Ezért nem megyek multihoz

2011/09/12. - írta: Modor Tibi

Nézd meg, már megint kik járnak jól: akik amúgy is a legjobban keresők közé tartoznak… persze havi 300-500 bruttóval könnyen lehet ugrálni, nem értem, hogy miért megint ezeknek segítünk. Először odaadunk nekik milliárdokat az alsóbb rétegek pénzéből, most meg itt van a kedvezményes végtörlesztés a mi (a netre írogatók mind betétesek ugyanis) pénzünkből. Kinek van ennyi megtakarítása szerinted? Meg kik fogják tudni kifizetni a forintra konvertált hiteleket? Természetesen a felső 10%. Persze, ők úgyis rászorultak már… ez a 180 is egy nesze semmi, fogd meg jól - igenis a felvételkori árfolyamon kell forintosítani mindent, a kockázatot és a veszteséget pedig viseljék szépen a bankok! De nehogy már megint azokat támogassuk, akik max. egy karibi utazásról mondanak le…

Tudod, kik keresnek ennyit? Persze leszámítva a seggnyaló ifjúpolitikusokat. Hát a multisok meg a bankárok, ennyi. Istenem, de utálom őket… ahogy képesek átjönni az olcsóbb menzára ebédelni a Tommy Hilfiger-es cuccaikban, a lazán nyakban hordott belépőkártyákkal, a visszajárót meg szépen kivárják, még ha öt forint, azt is. Látszik rajtuk, hogy mennyire nyomorognak a törlesztőrészletek alatt..! Napközben fitness meg squash, kis golfozás, aztán felfrissülve vissza a melóba. Este Leroy, almaecetes saláták és steak, borocskák meg koktélok.

Mondjuk én soha nem dolgoznék multinál, undorító, ahogy a munkavállalókkal bánnak. Lehet, hogy nekem most be kell mennem hétre, de háromkor nálam repül a ceruza, és ha a kisfőnök térden állva könyörög, akkor se maradnék soha. Nyolc órát tart a munkaidőm, tőlem ennyiért ne várjanak egy perccel se többet. Lehet, hogy csak havi 150 van meg tisztán, de legalább a délután meg a hétvége az enyém, és van magánéletem, van időm a családomra.

Hogy a multik meg a bankok lennének azok, akik még rendesen bejelentenek mindenkit meg a járulékokat is fizetik utánuk? Hát öcsém, ilyen adókedvezménnyel mi is lejelentenénk rendesen mindenkit, ne félj. Amíg az állam a multikat támogatja - sőt, fizet nekik, hogy jöjjenek ide, a profitot meg kiviszik az utolsó fillérig - ilyen feltételekkel könnyen lehet szabályosan működni. A magyar vállalkozó meg dögöljön meg. Ez csak a felszín. Sajnos a jelenlegi helyzetben nem csoda, hogy engem is csak 100 bruttóra jelentettek be, a többit meg a Laci szokta osztani. Felajánlották amúgy, becsületükre legyen mondva, hogy mehet az egész bruttóban, de akkor mennyi maradna a hónap végén, érted. Sajnos rá van kényszerítve a munkaadó meg a munkavállaló is, hogy trükközzön, mert másképp felkopik az álla.

Szóval te meg bejársz 9-re, 10-re, de még az ebédszünetben is baszogatnak. És meddig maradsz bent? Hatig, hétig, mi? Néha éjszakázol is, ugye? Nulla pluszpénzért, fogadjunk. Na ugye. Igen, ez a baj, hogy elvárják a túlórát… meg a hétvégi munkát, hát bekaphatják, nekem ez nem hiányzik. Semmibe veszik a jogaidat. És nézd csak meg, mi a munkád eredménye? Van ott bármilyen értékteremtés, van bármilyen látszatja a munkátoknak? Valami távoli cégnek csináltok kimutatásokat meg lenézett rabszolgamunkát, azt se tudjátok, mi volt és mi lesz belőle. Hányadik főnöködet fogyasztod éppen? Hányadik pozícióban vagy? Van üdülőjük, óvodájuk, ruhapénz, nyári tábor? Ha a gyerek beteg lesz, csak beszólok a Zolinak, és két hétig nem megyek. És nem engedélyt kérek, hanem közlöm vele. Hatalmas különbség!

Na ezért nem mennék soha multihoz dolgozni.

197 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

droftm 2011.09.12. 23:45:33

@fashion victim: process harmonisation? Ne bassz!

szgy 2011.09.12. 23:51:08

"odaadunk nekik milliárdokat az alsóbb rétegek pénzéből"

hát ez egy baromi nagy tévedés. nem mások pénzét kapják meg hanem kevesebbet vesznek el abból amiért megdolgoztak.

"Hát a multisok meg a bankárok, ennyi. "
ennyi? mit ennyi? mások nem keresnek ennyit?

"Istenem, de utálom őket… ahogy képesek átjönni az olcsóbb menzára ebédelni a Tommy Hilfiger-es cuccaikban, a lazán nyakban hordott belépőkártyákkal, a visszajárót meg szépen kivárják"

úristen, mennyire ordít ebből a demagógia meg az irigység...

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.09.12. 23:52:36

@Én a blogger: hát dehogynem! Mi abban az arányos, hogy aki GAZDAG, az UGYANANNYIT fizet, mint a szegény? Hol a társadalmi szolidaritás.. ??!!

@min: ugyan-ugyan! Párizsban fodrászként simán megkeressük az 5 ezer örót kézbe :)

@SK-viktorkiraly-01: igenis, az Államnak kuttyakötelessége kifüzetni a Hitelemet! Nem erről volt szó, amikor fölvettem !!!

skipy 2011.09.12. 23:53:41

Az a baj, hogy az írás egy igaz állítással kezd. Azzal, hogy pártunk és kormányuk ismételten nem a szegényeket támogatja. Ez igaz, és tényleg szerintem is krhm... savazzunk rájuk.

Ez volt az első paragrafus. Innentől lejtmenetet vesz a bejegyzés. Első körben. Olyan szintű negatív sztereotípia van lefestve, hogy aki havi 3-500 ezret keres, az egy smucig, léhűtő tahó. Van ilyen, nem vitatom. Van olyan is, aki nem megérdemelten keres ennyit. De mondok jobbat. Van olyan, aki nem keres ennyit, de ennél többől él. Egen, megint azok a szegény magyar(vagy nem) kis-közepes vállalkozók. Ők ugyanis, a sztereotípiánál maradva, nem elég, hogy mindezen negatívumokat teljesítik hanem mellé még mindezt adócsalásból finanszírozzák. Abból a pénzből, ami hiányzik kb. mindenhonnan. Ne nézzünk le valakit azért, mert jól keres. Lehetséges, csak egy pillanatra tételezzük fel, hogy nem jogtalanul/érdemtelenül kapja a pénzt.

A munkaidőről való filozofálás egy érdekes maradvány a szocializmusból. Tetszik vagy sem, ha egy huszadrangú papírtologatóról van szó, olyanról, akiből 12 egy tucat, nos azt könnyű helyettesíteni. Ne tételezzük fel azt, hogy (főleg a jelenlegi helyzetben) van aki nap 16 órát is dolgozna azért, hogy egy minimálbért megkapjon? Túlóra ide vagy oda? Ez a "verseny" dolog nem csak ott működik, hogy bemegyek a boltba, és azt az autót/TV-t/húst veszem meg, amelyik a legolcsóbb/legjobb/ár-érték arányban a legjobb. Bizony, a munkáltató nagy gonosz cégnek a munkavállaló munkája is egy darab hús. Megnézi mennyit ér, és ha van jobb üzlet, ugyan önök mit tennének?

A jogokról nem szeretnék szót csépelni. Jog sok mindenhez van, speciel a munkához való jog elég rég óta nincs. Akinek nem tetszik a fizu/munkabér, lehet menni máshova. Ja, hogy az nem olyan egyszerű...

Ezt jelenti az ún. globalizácó. Ha van egy vietnámi/kínai/etc... aki a te munkádat hajlandó fele annyiért elvégezni, akkor nem kell meglepődni, hogy nincs béremelés. De nem is kell olyan messze menni. Mint mondtam, országon belül van olyan, aki bármilyen munkát örömmel elvégezne. Kérdés, hogy el tudja-e végezni.

Azt már csak félve jegyzem meg, hogy a gonosz multi BEJELENTI az alkalmazottait. Minimálra persze, és nincs mellékes. De ezek a szemetek nem elég, hogy a kiadott munkabér után adóznak, és a kifizetett pénz el lesz (minimum részben) költve, amiből meg áfa van. Ezek a szemetek ezek után képesek arra, hogy a hasznot amit megtermel a cég, ki akarják vinni. Az már tényleg csak hab a tortán, hogy akit alkalmaznak, az esetleg eddig nem dolgozott, tehát még a (nem túl sok) segélyt sem kell fizetnie az államnak.

Mellesleg. Nem dolgozom multinak, nem vagyok elnökségi tag, sőt még politikus sem. Csak arra kívántam rámutatni, (a szerzőnél sokkal kevésbé kiélezve,) hogy ha ráteszed a kezed a sütőre, és megéget, LEHET, hogy nem a sütő a hibás.

Üdv.

Norbi812 2011.09.13. 00:01:33

@fashion victim: Minden szavaddal egyetértek. Jelenleg bruttó 450 körül keresek multinál, rendesen bejelentve, reggel 8-tól 17-ig, a munka meglegyen, nem cseszegetnek alapvetően, kis késés-előbb lelépés nem gáz. Ügyelet-túlóra szépen kifizetve. Mindenféle egyéb juttatás (laptop, telefon, utazási támogatás ésatöbbi).
A léhítősködésről meg: Diplomáztam, két nyelvvizsgám van, egyik sem vécépapír szinten, folyamatosan képzem magamat, vagy cégnél vagy saját pénzen.
kb ennyi.

szgy 2011.09.13. 00:01:36

"Először odaadunk nekik milliárdokat az alsóbb rétegek pénzéből"

na de akkor nézzük már meg azt is hogy eddig az adómentes minimálbér esetében kinek adtak ki pénzéből?

szgy 2011.09.13. 00:10:38

legutóbbi munkahelyeken ahol jártam így nézett ki a fizetés és egyéb dolgok:
- multi: egy hónapra ennyi a bejelentett bruttó fizetésem + túlórapénz.
- a kisvállalkozó nettó 90-100 említésére már ideges volt, hogy azt nekem ki kell termelni mert akkor ugyan miből fizet. mondtam neki hogy ha üresjáratban állunk és nem tudok mit csinálni vagy ha olyan rosszul fizető munkák vannak az nem az én hibám, egyébként is neki azt kell megfizetnie hogy ott töltöm a napomat és nem valahol máshol, a konkurrenciánál vagy ahol többet kereshetek. ráadásul nekem azt már külön meg kell fizetni hogy eltűrjem azt ha 1-2 percenként csesztetnek alaptalanul vagy hülyeségekkel.

Nati Walter 2011.09.13. 00:16:39

Jaj,csak meg ne szünjön ez a jó munkahelyed mert utána néhány heti munkanélküliség után rögön átgondolod hogy hova mennél...csak legyen pénzed!

meszi 2011.09.13. 06:56:48

@gyilkos fűegér: réginek régi, de miért is szép?

Ingerlékeny Banya 2011.09.13. 07:27:46

A rongyrázás sokba kerül az országnak,túl sokba!

Gonoszkistörpe 2011.09.13. 07:38:47

Most első alkalommal fizetek annyi adót mint más.
Bizony voltak idők amikor 50%simán le lett vonva a fizumból.
aki meg keveset keresett nem fizetett egy fillért sem" Ő Szegény"minket meg az adóval tettek azzá.
Negyvenkét éve dolgozom hagyni kellene a bérem és nem azon gondolkodni hogyan fizessek többet.
Aki hitelt vett fel tudta mit tesz tudta hogy a CHF változhat. Ebbe nem kellene az államnak beleszólni.Nem kellet volna megengedni az ilyen tranzakciókat.Van akinek 3-4 hitele van és a TV-ben sír hogy nem tudja fizetni.Valóban az a megoldás hogy akkor vegyünk el a jól keresőktől?
A multikat meg nem kellene bántani Ők azok akik értéket adnak a munkának és azt ki is fizetik, a simlis Magyar cégek meg játszanak a minimál bérrel aztán zsebbe tömik a suskát csak ne keljen adózni mert akkor nem lesz A6 meg budai villa.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.09.13. 07:52:30

Tiborom, meg kell téged követnem. Azt veszem észre ugyanis, hogy a svejcfrankó és svejci nem frankó ellentét, és a multi - nem multi ellentét minden tünetét produkálja a vidéki-urbánus, kossuthista-deákista, moszkovita-reformita, faradista-dózsás, szparista-lokista, depeses-duranos ellentétnek.
Élvezetes látni, hogy arat a funkcionális analfabetizmus, és hogy írnak emberek olyat komolyan, amit te viccből. Jó poszt volt ez, na.

doszy 2011.09.13. 08:16:30

@Professor Pizka: Azért kíváncsi lennék, hogy ezek az ellentétek mennyire jönnének ki, ha élőben kéne a dolgokat megbeszélniük. Valószínűleg mind hümmögne, miközben azt gondolná a másikról, hogy ez egy fasz.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.09.13. 08:41:45

@Professor Pizka: köszike! Nem tudok most se jobb motivátort a kölcsönös gyűlölködésre, mint az irigységet.

samo541 2011.09.13. 08:42:46

@Gonoszkistörpe: aki CHF hitelt vett fel - köztük én is 2007-ben -, általában utánaszámolt, kb. mennyit ingadozott a frank az azt megelőző 10 évben, osztott-szorzott, majd arra jutott, hogy az akkori ismeretei szerint várható kockázatok miatti ráhagyással a legkedvezőbb lehetőségként a frankot választja. Aki azt állítja, hogy 4-5 évvel ezelőtt számítani lehetett erre a helyzetre, azt szerintem egy kicsit kárörvendve - merthogy neki nincs ilyen gondja - ferdít. Természetesen nem az a megoldás, hogy vegyük el a jól keresőktől, de a bankoktól nyugodt szívvel vehetnék el.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.09.13. 08:48:31

@Modor Tibi: meg még egy csipet korlátoltság is kell bele :-)

Nadiposzi (törölt) 2011.09.13. 08:50:54

A multinál aszt mondják boldogulnak a szorgalmas, tehetséges emberek.
Messzire kerülni fogom őket.
Portást senki nem keres a szomszédos Halbiológiai kutatóintézetbe?
Csak azért kérdem, mert itt mindenki olyan okos, ambiciózus és szorgalmas, nem is értem miért tart itt ez az ország.

Ernoke 2011.09.13. 08:58:09

@Professor Pizka: Kurvaokos Emberek, aki Multinál 500 Bruttót Keres, alapszinten nem tudnak olvasni. mi a faszt csinálnak akkor a cégüknél...?:D

Benoke2 2011.09.13. 08:59:16

Az egész post hülyeség. Kezdődik a hitelesek mizériájával Csak a bankok a hibásak? Tévedés!!! 3 hibás van. Az első aki a leginkább hibázott az aki felvette a hitelt úgy hogy ha 2% változik az árfolyam már nem tudja fizetni, illetve erőn felül 30-35-40 évekre hitelt felvenni. Biztos vannak olyan élethelyzetek ahol ez a kényszer, állat nagy marhaság volt annak aki csak azért vette fel hogy legyen egy bitang nagy háza új autója aztán majd a jó isten visszafizeti. (Albérlet a tévhiedelemmel ellentétben egy két kivételtől eltekintve mindig is olcsóbb volt és olcsóbb is lesz. Sőt a bérleti díj és a hitel törlesztő különbsége a hitel futamideje alatt megközelíti a lakás értékét. Ha minimális vagy nulla önrésszel vették, de ha van önrész akkor is tetemes pénz a különbség. Ha nem a párában van bevarrva akkor meg nem kevés plusz pénzt fial.) A második legnagyobb hibás a bank szektor. A Harmadik hibás az egészben az állam amiért ezt az egészet hagyta úgy hogy közben a szocik tudták hogy nagyon nagy kaka lesz. Mondjuk még a szocik előtt Orbánék is hagyták de 2003 -tól látszódott hogy a széllel szembe pisilünk, és ha nem változtatnak akkor a tönk szélén lesz az ország. 2008 -ig senki nem csinált semmit! Nincs mit szépíteni! Tehát aki felvette a hitelét az nyögje szépen. Sajnálom őket nem kívánom hogy bedőljön meg 280 -as frankot sem kívánok senkinek de ez van. Az állambácsi nem fogja kifizetni senki helyett az én adómból senki helyett sem szeretném ha kifizetnék. Az árfolyamot meg nem az ország határozza meg (Tehát nem lesz soha 140-160 környékén kár erre számítani), a kockázat akkor is megvolt mikor a hitel fel lett véve. Akinek a különböző megoldások nem megfelelőek az dőljön be és élvezze a januári hidegeket egy buszmegállóban. Lehet radikális amit írok, de én nem szeretném senki helyett sem fizetni a hitelét. (Miért nekem kéne mások felelőtlensége miatt fizetnem? VAgy azoknak akik nem mertek hitelt felvenni vagy azoknak akik úgy vették fel a hitelt hogy értették mi a kockázata, és vagy forintosat néztek vagy ha már deviza akkor van tartalék bőven a törlesztésben vagy kötöttek megfelelő biztosításokat probléma esetére.) Megvannak a saját gondjaim, hitelem pedig nem véletlenül nincsen. Ennyi csókolom. Nincs ráhatásunk a tőzsdére az ugyanis nagyrészt spekulánsok játszótere, ezért is veszélyes játék a deviza hitel. A 300-500 Bruttó nem egy nagy fizetés. Persze aki 200at vagy annyit sem kap annak sok, de szerintem 300-500 bruttó között kéne keresnie a nagy többségnek. Amellett hogy a 300k ért is kb 400k -t csenget be a munkáltató, és ebből még 200 sem marad azaz több mint 50% az elvonás. Multik? KKV? Mindenhol dolgozni kell, vannak helyek és pozíciók ahol nem kell erőlködni és 8 kor haza lehet menni mindig, és mindegy mi a helyzet, de a verseny szférában akkor él meg egy cég ha értéket teremt. Nem akkor ha Pénteken délben haza lehet menni úgy hogy 2 hetes csúszásban van a meló, mert most nincs kedve az embernek megcsinálni. Azt a 400k -t meg kell termelni nettó profit képében hogy egy 300 Bruttós fizetést tudjon adni egy embernek. Szomorú hogy nem kapnak ennyit az emberek, de erre megint nincsen ráhatásunk sajnos. A Magas adók sem segítik ezt a folyamatot. Illetve itthon a hosszú évek beidegződései miatt inkább ügyeskednek az emberek, és az ügyeskedők miatt keletkezett lyukat kell betömni a magas elvonással. NA nem mintha politikai oldalon nem ügyeskednének...

ewsd 2011.09.13. 08:59:47

Nem csak a multi ilyen, a magyar vállalkozó sem jobb. A szomszédom (bukott szakmunkásvizsgával) építési válallkozó (apuka kapcsolatai révén). 2 ház, külön medencével, XC90-es Volvó. A dolgozói zsebbe kapnak (beszélgettünk, elmondtak ezt-azt), DE... ha nincs munka (építkezés) a tulaj házánál takarítanak, kerítést festenek, kutyaszart szednek, levelet gyűjtenek, stb. Ez nem visszaélés? És MAGYAR vállalkozó (pontosítsunk: adócsaló)! Sajnos, ha a magyar vállalkozónak adnak, pl. évi 5 milla kedvezményt, nem vesz fel még 2 embert, hanem elmegy karibi hajóútra, lecseréli az 5 éves kocsiját (nem hitelből, természetesen). Szóval nem jobb a multinál a magyar Kft., Bt sem.
A bruttó 300-600 egyébként nem sok, számolja ki mindenki, mi marad belőle nettóban, mi marad egy 100 négyzetméteres ház rezsijének kifizetése után belőle. Egyébként nem írigyelni kell a jól keresőket, hanem utánuk csinálni. Mindenkinek adott (most és a 80-as években is az volt) a tanulás lehetősége, vagy szakmában sikeresnek lenni (van mezőg. gépszerelő ismerősöm, aki menő - és ügyes, dolgozik is, nemcsak "ugat" - épületbádogos, van jólmenő asztalos ismerősöm is, aki németben szerzett tapasztalatot, majd itthon kamatoztatta). Szóval nem síráűnkozni kell, hanem tenni a jobb életért... Apropó: a tisztességesen adózó, jól keresők szidása menő - az adóelkerülő vállalkozókról nem hallok rossz szavakat, nem érdekes ez... Pedig több kárt okoznak az országnak mint a jól keresők és a multik!

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.09.13. 09:04:35

@Ernoke: lean ninják, six sigma blackbeltek, process optimiserek, HR generalisták, bid support specialisták, key account managerek.

Fearzone 2011.09.13. 09:06:09

@bájgúnár: Ez véletlenül nem Andorka Rudolf: Bevezetés a szociológiába c. könyvéből lett idézve? Nagyon "szakmai szaga van" :)

@Doubledecker: A multiknál dolgozók nagyátlaga munkamániás, én pl. hülyét kapnék egy olyan melóhelyen, ahol nincs pörgés.

Kalmár 2011.09.13. 09:08:51

Természetesen baromság ez a blog. Bruttó 300ezer, karibi nyaralás? Populista hazug szemét firkálmány.
Akinek van annyi megtakarítása, mint a chf hitele az már régen kiszállt. Majd szépen az élelmes bankok kidolgoznak olyan adósság rendező hitelt,amivel rendezni tudják az adósok a sarat.
Persze nem a sajátjukat, hanem a másikét. Az OTP ad forinthitelt, hogy kifizetsd a másik bank chf hitelét, akinek még most is nagyobbrészt fizetve van a hitele, az nem rossz adós.A bank kihelyezhet egy jó forint hitelt mi pedig kapunk egy stabilizált családot. Szintén megéri annak aki úgy szállhat ki, hogy akár eladja a lakását akár elad valamilyen ingóságot, amit eddig a 250 körüli árfolyamon nem érte meg. Esetleg nem volt elég a lezáráshoz.

2011.09.13. 09:19:40

@Professor Pizka: ezek komoly dolgok ám, nem szabad velük viccelni. Úgy jársz majd mint a dánok a Mohamed karikatúrákkal ;)

samo541 2011.09.13. 09:31:07

Nem értem, hogy miért gondolják sokan, hogy a rögzített árfolyamú végtörlesztéssel is a gazdagokat segítené a kormány. Én ezt látom ennek a pökhendi bagázsnak az első értelmes lépésének. Én sem vagyok gazdag, sőt mióta ilyen remek áron lehet CHF-t váltani, azóta a hónap végén már gondot jelent kaját venni is néha, ezért egyáltalán nem bánnám, ha 180 Ft-on átválthatnám a hitelemet. Nem a megtakarításaimból fizetném, mert az nincs, abból építkezni kezdtem annak idején. Az, hogy a bankoknak ez veszteség lenne szerintem nem teljesen igaz, hiszen ez csak egy elméleti elszámolási alap. Tehát ha én 155 Ft-ért vettem fel annak idején a hitelt és 180-on fizetem vissza a bank még bőven keres rajtam.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.09.13. 09:32:55

@Hadrian77: Csak nem azt mondod, hogy ha kiderül hogy viccelődésemmel vétettem a Corporate Integrity Code ellen, akkor sose lesz belőlem Hungarian Speaking Customer Care Team Leader vagy Norwegian Speaking SOX Compliance Senior Associate???

2011.09.13. 09:51:24

@venszivar: Teljesen meg vagyok döbbenve! Ez nekem még véletelnül sem jutott volna eszembe.

2011.09.13. 09:52:46

@Professor Pizka: kapsz majd egy csomagban egy fekete övet, ahogy régen Sztambulból küldték a selyemzsinórt. Végülis az elég lean agile:)

márvesztes 2011.09.13. 10:12:01

Igazságot a forinthiteleleseknek! Az én hitelemnek is engedjék el a 22 százaékát, és akkor én is előtörlesztem egyben az egészet. Csak a köcsög bank szív, tehát ezzel is mindenki jól jár.

pdw (törölt) 2011.09.13. 10:14:10

Vicces a poszt. Miert teszik egyenlove a Tesco, Auchan es egyeb hasonlo tenyleg rabszolgamultit a tobbivel?
En speciel multinal dolgozom, sorolom mit kapok es mit kell aldozni cserebe:
Kapok:
-palyakezdokent majdnem annyi fizu mint a posztiro 2. soraban
-nyelvtanulas egy-ket szemelyes csoportban, heti ketszer
-fizetik a sulimat (250/felev)
-raklap ingyenkaja, ingyenpia (meetingeken pl.)
-tuloraber/lecsusztatasi lehetoseg (elobbi asszem torveny sztem)
-8-ra jarok, 4-fel5kor lepek
-este 8 utan taxival haza + kajarendeles lehetseges
-rendszeres, evenkenti fizuemeles (teljesitmenyertekeles alapjan)

Adok:
-havonta kb 4-5 nap tulora, igaz olykor este 10ig akar, de ez inkabb csak negyedevenkent
-turom az agymosast
-ingben kell jarni 40 fokban is
-tanulmanyi szerzodes miatt 2 evig itt kell lenni pluszba, de ez nem igazan gond
-es persze azt hogy az emberiseg szamara tenyleg tok felesleges munkat csinalunk, de pontleszarom amig fizetnek erte :)

driopios 2011.09.13. 11:44:18

@pdw: a mi multinknál még ukrán kurvákat is lehet választani kafetériából, bebee!

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2011.09.13. 13:00:19

én meg munkaidőben csillagok háborújás pörgetős füzetet rajzolok japán színes cerkákkal meg filcekkel, mert amit gyerekkoromban csináltam apa kidobta és emiatt álmatlanul hánykolódtam az ágyban éjszaka mire a barátnőm azt mondta: "Bazsa ne gyötörd magad. Csinálj egy újat."

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.09.13. 13:24:21

én baszod azt sem tudom, mi számít akkor most multinak? Itt Pécs-Komló körzetben van egyáltalán multi? Mondjuk a Tesco vagy az Elcoteq annak számít? valaki homályosítson már fel, mert kurvára nem tudom ezeket a munkahelyeket sem elképzelni, sem definiálni magamnak.

bájgúnár 2011.09.13. 13:30:23

@Fearzone:
Igazad van!Illő lett volna idézőjelbe tennem!!

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.09.13. 13:49:52

@vészmadár (pica pica): Kaptár. Önhordó betonacélvázas épület, tégla kitöltő falazással és külső üvegborítással A tetején akkora teljesítményű hőcserélők, hogy a Viribus Unitis-t jetskivé változtatnák.
bejárat forgó vagy csúszó ajtó. Front desk, porta. Tökverdeső belépőrendszer, mágneskártyával. Liftek, szálcsiszolt acél ajtókkal. KONE, Thyssen, Nyírlift.
Emeletek, ytong és gipszkarton válaszfalak. Rücskös tapéta. Egyszínű egyenbútorok, kábelalagutak, munkaállomások. "Wendy2" nagy befogadó képességű szekrény, dexion-salgó irattári polc. Gurulós szék, sötétkék padlószőnyeg. Koszfogó szőnyeg, izmos kicserélőfiú. Neoncső.
Fiúk. Ingek. Dreszkód. magáncég: ing, nemfarmer gatya, bőrcipő. Állami cég: ing, farmerszabású vászongatya, gumitalpú velúrcipő.
Nők: magáncég kosztüm, állami cég káosz.
Kávézó. reformkaja, frappuci-macchiato-medio. Glükózmentes, fruktózmentes, laktózmentes, kóserhentes. Indul a sakterház.
Dezodor, parfüm, kellem. Park, csobogó. Intrika. Excel, SAP, ERP, Access. Recordok, reportok, memók. Menő telók.
Cégató. Fehér, dízel, fapados. Matricás.
reggel és délután rajzás. minden borotvált.

hát ez.

2011.09.13. 13:50:29

A kommentekből megállapítható, hogy a multiknál is dolgoznak funkcionális analfabéták.

Fearzone 2011.09.13. 13:55:50

@Professor Pizka: A sötétkék padlószőnyegnél erősen elgondolkodtam sőt hátra is néztem, nem-e épp mögöttem állsz :)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.09.13. 13:56:58

@Professor Pizka: értem. Akkor én, ha egy rohadó 60 éves épületben vagyok, igazgatóhelyettes a megnevezésem, gyalog járok (mer' a bérlet is drága) és 1 szobás albérletben lakom a barátnőmmel, akkor nem multis vagyok, ugye?

jah, a ruha az attól függ: ha kimegyek egy céghez, hogy légyszilégyszi adj az iskolának párezer pénzt vagy fogadj be egy retardált asztalostanulót, akkor ing-nyakkendő-valamilyennadrág, amúgy deszkáscipő, farmer, póló, télen bőrdzseki (szeretném itt kijelenteni, hogy a férfikabát, a dzseki az definitíve bőr. Minden más anyagból csak nők hordanak kabátot)

Dzsoni Kráncs 2011.09.13. 13:57:57

@Professor Pizka: Hogy Grizli Gézát idézzem a Shop Stop-ból:ez gyönyörű volt!

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.09.13. 13:58:28

@Fearzone: engem már csak az érdekel, jó ideje, hogy tulképp mit is dolgoznak egy ilyen multinál, mert ahogy kiveszem, nem a konkrét termelési részlegek vannak ilyen irodaházakban. Adminisztrációhoz viszont ennyi ember sztem túl sok.

noirp 2011.09.13. 14:02:57

@Professor Pizka:
Hát akkor most ugyanez alulnézetből:
Alufalú, könnyűszerkezetes üzemcsarnok (de még lábon van).
Üzem létére nincs benne olajtócsa, térdigérő ganyé, retek, hányadék, szemét.
Neon-és halogénlámpák, kurvanagy zaj.
Tisztaság, mindenfelé feliratok.
Minden majombiztos, mert nem akarják, h szétpereld az agyukat, meg mert sokba van az nekik, ha beteg vagy. Azért néha zavaróan agyatlan biztonsági szabályok--de betartjuk. Muszáj.
Technológiai fegyelem, alig kötöttebb a hadsereg fegyelménél.
Mire egy csapat melós összecsiszolódna, szétrakják őket.
Kapuban szondázás--ha be vagy baszva, lehetsz te a főmérnök maga, akkor is röpülsz.
Formaruha. Lángálló, saválló, faszálló [sajna], munkabakancs [bitang kényelmes], bauhelm [pisilni is lehet bele]
Hol tizenhat tonna-fíling, hol meg arconpörgős üzemi bulik.
Auditra készülés, minőségügyis, balesetvédelmis, környezetvédelmis kopók.
Bazinagy köteg minőségi bizonyítványok lefűzve az asztalodon, olyan anyagtételekről, amiket már két éve hogy elhasználtatok.
Kezdőnek az egyetemnél nem kicsit keményebb (ki) képzés.

Tovább is van, mondjam még?

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.09.13. 14:08:00

@Fearzone: nem, de átmegyek ha továbbra is munkaidőben netezgetsz.

Prof Pizka
A magas, zsíroshajú alak a belső ellenőrzésről aki azokat a hülye ingeket hordja és összetúrja a franciasalátát a kajáldában.

@vészmadár (pica pica): Nekem szakmámból adódóan vannak prosztókabátjaim is :-) Irodaházban nehéz bármit is termelni, talán a forráskód és a papírzacskó jut eszembe amit ilyen környezetben megbízhatóan lehet termelni. Na persze, ha az egy szál mucsajröcsögei sweatshop adminisztrációját kéne ellátni. De nemritkán egy pesti vagy debrecenmi irodaházban csörög a telefon, ha Sven esztergáján lejárt a szoftverlicensz Norköppingben vagy Hanslinak mindig azt írja ki a gépe hogy Fehler im Datei vagy ilyesmi. De ha három országban van három üzemegység nem csinálnak három adminisztrációt, az a BKV átlövik neten hángöribe, mert van sok olyan hángérien aki történelmi okokból beszéli a szomszédos országok nyelvét úgyis érti, könyvelni tud, csinálja.

2011.09.13. 14:09:02

@noirp: jól nyomjátok, ha a kettőt összegyúrjuk akkor abból meg multi logisztikai központ lesz:) DHL, TNT, Schenker, stb...:)

noirp 2011.09.13. 14:12:38

@Hadrian77: Logisztikai bázis a város szélén, sok konténerszerű fehér épület, targoncák, rámpák, ordítozás. Az az.

Tony Almeida 2011.09.13. 14:20:31

"havi 300-500 bruttóval könnyen lehet ugrálni,"
Ugye ez most valami vicc?

Azokról, aki inkább 35 évig az anyjával lakik, de "ő biza kölcsönt nem vesz fel", megvan a szerény véleményem.

2011.09.13. 14:23:08

@noirp: dresszkódos irodisták fönt, melósok lent:)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.09.13. 14:32:44

@Tony Almeida: igen, vicc. Nincs azokkal semmi baj, csak a populáció azon, szerencsére kisebbségben lévő részéhez tartoznak, akiknél a rántott hús megelőzi a pinát.

@Hadrian77: a legjobbak ezek az egyen munkaruhák. Kedvenc műfajaim egyike az a katalógus, amelyikben ilyen steril gyárépületekben vigyorog Hans-Günther és Ulrike, emblémázható egyenruhájában, lezán rátámaszkodva a gurulós és szintén emblémázható szerszámszekrényre. A háttérben emblémázható öltöző szekrény blau1, rot2 és gelb3 színekben rendelhető, benne lóg egy vállfán (nem tartozék, cikkszáma 6546546465) a "parka" megnevezésű parka (kabát, bazeg...)
Na ebből van emblémázható business casual is.
Ezeket mindig átlapozom, mielőtt kidobnám.

2011.09.13. 14:36:27

@Professor Pizka: hány ilyen katalógust láttam már én is:) Időnként rendelek is belőle felirat nélküli cuccokat.

Fearzone 2011.09.13. 15:00:01

heti 3 audit:egy idő után nem figyeled, vevői látogatás:a szar is vigyázzban áll, könyvelések 5-6 rendszerben:igy több helyen lehet elcseszni, napi 15-20 riport lehúzása különböző rendszerekből:vagy nézed a szürke képernyőt és hallgatod, hogy semmit nem csinálsz, vagy netezel és hallgatod, hogy semmit nem csinálsz
A nyalánkságok: különböző japán-amerikai baromságok elsajátítása, (5S, 6sigma stb.) ezek bevezetése.. bár a te cégednél baromira nincs értelme, semmit nem tudsz egyszerűen elintézni, mer' az nem felel meg a Corporate Policy-nek....

mrbateman 2011.09.13. 15:07:38

@Professor Pizka:
Az elején olyan érzésem volt, h. egy Kbt-s ajánlati felhívás lesz belóle.

Ha én eccő elmegyek egy multihoz, akkor azt a biznisz-cuncik miatt teszem. Bejön ez a kiskosztüm, körömcipő, mélyen dekoltált blúz kombó! Nameg a hófehér tdci mondeo!:-)
Ezért még talán az ing nadrágba való betűrését is elviselném!:-)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.09.13. 15:20:15

@Fearzone: a legtöbb ilyen japán izé (kaizen és társai) leginkább azért van nyomatva mert valaki ott fent sok pénzt adott érte. Kultúraidegen és a világon kb mindenütt utálják.

@mrbateman: á, ha elfogadjuk, hogy rögtön a műszaki leírásnál kezdenék ilyesmit, szerinted nem az építési és felvonulási terület talajviszonyaival kezdeném? :-)
A Mondeo tdci nekem is bejön, de cseréljen rajta turbót három évente akinek hét anyja van (nb. normálisan hajtott turbódízelen turbócserét még nem láttam, pedig rálátok néhányra. mit kaphatnak ezek a gépek?)
Na ja kosztümös egyenpuncik, ugyanolyanra is borotválják :-)

Bordapapa 2011.09.13. 15:28:24

Én este tízkor keltem. Azaz fél órával azelõtt, hogy
lefeküdtem. Ittam egy csésze hideg mérget. Napi huszonkilenc órát dolgoztam a malomban. Én fizettem érte a fõnöknek. Aztán hazamentem, és apu minden este hidegvérrel legyilkolt. Utána meg énekelve táncolt a síromon.

mrbateman 2011.09.13. 15:32:47

@Professor Pizka:
Csak van valami shaving policy!:-)
Nehogymá az iylen lényegi kérdések szabályozatlanul maradjanak.

Az otp-sek nyírják bele a céglogót, a molosok fordított háromszöge meg egyenesen követelmény!

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.09.13. 15:35:51

@mrbateman: Ó én leszek ott az ALS (All Ladies Shaved) Junior Blackbelt Associate. Azért junior, mert csak 35 év alatt leszek illetékes, esetleg a MILF ALS részlegre ugrok át helyettesíteni. Munkám során csak a black beltet viselem majd :-)

2011.09.13. 15:43:28

@mrbateman: egy Waberers napocskát szívesen megnéznék elkészítés közben:)

noirp 2011.09.13. 15:56:14

@Hadrian77: Melósok, technikusok, mindenféle mérnökök, technológósok, kutfejl.-esek lent, de szerintem idelent izgalmasabb :)

Managentryk meg fent, úgy köll nekik, dresscode :)

2011.09.13. 15:59:08

@noirp: ebben teljesen egyet értünk, ott van az igazi élet:)

(most néztem az Index címlapot, van egy tippem a következő írásra:)

mrbateman 2011.09.13. 16:00:36

@Hadrian77:
na látom kezd beindulni a brainstorming!:-)

nem akarok részletekbe menni, de én egyszer láttam egy BMW propellert élőben, szépen volt kivitelezve...én meg az alapos, minőségi munkát mindig is szerettem!:-)))

noirp 2011.09.13. 16:01:37

@Professor Pizka: Hová tekered az övet, lelkem professzorom? Csak mert vizuális típus vagyok

2011.09.13. 16:13:09

@mrbateman: festve is volt? mert ugye akkor az igazi;)

noirp 2011.09.13. 16:15:09

@Hadrian77: Kertész Ákos Passuth-díja vagy hasonló?

mrbateman 2011.09.13. 16:16:57

@Hadrian77: Hova gondolsz?!

Nem kurva volt ő, hanem királylány!

Elviccelitek ezt a kérdést, de az egységes arculatnak és a cég iránti lojalitásnak itt is meg kell mutatkozni...folyamatosan építeni kell a brandet, mert az ágyékunkban...izé nyakunkban liheg a konkurencia!

venszivar 2011.09.13. 16:28:33

@Bordapapa: Aztán a farkadon,egyszerre,hány vödör vizet tudsz átvinni a szomszéd asszonyságnak........?

noirp 2011.09.13. 16:39:05

@mrbateman: Nna, most elképzeltem a MOL-os _nődolgozót_ a háromszöggel...

2011.09.13. 17:21:58

@noirp: Hát ha még azonosul is a "Határtalan lendület" mottóval ...

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.09.13. 17:31:33

Nade mit csináljon egy BristolMyers Squibb, egy Thyssen-Krupp vagy egy hosszúnevű üv. irodai alkalmazott?

Fearzone 2011.09.13. 18:02:34

@Professor Pizka: Kaizen...örök kedvenc! Pistike megspórolt évi 120 millát, mert beadott egy kártyát miszerint idiótaság (az 5S elvén) a gyár másik végében elhelyezni a csavarhúzókat (szigorúan derékszögben, ás a szemléltető ábra alatt)....ezért a szép teljesítményért jutalmazzuk meg egy emblémázható céges pólóval...ha nincs kap öccázé tecsó utalványt.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.09.13. 18:17:42

@Fearzone: azt nem értem ilyenkor senkinek sem jut eszébe Kovács József traktoros Csapájev téeszből aki egy újítással kétszáz százalékkal több földet szántott fel (ideértve a kultúrházat is ?)

2011.09.13. 18:50:32

@Professor Pizka: az attól függ a Krupp művek melyik részlegén van:)

@Fearzone: olyan ez mint a JIT, mindenki kurva büszke rá, hogy JIT-ben dolgozik, a beszállító raktárában meg a kerítés másik oldalán fél éves készletek vannak, mert azt írták elő neki.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.09.13. 18:51:54

@Hadrian77: Ja, az inventory tengelyen van, vagy a beszállítónál.

2011.09.13. 19:10:22

@Professor Pizka: te gyanúsan sokat tudsz:)

2011.09.13. 19:14:11

Ezért nem olvasok Modorosblogot.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.09.13. 19:17:26

@Hadrian77: van ilyen diplomám amire az van írva, hogy MBA :-) Ha nekiülök a mateknak még tán az optimális inventory levelt is kiszámolom, bár a quantitative skillem az olyan, hogy az tényleg days in (calculating the) lenne :-D

2011.09.13. 19:28:00

@Professor Pizka: azért inventory level számításhoz nem feltétlen szükséges egy MBA:)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.09.13. 19:30:34

@Hadrian77: ezzel én is így voltam, ezért igyekeztem MBA tanulmányaim során ezt mindig másra lőcsölni. Lány osztálytársak szívesen kiszámolták, én meg cserébe egész komplikált value chain-eket találtam ki nekik :-)

2011.09.13. 20:15:42

@Professor Pizka: erre csak azt mondhatom, amit az aranykoszorús szűcsmester Kisrecének:
- Értelmes gyereknek tűnsz Kukac Bálint!:)

A Tyne folyó déli partja 2011.09.13. 20:39:23

@pdw: a havi négy-öt óra túlóra egy kissé sok. az gyakorlatilag azt jelenti, hogy minden héten...

k81 2011.09.13. 22:48:23

@Modor Tibi: butaságodnál már csak az irigységed nagyobb. gratulálok, így érdemes élni.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.09.14. 07:59:04

@k81: butaságodnál csak az ostobaságod nagyobb...

Bandibacsi34 2011.09.14. 14:08:58

Dolgoztam multinak, es szerintem vegyes a kep. Az Ikea pl. egesz jol bank a troger melosokkal is, mashol a magyar vezetes behozta a "papa-mama bt" attitudot pl. munkaerokolcsonzes, okoskodasok stb.

2011.09.14. 15:15:21

Te egyszerűen irígy vagy. Igen, vannak napok amikor az ember túlórázik... de ez nem csak a multiknál van. Fogod, fél5kor felemeled a segged és hazamész. Kurvára a te hozzáállásodon múlik.

noirp 2011.09.14. 19:56:46

"Alcoa can not wait"

és

Papa&Mama Bt can not pay

énszerintem itten ez differentia specifica

oszt lehet tovább marni egymást, ha tetszik. Nyugodalmas jóéjszakát minden modorosnak.

portugéza 2011.09.15. 06:42:59

@fashion victim: nem tudom megállni: bármennyire közhelyes, jakabandoros azt ismételgetni, hogy ha egy kkv minden közterhet megfizetne, csődbe menne, ettől még sajnos igaz. Miközben ezt modorosságként kitárgyaljuk, addig a valóságban a szomorú következménye az, hogy versenyelőnybe kerülnek a tisztességtelen, adócsaló vállalkozók. Kontraszelekció. Sok tisztességes ember inkább nem vállalkozik ilyen környezetben. Akár modoros, akár nem.

"Ha a szemet multik nem fizetnek becsuletesen a jarulekokat, akkor meg ennyi sem lenne az allam bevetele."

A városunkban is telephellyel rendelkező elektronikai multi vergődik. (Alapvetően termelő, de van egy pici k+f és persze logisztika is.) A helyi újságban szinte minden nap siratják. De apránként kiderülnek a dolgok. A harmadik országbeli tulajdonos egy luxemburgi holdingon keresztül birtokolja a magyar céget, a melósok jó része kölcsönzött munkaerő (volt) és multiként nyilván olyan állami és helyi kedvezményekben részesült, amelyek egy magyar kkv-nak nem járnak. Különben miért jött volna egy olyan megyébe, ahol a csúcsidőszakban nem volt elég helyi munkaerő és a közelmúltig autópálya sem.

"A multinal elmehettem masoddiplomazni, kinyomtathattam a teteleimet az irodai nyomtaton es alkalomadtan nyugodtan telefonalhattam az irodabol."

A főnökeid könnyen gyakoroltak ilyen kegyeket, mert nem a saját zsebükre ment a dolog. A szüleim vállalkozásában (szó szerint Papa-Mama Bt.), amikor még voltak alkalmazottak, az egyikük a tulaj távollétében rendszeresen nekiállt a szomszédos városban lévő barátnőjét hívogatni. Nem tudta, hogy van számlarészletező... Ez kétszeres veszteség volt, egyrészt a telefondíj miatt, másrészt az idő alatt nem dolgozott. Ha ez valakinek a saját zsebére megy, akkor ezeket nem tűri, míg egy multis kisfőnöknek ugyanannyi lesz a fizetése akkor is, ha ezeket megengedi a beosztottjainak.

"A Papa-Mama Bt-nel a munkam mellett meg nekem kellett figyelnem, hogy mikor fogy ki a patron a nyomtatobol, meg kellett rendelnem a cuccot es ki kellett cserelnem a patront. A gepem allandoan beszart es nemegyszer nekem kellett ujratelepitenem."

"amikor ket diplomaval a fonok beszolt, hogy fozzek mar az ugyfelnek kv-t, akkor az szarul esett."

Ezek a cég méretéből adódnak. Jobb helyeken megesik, hogy alkalmanként a tulaj saját maga csinál meg sok mindent, amire nem lenne érdemes külön embert felvenni, vagy akár a vállalkozásban nem is dolgozó családtagok segítenek be, adott esetben diplomával fizikai munkába! Behordani valamit, stb. Ilyen műfaj ez a Papa-Mama Bt.

"A Papa-Mama Bt-nel minden ok nelkul egyik pillanatrol a masikra repulhetsz. JA es ha netalaltan beteg vagy vagy terhes leszel, akkor a multinal a tenyleges fizetesed utan kapod a penzt, arrol nem beszelve, hogy rohogve otthon maradhatsz 3 evet a gyerekkel es visszamehetsz utana dolgozni."

A szüleim egy másik alkalmazottja a munkába állás után nem sokkal táppénzre ment, majd kiderült, hogy le akarja magát százalékoltatni. Ti. a másik munkahelyén, egy nagy banknál, ahol párhuzamosan dolgozott részmunkaidőben, ez nem sikerült, de majd a szem*t, k+tsög maszekot megf%ngatja. Próbált a ragasztóra hivatkozni, hogy fáj tőle a feje, de fel lett világosítva, hogy vízbázisú, környezetbarát anyag. Utána meg "idegi alapon" akarta magát lerokkantosítani. Nem sikerült. Nyilván megváltak tőle ezek után.

A poén az, hogy mind a telefonálgatós, mind a kamu rokkant alkalmazottat régóta ismerték a szüleim, de a maszek-alkalmazott felállásban egészen másként viselkedtek, mint előtte volt kollégaként vagy szomszédként.

A szülési szabadság meg kényes téma, egy nagy multi nyilván elbírja, ha az alkalmazottak x százaléka folyton szülni, gyereket nevelni van, akár 6 évig egyhuzamban. Mondom, ez nem a főnökök zsebére megy.

Bandibacsi34 2011.09.17. 23:44:55

Na ja azert a vallalkozo elete se mese. Amit viszont utalok bennuk, ha elkezdenek hiszteriazni meg ugy csinalnak, mintha rabszolgajuk lennel, nem pedig az x y ert fizetett alkalmazottjuk. A multinal kisse maskepp megy ez. Ott is van furas meg kirugas egyik naprol a masikra, de nincs nyilt bunkoskodas.

[c] 2011.09.18. 16:12:29

@portugéza: "Ha ez valakinek a saját zsebére megy, akkor ezeket nem tűri, míg egy multis kisfőnöknek ugyanannyi lesz a fizetése akkor is, ha ezeket megengedi a beosztottjainak."

Szerinted a multis kisfőnöknek nem koppintanak az orrára, ha túl sokat költ? Igaz, nem az ő pénze, na de nem is a fán terem. Szerintem multiéknál komolyan be van szabályozva, hogy mire van keret, nem a kisfőnök csap a hasára, hogy na, Józsikám, akkor mennyé' az IBS-re.

Mutter 2011.10.22. 17:57:09

Kedves Modor Tibi!
8 és fél éve dolgozom multinál. Soha nem túlórázom, mert not approved. nem hagyják... nem fizetnek neked arra a plusz egy-két órára dupla órabért... végezd el a munkád nyolc óra alatt:-) érted?
persze benn maradhatnék ingyen és bérmentve, de nem teszem:-)
nem hordok hilfigert, mert nem tetszik. a nyári farmeremet egy turkálóban vettem 600 Ft-ért (egyébként MAC), a télit meg, egy Levis 501-est a törökbálinti outletben vettem 3990 Ft-ért. a kabátomat (sherpa) a sherpa outletben vettem két éve 12 000 Ft-ért. az az outlet azóta sajnos megszűnt.
a menzán eszem menüt, napi 690-990 Ft-ért.
egy nyolcéves VW-m van, tegnapelőtt vizsgázott.
330 a bruttóm.
tudnék mást is kezdeni magammal, mint a multi, mert ennyiért azért igencsak meghajtanak; rettenetesen fáradt vagyok, meg - és lehet, hogy ez most furán hangzik - nem különösebben érdekel, amit ott kell csinálni.
viszont itt keresek annyit, amennyiből egyedülállóként normálisan megélek. normálisan=nem azt lesem a hó végén, hogy mit fogok enni a fizu előtti héten, meg hogy mennyi a mínusz a bankszámlámon, hanem azt, hogy mennyit tegyek félre. ha felhív a szakszerviz, amikor épp az autóért megyek a volánbusszal, és azt mondják, elnézést, mégse hatvanezer lesz, hanem nyolcvanezer, azt mondom, jó, persze.
nem a multi hibája, hogy nem keresel/az országban élők 95%-a nem keres annyit, amennyiből normálisan megélsz/megél (amit nagyon sajnálok).
amit a multiról meg a multinál dolgozókról írsz, annak gyakorlatilag semmi valóságalapja.
talán annyi, hogy MELÓ, AZ VAN:-)
meghajtanak, mint Singer a varrógépet:-)
nincs késés (egy perc se), nincs picsameresztés (mérik a teljesítményedet), nincs munkaidőben közértbe meg a tököm tudja, hova mászkálás. orvoshoz bármikor elengednek.
egyébként mi a multinál többnyire bölcsészek vagyunk (a nyelvtudás, ugyebár), de akad köztünk csecsemőgondozó és végzett külkereskedő is.
próbálkozz... ha beszélsz egy európai nyelvet felsőfokon, plusz valamennyi angol (abból nem kell a felsőfok), biztos, hogy behívnak. engem is behívtak anno. még talán annyit, hogy az egy európai nyelvet felsőfokon senki be nem seggelte helyettem...
sok szerencsét,
mutter

blur7 2011.10.23. 09:28:01

@Mutter:
Hát ja. Legalább angolul és németül tanulhatott volna egy kicsit meg valami bölcsészdiploma se jönne rosszul. Felköltözhetne Pestre, elmehetne egy multihoz. Aztán járhatna hiperbe vásárolni és nem kellene biciklivel közlekednie. Hordhatna Tisza cipőt.
Szerintem fog örülni a tanácsaidnak. Talán még a turkáló címét is elkéri.

Szalonnassy Albin urfi 2011.10.23. 09:52:02

Anno volt egyszer egy csajom nehany honapig aki multinal dolgozott (raiffeisen).
Na, o kibaszottul buszke volt arra h multis es orrverzesig komolyan vette, az en melomat (kis kft) lenezte: "Albin, te ezt nem erted! Ez eletem nagy lehetosege! Szerintem benned nincs meg a kepesseg, h ilyen helyen dolgozz...blabla" Allandoan melozott, mindig faradt volt, ezert az esti dugas altalaban ugrott. Hetvegenkent meg team-building, ceges bulik, stb.
Le is leptem hamar pedig jo segge volt.

Egyebkent erettsegivel, ilyen betanitott excelhuszar-szeru pozicioban volt (az excel huszarnak vajon mi a noi megfeleloje? huszarlany?). Sohasem arulta el mennyit keres, de 'SOKAT'.

Ekkor kerultem konfrontacioba a multi-kornyezettel eloszor. Sokkolo volt.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.10.23. 10:13:14

@Szalonnassy Albin urfi: alkati kérdés is ez. amennyire taszít időnként az, hogy a multinál dolgozó kollegák milyen tutyimutyik, nem döntenek, teljesen nyilvánvaló szituációkat is végigfuttatnak mindenféle döntéshozatali mátrixokon, közben szakmai tudásuk egy rendkívűl szűk területen kívül teljesen elhal, annyira tudom időnként irigyelni tőlük az érem másik oldalát. A döntési mátrix rengeteg felelősséget levesz a válláról, nem rapszodikus, amit csinál, segítenek neki, meg tud kérdezni dolgokat, nem neki kell kitalálni, feltalálni, kiszámolni mindent. Nem szedik le a fejét az ügyfelek, mert nem is látja az ügyfeleket, ő húsklopfoló, akinek a húst megnyúzták a nyúzók, bontották a bontók, szeletelték a szeletelők, neki hibátlan feltételek között hibátlanul kell klopfolnia és továbbadni a panírozó részlegnek.
A fene tudja, egyre gyakrabban irigylem a dolog biztonságát.

Szalonnassy Albin urfi 2011.10.23. 10:47:56

@Professor Pizka:
Igen, a biztonsag/mentoring/keszen kapott dolgok VS szabadsag/felelosseg/kihivas orok ellentete... Magam is morfondirozok neha ezen, de mar vszinu tul oreg vagyok egy multihoz. Egyebkent alkati kerdes (szemelyiseg) is, van akinek fekszik a kornyezet masoknak kevesbe.
En a multi-vilag legfobb vonzerejet a csajok/nm magas aranyaban latom.

Szalonnassy Albin urfi 2011.10.23. 10:54:42

Ja meg hogy: alkati kerdes is ez... ehhh

Mutter 2011.10.23. 11:16:20

@blur7: én alig tanultam angolul, kb. 3 hónapig:-) az csak úgy rám ragadt... munka közben... mikor elkezdtem ezt az egészet, annyit se tudtam, hogy she loves you yeah yeah yeah:-) és itt vagyok, konferenciahívásokon veszek részt... németekkel meg hollandokkal meg egyiptomiakkal, akik szintén a sárga headwayből tanultak... értjük egymást, a többi senkit nem érdekel. a másik európai nyelvet viszont rendesen beszélem, különben fel se vettek volna.
nincs kiskosztümöm. van egy normális nadrágom, leértékelve vettem a marks&spencerben, és egy normális blúzom, azt is leértékelve vettem a Zarában mintegy háromezerötszáz forintért. ha ügyfél jön, előre szólnak, hogy aznap fel kell öltözni. egyébként farmer-póló.
nekem össz három cipőm van, mondjuk rohadt drágák voltak (30-40 e), de több éves mind a három. egyik se tisza.
nem járok biciklivel, de az egyik felettesem azzal jár, ezt támogatják, mert környezettudatos stb.
nálunk kb. mindenki így tolja. ha tudsz norvégul vagy hollandul vagy svédül, vagy valami ilyen nyelven, még azt is elnézik, hogy ha nincs diplomád. csak tudj a norvégokkal beszélni...
megvagyunk. ki lakásra gyűjt, ki a szüleit támogatja ebből a pénzből, ki a gyerekét tartja el belőle (egyedül). hát, kb. ennyi...

2011.10.23. 13:33:52

@blur7:

Na de mit várjunk olyantól, aki még a bitumexes üvegpalotához is traktorral jár? Még a boronát is csak azóta kapcsolja le róla, mióta rászólt a szekuritis, hogy túl sok helyet foglal a mélygarázsban.

blur7 2011.10.23. 14:17:35

@tff: Ez bizony elgondolkodtató. :D

[c] 2011.10.23. 16:02:57

@Szalonnassy Albin urfi: "Igen, a biztonsag/mentoring/keszen kapott dolgok VS szabadsag/felelosseg/kihivas orok ellentete.."

Valóban így van, de én a mostani multi előtt magáncégnél dolgoztam, és ott a "kihívás" leginkább abban állt, hogy szar volt a szervezés. Vagyis nemigen volt szervezés, így sok elvégzendő munkának nem volt felelőse, illetve nem mondták, hogy "na, Pista, ez a te dolgod", csak gondolták, vagy még azt se, így aztán, amikor a munkát nem végezte el senki, mert nem érezte a magáénak, jól le lett baszva Pista, vagy egy random ember... Na meg, hogy a főnök "A" héten azt mondta, legyen piros, majd "B" héten lebaszott, hogy miért piros, amikor ő zöldet mondott (nem).
Szóval, a "szabadság, kihívás etc." lehetősége igencsak kétesélyes, ha a főnök nem jó főnök, akkor borzasztó, és működésképtelen.
A multi viszont nem sok teret enged az egyéni kreativitásnak, valóban. Bár bizonyos munkakörök (mint amilyen az enyém) esetében azért az ember saját szintjén van némi szabadsága, lehetősége a jó megoldást kreatívvá is tenni.

[c] 2011.10.23. 16:11:23

@Szalonnassy Albin urfi: "En a multi-vilag legfobb vonzerejet a csajok/nm magas aranyaban latom."

Hátttööö, akkor hozzánk ne gyere :) 10% alatt van a nők aránya.
És azok se járnak kiskosztümben, ahogy a férfiak sem öltönyben.
A multit valamiért sokan a sales-szel és effélékkel azonosítják, ez téves elképzelés.
süti beállítások módosítása