Olvasói rovat - Személyes névmások Nagybetűvel

2010/09/11. - írta: Modor Tibi

 

Régi téma, többször szóba került már itt is. A Te, Veled, Neked egyszerűen régimódi, de lehet (szabad, nem muszáj) - használni. Magázó-önöző formában ajánlott. És igen,  tegezésnél általában elég modoros.


 

Kedves Modoros!

Nem tudom előfordult-e már a blogon az alábbi jelenség, de talán nem. Számomra a modorosság mértékegysége a mindennapi életben a személyes, birtokos, stb. névmások nagybetűvel való írása, ami szerintem azon kívül, hogy szabálytalan, még idegesítő és felesleges is. Példa:

„Szia Ági!

Azért írok csak Neked, hogy gratuláljak a díjhoz, amit egyedül Te kaptál a cégnél, nagyon jó, hogy Velünk dolgozol és erősíted a csapatunkat.”

Külön édes, amikor még csak nem is ismerik egymást a felek, hanem pl. egy fórumon válaszolnak egymásnak:

„@lolomgwtf

Egyetértek Veled mindenben, Te sokkal jobban látod a dolgokat itt, mint bárki más.”

 

Személyes kedvencem a modorosan anyázás bárhol, például fórumokon:

„@xyz

Mekkora agyatlan állat vagy Te, a patkányokat a csatornából sem bíznám Rád, te szemét! Ha találkozom Veled valahol, tuti agyonverlek, pondró!”

Én nem ismerek olyan helyesírási szabályt, ami kimondaná azt, hogy bizonyos névmásokat nagybetűvel kell írni. Miről szól ez a dolog akkor? Tiszteletről? Kötve hiszem, ahhoz túl sok anyázásban láttam már.

Üdv,

Uva
 

137 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2010.09.11. 09:19:30

Teljesen Egyetértek A Posztolóval.

blueeyed333 2010.09.11. 09:24:30

\o/ Mindig gondolkozok, hogy az Ön-t nagybetűvel írjam-e

Ha már itt járunk: Tisztelt xy úr!

az úr-t hogy szoktátok írni? Én általában kicsivel, de annyi helyen látom naggyal...erre is van valami szabály? vagy ez is csak modoros?

scarlet ruby blue 2010.09.11. 10:27:08

Ennél jobb, amikor: Én, Nekem, Velem, stb. Rendszeresen látom leírva.

Motorpenis 2010.09.11. 10:30:03

Magázásnál szerintem lehet használni a nagy kezdőbetűt, de tegezésnél tényleg nagyon modoros.

@green-eyed: Ez érdekes kérdés. Én kis kezdőbetűvel írnám az urat, mert furcsán fest, hogy "Tisztelt Modor Tibor Úr!"-olyan, mintha az "Úr" is keresztnév volna.

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2010.09.11. 10:31:19

Érdekes, nekem ez a nagybetűzés mindig olyan szerelmes/intim hangulatú volt. Általában olyan csajoknak írtam/írom így, akiktől akartam is valamit. Máskor meg olyan zavarban vagyok, nehogy félreértsék. A "Nagy Ő" ugye.
OFF: minden kedves modorosnak ajánlom, most olvastam a kádban, néhány egész jó szócikk van benne:
nol.hu/lap/hetvege/20100911-kozhelyszotara_l

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2010.09.11. 10:49:08

@green-eyed:

Az Úr/Úrhölgy nagybetűsítése tipikus cégpolicy. Nem túl elegáns, de sok cég kitalálja, és megpróbálja kötelezővé tenni. Emiatt sok helyen előfordul.

Szerintem a legdurvább, amikor valaki saját magára használja, Én sose tenném, Engem ez idegesít legjobban.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2010.09.11. 11:49:02

Az úr megszólításban nagybetű.

Van szabály akár személyes névmás, akár bármi nagybetűsítésére, bár ez is megszólításra vonatkozik:

MHSZ 149. "Levelekben és hivatalos iratokban a megszólítás első szaván és tulajdonnévi tagján kívül
nagybetűvel szokás kezdeni a megszólításban szereplő közneveket is (de a mellékneveket, kötőszókat már nem): Drága Ilonka Néni! Osztályvezető Kartárs! Tisztelt Kovács Úr! Mélyen tisztelt Asszonyom és Uram! Stb.

Magánlevelekben a megszólítás első szaván és tulajdonnévi tagján kívül a többi szót kezdhetjük kisbetűvel is: Kedves barátom! Tisztelt Nagy úr! Édes jó anyám és apám!

Azokat a közneveket, névmásokat és névmási szerepű határozószókat, amelyek a megszólított személyére vonatkoznak, szöveg belsejében általában kisbetűvel kezdjük: Légy szíves, barátom, látogass meg minket! Arra kérem (a) tanácselnök elvtársat, szíveskedjék ügyemet kedvezően elbírálni. Bárcsak itt lehetnél te is! Valószínűleg önöket is érdeklik fejlesztési
terveink. Örökké hálás leszek neked a segítségedért. Melegen érdeklődött irántatok. Stb. –

Fokozott tisztelet kifejezésére azonban az ilyen esetekben nagybetű is alkalmazható: Szeretném, Apám, ha nem értene félre. A legfőbb érdem az Önöké. Szeretnék mindig Veled lenni. Stb. Két (vagy több) szóból álló megszólításoknak ilyenkor is csak az első szavát kezdjük nagybetűvel: Bocsássa meg, Igazgató úr, hogy soraimmal fölkeresem! Tisztelettel
emlékeztetem (az) Államtitkár elvtársat arra, hogy… stb. Hasonlóképpen: Felkérem Horváth kartársat vitaindító előadásának megtartására. Ezt Ferenc bátyám és Erzsi néném is jól tudja. Stb. (Vö. 144., 253.)"

A 144-es is érdekes: "Erős érzelmi töltésük ellenére általában kisbetűvel írjuk a magasztos tartalmú, kellemes hangulatú és jelentésű szavakat is: béke, szabadság, felszabadulás, haza, élet, tavasz, édesanya, család stb. (De vö. 149., 150.)"

A 253-ban pedig ez érdekes (ez is vita szokott lenni, főleg, mert angolban mindig vessző van): "Magánlevelekben a kiemelt megszólítások után vesszőt is lehet tenni."

Erre jó A magyar helyesírás szabályai PDF-ben ;)

blueeyed333 2010.09.11. 12:01:22

@nosferato: köszi, akkor mégis nagybetűvel fogom írni, hátha másnak is megvan ez pdfben:D

Augur 2010.09.11. 12:06:03

Ha valaki magára írja, hogy Én, Nekem, Velem, az egy buta beképzelt egoista paraszt. A többinek szerelmi nyáladzásban van létjogosultsága, céges levelezésben broáf.

Asidotus 2010.09.11. 12:12:47

Az én-t nem szoktam nagybetűvel írni, de szeretetből és amikor ki akarom emelni, hogy márpedig itten most RÓLA van szó, akkor én is Nagy Kezdőbetűvel írom, hogy Te.

2010.09.11. 12:35:12

@green-eyed: Pdf-ben? A magyar helyesírás szabályai. Alsóban mindenkinek be kellett szerezni, elsajátítani.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.09.11. 12:52:09

Én csak az Ők személyes névmást írom nagybetűvel, de azt mindig. Biztos, ami biztos.

KenSentMe 2010.09.11. 12:53:47

@kokoagb: Ha a Magyar Helyesírás Szabályait el lehetne sajátítani alsóban, akkor nem tanulnánk egy életen keresztül:) .. azért ez nem olyan, mint a szorzótábla.

@scarlet ruby blue: Ezt én is akartam volna írni, valóban ez a legszörnyűbb. Hogyaszongya:

"Nem értek egyet Veled, mert Nekem teljesen más elképzeléseim vannak erről a dologról. Ha Téged érdekel az Én véleményem, akkor légyszíves írj a Zsoltnak, hogy jöjjünk össze, és beszéljük meg."

Nos, ilyenkor rögtön látjuk, hogy egy kellően magabiztos kollégával van dolgunk, aki megtanulta, hogy ha másnak jár a nagybetű, akkor ő sem kevesebb, neki is jár.. vagy esetleg valami tréningen tanulta meg, hogy ez fontos, és a kisebbségi komplexus elleni küzdelem fontos állomásaként éli meg az önnagybetűzést..

egy hivatalos(abb) levélnek szerintem sem erről kellene szólnia, mármint a nagybetűk harcáról meg a sértődésről (jaj, engem nem írt nagybetűvel az a szemét!), úgyhogy csak imádkozni lehet, hogy nehogy elterjedjen.. ne, ne váljon kötelezővé:).

CJKrisz 2010.09.11. 12:55:15

A "te" és a "neked" bizonyos esetekben tiszteletből nálam is nagybetű, Bár ez engem sokkal kevésbé idegesít, mint az, hogy az emberek többsége nem tudja, hogy létezik olyan szó is, hogy egyelőre, nem csak olyan, hogy egyenlőre. De számomra hasonlóan hajmeresztő a muszály, a szervíz és a nyitvatartás szavak így leírt formája.

MaxVal BircaMan · http://maxval.co.nr 2010.09.11. 12:59:37

Most nem viccet fogok mondani, hanem valódi esetet.

Középiskolában osztálytárs felelősségre von, hogy a Magyarország szót miért nem teszem idézőjelbe. Én csodálkozva kérdezem, hogy miért tenném, mire ő feldúlva:
- Azért mert a hazád, baszdmeg!

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2010.09.11. 13:08:21

@MaxVal BircaMan: Ez de kiraly :)) Gondolom akkor az anyja nevet is idezojelbe teszi. Ha megkerdezi miert? Mert anyad, bazdmeg!

A hülye suzukis 2010.09.11. 13:17:46

A szövegközti megszólítást nem kell nagy kezdőbetűvel írni. Személyes jellegű magánlevelezésben elfogadott.

A hülye suzukis 2010.09.11. 13:24:41

Bár nem teljesen idevágó, de rossz szokás, talán a szervilizmus jele, amikor írunk valakiről, a beosztását, rangját is odaírjuk.
Pl.
A Vezérigazgató Úr utasítása… helyesen: A vezérigazgató utasítása.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.09.11. 13:28:10

Látom, hogy Te így gondolod, de én nem tudom a megszólításkor kisbetűvel írni, mert modoros vagyok, mint állat.
Önözést kerülöm, de ha Kiskegyed ragaszkodik hozzá, akkor megkaphatja.

dagadtos 2010.09.11. 13:30:29

Jól látható módon Uva soha nem olvasott bele egy huszadik századi magyar író levelezésébe sem. Persze modoros az is mind, csak úgy írogatta a faszságait összevissza.

szabadenergia 2010.09.11. 13:35:06

Hasonlóan modoros (vagy egyszerűen anglicizmus) szokás a népneveket, akár melléknévként, akár főnévként használják, is nagybetűvel írni. Ezt is elsősorban a Kedves Fórumozók szokták használni.

dedalon74 2010.09.11. 13:38:14

Nálam ez a nagybetűzés a polidilin alakult ki, akinek a véleménye érdekelt, és valamilyen tiszteletet ébresztett bennem, annak úgy válaszoltam, hogy a "Te" hsz-ed vmiért tetszett,
Ennek az inverze is előjött rengetegszer, az unszimpátia jeleként:feri/mifernk, rikácsildi, kolompár szmeagol,kuncemaci stb.

Iridium 2010.09.11. 13:38:37

Én is szoktam használni a nagybetűt, bár szinte kizárólag a "Te" esetében. Aztán ha beszól valaki, akkor rögtön lekisbetűzöm a tetűjét.

szcsongor 2010.09.11. 13:38:44

@A hülye suzukis: Nana, azért az ikes igékkel nem kell annyira náculni, ez is kb olyan régies, kihalófélben lévő rendszer, mint sok más a magyarban, pl. Pécsett-Pécsen, vagy úr-Úr stb...
Szóval helyes a gondolkozok, eszek is.
Erre mindig ezt a forrást szoktam linkelni, mást még nem találtam: lezo.hu/ikesige.html

Patrick Bateman 2010.09.11. 13:42:06

@szabadenergia: Ha még csak lenne...
"Amit a fiúk a Svédekkel játszottak múlt Vasárnap, mindeképp biztató az Áprilisi visszavágóra nézve, bár a Húsvét miatt kevesen fognak kijönni egy Ligameccsre.

dedalon74 2010.09.11. 13:43:42

Egyébként a politikai fórumozó, azaz a fotelforradalmár is megérne egy modoros posztot.:)

Augur 2010.09.11. 13:51:58

@CJKrisz: a muszályért alapos tarkóncsapás jár, de a nyitvatartással erősen vitatkozom, nem helytelen egybeírva, lásd értelemtükrözés elve, és különben is, így mondod, külön, hogy nyitva tartás?. Másutt már hisztiztem a különírási ragály terjedése miatt, de megteszem itt is, és hozom a legelképesztőbb példát arra, hogy mennyire nem értik sokan, hogy egyáltalán mi a rákot írnak: "előzőleg esetleg bepácolt,de minden kép érlelt hátszínt médiumra sütünk kevés szőlőmag olajon." minden kép........ez elég indok egy harakirire, nemde?

altero 2010.09.11. 13:54:59

Egyetértek mindazon előttem szólókkal, akik szerint a legdurvább a Velünk, Én, Mi, stb. De én még a Te és társait sem használom - szerelmi enyelgésben sem :D

altero 2010.09.11. 13:55:20

Egyetértek mindazon előttem szólókkal, akik szerint a legdurvább a Velünk, Én, Mi, stb. De én még a Te és társait sem használom - szerelmi enyelgésben sem :D

Nünü 2010.09.11. 14:00:05

"Miről szól ez a dolog akkor? Tiszteletről? Kötve hiszem, ahhoz túl sok anyázásban láttam már."

Ez nem érv.
Az "anya" szót is sok anyázásban láthatjuk, ugye, mégis tiszteletreméltó jelentése van.
Ez attól még a tiszteletről szól, hogy a tisztelet ebben a rendszerváltás óta teljesen összezavarodott magyar társadalomban már nem divat.

Aquarius 2010.09.11. 14:22:21

Az "úr" megszólításban is kisbetű, kivéve, ha imádkozol az "Úr"-hoz.

manzárd · http://otthonokosan.blog.hu 2010.09.11. 14:33:56

Rohad szét az agyam, amikor Te-znek levélben, s közben meg szépen kiosztanak, fúrnak. Van egy ilyen undorító embertípus, legszívesebben fojtanám meg.

Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod? · http://orbanfan.blog.hu 2010.09.11. 15:05:57

GrammarNazisRaus! ;)

Egyébként engem is idegesít a Nagybetűzés. Főleg azért, mert ennek hatására hajlamos vagyok azt is kisbetűvel írni, amit nem kéne... :D

darnmarquee 2010.09.11. 15:13:16

nekem a német nagybetűzés megy az agyamra. itt élek, de nem értem, hogy ezt minek kellett megőrizni. a német nyelv úgy ahogy van modoros. a modorosok kincsesbányája.

Donna Anna · http://operahumor.blog.hu/ 2010.09.11. 15:16:58

Az hiszem, tegezve max akkor illik, ha az ember a szerelmesének ír, bár nem feltétlenül szükséges.

lomposfarkas 2010.09.11. 15:41:29

Az űberegó az angol, ahol az Én a nagybetűs, a többi csak nemecsek lehet :)
És én örömmel fizetnék be egy recski fitnesztanfolyamra az "úrhölgy" kifejezés feltalálójának!

2010.09.11. 15:45:20

Szerencsére elég ritkán szoktam kinyitni az olyan leveleket, amelyekben így írnak.

Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod? · http://orbanfan.blog.hu 2010.09.11. 15:47:21

@darnmarquee: miért? Emlékeim szerint a dajcsban ha főnév, akkor nagybetű. Ezt nem olyan nehéz megszokni. Ha beleszülettél, akkor nem is zavar.
Egy nem magyar anyanyelvű ember jogosabban reklamálna mondjuk a j és az ly megtartása miatt, mint te a német nagybetűzés miatt. ;)

Akvyr 2010.09.11. 15:54:56

Megszólításnál szerintem belefér, de amúgy rohadt idegesítő (pl Velünk, Mi... ez már olyan beképzeltnek tűnik). Most olvastam Ken Kesey könyveket, és neki is a mániája a nagybetűzés, bár az első könyv közepére beleszoktam, sőt, jó kontextusban bejövős.

kvadrillio 2010.09.11. 16:00:36

Az internet, a fórum, a topikok nem közszolgálati anyanyelvet oktató iskolák. Hálistennek ! :)
Itt mindenki lazábban használja anyanyelvének szabályait sőt, élvezi, hogy megkerülheti az esetleges "kőbevésett" nyelvtani,helyesírási szabályokat.
Aki pedig a fentebb említett szabálytalanságokat elkövette, azzal kapcsolatban már régen fel kellett volna fognod Neked, hogy csak Nyomatékot akar adni Szavainak, Mondanivalójának és Nagybetűs Személyes Névmása mögött megbújó Alanyainak !!! :O)

Mc_Fly 2010.09.11. 16:01:14

Különírás, nagybetűzés témához: nem is lenne ezzel baj, sőt: az ilyen stílustalanságokból, helyesírási hibákból nagyon könnyű rájönni, hogy tanulatlan emberrel van dolgunk. Ez még akár a kommunikáció előnyére is válhat: pl. nem fogok neki nyolc tagmondatos egységekben írni, igyekszem rövid mondatokban kifejezni, hogy mit akarok (pl. vaterán, ilyen-olyan fórumon, ha kérdést tesz fel), igyekszem eldöntendő kérdéseket feltenni.

A probléma az, hogy olyan mértékben terjed a sötétség, hogy öngerjesztő módon már a helyesen írni tudókat is megingatja a rengeteg konzekvens hiba. Nem csak fórumokon, hanem akár kiadott, lektorált könyvekben, sőt, hogy politikai vitát is szítsak, nemrég egy szoci agitplakáton találtam ordító vesszőhibát.

Persze ha szólsz (nem mindenki előtt beégetve persze), akkor grammar nazi vagy (legalábbis elég ritkán hallani, hogy "Tényleg, igazad van: ezt rosszul tudtam, legközelebb figyelek. A tanuláshoz mindig is hülye voltam, és sosem olvastam annyi klasszikus irodalmat, ahonnan rám ragadt volna magától. Mivel az olvasnivalóm 99%-a tv-újság vagy a többi fórumozó szintén helytelen kommentjei, sosem voltam igazán biztos, hogy mi hogyan helyes.)

Mielőtt szarrá oltotok: nem állítom, hogy az ember értékét az intelligencia vagy a tanultság, műveltség határozza meg. Biztos, hogy ebben az kommentben is van pár hiba. Ha viszont kommunikálok valakivel, akkor azzal, hogy igyekszem az egyezményes jeleket használni, megtisztelem őt azzal, hogy egy-egy mondatom dekódolásához nem kell percekig a képernyőt bámulnia felvont szemöldökkel.

Egy modoros mérnökhallgató
(aki a sok compile error meg warning után megtanulta tisztelni a helyes szintaktikát;)

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.09.11. 16:03:18

Érdekes téma!

Én magamra mindig kisbetűvel célzok (én, nekem, engem), viszont másra sokszor használom a nagybetűt (Te, Neked... stb)

Én ezt igenis egyféle tudatos tiszteletből teszem ezt a másik iránt. Miután legtöbbször nem ismerem a kommentelőt, akinek reagálok, a nevét sem ismerem, ezért így emelem ki, hogy Ő igenis egy EMBER, akinek tisztelem a véleményét, mégha el is tér az enyémtől, és nem egy tárgy. Anyázni meg sosem szoktam (főként így névtelenül), még ha megérdemelné, akkor sem.

De most, hogy így egyértelműsítettétek, hogy nem helyesírásilag nem helyes, elgondolkodom a használatán a jövőben. Bár szerintem ilyen fórumokon rengeteg olyan írásmód van, ami eltér a MHSZ-tól(től). :))

Nekem a legviccesebb példa a saját blogomból, amikor valaki a másik intiLigenciáját kéri számon:

- Az az egy dolog lesz jó, hogy a lekezelő, arrogáns hozzászólásaitokat nem kell többé olvasni! De ez elárulja azt is, hogy az inteligenciátok szánalmas!
- Rólad az az idióta jut eszembe, aki egy l-lel írja az intelligenciát az intelligencia nevében és szánalmasozik! Hát milyen ember az ilyen?!
Hülye picsa!

suo tempore 2010.09.11. 16:16:47

én nem teszek kivételt, mindig mindent kisbetűvel írok

az már szabályosan fáj, ha valamiért le kell nyomnom azt a hülye shift billentyűt, inkább átfogalmazom a mondatot

2010.09.11. 16:29:33

@darnmarquee: jó hogy nagy betűvel írják, mert honnan tudná különben a szegény külföldi, hogy melyi a főnév.

(nekem a számok mennek az agyamra: néhol már meg sem lepődnek, hogy a hallott számot - különösen ha fontos- leírom a levegőbe az ujjammal.)

2010.09.11. 16:33:57

a helyesíró porgramok is sokat ártanak, mert pl. a nagybetűt nem javítja, sem a külön írást.

Sajnos az is csak annak jó, aki tud helyesen írni, mint a fordító program.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2010.09.11. 16:41:00

@Mc_Fly: A helyesiras szep es jo dolog, de a nyelvtannacikban az rohadt idegesito, amikor ahelyett hogy erdemben reagalnanak a mondandodra, elkezdenek lovagolni a helyesirasi hibaidon (ami altalaban szimpla elutes) - ezzel is bizonyitva, hogy nem vagy nekik melto vitapartner (mert igazi ellenerve persze nincsen!).

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.09.11. 16:45:56

@altoid:

Igazad van, kivéve, ha a kulturáltságot kéri számon valaki, miközben hozzászólása hemzseg a helyesírási (nem elütési) hibáktól..

indapass90210 2010.09.11. 16:52:25

@Mc_Fly: jól látod a helyzetet, sokszor már fingom sincs, hogy mi a helyes, és mi nem az, annyi szarul megírt kommentet látok. Pedig sokszor magyarból pont a helyesírás mentette meg a seggem. :) De ez van, nem lehet mindenki olyan okos és szép mint ÉN!

jorgecosta 2010.09.11. 16:55:43

@suo tempore: +1, szóval egy névmás előtt siftet nyomni a modorosság csúcsa.

2010.09.11. 17:21:56

@suo tempore:
@jorgecosta:

Teljes mértékben igazat adok nektek, de amiatt mégiscsak jó néhány nagybetűt is használni a szövegben, mert a nagybetűkkel is tagolt szöveget valamivel könnyebb olvasni, mint a csupa kisbetűset.

A mondatot kezdő nagybetűnek tehát van funkciója, a tulajdonnevek nagybetűvel írását pedig nem tartom olyan gáznak, mert minek egy jól bevált szokást megváltoztatni, ha az nem fáj senkinek.

A névmás nagybetűvel írása viszont nem csak amiatt gáz, mert modoros, hanem azért is, mert sokat elárul annak a szándékairól, aki így ír nekem. Mindig van ebben a nagybetűzésben egyfajta behízelgés, megtévesztés, átverés. Normális esetben senki sem jelzi egy ismeretlen embernek, hogy mennyire tiszteli őt, kivéve, ha valami hátsó szándéka is van.

Ennél a nagybetűzésnél már csak egy dolgot utálok jobban, amikor leuraznak. Ilyenkor szinte biztos, hogy pénzt akarnak tőlem, vagy valami olyasmire akarnak rávenni, amit eszem ágában sincs megtenni.

Iridium 2010.09.11. 18:01:08

@ifsz: "Normális esetben senki sem jelzi egy ismeretlen embernek, hogy mennyire tiszteli őt, kivéve, ha valami hátsó szándéka is van."

Nem akartam ennyire belemenni, de ezt hadd kérjem már ki magamnak! Van egy olyan szokásom, hogy tisztelek mindenkit, aki körülöttem él és mozog, a való életben és a fórumokon is. Ha fiatal, hasonló korúval találkozom, akkor is jó napot kívánok, nem rögtön "Csövi, mi a pálya?" kérdéssel kezdek. Ha a kötelezőn ("Jó napot kívánok!") túl vagyunk, azaz megtiszteltük egymást a figyelmünkkel, akkor megbeszélhetjük, hogy a továbbiakban tegeződünk, nincs is ezzel semmi gond.
Az, hogy hátsó szándéknak véled az illedelmet, vagy túlzott paranoia vagy a környezetedben élők műveletlensége, neveletlensége (esetleg tényleges hátsó szándéka) miatt lehet. Én elhatárolódom az ilyentől, egyben kikérem magamnak az általánosítást néhány másik kommentelővel egyetemben.
Szerintem a normálisnak pont annak kéne lennie, hogy mindenki tiszteli a másikat, amíg egyik fél ennek megszakítására nem ösztökél direkt vagy indirekt (tapló avagy béna).
Fórumokon nehezebb lenne ezt minden körben eljátszani (minden új hozzászólásnál jó napot kívánni, vagy elköszönni a társalgás végén), ezért szerintem a nagybetűs tegezés egy jó formája a másik iránti tisztelet kimutatásának.

Mondjuk engem kifejezetten idegesít, ha mondjuk egy fiatal ügyintéző lesziáz vagy hellózik. Ennek internetes formáját látom (ahol ugye a tegezés általánosabb, mint a magázás) a kisbetűzésben. Rendben, hogy tegeződjünk, de legalább annyi tisztelet járjon már mindenkinek, hogy kiemelik az illetőt a szóáradatból.

/modoros voltam-e?/

Ormótlan · http://bogaras.blog.hu 2010.09.11. 18:04:37

@VRbagoly: Amiket én alsóban tanultam, azok azóta megváltoztak. Pl. én még alligátort tanultam, ma már csak aligátorok élnek a folyópartokon...

@bogancs: Tisztelet jeléül én is nagy kezdőbetűvel írom, hogy "Neked" vagy "Te". Ha valakit nem tisztelek, azt onnan venni észre, hogy kisbetűs lesz. Egy kisbetűs "te" nálam önmagában felér egy kétsoros anyázással.
Hivatali protokoll szerint elvárt az ügyfél esetében a nagybetűs "Úr", "Önök", stb.

Német (tanári) szakon végzett kollégám egyértelműen nagybetűs főneveket ír magyarban is, túlzottan berögzült nála a németes írásmód.

huvosvadasz · http://huvosvadasz.blog.hu 2010.09.11. 18:28:12

Grammar nazi-e vagy. Amúgy tényleg modoros, és nyilván mást jelent anyázásnál (sztem simán hangsúly, avagy arra utal vele, hogy te egy beképzelt fasz vagy), meg egyébként. Kiscsajok előszeretettel használják, mielőtt hanyatvetik magukat ;).

ergerberger 2010.09.11. 18:34:19

@lomposfarkas: "És én örömmel fizetnék be egy recski fitnesztanfolyamra az "úrhölgy" kifejezés feltalálójának!"

Úrhölgy = travi vagy pöcsöslány!

ergerberger.atw.hu/lanyok

ügyeske 2010.09.11. 18:42:10

A személyes névmások nagybetűvel történő írása igenis alapvető dolog, nem modorosság, hanem "alapintelligencija" és udvariassági formula.
punktum.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2010.09.11. 18:49:09

14 év alatti lányokon kívül senkinek nincs mentsége a nagybetűs személyes névmások használatára.

satch 2010.09.11. 19:00:22

Úgy emlékszem az isibe csak az Ön és annak változatai esetén mondták, hogy írjuk nagy betűvel. A te nagybetűvel írásáról marketing szövegek és piramisjátékok jutnak eszembe

aribeth 2010.09.11. 19:13:33

Felőlem mindenki nagybetűzhet, ha úri kedve úgy tartja, csak ne várják el tőlem, és főleg ne kezdjenek el kombinálni, orrba-szájba sértődni, ha én kerülöm ezt a szokást. Otthon és az iskolában rengeteg udvariassági szabályt vertek belém, kiolvastam pár vaskos illemtankönyvet is, ez nem volt köztük, úgyhogy részemről haggyábékén kategóriás.

Logged In 2010.09.11. 19:19:08

bazz engem eleve a nagy betű is idegesít legyen az tulajdonnév vagy mondat kezdőbetüje

A Tyne folyó déli partja 2010.09.11. 19:22:53

@Donna Anna: na, nekem egy srác pedig így szokott írni. mármint Te, Veled, így. (pedig nem szerelmes belém. én voltam valamikor őbelé:)

A Tyne folyó déli partja 2010.09.11. 19:25:59

@satch: vagy inkább talán azért, mert mostanában egyre elterjedtebb a tegezés, nem? tehát, egy vadidegen is így szólít meg, esetleg még hivatalos levelet is így kapsz, és az Ön logikájára lesz a Te, nem?

Gudea enszi · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2010.09.11. 19:36:35

A Magyar Ember ugyan nem személyes névmás, de a minőségbeli fölérendeltséget kihangsúlyozandó mindig nagybetűvel írjuk!

2010.09.11. 19:47:58

@ergerberger: A régi cégemnél ez volt a szokás, nagyon utáltam,mert miért nem elég egy uram, vagy asszonyom.

A németeknél mindenki Frau, még akkor is ha egyébként még Fraulein.

(Igy egyébként csak a 97 éves demens betegem szólított, de ő egy megszokta az élete folyamán, mert bárónő volt, és a szobalányoknak nem kellett megtanulni a keresztnvét.)

(Mo-on az ügyvédeknek van kisasszonyuk. Akkor is kisasszony, ha 3 gyereke van és nyugdíj előtt áll. Ez így maradt abból az időből amikor még gépírókisasszonyuk volt.
Aki nem így hívja a "kisasszonyát" az nem ügyvédként kezdte, vagy nem volt régi vágású principálisa.)

MCMLIX 2010.09.11. 19:49:19

Így 50 felett szomorú látni, hogy a tisztelet ma már nyűg sokaknak. Levelezésben, főleg hivatalosban, mindegy, hogy tegezem vagy magázom, a névmást nagybetűvel kezdem, még akkor is, ha reklamálok valamiért, és ez nem modorosság. (Aki annak tartja, az vessen magára!) Ráadásul a nagy kezdőbetű utal arra, hogy egy bizonyos személyről(-hez)/személyekről(-hez) beszélek, és nem általánosságban. (A névmást használom a tulajdonneve helyett szóismétlés elkerülése végett.) Személyes levélben én még a címzett szüleit, gyerekeit is nagybetűvel említem. A szabály ellenére - nálam - a megszólításban a családi név után már kisbetűs az "úr", mert nem érzem a tulajdonnév részének, de beosztás esetén "Igazgató Úr"-nak szoktam meg. "Úrhölgy" helyett mit javasoltok??
Magázásnál is egyértelmű nekem, hogy hivatalos ügyben "Ön"-t használok, de bensőségesebb esetben a "Maga" jobb.

gyilkos fűegér 2010.09.11. 19:53:19

@aribeth:
Én nemrég olvastam Fejér István: Tudni illik, hogy mit illik című könyvét (kiadta: Szikra Lapnyomda, Budapest, 1966), de egy szó sem volt benne a fórumokon kommentelés illemszabályairól, szóval az illemtankönyvek sem érnek egy hajítófát sem.

ügyeske 2010.09.11. 20:01:24

@mcs: TE csak netiporjad a liliomot, légyszíves !!-:)

ügyeske 2010.09.11. 20:02:52

@ergerberger: és a "Kedves Lovagok és Lovaginák"-ra mitlépnél akkor ????????????

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2010.09.11. 20:04:18

@irgalmasnővér: Sajnálom, a nagybetűs névmások egyértelműen nagymértékű (ún. péklapát-díjas) modorosságnak számítanak. Mindig az a tévképzetem van, hogy ez nem udvariasság, hanem már egyenesen megalázkodás.

A Tyne folyó déli partja 2010.09.11. 20:07:25

@Frengi: angol tanárnőknél meg mindenki Miss, akkor is, ha Mrs.

A Tyne folyó déli partja 2010.09.11. 20:09:20

@gyilkos fűegér: az tök jó, amikor hazamegyek, mindig újraolvasom. tök poénosan ír.

ügyeske 2010.09.11. 20:09:46

@Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer: Ebbőlkiindulva, akár a magázódást is felfoghatnád modorosságnak, mert végülis mi a különbség, az "Ön egy barom" és a "Te hülye vagy között"?
(esetleg, "te hülyevagy")

ügyeske 2010.09.11. 20:11:28

@gyilkos fűegér: Igen, de nefeledd, az az 1.0 verzió, már régen ápgrédelni kellettvolna!
(mondjuk a biblia sem naprakész már, ráférne kis editáció !!

aribeth 2010.09.11. 20:18:20

@gyilkos fűegér:
Klasszikus. A levelezésről, avagy a fórumozás ősanyjáról mit írt? Sajnos még az előző évezredben lenyúlta egy osztálytársam a gimnáziumból.

biododírium 2010.09.11. 20:18:51

Akkor félig off:
Én meg attól mászom falra, amikor bárki "ezzel/azzal" helyett "evvel/avval"-t használ. (Ha jól tudom, sajnos az utóbbiak is helyesek, de számomra még kimondva is nagyon zavaró, leírt formában meg még annál is inkább katasztrofális.

hagymásbab 2010.09.11. 20:26:07

A mai poszt nem jött be nekem.
Nem kell ezt a modorossággal összemosni (vagy szintjére emelni :-D).
Egyszerű, rögzült helyesírási hibáról van szó tegező viszonyban.

gyilkos fűegér 2010.09.11. 20:33:09

@biododírium:
Tamás Gáspár Miklós megvan?

Evvel/Avval
szigorúan: föl, fölé
ahhoz/ehhöz(!)
stb helyett: s.í.t.

Na ő (vagy Ő?) tényleg kibaszott modoros.

ügyeske 2010.09.11. 20:35:03

@biododírium: félig mégoffabb.
MI A VÉLEMÉNYED(NYETEK) ARRÓL, AMIKOR "FELMERÜL EGY PROBLÉMA" ??
(bocs, nem kiabálásnakszántam, egyszerű capslock error)

kalandfereg 2010.09.11. 21:04:06

Mindenkit ovnek attol, hogy az itteni kommenteknek megfelelo helyesirasi szokasokat vegyen fel. :D
Nem olvastam vegig, de elso blikkre meglepoen tekintelyes hanyaduk marhasag.

lomposfarkas 2010.09.11. 21:18:27

Valaha nézegettem egy fotómegosztós fórumot, ott is gyakran volt ilyen nagybetűs buzulás. De ez tényleg nyálas benyomást kelt! Egyáltalán nem érzem ki belőle a másik iránti tiszteletet, inkább egymás-faszát-szopásnak tűnik.

Éééés megvan!! A nagybetűs írásra mindig ráugrik 200 habzó szájú őrült és a netikettre hivatkozik. Csakhogy ott az is szerepel, hogy "Soha ne szóljanak más gépelési hibáiról."
hu.wikipedia.org/wiki/Netikett
Ezt a netikettet meg kéne zenésíteni, egész estét betöltő modorzuhataggá válhatna.

MCMLIX 2010.09.11. 21:33:26

"nemecsekernők" ÍGY, CSUPA KISBETŰVEL....

ügyeske 2010.09.11. 21:39:12

@lomposfarkas: "egymás-faszát-szopásnak tűnik"

hááát nemtudom, erről max TE rendelkezhetsz benyomásokkal -:)

Mc_Fly 2010.09.11. 22:24:42

@lomposfarkas: Elkezdtem olvasni. Miután megláttam az első klasszik surmóhibát (igekötő különírása: "végig olvas"), lecsökkent a bizalmam benne. A következő bekezdések alatt többször felidéződött bennem Torrente. ("Baszom szájba rögtön" - Csuja Imre határozott hangján)

"STFU (Shut the f*ck up!) = álj le b***eg !"

Régóta fogalmazódik bennem valami időtlenségi elv, miszerint akárhányat írunk, az emberiség legalább 60 százaléka suttyó jobbágy. A helyzet annyiban javult, hogy ma már az okoskodásukat neten is olvashatjuk.

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2010.09.11. 23:10:12

Nagyon jó poszt! Egyszerűen szörnyű szokás. Felesleges "áltisztelet", vagyis igazi modorosság.
@irgalmasnővér: és a magyar helyesírással mi lesz?:P

dark future · http://www.andocsek.hu 2010.09.11. 23:42:46

nagybetűs Úr csak egy van (ha egyáltalán...)

ergerberger 2010.09.12. 00:03:57

@ügyeske: "@ergerberger: és a "Kedves Lovagok és Lovaginák"-ra mitlépnél akkor ????????????"

Javítanám a helyesírást "Lóvaginák"-ra.

ifj. Farkas Gyula · http://kosbor.blog.hu 2010.09.12. 00:12:42

Kedves Kommentelők!

Jómagam nem tartom modorosnak a személyes névmások nagybetűvel írását, amennyiben nem első személyű névmásról van szó. Ez utóbbi igen nagy egoizmusra utal, én sosem tenném, hogy nagy kezdőbetűvel írom az Én-t, lévén igen szerény ember. Ellenben szeretem nagy kezdőbetűvel írni a megszólításban például azt, hogy Kommentelők, hogy kifejezzem tiszteletemet irántatok.

Üdvözlettel:
ifj. Farkas Gyula
a BME mérnök-fizikus szakának VI. éves hallgatója kondenzált anyagok fizikája szakirányon, osztatlan, kredites képzésben, nappali tagozaton, államilag finanszírozott helyen (ANÁ)

Goompah 2010.09.12. 00:36:18

@nosferato: MHSZ 149. "Levelekben és hivatalos iratokban a megszólítás első szaván és tulajdonnévi tagján kívül nagybetűvel szokás kezdeni a megszólításban szereplő közneveket is (de a mellékneveket, kötőszókat már nem): Drága Ilonka Néni! Osztályvezető Kartárs! Tisztelt Kovács Úr! Mélyen tisztelt Asszonyom és Uram! Stb."

Nagyjából magasról teszek a helyesírási szótár ezen "szabályára", mivel ez láthatóan a már kialakult hivatali bikkfanyelv hülyeségeit próbálja szabályként rögzíteni. Ha a megszólításban szerepel tulajdonnév, akkor az úr mindenképp kisbetűvel. Ha nincs benne tulajdonnév, akkor nagybetűvel írom a tulajdonnevet helyettesítő köznevet, de az utána álló titulust (pl. úr akkor sem).

Goompah 2010.09.12. 01:01:57

@Patrick Bateman:

Na igen. Nemrég valaki magas lóról kioktatott, hogy a karácsony szót márpedig nagy kezdőbetűvel kell írni.

@darnmarquee:

A 20. század elején voltak próbálkozások a kisbetűs írásmód bevezetésére, jómagam is olvastam így írt könyveket - nagyon idegesítő volt, nehezítette a megértést. A legújabb helyesírási reform kidolgozásakor is felmerült a kisbetűs írásmód bevezetése, ezzel szemben a végeredmény még szaporította is a nagybetűvel írandó szavak számát.

@Ormótlan:

Német szakon végzett kollégád inkább csak megjátssza magát, azt óhajtván jelezni ezzel, mennyire "benne van" a németben. Aki igazán tud valamit, annak nincs szüksége ilyen allűrökre.

miaszosz 2010.09.12. 02:34:26

Tetszik ez a blog.

Én nem szoktam nagybetűvel írni, csak ha nagyon-nagyon kedves akarok valakivel lenni (pl. köszöntöm valamilyen ünnep kapcsán), de akkor is csak a a másik fél nevét (engem, én szót soha, az kicsit önimádó szerintem). Nálam inkább egyfajta udvariasság kifejezése.

Magázásnál az Ön szót általában naggyal írom, főleg ha formális a levél. Többszöri levélváltás során már elhagyom.

Egyébként van egy ismerősöm (leány), aki a blogjában minden ilyet nagybetűvel ír (Ő, Vele, Róla, Engem stb.), mi több, a különböző tárgyakat is személyesíti (Ő, Őt). Érdekes.

Bérgyilkos Bohóc 2010.09.12. 02:47:47

Hivatalos levélben általában én is használom a nagybetűt. Ezzel semmi gond nincs, a helyesírási szabályzat is említi, mint a tisztelet kifejezésének formája. Viszont sok kretén általános iskolában leragadt a nagybetűnél, a miértre már rohadtul nem emlékszik, ezért lesz az én, nekem, engem stb. szavakból is szintén nagy betűs forma.

na__most__akkor 2010.09.12. 07:18:42

Nekem különösen az tetszik, amikor nyelvi, nyelvtani kérdésekről szólva SEM használnak ékezeteket...

Lásd
"A helyesiras szep es jo dolog"
és
"Mindenkit ovnek attol, hogy az itteni kommenteknek megfelelo helyesirasi szokasokat vegyen fel"
(Vagy vicc volt, amit nem vettem észre?)

A másik szépség - véletlenül itt éppen nem fordult elő - amikor írásjelek után nem írnak szóközt. Pedig ez az általános iskola első osztály anyaga. Lenne.

@Mc_Fly:
"Ha viszont kommunikálok valakivel, akkor azzal, hogy igyekszem az egyezményes jeleket használni, megtisztelem őt azzal, hogy egy-egy mondatom dekódolásához nem kell percekig a képernyőt bámulnia felvont szemöldökkel."
Egyetértek.

"A probléma az, hogy olyan mértékben terjed a sötétség..."

Steve the Great 2010.09.12. 07:28:14

Végre!! Önálló poszt ennek a tőrőlmetszett modorosságnak. Úgy gondolom, hogy a szavakkal és a stílussal bőven ki lehet fejezni a tiszteletet, ha az éppen szükséges. Volt olyan ismerősöm, akit sikerült rábeszélnem, hogy legalább akkor ne nagybetűzzön, ha velem emailezik/chatel, le is szokott róla. (Na EZ viszont mindenképp a jó kapcsolat jele.)

kalandfereg 2010.09.12. 07:47:25

@na__most__akkor:
Igazad van, csak az angol billentyuzetembol eleg melos elovarazsolni az ekezeteket.
Es valoban nem biztattam senkit arra se, hogy az en kommentemet vegye alapul helyesirasilag. ;)

reader613 2010.09.12. 08:26:24

a legviccesebb egyébként, ha valaki ezt angolban is használja:

"I would like to inform You that Your request for You to be able to attend tomorrow's bukkake party has been accepted."

Antikva 2010.09.12. 09:34:39

Van egy kedves ismerősöm, aki csak az "Én"-t írja nagy kezdőbetűvel. Kóros, nem?

fekete felho 2010.09.12. 09:35:26

Szerintem egyáltalán nem régimódi nagy kezdőberűvel írni, hogy Te, Neked, stb. Erre ez a szabály, tanították. A sok bunkó írja kicsivel, aki nem tudja, hogy a helyes, a többiek átveszik. És már erről vannak blogbejegyzések...Gáz, nagyon gáz.

TataTata 2010.09.12. 10:09:43

@nosferato: Ja, csak nem mélyen tiszteled, ezért mélyentisztelt.

HochenTroll 2010.09.12. 10:50:11

ha szabad használni, ha nem, én egy nagybetűs tégedtől, veledtől, nekedtől nyelek egyet, aztán kimegyek hányni.

Motorpenis 2010.09.12. 11:20:01

@MaxVal BircaMan: Micsoooda? Hahaha, ez förgeteges!!!! Idézőjelbe, mert ez a hazám, jaj, ez kegyetlen!

Motorpenis 2010.09.12. 11:25:32

@dedalon74: A fotelforradalmárok már előkerltek itt-ott, kocsmai posztokban például. De különben valóban megérdemelnék, hiszen 10 perc alatt felvázolják Neked kocsmában, vonaton, buszon, boltban, bojler szerelése közben, hogyan lehetne megoldani az ország helyzetét, "civilösszefogás", "felakasztani", "kisvállalkozóktámogatása", "nemzetközitőke", "erősítés", "visszaállamosítás", "ezeknekegyfillértse", satöbbi.

rdi 2010.09.12. 11:47:17

Szerintem is csak áludvariaskodásról, áltiszteletről van szó. Mindig érzek benne egy kis "alákenést", behízelgést. Ha valóban udvarias akarok lenni, akkor azt ki lehet fejezni a stílussal, fogalmazással.

adört 2010.09.12. 11:54:15

@TataTata: Ne terjesszünk már hülyeségeket, ha lehet. Aztán a sok bizonytalan ember elhiszi, és ő is úgy használja.

@gyilkos fűegér: És az a legdurvább, hogy ez egyre inkább elterjed, különféle újságokban ez lesz már az alap, már olyan borzadályokat is láttam, mint "fölkelés", "föladat", "fölvételi".

Goompah 2010.09.12. 12:21:12

@adört: Mé, az eszperente talán jobb?

A Tyne folyó déli partja 2010.09.12. 12:50:07

@Goompah: a jelek szerint a németesek amúgy is egy külön állatfaj. nálunk a német szakos tanárok (hiába votl magyar) kizárólag németül voltak hajlandók a tanítványaikkal beszélni, az utcán is csak úgy lehetett neki köszönni. hiába volt mind a tanár, mind a tanítvány magyar. és ez egyetemen volt, szóval nem arról van szó, hogy azért, hogy megtanulja. az angol szakon sokkal lazább volt minden.

A Tyne folyó déli partja 2010.09.12. 12:51:48

@kalandfereg: én ezt már magyaráztam párszor itt....ugyan én is angolon írok, de át van állítva magyarra, viszont ugyanezt se a munkahelyi, se a nyilvános gépeken nem tudom megcsinálni. és mondtam már ott is, hogy nem azért, mert nem tudom, hogyan kell, hanem mert konkrétan TILOS. de nem fogják fel.

Goompah 2010.09.12. 13:22:49

@Animacs (a Tyne folyó déli partja): Ismerős, bár nálunk az ELTE-n anno nem erőltették annyira a tanárok, hogy utcán is németül beszéljünk velük. Igaz, a tanszéken csak németül voltak hajlandók beszélni. Engem ez annyira nem zavart, nem voltak nyelvi problémáim.

A németesek amúgy valóban külön állatfaj, nem véletlen, hogy a német tanszék lényegében egyfajta karantén volt: külön bejárata volt az utcáról, az épületen belülről nem lehetett megközelíteni.

Goompah 2010.09.12. 13:26:05

@Animacs (a Tyne folyó déli partja): Azt még hozzáteszem, bizony az ELTE-n is voltak szép számmal olyan németes hallgatók, akiknek gondot okozott, hogy a mondandójukat szép kerek német mondatokban, folyékonyan és választékos szókinccsel fogalmazzák meg.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.09.12. 13:36:58

@Goompah: bizony, nem beszélve a németes kiejtés és intonáció tökéletes mellőzéséről.

Védelmükben annyit, hogy ugyanezeket az angol szakosokról is elmondhatjuk.

Celtic 2010.09.12. 13:54:22

@Iridium: Erdekes, en is nagybetuvel irom a szemelyes nevmasokat (kiveve az elso szemelyt, E es T szamban is kisbetu), kiveve, ha valaki felduhit, akkor kisbetut erdemel :) De en alapbol tisztelem, akivel beszelgetni kezdek, ezert mindig nagybetuvel inditok.

Megszolitasban az Uram/Holgyem nalam nagybetu (de csak azert, mert ilyet csak hivatalosan irok :), de amivel engem ki lehet kergetni a vilagbol, az a "Kedves XY." egy tokismeretlentol, hivatalos levelben. Mindig ugy valaszolok, hoyg "Tisztelt XY", altalaban fel is fogjak...Ja, noknek ezt elnezem altalaban:) , de ha Kiss Joska az kiss.jozsef@agrarkultura.hu cimrol ir, akkro ugye lehetoleg ne kedvessezzen mar le, lovese sincs, ki vagyok, milyen ember. "Kedves" az, akit en annak tartok, de minthoyg alapbol mindenkit tisztelek, ezert a megszolitas "Tisztelt". Na.

Celtic 2010.09.12. 13:59:29

@Mc_Fly: Van benne valami, neha en is eltunodok, most akkor lehet, hoyg az a helyes, ahoyg latom es kulon kell irni? Es ez mos tanaban egyre gyakrabban fordulelo.

Celtic 2010.09.12. 14:04:24

@dark future: Szolitottal?
:)

(Ez _igazan_ modoros beszolas volt, kezdek raerezni a lenyegre :)

Farkasokkal táncoló 2010.09.12. 15:33:46

Na kérem, én, te ő, mi ti ők - személyes névmások és nem tulajdonnevek, tehát kisbetűvel kell írni ezeket, csakúgy mint valamennyi ragozott alakjukat.

Nem úgy, hogy Veled, hanem úgy, hogy veled. Stb. Aki nem így írja, az kérje vissza a bizonyítványát.

Azonkívül kisbetűvel írandó az is, hogy "magyar vagyok", hacsaknem ezzel kezdik a mondatot, nem pedig úgy, hogy "Magyar vagyok". Ezt csak az írhatja, akit úgy hívnak pl., hogy Magyar Bálint, vagy Magyar Olga. A magyar hazafi az magyar hazafi, és nem Magyar Hazafi.

Egyébként engem ez a nagybetűzés annyira idegesít, hogy az nem igaz. Kapásból megvan róla a véleményem, szép lehet, de okos nem.

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2010.09.12. 21:33:20

@ifj. Farkas Gyula: te így bemutatkozol a kommentjeidben? Micsoda modorosság!!!:DDDD

Vasz1l1j 2010.09.13. 11:03:33

Hehehe :).

A személyes névmások nagybetűvel írása nem a tisztelet, hanem tényleg a modorosság jele, és szerintem egyenes ágú leszármazottja a "Ne haragudj, hogy levelemmel zavarlak." kezdőmondatnak.

Különben tetszik, hogy egyes emberek saját szabályokat alkotnak, aztán egy idő múlva úgy gondolják, hogy azokat másoknak is be kell tartani, annak ellenére, hogy talán soha nem is hallottak róla. Mostantól, ha valaki nekem ír, és nem tesz a nevem vagy minden rám vonatkozó személyes névmás elé és mögé egy csillagot, akkor az tahó.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2010.09.13. 21:02:43

@TataTata: baz tök igazad van! Az MHSZ-ből kopiztam, szerintem ezt már észrevették és piros ceruzával bejelölték 85-ben, hogy namajdakkormajdakkor.

A Tyne folyó déli partja 2010.09.13. 22:28:06

@Goompah: én meg angolos voltam, úgyhogy engem sem...ha az angolon elvárják, se zavar, nyelvszakon azért nem voltak az embernek nyelvi problémái...csak a németesek mesélték, és ez az ennyire erőltetés már röhej.

ifj. Farkas Gyula · http://kosbor.blog.hu 2010.09.14. 11:09:57

@nosferato: Kedves Kommentelő!

Ez igen megtisztelő, megtudhatnám az okát? Netán sikert arattak Nálad (sic!) vicces történeteim?

Üdvözlettel:
ifj. Farkas Gyula
a BME mérnök-fizikus szakának VI. éves hallgatója kondenzált anyagok fizikája szakirányon

Börönd Ödön 2010.09.14. 13:44:38

A nemet fönevek nagybetüs irasa nekem is agyamra ment, mignem a napokban kaptam egy e-mail par peldamondattal, ezek közül ime az egyik parocska:

Sie konnte geschickt Blasen und Wunde behandeln.
(remekül tudott vizholyagot es sebeket kezelni)
Sie konnte geschickt blasen und Wunde behandeln.
(remekül tudott szopni es sebeket kezelni)

Asszem ezzel megmagyaraztuk a fönevek nagybetüs irasanak okat a nemet nyelvben. :-)

Goompah 2010.09.14. 22:47:55

@Animacs (a Tyne folyó déli partja): Angolos is voltam (angol-német szak), de a hibátlan angol kiejtésemmel inkább nem dicsekednék, mert annyira nem hibátlan. :(

@Börönd Ödön: Micsoda sokoldalúság, legalább ha fogazott, tudta kezelni a sérülést. :D

A Tyne folyó déli partja 2010.09.14. 23:24:46

@Goompah: na és, az enyém sem. pedig még itt is lakom..azt nem tanították meg, hogy mindig is lesz akcentusod, hacsak nem kicsi korodban sajátítod el?:)

egyébként is, melyik a hibátlan angol kiejtés? BBC Englisht nem nagyon beszélnek az utcán. (a kollégáim meg pláne. Erre Geordie van, ami az Old English-hez van közel. pl. olyanokat mondanak - és ez délebbre nem szokás - hogy I have went.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2010.09.15. 12:15:01

@ifj. Farkas Gyula: csak a kommentek, de azok mindig. A kosboron 3 posztot olvastam, mint ahogy bárki más blogján is, nem vagyok rendszeres olvasója egy blognak se. Sajátjaimat se... ;) A karakter über, tisztelt Hozzászóló!

Legjobbakat:
A Duna másik partja

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.09.19. 07:43:39

nagyon jó, hogy Velünk dolgozol "

kis egoista.

így tényleg idegesítő, de nem szabálytalan. ált akit nagyon tisztel vki, ha tisztelet nélkül írják naggyal, az kutyaviselkedés.
mindenki maga dönti el, mit ír ki naggyal, én tegezésnél ált csak egy embernek sz névmásait írom naggyal.
a Magyar se szabálytalan, én a magyart nem, de a Hazát nagybetűvel írom, Tormay Cecile meg az Anyát írja naggyal.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.09.19. 07:47:46

Miről szól ez a dolog akkor? Tiszteletről? Kötve hiszem, ahhoz túl sok anyázásban láttam már."

a tiszteletről szól, a fontosságról
ezt nekem mta-tag is mondta

csak pár majom rosszul használja
és nem tudja

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.09.19. 07:50:03

@Nünü: hát igen

logikailg eléggé hadilábon áll a poszt-levélíró olvasó

SajnosNem 2010.09.21. 16:02:27

@CJKrisz:

a "nyitvatartás" szerintem egy szó.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2010.09.22. 07:33:02

@SajnosNem: kettő, és ez nem vélemény, így van a szótárban: "nyitva tartás". Állandóan javítgatni kell. Tudom, "én így írom", illetve "ha mindenki egybe akarja írni, akkor talán úgy kéne", "a helyesírás változik", ezekkel a mondatokkal kezdődő beszélgetések száma részemről elérte a 100-at úgyhogy más el se kezdje.

helyesiras.blog.hu/2008/04/27/szolista_k_z

Szalacsi_Dezső 2010.09.23. 14:29:29

Nektek mind igazatok van. :-)) Az Én vélemény is az, mint a Tiétek!

2010.09.23. 15:20:48

@Iridium:

Amit írtam, nem paranoia, hanem az emberek többségénél nagyon jól megfigyelhető minta. Egyszerű kísérlettel lehet ezt ellenőrizni:

Menj el valamit elintézni egy olyan helyre, ahol általában szokás megtisztelni az Urakat és Hölgyeket. Első esetben öltözz úgy, mint akinek pénze, esetleg hatalma van, olyan embernek, akivel előnyös dolog jóban lenni. Második esetben pedig öltözz úgy, mint aki nincstelen, elesett és következmények nélkül meg lehet alázni. Ha az álcázás mindkét esetben jól sikerül, megláthatod, kinek szól ez a tisztelet.

Ez a fajta viselkedés sajnos nem kivétel, hanem norma a társadalmunkban, ha te nem iyen vagy, nagyon tisztellek érte ;)

Sziralisa 2019.04.20. 19:13:08

@dark future: - Nincs ha. Bizonyosság van.
süti beállítások módosítása