Olvasói rovat - A cserediák

2009/11/01. - írta: Modor Tibi

Na kérem szépen, Alexandra hercegnő írta meg a Lakótársat keresünk magyar, írásos változatának első epizódját - mi tagadás, én is ráismertem egynehány múltbéli társbérlőmre. Be szép is volt!

Mindkettőnk munkáját becsüljétek meg, mert mire átírtam ékezetesre a levelet, mindenből hármat láttam.

 

A modoros cserediák fél- vagy egy évet tölt egy külföldi ország tanintézményében, Erasmus ösztöndíjjal vagy anélkül. Visszaemlékezve erre az időre, ezt nevezi „the time of my life”, pátoszi magaslatokba emeli a szülő- és felügyeletmentes, EU által pénzügyileg finanszírozott féléves bulizást/drogozást/csajozást, illetve pasizást.

A modoros cserediák hollandiai alfajai:

 

1. A modoros francia cserediák

Természetesen azért választotta Hollandiát, mert itt legálisan hozzájuthat könnyűdrogokhoz, és csupán pár órába telik hazaautókázni (voyage, voyage...). Az autót, ami szigorúan francia márkájú, a szülők tolták a feneke alá, nehogy szegény gyermek többórás vonatozással töltse a tanulásra szánt időt. Jövedelme a szülők által utalt havi cirka 1000 euró, jobban kereső famíliáknál ez nem tartalmazza a lakbért és az iskolai tandíjat. Ezért a modoros francia cserediak nem kényszerul rá a munkavállalásra, és rengeteg szabadideje marad a laza holland órarend miatt. Ennek ellenére szívesen panaszkodik, milyen rémesrengeteg idejét elveszi a „work”, ami alatt tanulást ért. Elfoglaltságát tovább növeli a rekordok felállítása a „paf le chien” (=rúgd el a kutyát) nevu facebook-alkalmazáson. Hollandul tüntetőleg nem tanul meg, hiszen a kicsiny földrajzi távolság miatt minden terméken talál francia leírást. Ha mégis holland órán való részvételre kötelezik, akkor ezt új Macbook-jának villantására használja. Más nyelveken sem szívesen tanul meg, angolul csak azért tud, mert ez volt a feltétele kijövetelének. Különös módon igen gyorsan detektálják egymást társaságban, és azon nyomban váltanak franciára, bármire való tekintet nélkül. Összetartásuk példás, hamar egy közösséggé formálódnak (french against the world), és kisebb vacsorákat (la petite soirée) adnak egymásnak, ahol együtt panaszkodnak, milyen borzasztó az itteni élet, és mennyivel jobb minden Franciaországban. Mivel otthon általában a szülőkkel egy háztartásban él, itt maradéktalanul kiélvezi az önálló élettér adta lehetoségeket, azaz marihuánás cigaretta tekerése a laptop touchpad-jén, üres alkoholos üvegek és szemét felhalmozása a mosatlan ruhakupacokon. Ennek köszönhetően kedves reggeli elfoglaltsága a legyek elkapkodása szabad kézzel.

Javára váljék, hogy szereti a ’palinkát’ és főzni is majdnem mindegyik jól tud.

 

2. A modoros kínai cserediák

Legtöbbször csak fél évet marad, de ennyi elég is neki ahhoz, hogy ittléte emelje jövőbeli életrajzának presztízsét. Angolul leginkább makogni tud, rejtély, hogyan jutott el Kínatol Hollandiáig a nemzetkozi repulőtereken átszállva. Tanulmányai olyannyira misztikusak, hogy kurzusárol még senki sem hallott az iskolában, ellenben napi jelleggel kötelezik egésznapos angolórára. Az új ingerek és a kulturális sokk miatt kizárolag kínai boltban kínai élelmiszert vásárol, vagy előre panírozott húsféléket, amiket olyan bő olajban süt ki, hogy a konyha falára is jut. Amit nem takarít le, mert otthon nem vesztegették az időt, hogy megtanítsak rá, hogyan kell. Lakótársai szerint mintha tájfun sepert volna végig a lakáson, ha ő tevékenykedik „főzéssel”, egy valóságos óceán a fürdőszoba, ha ő zuhanyozik, és a mosogépet inkább zongorának használja: egy program alatt háromszor végignyomja az összes létező gombot rajta. Bizonyos kulturális különbségek miatt sok türelmet igényel; számára teljesen természetes, hogy mindent megoszt a vele együtt élőkkel, legyen az fogkefe, kutyahúsból készult vacsora, vagy a nyitott ajtónal való nagydolog elintézésenek élménye, amihez nem használ toalettpapirt. A többi nemzetközi cserediak nehány enyhe próbálkozás, és a lakótársak által terjesztett rémtörténetek után feladja a vele való kommunikáciot.

 

3. A modoros magyar cserediák

A modoros magyar cserediák kijövetelkor úgy érzi, itt megcsinálhatja a szerencséjét. Még él benne az illúzió, hogy Nyugat-Europaban minden sokkal tutibb, mint az elmaradott Magyarorszagon. A holland légtér elérésétol kezdve mutóujja rátapad a kis kompakt fényképezo kioldógombjára, rosszabb esetben menő iphone-ján azonnal postolni kezdi a vidám hollandiai tartozkodás képeit Facebookon. Otthon maradt ismerősei, mint a mannát, várják az új izgalmas kalandokat, amiről ő magyarhoz méltatlan meglepő módon igen pozitívan mesél:

* Jaj képzeld, Bogi, itt mindenki olyan magas, szőke, és biciklivel jár! Nagyon lájkolom az itteni környezetet, az emberek kedvesek és mosolyognak rám, nem úgy, mint otthon! Egyszerűen MINDEN annyira tuti és klappol! Mintha a második hazámba érkeztem volna!
* Milyen kár, hogy engem megvágtak alkalmazott számítástechnikából! Ha az a rohadék Bagamér megadja a kegyelemkettest, most én is ott lubickolnék veletek Hollandia gyönyöreiben! :)

Egészen addig nem hiszi el a holland esős idő mítoszát, amíg bőrig nem ázik iskolába menet a cangán, és nedvesen üli végig óráit. Majd hazafelé menet ismét megázik, és az eső csak másnap reggel áll el. Képtelen felfogni, hova folyik ez a rengeteg víz. Amikor nem talál túrót, pick szalámit és friss kenyeret a boltban, elfogja a honvágy. Ilyenkor lányok esetében csajos estét rendez, ahol kísérletet tesznek magyaros ételek előállítására holland alapanyagokból, és elmorzsolnak egy-egy könnyet az utolsó üveg repülőtérről származó pálinka elfogyasztása közben.

Idővel rájön, mikor a kezdeti szülői apanázs elapadt, hogy csupan albérleti szobájának fenntartása egyenlő a hazai minimálbérrel, ezért iskola mellett munkát vállal. Illuziói kissé megkopnak az egyenlőség országárol, amikor a legjobb állás, amit kaphat, a mosogatás, mivel ő nem holland. A hazai viszonylatokhoz képest jó fizetés viszont kárpótolja a rangján aluli munkáért, és újult erővel veti bele magát a nemzetközi diákok vidám életébe.

Azaz a bulizásba. Hamar rájön, hogy a Hollandia által kitermelt vilagszínvonalú dj-k, és a helyi bárok line-upja erősen más képet adnak, különösen, ha ezt a budapesti felkapott szórakozóhelyeken hallható Bárány Attila és társai műsorával hasonlítja össze. Amikor hajnali négy óra előtt öt perccel (mert négy órakor az utolsó hely is bezár), a lemezlovas ismét Backstreet Boys-t tesz fel, ami számára vérciki, és nem is táncol rá; hazafelé tartva az esőben azt fontolgatja, melyik légitársasággal repüljön haza. Minél előbb.


Kérésre folyt. köv. Még van pár modoros magyar cserediák attribute a tarsolyomban, és nem esett szó a lengyel, spanyol, olasz cserediákokról, sem pedig a holland modoros diákokról.

A pasim modoros francia cserediák, én pedig értelemszerűen a magyar csapatot erősitem.

Szép lehet, jó volna ott lenni :-))

 

40 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

virágelvtárs 2009.11.01. 16:43:29

Hát én a nagy modoros rajongó, aki mindent szinte kommentál, és akinek minden tetszik, elmondom, hogy ez most először igen gyenge lett. Nem modoros, nem igaz, szinte semmi aha érzés. A franciás simán gyenge, a kínais valószínű egy minta alapján ment, a magyar már itt is agyonrágott csont.
Hát nemtudom.
Remélem gyorsba' jön a következő poszt!

flymazs (törölt) 2009.11.01. 17:53:33

Szerintem meg a franciás pl. telitalálat.

Ormótlan · http://bogaras.blog.hu 2009.11.01. 19:37:25

Hja, amikor én diákoskodtam, maximum Moszkvába lehetett menni.... Onnan meg csak a kollégiumi csótányhadakról érkeztek hírek. :-)
Igaz, kicsit más cserediák, de ezt a könyvet javasolni tudom, Szakmány György fiatal vajdasági író remek történetei, többek közt magyarországi cserediákságáról is: www.libri.hu/konyv/apu-nem-megy-sehova.html

Pernilla 2009.11.01. 20:13:54

nekem tetszett, de tény, hogy a legmodorosabbra sikerült rész, hogy "a pasim francia" :)

greggrant 2009.11.01. 20:38:51

a francia cserediákokból csak magyarhonba szakadt tagjaikon keresztül kaptam némi ízelítőt, de az alapján a poszt vonatkozó bekezdése telitalálat :-)

bobbyperu · http://twitter.com/bobbyperublog 2009.11.01. 20:42:54

Érdekes olvasni, hogy miként hozza látens összefüggésbe a blog a modorosságot a frusztrációval.

Szívesen elolvasnám a posztíró hasonló élményen alapuló beszámolóját is (bár kétlem, hogy valaha is elhagyta a szobáját), bár az valószínűleg nagyon szomorú lenne.

Szerintem a modoros blog hozzáállása maga a magyar modor:)

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2009.11.01. 20:55:02

@bobbyperu: Szerintem meg tök jó volt!
És aggyákvissza a boroskocskort, mer kimegyünk mosmár az uccára mink is!!!

mbaye (törölt) 2009.11.01. 20:55:52

A francia pont ilyen, nem tisztálkodik, angolul nem tud és nagyon elvontnak akar tűnni.
Plusz! a magyar lányok külföldön képesek akár Quasimodo külsejű emberrel is járni, ha az nem magyarul beszél.
Főleg a franciákat csípik, mert azok mind nagyon szexik, meg édi akcentussal beszélnek angolul.

SzocsO 2009.11.01. 21:12:07

nekem kínai leányzóval volt dolgom - itt tanult, nem csak cserediák, és nem hollandban hanem itthon - na az pont nem ilyen volt, sőt. De a többi már személyes : )

Ravenhill 2009.11.01. 21:17:09

A franciák valóban ilyenek. :) Én is épp cserediákoskodom (na, nem ennyire modorosan, mert nem szeretem az itteni bulikat, a pestiek ezerszer jobbak, meg az helyiek baromi furák...) Walesben, és az ismerőseim franciák. Tényleg szinte csak franciául beszélnek, bárki előtt (az a szerencsém, hogy én beszélek franciául is, így elég nehezen rekesztenek ki, de másokra tesznek, nagy ívben), sírnak, hogy sosincs pénzük, itt, egy dél-walesi városban minden milyen hihetetlenül drága stb (ők Párizsból jöttek, szóval elég nehezen hiszem el ezt...). Ezután előadtam nekik, hogy én évek óta dolgozom (nyári munka, suli mellett stb.), hogy itt lehessek, erre ők is bevallják, hogy jaaaa, épp ma utalt anyuci/apuci egy rakás pénzt nekik piára és lakbérre. Jabocccs. Na mindegy, jó itt lenni és reménykedem, hogy legalább ez valami pluszt jelent az önéletrajzomban...

banyanyanya 2009.11.01. 21:18:15

Kicsit túlzottnak érzem a duplacsavart: kínai Hollandiában ill. francia Hollandiában... Elég eröltetett és teljesen irreleváns hogy Hollandia vagy szlovákia a befogadó ország. Szóval ez nem volt vicces poszt sztem...

Vágási Matyi 2009.11.01. 21:20:26

@Pernilla: az attribute és a szerző neve se gyenge.

Maestro 2009.11.01. 21:21:59

@mbaye: és az a sztereotípia övezi őket, hogy jól dugnak, pedig hát a magyar csődört nem lehet kenterbe verni broá:-)

a posztíró modoros franciabuzi?

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.11.01. 21:22:12

@bobbyperu: "posztíró" = ? "hasonló élmény" = ?

Bocs, nem értem. Vagy nem is nekem szántad?

Galván_Tivadar 2009.11.01. 21:25:28

Nekem egy volt gimnáziumi évfolyamtársnőm került ki cserediákként amerikába, aztán ottragadt egyetemre és a mélymagyar apukáját meg is örvendeztette egy karamellszínű unokával a tengerentúlon oly' népszerű "if you try black, you never go back" szellemében :))

netopi 2009.11.01. 21:57:03

Kicsit hiányolom a palesztin cserediákot, aki kb olyan mint az itt leírt kínai + mérhetetlenül elvakult zsidó- keresztény- és nyugatgyűlő. Megállás nélkül fikáz mindent és iszonyatosan bunkó mindenkivel, közben persze elvárja, hogy az ő seggét kinyalják. Ha valaki szóvá meri tenni a viselkedését akkor az rasszista, muszlimfóbiás de minimum zsidó(bérenc) lesz és többé nem áll vele szóba ... meg még sorolhatnám de minek

Még valami; az a holland albérleti szoba nem egy, hanem minimum kettő, de inkább három havi magyar minimálbér :)

Zilius 2009.11.01. 22:13:54

vicces, de hollandia tényleg nem (lenne) releváns

gregorio 2009.11.01. 22:41:27

én Szlovéniában voltam fél évet. ott van pick szalámi, pálinka, és a pénz is elég, de attól még az "itt milyen jó, otthon meg milyen rossz" érzés megvolt. a ffrancia diák meg ott is pont ilyen. de annyira, hogy oda is kocsival jön. pluszban jön, hogy nem hiszi el, hogy csak 2-3 euró egy doboz cigi meg a többi dolog is milyen olcsó, de közben a színvonal meg olyan, mint otthon, és mindezt állandóan szóvá is teszi. kínaink nem volt. a spanyol, lenygel stb. feltétlenül elemzésre érdemes alfajok szitnén, ha lenne időm, én is szívesen írnék róluk, de mivel nincs, így csak olvasok majd, ha lesz mit. :-)

Fucksee 2009.11.01. 23:15:05

Én németben voltam cserediák (bár nem küldtek helyettem senkit az én sulimba), és nem tudom elfelejteni a mongolokat, akik a sörért sorba állást is olyan kemény élet-halál harcnak fogták fel, mintha az otthoni lovukért harcoltak volna!

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2009.11.01. 23:31:41

Hinduk: Barátságos, csak kissé tartózkodó banda, akiket én ismertem saját magukra igényesek voltak, a konyha viszont tornádó-sújtotta területre emlékeztetett utánuk. Tömegesen voltak jelen mindig a konyhánkban.

Kínai: jó fej gyerek, hamar beállt a piától és füstölt mint a gyárkémény, a többi kínai férfival együtt.

Török: Ciprusi volt, folyton tuc-tuc (és alfajai: dufta-dufta, dium-disum, tökciki-tökciki) zenét hallgatott és kétpofára zabálta a disznóhúst. Korábban Németországban volt cserediák, képes volt Közép-Angliában Karamalzot inni.

Ciprusi görög: szomszéd folyosón lakott csempész cigit próbált eladni a kínainak de annak saját beszerzési útvonala volt.

USA: Spanyol (európai) lakótárs: kiválóan elvoltunk csak főzni nehezen tanult meg, ezért időként beindult a tűzjelző.

Aki nem bírja a hüj küffődieket, ne menjen küffődre. Mellesleg a harmadik sör-helyitömény után mindenki kedves aranyos internacionalista...

Prophet 2009.11.02. 02:01:15

@Galván_Tivadar: Be lehetett szarva az öreg, ahogy az Othello hajnali kettőkor a fehér hűtőjében nyúlkál! Csak a szeme világít, mint az ördögnek:D

danaz · http://www.autostat.hu/autos-forum 2009.11.02. 08:48:55

Nálunk van francia diák (nem csere, itt végzi a fősulit, rák tudja miért), magyarul nem tud, angolul nem tud, oroszul kicsit makog, persze az idősebb tanárok oroszul próbálnak(tak) kommunikálni vele, de nem nagyon megy. Gőzöm sincs, hogyan tud például levizsgázni, de van egy olyan sanda gyanúm, hogy kegyelemkettesekkel fogja megszerezni a diplomáját.

Persze a csajok odavannak érte, hisz' ő francia, és olyan szekszi és franciául beszél, és majd vele gyakorlom a francia nyelvet :)))

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2009.11.02. 09:21:54

Csak annyit tudok hozzaszolni, hogy a sogorom afrikai cserediak Belgiumban, es kb fel evig kellett hallgatni a siramait, mert kulturalis antropologia eloadason mindenki BARNA polot kapott , es o ezt bantonak erezte...
Hiaba magyaraztam, hogy ne vegye magara (marmint a polot nyugodtan magara veheti).

Zerstörer 2009.11.02. 11:12:36

A modoros és nemmodoros magyar cserediáklány első dolga megérkezés után 24 órával rápattanni egy külföldi brokira.

Rich.mond 2009.11.02. 13:58:41

Francia a pasiiiiim. De ééééédi....

LyukasBogrács 2009.11.02. 23:14:45

@Rich.mond:
Mos mé? Nem aranyos egy francia pasi egy magyar fiúval?

RoFä 2009.11.03. 09:48:43

Olaszt akarok...most.

Zorita 2009.11.03. 13:46:13

jajj-jajj, a francia pasi - magyar lány páros jelensége felér egy külön poszttal

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.11.03. 14:03:08

@Zzz_: Pierre Woodman..?

Amúgy valaki említette az aranyos akcentust. Igazából mindenkinek aranyos akcentusa van, főleg a skótoknak meg az íreknek.

Ha már nem anyanyelviek, akkor a franciák, olaszok, spanyolok is nagyon imádnivaló akcentussal beszélnek.

A németek-oroszok-magyarok viszont nem.

Blackrock (törölt) 2009.11.03. 14:06:31

Milyen lehet egy albán cserediák??

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.11.03. 14:33:33

@Blackrock: posztot érdemel. Olyan fontosságúnak tekinti népüket, amihez képest Badinyi-Jós Feri bácsi tanításai is gyenge spílerek.

-Boszniában piramis? Jó, hogy. Hiszen albánok építették, ez is bizonyíték.

Zilius 2009.11.03. 20:01:16

lengyel cserediák: egylevegővel hajtja le a hétdecis vodkát és azonnal megtalálja a közös hangot a többi káeurópaival. megtalálja az adott EU régió legolcsóbb boltját, amiben megveszi a legolcsóbb kajákat. Így zsebpénze 10%-ból tud kajálni, többi mehet piára. Ha van lengyel sör - pl ziwiec - akkor azt veszi.

szlávoknál egyébként állandó téma a nyelvrokonság - félig-meddig csapatépítő jellegű.

Zorita 2009.11.04. 10:43:59

@Modor Tibi: :D nem "igazi" francia művészurakra gondoltam

@Zilius: a lengyelek a legjobb arcok!! amióta ismerek lengyeleket, nem vágyom már a távoli Nyugatra egy percig sem.

IndaMuncher 2009.11.05. 13:58:37

A poszt pont olyan erőltetetten behízelgő és megnyerőnek tűnni próbáló, hogy simán belefér a modorosság definíciójába, ez az amikor az önirónia átmegy kínos önégetésbe.

Pierre22 2009.11.25. 22:24:41

volt szerencsém fél évet eltölteni amszterdamban, erasmus keretein belül. A poszt sok helyen rátappint a lényegre, bár sok esetben mások a tapasztalataim.

francia diák: kevéssé beszéli az angolt, németeket utálja, angolokat megtűri, érdekes módon a lengyelekkel, magyarokkal szimpatizál. Amikor csak lehet franciákkal van, azt hiszi tud inni, egészen addig, mig a szomszéd át nem jön ordítva, hogy lehányták a 8. emeletről. :) Ezekután inkább szív, de kapacitása ezen a területen is jócskán elmarad a kelet-európaiakhoz képest. Viszont jól főz, és egészen kifinomult zenei ízléssel rendelkezik.

kínai diák: sosem mozog egyedül. Ennek egyik oka, hogy tájékozódási képessége megegyezik egy csigáéval, akinek úgyis mindegy, merre megy. A másik ok, hogy amsterdam veszélyes is tud lenni, főleg ha az ember nem érzi meg időben a hangsúlyok többletjelentését. Pozitívum, hogy elég a társaság egyik tagjával jóban lenni, őáltala az egész társaság barátként kezel.

magyar diák: jelen esetben rólam van szó. Tényleg nehéz megszokni, hogy megesik az emberrel, hogy egy hétig nem látja a napot, a lehullott esőmennyiségből az évszázad árvízét vizionálja. A magyar diák dolgozik, mert az ösztöndíj csak a szállásra elég. A napi 8 óra meló után viszont bulizik, általában ő az utolsó aki hazamegy, illetve szedi össze a gyengébb kollégákat. Mindenkivel jóban van, aki számít. A legjobb kapcsolatot a lengyelekkel ápolja. Jah, és persze annyi pálinkát hozott otthonról, hogy még két hónappal később is azzal bizniszel.

lengyel diák: csóró. mindig tudja, mit hol kell beszerezni. Minden buliról tudja, hogy lehet ingyen megúszni. igazi partiarc. Lengyelek között nagy az összetartás. Ők az egyetlenek, akik ivásban felveszik a versenyt a magyarokkal. Szeretik a házi mézespáleszt. A lányok csinosak és tudnak főzni. Srácok rendetlenek, de legalább nem álszentek. Viszont meló helyett képesek minimál pénzből elélni hónapokig. :)

Remek a poszt, még ilyet! ;)

CDX 2009.12.01. 23:40:06

kimaradtak a spanyolok!
A legszebb példáit adják a kivagyiságnak, a felvágásnak és olyan öntudattal birnak, hogy a franciák hozzájuk képest assisi Szent Ferenc szerénységével vannak megáldva.

Angolul valamit makognak, németül nem tanulnak meg az egy év alatt egyáltalán (én ott találkoztam velük). Portugálul természetesen értenek, és ezt minden adandó alkalommal bemutatják a spanyolul nem értő körülöttük állók lenyűgözésére. Kizárólag falkába verődve járnak, csakis honfitársaikkal keverednek, azért kegyesen megtűrnek maguk között ha elég jól tudsz spanyolul.
Ha szegényes spanyoltudásoddal próbálod lenyűgözni őket, nem fog menni, örülj neki ha nem köpnek le, hogy nem tudtál tisztességesen megtanulni a nyelvükön.

Tüntetőleg nyilvános helyeken sodorják a jointot (busz, vonat, egyetem), ezzel is bizonyitva, hogy ők mennyire szabadok és jó fejek. Szertenek nyilvános helyen hangosan beszélni. A dél-ameriakiakkal egyáltálán nem keverdnek társaságban (kivéve a brazilokat, a fent emlitett portugál tudást demonstrálandó), ezért rühellik is őket a gyarmatokról származók mint a szart (ők velük ellenben szinte mindig ritka jó fejek).

Foci után az öltözőben tüntetőleg ott hagyják a félig tele tusfürdő flakont, ezzel demonstrálva, hogy nekik van pénzük heti 2 flakon tusfürdőre (ezt több embertől láttam, arrafelé valami státuszszimbólum lehet).

A csajok vagy nagyon rusnyák vagy elképesztően jól néznek ki, átmenet nincs. Sajnos nem tudnak angolul se, picsa nehéz a kommunikáció velük, ha egyáltalán meg tudod közeliteni őket, mert mint emlitettem, mindig falkában járnak.

lorinn 2009.12.02. 00:14:41

@CDX: Hát ehhez csak annyit tennék hozzá, hogy nemrég ismertem meg egy csapat nagyon aranyos spanyol fiút, jól beszéltek angolul (bár nagyon fura akcentussal), rengeteget beszélgettünk velük, nagyon nyitottak voltak, imádták Budapestet, és az hogy "falkában" járnak szerintem csak annyit jelent, hogy összetartanak... velem nagyon rendesek voltak, és udvariasak... ahány ember, annyi féle. Ne általánosítsunk.

lorinn 2009.12.02. 00:21:02

@lorinn: Ja bocs, hát-tal nem kezdünk mondatot.

2010.11.18. 18:12:45

@CDX: Annyit tennék hozzá, hogy valamiért vérgáznak érzik, ha nyilvános helyen mondjuk megfogják a barátnőjük kezét; de azért előadják a mediterrán lamúrt. Konkrétan 10 hete figyelek egy párt, akikről senki magyar ember meg nem mondaná, hogy járnak.
süti beállítások módosítása