A kiállításmegnyitó

2011/04/08. - írta: Modor Tibi

-Kedves Hölgyeim és Uraim, kedves megjelentek - művészetpártolók- és művelők, érdeklődők, rokonok, barátok, ismerősök - jó napot kívánok, szervusztok! 

Amikor Szokolik Jani - mint tíz éve immár folyamatosan - engem kért fel fővédnöknek  mint a XXIV. kerület főalpolgármesterét, azonnal örömmel, habozás nélkül mondtam igent. Ezt minden megnyitón elmondom, de most se hagyhatom ki: végtelenül megtisztelve érzem magam, hogy a Művész úr, Szokolik Jani - vagy ahogy mindenki szólítja: Álommanó - sokadik alkalommal helyezte belénk a bizalmát. Álommanót még az átkosban ismertem meg kormányellenes röpcédulák terjesztésének okán, és bizony míg minket az akkori hatalom letiltott és lépten-nyomon üldözött, egyesek - akik sohasem dolgoztak - állami ösztöndíjjal tanultak nyugati egyetemeken, háborítatlanul, de most nem akarok személyeskedésbe menni. Mindenki tudja, hogy kikről van szó. Most, hogy koalíciós kormányunk végre a csupa nagybetűs Szabadságot helyezte előtérbe, bekövetkezhetett az is, hogy mindenki Álommanója átvehette a köztársasági érdemkeresztet és a vele járó havi jelképes, párszázezres apanázst is, amiért kétségkívül megszenvedett és megdolgozott az évek során.

Öröm itt a teremben körbenézni - csupa ismerős arc, ragyogó szempárok! Érhetné persze az a vád a hasonló kiállításmegnyitókat, hogy belterjes politikai körök előretolt sztárművészei és sleppjük járkál egymás, alapítványokba mentett állami pénzből finanszírozott kiállításaira, de ez mind csak irigy, rosszindulatú csúsztatás, ferdítés. Például most látom - Beschnittener Feri mellett ott van az új képzős tanítvány-barátnője: ő példának okáért most van köreinkben először. Vagy Eichel Robi, őt sem láttuk már évek óta, amikor nem ő kapta a beígért állami kitüntetést. Azóta szerencsére neki is kibuliztunk valami életműdíjat, úgyhogy üdv újra a klubban!

Összességében bátran kijelenthetjük, hogy a művészet és a kultúra köszönik szépen, jól vannak. Tulajdonképpen a budapesti alkotóművészet napjainkban másodvirágzását éli. És ez így van rendjén, a budapestiek mindig is a szabadságot akarták, és ezt a szabadságot nem is adják! És nem szeretjük, ha a Parlamentből próbálják megmondani, hogy hogyan kell alkotni. A művészet halála az, ha a politika diktál neki. Kivéve, ha haver politikusról van szó, persze.

No de megígértem, hogy rövidre fogom - ahogy mindig is, höhhö - ezennel ünnepélyesen színpadra szólítom Géber Öcsit és Kvassay Misit, akik a megszokott haveri alapon (egy-egy jelképes, párszázezer forint értékű faliképért cserébe - Álommanó halála után még többet fognak érni) előadják a hajdanában-danában betiltott Bárcsak híd volnák és a Néma kiáltás című dalokat - reméljük, mondanivalójuk nem válik aktuálissá a 2010-es választások után sem! Cucukám, egy szendót meg egy pogit toljál már ide éhező Kutyudnak, köszike.

46 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

G_P 2011.04.08. 10:07:02

Ez jó lett! :)

És neeeem, tényleg nem belterjes! :D

Itt van még egy kis "művészet", képpel, elemzéssel:

urbanikum.blog.hu/2011/02/20/almuveszet_intro

purga · http://horrormirror.blog.hu 2011.04.08. 10:07:24

nem hinném, h egy igazi kiállításmegnyitón ilyen bátran beszélnének, mindenesetre a mondanivaló átjött:)

Mitya Ivanov 2011.04.08. 10:11:34

csak pogácsa, laza, rossz évjáratú fehérbor, vagy pezsgő kell, és minden rendben van. No persze azért nem árt egy kis pályázható összeg sem, vagy senior ösztöndíj.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.04.08. 10:32:40

Hiányolom a köszöntőből a "vernisszázs", "européer" és "progresszív" szavakat.

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2011.04.08. 10:40:42

A képek mind egyformák, ha mondjuk a cinóbervörösre gerjed az arc akkor lámgokban áll a galléria, a minimalista hatalmas tereket tölt meg biszbasznyi méretű idegesítő krikszkrakszokkal óriási jóminőségű vásznak sarkába biggyesztve. Az aláírások mindig kifogástalanok.
Egy hatalmas rasztahajú is van mindig, aki az első leendő alkalommal egy kisebb csoporttal kimegy elszívni egy hatalmas spanglit. Aztán le is lép, megy még 5 helyre.

Hal Stanton 2011.04.08. 10:41:23

A nevek, gyerekek, azok a legszebbek. Janizza Szokolik urat :)

G_P 2011.04.08. 10:53:11

"Nehéz dolga van azon keveseknek, akik a kultúrát próbálják terjeszteni a nagy magyar szürkeségben, posványban. Tudjuk, hogy a magaskultúra itt csupán kevesek időtöltése, és azt is tudjuk, mi vagyunk azok. Mondhatnám úgy is, a többség nem mutat igényt a haladásra. Ellenben Wallenberg Kúnó barátunk, aki fiatalként tartja magasra a kortárs művészet zászlaját, ígéretes a jövő szempontjából."

petrice 2011.04.08. 11:08:11

Mostanában újra 10+ posztok naponta, ez is fäszä!

Nem vagyok jártas a szubkultúrában, nem tudtam, hogy belterjes politikai körök előretolt sztárművészei és sleppjük járkál egymás, alapítványokba mentett állami pénzből finanszírozott kiállításaira, kösz az infot :)

Styxx 2011.04.08. 11:17:37

"vagy Eichel Robi, őt sem láttuk már évek óta, amikor nem ő kapta a beígért állami kitüntetést." LoL
És fasza a legvégén a csavar a közelmúltba helyezéssel.

2011.04.08. 11:20:07

@Mitya Ivanov: én a barátnőm kiállítás megnyitójára mindig viszek házi sütit, és valami italt is magamnak. Szerencsére az anyukája is mindig süt valamit, így aztán kibirható.

Kicsi Kacsa 2011.04.08. 11:26:51

Jó lett, de ezt a politizálást, finanszírozást többnyire ki szokták hagyni. Ugye a jótékony feledés homálya. Az "átkosban mellőzték, fióknak, magának, havernak alkotó" művészt persze kihangsúlyozzák.
Pogácsa, "házi bor", rendben van :)
Ja és a kint dohányzó entelektüell, akik az első mondat után - ami persze a kiállításról szól - rögtön rátérnek az én kiállításomon ez volt vagy ez lesz témára.

Zorita 2011.04.08. 13:49:18

pfű... pfűűű... katarzis, köszönjük szépen :D

szellőláb 2011.04.08. 14:22:31

Sokáig azt hittem, hogy csak festeni lehet érthetetlen dolgokat, de miután volt szerencsém néhány fotókiállítás megnyitóhoz, elbizonytalanodtam.
Mert azt értem, hogy egy festőnek nem jut eszébe semmi, de azért mázol valamit, mint a képzelete szülöttjét, de egy fotós hogy az apja faszába talál olyasmit, amiről végképp nem tudni, hogy mi az, és hogy miért volt érdemes filmet (jó, megapixelt) pazarolni, azt nem. Biztos bennem van a hiba.
Amúgy meg vidítsátok fel a délutánotokat:
kikvogymuk.blog.hu/2010/10/04/a_teszkodroid_muzeumban#c11969092

Brushy 2011.04.08. 14:30:49

Hmmm, nem érzem hitelesnek a szöveget. Nem szoktak ennyire nyíltan kikacsintani, sőt bevallani, hogy túlképpen mi is közpénzből lopunk, de az egymás faszát szopkodós rész átjött. Az mennyire tipikus..

szellőláb 2011.04.08. 14:32:40

@Boglarka: Fasza. Hajazik a sajtótájékoztatókra, csak ott az éhenkórász újságírók a főszereplők.

Zorita 2011.04.08. 15:12:05

@Brushy: "Nem szoktak ennyire nyíltan kikacsintani, sőt bevallani, hogy túlképpen mi is közpénzből lopunk"

szerintem meg igen, csak ők elviccelik, mintha ez milyen poén lenne, és hát amúgy is, ez nekik egyébként jár :)

moesko 2011.04.08. 15:40:48

a tartalom isteni, de nekem se annyira hiteles így, két látogató párbeszédeként (félig bizalmasan suttogva, félig kiabálva) jobban ááátjönne. nem olyan hangsúllyal mondom ezt, mintha én tudnék jobbat, csak na.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.04.08. 15:57:14

Szerintem se hiteles, mert nincs is XXIV. kerület!

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2011.04.08. 16:07:06

Remek. Ennek budai-konzervatív változata egy Déli pályaudvar melletti galériában lenne egy már meghalt háromnevű faszobrásszal, valamint egy extrovertált özveggyel, akit fiatalon az egész Svábhegy megdugott, de most már csak a faszobrász örökségét és a táltosok misztikus hitét gondozza. Továbbá egy alanyi költővel, aki itt-ott megjelenik, és aki tett egy misztikus utat 1994-ben Levédiába a faszobrásszal. Az erről készült verset olvassa fel a kiállításmegnyitón. Továbbá egy népies művészettörténész háziborával, (mert neki pincészete van a Szentgyörgy hegyen, Szalaczkay-Thurzó pincészet) és töki pompossal.

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2011.04.08. 16:16:23

@moesko:
Szerintem ez nem a hivatalos megnyitó része, hanem 3 órával később, amikor már mindenki seggrészeg, a média (kerületi TV) hazament, és már elég nagy a belterj. És persze, párbeszédesen, sok-sok összekacsintással. @Modor Tibi: Még lehet: Buda bekebelezi Pomázt és Solymárt (24. kerület) Pest pedig annektálja Csömört (25. kerület) Az agglomerációs köcsögöket helótákká tesszük,
Tarlós pedig felemeli a "Pánbudapest Vérszövetség" lobogóját.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.04.08. 17:08:51

@Szocio Pata (kikvogymukblog): én kőszobrászt ismerek ilyet, a Sirokkó Siklóst.

Az a legjobb, amikor a Művészúr megelégeli a büdös budai galériákat és egy komplett somogyi vagy zalai zsákfaluban önmegvalósít. Ha nagyon híve az extremitásoknak, akkor Borshod Pradesh államban.
Ilyenkor visszatalál a gyökerekhez, mint a másnaposan répát kapáló paraszt, és alkot valami hinnye népieset, és időnként "lemennek" hozzá a haverjai. A falut felkarolja, a falusiak tán még örülnek is az odaköltözött pesti bolondnak. Budapesten azért hetente fent van, nehogy kihagyják valamiből.
A faluról persze olyan természetességgel beszél sajátjaként, mintha a Szaúd dinasztia valamelyik tagját hallanánk beszélni.

Brushy 2011.04.08. 18:03:46

@Zorita: Mondjuk én ritkán járok megnyitókra, akkor is inkább random falusi művházakban talál meg a kultúra, szóval nem tudok biztosat mondani. Lehet igazad van és most már ennyire pofátlanul megy ez az egész. Nem lenne meglepő.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.04.08. 18:18:46

@Professor Pizka: Borshod Pradesh, beszarok! :)) Persze ha már Bihar is van nálunk...

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.04.08. 18:44:27

@altoid: a Nyíregyházát átszelő "Ér-patak" nevű csatornát a helyi népnyelv amúgy frankón Gangesznak hívja.
Az új nemzeti... az kambodzsai párhuzam. Akkor WHAT???

hgf 2011.04.08. 18:58:52

Helyi média vagyok (városi tévé), és ez a szöveg a kiállításmegnyitókról hirtelen felelevenítette az összeset - de az összes nyomorult, egy kaptafára gyártott, dögunalmas megnyitót ám -, amit valaha felvenni volt szerencsétlenségem. Még lehet, hogy írok a modoros képviselő-testületi ülésről, vagy a modoros polgármesteri sajttájról.

A Tyne folyó déli partja 2011.04.08. 19:29:06

@Mitya Ivanov: én egyszer voltam kiállítás megnyitón. (volt lakótárs volt a kiállító).
pogácsa volt, (mi vittük), fehérbor nem, vörös igen.
szöveg nem volt sok, csak bemutatták a lakótársat (vagyis, nem mondtak semmi újat).

és életem valaha volt legunalmasabb eseménye...órákig tartó tömény unalom. ráadásul, előbb mentünk, és később végeztünk, mert ugye, mi segítettünk a képeket felrakni is, meg leszedni.

moesko 2011.04.08. 21:19:43

@Szocio Pata (kikvogymukblog): mondjuk ahol a szabadszájú megnyitón csak álommanó a művész beceneve, ott tényleg baj van: )

medvedr 2011.04.08. 21:30:02

Szerintem nem beszélnek a finanszírozásról, még akkor sem, ha az önkormányzat is juttat a drága-de legalábbis költsége művész úrnak, nem kell azt mindenkinek tudni.
@Szocio Pata (kikvogymukblog): Ezen a megnyitón én is ott voltam, Eisenberger Muki mellett álltam, kék pulcsiban.

2011.04.08. 22:07:11

Én egyszer model voltam egy kiállításon, egy textil tervező tervezett nekünk ruhákat (nem nekünk kellett bemutatni, csak képek voltak meg a ruha külön, meg interjuk a monitoron), a végén megvehettem a ruhát - nem volt jó, vállban szűk volt, el lett szabva kicsit.

Na az jó volt, ott volt mindenki aki számít, minden haver bartánő, és mint rendesen minden megnyitó után a kemény mag elment berúgni.

A barátnőm kiállításait is szeretem, mert rengeteg ismerőssel találkozunk, a képeket nem nézegetem, mert azokat többnyire már ismerem, ha az érdeklődők elmentek, és még képeket is veszenek, akkor elmegyünk valami jó kis helyre vacsizni, ilynekor a művésznő fizet.

A kiállítás megnyitó mindig jó buli, ha ismered a művészt azért, ha nem meg akkor ott van az ingyen pia meg a pogácsa, a meghívót - modorosan - ott kell lebegtetni, hogy lássák, te nem csak úgy betévedtél, téged ide hivtak.

(na ja, van egy bizonyos kor amikor a partykról, meg a táncos helyekről már kikopik az ember, az ilyen helyken meg még mindig lehet mazsolázni.)

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.04.08. 23:16:21

@Professor Pizka: "Akkor WHAT" - ez még tőled is elég durva szóvicc... :)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.04.09. 00:03:43

@hgf: a vidéki művészeti események kiegészülnek a az előadó/kiállító díjainak kimerítő felsorolásával (Lengyel Fazekasok Szövetsége Kiemelt Nívódíj...)

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2011.04.09. 07:57:07

entartere kunst, ahogy előttem bölcsebbek már megmondták.

A Tyne folyó déli partja 2011.04.09. 14:00:43

@Frengi: jó buli??? én halálra untam. pedig ismertem a művészt. soha többet.

sorica123 (törölt) 2011.04.10. 12:09:45

Na kiállításmegnyitók. Nekem vannak szép emlékeim is velük, mert a román művházban filmhez, kiállításhoz, színdarabhoz, mindenhez blabláznak egy strófát, lehetőleg mindkét nyelven:) és döbbenetesen sokat tudnak ám beszélni!
Amúgy viszont centrulos környezeten kívül kevés jó megnyitót hallottam. Ugyanazok a manírok, csapdák, lehetőleg kiszámítottan átélős versszavalással a végén... broáf. Még az szokott nemrossz lenni, ha zenélnek, de ahol szöveg van, ott kezdődik a baj.

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2011.04.11. 08:10:43

ma már azér egy ilyen versszavalásnál nem röstellenék felállni és sebbel-lobbal kisietni a teremből

Zorita 2011.04.11. 08:52:25

@Blassius: látod, nem is kell kiállításmegnyitóra menni:
"Több mint 50 budapesti százéves ház nyitotta ki kapuit a hétvégén. Volt lakó aki verseket szavalt, máshol korhű jelmezben szelték a törökmézet."

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2011.04.11. 09:19:45

@Zorita: nem mertem a cikkre kattintani amikor láttam a zindexen. Biztos szigorú lehetett. De mondjuk jobb mint részegen lehányni a gangról.

Zorita 2011.04.11. 13:22:31

@Blassius: jó, persze, annál biztos cizelláltabb a szituáció

Elstron 2011.04.11. 13:42:45

Hatalmas igazságok vannak benne. Az egymás között osztogatott díjak, meg a lenyúlt pénz telitalálat.

Gumicsivá 2011.07.14. 01:02:44

szerintem kicsit sokat láttok bele ebbe az egészbe :)
hihetetlen, hogy még ebből is ki lehet hozni valahogy a politikát.
süti beállítások módosítása