A diplomátlan

2016/09/28. - írta: Modor Tibi

Ha az utolsó melós is felmond, az utolsó szerelő nyugdíjba megy, és az utolsó pincér is kimegy Németországba, baszhatjátok a diplomátokat...

Nekem nem kell diploma. Sose kellett. Miért is kéne? Jobban keresek, mint a mérnökök itt - mert többet is érek a munkaerőpiacon.

A mérnökök tőlem kérnek tanácsot, engem hívnak mindenhova szakértőnek. Mérnök-mérnök papíron, de egy FMEA-t, 8D-t vagy PPAP-et se tud összerakni, vagy egy relét beszerelni - de bezzeg deriválni biztos megtanították, mert az jó. Az kell. Közgazdász csóka: az anyagköltség az neki készlet, és hogy a 361-es főkönyv az a munkavállalókkal szembeni követelés, az teljesen kínai volt neki.

És ezek fogják majd kiszámolni a fizetésedet...

Bill Gates! Neki sincs diplomája, le is rángatták a színpadról, amikor mondta a híres beszédét a Harvardon... és nézd meg, ő vagy Elon Musk mennyit keres, és ezek a képzett, MSc-s, BSc-s majmok mennyit.

Persze jártam én is egyetemre, nem voltam sose hülye gyerek. De aztán elmúltak gyorsan a mézeshetek, nem erről volt szó. Csupa hülyeséget, XX. századi technológiákat tanítottak ott, hülye, dilettáns, szakbarbár professzorok... én ehhez nem adom a nevemet. Aki tudja, csinálja - aki nem tudja, tanítja! Könnyen elvégezhettem volna, ha akarom, de nem akartam. Az volt a hibám, hogy a szigorlaton belementem egy szakmai vitába, és nekem volt igazam, igen. Ennyit a híres-nevezetes BME-ről. És nem, nincs bennem semmi hiányérzet, semmi komplexus vagy sértettség. Egyszerűen nem érzem, hogy szükségem lenne rá.

Időm is több van minden másra: család, barátok, kirándulgatás, utazás. Kicsit már élni is kellene, nem? Mert akkor hirtelen azon veszed észre magad, hogy negyvenéves vagy, de még NEM ÉLTÉL. Csak kiégtél.

Woody Allent idézem: az emberek feláldozzák egészségüket a pénzért, majd a pénzüket áldozzák fel az egészségükért. Kérdem én: tényleg ez lenne az élet értelme?

Manapság már bárki szerezhet diplomát, nézz körbe. Pláne némi pénzért. Most álljak be a sorba, áldozzam fel a fiatal éveimet, estéimet, hétvégéimet csak azért, hogy legyen egy plecsni a mellemen? Jézusnak, Bachnak, John Lennonnak szerinted volt diplomája?

Nem, nem volt nekik. Mégis képesek voltak maradandót alkotni a saját területükön - sőt, éppen ezért. Mert nem tömködték bele kreativitásukat, gondolataikat az intézmények által előírt sémákba, hanem sikerrel próbálták használni az agyukat.

A cégek már úgyis rájöttek, hogy nem a papír meg a Rigó utca számít. Meg tudod-e csinálni, vagy sem. A titulus- és GPA-hajhász kiválasztási rendszerek már a múlté. Leültetnek, itt a feladat, oldd meg. 30 perc múlva szólj, a diplomád meg nem érdekel. Mire megtanulod, úgyis obszolét. A közösségi kickstarterek úgyis felül fognak írni mindent: három éven belül önjáró autókkal fogunk közlekedni, a Marsra fogunk járni, a fiatalok pedig előbb tanulnak meg tabletet nyomkodni, mint írni-olvasni. Óriási lesz!

Figyelj, az összes beosztottam diplomás meg alacsonyabb nálam, és ott szívatom őket szakmailag, ahol csak tudom.

Szerinted?

45 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

johnny rottenbiller 2016.09.28. 17:20:45

Én diploma nélkül is megkeresem a 190 nettót. Különben meg ismerek sok diplomást, olyan hülye, hogy a fagyállót nem tudja lecserélni a suzukijában. Különben meg a Gallának még érettségije sincs. Ennyike!!!

hétfield 2016.09.28. 17:33:48

Diploma nélkül keresek 301 nettót. De azért le kéne rakni, behazudott végzettséggel lehet a pöcsömre léphetnek.

felk5 2016.09.28. 17:39:22

Azt hittem lesz egy poszt az állandóan főiskolásról, aki már a negyedik főiskolát kezdi el, de képtelen befejezni akár egyet is. De így sem volt rossz.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2016.09.28. 20:11:09

@felk5: igen, ez is jó.

Nem is érdekli annyira, nincs benne semmi komplexus, csak 5x nekifutott. Koleszből járni dolgozni se rossz.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.09.28. 20:28:12

Tökéletes, esetleg még bele lehetett volna fűzni egy kis komplexust az egyetemről kikerülő frissdiplomásokkal kapcsolatban, hogy azok meg még kevesebbet is tudnak annál a tananyagnál, aminél ő már 20 éve is okosabb volt. Vagy ha nem, akkor biztosan lustábbak nála.

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2016.09.28. 20:32:25

Fogós, kemény, odabaszós. Jó a diploma. Köll. Nekem nincs édesapa. És tudod mér nincs? Megmondom .Én jobban szerettem mindég a kocsmába járni. Hát ezér. De ti jógyerekek vagytok, tanuljatok. Ne legyetek ilyen trógerek mint apátok. Na mégegyet Ilonka!

Lorem Ipsum 2016.09.29. 14:52:31

A fagyállót én sem tudom lecserélni a Rönómban, mondjuk nem is próbáltam, de nincs is diplomám.

johnny rottenbiller 2016.09.29. 17:10:59

@Lorem Ipsum: Naaa! Biztos, hogy nincs? Gondolkozz egy kicsit!

Möff CAT a Torcsvúdos gyerek 2016.09.29. 20:08:31

De érted, most ilyenek tanítanak, hogyaszongya, ez megtörtént nálunk, saját szememmel láttam, nemmondanám, tutira, érted, ott állunk a prof irodája előtt, persze késik a rohatt jobbágy, azt' az egyik kiscsajnak ilyen rövid miniszoknyája volt, érted, majdnem kilátszott, érted, meg volt egy srác, aki ingben volt meg mellényben, azt megjön ez a gyökér, végignéz rajtunk, aztmongya "A pincér meg a kurva mennyenek haza, a többi jöhet vizsgázni!"
Kajak megtörtént, ott voltam, láttam! A kiscsaj bőgve rohant el, képzelheted... A csávó meg vörös volt, mint a rák, érted, égett, mint a rejsztág...
Émmongyuk tuti leütöttem volna egy secperc alatt, érted, így, DÁRR! és fekszik, érted...
Anyáddal beszélj így, köcsög, mondtam volna, érted.
Most érted, ezeknek tanujjá, érted?!

Visceroid 2016.09.29. 20:46:19

Mi van most az indexszel? Egymást érik az érzelmi posztok a blogrészben. "Vészjelek a mamahotelekből", "35 fölötti se pasi, se gyerek? Húha!", "40 felett is csinosan", Mivan most? Ezzel próbálnak valamit elérni?

Buchhalter 2016.09.29. 20:53:30

Van benne igazság,de azért nem kell reklámozni,hogy iskola nélkül mekkora de mit tudom én leszel.Persze .1 millióból 1 Bill gates van.Meg van pár idióta szöszenet: majd minden automatizálva lesz. Oksa Rigó Jancsi és a sok munka nélkülivel aki előbb-utóbb bűnöző lesz majd mit csinálsz? megmondom én : nagy a szád ,de egy késsel majd még jobban megnyítják .Bírom én az ilyen csákot(cikkíró) ,de valójában egy anti szociális görény , aki simán átgázol egy elesett embertársán. A sok munkanélkülit meg hallomra lődözné,eszményi megoldás.

FüligJim 2016.09.29. 21:04:27

Maradjunk abban, hogy ha nincs diplomád, akkor nagyon sok helyen nem ültetnek le feladatot megoldani, mert a jelentkezési papírodat a beérkezés pillanatában átteszik a " kösz nem" oldalra. Lehetsz te persze ettől függetlenül nagyon okos, értelmes és roppant megnyerő. Kickstarteres céget is indíthatsz, de a megvalósítási oldalon majd mérnökökkel, közgazdászokkal, jogászokkal fogsz találkozni, itt a virtus nem elég. Nekem bőven megfelel, hogy ha lerobban a kocsim, hívom a flottamenedzsment céget és addig az assistance terhére bérelek egy hotelszobát, amíg a csereautó meg nem érkezik. Az is, hogy a fagyállót egy nettó 190-ert dolgozó melós kicserélje a kocsimban... ;) Nincs harag uraim, 2 diplomával netto 1,3-ért nem olyan rossz Magyarországon sem. Világbéke.

Telecommer 2016.09.29. 21:51:29

Hát én nem így éltem meg az egyetemet, nálunk gyakorlatias oktatáson volt hangsúly bsc-n ami jó volt, csak az én területemen elavult rendszerekről. Persze aki nyitott szemmel jár az még az egyetem alatt megtanulja azt hogy mivel érdemes foglalkozni. Leginkább a szakdolgozatod döntött nálunk arról, hogy minek leszel a szakértője...
Már 3 éve végeztem és mérnökként dolgozom. Most br 900-at keresek, nyílván nem csak a diplomám miatt, hanem a különböző gyártói minősítések is hozzátesznek ehhez.
Mindesetre megcsinálom az msc-t is, mert "Kandósok vagyunk mi faszagyerekek..." ;)

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.09.29. 21:51:48

@FüligJim: igen, tökéletesen hozod az arrogáns faszfej mintapéldáját, akinek van diplomája, de a fizetését olyanok állapítják meg, akiknek kellő mélységig benyalt. Pl. lehetnél az az azóta picsán rúgott féreg, ami miatt évekkel ezelőtt kiléptem az utolsó munkahelyemről.

Telecommer 2016.09.29. 22:01:29

@Möff CAT a Torcsvúdos gyerek:
Ezt story-t én is hallottam már... hmmm kicsi a világ :).
Nekem egy dolgott tanított apám: "Kis fiam magadnak tanulsz"
Ha a tanár miatt tanulsz akkor gondok vannak...

gabcigirl 2016.09.30. 02:00:35

...de azért vágod, hogy mindig azok szerint feleslegös a papír, akiknek NINCS...

Nem mellesleg: akármennyit keresel, diploma jó ha van... :D :D :D

És mindig azok szt. felesleges, akiknek nincsen...:D

2016.09.30. 02:01:02

@Hóhér az utolsó barátod: nem cserélted le a fagyállóját?

Szornyeteglajos 2016.09.30. 06:30:49

Klasszis lett!
Talan annyiban csuszik, h. ez a tip. diplomatlan sose jart meg egyetem kozeleben sem, mert a kozepiskolai jegyei annyira szarok voltak. Pedig o mar akkor se tanult otthon, az oran szivta magaba a tudast...
Egyetem helyett vagy egy kituno munkahelyen az ott dolgozo tapasztalt nagy oregek vezetesevel merult ala a szakma magmájáig, vagy egyetemista csajokat kurogatott, amig a sok hulye a kollokviumokra tanult.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.09.30. 06:51:47

forum.szkeptikus.hu/viewtopic.php?t=239

"Miért párolog el a víz?

wmiki

Hozzászólások: 153
Miért párolog el a víz? (7780)
HozzászólásSzerző: wmiki » 2010.11.29. 12:34

Azt már megállapították itt a fórumon, hogy a tudomány sosem téved.
És nyilván mindent tud a világról.

Engem most az érdekelne, hogy egy 20 C fokos szobában (vagy az 1-2 Co szabadban) miért párolog el a víz? a szent könyvek szerint az csak 100 Co felett lesz légnemű.
akkor hova tűnik?"

midnight coder 2016.09.30. 07:07:45

Amúgy egyébként egy jó szaki is kereshet ma kis hazánkban egész jól - legalábbis ha maszek és Pesten dolgozik. De hosszú távon a piac azért beárazza a dolgokat. Azt, amit könnyű megtanulni sokan tanulják meg, és amihez sokan értenek annak az ára mindig alacsonyabb lesz mint annak amit nehéz magas szinten művelni és van is piaci igény rá.

kun andras 2016.09.30. 08:26:38

A diploma nem tesz senkit értelmiségivé.
Csak menj be egy ilyen munkahelyen a vécére és kapsz egy képet arról, hogy a paraszt, az paraszt, a proli, az proli marad, akár Msc., akár Bsc, akár Tbc!
Nekem is van diplomám. Kellett, Nem arra vagyok büszke, pedig nem könyvtár-ruhatár szakon szereztem.

ripj 2016.09.30. 08:28:54

@FüligJim: Bocs, de ez annyira szánalmas, hogy nem bírom ki.

Na nézzük:

36 vagyok, diplomám nincs és 4x annyit keresek havonta, mint te, ugyanúgy nettóban.

Van ~10 mérnök, 3 vp of engineering, 2 director (r&d, ops) és az apró alattam úgy, hogy általában alsógatyában egy szép teraszon ücsörögve dolgozom, mert ezt szeretem.

Ha épp itthon vagyok, mászkálni van egy 10 éves Audim amivel elég sűrűn megállok pl. az autópályán segíteni kereketcserélni a 190 nettós melós csoffadt Suzukiján.

Elkezdünk beszélgetni, aztán ha szóba kerül a munka, meg a 'mai világ' el szoktam mesélni nekik, hogy az aktuális hónapban eddig hány hozzád hasonló, 1 milla környékére árazott 2 diplomást kellett visszapattintanom rögtön az első körös interjú után, mert ez pont az a kategória, amikor ugyan az arcuk már kurva nagyra van hízva, csak izom nincs mögötte, hogy megtartsa azt a rengeteg zsírt.

Én nyertem.

Én elhiszem, hogy a havi egymilláddal azt hiszed, hogy te itt valamiféle tényező lettél, csak az ilyen 190 nettós, flottacéges megnyilvánulások rendesen elbasszák ám azt a szépen összerakott 2 diplomás / 1 millás optikát.

azzer 2016.09.30. 08:31:30

"Figyelj, az összes beosztottam diplomás meg alacsonyabb nálam, és ott szívatom őket szakmailag, ahol csak tudom."

Szegény hülye.

Melki 2016.09.30. 08:32:22

Nekem sincs diplomám, mert számomra demotiváló volt a gagyi itthoni képzés. A Programtervező Informatikus szak, amiben egy tárgy sem szól tervezési kérdésekről, hmm. :) #ELTE

Ismerőseimből azoknál jobban keresek, akiknek tudom a fizuját, szóval ilyen szempontból a diploma semmit nem számít. Bár nagyjából minden álláshirdetésnél leírják, hogy a felsőfokú végzettség elvárás, én azt tapasztalom, hogy ezt senki nem gondolja komolyan. Picit olyan, mintha a HR-esek cikinek éreznék nem odaírni. :)

Ugyanakkor a diplomát hosszú távon mégis fontosnak tartom, anélkül például nagyjából lehetetlen amerikai vízumot szerezni, tehát például a Szilícium völgyi állásokat elfelejthetem.

Még nagyobb issue, hogy ki tudja meddig maradunk az EU-ban, utána is egyszerűbb lesz vándorolni diplomával.

Szerintem érdemes megcsinálni, főleg hogy egyáltalán nem nehéz egyik magyarországi programozó képzés sem, csak túl sok értelmük sincs sajnos, úgyhogy számomra nehéz rá időt/energiát találni.

ripj 2016.09.30. 08:38:21

@Melki: Az igaz, hogy diplomával kevesebb a macera, de SV simán megy diploma nélkül is, ha elég jó vagy.

Melki 2016.09.30. 08:43:27

@ripj: Felvenni simán felvesznek ha jó vagy, nem hiszem, hogy ott bárkit is érdekelne a diploma, viszont amcsi vízumot nagyon nehéz szerezni.

Egy ismerősömet felvették SV-be, diplomája is volt, de néhány nappal a kiutazása előtt még nem akarták beengedni az országba. Tudtommal diploma nélkül szinte lehetetlen olyan amerikai vízumot szerezni, amivel dolgozhatsz is. Hiába venne fel az adott cég, még az Apple/Facebook szintű cégek sem tehetnek semmit, ha nem akarnak vízumot adni.

Így, hogy ennyire bizonytalan, hogy egyáltalán beengednének-e az országba jelentkezni sem érzem úgy, hogy lenne értelme.

Persze európán belül ilyen probléma szerencsére nincs.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.09.30. 09:33:06

"Üzenetedben olyan kifejezést vagy linket használtál, ami tiltott. Fogalmazd át és küldd el újra! "
Anyádbaszdmeg!
(Semmi olyat nem írtam...)

Möff CAT a Torcsvúdos gyerek 2016.09.30. 09:50:23

Megint címlapon voltál, Tibi? :D
Páran nem metszik a műsort, úgy látom.

papierusz 2016.10.02. 10:43:49

Szerintem ezt a Modor Tibort kocoltata egy hölgyemény, akinek több diplomája van és ráadásul kutyás is. Most nyilván bosszúbúl írta meg ezt a cikket és a farka is kicsi lehet.

2016.10.02. 15:53:09

@papierusz: ú én is pont erre tippeltem h a sok frissdiplomás hölgyemény már csak azzal megy el, akinek ilyen meg olyan papírja van, de bezzeg az ablakmosó folyadékot sem tudja betölteni a suzukijába. nekem meg nézd meg mim van 35 évesen. :DD

papierusz 2016.10.02. 16:08:10

@saláta boglárka: :)
Részemről tisztelgés volt a nőietlen kutyás nő írója előtt a hozzászólásom. Sajnos Tibor azon írásával elérte a Csomalungma Mount Everestjét, ahonnan már csak lefelé vihet az irodalmi elmúlás ösvénye.

Vepvavet (törölt) 2016.10.06. 21:03:35

Én meg nem is vagyok büszke diplomás, mert az élet utána kezdődött. Én küzdöttem, arany lehetőség volt. És ugyanennyire undorító is, az a kepesztés.
Nem is keresek sokat, mert magyar állami tulajdonú gyártónál dolgozom (áldozatot teszek, és áldozat vagyok magam is). "Tönkrevágták az Ikarus-t" stb...
Mai nap is azon gondolkodtam, hogy a gyártás lassan összeomlik a munkaerőhiány miatt. Egyesek szúros szemmel néznek, mert nekem nem a köszörülés a munkám.

Nem tudják mit csinálok! És haragudnak rám - az öregebb ismer, és baráti többnyire. Már csak azért is mert 10 éve lát...és tudja mit csinálok - , mert nekem nem kell verni a vasat.

Ne a harag beszéljen. Lassan már csak az ostoba mondja ki a gondolatait, mint a Rákosi-korszakban. '56 előtt.

Pont az egyszeri dolgozók tanítottak meg arra, hogy minél fentebb vagy, annál több morális (!) felelőséged van. A kutya meg ugat amikor a karaván halad.

matter110 2016.10.07. 08:45:29

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Ezt sajnos nem tudja az értelmiség. Ezért van az, hogy az értelmiségnek pontosan annyi köze van az értelemhez, mint a bölcsésznek a bölcsességhez.

Trollkorrekt 2016.10.19. 23:59:23

56-ban megtanulták az elvtársak, hogy éket kell verni a társadalomba.
Gratulálok Tibi, tipikus komcsi-libis lejárató-gyűlöletkeltő dumát nyomsz.

Arcade Macho 2016.10.24. 23:09:01

na elolvastam ez okes
de a rakovetkezo az a fityiszes forradalmaros az tenyleg minden kritikan aluli egyszeruen nem birtam kovetni
ezt legalabb lehetett kovetni

Pierr Kardán 2016.10.25. 10:48:03

Van 3 diplomám (informatikus, közgazdász, mérnök), akkor most kérjek elnézést? Össze tudok rakni CBA elemzést, számítógépet és autó hátsóhidat is. Nem ijedek meg meg az excel makrótól, sem a villanyszereléstől, de attól sem, ha öltönyben nyakkendőben 100 ember előtt kell előadást tartani.

Tudom, hogy van egy gázszerelő aki sokkal jobban keres mint én, de a gázszerelők átlagánál azért jobban keresek :-)

Nem okozott anyagi megrázkódtatást a kétszintes 200 négyzetméteres családi házat a válás után hátrahagyni, egyáltalán nem okozott gondot az új egzisztencia megalapozása.

Szerencsére ma már bőven elég egy nap 8 órát ledolgoznom a főállásomban, megvan a nettó 4 ezer forintos órabér. Dolgozhatnék többet is, kereslet lenne rám, de úgy vagyok vele, hogy dolgozzanak azok, akik még gyűjtik azokat a dolgokat, amiket a válás után úgyis elvesztenek :-)

Akinek van esze, szorgalmas és van benne kurázsi, annak nem okoz problémát több diplomát is szerezni, a többiek pedig itt magyarázzák, hogy mennyire hosszú a farkuk diploma nélkül is :-)))

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.10.25. 11:45:50

@Pierr Kardán: hm. Itt te mutogatod a farkad. Ami valójában icipici. Csak a pofád túlméretes.

5evalattmostiroma3ikkommentem 2016.11.01. 16:03:49

@FüligJim: Nagyon vigyázz nehogy kiderüljön, hogy 1 diplomával de akár diploma nélkül is betölthető a pozíciód :D

Ez hülye 2017.01.20. 20:15:49

"és ott szívatom őket szakmailag, ahol csak tudom."
Talán ha elvégzed, ragadt volna rád némi JELLEM. Mert ez eddig egy 18 éves lakótelepi gyerek szintje (kulcsos verzió). Tele sarkos közhelyekkel a poszt, nincs is nagyon mit rá reagálni, önigazoló komolytalanság (ami igyekszik antiönigazolónak láttatni magát, de már eleve a poszt ténye is..)

Ez hülye 2017.01.20. 20:20:17

Baszdki, rég jártam már erre, nem komoly, oké, megvan, nem szóltam. Ez most ciki. Mindegy, gyorsan kilépek és akkor majd úgy.

Mirlia 2017.01.23. 18:58:04

Mi jól élünk így diploma nélkül, mi nem szoktuk szidni a diplomásokat, nem kérkedünk azzal, hogy sok diplomásnál jobban élünk, ők viszont annál inkább, főleg a több diplomások. Szinte szóba se állnak olyannal, akinek nincs vagy akár csak eggyel is kevesebb, mint nekik. Pedig ismerek olyan több diplomást, akinek orvos létére nincs annyi esze, hogy ne dohányozzon kruppos kisgyermekek mellett és a hátizsákot a szabad elvben "nevelt" ostoba kutyájára bízza, természetesen benne a gyerekek kedvenc plüssével és az általam frissen kézzel kötött sapka-sál szettel, ami pótolhatatlan. Olyat, aki vendégségben nem vigyázott a rábízott gyerekekre és az egyik gyermek a medence tartályában felőle (és a többi diplomás vendég felől) meg is fulladhatott volna, ha nem húzza ki egy 12 éves kislány.

Wabbit 2017.05.01. 00:04:21

A portfólió bűnös libsi szó, ne tegyél félre pénzt, minek, attól nem lesz több LOVE az életedben, költsd el inkább a kocsmában vagy vegyél Ed Sheeran/One Direction/Lorde/Sam Smith nagylemezt, mert ők se pénzér zenélnek, hanem a szeretetért... meg egyébként is, ingyen is lehet csillagokat nézni... há mér micsináljak, tőzsdézzek? Okos... Inkább szavazok, ahhoz írni se kell tudni csak olvasni.
süti beállítások módosítása