Olvasói rovat - A modoros forgatás

2012/04/13. - írta: Modor Tibi

Üdv,

Ezt dobtam össze ma délután munka helyett, mert ilyen még nem volt.

Ha nem teszitek ki, beégek az öcsém előtt, szóval előre is kösz. /Ez eleddig a legszebb kérés, amit valaha kaptunk. - M.T./

Sadwick

 




Modoros forgatás

Gyönyörű fővárosunk utcáit járva gyakran tapasztalhatjuk (főleg éjjelente), hogy ki kell kerülnünk egy-egy filmforgatás miatt lezárt utcát, háztömböt. Nyilván mindenki fantáziáját megragadta már az ott dolgozó filmesek művészi, bohém világa, hogy milyen jó is lehet ilyen munkával milliókat szórakoztatni és egyben pénzt keresni. Az alábbi szösszenetben próbálom elmesélni forgatásos tapasztalataimat.

A neves magyar filmes testvérpár - a Schlecht-ikrek - forgatja legújabb D-com reklámját, a helyszín az Andrássy út egyik kávézója, hajnali fél 4, forgatási szünet. A külső szemlélő számára – ha túljut a forgatási hierarchia legeslegaljának számító biztonsági őrökön (kehes alkesz ötvenesek és fiatal suttyó gyúrósok) – a legkönnyebben elkülöníthető csoport a jobbágyság helyi megfelelője, azaz a statiszták. A szürke, teljesen vegyes összetételű tömeg csendben fogyasztja a catering-cég által biztosított zsíros kenyeret. Vannak itt ráérő kisnyugdíjasok, egyetemisták, vidéki, a nagy alkalomra ünneplőbe öltözött középkorú párok – pár ezer forintért vannak itt 12 órán keresztül, így a kezdeti lelkesedés (benne leszek a fimbe’!) már jóval alábbhagyott. A (büdös és szakadt) jelmezt viselők kényszeresen fényképezik egymást a telefonjaikkal, persze csak rejtve, nehogy a biztonságiak aztán kitöröltessék velük a homályos képeket. A statisztériát ambivalens viszony fűzi a felettük állókhoz, azaz mindenki máshoz; egyrészt gyűlölik a kevés pénzt, az ugráltatást, a több órás üresjáratokat, az izzadtságszagú öltözőként szolgáló Ikarust, de egyben fel is néznek a velük dolgozó művészekre. Ha nagyon igyekeznek, egyszer majd belőlük is kiemelt statiszta lehet – azaz 30.000 forintért röhögtethetik ki magukat a főszereplő háta mögül kitekintő jelmezes idiótaként.

A középosztályba tartozók széles rétege szakemberek színes forgatagát öleli fel. Ide tartoznak a szinte mindenki által utált, statisztahajcsárként vagy kávéfőzésre alkalmazott ilyen-olyan asszisztensek (filmes főiskolákról, valakinek a haveri köréből) akik – amellett hogy igen szép gázsit tesznek zsebre baráti alapon – szinte semmit nem értenek a szakmához, viszont előszeretettel alkalmazzák romkocsmázáskor az ilyen frázisokat: „…a múltkor, amikor a Hauabbal forgattuk azt a jelenetet, és az a balfasz statiszta mindig fellökte a statívomat…” Természetesen csakis a profik által hordott ruházatot (North Face) viselik, feltűnő „staff” kártyával, esetenként más modoros kiegészítőkkel, pl. gigantikus Canon/Nikon, mert persze kellenek a művészi „still”-ek a reklámanyaghoz (meg menőzésből a saját Facebookra).

Más alkategória az általában nő/meleg jelmezes-, sminkes-, fodrász-, stylistcsoport. Nem ritkán a modoros indie lányok közül kerülnek ki, ennek megfelelően erőltetett flegmasággal kávézgatnak vagy hatalmas dobozaikban turkálnak, kivéve ha épp a főszereplőt, Lencsényi Márkot, a Kulán együttes frontemberét designolják/sminkelik/öltöztetik nagy odaadással. Alapfelszerelésükbe tartozik a vastag, fekete keretes szemüveg meg az összes hipszterkellék, ami most éppen menő, de fél óra múlva már uncool, ahogy Veszedelmes Ádám mondaná.

A fenti két csoporttól teljesen elüt az öreg szakikat tartalmazó műszaki középosztály. Az eleve lepukkant ötvenes világosítók, szerelők, elektromosok külsején még a szokásosnál is mélyebb nyomot hagyott a sok éjszakázás; jól látható és érezhető nikotin/alkoholfüggőség, ezeréves munkásruházat, ápolatlan haj és fogak, kéjes pillantások a dögösebb öltöztetők, színésznők felé. Sztoikus profizmussal kezelnek bármilyen problémát, oktatva közben az ifjabb segéderőket: „Bélám bazmeg, ha még egyszer olyan közel állsz ahhoz az 5000 Wattoshoz azt’ kigyullad a hajad, baszhatod!”

Az arisztokrácia: a rendező, az operatőr, a főszereplők és néha a forgatásra ki-kilátogató pénzeszsák, aki ezt az egészet finanszírozta. Mindenkinek külön kocsi, külön WC, külön szék, külön kaviáros szendvics. (Miért, mit gondoltatok, mi került ezen a 20 másodpercen 50 millióba?) Általában az idejük nagy részét különböző monitorok bámulásával töltik, a néppel nem kommunikálnak csak asszisztenseik vagy tolmácsaik révén. Munkastílusuk elsősorban személyiségüktől függ, de ez reggel hatkor - amikor már mindenki csak a végszót várja, de még akkor is felvesszük ezt a 2 másodpercet, mert az előbb nem jött teljesen át – már nem nagyon számít. Szerencsére a feljövő nap lassan elrontja a fényeket… „Mindenkit várunk este hatkor ugyanitt, a statiszták mindenképp sötét, egyszínű ruhában jöjjenek!”

P.S.: És végül Tibi kedvence: a reklámzene-szerző (itt már volt szó róluk érintőlegesen). Az amúgy is súlyosan incesztált popszakma legszerencsésebbjei kerülnek a keresett művészek közé, hihetetlen pénzeket összeszedve ezzel. Szereplés, hakni, celebesedés szükségtelen.Természetesen rájuk csak úgy néznek a rokonok, mint a gazdag fiatalra - nem fogják fel, mennyire keményen megdolgoztak ezért...

Címkék: média film olvasói
263 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2012.04.13. 08:38:56

Miért, hogy nekem mindenról egy Csurka jut eszembe? Eredeti helyszín.

Dzsoni Kráncs 2012.04.13. 09:16:01

A Schlecht-ikreket már a Família kft-ben is utáltam,amúgy az a sorozat egy hatalmas modorbánya.

2012.04.13. 10:00:23

az én gyerekem egyszer egy RTL produkcióban volt benne, a forgatás valahol a világ végen hajnalban kezdődött, és a szerződésben 50 ezret kötöttek ki arra az esetre, ha nem jelenne meg. Hát ne tudjátok meg hogy izgultam, mert neki hajnalban kelni esélytelen, de valhogy kiért.
Megmodntam, hogy megtiltom, hogy engem ilyen izgalmaknak tegyen ki még egyszer.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2012.04.13. 10:48:10

hát ez kurva gáz. Miért akarna épelméjű ember filmben szerepelni?

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2012.04.13. 11:16:32

@vészmadár (pica pica): én egy minőségi Zsé moziban simán szerepelnék, 100ezer dollárér bármit eljátszok

eastern sugar 2012.04.13. 11:17:39

az öcsém meg egy pornófilmnél volt világosító tavaly, két napért hatvanezer, na attól azért padlót fogtam. egyébként meg van ezekben hangulat, egyszer statisztáltam egy rövidfilmhez két jelenetben, az egyikben harmincszor kellett leszállnom egy vonatról és végighúznom a kofferomat a peronon, a másiknál meg hat órán keresztül kellett kártyáznom a corvin tető, kábé kétezer forintért. de vicces volt azért.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2012.04.13. 11:51:59

@Somló November: minőségi filmbe nem kell színész, a jó filmben sárkányok vannak meg mutáns csöcsök meg gépágyú (mint erről többször írtam már, hehe). Ahhoz elég a CGI.

Fapuma (törölt) 2012.04.13. 14:44:32

Baszod, inkább égtél volna be (sic) az öcséd előtt.

Hipok Rita 2012.04.13. 15:16:57

"kivéve ha épp a főszereplőt, Lencsényi Márkot, a Kulán együttes frontemberét designolják/sminkelik/öltöztetik nagy odaadással"
Na, ezért a mondatért már megérte elolvasni. LOL

virágelvtárs 2012.04.13. 16:35:27

A pozíció büszkesége. Amíg statiszta voltam, rühelltem a nagypofájú, sajátszékes, vihogó színészeket. Amikor én lettem nagypofájú, sajátszékes, vihogó színész, rühelltem a mobillal egymást fotózgató statisztákat. Nincs mese, meg kell próbálkoznom a pornóval úgy érzem.

raar-pingvin 2012.04.13. 17:43:30

Egyszer dolgoztam filmgyárban (utolsó varrónőként), ennek az írásnak minden szava igaz!

A Tyne folyó déli partja 2012.04.13. 18:44:08

@vészmadár (pica pica): némi pénzmagért leszek én statiszta. (elvegyülök a tömegben.) anno a giminkből toboroztak statisztákat, sajnos, csak fiúkat kerestek, kellettek katonáknak. direkt azért néztük meg páran a filmben, de alig látszottak, fel meg aztán végképp nem lehetett ismerni senkit.

Müszélia 2012.04.13. 18:59:24

mindenki filmezett már? egyszer én is. egy szakadt buszban kellett ülni, amelyik fel-alá zötyögött a margitszigeten, sose derült ki, hogy miért. ja, és órákig kellett várni, mert a rendező úr bezárkózott a művésznővel. taktikai megbeszélés lehetett.

A Tyne folyó déli partja 2012.04.13. 19:56:06

@Müszélia: én nem, csak a volt iskolatársaim.
ja, a tévében viszont szerepeltem, voltam egyszer a Legyen Ön is milliomosban.

chegue 2012.04.13. 20:06:27

@Müszélia: A művésznő lehet alapozta a jövőjét.

Momina 2012.04.13. 23:17:57

A poszt nagyon talált! A múltkor volt szerencsém egy 11 órás forgatáshoz, amiből 9-et kamera előtt álltam. No, ott pont ilyen kasztok voltak. Az arisztokráciánál én még megemlíteném a mindenkit kiosztó, de közben jófejkedő, mindenkinél mindent jobban tudó, nagyhangú gyártásvezetőt. Ott a legjobb fej amúgy egy sminkes csaj volt, lelkesen végezte a munkáját, sztorizott, semmi fapofa, pedig félóránként küldtek hozzá átsminkelni.

Prophet 2012.04.14. 02:40:25

Megfigyelnek, megfigyelnek mindig mindenkit! Olyan nincs, hogy valaki ne szerepelt volna már filmben, csak a tudtán kívül. A laptop kameráján át is folyamatosan vesznek, óvatosnak kell lenni, ha gyakran bőrözöl előtte, legjobb leragasztani - még visszaélhetnek a felvételekkel. Nem gáz a buzipornó, csak ha rajtakapnak! Pontosabb tájékoztatást a témában Molnár F. Árpád, szakértő nyújthat: youtu.be/v5WnPzNv0io

pocaklakó minimanó 2012.04.14. 02:51:08

Amatőrök! Én bezzeg a filmsztári karrieremet a Szerelem első vérig című filmben kezdtem fagyizós tömegként. Most várom a második lépést. :)

2012.04.14. 05:52:25

Az ex gimis korában a szegedi szabadtérin statisztált, szerencsére az operához bot füle van, de a Tragédiát még mindig feltudja mondani.

- A prágai színbeb nem játsztam. - szokta mondogatni, amikor a jó éjt, reggelre nefeledd a pénzt! - felkiáltással magára hagyom.

(Most hogy nyugdíjba ment, csupán 3 nap hiányzott az üdvösséghez, de a szegedi statisztás napok bizony bele számoltak, és minő szerencse, mert 3 napot könnyen lehet igazolni, ellenben pár hónapot már komolyabb csalás sorozat árán lehetett volna beszerezni.)

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2012.04.14. 07:31:44

én utómunkafelelősszakértőként vettem részt ilyenen, én mondtam meg hogy a zöld hátteret hogy igazíccsák be hogy amikor a gépben a ződet eltüntetem a színész mögül be tudom majd mögé rakni a szuperfriss csillámló fogkrémgalaxist

2012.04.14. 08:38:13

Az mekkora volt amikor a Monosotori erődben forgatták az új Asterix filmet, és a statisztáknak tilos volt beretválkozni, hogy korhű barbárnak nézzenek ki.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2012.04.14. 10:13:18

faszikáim baszod, hogy itt mindenki filmes ember, beszarás...

májkifiam 2012.04.14. 11:06:31

@vészmadár (pica pica): ennek az lehet a magyarázata, hogy ezek itten pösti emberek, csak mi vagyunk ilyen baranyai pharasztok :D

Zorita 2012.04.14. 11:15:43

Iggen :) én többször is voltam statiszta, szerintem JÓ MÓKA. Egyetemistaként szerintem tök jó pénzkereseti lehetőség, ha éppen megunod, hogy az éjszakai dobozhajtogatással sajnáltasd magad. A modorosság azért merül fel ennyire egyértelműen ebben a kontextusban, mert egy csomó ember gyűlik össze ilyenkor, akik akkor látják ugye egymás életükben először (és valószínűleg utoljára), és azért valahogy el kell tölteni az időt. Személyes attitűdtől függően felszínes cseverészéssel, vagy harsány jópofasággal, melankolikusan titokzatos érdeklődést tanúsítva stb. Szóval, ugyanazok a játszmák jönnek elő lényegében, mint amikor a traumatológián várakozol, csak más jelmezben :)

Bell a Donna 2012.04.14. 11:52:02

@vészmadár (pica pica):
Magyarországon a politikához, a focihoz (és ezek szerint a filmszakmához is) mindenki ért.

micigli 2012.04.14. 13:02:33

@Dzsoni Kráncs: Ama ikrek neve Spáh ikrek volt

micigli 2012.04.14. 13:08:37

@Dzsoni Kráncs: Ama ikrek neve: Spáh ikrek...

pocaklakó minimanó 2012.04.14. 13:46:57

@vészmadár (pica pica):

"...hogy itt mindenki filmes ember..."

Ezért is írták ki régebben Halivúdba' a híres szöveget: Nem elég magyarnak lenned... :)

qnadam · http://qnadam.hu/blog/ 2012.04.14. 14:52:41

szent igaz, egy különbséggel: a statiszta van a ranglétra legalján, közvetlenül a helyszínen talált kóbor kutya alatt. a biztonságiak már ugyanazt eszik, mint a stáb, ilyenformán a rutinosabb statok központi témája, hogy bezzeg az x produkcióban meleg kaját kaptak, viszont nem engedték őket haza 3 órával korábban :)

Köldökszösz (csodalampa) 2012.04.14. 19:14:07

Tízmillió statiszta országa vagyunk. :)
(Basszameg, tényleg.)

chegue 2012.04.14. 20:03:50

Boldog Névnapot Tibi!

KürtiT (Tromb74) 2012.04.15. 10:39:20

Oké, bevallom, hogy szerepeltem egy pornófilmben. Sajnos csak két percet kellett gördeszkáznom 15 000 HUF-ért cserébe. A hátérben táncoló hosztesz lányok egy tizest kaptak, és 8 órát kellet táncikálniuk tűsarkuban.
Még csak bele se került a jelenet a filmbe, tehát szerintem jó üzletet kötöttem :D

KürtiT (Tromb74) 2012.04.15. 10:48:14

Tényleg. Boldog névnapot, Tibinyó!

Mitya Ivanov 2012.04.15. 12:06:42

én egyszer statisztaként voltam egy forgatáson....... na jó ekkorát nem fogok hazudni, szóval nem voltam soha semmilyen forgatáson.

Nadiposzi (törölt) 2012.04.15. 12:20:36

@Mitya Ivanov:
Én előző életemben celluloid szalagként forogtam az MTV külpolitikai szerkesztőségének kamerájában, rögzítve Chrudinák Alajost miközben lőttek ránk kockás abrosszal betekert fejű szakállas arcok.
Na jó, nem.

2012.04.15. 13:51:10

@Nadiposzi: én zebratetem voltam egy természetfilmben, amit oroszlánok ettek. Igazából nem is, de a Sivatagi show-t többször is láttam.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2012.04.15. 16:14:45

@chegue: @KürtiT (Tromb74): köszönjük szépen minden Tibik nevében :D

Styxx 2012.04.15. 18:17:39

@Mitya Ivanov: @Nadiposzi: @Hadrian77: @Köldökszösz (csodalampa):
:-)))) jobbnál jobb, és tényleg 10 millió statiszta országa vagyunk.
Én meg alőző életemben Angelina Jolie jobb lába voltam, na jó Gobbi Hilda bal füle.
@Modor Tibi: Így 8 napon belül boldog névnapot Tibcsi és vagy te már akkora sztár, hogy lecseréld az avatarod egy Lamborghini (ejtsd: Lambordzsini) traktorra.

pocaklakó minimanó 2012.04.15. 21:47:02

"Én meg alőző életemben Angelina Jolie jobb lába voltam, na jó Gobbi Hilda bal füle."

Nekem meg előző életemben Angelina Jolie volt a jobb lábam, Gobbi Hilda meg... á, inkább mégsem. :)

yenoee 2012.04.15. 23:16:02

@pocaklakó minimanó: ember, te már előző életedben is leszbikus voltál? :)

pocaklakó minimanó 2012.04.16. 11:41:25

@yenoee:

Ebben a gender-semleges & gender mainstreames közegben olyan kis bizonytalan az ember. :)

Mitya Ivanov 2012.04.16. 14:39:19

@Modor Tibi:
igazán szívlapátosan ez úgy hangzik, hogy "minden Tibrok nevében"

Ritchard Börtön 2012.04.17. 00:00:42

Ez nem így van. én sokat forgatok, és bár vannak az írásban sztereotípiák, egy forgatás nem így zajlik. Nagyon külső ember vagy arramenő lehet, hogy így látja, de azért nagyon nagyon drága egy reklámforgatás ahhoz, hogy ez így legyen, ahogy itt le van írva. Nem nagyon vannak ott holt órák és felesleges emberek. Néha várnak a dolgukra, de azért kemény és idegtépő dolog ám egy ilyen. Én ebben az évben 11 filmet forgattam eddig halálosan kimerítő. A csapat kb így néz ki, de attól, hogy egy ablonszerű munkafolyamat jól ismert csoportjait leírjuk, még nem lesz vicces. Egyébként kik azok a Schlecht-ikrek?

pocaklakó minimanó 2012.04.17. 09:21:55

"Én ebben az évben 11 filmet forgattam eddig halálosan kimerítő."

Egy ilyen kimerültség után felüdülés az uránbánya vagy a kaszás aratás "künn" a mezőkön, jól mondom? :)

Ritchard Börtön 2012.04.17. 16:31:15

@pocaklakó minimanó:

Igen, szó szerint, mert a forgatás ennek csak tört része. Az előkészületekkel és az utómunkával ennyi film 3 hónap alatt valóban pokol. Főleg, ha olyan beosztásban dolgozol ahol az elejétől az adásba kerülésig végig kell kísérni, és felelős is vagy a minőségért. Azért egy 12-14 órás forgatás igen kimerítő. A posztoló viccelődik, de a napi milliókért bérelt kamera meg technika mellett minden perc ki van számolva, túlóra nem lehet, mert a filmes szakszervezet nem engedi, a nap felétől mindenki nagyon ideges, javarészt állni kell, gyakran hideg is van, az embernek a könnye folyik a széltől, az ügyfél stresszeli a gyártókat, a rendező vagy türelmes, vagy végig üvöltözi, mert rajta kérik számon, hogy nincs haladás. Szóval azért nem egyszerű. Egy ilyen nem a kommunista idők lusta filmgyártása, mindenki számonkérnek minden percet, még akkor is, ha látszólag vannak egyes dolgozóknak üres órái. Az része a forgatási rendnek. Ebből a 11 filmből négyet egyszerre, 3 nap alatt forgattak le, helyszínépítéssel külsőben olyan napi 15 órában, 5 fokos átlaghőmérséklettel, egyszeri szünettel. Már a második nap végére az ember idegei kezdik felmondani a szolgálatot.

qnadam · http://qnadam.hu/blog/ 2012.04.17. 16:55:31

és ez még mindig nincs ellentmondásban a bejegyzés tartalmával - amiben nyilván vannak költői túlzások, de elég valószerű. (nem egy külföldi reklámot láttam már belülről a két nap - műteremben egy díszlet típusú unalomtól az egy héten keresztül napi 4-5 helyszínnel leírható őrületig :)

Ritchard Börtön 2012.04.17. 17:05:23

@qnadam:

Na látod én külföldit még nem láttam, csak magyart, de abból nagyon sokat. Ami itt le van írva, az a magyarra nem nagyon illik.

Celtic 2012.04.17. 22:19:31

Egy reklamfilmben statisztak beoltoztetve? Minek?

Ritchard Börtön 2012.04.18. 11:59:46

@Celtic:
Hogyhogy minek? Mindenkinek a ruhája ki van taláva. Nem lehet színesebb feltűnőbb, mint a szereplői, nem lehet rajta márkajelzés, a divatosnál kicsit divatosabbnak kell lennie. Nyilván nagy tömegjeleneteknél olcsóbb filmekben sokszor van, hogy az emberek a saját cuccukban jönnek, de egy kávéházban, közértben, boltban stb játszódó filmben mindenkinek összehangolt és válogatott ruhája van.

Celtic 2012.04.18. 13:40:52

@Ritchard Börtön: Ja, ertem. Hat latszik, hoyg oltozni is ugy szoktam, hoyg ami a ruhakupac tetejen van, azt felkapom....
Sose gondoltam, hoyg ilyen fontos dolgok vannak a vilagon :)
("A fel masodperc alatt elhalado statisztak erszenyeben csorgedezo ezustpenzek teljesen ugyanolyanok, mint a Romai Birodalomban hasznaltake, hoyg a csengesuk is hiteles legyen")

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2012.04.18. 14:42:50

@Celtic: azért minden fontoskodás mellett valljuk be, hogy a pénz a legritkább esetben megy el olyan, a film minősége szempontjából nyilván másodlagos dolgokra, mint például:

- értelmes forgatókönyv
- egy csimpánzét meghaladó színvonalú párbeszédek
- a történet koherenciája

Jó, ha a légiósok zsebében hiteles pénz csörög, csak mit ér, ha az egész egy 120. szar kosztümös filmben van, amiből levonhatjuk azt a csodálatos tanulságot ismét, hogy "a csapat mindenek felett", esetleg: álmaid megvalósíthatók...

Celtic 2012.04.18. 17:32:12

@vészmadár (pica pica): Ezt elvileg a Rome c. HBO sorozatrol irtak. Sajnos me'g nem lattam, de alkalomadtan megnezem. Az sajnos teny, hoyg az igeretes filmek 90%-a elhasal a fenti trion :(

(Most lattam az In Time-t, hat iszonyat logikai bakugrasok voltak benne, de meg mondhatnek parat, ha egyalatana a cimuk megmaradt volna...)

Ritchard Börtön 2012.04.18. 20:30:41

@vészmadár (pica pica):
A reklámfilm a legkevésbé sem függ a készítőktől. A végeredmény mindíg egy jó film, - az ügyfél kockafejű fantáziaszegény aktakukacai által végletesen - eltorzított változata, amihez joguk van.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2012.04.18. 21:22:40

@Ritchard Börtön: aha. Sztem akkor hagyd ott és menj el péknek. Komolyan mondom. Az élet túl rövid ahhoz, hogy szart gyárts.

Ritchard Börtön 2012.04.18. 22:21:35

@vészmadár (pica pica):

Dehogy hagyom. Ugyanis sokat lehet vele keresni. Sokkal többet, mint a pék.

pocaklakó minimanó 2012.04.19. 17:54:46

@Ritchard Börtön:

"...javarészt állni kell, gyakran hideg is van, az embernek a könnye folyik a széltől..." & "...olyan napi 15 órában, 5 fokos átlaghőmérséklettel, egyszeri szünettel."

Az egyszeri vájár nem is bírná az ekkora stresszt és menekülne vissza a szénbánya aknáinak nyugalmas mélységeibe.

Szerintem ha már nem fogod bírni a terhelést, jelentkezz oda. Havájdizsinapszemüveg lesz az minden filmes kulinak. :)

pocaklakó minimanó 2012.04.19. 17:57:11

@vészmadár (pica pica):

És különben is minek ide a nagy felhajtás, hiszen van már CGI és a mesterségesen generált statiszta-arcokon még a szőrszálakat is Narnia-módra tudják renderelni. :)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2012.04.19. 19:37:54

@pocaklakó minimanó: a CGI a tök felesleges és amúgy is idegesítő színészt helyettesítheti, de a forgatókönyvírót sajnos nem... sem a szövegírót...

Ritchard Börtön 2012.04.19. 23:26:46

@pocaklakó minimanó:
Igen, de a vájár kicsit más állóképességgel rendelkezik, mint az, aki heti 6 nap 14 órát ül számítógép előtt és puxelekre koncentrál, vagy ír, esetleg rajzasztalnál rajzol. A vájárnak meg s szeme folyna ki az első nap végére.
Lehet ezen poénkodni, de a posztnak akkor sincs túl sok köze a valósághoz. A jó modoros írások lényege az, hogy karikíroz valamit, nem pedig az, hogy egy posztíró a saját elképzelése alapján hülyeségeket és valótlanságokat próbál eladni viccesnek álcázva valamiről, amit igazából nem ismer, maximum egyszer látott valakit, aki hallott már olyanról, aki valóban csinálta. Én is tudok írni posztot a modoros bányászokról, még vicces is lenne, csakhát nem sok köze lenne a valósághoz. Meghát nem is lenne akkora sikere, mert rájuk nem lehet vicceskedve rávasalni, hogy igazábol nem is értenek hozzá, munka címén f@aszt vakarnak. Vannak szakmák, amikkel kapcsolatban avatatlanul is illik ezt elôadni. Már nagyon érik a "A modoros modorosblog olvasói rovat író".

Ritchard Börtön 2012.04.19. 23:30:57

Egyébként az ilyen posztokat általában olyan irja, akinek igazából nagyon fáj, hogy nem ô van ott, hanem "ezek".

Sadwick 2012.04.20. 00:36:21

@Ritchard Börtön: Üdv, először is köszi a kritikát, egy dologban tényleg igazad van: szívesen keresnék pár napos melókkal százezreket, még ha hideg szélben is kellene állnom érte... Szóval ez valóban fáj. Viszont ha jó modoros módjára megvizsgálnánk hogy te miből is keresel "sokkal többet, mint a pék", akkor hamar kiderülne hogy (a reklámokat leszámítva) a zsé nagy része bizony a zénadómból kerül általában ugyanannak a pár tucat embernek a zsebébe (az ún. "magyar filmesek" az egyik leggusztustalanabbul belterjes társaság az országban, személyes találkára a Tumblr-en vagy éjszakánként az Anker-Toldi vonalon van lehetőség). Lásd a klasszikus példát: Sz. Simon, Papírrepülők = költségvetés: 27 millió, 0 Ft állami támogatás, haveri alapon készült film versus P. Sparrow, 1 = 130 millió, 90 (!!!) millió állami támogatás... Vajon melyiknél mennyit kereshetett a gyártásvezető-másodasszisztens? Ezek után nem meglepő hogy vannak akik húszezres napidíj alatt már el sem mennek dolgozni, ellenben félévente vesznek új MacBookot (ami természetesen igen modoros)...

Sadwick 2012.04.20. 00:39:28

@Sadwick: Ezzel pedig a szerző személyétől függetlenül egyetértek:

index.hu/velemeny/menonemmeno/2009/04/14/szabo_simon_meno/

Ritchard Börtön 2012.04.20. 08:56:59

@Sadwick:
na látod, erre a kommentre vártam, mert ez is jó poszt lenne önmagában, persze idézőjelben. Van benne a "Mi adónkból.." közhely is, meg van benne a sokat keresők ekézése is, mint én, a msáodasszisztens, vagy akik MacBookot vesznek. (ez modorosabb, mint a MacBook önmagában).

Modor Tibinek volt egy zseniális posztja itt, a "Kedves szegény polgártársam!", ami szépen kivesézi ezt a gondolkodásmódot (404 kommentet élt meg, nem úgy, mint ez), és az nem egy ilyen légbőlkapott írás, hanem egy valós embertípust és gondolkodást cinkel, ami ezt a posztot és létrehozzta. Önismereti tréning gyanánt egy röpke idézetet had szellentsek ide belőle: "Elegem van abból, kedves Szegény Polgártársam, hogy folyton az én pénzemre ácsingózol. Hogy lépten-nyomon azt lesed, mennyit keresek, mit vásárolok, hol élek, mit eszem, mit iszom, mit vezetek, kivel találkozom, mennyit adózom."

Hogy miért keresek sokkal többet, minz a pék? Szintén had idézzek ebből a nagysikerű posztból: "És bizony, gazdagnak lenni se könnyű. Amit Te látsz az egészből: az elegáns éttermek, a divatos ruhák, csillogó autók, a szép otthonok - ez mind csak a felszín: a mi életünk rengeteg lemondással és gonddal jár. Nekünk - ellentétben Veled - tényleg nagyon keményen kell ahhoz dolgozunk, hogy ezt a színvonalat elérhessük és fenntarthassuk. Magasról mindig fájdalmasabb a zuhanás, és bizony a mi felelősségünk is sokkal nagyobb. A mi munkaidőnk nem hétfő-péntek 8-16, hanem folyamatosan, megállás nélkül dolgozunk. Te délután négykor eldobod a ceruzát-számológépet-kalapácsot, és minden gondodat ottfelejtve hazamész a családodhoz. Ezzel szemben nálunk a napi 2-3 túlóra elvárt, hétvégén és szabadidőnkben - amikor te a szeretteiddel üdülsz vagy szórakozol - állandó készenlétben kell lennünk. Amikor azt hinnéd, hogy nyaralunk vagy pihenünk, mi akkor is dolgozunk: akkor hozunk felelős döntéseket vagy akkor tervezünk meg fejben egy új projektet, beruházást."

Szóval ezért. És nem a te adódból...

Itt találsz sok érdekességet ezzel kapcsolatban:modoros.blog.hu/2011/12/08/kedves_szegeny_polgartarsam

Előljáróban tisztázzuk, hogy a poszt reklámfilm produkcióról szól, tehát a filmeket, amiket itt költségvetéssel együtt leírsz, szerintem hanyagolhatjuk, mert más műfaj. Te is írod, hogy (a reklámokat leszámítva). A reklámfilm forgatás más műfaj.

Először is ezek nem pár napos melók, még akkor is, ha a forgatás maga pár nap. Én csináltam most valakinek a Schlecht-ikrek egyikével 5 másik mellett egy 6 filmből álló sorozatot. (Ha igazán tudnád, hogy miről beszélsz, és ott lennél érdemben azon, amiről itt írsz, akkor tudnád, hogy Schlecht-ikrek közül csak az egyik foglalkozik reklámmal, a másiknak teljesen más a foglalkozása. Ebből nyilván kiderül, hogy közel nem vagy benne annyira, mint amennyire itt írod) Ezeknek a filmeknek a kidolgozása október végén kezdődött a Schlecht aktív részvételével, 3-4 hónapos kemény előkészítő munka (hétvégén is, és akkor is, amikor pék horgászik), irgalmatlan mennyiségű koncepcióváltoztatás, karaktertervek, jelmeztervek, többtucat, százszor átalakított komplett storyboard, produkciós értekezletek, szerepkőválogatások, ruhapróbák, a gyártási költségek minimálisra faragása, úgy, hogy mégis meg lehessen valósítani a vadabb elképzeléseket is. Másfél hónapja voltak a forgatások, de még mindíg sokat éjszakázunk az utómunkastódiókban, gyakran hétvégeken (Szegény polgártársam). Több hónap előkészítőmunkájának a megvalósítására áll rendelkezésünkre pár óra a forgatáson, amit számon is kérnek, és az életünk, egzisztenciánk is belebukhat. Egy darab reklámfilmnél nyilván kevesebb, de nagyságrendben hasonló a befektetett munka és az óriási felelősség, mert minden forgatáson, minden pillanatban az egzisztenciánnkal játszunk. (Nyilván a pék is a szömlével, de azért érted...) A filmesek is, a sminkesek is, az operatőrök is, mindenki. Ha a stábból valaki, vagy a rendező, vagy az ügyfél nem elégedett vele, megnézheti mikor hívják legközelebb. Ezek nem Máltai szeretetforgatások. 20 ezres napidíjat nem véletlenül kapnak, főleg egy olyan világban, ahol igen nagy a verseny. 20 ezres napidíjon kiakadsz, de azon nem, hogy egy magánorvos a 15 perces konzultációért kér 25 ezret? Szóval azért kapnak 20 ezres napidíjat, mert értenek hozzá. Hogy mennyire ért hozzá, azt nyilván te nem fogod tudni megítélni sem a sminkesről, jelmezesről, helyszíni vágóról.
Sok MacBookot pedig azért látsz a forgatásokon pár asztalnál, mert ezeken nem facebookoznak, hanem ezek kemény teljesítményű munkagépek, a helyszíni vágók gépei, akik folyamatosan dolgoznak a forgatás alatt, a (gúny tárgyává vált) CGI és utómunkás emberek gépei, akik már a helyszínen ellenőrzik, hogy a felvett anyag jó lesz e az utómunkához sok szempont szerint, megint másig macbookok rögzítik a kamera képét, erről vezérlik a kamerákat, és mivel az utómunka stúdiók belső gépei is Mac gépek, ezzel kompatibilisek. A Mac modorosság valóban jelenség, de a reklámfilmiparban picit más a helyzet. Egyébként ajánlom, hogyha bírja a szemed és az agyad, álj be helyszíni vágónak, - én nem tartalak vissza - és akkor mindjárt meglesz a jó napidíjad.

A forgatásokon ugrálgató Canon/Nikon fotósok pedig nem a reklámanyagokhoz dolgoznak mert kell a "still", mert azoknak jórésze műtermi kép, hanem vagy az ügynökség vagy a filmgyártó részére készítenek képsorozatokat a forgatásról. nem csak a forgatást, hanem az elő és utómunkákat, fotózásokat, díszletépítést is megörökítik. Én is mindíg nagyon várom, mikor megkapom CDn ezeket, mert önömmel nézegetem, mert a filmen kívül csak ez marad egy ilyen nagy munka után.

Ritchard Börtön 2012.04.20. 09:06:43

Ha van egyéb kérdésed a reklámfilmforgatásról, szívesen válaszolok.

Sadwick 2012.04.20. 09:47:21

@Ritchard Börtön: Kösz a gyors választ. Szerintem a "Kedves szegény polgártársam!" posztot pont fordítva értelmezed, de nem baj, nem sértődöm meg ha szerinted a modoros szegényember kategóriába tartozom... :)
A poszt szándékom szerint bármely forgatásról szólhatott volna, csak egy hirtelen ötlettől vezérelve írtam reklámot.
A hozzáértésről; nyilván nem általános eset,de az egyik kedvenc tapasztalatom: az egyik produkciós iroda 4 magyar-külföldi kapcsolatról - esküvőkről akart rövid dokufilmeket forgatni (végül csak 3 lett belőle), az egyik emberüket elküldték általános kulturális, vallási stb infót szerezni afrikai témában. Vajon hová fordult az illető hogy kellőképpen megalapozott tudást szerezzen? Még véletlenül sem vmelyik egyetemi tanszékhez vagy könyvtárhoz... Elbiciklizett a "Desevfi" (így mondta) utcai rasztafodrászatba (az volt a legközelebb a Toldihoz) és megkérdezte az ott dolgozó fekákat. :)
A húszezres napidíjról; szintén Sz. Simon ötlete lett volna a kvótarendszer bevezetése: mivel elég gáz hogy van aki baráti alapon szinte semennyi pénzért csinálja ugyanazt amit más MINIMUM a fent említett összegekért, ezért az ötlet lényege az lett volna hogy évente csak meghatározott számú normalizált fizetésű meló után vállalhatott volna bárki nagyzsés munkát. Jelen helyzetben ugyanis mindig ugyanaz a pár tucat ember hozza helyzetbe magát...
Sok MacBookot pedig nem csak forgatásokon látni, hanem olyan Anker-bulikon is, ahol híres filmesek dídzséznek - mert ugye aki filmezik az nyilván a zenéhez is legalább annyira ért. :)

Sadwick 2012.04.20. 09:51:45

@Sadwick: Bár ha jobban belegondolok a saját szakmámban is (grafika/DTP) legalább annyi dídzsé van, szóval inkább fikázzuk együtt a modoros DJ-ket, az mindenkinek bejön. :)

Ritchard Börtön 2012.04.20. 11:48:13

@Sadwick:

"nem sértődöm meg ha szerinted a modoros szegényember kategóriába tartozom..."

nem igazán erről van szó, hanem arról, hogy nem kell hozzá különösebb szociólógiai érzék, hogy az ember az első három mondat után meg tudja különböztetni a sértettségből és irígységből született modoros posztokat a valós gondolkodási, viselkedési és szakmai sztereotípiákat karikírozó írásoktól.

"csak egy hirtelen ötlettől vezérelve írtam reklámot."
Pedig nagyon nem mindegy. Kb annyi a különbség, min a grafika/DTP és az olajfesztészet között. Képzeld el milyen lenne, ha modoros reklámgrafika címmel írna valaki posztot, és akkor az államilag támogatott képzőművészeten tudna egyedül fogást taláni, mikor kritizálják az írását.

Én nem járok Anker bulikra, úgyhogy nem tudom, ott mennyi a fellelhető MacBook-ok száma. De nyilván oda is azt viszi, amit a munkához használ.

A modoros DJ-ket nem tudom fikázni, mert nem szeretem azt a zenét, nem járok olyan közekbe. (Egyébként a modoros írás lényege nem a fikázás. Itt a nagy tévedés. A modors írás az egy adott sztereotípia anatómiaia atlasza.

Na, a grafika/DTP önmagában megérne egy regényt. Tudnék is írni róla jó hosszút, de már volt hasonló. Mondom ezt úgy, hogy én is grafikus vagyok eredendően, 70%-ban még most is.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2012.04.20. 11:54:58

@Ritchard Börtön: ebben az egészben pusztán csak az a röhejes, hogy bármennyire is rohadtul komoly embernek állítod be magad, a forgatást, az egészet, ha kimeneteli oldalról nézzük mit kapunk? egy rahedli pénzből leforgatott, semmitmondó, unalmas szart, ami valami tökfölösleges faszságot próbál ránktukmálni, és ami az emberek 99%-ából maximum azt az érzelmet váltja ki, hogy a faszér kell a doktorhouse-t vagy a budszpenszert már megint 4szer ilyen fosokkal félbevágni... százszor változó koncepció, minnyá szétröhögöm a belem... áruld már el nekem: ezek szerint az ötlettelenségtől a saját szarába fulladóan unalmas reklámok a tévében már a sokszor javított, századik koncepciók? mer' akkor tényleg húzzátok le a reluxát...

Ritchard Börtön 2012.04.20. 12:02:45

"(Miért, mit gondoltatok, mi került ezen a 20 másodpercen 50 millióba?)"

Egyébként ilyenektől rossz az írás, mert nyilvánvalóan te is tudod, hogy nem attól drága, hogy kaviáros szendvicset esznek, nem attól kerül 50 millióba, mert félmillió forintból az egész stábot a nap 24 órájában kaviárral lehetne etetni. Ezek a dolog pénzügyi vonatkozását szándékosan eltorzító marhaságok. Csak egy Phantom HD kamera bérleti díja sokmillió forint egy ilyen forgatásra. Az objetívek mégegyszer annyi, és ez csak annyi, ami egy táskába belefér. Nagyon hamis dolog azt az érzést kelteni, hogy ilyenek miatt drága egy forgatás. Nyilván nem igaz, hogy mindenkinek külön kocsi, külön szék, külön WC.
Az idejük nagyrészét valóban monitorok bámulásával töltik sokan, ugyanis - az a dolguk. Én is azt szoktam csinálni, ugyanis a kamerát egy szemhez tervezték, és azt már szegény operatőr lefoglalta magának, és ezen látjuk mi a beállítás, mit besznek, mit vettek fel, és a helyszíni vágó hogyan illesztette be a jelenetbe, és vajon működike a felvett jelenet az előzőkkel. A néppel meg azért az asszisztensek kommunikálnak, mert így működik ez a szakma. Akkor tud hatékonyan dolgozni, ha elmondja az elképzeléseit, és azt ilyen módon gyorsan továbbítják a legkülönbözőbb részlegek dolgozóinak, szereplőknek. Ha a rendező, vagy a kreatívigazgató járná körbe az összes dolgozót, még három napra ki kéne bérelni a High Speed kamerát. Ezek csak apróságok, amik köszönőviszonyban sincsenek a valósággal az írásban.

DTP dolgozóként, már ha reklámcégnél dolgozol, igazán kellene tudnod, hogy zajlik egy forgatás. Azt meg az írásod elején kellett volna közölni, hogy bár te a játékfilm forgatásról beszélsz, az írásod a reklámfilm forgatásról fog szólni.

Ernoke 2012.04.20. 12:13:15

@vészmadár (pica pica): igen, tényleg. példaként a narancsos/citromos soproni reklámot tudom mondani, ezt eredetileg egy jó barátom kreatívkodta, bár mostmár inkább letagadja.
mikor még csak ötletelt, leírt nekem 4 alapötletet, amiből az egyik gyengébb volt, az egyik viszont kurvanagy. természetesen a marketingesek a leggyengébbet választották, mert a kurvajó ötlet túl "merész" lett volna az átlag tévénézőnek, meg túl bonyolult volt az üzenete (nem).
aztán a leggyengébb ötletből a marketingesek kihúzták a lényeget, mert az szerintük agresszív volt. aztán beraktak a végére egy ilyen barátokkal viháncolós ostobaságot, mert az kell egy sörreklámba.
a végeredmény egy jellegtelen valami lett, ezt láthatod a tvben.

Ritchard Börtön 2012.04.20. 12:19:56

@vészmadár (pica pica):

Kezd eluralkodni rajtad az ideg, ez már tetszik:) Közeledünk a jó részekhez.
De azért válaszolok.

Egyébként én kétlem, hogy te grafikus/DTPs lennél, mert ha lenne hozzá közöd, akkor tudnád, hogy a végeredmény nagyon sok dologtól függ, főképpen attól, aki fizet érte. Te is tudod, hogy a kezdeti terveidből mi marad, mire nyomdába kerül. Nincs ez másképpen a reklámfilmeknél sem. Nyilvánvaló, hogy egy reklámfilm mennyire rossz vagy jó, azt nem te fogod eldönteni, sőt igazán nem is számít az emberek véleménye. Egyetlen dolog számít, hogy sikerült e elérni vele azt a célt, amiért fizetett az, akinek ez volta célja. A reklámfilm lényege nem az, hogy téged szórakoztasson, és nem az, hogy a kreatív alkotó babérokat gyűjtsön, hanem az, hogy egy üzleti célt szolgáljon. Hogy azt a célt szolgálta e, azt te sohasem fogod megtudni, mert az utólagos hatásvizsgálatot neked nem fogják a kezedbe adni.

Ezek úgy vannak kitalálva, hogy az elért stratégiai cél arányban legyen azzal, amennyibe ez kerül. Persze ez sokszor nem sikerül, de az esetek többségében azért igen. A reklám nem egy pontos tudmány, mint a matematika.

Az ember által látott filmek legnagyobb része meddőszórás, azaz a legjobb tervezés ellenére is olyanok látják, akiknek nem szól. Engem sem érdekel a prosztata tabletta, meg a hüvelygomba.

"áruld már el nekem: ezek szerint az ötlettelenségtől a saját szarába fulladóan unalmas reklámok a tévében már a sokszor javított, századik koncepciók?"

Igen, helyesen látod. A reklámcég kitalál egy koncepciót, ami szerinte jó, amibe miden tudását beleviszi, de ezt elkezdik változtatgatni, mert ők fizetnek érte, és megteheteik. AZ ügynökség próbálja a jó részeket megtartani, vagy átírni az egészet, úgy, hogy a lényeg mégis az legyen, és elégedett legyen mindenki. Mikor ez megvan, - aminek jó eséllyel már nincs sok köze az eredeti elképzeléshez, akkor kezdődik a produkciós szervezés, amikor gyártási kölségek, betervezett, de mégsem lehetséges helyszínek, forgatási technikák, még extra változtatások szintén arra kényszerítik az ügynökséget, hogy tovább változtassa a filmet. Mikor végül kaviárt zabálva leforgatják, és összerakják, akkor is folyamatosan változtatgatják velük, a jó jelenetek, arcok helyére az ügyfél emberei más snittenet, sematikusabb dolgokat kérnek, és a végén megszületik az, amit te látsz. Bár - amiről nem tudsz - azért kell aarról gondoskodni, hogy az ügyfél jól érezze magát a forgatásokon, hogy hagyjon bennünket dolgozni, és végül a jó viszony miatt hallgasson ránk szakmailag, és ne eröltessen bele olyan dolgokat, amik szerintünk nem jók. Én azokban a filmekben, amiket csinálok, mindíg erre törekszem.

Ez kicsit olyan, mintha valaki rendelne egy étteremben a szakácstól valamit, aztán - mivel ő fizet - beleszór mindent, amit a konyhában talál, te pedig írsz egy gúnyolódó posztot a szakácsokról.

Viszont az utóbbi beírásod alapján már teljesen egyértelmű, hogy az egész reklámiparra nincs semmilyen rálátásod.

Ritchard Börtön 2012.04.20. 12:22:45

@Ritchard Börtön:
Bocs, összekevertelek Sadwick kollégával, de a hozzászólásom tartalma az első és utolsó mondatt kivételével érvényes.

Sadwick 2012.04.20. 12:24:05

@Ritchard Börtön: Heló, én írtam a posztot, én vagyok a grafikus és nincs más nickem...

Ritchard Börtön 2012.04.20. 12:25:07

@Sadwick:
Tudom, már rájöttem, írtam is, csak mikor klikkeltem, nem láttam, hogy más írta, azt hittem, már csak mi ketten beszélgetünk. Elnézést a kavarásért.

Sadwick 2012.04.20. 12:26:39

@Ritchard Börtön: Semmi gond, közben én is láttam hogy mire megírtam az előzőt észrevetted, szóval 1-1.

Sadwick 2012.04.20. 13:18:26

@Ritchard Börtön: Amúgy rendben, akkor hadd legyek Merész Károly ("Je l'ay emprins") te meg Yorki Margit ("Bien en aviengne")... Azért pár embernek tetszett, legközelebb majd jobban figyelek.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2012.04.20. 13:18:32

@Ritchard Börtön: megint baszki ugyanaz az aránytévesztés: rakétavetővel tankoszlopokra kell lőni, nem legyekre. Phantom kutykurutty kamera csillió forintért? Mire? hogy "mindig szerettem a veszélyt és a száguldást"? Vagy egy filmre, amiben a reménytelen lúzerekből álló dél-dakotai csapat megnyeri a világbajnokságot? ehhh

Ernoke 2012.04.20. 13:27:19

@vészmadár (pica pica): valóban fel lehetne venni bármit kézikamerával, csak akkor ilyen lars von trier-féle nézhetetlen, rángatódzó, szemkifolyatós szarok jönnének ki belőle.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2012.04.20. 13:28:31

@Ritchard Börtön: köszi a szép hosszú választ, bár nem tudom, olyat honnan olvastál ki, hogy én grafikus lennék (nem vagyok)

Írod: "Viszont az utóbbi beírásod alapján már teljesen egyértelmű, hogy az egész reklámiparra nincs semmilyen rálátásod."

Egy részére van, mégpedig as következőre: a reklám azt a célt szolgálja, hogy közvetlenül és alattomban elültetett bogarakkal a fülben (termék helyett ugye mainapság stílust meg életérzést meg ilyen szarságokat veszel) folyamatos agyatlan fogyasztásra ösztönözzön, hiszen a piacgazdaság alapja a növekvő fogyasztás. Mivel amúgy normálisan kurvára nincs az embereknek erre a sok szarra igényük, rájuk kell erőltetni, tolni ki a csövön, agyba ragadóan szar zenékkel megtámogatott gagyi-fos, ötlettelen, fingszagú faszságokkal. És ha véletlenül valamelyik ötletes, akkor is, csak azért az, hogy azt hidd, ez most valami más, egy igazi kreatív tevékenység, valami művészi dolog. A reklám egy darab lófasz, komplett. (copyright: donB)

Én elhiszem, hogy te a szakmai tudásod legjavát adod. Ugyanúgy, ahogy a gázkamrát tervező, építő szakember is szakmailag a legmagasabb szinten alkotott, nyilván építészetileg nem lehet a dologba belekötni.Ezért mondtam neked valami száz sorral feljebb: ha számítasz valamit is saját magadnak, fogd magad, és menj el inkább péknek.

Ernoke 2012.04.20. 13:36:24

@vészmadár (pica pica): szerinted minden szar a csöcsös mutánsokon kívül, úgyhogy asszem itt nem a te véleményed számít elsősorban.:D

Ritchard Börtön 2012.04.20. 13:38:02

@vészmadár (pica pica):
Nem aránytévesztés, csak nem vagy tisztában a követelményekkel. A Phantom kamera lassításra való, illetve olyan jelenetekhez, amik nagyon belassulnak. Arra való, hogy a jeleneteket látványosabbá lehessen tenni, akár 1000 kockát is felvesz percenkét. Ez azért kell, hogy a már sok esetben a filmkészítőknek nincs lehetősége igazi kreatív tartalmakat beletenni, akkor legalább a látványelemeket hatásosra lehessen csinálni. Ilyennel csinálják pld, mikor egy nőnek lobog a haja, és lelassul, hogy szebb legyen. Vagy akciófilmesen lelassul valaki sport, ugrás közben, vagy valami kiömlik. Ezért kell. Meg négyszeres HDt vesz fel, hogyha netán az ügyfél azt mondja egy felvett jelenetre, hogy szeretné, ha nagyobb lenne a figura, akkor még a HD elvárásokon belül bele lehessen nagyítani. Azért kellenek ilyen drága kamerák, mert az a forgatáskor nem mindíg derül ki, hogy utólag mit kell lassítani, vagy mibe kell belenagyítani. Ha a magas szintű látvány lehetőségét is elvesszük a reklámfilmektől, akkor sok esetben nem sok marad. Persze nem kell minden filmhez ilyen, de sajnos az látszik is.
Ez a phantom kutykurutty. Talán ismered ezt a hatást pár reklámból. Nagyon látványos dolgokat lehet vele csinálni, megéri ezt használni:

www.youtube.com/watch?v=L6Cf6dg2udo

Ernoke 2012.04.20. 13:43:09

@Ritchard Börtön: félreértetted, ő a reklámok létjogosultságát kérdőjelezte meg úgy teljes egészében.

Ritchard Börtön 2012.04.20. 13:50:44

@Ernoke:
Hát akkor nagyon hülye. Ugyanis anélkül sajnos nincs gazdaság. Főleg ilyen versenyhelyzetben. Én csináltam reklámot nemegyszer olyan cégeknek, akiknek 10-30 ezer dolgozója volt, közvetlenül azok családjait beleértve majdnem 100 ezer ember érintett a cég működésében, és bizony a cég reklámjai az ő életükre is hatással vannak. Nagy valószínűséggel annak a munkahelye (vagy saját maga is) reklámoz, aki megkérdőjelezi a reklámok létjogosultságát.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2012.04.20. 13:55:57

@Ritchard Börtön: amit írsz, azzal én tisztában vagyok, én csupán annak a mechanizmusát igyekszem megfejteni, megérteni, tanulmányozni, ahogy belsősként, rálátva a tényleges folyamatokra, képtelen vagy belátni, hogy folyékony szart gyártásában veszel részt. Arra még nem jöttem rá, egyelőre, hogy amúgy ezt tudod, de - megélhetési okokból - mégis csinálod, mert mégiscsak jobb, mint árkot ásni, és ebből adódóan nyilvánosan persze nem ismerheted el, hogy jah, hát ez egy szarpasszírozás, vagy egyfajta önszuggesszióval te ténylegesen el is hiszed, hogy egy hasznos, üdvös és komoly gépezet lényegi fogaskereke vagy.

Ritchard Börtön 2012.04.20. 14:02:33

@vészmadár (pica pica):

"Egy részére van, mégpedig as következőre: a reklám azt a célt szolgálja, hogy közvetlenül és alattomban elültetett bogarakkal a fülben (termék helyett ugye mainapság stílust meg életérzést meg ilyen szarságokat veszel) folyamatos agyatlan fogyasztásra ösztönözzön, hiszen a piacgazdaság alapja a növekvő fogyasztás. "

Igen, ezt helyesen látod, de ez még véletlenül sem a reklámiparra való rálátás.
Csak nehogy úgy hozza az élet, hogy olyan cégtől kapd a fizetésed, aki esetleg valami olyat csinál, amit reklámoznak. Még a végén részese leszel ennek az ördögi körforgásnak, és a végén még valami olyan dolgot fogsz csinálni, amire igazából nincs szüksége az embereknek:) Egyébként a reklám nem csak olyan dolgokra próbálja rávenni az embereket, amikre nincs szükségük, hanem olyanra is, amire van, csak nem ismerik az alternatívákat.

"Ugyanúgy, ahogy a gázkamrát tervező, építő szakember is szakmailag a legmagasabb szinten alkotott, nyilván építészetileg nem lehet a dologba belekötni."
A gázkamrákban meghaltak az emberek, de a reklámokat fizető cégek dolgozóinak ezrei viszont élnek abból, ha a cégnek jól megy, vagy ha emiatt még fennmarad egy ideig.
Egyébként gondolod a pék nem ezt csinálja? Kenyérrel és kiflivel jól el lehetne lenni, de kitalál a szemét még 138 féle teljesen felesleges terméket, mint pld császárzsemle a sznoboknak jó drágán, mert ugye az mégiscsak más stílus és életérzés mint a vizes zsemle. Meghát az a sok egészségtelen, hízlaló péksütemény, 19 féle pogácsa. Emberiség ellenes bűn. Ott illatozik, és - akinek csak kenyérre lenne szüksége, - ilyen szarokra otthagy még háromszor annyi pént.

Én megkérdőjelezem a pékek létjogosultságát úgy teljes egészében.

Ritchard Börtön 2012.04.20. 14:13:24

@vészmadár (pica pica):
" képtelen vagy belátni, hogy folyékony szart gyártásában veszel részt"

Azért ez nem egészen így van. Én folyamatosan mindent megteszek azért, hogy magas színvonalú legyen, amit csinálunk, és - persze ügynökség és téma válogatja - de olyan sok szar azért nem szokott kikerülni a kezeim közül.

"hogy amúgy ezt tudod, de - megélhetési okokból - mégis csinálod, mert mégiscsak jobb, mint árkot ásni,"

Hát nézd. Azért az árokásáshoz nem kell ilyen mértékű szakmai tudás, másfelől nem vagyok benne biztos, hogy az árokásás ennyire idegtépő lenne.

Az sem igaz, hogy reklámszakmában dolgozó kreatívok elsősorban anyagi megfontolásból csinálják, még akkor sem, ha jól keresnek vele, és ez motiválja őket. Én tervezőgrafikusként kerültem a reklámszakmába, még mindíg grafikázom sokat, de felkerültem elég magasra 22 év alatt. Nekem mindíg a kreatív művészet, vagy alkalmazott művészet volt az életem, szinte születésem óta, és az életem első 18 évében - bár egyfolytában ezt csináltam - fel sem merült bennem, hogy ezért később majd fizetnek is. Akárcsak egy zenész, aki most jól keres vele. tehát nem igaz az, hogy a reklámcsinálók csak a pénzért dolgozna, és igazságtalan az árokásókhoz hasonlítani őket.

"önszuggesszióval te ténylegesen el is hiszed, hogy egy hasznos, üdvös és komoly gépezet lényegi fogaskereke vagy."

Szerintem kevésbé komplex mondatokat kellene írnod. Jobban átlátható lesz a szöveg.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2012.04.20. 14:27:53

@Ritchard Börtön: elbeszélünk egymás mellett, úgy érzem. Most nagyvonalúan tekintsünk el attól, hogy reklámszakmában dolgozó alkalmazott művészként vajon simán csak véletlenül pénzt is keresel a szenvedélyeddel, vagy inkább az a zenész vagy, aki konzervatóriumba vágyott, és most olyanokat ír, hogy "... a mosógép is tovább él". Mondom, ezt most hagyjuk, engedjük meg egy pillanatra, hogy semmit fel nem adtál, és a legmagasabb szintű, megalkuvásoktól mentes alkalmazott művészetet gyártod. Mihez is? Reklámhoz? Hehe.

Újra mondom: a gázkamrát tervező mérnök a legmagasabb szintű mérnöki tudásával tervezte meg a gázkamrákat? Bizonyára. Akkor most legyen magára büszke?

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2012.04.20. 14:31:12

@Ritchard Börtön: "Szerintem kevésbé komplex mondatokat kellene írnod. Jobban átlátható lesz a szöveg."

Nem szempont. Majd ha reklámszövegíró leszek:)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2012.04.20. 14:43:50

@Ritchard Börtön: és még valami, mert talán félreérthető: nem a megalkuvással van baj, csak valami nagyon világtól elzárt hippi hiheti, hogy az embernek nem kell megkötnie a maga kompromisszumait. A megélhetés meg nagyon komoly erő, ezzel csak az nincs legfeljebb tisztában, aki még sosem volt olyan helyzetben. Éhező ember nem öntudatos. Milliónyi szart sem érő dolog gyártásában vettem én is már részt. Nem baj, ha enni kell vagy nyaralni vagy kell a MacBook vagy a kocsi, és ezért megalkuszunk. Nem baj, pontosabban én nem ítélem el, aki fogja, és kinyal egy szaros segget, jó pénzért. De hadd fejezzem már ki ellenérzésemet, ha kiölti rám és megkérdezi, hogy ugye milyen szép barna?

Ritchard Börtön 2012.04.20. 14:46:26

@vészmadár (pica pica):

Én az a zenész vagyok, aki nem zenész, hanem grafikus, nem konzervatóriumba vágytam, hanem a Képzőművészeti Egyetemre, amit el is végeztem, de mivel én nem csak vágytam oda, én a saját szakmámban nem csinálok olyat, mint a konziba csak vágyó zenész a "mosógép is tovább él".
Sajnos sokszor fel kell adni a színvonalat, de ez nem csak a reklámszakmában áll fenn, hanem minden szakmában, ahol a megrendelőnek beleszólási joga van, vagy egyéb gazdsaági szempont határozza meg. Lehet az építőipar, élelmiszeripar. Ne próbáld úgy beállítani, hogy a megalkuvástól mentes magas szakmai minőség időszakos feldása csak a reklámcsinálást érintené.

Nagyon rossz a hasonlatod (és kicsit sértő is), a gázkamra tervezőjéről, (boztos valaki mondta neked, és nagyon megtetszett), mert a reklámosok általában azért cégek, termékek, szolgáltatások fejlesztéséért, fenntartásáért, a gazdaság előremeneteléért dolgozonak (a fizetésük mellett, mint ipari cél), a gázkamra meg egy destruktív, gyilkos dolog volt, a világtörténelem egyik legszörnyűbb bűnének eszköze. Szerintem te is, a szeretteid is, ismerőseid is igen nagy hasznát veszik a reklámoknak, ha mást nem, a vállalat, akitől a fizetésüket kapják , folytat reklámtevékenységet, hogy fennmardjon, és tudjon fizetni benneteket, és legyen aki megveszi, amit csináltok, vagy igénybeveszi, amit szolgáltattok. (Gázkamrájuk remélhetőleg nincs.)

(Utólagosan megjegyzem, hogyha a mosógéped vízkövesedne, valószínűleg Calgont vennél. Tudod, a mosógép is tovább él)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2012.04.20. 14:51:44

@Ritchard Börtön: "a reklámosok általában azért cégek, termékek, szolgáltatások fejlesztéséért, fenntartásáért, A GAZDASÁG ELŐREMENETELÉÉRT dolgozonak"

Oké, én elmondtam, amit ez ügyben tudtam, és a hiányolt válaszomat is megkaptam. Sok sikert a munkádhoz, tényleg.

Ritchard Börtön 2012.04.20. 14:56:46

@vészmadár (pica pica):
A gazdasági előremenetel nem a személyes motivációjuk, hanem a reklámtevékenység üzleti, gazdasági célja.

Egyébként van ilyen vonatkozása, mert pld én dolgoztam olyan élelmiszervállalatnak, akinek 20 ezer dolgozója volt, rengeteg magántulajdonban lévő kicsi vidéki élelmiszerbolttal, gyártókkals. Ott kifejezetten éreztem annak a személye felelősségét, hogy az általunk készített reklámok bizony számítanak az ő életükben, nagyon sok ember munkája függ tőle.

Remélem azért a beszélgetés után nem látod olyan sematikusnak a reklámcsinálást és a hátterét.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2012.04.20. 15:48:07

Na jó, igyekeztem megállni, de végül is ha már liba, legyen kellőképp zsíros, egyszóval: de, ha úgy nagyon megpiszkáljuk, a reklám és ami mögötte van, az bizony - a gázkamrához hasonlóan - egy destruktív és gyilkos dolog. Nyilván nem közvetlenül, de ettől csak még sunyibb és alattomosabb. Egy sosemvolt, sosemlesz csillogó világot közvetít, irreális testképekkel, irreális életstílust, arra sarkall, hogy fogyassz és hogy a sok szaron keresztül definiáld saját magad. Ha egyszer az életben bekeveredsz mondjuk 15 évesek közé, hamar felmérheted, hogy hányójukat nyomorította máris meg lelkileg az, hogy képtelenek megfelelni annak az eszménynek, amit beléjük plántáltak, mert sosem lesznek olyan szépek, sikeresek, okosak, boldogok, mint ami szerintük normális, hiszen hát más bezzeg csak megissza reggeli kávéját és kiegyensúlyozott egész nap, mindig minden tiszta, rendezett, üde, friss, 120%-kal boldogabb és elégedettebb, ő meg ül, a vén fasz alkoholista apjával, pedig ugye az alkohol is micsoda bulis életérzés, haverok és csöcs, és magyar vagyok és büszke rá. A valóságban meg az alkesz faterja baszik őrá, baszik a kurva, félrekúró anyjára is, néha megrépázza a kis nyomorult cigánygyereket, elmehet a véreres faszra reklamálni, nyomorultul érzi magát, amiért ő senki, mert nincs menő telefonja, sem menő ruhái, csak parizeres szendvicset eszik, ha egyáltalán. És egész életében csak azt látja, hogy az egész, az arcába folyamatosan tolt műanyag geciboci világhoz ő soha de soha fel nem érhet, hogy huszadannyira nem lehet boldog, mint az a kis omlósz majonézes püffedtfejű kis genyóputtony abban a tetves szar ízesítettfűrészpor-reklámban.

Nah, kidühöngtem magam, aztán ennyi, ez is elmúlt...

lárvalányhaj 2012.04.20. 16:00:14

@Ritchard Börtön:

"a reklámosok általában azért cégek, termékek, szolgáltatások fejlesztéséért, fenntartásáért, a gazdaság előremeneteléért dolgozonak"

loál
ekkora önigazoló dumát

jó lujza 2012.04.20. 16:02:40

@vészmadár (pica pica): és ha a nyomorult gyerek csak a reklámban látja, hogy más világ is van? ha mesét olvasna neki valaki az sem lenne igaz. egy eszménykép amiről lehet álmodozni és amiről az a gyerek még nem tudja, hogy senkinek nincs esélye elérni, annyira tökéletes. de annyira nagy baj, ha törekszik felé, aztán majd úgyis ott áll meg ahol sikerül?

Ritchard Börtön 2012.04.20. 18:26:06

@lárvalányhaj:

Olvastad azt is, mikor írtam, hogy "A gazdasági előremenetel nem a személyes motivációjuk, hanem a reklámtevékenység üzleti, gazdasági célja." ?

Ritchard Börtön 2012.04.20. 18:56:26

@vészmadár (pica pica):
Na kikáromkodtad magad? :) Most biztos megkönnyebbültél.
Ezért a társadalmi torzulásért ndm szabad a reklámot hibáztatni. A reklám is ennek a társadalmi folyamatnak az egyik fogaskereke, de nem a reklám az okozója. A reklám az ókor óta része a kereskedelemnek. Enélkül gyakorlatilag nem működik a gazdasági élet ( gázkamra nélkül azért van) és mindíg egy ideálisabb állapotot fog mutat, mint a valóság.
Szerinted mit kellene tenni? Alkoholista apát mutatni a sörreklámban? Vagy ne reklámozzunk telefont és élelmiszert? Mindenkinek más a valósága, olyat nem tudsz mutatni, hogy valaki ne mondja, hogy ez nem a valóság. Bármennyire is lázadozik az ember, reklámra szükség van. A reklám ellen látadozók jórésze elveszítené az állását, és parizeres kenyérre sem jutna, ha nem reklámozna a cég, ahol, vagy akinek dolgozik.
Egyébként én is vajaskenyéren nőttem fel. Parizer csak alkalmanként volt. Ki lehet lépni a szörnyű valóságból.

Ritchard Börtön 2012.04.20. 19:03:42

@jó lujza:
Nem igaz, hogy senkinek nem sikerül elérni. El lehet, és ki lehet lépni. Egyébként igazad van. Ha nem lenne reklám, vagy nem mutatnának ideálisabb világokat reménytelenebb lenne, mert nem tudnák, van e alternatíva, és ha kilépnek, hova lehet lépni. Nincs, ami motiválja. Emellett pedig nem a reklám feladata a nagy szociovalóság bemutatása. A reklámok idealizált világára szükség van sajnos.

Ritchard Börtön 2012.04.20. 19:08:34

@lárvalányhaj:
Egyébként ez öagában egy nagyon jó poszt lenne itt a modoroson, csak idézőjelben kéne leközölni. Nagy, visítva röhögős kommentek sora követné:)

lárvalányhaj 2012.04.20. 19:18:48

@Ritchard Börtön:

arra lennék kíváncsi, hogy ezeknek az énvédő mechanizmusoknak a felépítését külön tréningeken tanítják-e nektek, vagy megy önállóan is.

Ritchard Börtön 2012.04.20. 19:26:21

@lárvalányhaj:
Egyébként ez öagában egy nagyon jó poszt lenne itt a modoroson, csak idézőjelben kéne leközölni. Nagy, visítva röhögős kommentek sora követné:)

Ritchard Börtön 2012.04.20. 19:32:32

@lárvalányhaj:
Csak az együgyüekkel szemben kell védeni. A normális ember tudja, hogy reklámra szükség van.

pocaklakó minimanó 2012.04.20. 19:50:47

@Ritchard Börtön:

"Igen, de a vájár kicsit más állóképességgel rendelkezik, mint az, aki heti 6 nap 14 órát ül számítógép előtt és puxelekre koncentrál, vagy ír, esetleg rajzasztalnál rajzol. A vájárnak meg s szeme folyna ki az első nap végére."

Konstruktív javaslatom a következőképpen hangzik: Cseréljenek munkahelyet egy hétre és a hétvégén nézzük meg, ki sír jobban. :)

pocaklakó minimanó 2012.04.20. 20:02:13

@Ritchard Börtön:

"Ezeknek a filmeknek a kidolgozása október végén kezdődött a Schlecht aktív részvételével, 3-4 hónapos kemény előkészítő munka (hétvégén is, és akkor is, amikor pék horgászik), irgalmatlan mennyiségű koncepcióváltoztatás, karaktertervek, jelmeztervek, többtucat, százszor átalakított komplett storyboard, produkciós értekezletek, szerepkőválogatások, ruhapróbák, a gyártási költségek minimálisra faragása, úgy, hogy mégis meg lehessen valósítani a vadabb elképzeléseket is. Másfél hónapja voltak a forgatások, de még mindíg sokat éjszakázunk az utómunkastódiókban, gyakran hétvégeken (Szegény polgártársam). Több hónap előkészítőmunkájának a megvalósítására áll rendelkezésünkre pár óra a forgatáson, amit számon is kérnek, és az életünk, egzisztenciánk is belebukhat."

Lényegében jól megfogalmazott és önigazoló szöveg... a sz*rpasszírozásra.

pocaklakó minimanó 2012.04.20. 20:18:28

@Ritchard Börtön:

"Hát akkor nagyon hülye. Ugyanis anélkül sajnos nincs gazdaság. Főleg ilyen versenyhelyzetben. Én csináltam reklámot nemegyszer olyan cégeknek, akiknek 10-30 ezer dolgozója volt, közvetlenül azok családjait beleértve majdnem 100 ezer ember érintett a cég működésében, és bizony a cég reklámjai az ő életükre is hatással vannak. Nagy valószínűséggel annak a munkahelye (vagy saját maga is) reklámoz, aki megkérdőjelezi a reklámok létjogosultságát."

Önigazolós sz*rpasszírozás reloaded. Ehhh! (legyint)

Ritchard Börtön 2012.04.20. 20:30:33

@pocaklakó minimanó:
Szerinted akkor ne legyen reklám?
Mondd el nekem, mi legyen. Figyelek.

Ritchard Börtön 2012.04.20. 20:31:36

@pocaklakó minimanó:
Szerinted akkor ne legyen reklám?
Mondd el nekem, mi legyen. Figyelek.

Ritchard Börtön 2012.04.20. 20:31:38

@pocaklakó minimanó:
Szerinted akkor ne legyen reklám?
Mondd el nekem, mi legyen. Figyelek.

Bánki Donut 2012.04.20. 20:46:54

@Ritchard Börtön:
Mi van reklámgurukám, beleállt a rángás az ujjadba a küldéskor? Lol

Legyen reklám, de ne ez a mai kreatív fosszar, hanem jók, mint pl a 80as években. Azokra mindenki emlékszik, a tecső tele van jó kis retro reklámokkal. Akkor nem a nagy pénzekért dolgoztak a reklámosok, hanem szórakoztatva akartak eladni. Ami ma reklám szinten megy, az egy hányadék. Sok tehetségtelen lusta hülyegyerek, elmegy reklámosnak, és ontja a szart. Mi az, hogy szövegíró? Magyarázd már meg nekem. Nem ért semmihez, elmegy egy reklámcéghez, és gyártja a sok szart, amit tolnak az arcodba. És az a dühítő, hogy keresnek ötször annyit, mint aki tisztességesen dolgozik, és ért is hozzá. Ja és pék egy kicsit előbb volt, mint reklám. Ugyhogy vegyél vissza az arcból. Semmivel nem vagy te több senkinél a szarokkal, amiket futószalagon gyártassz.

pocaklakó minimanó 2012.04.20. 20:48:24

@Ritchard Börtön:

off
Látom, te is küzdesz a gateway-jel.
on

"Szerinted akkor ne legyen reklám?"

És ezt MIBŐL szűrted le?

Ritchard Börtön 2012.04.20. 20:49:48

@pocaklakó minimanó:
Szerinted akkor ne legyen reklám? Véletlenül elfelejtettél válaszolni. Ahhoz nem kell nagy ész, hogy mi ne legyen. Ahhoz kell ész, hogy mi legyen

Ritchard Börtön 2012.04.20. 20:52:53

@pocaklakó minimanó:
Hát az iPhone 4s sajnos rakoncátlankodik. Tudod reklámos vagyok.

Semmit nem szűrtem le, kérdést tettem fel, amire illik válaszolni

pocaklakó minimanó 2012.04.20. 20:59:20

@Ritchard Börtön:

"Semmit nem szűrtem le, kérdést tettem fel, amire illik válaszolni"

Kérdést tettél fel, amelynek kiindulópontja az volt, hogy te a beírásom tartalmát saját szád íze szerint értelmezve magyaráztad - és olyan kérdést teszel fel, amelyre az (az én értelmezésemben) nem vonatkozott.

Már ha érted, mire gondolok.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2012.04.20. 21:41:15

@Ritchard Börtön: Kérded: ne legyen reklám?

Tőlem legyen, ha kell. Csak a reklámgyártásban részt vállaló egy kicsit azért szégyellje magát, amiért fost gyárt.

Ritchard Börtön 2012.04.20. 21:42:28

@pocaklakó minimanó:
Kibújócska. Sokkal egyszerűbb lenne válaszolni.

pocaklakó minimanó 2012.04.20. 22:33:04

@Ritchard Börtön:

Nem. Sokkal egyszerűbb lenne kérdést feltenni kérdésnek álcázott feltevés helyett.

Szövegértés megy még? :)

Ritchard Börtön 2012.04.20. 23:01:02

@pocaklakó minimanó:
Még mindíg nem válaszoltál, hogy legyen e reklám, vagy sem. A kérdésen érezhető feltevés pedig teljesen logikus a reklámmal szembeni ellenérzéseid üvöltése miatt.

De úgylátom, hogy ez az önigazolás és szarpasszírozás duma a maximum, amit ki tudsz eröltetni magadból, mikro a vitapartnered érdemben és hosszasan válaszol. Sajnos igaz az a mondás, hogy vitatkozni csak arra alkalmas emberrel lehet, te sajnos ezen a teszten nem mentél át. Én sokat keresek, jól elvagyok ezzel, sokat is dolgozom, ennyi időm volt az olyanokra, mint te. Hidd el, pár nap múlva már nem emlékszem rád, zajlik a munka, készülnek a reklámok, jön a pénz, a bányász bányászik, a pék süt, te meg csinálod, ami a te dolgod. Ilyen ez. Valószínűnek tartom, hogy te picit irígy vagy arra, amit én csinálok, van róla véleményed, minősíted, nekem viszont életem első 5000 problémája közt nincs benne, hogy te mit csinálsz, és azt hogyan csinálod. Szép estét.

pocaklakó minimanó 2012.04.20. 23:24:44

@Ritchard Börtön:

"A kérdésen érezhető feltevés pedig teljesen logikus a reklámmal szembeni ellenérzéseid üvöltése miatt."

Akkor mégsem megy. Pedig reménykedtem, hogy a szakmában művelt kreatívok dolgoznak.

Na, mindegy. :)

"te sajnos ezen a teszten nem mentél át."

Vö.: EZ "viszont életem első 5000 problémája közt nincs benne."

Bizony. :)

"Én sokat keresek, jól elvagyok ezzel, sokat is dolgozom, ennyi időm volt az olyanokra, mint te."

a) Milyenekre?
b) Csak pazarlod az időt. Az idő pénz.
c) Satöbbi.

:)

lárvalányhaj 2012.04.21. 00:20:12

@Ritchard Börtön:

na ez az, amit nem értettem soha, hogy az állítólag sikeres, jól kereső emberek miért járkálnak fórumokra, blogokra, és miért próbálják minderről a kommenthaverokat is meggyőzni. egy sikeres embernek miért van szüksége arra, hogy kívülről kérjen megerősítést, méghozzá állandó jelleggel? a siker önmagában nem elég?

pocaklakó minimanó 2012.04.21. 00:37:03

@lárvalányhaj:

"a siker önmagában nem elég?"

Fel kellene már végre fognod és meg kellene már végre értened, hogy a sikerek mögött igazi kemény munka áll, amely rossz minőségű elvégzése esetén (vagy annak hiányából fakadóan) bármelyik gazdaság pikk és pakk tönkremenne és milliók veszítenék el a megélhetésüket.

Kezdve a filmes "jómunkásemberekkel."

Hidd el, hogy amennyiben pl. nem végezne jó munkát a food stylist, akkor nem nézne ki olyan ínycsiklandóan a gyorséttermi almáspite, ezáltal az emberek nem járnának el (mert ők igényesek) olyan éttermekbe, így azok tönkremennének és sokcsillió kicsinyke órabérért dolgozó munkás menne tönkre, akik még a turkálós ruhaboltokat sem tudnák ezután megengedni maguknak, ami - természetesen - közvetlenül és villámgyorsan az összes kereskedelmi bank bedőlését is okozná.

A 2012-es világvége mellett.

Szóval, ne rinyálj, hanem fogadd el, hogy a katasztrófa elkerülése céljából csakis minőségi és sokcsilliósra számlázott (höhö - számlázott, érted?) munkát szabad elfogadnia egy magára valamit is adó, felvilágosult embernek.

Ééééés... Ennyi! :)

Na, menj és nézd meg Gát György Vuk Reloaded-ját. Büntetésből. :)

Ritchard Börtön 2012.04.21. 01:21:50

@lárvalányhaj:
Azért, mert a kommenthaverok valótlanságokat írnak a szakmájáról. Nyilvánvaló tévedésben élnek, hiszen eddig egyikük sem mondott semmi jót, vagy elismerőt erről a szakmáról, holott annak a matematikai valószínűsége nulla, hogy senki ne csinálja jól. Akik beszélgetnek, sőt gúnyolódnak egy szakmán, úgy, hogy igazából lövésük sincs róla, azokra ráfér némi felvilágosítás.

Miből gondolod, hogy megerősítés kell? Csak nem képzeled, hogy bármilyen módon befolyásolja a szakmámmal kapcsolatos viszonyomat és önertékelésemet az, hogy egy eldugott kommentfolyamban mit mond róla három okoskodó, akik valószínűleg a bölcsiben álltak sorba peluscserére, mikor én már reklámot csináltam.

És miért ne járkáljak fórumokba? Én is szeretek blogokat olvasni és fórumozni, mint sokan mások.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2012.04.21. 07:22:47

@pocaklakó minimanó: eddig azt hittem, hogy - viszonylag jól levezethető áttételeken keresztül - én magam tartom vállaimon a világgazdaságot, de kommented kapcsán beláttam, hogy az intimbetétreklám-gyártó kreatív kolléga.

Me maxima vulva.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2012.04.21. 07:25:41

@Ritchard Börtön: "És miért ne járkáljak fórumokba? Én is szeretek blogokat olvasni és fórumozni, mint sokan mások."

Hiba. Ennyi idő alatt előkészíthetnél egy új reklámot. Nem nyomaszt a felelősség, hogy mialatt te felelőtlenül, a magad szórakoztatására fórumozol itt, az elszalasztott lehetőségek okán talán tucatnyi kisember kerül épp az utcára? hess, menj és gyorsan reklámozz valamit, mert pocaklakó munkahelye kerül veszélybe. Én hiszek benned, együtt sikerülhet (Felemelt hüvelykujj, fogpasztamosoly, háttérben Phantommal lassított lósörények és maláj gyermekmunkások szíve húrjának zengése)

Ritchard Börtön 2012.04.21. 08:43:43

@vészmadár (pica pica):
Én szerda óta szabadságon vagyok, úgyhogy most a kollégá tartják éppen életben pocaklakó állását.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2012.04.21. 08:52:08

@Ritchard Börtön: hiba. Mi több: önzés. Valahányszor szünetet tartasz, egy kisgyermek éhen hal Borsodban.

Ritchard Börtön 2012.04.21. 09:07:57

@vészmadár (pica pica):
A cég, akinél a kisgyerek szülei dolgoznak, nem az én ügynökségemnél van.

jó lujza 2012.04.21. 09:30:04

@Ritchard Börtön: Hát maradjunk annyiban, hogy azt az ideálist senki sem fogja elérni szerencsére...
A kis cigánylánynak sosem lesz attól orgazmusa, hogy ki tudja mosni a foltot az abroszból. (És ezt én sem szeretném, köszi :) Ha annyi leképeződik a fejében, hogy viszont mosni kellene, mert néha fontos, hogy a gyereken tiszta legyen a ruha, akkor nem éltél hiába. :)
A reklámok azt akarják elhitetni, hogy attól lesz boldog a család, mert tschibot iszik, de van akinek az az információ ebből, hogy van család, leülnek együtt kávézni és boldognak is látszanak, tehát valószínűleg a nagypapa nem zaklatja éjszakánként az unokáját.
Azzal egyetértek, hogy a társadalmi problémákat nem a reklámokkal kell megoldani és azzal is, hogy némelyik reklámért tényleg járna a főbelövés a készítőknek meg a megrendelőknek is.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2012.04.21. 09:45:24

@jó lujza: maradjunk annyiban, hogy relatíve kevés cigánylányt láthattál mainapság...

jó lujza 2012.04.21. 09:53:29

@vészmadár (pica pica): ez sarkított példa. de ha van kedved belekötni, akkor tedd érdemben. :)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2012.04.21. 09:54:40

@jó lujza: megtettem, elmondtam, hogy láthatóan kevés cigánylányt ismersz...

Ritchard Börtön 2012.04.21. 10:00:10

@jó lujza:
Valóban sok reklámért járna (nem főbelövés), hanem azonnali kézlevágás, ez nyilván a reklámosok közt is téma. Rengeteg rossz reklám készül, mint ahogy rengeteg rossz élelmiszer, ruha, vagy műszaki cikk. De nagyon sok jó reklám is készül. Hogy melyik a jó, azt nagyon nehéz megmondani, mert sok szempont van. Az elsődleges, hogy adja el azt, ami a dolga. Ehhez nem biztos, hogy képi poén, humor, vagy bármi más kell, hogy párosuljon. Sokszor azt mondják valamire, hogy milyen nulla reklám, közben az emberek veszik, amit reklámoz, vagy igénybeveszik a szolgáltatást tömegével, és van, amire azt mondják, jó reklám, mert poénos vagy szép, de eszükbe nem jutna venni olyat. Szóval egy reklám minőségét a gazdasági utóhatása dönti el. A reklámversenyeken meg a jó kreatív ötletek mennek, de ez a kettő ritkán találkozik, mert sokszor szándékosan nem kreatív egy reklám, mert nem minden üzleti célhoz a kreatív ötleten át vezet az út. Persz erre azt mondják, rossz reklám.
Kicsit olyan, mintha azt vizsgálnánk, melyik a legfínomabb gyógyszer.

pocaklakó minimanó 2012.04.21. 10:02:44

@vészmadár (pica pica):

"eddig azt hittem, hogy - viszonylag jól levezethető áttételeken keresztül - én magam tartom vállaimon a világgazdaságot..."

Ez még a szolgáltatásorientált korszakot megelőzően volt. Manapság a posztindusztriális érába' örülj, ha pária lehetsz. :)

pocaklakó minimanó 2012.04.21. 10:04:40

@Ritchard Börtön:

"Hogy melyik a jó, azt nagyon nehéz megmondani, mert sok szempont van."

Ezzel és a beírásod többi részével egyet lehet érteni. De ugye tudod, hogy igazából nem ez a "szösszenet" és annak tartalma a "kifogásolt" dolog?

jó lujza 2012.04.21. 10:07:53

@vészmadár (pica pica): ez így még nem lépi át az ingerküszöbömet, úgyhogy jó, maradjunk ennyiben és sejtsük, hogy te aztán tudod amit tudsz..:)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2012.04.21. 10:10:05

@Ritchard Börtön: ez az egész tankönyvből felböffent maszlag ott bukó, hogy NINCS olyan módszer, amivel te egy reklám gazdasági utóhatását vizsgálhatod, legfeljebb ha mód nyílik majd arra, hogy egy párhuzamos univerzumból, ahol a reklámot NEM készítették el, adatokat gyűjts...

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2012.04.21. 10:14:03

@jó lujza: cigányságról némiképp többet, mint a legtöbben (nem személyes kiválóságom okán, természetesen, hanem praktikus okokból)

jó lujza 2012.04.21. 10:16:53

@Ritchard Börtön: igen, nyilvánvalóan más fogalmai vannak a jó és rossz reklámokról egy szakembernek meg a célközönségnek. De sok inkorrekt manipulatív eszközt használ(tok) fel, ami szerintem nem tisztességes.

pocaklakó minimanó 2012.04.21. 10:22:56

Én a magam paraszti-utilitarista módján úgy vagyok vele, hogy onnan tekintem a hasznosság és létjogosultság indoklását, hogy vajon feltűnne-e a 'zembereknek, ha eltűnne vagy kevesebb lenne az adott tevékenység.

A pékek nyerésre állnak. :)

Ritchard Börtön 2012.04.21. 10:26:44

@pocaklakó minimanó:
Én nem tudom, neked mi a kifogásolható. Egyébként az itt betanult modoros utalásokat nem kell idézőjelbe tenni, látom én anélkül is, elég jól ismerem ezt a műfajt. Ezzel az erővel a hozzászólásaid felét idézőjelbe lehetne tenni.

Nem tudom, hogy van e egyáltalán kifogásolható dolog. Szerintem arról van szó inkább, hogy az emberekben él egy kép a reklámokról, azok készítőiről és képességeikről, és ez a vélemény elég gyászos és agresszív, mert mindenki azt gondolja, hogy átlát ezen, (pedig nem), és amúgy is itthon mindenki jobban ért a másik szakmájához, és amúgyis velőből dühösnek kell lenni a reklámosokra, mert a (szerintünk) rossz reklámjaikkal még jó sokat is keresnek, és az jó ember nem lehet, és mivel ez a modoros blog, még azért is útáljuk őket, mert modorosak, --- és akkor születik egy rossz poszt valótlanságokra és hülyeségekre alapulva, amit persze a hülyeségek és valótlanságok ellenére is szeretünk, mert visszaigazolódik benne a mi saját ellenérzésünk, és akkor idejön egy valós reklámos, aki ezt az egészet egy valós személyben megtestesíti, és nosza, szabad a pálya, lehet ekézni, és a reklámok nézése során bennünk ragadt sok idegigyulladás és pattanás gennyét rá lehet fröcskölni. Szerintem kb ez a szép mondat az itteni beszélgetés anatómiája.

pocaklakó minimanó 2012.04.21. 10:28:18

@Ritchard Börtön:

"Én nem tudom, neked mi a kifogásolható."

Kár, pedig a korábban írt szövegeim általad való értelmezéséből kiindulva azt hittem, ezt is vágni fogod.

Sebaj! :)

Ritchard Börtön 2012.04.21. 10:29:39

@vészmadár (pica pica):
Nem kell túlbonyolítani a fogalmakat barátom. A gazdasági utóhatás azt jelenti, hogy a reklámkampányt követően tobben veszik a cuccot, mint előtte. Szólj, ha valami még nem világos.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2012.04.21. 10:35:27

@Ritchard Börtön: remélem az általad imént felskiccelt "mérési módszer" poén volt. Ha nem, akkor javaslom még a béljóslást is felvenni a repertoárba:)

Pan Tau 2012.04.21. 10:56:58

Biztos forrásból tudom, hogy a homo sapiensnek nincs szüksége másra, mint testét melegen tartsa, alantas nemi vágyait rendszeresen kielégíthesse partnere összes testnyílásának használatával, tudjon zabálni és legyen néha egy kis nyugalom, amikor csak bambulhat ki a fejéből.

Na innen nézve a pék csak amolyan úri huncutság, buziskodik ott abban a fehét porban, hát mi a fenének, a kaját a végén úgyis kiszarjuk! Felesleges menjen vadászni a hülyéje!

A világ egy kicsit bonyolultabb lett, sok furcsa termékkel, amit ha már megtermeltek el kell adni, amihez reklám kell. A reklám funkciója ennyi, nem fogja megoldani az alföldi tanyavilág elavult vonalas infrastruktúra helyzetét, a borsodi rajkók helyzetét, sem nevelni nem fog (nem azt mondom, h. nem hat), de aki szórakozni akar az hülye. A művészieskedét sem kell erőltetni, egy tisztes iparosmunka, pont olyan mint a pék!

jó lujza 2012.04.21. 11:01:05

@vészmadár (pica pica): hát akkor sajnálom, hogy mégsem világosítod meg balga elmémet, de betudom annak, hogy nem akarod ezzel a hervasztó témával bepiszkolni a reklámok csillogó világát, tényleg nem érdemes erre több szót vesztegetni :)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2012.04.21. 11:04:10

@jó lujza: oké, akkor vázlatosan, hátha az átüti a nevezett ingerküszöböt: a cigánylányok között arányaiban ugyanannyi a mosdatlan vagy koszos ruhájú, mint bármelyik másik csoportban, azonos szociális helyzet mellett. 10-14 éves korosztálynál meg még kevesebb is, mert ők akkor már mérhető százalékban "kapcsolatban" vannak, elkezdenek adni magukra, felfedezik a testiséget (ennek okai nyilván kulturálisak).

jó lujza 2012.04.21. 11:17:53

@vészmadár (pica pica): gondoltam..:)
Igen, szerintem sem feltétlenül koszosabbak mint az azonos helyzetben élő nem cigány lányok. Bevallom hatásvadász módon egy általános, élő előítéletet használtam, mert nekem is ez jutott eszembe először és mert nem ez volt a lényeg.

Ritchard Börtön 2012.04.21. 11:17:55

@vészmadár (pica pica):
Ez nem felskiccelt mérési módszer. Az adott cég, aki a reklámot megrendeli, utána végez hatásvizsgálatot és piackutatást. Minden reklám megrendelésekor van egy üzleti cél, ez lehet eladásösztönző, márkabevezető stb, és a kampány után lemérik, hogy az előre jelzett vagy elvárthoz képest mi lett az eredmény és a hatás. Ezt már a közgazasági bölcsődében is tanítják. Bár ha a nem ilyen csúnya szóval illetjük, hogy reklám, hanem modukk úgy, hogy kereskedelmi kommunikáció, akkor rájössz, hogy miről beszélek. (Bármostmár kétlem)

Egyébként nem tudom, tudod e, hogy az, hogy a modoros blogot olvasod, vagy az, hogy tudsz arról, hogy van blog.hu, és hogy van számítógéped, amin írogathatsz, az is a reklámnak köszönhető. Ha nem lenne reklám, akkor valószínőleg a műszaki bolt sem létezne, ahol vetted, sem az internetszolgáltató, aki neked ezt lehetővé teszi, sem index, aki a reklámokból él, és nem lenne pénze azok fenntartására, akik a blog.hu-t létrehozták és működtetik neki.

@pocaklakó minimanó:
Hát nem vagyok biztos abban, hogy a pékek állnak nyerésre. Péksütemény nélkül azért még lehet élni, de ha egyik pillanatsól a másikra megszűnne a reklámtevékenység, és a pék nem írhatná ki a boltjára, hogy "Pékárú", sem pedig azt, hogy "Friss kenyér kapható", nem lehetne kirakata csak egy csukott ajtó, akkor azt szegény nagyon megsínylené. Ha ebbéli kétségbeesésében megkéri a véletlenül arra járó és oda betévedő vásárlót, hogy szóljon már az utcában, hogy van itt egy péküzlet, akkor sajnos újralezdi a reklámipart. Mert ugye ez is, a cégfelirat is, a kirakat is reklám, csak egy olcsóbb formája egy más médiumon, mint a kereskedelmi csatornákon futó reklámfilm. Az üzleti vállalkozás nagyságrendje és abból adódó reklámkerete határozza meg a médiumot.
Egyébként ne felejtsük el, hogy a reklám megszűnésének pillanatában nem adhatsz fel apróhirdetést, nem hirdetheted az eladó lakásodat, kocsidat, cuccaidat, rád fog rohadni (mert ugye az is reklám). Ha nem tudod fenntartani, és nem tudod eladni és kisebb autót vagy lakást venni az árából, akkor csődbe mész. Ha a haverodnak szólsz, hogy szóljon az ismerőseinek, hogy van egy eladó lakásod, az már reklám. Semmiben nem különbözik attól, mikor egy multicég szól a TVn keresztül, hogy van eladó mobiltelefonja, levespor, intimbetéte. Valószínűleg a te kocsid, lakásod sem olyan ideális és szép, ahogy a képeken kinéz, vagy ahogy a leírásban beszélsz róla egy magánhirdetésben. A társadalomban, az olvasók 99.9999% százalékának ugyanúgy nincs szüksége a te lakásodra, kocsidra, eladó felszerelésedre, mint ahogy a nézők esetében a levesporra.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2012.04.21. 12:21:24

@Ritchard Börtön: "Ez nem felskiccelt mérési módszer. Az adott cég, aki a reklámot megrendeli, utána végez hatásvizsgálatot és piackutatást."

Te mondtad, megnézik, hogyan fogyott előtte és utána. Most nem is csapnám le az olyan egészen nyilvánvalóan magas labdacsokat, hogy az általad a következő mondatban említett bevezető kampány esetében a nullához képest bármilyen eladást végül is el lehet könyvelni sikernek, mondom, ezt most hagyjuk. A módszer attól teljes mértékben gyermekded, hogy csak akkor lenne mérhető a reklám hatása, ha ismert (vagy legalábbis nagy biztonsággal becsülhető) lenne a reklámmentes világban a termék sorsa. Persze lehet inter- és extrapolálni, hgy eddig reklám nélkül átlagosan 3,5%-kal nőtt havonta az eladás, és akkor most ezt bevezettük és lám, immáron 5,3%, persze számítsuk le belőle hogy amúgy épp karácsony van. Vagy nincs. Érted? annyira sok a változó, hogy az egész egy nagy ótvaros, gomolygó sejtés. Gyanú. Semmiképp nem MÉRÉS.

Más: sunyi módon összemosod az információt a reklámmal. Nyilván lehet a reklámot olyan tágan értelmezni, hogy "A beszél B-nek arról, hogy van egy eladó motorbiciklije", sőt, "Létezik C nevű gyártó". Ilyen értelmezés mellett természetesen a reklám elhagyhatatlan. Még ezzel együtt is elég erős az a mondat, bárhogy olvassuk, hogy péksütemény nélkül lehet élni, de reklám nélkül nem. Muhahaha.

Ellenben elkerülte a figyelmed az a mondat, amiben azt mondtam: oké, piacgazdaságban kell a reklám. De egy picit legalább szégyelljétek miatta magatokat.

Ritchard Börtön 2012.04.21. 12:49:01

@vészmadár (pica pica):

"említett bevezető kampány esetében a nullához képest bármilyen eladást végül is el lehet könyvelni sikernek, mondom, ezt most hagyjuk. "

Ezért írtam a piackutatást. Ott mindenféle módszerekkel mérik a bevezetett termék ismertségét azokhoz képest, amik már a piacon vannak. Ezt rengeteg dolgoból mérik le párhuzamosan. Ezt összehasonlítják más termékek (saját, vagy más) bevezetési adataival. Így működik.

"Persze lehet inter- és extrapolálni, hgy eddig reklám nélkül átlagosan 3,5%-kal nőtt havonta az eladás, és akkor most ezt bevezettük és lám, immáron 5,3%"
Reklámkampányokat nem ilyen alacsony növekedési számok érdekében csinálnak. Egy jó kampánynak akár 50% os eladásnövelő ereje is lehet, sőt 100% fölött is van. Élelmisterreklámok esetében, ahol pld árakciós termékek vannak, azaz a "XYX csirkecomb kilója 1299Ft helyett most csak 890Ft, ott országos szinten az akciós hét alatt a szokásos 15 tonna helyett eladnak belőle 90-100 tonnát. Nyilván termék vagy szolgáltatás válogatja ezt az arányt. De, ha egy reklámkampány, ami sokba kerül, csak az általad írt minimális növekedés hozza, másnap kirugják a marketing vezetőséget és a reklámügyökséggel szerződést bontanak, ami ilyen eredmény után még csődbe is megy, de mégegyszer mondom, ilyen növekedésre semmiféle összeget nem költenek. Kicsit nézz utána ennek az iparágnak, mielőtt szájhabozba számadatokkal kezdesz dobálódzni.

" sunyi módon összemosod az információt a reklámmal. "
Nem mosom össze ezt a kettőt, csak te nem tudod, mi a különbség. Ha szólsz egy konkrét embernek, hogy van egy eladó motorbiciklid, az nem reklám (bár annak egy kezdetleges foka). Ha az expresszben adsz fel hirdetést, főleg fényképpel, akkor az már az. Az árú nagyságrendjéhez indokolt mértékben.

"hogy péksütemény nélkül lehet élni, de reklám nélkül nem"
Ez azért nem egészen így van, mind a kettő nélkül lehet élni, de a reklám hiányát jobban megsínyli egy társadalom, hamarabb és fájdalmasabb módon, mint a péksütemény hiányát. Az csak egy élelmiszer a sok közül, az összes összetevője pótolható. Keeskedelmi kommunikáció nélkül előbb utóbb összeomlik a gazdaság.

"De egy picit legalább szégyelljétek miatta magatokat."

Nekem nincs miért szégyellnem magam. Én mindíg a lehetőségekhez képest maximális minőségre törekszem, ezt a beosztottaktól is elvárom, eévtizedek keményen megszerzett tapasztalatát igyekszem alkalmazni minden esetben (ha hagyják). Gyakorlatilag az életem jórészében dolgozom, kora reggeltől késő estig, a legtöbb esetben hétvégén is, és reklámoknak, amiket készítek, komoly kereskedelmi hatása van. Attól, hogy néha természetesen csináltam olyat, ami nem volt jó, vagy nem elég jó, még nem kell szégyelnem magam, hiszen ez minden szakmában megtörténik, főleg olyanokban, mint a reklámcsinálás, amik nem pontos tudományra épülnek, hanem sok esetben megérzésre, és egyedi, azelőtt nem létezett feladatokra. Szóljon, aki jobban tudná csinálni, vagy nem követ el szakmai hibákat.

Stronci 2012.04.21. 20:51:05

"Elveink 20 évesen szikla orom amire kiállunk, 40 évesen szikla barlang ahova elbújunk" vagy vmi hasonló.
ave

A Tyne folyó déli partja 2012.04.21. 21:03:19

@Ritchard Börtön: ideálisabb világ? bakker, a reklámok azt akarják nekem eladni, hogy ha X. terméket használok, akkor boldogabb/sikeresebb/gazdagabb, stb. leszek. csakis azért, mert a reklámozott terméket használom. ha másik cég termékét használom, akkor meg nem. ez aztán tényleg ideális világ.

plusz rám akarnak sózni számomra holt szükségtelen dolgokat, mert azt akarják elhitetni, hogy akkor leszek boldog/menő.

A Tyne folyó déli partja 2012.04.21. 21:11:12

@vészmadár (pica pica): teljesen egyetértek.
@Ritchard Börtön: te figyelj, nekem nincs tévém, ergo reklámot nem látok, rádiót neteset hallgatok, ott meg nem figyelek oda arra, mikor néha reklám van, plusz az utcán se a hirdetőoszlopokra. mégis élek, és tudok vásárolni is (ugyanis, reklám nélkül is el tudom dönteni, hogy szeretném-e azt a bizonyos terméket kipróbálni. halványlila gőzöm nincs arról, hogy per pillanat mit reklámoznak.tehát, abszolút nincs szükségem a reklámra. ehhez mit szólsz?
@jó lujza: a mese szerepe tök más. ne keverd ide. ajánlom Bruno Bettelheim könyveit a meséről.

A Tyne folyó déli partja 2012.04.21. 21:14:17

@lárvalányhaj: az miért baj, hogy jár a fórumra, meg kommentel? azért mert sikeres, még lehet, hogy érdekli, és szeret hozzászólni, nem? a sikeres embernek is lehet kikapcsolódás a fórumozás.
hogy másokat győzköd (pláne idegeneket(, hogy ő milyen sikeres, az már más téma.

A Tyne folyó déli partja 2012.04.21. 21:19:39

izé, asszem lemaradtam. miért veszti el valaki a munkahelyét, ha nincs reklám? mert akkor nem veszik meg a terméket, és nem kell gyártani? azt hiszem, akkor én nagyon sok embernek elvettem a munkahelyét, sose szoktam olyan venni, amit reklámoznak. inkább azt, amire szükségem van...

Ritchard Börtön 2012.04.22. 10:27:20

@A Tyne folyó déli partja:
Vicces, hogy elmeséled, hogy pontosan mit és hogyan csinálnak a reklámok és miért, aztán meg azt, hogy semmilyen reklámot nem nézel és nem hallgatsz:)

"(ugyanis, reklám nélkül is el tudom dönteni, hogy szeretném-e azt a bizonyos terméket kipróbálni"

Amely termék létezéséről a legtöbb esetben reklámból értesülsz.

Ritchard Börtön 2012.04.22. 10:35:55

@A Tyne folyó déli partja:
Majd keresd meg azt a részt, ahol másokat győzködök, hogy sikeres vagyok.

"izé, asszem lemaradtam." igen, helyesen látod, lemaradtál. Olvasgass vissza, és akkor nem leszel lemaradva.

Ritchard Börtön 2012.04.22. 11:04:30

@A Tyne folyó déli partja:

"sose szoktam olyan venni, amit reklámoznak."
Nem a fenét. Neked igen korlátolt képed van a reklámokról, mert a hozzászólásaidból az derül ki, hogy te ezt az "Én nem veszek olyat, amit reklámoznak" elméletet úgy képzeled, hogy nem veszel olyan mosóport ami megy a TV reklámban, meg nem veszel olyan fűszerkeveréget, hanem majd te tudod, hogy mit veszel, ha mosni akarsz. De ez azért ennél picit bonyolultabb. Reklám alatt az átlag közember, ahogy te is írod, a TV, rádióreklámot és plakátot érti, de ez csak a reklámtevékenység egy kicsi és speciális része, úgy hívják, hogy ATL. (Ahogy írtam korábban, a reklám szó helyett jobb y kereskedelmi kommunikáció.) Az emberek jórésze azt hiszi, hogy nem hat rá az ATL reklám, maximum ritkán. Rám sem nagyon hat, én sem a TVből mega plakátról döntöm el, mit veszek. Ezek sokkal inkább termékek létezésére, vagy aktuális akciókra hívják fel a figyelmet. Szóval a fó probléma az, hogy az emberek az ATL reklámokat gondolják reklámnak, és ha az nem motiválja őket közvetlenül, akkor abban a tévedésben élnek - mint Te is, - hogy rájuk nem hatnaka reklámok. De létezik az un BTL reklám (a reklámügynökségek háromnegyede ezzel foglalkozik, de az ATL ügynökségek is rengeteg BTL reklámot csinálnak, fordítva kevésbé), sőt a cégek maguknak is felfoghatatlan mennyiségű BTL reklámot készítenek. Te folyamatosan BTL reklámokkal vagy körülvéve, és fel sem fogod, mennyire befolyásolnak téged. És mialatt büszke vagy, hogy nem veszed meg a TVs mosóport, millió dolgot csinálsz a BTL hatására.

Olvasgass egy kicsit:
mediafield.hu/szolgaltatasaink/kommunikacio/btl-kommunikacio

kommunikalj.hu/cikkek/atl-btl-ttl

A BTL olyan mértékben befolyásolja az életedet és a döntéseidet, hogy megdöbbennél, ha valaki adna erről egy kimutatást. Sőt a BTL nek olyan sok területe van, hogy igazából a saját magad számára sem tudod felmérni, hogy milyen mértékben van rád hatással, tehát olyat nem is mondhatsz, hogy "rám a BTL nincs hatással." Ne tegyél ilyen elhamarkodott kijelentéseket. Sőt, az ATL és a BTL nagyon jól ismeri ezt a jelenséget, mármint az "én nem vásárolok reklámok alapján", és az ATLt jól kiegészítik BTL el, amiről már a vásárló nem gondolja, hogy reklám, és bizony ösztönzi, mert már nem érti, hogy reklámot lát, pedig de.

Önmagában az, hogy ezen a blogon kommentelsz, szintén BTL folyamatok eredménye.

A Tyne folyó déli partja 2012.04.22. 11:58:47

@Ritchard Börtön: mert, képzeld, bármilyen furcsa neked, már eleget éltem ahhoz, hogy életemben már lássak reklámot. kapaszkodj meg, voltam gyerek, tévés háztartásban, ahol láttam ilyet, meg jártam másoknál is. fura mi? MOST nem látok, mert tévém nincs, amúgy meg nem figyelek.
"Amely termék létezéséről a legtöbb esetben reklámból értesülsz"
hogyne. véletlenül sem elmegyek a boltba, amikor szükségem van valamire, és körülnézek, hogy mi kapható. nem, az emberek kizárólag azért vesznek meg egy terméket, mert látták a reklámban. nyilván, ha nem láttam reklámozni, akkor nem veszek mosógépet, hűtőt, laptopot, ruhát, meg még kaját sem. jézusom.

"épzeled, hogy nem veszel olyan mosóport ami megy a TV reklámban, meg nem veszel olyan fűszerkeveréget, hanem majd te tudod, hogy mit veszel, ha mosni akarsz."
ez megint mekkora öngól volt. nincs is tévém, mégis, hogy vegyek meg valamit azért, mert a TV reklámban megy?

de ha már ilyen jól tudod, hogy én miket veszek, (nyilván olyat, amit reklámoznak), akkor fejtsd már ki nekem, hogy mi is van itt a lakásban, amit reklám hatására vettem. hiszen te tudod.

A Tyne folyó déli partja 2012.04.22. 12:03:42

"Én nem veszek olyat, amit reklámoznak" elméletet úgy képzeled, hogy nem veszel olyan mosóport ami megy a TV reklámban, meg nem veszel olyan fűszerkeveréget, hanem majd te tudod, hogy mit veszel, ha mosni akarsz."
neked meg a szövegértelmezési képességet eléggé korlátolt. nem "nem veszek olyat, amit reklámoznak", hanem konkrétan nem AZÉRT veszem meg, mert láttam a reklámot. (mivel, halványlila gőzöm nincs,hogy mit is reklámoznak.) azt veszem meg, amire szükségem van,és úgy döntök, hogy megéri az ára/kipróbálom, hogy ez milyen. leszarom, hogy reklámozzák-e, az ugyanis nem jut el hozzám.

Ritchard Börtön 2012.04.22. 12:42:22

"MOST nem látok, mert tévém nincs, amúgy meg nem figyelek."

De ez azért elég harmatos ahhoz, hogy egy bekezdésben összefoglald a reklámkultúra lényegét és sommás ítéletet mondj felette.

"véletlenül sem elmegyek a boltba, amikor szükségem van valamire"
De elmész a boltba, mert ki van írva, hogy ot a bolt, vagy valahol reklámozta a boltot. (A bolt kiírás is reklám, mert az üzleti tevékenysége működtetése érdekében írja ki).

"nyilván, ha nem láttam reklámozni, akkor nem veszek mosógépet, hűtőt, laptopot, ruhát, meg még kaját sem."

Igen, ez így van, csak nem ennyire direkt módon, de áttételesen ez a lényeg sajnos, akár tetszik, akár nem. Ha megvisgálnád a folyamatot, hogy nulláról hogyan jutottál el oda, hogy egy adott boltban vettél laptopot egy adott márkából, akkor megdöbbennél, hogy hány ponton jelenik meg benne a reklám. Kezdve azt, hogy ismered a márkát, tudsz a boltról, olvastál róla a neten olyan oldalakon, amik abból élnek, hogy reklámoznak, és még párszáz tényező.
Már önmagában az reklámok bonyolult eredménye, hogy elmész a Media Marktba, vagy bármely más boltba. A termékek csomagolása is önmagában reklám

"neked meg a szövegértelmezési képességet eléggé korlátolt. "

Jaj ez olyan olcsó szar modoros duma:) Szövegértésre hivatkozás a legmodorosabb komment ellenérv:) Kéne egy külön olvasói poszt a modoros ellenérvelés a fórumokon:)

Nem mondtam mást mint te, a lényege az volt. Nem a reklám miatt veszed meg, hanem te tudod, hogy mi kell, és azt veszed meg. (Egyébként ne feledd, azt írtad, hogy a reklámokban számodra szükségtelen dolgokat akarnak rádsózni.) Ebből nem az következik, hogy te előszeretettel veszel reklámozott dolgokat. Ha ez nem vonatkozik a reklámok többségére, akkor azt kellett volna írnod, hogy "egyes esetekben rám akarnak sózni". De nem ezt írtad. Ne rajtam kérd számon a szövegértelmezést:)

"ez megint mekkora öngól volt. nincs is tévém, mégis, hogy vegyek meg valamit azért, mert a TV reklámban megy?"

Így: "voltam gyerek, tévés háztartásban, ahol láttam ilyet, meg jártam másoknál is. fura mi?" Biztos másoknál ládot. Egyébként nem tudom, hán éves vagy, és mikor hagytad el a TS háztartással rendelkező szülői házat. Lehet, hogy az egy hónapja indult reklámkampány elején még ott laktál. Honnan kéne tudnom? Lehet, hogy nem TVben, hanem rádióban hallottad, ahol a szokástól eltérően véletlenül odafigyeltél:)

"de ha már ilyen jól tudod, hogy én miket veszek,"
Nekem fogalmam nincs, hogy te konkrétan mit veszel, mert nem ismerlek, csak azt tudom, hogy az emberekre tudtukon kívül hogyan van hatással a reklám. Én nem tudom, mi van a te lakásodban. (Nem is nagyon érdekel). De abban pld biztos vagyok, hogy azok a gyártók, akiknek a cuccait megvásároltad, azért képesek gyártani és kereskedelmi tevékenységet folytatni, mert reklámoznak. Azok a boltok, ahol vetted őket, szintén reklámoznak. Valószínű, hogy a a cég vagy vállalkozás, vagy szolgáltatás, amiből a pénzedet keresed szintén hirdeti magát valamilyen módon.

Egyébként én hiába magyarázom itt nagy habzó száju reklámellenes vérsznob modoros kollégáknak - teljesen logikusan és érthetően -, hogy hogyan működik a reklám és kereskedelmi kommunikáció, nem képesek felfogni a rögeszméig miatt, amit torz modon magukban kialakítottak erről az egészről:) Úgy vannak vele, mint a parasztember az állatkertben a zsiráffal. Biztos ismeritek. Álla a paraszt a zsiráffal szemben az állatkertben, aki ott sétálgat fel alá és eszi a leveleket, de a parasztember folyamatosan azt hajtogatja magában, hogy "Márpedig ilyen állat nincs."

pincze 2012.04.22. 12:53:00

Mindenkire más hatással vannak a reklámok , nekem egyik fülemen be , másikon ki . Igyekszünk bevált termékeket vásárolni ,például venus napraforgó olajat használjuk , mert néhány olcsó olajnak nem volt jó az íze . A változtatásokra hajlamosabb emberekre jobban hatnak a reklámok .

A Tyne folyó déli partja 2012.04.22. 13:36:18

@Ritchard Börtön: "De elmész a boltba, mert ki van írva, hogy ot a bolt, vagy valahol reklámozta a boltot"
ja, nyilván mindenki azért megy a boltba, mert az ott van, véletlenül sincs szüksége kajára, vécépapírra, háztartási dolgokra, örökké tartanak a ruhái is, meg minden eszköze. ha nem lenne ott a bolt, akkor éhen halnának az emberek, soha senki nem mosna, takarítana, mert hát ugye, nem láttak róla reklámot. ezt nektek tanítják, vagy magatoktól megy?

"hogy nulláról hogyan jutottál el oda, hogy egy adott boltban vettél laptopot egy adott márkából, "

elmondom a folyamatot. beszart az előző. (előtte már kétszer eljátszotta, a javítás többe került volna, mint egy új.) így elmentem a boltba (konkrétan a Tescóba, mert a tesóm mondta, hogy látott ott laptopot elég olcsón.) halványlila gőzöm nincs róla, hogy melyik márka milyen. a teljesítmény, meg ezekhez a tesóm ért, így vittem magammal. elmentünk a boltba, a tesóm rámutatott az egyikre, hogy ez az, ami szerinte jó (ismétlem, ő azért látta meg, mert ott szokta bevásárolni a kaját, meg a többi szükséges dolgot.) rábíztam magam, az ára jó volt, megvettem. soha az életben nem láttam előtte reklámozni, sőt, most is meg kellett néznem, hogy tulajdonképpen mi is a márkája, mert magamtól nem tudtam volna megmondani. nem ismertem a márkát, nem olvastam róla neten, az indok meg, hogy kellett az volt, hogy végleg bedöglött az előző. szóval teljesen praktikus indok. hol van ebben a reklám? a dobozában? emlékeim szerint ez volt az egyetlen kapható a boltban, tekintve, hogy ugye, nem szakboltban vettem.
másoknál se figyelek a reklámra, ugyanis a barátaimnál is leginkább háttérzajnak megy, míg dumálunk, úgyhogy halványlila gőzöm nincs arról, hogy mit reklámoznak. a rádióban se figyelek, ráadásul speciális, netes rádiót hallgatok, nem sok reklám megy benne. amire emlékszem, hogy megy, az használt autó eladás, abban se vagyok érdekelt. már régesrégen nem lakom otthon, de tökmindegy, mert akkor se nagyon néztem a tévét, amit láttam se befolyásolt soha. pincze hozzászólását, egyik fülemen be, másikon ki...

A Tyne folyó déli partja 2012.04.22. 13:42:27

@pincze: meg azokra, akik elhiszik, hogy a szebb csomagolású a jobb. én simán megveszem a saját márkás, semmilyen csomagolású terméket, ha nem jó, akkor legközelebb kipróbálok egy másikat.

Ritchard Börtön 2012.04.22. 13:42:59

@A Tyne folyó déli partja:

"Márpedig ilyen állat nincs"

"hol van ebben a reklám?"
Ott, hogy reklám nélkül a Tesco helyén porviharos sivatag lenne. Ott nehezen vennél laptopot. A Tesco milliárdokat költ reklámra, hogy legyen elég forgalma, hogy fenn tudja magát tartani, bevétele is legyen, és neked a tesóddal legyen hova menni.

A Tyne folyó déli partja 2012.04.22. 13:45:35

@Ritchard Börtön: s reklám nélkül nem lenne egy bolt se, az emberek meg éhen halnának, hiszen kizárólag azért vesznek kaját a boltban, mert reklám van, ugye. nyilván.

2012.04.22. 14:00:23

@A Tyne folyó déli partja:

"hol van ebben a reklám?"

A tesód mondta, hogy a Tescóba menjetek, és ő mutatta meg, hogy melyik laptopot vedd meg. Itt. :) Egy olyan személy, akiben te nagyon megbízol, megmutatta, hogy hol és mit vegyél meg. Vagyis ő akaratlanul is ingyen reklámozta nekik a terméket. Ezt nevezik a marketingben szájreklámnak, ha jól tudom, ami talán a létező leghatékonyabb módja a reklámozásnak (a cégnek ingyenes + megbízol a reklámozó személyében). Ha a tévében láttad volna ugyanezt, hogy "Holnap menj el a teszkóba, és vedd meg ezt a laptopot, mert neked erre van szükséged", akkor az kevésbé lett volna ösztönző a számodra, de lényegében mindkét módszer ugyanolyan reklám.

Ritchard Börtön 2012.04.22. 14:17:57

@A Tyne folyó déli partja:
Ez már egy nagyon gyenge hozzászólás volt, szerintem lásd be, hogy sok reklám következménye és hatása volt a Tescos laptopvásárlásod. A reklám nélküli világra igen olcsó dolog mindíg az élelmiszerüzletet felhozni. A tobbi sokezer üzlettípusról beszélj. De ha élelmiszer, akkor beszélj arról, hogy mi van, ha egy élelmiszerboltbak nem megy jól, ezért elhatározza, hogy leviszi az árakat, hogy kijöjjön a bajból, de mivel nincs reklám, ezt nem hirdetheti, nem írhatja ki, és mire szájhagyomány útján elterjed, már késő. Te pld mit csinálnál, ha te lennél a tulaj?

A Tyne folyó déli partja 2012.04.22. 14:23:09

@tff: de nekem szükségem volt egy laptopra. ha nem mondta volna a tesóm, hogy látott, meg egyáltalán nem tudnám, hogy milyen boltokban árulnak, akkor mentem volna addig, míg nem találok egyet. @Ritchard Börtön: fogalmam sincs, mit csinálnék, nem vagyok én a tulaj, döntse el ő. de van egy csomó dolog, amit muszáj megvennie az embernek, akár reklámozták, akár nem. elsősorban kaja, meg ami kell a háztartáshoz. szerinted,ha nem lennének reklámok, az emberek nem mennének el a boltba megvenni a kaját?

Ritchard Börtön 2012.04.22. 14:35:04

"akkor mentem volna addig, míg nem találok egyet.'

És honnan tudod, hol van bolt, ha nem lehet kirakata meg cégfelirata? Mert az is reklám.

Ritchard Börtön 2012.04.22. 14:41:31

@A Tyne folyó déli partja:

Basszus megfogtál. Elismerem, hogy nem kell reklám, és bebizonyítottad, hogy a laptop vásárlásodban semmilyen, még átteteles szerepet sem játszott semmilyen reklám. Sem az üzletnek nincs rá szüksége, sem a gyártónak, sem neked. Most jó érzés volt engem, mint reklámost így beégetned? Holnap fel is mondok.

KürtiT (Tromb74) 2012.04.23. 00:49:32

@Ritchard Börtön: Bakker, én bő tizenöt éve dolgozom a reklám szakmában, de ilyen önigazolás-komplexumot még nem sikerült építenem magamnak.
Az oké, hogy pénzért hülyét csinálok abból, aki vevő rá, na de hogy magamból?
Nem az a baj, hogy a világ, amit a reklámokon keresztül közvetítünk nem létezik, az a baj, hogy ostoba és felszínes hazugság.
Tehát ismét csak Szarkaváry tanár úrnak kell igazat adnom. Segget nyalni pénzért nem gáz, de azért nehogymá' az érezze szarul magát, aki nem ezt teszi.

Egyébként az érvek hosszú sorát olvasgatva szembetűnik egy visszatérő motívum.
Ha én valamilyen oknál fogva tévékészüléket szeretnék vásárolni, akkor hozzám hasonló szakemberek megpróbálnának meggyőzni róla, hogy a Sony a számomra megfelelő, mások pedig a Samsungra beszélnének rá. Mint tudjuk, a kettő között semmilyen érdemi különbség nincs, mindkettő kiválóan használható agybomlasztásra. Tök mindegy melyiket vásárolom meg, nekem attól nem lesz jobb, vagy rosszabb. Haszna csak annak a gyártónak lesz, akinek a biszbaszát megvásárolom, a másiknak pedig törvényszerűen elmarad ez a haszon.
Az is nyilvánvaló, hogy a reklámos szaki a megbízó érdekeit képviseli, tehát az információ amit közöl, valójában dezinformáció.
Felmerül a kérdés, mi is az a kibaszottul egyetemes érték, vagy információ, amit a reklámszakember közvetít? Az, hogy egy egyébként is hülye fogyasztót még össze is zavar?

Maradjunk inkább annyiban, dolgozunk, pénzért. PONT

@vészmadár (pica pica): Nem azt mondom, hogy tisztán látod a témát, de jó helyen kapisgálsz, drága Szarkaváry cimborám. :D

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2012.04.23. 08:57:04

@KürtiT (Tromb74): nézd, a tanár hálátlan szerep, ugyanis alkalmanként (sőt gyakran) kénytelen saját névvel és arccal hülyének (értetlennek) lenni, didaktikai okokból. De hát ezért fizetik a milliókat, hehe.

Ritchard Börtön 2012.04.23. 09:06:49

@KürtiT (Tromb74):
"Bakker, én bő tizenöt éve dolgozom a reklám"

Hát nézd, ott is van karbantartó, meg takarító. Egyébként a hozzád hasonló reklámosok miatt - már ha az vagy - alakul ki az emberekben a rossz vélemény. Ha nálam dolgoznák, ezzel a hozzáállással azonnal kirúgnálak páros lábbal, úgy, hogy a világ végéig szállsz.

Ritchard Börtön 2012.04.23. 09:09:17

"Felmerül a kérdés, mi is az a kibaszottul egyetemes érték, vagy információ, amit a reklámszakember közvetít?"

Ki mondta, hogy azt közvetít?

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2012.04.23. 10:26:12

@Ritchard Börtön: miért rúgnád ki? mert nem tartja világmegváltásnak a reklámkészítést, hanem a maga helyén kezeli: munkaként? Hát még mindig nem fogtad fel? ELőadtad itt a nagyhalált, hogy ti forgatjátok a világ kerekét, ezrek és milliók megélhetése áll vagy bukik rajtatok. És erre írtam, ha ebben a szerepben tetszelegsz, akkor bizony amikor itt csevegsz, éppen tönkreteszel 3-4 családot, húzzál vissza dolgozni. Ha meg belátod, hogy azért ez mégsem egészen így van, akkor kezdd el a maga valós értékén mérni a tevékenységed fontosságát.

Ritchard Börtön 2012.04.23. 11:16:44

@vészmadár (pica pica):

Én sem kezelem világmegváltásnak, nem állítottam ilyet, de azt állítom, hogy a jelen világban a reklám - vagy ahogy inkább hívni kellene: kereskedelmi kommunikáció - tartja életben a gazdaságot, és emiatt nélkülözhetetlen. Aki ebben kételkedik, az hülye. Sajnos ezt kell mondjam, mert ilyen világban, főképpen, ami ipari termelés, szolgáltatás szintjén igen erőteljesen termel és piacgazdaságot működtet, szükség van a tevékenységük kommunikációjára, termékük, szolgáltatásuk kommunikációjára, és ez maga a reklám. A tevékenység kommunikációja és a kereskedelmi kommunikáció a gazdasági versenyben legalább olyan fontos, mint maga a termelés, gyártás, szolgáltatás. Aki ezt nem érti, nem tudja, nem látja be, az szintén hülye. Minden olyan ipari, szolgáltatási tényező, aki gyárt vagy szolgáltat, munkáltató is egyben, és a kereskedelmi kommunikációjának hatása és sikere közvetlenül lecsapódik az ott dolgozók életén. A magyar társadalom munkavállalóinak legnagyobb része olyan helyről kapja a fizetését, ami a fennmaradása, a termelés fenntartása és haszontermelés érdekében folytat reklámtevékenységet. Nagy valószínűséggel az itt fórumozók jórésze is, a rokonságuk jórésze is. Bizony a reklám egy szükséges és nagyon fontos dolog ebből a szempontból is, és sajnos ez sem vita tárgya, hanem tény. A reklámkészítés nem csak azt a funkciót szolgálja, hogy a nagy gyártók, vagy áruházak, vagy akármi vállalat vezérigazgatója számolja a pénzt. Keservesen, ajkukba harapva határozzák meg folyton a marketingköltségeket, mert nem akarnak erre költeni, de kell, különben lehúzhatják a rolót egy ilyen versenyszférában. Ezért aztán a reklámok közvetlenül érintik a dolgozók életét is, és egy normális gondolkodású reklámosnak ezt sem szabad figyelmen kívül hagyni, mikor reklámoz. Vannak olyan területek, amikor ez erősebben látszik, vannak, ahol nem. Ha pld hatalmas közértházózatnak, esetleg élelmiszeripari gyártónak csinál reklámot az ember, és elmegy a gyárba, (mint, ahogy az velem számtalanszor megtörtént), és látja többezer dolgozót, aki csinálja a joghurot vagy csokoládét, vagy üdítőitalt, akkor nagyon nehéz utána elvonatkoztatni attól, hogy a reklám, amit nekem feladatul kiadtak, az ő munkájuk eredményére is kihat, és ha én kudarcot vallok, ezeket bizony elbocsáthatják. Persze nem ez az elsődleges szempont, de erre is gondolni kell, főleg akkor, ha a reklámos van annyira elkötelezett, hogy amikor az ügyfélnél látogatást tesz bármi, akkor megnézi a folyamatot. Ugyanez igaz nagyáruházak dolgozóira stb. Van, ahol ezt könnyű tettenérni, van ahol kevésbé. Egy banki szolgáltatásnál is ez van, de ott nyilván kissé más jellegű, mint gyárakban, vagy bolthálózatokban. Én sokszor éltem át ilyet, 20 éve a videoton gyárban először, de azóta kismillió ilyet láttam, magyarországi autógyártól, mobiltelefongyártól az Alföldi tejüzemig, a nagy műszaki áruházak raktáig szinte minden területen. Aki ezt nem veszi figyelembe, annak valami baj van az értékítéletével, aki pedig a reklám sikerének a gazdaságra való hatásával nincs tisztában, az hülye. Ilyenkor jönnek létre - és sajnos sok van - az olyan reklámosok, mint KürtiT, akik a saját szakmájukról ilyen véleménnyel vannak. A reklámszakmában dolgozó kreatívok közül van, aki ilyen, de van, aki hivatásnak tekinti, kihívásnak tekinti. Kürti kolléga hazudik, mikor azt mondja, hogy a reklám dezinformáció, mert a megbízó érdekeit képviseli, mert a reklámnak nem előfeltétele, hogy hazugság legyen, hiszen a reklámok jelentős része információt, tényeket közöl. Mikor azt reklámozzák, hogy a lottó főnyereménye ennyi és ennyi, az igaz. Vagy, hogy a telefon ennyiért kapható, az is igaz, és a gyógyszerek hatása is igaz, mert ha nem lenne, a többi cég pert varr a nyakába. Szóval van sok reklám, ami valótlant állít, vagy túlzottan megszépíti egyes dolgokkal kapcsolatban az igazságot, de mégsem igaz, hogy a reklám alapvetően dezinformáció. Nem tudom, hogy a kolléga milyen reklámokat csinál, ahol 15 éve azt tapasztalja, hogy minden feladata egy hazugságra épül.

Elsősorban azért rúgnám ki, mert így beszél a szakmájáról, semmi hivatástudatot nem érzek benne. Lehülyézi a fogyasztót, aki felé kommunikálni kell. Mindannyian tudjuk, hogy a fogyasztók jórésze nem szellemi nehéztüzérség, de ha nem éled bele magad a gondolkodásmódjukba egy adott feladat során, nem fogsz tudni velük az ő szintjükön hitelesen kommunikálni, és akit hülyének nézek, annak a helyzetébe nem tudom magam beleélni. Ezenkívül ugyanígy beszél a termékről. Lehet, hogy én nem veszek olyat a magam számára, de amikor a reklámját készítem, akkor egyrészt hiszek benne, mert olyan dolgot nem lehet hatékonyan reklámozni, amiben nem hiszel (Bár sokszor van ilyen feladat, de nem lehet ez egy reklámos alap életérzése). A "hinni benne" nem azt jelenti, hogy egyházat fogok rá alapítani, hanem azt, hogy valamilyen módon megpróbálom magamévá tenni a lényegét, mert akkor tudok csak róla reklámot csinálni. Nagyon komoly szakirodalma van a reklámügynökségek szerkezetének, üzemgazdaságának, belső szabályainak, a reklámdolgozók kiválasztásának szempontjainak, és az egyik alaptétel, hogy reklámosnak nem alkalmas az, aki a terméket vagy a fogyasztót lebecsüli, és attól azonnal meg kell szabadulni, főleg, ha hangoztatja is. Sajnos Magyarországon a reklámot is sokkal több ember csinálja, mint ahányan értenek hozzá, és ezek munkájának az eredménye meglátszik, és nagyban hozzájárul ahhoz, hogy sokakban ellenérzést vált ki a reklám. De ez minden szakmával így van. Az elmúlt 20 évben nagyon sokan egy szakértelem nélkül is végezhető, jó pénzzel járó munkának tartották a reklámot, jó sok időt el is töltöttek benne, a munkájuk eredménye sajnos itt maradt és rontotta a reklámok megítélését, de ma már kihalóban van ez a fajta. Ha az ember reklámügynökségnél vezető, nagyon meg kell válogatni az embereit, és nagyon meg kell vizsgálni a hozzáállásukat. Bár nem tudom Kürti kolléga szakterületét, de nálam a recepcióig nem jutna el ilyen szövegekkel és gondolkodásmóddal.

Ritchard Börtön 2012.04.23. 11:22:13

@vészmadár (pica pica):

"húzzál vissza dolgozni."
Majd visszahúzok, ha vége a szabadságomnak. Persze még így is félóránként csinálni kell valamit, ami a munkával kapcsolatos. Ha mást nem, e mailekre válaszolgatni.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2012.04.23. 11:29:00

@Ritchard Börtön: hát nem érted? ha te szünetet tartasz, akkor éhenhal egy hentes Szudánban. Ezt a terhet el bírod viselni? én nem tudnám. ez hivatás, küldetés, nem egyszerűen munka, nem átlagembernek való, te nem tarthatsz szünetet, nem pihenhetsz. Atlasz vállán az égbolt nyugszik, ő sosem alhat... Én tisztellek ezért, komolyan:)

jah, az előző szófosásodat őszintén szólva el sem olvastam, nem is fogom, fogalmazd meg nekem egy 12 másodperces reklámszövegben, ha el akarod juttatni az üzenetet:)

Ritchard Börtön 2012.04.23. 11:38:15

"hát nem érted? ha te szünetet tartasz, akkor éhenhal egy hentes Szudánban."
Hát azért én eléggé áttételesen vagyok hatással a szudáni hentesre.

"ah, az előző szófosásodat őszintén szólva el sem olvastam, nem is fogom,"
Nem baj. Viszont azt hozzá kell tennem, hogy vigyázz, mert elég nagy erkölcsi hullák fognak kikerülni a tanítványaid közül, hogyha nem tanítod meg nekik azt az alap emberi és morális dolgot, hogyha valaki veszi a fáradtságot, hogy ír neked, akkor te is veszed, hogy elolvasod, főképpen, hogy a te - hozzá intézett - kérdésedre írta válaszként. Egyébként nem értem, hogy ilyen buta gondolkodásmóddal, hogyan taníthatsz te bárhol bármit. Illetve hát ez is olyan mint a reklám. Nekem egy gimnáziumigazgató mondta egy év, hogy a tanárok aránya kb olyan, hogy 40% zseniális, 20% úgy elmegy, 40%-nak meg nem volna szabad hagyni, hogy tanítson. Úgyhogy nem kétlem, hogy tanár vagy.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2012.04.23. 11:54:49

@Ritchard Börtön: a tanár egyik tulajdonsága, hogy jól tud - tanulni. Ennek eleme az is, hogy elég jól szűri a verbális faszverésből a lényeget. Ezzel a szűrővel mérve az a kommented nem tartalmazott semmi olyat, ami

a) engem érdekelt volna
b) ne tudtam volna előre borítékolni

Ellenben ha valakihez szólsz (reklám) mindig a célközönséghez mérd. És kérlek ne becsüld alá magad, nem szabad. A szudáni hentesek sorsa is a te válladon nyugszik. Én hiszek benned ember, és a hentesek is. Köszönöm, hogy értünk dolgozol és értük is, köszönöm!

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2012.04.23. 11:57:11

@Ritchard Börtön: amúgy az arányok ennél sokkal rosszabbak, csak a te gimnáziumi igazgatód vetített (reklámozott).

panoz (törölt) 2012.04.23. 11:58:52

A reklám maximum a kenőanyaga lehet a társadalmi gazdasági folyamatoknak, nem a mozgatórugója. Ha eltűnne a reklám nem döglene meg senki.

A bankrendszer és a hitelezés is ilyen.

A reklám legnagyobb hibája hogy hazudik minden egyes másodpercével. Elment abba az irányba amikor életérzést ad el, nem valós értéket.

Kb. annyira hasznos mint egy doboz cigaretta.

Ritchard Börtön 2012.04.23. 12:03:45

@vészmadár (pica pica):

"Ennek eleme az is, hogy elég jól szűri a verbális faszverésből a lényeget."
Ha ennek akár a szilánkja is igaz lenne, akkor a tankönyvek 90% nem verbális faszverésből és áltudományoskodásból és felesleges nyomdafestékpazarlásból állna, amit teljesen feleslegesen betanítanak a tanulóknak, és számon is kérik - mert azt hiszik, fontos, pedig a jórészére a diák maximum a dolgozatik emlékszik, vagy addig sem. Ha a tanárokban ennek a tulajdonságnak, amit írsz a nyoma meglenne, sokkal szebb és jobb lenne az oktatási rendszer.

Ritchard Börtön 2012.04.23. 12:10:10

@panoz:

"Ha eltűnne a reklám nem döglene meg senki."
Ebben azért nem vagyok biztos. Az ebből adódó gazdasági krízisnek még halálos áldozata is lehet.
De elméletileg nyilván nem döglene meg, viszont nagyon csúnyán megérezné a társadalom ha megszűnne a kereskedelmi kommunikáció, és kiszámíthatatlan károkat és tragédiákat hozna magával, és ezek jó sokáig érezhetőek is lesznek, míg felépítenek egy újabb világot, ahol semmiféle üzleti tevékenységről nem lehet beszélni népszerűsítés célzattal, és úgy általában semmiről népszerűsítés célzattal. Persze én nem hiszek abban, hogy lehetne reklám nélküli világot csinálni, mert évezredekkel ezelőtt is kiabáltak a piacon a portékájukkal kapcsolatban. Az ókori görögök és a rómaiak bizonyíthatóan reklámoztak.

"A reklám legnagyobb hibája hogy hazudik minden egyes másodpercével. "
Ez nem igaz.

@vészmadár (pica pica):

Igen, valóban rosszabbak az arányok ennél.

Ritchard Börtön 2012.04.23. 12:14:40

Mégegyszer mondom (mert nem nagyon figyel senki), hogy a reklám nem a TV reklámot és az óriásplakátot jelenti, ahogy az a köztudatban él. Az is reklám, hogy "Itt ruházati bolt nyílik hamarosan". Következésképpen nem minden reklám hazudik, mert valszeg ki is fog nyitni a ruházati bolt. Mikor azt mondják az emberek, hogy "a reklám minden másodpercben bla bla bla", akkor teljesen egyértelmű, hogy csak az időben mérhető folyamatot, elsősorban az elektronikus reklámot, főképpen TV reklámot értik reklám alatt. És mivel az itt írogatók legtöbbje még a reklám fogalmával sincs tisztában, nem nagyon lehet érdemben erről vitatkozni.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2012.04.23. 12:31:37

@Ritchard Börtön: nem akarlak a felismerés gyalogösvényére taszajtani így hirtelen, de a tankönyvek nagy részét nem gyakorló tanárok írják. Amúgy a középiskolai tankönyvek jó részével nincs nagy gond, az egyetemi jegyzetek, nah ott van az igazi káosz...

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2012.04.23. 12:37:34

@Ritchard Börtön: még egyszer mondjuk: ha visszavennél abból a tempóból, hogy a reklámszakma tartja mozgásban a világot (holott, mint tudjuk, a nagyseggű csajok), akkor senki nem szórakozna azzal immáron 2 napja, hogy húz téged és hülyére vesz. De így még mindig nagyon szórakoztató, hehe.

Ritchard Börtön 2012.04.23. 13:07:16

@vészmadár (pica pica):

"de a tankönyvek nagy részét nem gyakorló tanárok írják."
Sajnos tudom, csak azt nem, hogy erre a paradoxonra 150 éve nem jött rá a közoktatási rendszer? Egyébként sajnos a gyakorló tanárok jórésze számonkéri a sok hülyeséget (mert nem tudják megkülönböztetni, mi a hülyeség, és mi nem az), ugyanúgy, mint ahogyan a reklámal kapcsolatban te sem tudod. Ezért van olyan sok alkalmatlan tanár.

"hogy húz téged és hülyére vesz. "
Engem itt elég nehéz hülyére venni reklámmal kapcsolatban, mert nyilván többet tudok róla mint a vitapartnerek együttvéve. Abban meg biztos lehetsz, hogy az oktatásról arányában hozzád képest többet tudok, mint te a reklámról hozzám képest, mert az oktatáshoz igen sok közöm van. De ezt most nem fogom itt részletezni.

KürtiT (Tromb74) 2012.04.23. 13:27:39

@Ritchard Börtön: Parázs kis vita :D
A reklámról beszéljünk csak nyugodtan álltalánosságokban, nem mindenkinek kell értenie hozzá, hogy megértse a lényeget.
Egy marketingkommunikációs ügynökség az ügyfelei -első sorban gazdasági - érdekeit képviseli, szolgálja. A többi porhintés.
Ebben nincs semmi szégyellnivaló, de abba a baromságba felesleges belemenni, hogy hány kínai gyerek maradna munka nélkül, ha a nike-nak csökkennének az eladásai marketingkommunikáció híján.

KürtiT (Tromb74) 2012.04.23. 13:40:00

@Ritchard Börtön: Nagyon örülök, hogy tudásodhoz sem marketing, sem pedig az oktatás terén nem fér kétség.
Azok az emberek, akik feltétlen hívei saját hivatásuknak, vagy úgy általában bárminek, igen fontos részét képezik a nagy gépezetnek. :D

Ritchard Börtön 2012.04.23. 14:17:19

@KürtiT (Tromb74):

"nem mindenkinek kell értenie hozzá, hogy megértse a lényeget."
Ha egy posztban részletekbe menően kritizálunk és karikírozunk egy szakma bizonyos gyártási folyamatát, akkor utána ne beszéljünk róla általánosságokban.

"Egy marketingkommunikációs ügynökség az ügyfelei -első sorban gazdasági - érdekeit képviseli, szolgálja. A többi porhintés."

Szólj, ha valaki ennek az ellenkezőjét mondta.

"hogy hány kínai gyerek maradna munka nélkül, ha a nike-nak csökkennének az eladásai marketingkommunikáció híján."

biztos sok. De ebbe nem én mentem bele, ez a vitakollégák sarkításának az eredménye. Az én mondanivalóm lényege az volt, hogy a gazdaság múködéséhez, ezzel egyiedjűleg a munkahelyek fenntartásához szükség van kereskedelmi kommunikációra, és ez jár egy bizonyos felelősséggel a munka során, amit a reklámkészítőnek nem szabad figyelmen kívül hagynia, hiszen még ő is abból él, hogy a cég, akit reklámoz, sikeres üzleti tevékenységet folytat. Az, hogyha én nem megyek be dolgozni, vagy nem csinálnék reklámot, akkor másnap munkanélkülivé válik 20000 kínai vagy a szudáni hentes, az a korlátolt gondolkodású vitapartnerek marhasága, akik ilyen szélsőséges hülyeségekkel próbálják azt a látszatot kelteni, hogy a mondanivaló eredendő értelme is ilyen ostobaság. Ez egy régi vitatrükk, reklámtól holokauszttagadó vitákig mindenhol be szokták vetni jobb híján. Mérsékelt sikerrel.

"Nagyon örülök, hogy tudásodhoz sem marketing, sem pedig az oktatás terén nem fér kétség."
Oktatási téren férhet, de a vitát olvasva kevésbé, mint vészmadár kolléga reklámtudásához.

KürtiT (Tromb74) 2012.04.23. 15:19:14

@Ritchard Börtön: Nyilvánvalóan nem vagy hajlandó elfogadni azt a tényt, hogy egy cég bármit is kommunikál az igazi célja a profit.
A munkásokért, környezetért, gazdátlan kutyákért vállalt felelősség nem cél, legfeljebb eszköz a fenti cél elérésének érdekében.

Miután a vita általánoságokban a "reklámról", annak hatásairól folyik, nem gondolom, hogy részletekbemenően kéne kitárgyalni a DM, BTL, Social network stb. kampányok közötti különbségeket.
Egyébként szakmai faszverésre kiváló lehetőség lenne, csak éppen a jelenlévők közül maximum engem érdekelne, de engem is csak mérsékelten.

Ritchard Börtön 2012.04.23. 15:42:47

@KürtiT (Tromb74):

"Nyilvánvalóan nem vagy hajlandó elfogadni azt a tényt, hogy egy cég bármit is kommunikál az igazi célja a profit."

Miért ne lennék hajlandó? És az miért nyilvánvaló, hogy én ezt nem fogadom el?
Teljesen természetes, hogy a profitért reklámoznak. Én is abból élek, hogy ők a reklám hatására profitot termelnek. Ezért tartanak engem.

"A munkásokért, környezetért, gazdátlan kutyákért vállalt felelősség nem cél, legfeljebb eszköz a fenti cél elérésének érdekében."
Ki mondta, hogy cél? Ezeket annak mond, aki ilyen hülyeségeket mondott.
A kereskedelmi reklám célja a profit, de a reklám hiányával profithiány is fellép, ami bizony sokféle negatív hatást, elbocsájtást, csődöt, negatív gazdasági folyamatokat eredményez. Aki a reklámot csinálja - ha jó szakember - ennek a felelősségével is tisztában van. Senki nem mondta, hogy ez cél, vagy eszköz. Ez egy tény.

"hogy részletekbemenően kéne kitárgyalni a DM, BTL, Social network stb. kampányok közötti különbségeket."
Én meg gondolom, mert a kommentelők beírásai alapján ők kb a reklámok 1%-át képzelik el az agyukban, mikor reklámról beszélnek. És azért tértem rá ki, mert azt állították, hogy rájuk nincsenek hatással a reklámok, holott egyértelmű volt, hogy csak a reklámok egy kis százalékáról gondolják úgy, hogy az a reklám maga. De meg ne sértődj, azért is fel kellett sorolnom, mert még azok sem tudják mi ez, akik 15 éve benne dolgoznak, mert ha tudnád, nem írtál volna ilyen baromságot, hogy "DM, BTL, Social network", mert akkor tudnád, hogy a DM meg a Social network is BTL. Önmagában olyan, hogy BTL nincs.

"csak éppen a jelenlévők közül maximum engem érdekelne, "
Az nagyon jó, csak akkor ne gúnyolódjanak ennek egy minden részletre kiterjedő, mellette persze teljesen hamis karikatúráján a modorosblogon.
Az ákos szöveg jut eszembe, hogy "Az emberek útálják, amit nem értenek."

Nadiposzi (törölt) 2012.04.23. 16:13:36

@KürtiT (Tromb74):
Ma hallgattam a rádiót, s megihletett. A kedvedért írtam egy reklám szlogent, mert elszóltad magad, hogy te ilyen marketing arc vagy. Íme:
" Bűzös belét kipurgálja Iberogast tablettája."
Na milyen? Ne szólj semmit, ezt nem lehet tanulni, ez őstehetség kérdése.
@Ritchard Börtön:
A jó reklám misszió is egyúttal. Sok szegény kisgyerek a reklám szakemberek és a TV társaságok jóvoltából láthatja, hogy milyen az, amikor egy tiszta, napfényes konyhában egy mosolygó anyuka kitölti a 100%-os gyümölcslevet, míg apu szel pár karika pick szalámit a csillogó szemű kisklámbóknak.

KürtiT (Tromb74) 2012.04.23. 16:37:19

@Nadiposzi: :)
Született tehetség vagy, ez a stílus talán a 20-as években élte fénykorát, bár Geszti szerint még most is elmegy.
Egyébként ezek a rí(é)mes megoldások bár elég idegesítőek, mégis hatékonyak. :)

@Ritchard Börtön:
Nem nagyon értem milyen szempontból érdekes, hogy a DM a BTL egyik fajtája. Ettől még van közte különbség. Ha más nem akkor az, hogy ez az állítás fordítva nem igaz.
Illetve mégiscsak értem, de itt ugorjunk is vissza a szakmai faszverés részhez.

Ernoke 2012.04.23. 16:47:52

@Ritchard Börtön: Ákost inkább ne, rossz ízlésre vall.:)

egyébként fogadd el, h itt az emberek csak a tv-reklámokról beszélgetnek, ha "reklám"-ként is említik "tv" nélkül, felesleges szóértelmező vitába bonyolódni. ettől még igaz az, h a tv-reklámok többsége felesleges ökörségeket reklámoz. hajfesték, hidratálókrém, édesség, bevásárlóközpont. még több édesség gyerekekkel, márkás baba tusfürdő, márkás popsikenőcs (miközben mindegyikből sokkal jobb és olcsóbb a gyógyszertári). gyógyszerek idegesség ellen (olyan összetevőkkel, amelyeket szálas tea formájában töredék áron megkapsz bármelyik gyógyszertárban), emésztési panasz ellen (jó része teljesen hatástalan saját tapasztalat alapján, másik része röhejes - zabáld beteggé magad, aztán szedjél rá gyógyszert...). az autóreklámok legalább szépek, de képtelen vagyok megjegyezni a márkákat, tehát maga az üzenet nem jön át, a szénsavas üdítők reklámjai jók szoktak lenni, de olyat meg soha nem iszom. én is szoktam tv-reklám alapján vásárolni, általában új szemétkajákat, spenótos halrudacskát, falánksági impulzusvásárló vagyok.:) de szerinted ezekkel a teljesen félrevezető tartalmakkal és felesleges termékekkel minek ellátni az embereket úgy általában? nem érzed úgy, h amikor egy mesterséges igényeket kielégítő, vagy más helyen töredékáron megkapható terméket reklámozol, emberek átveréséből szerzed a pénzed?:) (ami nem baj, de őszintébben is állhatnál hozzá.)

Ritchard Börtön 2012.04.23. 17:44:46

@Ernoke:

" nem érzed úgy, h amikor egy mesterséges igényeket kielégítő, vagy más helyen töredékáron megkapható terméket reklámozol, emberek átveréséből szerzed a pénzed?:)"

nem érzem úgy, mert nekem nem dolgom azzal foglalkozni, hogy amit reklámozok, azt máshol töredék áron megkapod e, vagy vajon van e szüksége rá az emberek bizonyos százalékának, aki megveszi. Senki nem képes a reklámról sarkítás nélkül beszélni, ahogy te sem. Soha nem egyértelmű, hogy amit reklámozol, az igaz e, vagy nem igaz, és vajon átverés e, vagy sem. Ha egy adott terméket reklámoznék, amire azt mondom a reklámban, hogy "Itt a legolcsóbb!", és közben tudom, hogy ez az állítás nem igaz, akkor lenne rossz érzésem a direkt hazugság miatt. De ugye eddig sohasem jut el a reklámkészítés, mert még ezelőtt a pont előtt beperlik a reklámozót azok, akiknél valóban olcsóbb. A kívülálló érezheti azt, hogy "ezek a mocskok reklámozzák ezt, hogy milyen jó, közben én meg tudok egy helyet, ahol sokkal jobbat lehet kapni olcsóbban", de, hogy az vajon tényleg jobb e és olcsóbb e, és hogy a reklám hol hazudik, és hazudik e egyáltalán, az nagyon nem egyértelmű. Azért a reklámtörvény ma már nagyon keményen szabályozza a Reklámetikai Kódex és az ÖRT.
www.ort.hu/temp/magyar_reklametikai_kodex.pdf
www.ort.hu/
Az ember zsigereiben levő "a reklám hazudik" beidegződés nem egy ma is jellemzően fennálló dolog. A reklámok hazugságát általában szubjektív vélemények, urbán legendák, személyes indulatok táplálják, de valójában ma már nagyon nehéz olyan reklámot találni, ami a te szóhasználatoddal "emberek átveréséből szerzi a pénzt". Nyilván nincs minden reklámban lehetőség elmondani a teljes igazságot, de minden reklámnak kötelessége közölni, hogy hol találod a teljes igazságot. Régen nem így működött. A reklámok sohasem mondanak hamis dolgokat, mert olyan erős a szabályozás. Te sem tudsz mondani olyan reklámot, amiben átverés van. Lehet, hogy látsz egy joghurtreklámot, és tudod, hogy van ennél fínomabb (neked jobban izlik), és olcsóbb, de a reklám nem állította, hogy nincs olyan. Viszont ha elmennél a joghurt gyárba dolgozni, és egyszercsak azt mondják, hogy "emberek, holnaptól sajnos sehol nem fogjuk ezt a joghurtot reklámozni", biztos rájönnél, hogy azért kéne az a reklám. De akkor is ezt mondanád, ha téged neveznének ki a gyárba a kereskedelmi osztáylra, hogy tartsd fenn a termelést és a termék értékesítését. Akkor majd rájössz, miért kell a reklám.

Ritchard Börtön 2012.04.23. 17:48:59

Az átverős reklámokkal kapcsolatban ajánlom a II fejezet 10. pontját. Ezt be kell tartani reklámkészítéskor. Ha egy szilánkot is megszegsz, a többi ügynökség és reklámozó azonnal felnyom. És éjjel nappal figyelik a reklámokat.

KürtiT (Tromb74) 2012.04.23. 18:01:51

@Ritchard Börtön: És mi van akkor, amikor egy éppen leárazás előtt álló termék kommunikációján dolgozol? Te már tudod, hogy az akciót megelőző kampány holnap kezdődik, a szerződés értelmében mégse szólhatsz a haverodnak, hogy ne vegye meg a mai napon álmai kütyüjét, mert egy hét múlva 20%-al olcsóbban jut hozzá?
(sarkított, meg hülyeség is, de sebaj)

Ez a blog a modorosságról szól, ha érted hogy mondom :D

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2012.04.23. 18:07:48

@Ritchard Börtön: medve anyám... na jó, utoljára: az oktatás ma magyarországon, különösen a középfokon, kimenetvezérelt, egyszerűbben szólva: egy viszonylag jól meghatározható eseményre, a szakmai vizsgára, vagy az érettségire/felvételire készít fel. NEM a tantárgy ismeretére, szeretetére, ilyesmire. Eleve ha a tudás lenne a lényeg, akkor nem tantárgyakban gondolkodnánk, de ez most mellékvágány. Magyarán: hogy valaki mit kér számon a könyvből, azt főleg az befolyásolja, mi a vizsga tananyagtartalma. Emellett is azt mondom, középiskolát vagy általános iskolát elég rég nem láthattál, mint írtam volt, a középiskolai és az alsó szint tankönyvei mainapság kifejezetten jók. Szemléletükben persze vannak különbségek, van, amelyik tényadat-felhalmozó, van, amelyik forrásalapú, de általában elég jók.

Az meg hogy azt mondtam, hülyére veszünk, nem azt jelenti, hogy okosabbak vagyunk nálad reklámból. hanem hogy még mindig megbízhatóan prezentálod a fennhéjázó, öntelt sült parasztot, annak minden ismérvével: a felböfögött tankönyvi monológokkal, a gyermeteg helyesírási hibákkal, a személyeskedő visszatámadásokkal, a "nem az én ingem, de azért 5 napja veszem magamra" attitűddel, az egész humortalan, komolykodó, magadon röhögni képtelen, túlkompenzáló, századrangú részleteken szemantikai fogást kereső viselkedéseddel. Nincs illúzióm, biztos vagyok benne, hogy erre is lesz egy 137 soros válaszod egy olyan dolog körülírására, amit alapvetően senki meg nem kérdőjelezett, nevesítve hogy a reklám a fogyasztói társadalom működésének számottevő része. Lassan én is kezdem amúgy kevéssé viccesnek találni, de megmondom őszintén, egyelőre még lenyűgöz a kísérletem: vajon egy felfújt hólyag mennyi ideig képes önerőből lebegni? Úgy tűnik sokkal tovább, mint gondoltam...

Ritchard Börtön 2012.04.23. 18:40:23

@KürtiT (Tromb74):
Miért ne szólhatnék a haveromnak? Nincs erre semmilyen szerződés. Nem áraznák le, ha megvennék anélkül is. Annak viszik le az árát, amit máskülönem a kutya nem vesz meg. Olyan meg nincs, hogy a reklámügynökség tudja, de senki más a világon. Tudod hányan vesznek részt egy ilyen folyamatban? Ha nagyritkán titoktartási szerződés van, akkor az a konkurencia miatt kell, nem a vásárlók miatt. Én még életemben nem voltam kötve olyan szerződéshez, ami azért kellett, hogy a vásárlók elől titkoljunk el valamit.

Ritchard Börtön 2012.04.23. 18:44:01

@vészmadár (pica pica):
Ezt meg most én nem olvasom el, ha nem haragszol.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2012.04.23. 20:56:29

@Ritchard Börtön: oké, kiemelem neked a lényeget: felfújt hólyag vagy és röhögök, hogy még mindig lebegsz...

KürtiT (Tromb74) 2012.04.23. 22:53:55

@vészmadár (pica pica): Kegyetlen vagy már megint, vagy éppen most gyakorolod az emberséget?

1. A gyemekded helyesírási hibákon én is meg fogok sértődni :D :D :D
2. A fogyasztói társadalom kritikája nem hagyhatja érintetlenül a "reklámot" sem
3. Hogy Börtön is megtalálja lelki békéjét, meg kell említenem azt a lehetőséget is, amikor egy egyébként profitorientált cég, a marketingkommunikációra szánt pénzt társadalmilag is hasznos célra költi. Ez nem jelenti azt, hogy a márka nem húz hasznot az egészből, de mégis többről van szó, mint egyszerű termék népszerűsítésről.
Itt érdemes megemlíteni Kálmán Tibort, Oliviero Toscanit, a Colors magazint és a Benetton egy mára már letűnt korszakát. Ők a marketingkommunikáció egy olyan módját választották, ahol az egyszerű termék népszerűsítés helyett, elsősorban társadalmi visszáságokra hívták fel a figyelmet a Benetton cég anyagi támogatását élvezve. Maga a cég azáltal növelte népszerűségét, hogy egy ilyen témákkal foglalkozó magazin meccénása lehetett.
Persze éles szemű szarkaként ebben is fogsz sumákságot találni, nyilván van is.
Pedig Kálmán Tibor és közted fellelhető némi lelki hasonlóság. :D :D :D

"Olyan társadalomban, kultúrában és gazdasági modellben élünk, amely azon fáradozik, hogy minden jól nézzen ki. Nézzük meg a számítógépeket: miért gittszínű vagy elkúrt fehér mind? Az ember azért csinál valamit fehérre vagy bézs színűre, mert fél más színeket használni, nem akar megbántani senkit. De összességében elmondhatjuk, hogy ha valami olyan dolgot csinál az ember, amit senki sem utál, imádni sem fogja senki. Úgyhogy engem a tökéletlenség, a kattantság, az őrültség és a kiszámíthatatlanság érdekel. Egyébként is erre figyelünk oda, a repülőkről nem szoktunk beszélni, csak olyankor, ha lezuhannak"

KürtiT (Tromb74) 2012.04.23. 23:28:45

@Ritchard Börtön: Bizonyos - főleg szezonális - termékek esetében a leárazás a marketing stratégia előre betervezett része. Nálad hatékonyabban gondolkodó emberek arra is rájöttek, hogy esetenként nem az a lényeg, hogy egyetlen terméken mennyi nyereséget lehte realizálni, hanem az, hogy az egész árukészletbe forgatott tőke minnél hatékonyabban térüljön meg. Tehát amennyiben egy leárazás nem érinti negatívan a brand imázsát a leárazás bezony hasznos dolog.
Jó példa (majdnem) erre mindannyiunk kedvence az iPhone :D :D :D
Az új GENERÁCIÓ (pfej) piacra kerülése pillanatában az előző csodák csodájára olcsóbb lesz. Meg merem kockáztatni, hogy nem azért mert félnek bezúzni, hanem azért mert így azok a fogyasztók is mozgósíthatók, akik nem annyira fanatikusak, hogy fél napot álljanak sorba a legújabb csoda megjelenésekor, és kicsit drágának is találják az új árát.
Az első ALMÁS teló birtoklása után pedig vagy meghülyülnek és veszik a következőt, vagy nem. ...de ez már nem az Apple gondja, ők megtették ami tőllük tellett.

Te tényleg ezzel foglalkozol, vagy csak szivatsz minket?

Én meg csőbe húztam magamat, ami a szakmai onanizálást illeti :D :D :D

Ritchard Börtön 2012.04.23. 23:46:02

@vészmadár (pica pica):
Ennyire bosszantott, hogy nem olvastam el? Csináltál nekem belôle kivonatot, hátha akkor majd érdekel?:) Nagyon piszkálhatott

Ritchard Börtön 2012.04.24. 00:19:26

@KürtiT (Tromb74):
Szeretsz olyanokat rám olvasni, amiket sohasem mondtam. Én nem mondtam, hogy rossz vagy haszontalan a leárazás, mert nem az, és azt sem, hogy nem része az elôre eltervezett stratégiának.
Viszont te kevered ám a dolgokat, mert a bevezetô ár, vagy a kifutó termék, esetleg az új megjelenésekor a régebbi termék árcsökkentése nem árakció vagy leárazás. A bevezető ár valóban árakció, de nem leárazás, mert elôtte nem volt drágább. A második esetben pedig egyszerûen a termék egy olcsóbb kategóriába kerül, hiszen a "legjobb, legújabb" jelző lekerül róla. Leminősül. De azért ne feledd, hogy a jövendő leárazások haverom előli eltitkolásából indult ez ki, amivel egy morális csapdába akartál belerángatni, de a mostani példáid teljesen más leárazásokról szólnak.

Igen, én valóban ezzel foglalkozom, és nem azzal, ami nem dolgom. Én a nagy ügyfelek marketingosztályával állok kapcsolatba, az üzletpolitikai kérdéseket pedig a kereskedelmi osztály fejti meg, ők találják ki az üzleti célokat, leárazásokat, termékbevezetéseket, fejlesztéseket. Ezeknek a szempontjait és valódi okait csak nagyon ritkán közlik velünk. A marketing osztály sem tudja mindíg, más a feladata. Nekem nem dolgom ennek a hátterét kutatni. Ha maguktól megmondják, mert fontosnak tartják, hogy tudjam, akkor tudom. Egy reklámkészítő kretívon nem lehet számonkérni a reklámozandó tétel minden kereskedelmi szempontját és az árpolitikát. A legnagyobb sztárkreatívok - már ha van ilyen manapság - sincsenek tisztában minden kereskedelmi háttérinformációval. Ettől még nem kell megkérdőjelezned, hogy ezzel foglalkozom e.

KürtiT (Tromb74) 2012.04.24. 08:54:06

@Ritchard Börtön: Igaza van Szarkának, te tényleg nem fogsz leereszteni :D :D :D

Viszont ez a kísérlet sem tarthat örökké. Rendben van beismerem, kommentjeim többsége tele van csúsztatásokkal, pontatlanságokkkal, esetenként hazugságokkal is. Ennek egyetlen oka, hogy Szarkaváryhoz hasonlóan kíváncsi voltam rá, meddig lebeg egy hólyag. Egyelőre úgy néz ki, bármeddig.
Ha végig olvasod a kommentjeimet, látni fogod, hogy se füle se farka az egésznek, amit írtam. Akkor meg mit görcsölsz itt azon, hogy bizonygasd szakmai felkészültségedet, meg védd a mundér becsületét?

Az egész szájkarate kb. onnan indult, hogy a többség véleménye szerint a reklámnak (nyugodtan hívhatják így) vannak a társadalomra nézve káros hatásai.

Ezt mondjuk lehetett volna úgy módosítani, hogy aszongyuk, a "reklámnak" ez nem szükségszerű velejárója. Meg szórunk némi hamut a fejünkre, hogy bezony sajnos sok esetben a könnyebbik utat választjuk. Oszt pont.

Ehelyett mi történt?

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2012.04.24. 08:55:25

@KürtiT (Tromb74): nézd, én nagyon sokszor elmondom, mondhatni feliratozom az egész netes bohóckodásomat: didaktikai okokból gyakran hülyének látszom. Nyilván van közös halmaz, azaz amikor tényleg és meggyőződésből vagyok hülye, de általában azért nem. Pontosan tudom, hogy amiket mondok ennek a reklámzseninek, azok felületesen, általánosított és sarkított meglátások. Ettől még nem kevésbé vicces a vehemencia, ahogy rápattog, hogy "Micsoda? Én? Mi? NEM! MI? ÉN?"

KürtiT (Tromb74) 2012.04.24. 09:22:01

@vészmadár (pica pica): Ezt nekem nem kell magyaráznod. Viszont felmerült bennem a kérdés, hogy meddig szórakoztató olyasvalakit heccelni, aki szellemi képességei okán nem tud együtt nevetni veled, vagy tanulni az esetből. Na de te vagy a pedagógus, biztosan tudod a választ.

Ritchard Börtön 2012.04.24. 10:11:07

@KürtiT (Tromb74):
@vészmadár (pica pica):

"Ennek egyetlen oka, hogy Szarkaváryhoz hasonlóan kíváncsi voltam rá, meddig lebeg egy hólyag. Egyelőre úgy néz ki, bármeddig."

Szóval tudatos volt, hogy napokon keresztül engem szívattatok?

"Ha végig olvasod a kommentjeimet, látni fogod, hogy se füle se farka az egésznek, amit írtam."

"az egész netes bohóckodásomat: didaktikai okokból gyakran hülyének látszom. "

"Pontosan tudom, hogy amiket mondok ennek a reklámzseninek, azok felületesen, általánosított és sarkított meglátások."

"hogy meddig szórakoztató olyasvalakit heccelni, aki szellemi képességei okán nem tud együtt nevetni veled, vagy tanulni az esetből. "

"Ettől még nem kevésbé vicces a vehemencia, ahogy rápattog, hogy "Micsoda? Én? Mi? NEM! MI? ÉN?"

Szóval ti napok óta tudatosan csináltok belőlem hülyét? Tudatosan csináltátok ezt? Ez főleg vészmadárnak szól... Gondoljátok, hogy szórakoztató, mikor tudatosan beszéltek olyan dolgokat, amire a vitapartner előre láthatólag így vagy úgy fog reagálni?... Hát nem tudom...

KürtiT (Tromb74) 2012.04.24. 10:38:20

@Ritchard Börtön: Hát azt nem állítottam, hogy a jószándék vezérelt. :D

Tényleg ne szívd mellre. Bizonyos körülmények között mindenki hülyét csinál magából. Ez ellen az egyetlen fegyver ha mi is röhögünk magunkon. Ha most elkezdenél kutakodni a régebbi kommentjeim között, hááááát :D :D :D

Ritchard Börtön 2012.04.24. 11:42:32

Én csak azt nem értem, mi abban a jó, hogy zajlik egy beszélgetés, és közben a másikat szívatjuk, az meg próbál érvelni.

KürtiT (Tromb74) 2012.04.24. 12:44:22

@Ritchard Börtön: Valami olyasféle, hogy eleve személyed elleni támadásnak vetted a reklámszakma jogos és jogtalan kritikáit.
Így meg nem igazán lehet hatékonyan érvelni, csak valamiféle paródiát lehet összehozni. Az meg szórakoztató.
Egyébként a gonosz kacaj nem neked szól, hanem a póznak, amibe bele merevedtél egy időre.

Hát igen,ez így is elég betegen hangzik.

Ritchard Börtön 2012.04.24. 13:03:38

"hanem a póznak, amibe bele merevedtél egy időre."

:)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2012.04.24. 13:35:00

@KürtiT (Tromb74): gyerekkel, tanulóval sosem tenném meg, még akkor sem, ha ennyire fafejű és beképzelt volna, mert még nem kész ember. Börtön viszont felnőtt ember, ennek az állapotnak minden következményével.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2012.04.24. 13:37:38

@Ritchard Börtön: igen. És nem, mert valójában te csinálsz hülyét magadból, no de spongyát rá:) (ha ez vigasztal, én is futok bele ilyenbe, mert van az a szituáció, amikor lehetetlen megállni azt, hogy az ember ilyenbe belesétáljon. Én plö wmikivel szemben nem tudom átlag háromból egyszer betartani a figyelmen kívül hagyás alapelvét)

Ritchard Börtön 2012.04.24. 14:05:33

@vészmadár (pica pica):
"igen. És nem, mert valójában te csinálsz hülyét magadból,"

Hát igen. A szellem gólyalábain álló, a józanság lángoszlopával a felfuvalkodottság sivatagából nekem kivezető utat mutató, az értékítélet hidegvizes vödrével engem a szakmai öntelltség álmában nyakonöktők mellett nem tudtam labdába rúgni... Az erőnek nagy hatalma van a gyenge akaratúakon.

KürtiT (Tromb74) 2012.04.24. 14:15:34

@Ritchard Börtön: Ha a racionalitás pöffeszkedésére és a cinizmusra akarsz játszani, akkor tényleg nyerő pozícióban vagy :D :D :D

Pan Tau 2012.04.24. 14:36:00

@Ritchard Börtön: Hát ez egy telitalálat, de nem szoktuk mondani neki! Ez a tévedhetetlenség szakmai ártalom, megértéssel kell viseltetni.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2012.04.24. 14:54:05

@Pan Tau: ne legyél wmiki. A tévedhetetlenség sem a mérnöknek, sem a tanárnak nem sajátja. Legfeljebb az Istennek. De azt sem ő állítja.

Pan Tau 2012.04.24. 15:03:35

@vészmadár (pica pica): Ez igaz, de ezt magaddal kellene egyszer megbeszélned...persze csak akkor, ha ez nem tűnik egy fingszagú szánalmas erőlködésnek!:-)

Senki nem léphet túl a saját árnyékán. - ez a csillag vezéreljen utadon!

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2012.04.24. 15:36:29

@Pan Tau: ne vegyél komolyan, én sem teszem, és akkor helyére kerülnek a dolgok, hidd el:)

Ritchard Börtön 2012.04.24. 15:49:47

@Pan Tau:
Az a baj, - mivel racionális gondolkodóknak tekinteik magukat - nem jönnek rá arra, hogy az ő kommentjeikből is hamar fel lehet ismerni valamelyik klisét, sőt pár szó elég ahhoz, hogy nyilvánvalóvá váljon, mi fogja belőle kihozni a felsőbbrendű okoskodást. Ilyenkor kell átgondolva vezetni a folyamatot, és hagyni, hogy a saját büszkesége vezesse, és ehhez társra is találjon pár kommentelőben. Akkor egy idő után az történik, hogy az áldozatban meglátják azt, akire esetleg potenciálisan rá lehet taposni, és függetlenül a mondanivalótól (akár látnak igazságot a szövegében, akár nem), már erre törekszenek. Ezen a ponton már teljesen lényegtelen, hogy mit mond az áldozat, elkezdenek rá jelzőket alkotni, ami megtetszik saját maguknak, és folyton visszatérnek rá, hogy kimondhassák, létrehoznak magukban tudat alatt egy képzelt személyiséget, és már kizárólag ahhoz beszélnek, látják is maguk előtt, és keresik az alkalmat, hogy minél többször el lehessen mondani az erre vonatkozó utalásokat, kifejezéseket. Mikor kezdik érezni, hogy az áldozat feje már elég alacsonyan van, akkor megpróbálnak - kisebb izomgörcsök árán - de rátaposni, és akkor szabadul el a pokol - és teljesen mindegy, hogy mi volt a beszélgetés eredeti tárgya. Akkor már semmi más nem számít, csak a jelző jelző hátán, a személyiséget degradáló mondatok, amik azt segítik elő, hogy a feje alacsonyabbra kerüljön, és lehetőleg kényelmesebben lehessen állni rajta. Röviden ez volt ennek az anatómiája.
Ez egy nagyon könnyen felismerhető és irányítható fórumos vitaklisé. Mondjuk ezt igazán nem fórumon jó csinálni, hanem nyilvános chaten, de abból már nem nagyon van. Viszont nagyon nagy űrt töltene be a "Modoros modoros.blog kommentelő" című írás.

Pan Tau 2012.04.24. 16:06:00

@Ritchard Börtön: Akkor is szükségtelen az a puccos kamera!
Ha Rocco Siffredi azzal a kis kézikamerájával olyan gyönyörű felvételeket képes készíteni, akkor nem kellhet más!

Ritchard Börtön 2012.04.24. 16:22:45

@Pan Tau:
igen, ez igaz. A fotóművészetben sem a fényképező és az objektív minősége számít, hanem az, amit a fotós lát, és amit megörökít. A tekintetek és a pillanatok sokszor jobban átjönnek egy fekete fehér ócska gépen, mint egy milliós optikán. A digitális világ kiírtotta a valós film és fotóművészetet. De nincs ez másképp az alkotóművészetekben sem. Régen egy akvarellfelstőnek gondolkodni kellett és végleges döntést hoznia, mielőtt letette az ecsetet. Ha pirosat tett le, az piros maradt. Manapság a digitális festészet világában egy photoshop mozdulat, és kék lesz belőle.

Ernoke 2012.04.24. 17:06:56

@Ritchard Börtön: azt lehetetlen vitatni, h amit itt leírtam (emberek _mesterségesen felkeltett igényekre alapuló_ fogyasztásra való ösztönzése félinformációk révén), az társadalmi és globális szinten nagyon káros, én csak erre szerettem volna felhívni a figyelmedet. ez nyilván nem mindegyik reklámot érinti, de én rendkívül kártékonynak látom, ha pl. erőforrásokat, csomagolóanyagot nem kímélve reklámozzák a valeriánát más néven, esetleg pici hatóanyagbéli különbséggel tízszeres, hússzoros áron. egyrészt plusz erőforrásfelhasználás (ez már önmagában rossz), másrészt lapátolja ki a pénzt az emberek zsebéből.
erre lehet azt mondani, h de a gyógyszergyártó cég embereknek ad munkát, ez igaz, de ilyen "áss ki egy árkot, aztán temesd be" hozzáállással (mert a példámban ez folyik, emlékeztet a szocializmus kapun belüli munkanélküliségére). másrészt úgy ösztönöz egy termék fogyasztására, h a gyártók pontosan tisztában vannak vele, h zacskónként 100 ft-os gyógynövényeket csomagolnak be és adnak tovább szálanként kurvanagy profittal. te ehhez az egész erkölcstelen folyamathoz asszisztálsz, ami nem gond, én is az ördög kiszolgálója vagyok más területen, de önmosdatás helyett kicsit legyünk már tisztában vele, mit művelünk... és kérlek, most ne tegyél úgy, mintha nem értenéd, miről beszélnék.:D

KürtiT (Tromb74) 2012.04.24. 18:11:00

@Ernoke: Igazából tényleg komoly enyhítő körülmény, hogy alapvetően a vásárló dönti el, mit vesz meg és mit nem.
A fogyasztói társadalom, a piacgazdaság a nem gondolkodó emberek számára valóban maga a pokol, ezt nem vitatta senki.
Viszont van egy olyan előnye, hogy nem az állam dönti el helyetted, mit és hol vásárolhatsz.
Ennek a modellnek a reklámipar nem okozója, hanem következménye.
Neked jogodban áll eldönteni, hogy az árokpartról szakajtod-e a gezemicét, vagy megveszed díszcsomagolásban valami divatos helyen.
De azon felesleges pörögni, hogy más a csini dobozosat választja, mert...
... Azt biztosan nem pisálta le a kutya
... Ellenőrzött rabszolga ültetvényről származik
... tetszik neki a csomagolása, később jó lesz benne tárolni az illatos golyóstollakat.
A világ tele van értelmetlen és felesleges termékekkel, meglepő módon tele van ugyanilyen emberekkel is. De azért az elég naív gondolat, hogy előbbiek teremtették az utóbbiakat.

Nadiposzi (törölt) 2012.04.24. 20:15:40

@Pan Tau: @Ritchard Börtön:
Van egy olyan sanda gyanúm, hogy Börtön kollégának fogalma sincs arról, hogy ki az a Rocco Siffredi.
Tudjátok, a tag aki a műlábában csempészte a heroint.

A Tyne folyó déli partja 2012.04.24. 20:38:21

@Ritchard Börtön: "Az átverős reklámokkal kapcsolatban ajánlom "
aha. tehát, minden reklám igazat mond? szóval, X. mosóport mittudomén hányszor hatékonyabban most, mint a "hagyományos"? (egyébként, melyik a hagyományos?)

ha megveszem az Y márkájú takarítószert, akkor csak egyszer végigtörlöm vele makacs foltot, vagy akármit, amik szoktak lenni, és rögtön makulátlan tisztaságú lesz a lakás? Ha Z márkájú kávét iszom reggel, és nem W-t, akkor rögtön kisüt a nap? a végén még elhiszem.
kb. ilyenek szoktak lenni a reklámok.

KürtiT (Tromb74) 2012.04.24. 21:33:36

@A Tyne folyó déli partja: Egy részük valóban ilyen :D

Egyébként én egy bizonyos márkáju kávét iszom reggelente, és gyakran tényleg kisüt a nap.

@Nadiposzi: A harmadik lábában?

KürtiT (Tromb74) 2012.04.24. 21:48:17

@A Tyne folyó déli partja: Egyébként ahogy azt sem kell szó szerint érteni, hogy a kirakatban lila dalra kelt egy nyakkendő, úgy a reklámok megfogalmazásait sem.
Persze az nyilván nem a kreativitás csúcsa, ha egy tisztitószerről azt kommunikáljuk, hogy hatékonyan lehet vele retket eltávolítani, mert kábé ez az, ami tőle elvárható.

Nadiposzi (törölt) 2012.04.24. 22:06:35

@KürtiT (Tromb74):
Rocco művész úrról tudós szobatársam állapította meg, hogy akkora fasza van, mint egy porszívócső. Mindezt a Rocco csinibabái c. opusz megtekintésének apropóján.
Valahogy minden komment folyam ide lyukad ki végül, átkozott erotikus évszázad, eh.

KürtiT (Tromb74) 2012.04.24. 22:30:39

@Nadiposzi: Én a művész úrat sose láttam munka közben, csak a róla szóló filmet Mark Wahlberggel. Tudom, szégyenletes hiányosság.

Pan Tau 2012.04.24. 22:32:31

@Nadiposzi: Na csak gyorsban, mert még így éjszaka is eurómilliókkal kell dobálóznom!

A Rocco csinibabái minden idők legszebb alkotása, a kitágult ánuszrózsák olyan kompozíciója kerül bemutatásra, hogy az már egy művészien megkomponált szimfónia magasságait ostromolja.

És itt hadd tegyek egy kis személyes kitekintést: az alkotás első jelenetében (ami gyakorlatilag a kompozíció origójának is tekinthető) feltűnő fekete hajú gyönyörűséggel (ő az aki kéreti magát...egyébként az iparág átlagát tényleg fölülmúló hölgyről beszélünk) volt szerencsém személyesen is találkozni Békéscsabán, sajnos teljesen ártalmatlan szituban egy baráti társaságban (volt olajszőkítők, kidobók, számlagyárosok, orgazdák és egyéb becsületes népek).

KürtiT (Tromb74) 2012.04.24. 23:10:46

@Pan Tau: Ebből is látszik, hogy sanyarú kamaszkorom volt. Összesen két szarrá nyúzott VHS kazetta töltötte be azt az űrt szexuális fejlődésemben, amit az ilyen témájú művészfilmek hivatottak betölteni. Mindkettőben Ron Jeremy volt a férfi főszereplő, aki lássuk be, soha nem volt egy adonisz. Méretei sem indokolták, hogy példaképpé vállhasson a szememben.
A művésznők pedig a kor szellemének megfelelve, viszonylag dús prémet viseltek. Persze azért volt köztük néhány kimagaslóan tehetséges egyéniség. Mai szemmel nézve az átlagosnál csinosabb Tesco pénztárosból ki tudtak volna csikarni néhány irígykedő pillantást.

A Tyne folyó déli partja 2012.04.24. 23:13:51

@KürtiT (Tromb74): és a mosóporreklámokra kötelezően előírt szöveg volt?:) (azért mondom, hogy volt, mert már rég láttam olyat, de mind ugyanaz volt. x. mosópor, mellette a "hagyományos". természetesen az x. jobban mos.)

KürtiT (Tromb74) 2012.04.24. 23:24:22

@A Tyne folyó déli partja: Ezt a "zseniális" szöveget csak a Henkel cég Ariel márkanéven forgalmazott mosóporainál használták. Olyan ez, mint MM-nél a hülye azért nem vagyok. Valamelyik döntési pozícióban levő agyhalott bele volt szerelmesedve.

Egyébként itt van a Hagyományos Mosópor igaz története, rendkívül mulatságos.
hvg.hu/gazdasag/00000000005B19A6

KürtiT (Tromb74) 2012.04.24. 23:40:48

@A Tyne folyó déli partja: Egyébként nem is értem, hogy miért nem a reklámok legidegesítőbb típusán akadtok ki.

A Mission Impossible 3(?)-ban, ami egyébként a filművészet legmagasabb kritériumainak is megfelelne (csöcsök és fegyverek), a forgatókönyv írók energiájuk legnagyobb részét annak szentelték, hogy minnél több jelenetben kapjon szerepet az iPhone 4s. Nyilván csak csöcsök és fegyverek kárára tudták ezt megvalósítani. Na ez tényleg felháborító.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2012.04.25. 07:36:13

@A Tyne folyó déli partja: ebből a szempontból ami szerintem kifejezetten aggályos, az a 87%-kal dúsabb haj. Na most, ha nem lenne ott a csillagozás és a magyarázat, akkor is illenék már azon elgondolkodni, hogy mi a haj dússágának mértékegysége, amiben mérve ez most 87%-kal dúsabb, és egyáltalán hogyan is lehet ezt mérni. Ha aztán megnézed azt, hogy ez annyit jelent: 100 nőből 87 "úgy érezte" dúsabb a haja, akkor meg felhorgad benned a kultúrhérosz, hogy a kurvaéletbe, hát senki itt a százalék fogalmával nincs tisztában? 87 nő a 100-ból az 87%, de nem a haj dússága nőtt 87%-kal. Hát könyörgöm, ez már nem is csúsztatás, ez konkrétan hazugság...

KürtiT (Tromb74) 2012.04.25. 09:46:00

@vészmadár (pica pica): Hehe, ezzel nem csak az a baj, hogy bárki bármit mond ez dezinformáció, hanem az is, hogy nem különösebben öregbíti a márka hírnevét.
Ezek a hazugságok többnyire a csodaváró fogyasztóknak szólnak.

Másik kedvencem.
x terhességi teszt elengedhetettlen kelléke a családtervezésnek.
Na most, ha ezt értelmezem... :)(abortusz)
Továbbá.
x hashajtó CSAK napi y Ft-ba kerül (anorexia)

Urban Gorilla · http://urbangorilla.blog.hu/ 2012.04.25. 10:03:02

@KürtiT (Tromb74):
:D
Nekem a kedvencem a Saturn "Fukar mindenit" reklámja. Azon gondolkodtam egy ideig, hogy ki is a fukar. Ez a reklám nyilván arra utal, hogy alacsonyak az árak. De vajon tényleg, ki a fukar? Ha az áruház a fukar, akkor az pont azt jelenti, hogy nem ad semmit olcsón. Ha pedig a vásárlóra gondol, akkor meg elmegy melegebb éghajlatra, mert engem, akitől a pénzt szeretné, ne fukarozzon le, mert az egy pejoratív jelző. Azóta sem tudom ezt eldönteni.

Ernoke 2012.04.25. 11:13:05

@KürtiT (Tromb74): nekem a savlekötős reklámok a kedvenceim. az üzenetük az, h zabálj annyit, amennyitől rosszul leszel, utána vegyél be gyógyszert, h még többet tudj zabálni.

más: nem azt írtam, h a reklámipar miatt van a sok agyatlan, átbas.zott fogyasztó, hanem hogy a reklámipar segít kihasználni ezeknek az embereknek a nyomorát és nulla tájékozottságát.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2012.04.25. 14:28:34

@Ernoke: miközben - tapasztalatból mondom - a túlzott gyomorsav elsődleges oka (a gyermekkorban, a zánkai csillag-táborban óvatlanul elfogyasztott romlott virslin kívül) a stressz és a Helicobacter pylori. Viszont a szóda, a szénsavas kóla, a tej és az ejakuláció okozta hasizom-befeszülés jót tesz neki.

Ernoke 2012.04.25. 14:52:53

@vészmadár (pica pica): veterán gyomorbajos vagyok én is, egyénileg változik, kinek mi tesz jót (a szénsav nekem pl. pont tilos). de a túlzabálás biztosan nem használ, mint ahogy a rennie antacid-féle szerek sem. magyarán a reklám üzenete: zabálj - szenvedj!:D

A Tyne folyó déli partja 2012.04.25. 19:56:36

@KürtiT (Tromb74): hét speciel én azért nem, mert nem ismerem az általad említettet. a hagyományos mosóporozás viszont megmaradt, de hogy melyik mosóport reklámozták vele, az nem. na, ennyit a reklámokról. még gimis koromban volt egy reklám, hogy "az orrodat is tisztítsa", állítólag azért így, hogy mindenki felfigyeljen rá. hát erre a "tisztítsa"-ra fel is figyeltem, de se akkor, se most nem tudnám megmondani, hogy mi is volt a márka...

A Tyne folyó déli partja 2012.04.25. 19:59:50

@vészmadár (pica pica): azon kívül, ne mondják már nekem, hogy azt kipróbálták 100 nőn, és tényleg 87 dúsabbnak érezte...de már ott kötekedek, hogy minden nőnek ritka a haja, és dúsabb hatásúvá kell tenni? az enyémet ugyan nem, így is vetekszem egy oroszlánnal:)

KürtiT (Tromb74) 2012.04.25. 20:56:20

@A Tyne folyó déli partja: Ki köll kipróbálni mindenféle kozmetikumot és hajápoló cuccot, már csak az esetleges egészségügyi rizikók miatt is. Persze előbb ártatlan rágcsálókat, majmokat nyírnak ki vele. Utána jönnek az önkéntesek némi pénzért cserébe, természetesen az underclass köreiből.
Tehát maga az adat nem feltétlenül fals, amiből kiindulnak, csak a kommunikációban van erős ferdítés.
Az orrodat is tisztíccsa egy focista (kapus) szájából hangzott el, ezért ez pont egy hiperrealista spot volt. :D :D :D Szerintem a negrós bébibogyó ötletét innen nyúlták.

A Tyne folyó déli partja 2012.04.25. 21:45:39

@KürtiT (Tromb74): jó, de mit reklámoztak? mert azt még mindig nem tudom, akkor se tudtam.

KürtiT (Tromb74) 2012.04.25. 23:47:23

@A Tyne folyó déli partja: valamiféle mentolos cukorkát. Akkoriban kezdték el nyomatni az ilyen tünetekt csökkentő, de mégse orvosság vackokat.
A légutakat valóban tisztította valamennyire, cserébe a fogaidat baszta el, meg bevittél a szervezetedbe valamennyi cukrot is feleslegesen.
Ezek a nincs időm a fejfájásra, meg csak bekapok egyet ebéd után típusú rizsák lényegében azt kommunikálják, hogy nyugodtan alázhatod a szervezetedet, abból mi nagyon jól profitálunk.
A kreatívok azért nagyon nem tudnak szembe menni a megrendelők akaratával. Egy ilyen ötletelősdin általában az első percek olyanokkal mennek el, hogy a "fogaidat is roncsojja", "meggyógyúlhatsz a depresszióból, csak a májadat kérjük cserébe", és hasonlók.
Legtöbb, amit tehet az ember, hogy megpróbálja jó irányba terelgetni a dolgokat. Tapasztalataim szerint ez pont a gyógyszereknél, vegyszereknél, más veszélyes termékeknél a legnehezebb.
Pl. a Dow Chemical ma többek között a gyógyászati, kozmetikai termékek alapanyagainak egyik legnagyobb beszállítója, korábban ugyanezen a néven szállította a vietnámi háborúba a napalmot. Képzelheted, mennyire jó a humorérzékük.

A Tyne folyó déli partja 2012.04.26. 20:14:39

@KürtiT (Tromb74): az ok, hogy valamiféle mentolos cukorkát, de a reklámnak nem pont az lenne a lényege, hogy az ember megjegyezze, hogy mégis, melyik márka az? na, pont erre nem emlékszem. ahogy a mosópornál is csak a hagyományos maradt meg, a márkája egyáltalán nem.

KürtiT (Tromb74) 2012.04.27. 20:27:12

@A Tyne folyó déli partja: Eccerűjen nem így működik a reklám. A fenti esetben - figyelembe véve, hogy a vásárlók zöme nem tudatosan választ - A fószer náthásan matat a mentolos cukorkák között, mert azt gondolja az segít a gondján. A tucatnyi majdnem egyforma termék közül kiválaszt egyet, maga sem tudja, miért.
Nagy esélyel azt választja, ami az orrodat is tisztíccsa, mert bár nem emlékszik pontosan a nevére, nem tudná lerajzolni a csomagolását sem, de az agya ha nem is tudatosan, de egy valahonnan már ismerős dolog felé fogja irányítani a kezét.Még csak az sem feltétlenül kell, hogy a reklámra pozitívan emlékezzen vissza.

Másik forma, meg azért fogja ezt választani, mert neki kifejezetten tetszett az a bunkó focista, kipróbálja a cukorkát is.

És igen, lesz olyan is, aki végig böngészi az összes szar összetételét, majd kiválasztja azt, amelyikben neki szimpatikus adalékok vannak.

Ezért van igaza abban Börtön kollégának, hogy a reklámok bizony akkor is hatnak, ha te azt mondod, utyanmá' éééééén, rájuk se figyelek.

Egyetlen megoldás a tudatosság, ami nem ott kezdődik, hogy Samsung v. iPhone, hanem ott, hogy szükségem van-e egyáltalán új telefonra.

A Tyne folyó déli partja 2012.04.27. 22:20:40

@KürtiT (Tromb74): "hogy szükségem van-e egyáltalán új telefonra."
hát ez nekem nagyon megy. simán lebeszélem magam mindenről, hogy nekem nincs szükségem rá, még akkor is, mikor már pedig lenne. lásd, tönkremenésre hajló csizma, á, kihúzza még ezt a telet, nem kell másik. nem húzta...
süti beállítások módosítása