Értelmi cenzus

2011/01/23. - írta: Modor Tibi

Nagyon durva, amit ez a Csaucseszku csinál, töri a magyart, falurombolás. Kimegyek tüntetni, de csakis méltósággal, csöndben, egy szál gyertyával, lehajtott fejjel. Ettől meg fogja őket ütni a guta ott Bukarestben. Bibliából vécépapír! Mit képzelnek... viszünk majd ki könyveket, szappant, törülközőt, csokit. De bunkók a románok, képzeld: hallottam, hogy a használtruha-adományt visszaküldték, hogy nekik új kell. Arccal lefelé, 301-es parcella, és ezek diktáltak nekünk negyven évig! De jól megmondta az az Urbán gyerek, hogy az oroszoknak innen ki kell takarodniuk mind egy szálig. Az oroszok pedig annyira szerettek mindig idejönni hozzánk, hogy amikor hazavezényelték volna a tiszteket több év után, szinte mind öngyilkos lett. Nem akarnak hazamenni abba a nyomorba. Nálunk a családban mindenki az SZDSZ-re szavaz, és nálatok? MDF? MSZMP-re nagyfater, a másik FKGP-re. Meg a Palotás olyan szimpatikus, értelmes gyereknek tűnik. Aztán a Fidesz, van egy ilyen csókolózós pólóm is. Tök jó, nem? Azért bunkóság volt ez a tavarisi konyec. Tavaszi nagytakarítás. Járatjuk a gyerekeket hittanra, templomba is. Most már végre szabad.

Hordót a szónoknak vagy hordót a zsidónak? Oroszul tanulsz? Úúúú, de égő. Ez a Torgyán olyan, mint egy bohóc: (utánozva) a Független Kisgazdapárt... De ez, amit a benzinárral csináltak, hát ez mindennek a teteje! Nagyon szurkolok most a taxisoknak, meg hát végre történik valami. Az MSZP is támogatásáról biztosította a tüntetőket. Már készül a hadsereg is. Ellenünk. De végre összefogás van. A rendőrparancsnok is megmondta, hogy bármilyen erőszakra való parancsot meg fognak tagadni. Tapsvihar. Azért lehet ezt a népet nyúzni, a hetedik bőrt is lehúzni róla, de egyvalamit nem: hülyének nézni és hazudni neki. Nézd meg, "Európa helyett káoszt akarunk", hát ez a Horváth Balázs lábán alig bír állni, olyan részeg... mindjárt kiesik az ablakból, komolyan mondom. Ennek az embernek parókája van, nézd csak meg. Nincs már neki szegénynek sok hátra. Nem is beteg, csak úgy csinál, hogy megsajnáljuk. Pizsama, mi? És igen, még a Kacsameséket is félbeszakították, elvették tőlünk a meséinket is. Kirúgták a Rádióból a legjobb embereket, elmentünk csendes, ülős tüntetésre, erre fellocsolták a betont ezek a szemétládák. Szegény Árpi bácsit is kifütyülték a szkinhedek. Becsaptak minket. Szakértői kormány kell, bocsássatok meg, gyertek vissza! Most tényleg, mindenki nagyon pozitív és reménykedő, a buszon, a munkahelyen, mindenhol. Hogy majd ők rendbetesznek mindent. Pakolj, Bagoly! Pincér voltam - főúr lettem - a ti pénzetekből! Pufis, pufajkás. Én mondom neked, merénylet volt ez a Gyula ellen. Most már csak azért is rá fogok szavazni. Az MDF-ék nem adják át a hatalmat, belsős infó. De mégis. Menjetek csak, vissza se gyertek! Tönkretettétek az országot!

Hogy megsértődtek a kis fideszesek, "hát nagyon meglepődnék"-Viktor? Majdnem kiestetek a Parlamentből, mi? Csak pislogtok most majd négy évig, fiúk. Aki a kommunisták pénzén tanult meg akkor volt gyerek, az ne szóljon csak egy rossz szót se! Na de mi van, mi ez? Már megint csak minden szarabb lett. Vicces gyerek ez a Kuncze, nagyon jó a humora, a Selmeczivel jókat poénkodik a tévében, tök spontán ráadásul. Meg a Friderikuszban is ahogy kosarazott - persze csak magánemberként szerepelt a showban - meg a Palotás is -, hiszen ez politikamentes show. Bokros, mit akar ez a bajuszkirály, mi? A csomagot hol lehet felvenni? Ezt nem hiszem el, kizsigerelnek minket ezek is, csúszó leértékelés. Mindig a kisember szívja meg. Robin Horn - elveszi a szegényektől, és odaadja a gazdagoknak. Nemzeti színű szalagot tűzök fekete csíkkal, így tiltakozom. Nem ezt ígérték. Jöjjenek a fiatalok, most már csak bennük bízhatunk! A pufajkásoknak meg legyen már egyszer s mindenkorra annyi.

Tetszik ez a polgáros dolog, hogy nem egy eszetlen birkacsordának néznek minket, hogy erőt és hitet adnak, igen. Nem tekintenek minket bunkó plebsznek végre, hanem polgárnak. Egyszerre inflációt csökkenteni meg a GDP-t növelni, hát ez tulajdonképpen a lehetetlen kategória. Tényleg jól teszik a dolgukat, na. Végre valaki, aki nem a meghunyászkodó külpolitikát folytatja, hanem keményen kiáll az önbecsülésünkért. De bazmeg, a koronának a Nemzeti Múzeumban van a helye, minek kell most ez? Ennyi pénzért? Persze így könnyű, hogy a Bokros által fellendített gazdaságból meg az általa teremtett jólétből urizálunk, mi? Meg ez a koronaúsztatás, megyek is koronabúcsúztató partira a Múzeumkertbe. Joszip Tot, Kaya Ibrahim, Ezüsthajó, Vegyépszer. Hadkötelezettség, státusztörvény, már csak ez kellett nekünk. Nem ért a focihoz? Indul a vonat... Tényleg elment az összes eszünk, hogy ilyenekkel kell provokálnunk a szomszédokat? Királyság, élettér, személyi kultusz, szegény gyerek csak egy füves cigit szívott el, és mi lett belőle... ártalmatlan bulinak indult az egész. Nem akarok diktatúrában élni! Ezeknek menniük kell, nincs mese. 23 millió román. Kötél Laca. Fiúk, hol a lé? Hogy ne menjen rá a gatyája. Rendbetesszük az egészségügyet. Igen, most megkapjátok a narancsos buktát, zsigányok! Lassan mondom, hogy Orbán Viktor is megértse: Nem Lesz Gá Zá Re Me Lés. Az a Medgyessy hogy felmosta a padlót az Orbánnal szerényen, te, látnod kellett volna azt a mitugrász paprikajancsit.

Mi pedig sokan vagyunk és elegen - ennyi. Újraszámolást! Mi a baj ezen a Magyar Ugaron? Hogy mindenki hülye a jobboldalon! De ez egy igazi úriember, megmondta a Pokorninak is, hogy neki ettől még helye van a magyar politikában. D-209. Mennyire laza meg jófej már, kistehenes póló, Sziget... Csak sikerüljön kibékülni minden szomszédunkkal, akikkel profin összevesztünk korábban... Csin-csin, Domnu Nastase! Útelágazódás, nehéz szó. Rendes, vidám, emberközeli kormány ez. Mi, méghogy rosszabbul élünk, mint négy éve? Jól van, nevetséges. Jó nekem ez a baloldal. Öregecskedő. A riogatás az megy. Narancsos bukta lesz megint vacsorára. Balra át, balra át, áldja meg az Isten Horn Gyulát! Ó igen. Igen, igen. Magyarország, Magyarország, gyere bátran, Magyarország. Na jól van. Közel volt, de folytathatjuk legalább a megkezdett munkát. A Frank hogy felmosta a padlót az Orbánnal már megint. Mert maga is az igaztalanság vádjába süllyed. Nagyon szépen kérem, ezt a kampányt vonja vissza! Gyógyszerfelírási díj. Az ország rossz helyzetben lenne? Hát mi például soha nem éltünk ilyen jól, berendeztük a lakást, a gyerekek is újba mentek, új kocsi is van... Táncoslábú ripacs. Minket irigyel Európa és dübörög a gazdaság.

Most meg mit tombol a csürhe, hülyék ezek? Nem kicsit, nagyon. A gyűlölet rabja majd kiforgatja minden szavadat, s átkoz. Tiszteletben kellene tartani a legitim választások végeredményét, de hát ezek már csak ilyenek. Nem tudnak veszíteni. Nagyon helyes, oda is kell nekik baszni rendesen, hiszen engem és a családomat védik a rendőreink. Mártíriusz, mindjárt megsajnálom! Minek ment oda? Persze az Orbán meg páncélautóval menekült a helyszínről, mondták. Szemkilövető ávéhá, hát magyarok vagytok ti? Még szerencse, hogy minket nem érint ez a válság, egy ilyen kis országot le se szarnak Nyugaton, meg se érezzük. Bassza meg, ezek már megint lázítanak, ahelyett, hogy ilyen nagy bajban összefognának a kormánnyal! Nem hiszem el. Te jó Isten, mennyit loptak ezek. Szociális népszavazás, már megint hülyének nézik az embereket, de a nép egyértelmű jelzést adott nekik. Nem azt mondták, Feri, hanem. Hagyó, Nokiásdoboz, rúd parizer, BKV, Hunvald. Ügyes gyerek ez a Bajnai, tényleg rendbetette az országot ilyen gyorsan. Még nagy jövő áll előtte. Nácik haza! Itthon vagyunk! Most csak direkt őt tolták előre, egy ilyen arctalan, sótlan jóarcú kisdiákot, hogy végezze el a piszkos munkát - valójában ő majd 10-20 év múlva fog beérni. Libajnai. De ez a politikai elit sajnos az én szememben végleg leszerepelt, ezeknek menniük kell. Hélótázás, Gárdásniki, buzifelvonulás. Hiszen aki mélynagymagyar, az ilyeneket nem is csinálhat, az zsolozsmázzon otthon, hát nem? Legyen hát megtisztulás és földcsuszamlásszerű Fidesz-győzelem. Igen, együtt sikerülni fog! Vik-tor, Vik-tor! Elszámoltatást!

De ne már, ne megint. Én nem ezért szavaztam ezekre... kézivezérlés, kontárkormány, bedöntés, bazi nagy görög példálózás, nincs is programjuk, blöff, rögtönzés, pofonokért járnak Brüsszelbe, kérem, én nem azért adtam nektek a szavazatomat - tessék az ÉN választói akaratomat tiszteletben tartani! Elefántok a porcelánboltban, Bólogató János, söralátét, fülkeforradalmárok, Skiccpali, én nem is szavaztam ezekre, azonnal tiltassuk be a cenzúrát, kurva anyjukat, ezt a kormánypárti hangvételű cikket meg követelem, hogy távolítsátok el a blogról! A kurva anyjukat, a kurva apjukat, a kurva anyjukat - na, csukjatok már le, mi lesz?

286 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.01.24. 17:51:07

@Frengi: Ja, kár. Nem minden írónak megy a politika. Pedig ő még tudott kulturáltan zsidózni... :)

2011.01.24. 17:59:44

@altoid: és a szerzői jogok?

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.01.24. 18:01:05

@Frengi: majd azt mondod: "intertextualitás".

la paloma de la rosa 2011.01.24. 18:03:12

@Professor Pizka: Hajjajj! Az ablativusok! Maga engem el akar csábítani :P

noirp 2011.01.24. 18:05:02

@Styxx: nyuggerügyben (ilyen vagyok) veled értek egyet.

Nota bene, egy értelmi cenzuson a 65 fölöttiek 2/3-a kihullana.
Kérdezz meg egy nyuggert, mi Mo. államformája, ki az államfő és h. mennyi a nettó átlag reálbér.

Hogy ne csak a nyuggereket üssük: szvsz hasonló kérdéseken+egy kis történelmen az elsőszavazó korosztály úgy 80%-a is akkorát zúgna, mint a nagykabát.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.01.24. 18:13:20

@noirp: Egy kis illusztráció:
http://index.hu/video/2009/11/18/horthy_bevonul/?s=történelem

noirp 2011.01.24. 18:30:19

@altoid: Le is mentem a végére hídba, köszi!
Összvissz 2 értelmes reakció, az öreg taxis, meg 3:25-nél a műbőrdzsekis gyerök. Node akinek nincs egy értelmes nagyszülője, az micsinál?
(4:02-nél a japán turisták, külön sírvaröhögés.)
Utána a gimnáziumi csapat, hát az volt aztán a csúcs.
Köszönöm. Priceless.
Cserébe egy korábbi változat:

www.youtube.com/watch?v=zL32-Xj1bZ8

Nincs új a pelenka alatt :)

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2011.01.24. 18:32:54

ezdeundorítóez. a köpködés.

GERI87 2011.01.24. 18:53:25

Naaa....most nálam van gebasz vagy fos lett a skin???:)

GERI87 2011.01.24. 18:55:34

Hú hát ez nemtom mi volt...de jó hogy elmúlt.

2011.01.24. 19:05:34

Két dolog van e világon ami mindég biztos:
Lapjára es a tehén szar, s a politika piszkos.

noirp 2011.01.24. 19:06:29

@Frengi: A politika ollan, ecsém, mint az ablakpuculás. Mindig a másik oldalon van a mocsok.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.01.24. 19:15:28

@Frengi: Keresett ő a politikával s nhány darabját játszani is fogják, ha majd egyszer elfeljtik politikai kalandjait. Moldovával voltak egy ideig nagy haverok, amíg örökre össze nem vesztek, mint két nő.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.01.24. 19:21:47

@noirp: Három részeg ül a kocsmában. Az egyik kiköp. A másik elkáromkodja magát. Mire a harmadik: "Uraim, ne politizáljunk!"

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.01.24. 19:32:28

@la paloma de la rosa: lelepleződtek hát szándékaim...legyen az enyém és én feltárom ön előtt a gerundiumok és gerundivumok varázslatos világát!

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.01.24. 20:26:05

@altoid: ki kell, hogy ábrándítsalak szépfiú, nem véletlenül tisztáztam Ó la paloma blanca-val a nemét rögtön az elején :-)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.01.24. 20:27:46

@Professor Pizka: paloma de la rosa, na. tudtam hogy valami kávés dolog :-)

2011.01.24. 20:52:33

@Professor Pizka: nem csodálom két külön világ, amit Moldova művel, annak az irodalomhoz semmi köze.

Egy reggelit délelőtt 10-kor a hentesnél ahogy Csurka írja, az maga a költészet.

Egy ismert újságíróval találkoztam egyszer, mondja megy a hesteshez, neki saját hentese van, és áradozik róla mint egy kurváról.
- Ja, mert te is olyan vagy mint Csurka.
Na erre meg állt benne a levegő. Mondom neki Eredeti helyszín, nem ismerős? Ja? Vagy úgy, a darab?
-Miért te mire gondoltál?

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.01.24. 20:58:48

@Frengi: újkorában Moldova is tudott írni, csak teljesen másképp mint Csurka. A Beszélő disznó c. kötete például nagyon kiváló.

2011.01.24. 21:01:43

@noirp: amióta demens betegeket ápolok a demencia legkisebb tünetét is hamar felismerem, meglepődnél, hogy mennyi a demens.

A nyuggerek akik az angyunkra mennek, az esztékéban, a vonaton, vagy a saját családunkban, többnyire már demensek, persze a gazdagok, vagy híreksek nem, azok alzheimeresek, mert azt urasabbnak tartják, pedig ugyan az pepitában.

Itt lehet levélben választani. Egyszer egy begemnek a lánya töltötte ki a papírokat: A mama mindig a zöldekre szavazott, akkor húzzuk be most is a zöldeket.
Pedig tudom, hogy a csaj, SDP szavazó, utálja Merkelt, és az Internacionálé a csendgő hangja. De itt az ilyesmit tiszteleben kell tartani, ez csak nekem fura, de hát én magyar vagyok.

la paloma de la rosa 2011.01.24. 21:19:05

@Professor Pizka: @altoid: A bélyeggyűjtemény már nem menő. Nade egy gerundium, pláne egy gerundivum! Na, az már valami!

Egyébként meg nem kávé! Galamb! Ráadásul rózsaszín.

Modor Tibi meg seggberúg minket, hogy egymás szédítésével szétoffoljuk a témát.

escargot 2011.01.24. 21:23:37

@la paloma de la rosa: Ugyan már, ez a téma ma számtalanszor szétoffolódott, ezen ne akadjanak fenn a fiatalok...

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.01.24. 21:35:44

@la paloma de la rosa: volt bélyeggyűjteményem, de egyszer felszedtem egy ilyen alter csajt, és mire észbekaptam, a teljes barbadosi koronázási sorom a nyelve alatt volt. Azóta tértem át a latin nyelvtanra.

la paloma de la rosa 2011.01.24. 21:49:18

@Professor Pizka: Mekkora a latin nyelvtan használatának és a felszedett csajoknak a korrelációs együtthatója? :D

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.01.24. 21:54:36

@la paloma de la rosa: egyszer már összejött. Meg egy másik alkalommal régi francia szövegeket fordítottam egy lánynak, holott nem is tudok franciául. De ez nem gond, mert a régi franciák se tudtak.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.01.25. 07:21:27

@Brother Love: most filozofikus-depressziós hullámban vagyok, nagyon csúnyákat írnék, szval ilyenkor inkább hallgatok. Nem tudnék olyan kedves lenni, mint általában.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.01.25. 07:24:12

@la paloma de la rosa: el sem hinnéd. például ennek köszönhetően a 14 ember egyike voltam az országban, aki az argo c. filmben értette a poént az acc pont c. inf pont szöveggel:) (akkuminf, azaz accusativus cum infinitivus, még inkább tárgyeset főnévi igenévvel, azaz magyarul: görögöt győzni jöttem, plö. Nah, ha ennyit eltolsz a megfelelő közegben, az alsó hangon egy bőnyálas leszopás, csak szólok.)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.01.25. 07:30:42

@vészmadár (pica pica): ráadásul ennek a szerkezetnek az angol pornós szakzsargon beszivárgásával többedleges jelentésrétegei támadtak.
Jobbos csajoknál is lehet próbálkozni, hogyaszondja: "Recrudescunt inclitae gentis hungarae vulnera" :-)

Balance Of Power 2011.01.25. 09:28:12

@Frengi: Esetleg elitta az eszet?

Moldovanak is az agyara ment valami. Ugyanugy, mint a muvesz kortarsaik nagyreszenek.

2011.01.25. 12:20:34

@vészmadár (pica pica): Ah, ezt megértem. Jómagam annyira depressziós állapotban vagyok, hogy még arra sincs erőm, megvessem és útáljam honfitársaimat.

Balance Of Power 2011.01.25. 13:18:58

@vészmadár (pica pica): Nocsak. Ha latinul tudsz, akkor nem ertem a multkori kirohanasokat, hogy te hulye vagy a nyelvekhez. Annal az osszes nyelv csak konnyebb lehet.

noirp 2011.01.25. 13:50:19

@altoid: :) szeretem ezteta viccet :)
@Frengi: tudom, h akik "agyunkra mennek", demensek. A bajom ezzel az, h állapotukat természetesnek tekintik-nemcsak ők maguk, környezetük nagyrésze is. Nem, nem beteg, csak öreg. 2006-ban, még az indexen, sokat polemizáltam ezen egy hozzászólóval; "visítva" bizonygatta, h ez nem betegség, hanem állapot. (Az álszentségit.)
Viszont ha valaki demens, és hülyeségeket beszél ("elloptad az aranyamat"), csinál és/vagy teljesen kiszakad a világból (pl. rámcsodálkozik, h jé, egy havi vasúti bérlet 35 km-re, az 24 000 Ft?????) akkor vajon tud-e felelősen szavazni? Nem; és ugyanúgy nem, mint a kisgyerekek.

Csurka és Moldova: szvsz mindkettő az agyérelmeszesedéssel küzd. (persze ők se ismernék be soha). Nagy kár értük.

El Topo (Sgt. Elias) 2011.01.25. 14:00:36

@noirp:

Aki látta az utolsó Megasztár szériát, az láthatta, hogy Presser Pici bácsi a szemünk előtt szédült az alzheimer ölelő karjaiba.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.01.25. 14:20:17

@Balance Of Power: nem figyeltél akkor múltkor sem: én szavakat nem tudok megjegyezni. A latin ugye holt nyelv, ami azt jelenti, szótárral kell tudni fordítani latinról magyarra. Nekem ideális, mert a nyelvtant érteni kell, az megy, a szavakat meg kikeresni, nah az is:)

2011.01.25. 14:25:06

@noirp: Nekem sem a demens betegekkel van a bajom, hanem a hozzátartozókkal. Az már eredmény, ha egyáltalán elismerik, hogy demens a papa.

Volt egy családom, nagyon csúnyán összevesztünk, a mama már hivatalosan is demens volt, nehéz lett volna tagadni (vetkőzött, meg ilyenek) de a papának még nem volt papírja róla.
Nem akartam beülni az autójába és elmenni vele Bielefeldbe az azutópályán. Láttam, hogy nap mint nap mit művelt amikor vásárolni mentünk, simán kiment a parkolóból a teherautó alá, meg ilyenek. Ez volt novemberben, áprilisban meg is halt, de áh, ő nem volt demens. Itt nem kell orvosi a jogsihoz, itt a jogsi egy életre szól, a 100 éves betegem is büszke volt rá, hogy nem adta le, neki még meg van 1935-óta (szerencsére amióta megvakult nem vezet, de vezethetne.)

Mindenki nyomja a fitnesst, hogy fiatal maradjon, de azt elfeljti, hogy az agynak ugyan úgy kell a "gehirnjoggig", mert amikor már beindul a folyamat akkor késő.

Nálunk 40 felett már nem hajlandók tanulni az emberek, pedig még akkro sem lenne késő egy akár első diploma is, de új szakma, vagy más képzés még nagyon bele férne nyugdíjig.

Lehet, hogy Csurka már gipszes egy kicsit, de szerencsére az utóbbi 20 évben már nem is nagyon írt semmit, amit addi az meg nagyon tuti. Nekem a Létezés technikák volt a túlélő kalauz a régi rendszerben.

noirp 2011.01.25. 14:52:56

@El Topo (Sgt. Elias): Nem láttam, de simán el tudom képzelni...

Balance Of Power 2011.01.25. 15:01:23

@Frengi: A Magyar Forumba eleg sokat irt :)))) Talan a mai napig, ha egyaltalan letezik meg az ujsag.

noirp 2011.01.25. 15:06:34

@Frengi:
"Nálunk 40 felett már nem hajlandók tanulni az emberek, pedig még akkro sem lenne késő egy akár első diploma is(...)"
Sajnos igaz, nagyon igaz. "Minek az má' nekem", "úgyse fog már a fejem", "öreg vagyok már én ehhe'" (40-50 évesen? wtf??) vö. "négy láááb jóóó, két láááb roooossz". Aztán furcsán néz, mikor kikúrják a munkahelyéről.
Most ugyan nem tom, hol a "nálunk" :)), de ez, gondolom, németbe' is megvan...
Ehhez hozzájön még --soha nem értettem am az okát--a rettegés minden újtól. Nagyon sok emberben megvan körülöttem is. Ami új, az rossz. Jelszó: "Bezzeg, amikor..." A tragédia az, h ezt munkaképes korú emberek sóhajtozzák.

'Mindenki nyomja a fitnesst, hogy fiatal maradjon, de azt elfeljti, hogy az agynak ugyan úgy kell a "gehirnjoggig", mert amikor már beindul a folyamat akkor késő.'

Az agyat fenntartani nehéz :) :)
De ez (h az agyjoggingot elfelejcsük) ismerős, sajnos. Nagyapám élete végéig tízesével nyomta a legdurvább keresztrejtvényeket. Nagyanyám ezt teljes hiábavalóságnak tartotta, örökké ment a veszekedés, mert a gyomlálás jobb, mint a rejtvényfejtés, ugye.
Sajnos Nagyanyámat is elérte aztán a dementia senilis és ebben bizony vastagon benne van, h. 50 fölött bevágta maga mögött a mentális kiskertajtót.
Félre ne érts, nagyon sajnálom azokat, akik (sokszor 1-2 év alatt) elvesztik az összes emléküket a latin igeragozástól a villanykapcsoló kezeléséig; mert ennél durvábbat elképzelni se tudok, ez az egyéniség elvesztése is.
A baj ott van (ahogy írod te is) ha a hozzátartozó virnyog, hogy ez nem betegség.

noirp 2011.01.25. 15:07:23

@Balance Of Power: Önparódiának tán nem rossz :) :P

2011.01.25. 15:10:21

Érdekes, hogy kiről mit jelentettek a III/III-nak, Csurka annyira link volt, csak a lovi, meg a pia, teljesen ártalmatlannak tartották, de érdekes, hogy Gyurkóról is jelentettek, na ő volt a másik véglet.

Őt 90 után teljesen leírták, pedig nem írt rosszul, én legalább is kedveltem,ha majd egyszer az unokáim kíváncsaik leszenek rá, hogy milyen világ volt akkor, javasolni fogom nekik a Faustust doktor..stb-t .

Moldova szerintem kokler, zsidónak is csak félig zsidó, kmunistának meg most nem divat lenni, legalább is nem ennyire. Az emberek mindig vevők arra, ha valki meg modja a frankót, de az utókor az nem lesz hálás érte.

noirp 2011.01.25. 15:11:29

@Frengi: Csurka szvsz nem _kicsit_ gipszes (Moldova szintúgy). Párhuzamosan, élő egyenesben láthattam mindkettőjük elborulását.
Csurka eljutott a Létezéstechnikáktól (kösz :)) a Magyar Fórumig, Moldova -mondjuk-A szent tehéntől a Kádár sírjára hordott virágokig.

Duuuuuuuuuuuuuuuurva. Csurka színdarabot írhatna a két párhuzamos életrajzból.

Asszem különben mindkettőjüknél fontos, h van körülöttük egy (akkora-amekkora) nyáj, ahonnét megerősítés jön a hülyeségeikre, ahol még érezhetik: _valakinek_fontosak.

noirp 2011.01.25. 15:15:04

@Frengi: Moldovában '80 után egyre erősebb lett a hatalomhozdörgölőzés, ezt nem szerettem benne. (N. B. a 3 legkeményebb szociográfiáját 68-79 közt írta...)
2000 után meg szvsz már egyszerűen nem _tudott_ a dolgokhoz hozzászólni.

noirp 2011.01.25. 15:16:07

@Balance Of Power: Megvan, jó egészségben, mármint az újság :)

escargot 2011.01.25. 15:16:37

@noirp: A magyarázat az lehet, hogy az új az kockázatos: megváltozott helyzetet teremt, amihez alkalmazkodni kell, és ebben nem a lehetőséget, hanem a veszély lehetőségét látják. Hasonló a helyzet a mindenféle mássággal, de azt a legtöbb esetben legalább meg lehet verni.

noirp 2011.01.25. 15:22:53

@escargot: Valóban.
Nagyon öreg embernél meg is értem ezt a hozzáállást. De velemkorú vagy fiatalabb embernél "kicsit" kevésbé. Lehet, h kényelmesebb elüldögélni a langyos szarban, ha kinn a parton hideg van; de ettől a szar még szar marad, hiába langyos.

A "más"=verjük meg" _áttitűd_ meg nekem szimplán éretlen és műveletlen embert jelez--lett légyen neki akárhány diplomája.
Persze, tudom. a buta ember sokszor veszélyes. Ez van.

escargot 2011.01.25. 15:29:52

@noirp: A nép többsége buta és kényelmes (avagy lusta, testileg, szellemileg, ambícióban), életkortól függetlenül. És olykor veszélyes. Így jártak, így jártunk. (És igen, ez valószínűleg országfüggetlen, csak van, ahol többet tudnak kihozni belőle.)

2011.01.25. 15:32:25

@noirp: Moldova szatíráiból, riportjaiból egy-egy mondat a baráti körben szállóige volt.

"Menj haza, Dili!" mondtuk, ha valaki nagyon nagy hülyeséget mondott-csinált, vagy csak szimplán hülye volt. ("Tíz év körüli, meztelen cigánygyerek tűnik fel, egy szál gumicsizmában, lelógó hímvesszőjével játszik. Menj haza, Dili - szól rá O. csendesen." - M.Gy.: Legyek lándzsa!)

Kár, hogy egy vén hülye vált belőle, még az életrajzi könyve is csak egy rakás sértett önigazolgatás.

Egyetértek azzal a vélekedéssel, hogy legsikerültebb regénye a Negyven prédikátor.

2011.01.25. 15:37:59

"A másik putriban öreg cigány fekszik az ágyon.
– Mi baja van?
– Vérnyomás miatt.
Az ágy fejénél a deszkapolcon hétdecis cseresznyepálinkás üveg áll, O. nézi és bólogat.
- Ez, persze, használ vérnyomás ellen.
– Igen, azt mondták, hogy fokhagymával igyam együtt, de én így jobban bízom benne.
– Hát akkor csak így tovább, jobbulást, bátyám."

2011.01.25. 15:39:29

@Brother Love: Na, hogy megtaláltam, íme pontosan:

"Hirtelen egy tíz év körüli cigányfiú lép elő a környező bozótból, egy gumicsizmát leszámítva semmi ruha sincs rajta, lelógó hímvesszőjével játszik.

– Menj haza, Dili – mondja neki csendesen a tanácselnök."

noirp 2011.01.25. 16:03:26

@Brother Love: Nem tudtam, h. ez szállóige lett.
"legsikerültebb regénye a Negyven prédikátor."

IGEN.

Még talán Az elbocsátott légió is.

szvsz a legjobb műve A szent tehén, bár az nem szépirodalom, ugyi. Akit a mozdony füstje megcsapott szintén.

2000 után az egyetlen használható eresztése--számomra--az Éjféli napsütés volt, ezt ajánlom neked is.

Az önéletrajzi könyve-első 3 kötetét olvastam-sztem egyszerűen híg fos, hangsúllyal a _híg_ jelzőn.

3 kötetnyi eü. riportja is. Egyszerűen kifolyt a téma az ujjai közt.

Megöregedett, elmeszesedett, kár érte.

noirp 2011.01.25. 16:04:00

@Brother Love: Ó anyám. Erre is emlékszem.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.01.25. 16:06:25

Amúgy fülkeforradalomtól és hasonló baromságoktól eltekintve, szerintem igaz az, hogy nagyjából most fejeződik be a rendszerváltás. Egyszerűen azért, mert azok a "nagy emberek" a politikában, kultúrában, médiában stb, akik még a cucilizmusban lettek azok, akik, és gyakorlatilag az elmúlt húsz évben is meghatározóak tudtak maradni, most jutottak el a szenilitásnak arra a fokára, hogy már senki sem veszi komolyan őket. Az új generáció, aki átveszi tőlük a stafétabotot, lehet hogy nem lesz jobb, de már nem lesz köze a Kádár-rendszerhez.

medvedr 2011.01.25. 16:10:28

@noirp: Még a Végtelen vonal is jó. A többi meg,.... igazad van.

2011.01.25. 16:10:38

@noirp: a helyzet az, hogy megírta a párhuzamos életrajzot: erről szól a Döglött aknák.

az meg, hogy az újtól félünk az természtes, az a nem mindegy, hogy ezt a félelmet hogy küzdjük le. Hajt-e bennünket a kíváncsiság, vagy más erős motiváció, és a kudarc tűrő, illetve kudarc kerülő magatartásunk vagy képességünktól is függ.

Leggyakrabban azok a legkritikusabbak kudarc esetén akik meg sem próbálták, irigylik a sikert, de az oda vezető apró kudacokat nem, vagy nem is érdekli őket.

Egyébként nagyon érdekesesek a demens betegek: nemrég volt egy tanárnő betegem, Dr, angolt és németet tanított, nem csak engem, de saját magát is kijavította ha valamit rosszul mondott, de allig lehetett megállítani, hogy a kórházi köpenyben nem menjen el színházba, mert hogy neki színházba kell menni, ott könyörögetem neki, hogy délelőtt nincs vorstellung, hát ez neki túmacs, ő egy freie Mensch, és most nem csinálhat amit akar, és folytatta angolul.

Olvasta az újságot, de soha nem ért a végére, napokig nem jutott túl a Mette-Maritról szóló cikken, de nem adta fel.

noirp 2011.01.25. 16:11:49

@altoid: "Az új generáció, aki átveszi tőlük a stafétabotot, lehet hogy nem lesz jobb, de már nem lesz köze a Kádár-rendszerhez."

Ámen.

Viszont nem tudhatjuk, mi minden marhaságot szopott be, akár félig tudatosan, az új generáció a nosztalgiázóktól, mindentvisszacsinálóktól-ha nem is vesszük komolyan a sóhajtozásaikat, a reflexeink, reakcióink nem tudni, mennyiben az övéik.

Nem vagyok optimista.

noirp 2011.01.25. 16:15:15

@Frengi: "érdekes"? hm. Így legyek én érdekes 50 év múlva valakinek a folyosón? Hogy a sisakom keresem? vagy a P. utcába akarok hazamenni Debrecenbe, mint ahogy azt gyerekként megszoktam?
Inkább fölkötöm magam az első elfelejtett dátumnál, isten bizony. Nem emberhez méltó _így_ végezni.

noirp 2011.01.25. 16:19:27

@Frengi: "Leggyakrabban azok a legkritikusabbak kudarc esetén akik..."

Igen. A verítéket a képemen nem látja, de a kezemből az oklevél/a tízmillió kéne neki, mert _az feltűnő_.
Az irigy ember azt látja, ha valaki magasan fölébe jutott, azt, h hogyan (milyen úton és mekkorákat esve pofára), nem.
Vagy tudatosan nem akarja látni.

Fehér Klárának van egy szösszenete erről az embertípusról, holnapra behozhatom, teljesen stimmt.

escargot 2011.01.25. 16:23:58

@altoid: Kérdés, hogy a helyüket átvevő fiatalabb generációban mi van: keserű frusztráció azért, mert nem tudott helyzetbe kerülni az elmúlt húsz évben, több évtizeddel elmaradott tudásanyag, ami a "nagy öregekéhez" képest korszerűnek számít, de a világban már nem, vagy valami többé-kevésbé használható és értékes.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.01.25. 16:29:53

@Frengi: "irigylik a sikert, de az oda vezető apró kudacokat nem, vagy nem is érdekli őket." - mekkora nagy igazság! Az ilyenek a siker árát meg sem látják, ha meg az orruk elé dugod (mert mondjuk adnál nekik egy lehetőséget), akkor jön a kifogások keresése. Ha te pedig végigfutod az akadályversenyt és ne adj isten elérsz valamit, akkor jön a "hát neked könnyű".

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.01.25. 16:30:59

@escargot: hát ez majd húsz év múlva fog kiderülni.

noirp 2011.01.25. 16:37:20

@altoid: "neked könnyű, mert (még) fiatal vagy"/"neked könnyű, mert diplomás vagy"/városon laksz/falun laksz
/kék/zöld/hupi/apád fia/kőfaragó/balett-táncos/...
vagy.

2011.01.25. 16:53:10

@noirp: nem gondoltam volna hogy Fehér Klárát olvas még valaki, én szerettem, jó humora volt, és remek lányregényeket írt.

Szerintem akkor már késő, én meghagytam a a gyerekeimnek, hogy dugjanak be egy öregotthonba, látogatni sem kell, mert úgy sem tartom észbe, meg úgy is elfelejtem.

jaj, most egy haldokló betegem van, nagyon nehéz meghallni, a férje itt ül mellette, halál ideges, itt toporog, pedig még nincs itt az ideje a mamának, még sokat fog szenvendni, de még nem tudja a család.

Mindig eszembe jut, hát érdemes végis küszködni, hogy ez legyen a vége? A legtöbb ember irgalmatlanul sokat szenved mielőtt meghal. Az csak a filmeken van, hogy szépen kileheli a lelkét, de a valóság az egészen más. Persze ott rosszabb, ahol még orvosilag is rásegítenek, még kezelik, operálják, szerencsére itt nem szokás, drága az orovosi ellátás, feleslegesen nem fizet a beteg kassza.

escargot 2011.01.25. 17:07:00

@noirp: és ezek még csak a legális és etikus opciók, eddig le sem gazembereztek vagy kurváztak.

janomano 2011.01.25. 18:12:21

@Styxx:
A lélekben lebetonozott Trianon az olyasmi, mint a szellemileg kiszilózott Jalta?

Styxx 2011.01.25. 18:16:36

@janomano:
:-)))))))
Mi több, még a pszichésen kifugázott Recsket is idesorolnám.
Zeller Ági néni kettőnk filozófiai munkásságát igazán megjutalmazhatná pár guriga hozzánk vágásával.

Muszáj lészen feltennem a Nemzettest egzisztencializmusának origóját:

Vajon etikus-e kebabsütödét üzemelteni Mohácson?

2011.01.25. 18:40:43

@Styxx: szerintem ez a kérdés már akkor túlhaladott, amikor az irhajáratok mentek Isztambulba.

szellőláb 2011.01.25. 20:52:52

@noirp: Moldova fiatalkorom kedvence volt. (elsősorban a szatírák) Amikor Az Őrség panasza megjelent, (1974) nem bírtam elolvasni. Talán 1-2 év múlva került újból a kezembe, és akkor beleszerettem az Őrségbe. Az én fejemben az Őrség bármilyen említése azonnal Moldovát hozza elő. A rendszerváltás utáni(általam ismert) munkái szerintem meg sem közelítik a korábbiakat. Láttam néhány beszélgetését Verebessel. Hát, nem tudom, melyikük volt kínosabb.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.01.25. 20:56:06

@Frengi: Nagyfatert a világháború után sofőrnek igazolták, kb akkor vezetett autót meg teherautót, azóta csak motort. A jogsija (ki tudja miért) 2055-ig va n meghosszabbítva.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.01.25. 21:10:21

@Brother Love: az a szörnyű, hogy hogy azóta pont ez van, amikor a tanácselnök izé polgármester viszi el a női Dilit kaparásra mikor megint felcsinálja vki... 2010-ben.

szellőláb 2011.01.25. 21:15:22

@altoid: A rendszerváltás akkor fejeződik be, ha mondjuk az én generációm is kihal. Én többet éltem az átkosban, mint amennyit ebben a szép új világban. Kell még egy pár év, mire döntetlenre hozom az eredményt, hacsak le nem teszem addig a kanalat.
(vagy ami még rosszabb, hogy Frengire szorulok)
Lehet szidni mindenféle politikust, de az tény, hogy egy még jelentős tömeg a szociban szocializálódott, és azt soha el nem fogja felejteni. (Egyszerűen nem lehet)

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.01.25. 21:27:39

@szellőláb: Szerintem az önmagában nem gond, ha valaki az "átkosban" nőtt fel. Miért is lenne az, ez a mostani rendszer sem a tökély, nem igaz? A baj az, hogy azok az emberek, akik akkor megcsinálták magukat (az ott sikeres módszerekkel, ugyebár), eddig sikeresen elzárták az utat a tűzhöz az új generációk elől (nagyjából ugyanazokkal a módszerekkel). Hát ezért maradt el az igazi rendszerváltás, mert nagyjából ugyanazok az arcok, ugyanúgy viszik a dolgokat, mint annó. Hét éve élek külföldön, de ahányszor hazamegyek, mellbevág hogy egyszerűen SEMMI sem változott, HÉT kibaszott év alatt sem!

szellőláb 2011.01.25. 21:29:46

@altoid: Öcsécském! Én azt a hét évet itthol néztem végig. Szerinted melyikünknek kell mérgelődnie?

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.01.25. 21:32:59

@szellőláb: hát szerintem mindkettőnkek megvan rá az oka. Eredetileg én sem úgy terveztem, hogy ilyen sokáig kint maradok...

szellőláb 2011.01.25. 21:39:36

@altoid: Tudod mit? Ne mérgelődjünk! Tegyük meg ami tőlünk telik, a többi meg le van baszva

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.01.25. 21:45:27

@szellőláb: Igazad van, csak ez a poszt tényleg remekül visszahozta azt, hogy mi mindent hitt el az ember húsz év alatt, hogy a végén ugyanazt a lófaszt kapja meg análisan, amiről 89-ben már úgy tűnt, végleg a múlté... Ez azért nem kicsit lehangoló.

szellőláb 2011.01.25. 22:03:50

@altoid: Az. És akkor most mit kéne csinálni? Siránkozzak én is? Attól még nem lesz jobb. Teszem, ami tőlem telik, nem várok "ezektől" semmit, és nem csalódok nagyot. 20 év alatt ígértek már mindent, de ha nagyon megszorulok sem Frank, sem Viktor nem fizeti ki a gázszámlámat. A szomszéd, vagy valamelyik még megmaradt barátom előbb. Fentebb Moldovát emlegettük. Tőle hallottam: ha együtt indulnánk a sivatagba, nem bíznám rá a kulacsomat. Na. Egyet, csak egyetlen egy politikust mutasson valaki az elmúlt 20 évből, hogy ki vihetné bármelyikünk kulacsát?

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.01.25. 22:50:32

@szellőláb: Hát igen, most már én is így gondolkodom. De 89-ben kamasz voltam, és tényleg úgy éreztem, hogy valami nagy dolog tanuja vagyok. A 90-es években is végig úgy tűnt, hogy alapvetően jó irányba mennek a dolgok, ha nagy vargabetűkkel is. De persze lehet, hogy csak az ifjúkori naivitás volt a ludas. Azért nem bánom, hogy ezt mind átélhettem, de az a kár, hogy ma már tényleg csak magamban tudok hinni.

Balance Of Power 2011.01.26. 12:58:20

@Frengi: Hat az Arckepvazalt tortenelmi hatterrel c. munka utan nem csoda, hogy Gyurko 90-ben mindenki szamara vallahatatlanna valt :)))

Erdekes, hogy nem emited Berkesit, a 90-es evekben tortenelmi erdeklodesu diakkent szorakoztatott nehany regenye a(z egyoldalu, de erdekes) tarsadalomabrazolas miatt, de elborzaszto is volt, hogy valaha komoly irodalomnak szamitott.

Balance Of Power 2011.01.26. 13:01:14

@altoid: Van egy dvd amit a Fekete Doboz anyagaibol raktak ossze, ebbol a fiatalok szamara is erzekelheto, szinte tapinthato az az euforikus hangulat, ami a 80-as evek vegen uralkodott itt. Vagvolgyi B. 1989 c. konyve is zsenialis - szinte irigylek mindenkit, aki mar felnott fiatalkent elte at azt az idoszakot.
Masfelol viszont egyaltalan nem banom, hogy most vagyok felnott fiatal.

2011.01.26. 13:38:53

@Balance Of Power: az arckép vázlat 3/4 részét Kádár írásai teszik ki, a többi jól lenne megírva, de hát csak a forrásra hagyatkozhatott, ezért a hitelséghez fér némi kétség.

Gyukóért kár, ha haza megyek előveszem a Fausztuszt, hátha találok benne még érdekeséget.

Berkesi egyszerűen szar, semmi köze a valósághoz, ponyva irodalomnak is silány. Az élet nem ilyen volt, vagy ha mégis, csak nagyon keveseknek, de inkább nem. Én 14 évesen olvastam, mert azt mondták, hogy vann benne dugás, volt, de nem sok.

Még Munkácsi Miklós Dögkeselyűje is olvashatóbb.
Izgalmas, és telejen jellemzi a kort, de a helyzet ma is ez. (megjegyzem nálam a Holtak kalendárumával dobott nagyot, a többi csak fiatalkori zsenge, kivéve talán a Dögkeselyűt, mert az regénynek is kiválló, és a film a mai napig nézehtő.)

Szivási dettó. Szörnyű, hogy miket olvastunk annak idején.
Még jó hogy az összes külföldi Nobeldjas és komunista-zsidót lehetett itthon olvasni.(Nagyvilágban jelentek meg, aztán az Európa zsebkönyvekben kiadták, jó volt. Graham Green, Sinclair Luis, Hammnigway, Dürenmatt - azt vittem a szülőszobára, hogy elterelje a figyelmet, nagyon izgalmas volt.)

Ettől még Wass Albert is jobb író.

noirp 2011.01.26. 13:46:26

@Balance Of Power: A 60-as években Berkesi volt a legjobban kereső író. Előkotrom a listát egy régi Rubiconból, úgyis ígértem Frenginek is Fehér Klárát a könyvszekrényből.
A harmadik helyezett-asszem-Szenes Iván.

Berkesinél a "nagy munkás-olvasótábor"-ra hivatkoztak a jóelftársak. ühüm, csak attól még nem lett olvashatóbb. :)

noirp 2011.01.26. 13:49:38

@Frengi: Amin megdöbbentem: anno az Európa zsebkönyvek simán kihozta a Fahrenheit 451-et (ez a kiadás van meg nekem is). Peeeeeerszeeee, nyilván azzal a felhanggal, hogy olvassátok gyerekek, ilyen a zámerikai társadalom.

Holott szvsz akármelyik magába szédült diktatúra kapható némi könyvégetésre, munkavállaló is akad hozzá bőven.

Balance Of Power 2011.01.26. 14:24:16

@Frengi: Az 1/4-e meg hanyingerkelteto seggnyalas, meg 82-es szinten is. Mondjuk ugyanez a Gyurko csinalta meg az Egyetemi Szinpadot is meg az elso avantgarde szinhazat.

Berkesit olvasni nekem kicsit olyan, mint amikor a sematikus propaganda filmhiradokat nezem, nagyon szorakoztato es fenntartasokkal tortenelmi forras is.

@noirp: A majmok bolygoja is megjelent a Kozmosz konyvek sorozatban :)) Nyilvan mert kapitalizmus-kritika. Bezzeg az 1984 az nem jelenhetett meg ;)))))

2011.01.26. 16:44:53

@Balance Of Power: Ez egy külön történet, hogy milyen könyveket engedtek megjelenni.

Egyszer egy német kollégnőnek meséltem, hogy az Elfújta a szél be volt tiltva. -De miért? - Miért? Csak? Hát ez ez, hogy ti mindenben a logikát keresitek, a Zsivágó is be volt tiltva. De miért? Csak, mert be, és kész.

Egyébként az s sokat számít, hogy hogy olvassa az ember a könyvet, nekem a Csendesek a hajnalok nagyon teszett, csodálkoztam is hogy ez hogy ment át a cenzúrán. A filmben már van propaganda, de a könyv az nagyon ütős. (azt a részt, amikor az örmester azt mondja, hogy érzi a német kultura szagát, mert a német felderítők az erdő közepén kávét főznek reggelire, elmeséletem a német kollégáknak, jókat röhögnek rajta)

Vagy ott van a Hurrá nyaralunk, a film, tökéletes, de minden, a casting, a vágás, minden, elaludt a cenzor. Bár a film bár hol, bármelyik országban játszódhatna, az emberek nem változnak. (lám, én is mindig azzal jövök, hogy "amikor én kicsi voltam"....már szegény Inocskin pajtás is be sokallt tőle)

Balance Of Power 2011.01.26. 16:55:32

@Frengi: Szerintem viszonylag egyszeru, ha mai szemmel nezzuk es ismerjuk a kort. Dolce vita - a dekadens nyugati ertelmiseget figurazza ki, mehet; Aranypolgar - egy kapitalista sajtomagnas eletutjat figurazza ki, mehet; Elfujta a szel - polgari giccs, nosztalgiat ebreszt a haboru elotti idok irant, nem mehet. Stb. Persze mindez a cenzor ertelmi szintjetol es az aktualis iranymutatasoktol fuggoen.

Amennyire tudom, Aczel egy kimondottan muvelt, ertelmes faszi volt, aki igyekezett naprakesz maradni es megprobalta erteni a modern dolgokat is. Lehet hogy szive szerint sokkal tobb minden atengedett volna, mint amit lehetett.

noirp 2011.01.26. 17:10:38

@Balance Of Power: Azám, a Majmok bolygóját is olvastam Kozmoszos kiadásban.

Jegyezzük meg, h a rendszerváltás előtti fő scifi-szakértő Kuczka is kemény kommunista vala; legalábbis (nem SF tárgyú írásaiból) nekem ez jött le.

2011.01.26. 17:59:49

@Balance Of Power: Az Elfujta szél arról szól, hogy mindig olyan partner iránt vágyakozunk, aki elérhetetlen, mert az mindig más elérhetetlen partner iránt vágyakozik: a nő, akiben van egy kis spriritusz nem a kalandort szerti, mert az hasonló hozzá, hanem az álmodozót, a kalandorak a finom úri lány az elérhetetlen (Melanie), a kuplerájos nő a kalandorba szerelmes, mindenki mást akar, mert nem ismeri eléggé önmagát, magát többre, vagy kevesebbre tartja.

A Dirty Dancingnak is ezért töretlen a sikere, a csóró táncosnak az úri lány jelenti a kalandot, az úri lány a táncost, megkapják ugyan egymást, de a körítés nélkül, úgy meg nem ér az egész semmit, a fiúnak nem elég a lány, az is kell, hogy a papa emberszámba vegye (dugni dughatna akárkivel), a táncos lánynak az egyetemista kell, de a kettejük közütti társadalmi külöbség áthidalhatatlan.

Nézzük a filmet most is, mert ma, itt, velünk sincs ez másképp. Akik ki tudnak ebből a körből szállni, azok szerencsések, mások meg életük végéig keresik az igazit.

Örök darab mind a kettő, mint egy Chanel kosztüm.

Nem kell ebbe politikát belemagyarázni.

Veder1 2011.01.27. 01:44:51

Hát Tibi, ezt nehéz lesz ezek után überelni. Grat!

Veder1 2011.01.27. 02:42:36

A hozzászólások meg még jobbak, végére értem, alszom.

Balance Of Power 2011.01.27. 08:57:40

@Frengi: Te mondtad, hogy be volt tiltva az Elfujta... Tehat a cenzor talalt benne valamit. Modjuk a maga idejeben (1939 talan?) tuti ment nalunk is a moziban es sokan emlekeztek is ra kesobb.

csi szi 2011.01.31. 09:46:35

@Balance Of Power: Aczél 90-ben halt meg, de még szavazott az elsőszabadon, a madaras pártra. Legalábbis ezt nyilatkozta. Tényleg nem volt buta.

csi szi 2011.01.31. 09:55:40

@noirp: Kuczkát a kultúrpolitika száműzte a sci-fi területre (amit nem tekintettek igazi irodalomnak), mert ellenzékieskedett 56 körül. Szóval lehet, hogy az írásaiból az jött le, hogy komcsi, de lehet, hogy csak így kellett vezekelnie. Valójában csak kényszerpálya volt számára a sci-fi vonal, igazából nem is szerette a műfajt szerintem (legalábbis eredetileg), de ahhoz képest becsülettel dolgozott, íróként, kritikusként nem volt nagy lumen (az írásai elég gyengék, unalmasak voltak), viszont a Galaktika létrehozása meg a Konzmosz fantasztikus könyvek nagy érdeme neki.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.01.31. 10:43:22

@Frengi: más szempontból elemezve: az elfújta a szél sé a dirty dancing is lónyál, cukormázzal és sziruppal nyakonöntve, béna-szar színészekkel (igen, az elfújta a szél színészai szarok, körülbelül úgy túljátszanak mindent, mint egy maimagyar sorozatszínész, műmájer ripacskodás, ahol az érzelem szó azt jelenti, hogy vésővel az arcodra erőlteted az adott mimika karikatúráját).

csajfilmek, nah.

a_fater 2012.02.23. 14:48:53

Amikor ugyanaz az ember, aki 2006-ban azt mondta, "megérdemelte a tömeg, hogy széjjelverjék" elkezdett 2010-ben szemkilövő rendőrözni, akkor szóvátettem, hogy ez gáz. Erre a válasz az volt, hogy "változott a közhangulat".

Na most, ezért jobb fizikus szakon egyetemet végezni. A közhangulat változik, de Newton törvényeinek érvényessége nem ettől függ :-)
süti beállítások módosítása