Szintén zenész - Az elvont zongoratanár

2009/04/11. - írta: Modor Tibi

Triola-triola-tám-ti! Na, ez már alakul, most játsszuk össze mindkét kézzel.

A zenészek között egy igazi csodabogár fajtát szeretnék ma egy kicsit mélyrehatóbban kielemezni; ez pedig a zongoratanár. Nem ismerkedtem meg sokkal közülük eddigi pályafutásom során, de annyi közös vonásuk volt, hogy ezért is bátran vállalom a tipizálással járó pontatlanságok minden kockázatát.

Szerencsétlen tanarakat szokás folyton olyasmivel baszogatni, hogy aki tudja, csinálja, aki nem tudja, tanítja. Ez persze önmagában hülyeség, de az ember gyakran felteszi magának a kérdést, hogy miért került/kényszerült valaki a művészi helyett inkább tanári pályára. Példának okáért a zenetanári pályára.

Megjelenés:

A zongoratanár praktikusan visszafogott öltözködési stílust követ. Elnyűtt, fűzős, barna bőrcipő, szövetnadrág vagy a használattól szarrá koptatott térdű sötétkék farmer, repedezett bőröv, kockás ing és az elmaradhatatlan vidékitanító-zakó.

Ékszerként szintén bőrfetisiszta: rendszerint a csuklójára csavar mindenféle szentendrei kirakodóvásárból zsákmányolt bőrszalagot, amit népiesen öltözködő, kreatív kedvesáltal font karkötőkkel szokott még kombinálni. Nyakában csillagjegyének megfelelő medál, esetenként régi pénzérme.

Szemüveg kötelező: itt is az ezüst fémkeretes a legelterjedtebb, nagy eséllyel lennonosan kerek lencsékkel.

A dús arcszőrzet gyakori: ne lepődjünk meg a pofaszakáll-bajusz kombináción sem.

A zongoratanárt táska nélkül sosem látjuk. Mesterségéből kifolyólag naphosszat járja a várost lusta, ügyetlen kamaszok oktatása céljából, így a számtalan (természetesen fénymásolt) kottát, kottásfüzetet, hangolókulcsot egy bőr, tarisznyaszerű oldaltáskában szokta magával hordozni.

Tanítási módszerei:

A tanítvány kottásfüzetét is ő vezeti: irigylésre méltó violinkulcsokat kanyarít a sorok elejére, csinos hangjegyekkel és előjegyzésekkel.

Ha a nebulónak gondjai akadnának a hangok helyének memorizálásával, akkor játékosan értelmes szavakba próbálja beilleszteni a hangok megnevezését: É-G, G-o-D, F-A, stb. Vendéglátós nyári munkáim során is volt egy, frizurája és karakteres barkója miatt játékosan Elvisnek hívott úriember, ő figyelmeztetett folyton:

-Ó, hogy maga zenész, hát persze. Csak aztán arra figyeljen, nehogy fisz helyett faszt fogjon!

Bár a zongoratanár világnézetét, hitvilágát nem a társadalmilag leginkább elfogadott irányvonalak határozzák meg, a Czerny-ujjgyakorlatokról és a hasonlóképpen gyűlölt etűdökről nem hajlandó lemondani, az órák csaknem fele ezekkel telik.

Ott az a váltás a bal kézzel nem volt jó, ujjrendre vigyázzunk! Még egyszer, egyesről a kettes ujjra, ez az!

A zongoratanár egy élő metronóm, és ezt a tanuló minden szerencsétlen próbálkozásánál a hangszeren ütemes csapkodással demonstrálja is. Blattolni szintén tökéletesen tud: szinte bármilyen darabot képes első olvasatra, élvezhetően lejátszani, még akkor is, ha több van az előjegyzésben, mint vonal.

A klasszikus vonalat pár év után feladja, a hálásabb rockos, jazzes irányba hajlandó lesz elmozdulni a tanítvány unszolására is.

Nem aláz, nem szid, viszont nem is dicsér soha látványosan - legfeljebb egy-egy "ez alakul" vagy egy "na, ez jó lesz" hagyja el szűzi ajkát.

Magánemberként:

Minden, ami "elvont", vonzza. Látogatója (volt) a Tan Kapuja Buddhista Főiskolának, szakértője az asztrológiának, ennek megfelelően könyvespolcán mindig megtalálható az aktuális efemerida, íróasztalán szerteszét heverő szolár képletek.

Barátnői (sokat elfogyasztott) általában a hasonló érdeklődési körű rétegből kerülnek ki: vagy a fent említett intézmény, vagy valamelyik bölcsészettudományi egyetem lelkes hallgatói. Ha nem tanulnak, akkor 1-2 házasságon kívül született gyerekkel rendelkező (édesapjuk valami sámán vagy mester) etnolányok. Vagyis: saru/bőrcipő, meghatározhatatlan szabású zsákruha népies motívumokkal, poncsó, tarisznya. Foglalkozása feltehetően iparművész, fizetéskiegészítésként személyre szabott horoszkópokat gyárt és elemez unatkozó ismerősöknek.

De ne térjünk el a tárgytól: az elvont etnolányokat hamarosan külön posztban fogom analizálgatni, addig pedig várjatok türelemmel! :-)

-Na Tibikém, szüleiddel lebeszéltem: a névnapodra megkapod A tizenhárom könnyű kis zongoradarabot, meg persze A gyermek Mozartot is - egyenesen a Rózsavölgyiből! Remélem, most örülsz!

Címkék: oktatás zene
22 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hoel 2009.04.11. 11:37:13

Tibi, összevethetjük a tapasztalatainkat zongoratanár ügyben. Elöször is: a zongoratanár mindig nő és sosem férfi. Másodszor mindig öreg. Ha nem öreg kora szerint, eleve öregnek született. Mindig egyedülálló, többnyire vénkisasszony. Mindig nagy lakásban él, ide járnak hozzá a tanitványai. A barna fűzős bőrcipő stimmel. Ja és a zongoratanárnőnek furcsa és nyomasztó néni szaga van( por, kölni, fa, könyvek, takaritás hiányosságai).

hoel 2009.04.11. 11:39:38

További tapasztalat: mig a zongoratanár MINDIG nő, a gitártanár MINDIG férfi.

Herrera kapitány 2009.04.11. 11:57:12

Jó post. Viszont az Arany Farmermellény 1. helyezettről mikor írtok már? :D

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.04.11. 12:24:52

@Herrera kapitány: nem mintha országos cimborámat be akarnám mártani, de ezzel Nyelvész Jozsó lóg nekünk már régóta!

Addig is vegyétek teasernek a hosszú várakozási időt :))

Veronka 2009.04.11. 17:15:53

A miénk idős hölgy, de cukorfalat, A gyermek Mozart stimmt.

noirp 2009.04.11. 21:03:44

Úh-ha, mennyi pótolnivalóm lett, pedig csak két napot hagytam ki a modorosból :DD (így jár, akinek bölcsességfoga van; kihagy mindenfélét :P).
Ez a zongoratanáros nagyon fájt, és egy kicsit mintha _rezonálna_az ezotériaposztra is...
Ezek a bőrkarkötők és ujjrendek és szolárképletek, júj. :)))

ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget 2009.04.11. 23:01:17

"...A zongoratanár egy élő metronóm..."
ennyi...
ez a mag, a központ, a reaktor, a rettegés foka...
ha ezen túl'libbensz', akkor már 'csak' a melléütés jáccik... :)))

NRG44 · http://althir.org 2009.04.11. 23:58:25

Ha egyáltalán hallgat modern zenét , az általában IDM szokott lenni :-) de az jó is!

Persze van, aki minden zenát legépzenéz, ami nem akusztikus hangszerből származik, pedig a hangszer is csak gép. XD

quorum 2009.04.12. 11:45:43

"Ha a nebulónak gondjai akadnának a hangok helyének memorizálásával, akkor játékosan értelmes szavakba próbálja beilleszteni a hangok megnevezését"

Nálunk a mondóka dívott. Sosem felejtem el:
Évike Gangos Háza Dombon Fekszik.
Futott Ági, Célhoz Ért.
Gombát Hozott Délre Fözni Ákos.
Álmában Cilike Édesen Gügyögött.

sünibaba · http://dosszie.blog.hu 2009.04.12. 11:50:04

Ha a zongoratanár nő, akkor jellemzően frigid is; hát hogy is szennyezhetné be az ő éteri lelkét olyan alantas dolgokkal, mint egy kiadós szopás. (Ennek okán remekül lehet ugratni, a "hát fúvós hangszeren játszol-e?"-típusú kérdésekkel.)

janomano 2009.04.12. 14:53:45

@dosszie: Köszönöm, hogy ezt megosztottad velünk.

Tibikém, jó a meglátás, de a zonginénik tényleg nők. Mármint az esetek többségében. Egyébként egyetértek Noirpkával és a fogfájás elmúlását kivánom neki.

csüsz! :-)

semota · http://livewithit.blog.hu 2009.04.12. 17:37:05

Tibi, ilyen zongoratanárból egynél több is van, vagy csak a sajátoddal kapcsolatos élményeket osztottad meg velünk?

Sakic19 · http://sakic19.blog.hu 2009.04.12. 22:09:20

Várjuk a modoros húsvéti locsolós posztot, benne a 8 éves kisfiúval, akit kötelező jelleggel felöltöztettek "ünneplőbe", kezébe adták az anyja "kölnijét", majd beültették a fater (súlyosabb esetben nagyfater) verdájába, hogy a "kis barátnéit" meglocsolhassa, hogy azok "nehogy elhervadjanak". Majd a 14 éves srácok, akiknél hihetetlen menő "dézsával" ébreszteni a lányokat, és elmenekülni a majdnem felrobbanó csaj (de azért magában büszke, hogy ilyen korán felkeresték, és érdekelte az osztály kanjait a vizespólós reggeli kinézete), és magában kuncogó anyuka elől. És végül az elegáns 30-40-esekkel, akik kineveznek minden évben egy balekot, aki vezet, míg ők hülyére pálinkázzák magukat a locsolókörúton. Meg a többivel, amit kihagytam, pedig aztán lenne miről beszélni :)

dzsenerésön 2009.04.14. 09:27:09

ez a poszt különösen tetszett, mert nekem a 4 tanáromból 3 férfi volt, és egyre tökéletesen ráillett a leírás.

Az első tanárom egy fiatal nő volt, de akkor még kicsi voltam, szóval csak arra emlékszem ,hogy megszerettette velem a szolfézst és azóta is vágom, és hogy nme jött el velem felvételizni a bartókkonziba, és bőgtem (14 évesen fiúként, amikor elküldtek vissza vidékre azanyámba).

A második egy vakk zongorista volt. Na ő egy külön sztori, de nagyon bírtam, sokat tanultam tőle Magyarországról, meg mindenről, meg a zenéről is.

Aztán volt három magán tanárom, természetesen azok férfiak voltak, és egyikkel együtt jártunk bulizni, az fiatal volt, lőtte folyamatosan a tróüfeákat. Tanuéni rengeteget tanultam tőle a csajozásról, de zenében is.

Azt van-volt kettő akik typiske művészek: feleségek már rég elszaladtak, és csak a zenének élnek. Musikmesse, pat mettheny marcus miller djabe és egyébb jó zenés koncertekekre járnak minden 7végén ha nem zenélnek.

Van egy olyan zenetanár (trombitás), akire tökéletesen illik a fenti leírás beleértve a lenon-szemüveget is.

Jeriko One 2009.04.14. 15:11:18

Az első gimis énektanár volt ilyen totálisan (bár épp egy pár hete láttam meglepve, hogy vmi most felfutott népies-jazzes bandában tolja). Az alterkodásai mondjuk nem nagyon hullottak megfelelő talajra nálunk. Egyszer elmagyarázta, hogy a rap voltaképp népies motívumokból építkezik, stb., lényeg, hogy ők csináltak egy igazi magyar reppet. A mű mondanom sem kell élvezhetetlenül szar volt és nem hasonlított kicsit se arra, amit mi rap-ként szerettünk. Viszont az még rátett egy lapáttal, hogy rendkívül intellektuálisan szellemesnek érezték magukat. Meg, hogy eleve úgy vezette fel a dolgot, hogy: "Nos a rap zen..., illetve a rap muzsik..., szóval a rap..." Meg egyszer említettem, hogy ismerem az emerson, lake & palmer-t (ami amúgy hangsúlyosan modoros zene) és onnantól kezdve el voltam könyvelve rajongónak. Egyébként mentségére legyen mondva, hogy a derekas próbálkozások után feladta és közölte, hogy nem kötelező az órákra bejárni, illetve év végén megfejelte ezt azzal, hogy mindenki ötöst kapott.

acidszarka · http://kigondoltam.blog.hu 2009.04.14. 21:22:03

@hoel: hülyeség, ahova én jártam, több női gitártanár volt mint férfi

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.04.15. 22:02:31

Az én zeneiskolámban női többség volt, bár én ütőztem. Az ütőtanárok 100%-ka férfi volt. 1db. Későbbi zongora magántanárom egy hosszú hajú funk énekes volt és férfi, és óriási arc. De ettől még értek mindent, eszméletlen mennyiségű *.nénis sztorit hallgattam végig, meg a _tücsökhangversenyek alkalmával_ (!) ott kottalapoztak a nénik, meg lehetett őket tekinteni, hogy akkor na ez az.

Annyit tennék hozzá, hogy a fent körülírt típustól nem idegen az, aki a jó idő beköszöntével szinte vöröslő sarokkal és hófehér malac alsólábszárával elsőként jelenik meg rövidnadrágban és bőrszandálban, vagy amint elhangzott, saruban.

A hippi barátnőtípus az, aki később az anyává váláskor visszafordíthatatlan hormonális elváltozást szenved el, gyerekét 11 éves koráig szoptatja, szobatisztasága előtt pedig nem pelenkázza, hanem az ún. "szükséglet kommunikáció" híve, a gyerek jelzi, ha kell neki, és én, az anyja, gecire olvasom mit mond, hiszen egyedülálló mentális kapcsolat van köztünk. Az erről szóló 40 perces dokumentumfilmben a gyerek 3-szor szart be a teveszőr szőnyegre.

Amit én nem értek a zongoratanárokban, hogy milyen idegrendszerre irreverzibilisen ható drog hatására tudják elviselni, ahogy a világ legszebb darabjait 9 éves gyerekek eszméletlen otrombasággal okádják oda a zongorára, napi 8 órában. Én üvöltök az indulattól, ha valaki szarul játszik, nyilván alkalmatlan volnék a feladatra, bár már egy előbbi körben kiesnék, amikor zongorázni kell. Hannibal Lecter ugye a zenekarból kilógó rossz zenészt a filmben egyszerűen csak belakmározta. Ezúton köszönöm neki. Több ilyet!

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.04.15. 22:05:56

Napjaink népszerű jelmondatát még hadd iktassam közbe egy betűvel kiegészítve, asszem nem egy zeneoktató tette szét kezeit tapsolás közepette, egy halk szin-kóóóópa ti-ti-tá után ezt ordítva:

SZÜN!

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.04.15. 23:10:08

@nosferato: te is lelőtted a közelgő folytatást, a macska rúgja meg :-D
A 11 éves korig szoptatás megdöbbentő, és tényleg igaz, lehet, hogy közös ismerősünk volt...
Szükséglet kommunikáció... Madonna.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.04.16. 00:37:21

Én ezt a szoptatást meg a szükséglet kommunikációt a Viasaton a "Különös történetek" című szombati nem gusztusos dokumentum-sorozat "Ősanyák" epizódjában láttam úgy 2-3 éve. Még az ismétlést is megnéztem, mert különös vonzalmam van az olyan műsorokhoz, amik közben nagyon kínosan érzem magam, könnyezek, és olyan hangon sikítok a röhögéssel összekevert kíntól, mint a fogászati fúró.

Aztán eszembe jutott, hogy sípoló SSSSS betűt kellett hallatni, hogy könnyeben tudjak hugyozni - megkérdezném a szüleimet, hogy ezt a szükséglet-kommunikáció jegyében tanították-e be, de nem merem felhozni a témát, mert még a végén az is kiderül, hogy még mindig szoptatnak. Mindketten.

Lord Ickenham 2009.05.30. 22:23:50

Mindig is tudtam, hogy nem vagyok "igazi" zongoratanár...
Nem vagyok ezoterikus gondolkodású, és bőrfetisiszta sem. A szemüveg-bőrcipő-zakó viszont talált (ha nem is ezüst-fémkeretes a szemüveg, nem barna a cipő, és nem béna a zakóm). A kottákkal teli táska bizony telibe talált (ha nem is bőr válltáska).
Viszont a hangjegyes-mondókákról még soha nem is hallottam. (Viszont annál többször mondok ilyen "szin-koópa-ti-ti-tá" mondatokat.)
Talán sokkal inkább illik a leírás az énektanárokra. Na, de nem védekezek: tényleg elég hülyék tudunk lenni, mi zongoratanárok (is). És érdekes módon bármennyire is igyekszem bizonyítani az ellenkezőjét, tényleg elvont fazonnak gondolnak, csak mert zenetanár vagyok...

Donna Anna · http://operahumor.blog.hu/ 2010.10.11. 23:31:51

Rühellem a zongorát, pedig amúgy zenerajongó vagyok, de már a hangja is idegesít, száraz, pattogós szar. A Für Elise-t kínzókamrákban játszatnám vallatási céllal (főleg, hogy minden nyavalyás telefonkapcsolásnál ezt a borzalmat játsszák be).

Hál'istennek sose tanultam, csak énekelni. A modoros énektanár is megérne egy posztot. "Belső mosoly" anyád, amikor épp arról énekelek, hogy megcsalt a dög tenor? Meg "nesötétíts" "énekelj úgy, mint egy gyerek", baszki, már rég túlestem a mutáláson (nőknél is létezik), és eszemben sincs habosssütemény-kislány stílusban cincogni! A kedvencem a "ne hallgass annyi Wagnert!"
süti beállítások módosítása