szeminimi juvapcsu vaminimi
Iminimi szeminimi juvapcsu vaminimi
Windszörny,hullám szörny
Windszörny-szörny-szörny, hullám szörny
Tü ,tüp-türüptü türüp
Tü, tüp-türüptü türüp

Látom már mindenki bugizna, és twistelne, tetőfokán a hangulat, következzék hát nem más, mint Komár Laci és a Mambó-rákk!

Oly tündöklő a déli nyár,
Az éjben peng egy szál gitár,
Ott most egy kedves könnyű dallam jár,
A pesti utca fújja már:
Hej, Mambó, Mambó Italiánó,
Új ritmus, pezsgő és muzsikáló.
Ezt járja ma Pádua és Milánó,
Róma, Nápoly és Genova tipeg-topog ide-oda.

Ismét remekül buliztunk együtt, jövőre, veletek, ugyanitt!

bekbórd! 2009.01.23. 14:21:16

Hú, izgalmas poszt, sok komment várható, és fog itt kapni minden előadó a pofájára kivétel nélkül.
A felsoroltak közül legjobban a Bikinit utálom, de nem tartom modorosnak, inkább a falusi bálok jutnak eszembe róla. Az igaz, hogy ha egy modoros Társaság elmegy egy kis ereszdelahajamra, szívesen ordítják, hogy "részegen ki visz majd haza", (meg "makákóóó").
Kimaradt az Edda művek! 30 fölött illik szeretni, úgy mint az István a királyt.
Szerintem a modoros zenekedvelő (= nem érti a zenét, csak próbál úgy csinálni) a szövegre koncentrál, és jó, ha el bírja dúdolgatni is magában. Ezért fikázza az instrumentális-elektronikus zenéket, és a rapet.

subductisupercilicarptrix 2009.01.23. 14:23:09

és a Hungária??? már maga a jampec szó is rendkívül modoros...

Boz Cordolla 2009.01.23. 14:24:03

LGT, Dés, Kispál: köszönöm, köszönöm, köszönöm.

Dr. No 2009.01.23. 14:26:40

Én a bulikban hangzó zenéken vagyok igazán kiakadva.

Mindenbuliban Hungária?! (Igazándiból pedig tök jó.)

Rapülők??! (Gesztinek 15 év a Jenyiszejen, erőműépítésen.)

És a halálom: KALASNYIKOV???!!!! (Ja sam pitbull... broáááf.)

És az súlyosan büntetendő, hogy belvárosi szórakozóhelyen tartott "80-as-90-es évek retrobuliban" a DJ nem tudja, mi az a What Is Love, meg a Tarzan Boy! ("Megjegyzem", a " " jel "használata" nem modoros "egy" kicsit?)

bekbórd! 2009.01.23. 14:26:46

Talán kicsit idetartozik, hogy olyan DJ-t még nem hallottam, aki ne úgy mutatkozna be, hogy "...és JÓMAGAM, (DJ)XY"?

feltételes reflex 2009.01.23. 14:27:22

na végre, kedvencem Kovács Ákos.

csak a többit nem értem annyira.

Boz Cordolla 2009.01.23. 14:32:27

Továbbá ajánlhatok mindenkinek _egy jó kis_ Dire Straist vagy Chris Rea-t. Keményebb korokból alap a Joplin és a Doors (nem ám a Hendrix). BTW hová tűnt a cikkből Hobo?

feltételes reflex 2009.01.23. 14:33:10

@pixelatedbear:

:DDDD

St. Martin mellé ki ne felejtsük a Mezzoforte vagy a SuperTramp zenekart, lehet, hogy én vagyok süket, de hangzásban valahogy ők ugrottak be.

Kicsit más műfaj, de szintén a hazai érzelmes vonalat közvetíti: Hevesi Tamás (tényleg egy életen át játsza ugyanazt a dalt), vagy Gerendás Péter. Takáts Tamás sem rossz.

feltételes reflex 2009.01.23. 14:33:49

@Boz Cordolla:

Hobot, Deák Billel együtt azért megvédeném... :)

feltételes reflex 2009.01.23. 14:34:43

@Boz Cordolla:

King Crimson! Progresszív rock! :)

Dr. No 2009.01.23. 14:36:01

Hazai őszinte kőkemény rock bármelyik előadója, bármely korszakában. De különösen most.

gimme 2009.01.23. 14:36:55

@Miss Marple:
nem modoros az összes hentesmetál zuzda pl.tool, skinny puppy
www.youtube.com/watch?v=dkhCdPcIwQU&feature=related
és az összes "droggos" (modoréknál szigorúan két g-vel) elektronikus zene www.youtube.com/watch?v=7ylEOKBjBM8&feature=related

mert ezek "nem zenék"

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.01.23. 14:40:42

@Miss Marple: azért remélem, a listát nemcsak végigfutottad, hanem az indoklásokat is elolvastad :-)

Szerintem INKÁBB nem modoros a klasszikus magyarok közül: Illés, Omega, és főképp a KFT, akik a modorosságot még pellengérre is állították, még ha nem is nevezték nevén. Sőt, nekem még az Emelet se modoros. Természetesen mindehova becsúszott 1-1 maniert sláger, főleg a pályájuk elején, de az nem a többség.

subductisupercilicarptrix 2009.01.23. 14:53:26

@Dr. No: én meg minden buliból akkor megyek haza, amikor felcsendül a petróleumlámpa... (minek járok olyan bulikba, tudom)

Kültelki Vagány 2009.01.23. 15:11:25

Saxofont is elő lehet adni nem-modorosan, én szeretem:

www.youtube.com/watch?v=brqxEdwsTQs
(Ezt a _társasággal_ való _borozgatásokhoz_ ajánlom, bár lehete nem _elég_ modoros. Persze az van, hogy szerintem ez kurva jó.)

www.youtube.com/watch?v=qwqwna05U7k
(Vigyázzá tuc-tuc gyanús!!olyan 1:20 körül kezdődik. Nincs is jobb mint ilyenre autózni a naplementébe)

www.youtube.com/watch?v=E1uM4KAmtkY
(Na kb. ilyen az igényes tuc-tuc zene. Ez nagyon minimál, olyan igazi drogos zene. Éjszakai autózáshoz ideális, kb. 150-nél már élvezhető)

www.youtube.com/watch?v=DiHWikW_PkA
(Ezzel szintén vigyázni kell, mert erősen urbánus, szintén éjjel kell hallgatni, miközben cigizel az erkélyen nézve a várost.)

Vessenek meg, és huzzanak karóba, aztán megint vessenek meg, de szeretem az elektronikus zenét, ahogy a rap-et, a blues-t, a funk-ot, a rock-ot, a jazz-t, és még rachmaninov is belefér, meg chopin, meg redman, meg 1000 másik. Remélem nem kell szégyelnem magam, hogy túl modoros vagyok. Az internet azért elég nagy, mindenki megkeresheti a neki valót, nem akarok a tvből tájékozódni, hogy mi a jó nekem.

nathanp · http://loscatrachos.blog.hu 2009.01.23. 15:24:26

@Miss Marple: ingatag talaj ez, mert ízlések ütköznek és egy fülbemászó dallam, vagy egy gimnáziumi csók-emlék a legcsöpögősebb zenéket is szilárd kedvencekké (hoppácska, micsoda szókép!) teheti.
A 70-es, 80-as évek pop-modorossága, ami azt akarta elhitetni, hogy az olasz életérzés, a tenger élménye, a nyitott Chevy-k nekünk is elérhetőek, lehet magyar Madonnánk (Zoltán Erika), Modern Talking-unk (Modern Hungária), Kabir Bedi valós hős (Szandokán - NF) nem csak visszatekintve kínosan kiműveltek, de itt kísértenek retró partikkal, meg a Nincs Pardon pincéjében (ha éppen az 50 bölcsészlány csoszogása nem nyomja el a szőnyegcsavarós magyar blokkot) 16 éve, ugyanabban a sorrendben.

A tehenészlány-szerkó sem volt modoros a 20-as évek Amerikájában, csak ma, Jackpot címkével, enyhén túlsúlyos médiavásárló szingliken.

(Emiatt ne szokj le Tibiékről :)

Boz Cordolla 2009.01.23. 15:25:00

@feltételes reflex: Bill kapitány más tészta, de Hobóhoz, különösen "kései" korszakához ragaszkodnék. Más. Rosszul látom, hogy senki se említette még a Jazz+ Azt?

Lilienfeld 2009.01.23. 15:25:09

@Modor Tibi: Az Emelet talán nem modoros, csak gyenge nagyon. (Felsős koromban azért bírtam.)

Pataky Attila meg az Edda viszont emblematikusan modoros!
Mint az a volt osztálytársam, anno keménymagos Edda-fan, aki harmincon túl is egy Edda-idézettel határozza meg önmagát az iwiw-en.

Kispál - köszönm! A legelejétől nem értem. Kinek? Minek? Miért?

Az én modoros muzsikusom Müller Péter Sziámi - a zenéje bejön, de amikor beszél... pontosabban kiszól belőle a magasabb szférákba távozott isteni bölcs, phű! Persze, tudom, családi terheltség.

(Akkor itt engedtessék meg javasolnom következő posztnak az ezotériát - ami a modorosság csimborasszója és kvintesszenciája kishazánkban :)

És hogy maradhatott ki e remekbeszabott posztból a nóta kifejezés?

mark renton 2009.01.23. 15:27:40

Akkor most a tuctuc gépzene nem modoros, az alter-rock meg az?
Már egyre kevésbé vagyok biztos abban, hogy a modoros egy negatív jelző.

2009.01.23. 15:33:07

@Boz Cordolla: Geszti Péter egész munkássága modoros. Az első perctől.

balra 2009.01.23. 15:42:37

A zene, mint olyan, modoros enblokk.

huhujje 2009.01.23. 15:42:51

Az oké, hogy a Kispál nem olyan jó, de a Kiscsillag még attól jó?:D

stnksrbtks 2009.01.23. 15:44:05

D. Nagy Lajos a Bikiniből egy koncert alkalmából elszavalt egy verset kedvenc költőjétől, Petőfi Sándortól. 8C

Kültelki Vagány 2009.01.23. 15:49:52

@mark renton:

Nincs olyan, hogy "gépzene". Illetve minden zene lehetne ennyi erővel gépzene, mert a zongora is egy gép, meg a hegedű is, meg a dob is, meg a gitár is. A nem gépzene maximum az éneklés magában, meg a beatbox, illetve a scat-éneklés. De hagyjuk már a zenék kategórizálását. Él még olyan ember, aki tényleg "komoly" meg "könnyű" zeneként kategorizál? Mi ez ha nem modoros?

Kültelki Vagány 2009.01.23. 15:52:59

@nathanp:

Magyar zenéről nem érdemes nagyon beszélni, 90%-a a magyar zenéknek lopás, ha nem is egyértelmű, de a stíluss, imidzs, vagy az egész egyben lopás, és ez az elmúlt 50 évben így volt. Ez persze nem zárja ki, hogy nem lehet valami jobb, mint az eredeti, de általában nem lesz.

Balance Of Power 2009.01.23. 16:23:06

A jo-rossz zene az kurva navgy modorossag, de felall a hatamon a szor az "en az igenyes zenet szeretem"-tipusu mondasoktol.

bekbórd! 2009.01.23. 16:33:05

"Régen még tudtak zenélni, akkor még rendes hangszerekkel játszottak, nem ám szintetizátor meg kompjúter! Ma már énekelni sem kell tudni, számítógéppel bármit összehoznak!"

feltételes reflex 2009.01.23. 16:55:38

állj, állj!

Váradi Roma Cafét is védek! :)

Pont azért, mert őszintén nyomják.
Meg kell nézni a szövegeiket, abból biztosan kiderül:)

Ki mondhatná, hogy pl. egy ilyen szöveg modoros?:

"Jött egy shavo, kis cigány gyerek,
Az Isten adta, hogy boldog legyek.
Született egy kisfia,
Lett a neve Robika."

Na ugye? :)

Az egy dolog, hogy bizonyos "white"fülűek felkapták, meg most divatosak lettek, de ettől ők még tök őszintén nyomják.

feltételes reflex 2009.01.23. 16:59:13

@Boz Cordolla:

Jahh, hát elismerem, Hobo későbbi korszakában nem vagyok jártas. Inkább csak interjúit, nyilatkozatait olvastam vagy láttam itt-ott, ebből gondoltam, hogy nem sokat változott...nekem legalábbis következetesnek tűnik.

Mindenesetre azért örülök, hogy 'Bill kapitány' (ezt se ismertem) ügyében egyetértünk :)

feltételes reflex 2009.01.23. 17:00:35

@Lilienfeld:

+egy szavazat az ezotéria -témára :)

kocsmáros rudi · http://izomtibor.blog.hu 2009.01.23. 17:20:24

@feltételes reflex: akkor ajánlom hallgatásra a Jolly Románcokat. Jolly is őszintén nyomja, de te őt nem fogod akarni megvédeni:

"Nem tudom mit tegyek, nem bírom már ezteteeeet..."

Na. És ennél még cifrábbak.

scarlet ruby blue 2009.01.23. 17:30:05

A modoros "mindenféle zenét szeret".
(Mondjuk megnézem, amikor valaki a sláger-danubius univerzumon kívülről mutat neki valamit, és az tetszeni fog neki.)

A posztban szereplő zenéktől engem _speciel_ a rosszullét kerülget, ami szimplán ízlés dolga. Nem igazán hallgatok magyar zenét amúgyse (ami onnantól modoros, hogy elkezdem hangoztatni).

Pierrot amúgy hogyhogy kimaradt? Meg a Zséda-Csézy vonulat: csinos barna szalonképes konszolidált langyos jazzes.

Dr. No 2009.01.23. 17:34:56

@subductisupercilicarptrix: A Petróleumlámpa MINDEN buliban felcsendül. Ahol nem, az nem is igazi buli.

Bár ez a szám a baráti Társaságnak adott egy remekbe szabott kifejezést: a szimbóleumlámpát. (Miről tudjuk, hogy egy filmben, könyvben stb. valami szimbóleum? - Ha beletesszük a szimbóleumlámpába, világít.)

nácivadász tűsarkúban 2009.01.23. 18:06:21

kár hogy a blog elment más irányba, ez már nem a modoros fordulatok szétcincálása, hanem egy adott személy zenei ízlése, amivel lehet egyet érteni, meg nem. Valakinek Petőfi a legnagyobb költő, valakinek Ady, de gustibus non est disputandum. Az már más, hogy az említett modoros típusok miket hallgatnak, és csak is kizárólag azt, ez jó megfigyelés, én inkább ezt bontottam volna ki.
A modoros párok, modoros családanyák és egyéb posztok zseniálisak voltak, ez már sajna másról szól. Remélem majd lesznek még igazi modor-dagonyák a jövőben!!!

feltételes reflex 2009.01.23. 18:11:55

@kocsmáros rudi:

ennek a Jollynak utánamegyek, most felkeltetted az érdeklődésem :)))

mindenesetre a kérdés továbbra is az, hogy modoros-e vagy sem, nem pedig az, hogy egyszerűen szar-e vagy sem:)

addig is, elemzésre bocsátanám a következőt:
videa.hu/videok/zene/adi-pop-a-szabadsag-dala-magyar-radikalis-vallalkozo-50XSTG9bSbCKce5l

továbbá:

www.freeweb.hu/adipopfanclub/fooldal.htm

"A dalok lehetőséget adnak számodra az igazi zenei katarzis átélésére, elvezetnek a Zene Pantheonjába."

feltételes reflex 2009.01.23. 18:14:01

@scarlet ruby blue:

jessz, Zséda és Cotton Club Singers, hogy is felejtődhettek (volna) el.

dr. Wilbur Swain 2009.01.23. 18:14:27

akkor mit szabad hallgatni, ha a teljes mr2 bannon van? szerintem kurvára nagyképűek vagytok (ti. a kommentelők)
(a blog zseniális)

feltételes reflex 2009.01.23. 18:17:15

az előbb nem ment át a Jamie Winchester-Hrutka Róbert javaslatom.

Boz Cordolla 2009.01.23. 18:41:45

István, a király-jelenség ánblokk?

Boz Cordolla 2009.01.23. 18:45:16

"Továbbmegyek", a rock-opera mint műfaj?

feltételes reflex 2009.01.23. 18:54:11

@Boz Cordolla:

jézusom, talált :)

és a "sima" musicalt se hagynám ki.

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2009.01.23. 18:58:54

A PROGNÒZIS! Az köökemény! Taxi fodrász házaspárok azt hallgatják, faszinaknagybajusza van, öblöshangú nagydumás, a csaj meg 80-as évek sziszikeccses melírozott hajjal nyomja. ÜÜÜÜÜÜ! De utálom!

janomano 2009.01.23. 19:52:03

@feltételes reflex: Egy pár másodpercre beléptem eme zenei pantheonba, de gyorsan ki is succantam. Köszönöm neked ezt!

Lazán kapcsolódik:
Vivaldi négy évszakra bólogatni illik.

Nagyvilági modoros nőnek latin zenei beütés is dukál.
És a café nemár-t is illik szeretni. Nnnnna!

feltételes reflex 2009.01.23. 20:06:27

@janomano:

szívesen. az élet nehéz, de szép, és érdemes minden mélységében megismerni.

Brahms 21 magyar táncára is illik bólogatni, esetleg néha ujjal csettintgetni (pattintgatni?).

mi az a café nemár? :)

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2009.01.23. 20:45:34

Bólogatni modorosan bármilyen zenére illik persze lehunyt szemmel. Az a legundorítóbb.

kicsibuta 2009.01.23. 20:55:22

Köszönöm! Most jöttem rá, miért rühellem Koncz Zsuzsát, az LGT-t és a Kispált... :) Amúgy az egész posttal egyetértek, csakhogy én a Bikiniről meg az Eddáról eleve tudomást sem vettem, számomra nem léteznek. :)

janomano 2009.01.23. 21:15:51

@feltételes reflex: Café del Mar: egy spanyol tengerparti szórakozóhely, amelynek vezetője José Padilla, jónéhány éve válogatás lemezeket ad ki a fellépők felvételeiből. Meg aztán talán maga is eszkábál zenét. Szép trendi kultusz alakult ki a dolog körül.

2009.01.23. 21:40:50

@feltételes reflex: sima musical? hát akkor az operett? bármelyik nagy "öreg" előadásában? Feleki Kamill, Rátonyi Róbert, Honthy Hanna?

kisebbik rokk 2009.01.23. 21:43:57

@stnksrbtks:

Pacsirtaszót hallok megint,
Egészen elfeledtem már,
Dalolj, tavasznak hírmondója, te!
Dalolj te kedves kismadár!

@

feltételes reflex 2009.01.23. 22:08:25

@janomano:

ahh, köszönöm, dánke;)

hát, akkor erre (is) lehet mondani, hogy -José Padillát tekintve- ez is valami olyan dolog lehet, amit jól legyalázott a közönség?

feltételes reflex 2009.01.23. 22:22:14

@R850R:
milyen igazad van.
az operettet már hirtelen nem is soroltam volna ide, de aztán rájöttem, hogy alapvetően abszolút igazad van: az operett tulajdonképpen a kézcsókok, virtuális seggnyalások, a papírvirágok és a vígan röpködő hannák és armand-szerűségek igazi világa; a magasművészet kiveti, a cirkusz hátat fordít neki, etc., hehe.
Mindemellett tudmásul kell venni, hogy nagy túlélő a műfaj, és ha valaki igazából csinálja a modorosságot, az is becsülendő valahol...:)

Kamillkát viszont semmi körülmények közt nem hagyom bántani! gggrrrrr:)

feltételes reflex 2009.01.23. 22:24:36

@Blassius:

az sem nem árt, ha az ember legalább a refrént ismeri, azt is hozzá lehet dúdolni. Lehunyt szemmel, offkórsz,

hatoldal 2009.01.23. 22:29:12

Nemár! A Kispál az miért is modoros? Mert 12 éve csináltak egy filmhez egy-két dalfeldolgozást? Vagyis, tulajdonképpen minden az, amit/akit többen ismernek mint 64 személy?


Jaj nemzedékem,
Olyan jó hogy boldogulni látlak
Sikerüljön minden
Mint a Pataki Attilának

Eltiron72 · http://haragszom.blog.hu/ 2009.01.24. 01:25:22

Nagyon durva poszt
minden kedvencem kap a pofájába
DE az űbermodorosak úgy látom eddig kimaradtak:
-Cseh Tamás
-Katona Klári
-Wahorn András
-Menyhárt Jenő
és a csúcs:
-Presser "Pici" Gábor

Eltiron72 · http://haragszom.blog.hu/ 2009.01.24. 01:28:06

És mivel itt meg lett említve a musical, a két leggázosabb:
-Hair
-Jézus Krisztus Szupersztár

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.01.24. 09:16:30

Szerelmetes gyermekeim! Hálás vagyok a sok jó ötletért, sokan tényleg kimaradtak (pl. Pierrot), de akkor majd legközelebb.
Musical és István, a király viszont már volt, olvassátok el az előző zenei posztomat, ott a link! Bár megértem, hogy nem bírjátok ki, azonnal hozzá kell szólnotok :-D

@Blassius: zseni vagy. A bajusz otthon atlétában csapatja, nyáron pecázni járnak a haverokkal meg bográcsozni, és mp3-albumokat cserélgetnek egymás között, meghallgatni már nem lesz idejük. Modoros középkorú párok, erre még visszatérünk :-)

janomano 2009.01.24. 12:05:59

Annyiban egyetértek néhány hozzászólóval, hogy maguk a felsorolt zenék nem igazán modorosak.
Vannak (legalábbis számomra) kibírhatatlan zenék, és jobbfajták is, amiket a hallgatótábor miatt gondolunk modorosnak.

Kivételt képeznek szerintem a rock-operák, musicalek, operettek és persze a halhatatlan LGT. Ezek műfajukban, szövegeikben, génjeikben hordozzák a modort.

Érdekes, hogy pl. az operát, mint olyant nem venném ide. (a közönsége természetesen félelmetes! :-))

Az megvan, hogy olyan (rendszerint értelmiségi leánykák), akiknek közük nincs az opera műfajához és nem is szeretik, azért időről időre elmennek, mert: "...azért azt illik..." Olyat is hallottam már, sajnos elég közelből, hogy: "...mert olyan szép az épület..."
Az épület! Báááááázzzz.... :-)
Hasonló alanyok hihetetlenül jóízűeket tudnak unatkozni a ZAK-on, Mozart - Requiem alatt főleg halottak napja körül, mert "..azért az mégiscsak remekmű..."

flegman · http://usazzunk.blog.hu/ 2009.01.24. 14:24:10

ha már MINDEN és MINDENKI modoros, akkor ez a blog sem tud már újat és eredetit mondani. Ezt a blogot írni MODOROS lett.
:-S

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2009.01.24. 22:41:30

@Modor Tibi: Modoros középkorú párok. Na azzal jól belecsaptok a lecsóba édes öregem!

P3000 2009.01.25. 01:56:10

Szeretném nevezni az Európa Kiadót és a Sziámit. Azoknak a koncertjein lehet farmermellény találkozót tartani.

bekbórd! 2009.01.25. 12:27:08

Most szólt a Petőfin a "Helló, Turiszt!". Vhogy azt sugalja nekem egy kicsit, hogy "én iszonyú nagy májer vagyok angolból, nem úgy, mint a kis hülye egyetemista". Szóval ne maradjon ki a Hajós modoros poénkodása sem!

semota · http://livewithit.blog.hu 2009.01.25. 16:30:12

@janomano:

igen, télleg vannak ilyenek o.O
az én életemből sajnos a zenei képzés kimaradt, és azóta sem érintett meg különösebben a klasszikus zene. büszkén vállalom, h ezen a téren tapló vagyok, soha fel se merült, hogy Operába menjek unatkozni :p

semota · http://livewithit.blog.hu 2009.01.25. 16:49:38

@Modor Tibi:

nekem is van ilyen házaspár-ismerősöm. a leírás milliméter-pontosan stimmel. még hozzátenném, hogy a faszi pémobil-fanatikus, és erősen jobbos is, ahogy illik. van neki ujjatlan farmerdzsekije is. (btw azt értitek farmermellény alatt, vagy a farmeranyagból készült cumót, aminek olyan a szabása, mint a szövetmellénynek?)

azt hiszem, hogy ez esetben a kiemelkedő LOL-faktort az okozza, hogy az emberek egy része egy ponton túl megszűnik követni egy divatot, és még ötven évesen is azt gondolja lazának, ami az ő tizenhuszonéves korában az volt, ezért kényszeresen erőlteti ezt a stílust.

Mc_Fly 2009.01.25. 18:42:14

@semota: az nem gond, ha valaki nem képzett valamiben, de erre büszkének lenni elég modoros;)

Nem modoros, de azért nem totál underground magyar előadók szerintem:
European Mantra, Boom Boom, K3, WMD, Alapi band, KLB trió..
Ffőleg instrumentálisak, lehet, hogy nem véletlenül.
Talán a túl egyszerű vagy művészkedő/alter dalszövegek miatt teng túl a modorosság kishazánkban? Lehet, mert pl világszínvonalú tribute zenekaraink vannak (Kiss Forever, Iron Maidnem, Whitesnake tribute) - tehát a zenészek adottak..
www.youtube.com/watch?v=0B8WOItzyBM

Lilienfeld 2009.01.25. 19:02:39

(@bekbórd: Azt a számot Hajós pont önmagáról, saját egyetemista éveiről írta, merő önirónia :)

Hitchiker 2009.01.25. 21:07:24



az összes eddigi poszt nagyon tetszett, nevettem rajtuk (ha vicces volt azért ha öniróniám volt akkor azért)

ezt a posztot viszont nem értem? szóval az összes felsorolt együttes (még a kommentekben is amik ott vannak) blokkolva vannak mert modorosok?

még a hiperkarma is? (ezt nem értem a leginkább?)

megtenné valaki hogy mondjuk a most említett példára adna egy indokot vagy magyarázatot

Hitchiker 2009.01.25. 21:09:46

sőt! tovább gondolva a problémám

akkor minden zene modoros? :)

feltételes reflex 2009.01.25. 21:41:57

@P3000:

te mikor voltál utoljára EK-n vagy Sziámin???? :))))))

janomano 2009.01.26. 00:27:57

@semota: Ugyan kivállóakat lehet az operában is unatkozni manapság, de én nem ezzel kapcsolatban írtam. Mindegy...

A zenei képzésnek pedig semmi köze a zeneszeretethez. Avagy metálgitározni tudol-e? :-)

(Tudatlanságot beismerni tiszteletreméltó, büszkélkedni vele elég zaccos.)

semota · http://livewithit.blog.hu 2009.01.26. 14:09:38

@janomano:

a klasszikus zene befogadását azért megkönnyíti a zenei műveltség. ugyanúgy, ahogyan a "magas" irodalomét az irodalomtörténeti és irodalomelméleti háttértudás. gyanítom, hogy a legtöbben azért nem hallgatnak klasszikus zenét, mert nem tudják befogadni, és ebben a műveltség elmélyítése segíthetne.

bár valszeg nálam ennek nem ez az oka, egyszerűen sosem izgatott engem ez a kérdés annyira, mint másokat. se a komolyzene nem hozott lázba soha, se a könnyű. világéletemben nehezen értettem, hogy az emberek miért képesek egymásnak menni annak kapcsán, hogy ki milyen zenét szeret, és milyen szubkultúrába tartozik ennek okán.

különösebben nem vagyok büszke a tudatlanságomra, a "büszkén vállalom" csak afféle szófordulat. még ha kissé modoros is.

protkózúzó 2009.01.27. 17:58:50

az a baj ezzel, hogy egy csomó zenekart(kispál, hiperkarma, stb.) a rengeteg modoros rajongójuk alapján (IS) neveznek modorosnak. mondjuk a kispált fennhangon éneklő bölcsészlányokat én is le tudnám gyilkolni.

nemtom mondta-e már vki, de nekem: VANGELIS és zenéjének szeretete a modoros

bekbórd! 2009.01.28. 10:36:42

@protkózúzó: én csak azért nem említettem ezeket az öreg szinti-sztárokat, mert ez a poszt szerény kis hazánkról szól. Lesz majd külföldi is, ott lehet adni nekik! :D

Kiskezit csókolom 2009.01.28. 12:25:40

Nem csak a 'nóta", hanem a "korong" is kimaradt!
A legmodorosabb: Emberek zenekar: Tábortüz...

zsoffantyu 2009.01.31. 16:03:34

"Nekem a Belga akkor lett gyanús, amikor olyan emberek kezdték el hallgatni és szeretni, akiket nem tartok sokra."

NEM VESZÉLYES EZ PICIT? A POSZT(OK) ILYEN JELLEGŰ MONDATAI SZÁMOMRA INKÁBB A KULTURÁLIS ARROGANCIA VIZEIRE VISZI AZ EREDETILEG NAGYON SZIMPATIKUS MODOROSSÁG-GYŰJTEMÉNYT.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.01.31. 20:41:32

@zsoffantyu: de természetesen veszélyes. Ígérem, vigyázni fogunk.

hátsó szándék 2009.02.04. 08:44:22

Kihagytátok a Republicot, a neoprimitív stílus "zászlóshajóját"!

3 akkordos számok, szövegíró programmal költött, "mély mondanivalójú" szövegek.

hátsó szándék 2009.02.04. 08:52:04

@hatoldal: amit idéztél, nem Kispál, hanem -Lovasi Bandi (modoros megnevezés!) szólólemeze. Egyébként a Csinibabára, úgy tudom Kispálék sem büszkék túlságosan.

Szerintem még nem modorosak, majd ha húsz év múlva kényszerítem a gyerekeimet, hogy hallgassák, az már inkább az lesz.

sertra linne 2009.02.15. 16:20:51

Bon Bon - Valami Amerika.

A modorosság minősített esete pedig ugyanennek a számnak a jazzes változata.

GargleBlaster · http://autostat.hu/hasznos 2009.11.18. 15:55:52

jó cikk. folytatni kéne a sort, mert sokan kimaradtak! :)
süti beállítások módosítása