Olvasói rovat - Modoros Mac User

2009/03/08. - írta: Modor Tibi

Halihó, mi a stájsz, öcsém-facsiga?

Már rég jelentkeztünk, igen, de Jóska és jómagam is bokros teendőink miatt megint lecsúsztunk a Maslow-piramis csúcsáról. Szomorú dolgok ezek, de talán sok-sok év múlva azt mondjuk: megérte!

A mai dolgozat Nadsat olvasónk keze munkáját dicséri. Az almás rétegre már korábban is voltak utalások, ám laikusok lévén - egy ilyen külsős cikk úgy kellett nekünk, mint galambnak a tiszta búza.

Titkos kívánságunk teljesült tehát: a fiatalember az igazi szagértőktől már megszokott nyelvi leleményekkel számol le az Apple-rajongókkal.

Szervusz Tibi! Wie geht's? Mi a vektor Viktor?

Régi olvasója vagyok blogotoknak, egy fontos témát azonban úgy érzem, még nem fedett le szociológiai okfejtésetek, éspediglen a modoros Mac/Apple fogyasztók lelki világát. Ez okból küldöm elbírálásra fennen csatolt dolgozatomat, maníros, mély tisztelettel:

Nadsat



A modoros Mac júzer

Az Apple-termékek iránti rajongást az egyszerű földi halandó nehezen tudja dekódolni, hiszen milyen ember az, aki kisebb banánköztársaságok éves GDP-jének megfelelő összeget képes kiadni olyan szórakoztatóelektronikai gadgetekre, amikre egy összecsócsált almát gravíroztak.

Bizonyos körökben persze megengedhetik maguknak az emberkék, hogy ún. életérzést vásároljanak, jó analógia erre az autóbuzi modorhuszárok hozzáállása bármelyik régi Maseratihoz, amit még kézzel raktak össze, kétpercenként kellett hozzá trélert hívni és az illesztési hézagokba belefért egy csecsemő feje. De kraft, az volt a biturbóban, kéremalásschan!

Az iPhone-ok meg lehet, hogy egy dzsunkán készülnek és a gyári stock fotókon ázsiai munkásnők mosolyognak a kamerába, de azért összeszerelték őket tisztességesen, most már a háromgét is szeretik (fantasztikus medzsik-medzsik! hatgé! webnyolcpontnulla!), meg az almás tapitelefon egy teljes értékű iPod is ugye.

Az almafanok alapvetően két nagy csoportra oszthatók, a normális alfaj azért vesz ilyesmit, mert megteheti. Ezekkel a delikvensekkel nincs semmi baj, szeretik a minőségi termékeket, a Windows parlagi nekik, a Unix alapú okosságok (kivétel persze: Mac OS X) meg túlspilázott geek-mókák. iPoddal lehet, hogy rendelkeznek, de a tapitelefonra általában ők is fújnak. Ha járatnak olyan folyóiratot, - angolul, ofkóz – ami almáspite cuccokkal kapcsolatos, azt is csak az új játékszerek azonosítására, majd amazonos kívánságlistán implementálására használják. A lényeg, hogy nem veszik komolyan magukat.

Problémásabb a másik mutáció, ami számos alcsoportra bontható, közös bennük, hogy pöttyet félreértelmezik a Macintosh/iValami-birtoklás lényegét.

A vastag tárcájú júzer, akinek Mac Pro áll a diófa dolgozóasztalán, nem attól lesz alfahím, hogy a gépe milyen ergonomikus meg alternatív, hanem attól, hogy majd’ 800k-t kiad egy Neumann-gépre, amit kicsit több, mint a fele összegből össze lehetne dobálni. Tehát a puszta dekadens pénzköltés, a „tudom, hogy az Audi is Volkswagen, de leszarom, mert többe fájt” manírja emeli őket piedesztálra.

A normális alfaj jól el van eresztve anyagilag, és tisztában van vele, hogy nem feltétlenül a legdrágább produktum a legjobb, de egy almafelfújt pécé (bocs, Mac != PC) nagyon teszkógazdis azért csak nem lehet. Száz szónak is egy a vége: a normálisak azért vesznek Mac-et, mert tudják: jobb minőség nem található a piacon, ugyanolyan mondjuk igen, de az meg olcsóbb, fúj.

Gond akkor adódik, ha az egyszeri júzer magáévá teszi a terméket (no pun intended), és elkezd ideológiát gyártani köré. Na, ez a másik alfaj.

Az indoktrináció már gyakran fiatal korban kezdetét veszi, az egyik alcsoport először az iPod (nem nano, az proliknak való, a Borat is megmondta) multimédiacentrumokkal ismerkedik meg. E csoport egyedei szinte kivétel nélkül nőneműek, mindig 15 évesek - mondjuk nem feltétlenül a decimális számrendszerben -, Budán laknak és nem gazdagok, de a szüleik/pasijuk/olaszba’ áttelepült testvérük igen. Szeretik az MR2 igényes, modern muzsikáját hallgatni, az iPodjuk merevlemezét is ilyen indie-fossal töltik tele. Ezen felül dülledt szemek, húszkilós testsúly, csíkos zoknik, koktéloktól zépében bebaszás és esetenként savanykás szájszag jellemzi őket. Ha Amerikában élnének, lelkesen pózolnának egy szál iPodban a Suicidegirls nevű alterpicsa szoftpornó-szájton, szerencse (vagy szerencsétlenség?), hogy kis hazánk szülöttei.

Problémásabb az eggyel érettebb kategória, aki már MacBook-ot is konzumál. Ahogy a népi közmondás tartja, aki MacBook-al és iPhone-nal is rendelkezik, az képes mindent megvenni, ami Steve Jobs nedves álmaiban feltűnik az eseményhorizonton (képzavar biturbó!) Rusztikusan fogalmazva, ez az a kategória, amelyik valaha komolyan kimondta/fórumban leírta/félhangosan motyogta a mágikus „think different” karakterstringet. Jellemzően férfiak, munkájuk alulfizetett, informatikához messziről, sok-sok jóindulattal köthető (középiskolai infótanár!, photoshop-mágus!, webdizájner kreatív izé!), de a kőkemény iparban nulla időt töltöttek el. Előfordulhat az is, hogy a kockulás csak hobbiszinten jelentkezik náluk. Bizony, bármilyen hihetetlen, a kockák dicsőséges forradalma idején – valahol félúton a Szilíciumvölgy és az Infopark megalapítása közt – divattá vált az informatika, mint jól fizető szakma. A fent említett kategória képviselői sajnos kivétel nélkül szánalmas pozőrök, akik úgy majmolják a valódi kockákat, ahogy a csendes-óceáni rakománykultuszok hívei a fehér katona bácsikat. Végtelen ciklusban ájuldoznak saját jófejségüktől és egyediségüktől, nyolcvan nettóból is képesek félretenni, inkább nem esznek, csak meg tudják venni az legújabb fehér műanyag bigyót, ami egyben teljes értékű iPod is. A Windows-t következetesen Winfos-nak nevezik, Bill a Nagy Gonosz Kapitalista Dagobert Bácsi, a Linux felhasználókat viszont nem bántják, mert félnek, hogy alulmaradnak a vitában. Márkahűségük ijesztő mértékeket ölt, többek között ennek köszönhető az Apple-szoftverek alulreprezentáltsága a warez-szcénán. Komolyan hiszik, hogy a MacBook képes feltörni az ufók torrent szerverét, mint a Függetlenség napjában.

Az iPhone-ról nincs mit mondanom, ha valaki megvette, és tetszik neki, az megérdemli. Akit nem zavar, hogy semmit sem lát Bluetoothon, az összes csatlakozó a Tejútrendszerben ismeretlen szabványok szerint készült és a killer app egy mozgásérzékelős sörkitöltő baromság, az nem modoros, hanem egyszerűen síkhülye.


-Szevasz Sanyi, látom beszerezted az új 3G-s iPhone-t, jól szuperál?

-Persze Ferikém, teljesen ledöbbentem, annyira csodás a felhasználói interfésze. Már két hete megvan, és még csak egyszer kellett akksit cserélnem benne. Sajnos nem csinálták meg gariban, húzós volt picit, de hiába, a minőséget meg kell fizetni! És te hogy haladsz a fejlesztéssel?

-Nagyszerűen, már leszedtem az SDK-t, be is fizettem a kilencvenkilenc dolcsit, szerintem igazán nem sok a lehetőségért, hogy certifikált iPhone alkalmazásokat fejleszthessek. Programozni sajnos nem nagyon tudok, de az amazonról majd rendelek egy C++ könyvet, ha a sok BME-s meg tudta tanulni, menni fog nekem is.”


Megjegyzés: A fenti sorok írója (lehet, hogy) informatikus (lesz) és izgatottan várja a sok-sok flémet.

263 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

shaft 2009.03.08. 11:25:28

nem rossz, nem rossz

marvlev 2009.03.08. 11:32:13

Bár bevallom, ez az írás annyira nem ütött, rengeteg dolog igaz benne. Az érdekelne, hogy mikor, vagy mitől lett az Apple, AZ Apple? Attól még mert valami minőségi, vagy drágább, nem feltétlen szokott befutni minden rétegben, szerintem.

pblue · http://www.savingprivateblue.net 2009.03.08. 11:49:53

ez azer eleg gyenge lett. a macbuzikat ennel millioszor jobban foldbe lehet dongolni. pl elo se fordul az irasban hogy kognitiv disszonancia redukcio, pedig ez kozponti motivum az egesz problematikaban. meghat amugyis bazmeg, elegcsak egyket mac vs pc forumot olvasgatni, es onnan anyagot gyujteni.

ZZZZZ 2009.03.08. 11:55:24

Ez most szar volt. Ennél sokkal több Mac-es manírt össze lehetne hozni. Ez egy gyönyörű Mac fikkantás, aminek persze van létalapja, csak nem ezen a blogon.

Meg lehetett volna jeleníteni, hogy a Maces geekeknek mire áll fel (fú, rácsatlakoztattam a japcsi konica-minolta digigépemet, és az ájfotó már ismerte is fel, és húzta is át az imidzseket drájverek nélkül). Lehetett volna beszélni a fúdedizájnról, a fájörvájör preferálásáról, arról, hogy a pécések kendácsolnak és barkácsolnak, de mindenféleképpen dzsunka ótvart használnak, és nem érik fel ésszel Steve Jobs termékeinek szuperioritását.

De nem. Ehelyett a levélíró fikkantott egyet. Kettes alá.

nius 2009.03.08. 12:22:32

De jó volna ha az indexen ez a vadállat írna cikkeket. Tetszett.

Nekroteka 2009.03.08. 12:30:22

Nem volt rossz, egyes részei kifejezetten tetszettek, de az iPodos budaiakat azért nem kell így leírni :P

lolperec 2009.03.08. 12:31:18

macre is minden megvan "warezba", csak jó helyen kell keresni..
mondjuk aki mac-et vesz, legyen pénze szoftvert is venni hozzá :)
pl a final cut 2 csak két mac mini ára..
igaz, a "belépő szintű" mac mini meg két PC erőgép ára :D

amúgy a túlárazásnak oka van, a szándék az, hogy leginkább csak tehetős arámi barátaink szerezzék be a számukra standardnak tartott gépeket..
azzal, hogy hulladékot vesznek és utána javítani kell súlyos pénzekért szintén a gazdasági jelenlétüket próbálja javítani..
ha megfigyeled a boltban minden kóser cucc kétszer annyiba kerül, tehát kölcsönösen lehuzzák egymást, nagy pénzek mozognak, megmarad a likviditás..
ilyen eccerűű.. :)

lonicera 2009.03.08. 12:39:24

van egy nanom, modoros-e vagyok?:)

hát ilyen dolgokon is, h most pc vagy mac csak az igazán faszarcúemberek képesek vitatkozni...
ki nem szarja le, h a másik mire és mért költi a pénzét?
gyász:)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2009.03.08. 12:44:53

ismét remek írás. erről az iDiotizmusról már én is leírtam a véleményemet
vastagbor.blog.hu/2008/08/04/idiota_imaszturbalas
amúgy engem az zavar, amikor társaságban/baráti vacsorán felmerül valami és az iPhone tulaj azonnal és kéretlenül jelentkezik hogy ő majd kiguglizza a 'szifonnal' - a tény, hogy a társaságban mindenkinek van internettel rendelkező okostelefonja, nem zavarja őt, és az sem esik le neki, hogy a többiek nem éreznek kényszeres késztetést a telefonjaik villogtatására minden adandó alkalommal.

Jaffar 2009.03.08. 12:48:37

Egyedül az "MR2"-es résszel nem értek egyet, a többi az ok. Az a rádió végre az, aminek egy mai rádiónak kell lennie. Persze nem tökéletes és nem is BBC, de jó úton halad végre. Akinek meg nem teccik :D az ne hallgassa.

[imi] · http://twitter.com/forgoimi 2009.03.08. 12:48:51

ismerek mac júzert akinek bár megvan a lehetősége ingyen beszerezni mindent, valamilyen titokzatos erő hatása alatt állhat mert inkább megveszi nemolcsóé. Az írás nagyon tetszett.

[imi] · http://twitter.com/forgoimi 2009.03.08. 12:54:36

@Rékuc: dettó ez játszódik le nálunk is. De szinte minden alkalommal égés a vége. Valamiért nem tölt vagy éppen fagy a cucc.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2009.03.08. 12:57:56

@[imi]: pontosan, a társalgás megakad, az emberek kényszeredett mosollyal várják, hogy az illető kibénázza-kinyomogassa magát, tökmindegy mit mond a gugli, nem az volt a lényeg, de nem, nem fogja fel...

lárvalányhaj 2009.03.08. 12:59:00

@pblue:

igen, egyértelmű, hogy kognitívdisszonancia-redukció, ezt már én is megfogalmaztam, pont ugyanezekkel a szavakkal.

vagyishát:

megveszi a júzer a macgépet kurva drágáér'. aztán valahogy kínos beismerni azt, hogy "hiába fizettem érte háromszor annyit, ugyanúgy lassú, ugyanúgy kifagy, ugyanúgy mindenféle francos baja van, mint a pécének", inkább elkezd mindenféle ideológiákat kitalálni, hogy a mac valójában sokkal jobb, mint a pc, sőt, a maces felhasználók is felsőbbrendűek, stb.

a "mac-életérzés" kifejezés használói pedig a legrosszabb fajta toolok.

Bereznay András (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net/ 2009.03.08. 13:00:11

Lehet, hogy vannak ilyenek de nekem még nem sikerült találkoznom velük. Én is Macintosht használok, sokkal többre is tartom egy halom jó okkal a PC-nél, de ez az egész magatartás nem tudom hol van. Az egyetlen modorosság amivel talkoztam magyar macintosh használók részéről (ebben a minőségükben) és az engem is zavar amikor „meki”-znek. Az gyönge. A többi amit ez a sajnálom de végtelenül erőltetetett, erőlködő, a sorozat átlag darabjainál mérföldekkel gyöngébb, egyáltalálán nem találó írás tartalmaz, vagy kiizzadmány a szerző részéről, vagy olyan magatartásra mutat ami általában jellemez egyes magyar kompjúter használókat, vagyis nem mac specifikus. Ja, és nagyon rossz szöveg az ami úgy állítja be, mintha a Macintosh drágább lenne a PC-nél. Ha teljesítményt teljesítményhez mérünk, akkor alig tér el, sőt egyes esetekben olcsóbb. Csak annyi igaz, hogy a legolcsóbb PC jóval olcsóbb a legolcsóbb Macintoshnál, de ez tényleg sokkal gyöngébb teljesítményt is jelent, szóval nem valami értelmes összehasonlítás. Évtizedekkel ezelőtt volt igaz, hogy a Macintosh túlárazott volt. Szólottam.

IzomTibi · http://tibor.blog.hu 2009.03.08. 13:00:28

mint szerencsétlen iphone tulaj (shazamról nem tudnék lemondani) azért megemlékeznék arról a kedves yuppieról, akinek jár a macbuk, mer az kell. és aki társaságban asztalra kicsapja a kettő darab iphoneját, egymás mellé (az egyik a céges gyk.), ill a pénztárcáját, amire meg jól láthatóan rácsapja az ezüst pénzcsiptetővel összefogott két darab ötdollárost meg a húszeurost, vagyis a valutát.

nius 2009.03.08. 13:02:46

@Bereznay András: Az általad képviselt "majdénelmagyarázom" típusú mac felhasználó tényleg kimaradt a felsorolásból. Nincs igazad.

zsoci 2009.03.08. 13:05:30

Azért az durva csúsztatás amit a iphone-ról írsz. Rendkívül jó telefonnak használni. Aki úgy köpköd hogy még csak a kezébe se fogta az simát idióta.

nius 2009.03.08. 13:07:38

@Bereznay András: Egy hete még ~ 376 000 forint volt a legolcsóbb macbook. Most nézem, 398 600 forint. Miről van szó?

holex · http://fred-basset.blogspot.com 2009.03.08. 13:08:03

én azt gondolom, hogy a fenti sorok írója egy tökkelütött buzi fasz, ha ilyen baromságokat hord össze, ami itt és most olvasható a modoros publikálásában.

de gratulálok neki, biztosan sokra fogja vinni az életben (reméljük éjjeli szénszállítmány vagonra rakodásával, és nem publicistaként), mert ilyen kaliberű marhaságokat összeírni kevesen képesek.

modoros ma NEM voltam.

2009.03.08. 13:08:03

- És mi volt a legnehezebb, amikor átálltál PC-ről Mac-re?
- Elmondani a szüleimnek, hogy buzi vagyok.

betonszamár 2009.03.08. 13:08:10

Jó bejegyzés, de már rögtön az elejét elolvasva kommentálnom kellett: a "fiatalember" és az "úriember" szavak mindennemű kontextusban történő használata nemhogy modoros, de inkább irritáló. "Az úriember ötmillió forintot zsákmányolt a rablásban" - hát ezért. Bármelyik híradóban előfordulhat, szemrebbenés nélkül nyilatkozik így bármelyik szóvivő. "Fiatalember, mit taszigál itt engem?" - ez meg BKV-n lehetséges.

Hans Lopkowitz 2009.03.08. 13:10:57

Szeretek Mac-en dolgozni. Szeretek minőségi eszközökkel dolgozni és ez nem csak a számítógépre igaz. Mivel megfizetik a munkámat, ezért meg is tehetem, hogy drágább eszközökkel dolgozom. Talán épp ezért ugyanazon idő alatt több munkát is tudok elvégezni.

Évekig dolgoztam vindózos gépeken is. Meg lehet ugyanazt a munkát csinálni ott is, csak körülményesebb. Többet kell foglalkozni a géppel, ezalatt pedig dolgozhatnék is vagy a feleségemmel tölthetnék időt. Hatványozottan igaz ez azóta, amióta több munkatársat is foglalkoztatok. Igaz, felvehetnék egy rendszergazdát, aki folyamatosan kiszolgálna minket, de így már a Mac olcsóbb.

Van olyan szoftver, ami csak Mac-en fut, ezt kiváltani – bár megoldható – körülményes lenne. Aki dolgozott sok és nagy RAW file-okkal, azt tudja miről van szó. Egy fotózáson sokszor 15-20 gigányi RAW is készül és ezeket gyorsan kell feldolgozni.

Bár nem ez az elsődleges, de azért a design is számít. Mivel ilyesmivel foglalkozunk, azért számít, hogy nem egy retek ronda cucc van előttünk, hanem valami szép.

Mindent összevetve a Mac – nálunk – sokkal jobb választás, mint egy összebuherált vindózos hálózat.

nius 2009.03.08. 13:14:22

@A Nép - Te vagy!: Nézd meg mit kapsz ennyiért ami nem alma.

Alexander Hamilton 2009.03.08. 13:17:02

De most tényleg? Nincs jobb téma? Minden héten lehet találni az indexen egy kib*szott posztot valamelyik blogon, amely a PC-Mac szembenállást boncolgatja?
Hát inkább csináltál volna valami értelmeset, hasznosat édes fiam.

Ráadásul ez a poszt még szar is volt.

holex · http://fred-basset.blogspot.com 2009.03.08. 13:17:42

ennyi szemetet, amit itt összeírt a kedves szerző, össze lehet szedni egy pc-sel szemben is, egy linuxos/unixos pofával szemben is, meg össze lehet szedni a mercisekkel szemben is, az audisokkal szemben is, a magánházban lakókkal szemben is, a panelpatkányokkal szemben is, a corában vásárlókkal szemben is, a kék színt kedvelőkkel szemben is... stb, stb, stb, stb... és az unásig sorolhatnám, hogy még mi mindennel szemben.

csak unalmas, értelmetlen, és soha nem lesz rá semmilyen megoldás, mert nem vagyunk egyformák, nem egyformák az igényeink és a vágyaink. bár a tisztelt postíró nyilván ezzel egyáltalán nincs tisztában (tippelek a szellemi érettségére: 12-13 emberi év között lehet), mert akkor bele se kezdett volna ennek a megírásába, hanem mondjuk apríthatott volna fát odakint, annak több haszna és értelme lett volna. (csak, ha a 12-13 értelmi sznívonahoz egy valóban 12-13 éves test is tartozik, akkor javaslatom, hogy inkább legózzon még a szobában, míg fel nem nő.)

modoros ma voltam.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2009.03.08. 13:20:25

@Hans Lopkowitz: ez oké, de a post nem is a grafikusok-fotósok machasználatáról szólt, hanem a plázacicoid egyénekről, akik bedőlnek a legújabb tükröződős logónak és szakmai tudás nélkül basszák ki a százezreket olyan eszközökre, amelyekre valójában semmi szükségük.
Valamint az ezzel járó kibírhatatlan felvágásról.

huhujje 2009.03.08. 13:21:45

márpedig az MR2 fos, de erről már volt szó máskor.

fromdtod 2009.03.08. 13:23:58

Ez olyan, mint amikor régen mindenki a mobiltelefronos köcsögöket cikizte. Most már teljesen normális, ha valaki az utcán telefonál. Idővel hozzászoknak ahhoz is, hogy van iphone. És hogy azzal is lehet telefonálni. És alapvetően egy ideje már olyan uncsi ez a mac-esek szivatása. De majd ezt is megszokjuk. És akkor retro lesz....

rozsef 2009.03.08. 13:25:13

És van a pc-s blogger aki ideologiákat gyárt, hogy ki miért vesz mac-et...

stringfreak 2009.03.08. 13:26:03

Programozó vagyok, pár évet már lehúztam a kőkemény iparban, a telefonom ájfón, a gépem mekbúk. Most akkor melyik kategóriába tartozom?
A szakmai részhez az írónak: ecsém, kilencvenkilenc dollár, szemben egy Microsoft Visual Studio árával. Gondold meg legközelebb, mit írsz! A C++-t tanulhatod, az iPhone SDK Objective-C alapú, és csak olyan idióták exportálják ki az egészet C++-ba, akiknek 1 óránál tovább tart egy másik szintaktikához hozzászokni.

Bereznay András (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net/ 2009.03.08. 13:26:41

@nius:

Bevallom, árról beszélve, nem a hazaira gondoltam. De úgy képzelem arányaiban az otthoniak meg kell, hogy feleljenek a nyugati, esetemben a brit áraknak, vagyis ha rá is tesznek otthon, nem csak a Macintoshra. Vagy ezt nem jól gondolom?

nyomasek_bobo · http://sopron.e-cafe.hu 2009.03.08. 13:26:44

Emberek, "think different!"

Vegyétek már észre, hogy itt elsősorban nem azokról van szó, akik a munka miatt használnak Mac-et. Hanem akik csak azért vesznek i-cuccokat, mert nekik mindenből a drágább kell. A többi aljanép meg hozzájuk akar hasonlítani, ettől lesznek szánalmas.

Egyébként kíváncsi lennék, mi kerül többe: egy félévente "okosított" dzsunka PC, hogy menjen rajta az aktuális program vagy egy Mac?

tusko hopkins 2009.03.08. 13:27:04

@nius: 295k a legolcsobb uj macbook, boltol, maximalis memoriaval.

az iras sajnos nagyon szar, es altalaban nem is igaz, jobban szet kellett volna nezned. Ott vannak a zelotak meg a hadras-fanklub, ezektol lehetett volna anyagot gyujteni :))) (bar zommel az sem modoros). (remelem feltunnek majd zelotak kommentelni, szorakoztato szokott lenni, lehet visszanezek miattuk :)
Ja, es en inkabb win-es ismeroseimtol hallom a "winfos"-osozast, nem mac-es vagy linuxosoktol (sokat ismerek ilyet is), de ez nem reprezentativ minta.

sajnos nem tudsz te semmit. es most nem arra gondolok hogy mennyi a macbook es hogy c++ nyelven nem fog sikerulni iphonera fejleszteni :))) hanem a bejegyzesedre ugy altalaban. leggyengebb anyag a blogon

@R850R: hehe, ez jo (hetero mac user vagyok, de akkor is tetszik :)

de ha mar modorossag, "mekinek" max uj szviccserek mondjak, "regi motorosok" kozott a "maci" (ejtsd mint medve becezve ;) divik :D

Hans Lopkowitz 2009.03.08. 13:29:28

@Rékuc: Mindkét oldalon vannak barmok. Sokan a vindóz mellett azért pártoskodnak, mert olcsóbb. Ha valakinek kevés munkája van, és azt se fizetik meg, annak talán jobb egy olcsóbb cucc. Ráér buherálni, van ideje.

Egyébként irodai komplett rendszerben is jobbnak találom a Mac-et. Persze csak akkor, ha úgy számolunk, hogy mindent meg kell venni: ha egy összebuherált pc-re lopott szoftvereket telepítünk, akkor tényleg olcsóbb. De ha kirabolók egy Apple boltot, akkor az mégolcsóbb – fokozhatnánk.

Bereznay András (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net/ 2009.03.08. 13:30:12

@rozsef:

Ez több mint igaz. Nem föltétlenül modorosság amikor ezt nyomják, de tud borzasztó fárasztó lenni, mert gyakran valótlan és rágalmazás jellegű, és mert egy fajta kisebbrendűségű komplexum szerűséget is mutat. Máskor meg tudatlanságot.

tusko hopkins 2009.03.08. 13:30:31

@holex: jo hogy mondod, bar reg voltam 12 eves, de megyek ki fat apritani mert szukseg van ra.

rockjano 2009.03.08. 13:34:22

@nius:

Lehet hogy gyengül a forint???

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2009.03.08. 13:36:41

@Hans Lopkowitz: bevallom részemről tökmindegy hogy Mac vagy PC. Nekem PC-m van , de két éve nem kellett hozzányúlnom, dorombol az ölemben és végzi a dolgát, nem tudom mi lehetne ennél egyszerűbb. Ennyi erővel Macem is lehetne, szép is de valamiért erre esett a választás és nem érzem szükségét összevissza dicsérni meg más rendszerekhez hasonlítgatni meg ideologizálni hogy miért ilyenem van. Ez Mac és PC oldalról is ugyanolyan szánalmas, fárasztó és bosszantó dolog. Csak mivel az iCuccokat jobban hájpolják, nagyobbat lehet velük villantani és arányaiban nagyobb az idegesítő telefonvillantók száma.

Tib 2009.03.08. 13:39:46

HÁHÁHÁ'!! EZ KURVAJÓÓÓÓ!!

Többszáz géppel, többezer userrel mögöttem (proli, vezér, "szakember") csak annyit írhatok:
- ez pont így igaz, ahogy le van írva, valamint
- alig várom már, hogy a sok hülye elkezdje a blogot teleflame-elni, mert nincs annál nagyobb gyönyörűség, mint amikor a hardverhez síkhülyék előadják, miért LÉTSZÜKSÉGLET hogy Mac-et/iPhone-et használjanak.

Szerintem a mai nap a könnykicsordulós röhögésé lesz.!! :-)) (Orros smiley, tudom, SZERINTETEK modoros ;-)

Nadsat, minden elismerésem, csak így tovább...

ZZZZZ 2009.03.08. 13:40:03

@Rékuc: Az a baj, hogy ezt látják az emberek a Mac-esekről: plázacicák, buzik, felvágós juppie-k a liszt ferenc téri kávézókban. Vannak ilyenek, elismerem. Sőt, olyan is van, hogy múltkor meglátogattam egy haveromat, aki az egyik Macszervízben dolgozik, és gondoltam, megnézem az új alu Macbookot, ami éppen arrafelé heverészett. Benyomtam a start gonbot, kimegyek kávéért, visszaérek, Viszta. Mondom akurva, hát biztos sokat dolgozik a tulajgyerek Windowson. Akkó' restart, és bootkor az OSX-et választottam rendszernek. Mit látok? Szűz OSX, egy darab program se, egy kibaszott pdf se, egy darab júzerdoksi se, egy darab mp3 vagy kép se, semmi se. Tehát: megvette a figura a Macbookot bazidrágán, egyből ment rá a Windows Pista. Kérdezem én is, hogy minek. Macre fussa, de OSX-et használni ciki, vagy mi a fasz van. (Ez az ember nem is Mac-es, hanem Mac hardvert használó Windowsos.)

Szóval vannak ilyen figurák, meg vannak a nemgrafikus, nemfilmezős macfelhasználók (és ők vannak többségben), akik használják a Mac-et, amire akarják, illetve amire nekik kell. Ők bevallottan nem értenek hozzá. Ők csak egy olyan rendszeren akarnak dolgozni, ami nem szól, ha használaton kívüli ikonok vannak az asztalon.

Vegyétek már észre a két csoport közötti különbséget, és ne vegyétek őket egy kalap alá.

Köszi.

Nadsat (törölt) 2009.03.08. 13:40:55

@tusko hopkins: Hol írtam, hogy mennyi a macbook? Amúgy létezik ám Objective C++ módja is az iPhone SDK fordítójának, az lefordítja a C++ kódot is.

rockjano 2009.03.08. 13:42:23

Kb. 91-óta dolgozom Mac-en..az ugye 17 év
Nem rövid idô, az elsôt még rendszerváltás idején dobtuk össze többen rém drága volt. Akkor még grafikai programok nemigen voltak PC-n akkor kezdték átírogatni. Ez a 286-386-os PC-k idôszaka volt.

Volt nekem azóta mindenfajta Mac-em, még klónom is.

Ezen dolgozom ebbôl élek én is meg az egész családom.

Van it melletem már vagy 10 éve egy elég jó erôs PC-is (cserélgetem folyamatossan), talán egy kicsit még gyorsabb is mint a Mac-em. Valamennyire értek hozzá Windows fel tudom telepíteni. Azon is fent van minden program ami kell, tulképp átûlhetnék dolgozni arra is, a széket kéne arréb tolni úgy kb 1 méterrel.

Eszem ágába nem jut ilyet tenni.

Mire kell akkor a PC??? Azokhoz amik ott jobban futnak, némely Web oldal, kitömörítô programok Microsoft Word (macrok nemigen mennek MAc-es Wordel) stb.

Nincs iPhonom (még de lessz majd) nem vagyok Apple ôrûlt, szeretem, néha utálom, persze ez is mindig lassú mint minden számítógép ezzel dolgozom mert ez a legjobb eszköz a munkámhoz.

Akkor é most hová tartozom???

jano

tyberius 2009.03.08. 13:42:30

Ja, és azt ne feledjük el, hogy az Apple-termékek felhasználó mindig befutott, jól fizetett, "magának megengedhető" egyének, míg aki nem szereti a macet, az lúzer, irigy, nörd, vérpistike, ezért nem képes/akarja megérteni, hogy mitől jobb az Apple-kütyü. Persze ezt általában szebben körülírják, de ez a mondanivalójuk lényege.

balazsman 2009.03.08. 13:43:26

ez a blog szánalmas és rendszeresen ellentmondásba keverik önmagával.
amellett most már végképp nem értem, hogy "ki a rossz": nem lehetsz se budai, se MR2-hallgató, de koktél se igyál, meg számítógépet se használj.
Lassan már csak Buddha marad, mint tökéletes, de akkor miért nem vallják be, hogy buddhisták, és ez egy vallási propaganda?

Tib 2009.03.08. 13:46:24

@Hans Lopkowitz: Keressél szakembert, mert ha szerinted olcsóbb a Mac, mint akár a legális Windows-szal vagy pláne Fedorákkal telerakott hivatal, akkor nem vagy normális.

Neked a "Gondolkodj magad" szlogen hiányzik, biztos nem láttál még ROI kalkulációt, annyi pénzed van, de akkor ne osszad itt az észt, hogy milyen költségtakarékos a Mac-es rendszeretek ;-)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2009.03.08. 13:50:09

@ZZZZZ: persze, mert ez a kategória vág fel a legboldogabban a márkával, ezzel sikeresen megteremtve a közutálat és ellenszenv alapjait a bizonytalankodókban :) no meg azokban, akik nem értik, miért kell elszállni azért, mert egy bizonyos márkájú kütyü van a kezünkben. Én is nagyon ragaszkodom 2-3 márkához (Canon tetko befigyel), de szerintem a postban felvázolt kibállhatatlan dicsekvés elleni kikelés jogos.
A szakembereket pedig senki nem bántotta :)

(ui. én is szívesen veszek majd iMacet, mert még egy szgépen sem láttam olyan gyönyörű képű kijelzőt, mint azon - de én is azonnal a vistát pakolnám fel rá. Ebben mi kivetnivaló van? mindenki úgy használja az adott eszközt, ahogy legjobban a kezére áll. Basszus nem szent tárgy, hanem egy eszköz.)

Nadsat (törölt) 2009.03.08. 13:50:52

@Black Flame: ecsém, 99 dollár, szemben egy Symbian SDK árával (0 USD)

I'll be Beck! 2009.03.08. 13:52:23

Igaz is, a múltkor kiakasztott péterfiboripicsáék legújabb paraszkölkevakítos blogja ahol könnyes szemmel megosztják, hogy még csak zongorás diktafonos demó van a félmillás Nord Wave-en kikalimpált újdalból (arra való az!). Beletörődtem, hogy nem Prism Sound cuccon nyomják otthon, de hé! Miért is nem gondoltam rá, hogy vegye elő bori a mekjét azt ott a garázsbend meg a miditech i2?
Jó, az ő közönségüknek a fehér túl steril? Lehet a Nord is csak azért kell, mert a piros jobban ÁLL (ld. eres, VERES, fél méteres)??!! Ez a bori, ez a bori...

ZZZZZ 2009.03.08. 13:54:42

@Rékuc: Akkor mi a szarért iMac? Vegyél egy kurvajó monitort. Az Apple is ugyanazokat a panelokat használja, mint a többi LCD gyártó, érted. Én úgy vélném, hogy Mac-et OSX-ért vesz az ember, dehát tévednem kell. (Én egyértelműen az OSX-ért vettem Macet, ez az elsődleges rendszerem.)

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.03.08. 13:55:25

@balazsman: nem kell felháborodni. Nem értek a PC-Maces szembenálláshoz, bár van egy Shuffle-m. Ja, és még budai is vagyok :-)

Ez egy olvasói levél, amit érdemesnek találtunk a leközlésre, főleg, hogy magunktól nem sokat tudtunk volna hozzátenni.
Javaslom majd a holnapi zenés posztot (basszameg, lelőttem a poént) olvasásra, azon belül is már rengeteg ellentmondást ikszelhetsz be.

nius 2009.03.08. 13:57:04

@ZZZZZ: Én nem az OS X miatt vettem Macet, hanem a Vista miatt. Mert képtelen vagyok megszokni.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2009.03.08. 13:58:16

@ZZZZZ: nemtudom nekem szimpatikus hogy egyben van a monitor meg a gép :) életemben nem volt asztali gépem és borzasztóan zavarna a külön gépházat kerülgetni.
De azért szóljál hogy ki gyárt ugyanolyan hatalmas, szép kontrasztú és tükrös felületű monitort, mint amilyen az iMacé. Egy kis nyálcsorgatásra sose mondok nemet :)

nius 2009.03.08. 13:59:20

@Modor Tibi: Még mindig kurvajónak tartom a vendégblogger írását, javaslom tartós foglalkoztatásra megfogni. A sértődötten kritikus de még csak hasonlóan jót se író mókusokra kár időt vesztegetni.

tyberius 2009.03.08. 13:59:54

Ja, a kedvencem, amikor a windózt 10 éve nem látott mac-userek kezdik fikázni a windózt. Mert az ötpercenként lefagy, meg kéthavonta új hardver kell alá stb...

Ilyet én is tudok: Haver múltkor vett 20k-ért egy Macbookot (asszem G3), megpróbáltuk beállítani rajta, hogy GPRS-internet menjen (lényegében egy COM portos modem, kicsit megbolodítva), két óra után sem sikerült. Viszont közben 3x merevre fagyott a gép.
Igen, tudom, azóta van OSX, meg fejlődés, meg satöbbi. Windows alatt is van. Ma, ha azt akarom, hogy legyen net telefonon keresztül, akkor felrakom a telefonomhoz kapott szoftvert a windózra, elindítom, összekötöm a telefont a géppel, megnyomom hogy "kapcsolódás", és voilá, van net. Hihetetlen, mi?
Az átlag Mac-júzer valszeg még mindig azt gondolja, hogy windózon ehhez 6 különféle drivert kell összevadászni, a kábelt meg bizonyára az alaplapra kell forrasztani. És mennyivel májerebb az, amikor ő csak úgy összedugja a macet a szifonnal, és működnek. Na jó, félmilláért el is várható. Én megoldom ugyanezt 150k-ból, a maradékot meg elsörözöm. Sört, valaki? :)

Sofian 2009.03.08. 14:01:31

Most azon gondolkodom, hogy belinkeljem-e ezt az appleblog-on, de úgy érzem szükségtelen...mindjárt itt lesz onnan mindenki. :D

Aki csak egyet harap az almába és eldobja az is modoros?

Steev 2009.03.08. 14:01:58

"-Szevasz Sanyi, látom beszerezted az új 3G-s iPhone-t, jól szuperál?

-Persze Ferikém, teljesen ledöbbentem, annyira csodás a felhasználói interfésze. Már két hete megvan, és még csak egyszer kellett akksit cserélnem benne. Sajnos nem csinálták meg gariban, húzós volt picit, de hiába, a minőséget meg kell fizetni! És te hogy haladsz a fejlesztéssel?

-Nagyszerűen, már leszedtem az SDK-t, be is fizettem a kilencvenkilenc dolcsit, szerintem igazán nem sok a lehetőségért, hogy certifikált iPhone alkalmazásokat fejleszthessek. Programozni sajnos nem nagyon tudok, de az amazonról majd rendelek egy C++ könyvet, ha a sok BME-s meg tudta tanulni, menni fog nekem is.”"

hat elege gyoker volt aki ezeket a sorokat irta…
1 ha elszall az aksid azt gariban csereleik, ha mashova viszed szevasz gari…
2 nemtom h honnan vette ezt a hulyeseget h c++ban kellene programozni… csak megsugom object-c

amugy meg szerintem az egesz cikk szar… kit erdekel h kinek mennyi penze van es mire kolti azt?
Aki rendesen dolgozni akar a szamitogepevel az vesz egy mac-et aki meg jaccni meg windowst akar frissitenei allandoan annak ott a pc…

Tok hulyeseg belemennni h melyik a jobb, meg ilyenek, mert ez attol fugg h mire akarod hasznalni…

hetvenhet 2009.03.08. 14:02:35

A blog alapján a modorosság olyan, mint a kommunistázás. Senki sincsen bizonságban, attól függően, hogy milyen frusztrációkkal rendelkezik a szerző (csíkos zokni és MR2, korábban Enya volt). Érdekes olvasni, hogy egy bölcsész után egy informatikus kiket utál. + a korral lejjebb jött a célcsoport kora is. De ezeknek változatlanul kb. a fele nem modorosság, hanem egyéni utálat.

leon, a proli 2009.03.08. 14:03:51

bocs, de a killer app a fingós program, a söröst a kezdő nyomik favorizálják csak

Nadsat (törölt) 2009.03.08. 14:04:19

@Steev:
Mondjam lassan? Objective C= szar szintaktika
C++ = portolható iPhonera ÉS jobb szintaktika
Konklúzió?

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.03.08. 14:06:46

@Nadsat: ezúton is köszönjük szépen a posztot, bejöttek a várt flémek ;-) Ne hagyd magad!
Most sajnos lépnem kell modoros focimeccsre, de sok sikert!!

lonicera 2009.03.08. 14:07:49

hehe, a kommenteket olvasva egy South Park epizód jutott eszembe, aminek GYéPé Harc! volt a címe:P

nius 2009.03.08. 14:09:36

@Steev: "Aki rendesen dolgozni akar a szamitogepevel az vesz egy mac-et aki meg jaccni meg windowst akar frissitenei allandoan annak ott a pc…"

Aha. Nem tudom kik sírtak mikor kijött a 10.5.6...
appleblog.blog.hu/2008/12/18/gyilkologeppe_valt_a_10_5_6_update

Hagyjuk már ezeket a hülyeségeket, hogy csak windows alatt kell frissíteni. Persze ha fölraktad azt a jófajta magyarintást ami lehetetlenné teszi a frissítést, akkor nem szóltam. De akkor is, ezek a hülye sztereotípiák... Használod oszt' jóvan.

nius 2009.03.08. 14:10:39

Nadsat for president!

2009.03.08. 14:12:21

A nyolcvannettós Macbookosoknál még mindenképp megemlítendőnek tartom a gyakran hallott passzust, miszernit "nem drága az, mert ha egy magamfajta profi használja, akkor két hónap alatt kitermeli az árát". :)

T1GRIS 2009.03.08. 14:13:37

Ez az írás hogy kerül erre a blogra? Odáig még oké, hogy írója kínosan modoros, süt róla, hogy fogalmazáskézségét igen magasra értékeli, tehát, ha egyfajta önparódiának szánta a megjelentetését, akkor rendben van. De ha nem, akkor ez nem több egy sima PC vs. Mac fikázásnál, azt meg mé' pont ide?

Hogy ontopik legyek (nyilatkozat: rendelkezem pár Apple termékkel, munkára Macet IS és PC-t IS használok, a Windowst Vindóznak ejtem):
ha a Mac-jelenség lélektanáig akartok leásni, akkor nem az a helyes kérdés, hogy ki miért vásárol Apple terméket. A helyes kérdés az, hogy ki miért vásárolt ELŐSZÖR Apple terméket. Onnantól ugyanis már teljesen racionális a dolog, mivel (szubjektív értékítélet következik) az Apple cuccok legfőbb pozitívuma a használatuk során tapasztalt folyamatos elégedettség-érzet. Ez fontosabb és felül is múlja a megvásárláskor kiteljesedő birtoklás-érzetet (ami persze az Apple-nél is, mint a többi, hozzá hasonlóan hype-olt termékeknél, elkerülhetetlenül nyakon van öntve némi önmagasztalással, ne szépítsük, sznobériával.) De az hamar megkopik, viszont a naponta tapasztalt elégedettség megmarad.

Ezért zsákutca a sokak által hiányolt kognitív disszonancia fejtegetése: 1. ha valaki baromi drágán vásárolt valami szart, ma már ezernyi módja van csendben megszabadulni tőle. Ráadásul, mivel esetünkben agyonrajongott és státuszszimbólumnak beállított drága szarról van szó, még könnyű is. Van eBay, van Vatera. Tehát igazán felesleges lenne magunkat győzködni, amikor kis buktával vehetnénk valami jobbat is - ha lenne. 2. ha valaki már birtokol valamilyen Apple terméket, az általában vesz újabbat is (a fentebb kifejtett "jó használni" tapasztalat miatt). Ilyen fokú kognitívdisszonancia-redukcióra viszont kevesen képesek, hogy ha egyszer belefutottak valami drága szarba, akkor újra beleugorjanak - még a legelvetemültebbek is találnának kifogást, hogy most miért próbálnak ki valami mást.
Ha rossz lenne a termék, ha csak a vélt vagy valós dicsfénnyel kellene cserében beérniük, akkor így működne. Csakhogy a termék JÓ, sőt kiváló - ennyi a válasz. (Arra a kérdésre is, amit korábban feltett valaki, hogy mitől lett az Apple AZ Apple.) Ez az, amit a kívülállók, mint a post írója is, képtelenek elgondolni, ezt a kínzó űrt kell kitölteni valamilyen teóriával az Apple-jelenség magyarázatára. Körülbelül, mintha szüzen értekezne hosszú sorokban arról, hogy a szex miért szar, és akik szeretnek dugni, hogyan csapják be magukat.
(Melyik oldalon is jelentkezik akkor a kognitívdisszonancia-redukció...? ;))

Steev 2009.03.08. 14:16:20

megmondalak anykamnak XD

bobbyperu · http://twitter.com/bobbyperublog 2009.03.08. 14:20:17

a cikkíró frusztrációjánál már csak az a látlelet szebb, amellyel ez cikk tökéletesen bemutatja a magyar ember ostobaságát ( = kisszerűség, örök elégedetlenség, irigység, okoskodás, frusztrációból táplált hamis felsőbbrendűség, stb.)

ebből a szempontból remek írás!

szcsongor 2009.03.08. 14:20:39

na csak egy kis adalék az ár/teljesítmény vitához:

új 13"-os Macbook (a legolcsóbb konfig jelenleg)

* Intel Core 2 Duo 2.0GHz
* 2GB DDR3 memória
* 160GB merevlemez1
* NVIDIA GeForce 9400M grafikus rendszer (256 Mb RAM)

* Szállítás:
*
* Ingyenes házhozszállítás
* 398.600 Ft
*

na és akkor itt egy Acer konfig (csak egy példa, lehetne más márka is, de mondjuk az Acernek igen jó az ár/érték aránya):

Acer Aspire 6935G-864G50BN LX.AD90X.164
Bruttó: 324 000,- Ft (forrás: usanotebook.hu)

Intel Core 2 Duo P8600 (1066MHz FSB, 3M cache), 2.4GHz
4096MB (2x2GB), DDR3 memória, mely 4GB-ig bővíthető
500GB S-ATA merevlemez
16" WXGA fullHD 1920 x 1080 felbontás, nagy fényerejű (250-nit), Acer CineCrystal™ TFT LCD 8ms
2X Blu-ray Disc™ olvasó/DVD-Super Multi duplarétegű író
NVIDIA® GeForce® 9600M GT akár 2303 MB TurboCache™ (1024 MB dedikált DDR3 VRAM, akár 1791 MB megosztott rendszermemória*)
stb...

Úgyhogy aki azt mondja, hogy a Mac és a PC egy szinten vannak ár/teljesítmény mutatót tekintve, az nem ezen a bolygón él...

nius 2009.03.08. 14:20:57

@T1GRIS: HM. Te azonosulsz a WC-papíroddal is?

Sofian 2009.03.08. 14:26:23

@bobbyperu: Ez mehetne cukiság blogra is... :D

mászterszpíker 2009.03.08. 14:29:51

@tyberius:

G3-as macbook... na olyan nincs
Amúgy meg légy oly kedves és próbáld már meg összekötni a vackod egy win 95-el és aztán nyomasd a hülyeségeidet ha sikerült.

Nadsat (törölt) 2009.03.08. 14:30:51

Jópofa egyébként, hogy a közhiedelem szerint az informatikusok a funkcionális analfabéták/szövegértelmezési képességük a béka segge alatt, de az itteni becses közönség jelentős hányada képtelen felfogni a postból, hogy nem azzal van probléma, ha valaki Apple cuccokat vesz, hanem azzal, aki megideologizálja. Olyan, mint amikor a jenki "liberal white person - Obama szavazó - arts student" kisír aputól egy hibridtoyotát, de nem azért, hogy spóroljon a benzinnel, hanem hogy tudjon arra onanizálni, mennyire megvédi a környezetet. (Biciklivel esetleg, nade egy autóval?).

mászterszpíker 2009.03.08. 14:31:56

@szcsongor:

nem igazán értem hogy egy 13"-os meg egy 16"-os gépet hogy lehet egy kalap alá venni de szívesen meghallgatlak.

esetleg keresnél egy szintúgy 13"-os notit is aminek hasonló a teljesítménye meg az ára???

ZZZZZ 2009.03.08. 14:32:03

@szcsongor: aki 13"-as bookban gondolkodik, nem fog olcsóbbért 16"-ost venni. I rest my case.

holex · http://fred-basset.blogspot.com 2009.03.08. 14:32:10

@Modor Tibi: mint a hozzászólásokból látod, nem nagyon volt érdemes leközöni, de szerintem ezt Te is tudtad, csak éppen nem volt más a tarsolyban, ezért ezt a szart kellett kirakni most.

világos ez mint a nap: kell a látogatottság, ami új post nélkül: nincs.

nius 2009.03.08. 14:34:02

@holex: Mondá ezt egy KommenTátor kinek postja - nincs.

peace_n_love 2009.03.08. 14:35:00

Ha megteheti az ember, akkor vesz Mac-et is, mert van amire az jó, van amire meg a Windows. Szerintem a Finder egy szar, meg van a Mac OS X-nek is egy csomó nyomorúsága, de teljesen más az egész. Fasznak hasonlítgatni. Én használom mindkettőt, múltkor átültem PC-re Photoshop-olni, teljesen nosztalgikus volt, 10 perc után abbahagytam a drag'n'drop-ot, meg a bal felső sarokba rángatózást, elengedtem az egeret, lehet a windows-al is dolgozni, van előnye annak is. Annyi, hogy a Win sokat pofázik, meg mindig "van vele valami". A Mac-en ilyen nincs. De a Mac-en is VLC-t használok, meg a Win-en is. Nekem az egész szviccsből az jött le, hogy komolyan gondolkodom, hogy az itthoni PC-re rakok egy Llinuxot, nem olyan nagy kunszt ezeket az oprendszereket váltogatni, ami jobban megy, vagy kényelmesebb az valamelyiken,m azt azon kell csinálni...

nite_club · http://niteclub.blog.hu 2009.03.08. 14:35:41

röviden: nadsat egy igazi modoros díszfasz. pont ide való!

Holm Hansen (törölt) 2009.03.08. 14:35:48

Hát, egy MacPro ugyanúgy 600,000 körül van mint egy Sony Vaio. Tehát akinek van ennyi pénze, nem mindegy, hogy mit vesz?
Ezen a blogon mindkettő a "modoros" kategóriába esne. (Tényleg, miért nem kulákozunk le minden Mac-est? Tessék beszolgáltatni a drága gépeket és elosztjuk a turkálóból vett PC-sek között.)

Hans Lopkowitz 2009.03.08. 14:36:11

@Tib: Igazad van: tudsz egy rendszergazdát ingyen? Emellett kellene egy 5 useres Office 100 dollárért, számlával, legálisan...

Bereznay András (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net/ 2009.03.08. 14:37:06

@Modor Tibi:

Bocs, ciki (modoros?) flame-nek bélyegezni, hogy vannak akik - nem indokolatlanul - kifejezik a nemtetszésüket egy humortalan és nem valóságos modorosságot ál-kifigurázó poszttal szemben. Félek, válunk. Sajnálom, mert sok jó poént láttam eddig ezen a blogon. Ez az írás nem modorsságot leplez le, hanem kínosan erőlködve próbál hibát találni. Tárgyilagosan nézve, baromi gyönge. Hidd el tudnék röhögni Macintosh használó rovására, ha jó lenne. Fölteszem más is. Az utolsó megjegyzésed a poszt szintjén. Ne hagyd magad így lezülleni!

ZZZZZ 2009.03.08. 14:41:10

Mondjuk a valódi Maces modoros bejegyzés elkészítéséhez nem ártana mélyebbet meríteni. Ehhez az kell, hogy a levélíró ne csak plázákban lásson apple terméket. Ezt a levelet egyértelműen nem neki kellett volna megírnia.

nite_club · http://niteclub.blog.hu 2009.03.08. 14:41:23

@Nadsat: ilyen hozzászólásokkal is nehéz lesz most már szögletre menteni azt a szart, amit írtál...

Sofian 2009.03.08. 14:45:18

Boldogok a funkcionális analfabéták, mert övék a mennyek almafája....

T1GRIS 2009.03.08. 14:46:50

@nius: Természetesen. Ha találtam egyet, ami bejött, akkor amíg lehet kapni, és a minősége nem változik, igyekszem azt venni. Elég meglepő és illogikus, igaz? :)
Szóval, amennyiben Nálad ezt takarja az "azonosulás" mint fogalom, akkor igen, de azért zárójelben javasolnék egy értelmező szótárt átpörgetésre.

T1GRIS 2009.03.08. 14:48:03

OFF:
@Nadsat: Mi van, a "szavazó" már nem ment angolul? :DD
ON.

dzsefi 2009.03.08. 14:48:19

Tibi, szerintem maradjatok a saját kútfőből érkező írásoknál, ez nagyon gyenge lett: Macesek között sokkal több támadási felület van annál, amit az író felsorolt, így viszont a post nem több szimpla fikázásnál. Az irónia, a szatirikus hangvétel, amiért a blogot szeretem/szeretjük, hol marad?
A tartalommal nem vitatkoznék, még rámsütnék a fanboy jelzőt, pedig távol áll tőlem az ilyesmi. Bár van egy macbookom, sőt ipodot is használok, de talán nem ez az ember elsődleges mércéje. Az eddigi postokban mindig a _modorosság_ mint képmutató, visszatetsző viselkedés szerepelt. Az viszont, hogy x vagy y márkájú terméket veszel, egyáltalán nem modoros, egyszerűen ízlés, igények és pénzbeli keret dolga.

Nadsat (törölt) 2009.03.08. 14:48:22

@Sofian:
Igazat szóltál, kollega! Megyek is, eladom a kocsim, veszek egy hibrid Lexust, bekúrom a MacBookom az anyósülésre és meg sem állok a legközelebbi Starbucks kávéházig.

szcsongor 2009.03.08. 14:49:41

@mászterszpíker:
Baszki ennyire értetlen hogy lehet valaki???? Tegyek akkor be egy összehasonlítást a 16"-os acer és a 15-17"-os macbookokról? Utóbbiak, megsúgom, 600-750.000 szép magyar forintba kerülnek jelenleg....
És ha megnézed, még mindig csak max. egy szinten vannak teljesítményileg.
Meg ne magyarázd, hogy jobban megéri duplaáron a macet megvenni, hacsak nem a munka miatt muszáj azt használni.
Ha neked meg mindenáron a 13" a lényeg, tehát se a 10"-os netbook kategória, se a legkisebb 15,4" nem jó, akkor győztél... sajnos nem tudok róla, hogy pont 13"-os kijelzővel létezne laptop/notebook/netbook...

naponta 3x 2009.03.08. 14:59:28

@Rékuc: "hanem a plázacicoid egyénekről, akik bedőlnek a legújabb tükröződős logónak és szakmai tudás nélkül basszák ki a százezreket olyan eszközökre, amelyekre valójában semmi szükségük."

Most akkor kezdjünk el vitatkozni, hogy mi a f@sznak költenek pénzt emberek Audi TT coupe-ra, Volvo-ra, vagy Mercedes-re? Az nem fáj, pedig a VW is elvisz mindenhova? Csak a félhülye Mac user fáj? Én Mac user vagyok 17 éve, ismerem a Windozt is mindenestől, és nem látok okot erre a vitára. Unatkoztok, vagy elgurult a gyógyszer?

horiginal · http://zavarock.blog.hu/ 2009.03.08. 15:00:48

Nekem is van egy sziPhonom. Tisztában vagyok vele h miért kaksi. De tud valaki jobb telefont (hasonló kategória, tehát érintőset) mondani? Ami itthon is elérhető és elérhető az ára.

ui: Google Android mobil kapható lesz itthon, értelmes mobilban tuti olyanom lesz.

ZZZZZ 2009.03.08. 15:04:01

@szcsongor: miért fáj neked, ha valaki hajlandó kifizetni egy helyes summát csak azért, hogy ne kelljen Windowst használnia? (Mert sokszor kábé erről van szó.)

sorenam 2009.03.08. 15:05:27

ÉN CSAK ANNYIT FŰZNÉK HOZZÁ, RÉSZBEN IGAZAD VAN.
DE VANNAK OLYAN MUNKAKÖRÖK AHOL A MAC OSX STABILITÁSA ÉS FELHASZNÁLÓBARÁT KEZELÉSE ÉRTELMETLENNÉ TESZI, TETTE NÁLAM A MINENKORI PC-S, WINDOWSOS SZERENCSÉTLENKEDÉST ÉS SZENVEDÉST.

IGENIS VAN ABBAN VALAMI, HOGY AKI ELKEZD MEKEN DOLGOZNI AZ NEM AKAR UTÁNA PCT LÁTNI.

sorenam 2009.03.08. 15:09:40

SZERINTEM A MACESEK NAGY TÖBBSÉGE UGYANUGY ANYÁZIK, MERT A HARDVER AMI AZ ALMÁS BURKOLAT ALATT KETYEG DUPLÁJÁBA KERUL MINT KÉNE...

DE HA MAJD MUTATSZ NEKEM EGY WINDOWST AMIBEN KIS ABLAKBAN MAC OSX ÉS AZ OSXEN BELÜL VALAMI UNIX FUT TELJESEN ZÖKKENŐMENTESEN (MERTHÁT NÉHA SZUKSÉG VAN A PÁRHUZAMOS MUNKÁHOZ) AKKOR MEGEMELEM A KALAPOM ÉS LEFEKSZEM A MICROSOFTNAK...

szcsongor 2009.03.08. 15:10:06

@horiginal:
hm, én is az Androidos mobilok eljövetelét várom :) (eldöntöttem, hogy csak akkor cserélem le a 3,5 éves 6230i-met, ha egy fasza, nem csillagászati áron kapható Androidos mobilra tudok váltani. rem. nem kell még 3,5 évet kibekkelnem a nokiával addig :))

sorenam 2009.03.08. 15:10:20

DE UGY TUNIK ERRE MÉG VÁRHATUNK.

nius 2009.03.08. 15:12:58

@T1GRIS: Nem a vásárlási igyekezeted az azonosulás, hanem hogy bősz elvakultsággal védelmezed bálványodat. Mintha csak nagybetűs tenmagad lennél.

"Csakhogy a termék JÓ, sőt kiváló - ennyi a válasz. (Arra a kérdésre is, amit korábban feltett valaki, hogy mitől lett az Apple AZ Apple.)"

- érted, AZ Apple.

Száni. :p

ZZZZZ 2009.03.08. 15:13:43

@sorenam: szállj már le a shiftről, fátter, elcseszed az amúgy sem fényes renoménkat. :D

Eki 2009.03.08. 15:15:44

"indie-fossal" --> ez jó :D viszont tényleg több támadási felületet ki lehetett volna használni az írásban, meg több iróniát bele...

Eki 2009.03.08. 15:16:06

"indie-fossal" --> ez jó :D viszont tényleg több támadási felületet ki lehetett volna használni az írásban, meg több iróniát bele...

Eki 2009.03.08. 15:16:13

"indie-fossal" --> ez jó :D viszont tényleg több támadási felületet ki lehetett volna használni az írásban, meg több iróniát bele...

gepsonka 2009.03.08. 15:17:07

Szerinted az emberek miert vesznek draga autokat?

gepsonka 2009.03.08. 15:17:16

Szerinted az emberek miert vesznek draga autokat?

AZso · http://www.azso.hu 2009.03.08. 15:17:43

A fenti sorok írója egy barom.

szcsongor 2009.03.08. 15:20:03

@ZZZZZ:
nem fáj, inkább szánom ez ilyen embereket.... itt nem azokról beszélek, akiknek a munkához kell az osx, hanem azokról akik csak azért veszik duplájért a macet mert az trendi és jól néz ki a hóna alatt az almás cucc, meg különben is a vindóz az gáz (holott, valszeg ahhoz a 3-4 feladathoz, ami kell neki a gépen, a win is tökéletes lenne)
De igazad van, mindenki arra költi a pénzét, amire akarja, én igazából egy korábbi hozzászólásra reagáltam, amiben az állt, hogy egy azonos teljesítményű mac és egy pc kb ugyanannyiba kerül. Hát ez az, ami kurvára nem igaz (legalábbis Magyarországon, nemtom az USAban mennyibe fáj jelenleg egy Macbook).

breQ 2009.03.08. 15:21:13

Apple fanok kozul az a par, aki szerint a Mac nem dragabb a PC-nel (tekintsunk el tole, hogy az almak is szutyokpc-k mostanaban, csak jobb PR-ral), azok valami nagyon hatasos tudatmodositot szednek. Osszessegeben gyengebb hardvert adnak el nekik, masszivan magasabb aron, amit allitolag a jobb dizajn es az OSX indokol. Namost, en nem vagyok semmilyen OS-fanboy, hasznalok linuxot is, windowst is, osx-et is. Boho 20as eveimben nagyon elveztem a linux butykolest, mai napig linux/unix taperolassal keresem a kenyerem, de kezdek kenyelmesedni. A windows logikaja teljesen tavol all tolem, nem szeretem ahogy mukodik, ez van, nem tudok vele mit csinalni. A linux logikus szamomra, merem allitani, hogy ertek hozza, de ha desktoprol van szo, nincs mar turelmem masszirozni hogy kenyelmes, hasznalhato stb legyen. Nekem a kozeput pl az OSX, ami bar a maga modjan rendkivul korlatolt, es nem engedi magat nagyon idomitani, megis szamomra pl elfogadhato mertekben otvozi a UNIX vilagot az eyecandyvel es a felhasznalobaratsaggal. Nem nagyon lehet varialni, de a maga korlatai kzot egyszeruen csak mukodik.

Namost, epp a napokban keresek en is uj laptopot magamnak, es a macbook is benne van a lehetseges variaciok listajaban, de pl az a ara (bar meg tudnam fizetni) miatt mar nemet mondok ra. Legalabbis ujat biztos nem fogok venni. Mert epeszu ember ennyivel tobbet nem ad ki egy ugyanolyan kategoriaju gepert. Ehhez a realitaserzeknek nagyon durva modon kell eltorzulnia, hogy az ember jo ar/ertek aranyunak tudjon nevezni egy macet.

Szoktak felhozni peldakent, hogy PC-hez meg mittommennyiert kell szoftvert venned, hat a szomoru igazsag hogy a machez is. Uj laptop araban a Vista msotansag ugyanugy bennevan, mint a MAceben az OSX. Az, hogy van az OSxben ajtunsz meg ajwork meg ajlopikula, nem valtoztat azon, hogy ha dolgozni akarsz vele, ugyanugy mindent meg kell arra is venned. Ha meg warezolsz (igen, a macesek is szoktak, nem is gyengen), akkor tokmindegy,

feltételes reflex 2009.03.08. 15:22:32

hehehe :-)

Nem tudom, én normális júzernek számítok-e, de szvsz kimaradt az alfaj jellemzéséből az, amikor valaki anyagilag egyáltalán nincs annyira eleresztve, ergo azért is vesz Mac-et, mert nem engedheti meg magának, hogy a pénzét, idejét, energiáját, stb. szar MUNKAESZKÖZre verje el...:-)
Én ezért veszek Mac-et. Inkább kiböjtöltem mindegyiket (eddig ez a harmadik), és sok-sok hálával gondolok a szegény kis agyonstrapált darabokra, amik még félholtan is dolgoztak nekem.

[imi] · http://twitter.com/forgoimi 2009.03.08. 15:22:41

@horiginal: az 5800-s nokiát azért vettem mert nagyjából mindent elérek ami a neten van. majdnem szifont vettem mert tetszik de azzal nagyjából csak a felét értem volna el. de a bejegyzés nem erről szól.

the k0zi · http://k0zi.blogspot.com 2009.03.08. 15:22:50

Szerintem fölösleges vitatkozni melyik a jobb és melyik a rosszabb. Mac ugyanolyan alkatrészekből készül mint a PC, csak meg kell fizetni a designt.

Az meg hogy Windows vagy OS X már tényleg hitvallás kérdése, árban mindkettő ugyanott van :)

breQ 2009.03.08. 15:24:54

K0zi, jol szolsz. :)

_iMaginer_ 2009.03.08. 15:27:12

A sznobizmust a nagy szoftvercégek kezdték azzal, hogy a Photoshoptól kezdve a jobb 3D-s, zeneszerkesztő és videovágó progikat mind Macre fejlesztették először, mert az volt a árban és megbízhatóságban a legjobb. Baromi drága volt kezdetben, de jobb nem volt.
Én azóta használok macet, amióta a COCOM listáról lekerült (erre a listára ki emléxik?), párhuzamosan DOSos, majd windowsos gépekkel, de hatékonyságban mindíg a Mac vezetett.
Ezt a postot nem értem, miért érzik emberek, hogy azért kell valakit utálni mert többre tart egy jó gépet, amin jó oprendszer fut, ha kicsit drágább is, minthogy buherálna valamit állandóan. Én pl. a TV-t, a gázkazánt, a házimozi erősítőt is csak használom.
Én hova tartozom? Bunkó sznob vagyok?

nius 2009.03.08. 15:30:33

@_iMaginer_: Ha classic Mac OS-en kezdted akkor nem. Akkor nyomdász vagy. :)

feltételes reflex 2009.03.08. 15:30:55

@tyberius:

ezek tipikus kisebbrendűségi komplexusos dumák, amik ráadásul nem fedik a valóságot.

Én sem vagyok egy krőzus, csak annak a híve, hogy aki vékonypénzű, az nem engedheti meg magának a vacakot. Inkább kevesebbet, de minőségit. Eddig ezt mindid igazolva láttam. Ha nem munkaeszközről lenne szó, akkor is Mac-et vennék, egyszerűen mert engem nem az szórakoztat, hogy folyton szereljek valamit a gépen.

breQ 2009.03.08. 15:31:44

Ja, megbizhatosag es minoseg temakorben azert az objektivitas kedveert egyuk hozza, hogy a feher macbook joval nagyobb aranyban doglik, mint barmilyen azonos arkategoriaju laptop, es nem lattam mas laptopot aminek gyakorlatilag ugy repedt/tort/porlott el a csuklotamasz resze, mint a farostlemez. Szoval a hullambadog kategoria legalja, premium aron.

feltételes reflex 2009.03.08. 15:37:09

@_iMaginer_:

igen-igen, az a drágajó COCOM lista :) Az ArchiCAD-et is Mac-re fejlesztették először, ki is kellett utazniuk emiatt Ámerikába :-)

T1GRIS 2009.03.08. 15:37:11

@nius: Félre tetszett érteni. Igyekszem lecsupaszítani a mondandómat, hogy másodszorra boldogulj vele:

Az indexen ezzel az ajánlóval kattintható a post:
"Az egyszeri júzer magáévá teszi a terméket, és elkezd ideológiát gyártani köré." (Meglehet, ez az egyetlen dolog a post kapcsán, amely miatt nem Nadsat érdemli a virtuális köpést, hanem Modor Tibi - kérem, csak az vegye magára, akinek inge.)

Na, ez a mondat az, ami butaság. A Mac kontra PC vitákban jellemzően épp az utóbbi tábora az, amelyik a Macvásárlás köré ideológiát épít. Megértem őket, hiszen mivel ők maguk nem használják, nem értik, miért fizet valaki többet olyasmiért, amire - szerintük - más, olcsóbb termék is épp oly megfelelő. Ezt a kínzó dilemmát hivatottak feloldani a témában gazdagon sorjázó elméletek.
A valóság ezzel szemben az, hogy az egyszeri júzer magáévá teszi a terméket, majd elkezdi HASZNÁLNI. És mivel ebben folyamatosan örömét leli, neki többé semmi szüksége ideológiákra. Tetszikérteni? Ezért írtam, hogy helyesebb úgy feltenni a kérdést, hogy ELŐSZÖR miért veszi meg valaki az Apple terméket.

A "bősz elvakultsággal védelmezés" szintén olyasmi, amit általában a másik tábor soraiban szoktam felfedezni. De ha leírod, hogy konkrétan melyik mondatomból áradt szerinted ilyen üzenet, arra természetesen igyekszem majd válaszolni - még az is lehet, hogy igazad van,és már én sem veszem észre, ha éppen bősz elvakultsággal védelmezek valamit.

A nagybetűs "AZ Apple" kapcsán megint csak nem velem vitatkozol, hanem marvlevvel (ld. a kommentek elején), ő kérdezte ezt és fogalmazta így, én meg igyekeztem válaszolni.

Egyéb kérdés?

ZZZZZ 2009.03.08. 15:37:15

@szcsongor: miért szánod? az almamajmokkal ne foglalkozzunk, mert kisebbségben vannak.

A Mac és PC ár meg tényleg közelíthet egymáshoz, ha mondjuk hp-ben gondolkodsz és valami erőverőbb masinában (Mac Pro szintjén).

szcsongor 2009.03.08. 15:37:44

@_iMaginer_:
hát épp erről volt eddig szó, hogy NEM KICSIT drágább a mac, hanem sokkal drágább...
De mindegy is, ha valakinek megéri annyiért az almás, akkor legyen boldog vele.
De azt azért már el lehetne már felejteni, hogy windowsos PC = buhera. A WinXP SP2 előtti időkig lehet, hogy az volt (a win miatt, nem a hardver miatt), de sztem ma már semmivel se több macera a PC.

Klu · http://kluiphone.blog.hu 2009.03.08. 15:37:48

MINDEN laptop/netboot/notebook/desktop MINDEN szériában van szar. Azért mer már láttál valamit tönkre menni, attól még nem az összes xar. Használok unixot, windowst, os-xt (nem feltétlen ebben a sorrendben), ezt meg már hagyjuk is...

the k0zi · http://k0zi.blogspot.com 2009.03.08. 15:42:15

13"-os Macbookokkal azonos árkategóriában kapsz kicsivel jobb teljesítményű HP gépet (pl HP Pavilion DV3Z, sajnos hazánkban ilyet nem árulnak). Igaz AMD platformos, de az is tökéletes :)

feltételes reflex: az nem kisebbségi komplexus, hogy valaki azt mondja ugyanolyan teljesítményt lehet venni olcsóbban. Macben tényleg a marketinget és a designt fizeted meg keményen. Egyébként érdemes összehasonlítani a Dell XPS One-t az iMac-ekkel. Azok is egyedi designosak mégis kicsit olcsóbbak :)

RustySpoon (törölt) 2009.03.08. 15:42:40

A cikk írója egy irígy kis fütyi.. Valószínűleg ez a cikk "szakmai karrierje" csúcsát jelenti.

nius 2009.03.08. 15:44:08

@T1GRIS: Nem értem, elmagyaráznád még egyszer?
(Igazából nem kell. Üdülési csekket telefonon ajánlgatóknak szoktam ezt mondani három perc után.)

szcsongor 2009.03.08. 15:46:28

@ZZZZZ:
Azt ne hidd, hogy a HP minőségibb cucc, mint pl az Acer. Nem vagyok egyik márkja reklámembere se, de ma már alig van különbség az egyes laptopmárkák minősége között, tényleg csak a beléjükpakolt hardver teljesítménye számít. És amelyik laptopot fentebb felhoztam példaként, az igencsak erőverő (Macbook pro szintjén van).

A szánalmam csak abban merül ki, hogy vannak emberek, akik egy bizonyos márkáért képesek akár dupla árat is fizetni, hiába lenne azonos tudású, de más márkájú feleannyiért.... és ez elég szomorú. Persze ez már nem csak Mac szindróma, itt jöhetnek autómárkák, mosópor, ruha stb....

nius 2009.03.08. 15:49:18

@szcsongor: Na de az mégiscsak aloméniom!

Nadsat (törölt) 2009.03.08. 15:49:42

@szcsongor: Nagyjából igazad van, mondjuk némelyik Acert elég gányoltan rakták össze (nyikorog, stb.), de azért respect a meglátásaidnak!

breQ 2009.03.08. 15:50:50

Mondjuk a laptop szerintem tovabbra is: Dell, IBM/Lenovo (T-szeria csakis..), Toshiba (Tecra). Amire nem mernek 3 ev garanciat adni, azt inkabb nem veszem meg.

Tib 2009.03.08. 15:53:55

@Hans Lopkowitz: Igazad van: tudsz egy rendszergazdát ingyen? Emellett kellene egy 5 useres Office 100 dollárért, számlával, legálisan...

Még jó, hogy megértetted. ROI = Return of Investment. Nem az ócsóság a lényeg, baszki, hanem hogy mindennel, hardver + szoftver + betanítás + support IS olcsóbb a Mac-nél a Windowsos vagy Linux-os megoldás.

Mellesleg Linuxos szervernél meg a Windowsos szervernél kisebb a ROI ráadásul.

De mivel neked olyan kurva sok pénzed van, megengedheted magadnak azt, hogy hülye is maradj hozzá.

Mellesleg én felügyeltem egy 25 gépes Mac hálót is, mindenféle őskori romoktól az akkor legújabb gépekig, és bízván állíthatom, ha nem csak tökörészel azokon a gépeken, hanem van fent pl. egy QuarkXpress meg 30 addon meg Photoshop meg 40 plugin - igen, mind legálisan, licenszekkel - szóval akkor nem olyan stabil ám az a Mac, mint ahogy gondolod.

Egy átlagusert rákapatni a Mac-re meg egyenesen lehetetlen. A Mac nagyon csicsás, de kurva kényelmetlen ám.

Csak mellesleg: én azt hiszem 88-89 környékén már kétgombos egeret használtam a PC-n, az Apple tábornak meg kétezer környékén még ez volt az újdonság, sőt, 2005 ig MINDEN Apple gépet egygombossal szállítottak (en.wikipedia.org/wiki/Mouse_(computing))

"From the first Macintosh until late 2005 Apple shipped every computer with a single-button mouse, whereas most other platforms used multi-button mice. Apple and its advocates promoted single-button mice as more user-friendly, and portrayed multi-button mice as confusing for novice users."

Jaja, kurva nehéz ám megtanulni a két gombot kezelni!! Inkább belerohad a bal kezed az állandó billentyűzetbuzerálásba.

Ja és a Mac használókat minősíti, ha két gomb már túl bonyolult nekik... 5 éves gyerekek simán elhasználják a háromgombost, bizony!

Tessék ezen elgondolkodni!

T1GRIS 2009.03.08. 15:55:13

De tényleg nem értem, tulajdonképpen miért is vitatkozunk a PC-kről, Macekről, és miért pont itt. :) Mindkettő jó, amire jó, veszi, aki veszi - egy dolog nem jó: ez a post.
Egyetlen kérdésre sehogyan sem találtam választ, hogy mi támasztja alá a postban a machasználók általános modorosságát. ("Régi olvasója vagyok blogotoknak, egy fontos témát azonban úgy érzem, még nem fedett le szociológiai okfejtésetek, éspediglen a modoros Mac/Apple fogyasztók lelki világát. Ez okból küldöm elbírálásra fennen csatolt dolgozatomat, maníros, mély tisztelettel:") - bleeee...
Sajnos azt kell gondoljam, a "modoros" jelző kizárólag egy célból került bele a címbe, hogy szegény Nadsat értetlenségét valahogy le lehessen közölni a blogban ezen az álmos vasárnap délutánon, amikor annyira semmi nem történik a külvilágban, hogy még én is itt farigcsálom el az időmet tökértelemetlen és csak mérsékelten szórakoztató vitákban.
Vagy valaki rá tudna mutatni, miből ismerhetjük meg a macesek modorosságát?

feltételes reflex 2009.03.08. 15:56:11

@teh k0zi:

Bocsáss meg, de én évekig dolgoztam Windowssal is, (anno az egyetlen értékelhető az NT volt), így nem nagyon tud senki meggyőzni arról, hogy ugyanolyan teljesítményt vennék meg olcsóbban. A design alapvetően nem érdekel -nem furcsa, hogy eddig csak PC-sektől hallottam a dizájn emlegetését?:)) - , az már csak hab a tortán, hogy még jól is esik ránézni a gépre. Ami viszont kifejezetten praktikus, hogy a mostani gépemből egyetlen egy darab zsinór lóg ki, és ezzel vége van a gyűlölt, porfogó kábelrengetegnek is. Itthon dolgozom, nekem ez nem mindegy. Na, ilyen pontokon esetleg van értelme életérzést emlegetni, bár nekem nemigen vannak életérzéseim :))))

breQ 2009.03.08. 15:56:30

Mondjuk en nem ismerek olyan macest aki nem szidja az egygombos egeret :D

Nadsat (törölt) 2009.03.08. 15:59:00

@T1GRIS: Abból ismerhetjük meg, hogy - egy kollegám szavaival élve - azt hiszik, az Apple termék valami csodálatos, különleges manna, amit apró kis manók raknak össze énekelve, mint a Charlie és a csokigyárban. Aki egyszerűen azért használja, mert ki tudja fizetni - tehát nem nyócvannettós felhasználó - az nem modoros, hanem az Apple márkát preferálja. Ennyi.

feltételes reflex 2009.03.08. 15:59:38

@breQ:

arról nem is beszélve, hogy bármikor lehet kétgombos egeret is csatlakoztatni :)))

breQ 2009.03.08. 16:00:59

Szerencsere, kulonben zsilettet kene osztogatni a gepek melle :)

Herrera kapitány 2009.03.08. 16:01:25

Senki nem olvasta el, vagy érti hogy miről szól a post? Én sehol nem látom benne, hogy le lenne szarozva bármi is. Tippre pont az a réteg hőbörög, aki jogosan van leoltva a cikkben. GG.

feltételes reflex 2009.03.08. 16:01:47

@Nadsat:

Ezzel azért vitatkoznék, lásd fennebb. Amit állítasz, az olyan, mintha pénzzel ki lehetne vásárolni a modorosság gyanúsját :D

breQ 2009.03.08. 16:04:31

Szerintem modoros alatt az apple-t mint eleterzest, eletfelfogast, vallast hirdeto juzereket erti a post iro. Mondjuk ezt a tipust ensem szeretem, ugyanugy mint mas OS-ek megszallottjait, ok valahogy hijan vannak az objeitivitasnak.

Nadsat (törölt) 2009.03.08. 16:04:41

@feltételes reflex: Majdnem touché:D Akkor kicsit pontosítok: lehet valaki kőgazdag is, ha ideologiát köt egy termékcsaládhoz (lehet az Mac, Win, Ubuntu) az bizony modoros.

lárvalányhaj 2009.03.08. 16:05:12

@feltételes reflex:

milyen típusú munkát végzel?
én is otthon dolgozom, és pc-vel csapatom emberemlékezet óta... amióta xp-m van, semmi probléma nem volt. még csak újra sem kellett telepíteni. és nem használok semmi extra konfigurációt. (mondjuk az is igaz, hogy ilyen irodaiszoftver-szintű cuccok kellenek az otthoni munkámhoz.)

Astronomy Domine 2009.03.08. 16:06:07

" amit kicsit több, mint a fele összegből össze lehetne dobálni. "

Okos gyerek vagy te is.

lárvalányhaj 2009.03.08. 16:08:50

@Nadsat:

nálunk is volt egy mekbuzi gyerek a kollégiumban, osztotta is az igét minden adandó alkalommal :P

breQ 2009.03.08. 16:08:52

Astronomy Domine: Sajnos most, amikor az euro szepen megy felfele, es a mac importorok valami erdekes perverzio menten euroban fizetnek, mitobb az apple szerint 1eur == 1usd, sajnos az allitas nem teljesen alaptalan.

leon, a proli 2009.03.08. 16:12:19

én egyszer a macboltban láttam egy érdekes párt, fiatal yuppie-k, trendi csávó meg trendi csaja, mindketten iPhone-nal, közben éppen egy 24-es iMac-et néznek, majd meg is veszik rögtön a lánynak, aki megkérdezi az egyik eladót, "Windows van rajta? Én azt szoktam meg."

T1GRIS 2009.03.08. 16:13:16

@Nadsat: "Aki egyszerűen azért használja, mert ki tudja fizetni - tehát nem nyócvannettós felhasználó - az nem modoros, hanem az Apple márkát preferálja."

Hú, ez egyre gázabb lesz. Én eddig azt hittem, pont a fordítottjával van a bajod, azzal, aki nem azért veszi az Apple terméket, mert jobb, hanem azért, mert drágább és felhajtott sznobéria övezi.
Inkább nem kérdezek többet.

ZZZZZ 2009.03.08. 16:13:59

@szcsongor: Azt fogadd el, tesó, hogy az OSX-ért fizet a Mekes. Ha az almás gépeken is Windows lenne vagy linux, senki sem vásárolná őket, csak a ma már sokszor citált plázaréteg, nekik meg mindegy.

breQ 2009.03.08. 16:15:53

Igy igaz, en is csak azert vettem fontolora a macbookot, mert a szutyokPC-men csak docogve megy az OSX. :) [meg akkor is, ha ~ketszer masszivabb teljesitmenyt ad mint barmelyik 600k alatti mac, 160ezerbol]

ZZZZZ 2009.03.08. 16:17:08

@breQ: Jelentkeznék. Én szeretem.

windermere · http://hitvedelem.blog.hu/ 2009.03.08. 16:17:30

@lolperec:
Azért ez beszarás, hogy van, aki már az Apple vs PC vita ürügyén is képes zsidózni...
Más is az eszedbe jut néha?

breQ 2009.03.08. 16:17:55

*** Elnezest, iMac hivok kedveert hozzatennem azt a disclaimert, hogy valo igaz, ennyiert nincs benne LCD, de cserebe nem is kell glossy kepernyot bamulnom.

the k0zi · http://k0zi.blogspot.com 2009.03.08. 16:22:27

feltételes reflex: ugyanazokat az alkatrészeket megveheted olcsóbban. Az OS X kb40000Ft, ez ugyanaz az ár, amit ma egy Windowsért is ki kell adni. Bizony a hw-en nagyon sok a design meg elit életérzés felár. Azt meg ne próbáld velem elhitetni, hogy az Intel CPU jobb egy Mac-ben, mint egy PC-ben. Igen, az 1 db zsinór az, ami design és ergonómia, de nekem nem éri meg azt a felárat :)

Hozzáteszem ennek hátránya is van, ha az én gépemben tönkremegy egy hw (ami a Macben és PC-ben is ugyanakkora valószínűséggel következik be), akkor kiszerelem a rossz hw-t és kicseréltetem, míg Mac esetében az egész gép mehet a szervízbe (vagy garanciavesztés).

stellaz1 2009.03.08. 16:22:35

Remélem lehet majd osx-et telepíteni bármely pc-re és akkor megszűnimk ez a hülyegyerek vita :)

Kúrcsány Ferenc 2009.03.08. 16:24:34

Macbuzik = Jehova Tanúi.

Apropó, a Steve Jobs MacWorld Expo keynote-jaira való faszverés kimaradt az induló írásból.

Aropa · www.finnisztan.blogspot.com 2009.03.08. 16:25:09

Megint egy fölösleges és végletesen együgyű kategorizálás.

Nem igazán értem, mi a probléma. Vistát is használok, xp-t is, de az otthoni asztali gépem Mac.

Azért Mac, mert megelégeltem egy évtizednyi szopást/barkácsolást a pc-vel. Működik? igen. Ha dizájnos is, annak külön örülök.

iPhone, ilyesmi nem kell. Gazdag sem vagyok, geek sem. Akkor én melyik kategória vagyok, tessékmondani?

Ez a gyenge poszt olyan időket idéz, amikor még sikk volt a mobiltelefont fikázni. Te vagy a leggyengébb láncszem, hagyd el a szigetet most! :)

Nadsat (törölt) 2009.03.08. 16:25:53

@T1GRIS: Megpróbálom egy analógiával elmagyarázni. Vannak az autók ugye, azon belül is mondjuk a Lexus. Peti sikeres ember, jól keres, szeretne megbízható, kényelmes autó vásárolni, ezért elmegy az autószalonba és kápéért vesz egy IS250-est. Feri szintén sikeres ember, jól el van eresztve, de valami perverz okból azt hiszi, reklámoznia kell, hogy milyen környezettudatos, ezért kápéért vásárol egy hibrid Lexus terepjárót (16 literes fogyasztással), vegetáriánus lesz és greenpeace-es csajokat dug. Sanyinak tetszik a Lexus, de a fizetéséből csak Suzukira futná. Vesz egy alapfelszereltségűt hitelre, mutogatja a "béna proli" fiatos haveroknak, egy év múlva pedig a banki végrehajtó elviszi az autót. Peti nem modoros, Sanyi és Feri igen. Világos?

nius 2009.03.08. 16:28:04

@Aropa: Te switcher vagy. Ez a kategória is kimaradt, pedig gurulva lehet röhögni ezeken a sztorikon: switch.beszeljukmac.com/

Hrzrasn (törölt) 2009.03.08. 16:29:49

"Akit nem zavar, hogy semmit sem lát Bluetoothon"

Tökéletesen megy a MacBook Pro-mmal, és a BMWm gyári kihangosítójával is. Könnyen lehet, hogy többet nem is tudna, de azt leszarom, nem érint. Amire nekem kell, azt tudja.

"az összes csatlakozó a Tejútrendszerben ismeretlen szabványok szerint készült"

Van rajta 1 db jack csati, meg a dock connector, kifújt. A dock connector azonos az összes iPod-on és az összes iPhone-on is. *Nekem* nem kell évente új töltôt vennem. Milyen szabványt is követnek pl a Nokia csatlakozói?

"és a killer app egy mozgásérzékelős sörkitöltő baromság, az nem modoros, hanem"

Fingom nincs, mi az a sörkitöltô baromság, én telefonálok meg netezek vele.

"egyszerűen síkhülye."

Aki meg nem bírja feldolgozni, hogy mások nem ugyanolyan cuccokat használnak, mint ô, az meg segghülye.

Hrzrasn (törölt) 2009.03.08. 16:31:57

@Nadsat: "Feri szintén sikeres ember, jól el van eresztve, de valami perverz okból azt hiszi, reklámoznia kell, hogy milyen környezettudatos, ezért kápéért vásárol egy hibrid Lexus terepjárót (16 literes fogyasztással), vegetáriánus lesz és greenpeace-es csajokat dug."

Miért fáj az neked, ha ô így érzi jól magát?
Szabad ország, mindenki azzal hülyíti magát, amivel akarja.

stellaz1 2009.03.08. 16:33:02

Ezt a pc-és barkácsolást nem is értem. Nekem egy laptopom van évek óta, de valahogy én én barkácsolom... lehet ez valami apróbetüs rész volt?

Az iphone tényleg nem rossz, bár nekem nincsen rá igényem, de aki használja a képességeit, az nem hiszem, hogy vehetne jobbat.

Egyszer próbáltam egy macbokot, de elég ratyinak tűnt, meg a hardver is eléggé szét volt hullva, meg hallottam grafikust is akitől arra a kérdésre, hogy jó e ez a cucc éles káromkodásba kezdett :)

Monjuk az az aluminium air modell kurva jól néz ki, ha kb 10%-al lenne drágább mint egy alap pc akkor lehet azt választanám új gép vásárlásakor.

breQ 2009.03.08. 16:33:19

Lehet, hogy jok a grinpiszes csajok, kitudja. Nem volt meg dolgom olyannal :)

nius 2009.03.08. 16:35:41

@breQ: Fűvel fával... Aztán befigyel a gomba is...

Nadsat (törölt) 2009.03.08. 16:35:55

@Hrzrasn: Még jó, hogy a Macbook-al megy, be is baszna, ha ahhoz se csatlakozna. A többi - konkurens - telefonnal viszont nem ilyen barátságos ám! A csatlakozókról: tessék mondani, iPhone-hoz lehet normálisan csatlakoztatni third party fülhallgatót? Ugye hogy nem?

breQ 2009.03.08. 16:36:47

Ez a sony-ericssonomra is igaz.

Nadsat (törölt) 2009.03.08. 16:38:40

@Hrzrasn: Miért fáj az neked, ha megjegyzem, hogy valaki hülyíti magát? Szabad ország, mindenki azt kritizál, amit akar.

Hrzrasn (törölt) 2009.03.08. 16:39:04

@Nadsat: "A többi - konkurens - telefonnal viszont nem ilyen barátságos ám!"

Miért akarnám összekötni az iPhone-t egy másik telefonnal? Ezt nem értem.

"A csatlakozókról: tessék mondani, iPhone-hoz lehet normálisan csatlakoztatni third party fülhallgatót? Ugye hogy nem?"

Miért ne lehetne? Honnan veszed ezt a hülyeséget?
(Most is egy Bose OnEar lóg rajta, mezei 3.5es jack csatival, mert az Apple alap fülese max telefonálásra jó.)

Hrzrasn (törölt) 2009.03.08. 16:42:27

@Nadsat: "Miért fáj az neked, ha megjegyzem, hogy valaki hülyíti magát?"

Nekem csak az fáj, hogy rosszindulatú baromságokat terjeszesz olyan cuccokról, amikrôl fingod nincs, mert neked sosem volt - illetve olyan dolgokba pofázol bele, amikhez semmi közöd.

Te viszont a jelek szerint meglehetôsen nehezen tudod feldolgozni, hogy neked nem jutott alma. Pech.

Nadsat (törölt) 2009.03.08. 16:44:28

@Hrzrasn: Adapterrel csatlakoztatva, gondolom.

Hrzrasn (törölt) 2009.03.08. 16:52:15

@Nadsat: Semmiféle adapter nincsen rajta, értsd már meg. Te tényleg ennyire fogyatékos vagy?

img19.imageshack.us/img19/2179/picture142q.jpg

stellaz1 2009.03.08. 16:53:18

@Hrzrasn: bocs, nem védeni akarom a post írót, de a te érvelésed az olyam, mint amikor a ribanc azt mondja, hogy őt nem azért ribancozzák, mert pénzért csinálja férfiak százával, hanem azért mert irigyek az ő kurva sok pénzére.

A yuppe termékek szerintem eleve tök cikik. Már csak azért sem vennék drága mobilt vagy pc-ét (vagy nespressot, stb), hogy ne nézzenek egy olyan sík hülyének aki azért melózik ezerrel, hogy ilyen imázsnöveló faszságokat vegyen csak azért, mert az egyénisége túl szürke és sekélyes és ezzel ő is tisztában van

Ebben totál egyetértek a posttal

Hans Lopkowitz 2009.03.08. 16:56:06

@Tib:

Kb. 90-től dolgoztam pc-n, akkor, mikor agy Mac ára pont egy lakás árával volt egyenlő. Nem is volt kérdés, maradt a pc. Elég sokszor kellett berhelni, barkácsolni, de igazad van: működött.

Első Mac-em egy G3-as beige gép volt, olyan 2000 környékén, még a régi OS8-cal. Kb. egy délután alatt tanultam meg mindazt, ami kellett hozzá. Azóta megnövekedtek a munkáim mennyisége is, nemcsak egyedül vagyok. 8 országban dolgozunk, én többnyire ingázok egy-két ország között. Csak Mac-ünk van, kb. három évet futtatunk egy gépet. Persze a bővítéseket nem az Apple-től rendeltük, de nekünk nem éri meg vállalni a rizikót a vindózra való áttérésre. Sokba kerülne egyetlen gixer is, egy átlagos prospektus nyomtatási költsége 10 millió forint... de vannak 20 felettiek is.

Persze mi sem költünk eszetlenül. A válság minket is megérintett: nekünk is források után kellett néznünk. Olyan kiadásokat csökkentettünk, amiért nem kapunk semmit, ilyenak az adók, járulékok. Ez az igazán kidobott pénz...

nite_club · http://niteclub.blog.hu 2009.03.08. 16:56:26

@Nadsat: az első iphone-hoz kellett. a 3g-hez nem kell. hogy mersz ilyen felületes tudással bármilyen véleményt alkotni? nem vall túl fényes elmére...

Nadsat (törölt) 2009.03.08. 17:00:50

@nite_club: Átlag okostelefon: 2,5 mm-es jack. iPhone: 3,5 mm-es jack, a 2G-s ráadásul még a legtöbb 3,5 mm-est sem támogatta.

Hrzrasn (törölt) 2009.03.08. 17:01:23

@feltételes reflex: "Az ArchiCAD-et is Mac-re fejlesztették először, ki is kellett utazniuk emiatt Ámerikába"

Nem kellett. Egy pincében folyt a meló, a gépeket pedig alkatrészenként csempészték be.

stellaz1 2009.03.08. 17:01:49

@nite_club: de azért minimum trendi nem? Egy átlag notebook 100-150 k, egy mac mennyi? netbook meg már 70-90 körül is van.

Erre nem válasz, hogy apple kisseb, nagyobb, vagy erősebb a többszörös áron! Otthoni felhasználásra kurvára ugyanazt tudja mint bármelyik pc, csak esetleg jobb a design (bár azért ebben ma már nem egyértelmá a helyzet) és valakinek jobban bejön az oprendszere.

Ennyi

nite_club · http://niteclub.blog.hu 2009.03.08. 17:02:51

@Nadsat: ja, szarok az okostelefonok. a hangjuk is szar, nem csak a hozzá kapható fülhallgatók.

Nadsat (törölt) 2009.03.08. 17:04:17

@nite_club: A Nokia gyári fülese fos, ezt elismerem.

Hans Lopkowitz 2009.03.08. 17:05:56

@Nadsat: Egyszer volt nokiám, kommunikátor, hála a Magasságosnak sikerült megszabadulni tőle...

nite_club · http://niteclub.blog.hu 2009.03.08. 17:08:01

@stellaz1: nem. nem ugyanazt tudja. önmagában az osx, és az ilife is nagyságrendekkel jobb bármelyik hulladék microsoftos terméknél. a vas meg olyan, amilyen. a pc-s használható vasaktól +- 20% távolságban van.

appleblog.blog.hu/2009/03/05/az_imac_elhuzott_a_piactol

dzsefi 2009.03.08. 17:10:19

@Nadsat: most komolyan azon problémázol, hogy az iphone a minden zenelejátszóban, számítógépben elterjedt 3,5-es jacket használja és nem a kicsinyített verziót? Ne röhögtess már, pont te írtad felül hogy az iphone-csatlakozó "a Tejútrendszerben ismeretlen szabványok szerint készült". Melyik neked az ismeretlenebb, az általánosan elterjedt 3,5 vagy a subminiature, egyéb okostelefonokhoz való 2,5?

Ilyen szarvashibák után elég nehéz nem az érv nélküli fikázást belelátni a hozzászólásaidba, hitvallástól és ízléstől függetlenül.

stellaz1 2009.03.08. 17:13:40

@nite_club: na az a gáz, hogy ezt ennyire átéléssel mondod, de igazából nem mondtál semmit, hogy mi ez a nagy különbség.

Pl:
Jobban megy rajta a net? (nekem jól megy) Kevesebbet fagy? (nekem sose fagy) Kényelmesebb? (bármi személyre szabható) Jobb a vas? (pc bele van, ugyanott is készül mint a tobbi pc), Gyorsabban kezeli a szövegszerkesztőt? (én sajnos még a pc teljesítményét sem tudom "túlgépelni")

nite_club · http://niteclub.blog.hu 2009.03.08. 17:18:33

@stellaz1: dehogynem mondtam, csak nem érted. nehéz úgy vitázni, hogy nem ismered, amivel vitázol. nekem az irodában dellek vannak, a laposom is dell, de itthon csak mac van. néhány direkt pc-re fejlesztett szoftver kivételével a mac nagyságrendekkel használhatóbb az átlagembernek.

stellaz1 2009.03.08. 17:27:28

@nite_club: ok, én vagyok a hülye vevő, te vagy az okos eladó. Mondjál légyszi pár érvet, hogy miért váltsak az általam nem igazán ismert macre jó sok pénzétz, a jól megszokott, gyakrolatilag komolyabb hibák nélkül üzemelő pc-ről.

Komolyan kérem, hogy írde ezt le nekem, mert tényéleg nem vágom mire az a fanclub.

Tib 2009.03.08. 17:28:28

@nite_club:
Hejj, megjött a megmondóember! :-))

Igen, tudjuk, kurva könnyű EGY cégnek a SAJÁT hardverére fejleszteni.

A Microsoft az összes hulladék régi 16 bites taiwani shit alaplapon is elfutogatott, és ezt az örökséget vitte tovább, túlélte a 32 bites oprendszerre váltást (igen, nem a vállalati felhasználók miatt volt a WIn95, hanem a sok hulladék-alaplapos mezei felhasználó miatt), párhuzamos ágon megcsinálta az NT 4-et, ami olyan stabil volt szervernek és kliensnek is, mint a Netware szerverek, amin jószerivel csak saját applikációk futottak.

És megjött a WIn2000 az USB-vel meg PnP-vel, az XP pedig talán az egyik legstabilabb dolog a világon.

Hol versenyzik ezzel az egész, szarvárból gyémántpalotát küldetéssel az Apple?

(Mellesleg az Apple Basic Microsoft termék volt ;-P)

Szóval majd ha az én gépemen a hack/crack nélküli, originál OSX ugyanazt a stabilitást mutatja, akkor lehet ilyeneket mondani, hogy az OSX milyen király. :-)

Az Apple-nak egy dolga volt: stílusa, meg pár jó ötlete. Ezt nem akarom elvitatni tőlük. De azért sok ötletet nyúltak le másoktól ők is...

Szóval
1. nem ciki az Apple, az egy célhardver, ennyi. Nem ciki az OSX sem, gyakorlatilag szinte beágyazott oprendszer kategóriában fejlesztik. Szép csicsás, akinek kell az eyecandy, ám legyen. Ez mind nem ciki.

2. Applet preferálni nem ciki. Van aki ezt szereti, az ő baja. Mindenki ragaszkodik bizonyos márkákhoz, ha jól-rosszul elboldogul vele. Én is ezt csinálom, 85% konzervatív hozzáállás, mellette 15% keresés az újabb, jobb dolgok között.

3. Az hogy az Apple a király, minden más szar, olyan mértékű primitív kijelentés, ami csak egy dolgot árul el: az az ember, aki ezt mondja, nem lát tovább az ikonokon túl.

Az, hogy az OSX király, a Windows vagy a Linux szar, ismét nevetséges. Írjál egy bármilyen kernel level drivert, aztán majd megbeszéljük, melyik oprendszeren esett a legjobban ;-) Nekem volt szerencsém mindhármon, jó mulatást ...

"a vas meg olyan, amilyen. a pc-s használható vasaktól +- 20% távolságban van."

El vagy te tévedve... Notebookban talán, asztali gépben irtózatos nagy különbség van.

De sebaj. Idővel az Apple csak elkezdi követni a szabványokat, és talán elmúlik ez az Apple mánia. Mert amint sokrésztvevős porondra lép, nem elég folyton szájalni. Ívekből, görbületekből meg marketingből meg nem lehet hosszú távon ezt az elképesztő árkülönbözetet fenntartani.

Gondolj bele, végre Intel platformra álltak a gépeil, rögtön megszűntek a "Mac minden Inteles gépet 2x lealáz" mesék. ;-))

hoel 2009.03.08. 17:34:20

@sorenam: Elfogyott a kisbetüd, vagy ráestél a siftre és nem mozdulsz többet?

Nadsat (törölt) 2009.03.08. 17:45:08

@dzsefi: Azt, hogy a 3G-ben is recessed jack lenne nem állítottam sehol, de férfiasan bevallom, nem tudtam, hogy az újban megváltoztatták, ez az én saram. A 2G-s iPhone-ba viszont nem ment bele semmi normális füles (2,5 mm-es egyáltalán, oké, nem ezt a szabványt használják 3,5 mm-es viszont a recessed jack miatt nem), 2007-ben ilyennel kijönni szerintem szánalmas, és nehogy már azért vegyen valaki új iPhone-t minden évben, mert az végre támogatja a 3G-t, végre nem recessed jack-es, jövőre a facelift után - ha terveznek ilyet - talán normális bluetooth is lesz hozzá?

vacsad · http://indafoto.hu/vacsad/collections 2009.03.08. 17:52:58

És itt a sok macbuzi igazolandó a postot :) Gyönyörű :)

nite_club · http://niteclub.blog.hu 2009.03.08. 17:54:29

@stellaz1: nem mondtam, hogy válts. azt modtam, szerintem nagyságrendekkel jobb. ha tényleg érdekelne:

beszeljukmac.com/index.php/switch/

nite_club · http://niteclub.blog.hu 2009.03.08. 18:02:42

@Tib:

"Igen, tudjuk, kurva könnyű EGY cégnek a SAJÁT hardverére fejleszteni."

"Ha valaki komolyan goldolja a szoftvereit, meg kell csinálnia hozzá a hardvereit." Ez egy elég híres mondás vagy 30 évvel ezelőttről.

Itt a blog generál mac user fikázással indult, nem az osx stabilitásával. Egyébként érdekes, hogy a Vistát nem emlegetted...

Nem emlékszem, hogy a nagy megmondásban a minden más szar kifejezést használtam volna.

Egyébként linkeltem, de nyilván nem vetted észre, ahol az asztali gépek összehasonlítása van.

Kernel level drivert meg írjál te barátom, én majd tovább vágom a videoimat, szerkesztem a képeimet és böngészek nagyjából kétszer gyorsabban,mint te valah fogod.

Ja, te ilyet nem csinálsz? Na látod...

Tib 2009.03.08. 18:13:28

@nite_club: "Ha valaki komolyan goldolja a szoftvereit, meg kell csinálnia hozzá a hardvereit." Ez egy elég híres mondás vagy 30 évvel ezelőttről.

Ugye viccelsz? :-) (Vagy ennyire nem értesz hozzá)

Ügyes vagy, hogy tudsz linkelni, egy MAC-es oldalról, egy VÉLHETŐLEG független összehasonlítást...

>..., én majd tovább vágom a videoimat, szerkesztem a képeimet és böngészek nagyjából kétszer gyorsabban,mint te valah fogod.
> Ja, te ilyet nem csinálsz? Na látod...

Ebből is látszik. hogy mekkora arrogáns pöcs vagy. Van több 10 perces feature kisfilmem, én forgattam, én vágtam, én hangosítottam, stb. Több évig profi DTP munkákat csináltam, pl. Photoshopot fullscreenen, csak shortcuttal használom, azon meg hogy kétszer gyorsabban böngészel, röhögnöm kell.

Tudod mit, ÜGYES VAGY, KÉTSZER GYORSABBAN böngészel, húú de KIRÁLY VAGY!!!! Már MEGÉRTE a MAC-ed!!! YEEEEEAH!

Ezt akartad ugye? Nőjél föl az 5 éves szint fölé...

nite_club · http://niteclub.blog.hu 2009.03.08. 18:19:16

@Tib:

- nem. ez egy híres modás, csak nem húztad fel a redőnyt a szobádban, amióta megszülettél.

- a mac-es oldal idézett adatainak utána lehet nézni, csak le kéne vegyed a szemellenződet.

- én nem hívtalak annak, aminek gondollak, és most se teszem :)

- ez viszont mindent elmond: "Photoshopot fullscreenen, csak shortcuttal használom"

muhahahahahahahahahahahahahahahahahahaha, komolytalan kis pücs vagy :)

nite_club · http://niteclub.blog.hu 2009.03.08. 18:20:27

@nite_club: először ki akartam javítani a pücsöt pöcsre, de aztán rá kellett jöjjek, hogy még az is megtisztelő lenne rád nézve...

stellaz1 2009.03.08. 18:23:46

@nite_club: tény, hogy a 2X gyorsabb böngészés elég gyenge érv a mac mellett :)

Még mindíg nem tudom mi az az "nagyságrendbeli különbség" ami miatt a pc egy fos, a mac pedig a legfaszább ammi csak lehet, főleg ugye otthoni felhasználás mellett.

Sajna a linken nem találtam egy gyors és frappáns választ a feltett kérdésemre, pedig ha tényleg ilyen a különbség akkor csak össze lehetne a konkrét előnyeit foglalni pár mondatban.

Sofian 2009.03.08. 18:24:58

Sose vitatkozz idiótákkal, mert lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.

nite_club · http://niteclub.blog.hu 2009.03.08. 18:26:46

Az idézet egyébként Alan Kay-től származik, már akit érdekel:

en.wikipedia.org/wiki/Alan_Kay

Tib 2009.03.08. 18:30:59

@nite_club:

Ez lehet, hogy híres mondás, csak faszság, tudod. Egy beágyazott rendszernél igaz lehet, de az egész PCs világ pont arról szól, hogy végre nem kell a hardverrel törődni, N db absztrakciós layer van, meg virtuális gép, és az egész számítógépes iparág a hardver-szoftver teljes szétválasztásán ügyködik.

Kezdődött ez az NT4 HAL-lal, de nem folytatom, mert mint kiderült, nem értesz hozzá.

Az, aki azt mondja, hogy a szoftverhez kell a hardver az kb. ugyanolyan komoly, mint aki azt mondja, hogy a matematikához kell a számológép.

A szoftver maga önálló gondolati entitás, jelzi ezt az is, hogy egy programozó gondolatban le tudja pergetni egy másik programozó programjának futási sorozatát.

Egy programhoz nem kell feltétlen hardver. A hardver azért kell, hogy a dolog gyors legyen.

De ismét mindegy, mert neked fontosabb egy mantra, minthogy megértsd a számítástechnikát.

Mint az már ki is derült, magad szimpla usernek, esetleg powerusernek pozicionálod, ami egyébként pont beleillik az "arrogáns Mac felhasználó, aki nem ért hozzá, de azért kurvára nagy pofája van" kategóriába.

Nekem nem kell oldalakat nézegetni, én Mac-ekkel foglalkoztam mint supervisor. Azt hiszem annyi elég is volt egy életre.

Mit nevetsz a Photoshop-on? Elmagyarázom:

Shortcut: en.wikipedia.org/wiki/Keyboard_shortcut
Fullscreen: en.wikipedia.org/wiki/Fullscreen

Fullscreen shortcuttal azt jelenti, hogy míg más a menükben keresgél, addig én már meg is csináltam.

Jaja, kurva komolytalan, hogy kb. 3-szor gyorsabban csinálok meg mindent, mint mások.

Ismét csak ott tartok, hogy illik rád az "arrogáns Mac felhasználó, aki nem ért hozzá, de azért kurvára nagy pofája van".

Szóval menjél böngészni kétszer gyorsabban, mert nem lesz meg a napi kvótád, és nem osztasz elég hülyeséget az Interneten, és még a végén értelmes dolgok lennének fent a blogokban a beszólásaid helyett..

Sofian 2009.03.08. 18:32:04

A post egyébként továbbra sem a Mac-esek szapulásáról szól.

Akinek nem inge ne vegye magára....

Ennyi közmondás mára elég is volt....

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2009.03.08. 18:57:37

Bevallom férfijassan hogy mind a mai napig nem sikerült megfejtenem mi az okosság ebben a pécé mek vitában.
Nekem volt már mindenféle gépem, C64 is, mac is, pécé is. Most MacPro-val dolgozm VistaUltimate64-et tettem fel rá, de néha átváltok az OSX-re is ha valamit nem tudok pécén megcsinálni. Pl a vista alatt a QT tömörítés elég szar. Van mellette egy olyan pécém ami 3 éve volt 5000 dollár és akkor egy csúcs 3D munkaállomásnak számított. Az olyan mint egy erömü, zajos, szívja a port de megy. Az kékhalált nem is látott. Talánbootoláskor egyszer valami külsö firewire HDD miatt elakadt egyszer de az egyszer volt. A macpro-t azért szeretem mert olyan eröö van benne mint a rosebb, a vista látja a 6giga ramot és az nagyon jó mert tudom privjúzni az animációkat after efekcben miközben mondjuk a zbrushban meg egy 2 millió polygons modellt reszelek és a lightwave is ugyanazzal a modellel dolgozik és semmi nem akad, nem fagy. Kivéve a lightwave néha, de az magától bugos, amúgy nagyon jó 3D app, csak ajánlani tudom.
Azzal renderelték az ironmant is ha jól tudom és a 300-ban is azzal csináltak szinte mindent. Szóval nincs ennek jelentösége skacok, csak a sznobok verik a gyíkpöcsüket a szaraikra amiket úgyse tudnak kihasználni teljesen mert a mai gépek messze meghaladják egy átlagjúzer eröforásigényét. A játékosbuzikra most nem térek ki, az külön állatfaj.
Na, további épületes estét mindannyiótoknak, szupi ez a blog.

stellaz1 2009.03.08. 18:58:53

sajna most sem kaptam konkrét választ mitől éri meg jobban egy macet venni, mint egy alap/közepes pc-ét egy magamfajta netező, wordöt, excellt, power pointot és néha napján photo shoppot használó usernek :(

feltételes reflex 2009.03.08. 19:16:28

@teh k0zi:
"ugyanazokat az alkatrészeket megveheted olcsóbban. "

Hát ez az. Én nem veszek alkatrészeket, mert a munkámat akarom végezni, nem pedig gépet barkácsolni.
Hozzáteszem, soha semmit nem kellett javíttatnom az eltelt több mint tíz év alatt:)

"Az OS X kb40000Ft, ez ugyanaz az ár, amit ma egy Windowsért is ki kell adni."

Én még sosem adtam OS X-ért külön pénzt, benne van a kasztniban :)))

"Bizony a hw-en nagyon sok a design meg elit életérzés felár. "

Ismétlem, feltűnő, hogy a Windows PC-sek vannak folyton megakadva a dizájnnál :)

"Azt meg ne próbáld velem elhitetni, hogy az Intel CPU jobb egy Mac-ben, mint egy PC-ben.
Akar a franc elhitetni veled vagy bárkivel bármit is.:))

"Igen, az 1 db zsinór az, ami design és ergonómia, de nekem nem éri meg azt a felárat :)"
Ha figyelmesen olvastál volna, akkor láthattad volna, hogy nekem sem elsősorban ezért van Mac-em, ez már csak egy nagyon kellemes dolog, ami jár az árért.

"Hozzáteszem ennek hátránya is van, ha az én gépemben tönkremegy egy hw (ami a Macben és PC-ben is ugyanakkora valószínűséggel következik be),

muhahahaha :-)))))

Egy cégnél ahol Windowssal dolgoztam, havonta betojt valamelyik gép, adatvesztés, hajtépés, etc. Nekem több mint évtized alatt egyik gépemel sem volt semmiféle bajom. (Egyedül a másodikat érte olyan fizikai baleset, amibe más gép lehet, hogy teljesen belenyekkent volna, de még úgy is elszuperált a következő gépig, az első kis bézs G3 meg a mai napig is működőképes)

feltételes reflex 2009.03.08. 19:25:11

@Nadsat:

Mindegyik termékcsaládhoz kötődik ideológia és PC-sek pont ugyanúgy kötik a magukét, mint a Mac-esek vagy a Linuxosok.
A kérdés az, hogy kinek mi fáj jobban :))))

Ha már ideológiáknáll tartunk, én pl. nagyon szívesen használnék Linuxot, mert szimpatikus (hja, a HIT! ;)), de sajnos nincsenek rá azok a szoftverek, amikre nekem szükségem van. Egyik legjobb programozó haverom (idült és megátalkodott Linuxos) viszont bezzeg most vett magának egy Mac-et:)

feltételes reflex 2009.03.08. 19:29:15

@lárvalányhaj:

hát nekem teljesen más jellegű szoftverekre van szükségem. és legalább a gépemet illetően: nyugalomra :)

Attila1234 2009.03.08. 19:46:37

A Mac-kel nincs az ég egy adta világon semmi baj, csak nem mindenkinek kell vagy engedheti meg magának, hogy 400 ezerért vegyen gépet magának. Ha valaki megteheti és szüksége van rá, ám tegye.
A modoros Mac user viszont tényleg jópofa dolog. Rendszeres olvasója vagyok az Apple blogoknak, hogy szórakozzam egy kicsit a beképzelt Mac fan boyok. Nem mindegyik Maces ilyen, sőt gyanítom a többség nem ilyen, csak ezek az arcok nem fárasztják magukat azzal, hogy baromságokat írogassanak.

A modoros Mac user szimptomái:

- Neki nem számít a pénz, amit a gépére költött, hisz a gép már "kitermelte" az árát. Nem, öreg. Nem a gép termelte ki az árát, hanem te a munkáddal. Az, hogy jól választottad ki a munkaeszközödet nem erény, hanem csak jó választás. És nem kell kétszázszor leírni.

- A modoros Mac user nagyon elfoglalt ember (és természetesen nagyon sikeres is), neki nincs ideje turkálni a gépben és a Windows-zal szenvedni. Valamiért fontos neki, hogy a világ tudtára adhassa véleményét a PC-s világról, ami szerinte nem áll másból, mint meghibásodó alkatrészekből és lefagyó Windowsokból.

- Olyan kifejezések használata, mint "switcher" vagy "early adopter". "Tudod én évtizedekig szenvedtem a szar PC-vel meg Windows-zal, aztán switcher lettem és vettem egy PowerMac-et." "Igaz, hogy nem voltak sokan a T-Mobile-nál, az iPhone éjféli akcióján, de én early adopter vagyok és kütyümániás. Szóval elmentem és megvettem az iPhone-t."

- Gépek, technikai eszközök becézgetése. "Itt dorombol az ölemben a kis MacBookom." Kissé gusztustalan, és affekta.

Sofian 2009.03.08. 20:07:24

@feltételes reflex:

""Hozzáteszem ennek hátránya is van, ha az én gépemben tönkremegy egy hw (ami a Macben és PC-ben is ugyanakkora valószínűséggel következik be),

muhahahaha :-)))))"

Erre csak ennyit mondok:
appleblog.blog.hu/2009/03/08/a_geforce_a_macbook_pro_meghibasodasanak_az_oka

Muhhahahaha (csak puszta modorosságból)

nius 2009.03.08. 20:07:41

@Attila1234: Bár még nem láttam arra alkalmas lyukat rajta, szerintem meg is dugják.

lárvalányhaj 2009.03.08. 20:14:22

@feltételes reflex:

perszenyilván, azért is kérdeztem meg előbb, mielőtt még beszólok.

tyberius 2009.03.08. 20:14:24

@mászterszpíker:
"G3-as macbook... na olyan nincs"

Jó, akkor (utánanéztem wikipedián) iBook G3 Dual USB volt, ha így jobban tetszik. Igazából kegyetlenül nem érdekel, hogy hívták, csak azt jegyeztem meg, hogy Apple laptop és G3 proci ketyegett benne.

"Amúgy meg légy oly kedves és próbáld már meg összekötni a vackod egy win 95-el és aztán nyomasd a hülyeségeidet ha sikerült."
Igazából Win3.1-re is fel tudnám tenni, csak kéne egy TCP/IP stacket keríteni valahonnan, a többi megoldható. Win95-ön egyszerű, a modemkapcsolatot alapból támogatja, szal csak a szolgáltatótól kapott kódokat kellene bepötyögni a megfelelő mezőkbe. De nem tudom, miért kéne ezt megtennem, amikor a fenti modellt 2001-től gyártották, szóval inkább a Win98 kortársa. Win98-on meg konkrétan ugyanazt a telefont használtam netezésre, amit az Apple laptopon nem tudtunk beállítani.

De ez tökmindegy, ez csak az én személyes tapasztalatom 1 db Apple-hardverrel, nem győzött meg engem sem, és a srácból sem lett szviccser :) Csak látod, ez a bajom az Apple-felhasználók nagy részével, hogy oly lelkesen tudják fikázni a PC-t, hogy velük beszélve úgy érzem, a Jehova Tanúival beszélgetek. És ha azt mondom, hogy valamit nem tudtam megoldani egy Apple géppel, meg fagyott is ráadásul, akkor biztos én beszélek hülyeségeket. Ez a probléma a macesekkel, nem az, hogy prémium árat fizetnek ki márkás számítógépekért.

Nekem egyszer egy ilyen fanboy elkezdte magyarázni, hogy a használtan 170k-ból vett G4-es imacje mennyire szétalázna sebességben egy kétszer drágább pécét. Mikor megmutattam, hogy a 120k-ból újonnan összerakott pécémben mindenből legalább 2x több van, akkor ő elkezdte magyarázni, hogy az övé mennyivel stabilabb és strapabíróbb, és hány programot tud vele egyszerre futtatni lassulás nélkül. Erre, ahelyett, hogy rákérdeztem volna, ugyan minek néz egyszerre 4 filmet, demonstráltam, hogy az én pécém ugyanazon programokból 2x annyit is elfuttat lassulás nélkül. Na, erre már nem volt válasz :) Pedig ha azzal vágott vissza, hogy az ő gépe sokkal jobban néz ki, azzal még egyet is értettem volna. Bár ez utóbbi már nem különösebben érdekelt volna, főleg, mivel volt elsörözni való 50k forintom :)

breQ 2009.03.08. 20:20:54

Na latom egymas alazasa az halas tema mindenhol :) De maradjunk a kozkeletu tevedeseknel:

- "en sose adtam penzt osx-ert" - na majd amikor kijon a havasi vadmacska, akkor vagy megveszed, vagy jobs bacsi hamarosan elfelejt ;masreszt windowsert en se adtam meg penzt, a laptop araban benne szok lenni, barmely gusztustalan dolog is

- macpc mennyivel megbizhatobb: nos, legalabb annyi hw hibas macbookot es imacet lattam, mint PC-t (elozo munkahelyem amerikai tulajdonosa mac manias volt, hasznaltunk parat). Tegyuk hozza, mielott x86-ra valtottak volna, mintha uzembiztosabbak lettek volna..

Egyebkent szerintem a hw-hez tervezett oprendszer valoban elony, nem kell ezerfele, igy-ugy kompatibilis bovitmennyel torodni, zillio drivert irni, ezert konnyen lehet, hogy azok a driverek, amiket ahhoz a par alkatreszhez megirnak, valamivel megbizhatobb. Mar csak azert is, mert nem innenonnan jott koderek irjak (mondjuk kinaban), hanem a hardvert jobban ismero fejlesztok. De en nem ertek hozza. :)

DrJohnson 2009.03.08. 20:53:26

Honnan a retekbol jott elo ez a sok Maces bohoc?

Nezzetek szembe vele sracok: ha a szemelyes preferencian kivul barmi massal probaljatok indokolni a valasztasotokat, egyreszt bebizonyitjatok, hogy fogalmatok sincsen, mirol beszeltek, masreszt szanalmas sznob szarjankok vagytok. Veletek szemben en ertek hozza, szoval nem kell itt a szoveg a jobb minosegrol.

Ja es mielott jonnek az ilyen "csak irigy vagy, mert nem tudod megengedni" beszolasok, valoszinuleg tobbet keresek, mint ti egyutt, szoval kuss.

janomano 2009.03.08. 20:53:42

Ebben a témában én már régebben "coming out"-oltam. :-) Macbookom van és kurvára nem vagyok megelégedve vele. Szarrá ment már a billentyűzet, a DVD, a vinyót cserélni kellett (az "eredeti gyári" seagatet samsungra), a ventillátor most kezd meghalni. Csodák nincsennek: az asus gyárban csinálják a mekeket. Nem a faszt nem fagy: a divx player úgy fagyasztotta, hogy az aksit is ki kellett vennem, hogy újraindítsam. Dts hangot nem tud. Némelyik dvd-t nem játsza le, csak úgy poénból, amit a pécém igen. Frissíteni ugyanúgy frissíteni akarja magát, mint a vista.
A szervizeléssel csak egyetlen cég foglalkozik asszem decembertől, magyarul monopólium lesz, ami csak ront az eddig sem felhőtlen magyar szolgáltatási színvonalon.

Ezek ellenére mégiscsak jobb használni, mint a pécét.
És Logic pro sincs windowsra.

De az tényleg érdekes, hogy vannak embercsoportok, akik minden hülyeség miatt egymásnak akarnak esni. A véresszájú mekeseket és pécéseket fel kéne szerelni késekkel és baltákkal és a népstadionban egymásnak ereszteni. Lenne nézettség, az tuti! :-)

nius 2009.03.08. 20:56:52

@janomano: Pityeregve bújnának a jobb és bal sarokba...

DrJohnson 2009.03.08. 20:57:28

Ja egyebkent nem azt akarom mondani, hogy barmi baj lenne a Macekkel, teljesen jo gep. En mondjuk nem vennek, de ha valaki erre eresedik, hat akkor vegyen.

danesdzsu2 2009.03.08. 21:01:24

Kedves Nadsat,

csak egy kiigazitásom lenne: a Mac=PC.

Egyébiránt a Maces hozzászólók már kellőképp alátámasztották a posztod.

:)

stellaz1 2009.03.08. 21:06:13

1.86GHz
Intel Core 2 Duo processzor 1066MHz előoldali busszal
2GB Memory
128GB SSD mozgó alkatrész nélküli meghajtó1
NVIDIA GeForce 9400M grafikus rendszer
Szállítás:

Ingyenes házhozszállítás
728.300 Ft


baszki, lehet, hogy 2 cm-el vékonyabb, meg alu házas, de azért aki ilyet vesz komplett hülye (akkor is ha futja rá, mert aki ezért gürizik az szintén hülye)

Sofian 2009.03.08. 21:07:15

@danesdzsu2: Tudja ő ezt...csak a Mac ideológusok nem fogadják el...eztet akarta kifigurázni...

stellaz1 2009.03.08. 21:07:41

lemaradt, hogy ez az air modell

hogy is mondta valaki feljebb? Az apple termékei nem yuppe termékek.

Hát ha ez nem az, akkor nem tudom micsoda

feltételes reflex 2009.03.08. 21:07:42

@Sofian:

és ezzel most azt akartad volna bebizonyítani, hogy nekem személy szerint bármelyik gépem tönkrement volna? :-)

naponta 3x 2009.03.08. 21:09:08

na, látom szépen megy az anyázás :))

feltételes reflex 2009.03.08. 21:12:28

@Attila1234:

"neki nincs ideje turkálni a gépben és a Windows-zal szenvedni."

Ha állandóan gépet szerel és konfigurál és pakol és javít valaki, az modoros-e? :-)

feltételes reflex 2009.03.08. 21:14:38

@DrJohnson:

ez viszont vicces módon nem tart vissza attól, hogy rögtön lebohócozd az összes Mac-est, hehe

T1GRIS 2009.03.08. 21:27:30

(A két platform értelmetlen versenyeztetéséhez már nem szeretnék hozzászólni - már csak azért sem, mert túlnyomó részben PC-t használóként mégis a Mac-felhasználókat védeném a partvonalon kívülről fikázóktól, és, ahogy látom, ezzel megbocsáthatatlanul megrendíteném sok olyan kommentelő világnézetét, akik szerint a világ megnyugtatóan fekete és fehér.)

Viszont egyre még reagálnék:
@Nadsat: az autós hasonlattal szerintem sikerült igen közel ásnunk a probléma gyökeréhez. Ami véleményem szerint nem más, mint a Te kényszered arra, hogy deklaráld, ki modoros és ki nem az. Ez az, amitől valami miatt nem tudsz szabadulni.
Az autó ugyanis szintén tipikusan egy olyan dolog (sőt, ezen dolgok legtipikusabbika - hogy a modorosságot keresők is örüljenek), amely a lényegi feladatát tekintve ugyanolyan - feladata, hogy elvigyen A pontból B-be -, mégis ezerféle létezik belőle. Viszont csak a legostobább emberek ölnek abba energiát, hogy arról vitatkozzanak, hogy az ő autójuk a legjobb.
Sajnálatos módon azonban épp ők a leghangosabbak. Ezáltal - hasonlóan ahhoz, ahogy egy bizonyos autómárka több millió vásárlója közül csak egy elenyésző százalék lép be az adott márka fanklubjába, hogy aztán onnan fikázzon mindenki mást, aki NEM azt a márkát favorizálja - a Mac-felhasználóknak is bizonyára csak e szűk szegmensével találkoztál. Akik, nem vitatom, nyilván pontosan ugyanannyira idióták (vagy Jehova Tanúi-beütésűek), mint a velük szemben álló, fogcsikorgatva érvelő PC-hívők. (Egyetlen apró különbség - de nem mentség: elterjedtsége miatt a Mac-hívők legalább feltételezhetően láttak vagy használtak már PC-t, míg fordítva ez a feltétel gyakran nem teljesül, így utóbbiak sokszor tapasztalati muníció nélkül érvelnek.)

A gond nem is ez, hanem az, hogy elítéled a példádban szereplő Ferit, amiatt, amit a motivációjáról FELTÉTELEZEL, hogy "valami perverz okból azt hiszi, reklámoznia kell" blablabla. A képzeletbeli Petit viszont felmented, miközben ő ugyanazt a túlárazott szart vette meg - nem is értem, hol a különbség. (dicséret: nagyon jó példa volt a Lexus, valóban legalább olyan sznobéria lengi körül, mint az Apple-t.) De miből is gondolod, hogy tudod, ki mi miatt vesz hibrid Lexust, ha még sosem ültél olyanban? Az eredmény nem is lehet más, mint hogy emberek egy csoportjáról kijelented, hogy ők bizonyára megvezetett népek, akik megvettek egy terméket, és most nekiállnak ideológiát gyártani hozzá - ez a Te ideológiád, amit magad megnyugtatására gyártottál. A fentiek miatt úgy gondolom, Te leginkább a példabeli Sanyihoz állsz közel, azzal kiegészítve, hogy az alapfelszereltségű Suzuki legendásan elnyűhetetlen volánja mögül még pluszban lelkesen gyalázol is minden lexusost, aki utad során lehagy, és közben biztos vagy benne, mindegyikük azért vette az autóját, hogy azzal reprezentáljon valamit. Valami számodra rettentően ellenszenvest. Miközben - és ez az, amiben teljesen igazad van - a Te Suzukid is elvisz bárhová.
Hogy milyen kényelemben, az már teljesen más kérdés, de ezt már ne is mi vitassuk meg, hanem azok az ostobák, akik hajlandók leállni azon vitatkozni, hogy a Suzuki vagy a Lexus a jobb kocsi. De mi nem vagyunk ilyen ostobák, igaz-e? ;)

Maradjunk tehát annyiban, hogy írtál egy szép hosszú valamit, amivel bizonyára nagyon meg voltál elégedve, hisz szemlátomást sokat csinosítgattad, leközölték, megkaptad a várt flame-eket, sőt, még támogatóid is akadtak. És szerintem, ha legközelebb nem egy mesterségesen egyenarcúra hazudott informális közösségről akarod bebizonyítani, hogy minden tagja modoros, hanem mondjuk egy konkrét példát hozol (javaslom, kezdj kicsiben, legyen az egy reklám vagy akár egy dalszöveg), akkor sokkal több sikerre számíthatsz. Én kívánom Neked, hogy sikerüljön.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.03.08. 21:31:13

@T1GRIS: az ajánlót a blog.hu szerkesztősége rakja össze a cikk tartalma alapján, sokszor nem is található meg a posztban az, mint ami később kikerül a címlapra.

Ennek többek között az az oka, hogy a látogatottságot is növeljék. Úgyhogy a virtuális köpést nyeld le, ha szabad kérnem modorosan.

Akinek nem tetszett, attól ismét elnézést kérek: visszakéritek a pénzeteket?

@holex: nézz vissza holnap, van még más is a tarsolyban, bőven.

dzsefi 2009.03.08. 21:38:12

@T1GRIS: a mai nap lényege az eredeti post + ez a reakció, a többi csak felesleges sallang. Nem nagyon van mit hozzátenni, a lényeg benne van :)

T1GRIS 2009.03.08. 21:40:34

@Modor Tibi: Remélem, nem haragszol. Nem tudtam, ki írja, csak abban voltam biztos, hogy nem Nadsat. Az indexközeli blogponthu-szerkesztőkön meg nem csodálkozom ilyen szempontból - mai hírcím az anyaszájton: Leszakadt testrészek hevertek a mittudoménhol... - jó, még mindig nem a Velvet-szint, de már majdnem. Szóval, így már megértem az alcímet, sőt, azt kell mondjam, jó munkát végzett a szerkesztő, hisz megjött a látogatottság, és mindenki engedelmesen bele is köpte a magáét a közös nyállevesbe - köztük jómagam. Hát, hiába, ilyen manipulálható állat az ember.
Úgyhogy a virtuális köpést nem visszanyelem, hanem inkább forwardolom. Tőled pedig elnézést, ismételten.

T1GRIS 2009.03.08. 21:42:32

@dzsefi: Nem gondoltam, hogy bárki elolvas ennyi egybefüggő betűt, úgyhogy kössz! ;)

Nadsat (törölt) 2009.03.08. 21:43:44

@T1GRIS: Jajistenem, megpróbálom még egyszer utoljára. Nem hiszem, hogy minden Mac-es ideológiát gyárt a gépéhez, de ismerek olyat aki igen. (Még Mac-es pólóval is rendelkezik, és komolyan leírta, hogy think different. Na ezt kapd ki!) Na azzal van bajom. Az én telefonom pl. Nokia E51, a kocsim meg Mazda, de ha valaki Nokia blogot üzemeltetne és nedves bugyival várná minden új Nokia telefon megjelenését, azt ugyanúgy kiröhögném. Ahogy azt is kiröhögném, aki szerint a Mazda csodaautó, mert japánban dobálják össze, ellentétben pl. a Toyotákkal.

Nadsat (törölt) 2009.03.08. 21:46:09

Mac OS X-et pedig használtam (nem a saját gépemen), szép-szép de ennyit pízt nem adnék ki érte.

T1GRIS 2009.03.08. 21:50:09

@Nadsat: Akkor örülök. De komolyan. Mennyivel jobb olyan véleményt olvasni, ami azzal kezdődik, hogy "ismerek olyat, aki", mint ezt: "Az iPhone-ról nincs mit mondanom, ha valaki megvette, és tetszik neki, az megérdemli. Akit nem zavar, hogy semmit sem lát Bluetoothon, az összes csatlakozó a Tejútrendszerben ismeretlen szabványok szerint készült és a killer app egy mozgásérzékelős sörkitöltő baromság, az nem modoros, hanem egyszerűen síkhülye."

Nadsat (törölt) 2009.03.08. 21:55:25

@T1GRIS: Igazad van, ezt pontosabban is megfogalmazhattam volna. Szóval: Aki képtelen látni az iPhone hibáit (pl Bluetooth-bajok, MMS és Java támogatás hiánya), elvakultan rajong érte, és nem sajnálja a pénzt ezért a túlárazott készülékért, az vagy síkhülye, vagy bekajálta a számomra érthetetlenül ajnározó kritikákat (2007-ben a Time magazin szerint az iPhone az év kütyüje volt. Csókolom, egy 2G-s telefon ennyiért?)

stellaz1 2009.03.08. 21:55:47

az iphone konkrétan egy jólsikerült darab

Nadsat (törölt) 2009.03.08. 21:59:40

@stellaz1: Ismerősömnek céges - Brokernet - telója egy iPhone, a Bluetooth eléggé felcseszte az agyát, de engem nem is a telefon hibái zavarnak legjobban - az androidos cuccok se nagyon látnak mást Bluetooth-on - hanem a túlárazottság és a kritikák gyengekezűsége, amik az átlagjúzert nagyon megvezetik.

stellaz1 2009.03.08. 22:03:25

@Nadsat: hát jah, de ez már csak mindennel így van, van aki azért túlórázik minden eset a zombi gyárban, hogy vehessen egy inox hűtőt digitális kijelzővel, mert hát ugye...

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.03.08. 22:24:08

@T1GRIS: részemről okés, "nincs tüske" ;-)

A szerkesztőségnek én meg csak örülök, mindig ittragad 1-2 hasznos olvasó, aki valamikor csak véletlenül tévedt ide.

Dr. Panasz Muki 2009.03.08. 22:50:25

Hú ez nagyon jó volt Nadsat! Remélhetek, egy új szerző a horizonton? ;)
Jómagam ;))) informacicus, otthon egy 512-es géppel, 4,5 éves :D nagyon sok minden van rajta, a nod32, ashampoo és a spybot szépen jól vigyáz a dolgaimra. Na meg egy olcsó 2GB-s laptop, viszont oda lehet adni a gyereknek, ha filmet néz/játszani akar/youtube-ozik, stb. én meg nem kapok infarktust.

semota · http://livewithit.blog.hu 2009.03.08. 23:19:49

@stellaz1:

csak az inoxhűtősök nem lepik el falkában azokat a blogokat, fórumokat, amelyeken az inox hűtőt fikázzák.

janomano 2009.03.08. 23:32:25

@T1GRIS: "Maradjunk tehát annyiban, hogy írtál egy szép hosszú valamit, amivel bizonyára nagyon meg voltál elégedve..."

Ezért aztán te erre írtál egy szép hosszú valamit, amivel bizonyára nagyon meg vagy elégedve... (had ne kelljen végigírnom!) :-)

Ez a blog még mindig arról szól, szerintem, hogy tudjunk magunkon röhögni. Mert, ha nem erről szólna, semmi értelme nem lenne az öncélú fikázódáson túl.

Szar lehet állandóan komolyan venni magad.
Muhaha!!! :-D

janomano 2009.03.08. 23:34:43

@stellaz1: Nade mit jelez ki az inoxhűtő "digitálisan"!? :-o

ddq (törölt) · http://inda.hu 2009.03.09. 13:18:44

ez egy bianko fikazos vendegpost, kikell cserelni benne a cegneveket/logokra utalast meg nehol modositani par termeknevet es instant felhasznalhato barhol barmikor barkinek. Ebbol a szempontbol hasznos poszt.
Amugy nem.

aboros 2009.03.09. 14:05:35

én valahogy egy olyan felhasználót se ismerek, aki áttért pécéről macre, de annyira szarnak találta, hogy aztán inkább visszatért pécére.

általában olyanok szeretik legjobban tudni, hogy mi és miért szar egy mac gépen, akiknek egyébként még sose volt olyanja.

szerintem a beteges mac és mac user utálat az sokkal modorosabb, mint a fanatikus mac imádat. előbbinek semmi értelmes indoka nincsen, utóbbi meg igen gyakran azért fejlődik ki, mert a termék amúgy kiváló minőségű. könnyű megszeretni.

kisebbik rokk 2009.03.09. 17:01:55

És a Mac sminkcuccmárkát ismeritek? Mi a véleményetek róla?

:-P

Reynald 2009.03.09. 17:08:38

Előkerestem egy szuper januári eszmecserét pár ismerősöm között facebookon:

XY loves his Macbook and is worried: it appears that SJ gonna die soon.

YZ: c'mon don't say that

ZX: hát igen, ez para. azért hiába tervez ive bácsi szép dolgokat, nekem az apple eléggé one-man-show-nak tűnik, milyen volt már a legutóbbi keynote is jobs nélkül

YZ: azert csak nem fog lehanyatlani a birodalom...

XY: Hááát, nemtom. Sosem lehet tunni, mennyi az egyszemélyi intuíció szerepe. A Dell is majdnem bedőlt, amikor Dell maga aszonta, kivonja magát - de tényleg! Mindenesetre: Firefox, Thunderbird, OO. Csak LR nincs Linuxra (meg M$ 2007, az a szép docx)...

Reynald 2009.03.09. 17:34:58

Amúgy ha valamelyikük olvassa, nagyon szeretem őket.
De tényleg.

aboros 2009.03.10. 12:01:23

nemrég jelent meg egy dokumentumfilm welcome to macintosh címmel. itt az egyik 'előzetese' elég jókat mondanak, pró és kontra.
pl: "it's not a religion, it's a computer"
www.youtube.com/watch?v=LApncvI0d2M

meg van egy másik 'előzetese' is, annak az a címe: "apple without steve jobs" .. na abban még érdekesebbeket mondanak. :)
www.youtube.com/watch?v=27MVvBPDKu8

kváziasszonyok gyöngye 2009.03.14. 21:07:06

nyilván több a felvágós mac-es.
a pc-sek mégis mire vágnának fel?! :)

KopaszMercis 2009.03.15. 12:21:27

fu de szar volt ez. Az egesz sarokkove az, hogy draga es beszarik.

Se nem draga, se nem szarik be.

Nekem rengeteg apple termekem volt es meg soha nem szart be egy sem, mindig popecul mukodtek. Amikor szejjel baszodott pl a laptopomba az alaplap, mert belecsapott a villam (tv is elszallt itthon meg egy rakas cucc) pl akkor 70-bol tudtam szallitas szervizdij mindennel egyut kicsereltetni. Hetfon delben kattintottam ra az eBay-en hogy buyitnow kinabol penteken du-n mar atvettem a megjavitott gepet a moszkva teren. Laptopot legutobb az usa-ban vettem amikor 140 volt a dollar. Semmivel nem volt dragabb, mint itthon barmilyen laptop. 16os iPod taccsom is ugy volt a megjelenes napjan mar itthon hogy vmi 60 rugoba fajt osszesen. Akkor tajt vettem HRP/CHS mittomen nagykerbol itthon egy 8-as kingstong pendrajvot 15-20 korulert. Ra egy evre eladtam 45-ert 1 hettel az uj taccs megjelenese elott. Azaz havi cirka 1 ezer forintba fajt a tortenet.

Az Apple csak a balfaszoknak megfizethetetlenul draga. Gondolom a cikk szerzoje is az a sok "jujj ketszerharomszornegyszer annyi" luzerrel.

Sracok, legalabb ne lennetek buszke arra, hogy hagyjatok magatokat megpuncizni.

marcivagyok 2009.03.18. 14:12:31

Gondoltam modorosan megjeygzem, hogy blogolvasók illetve azokat megalkotó csodaszemélyeknek föltétlen kötelező a "Tiszta Búza Tolltársaim, elég a multikultúrális mocsokból"
azaz
Parti Nagy Lajos: Hősöm tere című remekbe szabott alkotása.
Ám már a blog elején lelepleztétek magatokat, úgyhogy vigyázzatok nehogy ti is egy lift aknában végezzétek:D

Donna Anna · http://operahumor.blog.hu/ 2010.08.21. 21:18:38

Továbbá iAkármi típusú felirattal ellátott, árnykép + egyszínű hátteres avatarokat csinál.
süti beállítások módosítása