Olvasói rovat - A japánbuziság kiskátéja

2009/09/16. - írta: Modor Tibi

Aki unta a focit meg az esküvőket, az kap japánokat - bár ÁSÉS barátaink már megemlékeztek róluk a maguk sajátságos stílusukban, hogy tartsák meg jó szokásukat.

Köszönet jár tomcseenak (modoros becenév?), aki szerintem sokakhoz hasonlóan egy önismereti tréning keretében adta a fejét írásterápiára :-)) Na jó, persze az is elképzelhető, hogy ismer valakit közelebbről, aki jappánbuzi.

Helló-belló Tibibkém, hogy ityeg a fityeg arra fent?
Ha ezt a levelet olvasod, akkor bizonyos lehetsz abban, hogy levelet kaptál, lájf! :-)

Éppen mindennapi szükségleteimet végeztem, mikor eszembe jutott, hogy mennyire fáraó lenne, ha a japánbuzi kiskölykökről is megjelenne valami írás a Modoroson. Hát íme:


 

A modoros japánbuziság kiskátéja:

 

A japánbuziságot mindenki ismeri, hiszen jó pár éve mindenki így kezdi a legszebb tiniéveit, vagy éppen ismer a kortársai között efféle különös szerzeteket. Persze én/mi sem most jöttük le a farmermellényről, tudjuk, hogy ez a jelenség ártalmas.

Sokak szomorúságára igen, bizony a számítógép és az internet elterjedésének keze is benne van a dologban (de főleg csak ezeknek), a tudvalevő japánbuziság parlagfűszerű elterjedésében. Az interneten kinyílik a világ szemeink előtt és olyan csodákat élhetünk át, ami régebben lehet, hogy lehetetlen lett volna. De többé már nem!

A japánbuzi az interneten fedezi fel a japánbuziságot és ott lesz modoros fanboyjá. Ugyan köztudomású, hogy létezik a magyar anime csatorna, az Animax, amely a "másik éned" (fantörpikusan találó szlogen!), mindazonáltal az internet behozhatatlan előnyt kovácsolt össze magának, mivel gyorsabb, egyszerűbb, több, és még választhat is az ember fia.

A modoros japánbuzi internetes fórumokon (mert hát ő fórumozó, ugye) használt avatarjainak forrása szinte egytől-egyig torrentről vagy a hajdani csúsz-ász USTEAM FTP-ről letöltött animékből szkrínsátolt képek, esetleg kiguglizott piktúrák, amelyeken előszeretettel tűnik fel Alucard (Hellsing), Ichigo (Bleach), D (Vampire Hunter D), Saya (Blood), Naruto (Naruto), és más fantasztikus pajtás.
Júzernevébe pedig valamiképpen belecsempészi a japán megszólításokat, rangokat vagy mi a szöszöket, így jönnek létre a David-san vagy a Gaby-chan nevek, melyeket IRL fórumtalikon is bizonyosan kultiválva használnak egymás megszólítására.

Az isten óvja őket, hogy az animés skint használó böngészőjük (Firefox, mi más?) kezdőlapja a 4chan.org legyen. Ha mégis az, és épp a /h/ lapot nézegetik, miközben anyjuk belép a minden bizonnyal "büdös" szobába, akkor a böngészőt gyorsan bezárják (miután a kezüket kivették a gatyájukból), elővillantva ezzel a legújabb animés wallpapert. Mint képzett nyelv- és kultúraismerők - legalább is ezt hiszik magukról - (erről a következő bekezdésben), simán megmondják, hogy mi a különbség a Yaoi és a Yuri között, de örök, titkos kedvencük mégis a Lolicon marad. (Fontosnak tartom megjegyezni, hogy vannak olyanok is, akik inkább Miyazaki filmeket (haha, film!) preferálnak, mintsem a tudományos-fantasztikus-perverz borzadályt, ők talán még menthetőek.)

Az internetes hozzászólásokban és IRL is gyakran használják az "arigatou" szócskát a "thx" helyett. Élőben mosolyognak is hozzá, úgy téve, mintha kicsit önironikusak lenének, saját japánbuziságukat figuráznák ki, de sajnos az ember fia túl jól ismeri őket, és csak szánja őket. Ha pedig már érzelmekről van szó, akkor köztudomású, a 90-fokkal eldöntött hangulatjelek (értsd: normális szmájli) helyett a "rendes", álló szmájlik kerülnek felhasználásra, mint például: (^.^) VAGY (o_0) és hasonlók. Nem tudják ezek, mi a jó. :-(

A modoros japánbuzi kellő alapozás után továbbléphet az animéken és a mangákon, és általában tovább is lép, ekkor jön a képbe a japán kultúra és nyelv. Igyekszik mindent magáévá tenni a már említett szegmensekben, mindezt olyan vehemensen teszi, mintha holnap atomot robbantanának a szomszédban, ha érted, hogy mondom. :-)
Ekkor kezd el japán nyelvet oktató úgynevezett nyelviskolákba járni, ahol megtanul japán beszélni/írni, hazaérve pedig örömmel rajzolgatja a kanjikat, katakanákat és hiraganákat csinovnyik anyja A4-es írógéppapírjára, amelyeket később Blutechkel (hogy írják azt a kis mihaszna kék huncut-cuccot?) felragaszt az egyébként is animés poszterekkel telezsúfolt szobájának falára.

Amíg ezen a szinten mozog, addig csak a pénzt költi, bár nem kicsit, nagyon. A gondok viszont ott kezdődnek, mikor eldönti, hogy japán szakra akar menni az ELTE-re. Ekkor a kedves modoros szülőben megmozdul a "senki sem lesz a fiamból/lányomból" érzés, ami nem épp kellemetes, de hát mondhatnánk azt is (és igen, ők is ezt mondják, mikor a kognitív disszonanciával küzdve bele akarnak törődni a kis lurkó dolgaiba), hogy ezt dobta a gép.

Az egyetemen megalakítja a Japánbarátok Társaságát, nem mintha a japán szakon nem volna senki pajtikája a japánoknak, ugye. Hogy aztán elvégzi-e a szakot és sikerre viszi az életét, vagy pedig úgy bánnak majd vele, mint a szaros macskával, azt nem tudni - nem is tudja soha senki, hiszen, mikor osztálytársunk a gimiben bejelenti, hogy japán szakra megy, hát hogy is mondjam, ejnye: mindenki hátat fordít a kis dekadensnek. Olyannyira, hogy aztán már iwiw-profilját (amin 11 kép van animékből, de egy sem róla) sem csekkolgatja senki a jóarc haversrácaival sörikézés közben, mert már annyira érdektelen a szerencsétlen személy.

Alapvetés, hogy az ilyen japánbuziság kialakulása háta mögött mindig ott kísért a társadalomból való kiszakítottság, meg nem értettség és az ebből következő elvágyódás szívszorongató érzése, amelyet már Novalis is megfogalmazott pár száz éve, hoppácska! (Na jó, elég a frenkizésből.)


Persze ezeket az érzéseket még tovább tetőzi a gimis osztálytársak elfordulása, ezzel mint egyszer és mindenkorra véglegesítve és megerősítve a japánbuziság létjogosultságát. Ez a fajta kiszakítottság, ofkorz, létrehozza a különlegesség érzését, amely a sorozatos, önmagának, a társadalom felé kommunikálása közben bekövetkezett kudarc (virágnyelven szólva: miután mindenki leszarja őt) után dacosságot eredményez és újabb racionalizálást, amely még tovább sodorja őt a szélben az önmegvalósítás oltárához. Ekkor kezd el rock- és metálzenéket hallgatni, feketében járni, zenekaros pólókat hordani. Eleinte minden metálos formára jellemző tulajdonság igaz rá, mégis, miután rájön, hogy van J-Rock és J-Pop is kerek evilágon, azokat kezdi el hallgatni és végre megtalálja a lelki egyensúlyát. Minden jó, ha a vége jó. :-)

Nem is kell ezen meglepődni, hiszen ízig-vérig sosem voltak trve metálosok, ők csak magukat keresték, mint ahogy a metálosok is így kezdik, csak épp ők úgy is maradnak, és rongyos Pokolgépes vagy éppen Dimmu Borgiros pólóban járnak be az egyetemre, szabad bölcsészetre, "kommédiára" (fantörpikusan találó összevonás!) vagy éppen andragógiára. Persze léteznek nem J-Rockos japánbuzik is, ők leginkább az informatikus kolegákkal hozhatók párhuzamba életképtelenség és társadalmi áutkasztság terén, és ez így van jól, mivel ez a két (három) terület, a metálosság és kockaság nagyon nagy metszettel rendelkezik (a japánbuzisággal karöltve, ez csak természetes), mint ahogyan arra már fény derült a modorblog futása óta. Utolsó előtti adalékként megemlíthetnők, hogy az animék és a nyálas skate punk, alterrock, numetál bandák (Nickelback, Linkin Park, Matchbox 20, Green Day, 3 Doors Down, Bullet For My Valentine, Disturbed) zenéjét is borítják ám a szoni fülesbe.

Végül persze, de nem legutolsó sorban természetesen Japánba vágynak. Ha sikerül kijutniuk, és jó dolgokat élnek át, egy életre megszeretik Japánt, és ha panelprolik is, örökre a felkelő nap hazájába fognak vágyakozni az idők végezetéig a kis csúnyák.

Már érzem a a japán birodalmi óceán sós illatát és a lenyugvó nap haldokló sugárkoszorúját, miként fejemre glóriát rajzol :-)

 


Na üdv, Tibikém, láwoljad Japánt és csapassad a Narutót este,
kéz és lábtörést,

tomcsee.

tomcsee, állat vagy, ilyet csak belsős írhat. Alig értettem valamit belőle, de élveztem.

A kínaiak után meg pláne kellett egy ilyen, az ázsiai kiegyenlítettség jegyében.

Még egyszer: arigatou :-))

146 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sikamlós Jim DiGriz 2009.09.16. 08:02:16

Szerintem ez a poszt a benne említett félmosolyos "arigatou" hosszabb változata, ugyanazzal az érzelmi töltéssel :D

Naumov 2009.09.16. 08:42:36

Hát, köztünk legyen szólva ez elég gyengére sikerült. Nem is annyira a japánfanok felvázolt jellemzőivel van a gond, mert azok nagyrészt találóak, de az egész cikk stílusa rendkívül izzadságszagú. Az ilyen "szerencsétlen személy", "az ember csak szánja őket", "talán még menthetőek" stb. lesajnáló kitételek gyakori használata mögött általában elég jól azonosítható a megfeszített igyekezet amivel a szerző megpróbálja a könnyed, laza csávó benyomását kelteni, hogy mindenki lássa hogy ő bizony nem olyan mint akikről beszél (még szerencse, hogy az ilyenkor szinte kötelező "röhögök rajtuk" kimaradt). A "fantörpikus", "ofkorz" és társai legalább dőlt betűvel voltak írva az eredeti levélben vagy komolyan gondolta a használatukat? Szóval ennél láttunk már jobbat is ezen a blogon, és remélem még fogunk is.

sorica123 (törölt) 2009.09.16. 09:28:24

Csatlakozom az előttem szólóhoz. Valóban van egy ilyen csoport, és annak is egy parodizálható, felszínes rétege, akik csak úgy ontják magukból a hülye sztereotípiákat... de ez a poszt inkább valami olyan blogba találna, ahol a humornál van egy fontosabb elem: a másik padlóba sajnálásának az igénye. Itt ezt eddig nem éreztem, így aztán ez a poszt kilóg egy kicsit.

aribeth 2009.09.16. 09:29:03

Vannak egy fokkal életrevalóbb japánbuzik is, érdemes körbenézni egy-egy japán harcművészeti ág edzőtermeiben. Tőlük nem fordul el rögtön a környezetük, általában húsz-harmincöt éves, értelmes, szórakoztató emberek, de idővel rohadt idegesítővé válnak.
Pista egy nap úgy dönt, hogy kipróbálja a sokat dicsért karatét/kendót/aikidót/akármit. Félénken elmerészkedik a közeli edzőterembe, pár kék-zöld folttal tarkított hét után megtetszik neki, és fél év után már heti hét edzésre jár (a hajnali fegyveres ki nem hagyná), plusz lelkesen látogatja a beavatottak szűk körű hétvégi mucsaröcsögei edzőtáborait. A szorgalmas munka meghozza gyümölcsét: egyre ügyesebben mozog, letesz pár vizsgát, és innentől fogva úgy érzi, hogy kutya kötelessége minden téren megfelelni a nagy japán ősöknek. Már az edzőtermen kívül is igyekszik harcosként viselkedni, dereka egyenes, arca méltóságteljes, még a vizeldében is ügyel arra, hogy ne lehessen kibillenteni egyensúlyából. Büszkén hordozza az utcán-iskolában-munkában (igen, délután rohanok edzeni) a fegyverkészletét, edzőruhájára ráhímezteti a nevét, és idővel kizárólag kanjikkal díszített kendővel törli izzadt orcáját.
Beleveti magát a japán történelembe, filozófiába, rosszabb esetben még haikukat is elkezd írni. Minden ötödik mondatában előhozakodik a keleti ember-nyugati ember különbségeivel, mondanom sem kell, hogy mindent megtesz azért (a napi 14 óra melón kívül), hogy elég keletinek tűnjön. Ki se látszik az adott harcművészeti ág alapítójának seggéből, ámuldozva meséli érdeklődő ismerőseinek, hogy a Mester egy ujjal elgurított egy sziklát Tokióból Kiotóig, az edzőterembe belépéskor mindenki másnál elegánsabban és mélyebben hajlik meg a kép előtt, és még véletlenül sem fordít neki hátat edzés közben, és erre mindenkit hangosan figyelmeztet - kezdőket atyai/anyai kedvességgel, haladókat mélységes nehezteléssel. Ha Japánból ide látogat egy eredeti ferdeszemű mester (mondjuk az alapító ükunokája sógorának kisöccse), madarat lehetne vele fogatni, és lelkesen elvállalja a senpai saját költségen történő ide-oda utaztatását.
Hasonszőrű barátaival és az ilyesmire fogékony mesterükkel klubot alapítanak, együtt járnak sörözni, moziba, magán-edzőtáborokba, japán nyelvtanfolyamra. Idővel összekap a csapat, és hatan hétfelé mennek, egy részük abbahagyja az egészet, a többiek új klubokat alapítanak, amelyhez természetesen gyönyörű honlap és sok szórólapozás jár, és onnan finom tartózkodással mesélik a párás szemű ifjú tanítványaiknak, hogy az Ikszipszilonzé klub is kiváló, de szerintük túlságosan elrugaszkodtak az alapító akaratától, bezzeg amit mi csinálunk, az az utolsó katakanáig hű a Mester életművéhez.

***

A modoros japánbuzi idősebb, érettebb verziója nem (csak) animéket néz, hanem élőszereplős doramákat, azon belül pedig különösen kedveli a szappanoperába hajló történelmi drámákat. Japán vagy történelem szakot végzett, sorra rendeli az Amazonról a szakkönyveket, és boldog-boldogtalannak kielemzi az aktuális sikersorozat főbb hibáit.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.09.16. 09:36:07

És HAIKUT ÍR!!!! Eféleképpen...

Éget a szaké.
Hiába a japán-szak.
Modoros magány.

Ui.: A haiku 5-7-5 ütemű (magyarban szótagú), átlatlában (de nem kötelezően) természeti képpel induló "vers". Kiválóan alkalmas gondolatok rendszerezésére. 17 szótag kurva kevés, hogy bármit elmondj vele. Oszt sokszor mégis elég.

Szófosás árja.
Haikunak formája
Gondolat gátja?

égafater 2009.09.16. 09:38:09

Köszi Tibi!

Érdemes volt egy napot várnom! Japó, sushi!

rocaszujo 2009.09.16. 09:45:31

Nekem tetszett a poszt, különösen az eleje, mert a végén hiányolt a modoros szakkifejezéseket! És az is tény, hogy érződött, hogy az írója _benne van a témában_ ám kicsit túlzott kritikussággal szemléli a dolgokat.
@aribeth: Amit te írtál az meg szerintem megérdemel egy posztot :D, nekem egyetemen van ilyen ismerősöm. 2 évig ment ez! És Klikkesedett 3 haverjával (a többi három,persze 2 évig csak tervezte, hogy majd neki állunk kempó/dzsúdó/tha box (karate? hagggyáá mááá). 2 év után pedig HAJÓSKAPITÁNY / ÜZLETEMBER LETT (azért valljuk be az menőbb mint ugrabugrálni mint egy maki)

Rafael Jiménez Valéra (barátoknak csak Rafi) 2009.09.16. 09:56:27

Ismerek olyat, aki elvégezte a sokat köpködött ELTE-BTK-n az említett szakot, külügyi vonalon dolgozik, szarrá keresi magát és párszor eljut oda, ahová a posztoló sose...

Szerintem a "japán-buziság" nem egyenlő a posztban kidomborítani kívánt "anime-buzisággal" (és annak hozadékaival, kezdve a meg nem értettségtől a szarós/pisilős pornóig).

aribeth 2009.09.16. 10:04:51

@Rafael Jiménez Valéra (barátoknak csak Rafi):
Le a kalappal az előtt, aki a japán szakot rendesen elvégzi (régen én is ábrándoztam róla, a történelem és Indiana Jones-ihletésű régész mániáim mellett). A posztban ábrázolt gyerekek szerintem megrekednek a katakanák, hiraganák és pár kifejezés szintjén.

Rafael Jiménez Valéra (barátoknak csak Rafi) 2009.09.16. 10:07:02

@aribeth:
Ez kurva jó lett, külön posztot ér.

"általában húsz-harmincöt éves, értelmes, szórakoztató emberek, de idővel rohadt idegesítővé válnak"
Szó szerint volt egy ilyen ismerősöm, bármilyen beszélgetés - tíz-húsz mondat után - a harcművészethez lyukadt ki. Uncsi.

mgrc 2009.09.16. 10:27:55

hélóóóó a kultúra beteges szeretetét, és a nyugati ember lesajnálását (ami abszolút nem fér össze a keleti filozófiával ugye :D) kihagytátok. a végtelen bölcsesség és szerénység látszata is hiányzott, valamint a végtelen elmélkedések a Ryoan-ji kőkertről, illetve a pusztuló japánjuharokl a ketben is kimaradtak :)

a komment sokkal jobb volt most mint a post, mi más maradhat, konichiwa :D

mgrc 2009.09.16. 10:28:50

ja és otthon kötelező minimum egy bonsai fa, és egy szett bambusz tányéralátét.

flegman · http://usazzunk.blog.hu/ 2009.09.16. 10:28:56

"eldönti, hogy japán szakra akar menni az ELTE-re. Ekkor a kedves modoros szülőben megmozdul a "senki sem lesz a fiamból/lányomból" érzés, "

hát ezt nagyon elbasztad, a kevés baromira jól hasznosítható nyelvész/történész alapú bölcsész szakok egyike. És ez alatt nem azt értem, hogy jó esetben gimis nyelvtanár lehet belőle.

inkarnate 2009.09.16. 10:29:01

@aribeth: Kurvajó! Meg a poszt is! 100% WIN

greggrant 2009.09.16. 10:29:51

Külön posztot (@aribeth:) remekművének!!! :D

Tájfájter 2009.09.16. 10:32:50

Azt ne hagyjuk ki, hogy egyszer csak rájönnek, hogy a magyarok és a japánok ugyanolyan sorrendben írják le a nevüket, egyedülikként a világon, valamint a népzenéjükben is különös hasonlatosságok mutatkoznak, ami azonnal megdönti a finn-ugor eredetet és máris japán szamuráj ősökkel dicsekedhet a magyar harcos.

Ailaoshi · http://miraculousmandarin.weebly.com/ 2009.09.16. 10:50:36

@Tájfájter:A kínaiak is a családnevet írják előre:)
(bocs, én a kínais-modoros vagyok)
A harcművész-mániások valóban megérnének egy külön misét, japán-kínai-koreai stb egyaránt:))

Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és 2009.09.16. 10:52:12

egy nagy kedvenc:
www.youtube.com/watch?v=5ptxPB5vMEw

és az igazán modoros japánrajongó:
www.youtube.com/watch?v=lH-0s0pRleg&feature=related
www.youtube.com/watch?v=DgBgnoEY4iM&feature=channel
www.youtube.com/watch?v=14xgbeHsJXI&feature=channel
www.youtube.com/watch?v=1AJhK9DQq4E&feature=channel

@Tájfájter:
nem csak ők, hanem a koreaiak is, és egyéb más keleti népek...

@aribeth:
a még durvább változat annyira beleszerelmesedik a sportba, hogy rosszabb napjain európa-bajnok, vagy világbajnok lesz, és fél évre kimegy egy dodzsóba.

vagy elkezd mangákat rajzolni.

vagy annyira imádja a japán vámpíros animéket, hogy csak azért kezd el japánul tanulni, hogy eredetiben nézhesse a hellsinget.

és ugye nem kell emlegetnem egy klasszikust: a szél harcosait?

belekotty 2009.09.16. 10:55:09

@kuanyin: Mi baj a harcművész mániásokkal? Nem mindenki született lekvárnak!

stellaz1 2009.09.16. 10:56:49

Én sokat aikidoztam, jártam edzőtáborokba meg minden. De nem nagyon volt olyan edzőtársam aki kifejezetten japánbuzi lett volna, inkább olyanok, akik edzőtábor alatt hajnalig ittak a helyi kocsmákban :)

eklar 2009.09.16. 11:00:42

@sorica123: Messzemenőleg egyetértek soricával. A poszt szerintem gyenge, tartalmilag, formailag egyaránt. Legalábbis láttunk már sokkal jobbat.

szabiaki (törölt) 2009.09.16. 11:01:01

Harcművészet, a legnagyobb modorosság.
A harc eleve nem lehet művészet, szóval már az elnevezés is modorosság. Aztán régen még a Linda idején karatének hívták ezeket a rugdosós susogós verekedéseket, aztán a mátrix idején kungfu lett a neve.
aribeth írása jobb mint a post.

Más Magyar · http://masmagyar.blog.hu 2009.09.16. 11:03:37

Az "arigato" a poszt meg szánalmas,rosszindulatú és általánosító.
Magam is kedvelem a japán kultúrát (film,színház,történelem,képregény,rajzfilmek).
De a fő vonal ahol megtaláltam és felfedeztem Japánt a harcművészetek és a filozófia....már 23éve "japánbuzi" vagyok.
Japán szak főiskolán-megvolt
japán nyelv - megvolt
írás-megvolt
Mégis úgy érzem,hogy lett belőlem valami és nem halvány posztokban élem ki magamat...
Érzésem szerint valamelyik anime klub kizárta soraiból a posztolót hentai mániája miatt és az istennek sem bírta megtanulni még a hiraganakat sem,ezért kicsapták a kisegítő nyelviskolából..
Rosszindulat és butaság naaaagyon rossz kombináció ám..Javaslom mélyedj el egy kicsit jobban a japán kultúrában egy kicsit szélesebb látásmód nem árt,hidd el!A japán kultúra pedig ne álljon meg a Narutónál bazze....

szabiaki (törölt) 2009.09.16. 11:05:34

@Rafael Jiménez Valéra (barátoknak csak Rafi):
kibaszott jó lenne, ha valami más nevet választanál, mert kurva idegesítő, hogy a felolvasó program mindig ismételgeti ezt a kétsoros nevet

Void Bunkoid 2009.09.16. 11:05:54

Én csak pszeduohaikut írtam, ráadásul többversszakosat (nevezhetjük egy ciklusnak is :P):

Tegnap
megjött
a posta.

A levelet a bácsi
a ládába
taposta.

Mindeközben <X>*
a vécét
telefosta.

*: egy név szerepelt itt, de nem személyeskedünk :)

Na, tessék :)

Ailaoshi · http://miraculousmandarin.weebly.com/ 2009.09.16. 11:10:41

@belekotty: A harcművészetekkel semmi bajom, sőt.
Csak az egyik kommentben felvázolt elszállt agyú divatszamurájoktól (shaolin papoktól stb) mászom a falra, akik három hónap edzés (vagy annyi se), két nyelvóra meg néhány könyv után már mindenkinek magyarázzák az élet értelmét.
Meg a kétnapos csikung tanfolyamok.... na jó, abbahagytam, csak felhúzom magam a sok hülyeségen.
Megyek inkább gyakorolni. :)

SzexcentrikusAnyacsavarBecsavarodása · http://www.youtube.com/watch?v=2RiEy4es6lU 2009.09.16. 11:13:25

Az kimaradt, hogy csak és kizárólag, japán barátot - barátnőt bír elképzelni élete párjául..... ( Természetesen mindegyik úgy nézzen ki, mint egy modell. )

belekotty 2009.09.16. 11:20:55

@kuanyin: Na ebben igazad van! Javaslom neked olvasd el a judoinfo.hu fórumán a harcművészetek szemfényvesztői topikot! Ott fogsz röhögni, karatésok, judosok mennyi ökör videót szedtek össze az ilyen barmokról.

Miizu 2009.09.16. 11:23:35

www.youtube.com/watch?v=XP5lz2CYNR4&feature=related

GIRUGAMESH.

Előre látom a weeabo szarvihar közeledtét.

belekotty 2009.09.16. 11:26:06

@szabiaki: Hülyeségeket írsz. Mondjuk nézd meg a www.kodokan.org oldalon a judo technikák besorolását, aminek rendes végig tanulására egy élet is lehet kevés.
Fogalmad sincs a harcról ha azt hiszed annak nincs művészeti része. A baj amikor a "művészet" a hangsúlyos, a harci jelleget már régen elveszették.
Az viszont igaz, hogy a modoros japánkodó "harcművészek" valóban távol állnak a harctól sokesetben.
Ezek jelentős része vagy elszakadt a valóságtól, vagy megélhetési harcművész.

Tachikoma 2009.09.16. 11:31:41

Ez mekkora szar blog... :)

Más Magyar · http://masmagyar.blog.hu 2009.09.16. 11:33:36

@kuanyin: shaolin,csikung kínai....nem japán!!

CaS 2009.09.16. 11:34:25

@aribeth: a komment olvasása közben eszembe jutott, hogy egy ismerősöm teljesen hasonló dolgokról mesélt. Aztán megnézve a nicket, rájöttem hogy te voltál az. :D

xstranger 2009.09.16. 11:42:04

Az hogy fegyelemmel viselkedsz az eletedben akkor is ha nem vagy eppen edzesen az tavolkeleti harcmuveszeteknel KOTELEZO. Ha nem tudod elegge fegyelmezni magad akkor nem fogod jol csinalni az edzesen se.

Altalam ismert nemreprezentativ minta alapjan a japanokrol szolo eloiteletek gyakorlatilag egytol egyig hibasak.

Ha beszelsz japanul (es mondjuk angolul ami nyilvan egyszerubb) egyenes utad van barmelyik nagy befektetesi bankhoz. (Nem, nem kell hozza SEMMI mas).

Archenemy 2009.09.16. 11:42:54

@aribeth: fú ez a harcművészetes mennyire igaz volt rám :p

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2009.09.16. 11:43:42

Nah ez a post érdekes.
Nem az egyébként szokásos hibbant sztereotípiákból építkezik, hanem komoly utánnajárásról, illetve érintettségről tanúskodik.

Tessékmondani: Kiábrándult japánmániás teccik lenni? Hol bukott meg a dolog? Nem volt pénz utazásra? Nem lett japán barátnő? Elvette a szolgáltató az animaxot? Esetleg nem sikerült a diplopma?

Ailaoshi · http://miraculousmandarin.weebly.com/ 2009.09.16. 11:45:19

@Más Magyar: Az első hozzászólásomban említettem volt, hogy ez a jelenség nem csak a japán harcművészetek esetében fordul elő. De köszönöm a figyelmeztetést, arigato, xiexie, khamszamida (a koreait nem tudom, hogy ildomos átírni, de valami ilyesmi)

zugmanager 2009.09.16. 11:46:10

régebben jobb volt a modoros...

Archenemy 2009.09.16. 11:46:51

@xstranger: "Ha beszelsz japanul (es mondjuk angolul ami nyilvan egyszerubb) egyenes utad van barmelyik nagy befektetesi bankhoz. (Nem, nem kell hozza SEMMI mas)."

De durva, akkor a kétszázmillió japán bármelyike bemehetne egy nagy befektetési bankhoz dolgozni?

crna_smrča · http://horvat.blog.hu 2009.09.16. 11:49:14

@flegman:

Szerintem az elismerésre méltó, ha valaki önállóan elkezd foglalkozni egy másik nép kultúrájával, netán a nyelvet is megtanulja. Ha ezt az animén keresztül teszi, akkor az animén keresztül.

Én 13 éve fanatikus nyelv- és kultúrabuzi vagyok, csak nem a japánok, hanem a horvátok a "kiválasztottaim". Én is ugyanúgy megkaptam a középiskolában az osztálytársaktól és a tanároktól, hogy ez micsoda hülyeség, meg hogy a horvátok szarok, és nem érdekelnek senkit.
Ezzel szemben én azt tapasztaltam, hogy egy csomó embernek imponált a tudásom, hasznosnak tartotta, hogy elmélyedtem a témában. Nemcsak hogy pénzre tudtam váltani a tudásomat (nem is kevésre!), hanem egy csomó tök jó helyre eljutottam, megismerkedtem egy csomó érdekes emberrel stb. A legtöbb ember utálja a munkáját, én viszont minden reggel úgy kelek föl, hogy alig várom, hogy hozzáláthassak.

Ezért a japánbuzikat is arra bátorítanám, hogyha tényleg elkötelezettek és felkészültek, akkor nyugodtan menjenek japán szakra, mert a nyelv és a kultúra ismeretét biztos, hogy jól fogják tudni értékesíteni. Lehet, hogy ez modoros, de szerintem annál nincs is jobb, ha az ember szereti, és élvezi azt, amit csinál.

xstranger 2009.09.16. 11:52:56

@Archenemy: ja, ha feherre tudjak operalni magukat.

amugy nincs 200millio japan max 130.

SzexcentrikusAnyacsavarBecsavarodása · http://www.youtube.com/watch?v=2RiEy4es6lU 2009.09.16. 11:56:49

@crna_smrča: Ezzel csak az a baj, hogy ezek a díszpéldányok japánabbak a japánnál.Mindent jobban tudnak.... bár ez lehet, hogy magyar specialitás, hisz nálunk mindenki ért mindenhez.

Periwinkle (aka A 40-es fantomja) · http://cido.blog.hu/ 2009.09.16. 11:57:53

@Más Magyar: "Érzésem szerint valamelyik anime klub kizárta soraiból a posztolót hentai mániája miatt és az istennek sem bírta megtanulni még a hiraganakat sem,ezért kicsapták a kisegítő nyelviskolából.."

:loool:

Nekem is valami hasonló jutott eszembe a postot olvasva. :D

Egyszerűen a divatmajmokat és a komoly érdeklődőket szét kell választani, mint minden szubkultúra vagy érdeklődési kör esetén. Miért, talán nincsenek "divattőzsdések", akik 3 HVG elolvasása és fél óra portfolio.hu nézegetés után megváltják a világot egy kocsmaasztalnál? És ugyanezek a műmájerek megvannak a komolyzene-kedvelők, az irodalmárok, az informatikusok és akár a rovarkutatók között is - ám a létük semmit nem von el a "komoly érdeklődők" és szakemberek tudásának értékéből.

Az anime meg egy alkotási mód, egy lehetőség bármilyen X sztori elmesélésére, a regény/élőszereplős film/színház/gyurmafilm/párrímes hőseposz/stb. MELLETT. Mindből van szar, de ugyanúgy remekmű is, ennyi.

Archenemy 2009.09.16. 11:58:54

@crna_smrča: horvátbuzinak lenni nem modoros, hanem kifejezetten imponáló, mivel aki horvátbuzi, az valszeg nem divatból csinálja, és nem csak ködös elképzelései vannak az országról, amiket főleg rajzfilmekből szerzett.

Horvátországban nincsenek szamurájok meg anime meg tokió, valamint nincs sokezer kilométerre, tehát aki ezek ellenére is horvátbuzi, azt valszeg valóban az ország és az ottani emberek érdeklik, nem a külsőségek vagy a misztikum.

Haibane 2009.09.16. 11:59:39

nekem is nagyon bejött a japán kultúra meg ilyesmi, de miután egy családnál eltöltöttem két hetet Japánban valahogy kiábrándultam. Azért az anime nagyon messze van a valós élettől. Én örülök, hogy nyugai vagyok nem japán

Trig 2009.09.16. 12:02:08

Ez szánalmasan rossz poszt volt.

Nem értem, miért lenne égő, ha valaki csupán érdeklődésből bővíti a tudását, nyelvet és idegen kultúrát ismer meg, netán még pénzt is költ rá. Ja értem, böfögni tévé (internet?) előtt sörrel a keünkben az igazán menő!

(és mielőtt megkapom hogy magamra találtam az írásban, sem a japán zenét, se a doramákat, de még az animét sem szeretem és egy szót sem tudok japánul)

xstranger 2009.09.16. 12:02:16

@Periwinkle (aka A 40-es fantomja): Lehet igazad van de nem szabad abba a hibaba esni hogy MINDENKIT automatikusan a leheto legrosszabb kategoriaba sorolsz. Pl attol mert valaki a tozsderol magyaraz egy kocsmaban meg lehet meno bankar.

Kiveve termeszetesen ezen a blogon ahol minden extra sarkitott.

IndaMuncher 2009.09.16. 12:02:38

@eklar: Kicsit olyan, mintha egy hosszabb rájöttem.blog bejegyzést olvastam volna, én mondjuk jól szórakoztam. Ez egy agresszívebb poszt, ennyi.

Periwinkle (aka A 40-es fantomja) · http://cido.blog.hu/ 2009.09.16. 12:04:20

@Archenemy: hmm, szerintem a japánul beszélő ember nem annyira ritka Japánban, mint mondjuk Káeurópában...

christo 2009.09.16. 12:04:57

Felülről a második és a harmadik hozzászólással én is teljesen egyet értek.

A poszt elég erősen általánosít. Tényleg vannak ilyen buzgómócsing szerű japánbuzik, de azért akad a japánbuzik közt olyan is aki a japánbuziságát építő jellegű tartalommal is fel tudja tölteni. Jobb mintha kocsmába járnának nem?
Vagy minek íródott ez a poszt? Annak reményében, hogy úgyis lesz pár hülye aki elolvassa és gondolkodás nélkül magáévá teszi a benne lévő gondolatokat... ?

Meg azt nem értem miért pont a japánbuzikat kell kiosztani :D
Miért nem mondjuk azokat akiknek az élete nem szól semmiről csak a tarhálásról, partyhányásról, meg füvezésről... estébé... ?

Csak annyit tudok rá mondani, hogy attól még, hogy az írójának nem szimpatikusak a japánbuzik úgy általánosságban, nem kéne arra időt szánni, hogy megpróbálja ezt a véleményt egy blogon keresztül terjeszteni...

Amikor kicsit fiatalabb voltam az is ciki volt, ha valaki az interneten ismerkedett össze valakivel. Azt ma meg már megszokták az emberek. Lehet bizonygatni hogy milyen szar hogy most ez van... de szerintem nem ezzel vannak az alapvető gondok, hanem még mindig azzal hogy az emberek 1%-a birtokolja a Föld vagyonának 40%-át és ez egyre jobban csak súlyosbodik... és az ehhez kapcsolódó problémák...

Teljesen jelentéktelen, hogy ki japánbuzi és ki nem. A lényeg, hogy tud-e tartalmat vinni az életébe, olyan tartalmat ami nem csak neki jó, hanem akár a többi embernek is.

aribeth 2009.09.16. 12:04:59

@belekotty:
Jó lenne, ha mindenki tudna valamennyire verekedni (persze ehhez meg kellene tanítani a szégyen a futás, de hasznos elvet, a felelősséget és az arányos védekezés követelményét is), mert az gáz, hogy száz emberből tíz tud harcolni, aztán vészhelyzet esetén a maradék kilencven legfeljebb azt döntheti el, hogy melyiknek hódoljon be.

@xstranger:
Természetesen. Az önfegyelem viszont nem egyenlő a látványos pöffeszkedéssel. :-) Nagy eltérések vannak az azonos (magasabb) szintű harcművészek között, az egyik természetes, nyugodt, a manírkirály meg alig fér be az ajtón az egójától.

A fősodorra visszatérve: az ellendrukkerek is aranyosak, ahogy a magas lóról elkezdik kioktatni az embert a szörnyes-erőszakolós-minden létező testnedves pornókról, bukkakéról, a diáklányok eladó használt bugyijáról és a gagyi animékről, majd levonják a következtetést, hogy a japánrajongó számára ebből áll a világ.

Egyébként rühellem az anime/manga rajzstílust, viszont a jó történetek miatt megéri nézni ezeket a rajzfilmeket/sorozatokat.

@CaS: :-))

Periwinkle (aka A 40-es fantomja) · http://cido.blog.hu/ 2009.09.16. 12:06:04

@xstranger: így van, ahogyan ezt le is írtam az általad idézett hozzászólásomban. :D

zZz 2009.09.16. 12:11:33

@Void Bunkoid: ez jó :)

Egyébként nem tudom, miért erőlteti a sok idióta a haikut a japántól eltérő nyelven.
A japán nyelvben nem nagyon lehet rímelni, ezért nem írnak ilyen verset tudtommal. Ezért van a haiku, mert az viszont jól hangzik.
Magyar nyelvű haikuk viszont borzalmasak. Semmiféle ritmikája nincsen, szépsége nincsen, akkor meg minek?
Olyan szép ritmikájú, rímelésű stb. verseket lehet írni magyarul, miért kell a haikut erőltetni, amit egy eltérő nyelvre találtak ki?

SeSam · http://sesam.hu 2009.09.16. 12:13:28

@Archenemy: "De durva, akkor a kétszázmillió japán bármelyike bemehetne egy nagy befektetési bankhoz dolgozni?"

Minden japán tud angolul? Fognak még érni meglepetések az életben.

@xstranger: "Ha beszelsz japanul (es mondjuk angolul ami nyilvan egyszerubb) egyenes utad van barmelyik nagy befektetesi bankhoz. (Nem, nem kell hozza SEMMI mas)."

Na, megoldódott a munkahelyproblémám. ;]

boszor 2009.09.16. 12:16:46

Több iróniával, kevesebb fikázással még élvezhető is lett volna - pedig a jelenség maga modoros a javából...régen tényleg jobb volt a blog.

röntgenszeműlány 2009.09.16. 12:23:57

Valakinek nincs kedven írni egyet a modoros modorosblog-posztolóról? Aki éppen attól lesz szánalmas, hogy erőltetetten próbál minél több általa viccesen modorosnak gondolt kifejezést használni, de az eredmény egy unalmas szarság. Ez szerintem a jófejkedés csimborasszója... (basszus)

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.09.16. 12:27:51

@röntgenszeműlány: ó, aranyom, parancsolj, már van: modoros.blog.hu/2009/06/22/olvasoi_rovat_a_modortalan_blogger

@boszor: @zugmanager: régen minden jobb volt.

Konkrétan mikor? Két hete, három hónapja?

Yasashi Tanuki 2009.09.16. 12:29:52

Az anime pusztitó műfaj japánban is.
Mindenkinek akit kicsit is érdekel a téma, vagy csak szeretne jókat mulatni, vagy kedveli a romantikus történeteket ajánlom letöltésre a "Densha Otoko" c. 12 részes sorozatot - van hozzá magyar felirat.

www.d-addicts.com/forum/viewtopic_57279.htm

röntgenszeműlány 2009.09.16. 12:33:03

kösz, cuncimókus, nem volt kedvem keresni

aFx 2009.09.16. 12:36:04

ahaha, a második generációsok...

az első generációnál japán hang+angol felirat kombó volt a menő (pár sorozat angol szinkronja katasztrófa volt... illetve nagyrészt nem volt angol hang). ők voltak azok, akik a Cowboy Bebop megjelenésénél kiakadtak a katasztrófa magyar fansubon és az angol felirat hiányán. animax szentségtörés innenentől, rossz szokások nem változnak, magyarul animét nézni meg minimum perverz. alapvetően az elsőgenerációsoknál volt isdn, és általában a célra csak azok voltak alkalmasak, akik 14-16 évesen már min középfokon voltak angol szövegértésből (!) az előbbiek miatt. és 2001-2003 körül már otthon stabil netjük volt (más forrás nem lévén).

jellemző volt akkoriban a periférialét, szóval animét nézni kb egy szinten mozgott Douglas Adams és Terry Pratchett olvasásával, valamint azzal hogy az ember játszik a számítógépén (egyébként mindenki csinálta), sőt lanpartykra jár! na hát én csináltam mindet. jellemzően anime nézésére rávehető lány nem volt.

ehhez képest tavaly voltam animeconon. átlagéletkor 16-17éves lányok. akik még egy pszichothrillert se képesek megérteni.

hjam, változik a világ, én meg öreg vagyok már. azért a GITS digi marad a polcon a szép idők (anime, odeon...) emlékére.

bár itt jegyezném meg, a kimba a fehér oroszlán (20éve adta az m1) és a fehér agyar is animének minősül (Dániel, hagyjad szegény kutyát, miközben Dajecsü őrült módjára visított volna, ha a szinkronizálók hálaégnek ettől el nem tekintenek).

megjegyzés: a kockák között minden perifériaszubkultúra megtalálható. breakcoret is minimum hárman hallgattak egy időben a schönherzben, ami ismerve a műfaj pár évvel ezelőtti elterjedését (pre-rossz csillag éra) minimum nagy szó volt. nem mind metálos aki infos, bár kétségtelenül nagyobb eséllyel hallgatnak valami bonyolult zenét, mint a mulatóst...

nickita 2009.09.16. 12:40:59

@Modor Tibi: "Még egyszer: arigatou :-))"

helyesen:

Még egyszer: arigatou o_0

xstranger 2009.09.16. 12:42:12

"jellemző volt akkoriban a periférialét, szóval animét nézni kb egy szinten mozgott Douglas Adams és Terry Pratchett olvasásával, valamint azzal hogy az ember játszik a számítógépén (egyébként mindenki csinálta), sőt lanpartykra jár!"

Ubazze harom feltetelbol harom megvolt, hogy a fenebe maradtam le az animerol??? (jo tudom mi az de kb 2 perc nezes utan (stilszeruen) seppukut akartam elkovetni magamon.

A Dragonball Z az hova tartozik? Emlekszem anno egy halozatforgalmi statisztikara a koleszbol (Schonherz) amiben vilagosan lehetett latni hogy a koleszosok mikor nezik a sorozatokat, az egyik a Dragonball volt a masikra mar nem emlekszem de hasonloan zavarbaejto, talan Baratok Kozt vagy valami ilyesmi.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.09.16. 12:43:35

@Modor Tibi: Egyszerű áthallás a szanalmas.hu-ról, eredetiben "régebben jobb volt a száni".

Ennek a kommentnek különös ismertetőjele, hogy gyakran semmilyen kontextusba nem helyezhető a poszttal. Tulajdonképpen a "Semmi releváns, vagy vicces nem jut róla eszebe." szinonímája.

Fika a szélben.
A mainál jobb volt a
Modoros régen.

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2009.09.16. 12:45:15

@aribeth: ez jobb volt mint a poszt, föleg az tetszett hogy elgurítja a sziklát a kisujjával Kyotóbol Tokijóig.

Persze, jobb volt a modoros régen, mert régen mindig minden jobb volt, ezt már a nagyanyáink is megénekelték nyammogós kis szájaikkal, amiröl gyerekfejjel sose tudtuk hogy miért csinálják és csak félve mertük a szülöket megkérdezni hogy anyuuu, miért nyammog a nagyi??? MERT PROTÈZISA VAN BAZMEG!

sanyix 2009.09.16. 12:53:34

Én megnéztem 2 anime sorozatot, a hellsing-et, és az elfen liedet. Az első elég jó volt. A másik is, bár azért ott befigyelt kicsit erősebben a japán perverzió, tehát csöcsmutogatás volt mikor a történethez erre nincs szükség, meg huggyozás is volt benne... De maga a többi része jó volt.

Egyébként nincs bajom a japánokkal, van ott sok jóféle csaj, bár a szőrösség, és az hogy miközben tolják magas hangon csipog, és trutyival öntik le egymást az nem olyan jó :D
Na meg a ki-84-et is szeretem, jó manőverezőképesség, nagy sebesség, erős duplasoros csillagmotor, és 4db 20m-s gépágyú XD

Viszont a J zenéktől mindig hangos röhögés fog el :)
Amúgy van a postban igazság, látni/hallani ilyenekről.

Yasashi Tanuki 2009.09.16. 12:55:48

@SeSam: Na, megoldódott a munkahelyproblémám. ;]

Ahhoz el is kell tudni viselni a japán főnököt meg a japán tipusú munkabeosztást. Na, az a nem semmi :)

Tyler Durdan 2009.09.16. 12:58:33

aribeth:
Próbáld ki, hogy valamelyik sporttal 20-25 évet foglalkozol, sok szép élményben lesz részed, ua. a fotel és a klaviatúra mögül nagy 0 . Ami viszont nagy szerencse: testépítők, kosarasok, focisták között egyet sem találsz aki el akar jutni az igéret földjére és nem az egojukról híresek :) ugye. Csak kicsit sajnállak hogy kimaradt az életedből egy-két jó buli és komoly dolog.

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2009.09.16. 13:03:09

Ugyanide tartozik a kompjuter buzi, demoscener, hacker, programozó, game developer arc, aki a szuperfórumaikon nindzsáknak hívják egymást és néha megvitatják, hogy egy katana verzusz nyugat európai kétkezes kard párbajozásából melyik fél kerülne ki gyöztesen. A számítógép buzi japánimádók bibliája a Neuromancer mert az új Tokijóban kezdöödik és mindenki tök dekadens meg hacker és a gépek öntudatra ébrednek egy kicsit mindig, meg nem tudják hogy mit kezdjenek a kezdetleges érzelmeikkel. Szóval tudjátok.

szaros2 2009.09.16. 13:04:31

nevetséges szarosok vagytok

pitaa 2009.09.16. 13:08:01

a levél írója szerintem magáról írt :)

Kivancsi 2009.09.16. 13:14:59

Voltam tobbszor japanban
Volt japcsi baratnom

De
1. nem vagyakozok japanba ha valasztani lehetne 2het korut a "japanszerte" vagy 2het tengerparti hepaj gorogorszagban... irany GOROG
2. ha a japcsi lany meg lenne az jo lenne :):):)

aribeth 2009.09.16. 13:17:26

@Tyler Durdan:
Köszönöm, örülök a boldogságodnak, mert legalább ellőhetted az elhasznált és modoros kedveskedve lesajnáló szöveget, és a csúsztatás kedvéért még a focistákat is idekeverted. (Avagy: Irritál a játszótereket összepiszkoló kutyatartók. - Nafogjadmárbe, bezzeg a perui lámatenyésztők jobbak, mi? - He?)

sorica123 (törölt) 2009.09.16. 13:23:48

@szaros2: akkor üdvöz légy ittthon:)
@pitaa: hát, az epét köpő lesajnálásból még erer is lehet következtetni. Ha kicsit kevésbé lenne hisztis... amúgy pedig fenntartom, hogy jó a témafelvetés, de a leírt csoport szigorúan a japánul három szót tudó, mégis animebuzi, beszűkült agyú tinik kellene legyenek, és nem ilyen túlfűtött stílusban. Ez max kommentben megy el itt szerintem.
Amúgy gondolkoztam, mitől nem ciki valamilyenbuzinak lenni. Sokáig én is használhatatlanul egyfele fókuszálós voltam, utáltam is magam érte, ha sokadszorra hátrányba hoztam magam ezzel a hozzáállással. Na de ezt jó esetben kinövi az ember. Az mp3-amon úgyszólván minden szám szövege románul van. De az az én mp3-am az én fülembe bele, velem viszont lehetmásról is beszélni, sőt meg is fulladnék, ha csak a saját kisvilágom lenne. Ez egy olyan dolog, hogy nem mindegy, hogy az ember feje egy lezárt dunsztosüveg, vagy nyitott, és emellett ismeri az énhatárait. Utóbbi a nemciki kategória szerintem.

sorica123 (törölt) 2009.09.16. 13:25:19

...viszont tele van elütéssel amit írtam:/

zZz 2009.09.16. 13:26:49

@aFx: na igen, a Nils Holgerson is anime, csak ezt kevesen tudják. Én is meglepődtem, amikor kiderült, pedig már javában anime-s voltam :)

waketomi 2009.09.16. 13:34:11

Aki jappánbuzi az most miért van megsértődve? Kiderül a végén hogy még humorérzékük sincs :-))
=^.^= cica

Ballagator 2009.09.16. 13:37:32

Hú, ez nekem kínaiul van. Főleg az első része.

malackarosszarc 2009.09.16. 13:55:53

tomcsee-nak valami japánbuzi nagyon ráléphetett a lábára (vagy nem jött össze neki a japán-lány)
tomcseet talán nem vették fel a japán-szakra
tomcsee dühös
tomcsee modorosan fingatná a modoros japánbuzikat
nekem meg szótárat kell használnom az írásához és ez így munkaidőben nem praktikus
tomcsee igyon egy unicumot!!!

public hikikomori · http://animecomment.blog.hu/ 2009.09.16. 14:02:00

Jó kis írás, de kizárólag japánbuzi írhatta. Akit még érdekel ilyesmi:
animecomment.blog.hu/tags/r:szubkult

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2009.09.16. 14:10:23

nem vagyok valami nagy szusi rajongó asszem, de az Elveszett jelentés tetszett, le is fordítottam.

Bar Kochba 2009.09.16. 14:21:04

És ne felejtsük el a harcművészeti mániát se, viszont ez minden esetben japán stílus lesz, karate, vagy aikido (extrém esetben kendo vagy kenjutsu).

Behy 2009.09.16. 14:23:34

Üdv!

Szerintem írni kéne egy posztot az általános kultúra/ország imádat (francia, olasz, amerikai/angol, spanyol, japán stb.) szélsőséges megjelenéseiről. Ebben benne lehetne az összes tipikus eset.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2009.09.16. 14:28:28

Kimaradt a japán horror és thriller szeretete. Az igazi "japánimádó" a Kört is csak japán változatban hajlandó megnézni. Amúgy tényleg vannak jó thrillerjeik...

karatekutya 2009.09.16. 14:31:11

Én japánbuzi vagyok (talán), volt is egy tök jó fórum, ahol az értelmes arcok ritkán, de rendszeresen írogattak. Aztán azok a max. 14 éves pöcskarika emós japánbuzik - akikről ez a rendkívül jól leíró post is szól - megérkeztek a fórumba, oszt szétcseszték Narutózássak, meg Dragonballozással.
Ázsia érdekes dolog, legalább azért, mert egy csomó mindent másképp csinálnak, és másképp gondolkodnak (és az a világ is működik valahogy), így a megismerése alkalmas a látókör szélesítésére és némi tolerancia növelésre.

karatekutya 2009.09.16. 14:32:11

@Droli: Lehet, hogy azért mert a "halivúdi" horrorok nagy része japán eredetiben jelent meg, 10-20-30 évvel ezelőtt :-)

baloo784 2009.09.16. 15:14:54

@Tájfájter:
A dél-koreai is pont így írja a nevét, meg a dátumot, meg a nyelvtana is hasonló logikára épül, mint a magyar, meg a japán. Sa-De Won, Dél-Korea néhány évvel korábbi magyarországi nagykövete nagyon komolyan, hittel magyarázta nekem 2005-ben, hogy mi, meg ők az Uraltól indultunk, csak ők balra kanyarodtak, mi meg jobbra:-)

Viola, a ló 2009.09.16. 15:26:01

ennéál szánibb az eszkimóbuziság még: charal.atw.hu

Tesco árufeltöltő 2009.09.16. 15:36:39

"Az internetes hozzászólásokban és IRL is gyakran használják az "arigatou" szócskát a "thx" helyett."

Miért pont a thx helyett? Nem inkább a köszi?

Úgy látom a blogoló a fától nem látja az erdőt. Miért szimpatikusabb az angolbuzi, mint a japánbuzi?

Tiszta vicc ez az írás.

Tesco árufeltöltő 2009.09.16. 15:42:01

Utolsó előtti adalékként megemlíthetnők, hogy az animék és a nyálas skate punk, alterrock, numetál bandák (Nickelback, Linkin Park, Matchbox 20, Green Day, 3 Doors Down, Bullet For My Valentine, Disturbed) zenéjét is borítják ám a szoni fülesbe.

Mi a f@szomról zagyválsz össze-vissza?

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2009.09.16. 15:46:30

Na, nekem ez nem tetszett. Az egesz posztbol _az jon le_, hogy szannivalo, ha valaki erdeklodik mas kulturak irant.
Oke, hogy vannak megmosolyogtato dolgok (engem is biztos jol ki lehet rohogni, mikor megprobalok jorubaul gagyaraszni), de ehhez tul eros volt a bejegyzes.
(Az ases-en irt poszt meg nem inkabb a japanokrol szolt, azon belul is a kisse perverz retegrol?)

a_fater 2009.09.16. 16:12:58

Azt hiszem az is jellemző lehet ajapán-buzikra, hogy összegyűjtik a netről az animefórumos haverokat hogy mindenki idejöjjön a blog íróját vagy a posztot minősíteni. Nekem tetszett az írás, és hát mivel Modor Tibi mindenkiben ott lakik, nem zavar, ha magamra ismerek egy-két poszt esetén :)

Mondjuk itt tuti nem, sosem értettem a japánbuziságnak ezt a szintjét. Pl. az íreket szeretem, de az írmániás posztban leírtak sem vonatkoznak rám, hát ez van.

a_fater 2009.09.16. 16:15:08

@Tesco árufeltöltő: nem az angolt preferálja okoska, hanem a másik legszokásosabb modoros kifejezést írta be, mert a "thx" is irritáló. Tehát arra utal, hogy egy másik irritáló szót használ helyette.

2009.09.16. 16:15:57

@Modor Tibi: veddelő!:D

de mé' különben is, tényleg jót röhögtem, aztán próbáltam hasonlót kreálni én is, de nem voltam túl kreatív.

Eszembe jutott Adrian Mole naplójából, hogy abban nyertek meg egy versenyt, azzal hogy

Rózsa
Szép, vörös, merev
Vázában, szobában, házunkban.:)))

2009.09.16. 16:18:16

@Traktorka: bocs, helyesen:

Szép, piros, magas, merev Vázában, Asztalon, Szobában, Házunkban

sorica123 (törölt) 2009.09.16. 18:13:07

@waketomi: pont utánam kommenteltél, ezért én válaszolok a 'miért vannak a japánbuzik megsértődve' kérdésedre. Én a magam részéről nem megsértődve lettem, max bosszantott a szerző stílusa. Lehet, hogy nem vagyok régóta itt, de végignyálaztam kb az egész Modorosblogot. És nekem kilógott ennek a posztnak a stílusa, mert nem a humort éreztem hangsúlyosnak benne, hanem az indulatokat, a lesajnálást és az ellenszenvet. Hasonló a bajom, mint afromagyarnak, habár érzem, hogy tök nem erről van szó. De úgy nagyon nehéz jó paródiát csinálni, ha ezek vannak túlsúlyban. De a tényanyag, ami a posztban van, nagyon találó - egy bizonyos rétegre. Akiknél nem az az első szempont, hogy van egy kifejezett érdeklődési körük, hanem, hogy modorosak, megjátszósak, gyakran felszínesen erőltetik az általuk világ-közepének tartott témát. Különben aranyos az a cica. Én kitaláltam európai vigyoriból a nyuszit: =:x.

NDT · http://nemdomi.blog.hu 2009.09.16. 18:38:15

jajjde ráismertem egy-két osztálytársamra:D

Chapell 2009.09.16. 20:14:18

Nem cumizott a japánbuzi csajod és most meg vagy sértődve? Szomorú...

Yuri Bathory 2009.09.16. 21:24:07

Teljesen egyetértek a szöveggel. Jómagam három éve tanulok japánul, most épp japán szakra járok, szeretem a kultúrát, a nyelvet, az embereket, de kimondhatatlanul gyűlölöm az összes - ahogy írtátok - japánbuzit. Ez a divat. A NewYorker-ben, meg hasonlókban százára árulják a japános pólókat (össze-vissza dobálózva a kanjikakkal), a Popcornban J-rockról írnak (hibásan). A sok kis egyéniségtelen emberke meg mit kezdjen magával? Hát persze, hogy rákattan. Persze halljuk úton-útfélen, hogy kawaii, meg arigatou, meg stb, látom nap-mint nap a the GazettE és Miyavi kitűzőket és legszívesebben a szemükbe állítanám a magassarkúmat. Az ilyenek odáig vannak egy japán pasiért, de a shintou-ról fogalmuk sincs és nem szeretik a koto-zenét. Innen látszik, mekkora divatemberek. Szánalmas. És persze felszínesen ismerik a kultúrát, mégis kevésbé értik meg, mint pl.: az osztálytársam, aki karatézik, de amúgy köze nincs a témához. Ki kéne irtani az összes ilyet, mielőtt még a tv-ből is ez folyna, és elkezdenének japán klippeket adni az mtv-n.

SzocsO 2009.09.16. 21:52:07

@Tájfájter: a különös népzenei hasonlóság annyi, h a japán nz. ötfokú pentaton dallamok (hasonlóképp a kínaihoz, mivel azt is onnan kapták), ilyen pedig van épp elég a régi (honfoglaláskori, és azelőtti dallamokra visszavezethető) magyar dallamkincsben. A régi magyar népzene meg amúgy is pentaton - ilyen alapon van egy pár kínai dallam is, amire felkapnád a fejed.
amugy az arigato végén nem u van, hanem ha egy szótag után ott van az "u"-t jelölő hirigana, akkor az azt megelőző magánhangzót megnyújtja -tehát arigatoo. De lehet rosszul tudom : )

sorica123 (törölt) 2009.09.16. 22:14:51

@Yuri Bathory: tök igazad van. Nem is az volt a kérdés, hogy gázasak-e a divatból japánbuzi, csak a külsőségekre meg a 'designos' kiegészítőkre hajtó hülyegyerekek. Azok hát. És képzelem, mekkora csalódás lehet egy igazi, japánul rendesen megtanuló, a japán világ iránt nem csak a divat és egy-két rétegműfaj alapján érdeklődő embernek, mikor egy ilyen majommal találkozik, és pillanatok alatt rájön, hogy szétszedhető.
Viszont lehet ezeket a divatjapános jegyeket két för futás meg egy vodka után példákkal, humorosan, a hülyeség helyzetkomikumra kihegyezve előadni, meg lehet ilyen zsigeri undorral és sértettséggel, ahogy a posztíró tette.

APM99.99 2009.09.16. 22:40:33

@Yuri Bathory: Egy haladó japánbuzinak tűnsz aki épp sznoboskodik avval hogy ismeri a koto-zenét és van fogalma a shintou-ról is, ezért már lenézi a newbie kamikázékat. Biztos vagyok hogy benne te is így kezted és a te helyedbe is ilyenek fognak majd lépni, úgyhogy barátkozz meg ezzel a gondolattal. Aki meg ilyen gyilkos indulatokkal reagál egy kitűzőre az meg jobb is ha elhúz a japókhoz.

belekotty 2009.09.17. 06:17:32

@Bar Kochba: "És ne felejtsük el a harcművészeti mániát se, viszont ez minden esetben japán stílus lesz, karate, vagy aikido (extrém esetben kendo vagy kenjutsu)."

És a sok hüjje kungfus? Az imádkozó sáska meg hanyattesett csótány stílussal, a sok shaolines barommal? Az már smafu? Ezek ugyanis kínai stílusok.
Aki szeret boxolni az anglomán?
A harcművészeteket idekeverni baromság.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2009.09.17. 07:41:38

@aribeth: ...és a mindennapi beszédében sűrűn előfordul a daimjó, a go rin no shó, Muszasi, busidó, szempáj, szenszej... satöbbi kifejezés.

Van még ezen kívül a japán világháború-modoros. Ez tud olyanokat mondani, hogy Kavanisi, Jamamotó Iszoroku, Kongó, Muszasi, Mikasza, Zero, Hajabusa , Isikavadzsima-Harima és tábornoknevek dögivel.

Van a japánpornó rajongó, aki minden pózra tudja a japán kifejezést, (bukkake, gokkun, turupeta stb...)

Aztán ott vannak a japán konyharajongók: Szasimi minőségű nyersanyagból (lehetőleg yellowtail tuna, most nem jut eszembe japánul) nigiri maguro szusi és esetleg tekkamaki vagy tataki, másodiknak miszóleves, vagyu (lehetőleg kobe) marha, és mindne konyhaeszköz, méga fogpiszkáló is japánul.

Japán gazdaságért rajongó: Te Bélám azért ahogy a zaibacuk megmaradtak és mostmár keirecuként segítik ki egymást a salamasztikából (és itt jön vagy három kifwejezés arról, hogy mondjuk felülgy. bizottsági ülés). A multkor is tudtad, hogya Micubisi kisegített a Fudzsi Heavy Industriest amikor azokat meg akarta venni egy külföldi cég és ezért inkább befinanszírozott a Micubisi hogy a Toyota vehesse meg?

Japánautó rajongó: Nem sorolom végig. Dorifto time, ha valaki googlizni akar.

Ja és el ne felejtsem: van az a jpán modoros rajongó, aki mindent angolul ír át, tehát Yamamoto Isoroku szerinte, és vannak a régebbi szériák akik (és a magyar helyesírás) szerint Jamamotó Iszóroku...

oldalazó gnóm 2009.09.17. 09:09:44

Most nem keresem ki, hogy ki írta, de az illetővel ellentétben én úgy gondolom, hogy egy japán harcművészet tanulásához nem feltétlenül szükséges az egész japán kultúra beható tanulmányozása. Legalábbis én sose éreztem igazán nagy szükségét az elmúlt 12 év során (bár a kínai mellé jól jönne az is, meg úgy általában eladnám a "minden nyelv és tudomány ismerete" jellegű dologért a lelkem az ördögnek).

waketomi 2009.09.17. 11:09:17

@sorica123: jól néz ki a nyuszi is:) amit mondtál az úgy van biztos! ha nem tetszik akkor meg ne foglalkozz vele és ne is vedd magadra ( mert kicsit úgy vettem észre hogy magadra vetted nem?)
n_n

sorica123 (törölt) 2009.09.17. 11:19:03

Nem vettem magamra, mert nem vagyok japános. De mi az, hogy 'úgy van biztos'? Elhiszem, hogy hosszú komment, de ne hagyd már rám... egyébként azt írtam benne, hogy modorosblogos parodizálás tetszik, zsigeri undorból való kigúnyolás nem annyira. Mert abban már nem a humor az első szempont, hanem a rosszindulat.

Intelligensmosópor-jogi aktivista 2009.09.17. 12:01:51

Elég sokáig gondolkodtam (majdnem 1 napot), hogy ez a tündér aranyos úriember (értsd.: öntelt idióta bunkó) megér-e nekem egy regisztrációt.

Nagyjából egyetértek sorica123 és afromagyar véleményével. Nem ártana ha a "cikkíró" megfogadná tanácsaikat. Na és még én is írok párat a teljesség igénye nélkül:

1. Nem érthető a japánmánia és a böngészőválasztás közötti összefüggés. (Szerintem ezek a lányok és srácok amúgysem elég kockák mást használni mint IE-t.)

2. Önmagunkból kiindulni nem mindig a legüdvösebb hozzáállás. (Gyk. az hogy TE a netet elsősorban pornónézésre használod csak téged minősít...)

3. Ismeretleneket pedofíliával* gyanúsítani nem jó ötlet. (Ráadásul nem is igaz, a tini japánmánok jó 70%-a LÁNY ők max a bishie**-kért vannak oda.)

* Loicon -> Lolita Complex -> Kislányokhoz való (szexuális)vonzódás

**Bishie -> Bishounen -> Csini fiúka :>

gyz 2009.09.17. 13:43:57

ez tényleg szarul megírt cikk, mert erőltetett, és túl sok benne a rosszindulatú kitétel. Alapszabály, hogy a humor csak addig humor, amíg a másikat nem sértegetjük vele.

A témához meg túl öreg vagyok, fogalmam sincs, mi is a vonzerő ebben a műfajban.

Láttam már pár ilyen japán rajzfilmet, nem hiszem el, hogy egészséges lelkületű emberek szülték volna, de leszarom. A gyerekeimnek nem mutatok ilyet, és kész.

sorica123 (törölt) 2009.09.17. 14:37:51

@Intelligensmosópor-jogi aktivista: a böngészőválasztás én se vágtam, miért kellett idekeverni... ezer meg egy oka lehet annak, hogy valaki marad a - tapasztalataim szerint neházkesebb - IE-nél, vagy átvált Firefoxra. Lehet valós tapasztalat, vagy divat, vagy 'kocka haver azt mondta, hogy droid dolog Ie-vel dolgozni'.
@gyz: japán rajzfilmeknél nekem rég nem az a kérdés, hogy normális-e, aki azokat csinálja. Nem, de ez nem okvetlenül baj. Van egy rakat olyan téma viszont, amit a büdös életben nem fogok felfogni, ki miért kattan rá: például az átváltozós hentai-k, meg egyéb a szexet+erőszakot, vagy egyéb, elvileg nem passzoló dolgot keverő sztorik. Nem tilos ilyet animálni, megnézni sem, nekem egy másik bolygó. De amikor belekapcsoltam az Animaxba, volt olyan, hogy egész értelmes kis párbeszédek mentek érdekes történetekhez. De sok a szimplán nyakatekert, elvontkodó lilaság és az agresszió-levezető elmeroggyantság is bennük.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.09.17. 14:52:53

@gyz: voltak itt azért régebben is sértések, elfértek :-))

Azért annyira csak nem lehetett szar a cikk, ha a 2. legforgalmasabb napunkat zárhattuk tegnap, pedig itt aztán bulvár, szex meg politika nem volt.

De ha nem tudtok túllépni ezen, segítek, itt a mai:

modoros.blog.hu/2009/09/17/az_asszimilans

Olvassátok szeretettel :-)

Ernoke 2009.09.17. 15:50:55

@gyz: az anime egy nagyon jó dolog (legalábbis én nagyon szeretem a nem bugyuta animéket, ha esetleg normális zenéjük is van, még jobb, rendszeresen nézem az animax-ot is), de nem gyerekeknek való. ezért remélem, tényleg nem fogsz a gyerekeddel nézetni egyet sem.:D

wannee/mayaa/du/ yaru (törölt) 2009.09.17. 16:03:55

Engem még a '90-es évek elején kezdett el érdekelni a japán nyelv és kultúra-az internet és az animék még sehol nem voltak. Most sem érdekelnek.

"És képzelem, mekkora csalódás lehet egy igazi, japánul rendesen megtanuló, a japán világ iránt nem csak a divat és egy-két rétegműfaj alapján érdeklődő embernek, mikor egy ilyen majommal találkozik, és pillanatok alatt rájön, hogy szétszedhető."

Az bizony.

waketomi 2009.09.17. 23:11:10

@sorica123: nem rád hagytam, nem tudtam már mit hozzátenni és direkt írtam is ari jelet a komment végére, hogy ne tűnjek seggfejnek:) szóval egyetértek. de tényleg nem kell ezt annyira komolyan venni. attól vicces ez az egész, hogy sok helyen magunkra ismerünk, még ha el is van túlozva kicsit

ellenszenvesfigura 2009.09.18. 11:31:51

tudjátok mi a gyönyörű az egészben? hogy a posztíró annyira behatóan ismer mindent ebből a szubkultúrából(?), hogy ő is csak japánbuzi lehet. de ez nem baj: )

megin mondom, ne tessék mán megsértődni! vegyetek a bótba humorérzéket!

sorica123 (törölt) 2009.09.18. 13:55:04

@ellenszenvesfigura: vagy ő, vagy az öccse:)) vagy ő volt egészen a poszt írása előtti napig, de most már nem az, és utálja is buzgón a kis nyavalyás gyappánbuzikat:)))
jó ez a cica kölünben, honnan van? (Itt úgy látszik, cicákat látok mindenhol)

ellenszenvesfigura 2009.09.20. 22:45:11

animecomment.blog.hu/tags/chis_sweet_home
innen e.
(egyébként magát az animét nem ismerem, csak a kép tetszett. nem mentegetőzésképp, tényleg: ))

sorica123 (törölt) 2009.09.20. 23:00:59

Elolvastam a cikket is hozzá, aranyos mese lehet. Meg kéne szerezni.

Yuri Bathory 2009.09.28. 19:37:26

@APM99.99:
Nem érzem magam divatjapánbuzinak. Engem a nyelv fogott meg és a művészet, nem az animék, vagy a zene miatt kezdtem el japánul tanulni. Mellesleg az öltözködésemen sem látszik, fekete ruhákat hordok. Nem hallgatok jrockot, csak elvétve, inkább Cradle of Filth-et (azt sem divatból szeretem, minden albumot ismerek nagyjából, és sok szöveget fordítottam le, mert nem olyan jó az angolom még). Ha filmet nézek, azok is régi japán filmek és szívesebben olvasok Egyiptomról szóló könyveket, mint mondjuk a Hebi ni Piasut, ami nagy divat most. Nem nézek dorama-kat és csak olyan animét nézek, amit nem szeretnek rajtam kívül 30-an a környezetemben. Ha ezek után még mindig annak tűnök, hát nem tudok mit csinálni.

IndaMuncher 2009.09.29. 15:19:53

@Yuri Bathory: O RLY? Te is beállsz az "én nem is vagyok ilyen"-ezők táborába.

sorica123 (törölt) 2009.09.29. 16:21:39

@Yuri Bathory: nem kell magyarázkodni, elhisszük. De ez a poszt, össze már a keletkezésekor szétcincált hibáival együtt, egy másik csoportról, a felszínes, megjátszós, sedre japán-rajongó gyerekeket részletezi, nem téged. Mindazonáltal a 'csak olyan animét nézek, amit nem szeretnek rajtam kívül 30-an a környezetemben' kitételen még matekoznék egy kicsit. Ez lenne egy szempont?

sorica123 (törölt) 2009.09.29. 16:24:06

Hopsz, első mondatom teljesen megcsavarodott: szóval: 'összes már a keletkezésekor szétcincált hibáival együtt, egy másik csoportról, a felszínes, megjátszós, sedre japán-rajongó gyerekekről szól, nem rólad'.

makuj 2010.03.25. 16:59:43

@SzocsO: az első feléhez semmi közöm, mert botfülem van.
a másodikhoz: tényleg rosszul tudod, - smiley/emotikon nélkül mondom, mert látom, már ott is felütötte fejét a nyelvi relativizmus - nézz utána bármely alapfokú nyelvkönyvben. (magyarul: lehrbuch, grundstufe)
ez egyébként minden szaké-rtőre vonatkozik. mert nem mindegy, h. az okos hülyéskedik v. pedig a hülye okoskodik.
ha valaki ad absurdum megemlítette volna Basót vagy a japán Shakespeare-t (a helyes megfejtés beküldői között őszinte baráti meghajlást sorsolunk ki), automatikusan előrehaladott, harmadik keresztes félresikerültként kezeltetett volna, ezért én sem emlegetem. ha a manga, nintendó és a kutyafüle firlefánc magasságában NEM rugaszkodunk el a talajtól: miért nem beszélünk Amerikáról? kihagyva a játékból az írást: az angol szavak helyesírása is kb. ugyanolyan evidens, mint a szögletes(ebb) krikszkrakszok, azok amivel nem azt írják, hogy arigató (a-ri-ga-to-u), hanem h. kő, papír, olló... kihagyva a játékból Mark Twaint és Misima Jukiót, továbbá mindent aminek (magas v. csak úgy egyáltalán, jelző nélkül) kultúrához van köze. nos, hasonlítgassunk. max. a nevető harmadik keről ki győztesen: a No, megállj csak nézhető, nee?

Donna Anna · http://operahumor.blog.hu/ 2010.10.30. 00:45:07

Előbb szerettem Kuroszavát, mint a Hetaliát, és már gyerekkoromban olvastam a Muszasi-könyveket, amiknek az élvezeti értéke kb. a Háború és békével vethető össze (dögunalmas, vontatott szar).

Továbbá nem érdekel a populáris kultúrájuk java, a történelmet, a filmművészetüket és a harcművészeteket szeretem. Nindzsásszexelős izéket nem.

Hana_Mizumi 2011.06.25. 15:44:46

csodálatos és értékes szöveget fogalmaztál meg. ennek komoly irodalmi értéke van, de komolyan!!!
Honnan tudod hogy ártalmas lenne ez a ahogy te nevezted: "japánbuziság"... csak azért érzed ártalmasnak, mert nem a hülye techno, meg house zenéket hallgatják hanem valami másat...teljesen különbözőt?! Nem akarok felháborodni, meg semmi, csak egyszerűen nem értem, hogy miért kell folyton a japánokat leminősíteni... ez számomra annyira szánalmas viselkedés... emberhez nem méltó... tudod vannak nagyon pocsék és nagyon igényes animék... és vannak nagyon undorító és piszokjó Jrock bandák... és ha egy kicsit is más szemmel néznéd az egész japánságot rájönnél, hogy áhh minek is szóljak bele. Az ő kultúrájuk, az ő világuk...és ha valakit érdekel ez a kultúra és meg akarja ismerni akkor csak tessék!!!
amugymeg... a japán nyelv nagyon nehéz... és én fejet hajtok az előtt aki bevállalja e nyelv tanulását... gondolj csak bele... annyi írásjelet megtanulni milyen kemény munka már?! de nem... ugyan.. fikázzuk csak azokat, akik japánt tanulnak mert miért ne? megteheted nem? leírhatod nem? hajrá... van aki ezt élvezi és van aki csak szimplán szánalmasnak tartja... de én kicsit furcsállom, hogy ennyire sok mindent tudsz erről az egészről... :/ éérdekes... de szerintem ez a hangnem enyhén sértő. te hol olvasol a magyarokról ilyen szép írást ami japánoktól származik??? sehol. ^.^
mégegyszer... nem felháborodás, puszta vélemény-nyilvánítás... rád bízom, hogyan kezeled ;)

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.06.25. 16:55:00

@Hana_Mizumi: Kedves Virág Vízszépe! Nickedből ítélve gondolom találva érzed magadat, de ne csüggedj! Nálam például nehéz nagyobb japánbuzinak lenni, mégis imádom ezt a posztot (aminek az írója szerintem legalább akkora japánbuzi lehet, mint mi!)!

mayan125 2012.12.29. 16:36:02

Ez valóban több mint szánalmas volt. A cikkíró annyi féle csoportot kritizál hogy akaratlanul is elgondolkodom, ő vajon hová tartozik, ha tartozik egyáltalán? Egyértelmű hogy a különféle érdklődéssel semmi baj nincsen. És az is egyértelmű, hogy az irónia egy bizonyos fok után nem egyébről, mint savanyúságról árulkodik. Talán a cikkíró maga is kivetett? Dobta talán egy Japán imádó lány? Akármi is van mögötte, ez nem írás, hanem keserűség- csöpögtetés. Nem kellene feladni, hátha akad majd valami, ami téged is érdekel.

Count di Luna 2020.09.11. 00:01:23

Ha :D

Animéből nem sokat láttam (én még torrent előtti időkben nőttem fel), nálam a Japán-rajongás néhány kósza regény (Musashi, Sógun és hasonlók) után Kurosawa és Kobayashi filmjeivel kezdődött. Idén fedeztem fel a taiga drámákat (egész éves történelmi sorozatok) és azóta párat ledaráltam, meg filmeket is, főleg Nobunagával kapcsolatban. Meg persze Ghost of Tsushima is megvolt :D A szamurájok mindig jobban érdekeltek, mint az anime/manga.
süti beállítások módosítása