Újabb ikonikus épülettel lettünk szegényebbek, megint Budapest látta kárát a historizáló, sosemvolt régi világba visszavágyódó nosztalgiának

2023/06/12. - írta: Modor Tibi

Így tették tönkre a Corvint – Burger Benjámin írása

 

A Blaha csodája volt a letisztult vonalvezetésű, minimalista Corvin 

 

Kevés szomorúbb dolog történt mostanában, mint amivel az egyszerű járókelő találkozhat a Blaha Lujza téren. A tér csodálatos, szinte mesébe illő felújítása hihetetlenül jól sikerült. Az utcabútorok izgalmasak lettek, szinte egy zöld, ligetes erdőbe csöppenhet az ide látogató, a Főpolgármesteri Hivatal munkatársai hihetetlen munkát végeztek. Csodájára jár a pesti polgár a „Blahának”.

Sajnálatos mód azonban mindezt beárnyékolja, hogy a téren álló Corvin áruházat ellenben sikerült teljesen tönkretenni. Pedig az egyik legizgalmasabb, legmenőbb épület volt a városban. Az egyszerű vonalvezetés, monolitikus hatás és mégis egyszerre minimalista stílus teljesen egyedi külsőt adott az áruháznak. Szomorú, hogy szinte alig maradt ilyen egyedi, letisztult és mégis rendkívül vagány, bátor építmény Budapesten.

/Készítette: Illustratedjc - A feltöltő saját munkája, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=31422600/

 

Régen még mertek nagyokat álmodni 

 

De miért történik mindez? Az eredeti épületet még 1926-ban adták át és a korabeli Budapest egyik legmodernebb áruházának számított. A második világháborúban bombatalálot kapott és kiégett, azonban ennél is súlyosabb károkat szenvedett 1956-ban. Hogy a jelenleg is barbár háborút viselő oroszok vagy a jobboldal által agyonidealizált pesti srácok voltak-e felelősek a pusztításért, nem tudjuk, de talán mindegy is. Mert az akkori építészek mertek egy váratlant húzni. Nem helyreállították a Corvin addigi tucathomlokzatát, hanem egyszerűen álmodtak egy merészet és az egészet elfedték egy gordiuszi alumíniumburkolattal, ami teljesen egyedi stílust kölcsönzött a megújult áruháznak.

Mindent túlélt, de a Fideszt már nem

 

A kilencvenes évek végén, kétezres évek elején ugyan szóba került az ikonikus alumíniumburkolat lebontása, de Budapest látképe és az általános jóízlés ekkor még megúszta ezt a merényletet. De aztán jött a Fidesz. A VIII. kerületi vezetés ugyanis elhatározta, hogy példát statuál az épületegyüttesen. Hogy miért történt mindez? Azért, mert fiatalok tömegei buliztak önfeledten a Corvin tetőn és a rezsimnek, hatalomnak mindig szúrja a szemét az ilyesmi? Vagy azért, mert a Corvinban székelt több független civil szervezet is, melyek egy normális országban az ország vezetését hivatottak ellenőrizni, itt mégis üldöztetésnek vannak kitéve? Vagy egyszerűen csak a két világháború közti korszak restaurálásának újabb szimbolikus erődemonstrációjáról van szó? Nem tudjuk, de talán mindegy is.

A fideszes Sára Botond ügyködése végül sikerre járt és a védtelen épület egyedül maradt a brutális NER-hengerrel szemben. 2018. május 23-án megkezdődött a modern szellem jelképének, valamint a városi ember izgalmas és összetett lelkének tükörképeként ékeskedő Corvin nyilvános megszégyenítése: nekiláttak az alumíniumburkolat eltávolításának, mondjuk ki: meggyilkolásának. A munkálatok az elmúlt héten fejezték be, az átadáson pedig a helyszínen parádéztak az ellenzéki politikusok is, ott volt Pikó András, VIII. kerületi polgármester és Karácsony Gergely főpolgármester is. Mind a ketten jelenlétükkel asszisztáltak ehhez, a modern kor egyik vívmányának eliminálásához.

Az építészszakma döbbenten áll

 

Gondolom mondanom sem kell, hogy az építészszakmával a felek semmilyen egyeztetést nem folytattak. Egyetlen valódi szakembert sem kérdeztek meg az ügyben. Erről már Magyar Jonatán, Ybl-díjas építész mesélt lapunknak:

„Döbbenten állunk az előtt, hogy miért a Corvin világszínvonalú, időtálló alumíniumborítása lett a mumus. Egy fontos kordokumentum tűnik el Budapestről, amely kiválóan illeszkedett, finoman reflektált környezetére.”


„Nem tudjuk megbecsülni értékeinket. A Corvin borítása az értő és az értetlen között tátongó űr gravitációjának foglya volt” – mondta Schuleck Dávid urbanista. Hozzátette: „A Lakó- és Kommunális Épületeket Tervező Vállalat építészmestere már nem tudja megvédeni emblematikus alkotását, mely egyidejűleg tudott költői érzékenységet és némi brutalitást mutatni. Megismételhetetlen alkotás volt, a korszellem remekműve, amely most megsemmisült.”


Felvetődik továbbá a kérdés, hogy miért nem kapott a Corvin homlokzata műemléki védettséget, ugyanis az megmenthette volna ezt a „high-tech” megoldást. Sajnos azonban úgy látszik, erre senki sem gondolt, ezért elpusztult ez az értékes mű, mely a magyar és nemzetközi építészet egyik ékkövének számított.

A hatalom előbb levetkőztette, majd meggyalázta a Corvint

 

A Corvin története sajnos magában hordozza a kis magyar valóságot. Nincs szembetűnőbb példája annak, hogy hogy lesz egy modern, világszínvonalú, nívós épületből egy romantikus nemzeti cikornyás középszer, mint a Corvin. Szomorú, hogy egy ilyen unikális alkotás is a politika áldozatává válhat ma kis hazánkban. A hatalom ugyanis előbb levetkőztette, majd meggyalázta a Corvint.

Szeretném azt hinni, hogy többé nem történik ilyen, de emlékezzünk csak vissza, hogy a Corvin előtt ugyanígy tüntették el a „Spenótházat” a Roosevelt téren (igen, nekem mindig Roosevelt tér marad), a Vörösmarty téri irodaházat, vagy Pécsett a Magasházat. Sok mindent már nem tehetünk, de egyet talán mégis, ha téged is zavar, hogy egy újabb izgalmas, menő épülettel lett szegényebb Budapest, akkor írd alá a petíciót az alábbi linken:

peticiok.com/mentsukmegacorvint

19 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

RTB 2023.06.12. 10:20:40

Minden egyes alumínium-héj barbár eltávolításakor a távolban (valahol Európában) felsír egy ukrán kisgyerek

Lorrh 2023.06.12. 10:22:33

oké, tehát vannak olyan emberek, akik visszasírják a régi aluminium corvint és őket gúnyolja most mordortibi?
Vagy duplacsavar?

Lorrh 2023.06.12. 10:26:57

... vagy általános gúnyolódás azokon, akik valami általuk értéknek tartott dolog elvesztése miatt tiltakoznak?

RTB 2023.06.12. 10:42:06

@Lorrh: nincs itt semmi csavar, oda van írva magyarul :
progresszív haladó VS múltba révedő tradicionális. De úgyis lehet mondani, hogy Fidesz VS Európa stb

_Neville 2023.06.12. 13:44:41

Meg kellett néznem, hogy biztos nem Építészfórumon járok-e. Zseniális :D

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2023.06.12. 17:43:57

az ilyen fölösleges szarságokra ellocsolt milliárdok fájnak ám a zselléreknek.
no meg az, amikor látják, hogy döbrögi váruraságék blazírtan kiveszik a jussukat a folyamatokból.

Tblog 2023.06.13. 02:58:46

Ezt nem értem. Az eredeti épület úgy néz ki mint egy lepisált műanyag doboz, az új épület meg kultúrát sugároz.

Persze ha ez egy szatíra blog akkor vicces az írás. :-)

RTB 2023.06.13. 11:43:10

@Tblog: itt nem mindegy, hogy mit veszünk eredetinek

Lorrh 2023.06.13. 13:06:45

@RTB: a progressziv haladó az az aluminiummal bevont ablaktalan koporsó? Mert azt erőszakkal húzták rá az eredeti múlt századbeli tradicionális házra, ami a korabeli városkép része volt.
Nekem egyáltalán nem egyértelmű, hogy ebben a sztoriban ki a jó és ki a rosszfiú.

De ha az épitész fórumok világát parodizálja - az okés.

Mesterséges Geci 2023.06.13. 23:58:43

@Lorrh: nem tudom. Nekem tetszett a Corvin áruház külseje amíg nem csináltak belőle Skálát és hajléktalan vécét.

Mesterséges Geci 2023.06.14. 00:11:45

Bár így tovább olvasva, a kedves szerző egy retardált, szarházi fideSSes állat. Abból is az egysejtű fajta.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.06.14. 08:25:43

Nyilvánvaló, hogy a valódi ok Zorbán antiszemitizmusa.

Így akart a horthyfasiszták által meggyilkolt zsi dó Corvin Ottóba rúgni még egyet.

Urmanczy 2023.06.16. 09:23:29

1956. "barbár háborút viselő oroszok". Bocsánat azok a nemzetköziséget hirdető szovjetek voltak. Az oroszok elvesztették a cári család meggyilkolásával orosz múltjukat, amit Putyin megpróbál visszaszerezni! A Corvin áruház most majdnem visszaszerezte eredeti pompáját.

blur7 2023.06.16. 12:01:20

Akkor nézzük a neveket: Burger Benjámin, Magyar Jonatán, Schuleck Dávid.
Ilyet kérek még többet (ha lehet)!

Milgauss 2023.06.16. 16:23:46

Ez már annyira deep, hogy már majdnem nem is vicces! De jó lesz a felújított áruház, kár hogy 0.1324234 másodperc alatt megjelennek majd a cigá

mnandy 2023.06.22. 20:11:15

"A tér csodálatos, szinte mesébe illő felújítása hihetetlenül jól sikerült. Az utcabútorok izgalmasak lettek, szinte egy zöld, ligetes erdőbe csöppenhet az ide látogató, a Főpolgármesteri Hivatal munkatársai hihetetlen munkát végeztek. "
- ja, még Tarlós idején, Gelgőéknek annyi az érdeme, hogy ezt - véletlenül - nem kúrták el.. Annyira, mint a Láchidat, ami kevesebb lett többért, meg az M3 klímáját, amiért Geli még törülközőt is öltött, amíg nem ő volt az éceszgéber .. :D

erol 2023.06.29. 14:49:23

Ez akkor lenne vicces, ha lenne olyan ember akinek tetszett az alumínium burkolat (és ezt szóvá is teszi), de ilyen nincs, tehát okafogyott a "paródia".

Sir Yangus 2023.07.08. 13:03:53

A szerzőnek láthatóan tele van a fasza Vincze Miklóssal, és a mindenen egyszerre nyavajgó újságírói réteggel.
süti beállítások módosítása