Modoros középkorú párok - Az Öblös

2009/05/12. - írta: Modor Tibi

Nos, kedves modoroskodók, ma alaposan belecsapunk a lecsóba.

Törzslátogatóink minden bizonnyal már ismerik Blassius barátunkat, aki szerény meglátásom szerint egyszerűen egy zseni. Nem elég, hogy gyémántkemény kommentjeivel simán háttérbe szorítja középszerű kis posztjainkat, művészféle lévén még brilliáns illusztrációkkal is kifejezésre tudja juttatni mondanivalóját.

Fogadjátok hát sok szeretettel a Ratkó gyerekes írásunk óta nálunk kultfigurává avanzsálódott öblös hangú nagydumás mackót, akit Blassius nekünk nemcsak megírt...

 

...mi több, rajzot is kaptok - emberünket, Gyuszit csodálhatjátok meg kedvenc fodrásznőjénél, Zsuzsánál. 

 

Van egy ilyen típus, az öblöshangú. Az öblöshangú rendszerint egy nagydarab marha ember, részben ettöl a nagy testmérettől lesz öblös a hangja, másrészt a gyakorlástól. Az öblös bömbölve beszél.


Az öblös bődül egyet, és haptákban áll a család. Mennek a telekre, az anyóshoz, meccsre, horgászni, kempingezni stb., stb., a lényeg az, hogy mindezt együtt csinálják, és az öblös legyen a főnök. Az öblös a barátai között főnököt játszik, megmondó, hangadó ember.
Nem egy visszahúzódó, introvertált típus. Az öblös ezen a földön áll, megingathatatlanul, szilárdan.

Vaskos tréfáitól a nők fülig pirulnak, az asszony nem, az megszokta. A zsúrban a gyerekeket fejük tetejére állítja. Azt követi az éjjeli bepisilés.

Az öblös rendszeresen sportolt fiatalkorában, most már csak az emlékekből él. Horgászás, vindszörf, síelés, tenisz, strandröplabda, röplabda, kajak-kenu, birkózás, ökölvívás.

Ha gyárban dolgozik, akkor művezető. Az öblös lehet taxis, zöldséges, nehéz tárgyakat emelő gép kezelője, úszómester, kapitány egy hajón, szóval csupa férfias foglalkozás - olyan, amely mind egész embert kíván. De az öblös lehet osztályvezető egy nagyvállalatnál is.

Az öblösnek jó étvágya van. Törzsvendég egy külvárosi, vagy vidéki vendéglőben.  A "puccos" helyeket rühelli. A salátát dresszingel szintén. Hús krumplival és savanyúsággal. A modoros étlapot lefordíttatja az asszonnyal. Például: 

"Gyenge kukoricán nevelt csibének rózsás mellyehúsát gyengéden lisztbe hömbölgetem, felvert tojás lágy habjával óvatosan bevonatot képzek rajta, majd pediglen frissen zúzott, ropogós zsemlye morzsájával hintem meg szeretettel."


A gyerekek otthagyott adagját nem eszi meg. Az asszony hiába zsémbel, az öblös nem konyhamalac. Vigyáz a vonalaira. Étkezés után megjegyzi, "nem volt rossz, de azért a nejem jobban főz." Az asszony ilyenkor fölényes, tudom-ki-az-úr-a-háznál tekintettel csak néz és mosolyog. Az öblös hátát masszírozza, aki olyankor röfög.


Tóparti vakációzás alkalmával együtt mennek fagyizni. Az öblös a hóna alatt hatalmas taxis brifkót, briftasnit szorongat, hogy mindenki lássa: kurva sok
pénze van. Persze annyi nincs neki, mint egy taxisnak vagy egy Bosnyák téri maszek zöldségesnek de azért 'fussa'.

Magának 47 gombocót vesz, a gyerekeknek nagyság és életkor szerint természetesen kevesebbet.

Az öblös tekézik, pingpongozik de tud sakkni is. Kéthavonta összejön a haverokkal, régi kollégákkal egy erre kijelölt vendéglátóipari üzemegységben és főznek egy baromi jó gulyáslevest. Az öblös haverja hozza a húst, a húst körbehordozzák, mutogatják, szagolgatják, rosszarcú, dohányos alkoholista krapekok cigivel a kezükben a bogrács mellett osztják az észt. Az öblös haverja mosolygós, pirospozsgás gömbölyű hentestípus.


Az öblös gyakran ütögeti, csapkodja a vállát, erősködik vele, nem bír vele. Az csak annyit mond: "ne hülyéskedj már Gyula..." Vagy csak bólogat, jobbra balra, mosolyog, fél kézzel lenyomhatná az öblöst, de nem teszi. Az öblös a főnök. A társaságban a vezérbika.


Az öblösnek a hangjában van az ereje. A nagy dumájában, a sztorijaiban. Az öblös sztorivilágbajnok. Színez, vetít. Ezért szeretik. A gyerekek tátott szájjal hallgatják.


A hitetlenkedő gyerekhangokat fölényesen kezeli. 

"MICSODA?! TE KIS SÜSÜ?!?! Az egy világbajnok motor!!! illetve:

"Kisfiam,  nagy fehér cápa TÍZEZER kilométerről megérzi a vérszagot, úgyhogy a tengerbe semmi esetre sem ajánlatos bemenni még a legkisebb sérüléssel sem."


"Tudod mibe kerül édes öregem, egy ilyen béemvének a fényezése?! Nem??? Ebből is látszik, milyen tájékozatlan vagy. Van még mit tanulnod."

(megtörtént esetek alapján)
 

A sztorik közben az asszony felvehet egy alapvetően ellenséges, az öblös érdemeit kisebbítő magatartást, illetve egy támogató, kellő idöpontban felkiáltó, időnként további részletekkel szolgáló szervilis funkciót.


Az öblös családias típus, szereti kihangsúlyozni, hogy ő foglalkozik a gyerekeivel és az asszonnyal, de azért megkefél mindenkit...

Nos, nem egy öblös hangút ismerhettem meg én is szánalmas kis életem folyamán, és szerencsére még sok példány található ebből a védett és értékes fajból.

Blassiusnak pedig nagyon-nagyon köszönöm az anyagot - ennyire összetett és kiterjedt munkát még nem kaptunk kézhez. Hátha mások is kedvet kapnak a képzőművészethez!

Közös terveink vannak, a szövegek-rajzok már készülnek: aki nem fél átkattintani az ilusterre, 1-2 vázlatot már meg is tekinthet. De azért mindent nem árulunk el ;-)

A további sikeres együttműködés fokozott reményében:

Modor Tibor

104 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Archenemy 2009.05.12. 14:21:35

Ja igen, szerelőként is dolgozhat, bár ilyenkor szerencsére nem kell sokáig elviselni.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2009.05.12. 14:30:53

Tényleg! A technikatanár. Az enyém vmi mszp-s almufti volt, és a vízisiklóéhoz hasonlatos kézügyességem ellenére '94-ben 5-öst adott. Éljen Tibi bácsi! (A technikatanár is! ;-) )

balra 2009.05.12. 14:34:57

Fiatalkorában pedig még a legyet is röptében...
És az öblös minden betegséget lábon hordott ki, a leprát is.

e_e 2009.05.12. 14:35:31

hibbbbbbbbbbbbatlan iras, ritka talalo.
megdicsernem blassiust, koszontem.
nagyon tipikus meg az oblos mint buszvezeto, sieleskor, utazasi irodas szervezesben, stb.
utaskent ki lehet kerulni, idegenvezetokent akár meg kozos etkezesre is van iteltetve vele az ember.
az ember lanya. (-->ez MILYEN!)

2009.05.12. 14:50:51

az Öblös engem emlékeztet az „erőltetetten kedélyeskedő” nagybácsikra, akik „kérsz egy barackot?” szöveggel kacsintanak rád... meg az ilyen tömött bajszos „Bajor Imi”-kre.

gyűlölöm ezt a típust gyermekkorom óta.

papucs+zokni+bermuda+poló+tömött bajusz+rayban+fuksz+brifkó+pirospozsgásság+zsírfej+olcsókölni

és lefogadom, hogy a többségüknek a szocializmusban régen skoda 120-asuk volt. : )

Balance Of Power 2009.05.12. 14:56:12

Jo a poszt, csak kicsit ismetli a korabbi hasonlokat (Ratko, vendegseg...). Es ha megint cimlap lesz, jonnek majd az okosok anyazni egy komment EREJEIG.

franxepe 2009.05.12. 14:58:14

egyetertek, tenyleg sok az oblos, es tipikusan azok, amiket mar itt felsoroltak elottem: en is ismerek buszsofort, tesitanart, apam horgaszni imado munkatarsat, meg (benosult) rokont :)

msadmin 2009.05.12. 15:09:28

nagyon jó poszt!
nekem is ilyesmi a egyik nagybátyám!
nógrád megye, hentes, ezeröcsi anno, nagy hang, peca, nála láttam videon 25 éve az elso xxx filmet (na fiam tanujjá)
pájinka és gulyásfözés, focicsapat szponzor és mindenes. a falu királya. szombat este kiöltözik és elmegy vadászni. és a fél falu lányai megvoltak. hihetetlen bammeg!
néha irigylem...
beszólás:
"csak egézség legyen, a többit meg megvesszük"

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2009.05.12. 15:10:04

@e_e: 'idegenvezetokent akár meg kozos etkezesre is van iteltetve vele az ember.'
erről tudnék mesélni. Van, aki a kollegialitás égisze alatt az együtthálást is egyértelmű tartozéknak tekinti.
De alapvetően nem rossz ember az öblös, jólelkű a legtöbb, akit eddig ismertem.

hg002 2009.05.12. 15:12:43

@Bölcs Ész: "és lefogadom, hogy a többségüknek a szocializmusban régen skoda 120-asuk volt"

hát ez beletalált. gyerekkoromban a házunkban lakott egy "öblös", piros Skoda 120-asuk volt, művezető, az utca másik végéről lehetett hallani a beszélgető hangerejét, és mindig úgy köszönt nekünk kölyköknek, hogy "szeááárvusztok!"
sörpocak, műbőrszandál, autóstáska, ezek természetesen játszottak.

scsaba1 2009.05.12. 15:13:22

Az öblős természetesen politizál... Politikai nézeteit tekintve lehet MSZP-s vagy Fideszes. De nagyon...Nézeteinek általában hangot is ad (népnyúzó, monjon le) ill. (patásorbáncigány). Újabban megjelent egy különutas, Jobbik-szimpatizáns változata is. (Ki a hibás? A zsidók meg a kommenisták...) Az sem zavarja különösebben, hogy 20 éve még ő is véres szájú pártag volt, és a gyűléseken öblösködött, hogy előre a lenini úton.
Onnan is fel lehet ismerni, hogy 20 évre elegendő reformtervei és társadalampolitikai megoldásai vannak. Mindenre tudja a tutit, nincs olyan probléma, amire ő ne vágná séróból a választ...

Különösebb megeröltetés nélkül tacsra tud tenni egy jól induló családi eseményt, bográcsolást stb...
Vitába szállni nem ajánlatos vele, mert vele szemben maximum csak szép lehet az ember, de okos nem...
Újabban a fiától kapott egy leselejtezett P3-as gépet, illtve internetmegosztást. Azóta kommentelni is szokott...

e_e 2009.05.12. 15:14:37

@rekafoto.com:
egyutthalas= egy szobaban elszallasolas
vagy esetleg..jaj, ne, ez igaz lehet???

nekem is sajat elmeny, h kozos ebed soran vegig azon kacag, hogy en vegetarianus vagyok. nem vagyunk mi nyulak, hogy fuvet egyunk, stb.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2009.05.12. 15:24:47

@e_e: nem, nem az egy szobában elszállásolásra gondolok
arra gondolok, amikor frankón bekopog este, kicsit kapatosan, és szent meggyőződése, hogy az idvez legspécibb szolgáltatásai neki járnak éjszakánként :)

Mitya Ivanov 2009.05.12. 15:33:59

marha jó poszt és a kommentek is, bár egyre kevésbé értem, hogy mitől modoros blog ez. Ezek sztereotípiák, attribútumok: dagadt faszi, piros arc, melósruha, mindig mindenkinél mindent jobban tud, ért a ferrárihoz is stb. de negatívg figurának nem mondanám alapból. Én sok ilyet ismerek, aki jószándékú, vagyis joviális (ez most jutott eszembe)

e_e 2009.05.12. 15:37:42

.@rekafoto.com: akkortehat: "vagy esetleg..jaj, ne, ez igaz lehet???" jezusom!
egyebkent az ilyen kulfoldon busztvezetok szerint mindig:
"a nemeteket nagyon nem birom, mert. egyszer, mikor munchenbe vittem csoportot...."
" a franciak,hat azok mekkora kocsogok, egyszer parizs mellett..."
satobbi, senki sem erhet fel A Magyarokhoz, az agyafurt jopofakhoz, amilyen o maga is.

Mitya Ivanov 2009.05.12. 15:40:19

ha az öblösök politizálnak, akkor a konkluzió mindig a következők valamelyike:
legyen X a kormányon, ők még nem loptak
legyen Y a kormányon, ők már kilopták magukat, többet nem fognak.
olyan mindegy ki van kormányon, mindegyik lop


kb ennyi

Critmiss 2009.05.12. 15:50:12

Blassius, figyelj már! Nincs egy saját blogod, na?

szixous 2009.05.12. 15:53:36

zseniális poszt!
bizonyos Öblös-altípus szeret fiatal lányok előtt undorító vicceket mesélni, és közben kacsintgatni
de annyira undorítóakat, hogy általában nem is értem, asszem nem vagyok elég művelt ezekhez, csak látni lehet a fejéről, hogy valami ilyesmit mond
mindig hányingerem volt tőlük

LegjobbVagyok · http://legjobbvagyok.hu 2009.05.12. 15:54:49

Atér ne felejtsük ki, ha már itt tartunk, az 'öblös' hölgyeket sem... Régebben tipikusan házmesternék voltak, ma már inkább eladók, tanárnők, esetleg 'rokkantnyugdíjasok'. A lényeg, hogy ráérjenek mindenki mással foglalkozni, jó sok álinformációt szerezni a délutáni tévéműsorokból meg női magazinokból, majd azokat tudálékosan puffogtatni...

cibetmacska 2009.05.12. 16:00:41

Nekem is van ilyen ismerősöm :-)

"Mókamester", csak úgy ontja a rossznál rosszabb poénokat, és elvárja, hogy mindenki nevessen. Egy viccet százszor elmesél.
Erőltetetten udvarias, játssza a gáláns lovagot az idegen nőkkel szemben, saját feleségét viszont leordítja.
Mindent jobban tud, és olyan dolog nem volt, ami ővele ne esett volna meg.
Ha ő is jelen van egy társaságban, ő viszi a prímet, mást szóhoz sem enged jutni.
Gyerekeit olyan programokra erőlteti, ahová azok nem szeretnének menni, ellentmondást azonban nem tűr.
Felesége rezignált, epés megjegyzésekkel ellensúlyozza férje sziporkáit.

W Joe 2009.05.12. 16:05:10

Hát ez nagyon találó leírás volt, olvasás közben beugrott néhány általam ismert öblös :)
De a rajzon szereplő fodrászat is nagyon találó :D

raoul_duke 2009.05.12. 16:06:58

@e_e: jajj! De találó ez: "az agyafurt jopofakhoz, amilyen o maga is".

@cibetmacska: Öblösné szerintem majdnem külön posztot ér :).

Blassius: gratulálok.

Mérgező Hulladék 2009.05.12. 16:09:29

A modoros étlap is jó. Mostanában kb. minden második ilyen. Legszívesebben én is lefordíttatnám az étteremvezetővel. De az összes tételt.

W Joe 2009.05.12. 16:13:21

Az egyik általam ismert öblös nagydarab fickó, bajusszal, gömbhassal, és portás vagy valami ilyesmi. Látszólag tudatában van annak, hogy hangjában van az ereje, és élvezettel használja öblösségét.

diktatorikus kleptokrácia 2009.05.12. 16:18:55

mindenkinek van öblöshangúja, valami olyasmi kategória, mint a riadt anyu, aki úgyszintén megérne egy modoros bejegyzést :)

2009.05.12. 16:22:24

@Wita.hu Joe: talált! és a hangerejükkel ill. a pirospozsgás zsírfejükkel szeretnek beszélgetés közben belemászni irritálóan az aurádba. : |

2 altípusa a személygépkocsi-vezető oktató és gelka műszerész, a telki bográcsozás mindkettőnél kihagyhatatlan. : )

kedvenc szavaik: „krapek”, „hapsi”, „manusz”, „pajtikám” stb.

c72 2009.05.12. 16:23:47

Külön alfejezet lehetne az "Öblös külföldön"...
Szinte hallom: "ezek a hülye görögök meg itt..."

Boz Cordolla 2009.05.12. 16:23:50

"nem volt rossz, de azért a nejem jobban főz"

Pontosan, és ezt a pincérnek mondja.

2009.05.12. 16:24:59

ja, általában csak 1-2fajta kaját tudnak főzni-sütni, de azt tökéletesre kiművelték pár évtízed alatt és fennhangon kérkednek vele, hogy ezen a környéken senki se csinálja jobban náluk. : )

Balance Of Power 2009.05.12. 16:26:09

Nye he, rajottem, hogy az elso fonokom oblos (volt). Bajusz, autostaska, pocak, minden megvolt. Joszandeku, velejeig becsuletes ember, sot naiv, johiszemu, de alapvetoen egy fonoknek alkalmatlan, idegbajos Es akkor a szazezerszer elmondott mondasok, hogy pl. "nekem mar csak ez jut, a haztartasi keksz meg a hazastarsi szex". Ezek mondjuk egyszer viccesek... de a partnerek. beszallitok, ugyfelek szerettek szazadszorra is - miert, hat mert maguk is tobbnyire oblosek voltak :)))

raoul_duke 2009.05.12. 16:29:33

@c72: "Tavaly nyáron elmentünk a családdal olaszba, de hát ezek, édes öregem, azt se tudják ott Bibionében, hogy mi az a milánói sertésborda."

MakoG 2009.05.12. 16:31:15

Az öblösek jó arcok. Gyerekkorodban próbálnak kiképezni az életre, utána meg jól be lehet velük baszni.

Acid Amadeus 2009.05.12. 16:33:14

Nekem volt egy nagyon jellegzetes öblös ismerősöm, állandóan zöld munkásnadrágban, malteros cipőben. Egyszer megemlítettem, hogy szeretem a focit, azóta mindig "szevasz sporttárs!" felkiáltással illetett.
Nem volt ritka nála sz "édesanyám", édesapám" (=mindenkire)megszólítás sem. Kedves ember volt egyébként.

raoul_duke 2009.05.12. 16:42:50

@Bölcs Ész: igen, ezt a módszert nem csak a főzésben használják: egy-két területen minden részletre figyelve kiképzik magukat, majd keresik a nyilvános (és hangos) vitát a saját szakterületükön. Néhány "győzelem" után általánosítanak, majd meggyőzik a környezetüket arról, hogy gyakorlatilag mindenben jók.

Öblös '76-ban megnyerte a szövetkezet főzőversenyét a titkos halászlevével, azóta minden társaságban ő főz.

genetikus 2009.05.12. 16:48:57

Nálunk is volt öblös a faluban, egy utcával arrébb. Ahogy mások említették, főszurkoló, vasárnap délben kiglancolva vörösre piált fejjel indult fel a focipályára, megye 2, néha már őt éltették a "szurkolók"... aztán hazafelé meg ugye megmutatta hogy nem úgy kell azt kisklambók, majdén, így kellazt rüszttel, azt ment is a luft meg a pofára esés, és röhögni persze nem volt szabad... néha meg annyira berúgott hogy az asszony bezárta a garázsba és órákon át azt hallgattuk ahogy üvölt, szombat délután... viszont ez az a típus aki mindig vesz egy csokit vagy egy kólát a gyereknek, hogy nesze ... mint az üvegtigrisben ugye, "Te, adjál már pár csokit a gyerekeknek! - MIlyet? Mittudomén, ők eszik nem én!"...Türelem kell hozzá, de ártalmatlan általában

2009.05.12. 16:55:07

általában van vmi klubtagsága, pl. falu kültelki önkéntes tűzoltó egylet, horgász, rádióamatör stb.

2009.05.12. 16:55:59

mintha vhol külsőre olyan torrente rémlik nekem. : )

Lilienfeld 2009.05.12. 17:09:53

@cibetmacska: "Mindent jobban tud, és olyan dolog nem volt, ami ővele ne esett volna meg" - ja, csak vele ezerszer úgyabbul estek meg a dolgok, mint kicsinységeddel :)

A portásunk maga az Öblös Szexisten: buszsofőr volt ezelőtt, nálunk úgy indított, mintha ő volna AZ a királyfi, akire minden egyes kolléganő epedve vár évek óta; doromboló köszönés, méhnyakig hatoló pillantások, masszívan. Hónapokba telt, míg lelohadt a tűz, mert senkit sem indított meg a különlegesen sármos bundesliga-fej: picit őszülő, nagyon sűrű haj, mindenhol rövidre vágva, a homlokot koronázza egy elegáns kis hullám, tarkón pedig egyetlen egy, tízcentis tincs kunkorodik huncutul, jelezvén gazdájának hírhedett férfierejét.
De hiába minden, a Falu Bikája, sok-sok punci között meddőn vegetálni kénytelen, újabban csak mélabúsan pislog a kalitkájából, nyomorú helyzet valóban.

LegjobbVagyok · http://legjobbvagyok.hu 2009.05.12. 17:10:52

Najó, csak azért izgatott fel ennyire a téma, mert az apósom vaolt ennek a típusnak a totális megfelelője... A kedvenc mondása volt, sosem felejtem el: Sosem lesz két belső marhád, fiam! Isten nyugtassa...

kitiara 2009.05.12. 17:24:35

Úgy látom mindenki szereti ezt a típust, hát én nagyon nem. Bár azok az öblösek akiket én ismerek, azok mind agresszívek is.

A horgászás pedig a merevrészegség szinonímája.

don kartács 2009.05.12. 17:31:22

Jaja. Az öblös alapjáraton teljesen jó arc, max kicsit fárasztó. De ha sokat iszik könnyen átmegy kötözködő gyökérbe.

2009.05.12. 17:40:56

@msadmin: „a fél falu lányai megvoltak”.

a faszt, csak vetítőgép... 10ed annyit kell elhinni, a többi megszépült-odaképzelt emlék, csak azért mert váltott jópár ellenkezőneművel 1 mondatnál többet, akik korabeliek:

„- de jól néz ki szépasszony!”

a fiatalabbakat kisasszonyozza.

más a strandviselete (fecske), jellemző nyári- és téli-viselet (vmi prémes egyensapka – nagybani piacra daciaval)

huszármacsó

2009.05.12. 17:41:36

karórája casio kvarc a nyolcvanas évekből.

2009.05.12. 17:42:43

farmernadrág, őv, felette csikos, betűrt ingben meredő nagy pocak.

2009.05.12. 17:43:57

többjük neve Tibi v. Sanyi.

malackarosszarc 2009.05.12. 17:47:17

öblös nagybátyám: van neki szakálla kb. 60 éve és egy jól fejlett gömbje - a hasa - amivel jövőbe is lát: "délre aztán legyen ebéd mert éhes leszek" (10-kor reggelizett) j
ó napjain vicces, de rosszabb napjain elviselhetetlen gyerekkoromban nagyon kedveltem mert ő tudott engem a legmesszebb dobni bele a Velencei-tó vizébe
és megmentett amikor rám mászott a pióca és én ordítottam: szaladt velem az első lángos sütőig ott öblös hangján sót, ecetet és egy fröccsöt rendelt a piócának jutott a só meg az ecet (le is mászott rólam a kis dög) ő itta fröccsöt, végül én meg kaptam egy lángost és jól megbeszéltük, hogy mire férjhez megyek ezt el is felejtem (nem felejtettem el :)

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.05.12. 17:53:05

@Mitya Ivanov: jól látod :-) Azért Blassius belecsempészett 1-2 modorosabb szöveget is.

@Wita.hu Joe: végre valaki a rajzot is méltatta, szerintem OLTÁRI.

@Bölcs Ész: MANUSZ, igen, és több éve eszembe se jutott, pedig mostanában intenzíven foglalkozom a témával, köszönöm! :-)

Rob67 2009.05.12. 17:56:04

Ez klassz blog volt.
Sokmindent elmondot amit eddig nem tudtunk.
Tibi, ezért kár volt tollat ragadni...

forumuser 2009.05.12. 18:10:07

"a faszt, csak vetítőgép... "
Jaja. A fiát, unokáját viszont kapacitálja, hogy dugjon meg mindenkit ; ennek alátámasztása végett olyanokat mond, hogy "a túlvilágon az orrodra kötik a kihagyott puncikat" és kacsintgat hozzá.

2009.05.12. 18:13:09

@trollkotze: ez ismerős. ; )

szóval az „erőltetett kedélyeskedés” a jó szó rájuk. : )

Mitya Ivanov 2009.05.12. 18:16:26

@Bölcs Ész: hátul meg az ing ki van tűrve és nagyon gyűrött. Izzadt hónalj, izzadtságfolt. Ha meló van, akkor a fél segge kilátszik:D

2009.05.12. 18:22:29

@Modor Tibi:

1. volt vagy 10 éve egy UP írás-részlete, hogy a szocialista autótípusoknak milyen jellemző vezetőik vannak... ez is megér egy postot:

index.hu/franko/skoda/

„ Wartburg Tourist a sportosan vezető kiskerttulajdonosok, a Dacia a műbőrkalapből feltörekvő agrárértelmiség, a Kispolák a váratlanul emancipálódásnak indult fontos aktaasszonyok és nagyon eleresztett diákok, a Trabant a politikailag megbízhatatlan szakállasok műfaja volt, a Lada meg az igazi, bátor szocialista férfi autója, a Ford Mustangja, Chevro Impalája neki, köbcentitől, lámpaszámtól, típustól és díszlécezéstől, optikai és egyéb tuningtól függően; a túl ideologikus márkák, úgymint Volga, Moszkvics, Zaporozsec, satöbbi tulajdonosai esetében már joggal sejthettünk perverziót, lelki defektust, vagy bornírtságba csúszó mit is?, mindegy... De a Skoda? Passz. Még csak Skodás karakter sincsen.

A Skodás csak úgy van. Fű alatt. Vagyis aszfalt alatt. Megtűrik az úton. …”

Nincs igaza, a Skoda (120) a polgárosodó, vagyonosodó munkások autója

2. ha még nem volt: a valószínűleg jogászok által sértőnek tartott és törölt Egyetemista-határozó archiválva. szerintem ez is megér egy újabb publicitást:

unciklopedia.org/wiki/Egyetemista-hat%C3%A1roz%C3%B3

2009.05.12. 18:23:44

@Mitya Ivanov: igen, Jóska is stimt. meg néha az Imi. meg a Karcsi. ; )

2009.05.12. 18:28:38

Szóval régen az Öblösnek általában Skodája („a polgárosodott proli”), vagy Ladája volt („igazi, bátor szocialista férfi autója”, „huszármacsó”)

a polgárosodás, vagyonosodás meg természetesen fusizásból lett meg. és szerintem a 70-es évek második felében született meg ez a fajta. : |

red7 (oda adjad befelé a labdát, bazzmeg!) 2009.05.12. 18:29:08

Nekem rögvest a baltoni vitorlás faszfejek ugrottak be, akik hétvégén leugrottak Kenesére, Révfülöpre, és a szir-szar hajóikról kiabáltak egymásnak keresztbe-hosszába, és próbáltak gimnazista csajokat felszedni, amíg az asszony a gyerekkel beugrott Füredre. Világ életemben rühelltem ezt a fajtát, de sajnos mindenhol ott vannak, és kiirthatatlanok...

2009.05.12. 18:53:15

Sűrűbben látni őket a Praktiker, Bau-Max és Bauhaus környékén, mert mindig kell vmi kerti kiegészítő/biszbasz a hétvégi telekre.

Nyáron a kerti munkákat fecskében/szandálban és/vagy zokniban végzi. Úgy, hogy a nagy hasa rálóg a fecskére, de hátul már látszik a seggevájata, elől meg csak a pőcse tartja, hogy le ne csússzon róla. Így végzi általában fűnyírást, locsolást, kerítésfestést és -alapozást és ezt az egész utca szomszédostúl, járókelőstűl látja. : |

Sztorizgatásaiba sűrűn vegyíti még az „öregem”, „pasas”, „fickó” és a „Bélám” szavakat.

Általában szív- és érrendszeri, keringési problémákba hal bele. Nem csoda, hisz egyetlen kaja amit tud csinálni, az mindig „jó zsíros” és fűszeres, „nem sajnálja a belevalót”.

2009.05.12. 18:55:45

@Bölcs Ész: jav.: szóval az Öblös igazából a polgárosodás útjára lépett öntudatosabb proli. : |

Circus 2009.05.12. 18:58:44

b+, elszállt a hozzászólásom...

na mindegy, keresztapám pont ilyen típus, de az enyhébbik fajtából (horgászat, punci, kedélyeskedés, szavajárás...)

és a történelmi bejelentés:
néha magamon is észreveszek bizonyos jeleket a fentik közül :D. Ha igyekszem elkerülni illetve direkt nem úgy viselkedni, akkor az nem modoroskodás???

2009.05.12. 19:01:43

Öblös:

0:50-0:56 mp

www.youtube.com/watch?v=gzdCrhbBezk

jellemző rájuk a 2 gombnyit felülről kigombolt ing.

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2009.05.12. 19:16:49

Szerbusztok!
Bocs Lányok Fiúk hogy csak most reagálom le az ügyet, de állati hajtós napom volt, tiszta diliház van benn a müszakban.
Állati jól esik olvasni ezt a sok színes kommentet!
Kösz srácok és kösz Tibi, Józsi meg a többiek!

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.05.12. 19:21:19

@Blassius: na ne viccelj, mi köszönjük modorosan, instállom.

És epedve várjuk a többit is :-)

LegjobbVagyok · http://legjobbvagyok.hu 2009.05.12. 19:29:43

@Modor Tibi: Tibikém, kérlek alássan, minden riszpekt a tietek! mink csak tömjük itten a bendőnket mindentbele zsíros kajákkal, meg nézegessük a móunikasót, hogy azér ragadjon ám ránk valami okosság is a zsíron kívül, tik meg ottan agyaljátok kifelé a jobbnáljobb írásokat... Há nem csudálatos dolog ez, he?

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2009.05.12. 20:06:30

Esküszöm nem tudom hogy kinek válaszoljak mert annyi jó komment van. Hiába ez a webkettöö, ssssz állati te ez a teknológi Ferikém. Nagyobbik fiam már a vindózt programozza (értsd letölt a torrenten pornókat).

raoul_duke 2009.05.12. 20:18:04

@Mitya Ivanov: @Bölcs Ész: azt a szót kerestétek, hogy munkásdekoltázs.

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2009.05.12. 20:23:26

@raoul_duke: ez simán ül, tényleg ilyenek. Úgy kezd bele halászléfözös sztoriba, hogy elötte félóráig magában mímeli a vívódást,
meg eljátsza hogy bizonytalan, de végül enged az unszolásnak meg már hoztak is neki egy jó hideg söröcskét, a helyi kocsmárosné persze tudja mi kell a sztorihoz és akkor lehet jó sokat kacsingatni sztori közben a hidrogénszöke kocsmárosnéra meg a nejemet is markolászni meg ki tudja mit. És hátul a haverok meg üvöltve hol helyesbítenek meg egyszerre hördülnek meg néha rázendítenek egy nótára. Az öblös persze rezgös baritonnal lenyom mindenkit

cd-r 2009.05.12. 21:32:04

öblös felesége: vastaglábú, dolgos asszony, aki férje aggresszív, lehengerlő stílusát a férfiasság szinonímájaként értékeli, ennek megfelelően nála csak ez a típus jöhet szóba. 100 kiló alatt a férfit nyeszlett kisgyereknek tekinti. imádja táplálni a családot, olyan adag fasírtokat süt ki vasárnaponként, ami hetekre elég lenne egy ikaruszbusznyi középiskolás kirándulónak. szereti a borocskát ("csak egy gyűszűnyit lefekvés előtt"), amit gyakran vényre kapható fájdalomcsillapítókkal vagy alprazolamtartalmú nyugtatókkal fogyaszt. jellemzően férjénél nagyon kicsivel iskolázottabb, nem ritka köztük az önkormányzati és egyéb hivatalnok, de leggyakoribb a bolti pénztáros vagy egyéb könnyű fizikai dolgozó. 20 éves házasságára büszke, férjét etalonként állítja be elvált kolléganői előtt, akik irígyen hallgatják a karakán emberről szóló történeteket. házasságuk legritkább esetben végződik válással.

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2009.05.12. 21:39:17

@cd-r: erröl eszembe jutott az a tipikus etetöös anya típus aki a társasutazás alkalmával a buszban a "KONYHA" szinonímájaként üzemel, keze alól hol fasírozottas hol kolbászos zsemlyék hersennek elö melyeket borvirágos orcájú ´ferjura hátra-hátrakacsintva a haverokra telepofával bezabál hátra kacsintgatva-mutogatva miközben a hátul ülö alkesz kivörösödött fejü haverok elöörebömbentenek egy olyan replikát hogy netovább,

Mitya Ivanov 2009.05.12. 21:47:52

@Blassius: ja és kínálják a buszon pálinkát is mindenkinek az öblösök, az asszonyuk meg helyesel, hogy ez csak étvágyat csinál, meg gyógyszer, mindenki alkoholista, kivéve a Tibi/Jóska/Imi, mert ő bírja. Pedig az öblösférj májfunkciója közeledik a nullához, feje vörös, szuszog, majd szivrohamban/májszugorban/agyvérzésben meghal. Vendégségben is mindenkinek enni kell, hányásig. Én utálom az öblösnéket, de nagyon.

2009.05.12. 21:51:25

„képzeld, a Gyuri...”

raoul_duke 2009.05.12. 21:52:38

@Blassius: ez az a fajta utazás, amikor elindul a busz görögbe, és apjukék Kecskemét környékén már olyan részegek, mint normál hétvégenként horgászás végén?

2009.05.12. 21:53:27

„megy ez mint az ágybaszarás!”

2009.05.12. 21:56:02

mondjuk az „azbeszt-mamahelyénmarad” az nem öblöshangú, de nagy a metszet. : )

Mitya Ivanov 2009.05.12. 22:27:00

"sanyikám csak nyugodtan, mintha lovat basznál"

Balance Of Power 2009.05.13. 09:33:02

@cd-r: Berszamfejto (volt) a feleseg altalaban. Es tenyleg remekul kiegeszitik egymast.

2009.05.13. 11:55:57

@Balance Of Power: a számból vetted ki a szót, vannak ezek a középkorú Öblös-feleségek. Általában bérszámfejtők, vagy pénzügyi előadók. Szafaládékar, „barikahaj”, szemüveg. És a 70-es években ilyen nyakbaakasztható kupakos tolluk volt.

drhlaszlo · http://kskozlony.blog.hu 2009.05.13. 12:16:31

@msadmin: hehehe, én, mint alföldi gyökerekkel rendelkező, a Kecel-Soltvadkert-Kiskőrös "Arany Háromszögben" találkoztam hasonló arcokkal (a térséghez tartozik még: Bócsa, Akasztó, Izsák, Császártöltés is; olvassatok VPOP közleményeket, mindig van valamilyen kalandjuk a cúnya fináncokkal); csak a kedvenc kategóriám: tárcsán vaddisznót süt, BMW 745i-vel jár, az öltözéke kétféle lehet: BOSCH feliratú overál (autónepper gyökerei vannak), vagy bermuda-póló-papucs kombó, természetesen kilónyi fuksszal. Utóbbit még a szőlőben sem veszi le, gyakorlatilag abban él.
Ha a lány férjhez megy, a lakodalomra mindenkit meghív, nem ritka a 500-600 fős mulatság, persze ő is rájön, hogy ez már kényelmetlen, nem is iszogathat a cimboráival, ezért már csütörtök délutántól "segítés" címen züllenek otthon a haverjaival, meg a nagycsalád férfitagjaival, igazi woodstock zajlik.
Voltam olyan lakodalomban, ahol az esküvői autó tulajdonosa (Münchenből - ejtsd:"münken" - frissen benepperkedett Audi A8 W12) szombat reggel körtelefont eresztett meg a rokonságban, hogy találjon sofőrt, mert annyira be"mátyulkáztak", hogy a háziorvos injekciózta be reggel, hogy egyáltalán ne kapjon alkoholmérgezést. Közös babazsúrokon (frissen lőtt vad nyúzása a garázsban pl.) üveg jéger elfogyasztása nélkül nem is vagy igazi férfi, különben is, "pestre jársz egyetemre", "kákabélű" vagy.

kisebbik rokk 2009.05.13. 13:23:06

Az öblös Görögbe' a szálloda éttermében magyarul ordítozik a csak görögül és angolul tudó pincérfiúval, hogy "Hozzáál mééég eeegy leveeest! Nem érted? nem tudsz beszélni? Mééég eeegy leveeest!"

A haverja, a "mosolygós, pirospozsgás, gömbölyű hentestípus" nagyon szimpatikus.

Mitya Ivanov 2009.05.13. 13:32:38

@Kicsi.Sati: ez egy másik de nagyon jellegzetes típus. Az öblös nem foglalkozik autónepperkedéssel, általában kerüli a rizikós helyzeteket, nagyszájó, de inkább a tutira megy

2009.05.13. 13:59:40

@Mitya Ivanov: külsőre valahol ugyanaz a típus, de más az egzisztencia. : )

pixelatedbear 2009.05.13. 17:55:08

erről Csapó "amikor hetvenötben tucatszám vittünk farmert a szovjetekhezt" Gábor jut nekem eszembe.

kicsibuta 2009.05.14. 16:15:18

Tökéletes a poszt! :) Pár hete öt-hat órára összezártak egy Öblössel. Az első poénján még udvariasan mosolyogtam, a másodiknál már felállt a hátamon a szőr, a harmadiknál inkább elmentem segíteni a háziasszonynak. De az étkezés alatt kénytelen voltam hallani az összes rossz dumáját.

Jihadgirl 2009.05.14. 19:10:18

a poszt beszarás! Nem is tudtam hogy apámat ennyien ismerik :)))) A taxis brifkós rész különösen tetszett! :)))))

LyukasBogrács 2009.05.16. 01:44:11

Nagyon tetszett a poszt, telibe találtátok a harsány, zsíros archetípust.

Öblös legfeljebb 5 könyvet olvasott el egész életében, de azok hatása évtizedekig megmarad: azokból idéz a társaságnak, amikor a műveltségét fitogtatja.

Ki nem állhatja a nála tájékozottabb embereket, azokból pedig nagyon sok van a falu szélén túl.
Érvekkel meggyőzni lehetetlen, ellentmondást nem tűrő hangnemmel és feleseléssel győzi le az ellenfeleit.

Étkezési, ivási, pálinkafőzési, disznóvágási tudását a magyar kulináris kultúra szerves részének, sőt mitöbb alappillérének tekinti, és másoktól is ezt várja el.

Celtic 2009.05.16. 18:33:02

Hat ez nagyon nagy volt :) KoszonOm!

raoul_duke 2009.05.19. 11:02:25

Öblös többnyire ezek közül választ:
- Nokia tunes
- gyári T-zene
- Internacionálé
- Székely himnusz

Urbán Gorilla (törölt) 2009.05.20. 11:21:42

Nekem a reklámyügynökségi kollegáim csengőhangjában van:

-Profi zenéje
-Keresztapa zenéje
-Jazz Blues
-Székely hímnusz, de Kárpátia előadásában, és még pár ilyen, ami úgy végződik, hogy ... "együtt vesszük viisszzaaaa!!!!!
-R2 D2 robot hangja

noirp 2009.05.30. 21:08:49

Az Öblös, az káromkodni is tud. De irtózatosan. Én is tudok szép(?) folyékonyan, de amit egy Öblös össze bír akasztani biológiából és teológiából, az aztán a jól elkerített háziáldás. Nem baj, mondom ilyenkor, hadd káromkodjon, mert az levezeti a _feszkót_

Egyébként sok köztük a művezető és csoportvezető. Ordítanak, anyáznak, rendelkeznek (küldtek már engem is a francba, de egy szavam nem lehetett), dúlnak-fúlnak, de fennakadásuk jóformán sosincs. Faragatlan alakok--ez van.

Ja: ismerek ám olyan Öblöst, aki, ha berúg, csodálatosan megszelídül, költő lesz, ölben vinne haza stb. De a berúgáshoz 2 liter lengyel vodka kell neki; s úgy ált. ő bírja a csürdöngölést legtovább. Végül békésen elalszik. S aztán 4-5 óra múlva hallom ám, hogy "szövetségbe forrt szabad köztársaságok", de hibátlan intonációval.
:DD
Legalább kicsit szeressük az Öblösöket, nem ártanak senkinek. Szerintem.

Horst 2009.08.02. 21:37:08

Öblös hangú mindent az ehetetlenségig erőspistáz meg borsoz, hogy bebizonyítsa, hogy bírja (dehogy erős apukám! anyatej, mint az anyatej!) lefikázza a telefont, hogy miért járkálsz ilyen komplikált "kütyüvel", de az övé mindig a "legmutatósabb" legújabb...semmi extra funkciót nem használ, smst írni utál, a csengőhang a gyári nokia :) Hű de sok minden eszembe jutott hirtelen, pedig csak a rokonságban néztem körül. JA, túlméretes bajusz is jár az öblös hanghoz

lárvalányhaj 2009.10.29. 16:19:46

Az öblös archetípusa Vernon Dursley, Harry Potter bácsikája, mind külsejét, mind életvitelét tekintve:

i27.tinypic.com/1nzpfo.jpg

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2009.12.14. 11:03:04

a segge hátul kilátszikot úgy hívják felénk igen modorosan, hogy segédmunkás-dekoltázs.
gyorsan három példa: budai tibi, dobozi tibi (a benga), és gimes ervin tanár úr is archetípusai az öblösnek. ebből kettő ártalmatlan, a harmadik meg tajtparaszt.

Styxx 2012.06.01. 09:55:17

@bp1873:
most én is újra kedvet kaptam hozzá, és tényleg egy időtálló, remekmű. Klasszikus. Közel két éves blogposzt, az kábé annyi, mint családregénynél kétszáz év. "rosszarcú, dohányos alkoholista krapekok cigivel a kezükben a bogrács mellett osztják az észt."

Diamond Dave 2012.12.17. 19:16:35

Az öblösnek van aranyból készült nyaklánca, jár szaunázni és ott simogatja magát izzadtan, miközben sztorizik a taxis haverokkal.

SiDor 2012.12.20. 08:03:00

2009-es poszt huuu. Teljesen jó, hogy most ráérek, mert ezt kár lett volna kihagyni. A rajzért külön köszönet. nekem öblösöm nincsen, de fodrászom pont ilyen több is!

Bicepsz Elek77 2015.04.08. 11:42:19

Na jo regi 6 eves poszt!! Angliaban lattam az oblos fekete verziojit is. Onbizalom 1000%-al!!!!
süti beállítások módosítása