Egy újabb nagyon izgalmas épülettel lesz kevesebb a város – lebontják a Corvin Áruház homlokzatát :(

2018/03/05. - írta: Modor Tibi

Régóta szó van róla, de úgy néz ki, a rémálom valósággá válik. Egy újabb izgalmas épülettel lesz kevesebb A város. A fideszes önkormányzat lebontja a még mindig korszerű, egész Európában egyedülálló minimalista alumíniumborítást a Corvin Áruházról. Szomorú.

0.jpg

A Józsefváros.hu közölte: lebontják az alumíniumborítást, és felújítják a Blaha Lujza téri Corvin Áruházat. A Józsefvárosi Önkormányzat évek óta szorgalmazza, hogy a magántulajdonban álló, műemléki védettséget élvező épületről kerüljön le az alumíniumborítás.

Eddig a hír. Most pedig vegyünk egy mély levegőt és álljunk meg egy percre. Hogy mi van? Persze azon nem lepődtünk meg, hogy a Fidesz már megint bontani akarja Budapestet, de hogy éppen a főváros egyik legizgalmasabb épületéhez nyúljanak hozzá, azt nem gondoltuk volna.

Úgy látszik, hogy a fejükbe vették, hogy a Blahán is visszahozzák a fasiszta Horthy-korszakot – amit a Kossuth tér szétbarmolásával a parlament előtt már egyszer megtettek. Agyrém. Lehet persze szidni a Kádár-rendszert, de építészetileg messze felülmúlt minden korábbi magyar építészeti iskolát. Ma már sajnos az építészszakma képtelen olyan bátran újragondolni épületeket, mint ahogy 1960-as években még képes volt. Az 1960-as években ósdi, unalmas és egyhangú Corvin Áruház - miután sikeresen menő, tágas tereket nyitottak meg az egyik színház szanálásával - homlokzata olyan minimál alumíniumborítást kapott, hogy még mindig tátott szájjal megyek el előtte, ha egy jó miniburgerezés után megyek haza a Jelenből a Fürst Sándor utcába. Be kell látnunk, hogy a Corvin még mindig iszonyat pengén néz ki, na! Pláne milyen lehetett fénykorában… :(

0_1.jpg

A puha szocializmusban még volt újító szándék. A tervezők mertek olyan formabontó anyagokhoz nyúlni, mint például a luxaflex. És micsoda eredménnyel! Persze nem csak ettől vált az épület eszméletlenül lélegzetelállítóvá, hanem attól is, hogy szembementek minden olyan idejétmúlt konzervatív szemlélettel, mint például azzal, hogy az embernek szüksége van természetes fényre. Elvégre ez egy áruház, egy nagyváros - nem egy napozó.

Erről a világhírű Ybl-díjas építész, Batka István így nyilatkozott anno a Népszabadságnak:

„Néhány esztendeje Európa-szerte bevált gyakorlat, hogy nyílás nélkül áruházhomlokzatokat építenek. Ez több szempontból előnyös. Először is a természetes és mesterséges fény keveredése nem a legelőnyösebb. A falon levő nyílások akadályozzák, hogy jobban ki lehessen használni az eladóterület falfelületét, s a külső homlokzaton sem lehet megfelelő reklámot elhelyezni. Egyébként is gyakori, hogy az ablakos áruházak belseje sem kap természetes fényt.”

Gondolom, mondanom sem kell, hogy Kocsis Mátéék senkit sem kérdeztek meg arról, hogy mi a véleménye a bontásról. Sem az építészszakmát, sem a szakszervezeteket, sem az egykori építőket, sem az itt élőket, de még a hajléktalanokat sem, akik a legtöbbet használják a teret. Pedig ez is a mi pénzünkből fog menni. :(

Így tűnik el egy nagyszerűen újragondolt minimalista épület Budapestről, hogy átadja magát a fasiszta romantikának. Szomorú.

 

/Hálásan nagyon köszönjük szépen a szerzőnek, Edward Blake-nek./

23 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Albu 2018.03.05. 12:24:46

Hát igen, akkor is, ma is, csak egy dolog számított: hogy néz ki a rajzon. : ) Hogy egy év üzem után már ótvarul néz ki, esetleg már az átadáson: az ma sem számít.

De hogy nem lehet sehonnan sehova elgyalogolni rövid úton: azt ma kifejeztten a látványtervek íves vonalai akadályozzák, amire a farkukat verik azok a homokos építészek. Alig van olyan beruházás, ahol ne lenne két hónapon belül szélesen kijárt, sáros fű.
Mert olyan marha nehéz a fel- és leadópontokat összekötni, és azt letérkövezni. : )

Bolshevik 2018.03.05. 12:33:26

Az ikonikus Moszkva teret is átnevezték a rohadt putyinpincsik!

Flashy7 2018.03.05. 13:52:59

a Corvin nagy sikerű doboz homlokzatát látva állítólag EU támogatásból jövőre elkezdik a Parlament hasonló burkolását, csak még nem kész a terv, hogy három kicsi, vagy egy nagy doboz legyen.

Suni dékán 2018.03.05. 16:13:58

Erről van szó, az Embereket megint elfelejtették megkérdezni Orbánék -penig állítóleg Bennünket képviselnek-, újabb bizonyíték Budapest-ellenességükre és egy jó alkalom a lopásra, mert gondolom, osztrák cég megint nem nyerhet majd a pályázaton.

Ami a stílust illeti, az egyenes vonalak, a szögletesség praktikumát, anyagválasztásban pedig az alumínium tartósságát semmi nem múlja felül, de hiába az érvek, az őrült elmében úgysem tapadnak meg.

Burgermeister 2018.03.05. 17:46:55

Sztem faszán néz ki, kell egy ilyen cucc Budipöstnek.

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2018.03.05. 18:28:21

Pedig milyen szépen megcsillan a fény az alejmínumon, jó fotóstéma, érdemes ellőni rá pár kockát! Ja, és azt a szép és modern Olympia szállót is lebontják, és a helyére füvet(!) telepítenek, micsoda pazarlás: fovarosi.blog.hu/2018/03/04/az_olimpia_szallo_utolso_napja#

midnightcoder2 2018.03.05. 19:43:18

Tényleg marha esztétikus az az ocsmány alumínium kocka. Majdnem olyan szép mint egy panelház. Ja, és anno a szocik is megkérdeztek mindenkit, hogy akarnak-e ocsmány, ráadásul tök egyforma metró állomásokat az M2 vonalán.

2018.03.05. 20:29:49

Az egyetlen amit nem tudok sajnálni ennek a neonyilas csürhének az ámokfutásaiból.
Szerintem egyáltalán nem méltó megőrzésre, pláne ebben az állapotában, kínai zsibvásárként. Le kellene bontani az egészet a picsába.

Cave Nick 2018.03.05. 21:19:09

Megint van aki komolyan vette. :(

Pepejoe 2018.03.05. 21:26:18

De elfogadnám a felszabaduló ólomínyiumot...micsoda zsé.

Pepejoe 2018.03.05. 21:30:29

De ami a borítás alatt lesz...lesz majd csodálkozás, szerintem egy szétrohadt, salétromos, málló IZÉ lesz alatta.

feketeesfeher 2018.03.05. 21:31:28

Nem létező attitűdöt csak bénán lehet kifigurázni.

Na, ez a poszt elképesztően bénára sikeredett.
Jó, nem vesz el semmit semmiből, de nem is ad hozzá semmit semmihez, tehát értelmetlen és felesleges.

Jó, kábé mint az internetes tartalmak 95%-a.

nagyzsolt64 2018.03.05. 21:55:24

Visszatolhatnák az imperialista régi Nemzetit is, mondjuk szétbarmolva előtte a parkolót valamilyen parkkal... R.I.P.

scsaba1 2018.03.05. 21:55:58

Kár érte... Szép emlékek fűztek hozzá. 1985-ben itt vettük meg életem első Legóját. Egy élmény volt bemenni az ultramodern épületbe. Felmenni a menő mozgólépcsőn a játékosztályra. Néztük a Skála Budapestben is, de ott már nem volt értékelhető legó. (Azt is elbontották sajnos és micsoda egy hulladék épület épült a helyére). A 4-es villamossal elzötyögtünk a Blahára (nem ám Combinóval, hanem igazi villamossal), és ott megtörtént a csoda: boldog tulajdonosa lettem egy várépítős legónak 4 katonával. Kifelé jövet banánt árultak az aluljáróban (mi még meg tudtuk örülni, ha volt déligyümölcs néhanapján), de végül is a Bástya moziba ültünk be (annak is valami buzi bank van a helyén) egy Bud Spencer-Terence Hill filmre. Majd villamossal mentünk tovább a Nyugatiba és mivel elég éhesek voltunk a West-End vásárlóudvarban megettünk egy-egy jó puffancsos-csalamádés hamburgert, ahogy kell (hol volt még akkor a Mc Donald'S). Persze az sincs már meg, egy lelketlen pláza van a helyén... Szóval úgy gondolom, hogy kár ezekért az ikonikus budapesti helyekért. Sokkal szegényebb a város nélkülük és így a mai fiatalok nem is tudják meg, hogy régen mennyire jó volt minden...

röf 2018.03.05. 22:14:11

Nincs az a szocreál kommunista szar, amit ne sajnálna vérző szívvel ez a sivár ellenzék....

ember100 2018.03.05. 22:44:23

@midnightcoder2:
Helló !

Hát igen a Rákosi-Kádár sem kérdezte a népet -zembereket !
Még lyó hogy elkergettük őket és SOKKAL jobbakat ültettünk a helyükre :)
Ja az hogy MAGÁNTULAJDON csak hab a tortán.
Ezek mindent megbeszélnek az emberekkel .
UGYE ?
Régi dakota közmondás " Cseberből vederbe "

altimus 2018.03.05. 22:54:20

elolanccal kellene megakadalyozni a partallam ujabb pusztitasat !

altimus 2018.03.05. 22:58:07

@Bolshevik: nem veletlen az atnevezes! a geci ezt talalta ki putyinnal, hogy leplezzek az igazsagot, hogy ok mostmar egy par. egy idoben meg aniko asszony se tudta, hogy a ferje kijott a klozettbol.

br17 2018.03.06. 08:56:20

@scsaba1: A Westend csak 2000-ben nyílt meg, így nemcsak a McDonald's-ba, de oda sem mehettél még be 1985-ben...

saláta boglárka (törölt) 2018.03.07. 14:11:44

darth vader épület

dr.adak arnold 2018.03.11. 14:38:34

A jelenlegi homlokzat a cikkíró elméjéhez való. Kíváncsi vagyok, hol lakik? Valami hasonlóban?

Flowey 2022.04.26. 11:08:08

Paródia...? Bár nem feltétlenül, mert idén is láttam egy indexes-telexes nyikorgós cikket arról, hogy milyen dolog már, hogy lebontanak egy alapvetően ronda, a 20-as évek legszegényebb embereinek épült kocka alakú épületet, ami kb. akkora, mint egy garázs és az milyen szép, meg jó. Igaz csak a képen keresztül is érezni lehetett azt a szemét/doh/moha/penész/húgy szagot, amit az épület áraszt magából.
süti beállítások módosítása