A Depeche Mode-rajongó

2010/01/11. - írta: Modor Tibi

 

And fools don't run away, you'll be followed another day...

Tavaly, az Ereszd el a hajam! első részében már írtunk a módklubról, majd nem sokkal utána a DM-rajongók (amúgy korántsem sajátos) album- ill. számcím-rövidítéses zsargonjáról is esett szó egy olvasói levélnek köszönhetően.

A Modorosblog nagyon szereti az újra és újra aktuálissá váló témákat meglovagolni, ezért így röviddel a mai koncert előtt térjünk megint vissza a hazai depesesekre, akik szinte minden tekintetben felülmúlják a többi ország fanatikusait. Így talán, miközben Dave a sokadik refrént énekelteti a közönséggel és dobja fel a hangulatot egy "oh yeah, that's right!" -szerű rikoltással, kifejezetten jól is szórakozhatunk, inkább a nézőteret pásztázva.

Elnézést kérek a témában kevéssé jártas olvasóktól - ma egy belsős, összekacsintásokkal, és modoros, angol idézetekkel telitűzdelt posztot kaptok.

Nosza, csoportosítsunk!

 

...never turn your back on...

Az Elforduló:

Szinte mindegyik Mode-os megjárta már ezt a kategóriát - néhányan többször is. Az Elforduló a későbbiekben majd részletesebben kifejtett "Ős-Mode"-os egyben, de annak a legkritikusabb fajtája. Követel, elvár, csalódik; az együttes Neki alkot.

Itthon állítólag sokakat megrendítettek már 1990-ben is a Personal Jesus gitárriffjei, de azért szerintem az 1993-as I Feel You volt a döntő csapás, nem beszélve Dave Gahan  korábban elképzelhetetlen hosszú hajáról és szakálláról.

-Új Bravót láttad?

-Jaj, ne is mondd.

-Bátyád mit szólt hozzá?

-Hát nagyon ki van akadva. Most mindenki rajtunk röhög. Mit hallgatsz?

-Mode-ot.

-Te? Pff, kurvára lejárt az az együttes. Ez az új album nevetséges, U2-t próbálnak alakítani, vagy nem is tudom. Én inkább maradok a régieknél. Meg mostanában nem rossz ez a Capella-, Culture Beat-vonal sem. Haladni kell, nem lehetünk ennyire szemellenzősek. A nők miatt semmiképp sem.

Bizony, akik korábban félelmetesnek és egyéninek gondolták magukat fekete maskarájukban, hirtelen átöltöztek szálkoptatottba-narancssárgába, és inkább a diszkó felé vették az irányt - nem volt értük kár soha. A tántoríthatatlanok persze maradtak  - az elfordulók pedig fokozatosan, sunyin visszaszivárogtak az évek során.

 

...you have something to hide...

A Megtért:

Nem tudom, hogy a mai tizenévesek között is ennyire divat-e az együttesek (nemcsak stílusok!) szerinti kasztosodás, de a kilencvenes évek elején még komolyan vettük a rocker-diszkós-módos kategóriákat, és áthallgatni szégyellendő cselekménynek számított.

-Na, Bubuska, ezt hallgasd már meg: "Soha többé ne hagyj cserben" - erre is azt mondod, hogy vacak? Még amikor GYES-en voltam, akkor vettem fel a kívánságműsorból.

-Hagyjál már Mutti, szar. Utálom a Depest, és kész.

Az akkor meg elvakultan metallicás-gunsos Krisztiánka persze hamarosan saját magának is kénytelen bevallani, hogy nem olyan rossz az a Violátor, de csak az I Feel You torzított gitártémája után hajlandó ezt nyilvánosan is felvállalni.

 

...you hear stories of old of princes bold...

Az Ősmode-os:

-Jaja, hát igen, én '88-ban ott voltam mindkettőn a Béesben - a '93-as egy fos volt az MTK-pályán, akkor megfogadtam, hogy soha többet - de mégis itt vagyok. Ahogy öregednek a fiúk, úgy térnek vissza a régi hangzáshoz.

-Nem rossz, nem rossz. De azért engem nehéz felülmúlni: bizony, én már a Volán-pályán ott énekeltem Martinnak a Happy birthdayt 85-ben! Na erre varrjál gombot!

Ahogy már az ősmetálosnál is megfigyelhettük, itt is kötelező a licitálás. Ki volt előbb koncerten, ki volt többször, ki mióta rajongó. Ha ők néha ki is ábrándultak az együttesből, hosszú távon mindig visszatérnek és rajongók maradnak.

Ők időközben gyerekeiket is büszkén viszik magukkal a budapesti koncertekre: "látod, az Apu meg az Anyu már az áltisiben is őket hallgatta..."

  

...put it on - and don't say a word...

A Divatos:

Az 1997-es Ultra környékén kezdtek ezek a divatos megjelenésű fiatalok hozzácsapódni a rajongótáborhoz - illetve a régiek közül ilyenkorra jött rá a legtöbb fanatikus, hogy a Martens-bomber kombináció már itthon is kicsit hülyén néz ki.

Már nem számított a zenei elhivatottság, a keveredés megengedetté vált: a DM-et ilyenkorra már elismerték a metálosok, a britpoposok, a diszkósok, meg a furcsán rángatózó testű prodigys-Asian Dub Foundation-ös szerencsétlenek is.

A Divatosok korszaka amúgy egészen máig kitart, nem véletlen, hogy már a Népstadionban rendezett koncertekre is elkel az összes jegy - illik ott lenni, társadalmi eseménnyé vált. - A Mode-ot dacból utálni kevesek kiváltsága lett, és otthon titokban valószínűleg ők is Martin Gore modoros szólóalbumait hallgatják.

 

...fame can have strange effects...

A Fanatikus:

Általában ők szokták rajongásukat a kinézetükkel is kifejezésre juttatni. A fent linkelt posztban már írtam a kisdévekről, kismartinokról, a kövér, pajeszos, felnyírt hajú lányokról, de a fanatikusok között muszáj megemlítenem egy tipikus csoportjukat: a SOFAD-os-Alanest.

Míg a Songs of Faith and Devotion sokakat elriasztott elsőre, másokat méginkább megerősített elhivatottságukban - ők a mai napig ennek az albumnak a rendkívül borongós hangulatát próbálják mindenben felidézni. Az időközben kilépő, ezen az albumon kiteljesedő Alan Wilder zsenialitásának hiányát minden, azóta megjelenő lemezen fájdalmasan megérzik, és a kellő fórumokon ki is elemzik. Hiányérzetüket Recoil-hallgatással próbálják feledtetni. Szívesen varratják magukra Dave szvasztikára emlékeztető tetoválását, fiúk a mai napig a trapéznadrágos Jézus-típust próbálják követni külsőségekben.

A Fanatikus gyakran egyben Perverz is: mivel az összes stúdióalbumot és kislemezt ronggyá hallgatta, a nagylemezek között meg azért el szokott telni sajnos négy év - muszáj volt valami újat keresni. Addig nem nyugszik, amíg a DM összes létező maxi CD-jét, LP-jét, remixét, feldolgozását be nem szerzi, és meg nem hallgatja. A legrosszabb, hogy ezek a sokszor mindenféle harmóniát és rendszert nélkülöző remixek általában még tetszenek is neki, pedig az eredeti számból nem sok ismerhető fel benne. Neki már egy Breathing in Fumes vagy Black Day is elcsépelt és kommersz.

A Fanatikus bármilyen más, szintipopot vagy new wave-et játszó együttest megvet - még mindig azzal henceg, hogy annak idején gyakran jártak bonanzásokat meg gruftikat verni, a Pet Shop Boys meg az Erasure pedig rossz buzik gyülekezete.

A Fanatikus turné esetén - márpedig abból mostanában volt szerencsére több is - pénzt, időt és energiát nem kímélve felkerekedik, és minimum a környező országokba ellátogat a budapesti fellépés mellett. Hogy miért jó a pozsonyi Inter-, vagy a bukaresti Cotroceni-stadionban a hazaiakkal együtt izzadni (akár közben magyar zászlót lobogtatva), azt ők ott biztos tudják.

Életem első és egyetlen, Beatlemaniához hasonló női megnyilvánulását (sírás, frontember nevének elkeseredett vinnyogása) a 2001-es, Kisstadion-beli koncerten tapasztaltam - addig azt hittem, hogy ilyet csak a Compleat Beatlesben láthatunk.

 

...so we're different colours...

A jobboldali radikális:

És igen, a hazai Mode-osok tekintélyes része - valószínűleg az átlagos rajongók körében  is kedvelt sötét színek (ruházkodásban), a hasonló öltözékek, frizurák miatt is - felvállaltan is összemosódott a szkinhedmozgalmakkal, főleg az Ultra okozta áttörés előtt.

A radikális Mode-os a Pecsában található rajongói klubot szívesen látogatja csoportosan, hogy zord arckifejezéssel, merev testtel mozogjon félmeztelenül - tetoválásaival vagy akár izomzatával hivalkodva. A rendszeres verekedések régebben mégis a hasonló megjelenésű, kakaskodó társaságok között robbantak ki, a békésebb jelenlevők ritkán keveredtek balhéba.

Rendszerint az EBM (Nitzer Ebb, Laibach, Front 242 - durvább arcoknál Escalator) kedvelője, ilyen zenék közben szívesen áll egy helyben, tisztelgésre emelt karral. Szívesen tudálékoskodik beszélgetések során továbbá a Nitzer Ebb (nájcerebb/niccerebb), valamint a Getta Grip (getta/dzsetta) helyes kiejtéséről is.

 

...and when you change a vote, you may change the world...

Az antifasiszta:

Az előbb részletezett csoportosulásoktól mindig, mindenhol elhatárolódik, és kikéri magának, hogy azok igazi Mode-osok lennének. Az "igazi Mode-osok" szerinte nem vallhatnak radikális elveket semmilyen szinten, csak balhézni járnak az ilyen stílusú szórakozóhelyekre.

Ezt alátámasztva rendszeresen hivatkozik a fiúk által régebben, feltehetőleg a thatcherista politika elleni tiltakozásul viselt, illetve az ipari zenestílust szimbolizáló munkásmozgalmi jelképekre, valamint Dave Gahan több helyen fejtegetett zsidó származására (valójában a Gahan ír-gael eredetű családnév, az antropológiai vizsgálatot pedig meghagynám a szakembereknek).

 

Nos, mára körülbelül ennyi - különösen várom az érintettek, leginkább a Szakértők visszajelzéseit! :)

...see you next time! Goodnight lovers...

Címkék: zene angol
170 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mitya Ivanov 2010.01.11. 07:33:37

ennek a posztnak 98%-át nem értem. De biztos megint fején találta Modor Tibi a szöget, mert ez én vagyok, Prodigy és "szerencsétlen" jelző nélkül

"Már nem számított a zenei elhivatottság, a keveredés megengedetté vált: a DM-et ilyenkorra már elismerték...... .a furcsán rángatózó testű prodigys-Asian Dub Foundation-ös szerencsétlenek is."

Styxx 2010.01.11. 09:12:14

b+ Tibi, de a Konzin DM kutatásból írsz nagydoktorit?:-) Nagyon mélyen beleástad magad a témába. Nekem az ős DM-esekről vannak leginkább emlékeim. Amikor Davenak még ártatlan bambi képe volt. Az első Depesh-estek a nyolcvanas évek közepén, mint ilyen tematikus banzájok (hopplá, a banzáj szó itt ilyen áttételesen modoros, a hazai klónra asszociálva)a diaszpóra diszkóiban. Meg a sok-sok fekete pre-emós kiscsaj meg kiscsákó. Csak a ciklámen meg a rikító diszkózöld cipőfűzők törték meg ruházatuk dark hangulatát. Lehetőleg az egyik bakancson ciklámen, a másikban meg a brutál zöld.

fade 2010.01.11. 09:15:12

Van egy nagy depis haverom, küldöm is át neki a postot! :)
Mindig azzal szívatjuk, hogy mit tud annyira rajongani ezért, csak egy "világfájdalmas szintipop"...

Asidotus 2010.01.11. 09:38:13

Ki nem állhatom a Mode-ot, azt meg főleg nem, hogy a 90-es évek közepén egy halom "metalbanda" "rájött", hogy ők szeretik ezt a bandát. Lásd Paradise Lost...

Ernoke 2010.01.11. 09:41:10

ez jó lett!:) bár a DM-et alapjában véve nem szeretem, talán a Divatos vagyok még inkább, a Barrel of a Gun (szerintem zseniális) klipje után kezdtem úgy gondolni, h ez mégse nyálas szintipop. aztán miután először eljutottam DM-klubba, el is kezdtem hallgatni a kilencvenes évekbeli cuccaikat, a Violator meg egyike azoknak az albumoknak, amiket egybe meg tudok hallgatni. viszont amilyen koncertfelvételeket mostanában látok (a legújabb album után meg méginkább), egyáltalán nem sajnálom, h 2006-ban a józan eszemre hallgatva eladtam a DM-jegyemet... tényleg nem értem azt, aki mostanában is képes rajongani ezért.

Ernoke 2010.01.11. 09:47:48

@Nűnű: ez vszeg azért van, mert a DM akkor volt jó. a 93-94-es turnéban szerintem akkora kraft volt, h néhol a NIN elbújhatott volna mellettük. mondjuk ez főleg Dave-nek köszönhető, aki valamennyi ideig Amerikában lakott akkoriban, és onnan vitte bele a grunge-ot a zenéjükbe. szerintem ő akkor olyan tökéletes frontember volt, aminél jobb nem is kell, többek között ezért nem bírom látni mostanában, amit a színpadon művel... furcsa, h a tiszta élet mennyire nem tett jót a teljesítményének, azt gondolná az ember, h pont fordítva van.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.01.11. 09:52:01

@Zoch: kedves blogcelebritás, ennyi? :)

@Nűnű: hohóó, én azon röhögtem, hogy sokan milyen megtisztelőnek érezték, hogy Lukács Lacinak is tetszik az Ultra. Na és.

@Ernoke: a koncertek gyengék, de ilyen életvitel mellett szerintem akkor is kimenné(ne)nk, ha az együttes sörözni ülne ki a színpadra, a háttérben egy kétórás Pimpffel.

Az utóbbi két album meg szerintem kurva jó lett - az Excitert persze el kell felejteni.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.01.11. 09:58:45

Nekem valahogy teljesen kimaradt az életemből a Depeche Mode. '88-ban, mikor a kis osztálytársaim be sem jöttek az iskolába aznap, mikor a nagy koncert volt a BS-ben, én nagyjából harmadmagammal voltam bent az egyébként zsúfolt suliban. Nekem akkoriban az ilyesmi egyszerűen nem mondott semmit. Nem is tudtam angolul egy szót sem, nem mintha a többiek tudtak volna. Akkoriban inkább a hazai "punk" zenét részesítettem előnyben, ami persze olyan messze volt a punktól, mint a makkom jeruzsálemtől, de így hívták.

Ernoke 2010.01.11. 10:01:06

@Modor Tibi: nekem a tavalyi albumot egyszer sikerült meghallgatnom, azt is nagyon kínlódva. a gépemen azért megvan még, egyelőre az a funkciója, h olyan ismerőseimnek küldözgetem át, akik valószínűleg szeretni is fogják. én Recoil-os vagyok, nem DM-es.:D

Szalacsi_Dezső 2010.01.11. 10:11:15

És szerintem a modoros DM rajongók nem is tuggyák, mit jelent a "zeggyüttes" neve. Muhaha!
:-)))

Styxx 2010.01.11. 10:16:15

@Szalacsi Dezső:
Hogyne tudnák. A kemény mag a konkurens Rossman drogériákba dobál Molotov-koktélokat. Hát Drogeri Markt. Vag yinkáb Dojcs Mark, esetleg Direkt Marketing?:-)

vincere 2010.01.11. 10:22:23

vicces poszt, főleg mert ez az együttes valahogy maradandó nyomot hagyott a magyar társadalomban... állítólag alig van még egy olyan ország a világon, ahol bármikor ekkora koncertet tudnak adni, talán itt van a legnagyobb rajongótábor.
én a boldog 80-as évek második felében voltam felsős, a mi osztályunk Depeses volt. szinte mindenki, én is tiszta feketében jártunk, a legmenőbb srácok természetesen állandóan depressziósak voltak, ez volt a természetes. de divat volt azt is elutasítani, h. a DM csak egy depressziós együttes, ezért modorosan a 81-es debütáló albumot hallgattuk.
(rövid Bonanza-kitérő után a gimiben kicsit visszamentem az időben és beatzene-rajongó lettem :-))
koncerten soha nem voltam, nem is hallgatom őket azóta sem.
lehetne ilyen mélységű modoros U2-rajongó poszt is, a nyári kis szösszenet csak az elmaradt koncertre korlátozódott...

Mitya Ivanov 2010.01.11. 10:23:18

@Styxx: a fehérvári vasutállomás várójában 89-ben egy olyan rajzot láttam a falon, hogy a DM jelbe bele volt írva, hogy Dinamo Moscow

Mitya Ivanov 2010.01.11. 10:26:24

@vincere: a depesesek és a duranosok nagyon utálták egymást, nálunk ez a szembenállás volt áltisiben és gimiben. Aztán jöttek a Cure-os csajok, lesöpörtek mindent és mindenkit, majd hollóként elszálltak a shekaspear"s sisters-sel

El Topo (Sgt. Elias) 2010.01.11. 10:26:30

@vincere:

Na pláne Bonanza Banzáj! Emlékszem, hogy a BS ben tartott koncertjüknek az volt a címe, hogy "Bonanzások világtalálkozója"!:)

El Topo (Sgt. Elias) 2010.01.11. 10:31:42

@Mitya Ivanov:

Na erről beszéltem akkor, mikor azt mondtam, annak idején az iskolában légüres térben lebegtem.

vincere 2010.01.11. 10:32:57

@Mitya Ivanov: nálunk DM kontra Bros volt a harc :-)

Szigi. · http://depechemode.blog.hu 2010.01.11. 10:33:26

Nagyon jó írás, Tibi, Te régen szerintem DM-rajongó voltál ;) amúgy azt nem sokan tudják (finoman fogalmazva), hogy a Recoil az Alan Wilder szólóprodukciója!:)

Amúgy nagyon találó, bár a skinheadek inkább az Exciternél tűntek el, mostanában már csak mutatóban vannak.

És nem, manapság már nem igazán dívik a különböző zenei stílusú fiatalok egymást való gyepálása. Sokan vannak, akik ugyanúgy szeretik a technot és a rockzenét, és ez így is van jól.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2010.01.11. 10:33:27

a pet shop boys és az erasure valójában tényleg rossz buzik gyülekezete.

elipszilonostyé 2010.01.11. 10:33:42

Uhh, nehezen helyezkedtem el az imént felvázolt DM univerzumban. Talán a Mode-ot dacból utálnó kevesekhez tartozom, bár nem is olyan régen voltam DM táborban - egy ilyen eseményt mindenképp ajánlok neked Tibi - ahol nagyszerű hangulat volt.

Depesesek,
darkosok,
cure-ososok,
ákosososok,
szintipopos prüntyiprüntyit kedvelők (újfasiszták, vagy lakodalmasban utazó bajuszos zeneipari szakmunkások továbbképzésen.)
meg a darkosososok buli után kakast keletnek áldozó, rizsporos arcú denevérruhások komolyabb elágazódásai.
Az egészben az volt a roppant figyelemreméltó, hogy hogyan lépnek reakcióba egymással ezek az egyébként nagyon is autonóm közösségek a DM ernyője alatt.
Egyébként Mode összejöveteleken mindig vannnak Mode-ot dacból utálók is, akik csak azért tévednek arra, mert...
Egyébként meg Filterbe kell menni (Almássy tér.) ott van pántekenként 50% Mode buli.

Styxx 2010.01.11. 10:35:42

@Mitya Ivanov:
Mifelénk ha jól emléxem a Depesesek meg a Duranosok egy platformon álltak, az ellen a franky Goes to Hollywood meg a Sisters of Mercy táborból került ki.

@El Topo (Sgt. Elias):
Aaa, ez fáj. Most biztos sokaknál kihúzom a gyufát, de szerintem Ákos gyereknél kevés modorosabb, "árulom a semmit, és ehhez kibaszottul értelmes képet vágok" figura van.
Volt neki pár jópofa húzása, pl. amikor meghekkelte a lottósorsolást (nem elsősorban a politikai üzenete miatt, hanem mert ötletes volt) de a zene meg a szövegek? A szerelem örvény? Beb@szva mindig úgy fordítottuk ki, hogy: "Az öregem szelvény"

Mitya Ivanov 2010.01.11. 10:43:06

@vincere: a brossz olyan volt, hogy még a legvadabb depeses is brosszos lett két hétre legalább.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.01.11. 10:44:34

@Styxx:
Fájt, mi? Nem csodálom. Ákos maga a borzalom. Egyszer láttam egy interjút vele. Ki csinálta? Na ki? Hát a Rákay. Azt hittem, kibaszom a tévét az ablakon, pedig nem vagyok egy indulatos fajta.

Mitya Ivanov 2010.01.11. 10:45:15

@Styxx:
franky Goes to Hollywood? hú valami nagyon komoly iskolába járhattál.....:)

Styxx 2010.01.11. 10:46:12

@Mitya Ivanov:
Neba, a Bross nagyon modoros nyálkazán volt. Egyik csávónak a lakkos mokaszinján óra is volt. Szerintem a fentebb marasztalt buzizenekarokból az Erasure, meg a "jogelődje" a Bronsky beat sokkal jobb hangulatot tudott csinálni, pedig full hetero vagyok.

Styxx 2010.01.11. 10:47:35

@Mitya Ivanov:
Ja, ment a rilex ezerrel:-)

Mitya Ivanov 2010.01.11. 10:50:30

@Styxx: án úgy szocializálódtam, hogy a duranos és a depeses az két ellenség. Én persze egyik sem voltam, én már akkor is young MC -t és rebel MC hallgattam:D
U2 fórumokat olvasgatva tudom, hogy az U2-sök a walking in my shoes-t, az in your room-ot és az its no good-ot teljesen magukának érzik. Mivel én is U2 rahjongó voltam a 90-es években, ezért ezt megerősítem.
mikor lesz már modoros U2 rajongó poszt?,?

Mitya Ivanov 2010.01.11. 10:53:00

@Styxx: hát persze hogy az volt.
De én is lemásoltam gyorsmásolóval, hogy addig se kelljen meghallgatni. Talán egyszer ha meghallgattam.

Szigi. · http://depechemode.blog.hu 2010.01.11. 10:53:03

@Mitya Ivanov: A U2-rajongók nem ennyire jól körülhatárolhatóak, mint a depesesek.

cd-r 2010.01.11. 10:53:46

az a cure is mitől volt annyira dark? sima dallamos poprock, a követői meg úgy csináltak, mintha ez a banda lenne a depresszió zenei megtestesülése. ezek ugyanolyan vicces divatok voltak szerintem, mint most az emo.

Ernoke 2010.01.11. 10:55:32

ÁkosHÖ egy borzalom. egy barátom szereti, de ő is elismeri, h a szövegei rémesek. volt, h azzal szórakoztunk koncertfelvétel nézés közben, h előre kitaláltuk, milyen szó lesz a következő sor végén. többnyire sikerült.

amúgy pedig az életben is egy rohadt nagy köcsög. van valami boros helye (klubja, pubja, mittudoménmije), ahova keresett zenészeket, főleg jazz-t. egy ismerősöm jó repertoárral odament, h hátha tud ott játszani. elvileg a cigány klarinétosával lettek volna párban, aki tényleg nagy név a szakmában. eleve a csávó nem akart nekik fizetni egy vasat sem. aztán rátért arra, h aki az ő igaz magyar elveivel nem szimpatizál, azt még vendégként sem látja szívesen, nemhogy zenészként. (kérdőívet töltet ki a vendégeivel az értékrendjükről, vagy mi?:D) mikor pedig a klarinétos nevét meghallotta, megpróbált körmönfontan rákérdezni, h az illető _magyar, vagy más etnikumú_ (így!). az ismerősöm ezek után felállt, és köszönés nélkül otthagyta a picsába. szerintem is kaphatna a seggébe pár méretes lófaszt, hátha attól normálisabb lenne...

cd-r 2010.01.11. 10:56:46

@Mitya Ivanov: "Én persze egyik sem voltam, én már akkor is young MC -t és rebel MC hallgattam:D" alap !!! a hiphop volt az igazi királyság, nem ez a sok önsajnáló műdepressziós holló. :DD

Mitya Ivanov 2010.01.11. 10:57:50

@Ernoke: ez a sztori egy városi legenda, több forrásból hallottam, és mindig zenész ismerőssel esett meg. Modoros Ákos rajongók körében havonta felbukkan.

Szigi. · http://depechemode.blog.hu 2010.01.11. 10:58:42

@cd-r: a Cure-nak vannak nagyon is sötét alkotásai, más kérdés, hogy a kisujjukból kiráztak tökéletes popdalokat is, bohókás klipekkel. Pont ezért imádom őket.

cd-r 2010.01.11. 11:00:23

@Szigi.: na látod ez lehet. annyira soha nem ástam bele magam a dolgaikba.

Mitya Ivanov 2010.01.11. 11:01:19

@cd-r: jóhogy. A principal office az egyik legjobb rapszám abból az időszakból, iskolába menet előtt és felvezetni a későbbi naughty by nature lemezek befogadását, arra tökéletes.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.01.11. 11:07:39

@Szigi.: mi az, hogy voltam? :) A Fools meg a Newborn a kedvenc számaim. És kösz szépen a hivatkozást a fórumban. Some Strange Sitesszal mi a stájsz? Kedvenc olvasmányom volt olyan 8 éve...

@elipszilonostyé: és igen! Az olvasztótégely - táborban nem voltam, már nem is nagyon leszek, de azt a bulis helyet még megnézzük - köszi.

@Ernoke: Ákos szerintem királyság minden modorosságával együtt - nagyon tudja, hogy mit csinál. A sztorit pedig simán el tudom képzelni A bosszú népe tükrében. Hát a saját klientúra építése nemcsak nála folyik - én is megválogatnám, kinek adok munkát, persze a saját szempontjaim szerint. Ja, és a másik legenda szerint járt közkézen egy olyan fénykép róla még a bonanzás időkben, ahol vaskereszt fityegett a bomberjén.

@Mitya Ivanov: na róluk itthon nehezebb lenne, de nem lehetetlen. Ott maga a banda is kurvára modoros szerintem.

Ernoke 2010.01.11. 11:08:28

@El Topo (Sgt. Elias): lehet, h Mitya azért hallotta több forrásból, mert mindenkivel ezt csinálja. ezek után el tudom róla képzelni. mert azt nem hiszem, h egy tóparti sörözés alkalmával a haveromnak pont az lenne a szórakozása, h ilyen sztorikat talál ki pont Ákossal.:D ez mondjuk még tavalyelőtt nyáron volt, azóta lehet, h megnormálisult, de elég szkeptikus vagyok.:D

El Topo (Sgt. Elias) 2010.01.11. 11:13:12

@Ernoke:
Ott voltam saját, fizikai valómban, mikor elmérgesedett a vita Ákos és Brády Marci között. Na most Brády sem egyszerű arc, de Ákos olyan mocskos, szemét dumát nyomott, mintha egyenesen a Mein Kampfból idézett volna. Úgy repült ki a Szent István körútúti irodából, mintha katapulttal lőtték volna. Én még utána is köptem volna, csak a neveltetésem valahogy visszatartott.

Mitya Ivanov 2010.01.11. 11:13:17

@El Topo (Sgt. Elias): lehet, de akkor minden évben ezt csinálja, mindig más ismerőssel és soha senki nem imseri azt a roma zenészt, akit visszautasított.

Ernoke 2010.01.11. 11:15:05

@Modor Tibi: a zenéje és a koncertjei szerintem is tök profik, az egyik legjobb popzenei előadó Magyarországon, az tény. de én szövegcentrikus vagyok, és a szövegei nekem fájnak, mert primitívek. (nem az elvei miatt.) én nem tudok róla semmi ilyesmit ezen a történeten kívül, egyébként, meg nem is érdekel annyira.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.01.11. 11:16:12

@Mitya Ivanov:

Most kezdjek nevekkel dobálózni? Akkor hiteles lesz a számodra?

Ernoke 2010.01.11. 11:17:16

@Mitya Ivanov: itt arról volt szó, h az ismerősöm nem cigány, de a klarinétosa az. a nevét viszont itt nyilván nem fogom leírni, elég legyen annyi, h egyértelműen cigányos az is, és ez volt Ákos problémája.

Mitya Ivanov 2010.01.11. 11:18:12

@Ernoke: értettem, hogy ki a roma.

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2010.01.11. 11:20:05

@cd-r: igy van! En is hallgattam DM-et, de aztan jott a 2LiveCrew meg a Public Enemy :).

Mitya Ivanov 2010.01.11. 11:20:09

@El Topo (Sgt. Elias): ugyan dehogy, hiszek neked.
ernőkének is, csak ugyanezt a sztorit még egyetemen hallottam először, ami már több mint 10 éver volt, azóta több kevesebb rendszerességgel felbukkan. Mindegy. Ákos mint zenész egyáltalán nem érdekel.

Szigi. · http://depechemode.blog.hu 2010.01.11. 11:20:57

@Modor Tibi: na bázz, Some Strange Sites? :D:D:D most megleptél... bár már sok különféle helyről hallottam, hogy bírták a honlapomat... megszűnt egyébként, mert kicsit én is "elforduló" lettem, és nem nagyon érdekelt már, ennyi az egész. A Cure megmaradt, lásd blognév a hozzászólás felett... megformázhatnád róla a modoros Cure-rajongót;)

Ernoke 2010.01.11. 11:22:30

@Mitya Ivanov: engem sem, úgyhogy szerintem hagyjuk is.:D

Zoch 2010.01.11. 11:24:35

@Modor Tibi: most ennyi mert vizsgázom délután :F ákos és a vaskereszt: 2004, bonanza-retró-muri: www.akos.hu/fotok/249/b_1199373938_057.jpg
www.akos.hu/fotok/262/b_1199375361_051.jpg
;)

El Topo (Sgt. Elias) 2010.01.11. 11:24:55

Ideje lenne viszont, hogy elkezdjek dolgozni a modoros kívülállóról szóló poszton.

aerobikzona · http://aerobikzona.hu 2010.01.11. 11:27:18

Anno egy srác találkára hívott. Cukrászdában üldögélős, tipikus "kicsitzavarbanlevős" elsőrandi-hangulat mindkettőnk részéről, és időnként ha eszébe jutott (kb. 5 percenként), elkezdett nekem DM számrészleteket énekelni. Mondjuk a hangja jó volt. :) Járt a PeCsá-ba is, de nem tudom, melyik altípushoz tartozott.

Aztán évekkel később volt egy másik, ő sms-ben küldözgetett DM dalszövegrészleteket :)

Úgy látszik, valamiért vonzottam ezeket az arcokat.

aerobikzona · http://aerobikzona.hu 2010.01.11. 11:29:57

apropó, Tibi, egy témaötlet: modoros első randi :)

El Topo (Sgt. Elias) 2010.01.11. 11:33:30

@mzperx:

Az első randi majdnem mindig modoros.

Wo sind die alten, schönen Zeiten? Haj... haj...

Bettie Page · http://90es.blog.hu 2010.01.11. 11:38:20

én asszem az ősmode-os vagyok, dehát ez már csak a szüleim miatt is, apám mode-os volt, anyám meg duranos, soha senki nem értette, hogy jöttek össze. 88-ban egyik dm koncertre ment, másik duran duran-ra szó nem lehetett arról, hogy együtt menjenek. én meg mindkét zenekart szeretem. mondjuk mikor elkezdtünk járni dm klubba a pecsába '96-ban, akkor még voltak ott cure-osok, és mindig meg akartuk őket verni, azt már nem tom mért. és egy idő után tényleg eltűntek. ma már mindenki jár oda.

a mode klubba járó szélsőjobbosokról csak annyit, hogy elég ritkán láttam őket, de nem hiszem, hogy akkor is bármi botrány lenne, tekintve, hogy a közönség 20%-a meleg vagy leszbikus:)

de amúgy a poszt zseinális:)

bluedress 2010.01.11. 11:39:00

Filter nem nagy szám szerintem, régen sokkal jobb volt. Pár éve, amikor beindult ott a DM, azzal kezdődött, hogy vasárnaponként (!) este csináltak DM bulit. Bármikor lecserélném azokra az estékre a mostani füstös teltházat, pedig volt hogy csak hárman voltunk..
Sajnos PeCsában egyre kevesebb a régi arc, elárasztották a divatemberek. Nyáron ujjas papucsban!!

Styxx 2010.01.11. 11:42:53

@Bettie Page:
b+ úgy startolsz, mint valami Móricz novella:
Apám mode-os, anyám duranos középbirtokos család sarja:-)

Bettie Page · http://90es.blog.hu 2010.01.11. 11:47:49

@Styxx:hülye:)) amúgy csak jelezni akartam, nálunk kötelező szeretni valamelyiket, különben nem vagy ember. szerencsére a napoleon boulvardra már az egész család megy:)

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.01.11. 11:51:04

@Szigi.: nagy kár, pedig még lógtál az Exciter-kritikával is, nem tudom, hogy végül elkészült-e :)) Nincs kedved méjlben áttolni a kritikákat? Bár pont tegnap néztem, találtam 1-2 másolatot.

@Zoch: jajj, de szeretlek! Azt hittem, voltak régebbi fotók is. Gyönyörű. Sok sikert - én holnap vizsgázom :)

@mzperx: pfff. Na jó :))

Ernoke 2010.01.11. 12:00:19

@El Topo (Sgt. Elias): muha, régiöregidők! pont most toltam tibinek egy mailt, amiben egy modoros generációs dumás posztot javasoltam... nyüszíteni kezdek, ha vki 30 évesen ezt a "bölcsöregvagyok, mimégbezzeg, timegmárnem" dumát nyomja, néha tőled is, h 40 évesen ilyeneket mondasz.:P meg néha magamon is, mikor én is.:D

Zorita 2010.01.11. 12:01:16

ne-nee! ne említsetek több együttest!! különben felugrom és sikoltozva körberohanom az irodát!
az Ákos meg egy búúnkó, kb. 1993-ban találkoztunk vele véletlenül a Római-parton, barátnők bicikliztünk (ált.isk korú lányok). ő a nyomi kötöttpulcsis barátnőjével sétálgatott romantikusan. odamentünk hozzá nagy lelkesen, hogy kérnénk autogramot (barátnőm volt ilyen DM-bonanzás, biciklizni is gettában jött), az Ákos meg nagy flegmán lepattintott. vízválasztó momentum volt az életemben, ha addig hezitáltam volna is bármi miatt. :D

Ernoke 2010.01.11. 12:04:17

@Zzz_: ez még hagyján, nekem a nagy trauma az volt, mikor Menyhárt Jenőhöz mentünk oda 16 vagy 17 évesen egy kézrázásra, és konkrétan elküldött minket a büdös picsába. akkor jöttem rá, h attól még, h valaki szerintem zseniális zenét és szövegeket ír, lehet egy bunkó faszkalap.:D

El Topo (Sgt. Elias) 2010.01.11. 12:06:07

@Ernoke:

Ja, kivételesen nem így értettem, ámbár van abban valami, amit mondasz. Sőt, nagyon sok van benne.
Az a helyzet, hogy néha hihetetlen generációs szakadékokat látok felvillanni köztem és a néhány évvel fiatalabbak között. Például van két húgom. Az egyik 3, a másik 6 évvel fiatalabb nálam. És nem ismernek egyetlen valamirevaló zenét, nem láttak egyetlen valamirevaló filmet, nem olvastak egyetlen valamirevaló könyvet sem.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.01.11. 12:07:45

@Ernoke:

Annak idején együtt dolgoztam Takáts Tamásékkal, ők sokkal barátságosabban viszonyultak a rajongókhoz. Főleg a lányokhoz.:D
Tudnék mesélni.:D

Szigi. · http://depechemode.blog.hu 2010.01.11. 12:13:01

@Modor Tibi: úúú, emlékszem, mit csesztettetek az Exciter-kritikával :D:D:D nem készült el, csak egy pár soros verziója, ami a www.freestate.hu oldalra került fel (itt is én írom minden album-és kislemezkritikát, a szólóprodukciókét is... modorosság a köbön :D )

Amúgy meg egy kis nosztalgiázás:
mtz.web.elte.hu/

Zorita 2010.01.11. 12:22:15

@Ernoke: ja-ja, nekem a Paksi Endre adott egyszer egy tockost, mert nem fogadtam el egy romantikus ajánlatát. így szólt utána: bezzeg bazmeg, ha fiatal és jóképű lennék, akkor rögtön nyomulnánk a retyóba, és ott szopnál" - végül is ez nem fullos lekurvázás volt, mert a pénzt nem hozta szóba :D
Viszont Abaházi Csabától van egy intőm az egyik gimis ellenőrzőmben :)

GAbica 2010.01.11. 12:39:20

Tuti kilógok minden sorból, de soha nem voltam mode-os, vagy cure-os vagy ákosos, vagy bonanzás, vagy deszkás, vagy diszkós, vagy bármi más épp divatos irányzat híve. Én voltam a kivülálló lány :D
De viszont volt egy pasi, úgy jó fél évig, aki minden alkalommal ment a PECSAba a Mode Klubba, a kis haverjaival. Ő ugyan jobbos volt, de pár haverja akiket egyszer bemutatott (és szerencsére utána nem erőltette) na ők a jobboldali radikális részhez tartoztak. Egyszer sem hívott a klubba, mert voltak a pasiestéi, de nem is hiányzott, hogy őszinte legyek.

Styxx 2010.01.11. 12:43:54

@Ernoke:
Menyhárt Jenő? Neba, azok aztán a semmit árulták a köbön, lila papírba csomagolva. Ezek a kvázi rebellisek a mai youtube-s környezetben éhen halnának. Pesze voltak tökös csávók is, pl CPG, de ez más sztori. És tudom, hogy geciség, mert erről nem tehet, de Menyhárt ahogy kinéz, azzal átlagemberként full hendikepp csajozni. Félre ne értsetek, semmi bajom a bűnronda pasikkal, pl kedvenc szinészeim közé tartoznak Steve Buscemi és danny Trejo, de amikor kvázi hírességként arcoskodnak, az elég okádék egy dolog.

Takáts Tamás jó arc, ő a mi Tiger woodsunk, veri a zasszony:-)

Styxx 2010.01.11. 12:46:03

@Gabica [almighty]:
Most jön a Gabica political capital special edition: Exeim Thurmer Gyulától Vona Gáborig:-)

Balfake 2010.01.11. 12:49:15

Kissé szomorú, hogy a t. szerző a katonás megjelenésből és a gépzenéből rögtön a karlengetésre ásszociál (vajon hányszor látott ilyet, mert én egyszer se); az ebm-fanok többsége pont hogy liberális széplélek.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.01.11. 12:49:54

@Styxx:

Naaaaa, azért Menyhártékat nem engedem bántani, nagyon szerettem egy időben az EK-t.
Van fent a csövön egy koncertfelvétel a Megalázóról, az simán vállalható ma is, meg még 20 év múlva is.
Takáts felesége egyébként egy filigrán, baromi kedves csaj. Nagyon bírtam, csak egy dolog zavart benne, hogy olyan szőrzet volt a karján, mint egy csimpánznak.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.01.11. 12:50:58

@Styxx:

Legalább valami feldob ezen az elcseszett napon!

Szigi. · http://depechemode.blog.hu 2010.01.11. 12:51:03

@Styxx: Gabica jóarc, habár érdemes megszámolni a hozzászólásaiban az "én" szócskát ;) de színfolt, kár tagadni.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.01.11. 12:54:02

Engem még mindig egy dolog foglalkoztat, de nagyon: lehet, hogy én egy párhuzamos univerzumban élek, de 30 éves vagyok, és nemhogy én nem tudnék egy darab DM-dalt felsorolni, de konkrétan egyetlen olyan embert sem ismerek (tényleg, nulla egész nulla darabot), aki valaha valamikor DM-ot hallgatott volna...

Tényleg nem lehet, hogy inkább csak 10-15 ember hallgatja, és azt hiszik, valami világjelenség?

Mert mondjuk Iron Maident sem hallgat sok ember, de mindenki ismer olyat, aki szereti... ez elkerülhetetlen... de azt nem hiszem el, hogy a nagy számok törvénye szerint ne kerüljön életemben elém egyetlen DM-es se, ha tényleg tömegesen léteznek...

GAbica 2010.01.11. 12:55:19

@Styxx: Olyan gyönyörű választ rittyentettem, de elszállt. Úgyhogy majd újraalkotom később. A lényeg, hogy a szélsőségektől mentsen meg a felsőbb hatalom, elég volt egy ilyen mellett felnőni.

@Szigi.: Kissé exhibicionista vagyok, mit tagadjam? :D

El Topo (Sgt. Elias) 2010.01.11. 12:56:22

@Szigi.:

Kicsit énközpontú, mint az egyik ismerősöm, akit gyakran látok, mert reggelente szemben szoktt velem borotválkozni.

Zorita 2010.01.11. 12:57:08

@vészmadár (pica pica): nem, nem, a te eseted a csodával határos

GAbica 2010.01.11. 12:57:44

@El Topo (Sgt. Elias): politikai paletta a'la exek? Hű. az nagy lélegzetű munka lenne, de igazán durván szélsőséges csak egy akadna ott. :)

Styxx 2010.01.11. 12:57:46

@Szigi.: @Gabica [almighty]:
Gabica űberjó arc, én meg azért froclizom, mert savanyú a szőlő. Kimaradt az életemből és ezt max egy párhuzamos univerzumban pótolhatom, ahol a sok-sok DM-es él:-)@vészmadár (pica pica):

Szigi. · http://depechemode.blog.hu 2010.01.11. 12:57:47

@vészmadár (pica pica): én pl. egyetlen Iron Maiden rajongót se ismerek, DM-essel viszont a lehető legkülönfélébb helyeken is találkoztam már:)

@Gabica [almighty]: nagyon helyes, nem is tudnád tagadni ;)

El Topo (Sgt. Elias) 2010.01.11. 13:00:12

@Gabica [almighty]:

Az lehet a legviccesebb! Egy igazi durva szélsőségessel együtt élni!

Styxx 2010.01.11. 13:00:55

@El Topo (Sgt. Elias):
Ok, volt pár jó húzásuk. Maksának is van néhány jó poénja. De Menyhártnak ez a mostani zöld dumája, meg aktivizmusa (és közben láncban tolja a cigiket) kb két hét alatt összeguglizhatnánk, amit a könyvében megírt.

Styxx 2010.01.11. 13:04:33

@El Topo (Sgt. Elias):
csomószor priviben jobb arcok, mint a látvány libsik.

Pl. dél-afrikai feka csávó az ottani fehér házban előbb Pith Bothának, az uccsó aparthaidos elnöknek volt a komornyikja v valami ilyesmi, majd az ottani rendszerváltónak, a William Frederic de Clerk családnak (neveket lehet hogy rosuzl írtam). kiadta a memoárjait. Botha család full emberszámba vette, de Clerkék totálisan csicskáztatták, alázták, lenézték.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.01.11. 13:04:54

@Styxx:

Ezzel együtt nagyon nagy hatást tett rám annak idején a Popzene.

GAbica 2010.01.11. 13:04:55

@El Topo (Sgt. Elias): Ha az egyik felmenőd, nem tudsz ellene sokat tenni...
De mondjuk pl. egy igazi jóvágású nácival vagy akár kommunistával is csodás lehet egy életre szóló kapcsolat - mármint párkapcsolat.

@Szigi.: Nem vagyok az a fajta ember, aki letagadná, hogy milyen. :P

@Styxx: az lehet a vicces univerzum :D

Detlef · http://www.gazdapiac.com 2010.01.11. 13:05:50

Nálunk is voltak 'módosok' az általánosban. Legfontosabb ismertetőjelük a fekete cipő volt, egy krómozott háromszöggel az orrán, a három sarkánál három szegeccsel felerősítve. Nyakukban egy alulemezből kivágott nagy M betű, közepén egy D alakú lyukkal. Egyszer majdnem megvertek, amikor az egyik padon a firkálmányt két ékezettel Martin Góré-vá alakítottam.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.01.11. 13:06:22

durva szélsőségessel együttélni nektek gondolom azt jelenti, szélsőjobbos, anarchista vagy terrorista... pedig az semmi, ha egyszer 3 napig együtt élsz valakivel, aki szerint a fogkrémes tubust csak a végén szabad megnyomni, a közepén nem, mert... (itt hosszú levezetés, de a lényege, hogy az univerzum szövetén az eset maradandó repedést hoz létre)

Detlef · http://www.gazdapiac.com 2010.01.11. 13:08:09

Nem vagyok nagy rajongójuk, de a Little 15 című szám valahogy elkapott.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.01.11. 13:08:28

@Styxx:

Jó, hát a látványlibsik külön megérdemelnének egy vascsövet, de néha a nájlonnáciktól is falnak rohanok.

GAbica 2010.01.11. 13:10:08

@vészmadár (pica pica): Most csak arra gondoltam. Amiről te beszélsz, olyanban volt "szerencsém" élni négy évet.

Sonica 2010.01.11. 13:10:18

Uhhh, én Ősmódos vagyok a kategorizálás szerint :) - bár a 93-as koncert szerintem az egyik legjobb volt, és a 2009-es-et tartom az eddigi leghangulattalanabb, legelcsépeltebb és legunalmasabb koncertnek.
Meg persze elforduló kategóriába is tartozom, de nem diszkós lettem.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.01.11. 13:11:12

@Gabica [almighty]:

Egész komolyan mondom, hogy ebben semmi tapasztalatom nincs. Az exeim valahogy sosem voltak izé... politikailag tudatosak.

Zorita 2010.01.11. 13:11:36

@Detlef: hehe, volt (vagy van is még, nemtom) egy Módos Márton nevű politikus, az ő választási plakátja is szépen nézett ki egy idő után

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.01.11. 13:12:57

@Balfake: az a szomorú, hogy már megint csak ennyi hozzátennivalód van, ráadásul szerintem nem is értetted azt a részt.

A DM-esek radikális jobboldali rajongói között (ez csak egy részük) sokan az EBM-re még jobban gerjednek, és még lengetnek is rá akár. Nem mind, van, aki nem.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.01.11. 13:14:29

@Sonica: megkérdezném, hogy modoros és tipusos legyek, egy elektronikus zenekar hogy ad koncertet? lejátsza a CD-t?:)

GAbica 2010.01.11. 13:14:35

@El Topo (Sgt. Elias): El is hiszem. Akárhogy is szépítjük, legalábbis a saját ismeretségi körömben az, hogy a politikáról az ember képben legyen és tudatos döntéseket hozzon meg véleményt alkosson, nők körében igen ritka.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.01.11. 13:15:28

@Zzz_:

Volt bizony! Emlékszem az arcra. Ő már akkor is seggarc volt, amikor még jóarcoknak tartottam a párttársait.

Styxx 2010.01.11. 13:16:39

@Detlef:
:-))) Ez a martin Góré nagyon ott van.
@El Topo (Sgt. Elias): Ebben teljesen igazad van.
A "legszebb" amikor látványlibsi+ nájlonnáci vonal is szerepel munkahelyen/családban/szomszédságban.

Én szélsőjobbos csajra több-kevesebb sikerrel nyomultam (nem Bácsfi Diána, inkább leírom, mielőtt megkapom a poénokat) de nem voltak komoly szándékaim és el lehetett maszatolni a szenzitív témákat. "Azon" kívül főleg használt kocsikról beszélgettünk.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.01.11. 13:25:57

@Styxx:

El tudom képzelni, mivel lehet nyomulni egy szélsőjobbos csajra! Nyihahahahó!

Mondjuk annak idején, de ez tényleg közelebb van az ősrobbanáshoz, mint napjainkhoz, én jártam tüntetésekre, meg ilyen politikai rendezvényekre csajokkal ismerkedni.:)

Ernoke 2010.01.11. 13:29:33

@Styxx: Menyhártot nem engedem bántani, az EK nekem az örök legjobb magyar rockzene. a szövegek nagyon jó fejek voltak, a zene pedig fülbemászó, igazi slágeres. hogy van-e mögötte jelentés, az pedig engem a művészetben egyáltalán nem érdekel.:D és szerintem nem néz ki annyira gázul. a lázadás-dologhoz pedig fiatal vagyok.

@vészmadár (pica pica): az elektronikus zenét hangszerekkel játsszák, tudod, hangszer az olyan, amit ha megfelelően kezelsz, hang jön ki belőle, több olyanból pedig zene lesz. amúgy pedig a rockzene is elektronikus, tudod, gitárhoz is van erősítő, pedálok, effektek... vagy szerinted már az sem ok?:D

cd-r 2010.01.11. 13:32:38

@vészmadár (pica pica): két verzió van: vagy színpadra állítják az egész stúdiójukat, ezerféle ketyerét és azokat élőben bűvölik, azaz reprodukálják a stúdiómunkát, vagy pedig előre rögzített részeket játszanak laptopról és ezekbe a részekbe nyúlkálnak bele élőben, effektezik stb.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.01.11. 13:41:18

@Ernoke: tudod a középkorban egy sablonos bevezetőt alkalmaztak, ha a szövegalkotó jelezni kívánta, az itt következő részben az irónia néven ismert módszer leszen elkövetve... lehet, vissza kellene hozni... bár igyekeztem így is utalni rá:)

amúgy vágom én, de bocsáss meg, ha egy potméter tekerését, aminek hatására valami fémhangú nyáleffekt nyúlik elő a hangfalból, nem tekintem egyenértékűnek azzal, ha valaki mondjuk klarinétot szólaltat meg (hogy nehogy a gitárra hegyezzük ki a dolgot). Lehet ez a hangszerek hátrányos megkülönböztetése, de a triangulum is hangszer, mégsem egyenértékű nekem a hegedűvel vagy az orgonával:)

Ernoke 2010.01.11. 13:42:19

@El Topo (Sgt. Elias): én nemrég kerültem közelebbi ismeretségbe egy nagyon jóképű, kedves, intelligens, életvidám fiatalemberrel, akivel több órát beszélgettem. később megkerestem a neten, és kiderült, h aktívan politizál, elvakult kommunista. köznapi beszédben nem feltétlenül jön ki a szélsőséges beállítottság, de én azért örültem, h nem keresett később. milyen dolog már mostanában kommunistának lenni baszki?:D

cd-r 2010.01.11. 13:49:27

@vészmadár (pica pica): "amúgy vágom én, de bocsáss meg, ha egy potméter tekerését, aminek hatására valami fémhangú nyáleffekt nyúlik elő a hangfalból, nem tekintem egyenértékűnek azzal, ha valaki mondjuk klarinétot szólaltat meg " klarinétozni minden hülyegyerek meg tud tanulni alap szinten pár hónap alatt, de minőségi elektronikus zenét készíteni nagyságrendekkel kevesebben ;)

Ernoke 2010.01.11. 13:52:56

@vészmadár (pica pica): az iróniát vágtam, de maga a kérdésfeltevés idegesít. amúgy sok évig tanultam zongorázni, és egy kütyüt _sokkal_ nehezebb akár alapfokon megtanulni, mint mondjuk a zongorát (ami egy gagyi hangszer, tudomtudom). én éppen ezért elfogult vagyok az elektronikus zene javára, sokkal szebb, gazdagabb zenét lehet úgy létrehozni, mint hagyományos hangszerekkel. egy basszusgitár soha nem tudja azt hangot megközelíteni, amit egy elektronikus basszus nyújtani tud.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.01.11. 13:54:05

@vészmadár (pica pica): jaja, itt mindig az a kérdés, hogy a zene vagy a zenélés, a technika érdekel-e jobban. Ezért vannak tele a bravúros zenészek koncertjei "szintén zenész"-ekkel leginkább.

Styxx 2010.01.11. 13:55:46

@El Topo (Sgt. Elias):
Jó ez az ősrobbanás szöveg, ha visszagondolok, anno én is dinoszaurusz háton jártam bálba.-)

Lehet, hogy manapság is a csajozás/pasizás a tüntető banzájokon a lényeg? 2millioember.kossuthter.randivonal.hu

Hát, az a szélsőjobber csaj amilyen tüzes, akrobatikus stb. volt, azt is elnéznéd neki, ha magda Goebbelsnek ő keverte volna ki a mérget, amivel a 6 gyerekét a túlvilágra küldte.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.01.11. 13:57:00

@Ernoke:

Hátőőőő, fura. Körülbelül olyan fíling lehet, mint novemberben leugrani Siófokra, és ugrani egy gyönyörűen kivitelezett fejest a stégről.

Styxx 2010.01.11. 13:57:59

Hát a könnyűzene is technikai sport lett, mint az úszás volt Szilveszterig. De nekem ezzel nincs bajom.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.01.11. 13:59:06

@Ernoke:

Tudom, hogy egy vén sz...ivar vagyok már, de azt hiszem most már úgy maradok, hogy egy szépen lepöngetett gitárszóló jobban el tud varázsolni, mint a legjobb elektronikus zene.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.01.11. 14:01:13

@Styxx:

Azt hiszem legalábbis férfiak között mindenképpen pinára megy ki a dolog.

Elhiszem, itt mindenki tudja már, hogy elviselhetetlen csajokkal jártam már, nyilván nem véletlenül.
Ámbár a gyerekeket azt hiszem nem személyesen Goebbels irtotta ki, hanem az asszony.

Ernoke 2010.01.11. 14:02:47

@El Topo (Sgt. Elias): hát, kinek mi. én modoros vagyok és elvakult is (nem hiába írtam magamról ide egy posztot régebben), úgyh inkább nem szövegelek tovább.:D

Styxx 2010.01.11. 14:04:21

@El Topo (Sgt. Elias):
úgy írtam (v akartam) Magda Goebbels, csak lemaradt a nagy "M" betű, ezért nézted el "maga Goebbelsnek"

El Topo (Sgt. Elias) 2010.01.11. 14:05:49

@Styxx:
Jajajaj, már olvasni sem vagyok képes! Faszom!

Zorita 2010.01.11. 14:06:50

@Styxx: OFF: "Lehet, hogy manapság is a csajozás/pasizás a tüntető banzájokon a lényeg? 2millioember.kossuthter.randivonal.hu"
Erről beugrott egy kép, volt valami tüntetés éppen a Hősök terén, egy darabon ugyanazzal a busszal mentem én is. A nyugdíjas / rokkantnyugdíjas többség mellett ott volt még néhány öreglány is, szépen kikenve - kifenve, mentek "tüntetni", de már a buszon ismerkedtek, próbálgatták, hogyan domborítsák előnyösen a farukat, háta akad valami kis hancúr aznap. Döbbenet. vagy nem is? :)

El Topo (Sgt. Elias) 2010.01.11. 14:09:26

@Zzz_:

Simán elhiszem.:) Annak idején egy csomó RH (ruszkik haza) tüntetésen vettem részt, meg jártam lecserélgetni a Münich Ferenc utca tábláját. Iszonyat jó csajok voltak ott. Külön szívesen emlékszem arra a lányra, akinek minden tüntetésen meggyulladt a haja.:)

Styxx 2010.01.11. 14:15:45

@Zzz_: @El Topo (Sgt. Elias):
Nincs ezzel gond, a nyuggereknek leesett a make love, not war feeling. Klassz lehetett az a lángoló zsiráf frizurás rendszerváltó buksza:-). Topo, b+, rólad az tis elhinném, hogy egy jó kis retro csajozás emlék reményében kimennél a Münich Ferenc táblákat visszarakni:-)

El Topo (Sgt. Elias) 2010.01.11. 14:18:52

@Styxx:
Édes volt!:) De komolyan, minden egyes tüntetésen kigyulladt a haja. Már külön emberek vigyáztak rá és eloltották, ha kellett.
Mondjuk vissza nem tenném a Münich Ferences táblát, de azért most is össze tudnék rántani egy jó kis tiltakozást az Izabella utca sarkára.:)

Zorita 2010.01.11. 14:20:38

@Styxx: most megnyugtattál, tényleg könnyebb így elviselni a tudatot

Styxx 2010.01.11. 14:38:57

@El Topo (Sgt. Elias):
áááá, odaviszem a gyerekeket isibe/oviba, ne a reggeli csúcsra szervezd, főleg ha holnap BKV sztrájk is lesz:-)

Styxx 2010.01.11. 14:40:01

@Zzz_:
Legközelebb viszünk nekik egy tálca retro krémest:-)

El Topo (Sgt. Elias) 2010.01.11. 14:41:17

@Styxx:

Pedig az nekem ismerős terep.:) Ott hőzöngtünk egy csomót.:)

Zorita 2010.01.11. 15:13:28

@Styxx: jó :) a papírjára rajzolunk Gerbeaud-logót is.
és hogy ne legyünk annyira offok, nagy vidáman megmutatjuk nekik a legújabb DM lemezt is.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.01.11. 16:10:52

@Modor Tibi: igazad van, bár nem a technikás zene védelmére keltem (sőt, tulképp semminek a védelmére), és lehet, épp a DM nem is jó példa rá, de kicsit unalmas, hogy a CD + 2 bige segget ráz performance-okat már koncertnek nevezzük...

@Ernoke: a klarinét alapfokú megtanulása pár hónap alatt a hét vicces szövege, köszi:) Mivel tanultál zongorázni, nem fárasztanálak a zeneelmélet hány év, meg hogy hány hangszert tesz tönkre egy vonós vagy fúvós, mire csak azt megtanulja, hogyan is kell normálisan belefújni, ez azt hiszem, tényleg nem az a vita, de ez akkor is übervicces érv volt. Amúgy én is azt vallom, a jó dal nem feltétlenül technikás dal... de a hamburger + shake + kóla sem 3 fogásos lakoma, ennyi volt a kifogásom, a szóhasználat:)

cd-r 2010.01.11. 17:58:54

@vészmadár (pica pica): ez az én szövegem volt. :D az a baj, hogy egy rakás ember a mai napig úgy gondolja hogy elektronikus zene = két seggrázó csaj+eltekerünk két gombot és kész a zene. ez kb az a szint mint aki beethovenre azt mondja hogy macskazene. kár is vitába keveredni vele.

raoul_duke 2010.01.11. 19:57:30

Én azt nem értettem soha, hogy az ilyen Depeche Mode jellegű zenéhez hogy kapcsolódott a fekete ruhás acélbetétes brigád, amelyiknek mindig vérzik valamije, meg épp valami ügye van. Kimondottan lágy, vinnyogós zenének tartom, biztos nem ismerem eléggé.

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2010.01.11. 19:58:20

@El Topo (Sgt. Elias): nekem is volt egy szelsojobbas baratnom. Kesobb elkerult Taszarra, ahol kozeli ismeretsegbe kerult nehany afro-amerikai katonaval :). Na, azota nem szelsojobbos.

666E 2010.01.11. 20:28:39

van pár jó számuk (a recoil-nak is) de sajnos az utóbbi időkben elkezdték ezt a fene-nagy SZERESSÜK EGYMÁST! BÉKE MINDENKINEK, MEGVILÁGOSODTAM ÉS MOSTMÁR AZ EGÉSZ VILÁGOT SZERETEM! DE ÉN MÉGJOBBAN-hozzáállást amitől hamar rosszul leszek.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.01.11. 20:56:51

@afromagyar:
Beütött neki a csokirúd, vagy más módon lett meggyőzve?

csak annyi hogy 2010.01.11. 21:07:27

szerintem gáz és ezt nem kevesen gondolják így:

www.google.com/trends?q=depeche+mode

El Topo (Sgt. Elias) 2010.01.11. 21:16:03

@afromagyar:

Na gondoltam. Úgy ismerem a nőket, mint a tenyeremet.

Nem akarok spoilerezni, de holnap jövök a sminktükrön.:)

Styxx 2010.01.11. 21:32:36

@afromagyar:
Ez most nem erről jutott eszembe, de szerintem nekem a férjed távoli ismerősöm és téged is már láttalak egyszer-kétszer. A párodnak mindkét neve ugyanazzal a betűvel kezdődik és olyan jól beszél magyarul, hogy hozzá képest Gianni is csak makog?

medvedr 2010.01.11. 21:33:21

@El Topo (Sgt. Elias): Ez igaz ! A 80- as évek végi tüntiken, szervezett szegénység ellenes megmozdulásokon voltak jó csajok. Kicsit olyan bölcsész kinézetűek, de nagyon ott volt a felhozatal. Vízlépcső ellenes-egyik legesleg első tüntetésen 88 asszem, még az osztrák követségnek átadott petíció v. mifaszom, na ott volt szerintem a legtöbb jó csaj. Mondjuk lehet hogy fiatalabb voltam. Első DM koncertről vissza a Nyugatiban aludtam, úgy mint egy csomó másik koncert látogató. Mindenki segített a másiknak valamit, ismeretlenek osztották el kaját, cigit, maradék piát,hihetelen hangulata volt. Még a rendőrkutya is kapott kolbis zsemlét.

medvedr 2010.01.11. 21:36:19

@medvedr: A zene ma már nem tetszik, de akkor jó volt. Meg mondanivalót sejtettem a szövegekben. Master and servants, Pipeline stb. még le is fordítottam a haveroknak versben. Sajnos elveszett, de milyen kár .

oldalazó gnóm 2010.01.11. 21:41:11

off, de pellengérre való:

"...egy könnyed, lightos sör..." illetve kapásból a "mert megérdemeljük" a címében, meg úgy az egész:

pivo.blog.hu/2010/01/11/banan_sor_mert_megerdemlem

csavargo 2010.01.11. 21:48:03

@Styxx: Mi volt a lottóhekkelés? erről nem hallottam :)

El Topo (Sgt. Elias) 2010.01.11. 22:03:05

@medvedr:

Hát, Istenem! A kicsit bölcsészkinézetű lányok többnyire kicsit bölcsészek voltak...

El Topo (Sgt. Elias) 2010.01.11. 23:04:29

@Krisztinca:

Te is ismered a hölgyet, akinek megrengette a világról alkotott nézetét a csokifasz?

pörölycápa 2010.01.11. 23:28:42

bátorkodom megjegyezni, hogy az egyik mai subbás poszt nagyon egybevág ezzel, ajánlom mindenki szíves figyelmébe...

subba.blog.hu/2010/01/11/a_fekete_lyuk_7

Styxx 2010.01.11. 23:53:55

@csavargo:
amikor ment az a "márciusban újrakezdjük" szöveg talán 2006 okt után, akkor a pasi elvállalta a lottó sorsoláson a celeb vendég szerepet, majd ezt tolta le: Hölgyeim és uraim, ez volt az utolsó februári lottósorsolás, de ne aggódjanak, márciusban újrakezdjük!
Nos, ez politikai töltet kinek szimpatikus, kinek nem (én elvből, csak az a platform mellett tüntetek, ahol jobbak a csajok:-)) de szimpi civil apró, kis ártatlan zsiványkodás, legalábbis szerintem.

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2010.01.12. 07:08:46

@Styxx: nem en leszek az pedig. A ferjem monogrammja A.S., es csak annyit tud magyarul, hogy langos, pogacsa, palinka meg egeszsegedre :).
Belgiumban elunk. Ha belenezel a blogomba (afromagyar.blog.hu, bocs, de itt nem latszik), akkor ott tobb info van rolunk , mar ha erdekel.

@Krisztinca: igen :D.

@El Topo (Sgt. Elias): most mit ragozzuk, tenyleg ez tortent :).

El Topo (Sgt. Elias) 2010.01.12. 07:50:12

@afromagyar:
"es csak annyit tud magyarul, hogy langos, pogacsa, palinka meg egeszsegedre"

De ezzel megérteti magát amennyire kell.:)

Styxx 2010.01.12. 09:19:27

@afromagyar:
OK, sok minden stimmelt, a te Belgiumodról tudtam, illetőéket rég láttam, akár ők is kiköltözhettek.
@El Topo (Sgt. Elias): Ja, a lényeget keni vágja Mr. Afromagyar:-)

El Topo (Sgt. Elias) 2010.01.12. 10:02:06

@Styxx:

Mint Fülig Jimmy, aki csak néhány előétel nevét tudta spanyolul, de az elég is volt a boldoguláshoz.:)

Ernoke 2010.01.12. 10:43:24

@vészmadár (pica pica): zongorázáshoz nem kell zeneelmélet, elég kottát olvasni tudni. én most (2 éve) kezdtem el foglalkozni elektronikával, na, ahhoz már kéne. sajnálom is, h annak idején mindig elsumákoltam.
senki nem vitatja a hagyományos hangszerek létjogosultságát, de hidd el, egy kütyüt kezelni sokkal több tudást követel. gondolom, nem kell hozzátennem, h tapasztalatból beszélek.

Balance Of Power 2010.01.12. 11:10:19

@Ernoke: Na de akkor nyugodtan lehet egy DJ-t zenesznek, a fellepeset koncertnek nevezni? Nebassz.

Balance Of Power 2010.01.12. 11:17:09

Ezek az arcoskodo, bunkozo zeneszek azert is rohejesek (Akos, Menyhart), mert naluk sokkal nagyobb sztarok szoktak a legkozvetlenebbek, legbaratsagosabbak lenni.
Akosban egy dolgot becsulok: hogy profi. Az viszont, hogy megprobalt atmenni rockzenebe, a zenei multjat tekintve nevetseges, plane hogy rockzenenek kozepszeru, amit ma csinal (de annak legalabb profi es a kulsosegeket tekintve is).

El Topo (Sgt. Elias) 2010.01.12. 11:21:40

@Balance Of Power:

Gondolom személyisége válogatja. Sok zenésszel találkoztam régebben, voltak, akik barátságosak voltak, voltak, akik nem.
A legaranyosabb szerintem James Brown volt.

Balance Of Power 2010.01.12. 11:29:12

@El Topo (Sgt. Elias): De ha egy James Brown aranyos, akkor egy Akos ne jatssza mar az eszet. Foleg hogy vele meg barmelyik magyar sztarral a Tescoban is barmikor ossze lehet futni. Egyebkent tapasztalatom szerint egy ilyen trivialis helyen altalaban le se szarja senki, hogy ott van XY.

Ernoke 2010.01.12. 11:44:40

@Balance Of Power: a DJ nem zenész, az ő munkájához is kell fül és ritmusérzék, de mást csinál. nem tudom, miért keveritek folyton a kettőt.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.01.12. 12:04:03

@Balance Of Power:

Stimmel, csak szerintem az lehet, hogy James Brown már megszokta, hogy ő valaki, Ákos meg nem is fogja megszokni, lévén egy senki.

medvedr 2010.01.12. 12:50:48

@afromagyar: Ezzel a szókinccsel, egy kellemes életet leélhet kishazánkban.

Balance Of Power 2010.01.12. 15:49:46

@Ernoke: Lesarkitva a DJ is kutyuket kezel. Es Te irod, hogy "egy kütyüt kezelni sokkal több tudást követel", mig zongorazni barmelyik hulye megtanulhat.

neeskens 2010.01.12. 15:53:33

@vészmadár (pica pica): A Depeche Mode koncerten jórészt élőben játszik, van dob +gitár, billentyűsök.

Én nem bántásképp mondom, de mielőtt itt megírsz egy mázsa kommentet,úgyhogy állítólag egy számot se ismersz, legalább menj már fel a a jútubra és nézz meg néhány számot,beírod, hogy depeche mode live, oszt annyi.

neeskens 2010.01.12. 16:00:57

Mondjuk lehet, hogy ez modoros, de szerintem a Depeche Mode túl fontos része a popkultúrának ahhoz, hogy egy számát se ismerje valaki, mint ahogy az Iron Maiden is az.

Furának érzem, mintha nem láttál volna egy Tarantino filmet sem,vagy ilyesmi félig-meddig hiányosság,bocs.

cd-r 2010.01.12. 17:18:25

@Balance Of Power: a dj tudása kimerül abban, hogy 2 lemezjátszóról zenéket mixel egymásba, az elektronikus zenész szintetizátorokat, sequencereket, samplereket, nagyon összetetten paraméterezhető effekteket, kompresszorokat, keverőket és még kismillió hülyeséget használ jóesetben profi szinten, hogy abból valami értékelhető süljön ki, ráadásul tényleg mindent kell tudni ezekből, mert bármelyik folyamaton elcsúszhat az egész. a zenei tudáson kívül elég komoly hangmérnöki tudás is kell az arányok, hangszínek beállításához, szóval ez egy kibaszottul összetett dolog. nem lehet összehasonlítani a djskedéssel, amivel mint tudjuk, még voksán virág is elég jól elboldogul. :D (de mostmár befejezem, még mielőtt beneveztek a farmermellény 2011re :)

Ernoke 2010.01.12. 18:59:07

@cd-r: simán Farmermellény-esélyes vagy ebben, ugyanúgy, ahogy én.:D

Balance Of Power 2010.01.13. 08:57:26

@cd-r: Na ja, csak nem mindegy, hogy az elektronikat arra hasznalja valaki hogy szinezze egy kicsit a zenet vagy hogy a segitsegevel elsumakoljon bizonyos hianyossagokat. Mert a technikat mindenki hasznalja, mufajtol fuggetlenul, studioban es manapsag mar szinpadon is.

alexxxxa 2010.01.13. 20:33:09

Kedves Tibi!
Bátyám átküldte az írásod és azon túl, hogy szétröhögtem magam, és persze több tekintetben magamra is ismertem, megihletett, hogy írjak én is pár sort különböző korszakaimról...
Igazából a FANATIKUS-ŐSMODE-os kategóriához tartozom, itt gyorsan el is mondom, hogy ’88-ban, 14 évesen ott voltam már a BS-ben, de sajnos csak az egyik koncerten, a Bátyám viszont mindkettőn, sőt még a Volán Pályán is ’85-ben (akkor itt le is tudtam a licitálós, dicsekvős részt, igaz kicsit idegen tollával... :))
De mi is volt akkoriban? Ami megmaradt az általánosból ezzel kapcsolatban az, hogy a Modern Talking-ot már akkor is utáltam, mikor az osztálytársaim ’87-88-ban nagy boldogan hallgatták. Bátyó hatására már akkor is inkább Depeche Mode-ot, Aphaville-t, Duran Duran-t, Falco-t, Kajagoogoo-t, a-ha-t, hallgattam, bár lehet, hogy az évek most kicsit összekeverednek. A gimiben is megmaradt a Depeche Mode vonal a többi elkopott (bár a mai napig szeretem) és kiegészült U2 imádattal, és persze Cure-al, egyik legnagyobb kedvenccemmel a Sisters of mercy-vel, majd Vince Clark különböző formációival. De nem is ezeket akarom sorolgatni, mert borzasztó nehéz lenne, hogy senki ne maradjon ki, ez csak azért érdekes, mert a gimiben is inkább ezeket hallgattam, míg osztálytársnőim például a New Kids On The Block-ot, vagy a tarisznyások a Beatlest és ilyen toplák számokat, mint a Petróleum lámpa amivel a mai napig ki lehet üldözni a világból.
A Petőfi Csarnokba a Mode Klubba valahogy úgy keveredhettem 15-16 évesen, hogy hétvégeken nyáron a Hősök terén görkoriztunk, télen meg a Műjégen koriztunk (amúgy a műjég is megérne egy cikket a tüllszoknyás vagy strech-farmeros, Grand-Express-es (így írták vajon?) kapucnis-kabátos lányokkal, és a „hoki-koris” vagány, zselézett srácokkal, ahol a nyugdíjas beengedő bácsik kb. 20x engedtek be a 10 alkalmas bérletemmel – örök hála nekik, és a lányokon nemcsak Limara volt, hanem Impulse is ami keveredett a dinnyés rágó illatával...).
Szóval ott korizgattunk a környéken, és akkor mintha már 5-6-kor elkezdődött volna a buli a PeCsa-ban, bár ez már tényleg tiszta homály, lehet, hogy volt az este 8 is... mi meg korizgatás közben, vagy után láttuk az oda igyekvő fekete ruhásokat. Szóval valahogy így kezdődött. Én megmaradtam a DM-nél, barátnőm viszont Cure-os lett, aztán grufti vagy mi... :) egyszóval „szépek” lehettünk 16 évesen, ahogy Ő féloldalt kiborotvált fejjel, hegyes cipőben (valahol a Rákóczi úton lehetett venni) hosszú kabátban, rettenet fekete sminkkel, én a „rendszámtáblás” buflák cipőmben, bő nadrágban, kleopátra, feketére festett, felnyírt hajjal, tiszta feketében vonultunk a Mode klubba, és azon ment a vita, hogy a kisterembe legyünk ahol van bőven Cure, vagy a nagyterembe, ahol leginkább Mode van és csak 1-2 Cure szám? (mellékesen jegyzem meg, én nem a dagi mode-os lány voltam, hanem a colos... :)) Hát valahogy ide teszem második Mode-os korszakomat, hiszen az első még általánosban volt... :) Ez a Mode klub viszont vitt tovább Cure klubbokba, más Depeche Mode klubbokba, és ANTI-DISCO-ba!!! Amit mindnképpen meg kell említeni, hiszen a Fehérvári úton az FMH-ban, Anti-disco-ban hallottam először a Fiatal lányokat a Pál Utcai Fiúktól, és fogalmam nem volt kik is ők. Persze ezzel együtt jött a Sziámi, az Ági és a fiúk, a Kontroll Csoport, a Kretens, az Auróra, a Májusi Kalapács, a Fuck Off System, a Perfect Name, a Sex Action (Ős-Action-ös is vagyok ám :), és a mai napig imádom minden megnyilvánulásukat, bár azt, hogy Szasza nincs velük nem nagyon tudtam még feldolgozni!) ... stb...stb... Jó kis helyek voltak ezek az Anti-disco-k, ott aztán keveredett minden, volt Mode-os, Cure-os, pank, skinhead, de valahogy semmi rossz emlékem nincs. Lehet, hogy voltak verekedések, de túl mély nyomot nem hagytak bennem. Ez volt az igazi, rettenetes VBK-s (vörös-boros kólás – már nem merek rövidíteni) korszak...
Vissza a Depeche Mode-hoz, az egyik Elforduló időszakom a SOFAD (bocs, Songs Of Faith And Devotion) megjelenésekor volt, amit már mélységesen szégyellek. :) Akkor nem jött be ez a vonal, most viszont már az egyik nagy kedvenc albumom... Szóval az MTK pálya nekem is csalódás volt, de nem azért, mert Dave megnövesztette a haját, és mert állandóan be volt tépve, hanem akkor én még mindig a Black Celebrationt és a Question of Time-ot szerettem volna hallani a koncerten, ami persze nem volt. (zárójelben, mit nem adnék most egy Devotional turnéért...)
Aztán szépen a 10 és fél, és a Saigon bezárása után elkezdtünk járni A Bahnhof-ba (amiről szintén el tudnék képzelni egy kis írást a hátsó és első teremről, Katikáról a pultban, akinek már mondani sem kellett mit kérünk, csak töltött, Joe-ról aki hajnalban már egyáltalán nem szedte a poharakat, hanem leginkább a DJ-vel (jobb estéken László Viktor-sexepil) zúzott a legbrutálisabb zenékre, és a wc-s néniről aki mindig mindenkiről mindent tudott...) Szép kis évek voltak ezek, megtűzdelve Perfect Name koncertekkel... Aztán ezt is bezárták, lett helyette West-End, haragszom is rá marhára... és egy újabb korszak véget ért.
A 2001-es Exciter turné sem volt a nagy visszatérés nekem, hiszen az Exciter még mindig a legkevésbé kedvelt lemez számomra, de 2006-ban, mikor márciusban elkövettem azt a hibát, hogy ismerősökkel és a barátommal mentem koncertre, akik nem fanatikusok, csak kedvelik, azt hittem elsírom magam. Épp, hogy beestünk az Arénába kezdésre, középtájt álldogáltunk, és már az első számnál úgy néztünk egymásra Bátyóval, hogy ölni tudtunk volna... A koncert után amint lehetett megvettük az álló jegyünket nyárra, és szigorúan kettőt, hogy senkihez ne kelljen alkalmazkodni, aki nem olyan őrült mint mi... :) a biztonság kedvéért Lipcsébe is vettünk kettőt, ahol végre beteljesedett az a gyerekkori álom, hogy kapunyitáskor rohanunk a nézőtérre, hogy az első sorban tomboljunk... (aki szereti a Live in Hamburg-ot úgyis tudja miről beszélek, volt időszak, hogy minden nap megnéztem) igaz délután 3-tól „kicsit” durva volt ácsorogni, de mindenképp megérte.
Ezután következett egy újabb mode-os korszak (ami még most is tart :)), nagyon hosszú kihagyás után egy nagyon kedves ismerős elvitt a Filterbe, ahol mostanában is minden pénteken 50% DM klub van. Isteni lepukkant hely az Almássy téren 150,- Ft-os belépővel és állandó kettőt fizet hármat kap akcióval a legtöbb töményből. A zene is teljesen rendben van, hiszen az a másik 50% is „gyermekkorunk legszebb dalai” –ból való. (Filterről is írhatnánk külön, megéri!!!)
A tavalyi és idei koncert már nem is volt kérdés... csakis kiemelt álló, első sorok. Most azért örülök, hogy a tavalyi zágrábi koncertet áttették február 14-re (15-e a szülinapom) így idén van még egy koncert. Ki tudja? Lehet az lesz az utolsó...
Kicsit hosszú lett... lehet kövezni! :)

kicsigee 2010.01.14. 19:44:39

Én a 90-es évek elején jártam szakközépbe és az osztálytársaim között is volt pár kopasz aki Depeche-t is hallgatott. Sőt volt olyan aki metálosból lett kopasz és a Depeche Mode-ot se vetette meg.

körúti kis vörös 2010.02.07. 22:11:54

hehe. nagyon röhögtem ezen. de jó, tetszik! köszi ezt a bejegyzést.
hááát, énrólam senki nem mondaná meg pl h MODE-os vagyok-e vagy sem, mert ez kívülről nem látszik, se kockahajam nincs se semmi, de még csak egy jelvény vagy együtteses póló se figyel be. nagykislány vagyok én ehhez, másrészt meg cicalány: az együtteses póló, meg a kockahaj szarul áll. szóval akkor én divatos vagyok? na mindegy, nekem tök elég ez így, hogy "csak" a szívem van tele velük, a ruhásszekrényem nem. de imádom a Fanatikus meg Ős-Mode-os barátaimat is, haláli sztorijaik vannak, de hát én túl későn születtem meg ahhoz, hogy Ős_mode-os legyek, Fanatikusnak meg túl... nemtommilyen vagyok: nekem ugyan nincs igényem egy mindenre kiterjedő kiadványgyűjteményre, vagy autogramra. a zenére van igényem, de arra minden nap, és gyakran kizárólagosan. nagyon nekem szólnak ezek a dalok, a fene a fajtájukat ezeknek a drága fiúknak! most már, hogy baárti kör is egyre szélesedik, van kivel járni Filterbe, PeCsába, Blasphemous Clubba. minden tök jó, Depeche Mode és Fekete Sereg rulz!

a pöpec kis medweállatka 2010.12.29. 02:29:18

@vészmadár (pica pica): Én ma este végig őket hallgattam. Néha jólesik. Főleg a régi, prüntyögős számok tetszenek. Meg a bizarrok. :)

Kérdő101 2014.10.18. 13:31:14

@vészmadár (pica pica): Milyen messze laksz te Pestöl? :-D
süti beállítások módosítása