Ne legyen mindenkié a Balaton!

2020/08/02. - írta: Modor Tibi

Úgy érzem, ideje végre megszólalnom a Csendes Többség nevében is, mert egyre fokozottabb aggodalommal figyeljük a Balaton körül kialakult állapotokat - holott megint két-hárompólusúvá vált a közvélekedés a szokásos szekértáborok és egyszerű üzeneteik mentén, 0 eredeti, saját gondolattal. Hiba!

  1. Kormánypárti (ők a jófejek): ne menj külföldre, hanem menj a Balatonra! Itthon minden jobb.
  2. Ellenzéki (ők a szarfejek): a Balaton szar, sokkal jobb Horváthország, kivéve persze 0rbán havere.
  3. Ellenzéki (ők is szarfejek): a Balaton közös kincsünk, a Balaton mindenkié, a Fidesz felvásárolja és tönkreteszi a Balatont, régebben minden jobb volt, éljen a kommunizmus!

 

Mondjuk ki: a Magyar Tenger talán ér annyit, hogy komolyan vesszük. Mint mindig, az Igazság itt is középen van: tehát valahol ott, hogy itthon minden jobb, és ne menj külföldre, de ha kispénzű vagy, dagadt és tahó, esetleg ráadásul még ellenzéki is, akkor ne nagyon zavarj minket a Balatonon se. Akkor felőlem mehetsz bárhova: a Dagályra, a Dunára, Csepelre, a Tisza-tóra, vagy bármilyen vidéki bányatóra, ahol még parkolni se lehet. Bár én annak vagyok a híve, ha inkább dolgoztok ilyenkor is.

Félreértés ne essék, nem gyűlölök automatikusan minden ellenzékit, pl. a családomban is található ilyen, és hát a család mégiscsak előbbre való, nekik ezt meg tudjuk bocsájtani (sőt: muszáj vagyunk őket szeretnünk), mert gyakorló, hívő keresztélyek vagyunk - illetve a szomszédomtól is mindig átszűrődik a Klubrádió semmi mással össze nem téveszthető szignálja, és mégse szoktam leköpni meg megverni, még köszönök is neki - na meg hátha ő is csak viccből hallgatja, mint mi mindannyian.

Ilyet leír Magyarország legöntudatosabb portálja (utólag is köszönjük szépen, hogy kinőhettük magunkat - a HVG meg kitüntet minket, szegények akkor még talán nem is sejthették...), hogy a Kádár-korban volt a Balaton aranykora. Hát nem tudom (illetve dehogyisnem), a tízszeresen túlterhelt partok, a virágzó feketegazdaság, az elzárt BM-es üdülők (itt mondjuk én is biztos jól éreztem volna magam bennfentesként, de se pénz, se BM-ovi) - valakinek biztos ez volt az aranykor, mint a dicsőséges 133 nap is. Na és ez nyivákol most, hogy méregdrága, megfizethetetlen lett (?) a Balaton, mert Tihanyban 2000 forint egy leves! Sírok... Budapest is megfizethetetlen, mert itt is biztos lehet kétezerért leveset kapni, ha keresek. Esetleg menj oda, ahol 1150 Ft a menü, vagy azt azért mégsem? Netán vedd meg a Sparban, Coopban, Reálban a konzervet, ahogy mi is megtettük az aranykorban, vagy akár manapság is? Bár még jobbat tudok: én pl. nem eszem levest, és ezzel mindennap spórolok 2000 tihanyi rúpiát. Az havonta úgy 60 ezer Ft, abból pedig már bőven telik luxusnyaralásra. Elárulok valamit: az evés csak egy rossz szokás. A bármilyen üdítő szintén. Dagadt, narancsos, hájas, rosszfogú férgek pedig ott vonaglanak-tekeregnek tubifexként a szabadstrandon, és tömik magukba az ocsmányabbnál ocsmányabb, olajban tocsogó gofrikat, krumplikat, rántotthúsokat jó esetben, és szidják az 0rbánt, hogy megfüzethetetlen lett a hely. Mondjuk a tetoválás (arra bezzeg tellett, te köcsög?) legalább tényleg széppé és erőssé tesz, akkor már az edzést is elhanyagolhatjuk, és majd 35 évesen mesélhetjük 150 kilósan, hogy mennyit nyomtunk fekve 20 évesen a gólyatáborban, de hát jött egy sajnálatos sérülés, ezért már csak az alkohol és a lángos maradt nekünk...

Szerény véleményem szerint a valóban jó helyek, mint pl. a Margitsziget vagy a Balaton és a budai kerületek nem arra vannak, hogy hirtelen felkapaszkodott hálátlan tömegek (akik csokos jólétükben megválasztanak Fóton, Veresegyházon meg ilyesmi helyeken valami monumentumos makákót) használhassák hóttingyen, és két év után úgy csináljanak, mintha minden az övék lenne - és ugyanannyi beleszólásuk lehet bármibe, mint egy 3-4. generációs pasarétinek. Kedvenc jelenségem amúgy a betelepült öntudatos liberális vidéki: itt oktat ENGEM Budapestről meg politikáról, és csak azért ekkora az arca, mert anya és apa nem hallja otthon kicsiny falujában, milyen sületlenségeket szajkózgat a pici fija a messzi Pestországban, amit persze a gonosz, Mammon-imádó fideszes szülők piszkos pénzéből tud magának megengedni. Na de hát Assisi Szt. Ferenc is végülis az apja hátán kapaszkodott fel, szóval nem új a jelenség, hátha ezekből is megvilágosodott szentek lesznek, holnap meg döntögethetik a Hősök terén a szobrokat. Apropó (Isten ments, hogy politizálni akarjak) feltűnt, hogy a legharcosabb jogvédő ellenzéki tüntető mindig a leggyengébb és legcsúnyább? Általában dagadt is. Aki a legtöbb halottra meg rombolásra vágyik, az sose látott olimpiai rudat meg tárcsákat - bár gondolom, megszokta, hogy a jogvédő-, a mostanában mégse annyira jófej erőszakszervezetek meg a sajnálat majd megvédik. Na de elkalandoztam:

Én nem azért vásároltam a családommal közvetlenül a Balaton-parton méregdrága ingatlant, hogy aztán ott az ingyenes szabadstrandon kerülgessem a tahókat. Tényleg nem tudom már, hova meneküljek előlük. Saját partszakasz még okés, megoldható, de az autóval még az Aldiba se tudok már kigurulni a mélygarázsból, mert az utcán ott parkol egymás hegyén-hátán a sok paraszt, és dudál, mert persze nem férnek el egymás mellett. Kérdem én: a lakosokra, akik ebbe komoly pénzeket tettek, ki van tekintettel, hm? Ki engedi, hogy ingyenes tömegparkolót csináljanak a partmenti kis utcákból? És még ott követelőzik a dagadt more, hogy húzódjak félre, mert Ő nem fér el az ÉN utcámban. Esetleg a lakásomban nem szeretnél nyaralni évi 2-3 hetet? De gyere, legalább állj be a kertbe mára, megtisztelnél, ha elfogadnád. Nekünk úgyse kell a ház végig, és legalább valaki vigyázna rá, nem vetemedne el a sok ablakkeret, meglocsolnák a virágokat, és hát a legjobb védelmet kapnánk betörés ellen, amíg nem vagyunk ott.

És folyton a főúton mélázgatok, ahogy a saját stranddal rendelkező nyaralónk felé csorgok kisautómmal, hogy mennyi, de mennyi nagyon szegény ember van: nem elég, hogy nincs saját házuk közvetlenül a parton, de ott vonulgatnak felszerelkezve a matracokkal meg a CUMÓval, és ilyen lehetetlen helyekről vonulnak ki a strandra (a szabadra persze, hova máshova), mint a vasúton, de még a főúton túli világ... Most tényleg, miért erőltetjük ezt, ha már BÉRELNI se tudsz normálisat? Ez komolyan egy nyaralás, hogy fürdőruhában mászkáltok több száz métert naponta át főúton, vasúti átjárókon, csak hogy kiérhessetek az ingyenes vízhez? És mi van, ha elfelejtitek mondjuk a napszemüveget, akkor rohanás vissza a házba? Hadd ne. És panaszkodtok, hogy alig van már szabadstrand? Hát hazudsz, geci, rengeteg van. Sajnos. És rinyálsz, hogy nem szarhatsz bele ezek után ingyen a vadiúj slozettba. Persze mondhatnánk a szokásos felelősséglerázással, hogy csak a politikusok keltik a feszültséget, hát nem. Jó, az ellenzékiek tényleg keltik, de aki nem túlságosan gyökér, az mondjuk nem hisz nekik, és elzavarja őket, miután jól kiröhögte a fizetett bohócot.

Az a baj, hogy mindenki csak azt látja, hogy 50-100-200 millió egy normálisabb ingatlan a parton. Lehet. De azt miért nem számolják ki, hogy mondjuk ha esetleg rászánnának ennyi pénzt, akkor nem kéne méltatlan és megalázó módon gyalogosan szedni a kis kitines lábaikat rovarként a zebrákon, vasúti átkelőkön/felüljárókon? Szerintem az élet ennél többet ér, és nem lehet mindent forintosítani. Nekem mondjuk megér ennyit, hogy ne kelljen szabadstrandokon néznem annyi bunkót, de akár fizetős tömegstrandokon sorbanállás után keresni a helyet, kerülgetni a közembereket, akik számára egy Barsza- vagy MUTD-meccs volt életük fénypontja. És bizony nem is dohányzom, de minek is magyarázom annak, aki azt se tudja, mi az a value investing vagy a compound interest?

Gyerekek, a kommunizmus mondjuk ki: nem mű-kö-dik. Légyszi ne rajtunk kísérletezz megint, te ronda, dagadt jogvédő. Már az állatvilágban is megfigyelhető, hogy van erősebb meg ügyesebb, de ráadásul Jézus is elénekelte a Jézus Krisztus Szupersztárban, hogy "Épp úgy, ahogy gazdag, szegény is lesz mindig". Nem elég érv ez? Mi jöhet még? Hajléktalanszálló a városházán? Na jó, ez már tényleg csak egy extrém példa volt, hogy megváltozott ez a Modoros újabban így 2010 körül.

Szedjük és foglaljuk össze:

  1. A Balaton nem mindenkié
  2. Illetve sajnos mindenkié, de ez nem jó
  3. A Balatont és a minőséget is meg kell tudni fizetni
  4. A Balatonra járni nem kötelező
  5. Étterembe járni se kötelező, van közért is pl.
  6. Dagadtnak lenni se feltétlenül kötelező, nem kell mindig zabálni
  7. A Balaton még mindig túl olcsó
  8. A világ sokszor igazságtalan, és ez nem új dolog
  9. A Balaton aranykora 2010-ben kezdődött, sose volt jobb hely, mint most
  10. Ha a NER valóban kisajátítja a tavat, akkor kicsit bele kéne húzniuk, mert zavaróan sok az ember és az ingyenes (mármint NEKIK, a Népnek ingyenes, de Én fizetem) szolgáltatás, amihez pedig hozzányúltak, az arannyá vált, de a választópolgárok hangos kisebbsége hálátlan féreg, és még mindig SZDSZ-re vágyik
  11. Tudom, hogy mint mindig, úgy most is a mi kurvára keményen összerakott vagyonunkra (tangibilis és intangibilis) fáj a fogad, de nem adom oda, és Miniszterelnök Úr se fogja.

 

Röviden úgy kb. ennyi, remélem, segít egy kicsit eligazodni ezekben a példa nélküli időkben, vigyázzunk egymásra! :--))

És idézzünk zárszóként az ezüstkorból, amikor még voltak jó találó, humoros dalszövegek, és még a Balaton is jobb hely volt kicsit, mint manapság.

Hurrá everybody! Jön a holiday!
A Balaton ez itt, vagy nem?!
Az!
Kicsi, de büdi, és elég ciki,
Hogy olyan amilyen, há' van ilyen.
Van!
Kölni, zizi, fagyi, a sör a halig ér.
Guggoljunk a mélyvízben.
Ben!
Nem kell se London, se New York City,
Már itt sem ért meg minket senki sem.
Nem!

7 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Május 40. 2020.08.02. 11:54:42

Én is inkább horváthba megyek, nehogy már a Lölö meg a Tiborcz kapja meg a pénzem. Mondjuk így meg az ottani lölö és tiborcz kapja, de őket legalább nem ismerem

Santer 2020.08.02. 15:54:25

felismertem a végén a dalt, baszod:)

Lorrh 2020.08.02. 16:47:46

Én a horváthországi nyaralásból egyenesin ide Némethországba jövök haza.

Burgermeister 2020.08.03. 17:57:09

Neked nincs utcad, ahogy Balatonod sincs.

erol 2020.08.07. 13:30:30

Jó a paródia, sajnos van pár ilyen idióta, de szerencsére nem sok.

beta wilson 2020.09.19. 12:26:46

Sajnos a birka emberek elhisznek mindent. Ezért tart itt az ország!!! Nekem nehogy már O1G mondja meg hova menjek nyaralni! Majd én azt eldöntöm! Az én pénzem, az én szabadságom, az állam ne szóljon már bele ebbe is!!
süti beállítások módosítása