Struccpolitika

2011/03/06. - írta: Modor Tibi

-Ezt nem hiszem el, Bandeszom. Olvastad? Szeretett kormányunk leviszi 15 évre az iskolakötelezettség felső korhatárát. Beszarok, ilyen nincs. Minden orwelli jóslat bevégeztetett, itt van a Szép Új Világ. Újbeszél, falanszter, csokoládéadag. És bekajálják, érted?

Namost hadd ne mondjam, hogy kik ellen irányul ez az intézkedés. A társadalmat ezek végképp kettőbe, háromba akarják szakítani, felnégyelni. A leszakadók és a szűk holdudvar, az Elit közötti szakadék áthidalhatatlanná válik. Szépen ki van ez találva. Először a 16%-os szja, amivel a dolgozók alig 2%-a jár csak jól - Timur és csapata az Országgyűlésben, természetesen - aztán a családi adókedvezmény, három csapás, zéró tolerancia.

Tényleg ez a megoldás, ez? A tüneti, felületi kezelés? Arra nem gondoltak a Tisztelt Urak, hogy a problémák eredőjét kellene lokalizálni és a tűz fészkénél kezdjük az oltást, mi? Attól, mert tízszer ennyi börtönt építünk, azzal nem szűnik meg a bűnözés. A szankciókkal megszűnik a mélyszegénység, az iskolázatlanság? Azzal, hogy a hajléktalanokat kitiltjuk a városból, az aluljárókból, azzal máris orvosoltuk a fedél nélküliek problémáját? Vagy ezzel inkább csak a szőnyeg alá söpörtük az egészet? Ha nem tudom, nem fáj, mi? Ha nem látjuk, már nem is létezik a problematika! És akkor büszkén, a friss levegőből mélyeket szippantva masírozunk végig a graffitimentes Nyugati aluljárón - mintha tényleg rendet tettünk volna. Közben meg az egész ország belülről rohad.

Felzárkóztató programok kellenek, munka kell. Hol van a beígért egymillió munkahely, kérem alássan? Közmunka? Egy rossz vicc, nekem is kínáltak ilyet, de hülye lettem volna elfogadni alamizsnáért. Mi lesz az utcára özönlő 15 évesekkel, mi? Eddig legalább bejártak az iskolába, tanultak, művelődtek. Mert rá voltak kényszerítve. Erre erőszakkal megtiltják nekik, hogy tanulhassanak. Pedig annyira szerettek volna. Most az utolsó szalmaszálat is elvesszük tőlük. Csodálkozunk majd, ha itt is lángba robban az ország és autókat fognak borogatni? Hát én tökéletesen megérteném ezeknek a tizenéveseknek minden dühét és tehetetlenségét, sőt biztatom is őket arra, hogy elégedetlenségüket juttassák is ilyetén módon kifejezésre. Ha másképp ezekkel nem lehet szót érteni - édes hazám, drága nemzetem. Alkotmányos berendezkedésünk, amely konszenzuson nyugszik, létbiztonságunk, nemzeti kultúránk, állampolgári jogaink, európai értékeink kerültek súlyos veszélybe. Merthogy ezeket a hatalomgyakorlókat sürgősen le kell váltani, meg kell buktatni, el kell kergetni.

Kérem szépen, nincs más megoldás, mint hogy felemeljük ezeket a rétegeket, és beintegráljuk őket a társadalomba. Jajj, bocs, az erőszakos asszimiláció meg a magyarizáció már a történelem során többször is megbosszulta magát, szóval azért óvatosan ezzel. De mindegy, oldja meg a kormány, az ő dolguk. Azért fizetem az adót, illetve hát én mostanában annyira pont nem, de a szüleim igen.

Ez egy magyar Taügetosz, nem más. Nem tetszik a gyerek, a csöves, a nyugdíjas? Nincs hasznunkra? Szakadékba velük. És ez csak az első lépés. Ki lesz a következő?

56 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alapvető élelmiszer 2011.03.06. 16:59:51

Basszus, mint ha a mindenkori ellenzéket hallanám. Bármi változtatás merül föl, "nem készítették elő", "ez alapos megfontolást igényel", "körültekintően elő kell készíteni" -- mintha még egyszer végigrágva a szart ránk zúdulna Eldorádó minden kincse.

^Clown (törölt) · http://logout.hu/blog/clown_2/index.html 2011.03.06. 17:06:28

Csodás, Tiborom, csodás! Egy elejtett, leheletfinom fasisztázás hiányzik belőle, de így is 10/10.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.03.06. 17:54:43

Tibi, mi ez a poszt-torlódás? Máskor bezzeg napokig semmi...

Amúgy jó a poszt, de azért az abban feltett kérdésekre én is szívesen meghallgatnám a választ!

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.03.06. 18:09:28

@altoid: ja, ha ráérek, az csak hétvégén szokott lenni mostanában. Hétközben még kommenteket se nagyon tudok olvasni, márpedig nem szeretek lemaradni semmiről, vágod! :D

2011.03.06. 19:19:43

Jó lett:) Ez a leegyszerűsítő gondolkodásmarha jó, ha leviszik a tankötelezettséget 15 évre, akkor 15 évesen mindenkit kivágnak a padból az utcába:)

2011.03.06. 19:28:03

Jó duma, nagyon tetszik, de hát mindenki tisztában van azzal, hogy ezt azért nem kell túlságosan komolyan venni.

Gudea enszi · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2011.03.06. 19:38:07

Tibikém, legközelebb óvatosan az ilyen témákkal! Ebből akármerre kileng a kedves kommentelő, egyből oda a féltett polkorrektség, aztán nézd meg! Ennél még a Piroslapon is több komment van.

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2011.03.06. 19:54:32

"tetszettek volna kétharmaddal nyerni..."
"tetszettek volna kérem nem elkúrni..."

2011.03.06. 20:29:35

Vajon mikor szólalnak meg az első hangok, akik párhuzamot keresnek Gaddafival és Líbiával?

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.03.06. 21:02:24

@Modor Tibi: Nehéz a blogoló Excel-huszár élete...

Viszont "elmúltnyolcévtől" meg "kétharmadtól" elvonatkoztatva - várom az ötleteket, hogy egy tizenötéves, semmihez sem értő kamasz vajon mihez fog kezdeni magával a munkaerőpiacon? Csak azért, mert a képzetséget nem igénylő munkát már rég áttelepítették Vietnámba meg Indiába (már nem is Kínába!), az ottani bérszinttel meg csak akkor tudnánk versenyezni, ha kilépnénk az EU-ból. Szóval akkor komolyan kérdezem: mi a hosszútávú stratégiánk?

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2011.03.06. 21:04:52

15 fölött a cigókat fogják kivágni az utcára, mert azok a családi pótlék miatt jártak a padba.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.03.06. 21:14:24

@altoid: nem tudom, őszintén szólva nem is nagyon érdekel. Menjen bőrlabdát varrni Márianosztrára vagy utcát söpörni. Nekünk se volt a 90-es években 18 éves korig iskolakötelezettség, aztán mégis leérettségiztünk valahogy. Sokan dolgoztunk is mellette meg nyáron, durva. A szakmunkástanulók minden 2. héten terepen voltak, 17 évesen meg mentek melózni - jól élnek a mai napig is, hacsak nem tanultak tovább.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.03.06. 21:59:12

@Modor Tibi: Viszont az időközben eltelt majd húsz évben kurva nagyot változott ám a világ! Egyszerűen ma Európában képtelenség képzetlen munkaerőt versenyképesen foglalkoztatni, nem megy és kész. Azért ez a kilencvenes években még nem volt így.

A szakmunkásképzés az megint más tészta. Azt például én is nagyon tudnám helyeselni, ha a továbbtanulni nem tudó vagy nem akaró 15 évesek szakmunkásképesítést kapnának, vagy iskolában, vagy tanoncként üzemekben - de ezt meg kell szervezni, és állami támogatás nélkül nemigen fog menni. Pontosan az efféle továbbgondolás az, amit hiányolok.

Ha jövőkép nélküli kamaszokat csak úgy kicsapunk az utcára, akkor jó eséllyel a különféle maffiák utánpótlása válik belőlük, lásd pl. az "Isten Városa" c. filmet...

Enki1989 2011.03.06. 22:39:47

Én még soha életemben senkit nem hallottam ilyen formában megnyilvánulni. Szerintem nem a legjobb ez a poszt. Egyébként akár modorosságból, akár nem modorosságból mondja ezt a mindenkori ellenzék, sajnos igaz. Én inkább fogyasztásnövelő ,mindenki mszp aki nem fideszes , elmúltnyolcévező meg gyurcsányozó bejegyzést írnék. Szerintem az sokkal hitelesebb lenne mint ez.

Elstron 2011.03.06. 22:45:28

@altoid: Egy 18 éves, semmihez sem értő kamasz mihez fog kezdeni a munkaerőpiacon? Be kéne látni, hogy ez az intézkedés nem erről szól, hanem arról, hogy a deviáns egyének ne korlátozzák társaik előrejutását, ennyi.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.03.06. 22:55:32

@Enki1989: akkor írjál olyat.

@altoid: jó, hát az eddigi modell nem vált be (pedig volt őőő pár év rá), most ezt próbálják ki. Csak aztán a brazil megoldás helyett nehogy a dél-afrikai váljon be :)

Kurtz ezredes · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2011.03.06. 23:03:41

Tényleg nem a legjobb poszt. Orbán Viktor egy geci, ennyit illett volna már megtanulnod.

esomedve 2011.03.07. 06:53:30

barmi, amiben szerepel az a szokapcsolat, hogy "europai ertek", arra kesztet, hogy oljek.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.03.07. 07:19:35

kiváló döntés. Aki akar tanulni, az tanulhat ezután is. Viszont aki ezt ellenzi, az sosem szenvedett végig 2 évet olyan emberrel, aki tanulni nem akar, de még tanköteles, áthelyezni szinte lehetetlen, mert más iskola sem veszi át, azaz nincs semmilyen eszköz a fegyelmezésre.

Plusz okosan úgy volt szabályozva, hogy a tankötelezettség abban a tanévben volt érvényes, amikor betöltötte a 18-at. Azaz: aki szeptember 3-án töltötte a 18-at, az még majd egy évig, június 30-ig tankötelezett. Különösen pikáns volt ez ott, ahol mondjuk a családotthon kirakta 18 évesen (naptári napon, amikor betöltötte, ha a gyerek nem kérte az utógondozást) és akkor még 8 hónapig járhatott be a híd alól vagy ahonnan akart. Vagy ha naptári napon betöltötte a 18-at, akkor már a jegyzőnek sem tudom feljelenteni, mert nem törődik vele. Most, hogy a 9-10. megszűnik, majd egyből lehet menni szakmára. (mondjuk ez már tavaly is nyitott volt megint) Egy dologban jelent ez az új rendszer sztem hátrányt: sokkal előbb kell eldöntenie a gyereknek, milyen irányba is akar menni.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.03.07. 07:28:29

@vészmadár (pica pica): nekem az a bajom ezzel, mint az összes többi reformmal. Mindegyik azért van, mert normális intézkedésre nincs pénz. Azzal amit leírtál, egyet tudok érteni, engem negyedikes koromban elvittek az általános iskolából egy másikba, és az egyik ok az volt, hogy volt C osztály tizenhárom éves negyedikesekkel, üsd-és-fuss-sal, telefonokkal, hogy jöjjenek kocsival a gyerekért a kedves szülők...stb.

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2011.03.07. 07:38:43

@Enki1989: "blogos fórumokon" kb ez a közbeszéd az egyik oldalról, a másiké meg a "tetszettek volna 2/3-al nyerni"

2011.03.07. 07:51:24

Én 15 éves korom óta dolgozom, de amikor a legidősebb gyerekem megbukott az érettségin gyorsan beadtam valami iskolába (tökös-nővérnek) csak hogy ne kelljen oda állni a többi képzetlen segédmunkás mellé egy sorba, és ez ne rontson rajta még többet.

Mondanom sem kell, hogy nem fejezte be, 1 év után elment a IBM-be dolgozni, de ez elég is volt arra, hogy egy életre megutálja a munkát.

Felvették főiskolára, utána talált munkát - szoc.munkás, nem volt gond- de mostanára elege lett a szegények istápolásából, és elment egy multihoz pénzt keresni. Jól tettem, hogy nem vettem el a gyerekkorát, és nem munkanélküliként kezdte a felnőtt életet.

Én tudom, hogy egy gyerek, ha 15 éves, ha 18, nem való dolgozni, nem érett még rá. Ha lennének részmunkaidős munkák a fiataloknak, akkor talán el lehetne ezen gondolkozni, hogy mellette népfőiskolára vagy vagy más munka melletti művelődésre lenne lehetősége.... akkor talán... De így? Miért gondolják azt, hogy a műveltség nem lényeges? Ez az egyetlen fontos dolog az életben, sokkal fontosabb, mint az, hogy tudjon falat vakolni, vagy ruhát varrni.

Művelt emberekkel lehet társadalmat építeni, egy művel ember képes szakmát tanulni, akár 5 évente újat is, de egy funkcionális analfabétát még a munkavédelmi szabályokra sem tudod megtanítani, dolgozni meg végképp nem.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.03.07. 08:46:11

@Professor Pizka: a valódi reform ugye úgy kezdődne, hogy 10 évig előkészítik. Nem úgy, hogy valami majom a minisztériumban megálmodja a tutit, és belészerelmesedve a saját remekművébe, bevezeti hamar-hamar, azonnal.

Elég lelombozó, amikor a kutyvaszpetymegi szakiskola második senkijeként én hívom fel a minisztérium figyelmét, hogy figyelj te barom, és mi van akkor, ha...

100 ilyen esetet mondhatnék, csak egy jellemző: az új, kamarák által felügyelt szakképzési rendszerben 2. évfolyamtól ki kellene helyezni a tanulókat gyakorlatra. De közben 16 év alatti meg nem is dolgozhat.

A reformnak valahol a fejekben kellene kezdődnie, ez is modoros és közhelyes, de így van. Szakképzésről szólva: duális képzés német mintára, egy olyan országban, ahol a duális képzés két lábából (szakképző, termelő vállalat) az egyik láb nem létezik. Az iskolák termelik a szakmás tanulót, de közben kurvára egyszer nem kérdeznek meg senkit, hogy a körzetben mire lenne igény. Persze én tudom, mert én is ezekkel szembesülök minden nap, ez a munkám, hogy jah, hát a Kontra Gézának 3 év van nyugdíjig, akkor most még indítsuk el azért a 10 év alatt 18. 20 fős szerkezetlakatos osztályt is, hogy meglegyen az óraszáma. És ilyen kényszerpályákból van millió. Közben meg olyanok találják ki az iskola működésének szabályait, akikek minden tanítási tapasztalata kb. két év a Fazekasban. Te meg asszimiláld a diákdemokráciáról kialakított modern elképzeléseiket a kis exbányász-városkád 80%-os munkanélküliségében fogant kölykökre.

Nah abbahagytam, inkább megyek és áthelyezek valakit Hajdúszoboszlóra péknek:)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.03.07. 09:00:06

@vészmadár (pica pica): ja, ez annak az esete, hogy csak a vördperfektet tanítunk, mert Szabóné tanárnőnek arra van meg a képesítése.
De nehogy azt hidd, hogy ez más szakmában másképp van. Szerinted egy Be. (büntető eljárásjogi tv.) módosítás előtt kit feljtenek el megkérdezni? A bírót, az ügyészt, meg az ügyvdet. Mármint aki mondjuk első fokon bíráskodik, vádol, véd.

bájdövéj, hosszú idő után frissült a ráérünk blog

raerunk.blog.hu/2011/02/25/a_vulkan_4

2011.03.07. 10:45:02

@vészmadár (pica pica): Egyszer írtam egy komplett oktatási programot (kurvára ráértem, és nem volt netem).
Ha majd megint ráérek el küldöm valami főemlősnek, hátha eljut az agyáig.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.03.07. 11:28:49

@Frengi: küldd el nekem, hátha tudjuk hasznosítani:)

amúgy az iskola fő feladata, azt gondolom, olyasmi kell legyen, mint annak megtanítása, mi különbség az írott és a valós törvény között.

Például lehet azon rugózni, hány nap után nem kell elfogadnia a jegyet, ha nem javítottam ki a dolgozatot. Aztán persze el fogunk majd azon rugózni, tekintettel kell-e nekem lenni mondjuk a tanuló lelki fájdalmára. (nem kell, csak lehet)

És itt kezdődik az, ami már hasznos tudomány: nem az a kérdés, jogod van-e pofázni, az a kérdés, felismered-e, mikor van módod rá és mikor éri meg.

Zorita 2011.03.07. 12:28:43

lehet, hogy más a problematika :D

KürtiT (Tromb74) 2011.03.07. 12:50:04

Jó a poszt, létezik ez a típus. Persze azért én is kiváncsi lennék rá, hány órát agyaltak a főhadiszálláson a lehetséges következmények tekintetében.

A kiadások csökkentése örvendetes cél a kormány részéről, viszont nem látszik az, hogy a "nemmegszorítások" hosszútávon milyen extra kiadásokat eredményezhetnek.
Én annak ellenére, hogy rühellem őket, szorítok hogy nagyon ne basszák el a kalkulációt, mert egyelőre nemlátok értékelhető alternatívát a jelenlegi kormányra.

KürtiT (Tromb74) 2011.03.07. 13:05:49

@vészmadár (pica pica): Igen :) A politikából nehéz kizárni a modorosságot. Mondhatnám azt is, hogy ezek a faszkalapok már kormányon, és ellenzékben is bebizonyították alkalmatlanságukat. Vagy, hogy a hatalmon és a pénzen kívül nagyjából mindenre magasról szarnak. Ettől még az a helyzet, hogy kurvára nincs a láthatáron olyan politikai erő, ami átvehetné a kormányzást.
Szóval vagy rinyálunk, vagy megpróbáljuk kihozni a legjobbat ebből a szarból.

Nemhivatalosan: Menjenek a retkes picsába, hogy ennyi idő alatt képtelenek voltak összetákolni egy átgondolt programot.

migueldiez 2011.03.07. 14:36:13

Az a baj, hogy a Modorosblog most már lassan minden további nélkül működhetne simán csak úgy, mint az az Örkény-egyperces, amelyben a villamosjegy hátuljáról, az utazás feltételei voltak bemásolva;

hogy a posztok egy az egyben beemelhetők lennének a szöveg valami éppen aktuális eseményhez kapcsolódó megnyilvánulásokból; vélemény-cikkekből, kommentekből, betelefonálós műsorokból, kocsmai beszélgetésekből, stb.
És én most nem a Modorosblogot kritizálom, ha értitek, hogy mondom.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.03.07. 15:03:40

Ezek a szavak... beintegrál! Körmöst adnék érte, pedig nem magyartanárnak képeztek.

Nadiposzi (törölt) 2011.03.07. 15:16:24

@neccharisnyás útonálló:
kiexportál, hozzákonvergál... Kurva jó, van még ilyen?

Az oktatás 14 éves korig, tovább kár erőltetni. A lapátnyélhez az is elég.
Az ásatáson találkoztam olyan arcokkal, akik Pica-pica komlói szabadegyetemére sem fértek volna be, túlkoros ált. iskolás suttyók - míg a mellettük levő gödörben a közhiedelem szerint nyáron a farkát lóbáló pedagógus brigád lapátolta a kulturális örökséget fedő meddő humuszt, na az vicces volt. Amolyan szabadegyetem jelleggel ment a verbális adok-kapok, olyan kérdésekkel, hogy mikor volt a Kárpátház, meg találunk-e törpemamutot,amit a múltkor a nacionálgeografikon mutattak.

Zorita 2011.03.07. 15:41:08

@Nadiposzi: én is dolgoztam egyszer ásatáson, gondoltam, milyen romantikus az. hát, a régészek kiosztották a cigóknak a lapátokat, meg nekem is, ők meg elmentek sörözni. csak néha néztek ránk, hogy jól leszidjanak minket: "édes öregem, arra a falra, ha már egyszer kiástuk, ne támaszkodjunk, ha lehet, jó?" és így forgatták a szemüket felhúzott vállal, mintha éppen tockost adna nekik valaki. de nem bántam, a falubéli bácsikák a csodámra jártak :))

neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.03.07. 15:43:54

@Nadiposzi: No-no. Monoton fizikai elfoglaltság közepette lehet a leghatékonyabban fejleszteni a szellemi kincstár tartalmát.

Múlt héten abszolváltam a kassai aranykincset, mint látnivalót. Mellettem nézelődő hölgy megjegyzése kísérőjének: "Károly Róbertéknek nagyobb pénzei voltak".
Megjegyzem, a teremben található 8-9 vitrinben azonos méretű, kb. hüvelykujj-köröm nagyságú aranyveretek voltak, a poén a kibocsátó uralkodó, illetve a származási ország volt.

Nadiposzi (törölt) 2011.03.07. 15:57:49

@Zorita:
Nem nálam dolgoztál?
Mondjuk ez a régészek söröznek, a cigók lapátolnak egy nagy, közös sorminta lehet, melynek mentén megannyi leletmentő ásatás története megírható.
Én lapátolni is beálltam, egyrészt néha jól esik, másrészt a személyes példa, ugye. Ordítani, meg hajkurászni az embereket amúgy se jó, meg nem is produktív. Haj, egy ásatás tökéletes szociológiai minta a környék 14-70 közötti férfi populációjából.

Nadiposzi (törölt) 2011.03.07. 16:10:18

@neccharisnyás útonálló:
Ezt a Károly Róbert dolgot nem értem. tudtommal a kassai kincs egy 17. sz.-i cucc. Na most a néninek lehet hogy igaza volt abban, hogy a 14. sz. aranyforintok testesebb darabok lehettek, de a középkori pénzek témáját csak messziről ugatom, a derék rómaiakról jóval többet tudok.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.03.07. 16:17:43

@Nadiposzi: Arról van szó, hogy a kedves hölgynek ez maradt meg. Hogy pici az a sok kiállított aranydarab.
Csak ezért befizetni 1700 HUF-ot...

Fapuma (törölt) 2011.03.07. 18:22:34

@neccharisnyás útonálló: Hát elég összetett dolog a pénzverés témája. Károly Róbert idején az első magyar aranyforint színsúlya 3,52 g volt. Csak a miheztartás végett, amíg megírom a modoros numizmata posztot:

Később az aranyforintokat ebben a finomságban verték: 1 márka 23 karát 9 gren finomságú (990 ezrelékes) aranyból 69 darabot. A dénárok pénzlába: 1 márka 8 latos (500 ezrelék finomságú) ezüstből 436 darabot vertek. A tallérverés 1553-ban indult meg, pénzlába 1552-1581 között: 1 budai márka (894,5 ezrelék finomságú) ezüstből 8 8/17 darab tallért vertek, amelyeknek nyers súlya 28,820 g, színsúlya 25,780 g volt.

Mondjuk ezek szemmel nem igen mérhető arányok. A királyok, meg egyéb kamarai huncutok láncoskesztyűvel verték ki a faszát annak, aki nem ebben a szellemben készítette a pénzeket.

Minthogy akkor még Ny-Európához tartoztunk, így az osztrák/német átvátási rendszer dominált nálunk, tehát:
1 osztrák értékű forint = 60 konvenciós krajcár
1 konvenciós tallér = 2 osztrák értékű forint = 120 konvenciós krajcár
1 kölni márka ezüst = 10 konvenciós tallér = 20 osztrák értékű forint = 1200 konvenciós krajcár.

De nem akartam OFF lenni és azt hiszem kicsit el is kanyarodtunk, de persze összezavarni sem állt szándékomban senkit.

necroticism 2011.03.07. 18:30:07

"autókat fognak borogatni"

De miért kell az autóknak borogatás? Lázasak?

Mi különben errefelé nagyon bízunk az Orbán Viktor úrban, hogy majd csinál valamit. Csak ennyit akartam, akartunk mondani.

Mc_Fly 2011.03.07. 21:08:49

"Erre erőszakkal megtiltják nekik, hogy tanulhassanak. Pedig annyira szerettek volna."
:D:D:D

Gondolom az ilyen szerint a tanár megérdemelte, hogy kapott pár csicskalángost a tanítványtól, aztán ment fel az egész jútúbra... kíváncsi vagyok, hogy a hátrányos helyzetűeket tanító, önvédelmi ismeretekkel nem rendelkező oktatók mennyire lázadnak az ősgonosz Viktor újabb fondorlata ellen

Zorita 2011.03.08. 08:39:51

@Nadiposzi: szerintem nem nálad ástam, hacsak nem beszéled azóta ilyen jól a magyart :)
de ha van egy kis fölös meló, csak nyugodtan szólj :D

Nadiposzi (törölt) 2011.03.08. 17:47:57

Á, akkor tuti nem találkoztunk még, én ugyanis antik rétorokat megszégyenítő választékossággal, tetszőleges, ám elsősorban a kulturális örökséghez kapcsolódó témákban tartott szónoklataimmal emeltem a közösen végzett fizikai munka élvezeti értékét, hisz mint ahogy fentebb Neccharisnyás is utalt rá, a földmunka egyben az elme pallérozására is kitűnő alkalom.
Sajnos a közel jövőben nem ások sehol, csak a kertben - az örökségvédelem hálátlan mostohaként bánik mórjaival, ha azok megtették kötelességüket.
P.S:
Ne vedd személyeskedésnek, de a szerveződő esküvődhöz engedd meg, hogy sok boldogságot kívánjak. (A lepkéket én kipróbálnám)

Zorita 2011.03.08. 21:13:20

hhe-he, igen, én sem léptem ám rá a föld méhéből gazdagon felbugyogó kincsekre, melyek letűnt korok üzeneteit továbbították felénk!

P.S:
köszönöm szépen:) valójában tényleg hezitálok még a lepkékkel kapcsolatban, most, hogy a szertartásvezető arra azért felhívta a figyelmemet, hogy ő allergiás a hímporra.

Nadiposzi (törölt) 2011.03.08. 22:22:22

@Zorita:
"Rég elporladt mesterek kezenyomát őrzi ez a darab cserép, mely tucatnyi század viharát vészelte át, hogy általa bepillantást nyerhessünk régen volt hétköznapokba. Vajon hol van a kéz, mely az agyagot keverte, vajh hol a fazekas, aki megformálta ezt kissé visszahajló peremű, un. "herzförmige" fazekat, melyet Grünewaldnál a Taf VII, 8-10 sz. alatt találunk, bár a Dunamentén Sirmium környékéről is ismerünk, lásd O.Brukner 122."
Még szép hogy nem léptél rá.

Mi rizs helyet csincsilla kakira gondoltunk, de a várható családi ellenállás miatt rózsaszirom lett belőle. Hogy mit lehet kezdeni az éves szinten kilószám keletkező csincsilla bogyóval, azt nem tudom. Lehet hogy rásózóm egy esküvőszervezőre, aki valami ősi inka termékenységi rituálé maszlaggal adja tovább az erre fogékony pároknak.

Zorita 2011.03.09. 09:07:44

@Nadiposzi: csincsilla kaki! :)) ez tényleg jó ötlet.
Menyasszony és vőlegény egy-egy maroknyi csincsilla kakival vonul az anyakönyvvezető elé, majd közösen bábbá gyúrják a finom textúrájú anyagot mint hitvesi életük első, közösen előteremtett materiális javát. (esetleg közben összemázolhatják egymás nóziját szeretetből.) Az így elkészül bábút közösen a magasba emelik, és felmutatják a kedves vendégeknek. A kis figurát ezután a vőlegény sajátítja ki, hátat fordítva a nézőseregnek, és maga mögé hajítva közéjük dobja azt - ahogy később a menyasszony a virágcsokrával teszi. Akit eltalál ez a bájos kis kézműves remekmű, az mehet haza.

Nadiposzi (törölt) 2011.03.09. 10:15:51

@Zorita:
Nem jó, a csincsilla kaki ilyen száraz, hosszúkás kis izé, olyan mint a rizs. Folyton potyog belőlük, isten őrizz, hogy gyurmázni lehessen. Egyszer a salátától hasmenést kaptak, na ne tudd meg...
De az általad leírt rituálé tetszik, már csak a szakrális alapjait kellene fogyasztható ezo blablává alakítani, és miénk lenne ez a kicsi, ám roppant lukratív szelet az esküvőszervezés habos-mázos pénztortájából.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.03.09. 12:22:42

@Nadiposzi: Izé, kozmetikai ipar. A pintyek kakijából arckrémet csinálnak. A mieinkét visszadobták -2 mázsát vittem- hogyaszondja, túl sok benne a vitamin (naná, olyan a kajájuk, el is élnek a kis vakarékok 10 hosszú évig) és a végén még tényleg működne, mint bőrtápláló pakolás.

Nadiposzi (törölt) 2011.03.09. 13:41:49

@neccharisnyás útonálló:
:DD
Ez jó!
Van olyan hogy pintykaki átvevő?
Faluhelyen nálunk van felvásárló (rekeszek, zsákok, kopott festékű mázs, légyszaros fal, kockásspirál.), de díszmadár ürüléket nem vett.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.03.09. 13:52:12

@Nadiposzi:
Á, tudod ezek a budai anyukák meg flancos burzsuj brillel kirakott I. kerületi matrónák heti kétszer legurulnak az Andrássy-ra, hogy pezsgőszürcsögés közepette guanót tetessenek az arcukra negyed milláért. Én 3 hetente ilyenben fürdetem a kezem, INGYÉ!

Zorita 2011.03.09. 13:56:10

@neccharisnyás útonálló: @Nadiposzi: ú, ez kicsit olyan harcosok klubjás... csak ott arra derült fény, hogy a saját farodról leszítt zsírt kenetik az arcodra :))

neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.03.10. 20:49:23

@Zorita: Tessék utánanézni: rengeteg dolog megvalósult abból, ami filmekben megjelent. Jó, az időutazó-repülő Delorean még nem. Én arra hajtok. Szóljatok, ha látjátok valahol.
süti beállítások módosítása