Olvasói rovat - Vonatok népe

2011/01/22. - írta: Modor Tibi

Sziasztok, Modorosok!

Rendszeres olvasója vagyok a blogon megjelenő mesterműveknek, és igen, bevallom: sokszor magamra ismerek. Munkámból kifolyólag elég sokat utazom vonaton és elég jól kiismerem az ott rendszeresen vagy csak alkalmilag közlekedő embereket.

Üdvözlettel: a Hisztis

 

 

-melós: általában farmer vagy valamilyen céges gatya, műbőr kabát, pulcsi, baseballsapka és fekete, vagy valami sötét színű, vállra vehető táska, ami tartalmazhat néhány doboz sört, sportújságot, rejtvényt, esetleg kártyát. Majdnem mindig ugyanazzal a vonattal jár, mindig ugyanott ül. Ha elfoglalják a "helyét", akkor bosszús lesz, egyébként nem kötekedik, nem bírja kivárni, hogy megálljon a vonat és leszálljon, már a peronon rágyújt - nem törődik azzal, esetleg mások is vannak ott, és zavarja őket. 

-diák: alapfelszereltségéhez tartozik az mp3-4-lejátszó, okostelefon, legutóbbi divat szerinti cuccok - akkor is, ha megfagy benne. Egy-két hangoskodó lehet köztük - van olyan is, aki képtelen a kulturált utazásra (sáros cipő ülésre felrak, ha legközelebb beleül és a vadiúj fehér farmer retkes lesz, akkor persze nagy hisztéria),a félórás vagy 40 perces út alatt fél doboz cigi vécében való elszívása, öt-tíz perces késés esetén fél órát sorban áll az ügyfélszogálaton vagy az információnál - és még egy óráról elkésik.

-kollégista: nagy utazótáska vagy bőrönd, több kajásszatyor - és az egész család, de legalább anyuka vagy apuka kíséri ki a vonathoz, és segíti fel a holmiját (amivel a leszállásnál kínlódik), körberakja magát mindenféle nélkülözhetetlen újsággal, jegyzettel / könyvekkel, és tíz perc múlva már alszik is.

-nyugdíjas: már a vonatindulás előtt háromnegyed órával benn ül a vonatban, elhelyezi a poggyászát, mindenkitől kérdezősködik, hogy ez az a vonat-e. Majd megnyugodva előveszi a kockás konyharuhát, kenyeret, szalonnát, paprikát, paradicsomot és megreggelizik/ebédel/vacsorázik. Szívesen és sokat beszélget más utasokkal, mesél "bezzeg amikor még én fiatal voltam, minden másként vóót". Ha esetleg valami miatt késés van (elég gyakran van), ő siet a legjobban, mert ő nem ér rá - és egyébként is "ne játsszon a vasút az én drága időmmel".

-biciklis: utolsó pillanatban érkezik, szlalomozva kerülgeti a peronon gyalogló embereket, és mindig oda szeretné feltenni a bicót, ahol biztos útban van. Ha erre felhívod a figyelmét, közli, hogy köteles lenne a vasút minden vonatba legalább egy biciGliszállító kocsit tenni (néha igaza van, főleg nyáron) Télen-nyáron mindenhová így közlekedik, testhez simuló anyagból készült ruhát hord, csak bizonyos távolságok leküzdéséhez veszi igénybe a vonatot.

-külföldi turista: jegyekkel és útikönnyvel a kezében érkezik - hatalmas hátizsákkal, ami néha nagyobb, mint ő maga, és mindenféle dolgok lógnak rajta: egy pár cipő, rozsdamentes acél bögre, hálózsák és polifoam, néha még sátor is. Fényképezőgép szigorúan a nyakában, félig üres ásványvizes flakon a másik kezében. Hálás minden külföldi (angol) nyelvű mondatért és tájékoztatásért, mert gyönyörű anyanyelvünket a legritkább esetben beszéli, viszont általában csak magyar nyelvű táblák vannak az állomásokon elhelyezve .

70 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

G_P 2011.01.22. 17:49:54

Egész jó lett, kérem! =D

+1:

A csaj, aki laptoppal/macbookkal az ölében, sznob arckifejezéssel gépel, nemzetbiztonságilag fontos dolgokat írva és kutatva az internten (legalábbis arca ezt árulja el). Egyedül ül a hatszemélyes kabinban, ha megkérdezed, hogy van e szabad hely, savanyú képpel közli, hogy igen, hisz nem tehet mást. :)

Veronka 2011.01.22. 17:50:47

Középiskolába kellett 20 percnyit utaznom. Persze rendszeres társasággal, rendszeres helyen. gy ember kiment félre foglalni, a többi az utolsó pillanatban esett be. Az egész vonat ismerta a másikat, mert reggel 3/4 7-kor milyen idegen utazgatna? Házik írása és ellenőrzése, párhuzamos osztályokba járók kikérdezése a dogákról. Akkoriban nagy divat kézi kötögetés. Falvak, kisvárosok keltek így útra. Csak az volt a hátulütő, hogy esti programra nem lehetett maradni. (Kocsi nem nagyon volt, és az apukák se hurcolásztak volna)

G_P 2011.01.22. 17:57:14

+

A 2 vagy több srác, akik fővárosiak, ritkán utaznak, ezért átérzik a FEELINGJÉT a vonatozásnak. Jelentőségteljesen ülnek le, szakszerűen bámulnak ki az ablakon, és hamar előkerül valami dobozos sör, vagy bor is. Extrém esetben telefonról zene - bár ez inkább a balatoni vonalakra jellemző. A táskákban további üvegek csörögnek, minden csörrenéskor egymásra vigyorognak. Ha egy megállóban nagy csend van, a társaság hangadója nem hagyja ki a kötelező poént, vagyis cimborája beégetését, jó hangosan:

"HORVÁTH, LEGALÁBB KINT FINGOTTÁL VOLNA"

A háttérben ekkor nyugdíjas-szuszogás és halk kuncogás korosztálytól és jellemtől függően, reakcióképpen! :)

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2011.01.22. 18:36:47

sztem meg kurva sok néptípus kimaradt.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.01.22. 18:57:00

Régen a Nyíregyre járó intercityn voltak ilyen asszonyságok, olyan ötvenesek, lilára festett hajjal, hatvankettőtízes nokiával, egyedül viszik a bivalybasznádi kocsmát, turkálósboltot, gazdaboltot. Kivették gebinbe az önkormányzati konyhát, a tiszaparti büfét.
Felhúztak egy emeletes házat...
De aztán Pista egyre többet ivott.
Nem várt többet, beadta a válópert, amikor Pista megütötte, elkeergette a háztól.
Két lánya van. Az egyik főiskolát végzett, két gyereke van, néha hazajárnak. A másik egyetemre jár fogorvos lesz, nem lesz ilyen kutya élete, mint neki.

És ezt szép lassan blues tempóban meséli, hogy az ember szinte hallja a gitározást.

Noked-Lee 2011.01.22. 18:58:43

@G_P: jaja, nincs is jobb, mint jól berúgni egy balatonparti vonatozás közben! :)

2011.01.22. 19:09:09

@Professor Pizka: ne bassz, hatvankettőtíz nokia meg régen, 10-11 éve?:)

Én imádok nemzetközi IC-el utazni, részegen hőzöngő germánus tinédzserekkel:)

Mitya Ivanov 2011.01.22. 19:18:20

hajnali ötkor induló gyorsvonat nagy egyetemi városból egy másik nagyvárosba, a tanulásban megfáradt ifjúság a csütörtöki buli (mert már ugye vége a hétnek:)) után feltámolyog 4 kor a még üres vonatra és fülkénként ketten elfekszenek aztán alszanak. A később érkező felszálló melósok, melósnénik pedig örjöngenek, hogy milyen fáradtak már ezek a fiatalok, hát persze hiszen diákok!
Dombóvár magasságában persze már át kellett adni a helyet, de csak annak, aki képes volt elviselni a pálinka+ sör+ hagymázsírosdeszka +sültkolbász miatt keletkező kipárolgásokat a fülkében.

Herbert Putzenschramm 2011.01.22. 19:22:11

@G_P: Bazmeg, ebben 100%-ig magamra ismertem, egyedüli bökkenő, hogy a haveri körben nincs Horváth vezetéknevű :D

totyizselé 2011.01.22. 19:27:38

Ez most gyenge lett. Érintőleges, és vajmi kevés modorosságot mutat fel: a sáros cipőt ülésre rakni nem az, hanem sima bunkóság.
A bicajosok meg már csak ilyenek, szűk a ruhájuk.

Nekem minden vonatút alkalmával hallótávolságba kerülnek olyan csajok, akik útitársuknak bármilyen hosszú úton folyamatosan nyomják a baromságokat, önmagukat roppant fontosnak és okosnak feltüntető tenyérbemászóan irritáló hangnemben. Valószínűleg a beszélgetőtárs (azaz hallgatóság) is a faszba kívánja őket, de én biztos.
Találkoztam olyan anyukával, aki három lányát folyamatosan terrorizálva és stresszelve, arcán hatalmas világfájdalommal nyomta végig Soprontól Budapestig. Rossz volt nézni, szegény lányokat nagyon sajnáltam. Ilyenkor is jó szolgálatot tesz a zene, legalább alábbhagy a roppant erősen rámtörő beszóláskényszer.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.01.22. 19:30:43

@Hadrian77: ja, mióta olcsóbb kocsival menni, eltűntek.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.01.22. 19:37:50

@totyizselé: namost képzeld el, ha nem javítom a helyesírási hibákat... :D

pisces 2011.01.22. 19:50:50

Nekem a kedvenceim azok a hölgyek, akik ilyen konyharuha szerű kendőt terítenek az ülésre és arra ülnek. Már megint nem takarították ki a kupét és ki tudja ki ült itt előttem?!
Majd elővesznek egy Romanat és bele temetkeznek. Néha egy-egy könnycseppet elmorzsolnak a meghatóbb jeleneteknél.
A másik egy társas játék:
Meleg/büdös van, húzd le az ablakot!
Fiatal ember húzza fel az ablakot, mer' a cúg leviszi a fejem!

voripeter 2011.01.22. 19:54:24

Húúú én kollégista voltam, bár nálunk nem volt külön kajásszatyor, inkább a többi cuccon spóroltunk, hogy beférjen minden az utazótáskába. Meg cipelje a fene azt a sok cuccot a kollégiumig. Volt az 45-60 perc gyaloglás is (tempótól függően). És ezért kikísérni sem kellett.
A nyugdíjasokban a "félórával előbb kijövök az előtérbe, nehogy lemaradjak a leszállásról" típust utáltuk, amikor a teljesen tömött hazafelé tartó pénteki vonaton, (amit épphogy elértünk utolsó óra után) kimászik az előtérbe, ahol amúgyis ott szorong már 15-20 kollégista csomagjaikkal együtt. És amikor félrehajolok valahogy, hogy átengedjem, akkor a kis helyen megáll, ahelyett, hogy továbbmenne.

Nadiposzi (törölt) 2011.01.22. 20:08:36

@Modor Tibi:
Namost nem akarok senkit bántani (tehát fogok), de ez helyett a poszt helyett ki írhattad volna, hogy mai témánk: a vonatozás.
Egészen avantgard poszt lenne, és nem kéne nyögvenyelős sületlenségeket tova görgetni egy-két jobb komment előtt.

Judea · http://roleplay.blog.hu 2011.01.22. 20:12:24

Én már voltam szinte minden. Kollégista, hétvégén hazajárós dolgozó. Kiránduló, bár alkoholt nem cipeltem magammal. Jócsaj meg mami biológiai okokból nem lehetek. (Hála Istennek.)
Kollégistaként főleg buszoztam, de néha befigyelt egy vonat is ha nem volt más. Győr-Veszprém 2óra 40 perc, halálgyilkos, pedig a távolság nem indokolja. (Busszal 1 óra 50, kocsival 1,5 óra.)
A legdurvábbak a nyári melegben zsúfolásig izzadós meg a téli havazásos 4 órás Veszprém-Budapest.
Néha az ember kifog beszélgetősöket, én nem szoktam idegenekkel, de ha valaki beszélget azt kénytelen meghallgatni. Egyszer volt egy programozó gyerek és a játékfejlesztő cégekről mesélt a haverjának. Na az érdekes volt számomra.
Meg a néni a kiskutyával, szabályos allergiás reakciót váltott ki belőlem. Ki kellett mennem, mert taknyom-nyálam egybefolyt. Pedig nem is vagyok érzékeny az állatokra, valszeg összeszedett valami parlagfüvet.

2011.01.22. 20:20:25

@Judea: azért a Győr-Veszprém az egy csoda az alagutakkal meg a viaduktokkal:) Kár, hogy nemsokára összedől az egész...

Én imádtam, amikor honvédelem napján meg sportnapon az egész iskola kivonult különvonattal a Bakonyba:)

Judea · http://roleplay.blog.hu 2011.01.22. 20:24:31

@Hadrian77: Amúgy festői, csak Győrből az estivel jöttem haza mindig, így pont besötétedett mire felértünk a Bakonyba. Több mint 100 éves a vonal, van olyan rész ahol 10-el megy a vonat.
Amikor kirándulni mentünk vele akkor király volt.

Mitya Ivanov 2011.01.22. 20:26:35

@Judea: paprikás szalámis zsömle és olimposzosüveges citromosteás vonal

Gabesz_1985 2011.01.22. 20:28:49

Régen a nyíregyházi diplomagyárba jártam. Sok Erasmusos diák tanult akkoriban ott. Egy Debrecen-Nyíregy vonatút alatt találkoztam egy spanyol sráccal aki csak annyit tudott, hogy hányadik megállóban kell leszállnia. Segítettem neki mindenben(szálláskeresés, tolmács miegymás). Azóta is küldi Spanyolhonból a hálás e-maileket. Máskor egy japán világjáróval utaztam, megtárgyaltuk a világ nagy dolgait. Ilyen szempontból szerettem vonatozni. Viszont 40 fokban az a jó kis műbőr ülés...

Mitya Ivanov 2011.01.22. 20:33:31

voltak llegendás fejtetű vonatok, mint pl a Muntenia nemzetközi gyors, Szombathely - Veszprém - Bp - Temesvár vonalon, illetve egy Nyiregyre közlekedő IC plüsshuzatos ülésekkel.

2011.01.22. 20:33:40

@Judea: szép vonal, akik a Bajkál Amúr vonalon dolgoztak, azok segítettek az építésénél, csak a fenntartásra nem figyeltek az utóbbi időben. Vasutas ismerős szerint eléggé veszélyes az állapota, azért a korlátozás.

Magyarnaba 2011.01.22. 20:35:28

A vasárnap délutáni, Pest, Szeged, Pécs, Debrecen felé menő vonatok csupa kollégistákból állnak, ezt én is átéltem. Állóhely is alig van és az utazását tapasztalatlanul ekkorra időzítő más típusú utas ezt nehezen szokta tolerálni.

Aki vonattal jár munkába (én nagyvárosból kisebbe) az meg minden reggel ugyanazokkal az arcokkal találkozik, akik ugyanazokba a kocsikba is ülnek. Ha nem találkozunk, már szinte hiányérzetem van, főleg, ha a jócsaj-utastárs nem jött...

Néha gondolatban találgatok, hogy az a faszi vagy csaj, aki mindig a második kocsi elejében ül, vajon valami önkormányzatba bejáró dolgozó lehet-e vagy útépítő munkás. Persze rossz az emberismeretem, egy csajról azt sokáig azt gondoltam, hogy csak tánctanárnő lehet, de aztán kiderült, hogy sportbolti eladó...

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.01.22. 20:43:09

@Mitya Ivanov: ez utóbbin ma délután ültem, rutinosan első osztályon :-)

2011.01.22. 21:23:52

1974-ben keztem vonatozni a Drezda-Bp vonalon, Meridán, Balt-Orient, Pannónia, Hungária, betéve tutam a menetrendet, helyjegy az szinte soha nem volt, állva, a folyosón, vagy a büfékocsiban, vagy felváltva ülve utaztuk végig az utat.

Mostanában gyakran eszembe jut, hálókocsival, vagy ligewagennel, railjeten , ICE, IC-n, ha kicsit több az utas, nincs helyem az asztalnál, és allig fér el a laptopom, hogy hogy a bánatban birtam ki akkor egyáltalán, sokszor végig állva,(persze magassakú cipben, mert ha bezért a Lindengarten a fél hármas Balt-Orietet még éppen elértük), vagy a csomagomon ülve azt a 8-9 órás utat 1-2 órás késésel, a paszovákontrolá-val.

Prágát soha nem ismerem meg, ha időnként nem szomjazunk meg, és nincs tele a tökünk a tömegnyomorral, és nem szállunk ki, hogy valami helyi vonattal menjünk tovább hót makonyán, és a Mirtopában,folytassuk soljankával, sörrel öblögetve.

Ma a felsoroltakból egy is elég lenne, hogy egy hétig nyögjek tőle, de akkor, hát akkor nem értem rá ezzel foglalkozni.

2011.01.22. 21:35:08

@Gabesz_1985: Oda én is jártam a Miskolc-Nyiregy vonalon, csak egyszer zsebeltek ki, és egyszer lopták el a kabátom.

Gyakrolatilag ott végeztem el a főiskolát, másfél óra oda, ugyan annyi vissza, a gyarorlati munkák java részét is ott csináltam meg. Ez egy hétvégén összesen 6 óra kemény tanulásnak felel meg. Ha a gyermekem enyit tanult volna hetente, most nem járna 5. éve a kodóra, hanem elvégzi simán 3 alatt, ahogy kell. Na de neki mennyivel nehezebb volt, nem kellett vonatozni.

Judea · http://roleplay.blog.hu 2011.01.22. 21:36:27

@Hadrian77: A 80-as években nagyapám szerződéses járatban rendszeresen hurcolászta a vasúti karbantartókat, mi meg a nyári szünetben elmentünk vele, hogy ne legyünk láb alatt nagyanyámnál. Így többször is jártunk a győri vonal mentén a Cuha pataknál. Állandóan gátat építettünk, meg ugráltunk a köveken.
A melósok is megérnének egy posztot, a 90%-uk valamilyen kisebbséghez tartoztak, szállón laktak és csak a napi betevő feles érdekelte őket. Mindig ugratták az öcsémet egy kislánnyal, mert elárulta nekik, hogy ki tetszik neki az óvodában. :)
Később párszor felmentünk vonattal kirándulni, volt, hogy lesétáltunk Vinyéről egészen Zircig.

2011.01.22. 21:49:01

Szombat kora este Nagyfaluba utazó, bulituristáskodó _vidéki_ fiatalok?

Többnyire 20 év körüliek, elektronikus zenei szubkultúrára utaló stílusjegyekkel a megjelenésükben. Elengedhetetlen fícsör a szittyó, többnyire másfél literes ásványvizes flakonba bekeverve valami élénk színű, alapozós bulikoktél (->söntésblog).
Hangosak, bohók, vidámak, de számomra nem zavaróan. A kalauzzal is tök normálisak. Én szeretem őket, mert a gyorsan tovaröppent ifjúságomra emlékeztetnek...

2011.01.22. 21:55:04

@Judea: utóbbi pár évben nem jártam arra, de tavasszal készülök megnézni.

Amikor rendszeresen jártam hétvégén Pestre vonattal, vasárnap visszaúton volt gyorsvonatos meg EC-s időszakom is. Gyors tele koleszosokkal, Ec-ből meg az Avala volt a kedvencem a sógoroknál dolgozó balkániakkal.

Megér egy szót az is amikor Bicskén a menekültek felszállnak, mennének Pestre csencselni. De nincs mindenkinek passzusa, a kalauz meg addig nem engedi tovább a szerelvényt, amíg a lógósok le nem szállnak. Persze legtöbbször az utazók lincshangulata űzi le őket. De jó móka mikor a kalauz az egyik ajtón lezavarja őket, a másikon meg visszaosonnak:)

J. S. Bach / Pierre Bezuhov (törölt) 2011.01.22. 22:29:40

Én a kollégisták (Pécs-Budapest _viszonylat_), ill. évente kétszer a balatoni vonatozók táborát bővíteném.

Kedvenc típusaim:
- nyugati (legtöbbször osztrák v. német) turista, aki nem tudja, hogy az IC-re helyjegyet kell váltani, és félóráig értetlenkedik a kalauznak, mert azt hiszi, hogy le akarja nyúlni.

- Szentlőrincnél, Sásdnál felszálló faluvégi suttyók, szintén helyjegy nélkül. Egyszer láttam egy kalauzt, aki meg merte őket büntetni (kemény 500 Ft), becsültem is érte. Először nem akartak fizetni a _legények_, de aztán a kalauz mondta, hogy "rendőrség", aztán persze "gyere ide, adok lóvét" lett a vége.

- Az Öntudatos, aki késés esetén szerencsétlen kalauzt szekálja, hogy "az én pénzemből", meg "nem szórakozásból utazom".

- wc-ben dohányzó - na, ezeket ütném

- lejárt jeggyel utazó néni ("hán úgy nézek ki, mint aki csaló?")

- az ordítva telefonáló, aki rövid, de velős beszélgetésével feldobja az egész vagón hangulatát ("HÁLLÓ? KIAZ, NEMHALLOM!? JA, SZIA PANNIKÁM, HOGY VAGY!!! NEM, A KARAJNAK A FELÉT KELL MEGCSINÁLNI A TÖBBIT JÖVŐ HÉTRE A PETIKÉNEK LESZ A SZÜLETÉSNAPJA. HALLOD? A FELÉT. NEM, A KARAJ FELÉT!!! SZERVUSZ, FÉL ÓRA MÚLVA PÉCSETT LESZEK. A FELÉT. SZERVUSZ.")

- a büdös katona (avas zsírszag némi hónalji buquet-val)

- az Szépművészetiben aktuálisan menő kiállításra (Degas, Picasso, Rembrandt stb.) felutazó 50-es házaspár. A _hölgyön_ aranykeretes szemüveg, festett szőke haj, bunda, Kiskegyed. Férje arcán enyhe unalom, rosszkedv ("már megint a derekad, Gábor?"), út átalvása.

Elsőre ennyi.

El Topo (Sgt. Elias) 2011.01.22. 22:35:56

"Régebben jobb volt a Modoros" gyorskommentet!

yenoee 2011.01.23. 00:00:06

Óh, vonatozás...
Sopronba, még a GySEV-es idők előtt. Szombathelyen átszállás a Pécsről jövő MD-ről az utolsó 62 km BZmot szerelvényére, mind a háromra. Állva utazás, télikabátok és túrahátizsákok között, néha a sorok között hátizsákon ülve. Botladozó, ideges kalauznő, a cigizést nehezen viseli, de ha olyan a társaság, nincs esélye. A barcsi brigád két db útidő-arányosan üres 10 literes műanyagkannája erősen beleégett a retinámba, Sopronig ki szokott ürülni mindkettő.
Piás erdészek, fások, jegyzetből makrót tanuló közgázosok, vidéki gyerekek és jócsajok. Foszlott sínek, az ócska váltókon pattogó, dülöngélő Studenka Vagonka padlója is belerezonál. A párás, koszos ablakon lassulva beúszik egy magányos lámpa. Az ajtók csak eleresztik a nyomást, ilyenkor és itt úgysem száll le senki. Kis idő múlva valaki mégis feltépi, mert most hosszú állás lesz.
Lám, a kalauznő is előkerült a motorkocsi elejéről, rágyújt,egy forgalmistával beszélget. És ha ő a peronon áll, akkor néhány utasnak is szabad levegő kell. Meg cigi. És bor. A másik kocsiból is jönnek, kérnek, küldenek. A főút az állomás épületével szemközt, a sínek túloldalán van, zaja most idehallatszik. A szalagkorlátra fények kenődnek.
Várjuk az ellenvonatot.
Mindegy, hogy öt vagy tíz perc, esetleg egy örökkévalóság telik el. Két-három vasutas - ha három, akkor az egyik civilben - beszélget. A BZ motorja jár, a kocsik a nyitott ajtókkal gyorsan kihűlnek. A cigisek szép ütemesen ugrálnak le egy-egy szálat elszívni, az ajtócsukás robaja a vagon belsejében a szót alig akasztja meg.
A tízliteres kannák erősen fogytán vannak már. Talán éneklés is lesz. Valami selmeci.
Aztán mégis, szemből reflektorát oltva, bezúdul egy Csörgő négy, szinte üres kocsival. A kalauznő a motorvonat lépcsőjéről gesztikulál valamit. A forgalmista int, és eltűnik az irodában. A harmadik lassan eltolja a biciklit. Nem lesz baj, ha hazáig nem ül fel, csak tartsa az irányt és a dőlésszöget.
Várunk, de most már érezhető feszültséggel. A forgalmista sietve átmegy a motorkocsi előtt, kezében zöld zseblámpa van. A Csörgő szerelvényén végigfut a kioldódó fékek kattanása, és a beteg fénnyel világító termes kocsik komótosan gyorsulva húznak el. A forgalmista újra pirosra állítja a jelzőt. A miénk pedig immár zölden világít, de még állunk. Ajtók csukódnak. A peronon már rég nincs senki.
Aztán újabb öt, de lehet, hogy tíz perc - vagy akár egy örökkévalóság - telik el, mire az irodából a forgalmista lassan, újra előkerül. Most már az egész vonat figyeli.
Villan a zseblámpa. Végre!
Még húsz telibebaszott kilométer Sopronig.
És ekkor a nagy büdös magyar éjszakában lassan, nyikorgós moccanással elindul egy sötét, hosszú tehervonat.

brutuska 2011.01.23. 02:53:29

A kilencvenes evek elejen az ejjel kettokor indulu nyiregyi postavonat, na az volt a szep... Kollegistakent, relative jololtozotten, neha hely sem volt, sacc 7 orat kinn a peronon allva, boho ifjusag;)

fzoli415 2011.01.23. 09:46:28

A Szakértő: önjelölten vasútüzemi közbevetéseket tesz, amelyeknek azonban semmi köze a valósághoz. "Piros a szemafor! Ahá! Mehetünk! Megjött az ellenvonat!"

Az Ifjú Vasútbuzi: társaival utazik, fényképez, és az autisták fáradhatatlanságával vitatják meg friss tapasztalataikat. "A 1226-oson megint új matricák vannak, a 715-öst Gigant vitte, volt ám gyorsulás, hehehe."

Az Első Féléves: e hónapokban szükségszerűen bárgyú párbeszédekben térképezik fel egymás tantárgyi tematikáját és követelményeit. "Bevezetés a szociológiából van 20 kötelező, programtervezés alapjaiból meg beadandó házi, azta."

Az Okvetlenkedő: a szükségesnél 10-szer több paraméterrel kéri a jegyet a pénztárban, útközben a kallert vegzálja lényegtelen vagy eleve rajta kívülálló kérdésekkel. "Tesmondani, melyik peronra érkezünk?" Átfedésben van a Helyjegycserélővel. "Ez a 22-es? Nem 21-es? Az öné hova szól? Az enyém igen/nem. Mikorra?" Saját hibája felett nagyxvonalúan eltekint. "Buzi MÁV, gratulálok!"

A Nyugger: előremegy az első kocsiba, ezzel gyaloglási időt spórol a célállomáson. Cserébe a végig tömött első kocsiban utazik a hasonló gondolkodásúakkal. Leszállás is csak a menetirány szerint előrefelé eső kocsiajtón lehet! Muszáj elsütni az örök vasutas viccek legmodorosabbikát: "Minden körtefánál megáll!! Haha!"

A Dezorientált: "Állunk a pusztába!" (modorpoén b. verzió. Valóság: másik irányba nézve város van.) "Most erre vagy arra indulunk?"

A Vasutas: legalább egy ruhadarabja MÁV-emblémás, vagy pedig vasutasünneplőben van. Mindenesetre az übertré szabású munkaruha-bőrcipőről azonosítható. Gyakori a cserzett bőr vagy a cigitől rekedtes hang, és az összevissza szolgálatoktól ráncos szemek. "2726-ost megfogták a bejáraton."

A Fürdővonat: az Kelet népét viszi éves megérdemelt pihenésére hatodik hó 15-től naponta egy soha véget nem érő cross country járattal, ami Sátoraljaújhelyen vagy Záhonyban kezdődik a hajnali derengésben és a déli parti bokorugrásban teljesedik ki. _Mindenki_ rajta van. Sátrak forgolódnak a talpalatnyi helyen. A folyosón minden ablaknál egy-egy társaság. A nyitott ablakon bever a vaspor, beleragad az izzadságba. Izguló iskoláscsoportok fedezik fel maguknak Budapest képét. "Hóvagyunk? Budafok-Belváros!"

...de a modorosság örök - a leírtak jelen pillanatban is éppen megtörténnek. :)

fzoli415 2011.01.23. 10:12:05

@yenoee: "és a beteg fénnyel világító termes kocsik komótosan gyorsulva húznak el."

Beh szép lett ez... :) Egy utolsó éjjeli vonatkeresztezés a céltől 10 km-re, amikor a Szili légsűrítője fémesen kelepel a hideg éjszakában, utána az se, csak pisszeg. Az irodában csak egy kislámpa világít a kopott asztalon. Feljön a zöld a másik kijáraton, amott pedig remegve 3 fény. Szinén leoltva átsöpör az utolsó páratlan IC, ééééé, siűűsiűű-siűűűű, és áll a mi kijáratunk is, gyors léptekkel kisiet a forgalmász, leng a lámpa egyszer, kétszer, a vezér rátolja a szellőzőt és mély dörmögéssel kijárunk. Jön az utolsó állomásköz, 8 perc késés lesz csak.

El Topo (Sgt. Elias) 2011.01.23. 10:27:31

Mi a faszom van itt, valami Moldova Györgyök találkozója?

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.01.23. 10:33:33

@yenoee: Gratulálok, erre Patrick Bateman is elismerően csettintene! A poszt most nem lett olyan extra, de a kommentek kárpótolnak :)

yenoee 2011.01.23. 11:18:45

@fzoli415: Így ahogy mondod.:)
Kösz mindenkinek!

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.01.23. 11:43:53

@brutuska: meg az esti tökömtudjahanyas, amelyik csak debrecenig ment, de a mozdony nyíregyi és a masiniszta átvisz, s kirak a malomnál...

2011.01.23. 15:38:26

Amikor még volt sorkatonaság, előfordult, hogy pénteken délután együtt utaztam Győrből Pestre a Szombathelyről induló vonaton a hétvégére hazaengedett katonákkal. Az egy lélekemelő út volt mindig:) Kelenföld után a Petőfi laktanyánál elhallgattak és néma áhítattal nézték:)

Erzsebet 2011.01.23. 16:46:58

Én pár évig jártam Mezőkövesdre dolgozni. Az utóbbi időükben Miskolc-Füzesabony vonalon csak egy vagon közlekedett. Voltam úgy, hogy csak én voltam fehér ember a vonaton. A családi utazási kedvezményeket vette igénybe a kisebbség. Úgy kellett elvonulnom a mellékhelyiségbe, hogy a kabátomat és munka táskámat is kellett vinni magammal, hogy ne nyúlják le. Miskolctól Nyékládházáig utaztak egy megállót. Olyan büdös volt utánuk, hogy kavargott a gyomrom. Még az is élmény volt, amikor éneklő Jehova tanúk közé szálltam fel, a vonatban ősszel pokoli meleg volt. Az ajtókat alig lehetett kinyitni. Baleset is ért, hogy leestem vonatról, későn ráncigáltam fel a kilincset. ezeken kivül is sok vonatos élményem volt. Bulgáriát is beutaztam már többször állva, vagy a bőröndömön ülve, ahhoz képest a magyar vasúti viszonyok kiválóak.

sorica123 (törölt) 2011.01.23. 21:23:40

@totyizselé: nekem meg az jutott az eszembe, hogy miután három hetente egyszer hazamegyek, már nem is szunyálhatok a vonaton, mert hűdecikimodoros?
Értelemszerűen kezelhető méretű tatyóval járok, egyfelől mert a szülői ház nem mosoda, másfelől nekem meg nincs hat kezem. Amúgy nagyon szeretek vonatozni, annak ellenére, hogy ha utálnék is muszáj lenne, és 5 perc késés már absofortnak számít MÁVéknál.
ON: kolbász és fasírt evő személyek. Úti szájdiaréban szenvedő nénik-bácsik. Aranyos volt egy nő, aki laptopozott, de nem a fontoskodó fajta volt, hanem filmet nézett füldugaccsal és néha nevetett rajta.
@Erzsebet: hát, bolgár vasút nem tudom, most hogy áll, de a 2000-es évek elején még eléggé szét volt zuhanva - hatszáz éves géppark, araszolás, volt, aki még útonállókat is emlegetett. Romániában buszoztam egyszer orros busszal (azaz nagyon régi volt). Ami csúcs volt benne (dörgedelmes fokhagymaszagon kívül:)): az a busz komolyan hegyre lett tervezve, ment le-föl, semmi baja nem lett. Igaz egyszer belementünk egy kátyúba, ahonnan egy nagy fadarabbal ékelték ki a buszt hatan. Épp szélesítették a Vatra Dornei-i vonalat, még nem volt kész. Azóta se jártam arra, pedig sokszor eszembe jut. CFR-ről kb a bolgárral azonos legendakincs terjeng, Románia alkoholista- és hülyerezervátuma, csak kötélidegzetű problémamegoldóbajnokoknak. Szintén nem tesztelt információ.

Judea · http://roleplay.blog.hu 2011.01.23. 21:57:41

@fzoli415: Egyszer utaztunk fehérvárról a Balatonra és az akkori barátnőm megkérdezte, hogy hol járunk mikor gördültünk kifele a város szélén a településről. Én meg lazán odavetettem, hogy valamilyen kertvárosban, mert arra gondoltam, hogy még mindig fehérvár csak a külső kerületek. Erre a mellettem álló középkorú fazon kioktatóan elkezdte magyarázni, hogy épp Európa egyik fontos ipari központján haladunk át és 10 percig abba sem hagyta.
Abszolult tisztában voltam, hogy hol voltunk, főleg úgy, hogy ott szálltunk fel. lol, csak épp a városrészben nem.
A barátnőmmel értetlenül néztünk egymásra, egyikőnk sem akart lekezelő lenni, félreértés áldozatai lettünk.

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2011.01.24. 08:30:46

@Mitya Ivanov: Dombóvár környékén a büdösnénik szálltak fel, akik iszonyat mennyiségű pakkal (idényjellegűvel, tavasztól őszig virágokkal) célozták meg a fővárost. Kotyogtak/hallgattak, és kipárologtak. Szentlőrincnél kezelték a jegyet és alhattál, aztán arra ébredtél, hogy a derék nenék körbevesznek.
Szerintem ez a vonat elejében volt. A végét lecsatolták Sárbogárdon, az ment a Másik Nagyvárosba.
Sárgarigó, rozmaringos galamb mond valamit?

Mitya Ivanov 2011.01.24. 08:45:30

@stivanleroy: az egyik madár a másik meg valami madárból készült kaja lehet:) passz amúgy, biztos nem erre gondoltál.

Én a másik nagyvárosba közlekedő részen maradtam, de már általában Pusztaszabolcsnál felébredtem. Sárbogárdnál szétkapcsolás, majd börgöndi jócsaj kallert még megnéztem, aztán szunya megint Várpalotáig.
Most belegondoltam, hogy az említett szép, de szar lassú Veszprém-Győr vonalon egy gyorsvonat közlekedett, érdekes.

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2011.01.24. 08:54:42

@Mitya Ivanov: Akkor nem ugyanazon a karon tanultunk :-)

Bizony, egy közvetlen kapcsolat volt, amire az egyetemi város felé (késő este) mindig nagy késéssel csatlakozott a Veszprém felőli. És lehetett drukkolni, hogy elérjük az utolsó buszokat :-)

cd-r 2011.01.24. 09:04:11

nagyon rég egyszer kikezdett velem a vonaton egy (jó)kaller csaj, de kicsit beszartam tőle, mert szokatlanul közvetlen és elég rámenős volt, én meg eléggé fiatal és tapasztalatlan, úgyhogy lekoptattam. azóta is bánom. :(

Moomintroll 2011.01.24. 13:32:26

Ugye mindenki utazott már a bácsival, aki veled szemben ül le, előrehajol (fokhagyma és/vagy pálinkaszagú lehelet), ráteszi a kezét a térdedre, és a végállomásig nem ereszt. Beszél, beszél, beszél. Próbáltam elnézést kérni, hogy olvasni szeretnék, de akkor a "még ezt hadd mondjam el" trükköt vetette be. Aztán monjuk Kál-Kápolnán felszállnak 40-es, 50-es asszonyok, és azonnal kiabálva, durván elküldik a picsába, hogy mit képzel, hogy fényes nappal részeg, stbstbstb.

szellőláb 2011.01.24. 17:51:21

@cd-r: Velem meg egy tök sötét éjszakain egy kaller! Mivel csak ketten voltunk az egész vonaton, azt még értettem, hogy leül beszélgetni. Az kicsit furcsa volt, hogy mellém, bár van, akinek hányingere van, ha háttal utazik. Ám amikor finoman rátette a kezét a combomra, hát ezerrel dudálni és villogni kezdett az összes beépített alarm. A lényeg, hogy mindketten megúsztuk :-)

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.01.24. 17:59:07

@szellőláb: Engem egyszer egy tajtrészeg kalauz azért akart leszállítani a vonatról, mert szerinte túl nehéz volt a csomagom. Na mondom akkor mi lesz, kidurran a kerék?

szellőláb 2011.01.24. 18:21:40

@altoid: Az biztos, hogy a vasutas lelkét nem egyszerű megérteni. Bizonyos kényszerítő körülmények miatt lenyomtam velük vagy másfél évet. Sokat tanultam :-) Utána egy vasutas családjába kerültem. A vasútnál leszolgált 40 év nem múlt el felette nyomtalanul, de hozzá fogható rendes embert keveset ismertem. Egy általános iskolai diáktárnőm kalauz lett. Időként találkoztunk, és tök normálisnak tűnt.
Pár évvel később egy közös osztálytárunk mesélt egy sztorit: Valami nagy buláj után futva érték el az utolsó vonatot. Jegy persze nem játszik, de úgyis csak egyet kell menni, és leszállunk. Kicsit azért fostak, hogy mi lesz, ha jön a kaller. Jött is a mi Évánk, és kérte a jegyeket. Mondja neki a cimbi, hogy hát izé, Éva tudod, nem volt időnk, meg hát tudod, az előttem levő padban ültél, nem emlékszel, meg hát ...
"Szolgálatban nem tegeződünk!" volt a válasz. A tesó először ledermedt, azután hátradőlt, lazán rágyújtott (a nem dohányzóban!) és kibökte: Hát akkor a következő állomáson szállíts le, bazd meg!
Úgy tudom, azóta sem köszönnek egymásnak.

szellőláb 2011.01.24. 18:23:14

a "tár" nem tájszólás, vagy szleng, kimaradt az s

noirp 2011.01.24. 18:50:23

@Judea: Uuuuuuuuuuuuuu, Bakony expressz! Ismerem! Külön műfaj! Inkább átültem a buszra.
A "halálgyilkos" eposzi jelzőért külön köszönet.

noirp 2011.01.24. 18:52:04

@Judea: Egyszer erről az útvonalról láthattam a cseszneki várat teliholdnál. Gyönyörű volt. (Lefényképezve: ordas giccs). Volt hangulata, na. De mindennapi ingázásra nem vállalnám.

noirp 2011.01.24. 19:00:36

@El Topo (Sgt. Elias): :D :D "Akit a 20 ezer volt megcsapott" revival :)

noirp 2011.01.24. 19:02:33

@noirp: hogy ez most hogy jött be ide?????
Topo-nak akartam válaszolni: "Akit a 20 000 volt megcsapott" revival camp lehet, azt hiszem :)

noirp 2011.01.24. 19:03:10

Na. Internal Server Error. Recte. Gaudeamus.

noirp 2011.01.24. 19:04:47

@altoid: :D Ja bazmeg, ott ül benn a felnijein a 6:20-as! Hát ezek a mai fiatalok!!

Aurora Tussand 2011.01.25. 22:44:35

Öreg bácsika a vonaton. Direkt úgy áll a folyosón, hogy ne lehessen tőle elférni. A vonat nincs dugig, tehát ez nem indokolná. A csajokra utazik. Minden csajt, aki megpróbál mögötte elslisszolni, lemeóz. Ha akkor lett volna velem egy férfiember, megkértem volna, hogy hajítsa le a vonatról. Perverz.
A másik perverz-fajta, aki állandóan baromsággal traktál, kérésre sem hagyja abba, és nem túl feltűnően tapperol. Plusz büszkén mutogatja a hosszú körmét a kisujján, azzal szokta a fülét piszkálni.
De utaztam együtt már csillagásszal is, aki az MTA doktora volt, jól elbeszélgettünk.
De volt olyan is, amikor láttam a velem szemben ülőn, alig várja, hogy letegyem a könyvet és beszélgethessen. Én balga letettem, mert megszomjaztam. Rövid élettörténetet ismerhettem meg.
Szerencsére már egyre ritkábban vonatozok.

kicsibuta 2011.01.26. 05:17:24

Ha egyedül utazom, tutira kapok magam mellé egy Öblöst, speak-only üzemmódra állítva. :S
Ha a megszokott baráti társaságommal megyek, egy út során vagy ötször rászolgálok a nickemre, mert ha egy állomáson megkérdezem, hol vagyunk, a három idióta egyszerre vágja rá: "Vonaton!"

neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.01.27. 01:24:26

Mondtam már, de ismétlés a tudás anyja:
Szívből örülök, hogy Bicskén lecserélték a táborlakókat. A frász kerülgetett, hogy mindegy hogy fel Pestre vagy le Bicskére, ha volt egy feka azon a nyomorult vonaton, biztos hogy megtalált, és burkolt vagy nyílt formában udvarolni kezdett.
Igaz, most meg a kallerok szívnak, mikor a csak románul tudó júzer elvéti a megállót és Tatabányán szedik le.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.01.27. 01:26:20

Barátnéval esett meg, hogy a mellette ülő elaludt, szépen ráhajtotta a fejét leány vállára és jóízűen hortyogni kezdett.

szellőláb 2011.01.27. 16:31:53

@neccharisnyás útonálló: Szerencséjére nem aludt oly édesen, hogy a nyála is folyt volna.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.01.27. 20:27:41

@szellőláb: Én bunkó vagyok, és az ilyeneket, határozottan, de külső szemlélő által alig észlelhetően, elkezdem távolítani magamtól könyökkel, pont mielőtt billenni kezdene a feje.

LlamaDalai 2011.02.02. 12:46:18

Azokat az utasokat szeretem a legjobban, akik nagyon szeretnének hozzászólni egy beszélgetésbe, de egészen addig nem merik, amíg "mindjá le kell szállnom" státuszba nem kerülnek. Na akkor elmondják, amit a két óra alatt szerettek volna.
A perverz bácsik után emlékezzünk meg a kikapós hölgyekről is. Akik célzottan a fiatal fiúk társaságát keresik, és igen közvetlenül (khm) viselkednek.
És hiányolom a metálos/pank/alteros fesztiválozókat/egyetemistákat, akik merészelnek berúgni a vonaton, és összehányni a vonat vécéjét/közlekedő folyosóját/üléseit. Vagy csak isznak, nevetnek, cigiznek, esetleg énekelgetnk és ezzel rombolják a rendszert.

NoNight · http://anothernonight.blog.hu/ 2011.02.08. 16:58:48

Kimaradt még:

- a gyerekes: 1-3 poronty, amelyek mindenfelé szétmászkálnak, mint a horgásztáskából a kukacok, minden mondatukat elnyújtott "mamaaa"-val kezdik (főleg német nyelvterületen), illetve bizonyos kor alatt még visítanak is, aztán mikor szülők megunják, hogy az összes körülöttük lévő utas már telepátiával gyilkolná őket, próbálják lecsitítani a kölyköket, kevés sikerrel

- a külföldi csaj: hippis és/vagy lenge szerkó, útikönyv mellett vagy helyett regény (nációtól függetlenül szigorúan angol nyelven), a legtöbb esetben csordában. Igen hálás útitárs, mert könnyű vele beszédbe elegyedni, amiből sok minden lehet...

- az idősebb külföldi: vagy a fent említett kiállításnéző és a nyugger közötti egyszerű típus, vagy pedig a ballonkabátos-laptopos, aki nagyrészt 1. osztályon utazik, és mindig fogyaszt valamit az étkezőkocsiból (illetve annak a talicskás emberétől)

Udy 2011.08.17. 15:47:50

Legnagyobb megálló Budafok-Belváros, nemegyszer hallottam ilyen átutazó emberkéktől - sztem még életükben nem jártak Bp-n - "ez a belváros? nem is olyan nagy" Na ilyenkor nem tudom sírjak a röhögéstől, vagy inkább legyek büszke hogy belváros lakója vagyok...
süti beállítások módosítása