Loisztl Ottó, a látnok elemző

2010/04/25. - írta: Modor Tibi

Nézzük csak, mit nyilatkozott február 15-én Dr. Loisztl Ottó egyik kedvenc írásomban:

-Nem tisztem a sportfogadás - mindenesetre továbbra is lehetségesnek látom a Fidesz kétharmados győzelmét, ami nagyban függ a Jobbik választóinak esetleges elbizonytalanodásától is. Az MSZP foggal-körömmel fog ragaszkodni a hatalomhoz, mentik a menthetőt, de mivel már legnagyobb vidéki, sőt, budapesti bázisait is elvesztette, csakis a nyugdíjasoknak és a mélyszegénységben élőknek tett felelőtlen ígéreteiben bízhat. Az MDF-SZDSZ könnyen a földön találhatja magát két ló között, és nevető harmadikként - bocsánat, negyedikként - futhat be az LMP.

Már két hete is láttuk, hogy igaza lesz az öregnek, de ma este erről talán még inkább megbizonyosodhatunk...

-Úgy látom - most bármifajta személyeskedést mellőzve -, hogy Cservenyi tanár úr elbagatellizálja az MSZP és az SZDSZ közel nyolcéves ámokfutásának felelősségét. A tanár úrra én felnézek, szeretem és becsülöm, de sajnos ellent kell mondjak. A kormányzó párt 2002 óta nem a Fidesz, a miniszterelnök pedig nem Orbán Viktor úr. Az ellenzéket mint a jelenlegi helyzetért leginkább felelős tényezőt felhozni több, mint csúsztatás.

Úgy látom, hogy az eleve megkérdőjelezhető tisztaságú 2002-es gyűlöletkampány és választás után "trükkök százai"-val fenntartott "kormányzás" és újra megnyert 2006 a hazugságokra épülő nyolc év volt: egy olyan nyolc év, amely alatt Magyarország gazdaságilag és morálisan is csak hosszú évtizedek alatt behozható hátrányba került az EU-val és a régióval szemben is.

A szavakat kiforgató werberi-gyurcsányi köteles és 23 millió romános kampány, majd a cinikus, a szavazókat, a nemzetet semmibe vevő őszödi beszéd mindent elárul a jelenleg regnáló elit és klientúrája hozzáállásáról, ami hazánkat a pénztőke, a multik gyarmatának sorába taszította. Emlékezzünk a miniszterelnök-jelöltek 2006-os vitájára, ahol Gyurcsány Ferenc Orbán Viktor és tízmillió honfitársa képébe hazudott szemrebbenés nélkül - de a nép nem felejt: ezt hűen tükrözi az önkormányzati, az időközi és az Eerópa Uniós választások eredménye, valamint számtalan közvélemény-kutatás. Persze örök igazság: nem közvélemény-kutatást meg felmérést kell nyerni.

A Fidesznek történelmi esélye van a kétharmad megszerzésére, ám ahogy Cservenyi tanár úr is utalt rá: nem szabad elbízni magukat és lebecsülni az ellent. Az MSZP egyes híresztelések szerint készen áll arra, hogy a tőle megszokott módon ne csak tiszta eszözökkel legyen képes tömegeket mozgósítani: különösen építve a rettegésre, a riogatásra, a mélyszegénységben élő rétegekre, valamint a kiszolgáltatott helyzeben levő, hiszékeny nyugdíjasokra.

A Jobbik sikertörténete minden józan gondolkodású embernek gyanús. Hogy válhatott a 2006-ban még a MIÉP-pel közös listán indulva csupán 2,2%-ot elérő fiatal pártkezdeményből meghatározó erővé növő szövetség? Az MSZP-SZDSZ-en kívül kinek állhat érdekében ennek a demagógiára, populizmusra erősen hajló pártnak a sikere? De nem szeretnék találgatásokba bocsátkozni. Annyit mindenképpen be kell látni, hogy Vonáék valós társadalmi problémákat vetnek fel, sok évtizedes tabukat döntögetnek - amit eddig sajnálatos módon egyik parlamenti párt sem mert felvállalni a megbélyegzéstől tartva.

Az MDF már több mint tíz éve a Magyar Országgyűlés trójai falova. Hogy a mi vasladynk miként volt képes mindig jó ütemérzékkel oda csapódni, ahonnan többet remélt, nem tudom. A Fórum evolúciója figyelemreméltó: a rendszerváltó, jobboldali pártból Fidesz-szövetséges, majd -ellenes lett. Dávid Ibolya, aki "nem ért a futballhoz", hogy válhatott a szocialista-liberalista szavazók egyik kedvenc politikusává. Nem beszélve a bűvészcilinderből elővarázsolt képtelen figurákra Habsburg György és Bokros Lajos személyében. A végnapjait élő, számtalan sebből vérző, önmagát többszörösen lejárató SZDSZ-szel kötött szövetség pedig maga a politikai öngyilkosság, de majd a szavazók véleményt formálnak erről a kellő időpontban.

Végezetül jöjjön a valóban koncepció nélkülinek tűnő Lehet Más a Politika, akik azonban az SZDSZ-ben csalódó, valóban liberális értékeket valló választókra apellálhatnak - az MDF kálváriája is csak az ő malmukra hajthatja a vizet. Meglátjuk, hogy a kerékpárosokon kívül kiket tudnak még megszólítani.

Cservenyi úr sajnos nem vállalta a felkérést az újabb beszélgetésre :))

Címkék: politika voks10
23 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

scsaba1 2010.04.25. 19:48:49

Jajjjj, de szép. Így kerek a modoros politikai elemző(-imitátor)

migueldiez 2010.04.25. 20:53:39

Azér' ma este repkednek a _ modorbombák_!
Tibi, figyelsz? :)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.04.25. 21:04:44

átlósan átfutottam, mert többet nem vesz be a gyomrom:)

bikmakk · http://srbija.blog.hu 2010.04.25. 21:06:42

Orbán szerint: "vincit voluntas tua", pedig "fiat voluntas tua" lesz az. PErsze lehet, hogy nem akart egy olasz autómárkát emlegetni, mert már így is túlzás a Berlusconi-majmolás.

2010.04.26. 07:21:43

"A tanár úrra én felnézek, szeretem és becsülöm" azt jelenti, hogy leszarom, mit mond a vénhülye.

Styxx 2010.04.26. 11:16:02

@Frengi:
Jól mondod, + még a Tanár Úrról stzinte mindenkinek H. Henrik ugrik be.
"Cservenyi úr sajnos nem vállalta a felkérést az újabb beszélgetésre :))"

Szerintem nincs rá ideje. Tanulmányt ír, amiben részletesen kifejti, valójában hogyan is kell dekódolni a vitaesten kifejtett álláspontját, ami természetesen sebészi pontosságú:-)

Rókakígyó 2010.04.26. 14:46:03

Ez a ferrarrizás amúgy is érthető mindenkinek országszerte. Emlékszem még a légykapkodásra is.

2010.04.26. 17:48:13

Fiatal koromban tagja voltam egy azóta már nem létező pártnak, és nagyon irigyeltem azokat akik 30-40 percen keresztül is képesek voltak egy hujjában beszélni, és ragozni a semmit.

Én - sajnos - sosem voltam erre képes, ellenben a folyosón, meg a szünetekben mindenkivel szót értettem. Meg is választottak minden elképzelhető posztra, amig a pesti elvtársak meg nem unták, és közbe nem léptek, nem is vittem sokra a politikai életben.

Kicsit irigylem a politikai elemzőt, hogy hogy volt képes ennyi lózungot beszedni.

scsaba1 2010.04.26. 18:34:31

@Frengi:

Fatert is nagyon agitálták, hogy lépjen be a pártba, meglebegtetve előtte a csoportvezetőséget, erre ő konkrétan a fenébe küldte el az üzemi párttitkárt, hogy hagyják őt békén ezzel a hülyeséggel. El is vágta magát vállalatnál, évekre.

Viszont a munkatársa, akinek eléggé egyszerű gondolkodása volt belépett, ki is nevezték rá kb. fél évre. Annyira ostoba volt, hogy még akkoriban menő politikai lózungokat sem volt képes elmondani, amikor hozzá kellett szólni az értekezleten, elintézte annyival, hogy "csatlakozom az előttem szólóhoz" - ezért is nem keveset cikizte őt fater.

November 7-én menetrend szerint megkapta a kiváló dolgozó emlékérmet (már nem a fater, hanem a kolléga), amihez akkoriban komoly lóvé is járt. Fater reakciója: "Mi van, előre kifizették egyben a tagdíjadat?"

Az öreg is értett ahhoz, hogy hogyan szerezzen barátokat, ha értitek, hogy mondom...

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.04.26. 21:24:48

@scsaba1: hát bizony, én is azt látom, hogy elmondásuk szerint az összes 45+ kollega kurva nagy ellenálló volt... arra még nem sikerült fényt derítenem, akkor mitől állt ez a rendszer 40 évet, és honnan jött az a pármillió párttag, ha mindenki, aki ma még él, az sosem volt tag...

Peremartoni Krisztina (törölt) 2010.04.26. 23:15:52

@vészmadár (pica pica): Nekem az Internacionálé a csengőhangom és amikor megcsörren a telcsim mondjuk a buszon mindig azt figyelem hogy feláll-e valaki reflexből :-)

scsaba1 2010.04.26. 23:25:19

@vészmadár (pica pica):

Mellé lőttél ombre, mert pont fater '79-ben meghalt egy balesetben. Nem igazán érte meg még a rendszer megrogyását sem, nemhogy a rendszerváltást. Pont az említett kolléga mesélte ezeket a sztorikat, még bőven a '80-as években (meg azóta folyamatosan), aki apám halála után kötelességének érezte a gyámkodást felettem, és úgy akart nálam bevágódni, hogy apám viselt dolgaival szórakoztatott, hogy "milyen csibész volt ez az Oszi (Oszi volt apám beceneve, mert hasonlított a fiatal Koncz Gáborra, és akkoriban ment egy sororzat, amiben így hívták, most nem jut eszembe a címe), állandóan bosszantott, állandóan borsot tört az orrom alá, de arany ember volt."
Anyámnak meg nekem már kevésbé tetszett a dolog.

Az értekezletes sztorit meg muter mesélte, lévén egy munkahelyen dolgoztak faterral, annak idején.

Viszont tény, hogy sosem volt pártag. Tény az is, hogy azért építkezett egy forgalmas út mellé, mert úgy tervezte, hogy "maszek" lesz, saját műhelyt nyit.
Nem volt ő ellenálló, csak nem érdekelte az egész buziskodás a pártértekezletekkel meg kommunista szombatokkal együtt... Leginkább cinikus volt, na, csak közbe jött egy 380 V-os kompresszor, sérült szigeteléssel...

A rendszer meg olyan volt, mint a lankadt fasz. Nem állt, hanem állították. Nem tudom, hány éves vagy, de tudhatnád, hogy az utolsó szovjet katona '91-ben hagyta el az országot, addig nem kevés szovjet katona állomásozott itt baráti segítségnyújtás címén. Nem igazán lehetett itt szó komolyabb különutas buziskodásról, csak ha Moszkvában is úgy akarták. Gúglizz rá ilyen szavakra, hogy peresztrojka, glasznoszty, meg Gorbacsov. Bőven a '80-as évek közepén kezdett rogyadozni a rendszer.

De értem amit mondasz. Kisvárosban élek, talán sehol sincs annyi kikeresztelkedett kommancs, mint nálunk. De szó szerint mondom.

Pl. az akkori iskolaigazgató (akkoriban csak úgy tölthettél be fontos pozíciót, ha elvtárs is voltál) feljelentette a pártnál az egyik ismerősünket (aki szintén párttag volt), mert bement a templomba a fia keresztelőjére. Képes volt bringára ülni, és eltekerni a templomhoz vasárnap reggel a vamzerkodásért. Most ugyanez a nyugalmazott igazgató első sorban ül a templomban, és presbiteri tag. Én meg valahogy nem hiszek a nagy megtérésekben...

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.04.26. 23:28:11

@scsaba1: nem vonom kétségbe, hidd el, hogy voltak ilyenek, pláne nem azt, hogy a te édesapád ilyen volt... de ahogy mondtad: túl sokan állítják, hogy ők is azok, és az ember nehezebben hisz már a csodákban ilyenkor...

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.04.26. 23:32:57

@vészmadár (pica pica): amúgy 79-es vagyok, és a kérdésem részben költői volt...

scsaba1 2010.04.26. 23:41:07

@vészmadár (pica pica):

Mondtam, hogy értem amit mondasz, kisvárosban élek, itt jobban belelátunk egymás életébe, többet tudunk egymásról stb... Nap mint nap találkozok olyan emberekkel én is, akik most nagy jobber komcsifalók, de 20 éve még a Lenin összes ott volt a polcon, a tagkönyv meg az ingzsebben.

Mint például a volt igazgató, ugye...

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.04.26. 23:43:26

jaja, én tanár vagyok, itt összegyűlnek a rendszer túlélői, hidd el:)

2010.04.27. 06:56:36

@Reding Itell: egy német munka adómnak szintén ez volt a csengő hangja, mondtam neki hogy nekem ez egyáltalán nem olyan vicces, de neki sem lenne az, hogy 50 évig szivta volna a faszt a kommmunisták alatt.

2010.04.27. 07:40:46

@scsaba1: félre érthettél, mert én olyan pártnak voltam a tagja, ami ma már gyakorlatilag megszűnt, a párt elvársak meg a Mérleg utcában székeltek, amig a székházat el nem adták.

migueldiez 2010.04.27. 08:36:03

@Reding Itell:
Riszpekt. Jó stratégia - bár valóban, rosszabb esetben konfrontációhoz vezethet. :)
Kb. annak a veszélyességéhez mérhető, sztem, öcsém mesélte, valakinek a metrón szólalt a telefonja az "oléoléolééééfaszszopóóóóóhúúhúúújpeheest!" csengőhangon.

Ja, olyat is mesélt, hogy egyik haverjának a nagyfaterja ,szét akarta törni a CD lejátszót, miután a gyerek betette és elkezdte lejátssani a Best of Communism c. albumot, indulokkal, mindennel. Érthető reakció.

Peremartoni Krisztina (törölt) 2010.04.27. 14:49:04

@migueldiez: Nekem az egyik kedvencem a Varshawianka :-) Vagy hogy a tökbe írják...

www.youtube.com/watch?v=7G8QfBEm4jM
süti beállítások módosítása