Olvasói rovat - A Depeche Mode-zsargon

2009/06/01. - írta: Modor Tibi

Good evening Budapest!

Nem bontjuk ki ma sem teljesen a témát (már volt szó a Mode-klubról), de valóban élményszámba megy a módosok fórumait olvasgatni.

Én az indexes topikot úgy a 8000. hozzászólásig tudtam követni, utána elvesztettem a fonalat, meg ki is tárgyaltunk kb. mindent, ami egy mezei rajongót érdekelhet. A Recoil, topiktalik, mixek, stb. vonal tényleg csak a klubosoknak való.

Új album-turné alkalmával persze mindig visszanézek, de ennyi.

Kedves "Tibcsikém"!

Tudom, hogy érintve voltak már a blogon a 80-as és 90-es évek kedvelt zenei irányzatai, köztük a Depeche Mode is, de amibe a minap belefutottam az "nem piskóta"!

Mostanában meglehetősen megélénkült a zenakarral kapcsolatos rajongói aktivitás, hiszen megjelent új albumuk a Sounds Of The Universe, és persze világjáró turnéra is indulnak a "fiúk"!

"Szerény személyemnek" is több mint egy évtizede "szívem csücske" a "banda", de valljuk be őszintén...
Ami sok az sok!

Ezt az ország legnagyobb DM fórumáról halásztam. A legjobb nyalánkságok a rövidítések!
A "nem műértő" pajtik kedvéért zárójelben, pirossal odaírtam a jelentésüket, amelyek szám, vagy album címeket takarnak!

És akkor csapjunk bele a lecsóba!!!

 


 

 "Nézve az új show-t, a kivetítés, a színpad rendben, a hangulat tipikus dm live-ot sugároz, strangelove és m&s (Master&Servant) kiváló, de az IFY (I feel You), NLMDA (Never let me down again), PJ (Personal Jesus), ETS (Enjoy the silence), AQOT (A question of time) sor felét illett volna már lecserélni...Ez így nem elég friss egyenlőre..., sőt, már érződik az erőltetettség ahogy az instrumentális betéteken próbáltak újra tekerni egyet, de már nem kéne.. Viszont tény, hogy pl. a PJ (Personal Jesus) kivetítő zseniálisan jól sikerült, emiatt az maradhat részemről :)

A kezdés az intro végéig rendben, de Dave színpadra sétálása, ...aztán jó hosszú szünet, miközben semmi érdekes vagy hatásvadász dolog nem történik... csak egy öregember + egy csávó (???) figyel, meg egy komikus figura a gömbön (???), ezt még emészteni kell, itt nagyon "MISZTIKUS"nak kellett volna lenni sztem, amolyan rejtőzködő-hatásvadásznak ami megalapozza a show feeling-jét és ahonnan a Wrong aztáán elemi erővel csap le. Okay, most visszasírom a Sofad (Songs of faith and devotion) live kezdést ;)

Az IFY (I feel You) esetén sztem már érezniük kellett volna az előző turnékon is hogy a többség már unja, nincs igazán hangulata, nem mozgatja az embereket, ennek tökéletes cseréje lett volna a Corrupt pl.

A WFTN (Waiting for the night) a végén great, az egyik kedvenc dm nótám, ez a bare egyszerűen gyönyörű, DE miért kellett lekopizni a TTA (Touring The Angel) végét???

Ami nálam vizuálban a csúcspont, az a WIMS (Walking in my shoes) háttér, ez a holló elképesztően hátborzongató és nagyon erős karaktert ad így a dalnak! A Exciter tour-os IYR (In your room) cápás hátterével - ötletben legalábbis - szintén komoly hasonlóságot vélek felfedezni, de ez most messze jobban sikerült."

Ezt le kell közölnötök! Hatalmas!
Ha nem is ér meg egy posztot, de könyörgöm, csempésszétek be lszi valahova!

Üdv.:

Cylus

Be kell valljam (ha még nem jöttetek volna rá), jómagam is a Depeche Mode hazai rajongótáborát erősítem, de a fanatikusokkal én se tudok mihez kezdeni. A fent használt rövidítések használata amúgy bármelyik együttes kedvelői között használatos lehetne, de én még mindig nem tudok rajtuk kiigazodni.

Csak a klasszikus stúdióalbumokat & ismert koncertfelvételeket szeretem hallgatni, a mixalbumok, recsegő kalózfelvételek már nem az én piece of cake-em. Főleg manapság mi abban a jó, ha ugyanazt a STD (Shake the Disease)-t kellene meghallgatnom, ami DVD-n is megvan, csak éppen nem Milánóban, hanem Zágrábban rögzítették egy Sony digitális kamerával, parkinsonos kézzel? :-)

We're getting a load of money. A lot of money; a load of money - tons of money!

Címkék: zene olvasói
27 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kardinálispinty 2009.06.01. 11:31:13

ez így rendkívül érdektelen. Főleg azért, mert nem tudjom mihez kapcsolni. Hány DM-rajongó van ebben az országban? 10?

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.06.01. 11:38:38

@kardinálispinty: hehhe, a hozzászólásod arra mindenképpen jó volt, hogy darabokra tépjen hamarosan többmillió magyar módos :))

kardinálispinty 2009.06.01. 11:41:25

legyen úgy... én is szeretek egy csomó noname zenekart, de nem hiszem, hogy táboruk van:)

Amúgy meg 30 vagyok, és a korosztályomból nem ismerek olyat, aki valaha hallgatott volna Mode-ot... illetve a Paradise Lost azt hiszem feldolgozta egy dalukat, azt hiszem, azt néhányan hallgattuk:)

szixous 2009.06.01. 11:43:13

@kardinálispinty: nóném zenekar a Depeche Mode?!!! Mi?!!!!

kardinálispinty 2009.06.01. 11:49:04

@deverbál: anyiban mindenképp, hogy én még ugyan hallottam róluk (korom miatt), bár mint mondtam, már én sem ismertem soha senkit, aki hallgatta is...

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.06.01. 12:01:03

@kardinálispinty: Magyarországon nőttél fel? A mi korosztályunkban (veled egyidős vagyok) a DM kikerülhetetlen - AZT HITTEM eddig.

Voltak a metálosok (Guns, Metallica)
Módos-bonanzások (persze igazi mode-os utálja a Bonanzát)
Szkinhedek
Alterosok

Aztán később a repperek, deszkások, britpoposok...

kardinálispinty 2009.06.01. 12:06:50

persze, hogy Magyarországon, pár év egy alföldi kisvárosban, majd Pécs, néha Budapest és Sopron:)

tényleg ismerem a nevüket, meg még az énekes fejét is fel tudom idézni, de a sok-sok ismerősöm közül senki nem hallgatott soha DM-t. Tönn Threshold vagy Dream Theater-rajongót ismerek, mint DM-est (mondjuk Bonanza-rajongót sem ismertem, csak Ákosost)

Ernoke 2009.06.01. 12:25:21

recoil mitől csak klubosoknak való? az általános műveltségbe beletartozik az ismerete sztem...

magyrországon tényleg kikerülhetetlen egyébként a dm.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.06.01. 12:28:45

@Ernoke: jogos, "szerintem" nekik való :-)

Inkább többórás Front 242, nekem az jobb zenei élményt nyújt.

Ernoke 2009.06.01. 12:40:58

@Modor Tibi: ízlés kérdése, persze.
amúgy a cikk sokmindenben rólam szól, pedig nem is szoktam egyáltalán dm-et hallgatni, csak a klubot szerettem egy időben.:D
és a sofad tourt és fasod-tournak hívom.

Acid Amadeus 2009.06.01. 12:45:48

Egyébként a DM-nek legendásan nagy rajongótábora van Magyarországon, még a zenekar is szeret(ett) idejönni koncertezni, úgy tudom.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.06.01. 16:15:42

Nekem az van meg (szintén 30), hogy hetedik-nyolcadikban azok, akikkel korábban együtt hallgattunk Run-DMC-t, valamiért elkezdtek DM logókat rajzolni mindenhová és "módot" hallgattak. Mondom, mutasd, mi ez. Nem kapott el elsőre, mentem inkább alterosnak, mert ott tetszett a zene, meg lehetett paleontológusnak öltözni már 14 évesen. De teljesen megvan a dolog, és én is rengeteg embert ismerek a velem egyidős barátaim között, akiknek alap, hogy a koncertre elmennek, minden DM album megvan (mondjuk valamiért nekem is), és a mai napig minimum havonta meghallgatnak 1-2-t, de nem orrvérzésig.

Úgy általában a fanatikus "rajongókkal", akik más zenét nem is hallgatnak, illetve akik a rajongás tárgyát nem kedvelőket hülyének nézik, és el se tudják képzelni, hogy 1-nél több féle ízlés is létezik a világon, se film, se zene, se képzőművészet, se sport, semmilyen ügyben nem tudom megtalálni a hangot. De ez is egy korlátoltság, hogy szerintem a csőlátás nem normális. Igenis az. Csak nem a haverom.

@ndtomas 2009.06.01. 17:42:31

Itt most szidni kéne a rajongókat? Akik kultusznak tartják, és vallásos tisztelettel hódolnak a tagoknak, ájtatosan mormolják a szövegeiket, mint egy imát, és az életüket rendezik egyes elveik szerint, belemerülnek, mint egy misztériumba ..., na azokat lehet gyepálni. De aki szerint ez "egy" zene a többi közül, és csupa ismeretlenségeket hoz fel példának, vagy a másik véglet, aki egyszinten emlegeti magyar koppintsával; na, az mindkettő el van tévedve.
Lehet, hogy zeneileg vannak jobbak. De ez már fogalom. Ma már persze könnyű okosnak lenni. De amikor kezdték, ki tudta, hogy vége a rocknak, a diszkónak, és mára mindenki elektronikus zenére nyomja majd? Vannak ma is népszerű zenék sok műfajban, de ami mára meghatározó lett, amire buliznak a népek, ami nagyrészt megy a rádióból, reklámokból, aminek a zenei alapjai ma már része más stilusoknak, amihez igazodik a zenei világ, az az elektronikus tánczene. És ez, kérem velük kezdődött. És még ma is tart. Nem nosztalgia, nem hakni, nem "öregfiúk". Kicsit kopott, kicsit erőltetett. De ez ma is élvonal.
(egy rajongó '81 óta)

Mc_Fly 2009.06.02. 00:31:35

@@ndtomas: ez Európára igaz, azért az USA-ban, Japánban továbbra is tart a rock-kultusz, kicsit sajnálom is, hogy nem ott élek:D Ott a diszkó kb ismeretlen fogalom, legalábbis az a fajta, ami itthon van.

Mindezek mellett elismerem a DM-t, tényleg sokat tettek le az asztalra, bárcsak minden elektronikus zene próbálná megközelíteni azt a színvonalat, amit ők képviselnek.

Nadsat (törölt) 2009.06.02. 12:25:59

A DM egyáltalán nem kiemelkedő együttes, csak a kortárs prüntyirock bandáknál (Devo, New Order) jóval emészthetőbb, táncolhatóbb kislemezeket dobtak piacra. A masszív hazai rajongótábor megléte nyilván annak "köszönhető", hogy Gahanék tudtak a nyugati zenekarok közül elsőként - és gyakorlatilag egyedül - átszublimálni a vasfüggönyön. Ettől még persze nem köpedelemre való, lehet szeretni, csak éppen vérciki, amikor a '80-as, '90-es évekbeli hangzást és képi világot kellő irónia nélkül teszi magáévá a modder.

kücsük 2009.06.02. 12:56:46

@Nadsat: hú, gyorsan benyomok New Ordert, ezer éve nem hallottam, köszi!

Szintén 30(-as hehe), szóval, ismerem bőven, szerettem is, még poszterem is volt, megfért a Faith No More, Cure, A-ha!!! mellett :) Én ilyen kis mindenevő vagyok :D
Őszintén megvallva, már nem nagyon követem a munkásságukat, nálam valahol az I feel You-nál elszakadt a fonál, nem tetszett, ez van.
Minden zenének van úgynevezett rajongótábora, nincs ezzel gond szerintem, szeresse mindenki azt, amit épp szeret. Na ez aztán a mondat, azért sem törlöm ki :D
Én nagyon de nagyon utálom, ha Faith No More helyett FNM-et írnak.

Ernoke 2009.06.02. 14:31:34

@Nadsat: 10 pontos hozzászólás.

@ndtomas 2009.06.02. 15:00:25

@Mc_Fly: : Én viszont nem otthon élek. És bármerre is járok, az emberek "tüc-tüc" zenén élnek. Rockkoncertre max. a változatosság kedvéért járnak. Meg lehet nézni az öltözködést is: elmúlt már az az idő, amikor a tablókon vállig érő haja csak 1-2 csajnak nem volt. A DM nemcsak zene, hanem életmód - ahogy a neve is. Ez a váltás velük kezdődött. És még ma is megtöltik a turnék stadionjait, nemcsak BP-n. A kortársai viszont már csak a youtubon léteznek.
Ami a kultusz részét illeti, az a modorosság. A zenekar tagjai nem földre szállt istenek, bármennyire is fáj ezt hallani egyeseknek.
És ami a depis életérzést, az általános reménytelenséget a punk "nincs jövő"-jéből továbbviszi; és ebből a nihilből a spiritizmussal, lázadó szellemmel és szexuális szabadossággal mutat utat, hogy hallgatói, jobb hiján már csak a party-drogokkal vigasztalódhatnak, az pedig veszélyes is.

kücsük 2009.06.02. 19:47:53

@@ndtomas: tüc tüc :DDDD

Ha mindenki ugyanolyan zenét szeretne az eléggé unalmas lenne. (Majdnem uncsit írtam :D )
Le merem fogadni, hogy ezeket a rövidítéseket a legtöbb módos nem is érti.
Én nem tartom magam módosnak, mégsem értettem :D

lr 2009.06.02. 23:28:13

@nosferato: +1 a második bekezdésre. Rendkívül irritatív.

Balance Of Power 2009.06.03. 11:16:45

@kardinálispinty: Hat mar ne haragudj, de az reprezentativ, hogy te szemely szerint hanyat ismersz? Mert nekem is egyetlen Mode-fanatikus baratom van, es van kb. 4-5 az altalad emlitett Threshold-DT-rajongo fajtabol. Akkor most ettol noname a Mode? ;))))

Egyebkent erdekes jelenseg, hogy amugy rockzenet szereto emberek koreben is igen nepszeru a banda, beszedtema egy-egy uj lemez, meg hogy a regiek kozul melyik milyen. Szoval affele "illik ismerni" zenekar. A Mode-os cimbora is kerdezte mult heten: hallottad mar az ujat? Mondom, oreg, tudhatnad, hogy kibaszottul gyulolom a Mode-ot? Nem is azt kerdeztem, szereted-e, hanem hogy hallottad-e. Es persze utana berakta es kommentalta: "haaat, vegulis jo, meghallgattam egy csomoszor, de azert nem egy... (es akkor ide minden Mode-os helyettesitsen be valamit)"

hatja 2009.06.03. 12:11:40

számcímek rövidítése lenne a zsargon? bocs

hatja 2009.06.03. 12:12:27

azért igazándiból nagyon jó poszt :)

Sierpe (törölt) 2009.06.03. 22:13:08

Szerintem a DM túl van egy cseppet értékelve. Vannak jó dalaik persze, de annyira nem az én stíluson, hogy koncertre menjek.
Az viszont tévedés, hogy kevés rajongójuk van magyarországon. Voltak itt pár éve és a jegyeket 1-2 hónap alatt elkapkodták emiatt fél év múlva megint jöttek, akkor is teltház volt ha jól tudom. Most júniusban is lesz koncert, megint teltház és a tex.hu-n úgy láttam, hogy a jövő januárira sem lehet állójegyet kapni.
Ehhez képest a júli 1-én lévő DT (Dream Theater) koncertre simán kaptam állójegyet pénteken. :)

Ernoke 2009.06.04. 08:40:20

@Sierpe: nem 1-2- hónap, hanem 1 hét, mint ahogy most is.

egyébként valóban túlértékelt (főleg mostanában), de alap.

Dorsz 2009.06.05. 12:27:08

Nincs túlértékelt együttes, csak együttesek, eltérő méretű rajongótáborral.
süti beállítások módosítása