Hivatali túlélőshow

2010/05/05. - írta: Modor Tibi

Az örök megúszó munkatárs mindannyiunk régi ismerőse. Feladatköre ellátásakor gondosan ügyel arra, hogy a kötelezőnél soha ne vállaljon és végezzen többet - ezzel együtt számszerűsíthető teljesítményén ne lehessen fogást találni. Hosszú évek során alakította ki módszertanát a ravasz lavírozással, profi sunnyogással. Tanuljunk hát tőle!

A legtöbb munkahely még mindig nem támogatja a rugalmas időbeosztást, így első nagy kihívásunk az idő és a pontosság. Késések "látszatának elkerülésére" rakjuk le utcai holminkat főnökünktől minél távolabb, a nyomtató mellől pár lapot felkarmolva pedig máris egy éppen munkaügyben rohanó beosztott látszatát keltjük. Feketeöves, pimasz túlélők beépített kollégákkal megoldhatják előzőleg átadott belépőkártyájuk korai lehúzását, számítógépük, telefonjuk bekapcsolását.

Folytatás itt.


 

Aki pedig nem bírja ki addig, amíg nem talál magának egy UNIT Magazint a lelőhelyeken, az itt a színes, illusztrált, digitális verziót is letöltheti!

(És ha a facebookos oldalunk kedvelője lettél volna, már tegnap este olvashattad volna ;))

27 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Winston Smith 2010.05.05. 07:37:18

Ennek a munkahelyi túlélőnek egy különös alfaja az állami munkahelyi túlélő.

A tipikus állami munkahelyi túlélő általában valami középvezető-féle, aki már túlélt x topvezető-váltást, kormányváltást, és még mindig a helyén van. A legfontosabb két alapszabálya az, hogy
1) ne csinálj semmit, azért még nem rúgtak ki senkit, hogy nem dolgozott (ellenben azokkal, akik dolgoztak és közben valakinek a "tyúkszemére léptek")
2) ha már mindenképpen csinálni kell valamit, akkor told le magadról a felelősséget.

Az állami munkahelyi túlélő legfontosabb fegyvere a munkacsoport-értekezlet, a jegyzőkönyv és az e-mail.

Leggyakorib mondatai:
- Erről nem szeretnék egyedül dönteni, javaslom a munkacsoport-értekezlet/PIB/management elé terjeszteni a kérdést.
- Kérem jegyzőkönyvbe venni, hogy erről közösen döntöttünk.
- Kérem jegyzőkönyvbe venni, hogy az inputokat a ... osztálytól fogom megkapni, nekem nem dolgom ezek ellenőrzése, hanem csak a megkapott adatok alapján ...
- A feladatot értettem, de légy szíves írj erről egy e-mailt, csak hogy tiszta legyen és maradjon nyoma, hogy te kérted a feladat elvégzését.

Ha az illető emellett elsajátítja a furkálódás, a színfalak mögötti lobbizás és a nulla teljesítmény feltupírozva történő előadásának a tudományát is, valamint megfelelően rugalmas és mindig tudja ki van erős politikai pozícióban (kinek kell a s*ggét nyalni), akkor még karrier is lehet a dologból.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.05.05. 08:00:14

Egyértelmű.
Egyébként a dohányzás a munkakerülés legalizált formája, mint azt már sok éve észrevettem. Magam is dohányos vagyok. És ha kimegyek, rágyújtok, és nézem az eget, az teljesen rendben van. Jön a góré, látja, hogy éppen cigizek. Még bólint is egyet, pedig ő nem dohányzik. Ha ugyanezt cigi nélkül csinálnám, idegsokkot kapna.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.05.05. 08:24:06

@Winston Smith:

Nahát, a sima, versenyszférában tevékenykedő lógós és az állami REMF ne egy ligában játszik, de még a sportág sem ugyanaz.

2010.05.05. 09:04:15

Én reggel kávézok egyet, közben elolvasom fél óra alatt a neten ami érdekel és utána csak ebédszünetet tartok:)

medvedr 2010.05.05. 09:12:44

@Winston Smith: Halálpontos megfigyelésnek tűnik, jól összefoglalva-grat! Szerintem ez egy posztot is megérne. Versenyszférában tevékenykedem, néha, tényleg ritkán találkozom ezekkel az emberekkel, de undorodom tőlük nagyon. Ficcenne kezembe a vascső , ha csak látom a fajtájukat.

Kacagó gerle · http://hobbitippek.blog.hu/ 2010.05.05. 09:28:25

Asztalos tanuló koromban éreztem rá ennek az ízére. Mindig volt valamilyen fadarab a kezemben és úgy beszélgettem az emberekkel. Ha jött az oktató és megkérdezte mit csinálok.
- Őőő, megyek gyalulni (fűrészelni, csiszolni, fúrni, faragni)..
De az igazi linkeskedést a hólapátolás jelentette :)
Mindegy mit csinálsz, csak a lapát legyen a kezedben..

misbelief · http://tevhit.blog.hu 2010.05.05. 09:44:59

Tisztelt Cím!
Erről az excel web query-ről steretnék bővebb információkat kapni.

bobsys 2010.05.05. 09:58:30

Ehhez jol passzol a ma olvasott adat, hogy a GDP 10,5 szazaleka megy el adminisztracios koltsegekre

GiaMarie 2010.05.05. 10:00:24

ezt nekem is tökélyre kellett fejleszteni,mert olyan munkahelyem volt,amit sújtott a gazdasági válság,vagyis munka nem volt,ellenben a főnökasszony azon élte ki magát-mivel neki sem volt dolga-hogy azt leste és szankcionálta,akinek szintén nem volt.Többszáz oldalas listákat nyomtunk ki SAP-ból 2-5 éves adatokból,majd semmisítettük meg beszélgetve,míg rá nem jött.Nálunk net sem volt,meg úgy összességében semmi,egy 4X2 méteres hófehérre meszelt töküres irodában ültünk egész nap úgy,hogy még a pasziánszt is letörölték a gépről.Bár alapvetően jó stratégia a vezetőségtől.Nem tudok más olyan helyet,ahonnan önként mennek el az emberek válságkor.Kb 3 hét után lett annyira nyomasztó,hogy napi két doboz cigit szívtam el,és neurotikus tüneteket mutattam,amikor rámcsukódott az iroda ajtaja...

MrRoyce 2010.05.05. 11:20:26

Témakörben kötelező irodalom a szépemlékű matula.hu archívja:

matula.hu/index.php?section=article&rel=34&id=405

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.05.05. 11:56:46

@MrRoyce: ezek már tényleg mindent megírtak, ráadásul jobban :)

Maxim_Isayev 2010.05.05. 13:34:05

Ha a munkahelyünkre érkezik valami buzi delegáció a headquaterből vagy ügyféltől, akkor a főnökök külön szólnak, hogy kerüljük a látványos magáncélú internetezést. Megoldás: full cikk kijelöl, control-C, notepadben control-V, és lehet tovább olvasni.

lárvalányhaj 2010.05.05. 13:41:44

velem van-e a baj, h nem tudtam megnyitni a teljes cikket?

baby bee (törölt) 2010.05.05. 13:55:49

@Maxim_Isayev: nekünk meg azért szóltak külön ilyen esetben, hogy ne hangoskodjunk az irodában, és tartsuk rendben a wc-t....

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2010.05.05. 14:43:07

milyen jó dolguk van egyeseknek, corporate drone-ként. legalább van mit kerülni.

Alfred Jonathan Kwak 2010.05.05. 15:16:16

Az igazán durva az a lógós, aki még lop is.

nyílméregbéka 2010.05.05. 16:32:49

@Winston Smith: Leírtad az előző főnökömet.
Ha még pontos személyleírás is lenne, már egész biztos lehetnék benne, hogy ő az.
Most fogom a vascsövet, és indulok :-D

lárvalányhaj 2010.05.05. 18:16:46

@nyílméregbéka:

Milyen vidám, hogy ezeket a zembereket tartjuk el _a mi adónkból_!
Demoskomolyan.

scsaba1 2010.05.05. 18:50:02

@lárvalányhaj:

Nah, akkor mégiscsak lopnak, akkor is ha konkrétan nem lopnak.

Érted, az én adómból... ;)

balage_81 (törölt) 2010.05.05. 20:43:32

nem az a gond, hogy valaki nem dolgozik, hanem hogy soha senki nem akar rájönni az okára. van, aki tényleg lóg, de van, aki egyszerűen így alakítja az időbeosztását. amikor ügyfélszolgálaton voltam, rengeteg üresjárat volt, persze hogy neteztem. mindenki ezt csinálta. de attól még nem volt egy darab késedelmes ügyem, késni is csak annyit késtem, hogy azért menjen a munka. sosem értettem azokat a főnököket, akik azt hiszik (vagy hazudják), hogy egy ember 8 álló órán keresztül képes dolgozni minden nap megállás nélkül. maga lenne a téboly. és jó a cikk végső mondata, a túlhajtott dolgozó sokkal rosszabb, mint a kipihent, szóval bonyolult ügy ez

Spiritmonger 2010.05.05. 23:45:52

már nagyon régóta magánzó vagyok, de néhány barátnőm multiknál vagy közhivatalokban dolgozott
abból egyet szűrtem le:

az érdemi munkavégzést a legjobban a világom a "míting" gátolja, akárcsak a kettesben eltölthető vasárnap estéket

egyébként a cikk nem rossz, de vagy több, mint 50 évvel ezelőtt bizonyos Cecile N. Parkinson megírta könyvét, melyet magyarul is kiadtak több, mint 40 éve 'A Parkinson-törvény, avagy az emelkedő piramis" címen
a cikkben taglaltak némi bevezetést nyújtanak a könyv elé, ami zseniális mestermunka, a privát diákjaimnak kötelező olvasmány

nyílméregbéka 2010.05.06. 10:53:22

@lárvalányhaj: nem is az lett volna a baj, h. ő nem dolgozik semmit, és 1-2 órás ebédszüncsiket tart, az irodájában meg iwiwen csekkolja a kollégák és az ügyfelek ismerőseit és fotóit.
Vele az volt a fő baj, hogy mindehhez egy rosszindulatú, hozzánemértő és ocsmány f*sz volt, aki 1. mindenki munkáját lefikázta, holott ő maga nem csinált semmit, 2. ügyfelekkel üvöltött (gyk: "Hogy képzeli maga, hogy engem feltart az ilyesmikkel!"), 3. megragadott minden alkalmat (név-, születésnap, iwiwről csekkolva ugye) hogy a fiatalabb kolléganőket köszöntés ürügyén puszilgathassa. Broáááf! :-(((((
Egyszer valaki megelégelte, és el akart menni a főnök főnökéhez, hogy szóljon már rá. De ez a nagyobb főnök leüzent, hogy "ő ilyesmivel nem foglalkozik".
Közszféra.
Bővebben, önkormányzat.

lárvalányhaj 2010.05.06. 14:35:43

@nyílméregbéka:

Ja, az ilyen helyeken szoktak tenyészni a kiskirály-típusú osztályvezetők, akik szexuálisan és más módokon zaklatják a beosztottjaikat, hogy nőne köröm a hátára az összesnek :S

vincere 2010.05.07. 00:28:59

nem rossz :)
nálunk ebédszünetre is ki és be kell csekkolni, de szerencsére a cigiszünetre még megvan a jog.

A Tyne folyó déli partja 2010.05.08. 17:05:27

@El Topo (Sgt. Elias): elég baj az. ezért van az, h. mikor én nemdohányzóként kemény öt percig nem a munkával foglalkoztam egyik helyen, jött szigorúan a láncdohányos főnök, és kiadott egy utasítást. hoy másnap ugyanő, és az, akivel nekemdolgoznom kellett volna (egyedül nem lehetett, embereket kellett emelgetni), kgb. másfél órán keresztül voltak cigizni, az nem érdekes.
amúgy meg, amostnai helyemen bizony bármit csinálsz, ami nem munka, ki kell jelentkezni, cigizni meg át kell menni az út másik oldalára, mert nem lehet ott, ami a munakhely tulajdona, márpedig a parkoló is az. ezért inkább kibírják a dohányos munkatársak...vagy időt vesztenek, (rugalmas) de az ritkább.

A Tyne folyó déli partja 2010.05.08. 17:11:35

@vincere: erre csak az előzőt tudom mondani. elég baj az...
amúgy nálunk netezni se lehet, csak ebédszünetben, míg ki vagy jelentkezve, és mivel az hivatalosan valamikor 12 és 2 közt van, 2 után, akkor is, ha szüneten vagy még, kidob.
süti beállítások módosítása