Olvasói rovat - Metál-modor

2009/05/10. - írta: Modor Tibi

A kínaitanulásos poszt után újabb anyagot kaptok oldalazó gnóm bloggertársunktól. Legutóbbi cikkeikből főleg az egyétek meg a szaromat! nyerte el tetszésemet, ami amúgy többek között a pendrive-okra kivetett jogdíjakról szól.

Na de zúzzunk.

Bár ő metalnak írja, én azért kitartok a magyaros, ékezetes írásmód mellett. Nekem szabad, mert én külsős vagyok :-)

Modoros metalos, aki:

- Minden zenekarnak csak az első albumát szereti, mert akkor még olyan eredetiek voltak. Utána elpuhultak, eladták magukat, stb. Természetesen a Slayer a király, mert ők ugyanazt nyomják vagy harminc éve.

- Úgy néz ki, mint egy bohóc, csak feketében. Különösen jellemző a WC-lehúzó láncra akasztott 10 cm átmérőjű pentagram. A ruháinak, illetve ékszereinek legalább a feléről nem tudja, hogy mit is jelent, ami oda van írva, ezért a Sátán jobb híján sírva röhög a tizenegyedik bugyorban a sok követőjén.

- (lány) lenézi a diszkós- és plázapicsákat, de valójában az előbbiekkel teljesen megegyező intelligencia- és kurvasági szinten van.

- A műfaj elárulásával, elkurvulással vádolja a Linkin Parkot, a Metallica-t, a Slipknotot, a Cradle Of Filthet és/vagy a Dimmu Borgirt.

- A zene miatt tanul valamelyik skandináv nyelven, vagy finnül.

- Tövirül hegyire ismeri a skandináv/finn népzenét és mitológiát, mivel annyi Amon Amarth-ot és Korppiklaani-t hallgat, de fujjog, ha a magyar folk metal kerül szóba. Természetesen egy fél versszakot se tudna elénekelni az A csitári hegyek alatt... című népdalunkból, azt pedig méginkább hiába várhatjuk tőle, hogy a csodaszarvas legendáját ismerje. Azért Oden statt Jesus!

- Komoly mondatban leírja, hogy metál, így, á-val. Aztán meg kiselőadást tart arról, hogy mi a különbség a trash és a thrash között, amikor valaki véletlenül/tudatlanságból elírja.

- Olyan lemezkritikát ír, amelyekben a következő kifejezések szerepelnek (a teljesség igénye nélkül, ajánlom mindenkinek bármely magyar metal-oldal anyagát): x idő telt el a zenekar legutóbbi, y névre keresztelt albumának megjelenése óta; azok kedvéért, akik... (és itt következik a tudatlanok számára a kiselőadás a zenekar múltjáról); a ... illetőségű zenekar.

- Minden műfajt imád/utál, amiben benne van a core szócska.

- Nyáron elmegy valami nagy külföldi fesztiválra, és azt hazatérve a Szigethez hasonlítgatja, természetesen utóbbit fikázandó (tény, ami tény, hogy nem ok nélkül, ezúton is szeretnék vérdíjat kitűzni a Hammer sátor teljes hangosítóbrigádjának a fejére).

- Koncerten nem tudja a szöveget, ennek ellenére énekel. Kivételt képez ez alól az, aki ezt énekesként teszi meg némi védőital hatására, mert az már más kategória (célozgatni nem akarok senkire se...:D).

- Az egyik koncerten panaszkodik a pogóra, mondván, hogy milyen bunkó dolog, aztán a következő alkalommal úgy bebaszik, hogy saját magán kívül még három másik embert sebesít meg zúzás közben.

- Lenézi azokat, akik zenét töltenek a netről, de soha nem jár koncertre (pedig a koncertjegyéből valószínűleg nagyobb arány jutna a zenekaroknak).

- A koncertjén politizál.

Kérem kapcsojjaki.

Megmondva a frankót, amikor elkötelezett keményzene-rajongó (nem merem őket semmiféle jelzővel illetni, mert minden általam ismert műfajt - hardcore, black metal, thrash metal, hard rock, heavy metal - sértésnek vesznek) barátaim azt kezdték el magyarázni, hogy a Cradle of Filth divatzene, már akkor elszörnyedtem. Hova jut a világ, ha az ilyen ocsmány, hallgathatatlan sivalkodást már túl népszerűnek és megalkuvónak tartanak - borzasztóan kommersz lehetek.

Maradnak továbbra is a rádays emlékek :-)

Címkék: zene olvasói
137 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2009.05.10. 13:02:26

A posztjaitokban leírt halmazok uniójának komplementere lassan kezd nulla számosságú lenni.

Aradebil 2009.05.10. 13:02:35

ez fos volt már bocsi

saq 2009.05.10. 13:04:49

tibikém, te osztod meg velünk ezeket a szánalmas írásokat. vagy már kritizálni se lehet?

Acid Amadeus 2009.05.10. 13:04:59

@Bene Robi:

Volt a községünkben doom-metal banda, nagyon sötét és mély mondanivalójú dalokkal, pl. "Ha újra eljönnek a halott fák, ha látod a halott fákat"

menyétkaka
Igen, valahol ez lenne a normális, csak nekem mai tinik lázadása , nem is tudom hogy fejezzem ki, tartalmatlan. Főleg akkor, ha nagy bőszen ki is jelentik, hogy ők bizony lázadnak, meg ők egyéniségek. Már régen rossz. Én így vettem észre.Meg úgy, hogy igen hamar kinőnek a metálkodásból.
Egyébként én szeretem a metál zenét( muzsikát).

vasziljevics 2009.05.10. 13:06:43

na akkor.

Endréről külön poszt lesz-e? (megérdemelné. tényleg.)

a Slayer jó (csak 2 óra után kezd kissé unalmassá és egyhangúvá válni, szóval még idejében váltani kell róla) a Sziget meg fos (szerintem - mielőtt egy önérzetében sértett bárki beszólna)

a szakadtságról meg annyit, hogy aki úgy néz ki, az sokszor azért teszi, mert megveti / elege van belőle / mindenáron különbözni akar attól, aki meg jól / divatosan / stb (nem kívánt tölendő) öltözik. persze sok a valóban igénytelen ember is, de még ez sem ok arra, hogy feltétlenül lenézzük őket érte - gondoljunk csak bele egyetemi professzorok jellemző külső jegyeibe.

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2009.05.10. 13:10:03

@Acid Amadeus: "Ha újra eljönnek a halott fák, ha látod a halott fákat"

Csak nem valami karácsonyi nóta volt?

valójábannemberci 2009.05.10. 13:21:37

És akkor Tim Lambesis, összes sapblont elsütő poénprojektjét nem is említettem:
vids.myspace.com/index.cfm?fuseaction=vids.individual&videoid=42494655

Bene Robi 2009.05.10. 13:22:59

Saq, nagy tévedésben vagy. Távol áll tőlem, hogy tökéletesnek gondoljam magam, csak azért írtam le ennek az ismerősömnek az esetét, mert pont ide illett, ehhez a poszthoz. Részemről a vita lezárva.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.05.10. 13:26:17

@saq: már hogy ne lehetne. Kritizálni szabad, nekem is szabad visszaszólni.

De közben új címlapos cikkek vannak, érdemes azokba is átnézned!

Bene Robi 2009.05.10. 13:26:48

@Acid Amadeus: :) Említett doomos ismerősömmel esett meg, hogy meghallgatást tartott zenekarával, énekest kerestek. Ismerős nagyon kényes arra, hogy az általa leírt dalszöveg szent és sérthetetlen, abba senki emberfia bele nem szólhat, mert bármilyen változtatással elvész a mély mondanivaló. Jött egy énekes srác, és néhol egy-egy "óó-óóó"-val próbálta helyrehozni a néhol döcögő szótagszámot. A zenekar atyja úgy rúgta ki egyből, mint macskát sz@rni, mert mi az, hogy beleírnak az ő dalszövegébe...!!!

saq 2009.05.10. 13:32:30

nincs gond azzal, hogy visszaszólsz, mondjuk az igen korrekt, hogy "olvasssá' mást paraszt"

nem bírni a kritikát eléggé "modoros"

hisztizni rajta pedig szánalmas.

gothmog 2009.05.10. 13:52:41

@saq: neee, ne légy ilyen szigorú magadhoz.

váj mí 2009.05.10. 14:13:58

@saq: Ne görcsölj már annyira ... kinövöd, én is kinőttem a szakadt-farmer-kockásing-együttespóló kombót ;) És ma már bátran hordok feketén kívül más színű ruhadarabokat is, akár rózsaszínt is :P. Igaz, a "keményzene" (kösz, Tibi a megnevezésért), az maradt.
Különben meg a poszt tényleg nagyon jellemző a kezdő és az "öreg" (úgy 30 vége felé, 40-en túl) metalosokra ;)

saq 2009.05.10. 14:16:01

annyira fájó, hogy így próbáltok nyalni ennek a blogírónak. biztos arról fantáziálgattok, egyszer majd a ti erőltetett szösszenetetek is az index címlapján randol.

nyomorultak.

váj mí 2009.05.10. 14:30:39

@saq: Elgurult? :D Keresd meg szépen :P

Stinkfist 2009.05.10. 14:33:38

szomorú vagyok, mert ebből a témából sokkal többet ki lehetett volna hozni. talán ha valaki (még inkább) belsős írná, mondjuk lebontva hc-s arcokra, blackmetalosokra, ossian törzsközönség, etc... agrármetááál hutyutyu

na nem baj, azért HORZSOL! :DDD

(a metal gyermeke vagyok én...)

Pinainas 2009.05.10. 14:33:41

Azon szoktam mosolyogni amikor azzal vannak ki a metálos lányok hogy mennyire utálják az emo-kat, miközben az emocionális érzékenységük kb. megegyezik azokéval. Ezeket nyugtázom magamban látens emo-nak.
A másik amikor egymást pózerezik orrvérzésig a saját közönségi oldalaikon. De a kedvencem amikor nagymagyarország-kettőskeresztes póló felett fityeg a "WC-lehúzó láncra akasztott 10 cm átmérőjű pentagram" :-)

váj mí 2009.05.10. 14:46:42

@Stinkfist: Az agrármetál az milyen már?

Acid Amadeus 2009.05.10. 15:03:26

www.trolltv.hu/

Na, ezen az oldalon, a 4. videót tessék megnézni,ha meg akarjátok tudni mi a rock.

Acid Amadeus 2009.05.10. 15:05:28

ill. metál( különös tekintettel a 20 éve igaz metálosra, aki "még a rokonságát is utálja, ha nem olyan".

oldalazó gnóm 2009.05.10. 15:55:10

@Modor Tibi: az "egyétek meg a szaromat" c. remekmű nem az enyém, north jeremy bloggertársam nevéhez fűződik.

@Mercyful Fate: illetve @Stinkfist: nem akartam "belsős" jelleggel írni a dologról, mivel aki nem ismeri rendesen a témát, nem fogja tudni, ki az a Baláf, és miért hívják így, meg hogy mennyire modoros ha valaki mondjuk Hurkának hívja a Nightwish ex-énekesnőjét, meg ilyenek.

oldalazó gnóm 2009.05.10. 15:59:37

illetve george spelvin, elnézést

oldalazó gnóm 2009.05.10. 16:05:38

Meg pláne elbasztam, hogy a többesszám jelét nem olvastam bele a "cikkeik" szóba, de itt már este 10 van, okosítok is valami metált a winampba aztán írom a leckémet.

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2009.05.10. 16:35:45

CSokibácsi skacok, ejj micsoda épületes diskurzus!
Hadd csatlakozzam, hol is tartottunk, metál zene?
Egyszer már írtam ezt de most úgy érzem duflán itt az ideje egy jó kis modoros kontrázásnak.
Szóval én úgy láttam, tapasztaltam, hogy vannak a zömök "Gimli the dwarf" típusok meg a magas, lakli hosszú szökehajú "elfek", legalábbis itt a messzi északon.
A gimliknek fonott szuperszakálla van kajadarabokkal megspékelve, az elfek meg szimplán slamposak.
Megjegyzem tegnap láttam egy metálos csókát a csajával cangázni és a kiscsajnak nagyon szép kurvás arca volt.
Kár hogy igénytelen göncökben tolta. Kempingbiciklin.

Nadsat (törölt) 2009.05.10. 17:55:14

@Bene Robi: A tudományos munkát végző ismerősöd TTK-s netán? (Félreértés ne essék, nekem is volt jó fej valszám gyakvezérem, aki Tool-os pólóban tolta, igaz, a Tool nem éppen a metál vébékás-hegyitrollos vonulata).

Stinkfist 2009.05.10. 20:00:23

@oldalazó gnóm:
érthető, de azért én jól szórakoztam volna :D

@váj mí: jaja, disztraktor
www.youtube.com/watch?v=KVpEZAM4GUA

külfődi
www.youtube.com/watch?v=gYMfonCDUS0

csib · http://kapirgalo.blog.hu/ 2009.05.10. 20:40:10

a legtöbb metálos hét közben öltönyben jár dolgozni és szereti a komolyzenét.
Csak nyilván a szegecseskabátos srácok viccesebbek, kár, hogy fingjuk nincs a zenéről, csak szóró-alkesz-igénytelenek. Szegényeket metálosnak nézni mindenki.

Bene Robi 2009.05.10. 20:55:53

@Nadsat: Igen, TTK-s az illető. Ez mennyiben függ össze modorosmetálosságával? :) Labort tartani zenekaros pólóban, az oké, nem is ezt kritizáltam... Hanem a koncerteken való viselkedését, illetve az egész hozzáállását (miszerint ő mennyire különleges ember amiatt, hogy [doom] metalt hallgat).

semota · http://livewithit.blog.hu 2009.05.10. 21:17:31

@Blassius:

"Szóval én úgy láttam, tapasztaltam, hogy vannak a zömök "Gimli the dwarf" típusok meg a magas, lakli hosszú szökehajú "elfek", legalábbis itt a messzi északon."

:D

Dietzel 2009.05.10. 22:33:25

Nem rossz, de még jobb lett volna ha szakmabeli írja, aki ki tudja aknázni az egyes műfajok és rajongóik nüansznyi különbségeit.

Továbbá annyit szeretnék még elmondani, hogy BLACK METAL IST KRIEG!!!:)

vampster.com/forum/members/azael-albums-stuss-und-stilblueten-picture65-kochen-ist-krieg.jpg

Nadsat (törölt) 2009.05.10. 22:59:03

@Bene Robi: Nem függ össze semennyire, csak erősít egy sztereotípiát:)

N.Zoli 2009.05.10. 23:21:14

Amikor osszeroffennek es elkezdenek termeszetesen a metalrol beszelni, egy kivulallo villamgyorsan elveszti a fonalat es kirekesztettnek erzi magat a tarsalgasbol.

Egy alkalommal osszefutottam egy reg nem latott metalarccal. Egy olyan polo volt rajta, amin harom csontvaz acsorgott, megkerdeztem mi ez?
Erre: Ez kerlekszepen Beherit, finnek, ez egy mestermu, a regi dobosukat ugy hivtak, hogy Nekroperverzor...

semota · http://livewithit.blog.hu 2009.05.10. 23:51:33

@Bene Robi:

"Kezdjük egy nagyon komoly figyelmeztetéssel: aki érettségi után még mindig valamilyen szubkultúrához tartozik, és szarunk jelen esetben arra, hogy indusztriális metálgót vagy rapper-gabber, az pont akkora köcsög, mint aki templomba jár ennyi idősen"

matula.hu/index.php?section=article&rel=30&id=362

Ernoke 2009.05.11. 10:13:41

@Acid Amadeus: a jazz-esek borzasztóak, egy nagyon jó barátom jazz-zenész, de néha halálra idegesít ő is meg a zenésztársai is. engem elfogultság miatt főleg az elektronikához való hozzáállásuk zavar. azt utálják, és nincs is fülük hozzá (az én zenémet pl. simán nem tudja megkülönböztetni meat beat manifestótól, ez nagy bók lenne, ha nem tudnám, h azért van, mert fogalma sincs semmiről:D).
csípőből fikáz minden "tüctüct", továbbá MINDEN elektronikus zene a jazz-től lop, azt másolja, semmi egyéniség nincs benne. és persze állatira egyszerű is létrehozni. ha mutatsz neki bármit, rögtön eszébe jut miles davis, john coltrane, oscar peterson stb. stb. vmelyik száma, aminek az a pontos mása (a legtöbb esetben persze nincs hasonlóság).
koncerten pedig folyamatosan mondja az akkordokat és a hangnemeket, miközben megy a zene, és kérdezget is, hogy akkor ez most szerinted micsoda. merthogy azt ugye természetesen hallja mindenki.:D ("ne mondd már, hát ez tök egyszerű, most váltott e-mollból G-dúrba, és ez pont egy G7-es volt...") most szombaton konkrétan kénytelen voltam leugatni, hogy fogja már be, mert nem hallok tőle semmit.
vááááááá

Balance Of Power 2009.05.11. 10:41:54

@HavocS: A plazakurvas tenyleg kiraly, de szvsz egy ilyen metalos csaj minden noiesen kinezo, csinos novel igy van, nemcsak a plazakurvakkal.

Egyebkent nem az a gaz, ha 15 evesen ilyen valaki, hanem ha 30 felett is. Esettanulmanynak ajanlom a nemet fesztivalokat. Igazan modorosak viszont azok a 30-as metalos arcok, akik konszolidalodtak, mint jomagam is. Az elso szamu modorossag (barataimmal gyakran mondjuk), hogy "utaljuk a fajtankat", ertsd: lenezzuk a posztban targyalt egyeneket, de mi is mi is kiakadunk azon, hogy "trash metal", ill. a hangzas fogyatekossagait ecseteljuk koncerteken. Persze ezen modorossagoknak van letjogosultsaga: aki "trash"-t ir, az egyreszt haljon meg, masreszt nem foglalkozzon a temaval, mert felesleges; azt pedig valszeg mindenki tudja, hogy megolheti a koncertelmenyt a rossz hangositas.

Acid Amadeus 2009.05.11. 11:10:32

@Ernoke:

Meg vannak olyanok is, akik mutogatnak az ujjaikkal,( mintha hangszeren játszanának-mondjuk ez pl. metál-koncerten is megy), vagy "tütürütüz"nek is hozzá...

k.sz. 2009.05.11. 11:31:28

Elfejejtettetek egy kulcsfontosságú motívumot!!!!

GITÁRTOK!!!

Minden középiskolai osztályban kötelező elem a gitártokos-rocker figura - ők azok, akik nem elégednek meg a zene hallgatásával, ők maguk is "rockzenésszé" válnak. Ha több ilyen van, akkor bandát alapítanak, karrierjük csúcsponjta a ballagási bulin való fellépés begerjedő mikrofonnal stb.

"azta" 2009.05.11. 11:42:31

a creator kötelező kreátor-ozása megvan? :D

(de ezt az ossianozást nem nagyon értem - mármint olyan, mintha csak ők lettek volna... pedig de egy bitang szar banda volt, te jó ég...!)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2009.05.11. 11:59:41

Jazz-rajongani oly sokféle módon lehet. A jazz olyan gyűjtőfogalom mint a rock and roll, amit játszik az AC/DC és a Beatles is (mindkettő tagja nyilatkozott már ilyet legalábbis...)
Elég bekapcsolni egyik kedvenc csatornámat a mMezzot (a másik az Eusrosport, és még mielőtt valaki megkérdezi miért az és miért nem a, hát természetesen sz "öroszpor"...de ne terjengjünk) szóval a Mezzon is félóra alatt lehet látni hatféle zenét , amely saját magát jazzként definálná. Írhatnék dzsesszt is, bár a kedvencem a francia "zsazz".
Legjobban belegyalogolni a jazz-rajongó lelkébe úgy lehet hogy nem ismerjük pontosan az "ő műfaját. "
Tehát ha valaki nem tudja hogy meddig tartott a swing és mikor jött a cool, mi a különbség a bebop, a mainstream és az etno között az inkább hallgasson mert vérig fogja sérteni dzsess rajongó barátját, vagy ami még rosszabb, hosszas lemezhallgatással vagy youtube videókkal egybekötött oktatásban lesz része. Ez az oktatás fájdalomban simán eléri a " King Crimson és az első Colosseum lemezek gitárszólóinak összehasonlító elemzése" című előadást. Szóval csak óvatosan.
A jazzrajongás gyakran társul valamilyen zenegép iránti rajongással és ezt néha súlyosbítja az exkluzív felvételek levadászása. Tehát például Thelonius Monk amint éppen Miles Davis és Charlie parker unokatestvérével játszik a Blue note klubban (a nevek és a blue note is kötelező anyag, ha jazzrajongó barátunk van).
Öreg amerikai jazz- és blues zenészek portréműsoraiban kötelező elem, amikor elmesélik, hogyan is volt az ,negyvenhatba' amikor ő a hatodik és a keleti nyolcvankilencedik sarkán lakott. Onnan nem messze volt az Old Cat bar, ahol Sammi Robinson zongorázott, John Doe gitározott és lejárkált a nyolcvanhetedik és a negyedik sarkán lakó füstös hangú LaShaune Richards és utána volt a Young Dog bar, ahol...
Namost amikor ezt egy kilencven éves, de még mindig félistenként gitározó/zongorázó öregember adja elő, akkor azzal nincs semmi baj. A baj akkor van, amikor ezt olyan ember adja elő, aki a múlt héten vette meg a művész besztof lemezét a helyi teszkóban.
Hasonlóan érdekes az, amikor valaki hirtelen Wynotn Marsalisnak képzeli magát. Na nem hangszeresen, mert addig csak nagyon menő trombitások merészkednek, hanem jazz-történetileg. A pasas nemcsak trombitából volt éltanuló a julliard-on (figyelem, ha ezt meghalljuk, biztos a modoros jazz-rajongás. Gyk.: ez a Julliard School of Arts, híres amerikai művésziskola) hanem van neki jazz-történeti sorozata. Ami nagyon jó.
Kevésbé jó, amikor valaki felszínes ismereteivel villogva elmondja az embernek Miles Davis korszakait (akinek magyarázták már el Picasso korszakait sejtheti miről van szó).

Aztán persze nemcsak a témát messziről ugató Jjazz-rajongók vannak. Vannak professzorok. Aki például kívülről tudja a Great American Songbook-ot, aki fel tudja sorolni évjáratonként az összes amerikai kocsma szaxofonosait, aki elmondja, hogy Count Basie big bandjében ki fújt harmadik trombitát ötvenhatban, satöbbi. Ezek ártalmatlan emberek, csak ne kezdjünk velük zenét hallgatni. Vagy ha ebbe a hibába estünk, maradjunk csendben. Kár vérig sérteni egy barátunkat azzal, hogy összetévesztjük mondjuk Dizzy Gillespie-t Art Farmerrel.

Aztán ott van a jazz fájának lombkoronáján a sok, egymástól távol eső zsenge hajtás. Az etno jazz, a latin jazz, a jazzrock, a fjazz funk, az acid jazz és a többi.
Vigyázat, ezekkel könnyen bajban lehet az ember. Vannak ugyanis vadhajtások. Ezek nagyrészt francia zenészek (és néhány skandináv, jól mutatva, hogy hol elég erős a szakszervezet az ingyenélés széleskörű biztosításához). Ezek a felnőtt, keresőképes férfiak a szoctámból vesznek egy olyan szaxofont, amire a zeneakadémia itthon két évet spórol, majd gyermeki örömmel nyomkodják rajta a gombokat. Jean-Pierre közben a nagyfater hegedűjét cincogtatja, Gaston csapkodja a zongorát, Bertrand pedig félálomban kapaszkodik a nagybőgőbe és ahogy a feje fel-le bólogat, az adja a szlájd effektet. közben mindenki nagyon átszellemülten néz és lompos külsejű. Ez az ún. modern európai jazz. De ne ringassuk magunkat abba tévhitbe, hogy csak akkor járunk pórul, ha ilyesmiért rajongó emberrel találkozunk. Ez rögtön fáj, az igaz. De ha valami smooth dologért rajong jazzrajongó barátunk még akkor is lehet baj. A harmadik dettó ugyanolyan Spyro Gyra album végighallgatása bizonyítottan az ízületek bevizesedéséhez, az agyi funkciók lassulásához és kataton elmeállapothoz vezet, pedig az kellemes zene (az én vinyómon is van vagy hat albumuk...).

A jazz rajongók amúgy békés emberek. Ha te nem vagy az akkor semmi baj. Lenéz, nem bánt, talán még udvariasan érdeklődik is az általad kedvelt szubkultúra iránt. Te se bántsd meg őt, szívleld meg a fenti útmutatót vágj értelmes arcot. És ne vegyél neki ajándékba olyan lemezt, amelyet nem kért kifejezetten. És igen, Davistől a Sketches of Spain már megvan neki. Tényleg, hova is tettem...

N.Zoli 2009.05.11. 12:06:02

A HiFi buziknal nincs rosszabb. Lehet nekem nem jo a hallasom, de ezek olyanokat bebeszelnek arrol, hogy mennyire hallatszik a kulonbseg, hogy nem tudom, hogy elhiggyem-e, hogy tenyleg halljak. Peldaul miutan kicserelik a hangfalkabelt azt mondjak, hogy halljak mennyivel jobb, porcelan karikat raknak a hangfal laba ala es attol is jobban szol.

Kivulrol fujjak az osszes gyarto osszes cuccat tipusszamostol es ezekrol beszelnek allandoan. Sajat lemezt hordanak az uzletekbe es csak avval probaljak ki az uj cuccokat, legalabb huszonotszor vasarlas elott, de a legtobbszor elmarad a biznisz. A slusszpoedn pedig az, hogy sokszor ez a szuperszenzitiv hallas pocsek zenei izlessel parosul(pl.:Enya)

Balance Of Power 2009.05.11. 12:07:28

@N.Zoli: High-endesek? Betegek. Egyszer valami olyat olvastam, hogy a 2 millios lemezjatszo a szekreny tetejere rakva szol a legjobban.

Ernoke 2009.05.11. 12:34:44

@Professor Pizka: tökéletes leírás. főleg a félórás zenehallgatás youtube-videókkal stimmel. sokszor voltam szenvedő alany én is, pedig borzasztóan utálom a jazz-t, nincs hozzá fülem, unom, nem értem, idegesít. de "ez csak azért van, mert nem tanultál meg odafigyelni rendesen". aha, jó, én nem jártam zeneművészeti egyetemre, és pengehallásom sincsen, hogy felismerjem a hard bebop-ban, h mikor kezdődik a trombitánál a 37. kör. (meg nem is érdekel, őszintén szólva.)

Detlef · http://www.gazdapiac.com 2009.05.11. 12:59:51

Na akkor egy Ossian rajongó szól hozzátok. :) A kilencvenes években voltam tini, és nagyon közel állt hozzám, akárcsak a Pokolgép. A koncertek hangulata, a számok szövege tökéletesen passzolt az érzelmi és gondolatvilágunkhoz. Jó volt együtt lógni a rokkerekkel és azon filozofálgatni, hogy milyen sz*r a világ, és hogy mennyire nem értenek meg minket, fiatalokat.

Az akkori zenéket időnként most is beteszem (= kazetta. :). Nem igaz, hogy bárki is "elkurvult" volna, én is, meg ők is öregednek, ennyi.

Bene Robi 2009.05.11. 15:19:01

@Detlef: Ismerősöm azzal indokolta Paksi "elkurvulását", hogy elkezdett politizálni.

Balance Of Power 2009.05.11. 15:54:04

@Detlef: Azt se kellene elfelejteni, hogy az a kor elmult es ami akkor hiteles volt, ma mar nem feltetlenul az. Mindig az adott kor tukreben kell vizsgalni a zeneket.
1988-94 kozott kijott 7 Ossian lemez es abban az idoben tenyleg volt mondanivalo, kevesebb zenet ismertunk mi is stb. Viszont (modorosan szolva) olyba tunik, hogy kiallta az ido probajat.
Amiota viszont ujra van Ossian, kijott vagy 12 album, mindegyiken kb. 15 szam, ebbe hallgato-zenesz egyarant belefasul. De hat nyomni kell az ipart, mert csak akkor van turne, ha lemez is van. Es ezert sem szimpi ma mar sokaknak az Ossian - nem emlitve a sok varosi legendat, hogy Paksi hogy politizal, mekkora f@sz, paranoias meg ilyenek. A regi Ossiannal kapcsolatban pedig ajanlom ezt az interjut, mert besirtam rajta :))) nativeprideprod.gportal.hu/gindex.php?pg=24559667

angantyr 2009.05.11. 19:26:21

Uh. Egy-két ponton megdöbbentem, de aztán elintéztem maga(i)mban annyival, hogy ez megint akkora általánosítás, mint ide Telemark. Mercyful Fate kábé össze is foglalta a lényeget.

"A zene miatt tanul valamelyik skandináv nyelven, vagy finnül."
Ennek elég egyszerű és vitathatatlan oka van: a kulturális hagyományokból, történelemből és mitológiából fakadón északon vannak a legjobb zenekarok. Minek belekeverni a nyelvtanulást? Örülni kéne, hogy van valami, ami nyelvtanulásra ösztönöz, akármi is az.
(Személy szerint én a skandináv kultúra és szépirodalom miatt kezdtem el dánul, majd norvégul tanulni, finnül meg már azelőtt gagyogtam, hogy megismertem volna néhány finn zenekart. De hát nem is rólam szól a poszt, Odinnak hála.)

Várom azért persze, hátha lőn majd poszt a modoros latinosról is, valamint újabb keletű irányzatáról, a latin zene és tánc modoros képviselőiről, akik nem átallanak olaszul, spanyolul és portugálul tanulni.

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2009.05.11. 20:03:41

Hát ez most gyenge poszt volt. Sebaj, lesz ez még így se, fel a fejjel!

:-)

Detlef · http://www.gazdapiac.com 2009.05.11. 21:12:33

@Balance Hát valóban elmúlt az a kor. Pedig milyen jó volt. Az 'Éjféli Lány'... Köszi az interjú linket, ez tanulságos volt. Rossz lett volna, ha már akkor tudok ezekről a dolgokról, mindent elrontott volna.

Detlef · http://www.gazdapiac.com 2009.05.11. 21:29:34

@N.Zoli A középtartományban egy kevés tölcséres elszíneződést vélek felfedezni...ki kellene a falban cserélni a vezetékeket sodrottra. Erre gondolsz? :))

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2009.05.12. 06:50:34

@N.Zoli: Minden stimmel, ismertem én is ilyen arcokat :D
Csöves erösítövel hallgattak kurvaszar zenéket, de minduntalan megjegyezték fontoskodó pofával, hogy kurvajól szól. És nézték azt a szar, kommunista kinézetü csöves erösítööt. Attól szarták össze magukat végképp, ha egy olyan erösítöt láttak egy nyugatnémet 399 oldalas magazinban amelynek a borításán csak egyetlen hatalmas volumenszabályozó volt mert a pöröly high end nincsenek gombok.

Balance Of Power 2009.05.12. 10:11:28

@angantyr: A nyelvtanulas jo dolog, de MEGtanulni sose fog. En amondo volnek, hogy eloszor angolul rendesen, ill. a skandinav nyelvekhez nem artana a nemet se - az un. "legjobb" eszaki zenekarok pedig nem anyanyelvukon enekelnek.

IzomTibi · http://tibor.blog.hu 2009.05.12. 10:39:15

tökéletes, meghajlok.

és nagyszerű, hogy megint bebizonyosodott hogy páran milyen kicsinyes kis batkamanók, hogy egyből besértődnek. endikének küldök egy hobbitot karácsonyra, csak hogy megnyugodjon.

saq meg olvasgassa a postaládáját.

angantyr 2009.05.12. 12:55:25

@Balance Of Power: Azt miből gondolod, hogy nem tanul meg? És miért fontos, hogy megtanuljon tökéletesen? Az is elég, ha csak középfokon beszéli. Én magam két olyan embert is ismerek, akik végül egész érthetően kommunikáltak finnül. Persze, eleinte röhögtem én is az okon, hogy Ville Valo meg mittomén, de én megértettem, hogy nem ez a lényeg. Nem véletlenül említettem párhuzamként, hogy vannak olyanok, akik meg a latin zene miatt kezdenek spanyolul tanulni. Na és. Ez nem modoros dolog, ez egyszerű hajtóerő, sokkal erősebb és értelmesebb, mint amikor rákényszerítenek valakire az iskolában egy nyelvet, és úgy tanulja, hogy az adott nemzet kultúrájáról lófaszt sem tud.
Amúgy a két illető beszél angolul. Az meg hülyeség, hogy tanuljon németül az, aki skandináv nyelvek tanulásába veti magát. legfeljebb könnyebb a dolga, ha előtte tanult.
A legjobb északi zenekarok meg valóban nem nagyon énekelnek az anyanyelvükön, bár számok mint kivételek akadnak, és itt megint abszolút nem ez a fontos. A lényeg, hogy skandinávok és finnek.

Balance Of Power 2009.05.12. 14:54:43

@angantyr: Hat nemtom, sztem aki a Finntroll vagy a Koorpiklani miatt kezdi el a nyelvet tanulni, nem biztos, hogy kitarto lesz, elvegre a zenei izles valtozik.
Szoval azert modoros ez, de a nyelvtanulasnal mindenkepp modorosabb a fantasy-rajongo rokker, aki a zene miatt lesz Gyuruk ura-rajongo. Illetve a GYU aztan maga a modorossag.

crna_smrča · http://horvat.blog.hu 2009.05.13. 19:22:59

@angantyr:

egyetértek. annak kéne örülni inkább, hogy végre valami értelmeset csinálnak teljesen maguktól, a saját kedvtelésükre, ahelyett, hogy a szokásos faszságokkal foglalkoznak, amivel a többi ember szokott. :P
a nyelvtanulás tök jó, egy csomó mindent megtanul az ember közben, megismerkedhet egy csomó érdekes emberrel.

bean 2010.01.04. 23:32:11

A zene miatt tanul valamelyik skandináv nyelven, vagy finnül.

Ajaj. Én már gondolkodtam rajta hogy megtanulok svédül az Otyg miatt. :P

Ottlaki Kababám 2010.01.05. 12:47:30

Kompromisszumoktól mentes hardcore-elemekkel tűzdelt dallamos keresztény amerikai tapsmetál. Neveztük így régi zenekarunk stílusát, anno culáger.

Zorita 2010.01.05. 13:06:32

@Ottlaki Kababám: küldjetek már demókazit, megmutatom a helyi jófej lelkésznek, aki néha csúnyán szokott beszélni :D

Ottlaki Kababám 2010.01.05. 13:46:45

@Zzz_: Nem tán a tardai lengyel lelkész? :-)
Sajna hangzóanyag nem maradt fenn, de egyébként semmi keresztyéni könyörület nem volt benne, sima gimnáziumi pánk, á la Puhdys.

R.M.E. 2010.01.07. 22:11:37

én mondjuk metált hallgatok folyton, mégse viselek idétlen cuccokat, azok az emberek kisebbségi komplexussal küzdenek, nekem meg vannak intelligens haverjaim :D

El Topo (Sgt. Elias) 2010.01.08. 22:49:26

@Stinkfist:

Pataki nem metál és nem rock, hanem egy huszadrangú zenebohóc.

Asidotus 2010.01.09. 14:53:34

@El Topo (Sgt. Elias):
Ez azért talán erős. Valóban voltak erősen megkérdőjelezhető, sőt mondjuk ki, elhibázott lépései, de amúgy egy nagyon jó énekes, és nagyon jó dalai voltak.
szerintem ma nagyon sok zenészpalánta odaadná az egyik heréjét is, ha csak tizedakkora karriert befuthatna, mint Pataki Attila.
Te meg egy huszadrangú nethuszár vagy.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.01.09. 15:58:49

@Nűnű:
Mármint ugyanarról a Pataki Attiláról beszélünk? Pataki Attiláról a Dáridóból?:D

Asidotus 2010.01.10. 10:05:49

@El Topo (Sgt. Elias):
Elkövetett egy rossz húzást, igen, ezzel egyet értek, bár énekelni, ott is jól énekelt, az más kérdés, hogy az a zenei közeg nekem is épp úgy hányingert okoz, mint gondolom neked. De legalább előtte volt egy produkciója, amit letett az asztalra, és az alapján nem érdemli meg a szavaidat.
De a neked ő egy az, amit leírtál róla, akkor sajnálom, egy halláskárosult vagy, menj vissza dj-be, az való neked.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.01.10. 11:07:47

@Nűnű:

Nünüke, te még valószínűleg tervben sem voltál, mikor én már Edda koncerten voltam. Például vonattal leutaztam a Lenin Kohászati Művek hengerdéjében tartott bulira.Akkor valóban úgy nézett ki, hogy a Pataata letesz valamit az asztalra, csak azóta elreppent néhány évtized, és átment zenebohócba a csóka, és ezt sajnos nem a szó Eötvös Gábori értelmében használom.
Felhívom továbbá szíves figyelmedet, hogy dj-be nem jár az ember, mivel az a disc jockey röviditése, és az egy ember.
Beletapostam a rajongói lelkedbe, mi?

dokk 2010.01.11. 18:30:53

@Nűnű: "...nem kell nekünk Edda show..."

dokk 2010.01.11. 18:39:49

@El Topo (Sgt. Elias): gondoltam, hogy vágni fogod :)

El Topo (Sgt. Elias) 2010.01.11. 18:41:21

@dokk:

Shimán! Kérdés, hogy Nünü is vágja-e.:)

dokk 2010.01.11. 19:10:34

@El Topo (Sgt. Elias): Nem hiszem, az elsőrangú nethuszároknak annál kifinomultabb* ízlésük van, minthogy ilyet hallgatnának.
*kifinomult = slágerek felé forduló,sablonos, szegényes, szánni való

dokk 2010.01.11. 21:30:09

@El Topo (Sgt. Elias):

Aztán majd Nűnű megírja a modoros slágergyűlölő posztot, amibe majd minket is belinkel. De lehet, hogy modoros Mega Sound System rajongó leszek a posztjában, mert utálom a slágereket.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.01.11. 22:01:53

Máris megyek, és felüvöltöm a színpadra Pataki Attinak, hogy "maradjatok együtt!"

dokk 2010.01.11. 22:15:52

Attis, ne add fel!

El Topo (Sgt. Elias) 2010.01.11. 22:18:37

@dokk: Ő pedig barátkozik velem a színpadról, és rámizzad.

dokk 2010.01.11. 23:02:14

@El Topo (Sgt. Elias): Úgy érted, hogy pacsira nyújtja a kezét a színpadról lefelé, és akkor elindul a kis patak hónaljból, és pont amikor te következel, akkor ér a kisujja végéhez a harmatcsepp, ami Attis pacsizó mozdulatára elrugaszkodik onnan, majd az orrod hegyén landol. Te lelkesülten üdvözlöd a rockert a zaciból, mire a csepp az orrodról a kitáruló szádba pottyan. Ez kb. 3 másodperc, de életre szóló élmény.

Asidotus 2010.01.13. 15:07:28

El Topo (Sgt. Elias) és Dokk!
Na, most megkaptam a pofámra, pedig sosem voltam Edda-rajongó. Annak idején volt daluk, ami tetszett, de Edda koncerten még életemben nem voltam, és nem is terveztem sosem, azóta meg főleg nem. Attól, hogy valaki ott volt egy zenekar első koncertjén, meg megvolt neki még a demó is, attól még talán megadhatná a tiszteletet egy énekesként mindenképpen első osztályú embernek. Ha én is akarnék ilyen amatőr közhellyel élni, akkor jöhetne a ...
Úgy látszik, nem csak a mai fiatalok modorával van gond, hanem a mai öregekével (végül is, El Topo már 1975 előtt is járt Edda koncerten, így nyugodtan vehetem őt az idősek közé).
Ha kíváncsi vagy a zenei ízlésemre, akkor az
asidotus.blogspot.com/
oldalon találsz néhány lemezajánlót, amiket én követtem el (nem a zenéket!), és lesz némi fogalmad arról, mely stílusú muzsikák jönnek be.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.01.13. 22:09:23

@Nűnű:

Az a baj, hogy nem érdekel, milyen a zenei izlésvilágod.
Pataki Attila énekesként SEM elsőosztályú. Pont oda való, ahol jelenleg is tartózkodik, a zenei élet szennycsatornájába.
Egy valóban elsőosztályú művésznek abszolút elnézi az emberfia, ha néha olyan terepre téved, ami nem való neki igazán. Például soha egy rossz szót nem szóltam Pavarottira, Domingora, vagy José Carrerasra a három tenoros haknimókák miatt, pedig az igazán nem az ő kaliberükhöz méltó dolog volt. Csak hát egyébként tényleg akkora óriások, hogy ez a kis marhaság egy dekát sem rontott rajtuk a szememben.
Pataki viszont azóta nem alkotott semmit, hogy megszabadult az eredeti csapattól ami azért akárhogy is nézzük, lassan 27 éve volt.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.01.16. 14:45:26

Egyszer jazz-rajongó ismerős belelkesülve mutogatott nekem valami 10 perces metálnak titulált operát, tudakolva, mit gondolok róla. Mondom, nem rossz, de max. otthon hallgatnám, mert bulikon pattogni szeretek. Gazdagabb lettem egy tapasztalattal: nemcsak saját műfajukban lehet felhúzni őket.

dokk 2010.01.17. 19:28:00

@Nűnű: Aki lemezajánlót "követ el", és "muzsika jön be" neki, az önmagában is megérdemel itt egy posztot.

Asidotus 2010.01.18. 10:10:24

@dokk:
nem-e modoros blogon vagyunk?

dokk 2010.01.18. 11:07:45

@Nűnű: Nem gondoltam, hogy egy ilyen sértett hangvételű komment végén még van kedved viccelődni, ennek ellenére hasonló válaszra számítottam.

Asidotus 2010.01.19. 14:53:28

@dokk:
"- Olyan lemezkritikát ír, amelyekben a következő kifejezések szerepelnek (a teljesség igénye nélkül, ajánlom mindenkinek bármely magyar metal-oldal anyagát): x idő telt el a zenekar legutóbbi, y névre keresztelt albumának megjelenése óta; azok kedvéért, akik... (és itt következik a tudatlanok számára a kiselőadás a zenekar múltjáról); a ... illetőségű zenekar."
Ezek például az én ismertetőimben is szerepelnek, persze, hogy modoros metalos vagyok, mit vártál?
Megsértődni nem szoktam, mert 98%-ban nekem van igazam, és tudom, hogy mindenki másnál okosabb vagyok.

A Tyne folyó déli partja 2010.05.21. 19:48:20

@Mercyful Fate: egyetértek. imádom, mikor olyanok írnak valamiről, akiknek fingjuk nincs róla.

A Tyne folyó déli partja 2010.05.21. 19:52:45

@váj mí: én fiatalabb koromban se öltöztem igazán sose rockernek, max. volt néhány pólóm. na, meg ha most így végigveszem az egykori társaságomat, közelebbi és távolabbiakat is belevéve, elég nagy a szórás, mind kinézet, mind zenei ízlés terén, stb.
pedig rockkocsma volt a közös törzshely...

A Tyne folyó déli partja 2010.05.21. 19:56:22

@Bene Robi: kezdett? már az ítéletnapban is politizál, az meg nem épp mostani....úgy nagyjából mindig is jellemző volt rá...

A Tyne folyó déli partja 2010.05.21. 20:01:02

meg már a Félre az útból-on is...

A Tyne folyó déli partja 2010.05.21. 20:14:28

@HavocS: érdekes, tőlem ezt senki nemkérdezte, pedig én tényleg szeretem. ugyanis, fingjuk nincs, h. létezik... akik tőlem kérdezik, azok kb. annyira vannak képben, h. "akkor Tankcsapdát hallgatsz meg Hooliganst" (egyiket sem, nyilván mert ezeket nyomatták/nyomatják, esetleg rádióban is előfordul.
valamint,utálom mikor a) ha megemlítem valakinek, aki tudja, h. szeretem a rockzenét, h. tetszik mondjuk egy Abba szám, akkor úgy néz rám, mintha a Holdról jönnék, és közli, h. "Dehát ez nem is a te stílusod".
másik változat: közlöm X. zenekarról, zenéről, h. nem szeretem. mire ő: dehát ez a te ízlésed, nem? nem, képzelje el mindenki, vannak irányzatok a rockon, metálon belül is, és nem, nem szereti mindenki kivétel nélkül az összeset, de még csak stíluson belül sem. sőt, még az esetleges kedvenc zenekar összes számát sem..

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.05.23. 10:15:31

@Animacs: én azóta nem is állok neki ilyen zenével kapcsolatos vitáknak, mióta közölték velem, hogy olyan nincs is, hogy dallamos rock. höhö

A Tyne folyó déli partja 2010.05.23. 10:59:31

@vészmadár (pica pica): én is ezért fogalmazok óvatosan, de akkor meg félreértik. mert speciel leginkább heavy metált hallgatok, de mivel arra azt hiszik, h. az valami brutális ordítás, azt szoktam mondni, h. rockot, pedig igazából nem. illetve, azt ritkábban. eh, nem is érdekes. csak akkor lesz kissé zavaró, mikor mint pl. a volt barátom előadja, h. igen, ő is szereti, aztán kiderül, h. kb. azt ismeri, amit a rádióban játszanak, és nem tetszik neki,h. nem érdekel se a Megasztár, se az X.factor. mert ok, lehetünk még jó pár a zenei ízlés különbségek ellenére, de minek kell úgy csinálni, mintha tök otthon lenne benne, mikor nem is?

amúgy régen volt nekem, h. volt évfolyamtársam is mndig azt hitte,h. valami brutálizéket hallgatok (ok,olyan is előfordul), és mikor közöltem vele,h. pl. az István a királyban van elég sok rockos rész, ami a kedvence, azt valahogy nem sorolta közé...

Celtic 2010.08.29. 18:37:50

@dokk: :)))) Ez kesz :) Lehidaltam az agyamba villano keptol :)
süti beállítások módosítása