Olvasói rovat - Az érkezési oldal

2009/09/02. - írta: Modor Tibi

Már annyian rágtátok a fülemet egy modoros repülős posztért, hogy Goaked követőnk közben írt is egyet, amiért külön hálás vagyok.

A modoros érkezési oldal

Minap eltöltöttem - nem önszántamból - 2 teljes órát Ferihegy 1 érkezési oldalon, és bár nem modorlesre indultam, sikerült elejtenem pár nagyvadat.

 


"Semmit nem bíz a véletlenre"-típus


A gép várható leszállási időpontja előtt megérkezik legalább 50 perccel, és a leszálló gépeket mutató kijelző előtt eltölt legalább 10 percet, mereven bámulva azt. Ha sokáig nézi, előbb leszáll? Ez a típus előfordul magányosan, illetve párban is. Utóbbi esetben komoly értekezések folynak a látottakról.

 

Látszólag türelmes típus


Ő úgy csinál, mint akit nem visel meg a hosszú várakozás. Bár táskája pántját egy pillanatra sem engedi el, hogy azonnal reagálni tudjon a "landed" jelzésre.

 

Fontos vendéget váró típus - leszállás előtt


Látványosan kényelembe helyezi magát (és nejét), leül és vár, de egy percre sem veszi le szemét a már említett kijelzőről. Ha a képernyőn bármi változás következik be - függetlenül attól, hogy a számára releváns repülőgépről van-e szó, vagy sem - ugrik, és rögtön odasiet, hogy közelebbről is megtekintse a monitort. Azonnal értékel is:


- Ha egyedül várakozik, akkor arcára kiül a döbbenet, a méltatlankodás, majd vert sereg módjára visszatér ülőhelyére. A leszállt gép által okozott örömöt sosem láthatjuk rajta, mert az esemény bekövetkeztével már soha többet fordul hátra, csak az ajtót bámulja meredten.
- Ha csapatban várakozik, akkor az eredmény leolvasása után messziről kiált a többieknek, hogyaszondja: "Londoni is késik, hehe!:))" vagy "Pffff" és verdesni kezd a karjaival, mintha legalább is pingvin volna, esetleg még himbálja is a fejét hozzá.

 

Fontos vendéget váró típus - leszálláskor


Az élesebb szemű azonnal észreveszi, hogy leszállt a gép, és már rohan is az ajtóhoz. Ha netán elbambult volna, és csak 1 perccel landolás után kapcsol, kapkodni kezd, 5 másodperc alatt összeszedi a motyóját és már megy is tülekedni. Ha csapatban érkezett, akkor a csapattársakkal egymást buzdítják hangosan: "Húha, siessünk!".

 

Fontos vendéget váró típus - leszállás után


Leszállás óta már eltelt 9 perc, és még mindig nem jelent meg senki. Ez igazán bosszantó! A bölcs Apu sejtelmes mosollyal nyugtatgatja Anyut, hogy "Ki is kell pakolni abból a gépből, türelem!". A 11. percben azonban Apunak is gyanússá válik a szitu, ezért hallgatólagosan úgy döntenek, hogy percenként 10 centivel közelebb mennek az ajtóhoz. Ebben a feszült helyzetben már az sem számít, hogy senki nem tud majd kijönni tőlük, és a többi várakozó - pl. én - szart se lát.
A többi fontos vendéget váró egyed követi példájukat, az élőfal előállt.
Amikor megérkezik a várva várt vendég, kitör ám az öröm, lesz nagy egymás nyakába borulás, pusziorkán, simisimi - természetesen még mindig az ajtóban. Most aztán már végképp nem számít, hogy mások is vannak a világon, akik ki akarnak jutni.
Néhány fontos vendéget váró típus még várakozni kénytelen, mivel az ő vendége az utolsók között érkezik majd. A várakozó kizárja fejéből a külvilágot, már csak az ajtó létezik számára.

Isten hozott titeket itthon!:)

Ifjúkorom egyik kedvenc olvasmánya, a Testbeszéd jótanácsa is az volt, hogy leginkább repülőtereken, pályaudvarokon érdemes az emberek gesztusait, viselkedését tisztes távolból megfigyelni.

Mivel jómagam vendégmunkásként hosszú évekig repülőterekre kényszerültem, ne lepődjetek meg, ha egyszer én is írok hasonló élményekről.

Címkék: utazás olvasói
98 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

euAgWzgmmtq7K 2009.09.02. 11:17:28

modoros modorosblog-kommentelő leszek, de egyre eröltetebbek a postok újabban.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2009.09.02. 11:33:51

ez harmatgyenge.

sajnálom, hogy téged nem várt az anyukád, mint "fontos vendéget", és emiatt halálra frusztrálod magad.

HRita · http://gorbe-sminktukor.blog.hu 2009.09.02. 11:38:45

Hát, ez rohadt jó! Én a "Semmit nem bíz a véletlenre"-típus vagyok, de az indulási oldalon. Repülés előtt 1 óra 12 perccel kint vagyok, mert bármi közbejöhet. Mikor odaértem, szemszárazságig szuggerálom a kijelző táblát, nehogy közbejöjjön valami (pl. meteoritbecsapódás miatt törlik a járatomat). Közben vörös lesz a fejem, kiver a víz, és lepereg előttem az életem. Hej, de szeretek repülni...

Rafael Jiménez Valéra (barátoknak csak Rafi) 2009.09.02. 11:39:04

Ez tényleg gagyi poszt.

Modorvadász típus
A gép várható leszállási időpontja előtt megérkezik legalább 50 perccel, és mereven bámulja a várakozókat. Ha sokáig nézi őket, attól másképpen fognak viselkedni? Ez a típus elsősorban magányosan fordul elő, de ha párt is talál magának, akkor nagy gáz van, mert egy reptéren egyszerre egy faszkalap is elég. Utóbbi esetben komoly értekezések fikázások folynak, ki tud több közhelyet összehozni a látottakról.

Amúgy mi mást lehetne csinálni, mint nézni a kijelzőt, hátha hamarabb megérkezik és akkor lehet lelépni?

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.09.02. 11:43:16

Sajnos csak annak adhatunk a véleményére, aki legalább 10-szer kommentelt ide, és ennek minimum a fele pozitív volt, a többit kénytelenek vagyunk modoroskodó fikanicknek minősíteni.

:-P

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2009.09.02. 11:53:46

"A gép várható leszállási időpontja előtt megérkezik legalább 50 perccel" mondjuk ha olyan vérrutinos utazó vagy, tudhatnád, hogy elég gyakran előfordul, hogy jóval a tervezett előtt megérkezik egy járat, különösen a nyugat felől érkezőek, kontinensünk felett uralkodó szeleknek, jetstreameknek köszönhetően,

pl. legutóbb egy dublin-kassa útvonalon 40 perc előnyt jelentett ez a szokásoshoz képest!

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2009.09.02. 11:54:02

nekem nagyon tetszett, magamra ismertem főleg az 1. típusban :D

magdi_anyus 2009.09.02. 11:56:57

Elnezest, de arepteri varakozasban mi a modoros? Mi a mesterkelt?
Mindenki mashogy varakozik az egyenre szabott turelem-kredittjeivel...
Kicsit eroltetett ez a poszt, valoban.
(meg a turelmesen varakozot is -2es tipus- piszkaljatok.)

Tromb 2009.09.02. 11:57:08

Ebből a fontos emberre váró típust tartom igazán modorosnak.

Sok más helyen is láthat az ember hasonló modorosságot.

Ez egy embertípus, akik azt képzelik, hogy folyamatosan egy filmben szerepelnek, ezért muszáj állandóan tökéletes színészi alakítást nyújtaniuk.

A BKV járművein…

-A testépítő megfeszíti karizmait miközben kapaszkodik a villamoson.

-Az elsőéves egyetemista látványosan olvas valami baromira magasröptű regényt, rosszabb esetben filozófiai munkát. Amenyiben társaságban van, hangosan megvitat valami általa autentikusnak gondolt témát.

-A rocker baromira keményen néz körbe, az emós pedig nagyon szomorú

-A kisgyerekes anyuka, úgy viselkedik, mintha állapota bármire feljogosítaná

-A nyugdíjas teátrálisan haldoklik, vagy fájlal valamit

-A yuppie roppant elegáns, ezért lenézően szemléli azokat, akik vannak olyan szerencsések, hogy munkájuk nem kívánja meg a kényelmetlen öltöny+nyakkendő uniformis viselését.

-Az erősen kifestett butikos munkaerő, cüccög és grimaszol amikor a tömött buszon véletlenül hozzá ér valaki.

-A harmadvonalbeli maffiozó lazán dobálja tagjait, szemével pedig a lehetséges ellenfelet vizslatja, utóbbi a militarista rambó-klónra is igaz.

-Az önbizalom hiányban szenvedő műegyetemisták jól halhatóan viccelődnek, jófejkednek, hogy kompenzálják a zsíros haj, gagyi edzőcipő, idétlen pulóver adta látványt

-Akiknek amúgy van autójuk, úgy viselkednek, mintha most járnának először tömegközlekedési járművön

…Kimeríthetetlen téma

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2009.09.02. 11:58:27

Szerintem jo poszt.

Azert erdemes egy kis idot eltolteni az erkezo utasok megfigyelesevel is.

- Van a sarus-koszos kormu, hatizsakos.
- Van a frissen fodraszolt ("szuloierkezetes sero") kozepkoru holgy, parfumfelhot huzva maga utan.
- Van a "haddszivjakmarelegycigit, vazze" tipusu ferfi (vagy ferfias no), aki meg le sem szallt, mar rohan kifele.
- Van az eloszorutazo-nemtudjamimerrehanymeter tipusu.
- Van a kisgyerekkel erkezo.
Altipusai: az ideges, mert a kolyok vegigsikitozta az utat es az utasok is beszoltak mar, es a masik, aki szarik a nagyvilagra, felole ordithat a kolok, nem gond, mindenki legyen ra tekintettel (csak neki ne kelljen senkire).
A lista nem teljes.

TGV 2009.09.02. 11:58:47

Vagy meg olyan sem fordult elo veled, hogy a gep nem arra a terminalra erkezett, mint amire vartad - futas.
Vagy tobb, mint 1 orat szivatjak a vart szemelyt, mar mindenki kijott es fogalmad sincs, hogy mit tegyel.
Erdemes korabban kimenni es ellenorizni a repter weblapjan, hogy mikorra varjak a gepet...

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2009.09.02. 12:02:00

írj inkább a modoros pilótákról..

arról a típusról, amelyik például nem köszön egy másik pilótának, ha összefutnak pl. a reporvosi vizsgálaton, csak mert mittudomén 100 órával előrébb tart :)

vagy amelyik előadja a naaaagy repülős kalandjait, de a hallottakat minimum tízzel el kell osztani, és még akkor is messze vagyunk a valóságtól :)

vagy amelyik társaságban fennhangon puffogtatja az angol szakterminológia kifejezéseit, akkor is, ha tökéletes magyar kifejezések is léteznek, és persze a kutyát sem érdekli, de hát vannak, akik képtelenek másról beszélni...

no persze el lehet ezt nézni, miért is ne lehetne büszke valaki arra, amit csinál (különösen, ha az nem éppen hétköznapi dolog) - na de minden szakmának megvannak a maga címeres vadbarmai :)

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2009.09.02. 12:04:02

Ugy latom egyebkent, hogy ma a repulesrol fognak szolni a hozzaszolasok.
A fapados jaratok elonyei/hatranyai, mennyi idovel erdemes kimenni indulas elott, erdemes-e duty free-ben vasarolni, stb.

magdi_anyus 2009.09.02. 12:04:37

@Tromb: Tromb, igazad van, valoban ez mind mesterkelt.
En a cikkben nem latom az eroltetett/felvett/kenyszeritett magatartasformat, csak az elethelyzetet.....(repteri varakozas) Ugy tunik a kommentek szinvonalasabbak mint a cikk.....

Krisztinca · http://krisztinca.blog.hu/ 2009.09.02. 12:09:04

semmit nem bízok a véletlenre, de türelmesen várom a végre fontos, érdekfeszítű új posztot. Ez annyira nem jött át.

deltafly · https://edzoruha.com 2009.09.02. 12:17:27

Rá kellett döbbennem, hogy az életem egy nagy összefüggő modorosság.
Tök mindegy mit csinálok- nőzök vagy várok valakire a reptéren- az modoros lesz úgy is...

flegman · http://usazzunk.blog.hu/ 2009.09.02. 12:18:11

"Ha sokáig nézi, előbb leszáll?"

mindenki tudja, hogy igen. a lift is előbb jön, ha többször megnyomjuk a hívógombot. ovis tanangyag.

vivax 2009.09.02. 12:21:24

ezért gáz, hogy mindenkit beengednek a repülőtérre. ruppótlan kisgyerek beül kibicelni, hogyan is kell majd az első repülőútján viselkedni, utána meg játssza az agyát a neten, mert muszáj bevernie a billentyűzeten, hogy mit látott ő a nagyvilágban;)

flymazs (törölt) 2009.09.02. 12:26:11

@Bukowszky: jó kis repülőorvosis sztorizások a két vizsgálat közötti félórákban :D

Bit Rot 2009.09.02. 12:27:09

Ferihegy 1-en elég jó a "karám", ami elválasztja a várakozókat az ajtótól.

Amúgy miért tükörüveg a kilépő ajtó az utasoknak?

virágelvtárs 2009.09.02. 12:30:51

Teljesen oké a téma, de rövid. Holvagyok ééén? Én is mindig más típusban vagyok az érkező oldalon:

- A Táblatartó: Nem tudom ki jön, és hogy hányan, hány éves. Elképzelem, hogy jó csajok jönnek, vagy hogy zsírgazdag kupivadász duty-free piahegyekkel.

- A Képzelgő: ha 40 perc után sem látok senkit kijönni a leszállt gépről, vagy a gép késik, történeteket alkotok a lehetséges okról, nem írok példát, kimeríthetetlen a kreativitásom olyankor.

- Az Időt elütő: Csajokat nézem, a kijövő sztyuárdeszekre rámondom hogy nem is szépek. Kimegyek 40 szer cigizni, de egyszer mert félek, hogy közben kijönnek. Mégis cigi, már mégsem. Minden kijövő más gép utasainak meg próbálom megállapítani a nemzetiségét, vagy magyar váosokba rendezem őket, főleg, ha kínaiak, vagy ha négerek.

"Ez tuti ózdi. Ez keszthelyi. A csávó Pápáról jött, de Sopronban tanult" stb.

Hát lenne még pár típus, csak belőlem is.
Tessék folytatni.

totyatotya 2009.09.02. 12:42:57

én csak annyit szeretnék hozzátenni, hogy az ajtóban örömködő balfaszokat tényleg büntetni kéne. ezek rendszerint meg is sértődnek ha áthúzom rajtuk a bőröndjeimet.

Delinquent 2009.09.02. 12:45:08

Az indulok is egy kulon allatfaj. Kedvenceim azok akik boarding time elott kb 40 perccel hirtelen beallnak a sorba csak hogy elsok legyenek a gepen. utana persze meg kell varni a tobbi utast mert ugyis busszal visznek mindenkit a gephez, szoval ott meg anyazva nyomorognak egy fel orat, majd ahogy kinyilik az ajto maris sprintelnek a gephez. idot persze nem nyernek ezzel.
Aztan vannak azok akik nem tudjak mi a kulonbseg a priority boarding meg az online check in kozott, igy egybol rohannak elore a sorban ahogy elhangzik a felhivas miszerint elobb szallhatnak fol a priority boardingosok, majd egy par perces veszekedes utan visszakullognak a sor vegere hogy "De Mari bazmeg mi is interneten vettuk a jegyet, kurva Rajener!"

BUNKÓ 2009.09.02. 12:45:22

Inkább írhatnátok a nyugdíjasokról, pl. a beérkező busz megállójában a járókeretes nyugdíjasok között kialakuló taktikai, és mentális harcról. (Az ülőhely miatt)
Amikor elvárják, hogy tömegközlekedésen add át a helyed, viszont ha meló előtt bemész a boltba egy darab zsömléért, ő meg éppen akkor jön le vásárolni egész hétre, - holott ráérne egésznap, csak emberek között akar lenni - és b*szik előre engedni, hogy esetleg elérd a buszt...
Az ilyet csákánnyal verném agyon...

flegman · http://usazzunk.blog.hu/ 2009.09.02. 12:49:03

mivel leszarom, hadd menjen a birkanép, de mire beérek, már csurig feltöltötték az óvehred kompártmenteket a sok kibaszott kézipoDGYászukkal.

égafater 2009.09.02. 12:49:59

aki elé kimennek az örüljön. ez az én alaptézisem, ha kések egy kicsit, akkor majd várnak.
ha hamarabb jött a gép, mert fútt a jetstream, akkor is várnak.
ha még előtte megnézegetem a röpcsiket (még akkor is ha kicsit késtem), várhatnak.

ugyanis ha bekésik a gép pl. slot miatt, akkor meg én várok.

ilyen a szelaví, egyszer fent, egyszer lent!

jópofa volt a post, lájtosan modoros, de az "aranyos srác" után nehéz lett volna nagyot gurítani.

jó leszállást!

ja meg még egy modoros repszöveg:
benzinből (kerozinból) csak akkor sok, ha ég!

IndaMuncher 2009.09.02. 13:00:16

@égafater: Szerintem nincs abban gáz, ha váltogatják egymást a olvasói és a profi posztok.

Prinzessin Erbsen (törölt) 2009.09.02. 13:01:59

Érdekes, mert én mindig a másik oldalon vagyok, igy nem tudom hogy milyen az érkezési oldalon várakozni.

Maestro 2009.09.02. 13:03:30

áprilisban egy a görög mentalitásból fakadó szervezési anomáliának hála 13 órát vártam az indulási oldalon Athénban, modorosan bevettem magam az egyik étterem szélső asztalához ahová még éppen elért a tápkábelem és még lehet dohányozni.

ja, és eddig mindig ellenőriztek kiszálláskor, hogy a saját csomagomat vittem-e el. nálam sokkal gengszterebb kinézetű figurákat meg le se szarták.

Maestro 2009.09.02. 13:06:27

@Rafael Jiménez Valéra (barátoknak csak Rafi):
"de ha párt is talál magának, akkor nagy gáz van, mert egy reptéren egyszerre egy faszkalap is elég"

na ezen beszartam:D

drani 2009.09.02. 13:08:59

Szerintem ez a blog már rég nem a modorosságokról szól, viszont nagyon jó. Ez a post is tetszik. Azok is viccesek, akik állandóan azt kérdezik, hogy ez miért modoros?

Hozzá Szóló 2009.09.02. 13:13:42

Ez valóban nagyon erőltetett, minden eddigit is leköröz.... miért nem hagyja abba a posztolást az, akinek már nincs mit írnia?

misbelief · http://tevhit.blog.hu 2009.09.02. 13:17:29

@Tromb: szerintem ezt a kommentet be lehetne tenni a kommentált bejegyzés helyére, mert sokkal jobb. :)

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.09.02. 13:21:56

@Hozzá Szóló: mármint ki hagyja abba, ÉN? :-D

Írj a Homárnak, hátha visszakapod a pénzedet.

lostfanka 2009.09.02. 13:26:11

@HRita: En is ez a tipus vagyok, mondjuk ennek elozmenye van mert egyszer egy balfasz taxis miatt a Dubai terminalt atfutottam, a last call a passport controllnal ert utol, onnan sprint volt vegig majdnem az utolso kapuig. Azota meg hamarabb indulok:))

Egyebkent erdemes lenne arrol is irni hogy kulonbozo nepek hogyan viselkednek a terminalokban.

Prinzessin Erbsen (törölt) 2009.09.02. 13:34:06

Annyira utálom a reptereket, a repülést - nem magatól a repüléstől félek, mert ugye gép még nem maradt a levegőbe, hanem ami közte van.

Ha írtok egy posztot a modoros utasról, akkor kérdezzetek nyugodtan, mert én az vagyok.

Mindig nagyon időben kinnt vagyok: mert,nem bízom a férjem autójában, és ha lerobban, nincs pénzem másik jegyre.

Mindig aggódom a túlsúly miatt, meg hogy mit hova pakoljak, meg hogy a bordtáska pont annyi-e amennyi, meg hogy a laptop tatyi hová számít, mert azt ugye a kapunál elő kell venni, ha bordban van, akkor ott pakolni, ha külön számít, akkor a bord táskában hagyni annyi helyet, hogy mégis beférjen.

Kétségbeesve szorogatom a beszálló kártyát, hogy el ne veszítsem, de véletlenül bele ejtem a vécébe, és jó hogy még az öblítés előtt észre veszem.

Kétszer megyek el pisilni egy 2 órás úton.
A magyar sztyuvit sem mindig értem meg.

Mivel a turabakancsom már általába nem fér a bőröndbe elegánsan bakancsban utazom, de azt persze a kapunál le kell vetni, zokniban átsétálni

Az összes öngyújtóm a táskám alján van, amit persze a röntgen kimutat de én nem találok, ezért tökre ki kell pakolnom a táskából, hogy kidobhassam őket a szemétbe.

A beszálláskor alkudozok a bord táska méretéről, hogy valójában ez nem is akkora, amekorrának látszik.

Kiszállás után mindig az én bőröndöm érkezik legutóljára, fejben már pörög a leltár, hogy vajon a szemüvegem hová tettem, ha mégsem lenne meg a bőrönd.

Az érkezési oldalról persze hivnak a mobilon, mert a táskám alján van és el felejtettem kikapcsolni.

És egyébként meg minden a táskán alján van, vagy a másik zsebemben, vagy a kabátzsebben amit feltettem a csomagtartóba.

A fapadoson nem adnak inni, de lehet venni - a legszebb pillanata az egész útnak amikor kitekerem a kézigránát nyakát és megpróbálok úrinőként viselkedni, és nem egyszerre lehúzni, utána már van kedvem esetleg tréfálkozni azzal az utas társsal aki maga is tul van már az első sörén.

Más - economy- járaton adnak valami tápot, de piát nem, ezért még a tranzitban aranyáron azt is be kell szerezni.

Valahányszor végre kiérek az érkezési oldalra és a hozzátartozók megszabadítanak a csomagjaimtól, megfogadom, hogy legközelebb vonattal megyek. (ami csak azt jelenti, hogy az utólsó pillanatban drágán bookolok a fapadosra).

Tie · http://polisztirol.blog.hu 2009.09.02. 13:45:17

Elég sokszor mentem ki egy időben reptérre mindenféle figurákért munkából.
Egy órával előtte kimentem (mert azt is fizették órabérben ugye), vittem magammal könyvet, aztán jól leültem, és olvastam. Ha megjött a gép, 10 perc után fölálltam, és megvót az ember. Egyszerű sztori. :)

Tromb 2009.09.02. 13:47:24

@misbelief:

Köszi!

Szerintem a poszt pont elég jó, csak én megkülönböztetném a modorosságot és az egyszerű parázásból eredő leplezetlen bénázást.

warrenbarton 2009.09.02. 13:54:09

@Tromb:

Nagy komment :)
"-A nyugdíjas teátrálisan haldoklik, vagy fájlal valamit"
Annyira igaz, a többivel együtt... De mért kell mindig szerepet játszani az embereknek?

scsaba1 2009.09.02. 13:58:55

@Prinzessin Erbsen:

"Ha írtok egy posztot a modoros utasról, akkor kérdezzetek nyugodtan, mert én az vagyok."

Ezt mondjuk már az előző kommentednél sejtettem:

"Érdekes, mert én mindig a másik oldalon vagyok, igy nem tudom hogy milyen az érkezési oldalon várakozni."

Viszont olvasva második kommentedet (ami egyébként nagyon jó, mert szóhasználatában is modoros), már tudtam is...

Néhány rövid kérdés: Mi az a bord táska? Mi az az "- economy- járat"? Mit jelent a bookolás?

Tudom én, hogy szegényes a magyar nyelv, de próbáld meg körülírni.

mojoking77 2009.09.02. 14:05:21

Huu, de messze vagyunk meg ,hala az egnek, a vilag nagyvarosainak repteri erkezesi oldalan tapasztaltaktol.
decemberben kellett egyszer ket orat varnon paromra a Sydney-i repter erkezesi oldalan...
Hat nem igazan kivanmom senkineksem atelni. eleve az egesz cca. 8x akkora mint Ferihegy 2, 10 percenkent szallnak le a vilag nagyvarosaibol erkezo nagygepek, full telthaz egyfolytaban, es 2 percenkent kap valak (valakik) latvanyos idegrohamot, mikor megpillantja reg vart ismeroset-rokonat-kedveset-etc. A kedvencem a max. 50 kg-os (szepsege alapjan szerintem ir) fiatal holgy volt, aki legalabb 40 embert felrelokve, sikitva rohant erkezo ferje karjaiba. Aaa.....
A kozel keleti reptereket inkabb nem is reszleteznem..
G

gyz 2009.09.02. 14:05:26

viszonylag sokat kommenteltem már a blogon, így kérek engedélyt kritizálni: itt az a gond, hogy ilyen típusok természetesen léteznek, de ezeknek az égvilágon semmi köze a modorossághoz.

scsaba1 2009.09.02. 14:06:40

Nekünk egyébként a család fele külföldön él/dolgozik, így havi átlagban 2x-3x nekem kell kimenni értük. Mindíg jön vagy éppen megy valaki, és nekem jut a balek taxis szerepe. (Parkolási díj, benzinköltség:"Majd megadom, de még nem váltottam...")

Bár újabban kifejetten köcsög vagyok, mert akkor indulok otthonról, ha már leszállt a gép. Kb. 20-25 perc, mire odaérek, és akkor már a bejárat előtt várnak...

scsaba1 2009.09.02. 14:13:36

Egyébként az indulási oldal sokkal viccesebb. Modorkodó londoni magyarok, kézitáskában krumplit/szárazbabot "csempésző", "görögbe" tartó laszt minit-nyaralók0, "idegenben" játszó megyei egyes kézilabdacsapat, erős osztálykirándulás-utánérzéssel...

gyz 2009.09.02. 14:15:37

@Prinzessin Erbsen: te teljesen komolyan bordtáskának hívod a kézipoggyászt?

mojoking77 2009.09.02. 14:19:39

@gyz: Igen, en is ezen gondolkodtam.
Illetve az economy-jaraton. Az vajon mi a fene lehet?

gyz 2009.09.02. 14:20:21

@scsaba1:

amúgy economy-járat mint olyan, nem létezik.

Economy-nak a nem fapados társaságok turistaosztályát nevezik. Ezen kívül van még business-class, meg interkontinentális járatokon első osztály is.

mojoking77 2009.09.02. 14:22:49

@Prinzessin Erbsen: Valoban a Malev az utobbi idoben leszokott a legtobb jaratan az alkohol tartalmu italok osztasatol (a paradicsomlevel egyutt, hogy rohadjon rajuk az egesz..), de erre talaltak fel tobbek kozt a reptereken a lounge-okat....

drani 2009.09.02. 14:25:36

az is jó, hogy a repüléshez társuló kifejezéseket csak angolul lehet mondani (lsd Prinzessin Erbsen hozzászólását)

gyz 2009.09.02. 14:27:42

az utasokról viszont lehetne írni egy jó posztot, kár, hogy nincs írói vénám (kurzív :)), mert élményem lenne sok.

2 típustól kapok idegrohamot:

az egyik: felszáll a gépre, mindent akkurátusan elhelyez. Kezdődik a felszállás, elérjük az utazómagasságot, és abban a pillanatban, amikor kialszik a biztonsági öves lámpa, már pattan is fel, nyitja ki a fenti csomagtartót, és kezdi a turkálást. Ezek az utasok általában ablaknál, vagy középen ülnek, hogy mindenképpen fel kelljen állítaniuk 1-2 embert.

a másik: állandóan áll a folyosón, és pofázik a haverjával, közben nem veszi észre, hogy a seggét a vállamnak nyomja (mentő körülmény lenne, ha jó nő lenne az illető, de sohasem az). Ha légörvénybe kerülünk, akkor sem ül le, ilyenkor néha megbillen, és a kezével nekem (vagy aki mellett áll) támaszkodik. Csak határozott felszólításra, és szigorúan legutolsóként foglalja el a helyét, amikor már szinte csomagok potyognak a csomagtartóból.

Delinquent 2009.09.02. 14:27:47

@scsaba1: Azert nem mindenki ciki aki utazik...

pappito · http://pappito.com 2009.09.02. 14:34:22

szeretek repülni.

de egy életre meggyűlöltem Dubai-t, 10 órát kellett várni a reptéren. oda üljön ki ennyi időre a posztoló, aztán vakarhatja a fejét.

Arról nem beszélve, hogy úgy kb. 30 órát voltunk egy nyüves csadoros némberrel meg a két ordító gyerekével. a kisebbet néha betolta a függöny alá és megszoptatta, addig kussolt, de a nagyobbiknak leordítottam a fejét magyarul, amikor harmicadjára törölte a taknyos orrát a gyerekembe, ordibált, ugrált és rugdosott. Anyja le se szarta.

Vicces volt, látni, hogy egy teljes repülőgép bekussolt, miután előadtam ékes magyarsággal a teljes, hetedik kerületben felszedett repertoáromat.

Utána lapított a kis szarzsák végig, úgyhogy legalább ötven másik ember tudott nyugodtan utazni, csak nem szerettek az utaskísérők. :)

cultural gap, mi? :)

szabiaki (törölt) 2009.09.02. 14:35:37

Egy: Hát ez nem volt modoros.
Kettő: Nem kell úgy tenni, mintha a magyarember rendszeresen használna repülőt. Ez már a szomszédokban is modorosan életszerűtlen volt, hogy az erdész-mérnökember repülővel utazik, közben akkora bajsza van amit csak egy magyar hordhat.
Három: dohányozni akkora parasztság, mint turhát köpködni.
Négy:a modoros, rossz elnevezés, ami nem jelöli pontosan mit is takar, attól még az ami, konkrétan az állandó pózolás, pózőrködés. Kényszeres poénkodás, vagy komolykodás. Aki nem tudja elképzelni az gondoljon Ákos nevű előadóművészre vagy Pilip nevű műsorvezetőre.

mojoking77 2009.09.02. 14:36:33

@gyz: Ket megjegyzes:
1. Utolag belegondolva letezik economy-jarat. az Aer Lingus, illetve a Royal Air Maroq egesz biztosan az. egesz egyszeruen nincs business class a gepeiken (legalabb is a B737/A320 kategorian).
2. A legidegesitobb tipus (szamomra): jopofaskodik/csajozik a stewardes-ekkel (marhara nem veszi eszre magat), mobilja vegig bekapcsolva, sot meg le sincs halkitva. A foldeteres pillanataban felall, elkezdi leszedni a csomagjait, es rohadtul meg van sertodve, amikor a stewardes-ek raszolnak

gyz 2009.09.02. 14:39:59

@pappito: ezen írásod alapján én pl közted és magam közt is érzek némi cultural gap-et.

Kezdve azzal, hogy egy gyereket nem nevezek szarzsáknak, folytatva azzal, hogy nem várom meg, hogy akár csak másodjára is beletörölje az orrát valaki az én gyerekembe. Olyan kicsi a dubaji reptér, hogy nem lehet arrébb menni?

mojoking77 2009.09.02. 14:43:16

@pappito: Dubai ugy fos, ahogy van..... Mikor megerkeztunk, nekem $50-et kellett fizetni a vizumomra, paromnak, mivel no, $125-ot. Itt kelletvolna arcon kopni az egesz bagazst. Maga a varos egy dolgot tett biztossa a szamomra. Sok penzzel ki lehet szedni embereket a sz*bol, de a sz*t az emberekbol nem..
Viszont sajnos teny, hogy az Emirates a legjobb legitarsasag... :(

Delinquent 2009.09.02. 14:43:50

Es a tapsolas leszallasnal?

gyz 2009.09.02. 14:45:28

@mojoking77: ilyen értelemben igen, igazad van, de ezt sem hívják szerintem így, a posztíró meg biztosan nem erre gondolt.


A mobil engem is idegesít. Egyszer a Bush-látogatást megelőző nap mentem Londonba Lufthansával, mellettem egy fekete csaj végig sms-ezett. Odajött az utaskísérő (ffi), és megkérdezte, láttam-e, hogy mobilozik a csaj (aki ekkorra bedugta a telefont a táskájába). Mondtam, hogy igen. A csaj erre elkezdett üvölteni, hogy mi vagyok és, valami fucking spy, mire az utaskísérő meg vele kezdett üvöltözni, hogy adja oda a mobilját, az útlevelét vagy leszálláskor átadja a rendőröknek. Vicces volt.

mojoking77 2009.09.02. 14:49:39

@Delinquent: Megerkeztunk Kinshasa-ba (Air France).
Tapsvihar, legalabb fel percig, majd mikor elult, elkezdtek enekelni ES tapsolni. A stewardes-szel csak neztuk egymast. Amugy hangulatos volt.

szcsongor 2009.09.02. 14:58:23

@gyz: Figy meg tudom erteni. En egyszer egy 14 oras repulouton jartam ugy, hogy egy kisgyerek elottem 5 sorral utemesen fel-le huzogatta az ablak sotetitojet, amikor mar az egesz gep le volt altatva, minden sotetito le volt huzatva, hogy alvas legyen. Persze a 4-5eves forma gyereknek kurvara tetszhetett, hogy jeee ha felhuzza, akkor vilagos lesz, ha leengedi, akkor meg sotet van. Csakhogy minden felhuzasnal kibaszta a szemunket az eros feny... Vegul senki se ugatta le, en se, de a szarzsaknal is cifrabb szavak jutottak eszembe, foleg a mellette ulo anyjat illetoen...
Ja es szerintem pappito kalandja a kisgyerekkel a gepen, utazas kozben tortent, nem a repuloteren, legalabbis nekem ez jott le.

@Delinquent: jaj, a tapsolok ki tudnak uldozni a vilagbol, sose ertettem meg, miert kell tapsolni a pilotanak, csak mert vegzi a dolgat :) engem se tapsolnak meg felorankent itt, amikor elvegzek egy feladatot :)

drani 2009.09.02. 15:00:04

@gyz: a fekete csajok mind ilyen repülőn smsezgetők

lostfanka 2009.09.02. 15:00:21

@mojoking77: Teged nagyon atbasztak mert Dubaiban nem kell fizetni a vizumert, illetve kell csak nem a megerkezeskor es nem 50 dollart. Egyebkent Dubai az új India, az arab gyerekek kurva neveletlenek, es valoban az Emirates a legjobb legitarsasag.

gyz 2009.09.02. 15:02:48

@szcsongor: itt nem arról van szó, mire gondolsz, hanem, hogy mit írsz le. Két különböző dolog. Amúgy meg ha az anyjával van problémád, akkor egyetértek.

Sokat utazok hosszú utakon (6-8-10-12 órás repülések) - hidd el, annak a gyereknek ezerszer szarabb végigszenvedni, mint neked.

Nyilván én sem bírom, ha neveletlen, a sajátjaim nem is csinálnának ilyet, de akkor is: nem a gyerek a hibás, hanem a szülei.

mojoking77 2009.09.02. 15:05:40

@lostfanka: Oooo, azt hiszem ezen felesleges vitatkozni. Tavaj december 13-an meg egeszen biztos, hogy kellett, egeszen biztos, hogy annyit, es egeszen biztos, hogy kozvetlenul az utlevelvizsghalat elott. Amugy meg nem tudom, hogy baszhattak at....

Delinquent 2009.09.02. 15:06:29

@mojoking77: En hallottam mar olaszokat is tapsolni, akkor kicsit frusztralt is lettem hogy akkor ez most magyaros modoros dolog vagy sem.

lostfanka 2009.09.02. 15:11:10

@mojoking77: Ha magyar utlevellel mentel akkor meg utazas elott kell megkerdned a turista vizumot es azt csak akkor adjak ha egy hotel nyilatkozik arrol van szallasod naluk, vagy ha Emiratessel repulsz es van oda-vissza repjegyet, ezenkivul csak kint elo rezidens csaldtag kerheti meg a helyi bevandorlasi irodanal.

mojoking77 2009.09.02. 15:12:47

@gyz: Azert a szuloknek egy kicsit nehezebb vegigszenvedni egy 10-12 oras utat. Bar multkor lattam egy francia part, ok nem eroltettek tul a dolgot. A gyerek max. par honapos volt, ok meg szepen kikoveteltek maguknak a helyet a veszkijaratnal kozepen, elzavartattak maguk melol egy feketet, mondvan kell a hely a cuccaiknak, majd megetettek a gyereket, beraktak a bolcsobe, ok is megvacsoraztak, majd ededsen aludtak reggelig, egy pillanatot sem foglalkozva a kicsivel. Masnapreggel kenyelmesen megreggeliztek, megkaveztak, majd kivettek a kicsit a bolcsobol es tisztaba tettek. Az, hogy az ejszaka folyaman parszor felsirt, annyira sem hatotta meg oket, hogy felkeljenek.
Erdekes nepek azok is...

mojoking77 2009.09.02. 15:15:52

@lostfanka: szallasunk volt, Emirates-szel mentunk, a kinti repteren kellett 24 oras vizumot venni, es annak volt ennyi az ara

gyz 2009.09.02. 15:38:13

@mojoking77: ezt nevezik rideg tartásnak :)

Lehet, hogy abba a kasztba tartoztak, melynek tagjait szintén nagyon "kedvelem": pár hónapos, 1-2 éves gyerekkel járják a világot, amolyan örök hippikként, rendszerint perrsze olyan helyekre mennek, mint India, Tibet, stb, ami nekik érdekes, a kiskölköknek viszont kurva unalmas, ráadásul nagy élmény lehet babakocsiban rodeózni egy átlagos mocskos indiai utcán (sok ilyet láttam, majdnem lepisálta a gyereket a tehén), vagy életveszélyes utakon, kriminális műszaki állapotú buszokon zötyögni 8-10 órákat. De nem számít, lényeg, hogy ők milyen fasza fiatalos szülők.

Ernoke 2009.09.02. 16:24:24

én nagy repülés-rajongó vagyok, és a "laza" típusba tartozom, aki látványosan lassan megy mindenhová unott arckifejezéssel. a gülüszemekkel várakozókra és az aggodalmaskodókra megvetően nézek. szerintem ennél modorosabb nem nagyon van.

amúgy a legjobb szöveget egy nagyon alsóosztálybeli faszitól hallottam egyszer este, mikor 1 órát késett a gép, amire várt: "faszombazmeg, hogy mernek ezek ilyet megcsinálni, hogy ilyenkor érkezik a gép... _normális ember ilyenkor már alszik bazmeg!_"

Ernoke 2009.09.02. 16:26:52

@gyz: ezek azzal indokolják ezt, hogy a gyerekből így lesz nyitott, kommunikációképes egyén. pedig lófaszt, egy kisgyereknek az az élmény, ha a falrepedésekben mászkáló gyíkokat nézegetheti, vagy egy macskát nyúzhat, tök mindegy, hogy mucsaröcsögén vagy a taj mahalnál teszi. azokból az ismerőseimből, akiket nagyon sokszor ráncigáltak ide-oda a szülei kiskorukban, instabil, változáskényszeres (ide-oda költöző, folyton úton levő, állandóságot egy percig nem viselő) felnőttek lettek.

deltafly · https://edzoruha.com 2009.09.02. 16:31:46

Itt mindenki burzsuj? Úgy veszem ki, hogy itt a legtöbben még a sarki kávézóba is repültök...
@gyz:
Hát aki másba törli a taknyát többször az tényleg nem szarzsák, hanem egy undorító kis ***i Persze az anyja sem jobb.
Amikor én "szocializálódtam" anyám egyszer sem mondta, hogy "Kisfiam nem szabad másra kenni a taknyodat, mert az nem illik!"- érdekes módon mégsem csináltam ilyesmit. Az ilyen viselkedés nem neveletlenség. A gyerekcsíny és deviancia között igen komoly különbség van szerintem....

Prinzessin Erbsen (törölt) 2009.09.02. 16:34:03

@mojoking77: nem az a baj, hogy nem adnak, de venni sem lehet.

@scsaba1: a RailJeten is economy clasnak modnják a 2.osztályt, mert ott van 1. osztály és Premium.
Talán, hogy aki a másodosztályon utazna, azt mondhassa, hogy az 1.osztályra szól a jegye.
a 2.osztály az az Economy Clas.lehetne 3. osztály de akkor mindeni fapadosnak gondolná, pedig jobb mint bármelyik magyar IC.

Ha fapados járatot lehet mondani akkor Economyt is lehet, mert ez a fapad tipikus magyar, félóráig magyaraztam egyszer hogy miért, vissza kellett menni a nagymamám leánykoráig.

Ernoke 2009.09.02. 16:40:39

@csirkenyak: ezt senki nem mondta. ha te nem repülsz, nem kell hozzászólni. én se szóltam hozzá a szörfös bejegyzéshez, hogy "mekkora burzsuj társaság, itt mindenki a riviérára jár szörfözni?".

scsaba1 2009.09.02. 16:54:07

@Prinzessin Erbsen:

Tudom egyébként, hogy mi az Economy Clas, csak vicces volt, hogy nem lehet helyettesíteni simán a 2. osztállyal, esetleg a turista osztállyal. Ahogy teljesen érthető lett volna az is, hogy: " az utolsó pillanatban, drágán foglalok jegyet a fapadosra", ha érted, hogy mire gondolok...

IndaMuncher 2009.09.02. 16:54:16

@Ernoke: "(ide-oda költöző, folyton úton levő, állandóságot egy percig nem viselő) felnőttek lettek. "

Ez érdekes, mert vannak ilyenek, de ez biztos, hogy instabilitás és változáskényszer? Tényleg a neveltetés miatt van?

IndaMuncher 2009.09.02. 16:56:20

@F.house: Mondjuk nekem se teljesen szimpik az ilyenek, akik nem tudnak mit kezdeni magukkal és minden napra kitalálnak valami újat, nekem az ilyen tempón való élés nem menne.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.09.02. 17:04:44

@Ernoke: minket is vittek Cseszkóba meg NDK-ba meg az összes faluba, akkor eléggé utáltuk.

Most meg bánom, hogy nem emlékszem, de hát hogy is emlékezhetnék mindenre?

Nálam ellenkező hatást ért el a sok cibálás: inkább maradok otthon, ha lehet :-))

flymazs (törölt) 2009.09.02. 17:10:25

@csirkenyak: manapság már nem burzsujság kérdése szerintem a repülés.

Én sem repültem még (mármint utasként), azt hiszem, azért hozzászólnék. Valószínűleg én mintapéldánya lennék a "semmit nem bíz a véletlenre"-típusnak (ez a típus amúgy vasútnál/távolsági busznál is előfordul).

Ernoke 2009.09.02. 18:05:07

@Modor Tibi: ezt is elhiszem, védekezési reflex.:)

@F.house: saját bevallásuk szerint amiatt. idegesek lesznek, ha huzamosabb ideig nem utaznak sehová, folyton országról országra költöznek, szeretnek szállodában lakni, gyerek mellől lelépnek, mert már nem a régi a lángolás a csajukkal, stb.

Prinzessin Erbsen (törölt) 2009.09.02. 18:28:16

@scsaba1: a gyerekemnek is el kellett magyarázni, hogy mitől fapad a fapad, de ...

a nagyanyám szerint:
1.osztály: méltózteassék
2.osztály: tessék, tessék
3. osztály: nézd, az a büdös paraszt még kiveri az ablakot

cd-r 2009.09.02. 18:50:41

@Prinzessin Erbsen: ne sértődj meg, de szerintem te simán esélyes vagy az Arany Farmermellény díjra. Esetleg a Minden Idők Legmodorosabb Kommentelője címre.

El Topo (Sgt. Elias) 2009.09.02. 19:06:32

A leszálláskori tapsvihar azóta van csk, hogy a zamerikai filmeken bemutatták, hogy egy félig szétesett, de sikeresen leszállt gép kapitányát megünneplik a hálás utasok.
Már gondoltam rá, hogy ezentúl ahányszor leparkolok a kocsival, megünneplem magam!

2009.09.02. 19:48:46

@Tromb:

A "nagytökű", az megvan? Többnyire 16 körüli, tehénseggre méretezett gatyát és 46-os sportcipőt viselő fiatal fiú, aki leülés után karba teszi a kezét, és rögtön szétdobja a térdeit egy 80 centis terpeszbe.

2009.09.02. 19:50:25

@Tromb:

Ja, meg csak félve említem meg a lepukkant SE mobilon az aranyesőt meg a fekete hajat kihangosítva bömböltető szoláriumbarna fiatalokat.

Prinzessin Erbsen (törölt) 2009.09.02. 20:20:46

@cd-r: egy sértést azzal kezdeni hogy ne sértődj meg: modorosság

cd-r 2009.09.02. 20:36:05

@Prinzessin Erbsen: mondom én, meg lesz az az arany farmer mellény.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.09.02. 21:27:57

@cd-r: na de bitteschön, Borsószem aktív törzsolvasónkat nem illik baszogatni.

cd-r 2009.09.02. 21:48:46

@Modor Tibi: ok, leszállok a hölgyről. :-))

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.09.03. 00:40:37

@cd-r: ó, szuper. Mert ugye bár a magyar széthúzó nép, azért nagyon furfangosak vagyunk, szóval utolsónak megy be a forgóajtón, és elsőként jön ki rajta.

Szóval pártfegyelem, egyetértés.

noirp 2009.09.03. 11:09:45

@lostfanka: "az arab gyerekek neveletlenek" , egen- egen, de hát nézd meg a szüleiket...Magaskultúra, no.

Azon arabokhoz képest, akikkel én találkoztam, a mi cigányaink csupa tőrülmetszett gentlemanek.
Hozzáteszem, hogy nekem eddig csak egyetemista(!) arabokkal volt dolgom(Debrecen, Veszprém), s sokszor elgondolkodtam, hogy náluk ez az értelmiség.Juj.

noirp 2009.09.03. 11:16:19

@Modor Tibi: Jájj, most jöttem rá, hogy az Erbsen tényleg azt jelenti, amit! :))
különben eddig azt hittem, hogy az a grünweinsalz...;)

deltafly · https://edzoruha.com 2009.09.03. 23:19:38

@flymazs:
Perszehogy nem az, főleg mert ha időben rendelsz olcsóbb mint a vonat és még gyorsabb is. Én meg amúgy nem repültem még :)
@Ernoke:
Ott van a ha..., mert egy szóval nem írtam, hogy nem repülök. A burzsujságról meg annyit, hogy akinek nem inge... Amúgy szerintem nincs abban semmi rossz, ha valaki az... (Sokkal rosszabb szegénynek lenni.)
Az Önjelölt sváb posztnál Te sem írtad, hogy sváb vagy, ha nem vagy akkor minek szóltál hozzá? - Csak azért, hogy én is mondjak valami kitekert példát...

hatja 2009.09.04. 01:54:54

@Delinquent: "Kedvenceim azok akik boarding time elott kb 40 perccel hirtelen beallnak a sorba csak hogy elsok legyenek a gepen."

ez nekem is megvolt párszor, sorvégén maradás> csak buszajtóban helyet találás> elsőnek felszállás :D

gyz 2009.09.04. 09:16:41

@hatja: e típus további ismertetőjegye, hogy általában az első sorok valamelyikébe szól a jegye, így elsőként száll fel, majd mindenki rajtuk keresztül kell hogy átverekedje magát

Ernoke 2009.09.04. 17:07:49

@csirkenyak: jaj, hát most ehhez nem tudok mit mondani.:D megbuktam, kész.:D

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.09.06. 17:27:52

Nagyon jó ez a téma :)) Kevin Smith DOGMA c. filmjében amúgy Matt Damon és Ben AfflecT röviden elbeszélgetnek arról, hogy milyen jó a reptér, mert ott egy pillanatra őszinték az emberek érkezéskor, és távozáskor.

És olcsó a parkolás... asszem ilyenek vannak kiírva az automatákra, hogy "Max. 15 perc. 500 Ft."

Ez a repülőbe be és repülőből kiszállás, és a nyaralós charterek még megérnének 1-2 oldalt.
süti beállítások módosítása