Hácsé - A nagyházépítő gazdag köcsög

2014/11/23. - írta: Modor Tibi

Hartay hácsé barátunkkal tegnap megint beszélgetésbe keveredtem - az utóbbi időben komolyabb szakmai berkekbe történő beszivárgása mellett (könyv, díjak meg ilyenek) már a Wikipédián is hirtelen jelen lett. Szerencsére viszont pl. a slam poetry még tudtommal nem gyalázta meg Őt semmilyen irányban. Persze abban mindketten egyetértünk, hogy ez mind-mind zérus ahhoz képest, hogy a csodálatos Modoroson publikálgat.

Neki hely kell. Nagy kell. Mindenből a nagy. Adagból, kiszerelésből, felszerelésből, mellből, szájból, seggből szájba. A nagy az olyan komoly, vágod. Ha valami eleve nagy, azt nem lehet félrepöckölni. Ha valami nagy, az már nagyon ott van, oda van téve, súlya van, tekintélye, hatalma. Rinyálnak a kis pronyók a stadionok miatt is. Nem érzik a lényeget. Monumentális császtokot kívánok, mindenki vendégem két liter feles viszkire. 

Kispöcsű beéri a kicsivel is. Neki nagy ház kell. Emeletes. Pincével. Mélygarázzsal. Tetőterasszal. Építkezik egy ideje. Haladni kell, be akar költözni, kedves felesége még az idei fürcsiszoba-trendekkel tisztában van, úgy kell aktuáldizájnosan televillantani a hat fürcsiszobát. Spa. Meg Wellness. Nagy kezdőbetűvel, mert ünnepekkor járnak Wellnesssenteni. Ezzel a trenddel menjen a fürcsiszoba. Döntött az asszony. Ha jövőre változnak a trendek, hát akkor így jártak a trendek, ilyen ez a szelaví, ők már szépek vagytok, mondták a barátok nekik. Hullanak a barátok egyébként, sok a szegény irigy proli, ők morzsolódnak le, nem látják meg a nagy terek okozta optikai rajságot, mert be sem jönnek a házba, hogy lássák.

Nagyobb ház. Igen, még ennél is. Te ezt nem érted. Te csak menjél haza a szaros kis 40 (20) négyzetméteredbe. Neki a garázsba annyi van beleírva. Ott állnak a szlovák rendszámos kisgépek. Traktor méretű kerekekkel. A gari padlófűtéssel. Beépített digitklíma a házban. Beépített központi porszívórendszer. Takarítson ki minket a ház, ne mink a házat. De most komolyan, kinek mi köze ahhoz hozzá, hogy ki, mire költi a pénzét? Ha őneki a nagy ház tetszik, építsen nagyot. Mert ami nagy, az sok. A sok, az pozitív. A nagy kupac, a nagy halom az maga a boldogság. Hát még építeni. Felhúzni. Ezen csak a csórók húzzák fel magukat. Secperc alatt. A semmiből nől majd ki, figyeld. Mert ők, a családjuk tökre olyan boldogok lesznek bent, a kurvanagy házban, ha egyszer elkészül, hogy te aztat csak lesed, ha nézel, nem csak látsz. Te nem látsz, nincsenek gigant céljaid, megelégszel a kis buzi életeddel, kuporgatsz, maszturbálsz, de ő buggyanós csöcsű, 16 éves milfeket kúr, neki sikerül összehozni valami bevállalós merészet.

Nagyon nagy házat kell létrehozni. Tudod, mink, akiknek összejött az élet, úgy mondjuk ezt, hogy többgenerációs fílín láv dzsenerésön. Ez egy életérzés, ez ilyen ikergarázsos vár. Bástya. A drága kamerát egy kicsit nem annyira drága másik kamera pásztázza, ha ellopják a kamerát, fel legyen véve.

Mink ezzel mutatjuk, hogy elértünk egy olyan elérkezéshez, ami az életünknek egy fontos, nagy, sok négyzetméteres élettér létrehozása, és ezáltal kitérkövezése körülötte.

Tuják is legyenek, de vagy harminc. Ötven. És amire külön felhívnánk az arra bicikliző proli közönség figyelmét, hogy erkélyek. Nem egy, nem kettő, nem három, hanem négyke. Belső udvarra figyelő, proli csöves arra bicikliző arcába röhögő.

Nem is az, hogy ezzel mutatom, mekkorát elértem az életben, hanem a vállalkozásom egy olyan szintre érkezett, hogy gyarapodik a házterületem is. Kell az ekkora ház, ha tárgyalni szeretnék, vagy csak tudjam hol fogadni a csóringer vendégeimet, ha beengedem őket egyáltalán. Nem bizti.

Nem azért nem jöhetsz majd be, mert izé, nem azért, hanem mert nem vagyunk itthon. Én meg az anyu örökké cégnél, gyerekek pluszórán. Este van egy kis időnk, de akkor anyu edzőterem, én uszoda, kondiba, gyerekek meg különórán. Mindez belül a házban, persze, de mink úgy mondjuk, hogy nem vagyunk. Olyan jó lenne összejönni, megbeszélnénk, hátha mennyiért vállalnád a kertben a fűnyírást. Emlékszem még rád, együtt jártunk általánosba, évfolyamtársak voltunk, csak közben nem egy szintre sodort minket az élet Noé bárkája. De ez miatt nehogy izé legyen.

Nagy házat akarok. Mert az olyan kifejező. Meg egyébként most tökre komolyan, nem olyan nagy a házunk. Ez neked nagy? Visszhangzik? Ez? Jó, a laptévék miatt nem. Ezen a falon csak hat van. És ha hét? Ennyi. Ke. Kezdtem kicsit beindulni, de le lett fújva, az asszony mián, én nagyobbat akartam.

A nagy ház az olyan plázás, olyan bevállalós, olyan bolyongós. Asszony akarja, nem én, én azért jóval nagyobbat akartam. Külön pár szobát akarok például, hogy 4-5 szoba csak úgy legyen békén hagyva, tartalékba, ha valami lenne (ne legyen), ott lesz egy pár nagyobb szoba. Meg ilyen alapon még két-három fürcsiszobát szintenként. Ha arra járok, kis belenézés a tükörbe, sérósimi.

Jó, oké, eltakarom a napot a kis proli szomszédaim elől a bástyáimmal. Rinya-rinya. Irigyek rám. Mindenki nagy házat akar amúgy. Hát most akkor jó lesz, ha összeszedik magukat, mert én nem négyzetméterre saccolom/per kábéra a pecót, hanem hektárra. Hektáros kecó. Hogy meghúzzuk magunkat. Szerinted az már kicsit, hogy is mondjam, izé, ha a plafonba is beveretem a padlófűtést?

30 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Trónkövetelő 2014.11.23. 15:37:49

16 évesen milfnek lenni, ez egy bizonyos társadalmi csoportra jellemző :)

Trónkövetelő 2014.11.23. 15:52:55

Az erkélyen, teraszon szigorujjan gipszkarton báboskorlát, illetve a görög mitológia alakjai (mittudomén ki az a félmeztelen buzeráns a kertemben, de jól nézett ki, elhoztam a szökőkúthoz), súlyosabb esetekben pedig Jézus vagy Szűz Mária.
De Tasnádi Péter se rossz, ő a budai villájára majolikailag felrakatta a híres arisztokrata Tasnádi család ki tudja hogyan kreált címerét :)

2014.11.23. 18:57:36

@Trónkövetelő: A kapu két oldalán (mű)kő oroszlányok, színes viakolor kocsibeálló (megsüllyedt, mert a román cigány építőbrigád nem értett hozzá), kerti jakuzzi és LCD kijelzős kerti gázgrill.

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2014.11.23. 21:32:36

Láttam ma egy ilyen utcát: III. ker. Erdőalja út. Minden van; ballusztrád oroszlánnal, Brinkmann prof. erdőszéli házimitációja jellegzetes 80-as éveket idéző "nyugatnémet" stílusban. Itt is egy kiszögellés, ott is egy.
Kb minden második ilyen eladó, a zöm el sem készült. Kidőlt-bedőlt kerítések mögött rohadnak árván, mementóként szomorúan, vizenyősen, penészesen, elburjánzott kertek közepén, maró kutyahúgyszagtól átitatva.

Trónkövetelő 2014.11.24. 07:27:13

@Jóléti Dán Kekszesdoboz:
Én ismerek ilyet Budaörs-Kamaraerdőről. Apuka államtitkár volt az Antall-kormány idején, a család "aranykora" is erre az időre tehető, akkor épült a nagy családi ház, azonban sajnos nem fejezték be a 2000-es évek közepéig sem. A hatalmas méretű garázsban ott vicsorog a család 2 db Suzuki Swiftje, a családi házban pedig az első emelet máig nem készült el, csak a homlokzat mutat megfelelő készültséget, valójában, ha bemegyünk, az emeleten még 2005-2006-ban is nyersbeton-felületek fogadtak minket. Jó-jó, tudom, csórók vagyunk, nekünk még ilyenünk sincs :)

Ernoke 2014.11.25. 18:31:48

a háznak élénk narancssárgának vagy parasztrózsaszínnek kell lennie, belül is, mindenhol! a fürdőszobák többsége kivétel, azok feketék, a konyha meg üzemjellegűen fehér. kell egy könyvtár vagy vadászszoba, sok aganccsal, zöld posztóval meg fával, bár könyv az nincs, vadászni meg fárasztó. de azért minden állatbundát ő lőtt, néha még kamu vadászsztorijai is vannak, Fekete-Afrika legmélyéről, ahol megmutatta a boxosoknak, milyen a nagy fehér ember, ha lesújt!

CheTamás · http://rascasse-f1.blog.hu 2014.11.25. 18:32:15

Ez a Palatinus utca bármelyik épülete! Gazdag köcsög lemásolta a Grenadai Nagykövetséget. Vagy az Örmény Önkormányzatét. Az örmények is használják a "mián" tájszót? :D

Gajdos Jr. 2014.11.25. 18:32:33

nyugi, ezeknek az utódai is ilyenek lesznek (90 után született generációban már van is pár páldány), hacsak nem ölik meg magukat a száguldozás-drog-gyurma szentháromság keretein belül fiatalon

Trónkövetelő 2014.11.26. 17:23:59

@Ernoke:
Kandalló, aminek nincs megoldva a kivezetése (már eleve engedélyt sem kapott rá) ezért egy hősugárzó van beépítve, illetve az általad említetteken kívül mindenféle biszbasz (arabeszkes bádogtányér, papírmasé kövér buddha stb) - amit a tuniszi medinában, meg a bangkoki zsibvásárban vettek mindenféle rosszarcú fogatlan bennszülöttől - dísznek feltéve a kandalló párkányára. A falon mindenféle néger maszk, de totál gagyik, csak nagyok, látványosak, tehát sokba kerülnek, tehát a gyanús seftelésekből felkapaszkodott prolik azt gondolják, hogy értékesek (ezektől a néger maszkoktól én félek, mert szerintem ezeket megátkozza valami törzsi varázsló, hogy rontást hozzon a fehér ördögökre).
OFF
Erről jut eszembe, Badacsonyban járva pár éve feltűnt egy utcai stand, ahol szfinxeket árultak. El is gondolkodtam azon, hogy az embernek vajon mi kell ahhoz, hogy elmenjen Badacsonyba, a homlokára csapjon és azt mondja, hogy "basszameg, de vennék egy szfinxet" :)
ON

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2014.11.26. 17:24:22

A másik amit megfigyeltem, hogy a lakók soha nem látszanak. Vagy nincsenek "otthol" vagy elbújnak. Elrejtőznek a savaskutyahúgytól alulról fölbarnult tujáik mögé.

@Ernoke: A narancssárga szín alap. Ezotériára hajlamosak színes kavicsokat biggyesztetnek a falba, esetleg jópofa színes cserepeket. A fürdőszoba meg direkt zavarbaejtő. Előre mennél de az egy tükör, jobbra nézel, de ott te vagy. Feketeafrikai törzsi fafaragás megnyújtott szájú, karikafülű vademberekkel megvan? Törzsi dob szintén befigyel.

Ernoke 2014.11.27. 12:01:49

@Trónkövetelő: én Erdélyben láttam utcai vásárban afrikai törzsi maszkot meg ilyen faelemekből álló kobrát:D

@Jóléti Dán Kekszesdoboz: meg a rattanbútor, amin nagyon kényelmetlen ülni, és mindenféle finomabb ruhaneműt azonnal szétcincál, de annyira mediterrán...

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2014.11.27. 22:51:06

@Ernoke: Most megfogtál. Vakító manírmámorban tengetjük silány hétköznapjainkat, holott lehetnénk hősök is, de nem? Kiáshatnánk a traktorgumikat, lefeszíthetnénk az aluminium hullámpalát a tetőkről, rendet rakhatnának a rendetlen udvarokban, de ki győzi mindezt?

Aranytorkú Károly Művész Úr 2014.11.27. 22:51:08

@Ernoke: Viszont könnyen átmegy rajta a fing, mennyivel tisztább, mediterránabb életérzés, mint a MÁVos libafos zöld műbőrön recsegtetni.

Eggyel több ok, hogy meggazdagodjak.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2014.11.28. 21:23:12

gondolom mindenképp van a kertben gipszkutya, a kapu mellett a lánchídi oroszlánok hiteles másolata, aranyozott carrerai márványból...

Trónkövetelő 2014.11.29. 10:17:29

@vészmadár (pica pica):
Az aranyozott CarrArai márvány oroszlánok valójában galvanizált műkőből vannak, tegyük hozzá gyorsan.

Count di Luna 2014.11.29. 18:11:31

Én azt nem értem, minek az emelet, pláne mindenki a hálókat rakja oda, arra egy se gondol, hogy majd nyolcvanévesen átkozni fogja a lépcsőket. Bár lehet, ilyen gazdagéknál lift is van, nehogy meg kelljen mozdítania a seggát.

Möff CAT a Torcsvúdos gyerek 2014.12.03. 07:46:53

A hitelre vett, bank által jövőre trélerrel visszavitt gigaverdákról ne feledkezzünk el; amíg a kertben állnak, láthassa a nép, milllyen jól megy :D

Taxomükke (UK) 2014.12.04. 20:26:27

Áhh , prolik vatytok mind , asse tugyátok mere hány óra, csak irígykettek .

nyuszy 2014.12.05. 20:21:53

@Trónkövetelő: Másik oldalról viszont minél fiatalabb a M, annál többen gondolják, hogy ILF. Lehet, hogy ezek tudnak valamit.

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2014.12.06. 10:00:17

@KingofHell: Erkély kell. De olyan ami nincs befejezve és feltartott ujjként meredeznek belőle az ég felé azok a borzalmas vasak.

Trónkövetelő 2014.12.06. 20:48:42

@Jóléti Dán Kekszesdoboz:
Szerintem meg éppen, hogy az erkély fontosabb, mint bármely belsőépítészeti elem, mert az látják az utcáról, tehát az erkélyen elkészült a gipszkarton báboskorlát (aminek persze nekidőlni nem szabad, mert kidől az egész). De én, a szegényember az utcáról csak az ízlésesen elkészített homlokzatot látom, és ez a fontos, mondhatni az egyetlen lényeges szempont. Azt nem kell tudnom, hogy belül a csigalépcső puszta nyersbeton, esetleg valami cafrangosan vágott, celluxszal fölragasztott padlószőnyeggel, korlát nincs hozzá felszerelve, és mindenhol kilátszik az üveggyapot szigetelés. Manapság úgyis divat középületeknél a látszóbeton, magánházaknál különösen praktikus díszítőelem :)

Cave Nick 2014.12.06. 22:35:29

@Trónkövetelő: ami az erkélynél is fontosabb, az a KERÍTÉS. Ott dől el minden, azon kell villantani.

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2014.12.06. 22:35:45

@Trónkövetelő: Igaz, igaz. A szuszogós, enyhén szívbeteg cukros öblös zihálva visz végig a házon, szobáról-szobára jártok, mindenütt félmegoldásokba ütközöl (olasz csempe kartondobozokban alap), de csak egyetlen helység fűtött, az amelyikben az irdatlan enyhén görbített óriáslapostévé található, amely előtt az egész család kutyástul-macskástul héderel.

Trónkövetelő 2014.12.06. 23:34:13

@Jóléti Dán Kekszesdoboz:
Nagy titkot árulok el, ha elmondom, hogy én tényleg jártam ilyen házban? :)

P1sty 2014.12.07. 13:37:24

És ami nem maradhat ki ... ő ezt a nagy házat a gyerekeknek építi, akik majd jól itt fognak megöregedni. Csak azzal nem számol, hogy nem biztos, hogy a gyerekek is így gondolják-e? És amikor kirepülnek a fészekből baráthoz/barátnőhöz/külföldre, akkor ott áll üresen a 400 négyzetméter, amit eladni cikinek tar ("Ezt a két kezemmel építettem!"), fenntartani viszont óriási pénzek.

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2014.12.07. 16:25:42

@Trónkövetelő: Én is! A szomszéd telken is van egy ilyen, rémromnak hívjuk.

Trónkövetelő 2014.12.07. 17:54:42

@Jóléti Dán Kekszesdoboz:
Nekem a nagynéném építkezett az 1990-es évek elején Máriaremetén, nem igazán jött be, elköltöztek, és a sokadik új tulaj LEBONTOTTA a nagynénémék csodapalotáját :) (az más kérdés, hogy amit újonnan felépített, mennyivel különb az eredetinél)

coucou 2014.12.30. 12:28:50

@Jóléti Dán Kekszesdoboz: Pont ez a félig elkészült állapot jellemző a hírös bánffyhunyadi cigányplaotákra is. Pedig már azt hihettük volna, hogy ez is hungarikum!

Trónkövetelő 2014.12.30. 19:50:20

@coucou:
És ami különös, hogy ez nem képzettségtől, szellemi színvonaltól függ, nemcsak a gazdag cigányok csinálják ezt. Nekem a rokoni és ismerősi körömben értelmiségieknek, egyetemi tanároknak ment el az eszük, és produkálták a posztban megírtakat. Talán annyi, hogy szökőkút, szobor nincs a kertben, de a tujamánia már itt is megvan.

Trónkövetelő 2015.01.02. 15:13:51

@P1sty:
Meg megfogadják abszolút városi értelmiségiek, hogy kertészkedni fognak, meg gyümölcsfát ültetnek, dugványoznak, oltanak, metszenek, zöldséget termesztenek stb-stb. aztán 10 év múlva is ott lesz a sitthalom a kertben, amit csak csákánnyal lehet majd elbontani, mert a cement az évek alatt betonná kötött. A sóderből meg mindenféle girbegurba akácfák nőnek ki.
Nekem a rokonságomban olyan is volt, hogy a szülők vettek a friss házasoknak egy házat, aminek a kertjében körbe volt futtatva egy szőlőlugas. A szülők örvendeztek, hogy , hogy milyen jót tettek a gyerekeikkel, hiszen milyen szép is, lesz szőlejük :) Aztán a gyerekeiknek persze nem volt kedvük munka mellett még kapálgatni, metszegetni, szüretelni azt a szart, úgyhogy beköltözésük után kiirtották az egészet, persze a szülők nem értették, hogy miért.
süti beállítások módosítása