Kedves Magyarországon élő külföldi embertársam!

2012/02/28. - írta: Modor Tibi

Na jól van, akkor beszéljünk komolyan. Két éve próbáltalak némi humorral dorgálni, de csak elröhögcsélted - vagy nem értetted, nem akartad megérteni. A faszom kivan már veled.

Idejössz gyönyörű országunkba, a Földanya szívébe-méhébe, a világ legszebb, legvagányabb városába, és két-három év után is úgy viselkedsz, mint egy idióta Invicta-táskás turista vagy erasmusos. Akkor most tessék eldönteni, hogy mi vagy. Megkeresed a nyugat-európai átlagbért forintban, királyként élsz, te meg ennyi idő után talán azt se tudod, melyik országban vagy éppen. Lehetne neked ez akármi: Hollandia, Olaszország, Bulgária - valahol Európában. Azért ennyire látványosan ne vegyél minket semmibe, te senkiházi expat.

A következő dolog - és erre hat hónapot kapsz -, hogy megtanulsz magyarul. Nem tökéletesen, nem folyékonyan, hiszen még mi is hibázunk. De az, hogy reggelente becaplatsz a helyedre a Szimpla meg az argentin sztékházak után vöröslő szemekkel, és "háj"-olsz meg "morning"-olsz még a takarítónéninek is, az a pofátlanság netovábbja. Mi itt türelmesen mondjuk neked mindennap, hogy jó reggelt, szia hogy vagy, te meg angolul visszaböfögsz valamit a retardált kiejtéseddel. Még meg is vagy sértődve, hogy átbeszélünk a fejed fölött. Az olasz egynyári nőm három hónap után többet tanult meg nálad. Szégyen, hogy meghívlak az otthonomba, a családomhoz, és a nyolcvanéves nagymuteromnak odaugatsz, hogy "hi". Hát a kurva anyádat, aztat! Bármilyen furcsa is, ebben az országban még mindig létezik a kommunikációnak többfajta síkja, és bizony akár egy külföldi is átérezheti, hogy egy idős hölgynek nem "hi"-ozunk. Érezd magad megtisztelve, hogy Isten nyelvét beszélhetnéd. Kíváncsi lennék, egy fekete-erdei fogadóban vagy egy kedves normann cégnél hogy tolerálnák, ha három év után is angolul gagyognék nekik. Mennél oda Torrentéhez, hogy háj. Eltörné a kisujjadat ott helyben. A nevünket nem voltál képes megtanulni rendesen kiejteni. Az sz és a zs meg a cs között szerinted nincs különbség. Nem érted, hogy miért a vezetéknév kerül az első helyre, a dátumban meg az év. Azért, mert Isten nyelve egyben hallatlanul logikus is. Olyan vagy, mint az a degenerált fasz brit képviselő, aki egyszótagos európai személynevekre tett javaslatot.

Azt már nem is mondom, hogy Magyarország az nem egyenlő Grandio, Kazinczy utca, Beckett's meg a Kaledonia, úgyse érted. De nem baj, járjál csak ezekbe a hosztelekbe inni továbbra is, add elő a helyit-jólértesültet az októberben is papucsos, tálca Borsodit vicceskedve vedelő angol hülyegyerekeknek, ők legalább értékelik. Bejárták a világot, Budapesten írekkel meg spanyolokkal dumáltak, örök barátságot fogadtak, soha többet nem látták egymást, micsoda kalandok.

Szóval: jó reggelt, jó napot kívánok, köszönöm, szívesen, kérem szépen, van-e, mennyibe kerül, igen-nem, jó éjszakát, legyen szíves, légyszi, gyere ide, egy korsó sört kérek szépen, egészségedre, hatszázból légyszi. Igen, mi jattolunk, csóró-szegény-fukar magyarok. A pultnál is szoktunk. És nem érdekel, hogy ti nem szoktatok, most nem otthon vagy.

És igen, tudjuk, hogy az igazi európai és demokrata értékeket csak te és a többi külföldi érezheti át, de ne erőltesd. Progresszív gondolataid-konstruktív kritikád itt az Ugaron lehet, hogy döngölt, agyagos földre hullanak. Oktasd ki a sajátjaidat otthon, bár tudjuk, hogy felétek arra már nincs is szükség, olyan szinteken mozog a társadalmi Akzeptanz és a gegenseitige szolidaritás. Ha hivatalosan is missziós tevékenységet folytatsz, akkor persze más - ebben az esetben folytasd nyugodtan. Majd legfeljebb rólad is elnevezünk valami hegyet. És valóban: Londonban és Amsterdamban, de még Bécsben is sokkal sokszínűbb a lakosság, megengedőbb a közvélekedés. Mi ennek őszintén örülünk is - főleg annak, hogy itthon nem olyan.

Na de ne kalandozzunk el. Tehát: mi vagyunk itthon, te pedig vendég vagy. Ha vendég vagy, viselkedj kulturált, a gazdát tisztelő módon. Nekem is sikerült. Ha sokáig maradsz, alkalmazkodj és ne panaszkodj, ne követelőzz. Ne akarj nálunk mindent jobban tudni, ne akard nekem elmagyarázni, hogy melyik a legfaszább borvidék, melyik a legjobb szórakozóhely, melyik a legjobb étterem, a magyar történelem hogy is volt pontosan. Nem értheted, a lelkiismereted is eredendően rossz.

Mert egyrészt nincs igazad, másrészt pedig kurvára idegesítesz. Te átutazó.

39 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2012.02.28. 06:50:48

hallottam a tokaj-erdőbénye borozó előtt egy vézna kis zsélányt aki épp angolnyelvűeknek magyarázta a hazai fasiszta helyzetet, de olyan béna volt az egész szitu hogy odébb mentem jó messzire hogy ne kelljen hallanom az ostoba kollaboráns szövegét
"end dö problem iz bikóz" kb így, ú de rossz volt

2012.02.28. 07:43:03

Kétségtelen tény, hogy az angolszász imperialista-felsőbbrendű öntudatnál kevesebb idegesítő dolog van a világon. Jópár éve, amikor még egy hang-vetítés stb. technikai cégnél dolgoztam, angol megrendelőknek kellett kiszállítani, installálni projektort, vetítővásznat, stb. Kissé csúsztunk, mert állati dugó kerekedett, az angol őrjöngve hívogatott két percenként. Végül persze a rendezvény kezdése előtt bő órával minden rendben volt, de az angol hülye addig is fel-le rohangált és szünet nélkül szajkózta: „That’s the hungarian courage, that’s the hungarian courage.” és hosszasan fejtegette, micsoda egy balkáni, kulturálatlan, megbízhatatlan, stb. népség vagyunk.
Késő este mentünk vissza bontani, valamennyi öltönyös angol tökrészeg volt már és kézzel tömték a lópofájukba a Rákóczi túróst és már magyarul is tudtak: „Nadjon finom!” ismételgették. Igazán európaiak, kulturáltak voltak a meglazított nyakkendőjükben, lezabált zakóban, izzadó, kiveresedett fejjel.
Szóval a poszt kurvajó, abcúg külföldiek, tanuljatok meg magyarul, ha idejöttök, pláne, hogy egy török giroszos fél év után jobban beszél magyarul, mint egy angol 10 év után. Igaz, előbbiek tezsvírek, meg „Alma van a zsebembe…”, stb. :)

Pan Tau 2012.02.28. 08:23:30

Áh nem érdemes! Értelmesen szól hozzájuk az ember, ezek meg csak makognak össze-vissza!

2012.02.28. 08:42:14

Egyetlen igaz magyar köszönési forma van az Adjon Isten és a Fogadj Isten, a többi csak i.meprialista, ko.menista, z.sidó, el.nyomó ármány!

Styxx 2012.02.28. 09:00:46

@Brother Love:
Való igaz, hogy nem jellemző, de akad azért angolszász expat CEO is,aki tanul magyarul, a németek meg kimondottan. Abban viszont teljes egészében osztom a nézeteidet, hogy a törökök sokkal jobb arcok, mint amit a róluk kialakult sztereotípiák tartalmaznak. Sőt, még egy régesrégi, pre-Havas prosti memoárban olvastam, égy német bordélyban ügyködő hölgy elmondta, hogy a törökök jóval tisztábbak, mint a németek.
A posztban a hegyet nevezünk el róla megaLoL.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2012.02.28. 09:01:04

amúgy szar lehet bármiféle nemzettudattal (lett légyen az akár magyar, akár brit) folyamatosan együttélve valamiféle elvárásoknak megfelelően élni...

Spiritmonger 2012.02.28. 09:02:34

jó a poszt, bár szerencsére csak kevés itt élő külföldire igaz. a hsz-ben említett török/arab/kurd giroszos, a kínai/vietnami boltos, de főleg ezek gyerekei már nagyon jól beszélnek magyarul, a meg nem tanulás az tényleg az angolszászokra jellemző. ugyanakkor ténylegesen el lehet lenni a magyar nyelv nélkül, amennyiben valaki nem mozdul ki az 5-6-7 kerületekből, max a reptérre.

keptelen kepkeret 2012.02.28. 09:20:19

Nekem mazlim van,a volegenyem rendszresen megkerdezi,h ez hogy van magyarul?pedig nem M.on elunk:-))A szulei szinten erdeklodoek mindig probalkoznak,eshat van Jo reggelt,Jo ejt,szeretlek es sorolhatnam:-)A szandek megvan benne,de diszlexias,mint az angolok joresze.Ennek ellenere barhova mentunk pesten mindenhol ertekeltek a probalkozasait.Karomkodni nem tud,mert ilyeneket nem tanitok neki.Amikor megkerdezte,h mit mondjon ha valaki bunko,akkor mondtam neki,h mondd neki h rozmar;-))))Szoval nekem jok a tapasztalataim,annak ellenere h o is es a csaladja is britek.Engem az idegesit,h valaki itt el kinnt,es meg 3 ev utan sem tud angolul.Volt egy srac,kb.5 eve taliztam vele,magyar volt es kozolte h o nem fog megtanulni angolul,ha az angol akar valamit,akkor megtanul magyarul...hat persze.Az ilyen keretenektol a hideg raz.Sot,azt az altalanositast sem szeretem h minden angol ostoba,meg felsobbrendunek kepzeli magat bla bla..leven nem ismerunk MINDEN angolt,es en vagyok az elo pelda h vannak kivetelek.

Pan Modry 2012.02.28. 09:23:12

@keptelen kepkeret:

a te velemenyed nem merce... te vagy az a bunko aki a BKV-n sem vesz jegyet, tehat neked fel sem tunik az hogy a parod is csak egy brit a bunkobbik fajtabol...

Komlói Análkirály 2012.02.28. 09:26:16

@vészmadár (pica pica):
Szerintem nem szarabb, mint kisvárosi análpápaként folyton azt hangoztatni, hogy mennyire untat szinte minden és mindenki.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2012.02.28. 09:31:23

@Spiritmonger: "a meg nem tanulás az tényleg az angolszászokra jellemző"

francia ismerősöd volt már? hehe

Pan Tau 2012.02.28. 09:44:55

@keptelen kepkeret: Nincs semmi baj az angolokkal a nők tüzesek és temperamentumosak, ugyanakkor hűségesek és ragaszkodók, alakra is tökéletesek alacsony kis vékony, pont ott kerek ahol kell típusok. A férfiak kérdése nem iylen egyszerű, mert két csoportjuk is van: az egyik a pálcikaember, aki kitűnő alakját megőrzi az évek során legfeljebb egy giga pókhasat fog felszedni az elbaszott gesztenyeember testére, a másik típus a mokány, bikaszerű testalkatú fullszőrös húsagyú igazi nagy bunkó. Közös bennük a döglött halra emlékeztető kifejező tekintet, az ápolatlan fogazat és büdös száj, amelyik mégsem ilyen az buzi. Ha esetleg azzal jönnél, h. sok jólápolt angol férfit ismersz, akkor csak azt bizonyítod, h. sok a ratyi köztük...vagy esetleg a pakisztáni.

Sok boldogságot!:-)

évuska 2012.02.28. 09:49:17

Énnekem egyetemi vendégtanárom az angol szakon, aki később cimbi és kórustárs lett, abszolút ambicionálta a nyelvtanulást, borzasztó büszke is volt, fél év után remekül beszélt magyarul, Petőfit szavalt a bulikban, a mái napig magyarul ír e-mailt, sms-t. Sőt, amikor Gradóban kiborult a kórus nemzetibb fele, hogy egy virtuóz kínai kar nyert, és tolták a rasszista szövegeket, meg hogy miért nem mi a Kodályunkkal, akkor Patrick magyarul, a geci és a fasz szavakkal küldte el őket a picsába, én is tiltakoztam, bár intellektuálisabban próbálkoztam.

2012.02.28. 10:13:40

Az angol nyelvűekre itt is jellemző, hogy csak is angolul beszélnek.A németeknek ez valahogy nem okoz gondot, sajnos még az Oskár átadást sem feliratozták, csa a riporterek beszéltek németül, a nézőkkel, a többit angolul. Szerintem csak nekem tűnt fel.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2012.02.28. 10:44:52

Kár lenne kizárólag az angol anyanyelvűeknél leragadni - bár ők tényleg a legrosszabbak. Menjetek el a Szimplába egy szép péntek-szombat este, aztán gyönyörködjetek a dallamos latin nyelvek kavalkádjában. Nagy részük pedig itt él.

2012.02.28. 10:55:49

@Modor Tibi: Ön arra az elviselhetelen fecsegő-csacsogó, éles, bántó hangszínű, handabandázó ordítozásra gondol, amely pl. az ola.., akarom mondani koszos digók sajátja? :)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2012.02.28. 11:02:11

@Brother Love: nem érted, kérlek, ha egy 5 éves lány ezt csinálja, akkor azt HISZTI-nek nevezzük, ha egy 34 éves, felnőtt OLASZ vagy SPANYOL férfi (kábé), akkor TEMPERAMENTUMNAK!

évuska 2012.02.28. 11:06:06

Oskár?

A férjem szombaton nekiállt nagy komolyan felolvasni a francialeckeként feladott szövegemet, és szinkronfordította is.
"Mais maintenant..." "kukoricaszerelő..."
"Les animaux familiers" "az állat családtagok néznek..."

Penge német amúgy, a háború után nem sokkal tanulta egy bizonyos házhoz járó Ilonka nénitől.

Pan Tau 2012.02.28. 11:07:25

@Brother Love: Vagy ott van a fvanszia! Hát fújja ki a taknyát mielőtt megszólal...makog itt orrhangon, meg szipog, krákog...hát tiszteljen már meg, érted...arról nem beszélve, h. ha normálisan tudna beszélni lehet, h. megérteném!

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2012.02.28. 11:27:08

micsoda pompás nemzetsoviniszta poszt lett ez.
megyek is kurtzot olvasni a gyűlöltellenségeinkre.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2012.02.28. 11:28:19

@Brother Love: inkább hispán, dél-amerikai meg itt-ott francia :) az olaszok már unnak minket, Roccón kívül.

2012.02.28. 11:38:18

@Modor Tibi: Ahogyan Pan Tau is rámutatott, a harákoló-zsözsögő, buta franciák sem jobbak, nemfürdő-pacsulizó banda, nemhogy magyarul, de semmilyen nyelven nem képesek megtanulni.
Őket is útáljuk, természetesen.

Styxx 2012.02.28. 11:46:38

@Modor Tibi:
Szerintem meg az olaszok amilyen látványosan nem beszélnek angolul, olyan meglepően fogékonyak a magyarra, ha már itt életművészkednek. Lásd a mindenki általa ismert Giannit.

Pan Tau 2012.02.28. 11:59:00

A koszovói albánok az igazán fínom úriemberek, remélem eljön a nap, h. a családba is bekerül egy derék fiatalember, majd vasárnapi ebéd után átmegyönk a szalonba súlyos szőnyegek és rebosztus, nyikorgó bőrfotelek közé és cigarettafüstbe burkolózva filozofálgatunk a nagy kérédsekről.

Mond kérlek, h. is iktatjátok ki a vadi új, Belgiumból szerzett Benzből a védelmi rendszert ti ott lent koszovszakmitrovicában?
Mi sem egyszerűbb kérlek, egy harmad unokatestvérem már hatodik generációs bevándorló Badem-Würthenbergben és a Mercinél dolgozik mint takarító, na ő lopja ki a kódokat pendriveon, xls-be rendezve, alvázszámhoz egyenként lekérdezhetően!

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2012.02.28. 12:06:55

@Styxx: ja, csak belőlük nincs olyan sok már errefelé, úgy látom. Inkább a hispánik vonal erősödik minden téren.

Kurtz ezredes · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2012.02.28. 13:13:40

@Modor Tibi:
Eszméletlen a cikk!!! Teleköptem a monitort kávéval XDXDXD!!!
Nézem itt a képed és egy nagyon helyes kis pasit látok rajta, többet ne mondd, h csúnya vagy!!!
Több önbizalmat szívem!!!

nemértekhozzá(m) 2012.02.28. 13:13:46

elolvastam a két évvel ezelőttről belinkeltet, meg ezt is. és a vicces az, hogy kb ugyanaz van leírva, az elsőn mégis nevettem, ezen meg már anyáztam magamban. könnyen manipulálható kis pesti pöcs vagyok az biztos :D

CarlosPerez (csikolámolá) 2012.02.28. 14:52:22

@Somló November:
az ilyet le kell kúrni, aztán a Tiszába dobni

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2012.02.28. 19:19:52

@CarlosPerez (csikolámolá): ronda öreg szingli volt, olyan nyomorult görbehátú, nem mozgó, sokat cigiző bölcsész bagolyköpet

Rich.mond 2012.02.28. 20:41:17

Kurvára dühít, amikor a magyar feleségével nyolc éve Magyarországon élő angol Financial Director egy "szia"-t nem tud kinyögni. Sajnos a nője ezt még tetézi azzal, hogy fitogtatja angoltudását és fennhangon lenéz mindenkit, aki nincs tisztába azzal, hogy az ánglus egy világnyelv.

Zorita 2012.02.28. 21:13:51

Ez tényleg a hispánokra jellemző manapság, a kis kollégám idegesített fel nagyon nemrég, aki kb.5-6 éve él itt: valahogy a kelet-európai országok ÉS Magyarország volt a téma, de úgy beszélt róluk, hogy láttam rajta, hogy a mai napig fingja nincs arról, hová tegye ezeket az országokat, még mondta is "...Polonia, Hungría y estos paises raros..." - ledermedtem. Ja igen, és aléljak el, hogy az utóbbi hetekben (!) már reggelente hajlandó sziával köszönni. mennyenvisszaodaahonnétjött.....

^Clown (törölt) · http://logout.hu/blog/clown_2/index.html 2012.02.28. 21:16:13

Modoros-e vagyok, de egyetértek. Mindenkinek a k. anyját!

i_d 2012.02.28. 22:30:04

itt szegeden az orvosin rengeteg a devizás. a regrosszabbak a németek - szimplán büdös parasztok, utánuk jönnek a kibaszott arabok/szerecsenek - ezek nagyrésze díszbuzinak öltözött faszfej és 10 méteres parfümcsíkot húznak maguk után és GAZDAGOK.érdekes módon a fekák meg a sárgák a legkevésbé irritálóak. a sárgákról mindig a perverz japópornók jutnak eszembe különös kíváncsisággal, a kerekseggű négus csajok meg eleve vonzanak (persze csak duplagumival ugye az AIDS miatt)

Fapuma (törölt) 2012.02.29. 13:19:30

Na ilyenkor szoktam halálra rémülve kérdezni magamtól, mi vannnn?

1. Elolvasom.
2. Tetszik, egyetértek vele.
3. Elgondolkodom, hogy hol vagyok.
4. Modorosblog, ergo ennek a fordítottja az igaz?
5. WTF?

Most akkor én is az a modoros barom vagyok, akit ez a poszt kifiguráz? Sajnos azonosulni tudok a poszt minden egyes szavával.

Előző életemben faszagyú angolokkal kerültem egy bárkába, elképesztóen buták és ennek ellenére nagyképüek voltak. Alig voltak hajlandók szóbaállni a magyarokkal, bezzeg amikor céges vacsorán bebasztak akkor már krokettel dobáltak mindenkit.

Jelenleg kanadában angol nyelvi környezetben dolgozva elmondhatom, hogy a kollégáim magyar szavakat tanulva próbálnak imponálni nekem és vannak akik rendszeresen magyarul köszönnek.

Igazi jóság akkor volt, mikor beültem egy taxiba az ottawai reptéren és a taxissal rövid beszélgetés után tisztáztuk ki kicsoda. Elmesélte, hogy a legjobb gyermekkori barátjától sokat tanult magyarul, még mindig emlékszik egy-két dologra, mint például: lófasz a seggedbe! 3 perc után, mikor meg tudtam szólalni a röhögéstől, mondtam neki, hogy ezt inkább ritkábban használja, ha nem akar magának problémát.

mojoking77 2012.03.01. 05:14:36

@Fapuma: Csak egy szokasos Modoros post. Ott ut, ahol kell, es mindenki magara ismerhet benne. En sajnos pont a masik oldalon lakok, miutan altalaban egy ket honapot toltok az adott orszagban, az alapveto tarsalgason kivul (Hello, Mi ujsag, kerek ket sort, koszonom, jol nezel ki, Nem vagyok hazas...), nem melyedek bele jobban a kulonbozo nyelvekbe. Mondjuk most a francia nem artana, de kolegaim eddig meg toleraltak az angolt, meg a par tiz szavas szokincsemet. A meglepo, mikor egy helyi manager srac magyarul probal koszonni, hala a google translator-nek.

Szigi. · http://depechemode.blog.hu 2012.03.01. 16:21:05

élvezetes poszt, élvezetes kommentek :)

kzolika 2012.03.03. 19:11:35

A poszt aljas hazugság! Aki angolt én ismerek, rendszeresen jár a Várba és fut a Magitszigeten! Tehát ismer mást is az V-VI-VII kerületen kívül! Bár fél év után vigyorogva mondja, hogy 5 szót (Jó reggelt, Jó napot, Köszi, Egészségedre, ööö melyik az ötödik?) tud magyarul és azt is helytelenül használja. :-)
süti beállítások módosítása