A mértékadó közgazdász

2011/08/31. - írta: Modor Tibi

-Kedves nézőink, jó estét kívánunk! Szeretettel köszöntjük Önöket a TV Replika Gazdálkodj okosan! esti különkiadásában, stúdiónkban Dr. Gábor Péter, a Dimitrov Téri Közgazdasági Egyetem Elméleti Ökonómia tanszékének vezetője - és Dr. PhD Cservenkay Farkas, a Loréal & Estelle csoport londoni elemzője, a Trinity College címzetes díszdoktora.

Uraim, köszönjük, hogy befáradtak a stúdióba - a tavalyi választások után eltelt bő egy év, de az ígért eredmények nem jönnek. Gábor úr, Ön elfogultsággal igazán nem vádolható: felvállaltan jobboldali gondolkodású, és az sem hagyhatott Önben tüskét, hogy nem kapott megbízást a 2010-ben felállított kormányban. Mint pártatlan, független, igazi szakember, hogy értékeli a nemzetgazdasági tárca eddigi teljesítményét?

-Én is tisztelettel köszöntöm a kedves nézőket. Kérem, már tavaly is elmondtuk, hogy a Fidesz nyolc éven keresztül úgy irányított ellenzékből, hogy közben nem volt egy épkézláb programjuk, és ez a gazdaságra hatványozottan igaz. 2010 tavaszán egyet jelentett a Matolcsy-program: hagyjuk elszállni a hiányt, majd az így keletkező pénzmennyiséggel és belső fogyasztással felpörgetjük a gazdaságot. Ez a program - ha egyáltalán annak lehet nevezni - hálisten azonnal megbukott. Az Unió fiskális szigorra kényszerítette a kormányt, és ezután következett az elképesztő rögtönzés - nevezhetjük akár blöffsorozatnak is: a magánnyugdíjpénztárak gátlástalan bosszú-államosítása, az átgondolatlan és dilettáns egykulcsos adó, majd a maradék IMF-hitel eltőzsdézése a MOL-pakett visszaállamosításakor. Tényleg jobb gazda-e az állam? - kérdezhetnők. De nem tesszük, mert tudjuk, hogy nem az.

Ami pozitívumot fel tud mutatni a kormány, az csak és kizárólag a Bokros-csomagnak és a Bajnai-kormánynak tudható be - de több mint egy év után már elvárhatóak lennének a kézzelfogható eredmények is. Már nem elegáns mindent a nemzetközi valutaválságra, az EU-ra, a devizahitel-állományra meg az előző kormányokra fogni. Ezek mind olyan elemei a jelen helyzetnek, amiket felelős politikával kezelni lehet és kell is.

-Cservenkay úr, Ön mint szintén független - de jobboldali gazdaságpolitikát preferáló - közgazdasági szakember, Ön hogyan látja az egykulcsos személyijövedelem-adó hatását a gazdaságra? Beváltak-e a kormány reményei?

-Ez egy nonszensz. Eleve az elképzelés, hogy egy olyan intézkedéssel, ami csak a felső tízezernek kedvez, hogy azzal majd növeljük a belső fogyasztást, és ez megoldja a gazdasági problémáinkat, az egy Münchhausen-szindróma. A nemzetgazdasági miniszter úr - most tapintatból nem mondom ki a nevét - most pontosan a meséből már jól ismert alakra emlékeztet, ahogy a saját hajánál fogva próbálja magát és lovát kihúzni a slamasztikából. Most nem azért mondom, de amikor én voltam a pénzügyi államtitkár, akkor régióelsők voltunk - és ehhez nem egyszeri intézkedések, improvizációk kellettek, hanem átgondolt, felelős gazdaságpolitika.

Az egykulcsos adó másrészről meg csak arra jó, hogy a gazdagok borítékjában még több pénzt hagyjon a hónap végén - a szegényektől pedig még többet húzzon le. Akinek hónap végén egy háromezer forintos tétel is súlyos érvágás, akinél az a kérdés, hogy tíz, vagy tizenöt deka párizsit vehet-e a boltban. A gazdagoknál - különösen a gyerekes gazdagoknál - meg egy húsz-harmincezer forintos bevételcsökkenés is annyit jelenthet legfeljebb, hogy nem Kenyába, hanem csak Szicíliára megy nyaralni. Engem szerencsére amúgy ez egyáltalán nem érint, mert Andorrába vannak bejelentve a cégeim, nem nagyon adózom itthon. A megoldás tehát egy szociálisan szolidáris, progresszív sávos adózás - ahol a legszegényebbek adómentességet élvezhetnek, a gazdagok meg igenis többet adjanak a közösbe. Hogy mindenki ugyanannyit - tehát 16%-ot - fizessen, az képtelenség, és csak az amúgy is már tátongó társadalmi szakadékokat mélyíti. Magyarország jelenlegi állapota egyszerűen nem engedi meg ezt a luxust, hogy még több pénzt hagyjunk a felsőbb rétegek zsebében - ráadásul azt se tudjuk még, mivel tömjük be a költségvetésen így ütött 700 milliárdos lyukat.

-Cservenkay úr, Ön szerint mit jelentene a helyes irány, a helyes gazdaságpolitika?

-Egy méltányos, progresszív adózás - a közép- és felső rétegek arányosan is nagyobb mértékű hozzájárulásával, szolidáris különadók, vagyonadók bevezetésével. Az, hogy a vagyonszerzési illetékek kifizetése után nincs még külön ingatlanadó, az élet igazságtalansága. És minden nyugati országban bevett gyakorlat a vagyoni alapú adózás.  Nagyon fontos továbbá a vízfejű államapparátus, a 23 kiskirályság felszámolása, a középosztály megerősítése, a leszakadó rétegek felemelése, a fekete- és szürkegazdaság felszámolása, valamint a kis- és középvállalkozásokra rakódó terhek csökkentése. A devizahitelesek problémáit azonnali és nagymértékű reálbér-emelkedéssel orvosolnám, a versenyképességünket pedig radikális adócsökkentéssel.

-Gábor úr, Cservenkay úr - nagyon köszönjük a professzionális helyzetelemzést és a konstruktív javaslatokat. Bár eddig is világszerte elismert jobboldali gazdasági szakemberek voltak, most már tényleg mindenki ismerni fogja Önöket, a mértékadó és szakmai ellenzék oldaláról pedig garantált a további elismerés.

100 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KürtiT (Tromb74) 2011.08.31. 13:59:54

Meglepődnék, ha nem vezetnék be az ingatlanadót és más vagyonadókat a közeljövőben.
Az elfogulatlan jelző meg bármilyen ellemző, szakértő esetén modoros.
Tehát jó a poszt :)
Lesz itt trollkodás mingyá'

Judea · http://roleplay.blog.hu 2011.08.31. 14:00:20

Kulcsmondat: "és az sem hagyhatott Önben tüskét, hogy nem kapott megbízást a 2010-ben felállított kormányban."

mrbateman 2011.08.31. 14:07:38

Tibor, remélem nem leszel öregkorodra elvakult, sértett és habzó szájú majdénjólodamondomapofájukba állampolgár!
"Hát ezért güriztem végig egy életet a multiknál? Ezeknek? Hát a fazst!"

Nem kell minden kritikát sértésnek és támadásnak venni! (tudom pofázni könnyű, de ha akarod meghallod)

KürtiT (Tromb74) 2011.08.31. 14:16:06

@Judea: nekem a "már tavaly is elmondtuk" (többes sz.) ütött be :D

brutuska 2011.08.31. 14:17:10

Emeljék, emeljék azt az adót! A netes cég úgyis Ingusföldön, a másik Delawareben, jacht Gibraltárban a kocsi meg Lichtensteinben van bejegyezve, a 12 darab meghatalmazást meg mán kinyomtatta az ügyvéd, a ház ciprusi cég tulajdona, fizessenek magas adót a hülye gazdagok, kérlekalássan!

Fapuma (törölt) 2011.08.31. 14:20:48

@mrbateman: ugy erted van Tiborban egy mareknyi sertettseg, hogy a kormanyvaltas utan nem kapott egy szereny taLcanelkuli miniszteri posztot?
Kellemesen olvashato kis poszt lett, benne van minden a jobboldali, mertekado kozgazdaszokrol.

BTW Kenya tenyleg olcsobb, mint Szicilia?

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.08.31. 14:33:43

@mrbateman: ezért írom a posztokat Nektek örömszerzés és szórakoztatás céljából a Szabadidőmben, ingyen, hogy ilyen kommenteket kapjak? Bezárom a blogot, törlöm, most, súbito. Si gata.

mrbateman 2011.08.31. 14:48:22

@Modor Tibi:
Még zsarol is?!
Te ne tetézd-ne tetézd!:-)

Egyébként jó neked, te még hiszel az eszmében, abban, h. talán ezek mégsem olyan hülyék, tudják, h. mit kell csinálni, sajnos én már ezen túl vagyok, azon meg szarabb frusztrálódni, h. azt látod nincs alkalmas alternatíva. (ha nem talált volna akkor bocsánat, de mostanában minden kormánykritikára poszttal válaszolsz)

Modoros-posztot lehet gyártani a szövegpanel-ek összeválogatásával, de attól még az elhangzott kritikák helytállóak! (tudom-tudom ez a modoros blog nem a valóság)

Mitya Ivanov 2011.08.31. 14:54:56

az az érdekes, hogy ha valaki nem politikus, hanem elméleti szakember, mint pl. ez a Cservenkay, akkor kurva jól megtudja mondani a tutit, javaslatai és gondolatai között sok használható van, meg megfontolandó. De azt nem értem, hogy a politikusok között miért nincs ilyen ember, és nyilván az sem véletlen, hogy ezek az elméleti szakemberek nem mennek politikusnak.
Vagy ha igen, akkor abból baromi nagy ámokfutás lesz. A legjobb példa Matolcsy és Bokros.

mrbateman 2011.08.31. 15:07:40

@Modor Tibi: ?
annakidején olvastam egyszer jó volt de már nem emlékszem rá...

Ki akar itt vitatkozni, és kivel?

Fapuma (törölt) 2011.08.31. 15:35:08

En agyszer akartam Tibivel szkanderezni, de rajottem, hogy a traktor vezetestol Schwarzenegger felkarja van, igy dobtam az otletet.

KürtiT (Tromb74) 2011.08.31. 16:08:41

@Mitya Ivanov: mer' köll a népszerűség a hatalom végett, közben meg látszólag csinálni is kell valamit, mintha tényleg rendberaknák, meg felvirágoztatnák, meg befoltoznák és adóságcsökkentenék.
Politikusként kicsit mások a szabályok.

Civitas Fidelissima 2011.08.31. 17:55:04

@Modor Tibi: Tibi, most őszintén: vajon ez a modorosabb, vagy a "nemleszmegszorítás, megazelmúltnyolcév"?

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.08.31. 18:15:23

Még nem versenyeztettem az ilyen 23 millió romános, elmúlt 8 éves, nem lesz gázáremeléses, vörös rongyokba öltözött bűnös város tetemre hívásos, homárparádés szövegeket meg az ilyet - de jó ötlet.

Szerintem más kategória. Az egyik a szakállpödörgetős, elfúló, tudálékoskodó hangon előadott, szakmainak álcázott propaganda - a másik klisékre, közhelyekre, féligazságokra épülő hőbörgés.

Bocsássam szavazásra?

Civitas Fidelissima 2011.08.31. 18:22:53

@Modor Tibi: mai peti: "Ha ugyanis mi nem győzzük le az adósságot, az adósság győz le minket"

2011.08.31. 18:56:49

A shikán a forma-1-ben is tud csúnyán viselkedni:)

KürtiT (Tromb74) 2011.08.31. 19:06:31

@Modor Tibi: Azért itt is van közös keresztmetszet. A pufajkásozós, zsidó összeesküvés elméletes oldalt szembe lehet állítani a náci veszélyt, diktatúrát vizionálokkal.
Oké, az Orbán-kormány meg se próbál szakmaiságot színlelni, viszont az ellenzék részéről vannak a Fideszéhez hasonló bullshit folyamok.

2011.08.31. 19:21:02

10 millió adó szakértő országa.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.08.31. 20:08:59

@Civitas Fidelissima: elképesztő, meg ilyet szólnak, hogy fülkeforradalom meg elszámoltatás, milyen már ;-))

@KürtiT (Tromb74): mondjuk amíg ilyen emberek riogatnak a náciveszéllyel, egész szimpatikus dolognak tűnik a nemzetiszocializmus.

2011.08.31. 20:26:03

@Modor Tibi: a nemzetiszocializmus az olyan, mint amikor az MSZP meg a Jobbik közös frakciót hoz létre?

KürtiT (Tromb74) 2011.08.31. 20:38:59

@Modor Tibi: Ugyanmá Tibor, az a vonal eddig se jött be, minek erőltetni. A konzervatizmus meg gondolom nem azt jelenti, hogy vissza nyúlunk valamihez, ami zsákutca volt.

@Hadrian77: a jobbik önmagában véve is nemzetiszocialista (szerűség), az MSZP inkább neoliberálisnak mondható, ha egyáltalán valaminek lehet nevezni.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.08.31. 20:41:51

@Hadrian77: @KürtiT (Tromb74): már szövődik a mindenvivő hármastengely a 2014-es kormányváltásra, úgyhogy nem vicc ez :)

2011.08.31. 20:47:23

@Modor Tibi: Chikán, Mellár, Bokros?:)

KürtiT (Tromb74) 2011.08.31. 20:56:58

@Modor Tibi: Hát azt kimatekozni kevés lenne egy poszt. Szerintem jobb ha előre elkezdünk összeesküvés-elméleteket gyártani, meg posztapokaliptikus viziókat. :D
Belátom, egy MSZP-LMP koalició az tényleg a bénaság netovábbja lenne. Viszont egy Jobbik-LMP kormány burleszk kategóriában indulhatna. A további variációk is érdekesek lehetnek.

2011.08.31. 21:05:05

@Modor Tibi: A Jobbik miatt nem tudom mondani, hogy hasonlít a spanyol polgárháború köztársasági koalíciójára vagy a II. vh. USA-angol-szovjet koalíciójára. Pedig a vége ez a kettő valamelyike lenne biztos, vagy elbaltáznák és a vörösök mindent másra kennének vagy összehoznák és csak a siker után fordulnának egymás ellen.

2011.08.31. 21:09:19

Megfigyeltem hogy az ilyen műsorokban a közgazdáknak rendes öltönyük van (olyan 300 feletti) a jogászoké is rendes, de az övék kicsit gyűrött, viszon a szociológus mindig pulóverben nyomja. Régebben a politológus is, de azok mamár felveszik a vizsgázó öltönyüket ha ilyen helyre mennek.
Ja és a nyakkendő az szigrúan sötétkék csíkos.
Ha tévedek akkor az azért van, mert a megállapításaim a a hazai viszonyokra a 3 évvel ezelőtti állapotokra érvényes.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.08.31. 22:50:19

@Modor Tibi: Jáháhájjj, itt báncsák a Gyurit!!! Há milyen dolog már, hogy egy politikus torkának ugranak a riválisai meg az ellenzék, pont amikor nehéz helyzetbe került, és inkább megértésre és vígasztalásra lenne szüksége?! Hát anya szülte ezeket? Ha ez a demokrácia, inkább nem is kell!

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.08.31. 22:50:52

Nos igen. Attól, hogy modorosan mondják, a király még meztelen.

KürtiT (Tromb74) 2011.08.31. 23:17:32

@Modor Tibi: Hát ezen a megoldáson rágódnak egy ideje, de a jobbiknak nem igazán áll érdekében az együttműködés. Nehéz is lenne elképzelni, hogyan jutnának egyezségre egy esetleges 2/3 összehozása után.
A választókról is nehéz elképzelnem, hogy ezt összerakják fejben, szóval még a 2/3 is kétséges.
A legvalószínűbb vizió szerint a Fidesz mélyrepülése 30-35% körül megtorpan. A jobbik erősít kb. 15-20%-ra. LMP talán 10-15%-ra. MSZP pedig alulról súrolja a 30-at. A maradék pedig a frissen (újra)alakuló pártok között oszlik meg. Pl. Tényleg Lehet Más a Politika, Mégjobb, Magyar Konzervatív Fiatalok Fóruma stb.

Tehát Orbán kap majd lehetőséget a kormány alakításra. Neki nem esik nehezére, hogy szembe köpje magát a hatalom érdekében, viszont az LMP túl erőtlen lesz, a jobbik pedig büszke. Marad az MSZP, akik szintén nem a merev gerincükről híresek.
Már előre várom azt a kommunikációs bravúrt, ahogyan lenyomják a nép torkán a szitut.
"A nemzetközi helyzet fokozódik, polgárelvtársak!"
"Együttes erővel kell szembeszállnunk az Európát fenyegető válsággal!"
"Nehéz idők, nehéz döntéseket szülnek"
"A liberálkereszténynemzetibaloldal Magyarországé a jövő"

Ezzel el is indíthatnánk egy modoros összeesküvés-elmélet versenyt :D

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.08.31. 23:38:00

@KürtiT (Tromb74): A Magyarok Istenére Összeesküszünk!

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.09.01. 00:03:10

@KürtiT (Tromb74): nagyon meglepődnék, ha az MSZP képes lenne legközelebb akár 20%-ot is összeszedni (főleg a szakadás után), de egy profi kampánnyal persze nem zárhatunk ki semmit. A Fidesz átháríttatja a devizahitelesek árfolyamveszteségét a bankokra, és újabb hálás bázist tudhat maga mellett :)

A Jobbik meg esetleg addigra egy európai értelemben vett nemzeti párttá válik, tehát nem a törökök-arabok-mongolok szottyadt heréjét fogja nyalogatni, hanem breiviki tanokat tesz magáévá, és merőben úttörő (jaj) szemszögből közelíti meg a kérdést. Másra nem nagyon látok esélyt, mert a magyar nép addig szeretheti csak a muszlimokat, amíg nem lát egyet se közelről, ellentétben a zsidókkal.

KürtiT (Tromb74) 2011.09.01. 00:33:27

Az MSZP egyetlen esélye a 30%-ra ha talál egy tökös, karizmatikus figurát frontembernek.
A Fidesznek nem sok esélye van a koalició nélküli kormányzásra, a hiteleseken nem nagyon tudnak segíteni, nincs rá kapacitásuk. Ellenben újabb réteget kell megfingatni, ha kezdeni akarnak valamit a hiánnyal, adósággal. Orbánnál hamarosan kezdetét veszi a hebegős-habogós, bizonytalan fázis, amitől középkorú nők tömege fog belőle kiábrándulni. Biztos a népszerűség vesztés.

A jobbikkal meg az a helyzet, hogy egy jóízű cigányozással/zsidózással még mindig óriási szimpátiát lehet kiváltani a lakosság egynegyedéből. A muszlimok egyelőre csak gyros vonalon támadnak, az meg ugye jobban fekszik a magyar gyomornak, mint a skandinávnak. Ha a cigányozás, zsidózás mellé még figyelnek arra is, hogy 2014-ben ők kiabálják a leghangosabban az Orbán takarodj kezdetű nótát, akkor komoly sikereket fognak elérni.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.09.01. 07:42:01

@KürtiT (Tromb74): @Modor Tibi: Ha összeesküvés-elméletekre vágytok, ezt sasoljátok meg!

www.amazon.com/Budapest-Protocol-Adam-Lebor/dp/1908238194/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1314855638&sr=8-1

Én halálra röhögtem magam rajta, különösen annak fényében, ki írta...

2011.09.01. 07:51:28

Még nagyon messze vannak a választások, akármi is lehet.
Az Mszp-t nem szabad leírni, pénzük van elég, az eszközökben nem válogatnak, a tagság meg bázis fanatikus.94-ben is a semmiből kaparták össze magukat.
LMP nem komoly, lilafejű városi értelmiségiek, de a Jobbik vidéken nagyot kaszálhat.

Jaj, így visszaolvasva, olyan mint ha a lovin latolgatnám az esélyeket. Csinibabának uj a ténere bár mi megtörténhet, Izolda régen nem nyert derbit de jó formában van, Amalgámot meg lehet tenni hármasbefutóra, de amúgy esélytelen. A favorit befut, de nem fizet, az autszájder fizet, de nem fut be.

El lehet ezzel szórakozni a végtelenségig.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.09.01. 08:22:19

@Modor Tibi: A politológusok gyakori hibája, hogy a politikát mint racionális emberek racionális döntéseit szemlélik mind politikusi mind pedig választói oldalon. Holott nemcsak a magyar hanem szinte bármilyen választó a világon zsigerből szavaz. Van is erre a politológusoknak több elmélete az összes információ birtokában meghozott jó döntésről meg annak hiányáról, de el szokták ezt felejteni.
Racionálisan szavazó választópolgárok mellett a magyar parlamenti pártok egyike sem érne el 1% feletti eredményt és a választásokat 90%-os többséggel a Sensible party nyerné.
Az, hogy ki nyeri a választást egyszerűen karizmatikus vezető és pénz kérdése. A fidesz választási sikerének is ez a titka. Van karizmatikus vezetőjük (Viktor), az ellenfél karizmatikus vezetőjét (Fletó) sikeresen kiiktatták, és az önkormányzati kasszákból elég pénzük volt ahhoz hogy narancssárgára tapétázzák az országot. Sokakkal ellentétben így gondolom, hogy Fletó nem politikai hulla, a magyar ember gyorsan felejt, szóval lehet ő még miniszterelnök jelölt, nem véletlen, hogy Viktor nem hagyja bántani a nyugdíjasokat, mert ha ők elégedetlenek az kapásból 15% Fletónak (a legtöbb nyugger nem érti mit is kúrt el egész pontosan Gyurcsány, ha egyáltalán elkúrt valamit). Nem véletlen, hogy annyira görcsölnek Gyurcsány elítélésén.
Az igazi kérdés az, hogy hol talál a legatyásodott MSZP 5-6 MrdFt-ot arra, hogy kampányoljon, úgy, hogy a legnézettebb magánadó nagyrészt Fidesz-kézben van, és ahol feltűnik egy veszélyes szocialista, vagy valami kis pénzcsapolási lehetőség, megjelennek az ügyészek. Ha ezt a kérdést megválaszolják, nyernek választást, ha nem, akkor nem. A többi pártnak a cetligyűjtésen kell előbb gondolkodni, mielőtt olyan fene nagy terveket kezd szövögetni.

2011.09.01. 09:09:45

@Professor Pizka: A politikai párt sikerorientált vállalkozás, ahol a nyereséget elsődlegesen nem pénzben mérik, hanem választási sikerban. Ha az megvan úgyis jön a pénz. Viktoréknak szerencséjük volt, hogy olyan sokáig kiálltak mögötte a támogatói, akiknek persze most vissza kell csorgatni, az MSZP nem biztos, hogy ilyen jól fogja bírni.

Nadiposzi (törölt) 2011.09.01. 09:09:55

@Professor Pizka:
Az MSZP törzsnyugdíjasai azért fújnak ám a Fletóra, mert az MSZP jelenlegi szánalmas, romos állapotát nagyrészt neki róják fel. Sokkal nagyobb gondja az MSZP-nek az, hogy kihaló félbe van a szavazó tábora.
Az inaktívak (hogy szép modoros kifejezést használjak) azonban mindig is kurva nagy szavazói potenciált jelentenek, nem véletlen, hogy GYF se az öszödi beszéd miatt, se a katasztrófális kormányzati/pénzügyi helyzet miatt, se az MSZP megroskadása miatt nem volt képes lemondani, de mihelyt abba a kényszerhelyzetbe került, hogy el kellett volna vennie a 13. havit, akkor pánikszerűen (és önzően) távozott, mert tudta, hogy ha ő ezt meglépi, akkor min. 15-20 évre kiírja magát a karizmatikus vezető szerepből, sose lesz belőle egy nyugdíjas párt vezető politikusa.

KürtiT (Tromb74) 2011.09.01. 09:31:00

@Professor Pizka: Jól beszélsz. Gondolom az MSZP-nek meglesznek a saját pénzügyi forrásai a megfelelő ígéretek ellenében. GYF sorsa számomra kissé bizonytalan. Karizmatikus fickó, jó retorikai képeségekkel, de hajlamos emberi tulajdonságokat is produkálni, ami nagy hiba. Orbán képes gránit arccal kijelenteni akkora ordas baromságokat, mint a sohasemhazudtam meg a nemvolttaggyűlés. Gyurcsánynak még finomítani kell ezeket a skilleket. Ráadásul ahogy te is írtad, a Fidesz nagy energiát fektetet bele, hogy az elmúlt nyolc évet az ő bűnének állítsa be. Lássuk be, sikerrel.
Tehát a zsé feltehetőleg meglesz a kampányhoz. Vissza vándorol az offshore cégekből vagy akármi. Viszont a karizmatikus nagyvezír személye még kérdéses. Vagy GYF-et tuningolják fel, vagy kerítenek valaki mást.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.09.01. 09:48:17

@Professor Pizka: @Hadrian77: @Nadiposzi: @KürtiT (Tromb74): nagyon sok pénzzel és Ron Werberrel összejöhet bármi - de hol a világgazdaság pénzbősége? Az ígérgetés meg nem tudom, hogy működhet-e megint. Lehet :) mondjuk nekem általában szerencsére anyagilag mindegy szokott lenni, ki van hatalmon, csak a hétvégi szotyis meccs mellett vicces ezt is követni.

mrbateman 2011.09.01. 09:48:50

@Professor Pizka:
Én is azt látom, h. most szisztematikus pénzügyi kivéreztetés van,...egész pályás letámadással még a legpitibb üzleteket is kicsavarják a szocik kezéből.
Az érdekes az lesz, h. akik kurvára megszedték magukat az elmúlt 20 évben, most hajlandóak lesznek-e összedobni kb 5-10 milliárdot (nyilván nem fog menni a mutatvány), amivel állható a verseny. Érdekes egy probléma lesz ez fordítani a cash-flow-n. (pedig befektetés nélkül nincs üzlet)

Pedig nekik állni kell majd a versenyt a dagadó vitorlákkal szárnyaló ezüsthajóval.

2011.09.01. 09:56:25

@Modor Tibi: tudod, szegény ember az aki még ígérni sem tud:)

@mrbateman: nem biztos, hogy jó ötlet teljesen kifingatni a szocikat:)

KürtiT (Tromb74) 2011.09.01. 10:01:50

@Modor Tibi: Az emberek jelentős részének anyagilag mindegy, hogy ki van hatalmon. Ebből a szempontból a lakosság passzív része, és a közalkalmazottak érdekeltek igazán. Csakhogy egyszerűbb a kormány jelentőségét túlhangsúlyozni, mint keresni egy másik állást v. változtatni az életmódunkon.
A chipsadó tökélete példa erre. Kibaszottul egyszerű kevesebbet vásárolni az egyébként többségében valóban egészségtelen cuccokból, de ennél is egyszerűbb lovagolni azon, hogy ez igazából nem is az egészségünk érdekében történik. Sokkal relevánsabb lenne azzon bosszankodni, hogy ezért nem teremt új munkahelyeket a Chio Magyarországon, de nem ez a téma, hanem a megszorííííítások.

mrbateman 2011.09.01. 10:11:43

@Hadrian77: hát úgy konkrétan a szocikat igazán nem sajnálnám, de valaki kéne a másik oldalra is.
Meghaladja az erkölcsi/szakmai felkészültséget ez a 2/3-os lehetőség.

KürtiT (Tromb74) 2011.09.01. 10:17:20

@Hadrian77: Ellenség nélkül valóban nem sokat ér a fidesz, de erre a célra a jobbik is megfelel. Ráadásul belőlük könnyebb hülyét csinálni, lelkes partnerek benne. Abban viszont igazad lehet, hogy az MSZP eltűnése után keletkező vákuum létrehozhat egy életképesebb formációt.

Styxx 2011.09.01. 10:36:48

Nekem a poszt tetszett az oldschool modoros kritériumok alapján is.
Klassz lenne egy ilyen makroközgazdász posztot abszurd humor alapon is megírni, kb így:
Vendégeink Gábor Péter közgazdász professzor, a jobboldali Professzorok Közgazdász Köre Tiszteletbeli Elnöke és Péter Gábor közgazdász professzor, a szintén jobboldalinak tartott Közgazdász Professzorok Baráti Társaságának Alapító Elnöke.
Uraim, csapjunk a lovak közé, mit tartanak a válságkezelés szempontjából a legfontosabb intézkedéseknek, amiket azonnal meg kellene tenni? Kezdjük Péter Gáborral.
Péter Gábor: Üdvözlöm a nézőket. Először is a jegybanki alapkamatot kell kétszáz bázisponttal visszanyesni, majd a következő lépés az infláció visszaszorítása...
Gábor Péter: Elnézést, hogy közbeszólok, tanult kollégám Gábor, remélem, hogy nem veszik zokon a nézők, ha a keresztnevén szólítom, már ezer éve, a Nagy Jenválság óta napi szinten megvitatjuk a jelentősebb szakmai kérdéseket. Szóval az elképzelés jó, de a sorrend helytelen. Első az infláció megfékezése, majd azt követi a jegybanki alapkamat visszanyesése....
Péter Gábor: Már megbocsáss Péter, de ez szakmai nonszensz. Keynes forogna a sírjában ha mindezt hallaná. A jegybanki alapkamat visszaszorítása nélkül nincs hatékony inflációkezelés....
Gábor Péter: Péter úrtól sajnos kénytelen vagyok a televízió nyilvánossága előtt visszavenni a pertut. Sértő ilyen dilettáns, elavult tudománytalan, sarlatán, már megbocsássanak,StadlerJóska-i sufniközgazdász módon megkérdőjelezni teóriám., azt pedig Keynes is megmondta, hogy hosszú távon mindannyian halottak vagyunk.

És a végén már pofozkodnak, a műsorvezető kénytelen kihívni a diliház mentőit, majd a két ápoló kényszerzubbonyba dugja őket. Az ápolóknak csak a keresztnevét tudjuk: Az egyik mondjuk Gábor, a másik meg Péter.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.09.01. 11:00:16

@Hadrian77: Viktorék sikeressége csak részben a támogatóiktól van, nagyon nagy rész tesz ki a sok megyei és megyeszékhelyi önkormányzat, amelynek a kasszájából 2006 után szinte kizárólagosan finanszírozták a pártot. Ezzel egyébként megjelent ugyanaz a vidéki-urbánus feszültség a Fideszben, amely az Mszp-ben szinte a kezdetektől megvan. Eddig hatásosan -mindig az erőt mutatva és a központot védve- mutatta meg a "helyes utat" a Fidesz azoknak a vidéki erős embereknek akik elkezdtek kérni azért, hogy a 2006 óta felvett hiteleik jelentős része a pártkasszában landolt. Az Mszp fő baja hogy ezekhez a pénzekhez nem fér hozzá, a szoci kötődésű magánvagyonok pedig nem egységesek, hanem valamelyik centrumot támogatják a szocpárton belül, tehát hosszú kívánságlistáik vannak ahhoz, hogy pénzt adjanak a pártnak.
Az is nehézséget okoz, hogy a politikai osztálynak vannak talpasai, akik maguk havi egy-kétszázezres boldogulásukat várják attól, hogy a pártot támogatták. A Fidesz is küzd azzal, hogy az összes sameszt bedugja valahová, az Mszp helyzete viszont ilyen szempontból katasztrófa-közeli.

2011.09.01. 11:18:06

@KürtiT (Tromb74): a jobbikkal, mint ellenséggel nem tudnak annyi embert mozgósítani mint a szocikkal.

@Professor Pizka: tudjuk miért nincs valós racionalizálás közszférában és miért van mindig új átszervezés (megyék mellé járások mennyi új helyet jelent majd). A baj az, hogy ilyenkor a bedugdosot sameszok fizetését is a mi adónkból rendezik. Jöhetne már a juhászlegény aki a bugylibicskával kibökte a kisgöböcöt.

KürtiT (Tromb74) 2011.09.01. 11:27:20

@Professor Pizka: A Fidesz láthatóan addig képviselte a vidék érdekeit, amíg a fővárosban túl gyenge volt. Most ez a helyzet megváltozott, azonnal el is indult a központosítás. A keleti országrészben feltehetőleg már most egyenesítik a kaszákat. Ettől függetlenül pénzük lesz elegendő a kampányra (ott ülnek a húsos fazék mellett), táboruk viszont fogyatkozóban.
Az MSZP valóban vergődik. hvg.hu/itthon/20110831_MSZP_vesztesseges_tamogatas
Szerepük a választás előtti évben fog felértékelődni. Kérdés, mennyit jelent ez forintban.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.09.01. 11:30:42

@KürtiT (Tromb74): a kuruc vidék mindig utálja a kormányt (tudom, ott nőttem fel) de ezt nem szabad összetéveszteni azzal, hogy akkor majd most kapkodva átszavaz.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.09.01. 11:37:33

Szerintem a Jobbikot hiba lenne kihagyni a számításból. Igazi protestpárt, és a zembereknek úgy tűnik lesz miért protestálniuk 2014-ben. Szóval lehetnek még arrafelé meglepetések. Azt sem tartom kizártnak, hogy a Fidesz koalícióra lépjen velük - 1998-ban is bevették a kisgazdákat, pedig pár évvel azelőtt még simán lecsörgősipkázták Torgyánt. Azután nyilvánvalóan megpróbálják majd ugyanúgy leszalámizni őket, kérdés mekkora sikerrel. Ne legyen igazam.

KürtiT (Tromb74) 2011.09.01. 12:08:11

@Professor Pizka: Jobbra szavaz majd át, talán ez az egyetlen, amiben biztos vagyok a következő választásokkal kapcsolatban. Döbrögit megbotozni mindig jó móka.
Egyébkén én is járogatok gyakorta a keleti országrészben (mert szeretem). Ballibbantságom ellenére be kell látnom, azokon a vidékeken a tarsolylemezes romantika sokkal jobban működik, mint bármi más.
Van tehát jogosultsága egy nemzetijobbos pártnak is. Ez akár a Jobbik is lehet, ha kinövi a gyerekbetegségeit. Gyöngyöspata kísérletnek tekinthető. Ha az ellenszélnek dacolva sikerül eredményeket felmutatni ebben a kis faluban, az példaértékű lesz.
Én kb. kamasz korom óta túrázgatok azokon a vidékeken. 37 éves koromra beláttam, hogy ott ez a liberális világnézet pont annyira tűnik majomkodásnak, mint itt az egyenruhában masírozás meg a szitya tetkó. Mostanra annyira liberális lettem, hogy simán elfogadom a (közepesen) szélsőjobboldali nézeteket is. :D
(fúúúú. Most már én is kiváncsi volnék. mik azok a tiltott kifejezések, amiket nem enged át a szűrő)

KürtiT (Tromb74) 2011.09.01. 12:23:08

@KürtiT (Tromb74): Na, megvan. A mitológiai madaras kifejezés nem elég PC a szűrőnek. Baszom a száját, ennek mi az értelme neki?

@Modor Tibi: ezt te állítod be, vagy a Nagytestérnek ilyen kifinomult az ítélőképessége?

Nadiposzi (törölt) 2011.09.01. 12:24:23

Az a fő baj, hogy tehetséges, okos fiatalemberek tömegei választják a plakátragasztásos, cédulagyűjtögetős KISZ-es karriert, hogy rengeteg intrika után polg. helyettesek, önkorm. kulturális osztály/bizottság, franctudja milyen elnökök legyenek havi 50-200 k pénzért, országrésztől függően, és elolvadjanak attól ha a PÁRT egy országosan ismert gengsztere kezet fog velük. Kretén értékrend ez.

KürtiT (Tromb74) 2011.09.01. 12:40:00

@Nadiposzi: Ők már az egyetemen (HÖK) arra szocializálódtak, hogy a kenőpénzekből, sikkasztásokból jobban lehet lavírozni, mint munkából.
modoros.blog.hu/2011/03/18/olvasoi_rovat_a_modoros_ifjupolitikus

2011.09.01. 13:10:49

@Nadiposzi: hiába a tehetség, ha "lustasággal" párosul. Könnyebb konspirálni, mint értékteremtő munkát végezni.

Nadiposzi (törölt) 2011.09.01. 13:20:59

Én még konspirálni is lusta vagyok.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.09.01. 13:32:53

@KürtiT (Tromb74): mi voltunk, bocseszka. Van pár szó, amit tiltólistára kényszerültünk rakni.

KürtiT (Tromb74) 2011.09.01. 13:38:35

@Modor Tibi: Megse merem kérdezni, hogy a TÜRULOS miért ilyen.

2011.09.01. 13:39:35

@Modor Tibi: nem osztanád meg a listát okulásunkra?:)

mrbateman 2011.09.01. 13:43:15

@Hadrian77:
ekieki-ekieki fapang
Ki ne mondd, különben ki kell vágnod az erdő legnagyobb fáját egy heringggel! (vagy szerzel egy rekettyést)

KürtiT (Tromb74) 2011.09.01. 13:54:39

@mrbateman: nem lafang? Én úgy emlékszem.

@Modor Tibi: Ezt a posztot nem is olvastam, köszi a linket!

2011.09.01. 13:54:44

@Modor Tibi: kb. mint a Csinibabában:
- Az ötödik nyerőszámot a Népszabadság közli! :)

És ha ezt most átengedi, akkor a te szótáradból nem hiányzik a "megszorítás":)

mrbateman 2011.09.01. 14:10:24

@KürtiT (Tromb74):
Lehet, h. az (mindkettő tökéletesen odaillik ugye)...de legalább az "ekieki-ekieki"-t ugyanúgy hallottunk!
@Hadrian77: Próbálgassuk: monnyon le!/cigánybűnözés/barna eső/stb.

Ú basszus egyenként kell, mert így csomagban nem fogjuk tudni melyik tabu!

KürtiT (Tromb74) 2011.09.01. 14:10:30

továbbá:
Liberálbolsi, libbant, zsidrák, Kampósorrú, rétinéger, ork, túlpigmentált, komcsi, kommer stb.

KürtiT (Tromb74) 2011.09.01. 14:25:31

@Modor Tibi: Kissé félre hord a cenzúra. Há nem? Há de.
Na de nem is a politikai kiegyensúlyozottság miatt szeretünk, Tibikém.

Nem érzed különösnek, hogy jobboldaliságod ellenére a törzskommentelők túlnyomó többsége balos v. liberális?

Jut eszembe. Lassan időszerű lenne veled csinálni egy interjút, akár itt a blogon.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.09.01. 14:42:01

@KürtiT (Tromb74): annyiban félrehord, hogy a bajorgizit orrba-szájba zsidókurvázó arcot törölni és tiltani kellett sajnos :) vele tényleg kicsit durvábban jártunk el.

Mivel az ilyen és a fent említett szövegekből kevés bukkan fel errefelé, ezért nem válhattak elcsépeltté. Ez kb. olyan, mint a pocaklakó meg a bilibe pisilünk-kakilunk - már nem vicces, de mégis mindig valaki felfedezi ezeket és diadalittasan közli. Idegesítő. Ugyanígy vagyunk a sportriporter-aranyköpésekkel, a kétszer csavarodó DNS-sel meg az Emesét megbaszta a szárnyas-szerű poénokkal.

A kommentelők a törzsolvasók max. 5-10%-át fedik le, volt már felmérés, sokan meg is lepődtek :) De amúgy ja, az elején sokan azt hitték, hogy ez ilyen jópofa matulás-belgás blog.

Interjú volt már kettő is, keress rá a címkék között :)

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.09.01. 14:46:51

@KürtiT (Tromb74): "jobboldaliságod ellenére a törzskommentelők túlnyomó többsége balos v. liberális" - szerintem inkább fele-fele lehet az arány. Többek között az a jó itten, hogy ennek ellenére még szóbaállunk egymással :)

P.S. Tettem egy próbát pár jobbosokat fikázó kifejezéssel, és tényleg nem ment át. Ez azért kicsit szívenütött!

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.09.01. 14:48:11

A fidesz korrupt szemétládák pártja, Orbán Viktor hülye. Na mennyire liberális a szűrő?

KürtiT (Tromb74) 2011.09.01. 14:58:58

@Modor Tibi: engem az se zavar, ha félre hord. Interjúra rögvest keresek, már éppen elkezdtem agyalni egy modoros interjún.
(Nálam egyébként az az öninterjú vitte a pálmát, amikor egy nemmondommilyen verseny harmadik helyezetje sértve érezte, hogy a nemmondommilyen szaklap nem kereste meg a páratlan (hihi) eredmény miatt. Készített magával egy viccesnek szánt interjút, amit beküldött a szerkesztőségbe. Végül be is rakták a lapba:)
Akkor ez most nem egy ilyen vicces matulás-belgás blog? Egy világ omlott össze bennem.
Amúgy én hiányolom a kommentekből a jobbos nézőpontokat, na nem a zsidózós, cigányozós fajtát.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.09.01. 15:05:16

@Modor Tibi: forintos labda, tehetséges fiatal, a hazaiak mestere, az apró argentin, bebólintott beadás, bődületes szabadrúgás

@mrbateman: amint látod Szalai Annamáriát nem szűri és a mindenféle pornográf szavakat sem, szóval semmi akadálya.

@KürtiT (Tromb74): nekem jobbos nézőpontom van. Szeretem a hazámat, és úgy gondolom, hogy az állam szedjen kevesebb adót. Ja és fehér bőrű protestáns vagyok, igaz egy ősöm se hajózott a Mayfloweren :-)

KürtiT (Tromb74) 2011.09.01. 15:14:39

@altoid: Te meg túl érzékeny vagy. Ha te lennél a bloggazda, nyilván a saját szempontjaidat helyeznéd előtérbe. Fikázni amúgy is úgy lehet stílusosan, hogy kerülöd az agyonkoptatott kifejezéseket :D

@Professor Pizka: Hülye :D
Szalai és a pornó pedig jobban összefonódnak annál, hogy érdemes lenne szűrni. Pl. nem nagyon tudná sehová felrakni az önéletrajzát.

2011.09.01. 16:50:18

Kezd itt kialakulni egy finom kis anarchoszindikalista közösség hetente választott vezetőkkel:)

2011.09.01. 17:04:45

@Professor Pizka: Mayflower helyett egyik ősöd nem volt véletlen a negyven prédikátor között?:)

2011.09.01. 18:54:53

@Modor Tibi: érdekes cikk, tájékozott vagy, mint egy alapszervi titkár:)

Fapuma (törölt) 2011.09.01. 18:56:27

Jajj, de telisírom mindjárt a zsebkendőmet. Az amerikai népszarva annyira valóság, hogy még a Magyar Köztársaság new yorki Főkonzulátusán is van sajnos belőle. Ki beszél itt antidemokratikus folyamatokról, meg diktatúráról?

Csoda egy cikk valóban, kellően modoros is a maga módján és csöppet sem bántóan: ..."se tanulni, se dolgozni nem tud és nem akar, csak irigyelni"...

2011.09.01. 19:27:49

@mrbateman: én ezt akkor sem tartottam kizáro oknak.
Nagyanyám mindig azt modta: mit bánom én ha basznak, csal ne lopjanak, ha lopnak is meg csak a másét.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.09.01. 19:32:14

@Modor Tibi: Bassza meg. Ilyenkor megy el az ember kedve a jobbikosok ekézésétől...

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.09.01. 21:00:32

@altoid: hát nincs aljasabb dolog, mint ha más írja meg helyettem :)) bocsánat, ez tényleg övön aluli volt.

@Blassius: nem, de parádés ajánlás! Holnap pellengérre teszem.

KürtiT (Tromb74) 2011.09.01. 22:48:20

@Modor Tibi: Fasza dolog ez a nyílt levél műfaj. A fickó tulajdonképpen annyit akart írni, hogy ő szívesen publikálna ingyen, ha van hová (bárhová). Közben persze elöntötte a habzó takony az agyát. Gondolt egyet, és közkincsé tette BORNÍRT faszságait. Szerintem, életjáradékot kellene fizetni neki, hogy ne publikáljon. Erre nem sajnálnám az ADÓFORINTOKAT.

Amúgy meg csatlakoznék Altoidhoz, ennél az önostorozásnál tényleg bármi jobb(ik).

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.09.01. 23:30:45

@KürtiT (Tromb74): ööö én azt nem értem miért olvassa el bárki a harmadik mondatot is.

KürtiT (Tromb74) 2011.09.02. 00:27:08

@Professor Pizka: Hátha lesz benne valami fordulat. SPOILER - Fordulat az nem lesz - SPOILER VÉGE. :D

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.09.02. 07:01:14

@KürtiT (Tromb74): Ez az Amerikai Népszava nem egy túl jó név, lehet hogy ezért nincs elég olvasójuk. Valami trendibbre kéne cserélni: lehetne mondjuk labanc.info

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.09.02. 08:17:49

@altoid: kardan.info a jó név. New York-i mutáció: kihajtas.com, Budapesti mutáció: tengelycsuklo.hu, Tel Aviv: sperrdifi.il :-)

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.09.02. 19:16:59

@Modor Tibi: Azért ahogy a Mandineres reakciókat olvasom, nincs az a szint, amit egyes vérjobberek ne tudnának alulmúlni.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.09.02. 19:26:57

@altoid: örülök, hogy helyreállt a világ rendje :))

Úgy azért könnyű, hogy a Mandineren még lehet kommentelni, ráadásul tudtommal egyáltalán nem moderálnak. Ennek köszönhető, hogy szinte már az egész ellenzék a plusz-mínusz gombokat nyomogatja, mert attól biztos jobb lesz.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.09.02. 19:42:48

Jól van na, nem azért mondtam! Csak kicsit elszomorít ez a politikai limbó-hintó, ami otthon megy : az egyik lemegy kutyába, mire a másik patkányba. A harmadik meztelencsigába, a negyedik már meg sem áll a zöldszemes ostorosig. Végső célunk valószínűleg az orwelli kacsabeszél: lehetőleg az agykéreg teljes kiiktatásával harcias lózungokat puffogtatni.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.09.02. 19:55:23

@altoid: ugyan már, ez a legszebb az egészben. A meccseken is kifejezetten szórakoztatóak a gyalázkodások. Ott ez a szokás, ezt szokta meg. Amúgy teljesen normális ember is lehet.

Kell ez, máskülönben miről írnék, ha nem az ilyen arcokról (is)? Három kiskutyi főzőcskéje, Napi csöcs?

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.09.02. 20:20:04

@Modor Tibi: Ja, addig szórakoztató az ilyesmi, amíg szigórúan elméleti síkon marad. De ugyanúgy mint a fociban, ha elég ember felhecceli egymást, akár csúnya vége is lehet. "Amúgy teljesen normális emberek" is be szokták verni egymás fejét.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.09.02. 20:49:33

@altoid: ha egymás között csinálják és engem kihagynak belőle, csak nyugodtan! :D

Mint az ustawkában, az a lengyelek által kitalált szurkolói verekedőbajnokság szabályokkal, bíróval, mindennel.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.09.02. 20:56:41

@Modor Tibi: Egymás között, na igen. Ilyenkor jön be a sztálini Szovjetunió egyik alapvicce: egy farkas, egy rénszarvas és egy medve kér politikai menedékjogot a finn-szovjet határon. A határőr megkérdezi: "na és mi elől menekülnek"? Mire a medve: "Berija elvtárs bejelentette, hogy az elefántok jobboldali elhajlók!" A határőr értetlenkedik: "de hát maguk közül egyik sem elefánt?!" A medve: "de mire azt mi elmagyarázzuk!"

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.09.02. 21:15:52

@altoid: hát igen, igen nagy a veszedelem immár, oda kellene figyelnie a sok embernek :)

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.09.02. 21:39:34

@Modor Tibi: Aztat én innen kívülről nem láthatom. Én csak arra reagálok, amit olvasok és hallok.

2011.09.02. 21:42:24

@altoid: tudod van az a vicc, amikor Kohn mondja Grünnek:
- Ez a Himmler azt mondta, hogy akinek három golyója van, annak egyet levágnak egy nagy böllérkéssel!
- Na és mit vagy beszarva, neked is meg nekem is kettő van.
- Ja, csak ezek nem számolnak mielőtt vágnak!
süti beállítások módosítása